Wat doet de huisartsenkring bij mogelijke elektriciteitsschaarste? Een stroomafschakelplan voor huisartsenkringen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat doet de huisartsenkring bij mogelijke elektriciteitsschaarste? Een stroomafschakelplan voor huisartsenkringen"

Transcriptie

1 Wat doet de huisartsenkring bij mogelijke elektriciteitsschaarste? Een stroomafschakelplan voor huisartsenkringen Met respect voor de autonomie van elke kring en begrip voor lokale situaties, stelt Domus Medica een leidraad voor bij mogelijke elektriciteitsschaarste. Hierbij proberen we een passend antwoord en passende organisatie voor te stellen. Dit kan u als huisartsenkring uiteraard lokaal vrij invullen. Onderstaande voorstel is geen verplichting maar kan u mogelijk als leidraad gebruiken in het lokale overleg met de gemeenten. In principe is het de gemeente die in eerste instantie contact zou moeten opnemen met de huisartsenkring Leidraad voor de huisartsenkring bij stroomafschakelplan 1. Gemeente maakt afspraken met huisartsenkring rond locatie(s) met elektriciteit, onderzoeksruimte en astrid-communicatie. Elke gemeente of cluster van gemeenten opent bij afschakeling een infopunt (opvangcentrum dat ingericht wordt) voor de bevolking. Er zal enkel basiszorg verstrekt worden en geen specialistische zorg. Ieder wachtdienstonderdeel (of een samensmelting van meerdere wachtdienstonderdelen, indien dit geografisch meer haalbaar is) spreekt met zijn gemeente-/stadsbestuur af dat er een locatie ter beschikking gesteld wordt waar elektriciteit is, een onderzoeksruimte, een permanentie en een Astrid-communicatie. 2. De huisartsenkring voorziet continuïteit van zorg op deze locatie (vanaf 17u). De huisartsenkring lijst huisartsen op naar gelang van afschakelplan. De kring communiceert aan zijn huisartsen waar deze locatie zich bevindt in de respectievelijke gemeenten van de kring. De huisarts met wachtdienst houdt contact met deze locatie (hetzij via permanentie, hetzij via gsm - indien die niet afgeschakeld zou zijn, hetzij door er regelmatig langs te gaan of zich volgens lokale afspraken te laten informeren). De wachtdienst gaat vervroegd in: de afschakeling begint om 17 uur. Een andere optie om in de continuïteit van zorg te voorzien is het opstellen van een beurtrol waarbij een

2 pagina 2 van 5 huisarts in het infopunt van de gemeente voorzien wordt (dus enkel tussen 17u-20u op de dag van de afschakeling). De eerste huisarts op de beurtrol zal dus het infopunt bemannen tijdens de eerste afschakeling en dan werkt u alfabetisch verder. 3. De gemeente maakt het afschakelgebied 7 dagen op voorhand kenbaar aan de kringvoorzitter. Het afschakelgebied zal 7 dagen op voorhand kenbaar gemaakt worden (ook aan de kringvoorzitters) en de overheid zal alle media gebruiken om de bevolking te verwittigen en aan te raden uit voorzorg bij familie te gaan logeren of met meer valide buren af te spreken, teneinde de onvoorziene risico's zoveel mogelijk te beperken. Hierbij doet men beroep op een normale solidariteit. De kring verwittigt de huisartsen in de afschakelzone en vergewist er zich van dat de continuïteit geregeld is. 4. Iedere huisarts maakt afspraken met elektriciteitsafhankelijke patiënten. Zorgbehoevenden die afhankelijk zijn van de stroomvoorziening kunnen moeilijk in kaart gebracht worden door de kring (we zien dit niet als een taak voor de kring). Het kan een gedeelde verantwoordelijkheid zijn waarbij de huisarts de patiënten, waarvan hij denkt dat ze een probleem zouden hebben, voorbereidt en een alternatief zorgenplan voorziet. De mantelzorg en of de familie kan hiervoor ingeschakeld worden. De huisarts lijst best, voor zichzelf, de patiënten op waarbij de problemen zich kunnen voordoen en stelt deze gerust (zorgplan) of bereidt ze voor. Er kan een beroep worden gedaan op het opvang centrum, het ziekenhuis, De mantelzorg kan hier dikwijls een pasklare oplossing voorzien. Patiënten: zuurstof, dementie, thuisdialyse, medicosociaal risico (alleenstaande fragiele patiënten, personenalarmen, bedlegerigen, flatgebouwen met lift en elektrische deuropening,...) enz Opmerking: in sommige regio s worden er afspraken gemaakt met het SEL die de kwetsbare risicopatiënten identificeert. 5. Noodkit in gemeentelijke locatie Er dient nagedacht over de beschikbaarheid van een noodkit aan basismedicijnen in het noodlokaal.

3 pagina 3 van 5 Andere nuttige informatie 1. Geldende procedure bij schaarste Indien er een schaarste zou komen geldt de volgende procedure: Eerst worden er signalen uitgestuurd dat er spaarzaam moet omgegaan worden met energie = Code oranje. Indien dit niet toereikend is wordt er op voorhand verwittigd (7 dagen) dat er een schaarste zal zijn en de elektriciteit per schijf zal worden afgelegd. Dit schijven systeem is alternerend en gaat van schijf 1 tot 6. Men start de uitschakeling in schijf 6 en gaat afwisselend verder naar schijf 1 = Code rood Indien de schaarste effectief wordt zal er een aankondiging gedaan worden 24 uur voor de afschakeling. = code zwart De afschakeling wordt gedaan per transfo-centrale die een aantal straten bedienen. De afschakeling zou voor drie uur zijn. De afschakeling is niet voor de ziekenhuizen. In praktijk zouden de afschakelingen langer duren dan 3 uur en kunnen oplopen tot 7 uur (zonder dat er technische problemen optreden). 2. Elke gemeente heeft een ambtenaar noodplanning die dit alles coördineert. De gemeente en de ambtenaar noodplanning is ook verantwoordelijk voor de communicatie naar de bevolking. 3. Wanneer bent u zeker dat de gemeente zal afgeschakeld worden? Bij energieschaarste wordt de gemeente 1 week op voorhand verwittigd, maar dan is het nog niet zeker dat de gemeente effectief afgeschakeld zal worden. Dit weet de gemeente pas zeker 1 dag op voorhand. De partners, waaronder de huisartsenkringen en zo ook de huisartsen, worden dan door de gemeente geïnformeerd (communicatie naar de huisartsen laat u best ook nog eens via een centraal aanspreekpunt bij de huisartsen organiseren, zoals de kringcoördinator of kringsecretaris). Zo is er nog even de tijd om alles praktisch te regelen. 4. Op welke tijdstippen is de afschakeling en wanneer wordt terug opgeschakeld? Bij afschakeling zal dit gebeuren tussen 17u-20u (vooraleer alles opnieuw aangeschakeld is kan dat misschien 22u worden).

