WELKOM bij het Van Krevelenhuis! Informatieboekje kind

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WELKOM bij het Van Krevelenhuis! Informatieboekje kind"

Transcriptie

1 WELKOM bij het Van Krevelenhuis! Informatieboekje kind

2 Dit boekje over het Van Krevelenhuis is van

3 1. Wat is Curium-LUMC? 2. Het Van Krevelenhuis 3. De kennismaking en opname 4. Je eerste dag op het Van Krevelenhuis 5. Hoe gaat het dan verder? 6. Het dagprogramma 7. Therapieën 8. Het competentiemodel 9. Welke mensen kom je tegen? 10. Handige dingen om te weten 11. Tot slot Inhoudsopgave

4 1. Wat is Curium-LUMC? In Oegstgeest is een groot terrein met verschillende gebouwen. Dat heet Curium-LUMC. Er werken daar allemaal volwassen mensen die geleerd hebben om kinderen met verschillende problemen te helpen en om ze dingen te leren. Jij wordt een tijdje bij ons opgenomen in het gebouw dat het Van Krevelenhuis (unit B) heet. 2. Het Van Krevelenhuis In het Van Krevelenhuis is plek voor zeven kinderen. De kinderen zijn tussen de 6 en 12 jaar oud. Je wordt op het Van Krevelenhuis opgenomen als het thuis en/of op school niet goed gaat. Op het Van Krevelenhuis gaan we kijken hoe en of we jou kunnen helpen. De meeste kinderen blijven ongeveer 9 maanden op het Van Krevelenhuis. Als je binnenkomt in het van Krevelenhuis kom je in de hal. In de hal is er plek om je jas en je tas op te hangen. Ook staat er een kast om bijvoorbeeld je gymspullen in te bewaren. In de gang naar de huiskamer zijn twee wc s, een kamer met de wasmachine en de droger en een berging. Aan het eind van de gang heb je de huiskamer en een keuken. Beneden is er ook nog een speelkamer en een computerruimte. In de huiskamer is altijd een volwassene. Dit is een sociotherapeut. De huiskamer Als je de trap op gaat, kom je boven in een lange gang met de slaapkamers. Elk kind heeft een eigen slaapkamer. Eén slaapkamer is voor de sociotherapeut die s nachts blijft slapen. Zo kan je altijd naar de sociotherapeut gaan als er iets is waardoor je niet kan slapen. In je slaapkamer staan een bed, een kast, een bureau en een stoel. Jij kunt er met de spullen (speelgoed, knuffels, posters) die je van thuis hebt meegenomen iets gezelligs van maken. Ook heb je op je kamer een wastafel. Hier kun je je wassen en je tanden poetsen.

5 Boven zijn er vier douches, twee badkamers met bad en vier wc s. Ook is er een knutselruimte, een kussenkamer en een taakgericht programma ruimte waar kinderen overdag een schoolprogramma volgen. Bij het Van Krevelenhuis is er veel ruimte om buiten te spelen. Er zijn schommels, een glijbaan, een klimhuisje, een kabelbaan en een zandbak. In de berging (een soort schuur) kun je je fiets neerzetten. Hier staan bijvoorbeeld ook spullen voor in de zandbak. We hebben ook een skelter en een step. Bij de kennismaking zullen we je een uitgebreide rondleiding geven om alles goed te bekijken. 3. De kennismaking en opname Voordat je in het Van Krevelenhuis wordt opgenomen, kom je natuurlijk eerst kennismaken. Je hebt dan een gesprekje met je ouders, een sociotherapeut en de teamcoach. In dit gesprek ga je het hebben over waarom je in het Van Krevelenhuis wordt opgenomen en wat je wilt leren. Dit komt in de behandelingsovereenkomst te staan. Je krijgt alvast wat afspraken te horen over bijvoorbeeld het weekend en je bedtijd. Je mag zelf ook vragen stellen. Daarna ga je met de sociotherapeut een kijkje nemen in de groep. Op het van Krevelenhuis krijg je een mentor. Je mentor is iemand die op de groep werkt, een sociotherapeut. Hij of zij regelt dingen die voor jou belangrijk zijn. Zoals bijvoorbeeld programma s, werkpunten en je verjaardag. Als er iets is waar je over wilt praten, kan je naar je mentor gaan. Ook je mentor heeft vaak een gesprekje met jou hoe het met je gaat. Je mentor heeft ook contact met je ouders over hoe het met jou gaat in het Van Krevelenhuis.

6 4. Je eerste dag op het Van Krevelenhuis Je ouders brengen jou naar het Van Krevelenhuis. In het Van Krevelenhuis wacht een sociotherapeut op jou. We zeggen elkaar gedag en gaan dan in de huiskamer zitten. Waarschijnlijk heb je nu ook al een aantal mooie tekeningen gezien die je groepsgenoten voor jou gemaakt hebben. Dan gaan we wat drinken en even praten. Misschien heb je nog vragen, die kun je dan stellen. Vaak praten je ouders ook nog even met de sociotherapeut. Daarna ga je samen met je ouders naar boven om je spullen op je kamer te zetten en na ongeveer een half uurtje gaan je ouders weg. Je mag samen met de sociotherapeut je ouders uitzwaaien bij de voordeur. In de huiskamer maken we afspraken over wat je wilt gaan doen. Je zult ook je groepsgenoten leren kennen en misschien al wel samen willen spelen. Je zult heel veel zien en horen en nog niet alle regels weten, maar dat geeft niets. De sociotherapeuten helpen jou. Je krijgt de tijd om rustig te wennen. 5. Hoe gaat het dan verder? De eerste zes weken op het van Krevelenhuis gaan we jou goed leren kennen en kijken hoe we jou het best kunnen helpen. Jij hebt de tijd om te wennen aan alle nieuwe afspraken, regels en mensen. Elke week mag je, op een vaste dag en tijd, naar huis bellen. Hier worden met je ouders afspraken over gemaakt. Daarnaast heb je de mogelijkheid om elke woensdagmiddag (na schooltijd) naar huis te gaan of bezoek op de afdeling te ontvangen. Ook kun je dan naar sportclubjes, scouting of afspreken met vriendjes uit de klas of buurt. Jij zult merken dat het op de groep bijna elke dag hetzelfde gaat. Dat kun je ook zien in het volgende hoofdstuk, het dagprogramma. Als je op de groep bent, maken we afspraken over wat je gaat doen. Als je geen school hebt krijg je een taakgericht programma. Dit is een programma dat een beetje op schoolwerkjes lijkt. Zo kun je alvast een beetje wennen voor als je later weer naar school gaat. Ook ga je een paar keer naar verschillende therapieën. De therapeut gaat kijken of de therapie iets voor jou is en wat je er kan leren.

