Gezinspsychiatrie in Beilen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gezinspsychiatrie in Beilen"

Transcriptie

1 informatie voor ouders en aanmelders Gezinspsychiatrie in Beilen Dagbehandeling, kliniek en centrum voor gezinshereniging

2 Wat biedt de gezinspsychiatrie in Beilen? De gezinspsychiatrie in Beilen biedt hulp aan gezinnen met veel en ernstige problemen. De behandeling wordt op verschillende manieren en op verschillende locaties aangeboden. De Gezinspsychiatrische kliniek biedt vijf dagen per week klinische behandeling in De Bron. De Gezinspsychiatrische dagbehandeling biedt drie dagen per week dagbehandeling in De Oude Pastorie. Het Gezinspsychiatrisch Centrum voor gezinshereniging biedt een gecombineerde behandeling van klinisch opname, dagbehandeling en ambulante behandeling in De Stee. Daarnaast beschikt de gezinspsychatrie over twee oefenhuizen in Beilen. Dit zijn eengezinswoningen waar gezinnen gedurende een paar weken van maandag tot vrijdag kunnen wonen als vervolg op klinische behandeling. Het is soms ook mogelijk om er te wonen wanneer tijdens de dagbehandeling het heen en weer reizen op onoplosbare problemen stuit. Het voornaamste doel van de behandeling is een vastgelopen situatie thuis en in de hulpverlening te doorbreken, zodat het gezin zich weer verder kan ontwikkelen. Het uitgangspunt is dat naar die oplossing wordt gezocht, die met de minste inspanning het grootste resultaat belooft. Een vader: De gezinsbehandeling was voor ons een rustpunt in een vastgelopen zaak. Duidelijk werd aangegeven dat je zelf de sleutel van je zaak in handen hebt.

3 Gezinspsychiatrie GGZ Noord-Drenthe in Beilen AFPN Voor wie is het bedoeld? De gezinspsychiatrie richt zich vooral op gezinnen uit de vier noordelijke provincies met veel en ernstige problemen, waardoor de ontwikkeling van de kinderen ernstig wordt belemmerd en de ontwikkeling van het gezin stagneert. Vaak bemoeilijken psychiatrische problemen bij ouders en/of kinderen het vinden van gewenste oplossingen. Ouders hebben veelal weinig invloed op het gedrag van hun kinderen en voelen zich als opvoeders erg machteloos. Niet alleen zijn binnen het gezin de onderlinge contacten en relaties regelmatig fors verstoord, ook de relaties met de omgeving zijn meestal zo problematisch dat gezinnen in een sociaal isolement zijn terechtgekomen. Langdurig ambulante en soms ook individuele klinische hulp is vaak al langere tijd geboden, maar heeft niet tot voldoende of blijvend positief resultaat geleid. De belangrijkste drijfveer voor ouders om gebruik te maken van de gezinspsychiatrie is meestal de wens zelf de kinderen te willen blijven opvoeden. Een belangrijke drijfveer voor de kinderen is dat zij door hun eigen ouders thuis willen worden opgevoed. Op alle afdelingen van de gezinspsychiatrie kunnen ouders uitzoeken en leren wat er nodig is om veilig hun kinderen zelf op te voeden. Ook kunnen ouders er laten zien aan de gezinsvoogd of aanmelder dat ze de opvoeding van hun kinderen zelf aankunnen. Voor wie niet? Voor succesvolle behandelingen is een goede samenwerkingsrelatie tussen de ouders en het behandelteam nodig. Dit blijkt bijvoorbeeld niet te lukken bij ouders met actieve verslavingsproblematiek, ernstige zelfmoordneigingen, grote verwardheid of een sterk verminderd verstandelijk vermogen. Voor buitenlandse gezinnen kan de Nederlandse taal, ondanks het veelvuldig inschakelen van tolken, soms een te grote barrière zijn om te kunnen profiteren van de groepsmatige behandeling.

4 Een moeder: De bedoeling van De Bron is mensen die in de problemen zijn geraakt weer op de goede weg te helpen. In de eerste week denk je al gauw wat doe ik hier? Ze doen niets voor mij!. Je moet namelijk alles zelf doen! Er worden geen antwoorden voor je gegeven. Maar je kunt wel met de gezinstrainers overleggen. Je kunt gesprekken ook laten opnemen. Dan kun je de beelden later bekijken met een gezinstrainer erbij. Dat werkt meestal verhelderend en het wordt vaak positief afgesloten. De doelstelling De opvoedingssituatie staat centraal in de behandeling. Doordat de ouder(s) vaak weinig invloed meer hebben op het gedrag van hun kind(eren), vermindert hun zelfvertrouwen als opvoeder. In de behandeling zijn het doorbreken van deze machteloosheid bij de ouders en het verbeteren van de onderlinge samenwerking kernthema s. Het doel is effectiever gaan opvoeden, zodat het thuis gezelliger en rustiger wordt en blijft. De gezinnen bepalen zelf hun behandeldoelen, in samenspraak met het team en hun aanmelders. Centraal staat wat zij zelf willen veranderen in hun gezin en leefomstandigheden. Het gaat daarbij vaak om verbeterde onderlinge relaties en betrokkenheid met elkaar, maar ook om zaken als voldoende persoonlijke ruimte, rust en regelmaat, een prettige sfeer in huis en betere relaties met de omgeving (familie, buurt, school, werk, instanties). De gezinsbehandelingen kunnen ook worden gebruikt om uit te zoeken of en hoe ouders langdurig, goed en veilig genoeg hun kinderen kunnen verzorgen en opvoeden en welke ondersteuning zij daarbij eventueel nodig hebben. Binnen de gezinspsychiatrie kan ook de vraag beantwoord worden wat er nu precies aan de hand is in een gezin en wat de meest hoopgevende behandeling lijkt te zijn.

5 Gezinspsychiatrie in Beilen Uitgangspunten Belangrijke uitgangspunten voor gezinsbehandeling zijn: Gezinnen bepalen zelf hun behandeldoelen. Alle gezinnen hebben zelf de mogelijkheden om de door hen gewenste veranderingen in het gezin aan te brengen. Voor een lang bestaand en vaak complex probleem is niet altijd een ingewikkelde oplossing nodig. De behandeling is toekomstgericht. Gezocht wordt naar voorwaarden die nodig zijn om vanaf nu eigen andere keuzes te maken. De aandacht is gericht op wat er nu al wel goed en anders gaat en hoe dat komt. Elk gezin is in bepaalde dingen beter dan een ander gezin. Doordat meerdere gezinnen tegelijkertijd aan de behandeling deelnemen, komen er van veel kanten bruikbare tips en kan er vaak geoefend worden met nieuwe oplossingen. Ouders zijn en blijven ook binnen de behandeling verantwoordelijk voor het gedrag van hun kinderen. Als iets niet werkt, stop er dan mee. Als iets wel werkt, doe het vaker. Als iets werkt, leer het van of aan de ander. Een moeder: De tijd in Beilen heeft ons als gezin geweldig geholpen. Vooral het plan van de dag. Hier kwam het spreekwoord van mijn moeder weer boven: geen zorgen voor de dag van morgen. Wij hebben geleerd dat je alles stap voor stap kunt doen. Onze groep was heel hecht en open. Dit geeft je de kracht om aan je doelen te werken. We hebben veel steun aan elkaar gehad. Een vader: Men gaat uit van je eigen initiatief. De positieve kanten van het gezin worden benadrukt. Je wordt je ervan bewust om situaties met je gezin zelf uit te zoeken en leert oplossingen hanteren. Na een verblijf in De Bron voel je je positiever en krijg je meer zelfvertrouwen om de problemen ook thuis aan te kunnen.

