bewust in het leven wil staan te maken heeft met verlies meer zelfvertrouwen wil ervaren assertief wil zijn een cadeautje verdient

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "bewust in het leven wil staan te maken heeft met verlies meer zelfvertrouwen wil ervaren assertief wil zijn een cadeautje verdient"

Transcriptie

1 Inspiraties, affirmaties en overwegingen voor elke dag. Voor iedereen die: bewust in het leven wil staan te maken heeft met verlies meer zelfvertrouwen wil ervaren assertief wil zijn een cadeautje verdient Copyright september 2013 PBL-Coaching & Training Website: ; info@pblcoaching.nl

2 DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Alledaagse overdenkingen voor het dagelijks leven

3

4 DAMstenen voor het dagelijks Leven Dit boekje draag ik op aan mijn vader, mijn moeder en mijn kinderen, die ik liefheb en van wie ik zoveel heb mogen leren. Ferrie Damhuis

5 Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming worden gekopieerd of op andere wijze gedupliceerd. Uitgave: eigen beheer. Copyright september 2013 PBL-Coaching & Training, Arnhem, Ferrie Damhuis Website: ; info@pblcoaching.nl

6 Voorwoord Daar ligt het dan. Een boekje met dagelijkse overdenkingen. Noem het maar tegeltjeswijsheden. Gezegden en uitdrukkingen die ik in mijn levensjaren en werk als Personal Life Coach & Trainer heb opgedaan. Deels van mezelf en deels opgevangen. Met ál die wijsheden heb ik geleefd en ze doorleefd. Elke dag opnieuw heb ik ze mogen gebruiken, voor mezelf en voor anderen. Nu ontstond het idee om ze eens op een rijtje te zetten. Ze te bundelen. Waarom? Om iets achter te laten? Misschien, maar meer om ze allemaal bij elkaar te zien. Om er van te genieten en ze weer bewust te worden. Graag deel ik ze met je. Het zijn wijsheden, die iedereen wel kent. Maar kennen en weten zijn 2 verschillende dingen. Ik nodig je uit om dit boekje regelmatig open te slaan. Als een van deze wijsheden voor jou van toepassing is, laat die dan drie keer per dag helemaal door je heen gaan; innemen, van je kruin tot aan je tenen. Na verloop van tijd, heb jij je deze wijsheden eigen gemaakt. Zijn het je nieuwe overtuigingen geworden. In de hoop dat je gelukkiger in het leven staat! Ferrie Damhuis

7 Geluk Wanneer je iets verwacht en het gebeurt niet, dan valt het tegen. Dan ben je teleurgesteld. Herken je dat? Simpel voorbeeld: Een goede kennis neemt altijd als hij op de koffie komt, iets lekkers mee. Deze keer is hij het vergeten of heeft geen tijd gehad. Je had je er helemaal op verheugd.. Tegenvaller dus je ging er van uit.. Of: Iemand zegt: Ik bel je zó terug. Je hebt de verwachting, dat in een paar minuten wordt gebeld. Maar, dat duurt wat langer omdat die ander nog even iets moet doen. Maar jij zit er op te wachten. en dát duurt lang Dat valt dus tegen. Laat het dus los, heb geen verwachting! En geniet van alles wat zomaar op je pad komt. Wat zomaar gebeurt. En ontvang het met open armen, in dankbaarheid.

8 Geluk zit in dié dingen die je niet verwacht! Ferrie

9 Inzicht Heel veel dingen die je dagelijks doet, vind je zo gewoon dat je er niet eens erg in hebt. Heel vaak, is het een aangeleerd gedrag. Dat doe je al zo lang, dat het gewoon een overtuiging is geworden. Het moet toch gewoon zo?, denk je. Tot het moment dat je INZICHT krijgt in wát je doet en hoé je het doet. En bovenal.welke invloed dat heeft op het gedrag van anderen naar jou. Zodra je dat kunt inzien én accepteren, kan je werken aan verandering van je gedrag.

10 Inzicht is verandering Acceptatie de weg naar JOUW leven Ferrie

11 We onthouden zo veel Er zijn zo ontzettend veel dingen die we kunnen leren en allemaal onthouden. Ga voor jezelf maar eens na, hoeveel je in je leven al hebt geleerd en opgeslagen. Denk maar eens terug aan de dingen die jij hebt meegemaakt in je leven. Dingen die je geleerd hebt, op school, op je werk, je ervaringen, gebeurtenissen. En het meeste ervan heb je onthouden. Het is bewust of onbewust aanwezig in je brein. En als je dan zo veel kan onthouden wat maakt dan, dat jij jezélf zo vaak vergeet? Denk eens meer om en aan jezelf! Daar maak je iederéén gelukkig mee!

12 We onthouden zó veel, maar vergeten vaak onszélf! Ferrie

13 Kennis In onze westerse landen, doen we erg veel moeite om wijs te worden. Van jongs af aan gaan we naar school. Leren, studeren, krijgen een diploma en zijn wijs Met andere woorden: er wordt veel aandacht gegeven aan de ontwikkeling van ons hoofd. We vergeten echter, dat kennis in je hoofd zit. In onze ontwikkeling, wordt het lichaam (het gevoel) vaak vergeten. Opgeslagen kennis wordt pas weten, als we ons de kennis hebben eigen gemaakt. Dat wil zeggen: als het door ons hele lichaam geaccepteerd is. Als ons gevoel er aan toegevoegd is. Dan is het zo vanzelfsprekend, dan doe je gewoon. Dan bén je wat je weet!

14 Kennis zit in je hoofd, wéten zit in je lijf! Ferrie

15 Oordeel Ons beoordelingsvermogen stelt ons in staat ons zelf te beschermen tegen situaties die gevaarlijk voor ons zijn. Dat is een natuurlijke gave, om te kunnen overleven in onveilige situaties. Denk maar eens aan hoe je dagelijks bijvoorbeeld een verkeerssituatie beoordeelt. Met datzelfde beoordelingsvermogen, denken we ook bepaalde situaties te kunnen veroordelen. Vaak situaties, waar we de details niet van kennen. Veroordelen doen we vaak vanuit angst. Angst voor onszelf, of we het zelf wel allemaal goed doen.. Zolang je druk bent met kijken naar anderen, hoef je niet naar jezélf te kijken.

16 Beoordelen beschermt jezelf Veroordelen is vaak angst! Ferrie

17 Volwassen worden Vanaf onze geboorte tot ongeveer het 12 e levensjaar, zijn we volledig afhankelijk van onze opvoeders. We leren álles van ze, eten, drinken, kruipen, lopen, praten Ook bepaalde gewoontes van de opvoeders nemen we over. Zowel uitgesproken als onuitgesproken normen en waarden worden in die tijd al op ons overgebracht. We hebben op die leeftijd nog geen filter, om te kunnen bepalen wat nou goed of slecht is. We zijn niet in staat om te onderscheiden wat nou wel of niet bij ons past. Héél veel van de aangeleerde dingen zijn fantastisch. Hierdoor kunnen we ons gedragen in de maatschappij. Maar, er zijn ook aangeleerde gewoontes (overtuigingen) waar je later last van krijgt. Waar je tegenaan loopt. Het is belangrijk om juist dié zaken te herkennen en, als je er last van hebt, een ander gedrag aan te leren. Dat vergt moed en doorzettingsvermogen. Maar de beloning is, dat je meer jezélf zal kunnen zijn. Beter in je vel zit!