7 Als er zes weken voorbij zijn komt er een bespreking over jou. Er wordt een verslag over jou gemaakt, waarin staat wat we de afgelopen zes weken van jou gezien hebben. We bespreken of we je op het Van Krevelenhuis verder kunnen helpen en op welke manier. Dit komt in een behandelingsovereenkomst te staan en wordt met je ouders besproken. Ook jij mag een stukje schrijven hoe je het vindt gaan op het Van Krevelenhuis. Dan worden er afspraken gemaakt hoe we jou verder gaan helpen. En volgt er na 3 maanden weer een bespreking. Meestal blijven de kinderen 9 maanden op het Van Krevelenhuis. 6. Het dagprogramma Een dag in het Van Krevelenhuis ziet er als volgt uit: uur opstaan, wassen, aankleden, spelen en opruimen uur ontbijten uur tanden poetsen, tas inpakken, afspraken maken, naar school uur op school/taakgericht programma uur uit school uur drinken met koekje en snoepje uur vrije tijd / afspraken / therapie uur fruit eten en taakje doen uur vrije tijd / afspraken / therapie uur handen wassen en avondeten uur vrije tijd met drinken en douchen uur tanden poetsen en naar bed. Je wordt een kwartier door de sociotherapeut voorgelezen. De kleine huiskamer In je vrije tijd maak je afspraken met de sociotherapeut over wat je gaat doen. Je afspraken worden opgehangen op het pictobord. Zo kan je zien wat je hebt afgesproken en wat je gaat doen. Een picto is een kaartje met een plaatje of een woord.

8 Hieronder zie je voorbeelden van picto s: 7. Therapieën Bij Curium-LUMC zijn een aantal therapeuten. Dit zijn mensen die je kunnen helpen bij het leren van nieuwe dingen. Zij doen dit door te knutselen (beeldende therapie / BT), muziek te maken (muziektherapie / MT), te bewegen (psychomotorische therapie / PMT) of door schoolwerkjes met je te oefenen (educatieve therapie / ET). 8. Het competentiemodel In het Van Krevelenhuis werken we met het competentiemodel. Een moeilijk woord wat betekent dat we letten op de dingen die je al kan en dingen die je nog kan leren. Fase 1 In de eerste zes weken dat je hier bent, zit je in fase 1. Deze fase heet wennen en kennen. Je krijgt dan een duimenblad en je kan acht duimen per dag verdienen. Je kan een duim verdienen voor dingen die je goed doet. Zo kunnen jij en de sociotherapeut zien wat je allemaal al goed kan. Iedere dag worden de acht duimen ingewisseld voor stempels. De stempels kan je inleveren voor beloningen. Voorbeelden van beloningen zijn bijvoorbeeld: iets lekkers bakken of eten, extra computertijd, grabbelen uit de grabbelton of iets leuks doen met een ander kind. Als er zes weken voorbij zijn komt er een bespreking over jou. Als in deze bespreking besloten wordt dat we jou verder kunnen helpen ga je naar fase 2. Fase 2 Deze fase heet groeien en bloeien. We gaan dan kijken naar de dingen die je nog moeilijk vindt. Bijvoorbeeld opstaan of op tijd klaar zijn of samen spelen. In kleine stapjes gaan we je helpen dingen te leren die je moeilijk vindt. We noemen dit werkpunten. In fase 2 kan je elke dag acht duimen halen voor je werkpunt. Voor je werkpunten kan je ook beloningen verdienen. Deze beloningen staan opgeschreven en kan je vinden in de groep. Aan het einde van de behandeling merk je dat je al heel veel geleerd hebt, dat je veel kan en mag. Dan gaan we ons best doen om ervoor te zorgen dat je dezelfde dingen ook buiten het Van Krevelenhuis, zoals thuis en op school, goed kan. Als dit lukt en als bekend is wanneer je bij het Van Krevelenhuis weggaat, ga je naar fase 3. Fase 3 Deze fase heet gaan en staan. Je gaat naar fase 3 als je weet wanneer je weggaat van het Van Krevelenhuis. We herhalen dan alle werkpunten en oefenen veel thuis. Je kan dan laten zien wat je allemaal hebt geleerd!

9 9. Welke mensen kom je tegen? Je zult merken als je op het Van Krevelenhuis bent, dat er veel mensen zijn die proberen om je te helpen. Op het Van Krevelenhuis kom je vooral de sociotherapeuten tegen. Zij zijn er de hele dag voor jou om jou te helpen, maar ook om samen een spel te spelen bijvoorbeeld. Verder zal je de teamcoach (die regelt dat alles goed loopt), de kinderpsychiater (die zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld de goede medicijnen krijgt) en de systeemtherapeut (die praat met je ouders) vaak zien. Zij overleggen met de sociotherapeuten hoe het met de kinderen gaat. In het Van Krevelenhuis werkt ook iemand die ervoor zorgt dat alles wordt schoongemaakt. Zo blijven bijvoorbeeld de wc, de douche en je kamer lekker fris. Om spullen te maken die kapot zijn, komt de Technische Dienst van Curium-LUMC langs. 10. Handige dingen om te weten Op het Van Krevelenhuis vinden we het volgende belangrijk: 1. We gedragen ons op een respectvolle manier naar anderen. 2. We luisteren naar elkaar. 3. We praten rustig tegen elkaar. 4. We gaan voorzichtig om met spullen en ruimen deze na gebruik weer op 5. We helpen elkaar en vragen hulp wanneer iets niet lukt. Op het Van Krevelenhuis zijn er meer kinderen en meer volwassenen dan je bijvoorbeeld van thuis gewend bent. Hierdoor kan het drukker zijn dan in een gewoon huis. Als iets niet lukt, is de sociotherapeut er om je te helpen. Als je boos bent, zegt de sociotherapeut waar je rustig kan worden. Er is ook een speciale ruimte om rustig te worden als je heel boos bent, dit heet de rustig-word-kamer.

10 Overdracht De sociotherapeuten overleggen met elkaar hoe het met de kinderen gaat. Dit doen ze in het kantoor. Soms zitten daar ook de teamcoach, de kinderpsychiater en de systeemtherapeut bij. We noemen dit de overdracht. Als er overdracht is, hangt er een niet storen picto op de deur. Dat betekent dat je even moet wachten tot de sociotherapeut klaar is met de overdracht. Je kan dan nog even verder gaan met wat je aan het doen was, of in de huiskamer wachten en een boekje lezen. Naar huis gaan en opbellen Als je in het Van Krevelenhuis bent opgenomen, zul je merken dat je een aantal mensen uit je omgeving minder vaak ziet. Je ouders natuurlijk, maar ook broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes. Dat is best moeilijk en veel kinderen hebben dan verdriet en heimwee. Je kunt hier altijd met de sociotherapeuten over praten. Zij snappen dit heel goed en zullen proberen je te helpen. Alle kinderen hebben een afspraak hoe laat ze worden opgehaald en teruggebracht naar het Van Krevelenhuis in het weekend en in de vakanties. Dit noemen we de weekendregeling. Je ouders maken hierover afspraken met de sociotherapeuten. Bedtijden De bedtijden verschillen per leeftijd. In de weekenden en vakanties mag je wat langer opblijven. Je kunt hieronder opzoeken wat er voor jou geldt. Als je bij ons komt, spreken we ook een vaste tijd af waarop je gaat douchen of in bad gaat. Leeftijd Tanden Slapen poetsen en voorlezen uur uur uur uur uur uur uur uur uur uur uur uur uur uur uur uur Vakanties In de vakanties zijn er een aantal dingen anders. Je mag bijvoorbeeld een kwartier later naar bed. Ook blijf je in de ochtend langer op je kamer. Vanaf 7.30 uur mag je je gaan wassen en om 8.00 uur mag je gaan ontbijten. Vanaf 7.00 uur mag je natuurlijk wel zachtjes spelen op je kamer. De sociotherapeut komt even bij je kijken. Maar als je van uitslapen houdt, is dat ook prima. In de vakantie maken we ook wel eens een uitstapje naar bijvoorbeeld het bos, het strand, de bioscoop of een museum.

