Voorste kruisbandreconstructie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorste kruisbandreconstructie"

Transcriptie

1 1/6 Chirurgie/Sporttraumatologie Voorste kruisbandreconstructie Inleiding Deze informatiebrochure is geschreven voor patiënten die een operatie aan de knie moeten ondergaan, waarbij de voorste kruisband gescheurd is en vervangen wordt door een lichaamseigen pees. Door het lezen van deze brochure kunt u al voor de operatie meer inzicht krijgen in wat u te wachten staat. Ditzelfde geldt voor het inzicht krijgen in de revalidatie na de operatie. In deze brochure kunt u een aantal aspecten lezen, die voor u als patiënt en voor uw behandelend fysiotherapeut van belang zijn. Als aanvulling op deze informatiebrochure adviseren wij u de brochure: Opname en verblijf door te lezen. Deze krijgt u op de polikliniek bij het bezoek aan de chirurg. Meer informatie kunt u vinden op de website: Chirurgenwinterswijk.nl Voor meer informatie over de verdoving verwijzen wij u naar de brochure: Uw operatie en anesthesie. Deze krijgt u op de polikliniek of bij het bezoek aan de afdeling anesthesie. Wat is een voorste kruisband? Een gewrichtsband (ligament) is een structuur, die als functie heeft een gewricht een goede stevigheid te geven door geleiding en remming van bewegingen in het gewricht. De meeste gewrichten hebben gewrichtsbanden aan de buitenzijde van het gewricht. De knie echter, heeft ook nog twee gewrichtsbanden in het centrum van het gewricht. Deze twee gewrichtsbanden zijn de voorste en achterste kruisband, die elkaar qua richting kruisen. Door zijn specifieke aanleg kan de voorste kruisband een goede stabiliteit bieden bij bewegingen van de knie. De voorste kruisband zorgt er onder andere voor dat het onderbeen altijd in de juiste positie ten opzichte van het bovenbeen staat. Als de voorste kruisband er niet zou zijn, zou het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen een te grote beweging naar voren kunnen maken, waardoor de stabiliteit minder wordt en er beschadigingen kunnen optreden in het kniegewricht. Schematische weergave van het kniegewricht

2 2/6 Waarom wordt u geopereerd? Vaak heeft u als gevolg van deze beschadigingen pijn en zwelling van de knie en/of het gevoel dat u door de knie zakt. Dit gevoel wordt veroorzaakt door de instabiliteit die er is ontstaan. De knie is niet meer stabiel genoeg om alle krachten, die er tijdens het dagelijkse leven (werk en/of sport) op komen te staan, op te vangen. Dit noemen we dan een functionele instabiliteit. Dit betekent dat de instabiliteit en de pijn u in uw dagelijkse activiteiten hinderen. Wanneer de chirurg er dan van overtuigd is dat de instabiliteit zo ernstig is dat deze niet meer te compenseren valt door middel van een revalidatieprogramma, zal hij in overleg met u besluiten te opereren. De operatietechniek De methode van operatie wordt ook wel de Hamstring -methode genoemd. Bij deze methode worden de pezen van twee spieren (de semitendinosus en de gracilis) gebruikt. Deze twee spieren zitten aan de achterzijde van het bovenbeen (Hamstrings). Bij de voorste kruisbandreconstructie worden de pezen van deze spieren uit het bovenbeen verwijderd. De pezen worden twee maal dubbelgeklapt, zodat je vier strengen krijgt. Dit geheel wordt gebruikt als nieuwe voorste kruisband (het transplantaat). Dit transplantaat is na verloop van tijd twee maal zo sterk als de oorspronkelijke voorste kruisband. Nog een paar voordelen: er ontstaan in de regel weinig pijnklachten op de plaats waar de pezen worden weggehaald, het gebruik van eigen weefsel is beter dan kunststof materiaal en er ontstaat meestal een goede stabiliteit. De Hamstring - methode heeft als voordeel boven de andere standaard methode (de zogenaamde patella-pees) dat er na de operatie minder kans is op blijvende pijnklachten van de knieschijf. Voorbereiding op de operatie Pré-operatief spreekuur (POS) Voor de operatie krijgt u een afspraak bij de anesthesioloog, apothekersassistente en eventueel de opnameverpleegkundige. Informatie hierover leest u in de folder: Uw operatie en anesthesie. Stoppen met antistollingsmiddelen Indien u antistollingsmiddelen (bloedverdunnende medicijnen) gebruikt, stopt u hiermee in overleg met uw specialist. Een week voor opname wordt de operatiedag telefonisch bevestigd. Dan hoort u ook op welke verpleegafdeling u wordt verwacht. U meldt zich op de afgesproken datum en tijd op de verpleegafdeling. Opname Op de afdeling wordt u door de verpleegkundige voorbereid op de operatie. De verpleegkundige geeft informatie over deze dag en neemt bijzonderheden met u door. Voor de operatie krijgt u een operatiejasje aan. Sieraden (kettingen, horloge, ringen, etc.) moeten allemaal af. Waardevolle spullen kunt u het beste thuis laten. Bril of een gebitsprothese kunt u op- of inhouden. Eventueel contactlenzen moeten uit. U krijgt voor de operatie al medicatie die door de anesthesioloog is voorgeschreven. De verpleegkundige brengt u met bed naar de operatieafdeling. Indien nodig wordt het te opereren gebied op de operatieafdeling onthaard.

