Lestip 'Momo en de tijdspaarders'

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lestip 'Momo en de tijdspaarders'"

Transcriptie

1 Lestip 'Momo en de tijdspaarders' Over het boek Momo woont zonder familie in een oude ruïne buiten de stad. Heel veel mensen uit de stad komen op bezoek bij haar, want Momo kan goed luisteren. Maar in de stad leven ook tijdspaarders, grijze heren die de mensen ertoe aanzetten veel en hard te werken en geen fijne dingen meer te doen. Zo is er geen tijd meer over om Momo te bezoeken. De grijze heren willen ook Momo veranderen. Lukt het Momo om uit handen van de tijdspaarders te blijven? Dit sprookjesachtige verhaal is al lang geleden geschreven maar is nog steeds spannend. Auteur(s) Michael Ende, Dick van der Maat (illustrator) Uitgeverij Lemniscaat / 2004 Aantal pagina's 230 p. ISBN Genre Fictie Doelgroep 6de leerjaar Trefwoorden Auteur lestip Inge Umans Opmerking vooraf Zorg voor verschillende exemplaren van dit boek, zodat alle kinderen het boek gelezen hebben voor je ermee aan de slag gaat. Hou een extra exemplaar bij de hand om af en toe een fragment uit voor te lezen, of iets in te laten opzoeken. Aanzet Situering in ruimte De auteur van Momo en de tijdspaarders woonde in Italië. Breng reisfolders en boeken mee, en toon Italië in enkele beelden die je googelt. Wat weet je over Italië? Het klimaat, de inwoners, het eten?

2 In welke mate wordt dat weerspiegeld in het boek? Waar speelt het verhaal van Momo zich eigenlijk af? Waaruit leid je dat af? Hoe wordt de natuur omschreven? Hoe zien de gebouwen eruit in het boek? Hoe vertaalt zich dat in de levenshouding van de dorpelingen? Hoe stonden de dorpelingen in het leven voor de komst van de tijdspaarders? En hoe na de komst van de tijdspaarders? Situering in tijd Het verhaal van Momo verscheen voor het eerst in Veertig jaar later wordt het nog steeds gelezen, dit keer voor de Jeugdboekenweek 2013.Waarom is dit een tijdloos boek, denken ze? Zou het over 40 jaar nog steeds actueel zijn? En zou elk boek van veertig jaar geleden lezers van nu nog aanspreken? Waarom (niet)? Lager - Wereldoriëntatie - Brongebruik 7 Lager - Muzische vorming - Drama 3.1 Lager - Nederlands - Taalbeschouwing (overkoepelende attitudes) 6.1 Verwerkingsactiviteiten Tijd Tijd, het Jeugdboekenweek-thema 2013, is ook de thematische spil van Momo en de tijdspaarders. Hou een gesprek over tijd : Hoe breng jij je tijd door? Wat betekent vrije tijd voor jou? Wat doe je in je vrije tijd? Heb je genoeg vrije tijd, vind je? Op pagina 65 staat er dat vrije tijd verloren tijd is. Wat vind je van die stelling? Wat betekent vrijheid eigenlijk voor jou? Op die laatste vraag kan je dieper ingaan met het boek Wat is vrijheid (zie: Bibliografie). De kernvragen in dat boek bieden inspiratie voor een filosofiesessie over vrijheid en tijd. Ook op de volgende sites vind je boeiende vragen : (tijd) (tijd) (vrijheid) (vrijheid) Consumptiemaatschappij Het boek kaart de gevolgen van een gehaaste levenswijze aan en is ook erg kritisch tegenover de consumptiemaatschappij. Ga op zoek naar voorbeelden in het boek die de veranderingen aankaarten:

3 Wat gebeurt er met het restaurant van Nino? (Het evolueert van een gezellig, bijna verlieslatend café naar een fastfoodrestaurant.) Wat gebeurt er met Beppo, de straatveger? Met Gigi, de gids? Wat gebeurt er met de kinderen? Hoe speelden ze voor de komst van de tijdspaarders? Welk soort spelen wordt hen aangeleerd na de komst van de tijdspaarders, in de kinderbewaarplaats (p )? Welke woorden gebruikt de schrijver om te illustreren dat het leven van de mensen gejaagd en zielloos is geworden? Maak een inventaris van de antwoorden op die laatste vraag, giet ze in een woordenwolk ( en hang die op in de klas. Lager - Wereldoriëntatie - Mens (ik en mezelf) 3.1 Hoofdstuk 6 In dit hoofdstuk bezoekt agent nr. xyq/384/b van de tijdspaarders het kapsalon van meneer Fusi. Het hoofdstuk start met een beschouwing over tijd : Want tijd is leven. En het leven woont in je hart. Ga hier verder op door : Wanneer duurt een uur een eeuwigheid? Wanneer vliegt de tijd? Hoe komt het dat de tijd soms lijkt te kruipen, soms lijkt te vliegen? Kan je voorbeelden geven? Laat de kinderen de berekeningen op pagina 56 toepassen op zichzelf : hoeveel jaren, maanden, weken, dagen en uren leven zij al? Lager - Wereldoriëntatie - Mens (ik en mezelf) 3.1 Lager - Wereldoriëntatie - Maatschappij (sociaal-culturele verschijnselen) 4.10 Lager - Wereldoriëntatie - Tijd (historische tijd) 5.8 Lager - Wereldoriëntatie - Tijd (historische tijd) 5.9 Lager - Wiskunde - Getallen 1.21 Gevleugelde woorden In meneer Fusi s zaak hangt de spreuk: Gespaarde tijd is dubbele tijd (p. 64). Laat de kinderen zoeken naar meer slogans en gezegden over tijd (bijv. Maak meer van uw leven spaar tijd (p. 65), of Tijd is kostbaar verlies hem niet (p. 66)). Noteer de slogans op strookjes laat kinderen er extra verzinnen en hang de strookjes verspreid op in de klas. Laat de kinderen rondwandelen in groepjes. Bij elke slogan staan ze stil, letterlijk en figuurlijk. Gaan ze akkoord met de uitspraak? Waarom (niet)? Hou een strikte timing aan: na twee minuten discussiëren geef je een signaal waarop de groepen moeten doorschuiven. Bespreek nadien de resultaten met de hele klasgroep.