11 De speelkamer Corvee Net zoals thuis, doen de kinderen op het Van Krevelenhuis corveetaakjes. Dit zijn kleine klusjes zoals tafel dekken, limonade inschenken, afwasmachine in- en uitruimen, of bijvoorbeeld toetjes inschenken. Wasgoed Je vuile was wordt door je ouders gewassen. Zij nemen dit in het weekend mee of komen dit door de weeks ophalen. Wanneer je soms hele vieze kleren hebt en dit niet kan wachten tot het weekend, wassen de sociotherapeuten je kleren. Eigen spullen Als je naar het Van Krevelenhuis komt, mag je natuurlijk eigen spullen meenemen. Bijvoorbeeld posters, speelgoed, knuffels (niet meer dan 10) of een eigen dekbedovertrek. Deze moet wel van katoen zijn. Je spullen kun je neerzetten op je kamer. Wel moet het speelgoed in je kasten passen. Zo blijft je kamer opgeruimd en kan er goed schoon gemaakt worden. Ook kun je je eigen fiets meenemen naar het Van Krevelenhuis. In het Van Krevelenhuis kunnen spullen gemakkelijk kwijtraken. Daarom moet je zelf op jouw spullen passen. Als je niet in het Van Krevelenhuis bent, draaien we je kamerdeur op slot. In het kantoor kan de sociotherapeut ook spullen voor jou bewaren. In het kantoor van de sociotherapeut worden fietssleutels bewaard. Waardevolle spullen als je DS of mp3-speler worden bewaard in je vakje in de huiskamer, deze kan namelijk op slot zodat niemand anders er bij kan. De keuken Het eten s Ochtends eten we brood of ontbijtgranen zoals cruesli en cornflakes. s Middags eten we brood en één keer in de week nemen we er een ei bij of mag je een tosti maken. s Avonds

12 eten we warm. We koken iedere avond zelf in het Van Krevelenhuis. Je mag hier ook bij helpen. Computeren Het Van Krevelenhuis heeft: 1. Een tablet. 2. Een laptop. 3. De Nintendo Wii. Het Van Krevelenhuis zorgt voor de spellen op de computers. Als je een gameboy/ds hebt, mag je wel je eigen spelletjes gebruiken. Internet De sociotherapeut bepaalt op welke sites je mag. Je mag geen internetsites bezoeken die niet geschikt zijn voor kinderen. Curium-LUMC kan controleren welke internetsites zijn bezocht. Binnen Curium-LUMC is afgesproken dat je geen namen, foto s en films van anderen mag verspreiden. Het is dan ook verboden om dit via internet te doen. Reden hiervoor is dat we de privacy van iedereen respecteren. Op de afdeling is er dag- en nacht WIFI beschikbaar. We hebben daarom als afspraak dat we tijdens groepsmomenten en na bedtijd geen beeldschermen (telefoon, laptop, tablet) gebruiken. TV kijken Op het Van Krevelenhuis mag er doordeweeks tv gekeken worden. De groepsleiding overlegt naar welke series en films er gekeken mag worden. Vaak overleg je met je groepsgenoten wat iedereen wilt kijken. We kijken naar series en films die geschikt zijn voor alle leeftijden. Dat wordt aangegeven met dit symbool: Alleen maar tv kijken vinden we niet goed voor een kind daarom bespreken we ook altijd met jou welke andere dingen naast TV kijken je kan doen. Gevaarlijke voorwerpen Je mag geen voorwerpen hebben die voor jou of voor een ander gevaarlijk kunnen zijn. Bijvoorbeeld: zakmessen, (plastic) zwaarden, kruisbogen of pistolen, stokken of andere voorwerpen die lijken op wapens. Wanneer je twijfelt of je het voorwerp mag hebben op het Van Krevelenhuis overleg dan met de sociotherapeut. Huisdieren Vanwege allergieën hebben we geen huisdieren op de afdelingen binnen Curium-LUMC. Soms zijn er wel dieren op het terrein waar je bij mag gaan kijken. Denk aan konijnen, ezels of vogels. Foto s maken en filmen Je mag iemand alleen op de foto zetten of filmen als diegene dat goed vindt. Bij kinderen onder de twaalf jaar wordt eerst aan je ouders gevraagd of je wel of niet op de foto mag. Klachten Als je een klacht hebt, kun je hierover praten met je ouders, een sociotherapeut of je

13 mentor. Als die je niet kan helpen kan je contact opnemen met de patiëntenvertrouwenspersoon. De sociotherapeut kan je hier meer informatie over geven. De patiëntenvertrouwenspersoon is van maandag t/m donderdag te bereiken: Tot slot We zijn bij het einde van dit boekje aangekomen. Je hebt heel veel informatie gelezen. Gelukkig hoef je echt niet alles te onthouden. Je kunt altijd dingen vragen aan de sociotherapeut. Als je nu al een vraag hebt, kun je deze hieronder opschrijven, dan vergeet je het niet. Dit wil ik nog vragen: Wij wensen jou een fijne tijd toe in het Van Krevelenhuis. Wij proberen er met zijn allen voor te zorgen dat jij het naar je zin zult hebben. Maar ook dat je goed en op een leuke manier kan leren en kan werken aan de dingen waarvoor jij in het Van Krevelenhuis wordt opgenomen. Veel plezier en succes!!! Groetjes, Team Van Krevelenhuis mei 2016

WELKOM bij het Van Krevelenhuis!

WELKOM bij het Van Krevelenhuis! WELKOM bij het Van Krevelenhuis! Dit boekje over het Van Krevelenhuis is van Inhoudsopgave 1. Wat is Curium-LUMC? 2. Het Van Krevelenhuis 3. De kennismaking en opname 4. Je eerste dag op het Van Krevelenhuis

Nadere informatie

Informatieboekje kinderafdeling

Informatieboekje kinderafdeling Ithaka Informatieboekje kinderafdeling In je handen heb je een boekje met informatie over de kinderafdeling van Ithaka. Je bent hier niet alleen, er zijn nog ongeveer 20 andere kinderen op de afdeling.

Nadere informatie

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van:

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van: NASCHOOLSE DAGBEHANDELING Figaro Welkom! Binnenkort kom je kennismaken op Figaro. In dit boekje leggen we je alvast wat dingen uit. Het boekje is gemaakt voor kinderen die hier voor de eerste keer komen,

Nadere informatie

Als je naar De Hondsberg gaat

Als je naar De Hondsberg gaat Als je naar De Hondsberg gaat Hoi Je gaat een tijdje naar De Hondsberg. Je zult vast veel vragen hebben: hoe ziet mijn groep eruit? Wie kom ik tegen op de groep? Wat kan ik op De Hondsberg allemaal doen?

