Figuur 1. Cascademodel voor branduitbreiding, waarin rekening kan worden gehouden met installatietechnische voorzieningen voor brandbeheersing en rook

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Figuur 1. Cascademodel voor branduitbreiding, waarin rekening kan worden gehouden met installatietechnische voorzieningen voor brandbeheersing en rook"

Transcriptie

1 NOTITIE Referentie : n.v.t. Behandeld door : Ruud van Herpen MSc. FIFireE Datum : 1 december 2015 Aantal pagina s : 3 en 1 bijlage Betreft : Visiedocument brandveiligheid parkeergarages Risicomodel brandveiligheid Het Bouwbesluit dient als AMvB onder de Woningwet slechts twee hoofddoelen met betrekking tot brandveiligheid: A. Bescherming eigendommen van derden (beperking branduitbreidingsrisico naar buurpercelen); B. Mensveiligheid (beperking slachtofferrisico) Het Bouwbesluit bevat voorschriften om in geval van brand in een compartiment van een gebouw deze hoofddoelen te verzekeren. Die voorschriften bestaan uit functionele eisen die vervolgens per gebruiksfunctie in concrete prestatie-eisen met grenswaarden zijn vastgelegd. De functionele eisen kunnen in de onderstaande subdoelen worden ondergebracht: 1. Voorkomen van branduitbreiding naar buurpercelen (in risicotermen: toelaatbaar falen van branduitbreiding naar buurpercelen). 2. Instandhouding bouwwerk of gebouw (in risicotermen: toelaatbaar falen van de draagstructuur). 3. Beperken uitbreidingsgebied van brand en rook (in risicotermen: toelaatbaar falen van de compartimentering). 4. Instandhouding evacuatie- en aanvalsroutes (in risicotermen: toelaatbaar falen van de evacuatieen aanvalsroutes). De subdoelen 1 en 4 bezitten een direct verband met de gestelde hoofddoelen A en B. De subdoelen 2 en 3 (instandhouding draag- en scheidingsconstructies) kunnen als extra lines of defense worden gezien. Deze zijn in het onderstaande cascademodel weergegeven.

2 Figuur 1. Cascademodel voor branduitbreiding, waarin rekening kan worden gehouden met installatietechnische voorzieningen voor brandbeheersing en rookbeheersing, (brandwerende) scheidingsconstructies en (brandwerende) draagconstructies. Brandscenario s en randcondities De branduitbreiding in een parkeergarage is sterk afhankelijk van de brandstofkenmerken en brandcompartimentskenmerken. De volgende scenario s zijn denkbaar: 1. Een autobrand in een besloten parkeergarage, zonder voorzieningen voor brand- en rookbeheersing, die via flashover leidt tot een compartimentsbrand; 2. Een autobrand in een niet-besloten parkeergarage, zonder voorzieningen voor brandbeheersing maar met een zodanige (natuurlijke of mechanische) ventilatiecapaciteit dat de flashover voorwaarden niet worden bereikt, waardoor een travelling fire optreedt; 3. Een autobrand in een niet-besloten parkeergarage, zonder voorzieningen voor brandbeheersing maar met zodanige rookbeheersing dat offensief binnenoptreden door de brandweer mogelijk is, waardoor een lokale brand van beperkte omvang geblust kan worden; 4. Een autobrand in een parkeergarage, voorzien van een automatische brandblusinstallatie (sprinkler), waardoor de lokale brand in een vroeg stadium onderdrukt wordt en door offensief binnenoptreden van de brandweer geblust kan worden december 2015 Pagina 2 In t Hart van de Bouw NIEMAN GROEP B.V.

3 Bovenstaande scenario s zijn gebaseerd op een natuurlijk brandconcept. Met een niet-besloten parkeergarage (scenario s 2 en 3) wordt in dit verband bedoeld dat een zodanige luchtverversing aanwezig is dat de flashover voorwaarden in de parkeergarage niet worden bereikt. Er treedt dan nog wel branduitbreiding op naar andere auto s, maar dit is een geleidelijke uitbreiding die onder andere afhangt van de afstand tussen geparkeerde auto s. Naarmate er meer auto s worden aangestoken en de tijd verstrijkt zal de eerste auto op een gegeven moment uitgebrand zijn. Wanneer in het brandscenario niet wordt ingegrepen ontstaat zo een travelling fire, een verplaatsende brand met een lokale omvang van enkele auto s (scenario 2), waardoor uiteindelijk een hele rij geparkeerde auto s kan uitbranden. Het brandvermogen van een travelling fire is aanzienlijk kleiner dan dat van een volledig ontwikkelde compartimentsbrand (post flashover) maar kan wel lang aanhouden. Wanneer in het brandscenario wordt ingegrepen met een offensieve binneninzet kan het brandvermogen verder worden beperkt tot het vermogen op het moment van water op het vuur (na 23 minuten, conform NEN 6098). Daarmee wordt een travelling fire voorkomen en blijft de brand beperkt tot een lokale brand met een relatief geringe piekbelasting, zie bijlage 1. Een offensieve binneninzet door de brandweer is alleen mogelijk wanneer een rookvrije aanvalsroute kan worden gegarandeerd. Dat stelt specifieke eisen aan brandweeroptreden en rookbeheersingsinstallatie (scenario 3). De faalkans van dit scenario is beduidend groter dan die van de andere scenario s. Consequenties voor bestaande parkeergarages In termen van Bouwbesluit 2012 is een parkeergarage een overige gebruiksfunctie voor het stallen van motorvoertuigen. Het Bouwbesluit staat een maximale brandcompartimentsgrootte toe van 2000 m2 (bestaande situaties), waarbij de compartimentsbrand (post flashover) als uitgangspunt dient. Dit geldt als referentiesituatie vanuit publiekrechtelijk oogpunt. Een groter uitbreidingsgebied dan 2000 m2 kan alleen worden toegestaan indien een compartimentsbrand (scenario 1) wordt voorkomen. Dat is het geval voor de overige scenario s (2, 3, en 4). Voor bestaande parkeergarages die groter zijn dan de toegestane brandcompartimentsgrootte is het dus zaak om, afhankelijk van lay-out, bouwkundige constructies en installatietechnische voorzieningen vast te stellen wat de waarschijnlijkheid is van de geschetste scenario s en tot welke thermische belasting dit leidt op draag- en scheidingsconstructies. Op grond daarvan kan het risicoprofiel van de garage worden bepaald en kan worden vastgesteld of aanvullende bouwkundige of installatietechnische voorzieningen noodzakelijk zijn december 2015 Pagina 3 In t Hart van de Bouw NIEMAN GROEP B.V.

4 Bijlage 1 Autobrandscenario december 2015 Pagina 4 In t Hart van de Bouw NIEMAN GROEP B.V.

5 Autobrandscenario Wanneer van een natuurlijk autobrandscenario wordt uitgegaan, d.w.z. een scenario waarin niet van buitenaf wordt ingegrepen (geen brandweerinzet), mag worden verwacht dat binnen 60 minuten 10 auto s in brand kunnen raken. Dit is afgeleid uit het CaPaFi model, een breed gehanteerd en gevalideerd model voor het vermogensscenario in geval van een autobrand (zie bij voorbeeld de richtlijn Brandveiligheid van Stalen Parkeergarages van Bouwen met Staal 2011: Vaak wordt een vrij optimistisch uitgangspunt gehanteerd voor de brandomvang van maximaal 3 à 5 brandende auto s. Het is correct dat de verwacht mag worden dat niet meer dan circa 5 auto s gelijktijdig in brand staan (zie figuur 1.1), maar wanneer niet repressief wordt ingegrepen in het brandscenario zal het aantal auto s dat uiteindelijk uitbrandt groter zijn dan 5 auto s. Ook de brandduur is daarmee langer dan de brandduur van 5 auto s (zie figuur 1.2) Parkeergarage autobrandscenario Vermogen RHR [MW] car1 car2 car3 car4 car Tijdsduur [min.] Figuur 1.1: Brandvermogensscenario volgens Capafi per auto met intervaltijden (ontstekingstijden) tussen de auto s december 2015 Pagina 5 In t Hart van de Bouw NIEMAN GROEP B.V.