4 Lager - Nederlands - Strategieën 5.4 Demonstratie Neem het boek op pagina 96. De kinderen gaan onder leiding van Momo demonstreren. Ze willen iedereen waarschuwen voor de tijdspaarders. Gigi heeft voor de gelegenheid een lied gemaakt, waarvan op pagina 96 en 98 de eerste twee coupletten staan. Het lied zou uit meerdere coupletten bestaan, 28 in totaal. Vraag de kinderen per twee een couplet bij te schrijven, zodat jullie met de hele klas het lied vervolledigen. Momo Momo kan goed luisteren, écht luisteren. Momo heeft ook de tijd om te luisteren. Ze fungeert als een spiegel voor de mensen die haar in vertrouwen nemen. Zo komen ze als vanzelf tot inzichten (bijv.: p. 19). Vraag de kinderen hoe zij die luistervaardige Momo zouden uitbeelden. Breng klei mee naar de klas en nodig de kinderen uit tot het boetseren van een standbeeld voor Momo. Vertel de kinderen daarna dat er een écht standbeeld van Momo bestaat, op de Michael Ende-Platz in Hannover. Momo werd er gebeeldhouwd met een reuzengroot oor in de handen. Toon hen de afbeelding. Wat zijn de gelijkenissen en verschillen met hun geboetseerde standbeelden? Lager - Muzische vorming - Beeld 1.6 Lager - Muzische vorming - Attitudes 6.2 Verhalenverteller Momo voedt de fantasie. Wanneer Gigi in Momo s buurt is, verandert hij in prins Girolamo, en verzint en vertelt hij de prachtigste verhalen. Ook de kinderen worden nu heuse verhalenvertellers. Jij zorgt voor een aanzet, bijv. : Er was eens een jongen. Hij heette Rachid en hij had maar één been Met woordkaartjes (en/of foto s) kan je het verhaal eventueel verder sturen. Daarop staat bijvoorbeeld een persoon, een plaats, een voorwerp, een kleur of een geur die ze dan in het verhaal moeten verwerken. Je kan de kinderen ook als opdracht geven per twee een verhaal te verzinnen dat Gigi de gids zou kunnen vertellen over de oorsprong van het amfitheater, of een sprookje dat Gigi aan zijn kleine Momo vertelt wanneer ze alleen zijn (cf. p. 47 e.v.). Nonsenstaal Tijdens het spel van de kinderen op pagina 30 en 31 wordt er nonsenstaal gebruikt : een taal van niet-bestaande

5 woorden. Breng een aantal bekende nonsenstaal-voorbeelden mee naar de klas zoals de Belgische Eurosonginzending Sanomi van Urban Trad of het gedicht De blauwbilgorgel van Cees Buddingh die je makkelijk op internet terugvindt. Daarna vervolledigen ze het nonsenslied dat Momosan (p. 31) zingt : Eni meni allubeni / wanna ti sasura teni!. Lager - Nederlands - Strategieën 5.2 Lager - Muzische vorming - Attitudes 6.2 Griekse mythen Argonauten Lees samen hoofdstuk 3 (p. 23 e.v.). Het spel van de kinderen komt pas echt op gang als Momo er is (p. 24). De kinderen varen met hun schip de Argo. Leg de link met de Griekse mythen, en lees voor uit De tocht van de Argonauten (zie : Bibliografie). De kinderen herschrijven het hoofdstuk (of je herschrijft het zelf ). Daarna spelen ze het spel van de kinderen uit Momo en de tijdspaarders na. Lager - Muzische vorming - Drama 3.1 Kassiopeia Momo wordt geholpen door een schildpad met de naam Kassiopeia. De kinderen zoeken de betekenis van die naam op. Ook die is een verwijzing naar de Griekse mythen. Naar Kassiopeia is ook een sterrenbeeld vernoemd. Ga dieper op de sterrenbeelden in. Breng de boeken De sterrentuin en Van Grote Beer en Orion mee naar de klas. Lager - Wereldoriëntatie - Brongebruik 7 En verder Tijdsbloemen Er wordt een prachtige omschrijving gegeven van de tijdsbloemen (p. 14 e.v.). Maar hoe ziet zo n tijdsbloem er volgens de kinderen uit? Ga samen aan de slag en knutsel de prachtigste tijdsbloemen.

6 Lager - Muzische vorming - Beeld 1.6 Tableau vivant Wanneer de tijd tot stilstand komt, valt alles en iedereen stil (cf. p 126 e.v.: de auto s staan rij aan rij op de weg met roerloze bestuurders achter het stuur, met hun hand op de versnelling Vanaf pagina 226 komt alles opnieuw in beweging.) Laat de kinderen een aantal scènes als een tableau vivant uitbeelden. Lager - Muzische vorming - Drama 3.2 Lager - Muzische vorming - Drama 3.3 Sprekende pop Momo wordt met een sprekende pop opgezadeld door de tijdspaarders. Die heeft steeds nieuwe behoeftes. Zou jij blij zijn met zo n pop? Hoe speel je met een pop die alle fantasie voor je invult? Weet je wat een tamagotchi is? Zie je de link met de pop die Momo krijgt? Neem er hoofdstuk 7 bij (p. 69) : [D]e meesten van deze kinderen konden gewoon niet spelen. Ze hingen maar verveeld en lusteloos rond en keken naar Momo en haar vrienden. Wat is vervelen? Is vervelen vervelend? Kan er iets goeds voortvloeien uit verveling? In het fragment brengen de kinderen speelgoed mee waarmee je niet echt kan spelen. Kan je een voorbeeld geven van speelgoed waarmee je (niet) kan spelen? Lager - Wereldoriëntatie - Mens (ik en mezelf) 3.1 Artikel of brief Momo schakelt de tijdspaarders uit en is de grote redder en held van het verhaal. Laat de kinderen een krantenartikel schrijven over de heldin. Of laat ze als Gigi, Beppo of een ander personage een bedankingsbrief of - kaartje sturen naar Momo. Lager - Nederlands - Strategieën 5.2