Nadere informatie

Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63

Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63 Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63 Welkom, Welkom in het CKG Koningin Fabiola, te Ronse Hallo, Ik ben Floddertje! 1. Wat is een CKG? CKG is de afkorting van

Nadere informatie

Je bent nu al bijna vier jaar en dan mag je naar school. Eerst mag je een paar ochtenden komen kijken.

Je bent nu al bijna vier jaar en dan mag je naar school. Eerst mag je een paar ochtenden komen kijken. Hoera! Wat leuk dat je bij ons naar school mag. Je wilt vast graag weten wat we allemaal gaan doen. Daarom staat dit boekje op de website van school. Hier staan heel veel belangrijke dingen die handig

Nadere informatie

Intensieve deeltijdbehandeling. Voor kinderen van 4-12 jaar

Intensieve deeltijdbehandeling. Voor kinderen van 4-12 jaar INFORMATIEBOEKJE DE ZOOMKANT MARKKANT Intensieve deeltijdbehandeling Voor kinderen van 4-12 jaar WAAROVER GAAT DIT BOEKJE? Binnenkort kom je naar de Zoomkant/Markkant om dingen te leren in een gezamenlijk

Nadere informatie

Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling

Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling Kempenhaeghe Locatie Hans Berger Kliniek Oosterhout - Kinderafdeling Hoooi Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling Inleiding Hoi, ik ben Kempy! Welkom bij Kempenhaeghe! Ik woon hier. Binnenkort word jij

Nadere informatie

Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling

Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling Kempenhaeghe Locatie Kempenhaeghe Heeze - Kinderafdeling Hoooi Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling Inleiding Hoi, ik ben Kempy! Welkom bij Kempenhaeghe! Ik woon hier. Binnenkort word jij bij ons opgenomen.

Nadere informatie

Joepie!! Ik mag naar de basisschool. Welkom op basisschool De Mussenberg

Joepie!! Ik mag naar de basisschool. Welkom op basisschool De Mussenberg Joepie!! Ik mag naar de basisschool Welkom op basisschool De Mussenberg Zo ziet mijn school er uit Jouw nieuwe school ligt in Horn. De school heeft twee ingangen naar de speelplaatsen. 1 ingang ligt aan

Nadere informatie

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders Schakenbosch in het kort Informatie voor jongeren en ouders Het lukt mij niet om vrienden te maken en te houden. Ik word zo snel boos, dat ik het zelf niet begrijp. Ik doe dingen die ik niet wil, omdat

Nadere informatie

Wat vinden kinderen ervan?

Wat vinden kinderen ervan? Een kwalitatieve en kwantitatieve verkenning Contents 1 Belangrijkste bevindingen 5 2 Kwalitatieve verkenning 9 3 Kwantitatieve verkenning 12 4 Bijlage 31 2 Onderzoeksopzet I In dit onderzoek is kinderen

Nadere informatie

Groepsboekje BSO sport de Kantine

Groepsboekje BSO sport de Kantine Groepsboekje BSO sport de Kantine Groepsboekje BSO sport De Kantine januari 2016 Inhoud Welkom bij BSO sport De Kantine!... 2 De Groep... 3 De groepsruimte binnen en buiten... 3 Wat is er te doen?...

Nadere informatie

Hoera, ik ga naar groep 1 van de Gerardusschool

Hoera, ik ga naar groep 1 van de Gerardusschool Hoera, ik ga naar groep 1 van de Gerardusschool R.K. Gerardusschool Meerkreuk 2 Oude Wetering 071-331 2958 info.gerardus@ssba.net Voor een bijna vier jarige Informatie boekje voor de nieuwe kinderen en

Nadere informatie

Welkom op Het Krijt. Informatie voor ouders van de leerlingen van groep 1 en 2

Welkom op Het Krijt. Informatie voor ouders van de leerlingen van groep 1 en 2 Welkom op Het Krijt Informatie voor ouders van de leerlingen van groep 1 en 2 Welkom bij ons op Het Krijt In dit boekje hebben we de belangrijkste informatie voor de groepen 1 en 2 voor u op een rijtje

Nadere informatie

Hand-outs ouderavond jaar 2

Hand-outs ouderavond jaar 2 Hand-outs ouderavond jaar 2 Inhoudsopgave Werkblad: Uitdagingen in gedrag 2 Overzicht voorwaarden voor gedragsverwachtingen 3 Matrix voor Thuis (leeg) 4 Matrix voor Thuis (ingevuld) 5 Les in goed gedrag

Nadere informatie

KNF ZWOLLE. Afdeling KNF Zwolle. Alles over het EEG-Onderzoek. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

KNF ZWOLLE. Afdeling KNF Zwolle. Alles over het EEG-Onderzoek. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde KNF ZWOLLE Afdeling KNF Zwolle Alles over het EEG-Onderzoek Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde 1. Welkom op de afdeling KNF AFDELING KNF Binnenkort kom je samen met je vader, moeder of

Nadere informatie

welkomstboekje Hallo!! thorbeckelaan bm maarssen telefoon: fax:

welkomstboekje Hallo!! thorbeckelaan bm maarssen telefoon: fax: welkomstboekje Hallo!! thorbeckelaan 2 3601 bm maarssen telefoon: 0346-562120 fax: 0346-554851 e-mail: directie@kbspionier.nl www.kbspionier.nl 4Hallo Je bent nu al bijna vier jaar en dan kom je bij ons

Nadere informatie

DE STEIGER WELKOM IN ONS IPO EN INTERNAAT

DE STEIGER WELKOM IN ONS IPO EN INTERNAAT DIT BOEKJE IS VAN: WELKOM IN ONS IPO EN INTERNAAT DE STEIGER Om je wat wegwijs te maken in De Steiger, krijg je dit boekje. Hierin staan vele zaken vermeld. Dit is een alleen van jou. Je mag erin kleuren

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Prentenboek Voor het eerst naar school Boek om samen met uw kleuter te lezen voordat hij/zij voor het eerst naar school gaat Veel leesplezier! Team BS De Driesprong Oude Baan 36 6286 BE Wahlwiller - Nijswiller

Nadere informatie

welkomstboekje school Basisschool KOM.MIJN

welkomstboekje school Basisschool KOM.MIJN welkomstboekje school Basisschool KOM.MIJN Jij wordt bijna 4 jaar. Hoera! Je mag dan naar school. Je komt bij ons in de klas. Gezellig! Kijk maar gauw verder. Eerst kom je binnen in onze hal, bij lokaal

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Naam: Welkom op De Leer!

Naam: Welkom op De Leer! Naam: Welkom op De Leer! Basisschool De Leer St. Michielsstraat 6 7255 AP Hengelo 0575-46 17 15 Welkom! Hallo, Je bent nu al bijna vier jaar en dan kom je bij ons in de klas. Nu mag je een paar keer komen

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. mijn huishouden

Inhoud. Mijn leven. mijn huishouden Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Keuken... 4 Hoofdstuk 2 Woonkamer... 6 Hoofdstuk 3 Slaapkamer... 8 Hoofdstuk 4 Badkamer... 10 Hoofdstuk 5 Berging... 12 Hoofdstuk 6 Opruimen... 14 Hoofdstuk 7 Afval...