6 Intakeprocedure Voorafgaand aan de aanmelding is op de polikliniek een oriëntatie- of kennismakingsgesprek mogelijk. Ouders kunnen dan uitzoeken of het voor hen nuttig is om later voor een intakegesprek te komen. Ouders en kinderen kunnen al hun vragen over de gezinsbehandeling stellen en uitleg krijgen over de verschillen in de behandelvormen, de werkwijze en het programma. Na de aanmelding volgt het intakegesprek. Tijdens de intake wordt in de eerste plaats uitgezocht of het gezin in aanmerking komt voor deze intensieve gezinsbehandelingen. Wanneer dat het geval is, wordt gekeken welke vorm van behandeling het beste bij het gezin past. Bij het gesprek zijn alle gezinsleden, de aanmelder en minstens twee leden van het intaketeam aanwezig. Het besluit of een gezin gaat deelnemen aan de gezinsbehandeling en op welke afdeling is een gezamenlijk besluit van gezin, aanmelder en intaketeam. Tijdens het intakegesprek worden de behandeldoelen vastgesteld. Deze doelen worden bij de start van de behandeling indien nodig nog bijgesteld en vormen vervolgens de rode draad in de behandeling. Soms is één gesprek onvoldoende om een goede start van de gezinsbehandeling mogelijk te maken, dan kunnen er meer gesprekken volgen. Wat kan wel en wat kan niet? De behandeling is gericht op het hele gezin; de gezinspsychiatrie geeft geen individuele behandeling aan gezinsleden. Een psychiater kan zo nodig psychiatrische diagnostiek en een behandeling met medicijnen uitvoeren. Kinderen kunnen op indicatie psychologisch worden onderzocht. Verschillen tussen de verschillende behandelvormen Bij de keuze voor de kliniek of de dagbehandeling gaat het vooral om de ernst van de problemen en de vooraf ingeschatte draagkracht en verandermogelijkheden. Daarbij speelt bij de gezinsdagbehandeling de opvoedingsonmacht doorgaans een centrale rol. Binnen de gezinskliniek zijn er daarnaast vaak ook veel problemen met andere gezinstaken, of zijn er ernstige twijfels of ouders langdurig goed genoeg en veilig ouderschap kunnen bieden.

7 Gezinspsychiatrie in Beilen Voor de keuze tussen een klinische behandeling of dagbehandeling geldt als uitgangspunt dat gezocht wordt naar die oplossing die met de minste inspanning het grootste resultaat belooft. Hoewel beide gezinsbehandelingen zeer intensief zijn, is dagbehandeling minder ingrijpend dan klinische behandeling, tenzij de laatste kortdurend is. Vandaar dat klinische behandeling pas in aanmerking komt als gezinsdagbehandeling niet haalbaar lijkt. Dit kan het geval zijn bij te grote reisafstanden, sterk belemmerende factoren in de thuissituatie, grote uitputting, erg grote machteloosheid of beperkte veranderingsmogelijkheden bij ouders en de inschatting dat meer tijd en/of voorbeeldgedrag nodig is. Klinische behandeling en dagbehandeling kunnen elkaar ook opvolgen. Wanneer de veiligheid van een of meerdere gezinsleden sterk in het geding is, kan het behandelteam samen met het gezin en de aanmelder uitzoeken welke behandelsetting het meest geschikt is. De behandeling in het Gezinspsychiatrisch centrum voor gezinshereniging is geschikt, wanneer er sprake is van een uit huis geplaatst kind van 0 tot 2 jaar en de ouders willen leren hoe en/of aantonen dat zij zelf weer kunnen zorgen voor een veilige opvoeding van hun kind. Voorafgaand aan een gezinshereniging krijgen ouders een onderzoeksopname (zonder hun kinderen) in de kliniek of in het centrum voor gezinshereniging om uit te zoeken of zij daar op de goede plek zijn en of zij het team betrouwbaar en goed genoeg vinden om een goede werkrelatie met hen op te bouwen. Het huisbezoek Als het gezin gaat deelnemen aan een van de behandelvormen, volgt voorafgaand aan de start van de behandeling een huisbezoek door een of twee gezinstrainers of gezinshulpverleners. Tijdens het huisbezoek geven zij allerlei praktische informatie en worden voor zo ver mogelijk de vragen van het gezin beantwoord.

8 Veiligheid Bij gezinspsychiatrie staat de veiligheid van kinderen centraal in de behandeling. Aan het begin van de behandeling wordt door gezinstrainers of gezinshulpverleners een gesprek over het onderwerp veiligheid georganiseerd. We noemen dit het Zorgen voor veiligheid-gesprek. Aan dit gesprek nemen het gezin, de aanmelder en het netwerk van het gezin deel. Dit netwerk bestaat uit de mensen die voor het gezin belangrijk zijn. In dit gesprek wordt geïnventariseerd wie welke zorgen heeft over de kinderen en welke gevaren er eventueel zijn. Op grond daarvan wordt een veiligheidsplan gemaakt. Dit plan is de leidraad voor de komende periode. Het bevat de afspraken die de veiligheid voor de kinderen moeten waarborgen en de doelen waaraan door de ouders gewerkt gaat worden. Bij een behandeling in de kliniek of in het Gezinspsychiatrisch centrum wordt altijd zo n Zorgen voor veiligheid-gesprek georganiseerd. Bij de dagbehandeling wordt het gesprek gehouden wanneer dat zinvol lijkt. Een moeder: Zorgen voor veiligheid heeft geholpen om de rijstebrijberg van problemen uit elkaar te halen. Het werd me duidelijk waar ik eerst aan ging werken en wat ik daarna ging doen. Het werd overzichtelijker. Relatie met de aanmelder Gedurende de behandeling blijft het behandelteam en het gezin contact houden met de aanmelder, die als opdrachtgever fungeert. Op deze manier blijft de voortgang van de zorg voor het gezin zo goed mogelijk gewaarborgd. Daarom is het noodzakelijk dat de aanmelder aanwezig is bij de intake, de tussentijdse evaluatie(s) en de afsluitende evaluatie. Behandelteam De behandelteams bestaan uit een gezinspsychiater, een behandelcoördinator/orthopedagoog, een teammanager, een systeemtherapeut, gezinstrainers en huishoudelijk deskundigen. Op de dagbehandeling maken daarnaast een leerkracht, een psychomotorisch therapeut en in het Gezinspsychiatrisch centrum gezinshulpverleners deel uit van het team.

9 Gezinspsychiatrie in Beilen Kosten De kosten van de behandeling worden gefinancierd door de zorgverzekeraars. De gezinnen in de kliniek en het Gezinspsychiatrisch centrum krijgen elke week geld voor de dagelijkse boodschappen. Reiskosten De reiskosten worden in principe niet vergoed door de zorgverzekeraar. In bijzondere situaties kan daar soms van worden afgeweken. Soms is het aanvragen van Bijzondere bijstand een mogelijkheid. Informatie hierover is te verkrijgen bij het intaketeam. Huisdieren Huisdieren mogen niet meekomen naar de Gezinspsychiatrie. Werk Klinische en dagklinische psychiatrische behandeling rechtvaardigt ziekteverzuim. Werkende ouders dienen zelf een regeling te treffen met hun werkgever, de bedrijfsvereniging of bedrijfsarts. Eventueel nemen zij vrij. Steeds weer blijkt dat ouders goede oplossingen kunnen vinden om werk en gezinsbehandeling te kunnen combineren.

10 Gezinspsychiatrische dagbehandeling De locatie De gezinsdagbehandeling is gehuisvest in De Oude Pastorie aan de Bisschopstraat 11 en ligt aan de rand van het terrein van GGZ Drenthe in Beilen. Het pand heeft een eigen toegang en parkeerplaats. Beneden is de grote huiskamer waar maximaal zes gezinnen gelijktijdig in behandeling zijn. Op de bovenverdieping bevinden zich de schoollokalen en een slaapkamer voor kleine kinderen. De behandeling De gezinsdagbehandeling werkt met gesloten groepen van vier tot zes gezinnen. Een gesloten groep houdt in dat alle gezinnen tegelijkertijd beginnen en eindigen. Er kunnen tussentijds geen nieuwe gezinnen instromen. Elke groep heeft een behandelduur van vijf weken. Jaarlijks worden zeven gezinsgroepen behandeld. Een behandelweek bestaat uit drie dagen: maandag, woensdag en vrijdag van 9.30 tot uur. Op de laatste dag van de behandeling is de eindevaluatie. Dan wordt de zorg voor het gezin weer overgedragen aan de aanmelder. Wel horen er in de twee maanden erna nog drie vervolgdagen bij het programma. Dan komen alle gezinnen van de gezinsgroep weer een dag naar de gezinsdagbehandeling.