7 Verfilmingen Het boek werd ook verschillende keren verfilmd, of als toneel opgevoerd. Grijp de kans om zeker een verfilmde versie na het lezen samen te bekijken (bijv. de Duits-Italiaanse versie uit 1986 in regie van Johannes Schaaf, met Radost Bokel, Armin Mueller-Stahl en Mario Adorf). Vergelijk de verfilming met het boek. Wat heeft de regisseur behouden uit het boek? Wat deed hij anders? Hoe zouden zij het boek verfilmen? Lager - Nederlands - (Inter)culturele gerichtheid 7 Bibliografie De sterrentuin Luc Cielen en Iris Beeckman (ill.) (Manteau, 2009) De tocht van de Argonauten Simone Kramer en Els van Egeraat (ill.) (Ploegsma, 2005) Van Grote Beer en Orion Simonne Kramer en Els van Egeraat (ill.) (Ploegsma, 2008) Wat is vrijheid? Oscar Brenifier en Frédéric Rébéna (ill.) (Davidsfonds/Infodok, 2009)

Lestip 'Het is een boek!'

Lestip 'Het is een boek!' Lestip 'Het is een boek!' Over het boek Dit is een schitterend prentenboek over de confrontatie tussen multimedia en boeken. Aap en Ezel zitten tegenover elkaar in de zetel. Aap leest een boek, Ezel is

Nadere informatie

Lestip 'De avonturen van Kapitein Onderbroek'

Lestip 'De avonturen van Kapitein Onderbroek' Lestip 'De avonturen van Kapitein Onderbroek' Over het boek 'Mijn wraak zal zoet zijn!', dacht meneer Krupp, de gemeenste en knorrigste directeur van de Toon Hermans basisschool. Hij is de grappen en streken

Nadere informatie

Lestip 'Die hoed zit goed'

Lestip 'Die hoed zit goed' Lestip 'Die hoed zit goed' Over het boek Die hoed zit goed is een verzameling van raadsels, gedichten en stripverhalen. Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken volgens eenzelfde stramien en

Nadere informatie

Je kan dit ook als individuele schriftelijke opdracht geven voor de kinderen het verhaal lezen.

Je kan dit ook als individuele schriftelijke opdracht geven voor de kinderen het verhaal lezen. Lestip 'Help! Help!' Over het boek Gevaar zit niet altijd waar je het verwacht. En redders in nood zijn niet altijd mannelijke helden. En niet alle sprookjes eindigen met een ridder die de prinses trouwt.

Nadere informatie

Lestip 'Jacques naar de stad'

Lestip 'Jacques naar de stad' Lestip 'Jacques naar de stad' Over het boek Jacques is een klein, mollig hondje met een trui aan. Samen met zijn vriend meneer Wiebelsok trekken ze de stad in. Ze drinken een kopje thee in een café en

Nadere informatie

Lestip 'Meneer Minuscuul en de walvis'

Lestip 'Meneer Minuscuul en de walvis' Lestip 'Meneer Minuscuul en de walvis' Over het boek De kleine Meneer Minuscuul gaat in zijn notendopbootje vol kanonnen en koffers met kleren op zoek gaat naar een walvis. Maar uiteindelijk is hij misschien

Nadere informatie

Lestip 'Hotel de grote L'

Lestip 'Hotel de grote L' Lestip 'Hotel de grote L' Over het boek Een overleden moeder, een vader die een hartaanval krijgt en drie zussen die zo raar zijn; dat is met geen pen te beschrijven. Kos is de enige jongen in het gezin

Nadere informatie

Lestip 'Voel je wat ik voel?'

Lestip 'Voel je wat ik voel?' Lestip 'Voel je wat ik voel?' Over het boek Blozende wangen, ruziënde ouders, scherven van vriendschap en snippers van geluk, ze komen allemaal aan bod in deze bundel. Hij bevat meer dan 150 gedichten

Nadere informatie

Lestip 'Mevrouw wit konijn'

Lestip 'Mevrouw wit konijn' Lestip 'Mevrouw wit konijn' Over het boek Ken jij het witte konijn uit Alice in Wonderland? Hij werd beroemd toen hij gehaast weg rende en Alice hem achterna huppelde. Misschien vraag je je af hoe het

Nadere informatie

Lestip 'Dat spel van jou en mij'

Lestip 'Dat spel van jou en mij' Lestip 'Dat spel van jou en mij' Over het boek Sjonnie is brutaal, vroegrijp en gaat niet naar dezelfde kerk als Marta. Haar vader verbiedt haar dan ook met hem om te gaan. Maar Marta is te nieuwsgierig

Nadere informatie

Lestip 'Klop klop klaar ben je daar?'

Lestip 'Klop klop klaar ben je daar?' Lestip 'Klop klop klaar ben je daar?' Over het boek Een royaal prentenboek is dit, waarin bakerrijmpjes en versjes functioneel werden verwerkt. De zoektocht van Dries naar zijn zusje Lies brengt je doorheen

Nadere informatie

Lestip 'Gijsje' Over het boek. Aanzet

Lestip 'Gijsje' Over het boek. Aanzet Lestip 'Gijsje' Over het boek Een jongen vertelt het ontroerende verhaal van Gijsje, een gans die een bijzondere plaats innam in zijn familie. Hij vertelt hoe Gijsje in hun leven kwam, hoe de gans hem

Nadere informatie

Lestip 'Pomelo groeit'

Lestip 'Pomelo groeit' Lestip 'Pomelo groeit' Over het boek Pomelo het olifantje is gegroeid en voelt zich de hemel te rijk. Maar hij stelt zich ook een paar vragen: mag je, als je groot bent, alles doen wat je maar wilt? Groei

Nadere informatie

Lestip 'Otto-Jan zegt nee tegen lezen'

