INFORMATIEBROCHURE WOONKWALITEIT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INFORMATIEBROCHURE WOONKWALITEIT"

Transcriptie

1 INFORMATIEBROCHURE WOONKWALITEIT

2 KWALITEIT VAN DE WONING 1. RAMEN EN DEUREN 1.1 Borstwering Lage ramen die opengaan op een verdieping moeten beveiligd worden met een borstwering die minstens 80 cm hoog is. De borstwering moet op een veilige en stevige manier bevestigd zijn. Bij vaste ramen met een borstwering lager dan 80 cm is het nodig om de stevigheid van het geheel te bekijken. Zo is er bijvoorbeeld een verschil tussen een beglazing met veiligheidsglas of met enkel glas. 1.2 Slotvast? Deurbel en brievenbus? Alle ramen en deuren moeten regen- en winddicht zijn. Ze moeten stevig zijn en voorzien van een goede omlijsting. De scharnieren, het sluitwerk en het beslag moeten stevig bevestigd zijn. De aansluiting van ramen en deuren met de wanden en dorpels moet gedicht zijn met aangepast materiaal zoals mortel of siliconen. Elke woning, ook in appartementsgebouwen, moet een aparte brievenbus en deurbel hebben. 1.3 Buitenschrijnwerk? Houten ramen mogen niet aangetast zijn door schimmel of houtrot. Metalen ramen mogen geen roestvorming vertonen. De beglazing mag geen scheuren of barsten vertonen. Bij dubbele beglazing mag er ook geen overmatige condensvorming tussen de glasbladen optreden. 1.4 Voldoende licht en lucht? Elke leef- en slaapkamer en de sanitaire ruimtes moeten verlucht kunnen worden. In elke leef- of slaapkamer moet er voldoende daglicht zijn. De totale glasoppervlakte van de ramen in deze kamers moet minstens gelijk zijn aan één twaalfde van het vloeroppervlak. Dakkoepels en dakramen worden meegerekend. Enkel een dakkoepel of dakraam in de leefruimte is niet voldoende.

3 2. UITRUSTING EN COMFORT 2.1 Drinkbaar water Elke woning moet voorzien zijn van drinkbaar water. Putwater mag, maar dan moet het putwater regelmatig onderzocht worden. Een geldig attest moet vermelden dat het putwater drinkbaar is. 2.2 WC met spoeling Elke woning heeft een toilet met spoeling binnenin de woning of aanpalend aan de woning. In dit laatste geval moet er een afdak aanwezig zijn. Het toilet moet met een deur volledig kunnen afgesloten worden van de andere ruimtes. 2.3 Kan jij je verwarmen? In de leefruimte moet het mogelijk zijn om veilig en verantwoord een verwarmingstoestel te plaatsen. De aan- en afvoer van de verwarming moet veilig en correct geplaatst zijn. Een verplaatsbaar verwarmingstoestel (zowel elektrisch, op gas, op petroleum of op mazout) geldt slechts als bijverwarming en zorgt voor een groot CO-gevaar. 2.4 Dakisolatie Vanaf 1 januari 2015 moet er dakisolatie aanwezig zijn in de woning. De minimum dikte van de isolatie is afhankelijk van het isolatiemateriaal.

4 3. UITRUSTING EN COMFORT (BIS) 3.1 Keuken De keuken heeft een gootsteen met warm en koud water en een afdruiprek of een werkblad. De gootsteen is correct aangesloten op de watertoevoer en -afvoer. In de keuken moet er drinkbaar water zijn. Op de waterafvoer moet er een reukafsluiter of sifon geplaatst zijn. De keuken moet minstens 4 m 2 groot zijn en minstens 220 cm hoog. 3.2 Sanitair De badkamer moet binnen in de woning aanwezig zijn. Iedere badkamer heeft minstens een lig-, zit- of stortbad, met aanvoer van warm en koud water. De badkamer moet vorstvrij zijn en verwarmd kunnen worden. 3.3 Warm water De badkamer en de keuken moeten over warm water beschikken. De afvoeren moeten correct geplaatst zijn. Loden leidingen moeten - indien mogelijk - vervangen worden. Waterleidingen van lood zijn slecht voor de gezondheid. Als u water met lood drinkt, komt dat lood in uw lichaam terecht. Elke afvoer heeft een reukafsluiter of sifon. De aan- en afvoerleidingen mogen niet lekken. 3.4 Oppervlakte Het aantal kamers in de woning én de totale oppervlakte van de woning bepalen hoeveel personen op het adres mogen wonen.

5 VEILIGHEID 4. ELEKTRICITEIT Er is een verschil tussen oude en nieuwe installaties. Een oude installatie is aangelegd vóór 1 oktober 1981 en is na die datum niet uitgebreid. Elektrisch materiaal dat op het moment van de installatie voldeed aan de normen van dat moment en waar geen stroomverliezen optreden of geen niet-geïsoleerde delen onder spanning staan moet niet vervangen worden. 4.1 Gekeurd Elektrische installaties moeten om de 25 jaar gekeurd worden! Er moet ook een schema van de elektrische installatie aanwezig zijn. Alle stopcontacten moeten voorzien zijn van een aangesloten aardingspen (uitgezonderd in oude installaties). 4.2 Onder spanning Aanraakbare delen onder spanning zijn een gevaar voor elektrocutie! Alle onderdelen van de elektrische installatie die onder spanning staan moeten afgeschermd zijn en mogen niet aanraakbaar zijn. De elektrische installatie is geaard (uitgezonderd in oude installaties). 4.3 Elektriciteit in de badkamer Plaats geen elektrische toestellen naast bad of douche! Vochtige ruimten moeten beschermd worden door een afzonderlijke differentieelschakelaar van max 30 ma (uitgezonderd in oude installaties). Stopcontacten en elektrische apparaten moeten minstens 60 cm verwijderd zijn van douche of bad. Bij oude installaties moet de afstand tot douche of bad minstens 100 cm zijn. 4.4 Zekeringen De zekeringenkast moet volledig afgesloten kunnen worden. Er moet een differentieelschakelaar van max 300 ma aanwezig zijn in de verdeelkast, ook bij oude installaties. De badkamer en wasmachine, droogkast en vaatwasser moeten beveiligd zijn door een bijkomende differentieelschakelaar van 30 ma (uitgezonderd in oude installaties).

6 5. KOOLSTOFMONOXIDE OF CO 5.1 Werking van de kachel Gele vlammen in de gas- of mazoutkachel wijzen op een slechte verbranding en dus CO-gevaar! Blauwe vlammen wijzen op een goede verbranding van de kachel. Beschadigde of ontbrekende ruitjes in het toestel vormen ook een risico op CO-vergiftiging. Roetafzetting op de muur rond gasgeisers wijst op een slechte verbranding en dus CO-gevaar. 5.2 Schoorsteen Een schouw moet stabiel en stevig geplaatst zijn en mag geen scheuren vertonen. De schouw moet droog zijn. Vochtige schouwen verstoren de vlotte afvoer van dampen en verhogen de kans op een slechte verbranding en dus CO-gevaar! Let op het verplichte onderhoud van het stooktoestel en de schouw! (Verwarming op stookolie of vaste brandstof: om het jaar. Verwarming op aardgas: om de 2 jaar). 5.3 Schouwuitmonding Een schouw mag zeker niet nabij een venster uitmonden! De uitmonding van de schouw moet voldoende hoog boven het dak uitsteken zodat er een goede afvoer van de verbrandingsgassen is verzekerd. Een rookafvoer mag nooit uitmonden nabij een raam zodat de verbrandingsgassen niet via het raam deze kamer kunnen binnendringen. Een rookafvoer mag niet gehinderd worden door bomen of hoge gebouwen. 5.4 Ventilatie in de badkamer In elke ruimte waar een toestel met open verbranding (type A en B) geplaatst is, moet voldoende aanvoer van buitenlucht voorzien worden. Plaats een rooster van minstens 150 cm² onderaan de deur van de badkamer of voorzie een brede spleet tussen de deur en de vloer. Gebruik een geiser in de badkamer niet langer dan 10 minuten aan één stuk. (Toestel type A = niet aangesloten op een afvoerkanaal; neemt lucht uit de kamer.) (Toestel type B = open toestel ; aangesloten op afvoerkanaal; neemt lucht uit de kamer.) (Toestel type C = gesloten toestel ; aangesloten op afvoerkanaal; neemt lucht van buiten.)