18 Volwassen worden is: Afleren wat niet bij Jou past! Maak je éigen keuzes. Word JEZÉLF! Ferrie

19 Leven en lef Om wérkelijk te leven, is lef nodig! Waarom, zal jij je afvragen? Als jij bewust in het leven staat, zal je tegen dingen aanlopen waar je last van hebt. Normen en waarden van anderen, die jouw grens overschrijden. Momenten waarop jij je éigen keuzes zal willen kunnen maken. Wérkelijk bewust leven, is je éigen verantwoordelijkheden nemen. Staan in het leven en het leven léven zoals jij dat wilt! Dáár is lef, moed en kracht voor nodig! Wees er tróts op, inclusief de fouten die je daar in tegen komt. Dan heb je joúw leven geleefd!

20 Om écht te LEVEN is LEF nodig! Ferrie

21 Leven is te kort Het leven duurt maar even. Het kan zomaar voorbij zijn. Zélfs als je een hoge leeftijd bereikt, is het achteraf gezien, voorbij voordat je het weet. Zelfs dán is het vaak te kort geweest. Als je spijt hebt van dingen, ga dan na of je iets goed te maken hebt met iemand. Doé de dingen die je graag wil doen. Zodat je achteraf nooit zult hoeven te zeggen: had ik maar. of ik had nog zo graag. Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen. Sta niet te lang stil bij gebeurtenissen. Het leven gaat verder. zorg dat je er niéts van mist!

22 Het leven is te KORT om lang bij STIL te staan! Ferrie

23 Leven is simpel Van jongs af aan leren wij, dat voor de meeste problemen een (vaak ingewikkelde) oplossing is. In onze westerse wereld, wordt een computer uitdraai vaak eerder geloofd dan een handgeschreven stuk. Iemand die gestudeerd heeft, zal het wel weten.. Dat zal ongetwijfeld voor een aantal zaken op kunnen gaan. Maar zeer veel problemen kunnen simpel opgelost worden. Vaak is een oplossing zó simpel, dat het moeilijk is voor ons om dat te kunnen bedenken. Puur, omdat we gewoon zijn om vanuit onze kennis te kijken naar problemen. Als je vanuit kennis kijkt, kijk je niet vanuit je eigen kern. Niet vanuit je wezen. Simpelheid zit in je gevoel, in je wezen. Misschien is het leven wel zó simpel, dat het juist dáárom moeilijk is..

24 Het leven is zó simpel dát maakt het vaak moeilijk! Ferrie

25 Alle verlies is ingrijpend Van nature houden we vast aan het leven. We houden vast aan alles en iedereen om ons heen. Het is een menselijke drang naar zekerheid en angst voor de dood. Toch krijgt élk mens te maken met verlies, met de dood. Dat maakt ons onzeker, dat is waarom dood vaak zo ingrijpend is. Soms kunnen we, voor ons eigen gemoedsrust, een verklaring geven voor de dood van iemand (leeftijd, ziekte etc.). Maar vaker kunnen we er geen zinnige reden aan geven. Zorg dat je ruimte geeft aan je verlies en verdriet. Laat het zijn en geef het toe. Het moet mógen, voorál van jezelf! Verwerk het en geef het een mooi plekje in je hart. Bedenk dat je verdriet hebt, omdat je hebt lief gehad! Ode aan ál diegene die ik in dit aardse leven niet meer zal tegenkomen. Die ik lief heb, koester in mijn hart.

26 Álle verlies is ingrijpend omdat je hebt lief gehad! Ferrie

27 Wat je lief hebt, kan je verliezen Bij rouw en verlies, hebben we het vaak over de dood van iemand die ons dierbaar is. Maar bedenk, dat je álles wat je lief hebt kan verliezen. Dat kan van alles zijn. Sta jezelf daarom toe om te rouwen om je verlies. Wát het dan ook is, je hebt het lief (gehad). Denk hierbij dus ook aan: je gezondheid / vitaliteit je baan je huis je huisdier je vruchtbaarheid je huwelijk, relatie Vul het zelf maar verder in. Realiseer je dit en koester wat je lief hebt! Zo lang het er is! Missen = blij zijn dat je iets of iemand gekend hebt!

28 Álles wat je lief hebt kan je verliezen. Geniet er van zolang het er is! Ferrie

29 Zoals je het ervaart Vaak wordt gekeken naar hoe iets werkelijk was. Alle details worden nagegaan. Discussies vinden plaats. Veelal worden verwijten gemaakt, zéker als het gaat om dingen uit het verleden. Tijdens onze opvoeding maken we ook van alles mee. Vaak wordt daaraan de schuld gegeven van iets waar je nu tegen aan loopt. Tóch kan het anders geweest zijn. Het is eigenlijk niet zo belangrijk hoe het nou werkelijk was (in detail). Belangrijker is, hoe jij het ervaren hebt. Én wat je er nú mee doet. Het heeft geen zin om je opvoeders te verwijten. Het verleden valt niet terug te draaien. Bovendien kunnen we alleen maar naar het verleden kijken, met de ogen (en kennis) van nu. Dat maakt het moeilijk (en vaak zinloos) om daar mee bezig te zijn. Het is essentieel, dat jij je realiseert hoe jij het ervaren hebt. En jij beslist, hoe je er nú in je volwassen leven mee om gaat. Het oude in stand houden, of veranderen

30 De werkelijkheid is minder belangrijk, dan hoe jij het ervaart! Luister naar je gevoel! Ferrie

31 Geboorterecht Op de dag dat je geboren bent, kreeg je het recht om te leven. In je eerste levensjaren, ben je volledig afhankelijk van je opvoeders. Je kunt zelf nog geen beslissingen nemen, laat staan dat je het verschil kent tussen wat goed is of niet. Maar zodra je volwassen bent, mág en kán je alles zelf bepalen. Ben je zélf verantwoordelijk. Néém dan ook je verantwoordelijkheid. Maak gebruik van dat recht en geef het niet aan anderen. Leef je éigen leven, zoals dat bij jou past!

32 Op de dag van je geboorte, kreeg je récht te léven! Ferrie

33 Medelijden Oh, wat willen sommigen van ons graag anderen helpen. Vaak gebeurt dat, zodat je (onbewust) niet aan je eigen ellende hoeft te denken. En ach, met helpen is helemaal niets mis. Zéker als een van je naasten steun en hulp nodig heeft. Je kunt dan erg meeleven met diegene, voorál als je hem of haar lief hebt. Maar de grootste helpers onder ons, kennen de valkuil. Het grote risico is, dat je wérkelijk gaat mee lijden. Je ligt er nachten wakker van, functioneert overdag niet goed meer Ken je dat? Wie heeft er iets aan, wie schiet er iets mee op als jij nachten wakker ligt. Daar wordt echt niémand beter van! Beter is dus, om mee te leven. Dan leef jij je in, in de situatie van de ander. Voelt wat die voelt. Maar realiseer je tegelijkertijd, dat t niet joúw pijn is. Pas dán kan je er werkelijk voor iemand zijn en steunen. En zal die ander zich gesteund en begrepen voelen. Dán zijn twee mensen blij met elkaar.

34 Mede-LIJDEN geeft 2 mensen pijn Mede-LEVEN geeft 2 mensen een goed gevoel! Ferrie

35 Wat wil ik echt? Weet jij altijd wat je wilt? Heb jij ook wel eens, dat je iets doet wat gevraagd wordt. En eigenlijk heb je geen zin, of heb je achteraf spijt van je toezegging. Heb jij ook wel eens, dat je voor een keuze staat en eigenlijk gewoon niet weet wat je wilt? Stel jezelf dan eens 4 keer de vraag: Wat wil ik echt? Élke keer dat jij jezelf die vraag stelt, leg je de klemtoon op het volgende woord van die zin. Goede kans, dat je antwoord héél anders is. Dat het antwoord dat je geeft, is wat je wérkelijk wilt!