Lestip 'Otto-Jan zegt nee tegen lezen' Lestip 'Otto-Jan zegt nee tegen lezen' Over het boek Otto-Jan houdt niet van lezen. Hij doet er dan ook alles voor om niet te moeten lezen. Dat is hem altijd goed gelukt en hij kreeg zelfs hulp van zijn

Nadere informatie

Verwerkingsactiviteiten

Verwerkingsactiviteiten Lestip 'Gilgamesj' Over het boek Een verhaal dat 5000 jaar geleden op kleitabletten werd opgeschreven en dat nog altijd wordt gelezen... dat moet wel een bijzonder verhaal zijn. Het gaat over koning Gilgamesj

Nadere informatie

Lestip 'Kind van de wildernis'

Lestip 'Kind van de wildernis' Lestip 'Kind van de wildernis' Over het boek De vader van Will is pas om het leven gekomen tijdens de oorlog in Irak. Om wat tot rust te komen, gaat hij samen met zijn moeder naar Indonesië. Als hij een

Nadere informatie

Lestips bij het boek 'De vijand'

Lestips bij het boek 'De vijand' Lestips bij het boek 'De vijand' Over het boek Het is oorlog. Er zijn twee soldaten. Elke soldaat heeft een handboek en een wapen. In het handboek leest de soldaat over de vijand. Die is wreed en wil hem

Nadere informatie

Lestip 'Anna Amanda de 1ste'

Lestip 'Anna Amanda de 1ste' Lestip 'Anna Amanda de 1ste' Over het boek Vermoeiend hoor: Anna Amanda wil met alles de eerste zijn. Daarmee maakt ze zich op school niet geliefd. Ze heeft dan ook niet veel vrienden. En dan komt Robby

Nadere informatie

Lestip 'Het rijmt' Over het boek. Aanzet. Het rijmt: veel versjes en liedjes 1984-2014

Lestip 'Het rijmt' Over het boek. Aanzet. Het rijmt: veel versjes en liedjes 1984-2014 Lestip 'Het rijmt' Over het boek Het rijmt: veel versjes en liedjes 1984-2014 Een gevarieerde verzameling van versjes en vooral liedjes die Ted van Lieshout schreef voor verschillende muziekproducties

Nadere informatie

Lestip 'De Reus van de Zomerflat'

Lestip 'De Reus van de Zomerflat' Lestip 'De Reus van de Zomerflat' Over het boek Kalinda is net verhuisd naar de Zomerflat en kan niet slapen. Wanneer ze uit het raam kijkt, gelooft ze haar ogen niet want ze ziet een reus. De volgende

Nadere informatie

Lestip 'De grote hamster massamoord'

Lestip 'De grote hamster massamoord' Lestip 'De grote hamster massamoord' Over het boek Anna moet voor school een opstel schrijven over Wat-ik-in-de-zomervakantie-heb-gedaan, maar eerst wil ze vertellen over iets anders. Over de Grote Hamstermassamoord,

Nadere informatie

Lestip 'Meester Frank en de draak'

Lestip 'Meester Frank en de draak' Lestip 'Meester Frank en de draak' Over het boek Senne heeft een draak in z n hoofd. Die rommelt als hij sommen moet maken en zorgt ervoor dat het goede antwoord dat in Senne s hoofd zit, niet uit z n

Nadere informatie

Lestip 'Hoe maak ik tijd?'

Lestip 'Hoe maak ik tijd?' Lestip 'Hoe maak ik tijd?' Over het boek Felix moet van zijn mama alleen op bezoek bij zijn tante Zweem. Wanneer hij zegt dat hij 'Geen tijd' heeft, zegt zijn mama: 'Dan maak je maar tijd!' Felix vindt

Nadere informatie

Lestip 'Verdriet' Over het boek. Aan de slag. Voor het lezen. a. Werken met twee prenten

Lestip 'Verdriet' Over het boek. Aan de slag. Voor het lezen. a. Werken met twee prenten Lestip 'Verdriet' Over het boek Je zou het niet meteen zeggen wanneer je hem ziet, maar Michael Rosen heeft verdriet. Zijn zoon Eddie is dood. In dit boek vertelt hij hoe dat voelt, verdrietig zijn. De

Nadere informatie

Lestip 'Evi, Nick en ik'

Lestip 'Evi, Nick en ik' Lestip 'Evi, Nick en ik' Over het boek Flora vindt het heerlijk om in de vakanties haar vader, die hovenier is, te helpen om tuinen aan te leggen. Deze zomer worden haar plannen echter doorkruist: door

Nadere informatie

Lestip 'Het geheim van Rosie en Moussa'

Lestip 'Het geheim van Rosie en Moussa' Lestip 'Het geheim van Rosie en Moussa' Over het boek Rosie en Moussa moeten oefenen voor het klastoneel. Rosies papa komt helpen om de decors te maken. Rosie hoopt dat haar mama daardoor toch weer met

Nadere informatie

Lestip 'De krijtjes staken'

Lestip 'De krijtjes staken' Lestip 'De krijtjes staken' Over het boek Teun wil een tekening maken maar wanneer hij zijn krijtjes uit zijn tas wil halen vindt hij een stapeltje brieven. De krijtjes zijn weg... Elk kleurkrijtje heeft

Nadere informatie

Lestip 'William wil de wereld zien'

Lestip 'William wil de wereld zien' Lestip 'William wil de wereld zien' Over het boek William is de drukste thuis. Hij is heftig en wild en fel. Op een dag heeft hij er genoeg van. Hij staat recht en kondigt aan dat hij de wereld wil zien.

Nadere informatie

Lestip 'Roodkapje was een toffe meid'

Lestip 'Roodkapje was een toffe meid' Lestip 'Roodkapje was een toffe meid' Over het boek Je denkt natuurlijk dat je alle sprookjes kent. Maar in dit boek hebben de sprookjes wel wat verrassingen in petto. Roodkapje trouwt met de jager een

Nadere informatie

Lestip 'Meester Pompelmoes'

Lestip 'Meester Pompelmoes' Lestip 'Meester Pompelmoes' Over het boek Meest Pompelmoes is een beetje ouderwets, met zijn strikje en zijn brilletje, en hij is ook best streng. Maar hij is ook heel lief en grappig. Bovendien kan hij

Nadere informatie

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook.