11 Gezinspsychiatrie in Beilen Het behandelprogramma De gezinsdagbehandeling start met gezinstijd, waarin ouders en kinderen de gelegenheid hebben om even te wennen na de reis. Daarna worden per gezin de doelen voor de dag gemaakt. Aansluitend krijgen de gezinnen een themaopdracht die zoveel mogelijk aansluit bij hun doelen en is er een thema-activiteit. Tijdens de behandeling wordt veel gebruik gemaakt van filmopnames. Tussen de middag gebruiken de gezinnen gelijktijdig hun zelf meegebrachte lunch. Ieder gezin zit daarbij aan zijn eigen tafel in de behandelruimte. s Middags gaan de kinderen naar de interne school en hebben de ouders oudergroep, het reflecting team of een ouder-/gezinsgesprek. De dag wordt gezamenlijk afgesloten. School In de gezinsdagbehandeling nemen de kinderen in overleg met hun eigen leerkracht schoolwerk mee. Elke middag kan een uur en drie kwartier aan huiswerk worden besteed, onder leiding van een leerkracht die verbonden is aan het team. Op dinsdag en donderdag kunnen de kinderen naar hun eigen school. Een vader: Wij hebben in de gezinsdagbehandeling erg veel handvatten gekregen om ons gezin op orde te krijgen. Absoluut een aanrader als je bijna alles al hebt geprobeerd. Wij zijn er beter uitgekomen en kunnen een stuk hoopvoller naar de toekomst kijken. Vooraf lijkt het een hele investering, achteraf gezien is het de moeite zeer zeker waard geweest. Afsluiting van de behandeling en vervolg Op de laatste dag van de behandelperiode vindt de eindevaluatie plaats. Dan wordt ook onderzocht welke eventuele vervolghulp nuttig lijkt. De gezinsdagbehandeling biedt drie terugkomdagen aan. Daarnaast is er een langer doorlopende oudergroep en kunnen er in onderling overleg per gezin behandelafspraken op maat worden gemaakt. Elk gezin wordt een half jaar na afsluiting van de behandelperiode thuis bezocht voor een follow-up gesprek.

12 Gezinspsychiatrische kliniek De locatie De gezinspsychiatrische kliniek is gehuisvest in het gebouw De Bron in Beilen, vlakbij het terrein van GGZ Drenthe. De Bron is een groot gebouw met eigen appartementen voor zes gezinnen. Elk appartement heeft twee tot vier slaapkamers. Er is een gezamenlijke huiskamer, een gezamenlijke keuken en een gezamenlijke eetkamer. Eén gezinsappartement beschikt over een eigen huiskamer, keuken en voordeur, zodat daar geoefend kan worden met zelfstandig wonen. Daarnaast is er een afgesloten binnentuin waar de kinderen goed kunnen spelen. In De Bron De gezinspsychiatrische kliniek biedt klinische behandeling aan maximaal zes gezinnen. Gezamenlijk vormen zij een open groep. Dat wil zeggen: start, duur en afronding van de gezinsopname wordt per gezin bepaald. De behandelduur kan variëren van één tot zestien weken. Om de vier weken vindt er een evaluatie plaats met het gezin en de aanmelder om uit te zoeken of de gezinsopname nuttig is en welk vervolg het beste lijkt. De gezinnen verblijven in De Bron van maandagmorgen tot vrijdagmiddag. In het weekend is de kliniek gesloten. De gezinnen wonen met elkaar in een groot gebouw, maar hebben daarin elk een eigen appartement met slaapkamers. Zo blijft elk gezin zelf verantwoordelijk voor de eigen verzorging en welzijn. Om de overgang naar huis niet al te groot te laten zijn, kan een gezin na afloop van de klinische periode nog maximaal zes weken in een van de gezinshuizen wonen. Dit zijn zelfstandige woonhuizen in Beilen. Er worden per gezin dan afspraken gemaakt over welke hulp nog zinvol kan zijn tijdens deze periode, bijvoorbeeld het (gedeeltelijk) volgen van het programma in De Bron en hoe vaak er een gezinstrainer op huisbezoek komt.

13 Gezinspsychiatrie in Beilen Een moeder: Voor wij aan deze therapie begonnen, zag ik er heel erg tegenop. En toch zag ik langzaam de veranderingen in ons gezin. Mijn dochter en ik hebben grotendeels teruggevonden wat bedolven lag onder emotionele pijn. Ik voel mij zekerder als moeder. De gezinstrainers hebben daarin een grote rol gespeeld. Zij wezen erop de antwoorden in mijzelf te zoeken en dat maakt de overwinning zoveel groter. Te kunnen zien dat wij zelf de kracht hadden ons doel te bereiken! De positieve feedback was echt helpend, zowel de steun als een luisterend oor. Een tip voor de gezinnen na ons: Laat het op je afkomen. Werk hard en denk aan het welzijn van je eigen gezin. Sta open voor de hulp! De behandeling s Ochtends is er het ouderprogramma en s middags - als de kinderen niet naar school zijn - het gezinsprogramma. Elke dag begint in de groep, per gezin worden dan uitgaand van de behandeldoelen de dagdoelen gemaakt. Gedurende de week zijn er groepsbijeenkomsten rondom ouderthema s, een keer per week is er huishoudelijk overleg en sfeerbespreking en eenmaal per week is er het reflecting team en de genogrammengroep. Regelmatig zijn er voor alle gezinnen gezinsthema s. Daarnaast bestaat de behandeling vooral uit de leefomgeving van de gezinsgroep zelf. Alledaagse gezinstaken zoals het handhaven van een dagstructuur, het opvoeden en verzorgen van en aandacht geven aan de kinderen, de maaltijden verzorgen (inclusief boodschappen doen en koken), wassen, de schoolgang, werk, omgaan met geld, besteding van vrije tijd en omgaan met (hulpverlening-) instanties, kunnen door de gezinnen worden gebruikt om te oefenen met nieuwe, bij hen passende oplossingen. Tijdens de behandeling wordt veel gebruik gemaakt van filmopnames. Behandelingen met medicijnen kunnen uiteraard worden voortgezet.

14 School Wat betreft de schoolgang zijn er in De Bron verschillende mogelijkheden. Dit is afhankelijk van de opnameduur van het gezin, schooltype en reisafstand. Kinderen blijven hun eigen school bezoeken. Kinderen maken gebruik van een basisschool of vervolgonderwijs in Beilen. Kinderen gaan naar de schoolklas van de gezinsdagbehandeling. Kinderen gaan naar de interne school van het kinder- en jeugdpsychiatrisch centrum De Ruyterstee in Smilde of naar een andere school voor speciaal onderwijs. Bij korte opnames van bijvoorbeeld een week, lijkt verzuimen het meest zinvol. Afsluiting van de behandeling en vervolg Zo dicht mogelijk rond de einddatum van de afgesproken behandelperiode vindt er een evaluatie plaats met het gezin en aanmelder. Er wordt dan ook onderzocht welke eventuele vervolghulp nuttig lijkt. Indien nodig kan de gezinsbehandeling nog gedurende maximaal een jaar nazorg verlenen.

15 Gezinspsychiatrie in Beilen Een moeder: Wij hebben voordat we hier kwamen een rotperiode gehad. Door druk van buitenaf zijn we hier gekomen. We formuleerden doelstellingen waaraan wij wilden werken als gezin. Door gesprekken met andere gezinnen hier en vooral met de gezinstrainers zijn wij er weer bovenop gekomen. En de druk van alle buitenstaanders is verdwenen. We hebben veel geleerd en vooral veel ontdekt.

16 Gezinspsychiatrisch centrum Het Gezinspsychiatrisch centrum voor gezinshereniging onderzoekt en behandelt gezinnen waarvan een kind van 0 tot 2 jaar uit huis geplaatst is, met als doel te beoordelen of en hoe de ouders weer veilig met hun kind verder kunnen. De locatie Het Gezinspsychiatrisch centrum is gehuisvest in twee naast elkaar gelegen gebouwen op het terrein van GGZ Drenthe in Beilen, geheten De Weyerd en De Stee. In De Weyerd bevindt zich de kliniek van het Gezinspsychiatrisch centrum. In dit gebouw heeft elk gezin een of twee eigen slaapkamers. De keuken, eetkamer en zitkamer worden door alle gezinnen samen gebruikt. Overdag zijn de gezinnen in De Stee samen met de gezinnen die voor dagbehandeling komen. Er is een grote ruimte voor ouders en kinderen en een slaapkamer voor de kleine kinderen. Er is ook een afgesloten tuin, waarin kinderen kunnen spelen. Voorbereiding Na de intake krijgt een gezin direct contact met een gezinshulpverlener en een systeemtherapeut. Er start dan een ambulant traject om zo snel mogelijk het contact tussen ouders en kind(eren) te verstevigen en de voorwaarden te scheppen voor een succesvolle opname van ouders en kind. Hierin komen de volgende onderdelen aan bod: Er wordt een afspraak gemaakt voor een opname van de ouders in het Gezinspsychiatrisch centrum, zonder hun kind(eren). Doel van deze opname, die een week (eventueel twee weken) duurt, is om wederzijds uit te zoeken of samenwerking mogelijk is tussen ouders en behandelteam. Tevens kunnen ouders onderzoeken of zij het behandelteam betrouwbaar, deskundig en veilig genoeg vinden om dit voor hen heel belangrijke traject aan te gaan. Want het behandelteam heeft de toestemming van de ouders nodig om te kunnen rapporteren aan de aanmelder wat zij zien en horen over hoe het gaat tussen de ouder(s) en het kind/de kinderen. Het netwerk om het gezin heen wordt in kaart gebracht. Met het gezin en hun netwerk wordt bekeken hoe veilig/onveilig het kind is/de kinderen zijn. Op basis hiervan wordt een veiligheidsplan gemaakt.