7 6. GAS- EN STOOKINSTALLATIES 6.1 Verplaatsbare petroleumkachels Verplaatsbare kachels (zowel elektrisch, op gas, op petroleum of op mazout) zijn gevaarlijk. Het is verboden ze als hoofdverwarming te gebruiken. Gebruik bij voorkeur geen verwarmingstoestel zonder rookafvoer. Zorg voor voldoende verse lucht, liefst via een verluchtingsrooster, als u dergelijke toestellen toch gebruikt. Gebruik deze toestellen nooit langer dan één uur en nooit in de slaapkamer. 6.2 Schouwaansluiting De aansluiting van het toestel naar de schouw mag nooit in dalende lijn geplaatst worden. Deze moet zo kort mogelijk, zo recht mogelijk en luchtdicht zijn. De verbindingen tussen toestel, schouw en het afvoerkanaal moet goed afgedicht zijn. 6.3 Aansluiting op gas De gasinstallatie binnenin is opgebouwd met stalen of koperen buizen of een metalen slang. Alle vaste toestellen moeten ook met dergelijke buizen verbonden zijn met de installatie. Rubberen, soepele slangen mogen alleen gebruikt worden om verplaatsbare, huishoudelijke toestellen aan te sluiten. Op de slang moet het veiligheidslabel AGB-BGV staan. Er moet ook staan wanneer de slang moet vervangen worden. Dat moet om de 10 jaar gebeuren. 6.4 Onderhoud CV Elke cv-ketel op stookolie moet jaarlijks onderhouden worden. Voor een ketel op gas is dit om de 2 jaar. Ketels die werken met vaste brandstoffen moeten ook jaarlijks onderhouden worden. Het onderhoud moet gebeuren door een erkend technicus. Huurders moeten zelf zorgen voor deze onderhoudsbeurt.

8 7. ROOKMELDER EN CO-MELDER 7.1 Rookmelder Rookmelders redden levens! Rook verstikt en hult een brandende kamer in het duister. Zeker s nachts merken rookmelders rook veel sneller op dan jijzelf. Plaats daarom minstens op elke verdieping een rookmelder. In elke huurwoning is de eigenaar verplicht om een rookmelder te plaatsen. De huurder moet het toestel onderhouden en de batterijen vervangen. 7.2 Correct geplaatst? Hang de rookmelders op de juiste plaats. Controleer regelmatig de goede werking ervan. Rookmelders hang je best niet in hoeken tussen muren en plafonds. Raadpleeg de documentatie om de rookmelder correct te plaatsen. Onderhoud de toestellen en maak je het gewoon om de melders maandelijks te testen. 7.3 Blussen Een branddeken en een blusapparaat voorkomen erger! Hang in de keuken een branddeken op. Je kan er brandende kookpotten of een friteuse mee doven. Neem het deken bij de hoeken vast en wikkel het deels om je handen om ze te beschermen. Een vochtige doek kan ook een branddeken vervangen. 7.4 Een CO-melder in huis? Blijf alert! CO-melders reageren vaak te traag wanneer een kleine ruimte, bijvoorbeeld een badkamer, zich met CO vult. Tegen de tijd dat het alarm afgaat, kan de concentratie van CO zo hoog zijn dat je toch al bewusteloos bent. Om CO-vergiftiging te vermijden kan men zorgen dat de toestellen goed werken en dat er vooral een goede ventilatie aanwezig is.

9 GEZONDHEID 8. LEEFBAAR? 8.1 Afval Afval hoort niet thuis in huis. Afval trekt ongedierte aan dat ziektes kan overbrengen. 8.2 Huisdieren Huisdieren vragen een gepaste verzorging. Huisdieren vragen een aangepaste omgeving en een goede verzorging. Ze moeten ook op een hygiënische manier hun behoefte kunnen doen. 8.3 Huisstofmijten De uitwerpselen van huisstofmijten kunnen allergieën veroorzaken. Huisstofmijten nestelen zich het liefst in warme, vochtige en donkere plaatsen. Laat in de slaapkamer overdag het licht binnen en leg je bed open. Was beddengoed regelmatig, en indien je allergisch bent wekelijks, op 60. Stofzuig regelmatig de matras. Verlucht dagelijks de slaapkamer en verwarm de kamer niet te veel. Een temperatuur tussen 15 C en 18 C is ideaal. 8.4 Ongedierte Grijp onmiddellijk in als je ongedierte in of rond de woning opmerkt. Als je het probleem niet snel aanpakt, zal je een dure, gespecialiseerde firma moeten aanspreken. Een kakkerlakkenplaag kan je zelf niet de baas. Spreek hiervoor direct een firma aan.

10 9. VOCHT 9.1 Opstijgend vocht Opstijgend vocht ontstaat doordat de muren grondwater opzuigen. Je merkt het aan vochtig aanvoelende muren, aan nat en loskomend behang tot op een zekere hoogte (maximum 1,20 m), aan een uitslag van witachtige zouten of aan het loskomen van pleisterwerk of plinten. Een mogelijke oplossing is sterk ventileren. Plaats geen meubels vlak tegen de vochtige muren. Een definitieve oplossing is het aanbrengen van een scheidingslaag tussen de grond en de muren of het injecteren van de muren. 9.2 Doorslaand vocht Als muren regenwater doorlaten ontstaat doorslaand vocht. Doorslaand vocht komt voor bij gevels die sterk blootgesteld zijn aan slagregen. Je merkt het op doordat buitenmuren aan de binnenzijde vochtig aanvoelen, aan nat en loskomend behang, aan meerdere vochtplekken op muren, aan de kelder die onder water staat of aan de aanwezigheid van zwammen. De enige oplossing om doorslaand vocht te vermijden is de buitenmuren beschermen tegen slagregen. 9.3 Condenserend vocht Als vocht van binnen aanslaat op ramen, muren of plafonds ontstaat condenserend vocht. Condenserend vocht ontstaat wanneer warme en vochtige lucht in contact komt met een koud oppervlak. Je merkt het op aan schimmels (meestal zwart), aan nat en loskomend behangpapier en aan schade aan het pleisterwerk. Het komt vooral voor in slecht verluchte en/of slecht verwarmde ruimtes. De enige oplossing om condenserend vocht te vermijden is het verhogen van de wandtemperatuur (door isoleren of extra verwarmen) en het verlagen van het vochtgehalte in de lucht (door verluchten en ventileren). 9.4 Elke schimmelvlek is ongezond Je vermijdt schimmel door de kamer dagelijks goed te verluchten. Als er een structureel vochtprobleem is (opstijgend vocht, lekken, doorslaand vocht) moet je dit eerst aanpakken om het schimmelprobleem op te lossen.