Nadere informatie

Dagbehandeling de Regenboog

Dagbehandeling de Regenboog voor kinderen & ouders Informatie over dagbehandeling de Regenboog Dagbehandeling de Regenboog Soms is het nodig dat je een tijdje bij Karakter dagbehandeling volgt. Dat kan op de groep de Regenboog. Heb

Nadere informatie

Hoe gaat het in groep 1/2 b

Hoe gaat het in groep 1/2 b Hoe gaat het in groep 1/2 b Binnenkomst: - Als je op school komt hang je je jas op je eigen haakje onder je tent. Je tas zet je op de plank. - In de klas geef je de juf een hand en je pakt een spelletje

Nadere informatie

Informatieboekje Het Kompass Unit E

Informatieboekje Het Kompass Unit E Informatieboekje Het Kompass Unit E Observatie en kortdurende klinische behandeling van jongeren van 12 t/m 18 jaar Inhoudsopgave Inleiding 1. Informatie over Het Kompass Wat is Het Kompass? Wat is het

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Brugklaskamp 2019 Bergen op Zoom

Brugklaskamp 2019 Bergen op Zoom Klaverstraat 7 2565 BT Den Haag tel. 070-363 49 40 Goudsbloemlaan 131 2565 CR Den Haag tel. 070-363 34 39 E: info@segbroek.nl Brugklaskamp 2019 Bergen op Zoom 11 september - t/m 13 september Informatie

Nadere informatie

Welkom bij het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie

Welkom bij het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie Welkom bij het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie Huisregels voor patiënten en naastbetrokkenen Afspraken Deze huisregels zijn opgesteld om het verblijf binnen de kliniek voor iedereen zo

Nadere informatie

KNF Zwolle. Afdeling KNF Zwolle. Alles over het EEG-Onderzoek

KNF Zwolle. Afdeling KNF Zwolle. Alles over het EEG-Onderzoek KNF Zwolle Afdeling KNF Zwolle Alles over het EEG-Onderzoek 1. Welkom op de afdeling KNF afdeling knf Binnenkort kom je samen met je vader of je moeder een nachtje slapen bij het epilepsiecentrum in Zwolle.

Nadere informatie

2. Opvangvormen en openingstijden Kinderdagverblijf Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot uur.

2. Opvangvormen en openingstijden Kinderdagverblijf Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot uur. 2Lepelaars 2Lepelaars heeft een mooi pand gelegen in de Vogelwijk in Den Haag. Wij bieden voor kinderen van 0 tot 13 jaar opvang in zes verschillende groepen. Op de begane grond hebben wij drie babygroepen,

Nadere informatie

Mocht het afscheid nemen problemen opleveren bespreek dit dan even met de groepsleerkracht. Dan begeleiden jullie gezamenlijk uw kind hierbij.

Mocht het afscheid nemen problemen opleveren bespreek dit dan even met de groepsleerkracht. Dan begeleiden jullie gezamenlijk uw kind hierbij. De dagindeling in groep 1 en 2 De schooltijden voor de kleutergroepen zijn als volgt: s morgens 8.30 uur 11.45 uur s middags 13.00 uur 15.15 uur Woensdag 8.30 uur 12.00 uur Vrijdagmiddag vrij 10 minuten

Nadere informatie

Informatie Nieuwmarke

Informatie Nieuwmarke 1 Informatie Nieuwmarke INFORMATIE Persoonlijk begeleider: Gedragsdeskundige: Coördinerend begeleider: Postadres: Postbus 94, 7200 AB Zutphen Bezoekadres: Dr. W. Slotlaan 12, Rekken T 088 547 73 00 2 INFORMATIE

Nadere informatie

Ik ga naar school. Welkom op Daltonschool de Zevensprong!

Ik ga naar school. Welkom op Daltonschool de Zevensprong! Ik ga naar school Welkom op Daltonschool de Zevensprong! Daltonschool De Zevensprong Scherpencamp 2 3992 RD Houten 030-6374563 info@7spronghouten.nl www.7spronghouten.nl 1 Inhoudsopgave Welkom!... 3 De

Nadere informatie

Leesboekje het huis. Leesboekje Het Huis Pagina 1

Leesboekje het huis. Leesboekje Het Huis Pagina 1 Leesboekje het huis Leesboekje Het Huis Pagina 1 Dit is het huis. Dit is de tuin. Dit is de woonkamer. Dit is de keuken. Dit is de slaapkamer. Dit is de zolder. Dit is het dak. Dit is de trap. Dit is de

Nadere informatie

Dagbehandeling de Regenboog

Dagbehandeling de Regenboog voor kinderen Wat gebeurt er als je naar de dagbehandeling gaat bij Karakter Dagbehandeling de Regenboog Soms is het nodig dat je een tijdje bij Karakter dagbehandeling volgt. Dat kan op de groep de Regenboog.

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Prentenboek Voor het eerst naar school Boek om samen met uw kleuter te lezen voordat hij/zij voor het eerst naar school gaat Veel leesplezier! Team BS A gene Wienberg R.K. Basisschool A gene Wienberg Hilleshagerweg

Nadere informatie

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust Lekker slapen Tips voor een goede (nacht)rust Slaap: onmisbaar voor lichaam en geest. We hebben rust nodig om te herstellen van de dag. Bij kinderen is slapen daarnaast belangrijk voor een goede groei.

Nadere informatie

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust Lekker slapen Tips voor een goede (nacht)rust Slaap: onmisbaar voor lichaam en geest. We hebben rust nodig om te herstellen van de dag. Bij kinderen is slapen daarnaast belangrijk voor een goede groei.

Nadere informatie

Welkom in groep 1 en 2 van de Pieter Brueghelschool Informatieboekje voor de kleutergroepen Bauerstraat 6-8 tel 4436566

Welkom in groep 1 en 2 van de Pieter Brueghelschool Informatieboekje voor de kleutergroepen Bauerstraat 6-8 tel 4436566 Welkom in groep 1 en 2 van de Pieter Brueghelschool Informatieboekje voor de kleutergroepen Bauerstraat 6-8 tel 4436566 www.pieterbrueghelschool.nl De kalender Op het informatiebord hangt een BSO en overblijf

Nadere informatie

Welkom op de afdeling Psychiatrie Informatie voor cliënten en contactpersonen

Welkom op de afdeling Psychiatrie Informatie voor cliënten en contactpersonen Welkom op de afdeling Psychiatrie Informatie voor cliënten en contactpersonen Albert Schweitzer ziekenhuis augustus 2011 pavo 0098 Inleiding U heeft besloten hulp te zoeken bij het herstel van uw klachten

Nadere informatie

Welkom op onze school!