17 Gezinspsychiatrie in Beilen De samenwerking tussen alle betrokken partijen (ouders, pleegouders, Pleegzorg, aanmelders en het behandelteam van de Gezinspsychiatrie) wordt zo goed mogelijk opgebouwd, zodat er goede afspraken mogelijk zijn tijdens de behandelperiode, die veel vraagt van alle partijen. De bezoekregeling wordt, zodra dit verantwoord is, onder toezicht in frequentie verhoogd. Deze bezoekregeling kan plaatsvinden in De Stee, gedurende een of meer dagen per week. Er wordt een evaluatie gepland met ouders, aanmelder en andere belangrijke personen uit het netwerk om te bespreken of aan alle voorwaarden voor een succesvolle opname van ouders en kind is voldaan. In De Stee Er zijn zes gezinnen tegelijk opgenomen in het Gezinspsychiatrisch centrum, van maandag tot vrijdag. In het weekend gaan de gezinnen naar huis, om daar verder te oefenen met de dingen die zij geleerd hebben. Tijdens de opname wordt elke vier weken een evaluatie gepland, waarin met de ouders en de aanmelder wordt besproken of er vooruitgang te zien is in de opvoedingssituatie en welke doelen er nog gehaald moeten worden. De eerste vier weken van de opname kunnen de kinderen in het weekend nog naar het pleeggezin. Uiterlijk bij de eerste evaluatie neemt de aanmelder het belangrijke besluit of zij voortaan in het weekend al of niet mee naar huis mogen. Als dat niet verantwoord blijkt te zijn, wordt de behandeling beëindigd. De behandeling Gedurende de hele dag staat de veiligheid van de kinderen en het contact tussen ouders en kinderen centraal. Ook al praten kleine kinderen nog niet, ze vertellen veel over wat ze nodig hebben. Ouders kunnen veel van elkaar leren over alles wat hun kinderen vertellen en hoe zij daar het best op kunnen reageren. Elke ochtend wordt in de groep gestart met het vaststellen van de doelen voor die dag. Daarna gaan alle gezinnen naar de dagbehandelingruimte, waar ook gezinnen komen die een bezoekregeling onder toezicht hebben.

18 Gedurende de week zijn er groepsbijeenkomsten rondom ouderthema s. Een keer per week is er huishoudelijk overleg en sfeerbespreking en eenmaal per week is er het reflecting team. De behandeling bestaat daarnaast vooral uit de leefomgeving van de gezinsgroep zelf. Alledaagse gezinstaken, zoals het handhaven van een dagstructuur, het opvoeden van, verzorgen van en aandacht geven aan de kinderen, de maaltijden verzorgen (inclusief boodschappen doen en koken), wassen, eventuele schoolgang van oudere kinderen, werk, omgaan met geld, besteding van vrije tijd en omgaan met (hulpverlening-)instanties, kunnen door de gezinnen worden gebruikt om te oefenen met nieuwe bij hen passende oplossingen. Tijdens de behandeling wordt veel gebruik gemaakt van filmopnames. Behandelingen met medicijnen kunnen uiteraard worden voortgezet. Een moeder: In een uitzichtloze situatie is een lichtpuntje zichtbaar geworden. Ik heb mijn meest dierbare herinnering van hier opgeschreven, zodat ik dat weer kan lezen als het even moeilijk gaat. Ik heb veel steun van een moeder ondervonden. Ik heb veel geleerd van anderen, maar ook van onszelf. Doordat automatismen inzichtelijk worden, worden ze hanteerbaar en is verandering mogelijk. Afsluiting van de behandeling en vervolg Wanneer de aanmelder, bijvoorbeeld de gezinsvoogd, na afloop van de behandeling besluit dat de kinderen definitief mee naar huis mogen, start het nazorgtraject. De gezinshulpverlener die vanaf de start bij het gezin betrokken was, onderhoudt zolang als nodig is contact met het gezin en het netwerk en draagt zorg voor een goede overdracht naar eventuele vervolghulp. De mensen op de foto s zijn niet in behandeling bij GGZ Drenthe.

19 Gezinspsychiatrie in Beilen Informatie en aanmelding Voor meer informatie en voor het aanmelden van gezinnen voor de intakeprocedure, kunt u rechtstreeks contact opnemen met het secretariaat van de Gezinspsychiatrie. Onze medewerkers zorgen ervoor dat u kunt overleggen met een lid van het intaketeam en maken intakeafspraken. Aanmelders kunnen hun schriftelijke aanmelding en ingevulde aanmeldingsformulieren sturen naar het secretariaat van de Gezinspsychiatrie. Centraal adres GGZ Drenthe Gezinspsychiatrie Postbus RA Beilen Telefoon secretariaat (0593) Fax (0593) Bezoekadressen Secretariaat De Etstoel Altingerweg PA Beilen De Oude Pastorie Bisschopsstraat PH Beilen Telefoon (0593) De Bron Asserstraat LL Beilen Telefoon (0593) De Stee Altingerweg PA Beilen Telefoon (0593) of (0593) gezinspsychiatrie@ggzdrenthe.nl Internet:

20 Over GGZ Drenthe GGZ Drenthe biedt hulp bij psychische problemen aan ouderen, volwassenen, kinderen en jongeren. Samen met onze cliënten werken wij aan herstel en welbevinden. Onze hulp is eenvoudig en kort als het kan, intensief of langdurig als het nodig is. Maar altijd toegankelijk en dichtbij: meestal op de poli, in de wijk of online, soms thuis of in de kliniek. GGZ Drenthe is gespecialiseerd in behandeling van schizofrenie, trauma s, relatieproblemen, gezinspsychiatrie, psychiatrische problemen én verslaving, transculturele psychiatrie, mensen met een verstandelijke beperking en psychische problemen, en forensische psychiatrie GGZ Drenthe, Assen, NL. ZW.002D (0713)

Wegwijs in de Beter Leven Kliniek

Wegwijs in de Beter Leven Kliniek Wegwijs in de Beter Leven Kliniek Informatie voor patiënten Binnenkort wordt u opgenomen in de Beter Leven Kliniek in Veenhuizen. Hierbij informeren wij u over zaken waarmee u tijdens uw opname te maken

Nadere informatie

Wegwijs op de Crisis Unit

Wegwijs op de Crisis Unit Wegwijs op de Crisis Unit Forensisch Psychiatrische Kliniek - Assen Informatie voor patiënten en verwijzers www.fpkassen.nl Doen wat nodig is in crisis en begin van herstel Op de Forensisch Psychiatrische

Nadere informatie

experts in behandelen Intensieve ambulante gezinsbehandeling

experts in behandelen Intensieve ambulante gezinsbehandeling Expertisecentrum Intensieve ambulante gezinsbehandeling EBC360, 2 Intensieve ambulante gezinsbehandeling (IAG) Voor wie LeekerweideGroep biedt Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (IAG) aan gezinnen

Nadere informatie

Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie Inleiding In deze brochure geven wij

Nadere informatie

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Inleiding

Nadere informatie

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp Ons Team Ons team is zeer divers. We bestaan uit het secretariaat, psychologen, maatschappelijk werkers, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, cognitief gedragstherapeutisch werkers, ervaringsdeskundigen,