6 Parkeergarage autobrandscenario Vermogen RHR [MW] Tijdsduur [min.] car1 [MW] car2 car3 car4 car5 car6 car7 car8 car9 car10 car11 car12 car13 Figuur 1.2: Brandvermogensscenario parkeerrij. Het brandvermogensscenario volgens figuur 1.2 houdt een zogenaamde travelling fire in. Een brand van lokale omvang plaatst zich voort door de parkeergarage en stop pas wanneer de afstand naar de volgende auto te groot wordt of er geen volgende auto meer is. Uiteindelijk heeft de travelling fire een stationaire brandomvang met een vermogen van circa 18,5 MW. Wanneer in het brandvermogensscenario van figuur 1.2 wordt ingegrepen (conform NEN 6098 na 23 minuten water op het vuur) zal het maximale vermogen worden gereduceerd van circa 18,5 MW naar 9 MW. Bovendien wordt de belastingduur door repressief optreden verkort tot circa 30 a 33 minuten. De thermische belasting wordt daarmee aanzienlijk gereduceerd december 2015 Pagina 6 In t Hart van de Bouw NIEMAN GROEP B.V.

7 C 16 H 34 Koolwaterstofbrandstof (auto) State relations molecuulgewicht: vormingsenthalpie: [kg/kmol] [10 5 J/mol] verbrandingsenthalpie: [10 5 J/mol] (auto: mix koolwaterstoffen + onbrandbaar mat.) verbrandingswaarde: [MJ/kg] (onderwaarde, LNB-richtlijn) brandstof(f) + zuurstof(o2) --> kooldioxide(co2) + waterdamp(h2o) (mix koolwaterstoffen en onbrandbare producten) M F = [kg/kmol] n F = 2 r = M O2 = [kg/kmol] n O2 = 49 } n CO2 = 32 n H2O = 34 Y F = mass fraction of fuel (in fuel stream i: 1,0) Y O2 = mass fraction of oxygen (ambient oxygen fraction a: 0,233) mixture fraction Z sy ( Y Y ) a F O 2 O 2 i a syf YO 2 Bij Y F =0 en Y O2 =0: Z = mass fractions Z Y F Y O2 Y N2 Y CO2 Y H2O som State relations C 16 H 34 (auto) mass fraction Y YF YN YO2 YCO2 YH2O mixture fraction Z december 2015 Pagina 7 In t Hart van de Bouw NIEMAN GROEP B.V.

8 BIM Media 15 Consequenties van het autobrandscenario Brandveiligheid natuurlijk geventileerde parkeergarages BRANDVEILIGHEID Tekst Ir. Ruud van Herpen FIFireE Voor de brandveiligheid van parkeergarages wordt vaak fire safety engineering toegepast. Dat komt doordat gebruiksfunctie en gebouwtype vragen om een projectspecifieke aanpak. Het brandscenario in een parkeergarage wijkt zodanig af van brandscenario s in andere gebruiksfuncties, dat toepassing van de standaard brandkromme als thermische belasting op draag- en scheidingsconstructies niet erg zinvol is. Het is zelfs zo dat de randcondities in een parkeergarage vaak een lokale brand kunnen garanderen; flashover tot een compartimentsbrand treedt niet op. Aangezien een compartimentsbrand voor de brandveiligheidseisen in Bouwbesluit 2012 het uitgangspunt is, zou daarvan kunnen worden afgeweken wanneer een lokale brand kan worden gegarandeerd. Immers, de thermische belasting van een lokale brand is vrijwel verwaarloosbaar in vergelijking met de thermische belasting van een compartimentsbrand, zie figuur 1. Wanneer flashover uitgesloten is, kunnen in principe eisen aan de brandwerendheid van draag- en scheidingsconstructies in de parkeergarage achterwege blijven. Ook het maximale uitbreidingsgebied van brand hoeft niet bouwkundig te worden gegarandeerd, waardoor grote compartimenten mogelijk zijn. Mechanisch en natuurlijk geventileerde parkeergarages In besloten parkeergarages is mechanische ventilatie noodzakelijk om voldoende luchtverversing voor de afvoer van ver-

9 16 Bouwregels in de praktijk maart 2014 Figuur 1. Het brandvermogensscenario van een natuurlijke brand in een willekeurig brandcompartiment. De energieinhoud van de lokale brand (het vermogen, geïntegreerd over de tijdsduur) is een fractie van de energie-inhoud van de volledig ontwikkelde compartimentsbrand. Figuur 2. Parkeergarage Jette (Academisch ziekenhuis Brussel). Een zeer open parkeergarage waarin flashover tot een volledig ontwikkelde brand uitgesloten is. Figuur 3. Autobrandscenario volgens CaPaFi. ontreinigingen, zoals koolmonoxide en benzeen, te verzekeren. Die ventilatie kan ook ingezet worden om warmte en rook af te voeren in geval van een brandcalamiteit. Bij voldoende ventilatie wordt daarmee voorkomen dat de flashovercondities in de garage worden bereikt, er ontstaat dan geen volledig ontwikkelde compartimentsbrand. Het is zelfs mogelijk om de mechanische ventilatiecapaciteit in geval van brand zodanig te vergroten en te sturen dat offensief brandweeroptreden in de garage mogelijk is. De lokale brand in de garage kan in dat geval door de brandweer geblust worden. Natuurlijk kan een lokale brand ook met behulp van een automatische blusinstallatie (sprinklerinstallatie) worden beheerst. In dat geval behoeven geen voorwaarden aan de ventilatie gesteld te worden. Open parkeergarages hebben als voordeel dat de warmte die bij een brand vrijkomt automatisch wordt afgevoerd. Bij een voldoende natuurlijke ventilatiecapaciteit worden flashovercondities in de garage niet bereikt. Echter, offensief brandweeroptreden in open parkeergarages is vaak niet mogelijk. Natuurlijke ventilatie laat zich niet sturen, de windcondities zijn hiervoor te overheersend. Vermogen van een autobrand Het piekvermogen van een autobrand is hoog, de tijdsduur van een autobrand is relatief kort, zie figuur 3. Vanwege het hoge piekvermogen is branduitbreiding naar naastgeparkeerde auto s onvermijdelijk. Figuur 4 geeft de afzonderlijke brandscenario s van vier naast elkaar geparkeerde auto s en de gecumuleerde vermogenscurve. Wanneer offensief brandweeroptreden mogelijk is wordt ingegrepen op het vermogensscenario van figuur 4. Bij een parkeergarage met volledige bewaking en automatische doormelding kan de brandweer na 23 minuten water op het vuur brengen, waardoor het brandvermogen vanaf dat tijdstip afneemt totdat de brand volledig geblust is (10 minuten later). Een dergelijk uitgangspunt wordt ook gehanteerd in NEN Indien offensief brandweeroptreden niet mogelijk is, gaan meer dan vier auto s verloren aan de brand. De uiteindelijke brandschade kan dan een hele parkeerrij bedragen. Bij natuurlijk geventileerde parkeergarages kan brandweeroptreden niet worden gegarandeerd en moet rekening worden gehouden met een gecumuleerde vermogenscurve van figuur 5. Uiteindelijk resulteert dit na ongeveer een uur in een stationair brandvermogen van circa 18,7 MW.