36 wát wil ik echt? wat wíl ik echt? wat wil ík echt? wat wil ik écht? Ferrie

37 Korte pijn Velen van ons, lijden in stilte. Laten dingen voortgaan, die kwetsen, verdriet of pijn doen. Laten dingen gebeuren en slikken ze in. Hoe meer je dat doet, des te groter de kans dat het zich gaat uiten in lichamelijke klachten. Lange kwelling Luister naar je gevoel, práát vanuit je gevoel. Geef uiting van je gevoel aan de ander, vanuit jouw waarneming. Stop met gebeurtenissen of contacten, die voor jou niet goed voelen. Beter korte pijn, dan lange kwelling met alle gevolgen van dien

38 Beter korte pijn dan lange kwelling! Jij hebt de keuze doe er iets aan! Ferrie

39 Doe wat je zegt Confusius (een wijsgeleerde uit China vchr) deed veel wijze uitspraken. Hij zei onder andere: Een superieur mens handelt alvorens te spreken, en spreekt daarna in overeenstemming met zijn daden. Dit wordt ook wel congruent genoemd. Congruent zijn betekent, dat er overeenkomst is tussen denken, voelen en spreken. In de praktijk is er vaak een verschil tussen wat we denken en voelen, of tussen denken en wat we zeggen. Het is eigenlijk een vorm van liegen (óók naar jezelf!). Deze term slaat dan ook op het écht en oprécht zijn, eerlijk naar jezelf en anderen. Daar zijn mensen gevoelig voor. We vertrouwen mensen die congruent zijn.

40 Doe wat je zégt, en zeg wat je doet! Ferrie

41 Moeten We leven in een maatschappij, waar heel veel moet. We moeten alles voor elkaar hebben. Als voorbeeld: Het liefst hebben veel moeders het helemaal voor elkaar in hun gezin, precies zoals hún moeder dat deed. Ze vergeten echter, dat zíj daarnáást nog een baan buitenshuis hebben (dat had hun moeder vaak niet). Daar waar je merkt, dat je van alles moet, wordt het tijd om na te gaan of het ook anders kan. Vaak kunnen we dingen anders regelen, hulp vragen aan de partner of in de omgeving. Zie alles wat je moet doen zó te regelen, dat je de dingen die overblijven graag wil doen. Zo houd je het langer vol, ben je minder gestrest, heb je meer plezier én ben je een leuker mens!

42 Hoe meer je MOÉT Des te minder je DOET! Jij hebt áltijd de keus doe er iets aan! Ferrie

43 Word jezélf! Is het niet eens tijd, om jezélf te worden? Je hebt ooit aangeleerd, om je aan te passen aan de omgeving. Te handelen zoals van je verwacht werd. Zo heb je jarenlang geleefd en voelde jij je daar niet altijd even prettig bij. Ongemakkelijk misschien zelfs. Het wordt tijd om jezélf te zijn! Om de gewoontes af te leren waar je last van hebt. Leven vanuit je eigen gevoel, je normen en waarden. Dán pas, ziet de omgeving wie je werkelijk bent. Je zult merken, dat je échte vrienden jou nóg leuker zullen vinden. En jij leeft prettiger!

44 Word JEZÉLF Er zijn al ANDEREN genoeg! Ferrie

45 Vertrouwen Op wie kan je nou eigenlijk het bést vertrouwen? Op jezelf toch? Dáárom is het zo belangrijk, om wérkelijk in jezelf te geloven. Wéten en erkennen wie je bent, waar je goed in bent! Accepteer jezelf, met alles erop en eraan. Je bent de moéite waard!

46 Vertrouwen is gelóven in jezélf! Ferrie

47 Vasthouden Wát je angstvallig probeert vast te houden, zal je ontglippen. Het is vaak uit angst, dat we vasthouden wat we denken te hebben. Maar juist door dat vasthouden, raak je het kwijt. Probeer maar eens: Strooi eens wat volièrezand op je open hand. Je zult zien, dat er heel wat op kan! Knijp nu je hand eens dicht, hou het dus maar vást. Maak je hand maar weer eens open. Kijk er eens naar.en wég is het meeste zand. Zo is het ook met andere zaken. Hoe meer je het los kunt laten, des te meer er bij je blijft!

48 Wat je angstvallig vásthoudt, zal je kwijtraken! Ferrie

49 Zelfvertrouwen Ja, zelfvertrouwen, dáár wil iedereen wel meer van hebben. De meeste van ons, kunnen dat wel gebruiken. Daarom lezen we allerlei boeken en weten vervolgens hoe het moet.. Maar het échte zelfvertrouwen begint bij zelfacceptatie. Wanneer jij jezelf accepteert zoals je bent en jezelf daarvoor op de juiste waarde waardeert, zal jouw zelfvertrouwen als vanzelf toenemen. Dus: Stop met een ander willen zijn. Accepteer jezelf zoals je bent (punt!). Dáár zal je het mee moeten en kúnnen doen. Dát is wie je bént en dat is waardevol!

50 Zelfvertrouwen begint bij zélfacceptatie en zélfwaardering! Ferrie

51 Veranderen Er wordt vaak gedacht, dat je iemand wel kunt veranderen. Als we iets in iemand tegenkomen, een bepaald gedrag wat we niet zo leuk vinden, denken we dat te kunnen veranderen. Veel aangeleerde gewoontes kan je misschien aanpassen als je dat wilt. Maar gedrag wat van jezelf is, zal je moeilijk kunnen veranderen. Dat is al moeilijk om dat bij jezélf te veranderen. Een ander veranderen, is dus vergeefse moeite! Die poging zal op een teleurstelling uitlopen. Dus, accepteer hoe iemand is! Accepteer dat die ánder, nét als jij, z n best doet en óók op zoek is naar geluk, liefde en balans in t leven.

52 Je kunt een ander niet veranderen, zolang die zichzélf blijft! Ferrie

53 Vriendenkring veranderd We dragen allemaal verschillende maskers. Dat wil zeggen: thuis gedraag jij je anders dan bijvoorbeeld op je werk. Die beheers je en kan je bewust inzetten. Maar we dragen óók ónbewuste maskers. Dat zijn maskers, die we ooit hebben aangeleerd. We doen ons anders voor, dan we wérkelijk zijn. Je doet dat, omdat je er graag bij wil horen. Vanuit de oer-oorsprong zelfs, om niet uitgestoten te worden uit de groep (veiligheid). Je wilt er iets mee bereiken, namelijk: dat iedereen je aardig vindt of dat jij de lieve vrede wil bewaren. Dat gedrag (dat masker) kost heel veel energie om dat elke dag op te houden. Bovendien komen er mensen (vrienden) op af, die zich aangetrokken voelen tot dat masker. Niet op jou! Kortom: je bereikt er niet mee, wat je éigenlijk wil! Zet je masker dus af, wees jezélf. Je zult zien dat de vrienden die bij jóu horen, zich tot je aangetrokken voelen en je waarderen, zoals je BENT.