Welkom op onze school! Basisschool Sint Jozef Bandkeramiekersstraat 8 6181 CL Elsloo Tel: 046-4360852 www.bsstjozef-elsloo.nl Welkom op onze school! Speciaal voor jou dit boekje met handige weetjes. Bewaar het goed, dan heb

Nadere informatie

Mijn naam is: 3-6 JAAR. Deze brochure is voor kinderen van 3 tot 6 jaar

Mijn naam is: 3-6 JAAR. Deze brochure is voor kinderen van 3 tot 6 jaar Mijn naam is: 3-6 JAAR Deze brochure is voor kinderen van 3 tot 6 jaar Dit boekje zegt welke afspraken er zijn in Dageraad, zodat je weet wat er wel en niet mag in de leefgroep. Tijdens je verblijf in

Nadere informatie

gebruiksaanwijzing STRIP WIJZER

gebruiksaanwijzing STRIP WIJZER gebruiksaanwijzing STRIP WIJZER 1 Strip wijzer Wanneer de ketting van taken van de dag, van opstaan tot het naar bed gaan, duidelijk is voor het kind met autisme dan zijn er geen problemen. Echter bij

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Prentenboek Voor het eerst naar school Boek om samen met uw kleuter te lezen voordat hij/zij voor het eerst naar school gaat Veel leesplezier! Team BS Mechelen-Wahlwiller R.K. Basisschool Mechelen - Wahlwiller

Nadere informatie

onen Wonen Wonen Wonen Won Wonen Wonen met een kind Wonen n Wonen Wonen Wonen Wonen W onen Wone onen Wonen Wo Wonen Wonen Wonen Wonen Wonen Wone

onen Wonen Wonen Wonen Won Wonen Wonen met een kind Wonen n Wonen Wonen Wonen Wonen W onen Wone onen Wonen Wo Wonen Wonen Wonen Wonen Wonen Wone met een kind Belangrijke informatie W Won nen Won n Wo onen Won onen W nen en Won onen W nen Wo en Wo W Wo onen Wo n W Won en Won onen Wo onen n nen W nen Wo nen Won W Wo Hoe kun je het beste wonen met

Nadere informatie

Wegwijzer voor kinderen. Opname in Merem informatie voor kinderen en ouders

Wegwijzer voor kinderen. Opname in Merem informatie voor kinderen en ouders Wegwijzer voor kinderen Opname in Merem informatie voor kinderen en ouders 1 WELKOM! In Merem gaan we uit van de volgende kernwaarden: - Zorg goed voor jezelf - Zorg goed voor de ander - Zorg goed voor

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 7 Werken

Spreekopdrachten thema 7 Werken Spreekopdrachten thema 7 Werken Opdracht 2 bij 7.2 ** Knip de volgende pagina door. Je bent leidinggevende in een restaurant. Vandaag is de eerste werkdag van een nieuwe werknemer. Leg uit wat hij moet

Nadere informatie

Hoofdstuk II: 2Penselen

Hoofdstuk II: 2Penselen Versie juni 2014 Hoofdstuk II: 2Penselen 2Penselen ligt in de Schilderswijk, naast basisschool t Palet en het Hannemanplantsoen. Het kindercentrum is kleinschalig en gezellig, zodat de kinderen zich thuis

Nadere informatie

Wakker worden! Het droge-bed werkboek. zgt.nl

Wakker worden! Het droge-bed werkboek. zgt.nl Wakker worden! Het droge-bed werkboek zgt.nl 1 Dit boek is van: De afdeling Je gaat nu op de kinderafdeling van het ziekenhuis logeren. Op de afdeling liggen nog veel meer kinderen. Kleine baby s en grote

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1/2

Informatieboekje groep 1/2 Informatieboekje groep 1/2 Schooljaar 2016/2017 Schooltijden Onze schooltijden zijn: maandag, dinsdag en donderdag van 8:30 uur tot 12:00 uur en van 13:00 uur tot 15:00 uur. Woensdag van 8:30 uur tot 12:30

Nadere informatie

Huisregels. voor. kinderen

Huisregels. voor. kinderen Huisregels voor. kinderen Versie januari 2016 Inhoudsopgave Huisregels Dreumesen HD pagina 3 Huisregels Peuters HP.pagina 4 2 Huisregels Dreumesen We willen kinderen zoveel mogelijk op positieve wijze

Nadere informatie

PATIËNTENINFO. Naar het ziekenhuis... wat nu? Pediatrie: verpleegeenheid B5

PATIËNTENINFO. Naar het ziekenhuis... wat nu? Pediatrie: verpleegeenheid B5 PATIËNTENINFO Naar het ziekenhuis... wat nu? Pediatrie: verpleegeenheid B5 Naar het ziekenhuis... wat nu? inhoud naar het ziekenhuis...3 wat mag beer meenemen...4 hoe ziet de afdeling eruit...6 welke onderzoekjes

Nadere informatie

HUISREGELS BUITENSCHOOLSE OPVANG DE ROZENTUIN

HUISREGELS BUITENSCHOOLSE OPVANG DE ROZENTUIN HUISREGELS BUITENSCHOOLSE OPVANG DE ROZENTUIN Elk mens heeft het recht een eigen identiteit te ontwikkelen. Jenaplan Huisregels BSO De Rozentuin - september 2015 Pagina 1 Indeling In het informatieboekje

Nadere informatie

Alle kinderen gaan in de kring zitten. Mocht het afscheid nemen problemen opleveren neem dan even contact op met de groepsleerkracht.

Alle kinderen gaan in de kring zitten. Mocht het afscheid nemen problemen opleveren neem dan even contact op met de groepsleerkracht. Een dag bij de kleuters op De Bangert (bijlage bij de schoolgids) De schooltijden voor de kleutergroepen zijn als volgt: s morgens 8.30 uur 11.45 uur s middags 13.00 uur 15.15 uur Woensdag 8.30 uur 12.00

Nadere informatie

Voor het eerst naar de Pater van der Geldschool

Voor het eerst naar de Pater van der Geldschool Voor het eerst naar de Pater van der Geldschool s Morgens word je naar school gebracht door papa, mama, opa of oma. Het wachten op de speelplaats Het binnenkomen Om 5 voor half 9 gaat de zoemer; de juffen

Nadere informatie

Huisregels. voor. kinderen

Huisregels. voor. kinderen Huisregels voor. kinderen Versie september 2014 Inhoudsopgave Huisregels Dreumesen HD pagina 3 Huisregels Peuters HP.pagina 4 2 Huisregels Dreumesen We willen kinderen zoveel mogelijk op positieve wijze

Nadere informatie

Van Krevelenhuis. Unit B

Van Krevelenhuis. Unit B Informatieboekje ouders Van Krevelenhuis Unit B Zorgprogramma ontwikkelingsstoornissen Kind Inhoudsopgave 1. Curium-LUMC en het Van Krevelenhuis 1.1 Curium-LUMC 1.2 Voor wie is dit informatieboekje bestemd?