3 3/6 Hoe verloopt de operatie? Nadat de verdoving door de anesthesist is toegediend wordt u de operatiekamer binnengebracht. Er wordt een elastische band om het been gewikkeld om het bloed uit het been te stuwen. Om het bovenbeen wordt nu een knevelband aangelegd om te voorkomen dat het bloed terug loopt. Nu kan de elastische band verwijderd worden. Op deze manier kan de operatie zonder bloed in het been plaatsvinden. Net onder de knie wordt nu een kleine snede gemaakt en de pees en/of pezen uit de achterzijde van het bovenbeen worden verwijderd. De pees wordt nu klaar gemaakt voor gebruik. De chirurg brengt een arthroscoop (kijker) in de knie en inspecteert met deze kijker de binnenkant van de knie en aanwezig letsel. Daarna markeert hij de plaatsen waar de nieuwe kruisband moet komen. Op deze plaatsen worden boorkanalen geboord, zowel in het onder- als in het bovenbeen. Het transplantaat wordt via de twee boorkanalen in boven- en onderbeen ingebracht. De nieuwe voorste kruisband wordt weer vastgemaakt aan het bovenbeen met een schroef of anker en aan het onderbeen met een schroef of krammetjes (zie figuur). Deze schroeven of krammetjes zijn gemaakt van een materiaal dat oplost in het lichaam. Het verwijderen en strippen van de pees Het vastmaken van de nieuwe kruisband Soms laat de chirurg een drain (dun slangetje) achter om het wondvocht af te voeren en de wondjes worden gehecht. De operatie is nu voltooid. Er wordt een zwachtel om uw been aangelegd. Na de operatie haalt de verpleegkundige u weer op. De verpleegkundige controleert hoe het met u gaat, of de pijn onder controle is en observeert de wond. Zij zal u volgens voorschrift pijnstillers en uitleg geven.

4 4/6 Het verblijf in het ziekenhuis Afhankelijk van uw toestand en in overleg met de verpleegkundige en specialist zal uw verblijf in het ziekenhuis 2 à 3 dagen duren. Tevens leert de fysiotherapeut u met krukken lopen. Ontslag Bij ontslag uit het ziekenhuis wordt er een combinatieafspraak gemaakt voor op de polikliniek bij de chirurg. Dan zullen de hechtingen worden verwijderd. Wanneer u een drain hebt (slangetjes, dat wondvocht afvoert), wordt deze in principe vóór ontslag verwijderd. Een enkele keer komt het voor, dat de productie van wondvocht nog te veel is; er wordt dan een afspraak voor u gepland om de volgende dag te laten verwijderen op de polikliniek. U krijgt een recept mee voor injecties tegen trombose. Bij de aangegeven apotheek kunt u deze injecties ophalen. Deze moeten gedurende vier weken éénmaal per dag onderhuids (subcutaan) toegediend worden. U kunt dit gedurende uw verblijf in het ziekenhuis zelf aanleren of u kunt aangeven dat de verpleegkundige voor u een thuiszorgorganisatie inschakelt, zodat zij u de injectie één keer daags komt toedienen. Meer informatie kunt u lezen in de folder: Toedienen van Fragmin. Mogelijke complicaties die na de operatie kunnen optreden Een aantal complicaties die na de operatie kunnen ontstaan zijn: ontsteking van de wond een bloeduitstorting aan de achterzijde van het bovenbeen zwelling en pijn trombosebeen de verschijnselen van trombose zijn: pijn, warmte, roodheid en een gespannen gevoel in de kuitregio. Hierbij heeft een bloedstolsel een bloedvat afgesloten. late complicaties kunnen optreden in de zin van strekbeperking van de knie of hernieuwde instabiliteit. Fysiotherapeutische nabehandeling en leefregels De revalidatie bij een voorste kruisbandreconstructie is globaal verdeeld in drie perioden: 1 e periode (van 0-6 weken) Dit is de periode waarin u niet of beperkt mag belasten. Voorzichtigheid De operatie die u heeft ondergaan is behoorlijk ingrijpend voor uw knie. De chirurg heeft het reconstructie werk gedaan, nu is het na de operatie ook aan u om een optimaal resultaat te verkrijgen. Voorzichtigheid met het oog op de peesaanhechting en de hechtingen is zeker in deze periode erg belangrijk. Bij ontstekingsverschijnselen als zwelling, warmte en pijn in de knie en/of in de kuit adviseren wij u contact op te nemen met uw specialist. Ook bijkomend ander knieletsel, zoals kraakbeenletsel en de uitgebreidheid daarvan kan een rol spelen in het uiteindelijke resultaat. Belangrijk om te weten is, dat het minimaal 6 tot 9 maanden duurt voordat het voorste kruisband transplantaat zijn optimale sterkte heeft bereikt. Na de 2 e week mag u overdag in onbelaste toestand (bijvoorbeeld zittend op tafel/bank) oefenen naar kunnen (eventueel bengelen ).

5 5/6 Belasting In deze periode maakt u gebruik van twee elleboogkrukken. De eerste 2 dagen loopt u onbelast met voetafwikkeling. In de twee weken die daarop volgen bouwt u de belasting op naar 100% belasten met elleboogkrukken. 4 weken na de operatie mag u het kruklopen afbouwen. Oefenen Actief gebruik van de kniespieren vermindert de zwelling en tevens stimuleert het de vorming van steunweefsel, die het voorste kruisbandtransplantaat zal gaan versterken. Het op actieve manier gebruik maken van de kniespieren, betekent niet dat u alles mag doen zoals u gewend was in de periode voordat u problemen met de knie kreeg. U zult zich moeten aanpassen aan de mogelijkheden die de voorste kruisbandreconstructie u op dat moment biedt. Het verwijderen van deze twee pezen heeft op de uiteindelijke functie en spierkracht van het bovenbeen géén invloed. Als u zich aan de regels houdt, is de kans op een optimaal gebruik van uw geopereerde knie het grootst. Dagelijkse activiteiten Autorijden wordt u de eerste 6 weken ontraden, zowel om medische dan wel verzekeringstechnische redenen. Werkadvies De hervatting van uw werk hangt altijd samen met het herstel van uw knie en de zwaarte van de te verrichten arbeid. Overleg daarvoor weer met uw specialist en/of fysiotherapeut. 2 e periode (van 6 tot 12 weken) Deze periode is gericht op hervatten van dagelijkse werkzaamheden. Voorzichtigheid Blijf letten op de zwelling en pijn. Belasting In deze periode mag u, indien de zwelling en de pijn dit toelaten, volledig belasten. Dit verhogen van de belasting gaat altijd in overleg met de specialist en/of fysiotherapeut Oefenen Het oefenen is vooral gericht op: training van de bovenbeenspieren looptraining fietstraining 3 e periode (12 weken en verder) Deze periode is gericht op het eventueel hervatten van sportactiviteiten. Belangrijke aandachtspunten training van basisvaardigheden instructie over sporthervatting fitness training training naar recreatiesport training naar contactsport pas na 6 maanden spierkracht meting U moet zich bij de hervatting van uw sport echter wel realiseren dat het oude niveau niet altijd haalbaar is.