54 Mijn vriendenkring is veranderd, sinds ik mijn masker heb afgezet! Ferrie

55 Gevoel Als je werkelijk bij je gevoel kunt komen, weet je meestal wat goed voor je is en wat niet. In elk geval, wat goed voélt of niet. Luister naar dat gevoel, dat heeft het meestal goed. Niemand anders kan dat voor je invullen of bepalen. Jouw gevoel is jouw gevoel punt. Blijf daar trouw aan. Dat hoef je ook niet te verklaren aan jezelf of aan iemand anders. Gevoel hoef je niet te bewijzen! Leer jezelf aan, om steeds vanuit jouw gevoel te praten. Naar jezelf (in je gedachte) maar óók naar anderen. Dan kom je ook niet in een discussie, want: Gevoel = jouw gevoel! Daar gaat niemand anders over dan jij zelf. En zó is het!

56 Wat ík voel, bepaalt niemand anders! En zó is het. Ferrie

57 Het is niet wat het lijkt Waarnemen is een van de moeilijkste dingen om goed te kunnen doen. Ga voor jezelf maar eens na. Je ziet iemand lopen en hebt er meteen een beeld van. Het is maar helemaal de vraag, of dat beeld wat jij hebt wel juist is. Iemand kan bijvoorbeeld een chagrijnige blik hebben. In jouw beleving kan diegene dus chagrijnig zijn, of boos. Tóch weet je het niet. Het zou kunnen zijn dat diegene nét een vervelend bericht heeft gehad. Of gewoon in gedachte is. Er kan zoveel aan de hand zijn bij die ander. Het is voor ons niet mogelijk om dat in te kunnen vullen. Dus, als het voor jou niet bedreigend overkomt en je hebt interesse in die persoon, vraag dan hoe het gaat. Wees vriendelijk tegen diegene. Het kan zijn dat jij de eerste bent die vriendelijk is sinds lange tijd

58 Het IS niet altijd wat het LIJKT! Ferrie

59 Tevreden met wat je hebt Kijk eens om je heen. Kijk eens waar je wél van mag genieten. Kijk eens naar wat er wél is en wees daar tevreden mee. Er is namelijk zóveel te krijgen op deze aarde. Er zal áltijd méér zijn wat je niét hebt, dan dat je wél bezit. Concentreer je dus op wat je hébt, wat er ís. Geef het aandacht, liefde en.. geniet er van!

60 Wees tevreden met wat je hébt, er is altijd méér wat je niét hebt! Ferrie

61 Egoïsme Velen van ons, vinden het egoïstisch wanneer ze voor zichzelf opkomen. Wanneer ze aan zichzelf denken, in plaats van toe te geven aan de wens van die ander. Als een ander dan juist goed voor zichzelf kan opkomen, kan zorgen, kunnen we daar moeilijk mee omgaan. Juist het goéd voor jezelf kunnen zijn, kunnen zorgen, maakt je gelukkig. Zég wat jij graag wil, hoe jij het graag hebt! Als je daar naar die ander duidelijk over kan zijn, zal die dat kunnen accepteren. In elk geval begrijpen. Sterker nog: je maakt het die ander gemakkelijker. Die hoeft niet onzeker te zijn of te raden wat jij wil. Je bent pas egoïstisch als je datgene wat jij wilt hebben, bewúst van die ander ontneemt. Als het dus werkelijk ten koste van die ander gaat. Zorg dus goed voor jezelf, zó goed dat je jouw geluk kunt delen met die ander. Dan zijn er 2 mensen blij!

62 Egoïsme is jezelf bewúst verrijken ten kóste van anderen! Ferrie

63 Communiceren Communicatie is een activiteit waarbij levende wezens betekenissen uitwisselen door op elkaars signalen te reageren, zo klinkt de officiële uitleg. Goed communiceren, blijkt vaak erg moeilijk te zijn. Vaak ontstaan er ruzies, door misverstanden. In elk geval is het niét zo, dat als je maar veel praat of veel woorden gebruikt, je daarmee goed communiceert. Goed communiceren, begint bij je eigen gevoel. Met zo weinig mogelijk woorden, praten vanuit joúw gevoel en beleving. Daarnaast zo duidelijk mogelijk! Vaak gaat communicatie in relaties mis. Praat vanuit jouw gevoel en wees duidelijk, dus niet: Jij neemt me nooit eens mee uit, maar: Ik heb zin om met jou uit eten te gaan. Wanneer gaan we?. Of: niet:. Zou je de vuilnisbak buiten willen zetten? maar:. Wil je nú de vuilnisbak buiten zetten, hij zit vol!.

64 Communiceren is méér dan praten! Ferrie

65 Schuld We kunnen ons zo ontzettend schuldig voelen als iets niet lukt. Als we een keuze hebben gemaakt, die later niet de goede keuze geweest blijkt te zijn. Bedenk: élke keuze is een goede keuze! Wanneer je namelijk een keuze maakt, doe je dat met alle kennis die je op dát moment hebt. Op dié kennis en ervaring, baseer jij je keuze. En die lijkt op dát moment de béste keuze! Later in de tijd, heb je meer informatie, meer kennis opgedaan. Met die éxtra kennis blijkt soms, dat je beter een andere keus had kunnen maken. Maak dan opnieuw je keus en heb geen spijt van je eerdere keus! Ook niét kiezen is een keuze!

66 Geef jezelf niet de schuld als een keus achteráf niet meer goed blijkt! Ferrie

67 Reis Sommige mensen hebben zo n mooi doel voor ogen. Een mooi streven waar ze zich helemaal op richten. Als ik dán. Heel mooi als je voor jezelf een doel hebt, waar je naar toe wil werken. Het geeft richting aan je leven. Je kunt je beslissingen nemen met je doel voor ogen. Maar, vergeet niet te genieten van de weg er naar toe! De reis die je maakt, om naar je doel te komen. Vaak is die weg mooier dan het doel zelf! Bovendien kan je, genietend van je reis, je doelen bijstellen als dat gaandeweg nodig blijkt. Kijk om je heen tijdens je reis en wees je er bewust van.

68 De reis is mooier dan het doel! Ferrie

69 Wat is Fout? Fout is eigenlijk een heel verkeerd woord. Althans, het wordt verkeerd gebruikt in onze taal. Bovendien gebruiken wij het woord veelvuldig, voorál wanneer het onszélf betreft. We zijn bang om een fout te maken, vinden dat we iets fout hebben gedaan. Soms zelfs, nemen we geen beslissing, omdat we bang zijn dat het de foute beslissing is. Of zijn we bang dat anderen het fout vinden. Een fout is pas een fout, wanneer je bewust iets doet wat verkeerd is. Met voorbedachte rade zeg maar. En wie neemt voor zichzelf nou een beslissing, waarvan je vooraf weet dat die verkeerd is? Niemand tóch? Ja, achteraf kan je constateren dat een keuze of beslissing niet goed is geweest. Dat doe je dan, met kennis die daarná tot je gekomen is. Neem daarom een beslissing. Wees reëel en laat je gevoel en verstand op dát moment spreken. Achteraf bepaal je of je nú een betere beslissing kunt nemen. Elke dag is de 1 e dag van de rest van je leven!

70 Fout is zo fóut nog niet! Ferrie

71 Eet wat je nodig hebt Eten is een belangrijk onderdeel geworden in ons leven. Belangrijker dan alleen om het lichaam te voeden. Eten is een onderdeel geworden van onze luxe, onze ontspanning én onze emotie. Eten is in onze omgeving eenvoudig te verkrijgen. Daardoor is dit een gemakkelijk middel geworden om een groot gemis in ons leven in te vullen. We missen veel warmte in onszelf en van anderen. De razendsnelle ontwikkelingen in ons leven, laten geen ruimte voor de echte liefde, warmte en aandacht waar wij behoefte aan hebben. Om dit gevoel van leegte toch in te kunnen vullen, stoppen wij ons zelf vol met eten. Wees je bewust van je werkelijke behoefte, voordat jij jezelf vol stopt met eten. Voel je behoefte en emotie en vind een andere weg om die in te vullen. Geef liefde aan jezelf, geen overtollig eten.