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook. Praten over boeken Kaartjes van iden hambers Handleiding bij onderstaande kaartjes: llereerst treft u een aantal pagina s aan met kaartjes met vragen. Deze zijn per categorie ingedeeld. -vragen: Eerste

Nadere informatie

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal Dag van de Rechten van het Kind Kinderrechten Doelstellingen De kinderen leiden uit concrete ervaringen af wat een kinderrecht is. De kinderen zien in hoe belangrijk het is dat kinderrechten gerespecteerd

Nadere informatie

Lestip 'Huisbeestenboel'

Lestip 'Huisbeestenboel' Lestip 'Huisbeestenboel' Over het boek Een vogel, een kat, een vis, een konijn, een hond... Wat doen al deze huisdieren als ze alleen thuis zijn? Niet braaf in de stoel of in hun kooi blijven zitten, zoveel

Nadere informatie

Lestip 'Meneer Kandinsky was een schilder'

Lestip 'Meneer Kandinsky was een schilder' Lestip 'Meneer Kandinsky was een schilder' Over het boek Op een dag ontsnapt er een blauw paardje uit een schilderij van Kandinsky. Niemand kan het zien behalve meneer Kandinsky zelf. Het paardje zet zijn

Nadere informatie

Lestip 'Ik wil vleugels'

Lestip 'Ik wil vleugels' Lestip 'Ik wil vleugels' Over het boek Vogels zijn wonderlijke wezens! In dit boek kan je lezen en zien waarom ze zo speciaal zijn. Wat ze allemaal kunnen, hoe je ze kan onderscheiden van elkaar, wat de

Nadere informatie

Lestip 'Jong gekweld: van Angst tot Zweet '

Lestip 'Jong gekweld: van Angst tot Zweet ' Lestip 'Jong gekweld: van Angst tot Zweet ' Over het boek Voor elke letter van het alfabet bestaat er wel een gevaar, iets waarvoor je op moet letten. Van Anorexia over Groepsdruk tot (angst)zweet. Maar!

Nadere informatie

Voorbereidingsblad boekbespreking

Voorbereidingsblad boekbespreking Voorbereidingsblad boekbespreking Eigenlijk moet je drie belangrijke dingen vooraf doen: 1. Het kiezen van een boek; 2. Het lezen van een boek; 3. Het voorbereiden en uitschrijven van de boekbespreking.

Nadere informatie

Lestip 'Louize en de Listige Kat'

Lestip 'Louize en de Listige Kat' Lestip 'Louize en de Listige Kat' Over het boek Juffrouw Louize de Vries en haar geheimzinnige vriend Meneer Norbert houden van mysteries oplossen. Wanneer in de buurt juwelendiefstallen plaatsvinden en

Nadere informatie

Lessuggesties Tijgerlezen

Lessuggesties Tijgerlezen Lessuggesties Tijgerlezen Onderzoek wijst uit dat kinderen het gelukkigst leren lezen als ze zelf naar een boek grijpen. Tijgerlezenboeken leggen daarom nadruk op humor en spanning. Ze bieden variatie

Nadere informatie

Lestip 'Die dag in augustus'

Lestip 'Die dag in augustus' Lestip 'Die dag in augustus' Over het boek Enrico heeft zomervakantie. Elke dag gaat hij naar het dal om zijn opa te helpen met de schaapskudde. En altijd gaat zijn schetsboek mee, want Enrico doet niets

Nadere informatie

Samenvatting leerlijn Cultureel Erfgoed Thema Verhalen

Samenvatting leerlijn Cultureel Erfgoed Thema Verhalen Groep 1-2 Project: Symbolische verhalen Twee leeuwen, een paling en een ooievaar. Dat zijn de dieren die op het stadswapen van Den Haag te zien zijn. In dit project gaan de leerlingen op onderzoek naar

Nadere informatie

Soorten gezinnen. 2. Vakgebied en vakonderdeel: Wereldoriëntatie / Godsdienst. Eerste graad Tweede graad Derde graad 1 2 3 4 5 6

Soorten gezinnen. 2. Vakgebied en vakonderdeel: Wereldoriëntatie / Godsdienst. Eerste graad Tweede graad Derde graad 1 2 3 4 5 6 Soorten gezinnen 1. Thema: Diversiteit 2. Vakgebied en vakonderdeel: Wereldoriëntatie / Godsdienst 3. Doelgroep Eerste graad Tweede graad Derde graad 1 2 3 4 5 6 4. Duur: 50 min. 5. Doelen Eindtermen Wereldoriëntatie:

Nadere informatie

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK Pagina 0 WOORD VOORAF Je zit nu in 3 VMBO en het eindexamen lijkt nog ver weg... Maar niets is minder waar. Dit jaar start je namelijk al volop met de voorbereidingen

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Lestip 'Wie is dat op dit uur?'

Lestip 'Wie is dat op dit uur?' Lestip 'Wie is dat op dit uur?' Over het boek Lemony Snicket, bijna 13, mag voor een geheime organisatie aan de slag. De geheimzinnige S. Theodora Markson leert hem de kneepjes van het spionnenvak. Zijn

Nadere informatie

Lestip 'Olle' Over het boek. Aan de slag. Aanzet. Verwerkingsactiviteiten

Lestip 'Olle' Over het boek. Aan de slag. Aanzet. Verwerkingsactiviteiten Lestip 'Olle' Over het boek Olle is een hond. Hij is slim, een beetje eigenwijs, maar ook heel vriendelijk. Hij woont op een boerderij in de polder. Maar er is er iets heel merkwaardigs met Olle. Hij praat.