6 6/6 Verder herstel Wilt u er wel rekening mee houden, dat het voorste kruisband transplantaat pas na 6 tot 9 maanden volledig is ingegroeid en voorzien is van het juiste steunweefsel. Voor meer informatie kunt u de volgende websites raadplegen: Vragen Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, aarzel dan niet om deze te stellen. U kunt hiervoor contact opnemen met de polikliniek Chirurgie. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van uur bereikbaar op telefoonnummer Wanneer zich thuis na de operatie problemen voordoen, kunt u ook dit telefoonnummer gebruiken, of contact opnemen met uw huisarts. Geheimhouding en recht op privacy Alle medewerkers van ons ziekenhuis, dus ook artsen en verpleegkundigen, hebben een geheimhoudingsplicht. Ook hebt u recht op privacy. Uitgebreide informatie staat in de folder De rechten en plichten van de patiënt, verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënten-informatie in de centrale hal. Ook staat de folder op: Foldernummer: chi 398 versie: januari 2017

Voorste kruisbandreconstructie

Voorste kruisbandreconstructie 1/7 Chirurgie/Sporttraumatologie Voorste kruisbandreconstructie Inleiding Deze informatiebrochure is geschreven voor patiënten die een operatie aan de knie moeten ondergaan, waarbij de voorste kruisband

Nadere informatie

Voorste kruisband reconstructie m.b.v. de Semitendinosis Gracilis plastiek

Voorste kruisband reconstructie m.b.v. de Semitendinosis Gracilis plastiek Voorste kruisband reconstructie m.b.v. de Semitendinosis Gracilis plastiek 2 Deze informatiebrochure is geschreven voor patiënten die een voorste kruisband operatie moeten ondergaan, waarbij gebruik wordt

Nadere informatie

Voorste kruisband-reconstructie

Voorste kruisband-reconstructie Voorste kruisband-reconstructie Inleiding Een voorste kruisbandreconstructie is een operatie waarbij de voorste kruisband van de knie wordt vervangen. Deze operatie kan nodig zijn als u last heeft van

Nadere informatie

Maatschap Orthopedie. Voorste kruisband reconstructie

Maatschap Orthopedie. Voorste kruisband reconstructie Maatschap Orthopedie Voorste kruisband reconstructie Algemeen Uw orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen om daarmee de stabiliteit van de knie te verbeteren.

Nadere informatie

Voorste kruisband reconstructie

Voorste kruisband reconstructie Voorste kruisband reconstructie Techniek met kniepees Techniek met hamstrings Deze brochure is voor patiënten die in aanmerking komen voor een operatie ter vervanging van de voorste kruisband (reconstructie).

Nadere informatie

H.218126.0715. Voorste kruisband reconstructie (VKB)

H.218126.0715. Voorste kruisband reconstructie (VKB) H.218126.0715 Voorste kruisband reconstructie (VKB) Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een voorste kruisband reconstructie. Een goede voorbereiding is belangrijk en kost tijd. Het ondergaan

Nadere informatie

Voorste kruisbandreconstructie

Voorste kruisbandreconstructie 1/11 Orthopedie Voorste kruisbandreconstructie Inleiding U staat op de wachtlijst voor een reconstructie van de voorste kruisband. Tijdens deze operatie vervangt de orthopedisch chirurg de beschadigde

Nadere informatie

Voorste kruisband reconstructie

Voorste kruisband reconstructie Voorste kruisband reconstructie In overleg met de orthopedisch chirurg hebt u besloten tot een reconstructie van de voorste kruisband. In deze brochure leest u meer over de operatie evenals de zorg voor

Nadere informatie

Voorste kruisbandreconstructie

Voorste kruisbandreconstructie Focuskliniek Orthopedie Focuskliniek Orthopedie Laat u bewegen De Focuskliniek Orthopedie biedt gespecialiseerde zorg voor alle ingrepen aan het bewegingsapparaat (gewrichten, botten, spieren, pezen en

Nadere informatie

Voorste kruisbandreconstructie

Voorste kruisbandreconstructie Voorste kruisbandreconstructie Inleiding In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een voorste kruisbandreconstructie op de afdeling Orthopedie van het Radboudumc. In deze folder kunt u

Nadere informatie

Voorste kruisbandplastiek

Voorste kruisbandplastiek Voorste kruisbandplastiek Inleiding In samenspraak met uw orthopeed heeft u besloten een voorste kruisbandplastiek uit te laten voeren. Dit is een operatie aan de knie, waarbij de beschadigde voorste kruisband

Nadere informatie

Voorste kruisband reconstructie

Voorste kruisband reconstructie Voorste kruisband reconstructie Orthopedie Inleiding De orthopedisch chirurg heeft bij u een "voorste kruisband letsel" vastgesteld. Hij heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen

Nadere informatie

Knieoperatie voorste kruisband

Knieoperatie voorste kruisband Knieoperatie voorste kruisband In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat bij u een operatie wordt uitgevoerd waarbij de gescheurde voorste kruisband van uw knie wordt vervangen. Deze operatie

Nadere informatie

Voorste kruisbandreconstructie

Voorste kruisbandreconstructie 1/12 Orthopedie Voorste kruisbandreconstructie Inleiding U staat op de wachtlijst voor een reconstructie van de voorste kruisband. Tijdens deze operatie vervangt de orthopedisch chirurg de beschadigde

Nadere informatie

Tuberositas transpositie

Tuberositas transpositie Tuberositas transpositie De tuberositas transpositie Inleiding U krijgt een operatie aan de knie in verband met problemen met uw knieschijf. Bij deze operatie wordt de aanhechting van de pees van de bovenbeenspieren

Nadere informatie

Voorste kruisbandreconstructie

Voorste kruisbandreconstructie Voorste kruisbandreconstructie Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Het kniegewricht 2 3. Wanneer is een voorste kruisbandreconstructie nodig? 3 4. Anesthesie (verdoving of narcose) 4 5. Voor de operatie 4

Nadere informatie

STABILISERENDE OPERATIE VAN DE KNIESCHIJF BIJ VOORSTE KNIE PIJN EN INSTABILITEIT

STABILISERENDE OPERATIE VAN DE KNIESCHIJF BIJ VOORSTE KNIE PIJN EN INSTABILITEIT STABILISERENDE OPERATIE VAN DE KNIESCHIJF BIJ VOORSTE KNIE PIJN EN INSTABILITEIT Inleiding U gaat geopereerd worden vanwege instabiliteit van uw knieschijf of pijn. Dat kan om twee soorten operaties gaan,

Nadere informatie

Voorste kruisband hechten

Voorste kruisband hechten Voorste kruisband hechten Orthopedie Inleiding De orthopedisch chirurg heeft bij u een "voorste kruisband letsel" vastgesteld. Dit letsel heeft u korter dan 3 weken geleden opgelopen. De orthopeed heeft

Nadere informatie

Arthroscopie van de knie

Arthroscopie van de knie Arthroscopie van de knie 2 3 Het kniegewricht kan door een ongeval of slijtage beschadigd raken. Voor een deel kunnen deze beschadigingen worden geconstateerd door middel van lichamelijk onderzoek en/of

Nadere informatie

Vervangen buiten- of binnenband of achterste kruisband van de knie. Laterale/ mediale bandreconstructie of achterste kruisbandreconstructie

Vervangen buiten- of binnenband of achterste kruisband van de knie. Laterale/ mediale bandreconstructie of achterste kruisbandreconstructie Vervangen buiten- of binnenband of achterste kruisband van de knie Laterale/ mediale bandreconstructie of achterste kruisbandreconstructie Inhoud Inleiding 3 Mediale/laterale band 3 De operatie 3 Na de

Nadere informatie

Kijkoperatie van de knie: artroscopie van de knie

Kijkoperatie van de knie: artroscopie van de knie Kijkoperatie van de knie: artroscopie van de knie U bent op de wachtlijst geplaatst voor een kijkoperatie (artroscopie) aan uw knie. Bij de artroscopie bekijkt de orthopedisch chirurg de knie en kan aldus

Nadere informatie

Voorste kruisbandreconstructie. Focuskliniek Orthopedie

Voorste kruisbandreconstructie. Focuskliniek Orthopedie Voorste kruisbandreconstructie Focuskliniek Orthopedie Focuskliniek Orthopedie Laat u bewegen In overleg met uw orthopedisch chirurg heeft u besloten om uw knie te laten opereren, omdat de voorste kruisband

Nadere informatie

Voorste kruisband reconstructie

Voorste kruisband reconstructie Voorste kruisband reconstructie Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan de knie. Hierbij zal de afgescheurde/beschadigde voorste kruisband worden vervangen. Hiervoor wordt een pees gebruikt die op

Nadere informatie

Operatieve behandeling knieschijfinstabiliteit

Operatieve behandeling knieschijfinstabiliteit Operatieve behandeling knieschijfinstabiliteit In overleg met uw arts heeft u besloten een operatie te ondergaan waarmee instabiliteit van de knieschijf wordt opgeheven. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

Schouderprothese. Orthopedie ORTH versie 1 pagina 1/5

Schouderprothese. Orthopedie ORTH versie 1 pagina 1/5 Schouderprothese In overleg met de orthopedisch chirurg hebt u besloten tot het plaatsen van een schouderprothese. In deze brochure leest u meer over de operatie evenals de zorg voor en na de operatie.

Nadere informatie

Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese.

Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese. De Tumorprothese Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese. U krijgt informatie over de voorbereiding op de

Nadere informatie

Reconstructie van de voorste kruisband

Reconstructie van de voorste kruisband Reconstructie van de voorste kruisband RECONSTRUCTIE VAN DE VOORSTE KRUISBAND INLEIDING Uw knie is niet stabiel. De orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van de knie te vervangen

Nadere informatie

Reconstructie voorste kruisband

Reconstructie voorste kruisband Reconstructie voorste kruisband Inhoud Inleiding 3 De kruisband 3 Een beschadigde kruisband 3 De operatie 3 Na de operatie 4 Fysiotherapie 4 De wond 5 Ontslag 5 Leefregels na ontslag 5 Eerste tot twaalfde

Nadere informatie

Voorste kruisbandreconstructie

Voorste kruisbandreconstructie Voorste kruisbandreconstructie De voorste kruisband Tijdens sporten of een ongelukkige beweging kan de voorste kruisband scheuren. Uw orthopedisch chirurg zal in veel gevallen adviseren de voorste kruisband