72 Eet wat je nódig hebt, niét wat je voelt! Ferrie

73 Genieten Wat zijn we vaak streng naar onszelf. We zijn meestal in staat, om de nadruk te leggen op dingen die niet goed zijn gegaan. We vergeten wat allemaal wél is goed gegaan. En als we door een ander gewezen worden op iets wat is goed gegaan, dan bagatelliseren we het: nou, dat komt door., dat was mazzel, of zo iets. Kijk naar alles wat jij goed hebt gedaan. Geniet er van en wees er dankbaar voor. Als je helemaal niéts had gedaan, was er ook niets mis gegaan. Maar ook niet goed!

74 Geniet van wat je bereikt hebt laat los wat niet gelukt is! Ferrie

75 Achterom kijken Als je letterlijk veel achterom kijkt, is de kans groot dat je ergens tegenaan loopt. Wanneer je teveel naar je verleden kijkt, is de kans óók groot, dat je ergens tegenaan loopt. Dat je iets gebeurt, overkómt! Iets wat je niet aan had zien komen. Het verleden is om van te leren. Kijk er naar en leer er van. Blijf niet hangen in het verleden. Wat gebeurd is, is gebeurd! Daar verander je niets meer aan. Wat je wél kunt beïnvloeden is nú en de toekomst! Mét de kennis en ervaring van het verleden.

76 Hoe meer je achteróm kijkt hoe groter de kans dat je ergens tegenaan loopt! Ferrie

77 Eigen weg Wat zullen anderen wel denken, is een veel gebruikte kreet of gedachte. We leren van jongs af aan om ons te conformeren aan anderen. Voor een deel is dat goed. We willen er immers bij horen. Maar voor het overgrote deel, beperkt het ons om onze eigen weg te volgen. Laten we ónze weg bepalen door ánderen! Dat kost heel veel onnodige energie. Je gedraagt je immers ánders dan je zou willen. Vroeg of laat zal je tegen een tekort aan energie aan lopen. Kom je in een burn-out terecht. Omdat jij jezélf, je eigen wil, altijd hebt weggecijferd. Volg je éigen weg, naar eer en geweten. Dat houd je het langste vol!

78 Volg je éigen weg laat hem niet bepalen door anderen! Ferrie

79 Houden van is loslaten Alles wat we liefhebben, kunnen we verliezen. Daardoor hebben we de neiging om het stevig vast te houden, om het niet kwijt te raken. Maar, wat je stevig vasthoudt, voelt als een beknelling voor de ander. Kijk maar eens naar je kinderen. Je verzorgt en koestert ze, naar een volwassen leven. Tótdat ze hun eigen weg gaan. Dán zal je ze los moeten laten, hun eigen leven laten leiden. Ze leren ook van hun eigen fouten, die jij allang zag aankomen. Dat is soms pijnlijk, maar ook zij hebben recht op hun levenslessen. Als je in staat bent om los te laten, komt het vanzelf naar je toe. Dan is het geen krampachtige liefde meer. Dan is het liefde vanuit wie je bént. Je zult dan veel meer kunnen geven aan die ander. Die komt dan uit zichzelf dichterbij.

80 Houden ván is lóslaten! Ferrie

81 Domme vraag Veel vragen worden niet gesteld. We zijn bang dat anderen het een domme vraag vinden. Als je de kennis bezit, is alles gemakkelijk. Kennis kan je pas op doen als je het geleerd hebt. Zónder vragen te stellen, zal je die kennis dus ook nooit op kunnen doen. Het is dus juíst dom, om een vraag niét te stellen Dáárom is geen enkele vraag dom. Élke vraag is juist slim. Je doet er namelijk kennis mee op! Er zijn hóóguit domme antwoorden. Voorál als iemand een vraag dom vindt.

82 Een vraag is dóm als hij niét gesteld wordt! Ferrie

83 Ferrie Damhuis (1953), trotse vader van 3 volwassen kinderen. Van jongs af aan interesse in gedrag van mensen, religie, filosofie, spiritualiteit, psychologie, zelfontwikkeling (bewust leven) en muziek. Een generalist, omdat zoveel dingen interessant zijn. Maar, de mens staat daarin altijd centraal, omdat iedereen en iedere situatie uniek is. Mijn passie! Met mijn kennis en ervaring, mag ik nu ondersteunen, spiegelen en begeleiden op werk en privé gebied. Zo, dat je zélf nieuwe inzichten krijgt en de gewenste verandering teweeg kan brengen. Gelukkiger kan leven. 25 jaar in loondienst gewerkt bij verkooporganisaties (detailhandel en ICT). Steeds vaker merkte ik dat dit niet meer bij me paste. In 94 heb ik een cursuscentrum & winkel voor persoonlijke ontwikkeling opgezet in Harderwijk. De rode draad in mijn leven was opgepakt. Deze weg paste het dichtst bij mij. Vanuit mijn passie, met aandacht omgaan met mensen. Na 11 jaar tijd voor nieuwe ontwikkeling, verkocht het bedrijf en werk sinds eind 2005 als Personal Life Coach & Trainer. De 2- jarige erkende HBO-opleiding Life Coaching bij het ATMA instituut gevolgd en verder verdiept in: rouw, verlies en traumaverwerking, ptss, relatie coaching, levens- vraagstukken en familie opstellingen. Uiteraard stopt de scholing hier niet. Als mens, coach en ondernemer heb ik de nodige ervaring opgedaan op gebied van zelfontwikkeling, assertiviteit, relaties, rouw verlies trauma verwerking, ptss, Sales management, ondernemerschap. Onder de naam PBL-Coaching & Training heeft Ferrie sinds 2005 een eigen praktijk als Certified Personal Life Coach Daarnaast werkt hij als Trainer & TeamCoach voor particulieren en bedrijven. Hij geeft diverse workshops en trainingen op het gebied van o.a.: Persoonlijke Ontwikkeling, Relatie, Communicatie, Verkoop, TeamTrainingen, Management.

84 Spreek vanuit je gevoél dáár valt niet over te discussiëren! Ferrie

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Voorwoord Verschijnt september 2013 DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Allerdaagse overdenkingen voor het dagelijks leven Daar ligt het dan. Een boekje met dagelijkse overdenkingen. Noem het maar tegeltjeswijsheden.

Nadere informatie

DAMstenen 2 voor een. Voorwoord

DAMstenen 2 voor een. Voorwoord Verschijnt september 2016 DAMstenen 2 voor een gelukkig LEVEN Bewust leven, een dagelijkse bezigheid inspiraties, affirmaties en overwegingen Voorwoord Het tweede boekje is een feit. Nooit eerder had ik

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben.

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben. Het meditatieprogramma duurt veertig dagen en bestaat uit tien affirmaties. Het is fijn om gedurende dit programma een dagboek bij te houden om je bewustwordingen en ervaring op schrijven. Elke dag spreek

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

E-book Coachpraktijk Irene Bex

E-book Coachpraktijk Irene Bex E-book Coachpraktijk Irene Bex In dit e-book krijg je een vier tips die onmisbaar zijn de om de dingen te doen waar jij gelukkig van wordt. Mijn naam is Irene Bex en ik ben stresscoach, NLP coach en trainer.