4 pagina 4 van 5 5. Zorg voor sociaal zwakkeren en hulpbehoevenden De grootste zorg bij afschakeling zijn de ouderen, zwakkeren en hulpbehoevenden/zieken. Daarom willen we toch met aandrang vragen dat de huisartsen van de kring nu al eens in hun patiëntenbestand nakijken wie problemen zou kunnen ondervinden bij een afschakeling en eventueel een overleg hebben met de thuiszorgdiensten. In sommige gemeenten is het OCMW al gestart met de inventarisering van hun patiënten en informeren van deze mensen. 6. Gevolgen van een mogelijke uitschakeling Men verwacht een uitgebreid aantal technische problemen bij de terug aanschakeling. Zo kunnen leidingen springen, verborgen mankementen aan het licht komen enz Telefooncentrales worden uitgeschakeld: communicatie vanuit en naar de afgeschakelde gebieden is niet mogelijk. GSM masten worden afgeschakeld maar zouden een niet gegarandeerde autonomie hebben van twee uur. Gas wordt niet afgelegd en zou kunnen voorzien voor een aantal uren. Dit betekent niet dat de circulatiepompen nog werken aangezien deze op elektriciteit werken. ASTRID blijft lopen voor twee tot acht uur. Drinkwater blijft voorzien. De ziekenhuizen en spoeddiensten blijven operationeel (noodgeneratoren) Apothekers zullen geen afleveringen kunnen doen van medicatie = eventueel uitgestelde afleveringen. Er zijn geen contactgegevens beschikbaar van alle zorgverstrekkers. Er zullen voldoende brochures verspreid worden. Personenalarmsystemen zullen uitvallen. Problemen melden aan Domus Medica Alle ondervonden problemen dienen gemeld aan de voorzitter van de HAK, die deze doorgeeft aan DM, zodat we onze opvang kunnen verfijnen Nuttige links op internet Zones van afschakeling en andere relevante info:

5 pagina 5 van 5 Kans op afschakeling is zeer klein, maar als HAK willen we goed voorbereid zijn. Voor alle duidelijkheid: de kans is klein dat de afschakeling er effectief zal komen maar we willen als huisartsenkringen goed voorbereid zijn. Zo bewijzen we ook dat de eerste lijn en de huisarts steeds klaar staat voor de patiënt. Voor de rest gaan we er vanuit dat een gezonde dosis logisch verstand heel wat problemen kan voorkomen. Patiënten kunnen best voor de korte tijd van de afschakeling door mantelzorg worden opgevangen en of verplaatst naar een zone waar de afschakeling op dat moment niet wordt uitgevoerd. Burgerzin, mantelzorg primeert in deze. Ook de overheid heeft hier een rol te spelen en zal door middel van de media en foldercampagnes de bevolking op de hoogte brengen.

ZONDER ELEKTRICITEIT GEEN THUISZORG?

ZONDER ELEKTRICITEIT GEEN THUISZORG? ZONDER ELEKTRICITEIT GEEN THUISZORG? Stroomtekort, afschakelplan, stroomonderbrekingen, bevoorradingszekerheid... Iedereen spreekt erover. Je hebt het gehoord op de radio, gelezen in de krant, gezien op

Nadere informatie

WELKOM. SCHACHTBOKKEN - EISDEN Misjel Decleer

WELKOM. SCHACHTBOKKEN - EISDEN Misjel Decleer WELKOM SCHACHTBOKKEN - EISDEN Misjel Decleer INFOAVOND STROOMSCHAARSTE EN AFSCHAKELPLAN WOENSDAG 10 DECEMBER 2014 2 PROGRAMMA 1. Verwelkoming 2. Stroomtekort afschakelplan» Waarom afschakelen?» Werking

Nadere informatie

INFOAVOND Stroomschaarste en afschakelplan. Woensdag 19 november

INFOAVOND Stroomschaarste en afschakelplan. Woensdag 19 november INFOAVOND Stroomschaarste en afschakelplan Woensdag 19 november PROGRAMMA Burgemeester Frieda Brepoels: inleiding Verantwoordelijke noodplanning Mario Thijs: Algemene schets stroomschaarste Maatregelen

Nadere informatie

Afschakelplan en Stroomtekort 2014

Afschakelplan en Stroomtekort 2014 Afschakelplan en Stroomtekort 2014 Komt het tot afschakelen? Wat is het afschakelplan / Ben ik erbij betrokken? Verloop van het afschakelplan 2 13. 225 MW De afnamepiek op het net van Elia in 2013: 13.225

Nadere informatie

Winteractieplan. Stroomvoorziening in geval van energieschaarste

Winteractieplan. Stroomvoorziening in geval van energieschaarste Winteractieplan Stroomvoorziening in geval van energieschaarste Komt er een energieschaarste deze winter? Dalende productiecapaciteit Problemen met nucleaire centrales Invoercapaciteit is beperkt (investeringen

Nadere informatie

Risico op elektriciteitsschaarste

Risico op elektriciteitsschaarste Risico op elektriciteitsschaarste Winter 2014-2015 Deze winter is de kans op stroomschaarste reëel. Laten we er samen iets aan doen! Een stroomtekort? Hoe kan dat? Elektriciteitsschaarste treedt op als

Nadere informatie

AFSCHAKELPLAN WINTER

AFSCHAKELPLAN WINTER AFSCHAKELPLAN WINTER 2018-2019 DE GEVOLGEN VOOR GENT Versie 18.10.2018 Pagina 1 van 18 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 DEEL I: ALGEMEEN OVERZICHT SCHIJF 3... 5 1. ALGEMEEN... 5 2. PLAN AFGESCHAKELDE CABINES...