Nadere informatie

H Arthroscopie (kijkoperatie) van de enkel

H Arthroscopie (kijkoperatie) van de enkel H.218380.0715 Arthroscopie (kijkoperatie) van de enkel 2 Inleiding Een arthroscopie is een kijkoperatie in een gewricht. Met deze operatie kan de arts verschillende gewrichtsaandoeningen vaststellen, zoals

Nadere informatie

Arthroscopie van de knie (kijkoperatie)

Arthroscopie van de knie (kijkoperatie) Arthroscopie van de knie (kijkoperatie) Het kniegewricht kan door een ongeval of slijtage beschadigd raken. Voor een deel kunnen deze beschadigingen worden geconstateerd door middel van lichamelijk onderzoek

Nadere informatie

Vervanging voorste kruisband

Vervanging voorste kruisband Vervanging voorste kruisband Ziekenhuis Gelderse Vallei In overleg met u is besloten u te opereren. U krijgt een reconstructie van uw voorste kruisband. In deze folder willen wij zoveel mogelijk antwoord

Nadere informatie

MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen)

MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen) MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen) Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om een MTP-1 arthrodese te laten uitvoeren. Dit is een operatie aan de grote teen waarbij het gewricht tussen de voet

Nadere informatie

Voorste kruisbandreconstructie

Voorste kruisbandreconstructie Voorste kruisbandreconstructie Orthopedie / Fysiotherapie Beter voor elkaar 2 Orthopedisch netwerk Ikazia Als u in het Ikazia Ziekenhuis geopereerd wordt aan de voorste kruisband, bent u verzekerd van

Nadere informatie

Medicijnen Eventueel gebruik van bloedverdunnende middelen moet u in overleg met de anesthesist stoppen.

Medicijnen Eventueel gebruik van bloedverdunnende middelen moet u in overleg met de anesthesist stoppen. Uw voorste kruisband is gescheurd, en nu? In overleg met uw orthopeed heeft u besloten om u te laten opereren aan uw knie. Deze operatie zal samen met u worden ingepland. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Voorste kruisbandreconstructie

Voorste kruisbandreconstructie Afdeling: Onderwerp: Orthopedie Quality Care Als u in het Ikazia Ziekenhuis geopereerd wordt aan de voorste kruisband, bent u verzekerd van een kwalitatief zeer goed behandel- en nazorgtraject. In dit

Nadere informatie

Verplaatsen knieschijf pees en herstel binnenste knieschijfband bij voorste knie pijn en instabiliteit

Verplaatsen knieschijf pees en herstel binnenste knieschijfband bij voorste knie pijn en instabiliteit Verplaatsen knieschijf pees en herstel binnenste knieschijfband bij voorste knie pijn en instabiliteit Tuberositas transpositie en evt. Mediaal PatelloFemorale Ligament reconstructie Inhoud Inleiding 3

Nadere informatie

Reconstructie van de voorste kruisband

Reconstructie van de voorste kruisband Orthopedie Patiënteninformatie Reconstructie van de voorste kruisband U ontvangt deze informatie, omdat u op de wachtlijst staat voor een reconstructie van de voorste kruisband. Tijdens deze operatie vervangt

Nadere informatie

Kijkoperatie in de knie Meniscusscheur en/of kruisbandscheur

Kijkoperatie in de knie Meniscusscheur en/of kruisbandscheur Kijkoperatie in de knie Meniscusscheur en/of kruisbandscheur Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is een arthroscopie? 1 Waarom een kijkoperatie? 1 Voor de opname 2 Opname op de

Nadere informatie

Voorste kruisbandreconstructie

Voorste kruisbandreconstructie Voorste kruisbandreconstructie Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Het kniegewricht 2 3. Wanneer is een voorste kruisbandreconstructie nodig? 3 4. Anesthesie (verdoving of narcose) 4 5. Voor de operatie 4

Nadere informatie

Tuberositas transpositie

Tuberositas transpositie Tuberositas transpositie Inhoud Inleiding 3 De knie en de knieschijf 3 De operatie 3 Mogelijke complicaties 4 Voorbereiding op de operatie 4 De opname 5 Na de operatie 5 De eerste dag 6 De wond 6 Het ontslag

Nadere informatie

Voorste kruisbandreconstructie

Voorste kruisbandreconstructie Voorste kruisbandreconstructie Orthopedie Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1. De knie 3 2. Voorbereiding 6 3. De opname 7 4. De operatie 9 De knie In deze brochure vindt u informatie over het vervangen van

Nadere informatie

Voorste kruisband reconstructie. Orthopedie

Voorste kruisband reconstructie. Orthopedie Voorste kruisband reconstructie Orthopedie Inhoudsopgave Inleiding 4 Klachten 5 Diagnose stellen 6 De operatie 6 Hamstring pezen techniek 7 Patellapees techniek 9 Na de operatie 10 Ontslag 11 Leefregels

Nadere informatie

Knieoperatie voorste kruisband

Knieoperatie voorste kruisband Knieoperatie voorste kruisband Algemeen In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat bij u een operatie wordt uitgevoerd waarbij de gescheurde voorste kruisband van uw knie wordt vervangen.