Nadere informatie

V O L G E R S F A C E B O O K / D E D R E S S C O A C H W W W. G L A N C Y. N L

V O L G E R S F A C E B O O K / D E D R E S S C O A C H W W W. G L A N C Y. N L SIMPEL STAPPENPLAN VAN JE PASSIE JE WERK MAKEN 3.278 VOLGERS FACEBOOK/DEDRESSCOACH WWW.GLANCY.NL Mijn reis: van passie naar ondernemer Gefeliciteerd! Je hebt een eerste stap gezet. Wat fantastisch dat

Nadere informatie

De weg van wij naar IK

De weg van wij naar IK De weg van wij naar IK Baby/Kind de richting is ik, bij ik is te halen ik maak een wij, ik maak me (te lang) afhankelijk van de ander, van jij Ik ben afhankelijk als baby, kind. Als ik dit in mijn volwassen

Nadere informatie

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de OVER EN UIT OVER EN UIT Welkom bij de e-training Over en uit. In deze training leer je beter om te gaan met je scheiding. Je leert hoe je het beste het nieuws van de scheiding aan je kind kan vertellen,

Nadere informatie

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer.

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer. Psalmen Psalm 119 Heer, ik wil leven volgens uw wetten 1 Gelukkig zijn mensen die altijd het goede doen, die leven volgens de wet van de Heer. 2 Gelukkig zijn mensen die altijd denken aan de woorden van

Nadere informatie

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn?

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Ja, natuurlijk, maar hoe doe je dat dan? Domweg gelukkig zijn Ken je dat gevoel? Het gevoel dat je domweg gelukkig wilt zijn? Dat er te veel in je leven is waardoor

Nadere informatie

41 tips Van Jezelf Houden

41 tips Van Jezelf Houden Marian Palsgraaf 41 tips Van Jezelf Houden Gewoon omdat jij het waard bent Hallo mooie JIJ, Leuk dat je je hebt ingeschreven voor de 21 dagen cursus Van Jezelf Houden. Wat zal het mooi zijn: een wereld

Nadere informatie

3 Vragen Ter Inspiratie

3 Vragen Ter Inspiratie 3 Vragen 3 Ter Inspiratie Ter Inspiratie Bert Tamboer www.berttamboer.com 1 Beste lezer, 3 Vragen Ter Inspiratie Dank je wel dat je mijn cadeautje voor 2017 hebt gedownload. In dit ebook lees je 3 vragen

Nadere informatie

Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping)

Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Geluk is een gevoel! Jij bent de enige persoon op de wereld die jou gelukkig kan maken! Het is erg belangrijk dat je alle

Nadere informatie

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Van de Amerikaanse psycholoog Michael W. Fordyce 1. Wees actief en ondernemend. Gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer in stoppen. Blijf niet op

Nadere informatie

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Soms voel je je gevangen door het leven. Vastgezet door de drukte, en beklemd in je eigen hoofd. Je voelt je niet vrij en je voelt geen liefde. Met deze tips breng

Nadere informatie

De best gelezen tips voor meer zelfvertrouwen! Ilonka Brakman

De best gelezen tips voor meer zelfvertrouwen! Ilonka Brakman De best gelezen tips voor meer zelfvertrouwen! Ilonka Brakman Waarom dit e-book? Hoe lang droom jij er al van om nieuwe stappen voor jezelf te zetten? Je bent een leergierig en staat als vrouw middenin

Nadere informatie

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien Nummer 1 December 2011 Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien LANDELIJK HEEFT 16% VAN DE JONGEREN PSYCHOSOCIALE PROBLEMEN. Scoop richt zich bij coaching, counseling en training

Nadere informatie

ONTSLA JEZELF Jouw Eerste Stap Naar Werken Met Energie En Voldoening Dit rapport is geschreven voor iedereen die al lang op zoek is naar werk dat echt voldoening gaat geven en in een ideale wereld het

Nadere informatie

REDENEN OM. Dankbaar TE ZIJN. Dirkje Evers

REDENEN OM. Dankbaar TE ZIJN. Dirkje Evers REDENEN OM Dankbaar TE ZIJN Dirkje Evers Er zijn vele kleine zegeningen die het leven de moeite waard maken. Leer de kleine dingen in het leven te waarderen. Het helpt je om een dankbaar hart te ontwikkelen

Nadere informatie

Positief in het leven staan

Positief in het leven staan Positief in het leven staan In dit e-book krijg je een vier tips die onmisbaar zijn de om de dingen te doen waar jij gelukkig van wordt. Mijn naam is Irene Bex en ik ben stress- en burnoutspecialist, NLP

Nadere informatie

Maatschappelijk werk (alweer)

Maatschappelijk werk (alweer) Maatschappelijk werk (alweer) Na mijn tweede miskraam heb ik toch weer besloten om het er op te wagen naar maatschappelijk werk te gaan. Ik vond de stap echt wel heel zwaar, want ik hou er niet zo van.

Nadere informatie

Van onbekend naar verslaafd

Van onbekend naar verslaafd Van onbekend naar verslaafd Onbekend 1 Als je iets niet kent en niet weet wat het is, dan mis je het ook niet. Zoals een ongeboren baby het ervaart. Je mist niets. Behoefte 2 Noodzakelijk om in leven te

Nadere informatie

Ontdek de 14 geheime sleutels tot geluk.

Ontdek de 14 geheime sleutels tot geluk. Ontdek de 14 geheime sleutels tot geluk. Met onderstaande 14 sleutels tot geluk kun je het volgende doen: Doorlezen en denken wat moet ik hier nu weer mee!! Er een notitie van maken en dit gebruiken als

Nadere informatie

Het sprekende hart. van. Louise Hay

Het sprekende hart. van. Louise Hay Het sprekende hart van Louise Hay Ik draag dit boek op aan jouw hart. Je hart is jouw machtscentrum. Ik heb geleerd dat creëren makkelijk is als gedachten van liefde recht uit je hart komen. Maak nu aanspraak

Nadere informatie

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid.

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. Januari Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. (Hoog) gevoelig zijn krijgt in deze tijd steeds meer ruimte en bekendheid, dat is fijn. Een generatie geleden was het niet wenselijk om gevoelig

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go YOGA LIFESTYLE FEBRUARI 2017 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf Ga mee op reis in dit avontuur van zelfontwikkeling en persoonlijke groei!

Nadere informatie

Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander

Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander Workshop Positief assertief Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander Opkomen voor jezelf, is in de praktijk vaak lastiger dan het lijkt. Je wilt graag iedereen te vriend

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Levende Verhalen Het verhaal van Anke

Levende Verhalen Het verhaal van Anke 1 Levende Verhalen Het verhaal van Anke Anke is een krachtige, levenslustige vrouw die midden in haar leven staat. Ze heeft een intensieve baan als leidinggevende in de zorg en naast haar drukke baan is

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Lia Breg. Over leven. levenswijsheden in een notendop

Lia Breg. Over leven. levenswijsheden in een notendop Lia Breg Over leven levenswijsheden in een notendop Je moet niet altijd twijfelen Waarom doe je niet gewoon Eerlijk zijn dat duurt het langst Voer niet steeds de boventoon Fouten maken onvergeeflijk Waarom

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Cursus DE MACHTIGE MINDSET

Cursus DE MACHTIGE MINDSET Cursus DE MACHTIGE MINDSET Gelukkig worden, begint met de vraag: Wat houdt mij tegen? Neale D. Walsch Inleiding Je mag nu al trots op jezelf zijn. Trots, omdat je de eerste stap hebt gezet om gelukkiger

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

Het haalt je volledig weg bij je intuïtie: de enige plek waaruit je gaat weten wat de juiste relatie is voor JOU.