10 BIM Media 17 Consequenties brandvermogensscenario De consequenties van het brandvermogensscenario volgens figuur 5, waarvan in natuurlijk geventileerde parkeergarages zou moeten worden uitgegaan wanneer offensief brandweeroptreden niet mogelijk is en ook geen sprinklerinstallatie aanwezig is, zijn bepaald met het zonemodel Ozone. Daarvoor is een natuurlijk geventileerde parkeergarage gemodelleerd, waarvan de openingen juist voldoen aan de voorwaarden voor natuurlijke ventilatie die in de parkeergaragenorm NEN 2443 worden gesteld. In figuur 6 is de geometrie van de garage weergegeven: een 80 meter lange garage, 54 meter breed, met een hoogte van 2,5 meter. In de langsgevels zijn natuurlijke ventilatie-openingen voorzien met een netto doorlaat van 108 m 2 per langsgevel. Figuur 4. Gecumuleerde vermogenscurve bij een scenario dat zich uitbreidt tot 4 auto s volgens CaPaFi. De gestreepte curve geeft het gestyleerde brandvermogensscenario weer. De gemiddelde gastemperatuur in de parkeergarage bij het gegeven brandscenario (dus zonder offensieve brandweerinzet) is weergegeven in figuur 7. Hieruit blijkt dat de gastemperaturen aanzienlijk worden gereduceerd door warmte-accumulatie in de aangrenzende betonnen vloeren. Maar ook in een adiatische berekening, waarin geen rekening wordt gehouden met afkoeling van het gasmengsel aan de aangrenzende constructies, blijft de gastemperatuur zo laag dat geen risico bestaat van flashover tot een compartimentsbrand. Evenmin vormt de gastemperatuur een thermische belasting op draagen scheidingsconstructies. Brandwerende draag- en scheidingsconstructies zijn niet nodig om instandhouding te garanderen. Het lijkt erop dat natuurlijk geventileerde parkeergarages altijd zonder brandwerende scheidings- en draagconstructies kunnen worden uitgevoerd, mits de vluchtveiligheid in de garage geborgd is. Uiteraard kan de schade aanzienlijk zijn, maar schadebeperking is geen publiekrechtelijk doel. Schadebeperking is een overweging voor de marktpartijen, in het bijzonder voor de eigenaar en de verzekeraar. Figuur 5. Gecumuleerde vermogenscurve bij een scenario met een ongelimiteerd aantal auto s. De gestreepte curve geeft het gestyleerde brandvermogensscenario weer. Lokale invloeden Het temperatuurverloop in figuur 7 betreft een gemiddelde temperatuur in het volume van de parkeergarage. Er zullen plaatselijk verschillen optreden in de garage, het volume van de parkeergarage zal nooit helemaal homogeen gemengd zijn. Met name dicht bij de brandhaard zal de thermische belasting door convectie en straling vanaf de vlammen groter zijn dan gemiddeld. Het invloedsgebied omvat circa vier parkeerplaatsen rond de as van Figuur 6. Geometrie van de natuurlijk geventileerde parkeergarage met in de 80 meter lange langsgevels een netto doorlaat van 108 m 2 per gevel. de brandhaard. Dat kan nadelig zijn voor een element van de draagstructuur (kolom of ligger) binnen dit invloedsgebied. Wanneer het bezwijken van dat element niet het bezwijken van de gehele draagstructuur tot gevolg heeft is het niet nodig om het betreffende element te behoeden tegen bezwijken (door overdimensionering of door bouwkundige bescherming). Indien bezwijken van het element ten gevolge van de lokale thermische belasting leidt

11 18 Bouwregels in de praktijk maart 2014 Figuur 7. Verloop van de gemiddelde temperatuur in een natuurlijk geventileerde parkeergarage zonder offensieve brandweerinzet, zonder rekening te houden met afkoeling van het gasmengsel aan begrenzende constructies (boven: adiabatisch) en met afkoeling aan betonnen vloeren (onder). tot het bezwijken van de gehele draagstructuur is dat niet toelaatbaar. Om dat te voorkomen zullen alle elementen (kolommen of liggers) van de draagstructuur in de garage bestand moeten zijn tegen die lokale thermische belasting. Immers, de brand kan op elke plaats in de parkeergarage ontstaan. Wanneer de lokale brand niet door een sprinklerinstallatie of door een offensieve brandweerinzet in de garage kan worden beheerst, verplaatst de brand zich verder door de garage. Bij een natuurlijk geventileerde parkeergarage moet hiermee rekening gehouden worden. In dat geval worden meer elementen van de draagstructuur blootgesteld aan die lokale thermisch belasting; in plaats van één element gaat het nu om N elementen. Hoewel de thermische belasting in dit geval niet groter is dan die van een enkel element, worden wel N maal zoveel elementen blootgesteld hieraan. De faalkans van de draagstructuur wordt daardoor ook N maal zo groot. Dit kan worden gecompenseerd door per element de toelaatbare faalkans te verkleinen (vermenigvuldigen) met een factor 1/N, ofwel het brandvermogen te vermenigvuldigen met de risicofactor, behorende bij de kansfactor N. De Nationale Bijlage bij Eurocode 1 (NEN- EN /NB) geeft een omrekentabel voor kansfactoren naar risicofactoren. In figuur 8 is het vanuit het vermogensscenario van een lokale brand die één element (ligger/kolom) thermisch belast (referentiesituatie) het rekenscenario vastgesteld van een lokale brand die zich verplaatst over vijf elementen, respectievelijk tien elementen van de draagstructuur. Bij een toenemend aantal elementen neemt de rekenwaarde van de thermische belasting toe. Op die wijze wordt de grotere faalkans van de draagstructuur gecompenseerd met een kleinere toelaatbare faalkans per element. Feitelijk mag het referentiescenario voor een offensieve brandweerinzet in gunstige zin worden aangepast, wanneer binnen 23 minuten water op het vuur gebracht kan worden. Een sprinklerinstallatie kan nog sneller water op het vuur brengen. Zie figuur 9. Figuur 8. Referentie vermogensscenario van een lokale brand in een parkeergarage (streeplijn, zie ook figuur 4) en de rekenscenario s voor vijf respectievelijk tien maal zoveel elementen die aan de lokale brand worden blootgesteld. Figuur 9 houdt geen rekening met faalkansen van offensieve brandweerinzet en automatische blusinstallatie. In de Nationale Bijlage bij Eurocode 1 worden risicoreducerende maatregelen verdisconteerd in een reductiefactor op het referentie brandvermogen, een vermenigvuldigingsfactor kleiner dan 1. Daarin worden ook de faalkansen van die risicoreducerende

12 BIM Media 19 Figuur 9. Referentie vermogensscenario van een lokale thermische belasting in vergelijking tot het vermogensscenario met een succesvolle offensieve brandweerinzet en met een succesvolle automatische blusinstallatie. in closed car parks CEC Agreements 7210-SA/211/318/518/620/933: Validation of the method and measured rate of heat release of burning cars DiFiSek. NEN Rookbeheersingssystemen voor mechanisch geventileerde parkeergarages NEN Delft, NEN Thermische belasting op basis van het natuurlijk brandconcept, bepalingsmethode NEN Delft, NEN-EN /NB Nationale Bijlage bij Eurocode 1: Belastingen op constructies, Deel 1-2: algemene belastingen, belasting bij brand NEN Delft, NEN 2443 Parkeren en stallen van personenauto s op terreinen en in garages NEN Delft, 2013 maatregelen gewaardeerd. Dat leidt voor een automatische blusinstallatie (risicofactor=0,54 volgens NEN-EN / NB) tot het rekenscenario voor de lokale thermische belasting volgens figuur 10. Conclusie Open parkeergarages, of beter gezegd natuurlijk geventileerde parkeergarages met een natuurlijke ventilatiecapaciteit die vergelijkbaar is met de in NEN 2443 gehanteerde netto doorlaat voor natuurlijke ventilatieopeningen, zijn bij voldoende vluchtmogelijkheden in principe brandveilig. Omdat flashover tot een compartimentsbrand niet optreedt zijn brandwerende draag- en scheidingsconstructies niet noodzakelijk. Daarbij moet wel het lokale effect van de brandhaard op de draagconstructies worden beschouwd. Omdat een offensieve binneninzet in natuurlijk geventileerde parkeergarages doorgaans niet mogelijk is, zal het lokale effect van grotere invloed zijn dan in garages waarin een offensieve brandweerinzet wel mogelijk is, of waarin een automatische blusinstallatie aanwezig is. Die invloed van het lokale effect komt tot uitdrukking in de risicofactor die op het brandvermogen kan worden toegepast conform de Nationale Bijlage bij Eurocode 1. Bibliografie Herpen, R.A.P. van - Brandveiligheid beschouwd vanuit risicobenadering Bouwregels in de praktijk pp 18-22, februari CaPaFi version 2.1 Bouwen met staal, Development of design rules for steel structures subjected to natural fires Figuur 10. Referentie vermogensscenario van een lokale brand in een parkeergarage (streeplijn, zie ook figuur 4) en het rekenscenario voor een gesprinklerde autobrand (risicofactor 0,54). Ir. Ruud van Herpen FIFireE is senior adviseur brandveiligheid en technisch directeur bij Nieman Groep en Fellow Fire Safety Engineering op de Unit Building Physics & Services TU/e.

Consequenties van het autobrandscenario. Brandveiligheid natuurlijk geventileerde parkeergarages. Tekst Ir. Ruud van Herpen FIFireE

Consequenties van het autobrandscenario. Brandveiligheid natuurlijk geventileerde parkeergarages. Tekst Ir. Ruud van Herpen FIFireE 15 Consequenties van het autobrandscenario Brandveiligheid natuurlijk geventileerde parkeergarages BRANDVEILIGHEID Tekst Ir. Ruud van Herpen FIFireE Voor de brandveiligheid van parkeergarages wordt vaak

Nadere informatie

Brandveiligheid parkeergarages

Brandveiligheid parkeergarages Brandveiligheid parkeergarages Upgraden bestaande parkeergarages in gebouwen Ruud van Herpen Wie ben ik Ruud van Herpen Technisch directeur Nieman R.I. Fellow FSE TU Eindhoven faculteit bouwkunde Lector

Nadere informatie

Effectbeheersing of risicobeheersing?