11 Poets schimmel weg met water en detergent. Als de schimmel hardnekkig is en terugkomt, dan kan je na het schoonmaken met detergent naspoelen met water en nadien schoonmaken met bleekwater (1,5 glas in een halve emmer water). Laat daarna goed opdrogen. Doe dit met de ramen open en deuren toe zodat er verse lucht in de kamer komt. 10. VENTILEREN EN VERLUCHTEN 10.1 Ramen zonder klink Verlucht extra wanneer er vocht of chemische stoffen vrijkomen in de lucht: bij koken, poetsen, douchen, strijken, nieuw meubilair, na klussen. Verlucht in de winter niet langer dan 15 minuten aan een stuk. Zo voorkom je condens en schimmelvorming en beperk je het energieverlies. Iedere leefruimte moet apart verlucht (kunnen) worden Een huis heeft verse lucht nodig Kleef ventilatieroosters niet dicht. Een ventilatierooster zorgt voor constante verse lucht en mag dus nooit dicht gemaakt worden. Ventileren is de hele tijd een beetje verse lucht binnen laten en een beetje vuile lucht naar buiten laten gaan. Ventileer bij voorkeur 24/24u Waterdamp, een ramp? De was binnen laten drogen en strijken met stoom geeft vocht in huis. Zorg voor een aangepaste verluchting. Kook met het deksel op de pot om te veel vocht in de woning te vermijden. Tijdens het slapen komt er veel vocht vrij door te ademen en te zweten. Dus ventileer en verlucht ook je slaapkamer goed Als je vaak spuitbussen gebruikt, verhoogt de kans op astma Vermijd het gebruik van sprays en luchtverfrissers. Ze vernevelen het product in kleine druppeltjes die je diep kan inademen en daarom schadelijk zijn. Overdrijf niet met schoonmaakproducten.

12 Een initiatief van : de samenwerking rond wonen tussen Laarne, Wetteren en Wichelen Ondersteund door :

Vocht en schimmel in uw woning. Hoe pakt u dit aan?

Vocht en schimmel in uw woning. Hoe pakt u dit aan? Tips om vocht en schimmel te vermijden Zet de ramen van een kamer een beetje open als er veel mensen in de kamer zijn. Doe de deur van de keuken dicht als u kookt. Zet altijd de dampkap aan als u kookt.

Nadere informatie

Als je aan een drukke weg woont verlucht je beter niet. Door beddengoed op 60 C te wassen dood je huisstofmijt.

Als je aan een drukke weg woont verlucht je beter niet. Door beddengoed op 60 C te wassen dood je huisstofmijt. Is 22 C de ideale slaapkamertemperatuur? Ventileren = verluchten CO kan je proeven Als het buiten koud is, verlucht je niet. Als je aan een drukke weg woont verlucht je beter niet. Hoeveel kan je best

Nadere informatie

Ventileren en verluchten. Woon gezond, geef lucht aan je huis! Ventileer 24 uur op 24 en verlucht aanvullend Tips voor gezonde binnenlucht

Ventileren en verluchten. Woon gezond, geef lucht aan je huis! Ventileer 24 uur op 24 en verlucht aanvullend Tips voor gezonde binnenlucht Ventileren en verluchten Woon gezond, geef lucht aan je huis! Ventileer 24 uur op 24 en verlucht aanvullend Tips voor gezonde binnenlucht 1 Waarom ventileren en verluchten? Binnen is de lucht meestal slechter

Nadere informatie

GEEF LUCHT AAN JE HUIS!

GEEF LUCHT AAN JE HUIS! GEEF LUCHT AAN JE HUIS! Zorg voor een gezonde woning: geef vocht en schadelijke stoffen geen kans! Laat voortdurend frisse lucht binnen via een ventilatiesysteem, ventilatierooster of door een raam op

Nadere informatie

Verhuur je een woning die veilig is en voldoet aan minimale kwaliteitsnormen?

Verhuur je een woning die veilig is en voldoet aan minimale kwaliteitsnormen? Verhuur je een woning die veilig is en voldoet aan minimale kwaliteitsnormen? Info voor eigenaars van een huurwoning Elke woning moet voldoen aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitvereisten.

Nadere informatie

Veilig en kwaliteitsvol verhuren. Info voor eigenaars van een huurwoning

Veilig en kwaliteitsvol verhuren. Info voor eigenaars van een huurwoning Veilig en kwaliteitsvol verhuren Info voor eigenaars van een huurwoning VERHUURDERS Inhoud Oppervlakte van de woongedeelten 3 Sanitair en keuken 4 Elektriciteit 5 Verwarming 6 Ventilatie/verluchting 7

Nadere informatie

COEen stille. moordenaar in huis. Preventie van vergiftiging door koolstofmonoxide

COEen stille. moordenaar in huis. Preventie van vergiftiging door koolstofmonoxide COEen stille moordenaar in huis Preventie van vergiftiging door koolstofmonoxide CO Een stille moordenaar in huis Preventie van vergiftiging door koolstofmonoxide Wat is CO? CO is een gas. Het is gevaarlijk.

Nadere informatie

Een stille moordenaar in huis. Preventie van vergiftiging door koolstofmonoxide.

Een stille moordenaar in huis. Preventie van vergiftiging door koolstofmonoxide. Een stille moordenaar in huis Preventie van vergiftiging door koolstofmonoxide. Een stille moordenaar in huis CO? Je ruikt het niet Wat is CO? CO is een gas. Het is gevaarlijk. Je ziet het niet Je proeft

Nadere informatie

Een stille moordenaar in huis

Een stille moordenaar in huis Preventie van CO-vergiftiging Een stille moordenaar in huis VSP_BROCHURE_CO.indd 1 24/11/09 13:29 VSP_BROCHURE_CO.indd 2 24/11/09 13:29 Preventie van CO-vergiftiging CO Een stille moordenaar in huis 3

Nadere informatie

Vocht en ventilatie. Tips voor een droger huis

Vocht en ventilatie. Tips voor een droger huis Vocht en ventilatie Tips voor een droger huis Vocht en ventilatie Een gezin produceert per dag tussen de tien en vijftien liter vocht. Door te ademen, door huisdieren en planten, maar ook door te koken,

Nadere informatie

BINNEN ROKEN IS NOOIT OKÉ

BINNEN ROKEN IS NOOIT OKÉ BINNEN ROKEN IS NOOIT OKÉ De rook van sigaretten verspreidt zich in je huis en auto. En plakt daar aan alles: kleding, zetels, vloer, speelgoed, Dat is niet goed voor jouw gezondheid én die van je kinderen.

Nadere informatie

Begeleidingsboekje vocht bestrijden

Begeleidingsboekje vocht bestrijden Begeleidingsboekje vocht bestrijden 2017 Door Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad VZW Begeleidingsboekje vocht bestrijden Door Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad VZW 1 16 Inhoud 1. De praatplaten... 4 1.1.