Nadere informatie

Orthopedie ARTROSCOPIE (KIJKOPERATIE) VAN DE KNIE

Orthopedie ARTROSCOPIE (KIJKOPERATIE) VAN DE KNIE Orthopedie ARTROSCOPIE (KIJKOPERATIE) VAN DE KNIE INLEIDING Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om een artroscopie van de knie te ondergaan. Hij kan dan de toestand van het gewricht beoordelen

Nadere informatie

Besnijdenis (Circumcisie)

Besnijdenis (Circumcisie) 1/5 Chirurgie Besnijdenis (Circumcisie) bij volwassenen Inleiding U wordt behandeld omdat de voorhuid van uw penis te nauw is. Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan de voorhuid

Nadere informatie

Correctie van de beenstand Tibiakop osteotomie

Correctie van de beenstand Tibiakop osteotomie Correctie van de beenstand Tibiakop osteotomie 1 Binnenkort ondergaat u een operatie om de stand van uw been te veranderen. Deze ingreep wordt ook wel tibiakop osteotomie genoemd: de tibiakop is het bovenste

Nadere informatie

Inleiding. Een penoplicatie. Pré-operatieve screening

Inleiding. Een penoplicatie. Pré-operatieve screening Penoplicatie Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie aan uw penis. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen, de operatie en de nazorg. Een penoplicatie Een

Nadere informatie

Vervangen buiten- of binnenband van de knie. Laterale of mediale bandreconstructie

Vervangen buiten- of binnenband van de knie. Laterale of mediale bandreconstructie Vervangen buiten- of binnenband van de knie Laterale of mediale bandreconstructie Inhoud Inleiding 3 Mediale/laterale band 3 De operatie 3 Na de operatie 4 Brace 4 Pijn 4 Fysiotherapie 4 De wond 5 Ontslag

Nadere informatie

Subtrochantere fractuur. Breuk onder de. Collumfractuur De breuk ligt in het bovenste gedeelte van het dijbeen, collumfractuur. verdikking van het

Subtrochantere fractuur. Breuk onder de. Collumfractuur De breuk ligt in het bovenste gedeelte van het dijbeen, collumfractuur. verdikking van het In deze folder vindt u algemene informatie over wat u tijdens uw opname kunt verwachten. Deze informatie is een aanvulling op de informatie die u van de arts en/of de verpleegkundige hebt gekregen. De

Nadere informatie

Standsverandering onderbeen. Tibiakop osteotomie

Standsverandering onderbeen. Tibiakop osteotomie Standsverandering onderbeen Tibiakop osteotomie Inhoud Inleiding 3 Tibiakop Osteotomie 3 Waarom een tibiakop osteotomie 3 De operatie 3 Na de operatie 4 Uitslaapkamer 4 Bloedverdunnende middelen 4 Fysiotherapie

Nadere informatie

Circumcisie (besnijdenis)

Circumcisie (besnijdenis) 1/6 Urologie Circumcisie (besnijdenis) bij volwassenen Inleiding U wordt behandeld omdat de voorhuid van uw penis te nauw is. Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan de voorhuid

Nadere informatie

Informatie. Voorste kruisbandreconstructie

Informatie. Voorste kruisbandreconstructie Informatie Voorste kruisbandreconstructie Inleiding Uw orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen om daarmee de stabiliteit van de knie te verbeteren. In deze

Nadere informatie

Penoplicatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Penoplicatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Penoplicatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie aan uw penis. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Operatie aan het hielbeen

Operatie aan het hielbeen Operatie aan het hielbeen Calcaneus osteotomie (Dweyer osteotomie) U krijgt binnenkort een operatie aan uw hielbeen, een calcaneus osteotomie. In deze informatie leest u over de voorbereiding op de operatie,

Nadere informatie

Voorste kruisband reconstructie Het plaatsen van een nieuwe kruisband (donorpees)

Voorste kruisband reconstructie Het plaatsen van een nieuwe kruisband (donorpees) ORTHOPEDIE Voorste kruisband reconstructie Het plaatsen van een nieuwe kruisband (donorpees) Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen en daarmee de stabiliteit

Nadere informatie

Arthroscopie (kijkoperatie) van de knie Diagnose en behandeling van kniegewrichtproblemen

Arthroscopie (kijkoperatie) van de knie Diagnose en behandeling van kniegewrichtproblemen Arthroscopie (kijkoperatie) van de knie Diagnose en behandeling van kniegewrichtproblemen Inhoudsopgave Inleiding 2 Waarom een arthroscopie van de knie? 2 Anesthesie (verdoving of narcose) 3 Van tevoren

Nadere informatie

Chirurgie. Amputatie

Chirurgie. Amputatie 1/5 Chirurgie Amputatie Inleiding Onder een amputatie wordt verstaan het afzetten van een deel van het menselijk lichaam, bijvoorbeeld een teen, voet, been, vinger, hand, arm, of een deel ervan. Duidelijk

Nadere informatie

Arthroscopie (kijkoperatie) van het kniegewricht

Arthroscopie (kijkoperatie) van het kniegewricht Arthroscopie (kijkoperatie) van het kniegewricht 1 Inhoud Inleiding 2 Waarom een arthroscopie van de knie? 2 Anesthesie (verdoving of narcose) 3 Voorbereiding thuis 4 De operatie 4 Na de operatie 4 Opnameduur

Nadere informatie

Arthroscopie van de knie

Arthroscopie van de knie Orthopedie Arthroscopie van de knie Kijkoperatie in het kniegewricht De knie De knie is een groot gewricht. De botten van de knie zijn aan de binnenzijde bekleed met kraakbeen. Tussen het boven- en onderbeen

Nadere informatie

Heupoperatie. Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken

Heupoperatie. Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken Heupoperatie Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken Inhoud Inleiding 3 Reden van de operatie 3 Onderzoeksresultaten 3 De operatie 4 Risico s van de operatie 4 Na de operatie 5

Nadere informatie

De unicompartimentele knieprothese

De unicompartimentele knieprothese De unicompartimentele knieprothese Inhoud Inleiding 3 Het kniegewricht 3 Artrose knie 3 De operatie 4 Voordelen van een enkelzijdige knieprothese 4 Na de operatie 4 Bloedverdunnende injecties 4 Fyisotherapie

Nadere informatie

Patiëntenvoorlichting Orthopedie

Patiëntenvoorlichting Orthopedie Patiëntenvoorlichting Orthopedie Voorste kruisband reconstructie Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan de knie. Hierbij zal de afgescheurde/beschadigde voorste kruisband worden vervangen. Hiervoor