Nadere informatie

Afschakelplan elektriciteit Sector Kinderopvang

Afschakelplan elektriciteit Sector Kinderopvang Afschakelplan elektriciteit Sector Kinderopvang VVSG-Studiedag - 17 december 2014 Inhoud 1. Mijn kinderopvang afgeschakeld? 2. Open, sluiten, alternatief 3. Informeer nu! 4. Financiële gevolgen 5. Tips

Nadere informatie

WET OP DE RECHTEN VAN DE PATIENT

WET OP DE RECHTEN VAN DE PATIENT WET OP DE RECHTEN VAN DE PATIENT (22 augustus 2002, B.S. 26 september 2002) Bijgaande samenvatting verwoordt de beperkte folder uitgegeven door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van

Nadere informatie

Samen wapenen we ons tegen een eventuele energieschaarste!

Samen wapenen we ons tegen een eventuele energieschaarste! Samen wapenen we ons tegen een eventuele energieschaarste! Als inwoner stel je je ongetwijfeld vragen bij de zekerheid van energiebevoorrading in een periode van strenge winterkou. Allerlei berichten over

Nadere informatie

Winteractieplan. Stroomvoorziening in geval van energieschaarste

Winteractieplan. Stroomvoorziening in geval van energieschaarste Winteractieplan Stroomvoorziening in geval van energieschaarste Komt er een energieschaarste deze winter? Dalende productiecapaciteit Problemen met nucleaire centrales Invoercapaciteit is beperkt (investeringen

Nadere informatie

Stand van zaken organisatie huisartsenpraktijken in de stad Antwerpen Welke maatregelen voorziet de stad?

Stand van zaken organisatie huisartsenpraktijken in de stad Antwerpen Welke maatregelen voorziet de stad? Stand van zaken organisatie huisartsenpraktijken in de stad Antwerpen. 20.02.2016 Welke maatregelen voorziet de stad? Liesbet Meyvis liesbet.meyvis@stad.antwerpen.be Dienst Gezondheid Stad Antwerpen Toegang

Nadere informatie

Antwerpen 14/09/2017

Antwerpen 14/09/2017 Antwerpen 14/09/2017 ELZ wat is dat nu? Standpunt van Domus Medica (Huisartsenvereniging) Dr. Wim Verhoeven Geografische afbakening Ziekenhuisnetwerken Standpunt van de patiënt Tijd voor interactie: rondetafelgesprek

Nadere informatie

Infovergadering Afschakelplan elektriciteit

Infovergadering Afschakelplan elektriciteit Infovergadering Afschakelplan elektriciteit Agenda: verwelkoming door de Burgemeester het winteractieplan van Infrax waar zorgt het gemeentebestuur voor? vragenronde Het verwelkomingswoord door de Burgemeester

Nadere informatie

Stroomproblematiek winter 2014-2015. Katrien Moens Manager Belangenbehartiging

Stroomproblematiek winter 2014-2015. Katrien Moens Manager Belangenbehartiging Stroomproblematiek winter 2014-2015 Katrien Moens Manager Belangenbehartiging Probleem? Onevenwicht vraag productie Frequentie wijkt af van 50 Hz Black-out over grote delen van België / Europa Brown-out

Nadere informatie

Rechten van de patiënt

Rechten van de patiënt Rechten van de patiënt (KB 22/08/02) In het Belgisch Staatsblad van 26 september 2002 verscheen de wet van 22 augustus 2002 wet betreffende de rechten van de patiënt. In de wet op de patiëntenrechten staan

Nadere informatie

Regeling sociaal betalende derde Handleiding voor huisartsen

Regeling sociaal betalende derde Handleiding voor huisartsen vzw BRUSSELSE HUISARTSEN KRING Regeling sociaal betalende derde Handleiding voor huisartsen 1. Inleiding Uit onderzoek blijkt dat ondanks het invoeren van verschillende drempelverlagende financiële maatregelen,

Nadere informatie

Hoe kan een ziekenhuis zich wapenen tegen een afschakeling of black-out?

Hoe kan een ziekenhuis zich wapenen tegen een afschakeling of black-out? Hoe kan een ziekenhuis zich wapenen tegen een afschakeling of black-out? Rik Persyn Diensthoofd technische dienst Jan Yperman Ziekenhuis Ieper Bestuurslid VTDV Hoe kritisch zijn de diverse energievoorzieningen?

Nadere informatie

Feedback op het bestpractice. Korte samenvatting per vraag

Feedback op het bestpractice. Korte samenvatting per vraag Feedback op het bestpractice document Korte samenvatting per vraag De bevraging 1) Geef hier in enkele woorden je eerste indruk weer na het inkijken van het schema en eventueel de bijhorende tekst. 2)

Nadere informatie

Over de lijnen heen. Daan Aeyels Departement maatschappelijke gezondheidszorg & eerstelijnszorg KU Leuven

Over de lijnen heen. Daan Aeyels Departement maatschappelijke gezondheidszorg & eerstelijnszorg KU Leuven Over de lijnen heen Daan Aeyels Departement maatschappelijke gezondheidszorg & eerstelijnszorg KU Leuven daan.aeyels@med.kuleuven.be @daanaeyels Romeo & Julia 1929: geboren 1943: oorlogswonde 1950: trouw

Nadere informatie

De Sociale plattegrond

De Sociale plattegrond De Sociale plattegrond Sector:Thuiszorg Spreker: Katelijne Vanderkerken ( t Punt OCMW Sint-Niklaas) Thuiszorg maatschappelijk gestuurd Welvaartsstaat garandeert het recht op zorg De overheid kiest zo lang

Nadere informatie

Hieronder vindt u de lijst met evaluatiecriteria voor de kandidaatsdossier voor de projecten geïntegreerde zorg

Hieronder vindt u de lijst met evaluatiecriteria voor de kandidaatsdossier voor de projecten geïntegreerde zorg Hieronder vindt u de lijst met evaluatiecriteria voor de kandidaatsdossier voor de projecten geïntegreerde zorg FORMELE EVALUATIECRITERIA 1 Het kandidaatsdossier werd ingediend binnen de 30 dagen na de