Nadere informatie

Lestip 'Moeder nummer nul'

Lestip 'Moeder nummer nul' Lestip 'Moeder nummer nul' Over het boek Fejzo is geadopteerd en weet niets over zijn natuurlijke moeder. Door in het park Maud te leren kennen, raakt hij plots geïnteresseerd in zijn echte moeder. Heeft

Nadere informatie

Lestip 'Super Jan en het griezelkasteel'

Lestip 'Super Jan en het griezelkasteel' Lestip 'Super Jan en het griezelkasteel' Over het boek Jans buurvrouw, mevrouw Stromboli, heeft een kasteel geërfd. Jan ontdekt al snel dat er iets niet pluis is: ze moeten er minstens een week blijven

Nadere informatie

Lestip 'De ongelooflijk bijzondere boekeneter'

Lestip 'De ongelooflijk bijzondere boekeneter' Lestip 'De ongelooflijk bijzondere boekeneter' Over het boek Harry is een bijzonder kind: hij éét namelijk de boeken op waar hij van houdt. Die boekenkennis stijgt hem naar het hoofd en zo wordt Harry

Nadere informatie

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal Dag van de Rechten van het Kind Kinderrechten Doelstellingen De kinderen verwoorden wat een kinderrecht is. De kinderen zien in hoe belangrijk het is dat kinderrechten gerespecteerd worden. De kinderen

Nadere informatie

Lestip 'Soepletters '

Lestip 'Soepletters ' Lestip 'Soepletters ' Over het boek Een jongen van twaalf is met zijn broertjes en zusje op weg naar huis. Wanneer hij zijn zusje even uit het oog verliest, verdwijnt ze spoorloos. Zijn familie is radeloos,

Nadere informatie

Lestip 'Groot!' Over het boek. Aanzet. Vertelbeurt

Lestip 'Groot!' Over het boek. Aanzet. Vertelbeurt Lestip 'Groot!' Over het boek Een humoristisch prentenboek over de voor- en nadelen van klein, dan wel groot zijn. Het jongetje uit het boek is negenennegentig centimeter groot en dat is bijna een meter',

Nadere informatie

Lestips bij. Moniek Vermeulen (opgegroeid in Sint-Niklaas, woont in

Lestips bij. Moniek Vermeulen (opgegroeid in Sint-Niklaas, woont in Lestips bij Moniek Vermeulen (opgegroeid in Sint-Niklaas, woont in Puivelde) stond 25 jaar voor de klas. Momenteel werkt ze als zelfstandig auteur. Ze schrijft vooral prentenboeken, boeken voor eerste

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Lestip 'Dagboek van een wombat'

Lestip 'Dagboek van een wombat' Lestip 'Dagboek van een wombat' Over het boek Mottenbal, een vertederende en eigenwijze wombat, doet de hele dag niet veel meer dan slapen, eten en zich af en toe eens lekker krabben. Maar zelfs een wombat

Nadere informatie

Lestip 'De wraak van Lorre'

Lestip 'De wraak van Lorre' Lestip 'De wraak van Lorre' Over het boek Papegaai Lorre kan zingen als een operazangeres. Door zijn kunsten is hij goud geld waard en op een slechte dag wordt hij ontvoerd. Baasje Joppe is verdrietig

Nadere informatie

Lestip 'Wervelwind' Over het boek. Aanzet

Lestip 'Wervelwind' Over het boek. Aanzet Lestip 'Wervelwind' Over het boek Wervelwind is het derde boek over Bet, de jongste dochter uit een gezin van vijf meisjes. Bet is een wiebelkont, een taterwater en een wervelwind. Ze is intussen elf jaar

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 TAAL

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 TAAL VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 TAAL P. 02-03 Luisteroefeningen SUPERUITVINDINGEN De leerlingen tekenen een mondeling beschreven voorwerp, in dit geval een wat complexere machine. P. 04-05 Leesoefeningen

Nadere informatie

Lestip 'Superhelp!' Over het boek. Aanzet. Verwerkingsactiviteiten

Lestip 'Superhelp!' Over het boek. Aanzet. Verwerkingsactiviteiten Lestip 'Superhelp!' Over het boek Immo komt uit een geslacht van superhelden. Zijn ouders trekken er avond na avond op uit om de stad te behoeden voor grote rampen. Op zijn vierde redde Immo een man die

Nadere informatie

Lestip 'De grote konijnenreddingsactie'

Lestip 'De grote konijnenreddingsactie' Lestip 'De grote konijnenreddingsactie' Over het boek Anna en haar vriendin Suzanne spelen vaak met Job, die bij hen in de straat woont. Maar nu is Job bij zijn vader gaan wonen en hij heeft zijn konijn

Nadere informatie

Lestip 'Rijmen en verzen'

Lestip 'Rijmen en verzen' Lestip 'Rijmen en verzen' Over het boek Een dik boek vol liedjes en gedichten van Roald Dahl: dat is een feest! Je leest over Violet Beauderest die constant kauwgum kauwt. Maar je ontdekt ook een heel

Nadere informatie

Lestip 'Liefde :-(' Over het boek. Kenmerken van het boek. Titel. Omslagillustratie. Recensie

Lestip 'Liefde :-(' Over het boek. Kenmerken van het boek. Titel. Omslagillustratie. Recensie Lestip 'Liefde :-(' Over het boek Leene denkt dat haar vader een vriendin heeft. Ze praat er eerst nog met niemand over, want ze hoopt dat ze ongelijk heeft: haar vader zou zoiets toch nooit doen!?! Dus

Nadere informatie

Lestip 'De mysterieuze zolder'

Lestip 'De mysterieuze zolder' Lestip 'De mysterieuze zolder' Over het boek Nick is net verhuisd en vindt op de nieuwe zolder een hoop oude spullen. Hij verkoopt ze tijdens een garageverkoop, maar ontdekt daarna dat al die voorwerpen

Nadere informatie

Lestip 'De vader met de grote schoenen'

Lestip 'De vader met de grote schoenen' Lestip 'De vader met de grote schoenen' Over het boek Pita's ouders zijn pas gescheiden. Ze mist haar vader, de kleinste vader van alle kinderen van de klas. Maar hij heeft wel de grootste schoenen! Samen

Nadere informatie

Lestip 'De ogen van Sitting Bull'

Lestip 'De ogen van Sitting Bull' Lestip 'De ogen van Sitting Bull' Over het boek Als de oma van Valentijn bij hem in huis komt wonen, vindt hij dat eerst maar niks. Hij moet zijn slaapkamer aan haar afstaan. Terwijl er net een grote schildering

Nadere informatie

Lestip 'Cryptodinges'

Lestip 'Cryptodinges' Lestip 'Cryptodinges' Over het boek Keppen jijpij deppe pepee-tapaal? Dan weet je eigenlijk al wat cryptografie is! Cryptografie is de kunst van het geheimhouden en ontcijferen van boodschappen. Handig

Nadere informatie

Lestip 'Kunnen we de tijger redden?'