Het haalt je volledig weg bij je intuïtie: de enige plek waaruit je gaat weten wat de juiste relatie is voor JOU. Vandaag ga je beginnen met een negativiteitsdetox, voor de rest van de tijd dat je met deze modules bezig bent. Door social media en tijdschriften en de gewone media krijg je mega veel beelden van hoe

Nadere informatie

Feedback ontvangen. Feedback ontvangen is moeilijk. Hoe gaan we om met feedback?

Feedback ontvangen. Feedback ontvangen is moeilijk. Hoe gaan we om met feedback? 2 7 Feedback ontvangen Feedback kun je zien als een cadeau. Je kunt het aannemen, uitpakken en er je voordeel mee doen. Of je neemt het cadeau aan, bedankt de gever en legt het vervolgens in een kast om

Nadere informatie

Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans

Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans Je kind in balans Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans Op weg naar emotionele stabiliteit UITGEVERIJ BOEKENCENTRUM ZOETERMEER Van Caroline Penninga-de Lange verschenen eerder bij Uitgeverij Boekencentrum:

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

TotalBalance Test / Mini-training

TotalBalance Test / Mini-training TotalBalance Test / Mini-training Weet jij al wie je bent en wat je wilt? Ben je op zoek naar een goede balans tussen werk en privé? Of wil je meer energie? De TotalBalance Test geeft je inzicht op welke

Nadere informatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie Hallo! Je houdt van je partner. Jullie zijn al geruime tijd samen en hebben misschien samen kinderen. Jullie leiden een druk bestaan en tijd

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

Utrecht, Gooi & Vecht. Ondersteuning bij leven met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

Utrecht, Gooi & Vecht. Ondersteuning bij leven met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Utrecht, Gooi & Vecht Ondersteuning bij leven met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave Wat betekent het dat uw kind moeilijk lerend is en wat 3

Nadere informatie

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt.

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt. Hoofdstuk 7 Emoties Nu is het tijd om door te gaan. Je hebt je dwarslaesie, je bent hopelijk klaar met al de medische dingen, nu is het tijd om ook je gevoelens aandacht te geven. Dus: ga lekker zitten,

Nadere informatie

Deel 9/12. Leer je invloed effectief aanwenden om je doelen te bereiken

Deel 9/12. Leer je invloed effectief aanwenden om je doelen te bereiken Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben IK WIJZER Ik wil graag weten wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Copyright DilemmaManager B.V. Pagina 2 van 8 1 Inleiding Hallo Ruben, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer.

Nadere informatie

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN E-BLOG VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN in samenwerken Je komt in je werk lastige mensen tegen in alle soorten en maten. Met deze vier verbluffend eenvoudige tactieken vallen

Nadere informatie

Stoppen met zelfbeschadiging?

Stoppen met zelfbeschadiging? Stoppen met zelfbeschadiging? Hoe weet ik of ik eraan toe ben te stoppen? Besluiten om te stoppen met zelfbeschadiging is een persoonlijke beslissing. Niemand kan dit voor je beslissen. Stoppen omdat je

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

Breek vrij uit je Gedachten-Gevangenis

Breek vrij uit je Gedachten-Gevangenis Bedankt voor het downloaden van dit E-book. Mijn naam is Erna Zuidhoek. Ik zie het als mij missie om jou te helpen het beste uit je leven te halen en vrij te breken uit oordelen, beperkende gedachten,

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+

Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+ Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+ Vandaag heb je kennis gemaakt met Daan en Sterre. Als Daan te veel prikkels krijgt dan sluit hij zich af. Hij krijgt op dat moment zoveel prikkels binnen dat hij even

Nadere informatie

Madelon blok Holistic coaching experience inspiration

Madelon blok Holistic coaching experience inspiration Probleemgevallen bestaan niet 5 inzichten voor jongeren over verandering GRATIS E-Book Madelon blok Holistic coaching experience inspiration Inleiding Met handen in het haar kloppen ouders soms bij mij

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES VOORWOORD In 2016 schreef ik de Gids over emoties bij kids 80 praktische tips. Mijn kennis en ervaring blijft zich echter door ontwikkelen. Daarom deel ik

Nadere informatie

De eerste stap naar geluk in je leven

De eerste stap naar geluk in je leven De eerste stap naar geluk in je leven Is dit e-book wat voor mij? Ben jij overwerkt of voel je dat jouw grens bijna bereikt is? Heb jij idealen en geloof jij nauwelijks dat het nog mogelijk is om jouw

Nadere informatie

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET TOOLKIT ROUW EN VERDRIET ALS JE IEMAND DICHTBIJ VERLIEST. Rouwen: een werkwoord waarvan je de betekenis pas leert kennen als je voor het eerst iemand verliest die veel voor jou betekende. Misschien wil

Nadere informatie

Mijn bijbeltekst Mijn gebed voor 2019:

Mijn bijbeltekst Mijn gebed voor 2019: Bid dat de heilige Geest je een mooie bijbeltekst zal geven als leidraad voor het komende jaar en schrijf hem hier op: Mijn bijbeltekst Mijn gebed voor 2019: God wil zijn genade en liefde geven aan iedereen

Nadere informatie

GELUK(T)! Editha Gerdingh

GELUK(T)! Editha Gerdingh GELUK(T)! GELUK(T)! Editha Gerdingh Auteur: Editha Gerdingh (Cover-)ontwerp: Editha Gerdingh Fotografie: Jay Mantri, Jonny Lindner, Nico Wall, Ryan McGuire ISBN: 9789463672580 www.lonked.com INHOUD INLEIDING

Nadere informatie

Voor Noa Mali Zulueta Acea

Voor Noa Mali Zulueta Acea Voor Noa Mali Zulueta Acea Lichtflits Momenten van inzicht Lichtflits Momenten van inzicht Anniek Oosting Schrijfster: Anniek Oosting Coverontwerp: Anniek Oosting ISBN:9789402123234 Lichtflits/Anniek Oosting/2014

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Doelstellingen van PAD

Doelstellingen van PAD Beste ouders, We kozen er samen voor om voor onze school een aantal afspraken te maken rond weerbaarheid. Aan de hand van 5 pictogrammen willen we de sociaal-emotionele ontwikkeling van onze leerlingen

Nadere informatie

Ik heb een postnatale/postpartum depressie

Ik heb een postnatale/postpartum depressie Ik heb een postnatale/postpartum depressie Ik kan nu volledig zeggen dat ik last heb van een postnatale/postpartum depressie. Dit durfde ik niet hardop te zeggen omdat mijn huisarts de eerste keer toen

Nadere informatie

Eerst je eigen toekomst bedenken, voordat je samen een toekomst bedenkt. Aantrekkelijk voelen Pak je echte wens

Eerst je eigen toekomst bedenken, voordat je samen een toekomst bedenkt. Aantrekkelijk voelen Pak je echte wens Trainen en coachen Psycholoog Mirella Brok Skype Tilburg Made Den Bosch psycholoog@psycholoogmirellabrok.nl 06 1771 2728 KvK 51743256 Lid Nederlandse Beroepvereniging voor Toegepaste Psychologie Opwarmoefening