Nadere informatie

Verstoring van de elektriciteitsbevoorrading

Verstoring van de elektriciteitsbevoorrading Algemene Directie Crisiscentrum 25.09.2014 Verstoring van de elektriciteitsbevoorrading Wettelijk kader Beheer van incidenten binnen de elektriciteitsmarkt = verantwoordelijkheid van de ministers voor

Nadere informatie

Geen papieren, geen factuur? Wanneer mensen zonder papieren en mensen in moeilijke papieren in het ziekenhuis belanden

Geen papieren, geen factuur? Wanneer mensen zonder papieren en mensen in moeilijke papieren in het ziekenhuis belanden Geen papieren, geen factuur? Wanneer mensen zonder papieren en mensen in moeilijke papieren in het ziekenhuis belanden Els Vandensande Juriste; Netwerk tegen Armoede Hanne Stevens Verantwoordelijke grondrechten

Nadere informatie

Verstoring van de elektriciteitsbevoorrading. Pieter Wynant. Projectbeheerder Crisiscentrum

Verstoring van de elektriciteitsbevoorrading. Pieter Wynant. Projectbeheerder Crisiscentrum Verstoring van de elektriciteitsbevoorrading Pieter Wynant Projectbeheerder Crisiscentrum Wettelijk kader Beheer van incidenten binnen de elektriciteitsmarkt = verantwoordelijkheid van de ministers voor

Nadere informatie

Zorgprogramma ouderen Waarom ontvangt u deze folder?

Zorgprogramma ouderen Waarom ontvangt u deze folder? Zorgprogramma ouderen Waarom ontvangt u deze folder? U ontvangt deze folder omdat u deelneemt aan het zorgprogramma ouderen. In deze folder vindt u meer informatie over wat het zorgprogramma precies inhoudt

Nadere informatie

SAMENWERKINGSPROTOCOL:

SAMENWERKINGSPROTOCOL: 1 SAMENWERKINGSPROTOCOL AZ VESALIUS THUISZORG Inleiding Om tot een goede samenwerking te komen tussen AZ Vesalius en thuiszorg, daar waar het gaat om een zwaar zorgbehoevende patiënt die in de thuiszorg

Nadere informatie

Evolutie van de procedure die van toepassing is bij activering van het afschakelplan

Evolutie van de procedure die van toepassing is bij activering van het afschakelplan Evolutie van de procedure die van toepassing is bij activering van het afschakelplan Het transmissienet dient voor het vervoer van de elektriciteit die de in België actieve producenten/leveranciers produceren

Nadere informatie

AFSPRAKENPLAN HUISARTSEN - SPOED

AFSPRAKENPLAN HUISARTSEN - SPOED AFSPRAKENPLAN HUISARTSEN - SPOED Van Abdissen en Graafheren. MACHT? INVLOEDSSFEER? VOORDEEL SAMEN? GELD? Van Huisartsen en Ziekenhuis Herkenrode HA : 112 88 Hasselt Diepenbeek - Zonhoven JESSA Ziekenhuis

Nadere informatie

Huisartsen(kring) in 2018 : evoluties in praktijk en kringwerking

Huisartsen(kring) in 2018 : evoluties in praktijk en kringwerking Huisartsen(kring) in 2018 : evoluties in praktijk en kringwerking Roel Van Giel Voorzitter Domus Medica Vereniging voor huisartsen(kringen) en huisartspraktijken Domus Medica werkt op basis van visiemodellen

Nadere informatie

ZORGNET Colloquium afschakelplan 19 november 2014

ZORGNET Colloquium afschakelplan 19 november 2014 ZORGNET Colloquium afschakelplan 19 november 2014 1. Elektriciteitsschaarste? Hoe is dit mogelijk? A. Algemene context B. Productiecapaciteit winter 2014/2015 C. Bevoorradingsproblematiek winter 2014/2015

Nadere informatie

Nota Afschakelplan Stad Gent

Nota Afschakelplan Stad Gent Nota Afschakelplan Stad Gent 1. INLEIDING Voor de winter 14-15 zal er zich mogelijks een elektriciteitstekort voordoen. Een dergelijk tekort kan ontstaan wanneer er geen evenwicht is tussen verbruikte

Nadere informatie

Afschakelplan elektriciteit

Afschakelplan elektriciteit Afschakelplan elektriciteit UNIZO - Studiedienst UNIZO Terminologie Producenten Transport HS-lijnen: transmissienetbeheerder ELIA Distributie : distributienetbeheerders EANDIS - INFRAX Levering aan Klant:

Nadere informatie

Folder voor cliënten en mantelzorgers

Folder voor cliënten en mantelzorgers Avond- en nachtverzorging Verpleegkundige nachtinterventie Professionele alarmopvolging Psychosociale ondersteuning Centrum voor dagverzorging Ergotherapie aan huis Gezinszorg op maat Crisisopvang Folder

Nadere informatie

Dienst voor Gezinszorg en aanvullende thuiszorg

Dienst voor Gezinszorg en aanvullende thuiszorg Geachte mevrouw, Geachte heer, Deze fiche vermiste personen is gegroeid vanuit de bezorgdheid om onze kwetsbare medeburgers met dementie. Met deze fiche willen we het u makkelijker maken om iemand die

Nadere informatie

Afschakelplan. Vergadering Commissie 1 woensdag 1 oktober Agenda. Turnhout heeft eerste netwerk voor juweliers INFORMATIEVERGARING???

Afschakelplan. Vergadering Commissie 1 woensdag 1 oktober Agenda. Turnhout heeft eerste netwerk voor juweliers INFORMATIEVERGARING??? Vergadering Commissie 1 woensdag 1 oktober 2014 Agenda Goedkeuring verslag vorige vergadering Turnhout heeft eerste netwerk voor juweliers Afschakelingsplan elektriciteit Aanpassing retributiereglement

Nadere informatie

Stuurgroep Zorgtrajecten

Stuurgroep Zorgtrajecten Aanwezig: Dr. Bossuyt Bart, Dr. Boumendil Areski, Dr. Crepel Thierry, Dr. Devriendt Ivan, Dr. Leenknegt John, Dr. Vanneste Luc, Van Den Moorter Eve (stagiair Dr. Boumendil) Verontschuldigd: Dr. Deleu Gilles,

Nadere informatie

Palliatieve zorg. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden

Palliatieve zorg. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden Palliatieve zorg Ondersteuning als genezing niet meer mogelijk is Informatie voor patiënten F1023-1163 oktober 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan

Nadere informatie

WAT DOEN WE SAMEN BETER, WAT DOEN WE BETER SAMEN

WAT DOEN WE SAMEN BETER, WAT DOEN WE BETER SAMEN KWALITEITSBEVORDEREND PROGRAMMA VOOR EEN MEDISCH FARMACEUTISCH OVERLEG WAT DOEN WE SAMEN BETER, WAT DOEN WE BETER SAMEN DR. PETER DIELEMAN HUISARTS DOMUS MEDICA VAKGROEP HUISARTSGENEESKUNDE UNIVERSITEIT

Nadere informatie

Dr. Stefan Teughels Voorzitter WP Vlaanderen

Dr. Stefan Teughels Voorzitter WP Vlaanderen Dr. Stefan Teughels Voorzitter WP Vlaanderen De pro en contra s van een wachtpost Moeilijkheden en uitdagingen Mogelijkheden van Wachtposten (in) Vlaanderen Dalend aantal artsen Vergrijzing makkelijker

Nadere informatie

Starten met het Vitalink medicatieschema

Starten met het Vitalink medicatieschema Starten met het Vitalink medicatieschema ICT-ondersteuner 14 oktober 2015 - Halle 1 Agenda Kennismaking Wat is Vitalink en hoever staan we? Opzet van dit Vitalink Clusters project (met ondersteuning van

Nadere informatie

EERSTELIJN EN DE MIDDELENGEBRUIK: DE ROL VAN EEN HUISARTS IN EEN REGIONAAL NETWERK

EERSTELIJN EN DE MIDDELENGEBRUIK: DE ROL VAN EEN HUISARTS IN EEN REGIONAAL NETWERK EERSTELIJN EN DE MIDDELENGEBRUIK: DE ROL VAN EEN HUISARTS IN EEN REGIONAAL NETWERK Van een kijk als solist naar interdisciplinair samenwerken Rita Verrando, huisarts Brussel, 14 november 2014 De rol van

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid van de wachtdienstverantwoordelijke in de huisartsgeneeskunde

Verantwoordelijkheid van de wachtdienstverantwoordelijke in de huisartsgeneeskunde Verantwoordelijkheid van de wachtdienstverantwoordelijke in de huisartsgeneeskunde Doc: a147013 Tijdschrift: 147 Datum: 15/11/2014 Origine: NR Thema's: Huisarts Wachtdiensten De taak van de wachtdienstverantwoordelijke

Nadere informatie

DEMENTIE FICHE VERMISSING

DEMENTIE FICHE VERMISSING DEMENTIE FICHE VERMISSING Ruimte om te leven Dementie: fiche vermissing Personen met dementie kunnen soms de weg kwijt geraken. Vanuit onze bezorgdheid om deze kwetsbare groep, hebben we een fiche voor

Nadere informatie

Convenant tussen OCMW Lier en Huisartsenvereniging Lier en Omstreken

Convenant tussen OCMW Lier en Huisartsenvereniging Lier en Omstreken Convenant 2014-2016 tussen OCMW Lier en Huisartsenvereniging Lier en Omstreken Tussen de stad Lier vertegenwoordigd door de OCMW-raad voor wie optreden Marleen Vanderpoorten, voorzitter en Katleen Janssens,

Nadere informatie

Format Zorgcontinuïteitsplan

Format Zorgcontinuïteitsplan Format Zorgcontinuïteitsplan LOGO zorginstelling Locatie: naam locatie!!! Pers niet te woord staan!!! Dit wordt gedaan door de overkoepelende organisatie of de gemeente. 1 1. Sluiting van (delen van) de

Nadere informatie

Huisartsenwachtdienst Verplichting van de wachtarts om zich te verplaatsen

Huisartsenwachtdienst Verplichting van de wachtarts om zich te verplaatsen Huisartsenwachtdienst Verplichting van de wachtarts om zich te verplaatsen Doc: a135010 Tijdschrift: 135 Datum: 29/10/2011 Origine: NR Thema's: Huisarts Telefonisch advies Wachtdiensten Een provinciale

Nadere informatie

Onder het motto: goede afspraken maken goede vrienden starten we graag onze zomerwerking.

Onder het motto: goede afspraken maken goede vrienden starten we graag onze zomerwerking. Beste ouder, grootouder, verantwoordelijke Eerst en vooral zijn wij zeer blij u en uw kind te mogen verwelkomen op onze gemeentelijke speelpleinwerking! Met een ploeg van ongeveer 33 animatoren, hoofdanimatoren

Nadere informatie

ZORG TOT ZORG. Toegankelijke gezondheidszorg

ZORG TOT ZORG. Toegankelijke gezondheidszorg ZORG TOT ZORG Toegankelijke gezondheidszorg DOELSTELLINGEN Ondersteunen van huisartsen en specialisten rond kansarmoede en werken met kwetsbare personen Meer en vlottere doorverwijzingen van de huisarts

Nadere informatie

Hospital at Home. informatiefolder. Universitair Centrum Ouderengeneeskunde. Hospital at Home

Hospital at Home. informatiefolder. Universitair Centrum Ouderengeneeskunde. Hospital at Home Hospital at Home informatiefolder Hospital at Home Universitair Centrum Ouderengeneeskunde Achtergrondinformatie De meeste mensen met dementie wonen thuis, ook als zij zorg nodig hebben. Deze zorg wordt

Nadere informatie

Patrick Backx 12 november 2014. Wat(t) als..

Patrick Backx 12 november 2014. Wat(t) als.. Patrick Backx 12 november 2014 Wat(t) als.. AC DC De elektriciteit, die wij uit het stopcontact halen, kan moeilijk in grote hoeveelheden opgeslagen worden. Als een verbruiker elektriciteit vraagt, moet

Nadere informatie

Aandachtspunten: Afschakeling mogelijk vanaf 17 uur s avonds, duur 2 à 3 uur. Kans op afschakeling is het grootst bij koudegolf.

Aandachtspunten: Afschakeling mogelijk vanaf 17 uur s avonds, duur 2 à 3 uur. Kans op afschakeling is het grootst bij koudegolf. Risicoanalyse in het kader van het afschakelplan: Aangekondigde afschakeling: Aandachtspunten: Afschakeling mogelijk vanaf 17 uur s avonds, duur 2 à 3 uur. Kans op afschakeling is het grootst bij koudegolf.