Nadere informatie

Behandelprogramma. Pijnrevalidatie

Behandelprogramma. Pijnrevalidatie Behandelprogramma Pijnrevalidatie Iedereen is anders. Elke situatie is anders en elk herstelproces verloopt anders. Dat realiseren wij ons heel goed. Om u voorafgaand aan uw opname en/of behandeling bij

Nadere informatie

Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling bij Jongeren en Middelengebruik Inleiding In deze brochure geven wij u informatie over de

Nadere informatie

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ]

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] 24- uursbehandeling [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] In het noorden en oosten van Nederland behandelen en begeleiden wij kinderen, jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke

Nadere informatie

Klinische module Eetstoornissen Informatie voor jongeren en ouders Afdeling Westkust

Klinische module Eetstoornissen Informatie voor jongeren en ouders Afdeling Westkust Klinische module Eetstoornissen Informatie voor jongeren en ouders Afdeling Westkust - 1 - Inleiding Dit is een informatiefolder voor de klinische module eetstoornissen. In deze folder zullen we je informeren

Nadere informatie

Promens Care GEZINSBEHANDELING

Promens Care GEZINSBEHANDELING GEZINSBEHANDELING Voor gezinnen waarvan ouders of kinderen met een verstandelijke en/of psychische beperking hulp zoeken bij opvoeden en opgroeien Promens Care We helpen u thuis! Opvoeden is een hele klus.

Nadere informatie

Dagbehandeling. Ouderen

Dagbehandeling. Ouderen Dagbehandeling Ouderen Dagbehandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling, ondersteuning en begeleiding aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan Ouderen

Nadere informatie

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ]

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] 24- uursbehandeling [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] In het noorden en oosten van Nederland behandelen en begeleiden wij kinderen, jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke

Nadere informatie

Psychosomatiek Eikenboom

Psychosomatiek Eikenboom specialistische geestelijke gezondheidszorg informatie voor patiënten en verwijzers Psychosomatiek Eikenboom Er zijn mensen, die jarenlang tobben met lichamelijke klachten waarvoor artsen geen afdoende

Nadere informatie

INTER-PSY Vechtdal Kliniek

INTER-PSY Vechtdal Kliniek Kliniek / opname INTER-PSY Vechtdal Kliniek Kliniek /opname Informatie voor patiënten, familie en naastbetrokkenen INTER-PSY Vechtdal Kliniek Algemene informatie INTER-PSY Vechtdal Kliniek biedt psychiatrische

Nadere informatie

Stabiliserende dagbehandeling

Stabiliserende dagbehandeling Stabiliserende dagbehandeling Een vierdaagse dagbehandeling voor volwassenen met psychiatrische problemen Afdeling Psychiatrie en Medische Psychologie Stabiliserende dagbehandeling betekent dat u maximaal

Nadere informatie

Integrale Zorg. Kom verder! www.ln5.nl INFORMATIE VOOR VERWIJZERS. Integrale Zorg voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking

Integrale Zorg. Kom verder! www.ln5.nl INFORMATIE VOOR VERWIJZERS. Integrale Zorg voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking Integrale Zorg INFORMATIE VOOR VERWIJZERS Integrale Zorg voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking Kom verder! www.ln5.nl Het zorgarrangement PriZma kent Crisisopvang, Observatie,

Nadere informatie

Centrum voor Psychotherapie

Centrum voor Psychotherapie Centrum voor Psychotherapie Je zit al een langere tijd niet goed in je vel. Op steeds dezelfde punten in je leven loop je vast. Je hebt al geprobeerd te veranderen. Waarschijnlijk heb je ook al behandelingen

Nadere informatie

informatie voor cliënten en verwijzers AFPN Ambulante Forensische Psychiatrie Noord www.ggzdrenthe.nl www.afpn.nl

informatie voor cliënten en verwijzers AFPN Ambulante Forensische Psychiatrie Noord www.ggzdrenthe.nl www.afpn.nl informatie voor cliënten en verwijzers AFPN Ambulante Forensische Psychiatrie Noord www.ggzdrenthe.nl www.afpn.nl GGZ Noord-Drenthe AFPN Wanneer u problemen heeft of psychisch ziek bent, kunt u na een

Nadere informatie

Ambulante begeleidingsdienst ZigZag

Ambulante begeleidingsdienst ZigZag Ambulante begeleidingsdienst ZigZag Gestichtstraat 4 9000 Gent 09/2401325 Ambulante begeleidingsdienst ZigZag Binnen ambulante begeleidingsdienst ZigZag onderscheiden wij twee types van ondersteuning in

Nadere informatie

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB - ZORG PROVINCIE NOORD-HOLLAND

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB - ZORG PROVINCIE NOORD-HOLLAND Hulpverlening Lijn5 LVB - ZORG PROVINCIE NOORD-HOLLAND Informatie voor ouders en verzorgers van kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen Kom verder! www.ln5.nl standelijke

Nadere informatie

Expertise. Visie op problematiek

Expertise. Visie op problematiek Expertise Visie op problematiek De hulpverlening voor mensen met ASS is vaak langdurig en complex en strekt zich gelijktijdig uit over verschillende levensgebieden. Om mensen met deze complexe problematiek

Nadere informatie

Relatie & thuissituatie. Deel met ons je vragen of zorgen!

Relatie & thuissituatie. Deel met ons je vragen of zorgen! Relatie & thuissituatie Deel met ons je vragen of zorgen! 1 !JES: je goed blijven ontwikkelen tijdens of na een scheiding Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis, voor zowel ouders als kinderen.

Nadere informatie

STEK. meer dan één plek. Informatie voor professionals

STEK. meer dan één plek. Informatie voor professionals STEK meer dan één plek Informatie voor professionals STEK: meer dan één plek Kinderen horen thuis: dat is ons uitgangspunt bij de behandeling van kinderen en jongeren tot 18 jaar. Daarom behandelen we

Nadere informatie

Acute deeltijdbehandeling

Acute deeltijdbehandeling Volwassen Acute deeltijd Acute deeltijdbehandeling Locatie Harderwijk Acute deeltijdbehandeling Locatie Harderwijk U bent aangemeld voor de acute deeltijdbehandeling bij GGz Centraal. Dat kan vragen oproepen.

Nadere informatie

informatie voor cliënten

informatie voor cliënten Colofon Redactie: Jose Schilderinck, Frank Nijhuis en Gerdi Verkerk Contact en algemene vragen: Postadres 820, 7550 AV Hengelo t. 088 777 60 00 e. info@ambiq.nl i. www.ambiq.nl Concept en ontwerp: Vanille

Nadere informatie

Behandelprogramma. Dwarslaesie

Behandelprogramma. Dwarslaesie Behandelprogramma Dwarslaesie Iedereen is anders. Elke situatie is anders en elk herstelproces verloopt anders. Dat realiseren wij ons heel goed. Om u voorafgaand aan uw opname en/of behandeling bij Adelante

Nadere informatie

Naast deze hoofdbehandelgroepen zijn er nog mogelijkheden voor eendaagse nazorgtrajecten en werken sommige groepen met een voorwerktraject.

Naast deze hoofdbehandelgroepen zijn er nog mogelijkheden voor eendaagse nazorgtrajecten en werken sommige groepen met een voorwerktraject. Dagbehandeling PAAZ 2 U bent aangemeld voor psychiatrische dagbehandeling op de PAAZ van CWZ. In deze folder vindt u informatie over de aanmeldingsprocedure en de behandelmogelijkheden. Heeft u na het

Nadere informatie

Maak kennis. met GGZ Friesland

Maak kennis. met GGZ Friesland Maak kennis met GGZ Friesland Psychische klachten hebben veel invloed op het dagelijks leven. Elke dag is een uitdaging en het is moeilijk om een normaal leven te leiden, contacten te onder houden, naar

Nadere informatie

maar niet alleen! Persoonlijk Toekomstgericht Deskundig

maar niet alleen! Persoonlijk Toekomstgericht Deskundig Zelf maar niet alleen! Persoonlijk Toekomstgericht Deskundig Gastenhof biedt Onze jeugdigen horen erbij Hoe doe je mee in een maatschappij waar het tempo vaak hoog ligt? 2 perspectief Inhoud 4 Voor wie

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Psychotherapeutische Deeltijdbehandeling. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Psychotherapeutische Deeltijdbehandeling. rkz.nl Patiënteninformatie Psychotherapeutische Deeltijdbehandeling rkz.nl Inleiding U bent voor deeltijdbehandeling verwezen door de huisarts of door een specialistische behandelaar. Het kan ook een passend

Nadere informatie

Relatie & thuissituatie. Deel met ons je vragen of zorgen!