Effectbeheersing of risicobeheersing? Effectbeheersing of risicobeheersing? Brandveilig ontwerpen Ir. Ruud van Herpen Technisch directeur Adviesburo Nieman BV 27 en 28 mei 2010 1 Regelgeving brandveiligheid (NL) Afzonderlijke grootheden worden

Nadere informatie

De woningbrand van de toekomst: risico s van rook door de bewopners Ing. Jan Linssen, free lance brandveiligheidsadviseur

De woningbrand van de toekomst: risico s van rook door de bewopners Ing. Jan Linssen, free lance brandveiligheidsadviseur Masterclass Risico s van rook 19.00 Welkom en inleiding: Risico s van rook Ir. Ruud van Herpen, lector Brandveiligheid in de Bouw, Saxion Kenniscentrum Leefomgeving 19.10 De woningbrand van de toekomst:

Nadere informatie

Het natuurlijk brandconcept Uitbranden of ingrijpen?

Het natuurlijk brandconcept Uitbranden of ingrijpen? Het natuurlijk brandconcept Uitbranden of ingrijpen? ir Ruud van Herpen FIFireE Technisch directeur Nieman Lector Brandveiligheid in de bouw Nieman Groep Het natuurlijk brandconcept Uitbranden of ingrijpen?

Nadere informatie

Preventie en repressie in parkeergarages

Preventie en repressie in parkeergarages Preventie en repressie in parkeergarages Sigrin Drost - 15 september 2016 Introductie Adviseur brandveiligheid Nieman Raadgevende Ingenieurs Brandveiligheidsconcepten op basis van FSE PvE Brandveiligheidsconcept

Nadere informatie

Duurzaam brandveilige gebouwen. Ruud van Herpen MSc. FIFireE

Duurzaam brandveilige gebouwen. Ruud van Herpen MSc. FIFireE Duurzaam brandveilige gebouwen Ruud van Herpen MSc. FIFireE Ruud van Herpen Eindhoven University of technology: Fellow Fire Safety Engineering (Dept. Built Environment Unit BPS) Saxion University of applied

Nadere informatie

Grote brandcompartimenten: Uitbranden of ingrijpen?

Grote brandcompartimenten: Uitbranden of ingrijpen? Grote brandcompartimenten Een andere kijk op beheersbaarheid van brand Grote brandcompartimenten: Uitbranden of ingrijpen? ir Ruud van Herpen FIFireE Lector Brandveiligheid in de bouw 1 Grote brandcompartimenten

Nadere informatie

5. Toetskader De beoordeling is uitgevoerd op basis van Bouwbesluit 2012 (inclusief wijzigingen per ). Voor het realiseren van een tijdelijke

5. Toetskader De beoordeling is uitgevoerd op basis van Bouwbesluit 2012 (inclusief wijzigingen per ). Voor het realiseren van een tijdelijke BEOORDELING PARKEERGARAGE NIET-BESLOTEN BIJ BRAND Aan : Ballast Nedam Infra B.V. T.a.v. : De heer R. Wouters Referentie : 20151349 / 2789 Behandeld door : Vestiging Zwolle / Ir. M.S. (Sigrin) Drost-Hofman

Nadere informatie

Brandveiligheid Beperking van het uitbreidingsgebied van brand en rook

Brandveiligheid Beperking van het uitbreidingsgebied van brand en rook Brandveiligheid Beperking van het uitbreidingsgebied van brand en rook Ruud van Herpen 15 9 2014 1 Wie ben ik Ruud van Herpen MSc. FIFireE : Technisch directeur, Nieman Raadgevende Ingenieurs Fellow Fire

Nadere informatie

Afwegen van brandrisico s

Afwegen van brandrisico s Afwegen van brandrisico s Vanuit perspectief adviseur Lieuwe de Witte Brandveiligheidsadviseur Nieman R.I. Opbouw Diverse invalshoeken Brandveiligheid en risicobenadering Veiligheid en risico s Randcondities

Nadere informatie

Het natuurlijk brandconcept Uitbranden of ingrijpen?

Het natuurlijk brandconcept Uitbranden of ingrijpen? Het natuurlijk brandconcept Uitbranden of ingrijpen? ir. Ruud van Herpen FIFireE Technisch directeur Nieman Raadgevende Ingenieurs Lector Brandveiligheid in de bouw Brandveiligheid Brandveiligheid regelgericht:

Nadere informatie

Hoe risicovol is veilig?

Hoe risicovol is veilig? Hoe risicovol is veilig? Risicobenadering als onderdeel van FSE De uitwerking in Ir Ruud van Herpen Grenswaarden voor veiligheid Deterministische benadering effectbeheersing Grenswaarden veilig/onveilig

Nadere informatie

Veiligheid door risicobeheersing

Veiligheid door risicobeheersing Veiligheid door risicobeheersing Brandveilig ontwerpen hoogbouw Ir. Ruud van Herpen Technisch directeur Adviesburo Nieman BV NIFV congres juni 2010 1 Risico en effect Foutenboom Compartimentsbrand Gebeurtenissenboom

Nadere informatie

Hoge gebouwen Hoge veiligheidsrisico s?

Hoge gebouwen Hoge veiligheidsrisico s? Hoge gebouwen Hoge veiligheidsrisico s? Handreiking brandveiligheid in hoge gebouwen: Van regelgericht naar doelgericht en weer naar regelgericht Ruud van Herpen Publiek kader voor brandveiligheid Preventieve

Nadere informatie

Duurzaam brandveilige gebouwen. Ruud van Herpen

Duurzaam brandveilige gebouwen. Ruud van Herpen Duurzaam brandveilige gebouwen Ruud van Herpen Stellingen 1. Brandveiligheid staat los van duurzaamheid. Duurzaamheid betreft het normale gebruik, brand is slechts een incident 2. Brandcompartimentering

Nadere informatie

Bouwen buiten het toepassingsgebied van het Bouwbesluit. Ir Ruud van Herpen Adviesburo Nieman Zwolle

Bouwen buiten het toepassingsgebied van het Bouwbesluit. Ir Ruud van Herpen Adviesburo Nieman Zwolle Bouwen buiten het toepassingsgebied van het Bouwbesluit Ir Ruud van Herpen Adviesburo Nieman Zwolle Brandveiligheid hoge gebouwen Geen gelijkwaardigheid artikel 1.5 Bouwbesluit, maar invulling geven aan

Nadere informatie

Hoge gebouwen: hoge veiligheidsrisico s? Een integrale risicobeschouwing voor hoogbouw

Hoge gebouwen: hoge veiligheidsrisico s? Een integrale risicobeschouwing voor hoogbouw Hoge gebouwen: hoge veiligheidsrisico s? Een integrale risicobeschouwing voor hoogbouw Ruud van Herpen SBR-praktijkrichtlijn Brandveiligheid in hoge gebouwen wordt door veel instanties als richtlijn gehanteerd

Nadere informatie

Masterclass ontruimingsconcepten

Masterclass ontruimingsconcepten Masterclass ontruimingsconcepten Kom verder. Saxion. 19.00 Welkom en inleiding: Gebouwenontruiming als risico reducerend subsysteem Ir. Ruud van Herpen, lector Brandveiligheid in de Bouw, Saxion Kenniscentrum

Nadere informatie

Robuuste brandveiligheid

Robuuste brandveiligheid Robuuste brandveiligheid Sigrin Drost-Hofman Wat eist de regelgeving? 1. Beperken van slachtoffers door brand in het bouwwerk 2. Beperken van schade aan derden (buurpercelen) Gericht op effectbeperking!

Nadere informatie

Veranderende randcondities

Veranderende randcondities Veranderende randcondities Invloed op brandveiligheidsniveau? Ir. Saskia Peters-Hegeman Saskia Peters-Hegeman Nieman Raadgevende Ingenieurs: Teamleider FSE PAGE 1 1 Nut en noodzaak van FSE Waarom FSE?