Nadere informatie

REGELING VOOR DE OPVANG VAN RONDTREKKENDE WOONWAGENBEWONERS. 1. Proactief werken: de opvang van rondtrekkende woonwagenbewoners voorbereiden

REGELING VOOR DE OPVANG VAN RONDTREKKENDE WOONWAGENBEWONERS. 1. Proactief werken: de opvang van rondtrekkende woonwagenbewoners voorbereiden STAPPENPLAN REGELING VOOR DE OPVANG VAN RONDTREKKENDE WOONWAGENBEWONERS 1. Proactief werken: de opvang van rondtrekkende woonwagenbewoners voorbereiden Het is aangewezen om niet te wachten met het uittekenen

Nadere informatie

Buurtbijeenkomst Destelbergen Zorg & Welzijn samen sterk

Buurtbijeenkomst Destelbergen Zorg & Welzijn samen sterk Buurtbijeenkomst Destelbergen Zorg & Welzijn samen sterk 19 april 2018 Katrien Bartholomeeusen Michiel Van Lysebetten Doel van deze middag is: Kennismaken Informeren (hervormingen min. Vandeurzen) Overleg

Nadere informatie

Aanvraagformulier Personenalarm

Aanvraagformulier Personenalarm Aanvraagformulier Personenalarm 1. PERSOONLIJKE INFORMATIE 1.1. Gegevens van de gebruiker Rijksregisternummer: Geslacht: man vrouw Naam: Voornaam: Telefoon: Mutualiteit: GSM: E-mail: Komt er een thuisverpleegkundige

Nadere informatie

Afdeling Spoedeisende hulp (SEH) B54

Afdeling Spoedeisende hulp (SEH) B54 Afdeling Spoedeisende hulp (SEH) B54 Welkom op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Per jaar melden zich 28.000 mensen op de SEH voor een medische behandeling,

Nadere informatie

Fiche vermiste persoon (deel 1)

Fiche vermiste persoon (deel 1) Lokale Politie Balen-Dessel-Mol Molenhoekstraat 2 2400 MOL RECENTE foto vermiste (014) 33 37 00 - (014) 33 37 09 www.politiebalendesselmol.be Fiche vermiste persoon (deel 1) Ingevuld op datum van: Door:

Nadere informatie

Betreft de visie van de thuiszorgsector rond opname en ontslag management

Betreft de visie van de thuiszorgsector rond opname en ontslag management Aan Van ons kenmerk Gent, Partners SEL zorgregio Gent SEL Zorgregio Gent 10 januari Betreft de visie van de thuiszorgsector rond opname en ontslag management Beste, In het kader van de werkgroep zorg rond

Nadere informatie

Uw rechten en plichten als patiënt

Uw rechten en plichten als patiënt Uw rechten en plichten als patiënt Beste patiënt Tijdens uw behandeling in het ziekenhuis komt u in contact met veel verschillende zorgverleners. Van onze medewerkers mag u verwachten dat zij hun best

Nadere informatie

Resultaten vragenlijst medicatie en de rol van de apotheker

Resultaten vragenlijst medicatie en de rol van de apotheker Resultaten vragenlijst medicatie en de rol van de Bedankt aan alle verenigingen die onze vragenlijst medicatie en de rol van de verspreid hebben onder hun leden en aan iedereen die deze vragenlijst ingevuld

Nadere informatie

BelRAI- project: BelRAI en Thuiszorg

BelRAI- project: BelRAI en Thuiszorg BelRAI- project: BelRAI en Thuiszorg Noot vooraf: Deze leidraad werd geschreven voor thuiszorgorganisaties die deelnemen aan het BelRAI- project van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen

Nadere informatie

Fiche vermiste persoon deel 1

Fiche vermiste persoon deel 1 RECENTE foto vermiste Lokale politie Turnhout Noord-Brabantlaan 70 2300 Turnhout Noodnummer politie: 101 Fiche vermiste persoon deel 1 Ingevuld op datum van: Door: Organisatie/instelling: Tel. / gsm: Tel.

Nadere informatie

Agenda. 1. Situering. 2. Regels omtrent derdebetalersregeling. 3. Bewijsstuk = Transparantiewetgeving

Agenda. 1. Situering. 2. Regels omtrent derdebetalersregeling. 3. Bewijsstuk = Transparantiewetgeving Agenda 1. Situering 2. Regels omtrent derdebetalersregeling 3. Bewijsstuk = Transparantiewetgeving 2 Agenda 1. Situering 2. Regels omtrent derdebetalersregeling 3. Bewijsstuk = Transparantiewetgeving 3

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 7 september 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 7 september 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Verslag kringloket 16 mei 2017

Verslag kringloket 16 mei 2017 Verslag kringloket 16 mei 2017 Datum : 16/05/2017 1. Pilootprojecten chronische zorg; Bedoeling: welzijn en kwaliteit van zorg voor patiënten met chronische ziekte (meerdere pathologieën) verbeteren door

Nadere informatie

Draaiboek LZMP Schoten, 2009.

Draaiboek LZMP Schoten, 2009. Draaiboek LZMP Schoten, 2009. RAADPLEEG ONDERRICHTINGEN LZMP SCHOTEN. = Nog te plannen. Voorbereidende fase: Alle acties die pro-actief kunnen worden uitgevoerd teneinde degelijk voorbereid te zijn op

Nadere informatie

Communicatietoolkit Verwantencontact

Communicatietoolkit Verwantencontact Communicatietoolkit Verwantencontact 088 269 00 00 Inhoud 1. Standaard berichten voor website en Twitter 2. Website Verwantencontact en animatie 3. Q en A voor burgers 4. Informatie over Verwantencontact

Nadere informatie

Folder voor cliënten en mantelzorgers

Folder voor cliënten en mantelzorgers Avond- en nachtverzorging Gezinszorg op maat Professionele alarmopvolging Residentiële nachtopvang Ergotherapie aan huis Crisisopvang Folder voor cliënten en mantelzorgers 80 OUDEREN 18 PARTNERS GEMIDDELD

Nadere informatie

Verslag kringloket 19 januari 2016

Verslag kringloket 19 januari 2016 Verslag kringloket 19 januari 2016 Datum : 19/01/2016 Aanwezig : Dr. Yves Rosiers, Dr. Lily Willems, Dr. Koen Steel, Dr. Luc Baeck, Dr. Luc De Keyser, Dr. Peter Hoffman, Dr. Riet Van Belle, Dr. Berlinde

Nadere informatie

Zorgregio s uw toekomst?