Nadere informatie

Hallo en welkom in De Steiger

Hallo en welkom in De Steiger Hallo en welkom in De Steiger Hier komen kindjes voor kort of wat langer wonen. Sommige gaan in de weekends en vakanties naar huis, anderen blijven ook die dagen in De Steiger. Dit hangt van kind tot kind

Nadere informatie

WELKOM BIJ DE CRISISOPVANG

WELKOM BIJ DE CRISISOPVANG WELKOM BIJ DE CRISISOPVANG Samen werken aan jouw toekomst Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Deze folder gaat over De Crisisopvang van Lijn5. Je leest in deze folder alles over De Opvanggroep

Nadere informatie

Van Krevelenhuis. Unit B

Van Krevelenhuis. Unit B Informatieboekje Van Krevelenhuis Unit B Zorgprogramma ontwikkelingsstoornissen Kind 2 Van Krevelenhuis Curium-LUMC Endegeesterstraatweg 27 2342 AK Oegstgeest Algemeen telefoonnummer: 071-5159600 Voor

Nadere informatie

Regels v.s.o. Om het gezellig en veilig te houden op v.s.o. de Beemden zijn er afspraken en regels gemaakt. Hier komen de belangrijkste:

Regels v.s.o. Om het gezellig en veilig te houden op v.s.o. de Beemden zijn er afspraken en regels gemaakt. Hier komen de belangrijkste: 1 Regels v.s.o. R Om het gezellig en veilig te houden op v.s.o. de Beemden zijn er afspraken en regels gemaakt. Hier komen de belangrijkste: 1 Kom op tijd! De school begint om 08.45 uur Als je een probleem

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1 & 2 van Aurora

Informatieboekje groep 1 & 2 van Aurora Informatieboekje groep 1 & 2 van Aurora Van harte welkom op Aurora! In dit boekje kunt u lezen hoe het er aan toe gaat op onze school Aurora. Veel leesplezier gewenst! Naar school gaan: De kinderen mogen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. De Kolibrie Pagina 3. Hoe ziet een dag eruit in de Kolibrie Pagina 4. Dagprogramma Pagina 5. Klassenregels Pagina 6

Inhoudsopgave. De Kolibrie Pagina 3. Hoe ziet een dag eruit in de Kolibrie Pagina 4. Dagprogramma Pagina 5. Klassenregels Pagina 6 1 Inhoudsopgave. De Kolibrie Pagina 3 Hoe ziet een dag eruit in de Kolibrie Pagina 4 Dagprogramma Pagina 5 Klassenregels Pagina 6 Schooltijden Pagina 6 Met welke mensen krijg je te maken Pagina 6 Gedragsondersteuning

Nadere informatie

Wat staat er in dit boekje?

Wat staat er in dit boekje? Wat staat er in dit boekje? Informatie voor ouders (scheur t maar uit voor ze!) 7 Even uitleggen 11 Ik & Zo! Dit ben ik! 15 Ik & Zo! Handig om te weten 17 Weekschema co-ouderschap 29 Planning weekenden,

Nadere informatie

De jeugd van je opa en oma

De jeugd van je opa en oma De jeugd van je opa en oma Welvaart na de Tweede Wereldoorlog Lesduur: 50 minuten Werkvorm: solo Lesvorm: vragen beantwoorden Opdracht Beantwoord de vragen zo goed mogelijk. Neem ze later mee naar je opa

Nadere informatie

Daardoor kan het toedienen van het groeihormoon keer op keer tot irritaties leiden. Irritaties waardoor iedereen er steeds minder zin in krijgt.

Daardoor kan het toedienen van het groeihormoon keer op keer tot irritaties leiden. Irritaties waardoor iedereen er steeds minder zin in krijgt. CONTRACT Informatie voor jou en je ouders Je gebruikt misschien al best lang groeihormoon. Iedere avond weer. Iets waarvan jij misschien denkt: Hoe lang nog?, Ik ben het zat!, of: Ik kan het nou onderhand

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 1 De wet langdurige zorg 4 Woon je in een instelling en heb je 24 uur per dag zorg en ondersteuning

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

Informatie boekje voor ouders/verzorgers: Broodje Knapzak tussenschoolse opvang. O.b.s. de Flierefluiter Bosgouw 235 1352 GW Almere Tel: 036-5312332

Informatie boekje voor ouders/verzorgers: Broodje Knapzak tussenschoolse opvang. O.b.s. de Flierefluiter Bosgouw 235 1352 GW Almere Tel: 036-5312332 Informatie boekje voor ouders/verzorgers: Broodje Knapzak tussenschoolse opvang. O.b.s. de Flierefluiter Bosgouw 235 1352 GW Almere Tel: 036-5312332 Dit boekje heeft u als ouder van onze school ontvangen

Nadere informatie

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust Lekker slapen Tips voor een goede (nacht)rust Slaap: onmisbaar voor lichaam en geest. We hebben rust nodig om te herstellen van de dag. Bij kinderen is slapen daarnaast belangrijk voor een goede groei.

Nadere informatie

VACATURES VRIJWILLIGERS. Midgard. Kom jij ons team versterken?

VACATURES VRIJWILLIGERS. Midgard. Kom jij ons team versterken? VACATURES VRIJWILLIGERS Midgard Kom jij ons team versterken? Augustus 2018 Wij zijn opzoek naar Nieuwe vrijwilligers die het huidige team komen versterken waardoor we onze bewoners nog meer mogelijkheden

Nadere informatie

INFORMATIE PEUTERSPEELZAAL T BIJENKORFJE. Peuterspeelzaal t Bijenkorfje Croesenstraat JK HAARLEM tel

INFORMATIE PEUTERSPEELZAAL T BIJENKORFJE. Peuterspeelzaal t Bijenkorfje Croesenstraat JK HAARLEM tel INFORMATIE PEUTERSPEELZAAL T BIJENKORFJE Peuterspeelzaal t Bijenkorfje Croesenstraat 51 2015 JK HAARLEM tel.023-5246333 www.haarlemeffect.nl E-mail: bijenkorfje@haarlemeffect.nl De leidsters van Peuterspeelzaal

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

Slapen een probleem (4-12 jaar)

Slapen een probleem (4-12 jaar) Slapen een probleem (4-12 jaar) 1 2 Slapen een probleem (4-12 jaar) Voldoende slaap belangrijk! Iedereen heeft slaap nodig. Voldoende slaap geeft een uitgerust en fit gevoel. Onvoldoende slaap leidt tot

Nadere informatie

Welkom bij: Infoboekje

Welkom bij: Infoboekje Welkom bij: Infoboekje Hallo nieuwe Vriendjes en ouders, Welkom op Vriendjes van Kockengen! Om het wennen en het verblijf op de groep soepel te laten verlopen hebben we in dit boekje omschreven hoe alles

Nadere informatie

Welkom op de St. Willibrordschool

Welkom op de St. Willibrordschool Welkom op de St. Willibrordschool Wij vinden het erg gezellig dat je bij ons op school komt. Als jij vier jaar bent mag je met ons meedoen! Adres Oranjelaan 96 2161 KH Lisse Telefoon 0252-414101 E-mail

Nadere informatie

Voorlichtingsfolder rooming in en ouderparticipatie

Voorlichtingsfolder rooming in en ouderparticipatie Voorlichtingsfolder rooming in en ouderparticipatie Allereerst willen wij u van harte welkom heten in Haaglanden Medisch Centrum (HMC) Westeinde. U bevindt zich op afdeling C13B, de kinderafdeling. Door

Nadere informatie

Voor het eerst naar school. Kennismaken met groep 1

Voor het eerst naar school. Kennismaken met groep 1 Voor het eerst naar school Kennismaken met groep 1 Beste ouder(s)/ verzorger(s), Wat fijn dat we u en uw kind mogen verwelkomen op onze school De Opdracht. We hopen natuurlijk dat hij of zij het snel naar

Nadere informatie

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Mijn Hummelboekje HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Dit is Hummeltje. Hummeltje kan eventjes niet bij zijn mama en papa wonen, omdat zij nu niet voor hem kunnen zorgen. Daarom komt Hummeltje naar t Hummelhuis.