Relatie & thuissituatie. Deel met ons je vragen of zorgen! Relatie & thuissituatie Deel met ons je vragen of zorgen! 1 !JES: je goed blijven ontwikkelen tijdens of na een scheiding Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis, voor zowel ouders als kinderen.

Nadere informatie

Als er meer nodig is om uw verslaving de baas te worden

Als er meer nodig is om uw verslaving de baas te worden Als er meer nodig is om uw verslaving de baas te worden DAGBEHANDELING: DRIE DAGEN PER WEEK, TWAALF WEKEN LANG Onderdeel van Arkin De intensieve behandeling tijdens de Dagbehandeling helpt om uw verslaving

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Barneveld. volwassenen deeltijd

Deeltijdbehandeling. Barneveld. volwassenen deeltijd Deeltijdbehandeling Barneveld volwassenen deeltijd Inhoudsopgave Wat is deeltijdbehandeling? 2 Voor wie is de behandeling bedoeld? 2 De behandeling 3 Doel 3 Behandelplan 3 Inhoud 3 Programma 4 Individuele

Nadere informatie

Ouders. Deeltijdbehandeling. Deeltijdbehandeling. voor kinderen van 6-12 jaar. Informatie voor ouders. GGz Centraal Fornhese Deeltijd Arend en Buizerd

Ouders. Deeltijdbehandeling. Deeltijdbehandeling. voor kinderen van 6-12 jaar. Informatie voor ouders. GGz Centraal Fornhese Deeltijd Arend en Buizerd Ouders Deeltijdbehandeling Deeltijdbehandeling voor kinderen van 6-12 jaar Informatie voor ouders GGz Centraal Fornhese Deeltijd Arend en Buizerd Deeltijdbehandeling... VOOR WIE? Deeltijdbehandeling is

Nadere informatie

Aanmelding, intake en diagnostiek. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Aanmelding, intake en diagnostiek. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Aanmelding, intake en diagnostiek Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Aanmelding, intake en diagnostiek Inleiding In deze brochure geven wij u informatie over de aanmelding, de intake

Nadere informatie

Integrale Zorg. Kom verder! INFORMATIE VOOR VERWIJZERS. Integrale Zorg voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking

Integrale Zorg. Kom verder!   INFORMATIE VOOR VERWIJZERS. Integrale Zorg voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking Integrale Zorg INFORMATIE VOOR VERWIJZERS Integrale Zorg voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking Kom verder! www.ln5.nl Bij het zorgarrangement Uit&Thuis start de behandeling met

Nadere informatie

Gezinsbehandeling. Kom verder! SAMENWERKEN AAN DE TOEKOMST. Introductiefolder voor gezinnen en verwijzers

Gezinsbehandeling. Kom verder!  SAMENWERKEN AAN DE TOEKOMST. Introductiefolder voor gezinnen en verwijzers Gezinsbehandeling SAMENWERKEN AAN DE TOEKOMST Introductiefolder voor gezinnen en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Ouders hebben vragen over het moeilijke of zorgelijke gedrag van hun kind of hoe ze hun

Nadere informatie

Wegwijs in Duurzaam Verblijf

Wegwijs in Duurzaam Verblijf Wegwijs in Duurzaam Verblijf Informatie voor patiënten Opnamekliniek De Heuve Klateringerweg 1 Binnenkort wordt u opgenomen in Duurzaam Verblijf in Beilen. Hierbij informeren wij u over zaken waarmee u

Nadere informatie

Kop 2, pagina 1! Ouderenpsychiatrie. A-Borg. Winschoten

Kop 2, pagina 1! Ouderenpsychiatrie. A-Borg. Winschoten Lentis De Opnamekliniek van Kop 1,Ouderenpsychiatrie pagina 1 Kop 2, pagina 1! Opnamekliniek A-Borg Lentis Ouderenpsychiatrie Winschoten A-Borg Ouderen kunnen door allerlei oorzaken last hebben van psychische

Nadere informatie

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MAAK KENNIS MET DE SWAAI

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MAAK KENNIS MET DE SWAAI centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MAAK KENNIS MET DE SWAAI De Swaai is een samenwerking tussen GGZ Friesland en Talant en biedt jongeren en volwassenen met zowel een verstandelijke

Nadere informatie

v r o u w e n o p v a n g R SA MANUS informatie voor verwijzers

v r o u w e n o p v a n g R SA MANUS informatie voor verwijzers v r o u w e n o p v a n g R SA MANUS informatie voor verwijzers Vrouwenopvang Rosa Manus is een instelling voor opvang van en hulpverlening aan mishandelde of met mishandeling bedreigde vrouwen en hun

Nadere informatie

Intensive Home Treatment IHT

Intensive Home Treatment IHT Intensive Home Treatment IHT Intensive Home Treatment (IHT) Wat houdt IHT behandeling in en welke zorg levert dit team aan u? Dat kunt u lezen in deze folder. Wat is IHT IHT staat voor Intensive Home Treatment.

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Ouderen

Deeltijdbehandeling. Ouderen Deeltijdbehandeling Ouderen Deeltijdbehandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling, ondersteuning en begeleiding aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan

Nadere informatie

St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius Ziekenhuis PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE Psychiatrie Overbruggende Deeltijd BEHANDELING Psychiatrie Overbruggende Deeltijd Indien klinische opname niet (meer) noodzakelijk is, kunt u een programma volgen binnen de Overbruggende

Nadere informatie

De Riethorst GGZ-centrum voor doven & slechthorenden. Algemene informatie

De Riethorst GGZ-centrum voor doven & slechthorenden. Algemene informatie De Riethorst GGZ-centrum voor doven & slechthorenden Algemene informatie 2 De Riethorst, GGZ-centrum voor doven & slechthorenden Pro Persona de Riethorst, GGZ-centrum voor doven & slechthorenden, biedt

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding... 2 Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling...

Inhoudsopgave Inleiding... 2 Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling... Inhoudsopgave Inleiding... 2 Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling... 7 Afsluiting en nazorg... 9 Overige informatie (tegels)...

Nadere informatie

Staat uw leven in het teken van drank en drugs? Een opname biedt uitkomst!

Staat uw leven in het teken van drank en drugs? Een opname biedt uitkomst! Staat uw leven in het teken van drank en drugs? Een opname biedt uitkomst! KLINISCHE BEHANDELING: ALS U DE CONTROLE OVER UW LEVEN TERUG WILT Onderdeel van Arkin Stoppen met alcohol of drugs en uw manier

Nadere informatie

Amputatie, traumatologie en orthopedie (ATO)

Amputatie, traumatologie en orthopedie (ATO) Behandelprogramma Amputatie, traumatologie en orthopedie (ATO) Iedereen is anders. Elke situatie is anders en elk herstelproces verloopt anders. Dat realiseren wij ons heel goed. Om u voorafgaand aan uw

Nadere informatie

Revalidatie en therapie. Pijnrevalidatieprogramma

Revalidatie en therapie. Pijnrevalidatieprogramma Revalidatie en therapie Pijnrevalidatieprogramma Inhoudsopgave Inleiding...4 Wat is chronische pijn?...4 Doel pijnrevalidatieprogramma...6 Verloop revalidatieproces...6 Screeningsfase...6 Opzet pijnrevalidatieprogramma...7

Nadere informatie

Meer over ambulante zorg

Meer over ambulante zorg Meer over ambulante zorg Ambulante zorg U heeft contact met een medewerker van de ambulante zorg van Maashorst. Wat doet deze medewerker precies en wat kan hij voor u betekenen? Wat is ambulante zorg?

Nadere informatie

Als er meer nodig is om uw verslaving de baas te worden

Als er meer nodig is om uw verslaving de baas te worden Als er meer nodig is om uw verslaving de baas te worden DAGBEHANDELING: VIER DAGEN PER WEEK, TWAALF WEKEN LANG Onderdeel van Arkin De intensieve behandeling tijdens de Dagbehandeling helpt om uw verslaving

Nadere informatie

Intensieve Ondersteuning Gezin en begeleiding

Intensieve Ondersteuning Gezin en begeleiding Advanced Therapy Intensieve Ondersteuning Gezin en begeleiding Ibtisam Rizkallah 06-44464540 026-3891964 info@advancedtherapy.nl Inhoud 1 Intensieve Ondersteuning Gezin (IOG)... 2 1.1 Inhoud en doelgroep...