Nadere informatie

18 januari Vormingsavond voor bewoners van DIW. Ban vocht uit je huis. Geef lucht aan je woning

18 januari Vormingsavond voor bewoners van DIW. Ban vocht uit je huis. Geef lucht aan je woning 18 januari 2019 Vormingsavond voor bewoners van DIW Ban vocht uit je huis & Geef lucht aan je woning V o o r a f Vandaag: - Uitleg rond vocht in het algemeen - Praatplaten om mechanismen duidelijk te krijgen

Nadere informatie

Wijkoverleg Rischot 10 februari 2011 Brandpreventie

Wijkoverleg Rischot 10 februari 2011 Brandpreventie Wijkoverleg Rischot 10 februari 2011 Brandpreventie Enkele cijfers Woonkamer 27% Keukens 24% Garage/atelier 13% Zolders 9% Stookplaatsen 7% Slaapkamers 6% Oorzaken van brand in de woning Brandstichting

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

Woningkwaliteit: aandachtspunten voor verhuurders en eigenaars. Wetteren, 19 februari 2019

Woningkwaliteit: aandachtspunten voor verhuurders en eigenaars. Wetteren, 19 februari 2019 Woningkwaliteit: aandachtspunten voor verhuurders en eigenaars Wetteren, 19 februari 2019 Huurdecreet Artikel 2 Huurdecreet Bij aanvang huurcontract moet woning voldoen aan elementaire vereisten van veiligheid,

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

Ban vocht uit je huis Project woonmeters

Ban vocht uit je huis Project woonmeters 3 december 2018 Eerste samenkomst met bewoners Ban vocht uit je huis Project woonmeters V o o r a f Vandaag: - Uitleg rond vocht in het algemeen - De woonmeter: wat is dat en hoe gebruik je het - Praatplaten

Nadere informatie

Algemeen kader = Vlaamse Wooncode

Algemeen kader = Vlaamse Wooncode Woningkwaliteit: aandachtspunten voor verhuurders en eigenaars Merelbeke, maandag 8 mei 2017 Algemeen kader = Vlaamse Wooncode Artikel 3 van de Vlaamse Wooncode (en ook artikel 23 grondwet) : Iedereen

Nadere informatie

Vocht, schimmels & gezondheid

Vocht, schimmels & gezondheid Vocht, schimmels & gezondheid Ongeveer 15 procent van de woningen in Nederland is vochtig. Te veel vocht vermindert de kwaliteit van de binnenlucht. Dit kan luchtweg- en andere gezondheidsklachten bij

Nadere informatie

Is mijn woning veilig en gezond? Regels en tips voor huurders en verhuurders

Is mijn woning veilig en gezond? Regels en tips voor huurders en verhuurders Is mijn woning veilig en gezond? Regels en tips voor huurders en verhuurders 1 Inhoud Ontdek de minimale voorwaarden voor een veilige en gezonde woning in deze brochure. Een veilige elektriciteitsinstallatie

Nadere informatie

voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel

voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel ventileren goede ventilatie... voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel is beter voor uw gezondheid bespaart energie Ventilatie is: gebruikte lucht eruit en frisse lucht erin. Goed ventileren

Nadere informatie

Gezond wonen. Vocht en schimmel voorkomen. r Handig stappenplan. r Oplossingen in uw woning.

Gezond wonen. Vocht en schimmel voorkomen.   r Handig stappenplan. r Oplossingen in uw woning. Gezond wonen Vocht en schimmel voorkomen r Handig stappenplan r Oplossingen in uw woning r Slim verwarmen www.vestia.nl/gezondwonen Inhoud 2 Elke woning is anders 2 4 6 4 Handig stappenplan voor elke dag

Nadere informatie

LASTENBOEK -------------------------------------------------------------

LASTENBOEK ------------------------------------------------------------- lastenboek bladzijde 1 LASTENBOEK ------------------------------------------------------------- Algemene Beschrijving van de werken en materialen INHOUD Hoofdstuk 08: Isolatie Hoofdstuk 09: Bezetwerken

Nadere informatie

Infomoment Conformiteitsattest

Infomoment Conformiteitsattest Infomoment Conformiteitsattest CC De Kadans - Wuustwezel 26.03.2019 om 19.30 u Programma 1. Een conformiteitsattest 2. Het gemeentelijk reglement verordening CA 4. Verplichtingen bij verhuren 5. Premies

Nadere informatie

Binnenluchtkwaliteit. Infoavond 18 november 2010 - Mortsel

Binnenluchtkwaliteit. Infoavond 18 november 2010 - Mortsel Binnenluchtkwaliteit Infoavond 18 november 2010 - Mortsel Logo Antwerpen vzw Borstkanker Roken Vaccinaties Ongevallen Geestelijke gezondheid Voeding & beweging Milieu & Gezondheid Goed of fout? Binnen

Nadere informatie

Woningkwaliteit: aandachtspunten voor verhuurders en eigenaars. Wetteren, 16 februari 2016

Woningkwaliteit: aandachtspunten voor verhuurders en eigenaars. Wetteren, 16 februari 2016 Woningkwaliteit: aandachtspunten voor verhuurders en eigenaars Wetteren, 16 februari 2016 Algemeen kader = Vlaamse Wooncode Artikel 3 van de Vlaamse Wooncode (en ook artikel 23 grondwet) : Iedereen heeft

Nadere informatie

Bewonersinformatie Rosmalen. Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning

Bewonersinformatie Rosmalen. Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning Bewonersinformatie Rosmalen Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning 2 Voorwoord Afgelopen periode heeft BAM Woningbouw in opdracht van de eigenaar van uw woning, a.s.r., uw woning verbeterd. Bij de woningverbetering

Nadere informatie

Ventileren. Op adem komen doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl

Ventileren. Op adem komen doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl Ventileren Op adem komen doe je thuis Thuis is een huis van Servatius Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Als u na het lezen nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u terecht op onze website

Nadere informatie

VOCHT EN VENTILATIE. Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning

VOCHT EN VENTILATIE. Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning VOCHT EN VENTILATIE Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning VENTILEREN GEZOND LUCHT OPEN BUITENLUCHT VOCHT RAMEN WONING Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning Het voorkomen van vocht in uw woning

Nadere informatie

Huurdersinformatie. Goed ventileren, erg belangrijk

Huurdersinformatie. Goed ventileren, erg belangrijk 1 Huurdersinformatie Goed ventileren, erg belangrijk Goed ventileren zorgt voor gezonde en droge lucht in uw woning. In deze brochure tips om te ventileren en om vocht te voorkomen. Inhoud Ventileren:

Nadere informatie

Ban vocht uit je huis Project woonmeters

Ban vocht uit je huis Project woonmeters SLOTEVENEMENT met bewoners 29 maart 2019 Ban vocht uit je huis Project woonmeters Chronologie project: - Iedereen kreeg tijdens de wintermaanden een woonmeter - Gezamenlijk startmoment en vorming op 3

Nadere informatie

Isolatie plaatsen en de kiertjes niet afdichten? Een jas die niet dicht kan, heeft toch ook geen zin...