Nadere informatie

Nieman Consulting Engineers: Tecnical director

Nieman Consulting Engineers: Tecnical director Duurzame brandveiligheid van gebouwen Ir. Ruud van Herpen MSc. FIFireE Ruud van Herpen Nieman Consulting Engineers: Tecnical director www.nieman.nl rhe@nieman.nl TU/e (dept. Built Environment): fellow

Nadere informatie

Luchtdicht Rookdicht. Buitenbrand. Binnenbrand. Brand Gebouw interactie. Brand en brandstof: NL:

Luchtdicht Rookdicht. Buitenbrand. Binnenbrand. Brand Gebouw interactie. Brand en brandstof: NL: Buitenbrand Luchtdicht Rookdicht Brand en brandstof: Mythen en feiten: Goed geïsoleerde luchtdichte scheidingsconstructies onder brandcondities Ruud van Herpen MSc. FIFireE NL: Buitenbranden: 19, /jr Slachtoffers:

Nadere informatie

Nieuwbouw ondergrondse Parkeergarage RAVEL te Amsterdam

Nieuwbouw ondergrondse Parkeergarage RAVEL te Amsterdam Nieuwbouw ondergrondse Parkeergarage RAVEL te Amsterdam Nadere onderbouwing met betrekking tot het uitbrandscenario Definitief Opdrachtgever: Castor Parking B.V. Contactpersoon: de heer J. (Jurriaan) Snijder

Nadere informatie

Een brandveilige toekomst?

Een brandveilige toekomst? Een brandveilige toekomst? Invloed van veranderende randcondities op het brandveiligheidsniveau van woonfuncties Ir. Ruud van Herpen FIFireE Een brandveilige toekomst? Zijn Bouwbesluit voorschriften robuust

Nadere informatie

Brandveilige parkeergarages

Brandveilige parkeergarages Leander Noordijk Tool 'Ca(r)Pa(rk)Fi(re) Brandveilige parkeergarages www.efectis.com 1 Wat kan de tool Ca(r)Pa(rk)Fi(re)? Een programma om bij brand de temperatuurontwikkeling in de staalconstructie van

Nadere informatie

Passiefhuis brand(on)veilig?

Passiefhuis brand(on)veilig? Passiefhuis brand(on)veilig? Ir. Ruud van Herpen Passiefhuis brand(on)veilig? Stellingen: De brandweer kan bij brand in een passiefhuis reddend optreden juist/onjuist? Vanwege de goede luchtdichting treedt

Nadere informatie

Hoge gebouwen: hoge veiligheidsrisico s?

Hoge gebouwen: hoge veiligheidsrisico s? Een integrale risicobeschouwing voor hoogbouw Hoge gebouwen: hoge veiligheidsrisico s? Hoogbouw kan net zo brandveilig gemaakt worden als laagbouw, maar er moet een andere set voorschriften gehanteerd

Nadere informatie

Voordelen van sprinklerbeveiliging voor persoonlijke veiligheid

Voordelen van sprinklerbeveiliging voor persoonlijke veiligheid Voordelen van sprinklerbeveiliging voor persoonlijke veiligheid ir. Ruud van Herpen FIFireE Department Built Environment Unit Building physics and services Veilig vluchten ASET toets criteria (geen gezondheidsschade):

Nadere informatie

Samenvatting. Adviesburo Nieman B.V.

Samenvatting. Adviesburo Nieman B.V. Fysisch brandmodel Afstemming risiconiveau aan publiekrechtelijke regelgeving constructieve veiligheid i.o.v. NEN Bouw Postbus 5059 2600 GB DELFT Adviesburo Nieman B.V. Postbus 40147 8004 DC ZWOLLE T (038)

Nadere informatie

FSE-casus supermarkt (groot brandcompartiment) 1. Randvoorwaarden gebouw en gebruik

FSE-casus supermarkt (groot brandcompartiment) 1. Randvoorwaarden gebouw en gebruik 1. Randvoorwaarden gebouw en gebruik Een winkelcentrum bestaat uit een aantal bouwdelen. De supermarkt bevindt zich in bouwdeel A, zie de situatie in de onderstaande figuur. Het grootste gedeelte van de

Nadere informatie

Brandveiligheid van grote natuurlijk geventileerde parkeergarages

Brandveiligheid van grote natuurlijk geventileerde parkeergarages Brandveiligheid van grote natuurlijk geventileerde parkeergarages ir. B. Kersten, LBP Raadgevend ingenieursbureau te Nieuwegein Opgericht in 1970 Momenteel ca. 60 medewerkers 1 Inhoud Wat is een natuurlijk

Nadere informatie

FSE van constructies in praktisch perspectief. Ralph Hamerlinck

FSE van constructies in praktisch perspectief. Ralph Hamerlinck FSE van constructies in praktisch perspectief Ralph Hamerlinck Onderwerpen Wat is FSE? Waarom FSE? Regelgeving / normen Methode in de Eurocode Conclusie Fire Safety Engineering (FSE): wat? waarom? FSE

Nadere informatie

Hoe veilig is vluchtveilig? Noodzakelijke marges als gevolg van onzekere randcondities

Hoe veilig is vluchtveilig? Noodzakelijke marges als gevolg van onzekere randcondities Hoe veilig is vluchtveilig? Noodzakelijke marges als gevolg van onzekere randcondities Ruud van Herpen Een van de veiligheidsdoelen van het Bouwbesluit 2012 is instandhouding van de vluchtroutes, oftewel

Nadere informatie

Brandveiligheid grote brandcompartimenten

Brandveiligheid grote brandcompartimenten Brandveiligheid grote brandcompartimenten Ir Ruud van Herpen FIFireE Adviesburo Nieman Lector brandveiligheid in de bouw Grote brandcompartimenten: Brandbeheersing Is er verschil? Temperatuur: vriesveem

Nadere informatie

FSE-case groot brandcompartiment met RWA-voorziening

FSE-case groot brandcompartiment met RWA-voorziening 1. Randvoorwaarden en gebruik De case betreft een fictieve industriehal waarin kartonnen verpakkingsmaterialen gefabriceerd worden. De hal wordt aangemerkt als industriefunctie met bezettingsgraadklasse

Nadere informatie

brandveiligheid Onderzoek naar toepassing van risicobenadering op vluchtveiligheid bij brand

brandveiligheid Onderzoek naar toepassing van risicobenadering op vluchtveiligheid bij brand 30 4 2010 Bouwfysica Probabilistische benadering brandveiligheid Onderzoek naar toepassing van risicobenadering op vluchtveiligheid bij brand De huidige brandveiligheidsregelgeving is voornamelijk opgenomen

Nadere informatie

Beschrijving. Brandventilatie vs. Sprinkler in parkeergarage. Advies Definitief

Beschrijving. Brandventilatie vs. Sprinkler in parkeergarage. Advies Definitief Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, overige gebruiksfunctie, NEN 6098, gelijkwaardigheid, nieuwbouw, compartimentering, sprinkler, brandbestrijding, parkeren Datum: 31 januari 2017 Status: Definitief Beschrijving

Nadere informatie

ADVIES. Beschrijving. Pagina 1 van 5. Adviescommissie Praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften. Postbus 1819 3000 BV Rotterdam

ADVIES. Beschrijving. Pagina 1 van 5. Adviescommissie Praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften. Postbus 1819 3000 BV Rotterdam ADVIES Registratienummer: 1302-1 Betreft: Parkeren onder galerij woongebouw Trefwoorden: Parkeren onder galerij, rookvrije vluchtroute, niet-besloten ruimte : Status: Definitief Beschrijving Het project

Nadere informatie

Voortzetting lectoraat in 2014 en 2015

Voortzetting lectoraat in 2014 en 2015 Kenniscentrum Leefomgeving Lectoraat Brandveiligheid in de Bouw Betreft Voortzetting lectoraat in 2014 en 2015 Postbus 70.000 7500 KB Enschede M.H. Tromplaan 28 7513 AB Enschede Telefoon: 053-4871111 Internet:

Nadere informatie

Ir. René Hopstaken. Structural Fire Safety Engineering praktijkvoorbeeld

Ir. René Hopstaken. Structural Fire Safety Engineering praktijkvoorbeeld Ir. René Hopstaken Structural Fire Safety Engineering praktijkvoorbeeld Ontwerp Station Breda (Bouwbesluit) eisen brandveiligheid Aanpak FSE Conclusies Inhoud Alles in één gebouw: Trein, bus, fiets, auto

Nadere informatie

Brandveiligheid vanuit ontwerp

Brandveiligheid vanuit ontwerp Brandveiligheid vanuit ontwerp Ad Broeren Inleiding Waarom überhaupt discussie over brandveiligheid? Wie zijn de stakeholders en hun belangen? Hoe kunt u het benaderen? Hoe kunt u het uitvoeren: Wat eist

Nadere informatie

Brandbeveiligingsconcept

Brandbeveiligingsconcept Brandbeveiligingsconcept Parkeergebouw RAI In t Hart van de Bouw Brandbeveiligingsconcept Mullti Functioneel Parkeergebouw Amsterdam RAI Bouwbedrijf Aan de Stegge Twello B.V. Postbus 69 7390 AB TWELLO

Nadere informatie

Notitie: Notitie ventilatie parkeergarage Project: Nieuw Leyden veld 25, te Leiden

Notitie: Notitie ventilatie parkeergarage Project: Nieuw Leyden veld 25, te Leiden Notitie: Project: Nieuw Leyden veld 25, te Leiden Opdrachtgever : Projects & Development B.V. Kenmerk : notmbu_ventilatie parkeergage_11042014-d01 Datum : 11 april 2014 Auteur : M. Burggraaf Behoort bij

Nadere informatie

Applying rules or engineering safety? Brandveiligheid bij ombouw van bestaande gebouwen

Applying rules or engineering safety? Brandveiligheid bij ombouw van bestaande gebouwen Fellowspeech: Applying rules or engineering safety? Brandveiligheid bij ombouw van bestaande gebouwen Ir. Ruud van Herpen FIFireE Fellow Fire Safety Engineering TU/e, Building Physics and Services 20 maart

Nadere informatie

Wat is brandveilige isolatie?