Nadere informatie

Basisschool De Waterloop Terlostraat KW Bergeijk

Basisschool De Waterloop Terlostraat KW Bergeijk Basisschool De Waterloop Terlostraat 5 5571 KW Bergeijk 0497-571235 Welkom Binnenkort wordt uw kind vier jaar en mag hij/zij starten in unit 1-2-3 op de basisschool. U hebt gekozen voor onze school om

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Hieronder wordt een aantal kernpunten uit het pedagogische beleidsplan van Kinderdagverblijf Het Sprookjesbos besproken. Het volledige pedagogische beleidsplan ligt ter inzage op

Nadere informatie

Hallo! Ben jij hier nieuw? Welkom! Ik ben Blokje. Ik ben. jaar. Wat is jouw naam?. Mooie naam! Wil je vrienden zijn?

Hallo! Ben jij hier nieuw? Welkom! Ik ben Blokje. Ik ben. jaar. Wat is jouw naam?. Mooie naam! Wil je vrienden zijn? Hallo! Ben jij hier nieuw? Welkom! Ik ben Blokje. Ik ben. jaar. Wat is jouw naam?. Mooie naam! Wil je vrienden zijn? Is het jouw eerste dag hier? Ik woon hier al 1 jaar. Eerst woonde ik samen met mijn

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan Locatie Herwen

Pedagogisch Werkplan Locatie Herwen Pedagogisch Werkplan Locatie Herwen INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. GROEPSSAMENSTELLING 3 3. INDELING EN INRICHTING VAN DE BINNEN EN BUITENRUIMTE 4 4. DAGRITME 4 5. ALGEMENE REGELS 6 6. SIGNALEREN 6 ELMO-Kinderopvang

Nadere informatie

Basisschool St.Bernardus Loo KP Bergeijk Jij bent welkom.

Basisschool St.Bernardus Loo KP Bergeijk Jij bent welkom. Basisschool St.Bernardus Loo 109 5571 KP Bergeijk 0497-571235 Jij bent welkom Email: infostbernardus@skozok.nl www.stbernardus.nl Welkom Binnenkort wordt uw kind vier jaar en mag hij/zij starten bij ons

Nadere informatie

Datum: vrijdag 31 augustus 2018

Datum: vrijdag 31 augustus 2018 Datum: vrijdag 31 augustus 2018 Populierenblaadje Algemeen: We zijn helemaal klaar voor de werkweek en het kamp. Het ziet er naar uit dat het mooi weer gaat worden. Hebben jullie er ook zoveel zin in?

Nadere informatie

Hallo en welkom in De Steiger

Hallo en welkom in De Steiger Hallo en welkom in De Steiger Hier komen kindjes voor kort of wat langer wonen. Sommige gaan in de weekends en vakanties naar huis, anderen blijven ook die dagen in De Steiger. Dit hangt van kind tot kind

Nadere informatie

Welkom op de St. Willibrordschool

Welkom op de St. Willibrordschool Welkom op de St. Willibrordschool Wij vinden het erg gezellig dat je bij ons op school komt. Als jij vier jaar bent mag je met ons meedoen! Adres Oranjelaan 96 2161 KH Lisse Telefoon 0252-414101 E-mail

Nadere informatie

A B C D. OKV Beroepen Pinksterkamp

A B C D. OKV Beroepen Pinksterkamp A B C D OKV Beroepen Pinksterkamp 7 juni t/m 10 juni 2019 OKV Pinksterkamp een feest voor iedereen Beste Kampganger, De Pinksterdagen staan bij OKV altijd in het teken van het Pinksterkamp. Al vele jaren

Nadere informatie

Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten. Eikenhorst

Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten. Eikenhorst Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten Eikenhorst Je komt mogelijk binnenkort op Eikenhorst. Daar is alles anders en nieuw vergeleken met waar je nu woont. Om je te laten wennen aan al dat nieuwe,

Nadere informatie

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van De Buikslotermeer

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van De Buikslotermeer Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van De Buikslotermeer Januari 2019 Welkom bij de voorschool van De Buikslotermeer. U heeft gekozen voor onze voorschool om uw kind een goede en leerzame

Nadere informatie

Wie betaalt wat? Lunet zorg, februari 2016

Wie betaalt wat? Lunet zorg, februari 2016 Wie betaalt wat? Lunet zorg, februari 2016 Uitleg folder Als je bij Lunet zorg woont heb je recht op bepaalde zaken. Sommige zaken worden betaald door Lunet zorg. Lunet zorg krijgt daarvoor geld vanuit

Nadere informatie

Reisinformatie werkweek klas 3

Reisinformatie werkweek klas 3 Reisinformatie werkweek klas 3 Schooljaar 2014-2015 Beste 3 e klassers, Aan het einde van het derde schooljaar is het gebruikelijk om op werkweek te gaan. Dit jaar gaan we naar de Ardennen. We vertrekken

Nadere informatie

De Zwaluwen Piraten 2016

De Zwaluwen Piraten 2016 De Zwaluwen Piraten 2016 4-7 mei 2015 Inhoudsopgave - Voorwoord - Belangrijke mededelingen voor de ouders - De kampregels - Wat moet ik meenemen Voorwoord Woensdag 4 mei start alweer het 34 e jeugdkamp

Nadere informatie

Onze bed opmaken afwachtend om buiten te spelen maar eerst gingen we een rondje.

Onze bed opmaken afwachtend om buiten te spelen maar eerst gingen we een rondje. WE STAPTE DE BUS IN EN KEKEN NAAR DE KLOK WE WOUDEN Weten hoe lang het zou duren toen we eindelijk Aan kwamen. We hadden de spullen uit de bus en zetten Het bij het kamphuis neer en toen gingen we Onze

Nadere informatie

Pakket 9 Verblijf met herstelgerichte verpleging en verzorging

Pakket 9 Verblijf met herstelgerichte verpleging en verzorging BESCHRIJVING VAN DE ZORGZWAARTEPAKKETTEN Pakket 9 Verblijf met herstelgerichte verpleging en verzorging Pakket 9 Verblijf met herstelgerichte verpleging en verzorging is voor mensen die een zware operatie

Nadere informatie

Algemene informatie. Versie 1.0 datum 17-11-2015. Kinderopvang Ilse T.a.v. Ilse Diepens - van der Steuijt Kamille-erf 45, 2643 HX Pijnacker

Algemene informatie. Versie 1.0 datum 17-11-2015. Kinderopvang Ilse T.a.v. Ilse Diepens - van der Steuijt Kamille-erf 45, 2643 HX Pijnacker Algemene informatie Versie 1.0 datum 17-11-2015 Kinderopvang Ilse T.a.v. Ilse Diepens - van der Steuijt Kamille-erf 45, 2643 HX Pijnacker www.kinderopvangilse.nl info@kinderopvangilse.nl Telefoon: 015-8795805

Nadere informatie