Isolatie plaatsen en de kiertjes niet afdichten? Een jas die niet dicht kan, heeft toch ook geen zin... Isolatie plaatsen en de kiertjes niet afdichten? Een jas die niet dicht kan, heeft toch ook geen zin... Woonvocht en oppervlaktecondensatie De mens zelf produceert steeds een hoeveelheid waterdamp door

Nadere informatie

Vochtoverlast en ventilatie in de woning

Vochtoverlast en ventilatie in de woning Vochtoverlast en ventilatie in de woning Soms hebben mensen last van vocht in hun woning. Vochtoverlast wordt meestal in een laat stadium ontdekt. Er komen schimmelplekken op de muur, behang laat los en

Nadere informatie

ventileren wonen met karakter

ventileren wonen met karakter ventileren wonen met karakter goede ventilatie... voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel is beter voor uw gezondheid bespaart energie Ventilatie is: gebruikte lucht eruit en frisse lucht

Nadere informatie

LASTENBOEK -------------------------------------------------------------

LASTENBOEK ------------------------------------------------------------- lastenboek bladzijde 1 LASTENBOEK ------------------------------------------------------------- Algemene Beschrijving van de werken en materialen INHOUD Hoofdstuk 08: Isolatie Hoofdstuk 09: Bezetwerken

Nadere informatie

TECHNISCH VERSLAG VAN HET ONDERZOEK VAN DE KWALITEIT VAN NIET-ZELFSTANDIGE WONINGEN VOOR SEIZOENARBEIDERS

TECHNISCH VERSLAG VAN HET ONDERZOEK VAN DE KWALITEIT VAN NIET-ZELFSTANDIGE WONINGEN VOOR SEIZOENARBEIDERS Bijlage 3. Model van technisch verslag voor het onderzoek van de kwaliteit van niet-zelfstandige woningen voor seizoenarbeiders als vermeld in artikel 2, 1 TECHNISCH VERSLAG VAN HET ONDERZOEK VAN DE KWALITEIT

Nadere informatie

VR DOC.1623/4BIS

VR DOC.1623/4BIS VR 2018 2112 DOC.1623/4BIS VR 2018 2112 DOC.1623/4BIS Bijlage 1. Model van technisch verslag voor het onderzoek van de kwaliteit van zelfstandige woningen als vermeld in artikel 2, 1 TECHNISCH VERSLAG

Nadere informatie

VR DOC.1623/5BIS

VR DOC.1623/5BIS VR 2018 2112 DOC.1623/5BIS VR 2018 2112 DOC.1623/5BIS Bijlage 2. Model van technisch verslag voor het onderzoek van de kwaliteit van niet-zelfstandige woningen als vermeld in artikel 2, 1 TECHNISCH VERSLAG

Nadere informatie

Condensatie op mijn ramen

Condensatie op mijn ramen 1-5 De vorming van condensatie op je ramen is niet altijd te wijten aan een fout aan je ramen, het kan het gevolg zijn van een natuurlijk fenomeen. Hoe ontstaat condensatie? Lucht kan, volgens zijn temperatuur,

Nadere informatie

VR DOC.1623/6BIS

VR DOC.1623/6BIS Bijlage 3. Model van technisch verslag voor het onderzoek van de kwaliteit van niet-zelfstandige woningen voor seizoenarbeiders als vermeld in artikel 2, 1 Deel A: Identificatiegegevens VR 2018 2112 DOC.1623/6BIS

Nadere informatie

VR DOC.0370/3BIS

VR DOC.0370/3BIS VR 2019 2203 DOC.0370/3BIS Bijlage 1. Model van technisch verslag voor het onderzoek van de kwaliteit van zelfstandige woningen als vermeld in artikel 2, 1 TECHNISCH VERSLAG VAN HET ONDERZOEK VAN DE KWALITEIT

Nadere informatie

Is er iets kapot in uw huis of appartement? Bel naar de technische dienst.

Is er iets kapot in uw huis of appartement? Bel naar de technische dienst. Is er iets kapot in uw huis of appartement? Bel naar de technische dienst. Een defect melden aan de technische dienst 2 Inhoud Bel naar de technische dienst Wat moet u doen? p. 4 Wat zegt u? p. 4 Kent

Nadere informatie

Rapport Huisscan. Blekerijstraat - mei 2015

Rapport Huisscan. Blekerijstraat - mei 2015 Rapport Huisscan Blekerijstraat - mei 2015 Mijn woning Bewoner Blekerijstraat 8800 Roeselare Eigenaar idem Type woning rijwoning gesloten Datum huisscan December 2014 Uitvoerders huisscan Jeroen Verbeke

Nadere informatie

Dagelijks ventileren. woonwijzer

Dagelijks ventileren. woonwijzer Dagelijks ventileren woonwijzer 2 Dagelijks ventileren Dagelijks ventileren Veel mensen hebben last van vocht in huis. Ze denken meestal dat die vochtoverlast van buiten komt: optrekkend vocht of doorslaande

Nadere informatie

Infomap. Gezond wonen

Infomap. Gezond wonen Infomap Gezond wonen Als vervolg op de demowoning Gezond (t)huis bieden we je een handleiding over het thema gezond wonen. In de handleiding vind je toegankelijke info om bewoners te sensibiliseren over

Nadere informatie

D E C E M B E R, J A N U A R I, F E B R U A R I 2 0 1 0. Een uitschrijving is persoonlijk en geldt niet voor de andere leden van het gezin.

D E C E M B E R, J A N U A R I, F E B R U A R I 2 0 1 0. Een uitschrijving is persoonlijk en geldt niet voor de andere leden van het gezin. 4 D E J A A R G A N G N 5 D E C E M B E R, J A N U A R I, F E B R U A R I 2 0 1 0 COLOFON : De nieuwsbrief is een driemaandelijks tijdschrift uitgegeven door Wijkgezondheidscentrum t Spoor Guldensporenstraat

Nadere informatie

WANT IEDEREEN HEEFT VOCHT IN HUIS

WANT IEDEREEN HEEFT VOCHT IN HUIS Ventileren WANT IEDEREEN HEEFT VOCHT IN HUIS Iedereen heeft vocht in huis Niemand ontkomt er aan. Door alleen al in huis te zijn, produceren we liters vocht per dag. En bij het koken, douchen, afwassen,

Nadere informatie

Hoe veilig is een woning?

Hoe veilig is een woning? Hoe veilig is een woning? door K. Jacobs Gebouw versus woning Een gebouw is een geheel van onroerend goed, bevattende zowel hoofd- als bijgebouwen die als één geheel kunnen beschouwd worden en waarin zich

Nadere informatie

TECHNISCH VERSLAG VAN HET ONDERZOEK VAN DE WONINGKWALITEIT

TECHNISCH VERSLAG VAN HET ONDERZOEK VAN DE WONINGKWALITEIT TECHNISCH VERSLAG VAN HET ONDERZOEK VAN DE WONINGKWALITEIT Deel A: Identificatiegegevens A.1. Identificatiegegevens van het onderzoek Dossiernummer (van de woning in het gebouw): Datum van het onderzoek:

Nadere informatie

Saneren. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Saneren. Ziekenhuis Gelderse Vallei Saneren Ziekenhuis Gelderse Vallei De huisstofmijt is één van de grootste veroorzaker van allergische klachten. Wie allergisch is aangelegd moet er dan ook voor zorgen dat de mijt zo min mogelijk overlevingskansen

Nadere informatie

Onderhoud en herstellingswerken ten laste van de verhuurder ( Eigen Haard )

Onderhoud en herstellingswerken ten laste van de verhuurder ( Eigen Haard ) Onderhoud en herstellingswerken ten laste van de verhuurder ( Eigen Haard ) Hiernavolgend vinden jullie een overzicht van de meest voorkomende herstellingswerken lastens Eigen Haard. Bij vragen hieromtrent

Nadere informatie

TECHNISCH VERSLAG VAN HET ONDERZOEK VAN DE KWALITEIT VAN WONINGEN Deel A: Identificatiegegevens