Wat is brandveilige isolatie? Wat is brandveilige isolatie? De thermische belasting van scheidingsconstructies door een natuurlijke brand Ir. Ruud van Herpen Technisch directeur Adviesburo Nieman BV 25 mei 2010 1 Is brandbare isolatie

Nadere informatie

Fire Safety Engineering met staal in Nederland

Fire Safety Engineering met staal in Nederland Fire Safety Engineering met staal in Nederland Ralph Hamerlinck (BmS/AH) Introductie van FSE met de Eurocodes en Juridische context Onderwerpen Introductie van FSE met de Eurocodes en Juridische context

Nadere informatie

Brandveiligheid hoge gebouwen in Een nieuwe benadering (achtergronddocument) Herziening praktijkrichtlijn Brandveiligheid in hoge gebouwen Een nieuwe benadering (achtergronddocument) i.o.v. SBR Postbus

Nadere informatie

1.4 Veiligheidseisen bij brand. 1.4.1 Bouwbesluit. CORRECTIES v2 (2 februari 2015) bij: A.F. Hamerlinck, Brand, Zoetermeer 2010 (1e druk)

1.4 Veiligheidseisen bij brand. 1.4.1 Bouwbesluit. CORRECTIES v2 (2 februari 2015) bij: A.F. Hamerlinck, Brand, Zoetermeer 2010 (1e druk) CORRECTIES v2 (2 februari 2015) bij: A.F. Hamerlinck, Brand, Zoetermeer 2010 (1e druk) Brand 1 (Brandveiligheid) Door de vervanging van Bouwbesluit 2003 door Bouwbesluit 2012 zijn de veiligheidseisen bij

Nadere informatie

Basisprincipe inzake regelgeving brandveiligheid gevelconstructies.

Basisprincipe inzake regelgeving brandveiligheid gevelconstructies. Basisprincipe inzake regelgeving brandveiligheid gevelconstructies. Voor gevels en wanden van kantoorgebouwen kunnen brandwerendheidseisen gelden om branddoorslag en/of brandoverslag te voorkomen. De weerstand

Nadere informatie

Memo. Inleiding. blad 1 van 5

Memo. Inleiding. blad 1 van 5 Memo memonummer 2 datum 29 mei 2017 aan D.de Bruin CWT Europe van ir. Klaas Jan de Boer Antea Group kopie ing. Henk Jan Schuurman Antea Group project Nieuwbouw Latexweg op-en overslag Dutch Cacao projectnr.

Nadere informatie

de verdieping 4 leslokalen. Daarnaast is op de verdieping een kantoorfunctie aanwezig (enkele vertrekken voor administratieve doeleinden).

de verdieping 4 leslokalen. Daarnaast is op de verdieping een kantoorfunctie aanwezig (enkele vertrekken voor administratieve doeleinden). 1. Randvoorwaarden gebouw en gebruik In een gebouwvleugel met een onderwijsfunctie, bestaande uit twee bouwlagen, is een centrale verkeersruimte aanwezig voor de ontsluiting van de leslokalen. Op de begane

Nadere informatie

Thermische belasting door brand op scheidingsconstructies. - probabilistische equivalente brandduur

Thermische belasting door brand op scheidingsconstructies. - probabilistische equivalente brandduur Department of the Built Environment Unit Building Physics and Services (BPS) Thermische belasting door brand op scheidingsconstructies - probabilistische equivalente brandduur L.C. Quaas, BSc. R.A.P. van

Nadere informatie

Hoe kunnen we bij Hoogbouw een projectgerichte benadering toepassen? Ralph Hamerlinck (Bouwen met staal)

Hoe kunnen we bij Hoogbouw een projectgerichte benadering toepassen? Ralph Hamerlinck (Bouwen met staal) Hoe kunnen we bij Hoogbouw een projectgerichte benadering toepassen? Ralph Hamerlinck (Bouwen met staal) Onderwerpen q Introductie constructieve veiligheid met Eurocode q Rekenen aan constructieve brandveiligheid

Nadere informatie

BRANDVEILIGHEID. Bouwfysica In zowel de Europese richtlijn als de Nederlandse richtlijnen worden handvatten gegeven om dit te bepalen.

BRANDVEILIGHEID. Bouwfysica In zowel de Europese richtlijn als de Nederlandse richtlijnen worden handvatten gegeven om dit te bepalen. 17 Vergelijking tussen Europese en Nederlandse methoden voor rookbeheersing in atria Met de ingang van Bouwbesluit 2012 zijn een groot aantal Nederlandse normen vervangen door Europese normen. Ook worden

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 722 Vragen van het lid

Nadere informatie

Gevels en brand Risico s nu en in de toekomst

Gevels en brand Risico s nu en in de toekomst Gevels en brand Risico s nu en in de toekomst Rudolf van Mierlo (RMI@dgmr.nl) 20 september 2018 Inhoud Wetgeving Recente situatie voor gevels en brand Nu: (h)erkenning risico s Nu: twijfel over eisen Zijn

Nadere informatie

Brandbeveiligingsconcept

Brandbeveiligingsconcept BRANDBEVEILIGINGS- CONCEPT In t Hart van de Bouw Brandbeveiligingsconcept Parkeergarage s-hertogenbosch Bouwbedrijf Aan de Stegge Twello B.V. Postbus 69 7390 AB TWELLO (0571) 27 73 31 Vertegenwoordigd

Nadere informatie

VEBON RISICOBENADERING BRANDVEILIGHEID PARKEERGARAGES

VEBON RISICOBENADERING BRANDVEILIGHEID PARKEERGARAGES VEBON RISICOBENADERING BRANDVEILIGHEID PARKEERGARAGES RISICOBENADERING BRANDVEILIGHEID PARKEERGARAGES VEBON Eerste uitgave, december 2014 Risicobenadering Brandveiligheid Parkeergarages 2 VEBON 2014 Alle

Nadere informatie

Simulatie van de gevolgen van autobranden

Simulatie van de gevolgen van autobranden 34 1 2011 Bouwfysica Simulatie van de gevolgen van autobranden Thermische belasting op en opwarming van constructiedelen Autobranden in parkeergarages kunnen grote gevolgen hebben, wanneer de brandweer

Nadere informatie

A F S T U D E E R O N D E R Z O E K F O R E N S I S C H O N D E R Z O E K

A F S T U D E E R O N D E R Z O E K F O R E N S I S C H O N D E R Z O E K A F S T U D E E R O N D E R Z O E K F O R E N S I S C H O N D E R Z O E K DOELGERICHTE BRANDVEILIGHEID D O E L G E R I C H T E B E S C H O U W I N G V A N D E V E I L I G H E I D V A N B R A N D W E E

Nadere informatie

Branden in parkeergarages Problematiek

Branden in parkeergarages Problematiek 18 oktober 2008 Preventiemaatregelen in ondergrondse parkeergarages Nu en in de toekomst Branden in parkeergarages Problematiek Brandende auto produceert veel warmte en rook - Stijgend gebruik van kunststoffen

Nadere informatie

Brandgevolgen voor Gebouwontwerp

Brandgevolgen voor Gebouwontwerp Brandgevolgen voor Gebouwontwerp Een perspectief vanuit Groot-Brittanië Susan Deeny, PhD 2 Broadgate Phase 8 3 5 Vormgeven aan een betere wereld Experience of working in Abu Dhabi 6 UAE 7 Gevolgen van

Nadere informatie

Beschrijving. Wel of geen brandmeldinstallatie in stallingsgarage. Advies Definitief