Zorgregio s uw toekomst? Zorgregio s uw toekomst? Inhoud Vanwaar het nieuwe begrip Zorgregio? Wat behelst een proefproject? Wat is nu eigenlijk het doel van de zorgregio s? Is er behoefte aan een zorgregio? Waarom alle pijlen

Nadere informatie

Eerstelijnsgezondheidsconferentie

Eerstelijnsgezondheidsconferentie Beleidstraject (Vlaamse overheid) 2010: Conferentie eerstelijnszorg (11 december 2010) 2013 : Symposium eerstelijnsgezondheidszorg 2016 : 6 voorbereidende werkgroepen 2017 : Conferentie eerstelijnszorg

Nadere informatie

Hulp aan huis. informatiebrochure voor de geriatrische patiënt. Imeldaziekenhuis

Hulp aan huis. informatiebrochure voor de geriatrische patiënt. Imeldaziekenhuis Hulp aan huis informatiebrochure voor de geriatrische patiënt Imeldaziekenhuis imelda omringt u met zorg Inhoud Inleiding 3 Hulp aan huis 4 Nuttige telefoonnumers OCMW 6 Algemene nummers mutualiteit 7

Nadere informatie

Samenwerkingsinitiatief. regio Tielt

Samenwerkingsinitiatief. regio Tielt 2011 Samenwerkingsinitiatief rookstop regio Tielt De huisartsenkring t Oost van West-Vlaanderen en het St. Andriesziekenhuis te Tielt slaan de handen in elkaar. De werking van het rookstopaanbod in de

Nadere informatie

Zorgprogramma ouderen

Zorgprogramma ouderen Ouderenzorg Zorgprogramma ouderen Waarom ontvangt u deze folder? U ontvangt deze folder omdat u deelneemt aan het zorgprogramma ouderen. In deze folder vindt u meer informatie over wat het zorgprogramma

Nadere informatie

Onthaalbrochure Dienst spoedgevallen

Onthaalbrochure Dienst spoedgevallen Onthaalbrochure Dienst spoedgevallen Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11 f 014 24 61 26 www.azherentals.be Welkom op de dienst spoedgevallen Namens het team van de dienst spoedgevallen heten wij

Nadere informatie

Pastorale zorg bij rampen

Pastorale zorg bij rampen 2 Inhoud: 1. Doelstelling pag. 3 2. Realisatie pag. 4 3. Begrippen pag. 5 4. Verantwoordelijkheid pag. 6 5. Pastorale verzorger pag. 7 6. Taken pastorale verzorger pag. 8 7. Coördinator pastorale zorg

Nadere informatie

Service Residentie Vogelzang

Service Residentie Vogelzang SERVICE RESIDENTIE VOGELZANG TERVUURSESTEENWEG 290. 3001 HEVERLEE TELEFOON (016)27.97.11. FAX (016)27.97.55 WWW.HOMEVOGELZANG.BE Voor info kan u zich wenden tot de Sociale Dienst 016/27.97.13 016/27.97.55

Nadere informatie

Praktische problemen en het niveau van oplossing

Praktische problemen en het niveau van oplossing MELDING VAN DE MEDISCHE PERMANENTIE AAN DE TERRITORIAAL BEVOEGDE PGC Wat moet zeker gemeld worden 1. Naam en voornaam (en RIZIVnummer) van de huisarts op de wachtrol zodat een eenduidige identificatie

Nadere informatie

Krijg de hulp die u verdient!

Krijg de hulp die u verdient! Krijg de hulp die u verdient! Krijg de hulp die u verdient! Als u door een ongeval of een medische fout letselschade oploopt, kunnen de gevolgen groot zijn, zowel voor uzelf als voor uw omgeving. Misschien

Nadere informatie

Communicatie met mantelzorgers van personen met dementie

Communicatie met mantelzorgers van personen met dementie 1 Communicatie met mantelzorgers van personen met dementie Herman Wauters Dementie-expert ECD Orion ism PGN 2 Een ervaring van een MZ Mijn zin tot verantwoordelijkheid dwingt me om te doen wat moet gedaan.

Nadere informatie

Verslag kringloket 21 maart De presentatie bevat de belangrijkste conclusies van de eerstelijnsconferentie.

Verslag kringloket 21 maart De presentatie bevat de belangrijkste conclusies van de eerstelijnsconferentie. Verslag kringloket 21 maart 2017 Datum : 21/03/2017 Powerpointpresentatie - De presentatie bevat de belangrijkste conclusies van de eerstelijnsconferentie. - De hele hervorming zal belangrijke implicaties

Nadere informatie

REGIOHUIZEN Inleiding: Esther Van den Bossche (LMN Schelde-Rupel) Moderator: Dr. Stefan Teughels (LMN Turnhout)

REGIOHUIZEN Inleiding: Esther Van den Bossche (LMN Schelde-Rupel) Moderator: Dr. Stefan Teughels (LMN Turnhout) REGIOHUIZEN Inleiding: Esther Van den Bossche (LMN Schelde-Rupel) Moderator: Dr. Stefan Teughels (LMN Turnhout) in Vlaanderen 45 Netwerken 27 Waarom regiohuizen Zeer ruim aanbod aan paramedici Onduidelijk

Nadere informatie

Palliatief bed in WZC Sint Bernardus

Palliatief bed in WZC Sint Bernardus Palliatief bed in WZC Sint Bernardus Start 1/10/2017 Regionaal overleg woonzorgcentra ziekenhuizen 18/1/2018 Korte voorstelling WZC Sint Bernardus 206 erkende bedden 132 RVT waarvan 7 erkenningen voor

Nadere informatie

Handleiding voor het gebruik van medische wacht- en hulpdiensten

Handleiding voor het gebruik van medische wacht- en hulpdiensten Handleiding voor het gebruik van medische wacht- en hulpdiensten Medische wacht- en hulpdiensten zijn er steeds voor mensen die medische zorgen nodig hebben. De realiteit leert echter dat men vaak niet

Nadere informatie

Kinderdagverblijf Fabeltjesland: gebeurtenissen op 23/01/09.