Nadere informatie

Gespecialiseerde thuisbegeleiding

Gespecialiseerde thuisbegeleiding Gespecialiseerde thuisbegeleiding Als u ondersteuning nodig heeft om uw leven weer in goede banen te leiden, kunt u rekenen op de gespecialiseerde thuisbegeleiding van Savant Zorg. Als problemen uw leven

Nadere informatie

PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE. Psychiatrie gesloten acute opnameafdeling

PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE. Psychiatrie gesloten acute opnameafdeling PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE Psychiatrie gesloten acute opnameafdeling Psychiatrie gesloten acute opnameafdeling U bent opgenomen op de gesloten acute opnameafdeling van het St. Antonius Ziekenhuis. De gesloten

Nadere informatie

Info avond. Pleegzorg Oost-Vlaanderen Kortrijksepoortstraat 252 B 9000 Gent 0471/91.91.02 www.pleegzorgoostvlaanderen.be

Info avond. Pleegzorg Oost-Vlaanderen Kortrijksepoortstraat 252 B 9000 Gent 0471/91.91.02 www.pleegzorgoostvlaanderen.be Info avond Pleegzorg Oost-Vlaanderen Kortrijksepoortstraat 252 B 9000 Gent 0471/91.91.02 www.pleegzorgoostvlaanderen.be SAMENWERKINGSVERBAND Open Gezin Open Thuis Open Haard Opvang Dienst Gezinsplaatsing

Nadere informatie

Thuisbehandeling van verslaving

Thuisbehandeling van verslaving Thuisbehandeling van verslaving Medische ondersteuning Weerbaarheidstraining Levenskunstmanagement Terugvalpreventie Home Team Programma Introductie The Home Clinic heeft de overtuiging dat mensen met

Nadere informatie

De BinnensteBuitenTuin

De BinnensteBuitenTuin De BinnensteBuitenTuin Heb je problemen waar je zelf niet meer uitkomt? Zijn er zorgen binnen je relatie of gezin? Hebben jullie ondersteuning bij de opvoeding nodig? Lukt het niet om op een goede manier

Nadere informatie

Centrum Specialistische Behandelingen (CSB)

Centrum Specialistische Behandelingen (CSB) Internet: www.sabn.nl E-mail: info@sabn.nl Centrum Specialistische Behandelingen (CSB) Overige websites: www.eetstoornissen.nl Afdeling Eetstoornissen Informatiefolder voor verwijzers 12 De Afdeling Eetstoornissen

Nadere informatie

HULP BIJ OPVOEDING BEHANDELING BEGELEIDING OBSERVATIE DIAGNOSTIEK. kinderen

HULP BIJ OPVOEDING BEHANDELING BEGELEIDING OBSERVATIE DIAGNOSTIEK. kinderen HULP BIJ OPVOEDING BEHANDELING BEGELEIDING OBSERVATIE DIAGNOSTIEK kinderen Soms heeft een gezin extra begeleiding nodig. Bijvoorbeeld als uw kind een achterstand in de ontwikkeling of een verstandelijke,

Nadere informatie

Hulp bij psychische problemen. In deze brochure vindt u informatie over de hulp van GGZ Drenthe en allerlei praktische zaken.

Hulp bij psychische problemen. In deze brochure vindt u informatie over de hulp van GGZ Drenthe en allerlei praktische zaken. Hulp bij psychische problemen In deze brochure vindt u informatie over de hulp van GGZ Drenthe en allerlei praktische zaken. Heeft u last van somberheid, angst of piekeren? Of bent u gespannen of verward?

Nadere informatie

Probleemgedrag beter duiden en behandelen. Aanvullende diagnostiek en specialistische behandeling

Probleemgedrag beter duiden en behandelen. Aanvullende diagnostiek en specialistische behandeling Probleemgedrag beter duiden en behandelen. Aanvullende diagnostiek en specialistische behandeling Oorzaken achter complexe problematiek achterhalen. Aanvullende diagnostiek en specialistische behandeling

Nadere informatie

Kliniek Nijmegen. Informatie voor patiënten

Kliniek Nijmegen. Informatie voor patiënten Kliniek Nijmegen Informatie voor patiënten We spreken van een verslaving wanneer bepaald gedrag zoals middelengebruik of gokken uw leven gaat beheersen. Steeds meer tijd en energie gaan op aan de verslaving.

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR CURSISTEN DÉ SPECIALIST IN NAZORG!

INFORMATIE VOOR CURSISTEN DÉ SPECIALIST IN NAZORG! INFORMATIE VOOR CURSISTEN DÉ SPECIALIST IN NAZORG! 1 Copyright MHS-01102017 Behoudens uitzonderingen door de Wet gesteld mag zonder schriftelijke toestemming van de rechthebbende(n) op het auteursrecht,

Nadere informatie

GEZINSKLINIEK DE BORCH

GEZINSKLINIEK DE BORCH Voor cliënten GEZINSKLINIEK DE BORCH WAT IS DE BORCH? De Borch is een gezinskliniek voor de behandeling van verslaafde zwangere vrouwen (met of zonder partner) en verslaafde ouders met kinderen. 2 GEZINSKLINIEK

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling onbegrepen lichamelijke klachten

Deeltijdbehandeling onbegrepen lichamelijke klachten Deeltijdbehandeling onbegrepen lichamelijke klachten 2 Deze folder geeft u informatie over het deeltijdprogramma (gedeeltelijk) onbegrepen lichamelijke klachten op de zorgeenheid Psychiatrie van het CWZ.

Nadere informatie

Persoonlijkheidsstoornissen

Persoonlijkheidsstoornissen Persoonlijkheidsstoornissen cluster Zuid-Hollandse Eilanden informatie voor verwijzers Inleiding Het cluster Zuid-Hollandse Eilanden is actief in de regio Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en de Hoekse

Nadere informatie

Kamertrainingscentrum

Kamertrainingscentrum Kamertrainingscentrum KTC Behandeling op weg naar zelfstandigheid voor jongeren vanaf 17 jaar Het kamertrainingscentrum (KTC) biedt een individuele en gefaseerde behandeling aan jongeren vanaf 17 18 jaar

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Mondriaan. Informatie voor cliënten. Ouderen. voor geestelijke gezondheid

Deeltijdbehandeling. Mondriaan. Informatie voor cliënten. Ouderen. voor geestelijke gezondheid Deeltijdbehandeling Informatie voor cliënten Ouderen Mondriaan voor geestelijke gezondheid Ouderen Deeltijdbehandeling De Divisie Ouderen is een onderdeel van Mondriaan. We verlenen hulp aan mensen van

Nadere informatie

INTER-PSY Vechtdal Kliniek

INTER-PSY Vechtdal Kliniek Polikliniek en deeltijdbehandeling INTER-PSY Vechtdal Kliniek Polikliniek en deeltijdbehandeling Informatie voor patiënten, familie en naastbetrokkenen INTER-PSY Vechtdal Kliniek Algemene informatie INTER-PSY

Nadere informatie

Volwassenen. Mondriaan. voor geestelijke gezondheid

Volwassenen. Mondriaan. voor geestelijke gezondheid Volwassenen Mondriaan voor geestelijke gezondheid Verslavingszorg Introductie Verslavingszorg verleent hulp aan volwassenen met problematisch gebruik van alcohol, drugs, medicijnen, gameverslaving en met

Nadere informatie

AANMELDFORMULIER GEZINSBEHANDELING

AANMELDFORMULIER GEZINSBEHANDELING AANMELDFORMULIER GEZINSBEHANDELING Algemene informatie gezinsbehandeling Een gezinsbehandeling is een behandeling waaraan het gehele gezin deelneemt. Een gezinsbehandeling wordt vaak ingezet om de uithuisplaatsing

Nadere informatie

Poliklinische longrevalidatie

Poliklinische longrevalidatie Poliklinische longrevalidatie Inleiding De longaandoeningen COPD (chronische bronchitis en/of longemfyseem) en astma zijn chronische aandoeningen. Dat wil zeggen dat ze niet te genezen zijn. Deze beide

Nadere informatie

Amputatie, Traumatologie en Orthopedie (ATO) uw behandelprogramma bij Adelante

Amputatie, Traumatologie en Orthopedie (ATO) uw behandelprogramma bij Adelante Amputatie, Traumatologie en Orthopedie (ATO) uw behandelprogramma bij Adelante Voorwoord Iedereen is anders. Elke situatie is anders en elk herstelproces verloopt anders. Dat realiseren wij ons heel goed.