Lestip 'Kunnen we de tijger redden?' Lestip 'Kunnen we de tijger redden?' Over het boek Het boek gaat over bedreigde dieren zoals de tijger. Maar ook over de dodo en andere uitgestorven beesten. Die zijn verdwenen omdat ze zich niet aan hun

Nadere informatie

KOFFERS OP REIS LESMAP

KOFFERS OP REIS LESMAP KOFFERS OP REIS LESMAP Droomedaris-REX Beste leerkracht, beste begeleider, Deze lesmap heeft tot doel het theaterbezoek van jou en je klas of groep een duw in de rug te geven. Het tracht een eenvoudige

Nadere informatie

Basisschool de Triangel. Het houden van een spreekbeurt.

Basisschool de Triangel. Het houden van een spreekbeurt. Basisschool de Triangel Het houden van een spreekbeurt. 1 INHOUDSOPGAVE SPREEKBEURT GROEP 5 1 GROEP 6 5 GROEP 7 EN 8 9 2 HOE BEREID IK MIJN SPREEKBEURT VOOR? SPREEKBEURT IN GROEP 5 Wat is een spreekbeurt?

Nadere informatie

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers bijlage 6 2 Theorie Aidan Chambers wil met de Vertel eens-aanpak kinderen helpen goed te praten over wat zij hebben gelezen en goed naar elkaar te leren luisteren.

Nadere informatie

Behandelde onderwerpen Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (eventueel: verbanden tussen kinderrechten)

Behandelde onderwerpen Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (eventueel: verbanden tussen kinderrechten) Kennismaking met het IVRK (Uit: verzameling workshops kinderrechten) (Uit: Recht in de roos) Algemeen doel: kennismaken met de verschillende kinderrechten uit het Internationaal Verdrag inzake de Rechten

Nadere informatie

Lestip 'Kulanjango: mijn vogelvriend'

Lestip 'Kulanjango: mijn vogelvriend' Lestip 'Kulanjango: mijn vogelvriend' Over het boek Callum ontmoet in de buurt van zijn huis in Schotland een bijzonder meisje. Samen ontdekken ze een hele zeldzame vogel. Het is hun geheim maar als de

Nadere informatie

Het leesspel Voorbereiding: Doel van het spel: Het spel:

Het leesspel Voorbereiding: Doel van het spel: Het spel: Het leesspel Dit spel is gebaseerd op vragen over boeken zoals weergegeven in het boekje Vertel eens van Aiden Chambers en op vragen over boeken uit het boek Open Boek van Jos Walta. Voorbereiding: Kopieer

Nadere informatie

Lestip 'Durf voor drie'

Lestip 'Durf voor drie' Lestip 'Durf voor drie' Over het boek Drie verhalen voor beginnende lezers in één boek: De brief die Rosie vond, Een kuil om in te wonen en Het beest heet Mona. Het ene verhaal gaat over een mysterieuze

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Lesbrief De Kleine Zeemeermin

Lesbrief De Kleine Zeemeermin Lesbrief De Kleine Zeemeermin Introductie Inhoud: Deze lesbrief is een aanvulling op het bezoek aan de voorstelling De Kleine Zeemeermin van Theater Terra. De voorstelling en daarmee ook de lesbrief, is

Nadere informatie

Lestip 'Het geheim van de keel van de nachtegaal'

Lestip 'Het geheim van de keel van de nachtegaal' Lestip 'Het geheim van de keel van de nachtegaal' Over het boek Lang geleden droomde de Chinese keizer van een tuin. Een tuin vol avontuur en mysterie, de mooiste tuin ooit, de Tuin der Tuinen. Want de

Nadere informatie

Lestip 'De kronieken van Qrom: Vuurtoren'

Lestip 'De kronieken van Qrom: Vuurtoren' Lestip 'De kronieken van Qrom: Vuurtoren' Over het boek Op het eiland Qrom waait zo n harde wind dat alles krom is. Dieren en mensen lopen gebogen, bomen en planten groeien scheef. Men heeft de vuurtoren

Nadere informatie

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er?

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wanneer jij iets wilt verkopen, moet je altijd rekening houden met je

Nadere informatie

together forever is het motto van het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog 2008 in Nederland THE GODFATHER

together forever is het motto van het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog 2008 in Nederland THE GODFATHER THE GODFATHER 1. Bekijk het fragment Last scène from Godfather 2. Hierin zie je een boevenfamilie (Italiaanse maffia) gezellig feest vieren met elkaar. De mannen bespreken daarna zaken. In de beroemde

Nadere informatie

1 Een flus? Fien wil een flus

1 Een flus? Fien wil een flus Fien wil een flus auteur: Joke van Leeuwen illustrator: Floor de Goede uitgeverij: Em. Querido s Kinderboeken Uitgeverij, 2017 isbn: 978 90 451 2088 1 Over het boek Fien geeft een feest voor haar vrienden.

Nadere informatie

Rembrandt en de Bijbel

Rembrandt en de Bijbel Rembrandt en de Bijbel POSE CHRISTENDOM HAV0/VWO 4 - CSG CALVIJN GODSDIENST De profetie van Simeon aan Maria olieverf op paneel (55 44 cm) 1628 Kunsthalle, Hamburg - Duitsland 1 Wat gaan jullie doen? Als

Nadere informatie

De zorg moet steeds beter.