Beschrijving. Wel of geen brandmeldinstallatie in stallingsgarage. Advies Definitief Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, overige gebruiksfunctie, gelijkwaardigheid, nieuwbouw, compartimentering, brandmeldinstallatie (BMI), parkeren Datum: 26 maart 2019 Status: Definitief Dit advies is opgesteld

Nadere informatie

Rookbeheersing van mechanisch geventileerde parkeergarages. volgens NEN 6098

Rookbeheersing van mechanisch geventileerde parkeergarages. volgens NEN 6098 Rookbeheersing van mechanisch geventileerde parkeergarages. volgens NEN 6098 ir. P.H.E. (Peter) van de Leur Senior projectmanager brandveiligheid DGMR Bouw b.v., den Haag VVBA studiemiddag 17 november

Nadere informatie

Brand in een garage. www.belfor.com www.belfor.nl www.belfor-technology.nl. Mijn naam is Leo Mulder. COO van BELFOR en BELFOR Technology Nederland

Brand in een garage. www.belfor.com www.belfor.nl www.belfor-technology.nl. Mijn naam is Leo Mulder. COO van BELFOR en BELFOR Technology Nederland Brand in een garage. En dan? Mijn naam is Leo Mulder COO van BELFOR en BELFOR Technology Nederland Even voorstellen 1 De BELFOR Groep is dé specialist op het gebied van sanering na calamiteiten BELFOR

Nadere informatie

CFD houdt in dat in een computermodel

CFD houdt in dat in een computermodel Tekst Ruud van Herpen en Richard van de Nes CFD betrouwbaar hulpmiddel om brand in parkeergarage te simuleren Grote parkeergarages zijn vaak onderwerp van CFD-simulaties (Computational Fluid Dynamics).

Nadere informatie

Gelijkwaardigheids oplossingen. Parkeergarage oppervlakte groter dan m2. Verschillende gelijkwaardige oplossingen:

Gelijkwaardigheids oplossingen. Parkeergarage oppervlakte groter dan m2. Verschillende gelijkwaardige oplossingen: Gelijkwaardigheids oplossingen Parkeergarage oppervlakte groter dan 1.000 m2 Verschillende gelijkwaardige oplossingen: Ventilatie: Conform praktijkrichtlijn van het LNB Conform NEN 6098 Sprinkler Compartimentering

Nadere informatie

Memorandum nr

Memorandum nr Aan : de heer G. Spruijt, Van Boekel Zeeland Opgesteld door : de heer ing. N. Meulenberg Datum : 23 september 2016 Betreft : fietsparkeergarage Vijfhoek Project nr. : 3578-01 Onderwerp : brandveiligheid

Nadere informatie

PRAKTISCHE GEBRUIKSHANDLEIDING. Hoe en wat over sprinkler, compartimentering en/of ventilatie in parkeergarages

PRAKTISCHE GEBRUIKSHANDLEIDING. Hoe en wat over sprinkler, compartimentering en/of ventilatie in parkeergarages PRAKTISCHE GEBRUIKSHANDLEIDING Hoe en wat over sprinkler, compartimentering en/of ventilatie in parkeergarages Augustus 2012 VEBON 2012 Alle rechten voorbehouden. Alle auteursrechten en databankrechten

Nadere informatie

Regionale Commissie Bouwen en Infrastructuur Regio Haaglanden

Regionale Commissie Bouwen en Infrastructuur Regio Haaglanden Regionale Commissie Bouwen en Infrastructuur Regio Haaglanden Brandveiligheid in automatische (ondergrondse) parkeergarages Jan Brekelmans Veiligheidsregio Haaglanden November 2009 Versie 5 november 2009

Nadere informatie

Atria en brandveiligheid

Atria en brandveiligheid AKOESTIEK EN BOUWFYSICA LAWAAIBEHEERSING MILIEUTECHNOLOGIE BRANDVEILIGHEID Atria en brandveiligheid ir J.J. Mertens Zoetermeer Mook Düsseldorf Parijs Londen www.peutz.nl Aan de orde komen wat zijn kenmerken

Nadere informatie

Position paper. Brandveiligheid van parkeergarages. Zijn onze parkeergarages brandveilig?

Position paper. Brandveiligheid van parkeergarages. Zijn onze parkeergarages brandveilig? Position paper Brandveiligheid van parkeergarages Zijn onze parkeergarages brandveilig? Zijn onze parkeergarages brandveilig? Welke gevolgen van een brand zijn wel acceptabel en welke niet? Wanneer de

Nadere informatie

VVBA Studiemiddag NEN 6079+C1: Brandveiligheid van grote brandcompartimenten Risicobenadering -

VVBA Studiemiddag NEN 6079+C1: Brandveiligheid van grote brandcompartimenten Risicobenadering - VVBA Studiemiddag 2017 NEN 6079+C1:2016 - Brandveiligheid van grote brandcompartimenten Risicobenadering - Een adviesblik op de NEN 6079 Ervaringen tot nu toe Ton Peters Kitty Haas Wettelijke basis: NEN

Nadere informatie

Parkeergarage De Appelaar, iets geleerd?

Parkeergarage De Appelaar, iets geleerd? Parkeergarage De Appelaar, iets geleerd? VEBON 2011 Alle rechten voorbehouden. Alle auteursrechten en databankrechten ten aanzien van deze uitgave worden uitdrukkelijk voorbehouden. Deze rechten berusten

Nadere informatie

RICHTLIJN BRANDVEILIGHEID STALEN PARKEERGARAGES

RICHTLIJN BRANDVEILIGHEID STALEN PARKEERGARAGES RICHTLIJN BRANDVEILIGHEID STALEN PARKEERGARAGES Eerste druk Bouwen met Staal Technische Commissie 3 Brandveiligheid Staalconstructies Auteurs A.F. Hamerlinck (Bouwen met Staal), A. Breunese en L.M. Noordijk

Nadere informatie

Grote brandcompartimenten. Normen in ontwikkeling

Grote brandcompartimenten. Normen in ontwikkeling Grote brandcompartimenten Normen in ontwikkeling NEN 66 i.o. NEN 679 i.o. Brandveiligheid van grote brandcompartimenten Brandveiligheid van grote brandcompartimenten, risicobenadering Even voorstellen

Nadere informatie

Wat is een veiligheidstrappenhuis?

Wat is een veiligheidstrappenhuis? Wat is een veiligheidstrappenhuis? Probleem Het benoemen en hanteren van een veiligheidstrappenhuis en aan de hand van het Bouwbesluit bepalen welke eisen er van toepassing zijn op zo n trappenhuis. Oplossingsrichtingen

Nadere informatie

NEN 6079: nieuwe kansen grote brandcompartimenten

NEN 6079: nieuwe kansen grote brandcompartimenten NEN 6079: nieuwe kansen grote brandcompartimenten Uniek in de wereld. Zo mogen we NEN 6079 wel noemen. NEN 6079 is bedoeld voor grote brandcompartimenten en beschrijft een probabilistische bepalingsmethode

Nadere informatie

Even voorstellen. Marcel Veenboer

Even voorstellen. Marcel Veenboer Even voorstellen Marcel Veenboer Even voorstellen Werkterrein planontwikkeling bij bouw en verbouw gelijkwaardigheidsvraagstukken brandoverslag ondersteuning bij brandveilig gebruik De werking van gelijkwaardigheid

Nadere informatie

Veilig vluchten, een utopie? Veilig vluchten, een utopie?