Nadere informatie

Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland

Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland 1. Individuele sociale vaardigheidstraining 2. Sociale vaardigheidstraining groep 12-/12+ 3. Gezinsbegeleiding (6+) 4. Gezinsbegeleiding (0-6 jaar) 5. Individuele

Nadere informatie

INTER-PSY Vechtdal Kliniek

INTER-PSY Vechtdal Kliniek Informatie voor verwijzers INTER-PSY Vechtdal Kliniek Polikliniek, deeltijdbehandeling en kliniek /opname Informatie voor verwijzers INTER-PSY Vechtdal Kliniek Algemene informatie INTER-PSY Vechtdal Kliniek

Nadere informatie

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Hulpverlening Lijn5 LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Daarnaast geeft Lijn5 ook advies en consultatie aan bijvoorbeeld een

Nadere informatie

(Dag) Behandeling (licht) verstandelijk beperkten

(Dag) Behandeling (licht) verstandelijk beperkten (Dag) Behandeling (licht) verstandelijk beperkten Omschrijving voorzieningen Ons kenmerk: Datum: Oktober 2015 Contactpersoon: Contractbeheer E-mail: contractbeheer@regiogenv.nl INHOUD 1 34118 Behandeling

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE MAATSCHAPPELIJKE HULPVERLENING VOOR GEZINNEN, JONGEREN EN VOLWASSENEN

INHOUDSOPGAVE MAATSCHAPPELIJKE HULPVERLENING VOOR GEZINNEN, JONGEREN EN VOLWASSENEN INHOUDSOPGAVE Maatschappelijke hulpverlening...1 Onze dienstverlening...2 GEZINSBEGELEIDING...3 Hulp aan ouders/verzorgers...3 Belangrijke pijlers binnen de begeleiding...3 Gezinssysteem...3 PEDAGOGISCH

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR CURSISTEN DÉ SPECIALIST IN NAZORG!

INFORMATIE VOOR CURSISTEN DÉ SPECIALIST IN NAZORG! INFORMATIE VOOR CURSISTEN DÉ SPECIALIST IN NAZORG! 1 Copyright MHS-04042018 Behoudens uitzonderingen door de Wet gesteld mag zonder schriftelijke toestemming van de rechthebbende(n) op het auteursrecht,

Nadere informatie

Dagbehandeling voor zwangere vrouwen (P3)

Dagbehandeling voor zwangere vrouwen (P3) Centrumlocatie U komt in aanmerking voor de dagbehandeling voor zwangere vrouwen met psychiatrische problemen. In deze folder wordt uitgelegd wat wij u tijdens de dagbehandeling bieden en wat wij van u

Nadere informatie

Profielwerkstuk Nederlands yes we can clinics

Profielwerkstuk Nederlands yes we can clinics Profielwerkstuk Nederlands yes we can clinics Profielwerkstuk door een scholier 1498 woorden 13 juni 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Woord na Woord Yes we can clinics Layla Waleed Ibrahim

Nadere informatie

vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik

vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik OUDERS & OPVOEDERS Als er binnen uw gezin sprake is van seksueel misbruik, heeft dat grote invloed. Er is veel verdriet, boosheid, wantrouwen en schuldgevoel.

Nadere informatie

Dagbehandeling. SaRphatIStRaat. Onderdeel van Arkin

Dagbehandeling. SaRphatIStRaat. Onderdeel van Arkin Dagbehandeling SaRphatIStRaat Onderdeel van Arkin Ons doel is dat de cliënt een zelfstandiger, evenwichtiger en gezonder leven gaat leiden, of te voorkomen dat iemand verder achteruit gaat. Binnen de Dagbehandeling

Nadere informatie

Omgangscentrum Drenthe

Omgangscentrum Drenthe Yorneo 0 12 Omgangscentrum Drenthe Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis die vaak veel emoties teweeg brengt. Soms zijn de woede, de frustratie en het verdriet zo groot, dat het voor ouders moeilijk

Nadere informatie

Intensieve Gezinsbegeleiding

Intensieve Gezinsbegeleiding Intensieve Gezinsbegeleiding Samenwerken aan veranderingen binnen het gezin Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een warme en veilige omgeving waar je terechtkunt met grote opvoedings-

Nadere informatie

Polikliniek. Forensische Psychiatrie

Polikliniek. Forensische Psychiatrie Polikliniek Forensische Psychiatrie Wij zijn er voor mensen die grensoverschrijdend of strafbaar gedrag vertonen en hierdoor met politie of justitie in aanraking dreigen te komen of dit al zijn geweest.

Nadere informatie

informatiebrochure dagtherapeutisch behandelprogramma voor Onverklaarde Lichamelijke Klachten

informatiebrochure dagtherapeutisch behandelprogramma voor Onverklaarde Lichamelijke Klachten dagkolk informatiebrochure dagtherapeutisch behandelprogramma voor Onverklaarde Lichamelijke Klachten inhoud Inhoudstafel 02 Wat is de KOLK? 03 Wat is de dagkolk? 03 Voor wie is de dagkolk? 03 Doel en

Nadere informatie

Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling... 6 Afsluiting en nazorg

Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling... 6 Afsluiting en nazorg Inhoudsopgave Inleiding... 2 Voortraject... 2 Wat kan ik bij de aanmelding verwachten?... 3 Wat kan ik bij de intake verwachten?... 4 Behandeling... 6 Afsluiting en nazorg... 7 Overige informatie... 9

Nadere informatie

Kamertrainingscentrum

Kamertrainingscentrum Kamertrainingscentrum KTC Behandeling op weg naar zelfstandigheid voor jongeren vanaf 17 jaar Het kamertrainingscentrum (KTC) biedt een individuele en gefaseerde behandeling aan jongeren vanaf 17 18 jaar

Nadere informatie

Klinische opname. Algemene informatie

Klinische opname. Algemene informatie Klinische opname Algemene informatie In deze brochure van SymforaMeander centrum voor psychiatrie, vindt u algemene en praktische informatie over de behandeling en de gang van zaken in de kliniek. Leest

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis KINDEREN

&Ons Tweede Thuis KINDEREN &Ons Tweede Thuis KINDEREN & & KINDEREN Inleiding Het liefst zorg je als ouder zelf voor je kind maar soms heb je hulp nodig. Bijvoorbeeld als je kind een achterstand in de ontwikkeling of een verstandelijke,

Nadere informatie

Behandelprogramma chronische pijn. Almere

Behandelprogramma chronische pijn. Almere Behandelprogramma chronische pijn Almere Voor wie is het behandelprogramma zinvol? Als eerdere behandelingen zoals fysiotherapie of een operatie niet geholpen hebben komen mensen met chronische pijn vaak

Nadere informatie

Hulp voor gezinnen met meerdere, complexe problemen. Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling

Hulp voor gezinnen met meerdere, complexe problemen. Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling Hulp voor gezinnen met meerdere, complexe problemen. Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling Voorkomen dat het uit de hand loopt. Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling Gezinnen kunnen vastlopen in de opvoeding.

Nadere informatie

Gespecialiseerde begeleiding

Gespecialiseerde begeleiding Advanced Therapy Gespecialiseerde begeleiding Ibtisam Rizkallah Charlotte Stoop 06-44464540 026-3891964 info@advancedtherapy.nl 1 Inhoud Intensieve Ondersteuning Gezin... 2 (IOG)... 2 1.1 Inhoud en doelgroep...

Nadere informatie

Dwarslaesie uw behandelprogramma bij Adelante

Dwarslaesie uw behandelprogramma bij Adelante Dwarslaesie uw behandelprogramma bij Adelante Voorwoord Dwarslaesie Iedereen is anders. Elke situatie is anders en elk herstelproces verloopt anders. Dat realiseren wij ons heel goed. Om u voorafgaand

Nadere informatie

Voor wie? Hoe werkt het?

Voor wie? Hoe werkt het? GEZINSPOLI Heeft u een psychische aandoening en heeft dit een negatieve invloed op uw gezinsleven? Ervaart u vaak spanningen binnen de relatie met uw partner, is er sprake van een onrustige thuissituatie

Nadere informatie