De zorg moet steeds beter. De zorg moet steeds beter. De tekst is in Taal voor allemaal. Ons Tweede Thuis heeft afspraken over goede zorg. Jij krijgt zorg. Ons Tweede Thuis geeft de zorg. Een ander woord voor zorg is hulp. Bij wonen.

Nadere informatie

Lessuggesties Tijgerlezen

Lessuggesties Tijgerlezen Lessuggesties Tijgerlezen Onderzoek wijst uit dat kinderen het gelukkigst leren lezen als ze zelf naar een boek grijpen. Tijgerlezenboeken leggen daarom nadruk op humor en spanning. Ze bieden variatie

Nadere informatie

Groepsvorming en een positief sociaal klimaat, waar leerlingen zich mede verantwoordelijk voor voelen,

Groepsvorming en een positief sociaal klimaat, waar leerlingen zich mede verantwoordelijk voor voelen, VSO / BLOK 1 WE HOREN BIJ ELKAAR LES 4A ^ 4a Wie doet wal? Voorbeeldles VSO/Blok 1 We horen bij elkaar Les 4 a+b: Wie doet wat? Doel blok 1: Groepsvorming en een positief sociaal klimaat, waar leerlingen

Nadere informatie

Wanneer je de opdracht klaar hebt, stop je het werkblad in je werkmap of vraag je je docent. Noteer jouw score in je Elektronisch Logboek.

Wanneer je de opdracht klaar hebt, stop je het werkblad in je werkmap of vraag je je docent. Noteer jouw score in je Elektronisch Logboek. Dag 1 Opdracht 1 Geef jezelf een cijfer Je kunt op verschillende manieren over jezelf denken. Het beeld dat je van jezelf hebt, noemen we het zelfbeeld. Het zelfbeeld heeft te maken met hoe je jezelf ziet

Nadere informatie

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters,

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters, Lesbrief Beste kleuters, Binnenkort speelt de voorstelling op jullie school of in een theater in de buurt. De voorstelling is gebaseerd op de boeken Pas op voor de ezel en de beer en Dansen met de ezel

Nadere informatie

Kijk eerst het introductiefilmpje: Introductiefilm: een held met je geld middenbouw (Youtube)

Kijk eerst het introductiefilmpje: Introductiefilm: een held met je geld middenbouw (Youtube) Hey! Budd!e hier! Samen met Spaarvarken dit keer. Het is weer tijd voor een leuke lesdeal, want in Nederland is het de Week van het geld. In de Week van het geld leer je omgaan met geld. En dat ga jij

Nadere informatie

B. Lessuggesties bij het lied Zeg, Roodkapje, waar ga je heen? 1. Wilde dieren versus huisdieren

B. Lessuggesties bij het lied Zeg, Roodkapje, waar ga je heen? 1. Wilde dieren versus huisdieren poetst zijn tanden 1. Wilde dieren versus huisdieren wilde dieren en huisdieren van elkaar onderscheiden Breng zelf prenten van dieren mee. Vraag ook aan de kinderen om prenten van dieren mee te brengen.

Nadere informatie

FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - GROEP 1 T/M 8

FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - GROEP 1 T/M 8 FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - GROEP 1 T/M 8 Kinderboeken schrijven is een prachtig vak. Verhalen bedenken en die in stilte uitwerken staat in schril contrast met het ontmoeten van lezers en

Nadere informatie

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe?

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Deze opdracht doe je alleen, in tweetallen of in een Maak een woordveld bij de tekst. Je mag

Nadere informatie

JE CULTURELE ZELFPORTRET

JE CULTURELE ZELFPORTRET JE CULTURELE ZELFPORTRET Dit is het culturele zelfportret van Vul alles in hele antwoordzinnen in. Gebruik een ander lettertype of een andere kleur voor de antwoorden. Plak hier je pasfoto Film/tv 1 Ga

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

MIJN NAAM IS NUL. Luigi Ballerini INLEIDING VOOR HET LEZEN

MIJN NAAM IS NUL. Luigi Ballerini INLEIDING VOOR HET LEZEN MIJN NAAM IS NUL Luigi Ballerini INLEIDING Mijn naam is NUL is een beklijvend boek dat je meesleept in een avontuur vol onverwachte wendingen. Het speelt zich voor een groot deel ook af in de gedachten

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

maken de kinderen vogelnestjes die zij in de dierenhoek kunnen gebruiken.

maken de kinderen vogelnestjes die zij in de dierenhoek kunnen gebruiken. 14. Vogelnestjes Tijdens deze activiteit: maken de kinderen vogelnestjes die zij in de dierenhoek kunnen gebruiken. Rekenen Getallen Groep 1 Groep 2 Omgaan met de telrij Telt akoestisch heen en terug t/m

Nadere informatie

Taal op niveau Spreken Op weg naar niveau

Taal op niveau Spreken Op weg naar niveau Taal op niveau Spreken Op weg naar niveau 1F Naam: Groep: Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteur: Elma Draaisma Redactie: Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie: Wim Zuijdendorp Vormgeving: Edu

Nadere informatie

Jeugd Verkeerskrant 5 Zoveel borden en tekens?!

Jeugd Verkeerskrant 5 Zoveel borden en tekens?! Jeugd Verkeerskrant 5 Zoveel borden en tekens?! Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2016-2017 groep 7/8 Verkeersborden op jouw route Welke verkeersborden kom je tegen op jouw route van

Nadere informatie

Wat ga je schrijven: een verhaal over een held die een uitdaging aangaat

Wat ga je schrijven: een verhaal over een held die een uitdaging aangaat Les 1: De uitdaging Wat ga je schrijven: een verhaal over een held die een uitdaging aangaat In deze les ga je een verhaal verzinnen. Je bent zelf de held van het verhaal. In het verhaal ga je als held

Nadere informatie

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig Beertje Anders zit stil in een hoekje als Beertje Bruin langskomt. Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig bent. Kan ik je helpen, want ik ben je vriend en vrienden

Nadere informatie