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL KINDEREN LEKKER IN HUN VEL 1. Welkom wij zijn Karin Hallegraeff en Noelle van Delden van Praktijk IKKE Karin stelt zich voor en er komt een foto van Karin in beeld. Noelle stelt zich voor en er komt een

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

Assertiviteit Ik weet wat ik wil Ik kom voor mezelf op Ik geef mijn grens aan

Assertiviteit Ik weet wat ik wil Ik kom voor mezelf op Ik geef mijn grens aan Assertiviteit Ik weet wat ik wil Ik kom voor mezelf op Ik geef mijn grens aan Ik zeg wat ik bedoel Ik bescherm mezelf Ik durf nee te zeggen Ik spreek met respect Bedachtzaamheid Ik neem de tijd om na te

Nadere informatie

#Gevoelsbeleving #IKontwikkeling #AANgaan

#Gevoelsbeleving #IKontwikkeling #AANgaan Gezinskaraktercoach gespecialiseerd in de ontwikkelingsfase van 9-jarige kinderen die over veel meer gaat dan 9-jarige kinderen #Gevoelsbeleving #IKontwikkeling #AANgaan In dit e-book krijg je van mij

Nadere informatie

Succes: jouw eigen formule Oefeningen Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien

Succes: jouw eigen formule Oefeningen Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien Succes: jouw eigen formule Oefeningen Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien Praktijk Sterre Groenendijk Je bent welkom om dit ebook naar anderen te sturen, mits je het in zijn geheel stuurt

Nadere informatie

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN GEBED OM VERGEVING De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus van elke viering een belangrijke betekenis en functie. De afstand die in het dagelijkse leven tussen God en mens

Nadere informatie

Gedachten en positiever denken

Gedachten en positiever denken Gedachten en positiever denken Hoe denk jij over jezelf? En wat zeg jij tegen jezelf als je in de spiegel kijkt? Met welke gedachten begin jij de dag? Heb je hier weleens over nagedacht? Hier gaan we mee

Nadere informatie

Roel$&$Sandra$van$Heel$ Basielhof$65$ 4907$AH$Oosterhout$ T$06$21$390$312$$ W$www.leefintens.com$ Pagina$. 1$van$. .

Roel$&$Sandra$van$Heel$ Basielhof$65$ 4907$AH$Oosterhout$ T$06$21$390$312$$ W$www.leefintens.com$ Pagina$. 1$van$. . Het$ochtendritueel$ Gisteren hebben we kennisgemaakt met Daan en Sterre. Daan is een prikkelmijder, en Sterre is een prikkelzoeker. Als prikkelmijder probeert Daan zijn ochtend zo in te richten dat iedereen

Nadere informatie

VERLIES VAN EEN DIERBARE INFORMATIE OVER ROUWVERWERKING FRANCISCUS VLIETLAND

VERLIES VAN EEN DIERBARE INFORMATIE OVER ROUWVERWERKING FRANCISCUS VLIETLAND VERLIES VAN EEN DIERBARE INFORMATIE OVER ROUWVERWERKING FRANCISCUS VLIETLAND Verlies lijden en verdriet hebben Verlies lijden is iets dat de meeste van ons op een bepaald moment in hun leven meemaken en

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan De zorg en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking moet erop gericht zijn dat de persoon een optimale kwaliteit

Nadere informatie

Voor wie is dit E-book bedoeld?

Voor wie is dit E-book bedoeld? Voor wie is dit E-book bedoeld? Heb je het gevoel dat je vastzit, maar je weet niet wat je moet veranderen om je weer goed te voelen? Verlang jij naar een baan waar je energie van krijgt in plaats van

Nadere informatie

YVONNE THUIJS GOEDE RELATIE MET JE KIND

YVONNE THUIJS GOEDE RELATIE MET JE KIND YVONNE THUIJS het geheim van een GOEDE RELATIE MET JE KIND - www.blij-kind-24-7.nl - kijk naar je kind maak tijd vrij... en geef aandacht, vertrouwen en liefde 1 aandacht blij kind 24 7 betekent groeien

Nadere informatie

Toch is dit wat we dagelijks doen. Iemand geeft je een compliment en je neemt het niet in ontvangst of wuift het weg; Leuk jasje! Oooh ja, is al oud.

Toch is dit wat we dagelijks doen. Iemand geeft je een compliment en je neemt het niet in ontvangst of wuift het weg; Leuk jasje! Oooh ja, is al oud. ONTVANGEN. Hoe goed zijn we eigenlijk in het ontvangen van energie? Word je ontzettend blij als je iets in ontvangst neemt, of voel je je bezwaard? Ben je bang dat je een ander daardoor te kort doet of

Nadere informatie

Hilda Lucia Swarts

Hilda Lucia Swarts ZINVOL werken aan gezonde grenzen: Geef jezelf PRIO 1! Ben jij die ondernemende professionel van 35+ die ooit vol plezier en passie is gaan werken mèt en vòòr mensen? En nu merk je op: Ik ben altijd met

Nadere informatie

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer 3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer verbinding met je hart contact met jezelf zelfwaardering Hee! Wat goed dat je begonnen bent aan het lezen van mijn ebook. Dat betekent dat de wil

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.]

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] 2011 Life Coach Désirée Snelling Berg Desirée [IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] Leer de technieken om met behulp van je onderbewuste en het universum je ex weer terug te krijgen. Inleiding Het is geen geheim

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen 5. Overtuigingen Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen Een overtuiging is een gedachte die je hebt aangenomen als waarheid doordat ie herhaaldelijk is bevestigd. Het is niet meer

Nadere informatie

Worksheet EFT bij Emoties

Worksheet EFT bij Emoties Worksheet EFT bij Emoties Inleiding Ik wil af van mijn angst, dit verdriet, deze onzekerheid, die twijfel.! Zo n bekende en begrijpelijke wens, sommige gevoelens en negatieve gedachten lijken soms al zo

Nadere informatie

Beter leven, meer plezier

Beter leven, meer plezier Rob van Ginkel Training en Coaching Beter leven, meer plezier NLP strategieën voor een leven met plezier Inhoudsopgave Wat is NLP...3 De logica van angst...3 Vrijkomen van angst...3 Negatieve gevoelens

Nadere informatie

Heling in de nieuwe tijd

Heling in de nieuwe tijd Heling in de nieuwe tijd Op zoek naar jouw ware zelf Zoals we hier bij elkaar zijn, zijn we allemaal lichtwezens. We zijn in ons diepste wezen allemaal al heel. Door het proces van de dualiteit wat we

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Introductie

Hoofdstuk 1. Introductie Hoofdstuk 1 Introductie Wat kan dit boek voor jou betekenen? Als je dit boek leest, sta je op het punt een enorm succes te maken van je bedrijf. Dat vind ik geweldig cool. Welkom! Mijn naam is Marielle

Nadere informatie

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel -

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel - In 3 stappen naar meer regie in werk en leven - Vera Winkel - Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 Ik wil... pagina 4 Waarom kan ik jou helpen? pagina 5 Stap 1 - Luister pagina 6 Stap 2 - Lach pagina 9 Stap

Nadere informatie

Oefening: Innerlijke stemmen Tijd: 30 minuten

Oefening: Innerlijke stemmen Tijd: 30 minuten Oefening: Innerlijke stemmen Tijd: 30 minuten Intro Sta je wel eens stil bij al de innerlijke stemmen die je in je hoofd hoort? Vaak hoor je ze op een wat strenge, zeurderige of klagende toon. Ze zijn

Nadere informatie