Veilig vluchten, een utopie? Veilig vluchten, een utopie? Veilig vluchten, een utopie? Ir. Ruud van Herpen Cauberg-Huygen Zwolle Cauberg-Huygen Zwolle 1 Veilig vluchten, een utopie? Ir Ruud van Herpen Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs BV Maastricht - Rotterdam

Nadere informatie

Brandveiligheid in gesprinklerde parkeergarages. Presentatie: Ing. R van Riet EFPC BV

Brandveiligheid in gesprinklerde parkeergarages. Presentatie: Ing. R van Riet EFPC BV Brandveiligheid in gesprinklerde Presentatie: Ing. R van Riet EFPC BV Inhoud Sprinkleren van garages in relatie tot het BB Doel van een sprinklerinstallatie Soorten sprinklerinstallaties Sprinklervoorschriften

Nadere informatie

DUURZAAM BRANDVEILIGE GEBOUWEN WAARDERING SPRINKLERBEVEILIGING VOOR VEILIGHEID VAN GEBOUWGEBRUIKERS IN GEVAL VAN BRAND Aan : VEBON-NOVB / European Fir

DUURZAAM BRANDVEILIGE GEBOUWEN WAARDERING SPRINKLERBEVEILIGING VOOR VEILIGHEID VAN GEBOUWGEBRUIKERS IN GEVAL VAN BRAND Aan : VEBON-NOVB / European Fir DUURZAAM BRANDVEILIGE GEBOUWEN WAARDERING SPRINKLERBEVEILIGING VOOR VEILIGHEID VAN GEBOUWGEBRUIKERS IN GEVAL VAN BRAND Aan : VEBON-NOVB / European Fire Sprinkler Network T.a.v. : de heer John van Lierop

Nadere informatie

Beschrijving. Adviesvraag ADVIES

Beschrijving. Adviesvraag ADVIES ADVIES Registratienummer: Betreft: Onderbouwing gelijkwaardigheid sprinkler Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, industriefunctie, NEN 6060, gelijkwaardigheid, nieuwbouw, compartimentering, loopafstand, sprinkler

Nadere informatie

Rookdichtheid en zichtlengte

Rookdichtheid en zichtlengte Rookdichtheid en zichtlengte Kennisbank Bouwfysica Auteur: Ruud van Herpen MSc. 1 Het verbrandingsproduct De verbranding van een vuurlast kan in de meest essentiële vorm worden weergegeven in de volgende

Nadere informatie

Veiligheidsventilatiesystemen (rookbeheersing) door Daniek de Jager

Veiligheidsventilatiesystemen (rookbeheersing) door Daniek de Jager Veiligheidsventilatiesystemen (rookbeheersing) door Daniek de Jager 1 Daniek de Jager EVEN VOORSTELLEN Exiss BV Senior Consultant Integrale veiligheid Rookbeheersingsdeskundige CFD onderzoek Opname en

Nadere informatie

ADVIES. Pagina 1 van 5. Adviescommissie Praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften. Postbus BV Rotterdam

ADVIES. Pagina 1 van 5. Adviescommissie Praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften. Postbus BV Rotterdam ADVIES Registratienummer: Betreft: Kantoorgebouw met sprinklerinstallatie Trefwoorden: Sprinkler, brandwerendheid op bezwijken, brandwerende coating, grootte brandcompartiment : Status: Definitief Adviesaanvraag

Nadere informatie

Bouwbesluit 2012, woongebouw, overige gebruiksfunctie, nieuwbouw, portiekontsluiting, parkeren Datum: 19 mei 2017 Status:

Bouwbesluit 2012, woongebouw, overige gebruiksfunctie, nieuwbouw, portiekontsluiting, parkeren Datum: 19 mei 2017 Status: Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, woongebouw, overige gebruiksfunctie, nieuwbouw, portiekontsluiting, parkeren Datum: 19 mei 2017 Status: Definitief Beschrijving Een nieuw te bouwen woongebouw bestaat uit

Nadere informatie

Ondergeventileerde branden: Theorie en praktijk

Ondergeventileerde branden: Theorie en praktijk Ondergeventileerde branden: Theorie en praktijk De workshopleider ing. Lieuwe de Witte: lieuwe.dewitte@ifv.nl Brandweeracademie IFV: Onderzoeker/docent Adviseur Brandpreventie/FSE Programma workshop Introductie

Nadere informatie

Aviko Steenderen, Beheersbaarheid van Brand vrieshuis. Aviko Steenderen, Beheersbaarheid van Brand vrieshuis

Aviko Steenderen, Beheersbaarheid van Brand vrieshuis. Aviko Steenderen, Beheersbaarheid van Brand vrieshuis datum 26 juni 2015 project Aviko Steenderen brandveiligheid vestiging Arnhem betreft Beheersbaarheid van Brand vrieshuis uw kenmerk - verwerkt door MBR ons kenmerk F.2014.0682.02.N002 versie 003 contactpersoon

Nadere informatie

InleIDInG ReGelGeVInG en BouwBeSluIT

InleIDInG ReGelGeVInG en BouwBeSluIT 4. BRANDVEILIGHEID INLEIDING REGELGEVING EN BOUWBESLUIT Gevels van gebouwen zijn de belangrijkste onderdelen als het gaat om de bescherming van de inhoud van het gebouw en het comfort voor de gebruikers.

Nadere informatie

Brandpreventie in Het Nieuwe Rijksmuseum in relatie tot beveiliging monument en collectie

Brandpreventie in Het Nieuwe Rijksmuseum in relatie tot beveiliging monument en collectie Brandpreventie in Het Nieuwe Rijksmuseum in relatie tot beveiliging monument en collectie Ir. B.H.G. (Björn) Peters Senior Adviseur Brandveiligheid, DGMR Den Haag Brand in Monumenten, 1 Uit de pers Brand

Nadere informatie

Risico s centraal? De toepassing van Fire Safety Engineering en het Bouwbesluit 2012

Risico s centraal? De toepassing van Fire Safety Engineering en het Bouwbesluit 2012 Risico s centraal? De toepassing van Fire Safety Engineering en het Bouwbesluit 2012 Risico s centraal Rol van FSE in de bouwregelgeving Het Bouwbesluit 2012 en brandveiligheid Gevolgen Bouwbesluit 2012

Nadere informatie

Bouwbesluit 2012, NEN 6068, Industriefunctie, nieuwbouw, WBDBO, draagconstructie, spiegelsymmetrie Datum: 31 augustus 2017 Status:

Bouwbesluit 2012, NEN 6068, Industriefunctie, nieuwbouw, WBDBO, draagconstructie, spiegelsymmetrie Datum: 31 augustus 2017 Status: Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, NEN 6068, Industriefunctie, nieuwbouw, WBDBO, draagconstructie, spiegelsymmetrie Datum: 31 augustus 2017 Status: Definitief Beschrijving Voor de nieuwbouw van een bedrijfspand

Nadere informatie

Doelstelling Bouwbesluit is niet schadelastbeperking

Doelstelling Bouwbesluit is niet schadelastbeperking Nationaal Brandveiligheidscongres 2014 Doelstelling Bouwbesluit is niet schadelastbeperking Wie bouwt volgens de minimale eisen van het Bouwbesluit loopt het risico dat zijn gebouw bij een brand tot de

Nadere informatie

PHBO Fire Safety Engineering & Fire Safety Management

PHBO Fire Safety Engineering & Fire Safety Management PHBO Fire Safety Engineering & Fire Safety Management Ruud van Herpen MSc. FIFireE Ruud van Herpen Nieman consultants/ engineers: Technical director Eindhoven University of technology: Fellow Fire Safety

Nadere informatie

Onderwerpen. Parkeerventilatie. Overdrukventilatie. Certificering. Regelgeving Stuwkrachtventilatie CFD berekeningen. Regelgeving Overdruksystemen

Onderwerpen. Parkeerventilatie. Overdrukventilatie. Certificering. Regelgeving Stuwkrachtventilatie CFD berekeningen. Regelgeving Overdruksystemen Onderwerpen Parkeerventilatie Regelgeving Stuwkrachtventilatie CFD berekeningen Overdrukventilatie Regelgeving Overdruksystemen Certificering Regelgeving Bouwbesluit NEN 2443:2000 Brandveiligheideisen

Nadere informatie

groot brandcompartiment, handhaving, spiegelsymmetrie, WBDBO

groot brandcompartiment, handhaving, spiegelsymmetrie, WBDBO ADVIES Registratienummer: 1103 Betreft: Trefwoorden: WBDBO bedrijfspand Vastgesteld d.d.: 31 januari 2011 Status: groot brandcompartiment, handhaving, spiegelsymmetrie, WBDBO Definitief Postbus 30941 2500

Nadere informatie

Infobrief Landelijke regels voor Brandveiligheid toegelicht : 1. Stroomschema s en Bouwbesluit nu en in de toekomst

Infobrief Landelijke regels voor Brandveiligheid toegelicht : 1. Stroomschema s en Bouwbesluit nu en in de toekomst Infobrief 1: Stroomschema s en Bouwbesluit nu en in de toekomst Infobrief Landelijke regels voor Brandveiligheid toegelicht : De Nederlandse regelgeving op het gebied van brandveiligheid zit ingewikkeld

Nadere informatie

Worden branden heter? Ing. M.P. (René) de Feijter rene.defeijter@efectis.com

Worden branden heter? Ing. M.P. (René) de Feijter rene.defeijter@efectis.com Worden branden heter? Ing. M.P. (René) de Feijter rene.defeijter@efectis.com 1 Leidt luchtdicht bouwen en beter isoleren tot hetere branden? Waar wordt de temperatuur van een brand door bepaald? Wat is

Nadere informatie