Nadere informatie

Arthroscopie van de knie

Arthroscopie van de knie Arthroscopie van de knie Albert Schweitzer ziekenhuis november 2013 pavo 0192 Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een kijkoperatie aan uw knie. In deze folder

Nadere informatie

Spoedopname 2 2. Collumfractuur 3 Pertrochantere fractuur 3 subtrochantere fractuur. 3 4

Spoedopname 2 2. Collumfractuur 3 Pertrochantere fractuur 3 subtrochantere fractuur. 3 4 In deze folder vindt u algemene informatie over wat u tijdens uw opname kunt verwachten. Deze informatie is een aanvulling op de informatie die u van de arts en/of de verpleegkundige hebt gekregen. De

Nadere informatie

Heupoperatie. De Pandakplastiek

Heupoperatie. De Pandakplastiek Heupoperatie De Pandakplastiek Inhoud Inleiding 3 De operatie 3 Risico s van de operatie 3 Na de operatie 4 De eerste dag na de operatie 4 De tweede dag na de operatie 4 De derde tot de vijfde dag na de

Nadere informatie

Plastische chirurgie. Bovenbeenlift. www.catharinaziekenhuis.nl

Plastische chirurgie. Bovenbeenlift. www.catharinaziekenhuis.nl Plastische chirurgie Bovenbeenlift www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl PLA004 / Bovenbeenlift / 13-11-2015 2 Bovenbeenlift U hebt met de plastisch

Nadere informatie

Orthopedie VOORSTE KRUISBAND RECONSTRUCTIE

Orthopedie VOORSTE KRUISBAND RECONSTRUCTIE Orthopedie VOORSTE KRUISBAND RECONSTRUCTIE Uw orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen en daarmee de stabiliteit van de knie te verbeteren. In deze folder

Nadere informatie

Het verwijderen van een nier

Het verwijderen van een nier Het verwijderen van een nier Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0127 Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een nier. In deze folder leest u over

Nadere informatie

Borstamputatie. Ablatio

Borstamputatie. Ablatio Borstamputatie Ablatio In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Liesbreukoperatie. Liesbreukoperatie. Chirurgie

Liesbreukoperatie. Liesbreukoperatie. Chirurgie 1/5 Chirurgie Liesbreukoperatie Liesbreukoperatie Inleiding Deze informatiefolder gaat over de chirurgische behandeling van een liesbreuk. Foto's over de behandeling staan in de digitale folder op de website:

Nadere informatie

Operatie aan een scheefstand van de grote teen Operatie hallux valgus

Operatie aan een scheefstand van de grote teen Operatie hallux valgus Operatie aan een scheefstand van de grote teen Operatie hallux valgus Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is een hallux valgus? 1 Waarom een operatie? 1 Voor de opname 2 2 Opname

Nadere informatie

Voorste kruisbandreconstructie,

Voorste kruisbandreconstructie, Paramedische afdeling Voorste kruisbandreconstructie, oefeningen en richtlijnen Inleiding Bij een voorste kruisband reconstructie brengt de arts op de plaats van de oude voorste kruisband een vervangende

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Orthopedie Meniscusletsel

PATIËNTENFOLDER Orthopedie Meniscusletsel PATIËNTENFOLDER Orthopedie Meniscusletsel Algemeen Er is bij u meniscusletsel in de knie vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de knie, de symptomen, de oorzaak en behandeling

Nadere informatie

Arthroscopie van de knie

Arthroscopie van de knie Arthroscopie van de knie Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een kijkoperatie aan uw knie. In deze folder leest u meer over de voorbereiding, de opname in het

Nadere informatie

Arthroscopie knie (kijkoperatie in de knie)

Arthroscopie knie (kijkoperatie in de knie) 1/10 Orthopedie Arthroscopie knie (kijkoperatie in de knie) Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Het kniegewricht 3. De klachten 4. Oorzaken van klachten 5. Opname en behandeling 6. Anesthesiologie 7. Voorbereiding

Nadere informatie

Kijkoperatie van de knie

Kijkoperatie van de knie Kijkoperatie van de knie Algemeen Uw behandelend specialist heeft u op de wachtlijst geplaatst voor een kijkoperatie van uw knie (arthroscopie). Deze folder geeft u informatie over deze behandeling en

Nadere informatie

Arthroscopie knie (kijkoperatie in de knie)

Arthroscopie knie (kijkoperatie in de knie) 1/10 Orthopedie Arthroscopie knie (kijkoperatie in de knie) Inhoudsopgave pag. 1. Inleiding 2 2. Het kniegewricht 2 3. De klachten 2 4. Oorzaken van klachten 2 5. Opname en behandeling 3 6. Anesthesiologie

Nadere informatie

Kijkoperatie in een gewricht Arthroscopie

Kijkoperatie in een gewricht Arthroscopie Kijkoperatie in een gewricht Arthroscopie Als u last hebt van een gewricht, kan dat vele verschillende oorzaken hebben. Op grond van uw klachten, het onderzoek van uw gewricht en eventuele röntgenfoto's

Nadere informatie

KIJKOPERATIE VAN DE KNIE

KIJKOPERATIE VAN DE KNIE KIJKOPERATIE VAN DE KNIE (arthroscopie bij gewrichtsproblemen) In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie over een kijkoperatie van de knie. Wij adviseren u deze informatie

Nadere informatie

Orthopedie. Voorste kruisband plastiek

Orthopedie. Voorste kruisband plastiek Orthopedie Voorste kruisband plastiek Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw knie. Er wordt een voorste kruisband reconstructie verricht. In deze folder vindt u informatie over de voorste kruisband,

Nadere informatie

Neem elleboogkrukken mee naar het ziekenhuis. Deze moet u na de operatie gebruiken. Zorg dat iemand u kan komen ophalen na de operatie.