TECHNISCH VERSLAG VAN HET ONDERZOEK VAN DE KWALITEIT VAN WONINGEN Deel A: Identificatiegegevens TECHNISCH VERSLAG VAN HET ONDERZOEK VAN DE KWALITEIT VAN WONINGEN Deel A: Identificatiegegevens A.1. Identificatiegegevens van het onderzoek Dossiernummer (van de woning in het gebouw): Datum van het onderzoek:

Nadere informatie

TECHNISCH VERSLAG VAN HET ONDERZOEK VAN DE KWALITEIT VAN WONINGEN

TECHNISCH VERSLAG VAN HET ONDERZOEK VAN DE KWALITEIT VAN WONINGEN TECHNISCH VERSLAG VAN HET ONDERZOEK VAN DE KWALITEIT VAN WONINGEN Deel A: Identificatiegegevens A.1. Identificatiegegevens van het onderzoek Dossiernummer (van de woning in het gebouw): Datum van het onderzoek:

Nadere informatie

Wat u kunt doen tegen vocht in uw woning

Wat u kunt doen tegen vocht in uw woning Vochtproblemen Wat u kunt doen tegen vocht in uw woning Ventileren is belangrijk Misschien merkt u het niet, maar in ieder huis is vocht aanwezig. Te veel vocht in de woning kan op termijn problemen geven.

Nadere informatie

VOCHT. (1) vocht al dan niet met. (2) schimmelvorming. insijpelend doorslaand opstijgend condensatie bouwvocht occasioneel

VOCHT. (1) vocht al dan niet met. (2) schimmelvorming. insijpelend doorslaand opstijgend condensatie bouwvocht occasioneel (1) vocht al dan niet met insijpelend doorslaand opstijgend condensatie bouwvocht occasioneel (2) schimmelvorming Insijpelend Fenomenen : concentrische en kringvormige verkleuring van het oppervlak effectieve

Nadere informatie

Overzicht I. KADER II. NORMEN III. VOORBEELD

Overzicht I. KADER II. NORMEN III. VOORBEELD Overzicht I. KADER II. NORMEN III. VOORBEELD I. Kader: aandacht voor woonkwaliteit Sinds 1998 moeten alle woningen en kamers (ook voor seizoenarbeiders) in Vlaanderen voldoen aan minimale normen Woningen:

Nadere informatie

Vocht & Ventilatie. Nummer 25

Vocht & Ventilatie. Nummer 25 Nummer 25 Art.nr. 912697 In deze KlusZo Vocht & Ventilatie Folder beschrijven we stapsgewijs waar u rekening mee moet houden als u vocht in uw huis gaat bestrijden en waarom u moet ventileren. In deze

Nadere informatie

Vereniging van eigenaren

Vereniging van eigenaren este bewoners, rahmslaan 22-62 te Leiden Diverse woningen kampen met vochtige buitenmuren al dan niet in samenhang met vocht- en schimmelplekken. De VVE heeft de firma Cauberg-Huygen een onderzoek laten

Nadere informatie

COEen stille. moordenaar in huis PREVENTIE VAN VERGIFTIGING DOOR KOOLSTOFMONOXIDE

COEen stille. moordenaar in huis PREVENTIE VAN VERGIFTIGING DOOR KOOLSTOFMONOXIDE COEen stille moordenaar in huis PREVENTIE VAN VERGIFTIGING DOOR KOOLSTOFMONOXIDE CO Een stille moordenaar in huis PREVENTIE VAN VERGIFTIGING DOOR KOOLSTOFMONOXIDE Wat is CO? CO is een gas. Het is gevaarlijk.

Nadere informatie

TECHNISCH VERSLAG VAN HET ONDERZOEK VAN DE KWALITEIT VAN WONINGEN. Deel A: Identificatiegegevens

TECHNISCH VERSLAG VAN HET ONDERZOEK VAN DE KWALITEIT VAN WONINGEN. Deel A: Identificatiegegevens Bijlage 3. Model van technisch verslag voor zelfstandige woningen als vermeld in artikel 2, 1, 3 TECHNISCH VERSLAG VAN HET ONDERZOEK VAN DE KWALITEIT VAN WONINGEN Deel A: Identificatiegegevens A.1. Identificatiegegevens

Nadere informatie

Instructie Ventilatie

Instructie Ventilatie Instructie Ventilatie Type woning Bij de bouw van een woning wordt er rekening mee gehouden dat de woning geventileerd kan worden. Hierin is onderscheid te maken in 3 type woningen; woningen met luchtkanalen,

Nadere informatie

Rapportage Energiebus. BC Kleine Jan, Huizen

Rapportage Energiebus. BC Kleine Jan, Huizen Rapportage Energiebus BC Kleine Jan, Huizen Type woningen: 54 eengezinswoningen met een oppervlak van 100 m2. Bouwjaar: 1957 Op verzoek van: Bewonerscommissie Verhuurder: De Alliantie Datum bezoek: 21-6-2013

Nadere informatie

Vocht & Ventilatie. 10000560_KlusZo_25_Vocht/Ventil 13-05-2003 14:46 Pagina 1. Nummer 25 Art.nr. 912697

Vocht & Ventilatie. 10000560_KlusZo_25_Vocht/Ventil 13-05-2003 14:46 Pagina 1. Nummer 25 Art.nr. 912697 0000560_KlusZo_25_Vocht/Ventil 3-05-2003 4:46 Pagina Nummer 25 Art.nr. 92697 In deze KlusZo Vocht & Folder beschrijven we stapsgewijs waar u rekening mee moet houden als u vocht in uw huis gaat bestrijden

Nadere informatie

Ventileren in huis. Handleiding mechanisch ventilatiesysteem

Ventileren in huis. Handleiding mechanisch ventilatiesysteem Ventileren in huis Handleiding mechanisch ventilatiesysteem 2 Samen met uw huisgenoten, huisdieren en kamerplanten produceert u iedere dag gemiddeld tien liter vocht. Tel daarbij op de waterdamp die vrijkomt

Nadere informatie

Gezond wonen. Een gezond binnenmilieu De belangrijkste boosdoeners Ventileren en luchten

Gezond wonen. Een gezond binnenmilieu De belangrijkste boosdoeners Ventileren en luchten Gezond wonen Een gezond binnenmilieu De belangrijkste boosdoeners Ventileren en luchten Een gezond binnenmilieu Dat een schoon milieu belangrijk is voor onze gezondheid, dat weten we allemaal. Wat velen

Nadere informatie

TECHNISCH VERSLAG VAN HET ONDERZOEK VAN DE KWALITEIT VAN KAMERS. Deel A: Identificatiegegevens

TECHNISCH VERSLAG VAN HET ONDERZOEK VAN DE KWALITEIT VAN KAMERS. Deel A: Identificatiegegevens Bijlage 1. Model van technisch verslag voor kamers als vermeld in artikel 2, 1, 1 TECHNISCH VERSLAG VAN HET ONDERZOEK VAN DE KWALITEIT VAN KAMERS Deel A: Identificatiegegevens A.1. Identificatiegegevens

Nadere informatie

MINIMALE KWALITEITSNORMEN voor de verhuring van een pand aan SVK SOVEKANS

MINIMALE KWALITEITSNORMEN voor de verhuring van een pand aan SVK SOVEKANS MINIMALE KWALITEITSNORMEN voor de verhuring van een pand aan SVK SOVEKANS Hieronder worden de minimale kwaliteitsnormen omschreven die als uitgangspunt gehanteerd worden voor verhuring via het SVK van

Nadere informatie

Huis & Erf steekt energie in uw woning. Isolatiemaatregelen

Huis & Erf steekt energie in uw woning. Isolatiemaatregelen Huis & Erf steekt energie in uw woning Isolatiemaatregelen Huis & Erf steekt energie in uw woning Huis & Erf steekt energie in uw woning in de vorm van een compleet isolatiepakket voor uw hele woning.