Kinderdagverblijf Fabeltjesland: gebeurtenissen op 23/01/09. Kinderdagverblijf Fabeltjesland: gebeurtenissen op 23/01/09. Kwalitatieve multidisciplinaire samenwerking in crisisomstandigheden. Toelichting gebeurtenissen Multidisciplinaire samenwerking Hoe aangepakt

Nadere informatie

Dossier kandidaatstelling pilootprojecten thuishospitalisatie

Dossier kandidaatstelling pilootprojecten thuishospitalisatie Dossier kandidaatstelling pilootprojecten thuishospitalisatie Werkwijze : Dit sjabloon is bedoeld als kandidaatstelling voor een pilootproject thuishospitalisatie (TH). Voor alle thema s dient de nodige

Nadere informatie

Rechten en plichten als patiënt

Rechten en plichten als patiënt Rechten en plichten als patiënt Beste patiënt Als patiënt hebt u zelf gekozen om naar AZ Delta te komen, wij willen u bedanken voor het vertrouwen dat u in ons stelt. In een goede relatie weet je wat je

Nadere informatie

Verklaring mantelzorgwoning

Verklaring mantelzorgwoning Verklaring mantelzorgwoning 1. Gegevens van mantelzorgontvanger(s) Naam Straat en huisnummer Postcode en woonplaats Geboortedatum BSN-nummer Omschrijving huidige woning in termen Omschrijving nieuwe woonsituatie

Nadere informatie

mynexuzhealth Toegang tot uw medisch dossier informatie voor patiënten

mynexuzhealth Toegang tot uw medisch dossier informatie voor patiënten mynexuzhealth Toegang tot uw medisch dossier informatie voor patiënten WAT IS NEXUZHEALTH, WAT IS MYNEXUZHEALTH? 3 UW MYNEXUZHEALTH-DOSSIER 4 Afspraken Beelden Berichten Documenten Medicatie Vragenlijsten

Nadere informatie

Zorgoverleg in het kader van de Geïntegreerde Diensten voor Thuisverzorging

Zorgoverleg in het kader van de Geïntegreerde Diensten voor Thuisverzorging Zorgoverleg in het kader van de Geïntegreerde Diensten voor Thuisverzorging Deze handleiding geeft u info over de noodzakelijke voorwaarden voor de opmaak van een GDT-zorgplan voor een patiënt met verminderde

Nadere informatie

Wat na ontslag? Informatie over thuiszorg. Jessa Ziekenhuis vzw. Dienst kwaliteit. versie juni 2013 (Object-ID )

Wat na ontslag? Informatie over thuiszorg. Jessa Ziekenhuis vzw.  Dienst kwaliteit. versie juni 2013 (Object-ID ) na ontslag? Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 30 90 22 Informatie over thuiszorg Jessa Ziekenhuis vzw

Nadere informatie

Infobrochure schoolopvang door VZW Infano in de Jan van Ruusbroecschool

Infobrochure schoolopvang door VZW Infano in de Jan van Ruusbroecschool Infobrochure schoolopvang door VZW Infano in de Jan van Ruusbroecschool Vanaf 4 januari 2016 organiseert Infano vzw in opdracht van de gemeente en de basisschool Jan van Ruusbroec te Sint-Pieters Leeuw

Nadere informatie

MONDZORGPROFESSIONALS. Draaiboek implementatie en regionale samenwerking

MONDZORGPROFESSIONALS. Draaiboek implementatie en regionale samenwerking v MONDZORGPROFESSIONALS Draaiboek implementatie en regionale samenwerking Implementatie in 3 stappen Model voor regionale samenwerking mondzorg voor 1 2 3 kwetsbare ouderen Is uw praktijk ouderenproof?

Nadere informatie

DR. VERDICKT MARINO - PRAKTIJKOPLEIDER

DR. VERDICKT MARINO - PRAKTIJKOPLEIDER DR. VERDICKT MARINO - PRAKTIJKOPLEIDER info@deoudelanden.be De Beukelaerlaan 51 tel: 03/ 542.11.64 2180 Ekeren (Antwerpen) fax: 03/541.12.62 VOORSTELLING VAN DE OPLEIDINGSPRAKTIJK huisartsenpraktijk de

Nadere informatie

Informatie over het huren van de turnzaal 2009

Informatie over het huren van de turnzaal 2009 Informatie over het huren van de turnzaal 2009 De zaal huren om een aantal uren te komen trainen De zaal huren om enkele uren te komen trainen is geen probleem. Wij vragen hiervoor 25 euro per uur tijdens

Nadere informatie

Vroegtijdige zorgplanning

Vroegtijdige zorgplanning Vroegtijdige zorgplanning BIJ PERSONEN MET EEN BEPERKING N V K V V, 2 1 M A A R T 2 0 1 3 V E R O N I Q U E H O S T E 1. Vroegtijdige zorgplanning VZP Is een DENKproces Over de TOEKOMSTIGE (behandelings)keuzen

Nadere informatie

Brugge op schema! Oostkamp op schema! Dr Lut Depoorter huisarts

Brugge op schema! Oostkamp op schema! Dr Lut Depoorter huisarts Brugge op schema! Oostkamp op schema! Dr Lut Depoorter huisarts Vitalink medicatieschema Deze 2 pilootprojecten worden opgestart met als doel het opstellen en het verder optimaliseren van een eenvormig,

Nadere informatie

Informatiebrochure Oncologisch Centrum

Informatiebrochure Oncologisch Centrum Informatiebrochure Oncologisch Centrum Oncologisch Centrum 3 We werken samen aan uw gezondheid De laatste jaren is de kennis over de behandeling van kanker sterk toegenomen. Enerzijds heeft dit geleid

Nadere informatie

sociale dienst informatiebrochure Wegwijs in de thuiszorg

sociale dienst informatiebrochure Wegwijs in de thuiszorg sociale dienst informatiebrochure Wegwijs in de thuiszorg Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Thuishulp 4 3. Revalideren en herstellen 7 4. Ouderenvoorzieningen 8 5. Contactgegevens bij vragen 9 6. Persoonlijke

Nadere informatie