Neem elleboogkrukken mee naar het ziekenhuis. Deze moet u na de operatie gebruiken. Zorg dat iemand u kan komen ophalen na de operatie. OLVG, locatie Oost en West Kruisbandoperatie U heeft in overleg met uw orthopedisch chirurg besloten om uw voorste kruisband te laten opereren. Deze operatie wordt een voorste kruisbandreconstructie genoemd.

Nadere informatie

Borstverkleining en/of borstcorrectie

Borstverkleining en/of borstcorrectie 1/5 Plastische Chirurgie Borstverkleining en/of borstcorrectie Inleiding Veel vrouwen hebben een probleem met te zware en/of hangende borsten. Grootte en vorm van de borsten zijn in de eerste plaats afhankelijk

Nadere informatie

Botbreukoperatie afdeling Chirurgie

Botbreukoperatie afdeling Chirurgie Botbreukoperatie afdeling Chirurgie Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Chirurgie september 2013 pavo 0323 Inleiding In het menselijk lichaam zitten zeer veel verschillende botten, die op verschillende

Nadere informatie

Standscorrectie been. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Standscorrectie been. Ziekenhuis Gelderse Vallei Standscorrectie been Ziekenhuis Gelderse Vallei Bij u is een slijtage van het kniegewricht aan één zijde geconstateerd, een veel voorkomend probleem. Vaak is veroudering de oorzaak. Deze slijtage in het

Nadere informatie

Voorste kruisbandreconstructie

Voorste kruisbandreconstructie Voorste kruisbandreconstructie Belangrijk Voor deze behandeling, ingreep of onderzoek dient u nuchter te blijven; dit betekent dat u vanaf 6 uur voor de opname: Niets meer mag eten Niet meer mag roken

Nadere informatie

Verwijderen van bevestigingsmateriaal na een botbreuk operatie

Verwijderen van bevestigingsmateriaal na een botbreuk operatie Orthopedie Verwijderen van bevestigingsmateriaal na een botbreuk operatie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Pre-operatieve screening en anesthesie... 3 Verdoving... 4 Voorbereiding... 4 De opname... 4

Nadere informatie

Plastische Chirurgie. Hidradenitis Voorbereiding, nazorg en leefregels na het verwijderen van hidradenitis

Plastische Chirurgie. Hidradenitis Voorbereiding, nazorg en leefregels na het verwijderen van hidradenitis Plastische Chirurgie Hidradenitis Voorbereiding, nazorg en leefregels na het verwijderen van hidradenitis Algemeen Binnenkort wordt u opgenomen in het Diaconessenhuis, omdat u een operatie zal ondergaan,

Nadere informatie

Heupoperatie. Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken

Heupoperatie. Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken Heupoperatie Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken Inhoud Inleiding 3 Reden van de operatie 3 De operatie 3 Risico s van de operatie 4 Na de operatie 5 Het ontslag 6 Leefregels

Nadere informatie

Voorste kruisband reconstructie. Orthopedie

Voorste kruisband reconstructie. Orthopedie Voorste kruisband reconstructie Orthopedie Voorste kruisband reconstructie Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan de knie. Hierbij zal de afgescheurde/beschadigde voorste kruisband worden vervangen.

Nadere informatie

Voorste kruisbandreconstructie

Voorste kruisbandreconstructie Paramedische ziekenhuiszorg - fysiotherapie Voorste kruisbandreconstructie oefeningen en richtlijnen Bij een voorste kruisband reconstructie brengt de arts op de plaats van de oude voorste kruisband een

Nadere informatie

Hersteloperatie van een scheur in één van de pezen van de rotatoren manchet

Hersteloperatie van een scheur in één van de pezen van de rotatoren manchet Hersteloperatie van een scheur in één van de pezen van de rotatoren manchet Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is de rotatoren manchet? 1 Waarom een operatie van de rotatoren manchet?

Nadere informatie

Orthopedie. Arthroscopie van de enkel

Orthopedie. Arthroscopie van de enkel Orthopedie Arthroscopie van de enkel 1 Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om een arthroscopie van de enkel te ondergaan. In deze brochure wordt u informatie gegeven over de mogelijkheden van een

Nadere informatie

Chirurgie. Patiënteninformatie. Blindedarmoperatie (appendectomie) Bij volwassenen. Slingeland Ziekenhuis

Chirurgie. Patiënteninformatie. Blindedarmoperatie (appendectomie) Bij volwassenen. Slingeland Ziekenhuis Chirurgie Blindedarmoperatie (appendectomie) i Patiënteninformatie Bij volwassenen Slingeland Ziekenhuis Inleiding U heeft een (acute) blindedarmontsteking. In deze folder vindt u informatie over de aandoening

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Meniscusletsel Algemeen Er is bij u meniscusletsel in de knie vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de knie, de symptomen, de oorzaak en behandeling

Nadere informatie

Borstamputatie. Borstamputatie. Ablatio

Borstamputatie. Borstamputatie. Ablatio Borstamputatie Ablatio In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Voorste kruisband reconstructie

Voorste kruisband reconstructie Voorste kruisband reconstructie De voorste kruisband Tijdens sporten of een ongelukkige beweging kan de voorste kruisband scheuren. Uw orthopedisch chirurg zal in veel gevallen adviseren de voorste kruisband

Nadere informatie

Orthopedie. Voorste kruisband

Orthopedie. Voorste kruisband Orthopedie Voorste kruisband 1 Tijdens sporten of een ongelukkige beweging kan de voorste kruisband scheuren. Uw orthopedisch chirurg zal in veel gevallen adviseren de voorste kruisband te vervangen. In

Nadere informatie

Verwijderen van een deel van de lever

Verwijderen van een deel van de lever Verwijderen van een deel van de lever Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2014 pavo 1021 Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een deel van

Nadere informatie