Nadere informatie

Ventileren. Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning

Ventileren. Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning Ventileren Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning Ventileren voor uw gezondheid Is het vaak drukkend in uw woning? Zijn uw ramen vaak beslagen? Dit zijn de eerste tekenen dat er teveel vocht

Nadere informatie

ADVIEZEN BIJ HUISSTOFMIJTALLERGIE. - Patiëntinformatie -

ADVIEZEN BIJ HUISSTOFMIJTALLERGIE. - Patiëntinformatie - ADVIEZEN BIJ HUISSTOFMIJTALLERGIE - Patiëntinformatie - Adviezen bij huisstofmijtallergie Inleiding U heeft te horen gekregen dat u of uw kind een huisstofmijtallergie heeft. In deze folder vindt u algemene

Nadere informatie

BEGELEIDINGSBOEKJE BABBELMOMENT (ADHV PRAATPLATEN)

BEGELEIDINGSBOEKJE BABBELMOMENT (ADHV PRAATPLATEN) BEGELEIDINGSBOEKJE BABBELMOMENT OVER GEZOND WONEN (ADHV PRAATPLATEN) Praten over gezond wonen met senioren, maatschappelijk kwetsbare groepen of nieuwkomers. Uitgave 2015 Dit begeleidingsboekje is een

Nadere informatie

Voorkom schimmel. Ventileren helpt. verhuurt

Voorkom schimmel. Ventileren helpt. verhuurt Voorkom schimmel Ventileren helpt Vocht? Dat kunt u voorkomen Veel mensen hebben last van vocht in huis. Schimmel op de muur en vochtplekken in het behang zijn duidelijke gevolgen. Maar vocht in huis is

Nadere informatie

Zuinig wonen. 10. Doe de VREG-test! Bekijk zeker de website: http://www.vreg.be/nl/doe-de-v-test-voorgezinnen

Zuinig wonen. 10. Doe de VREG-test! Bekijk zeker de website: http://www.vreg.be/nl/doe-de-v-test-voorgezinnen 10. Doe de VREG-test! Bekijk zeker de website: http://www.vreg.be/nl/doe-de-v-test-voorgezinnen Hier vergelijk je de verschillende producten van de verschillende energieleveranciers. Zo kun je zien wat

Nadere informatie

Project Papaert II, Sint-Amands Oprichten van 17 woningen.

Project Papaert II, Sint-Amands Oprichten van 17 woningen. JJ D ROSSAERT A RCHITECTEN S TEIN M ICHIELS A RCHITECT K APELSTRAAT 30 2880 B ORNEM 2880 B ORNEM R IJKENHOEK,15 Project Papaert II, Sint-Amands Oprichten van 17 woningen. Blok II : Beschrijving van de

Nadere informatie

CONSTRUCTIEVE PLAATSBESCHRIJVING 9 december 2016 plaatsbeschrijving bij aanvang van werken op het adres Plotersgracht 24, 9000 Gent

CONSTRUCTIEVE PLAATSBESCHRIJVING 9 december 2016 plaatsbeschrijving bij aanvang van werken op het adres Plotersgracht 24, 9000 Gent CONSTRUCTIEVE PLAATSBESCHRIJVING 9 december 2016 plaatsbeschrijving bij aanvang van werken op het adres Plotersgracht 24, 9000 Gent Pien Hoogervorst Mathieu Vande Voorde Liselotte Verhofstadt 3MAK B Vastgoed

Nadere informatie

PRAKTISCHE FICHE / DE VOORBEREIDING Beschikbaar op www.legrand.be

PRAKTISCHE FICHE / DE VOORBEREIDING Beschikbaar op www.legrand.be Het A.R.E.I. en verlichtingskringen De verlichting in uw woning is het belangrijkste onderdeel van uw elektrische installatie n De kringen Een verlichtingskring wordt bekabeld met draden van 1,5 mm 2 en

Nadere informatie

BEGELEIDINGSBOEKJE BABBELMOMENT OVER GEZOND WONEN. Praten over gezond wonen met senioren, maatschappelijk kwetsbare groepen of nieuwkomers.

BEGELEIDINGSBOEKJE BABBELMOMENT OVER GEZOND WONEN. Praten over gezond wonen met senioren, maatschappelijk kwetsbare groepen of nieuwkomers. BEGELEIDINGSBOEKJE BABBELMOMENT OVER GEZOND WONEN Praten over gezond wonen met senioren, maatschappelijk kwetsbare groepen of nieuwkomers. Uitgave 2015 Dit begeleidingsboekje is een uitgave van de Vlaamse

Nadere informatie

Dossiernummer Adres woning/verdieping: VERPLICHTINGEN INZAKE ELEMENTAIRE VEILIGHEID. Art 2 1 er

Dossiernummer Adres woning/verdieping: VERPLICHTINGEN INZAKE ELEMENTAIRE VEILIGHEID. Art 2 1 er EVALUATIERSTER Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 9 september 2003 tot bepaling van de elementaire verplichtingen inzake veiligheid, gezondheid en uitrusting van de woningen LCALISATIE/CMMENTAAR/RSPRNG/RZAAK

Nadere informatie

Uw ventilatiesysteem: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer

Uw ventilatiesysteem: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer Uw ventilatiesysteem: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer Onderhoud / storing Belangrijk: Reinig de (toevoer)roosters in de gevel en de afvoerventielen minimaal 1x per jaar of zoveel vaker als nodig

Nadere informatie

Project Papaert II, Sint-Amands Oprichten van 17 woningen.

Project Papaert II, Sint-Amands Oprichten van 17 woningen. JJ D ROSSAERT A RCHITECTEN S TEIN M ICHIELS A RCHITECT K APELSTRAAT 30 2880 B ORNEM 2880 B ORNEM R IJKENHOEK,15 Project Papaert II, Sint-Amands Oprichten van 17 woningen. Blok III : Beschrijving van de

Nadere informatie

Project Papaert II, Sint-Amands Oprichten van 17 woningen.

Project Papaert II, Sint-Amands Oprichten van 17 woningen. JJ D ROSSAERT A RCHITECTEN S TEIN M ICHIELS A RCHITECT K APELSTRAAT 30 2880 B ORNEM 2880 B ORNEM R IJKENHOEK,15 Project Papaert II, Sint-Amands Oprichten van 17 woningen. Blok VI : Beschrijving van de

Nadere informatie

Warmte & ventilatie. Richtlijnen voor een warme en geventileerde woning

Warmte & ventilatie. Richtlijnen voor een warme en geventileerde woning Warmte & ventilatie Richtlijnen voor een warme en geventileerde woning Om prettig te wonen, moet uw woning niet alleen goed onderhouden zijn, maar ook comfortabel. Een warm huis in de winter, maar ook

Nadere informatie

Advieswijzer: verwarmen en ventileren

Advieswijzer: verwarmen en ventileren 100% wonen Vochtproblemen in huis, condens op de ramen, een beschimmelde muur u kunt het voorkomen door goed te en te verwarmen. Zorg voor voldoende frisse lucht in huis. Lees deze advieswijzer aandachtig

Nadere informatie

Ventileren in huis. Handleiding warmte-terug-win-installatie

Ventileren in huis. Handleiding warmte-terug-win-installatie Ventileren in huis Handleiding warmte-terug-win-installatie Samen met uw huisgenoten, huisdieren en kamerplanten produceert u iedere dag gemiddeld tien liter vocht. Tel daarbij op de waterdamp die vrijkomt

Nadere informatie

OPMETING BEGRAAFPLAATS - RENOVATIE VAN DE CONCIËRGEWONING - OPDRACHT NR /A//2017.E077.01/BAT.OL-BH

OPMETING BEGRAAFPLAATS - RENOVATIE VAN DE CONCIËRGEWONING - OPDRACHT NR /A//2017.E077.01/BAT.OL-BH OPMETING BEGRAAFPLAATS - RENOVATIE VAN DE CONCIËRGEWONING - OPDRACHT NR. 2017.144/A//2017.E077.01/BAT.OL-BH Nr. Beschrijving Type Eenh. H EP BTW 1 Algemeenheden 1.1 Werfinstallatie H ff 1,00 1.2 Coördinatie

Nadere informatie

Ventilatie van de woning

Ventilatie van de woning Ventilatie van de woning Ventileren en luchten In een woning met een aangenaam klimaat (niet te vochtig en een goede temperatuur) is het verblijf aangenamer en kost minder energie dan het verwarmen van

Nadere informatie

Checklist beoordelen woning

Checklist beoordelen woning Checklist beoordelen woning versie mei 2012 Algemeen Zijn er tekeningen van de woning? Zijn dit alleen indelingstekeningen of ook bouwkundige en constructieve tekeningen? Hoe recent zijn de tekeningen?

Nadere informatie

TECHNISCH VERSLAG VAN HET ONDERZOEK VAN DE KWALITEIT VAN WONINGEN. Deel A: Identificatiegegevens. pagina 1 van 5

TECHNISCH VERSLAG VAN HET ONDERZOEK VAN DE KWALITEIT VAN WONINGEN. Deel A: Identificatiegegevens. pagina 1 van 5 TECHNISCH VERSLAG VAN HET ONDERZOEK VAN DE KWALITEIT VAN WONINGEN Deel A: Identificatiegegevens A.1. Identificatiegegevens van het onderzoek Dossiernummer (van de woning in het gebouw): Datum van het onderzoek:

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Huisstofmijtallergie. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Huisstofmijtallergie. rkz.nl Patiënteninformatie Huisstofmijtallergie rkz.nl Inleiding Klachten van patiënten met astma en allergische neusaandoeningen kunnen worden veroorzaakt door materiaal afkomstig uit hun directe omgeving b.v.

Nadere informatie

Dakwerken (geen isolatie)

Dakwerken (geen isolatie) Dakwerken (geen isolatie) - Draagstructuur - Dakbedekking - Goten & randaansluitingen - Dak(vlak)ramen - Werken uitgevoerd door aannemer - Verhuurders: 57.460 (verhoging met 1.500 per persoon ten laste)

Nadere informatie

Ventilatiewijzer Woningen

Ventilatiewijzer Woningen Ventilatiewijzer Woningen Voor een gezonde leefomgeving. Inleiding Omdat we dagelijks in huis vocht produceren, moeten we proberen dat er weer uit te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld door goed ventileren.

Nadere informatie

BEGELEIDINGSBOEKJE BABBELMOMENT OVER GEZOND WONEN. Praten over gezond wonen met senioren, maatschappelijk kwetsbare groepen of nieuwkomers.

BEGELEIDINGSBOEKJE BABBELMOMENT OVER GEZOND WONEN. Praten over gezond wonen met senioren, maatschappelijk kwetsbare groepen of nieuwkomers. BEGELEIDINGSBOEKJE BABBELMOMENT OVER GEZOND WONEN Praten over gezond wonen met senioren, maatschappelijk kwetsbare groepen of nieuwkomers. Uitgave 2014 Dit begeleidingsboekje is een uitgave van de Vlaamse

Nadere informatie

TECHNISCH VERSLAG VAN HET ONDERZOEK VAN DE KWALITEIT VAN KAMERS VOOR SEIZOENARBEIDERS Deel A: Identificatiegegevens

TECHNISCH VERSLAG VAN HET ONDERZOEK VAN DE KWALITEIT VAN KAMERS VOOR SEIZOENARBEIDERS Deel A: Identificatiegegevens TECHNISCH VERSLAG VAN HET ONDERZOEK VAN DE KWALITEIT VAN KAMERS VOOR SEIZOENARBEIDERS Deel A: Identificatiegegevens A.1. Identificatiegegevens van het onderzoek Dossiernummer (van de kamer in het gebouw):

Nadere informatie

Ventileren... Waarom? 1. 't voorkomt vochtoverlast 2. 't zorgt voor frisse lucht en zuurstof voor u, uw huisdieren, uw planten en uw gasapparaten

Ventileren... Waarom? 1. 't voorkomt vochtoverlast 2. 't zorgt voor frisse lucht en zuurstof voor u, uw huisdieren, uw planten en uw gasapparaten Ventileren... Waarom? 1. 't voorkomt vochtoverlast 2. 't zorgt voor frisse lucht en zuurstof voor u, uw huisdieren, uw planten en uw gasapparaten Vochtproblemen: hoe komen we er aan? Vee! mensen hebben

Nadere informatie

Ventileren voor een optimale luchtkwaliteit

Ventileren voor een optimale luchtkwaliteit Ventileren voor een optimale luchtkwaliteit Maandag 4 september 2017 Panoramazaal 1. Algemeen... 2 Waarom ventileren?... 2 2. Twee opties: Individueel of collectief... 2 3. Relevante info voor collectieve

Nadere informatie

2. Buitenschrijnwerk met hoogrendementsbeglazing, deuren en -poorten

2. Buitenschrijnwerk met hoogrendementsbeglazing, deuren en -poorten Lijst in aanmerking komende werken premie duurzaam wonen 1. Dak- of zoldervloerisolatie a. Werfinrichting, stelling, veiligheid; b. Verwijderen van de bestaande dakbedekking; c. Afbraak van de schouw of

Nadere informatie

Bevraging energiesituatie woning in het kader van het project Energiek Dorp Proven

Bevraging energiesituatie woning in het kader van het project Energiek Dorp Proven Bevraging energiesituatie woning in het kader van het project Energiek Dorp Proven Straat : Nr. :. Bus :. Ik ben huurder Ik ben eigenaar Alle gegevens worden anoniem verwerkt. Het vragen naar de straat

Nadere informatie

Veiligheid in huis. Regels voor veiligheid in huis. Hou gevaarlijke producten buiten bereik van kinderen. Veiligheid in de slaapkamer

Veiligheid in huis. Regels voor veiligheid in huis. Hou gevaarlijke producten buiten bereik van kinderen. Veiligheid in de slaapkamer Veiligheid in huis Regels voor veiligheid in huis Veiligheid in de woonkamer Veiligheid in de keuken Veilig slapen voor baby s Veiligheid in de badkamer Veiligheid in de slaapkamer Huisdieren Noodnummers

Nadere informatie

Over isoleren, besparen en comfort

Over isoleren, besparen en comfort Warm voor Weinig Over isoleren, besparen en comfort WARM VOOR WEINIG U woont in een huurwoning, en heeft er waarschijnlijk een aangename plek van gemaakt. Maar misschien kan het nog veel comfortabeler!

Nadere informatie