Bodem en landschap. Inhoud

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bodem en landschap. Inhoud"

Transcriptie

1 Bodem en landschap Het volgende gaat over samenhangen tussen bodems en landschappen in Nederland. De ontwikkeling op langere termijn wordt hierbij als leidraad genomen. Deze ontwikkeling is interessant voor hen die meer willen weten over bijvoorbeeld: - Achtergronden bij het kiezen van landbouwkundige maatregelen - De wijze waarop landschappen over langere termijn veranderen - De samenhang tussen de menselijke levensloop en de ontwikkeling van een landschap - De reden waarom sommige landschappen wel herfstkleuren hebben en andere niet - De reden waarom de climaxvegetatie waar in de biologie vaak mee wordt gewerkt eigenlijk niet bestaat. De ontwikkeling gaat steeds maar door - Dat oernatuur overal te zien is. - en nog veel meer Inhoud 1. Inleiding 2. De ontwikkeling van de bodem 3. De ontwikkeling van het landschap 4. Samenvatting ontwikkeling bodem en landschap 5. De situatie op gronden met tijdelijk of constant hoge grondwaterstanden 6. De praktijk van de landbouw 7. Terugblik 1. Inleiding Er zijn gronden die gemakkelijk verslempen, andere gronden kunnen sterk de neiging vertonen steeds weer een verdichte laag onder de bouwvoor te krijgen. Fofaatfixatie kan optreden, het humusgehalte kan moeilijk op peil te krijgen zijn enz. Iedere grond heeft zo zijn eenzijdigheden. De boer went er aan en houdt er in meerdere of mindere mate rekening mee. Het is echter niet toevallig dat een bodem een bepaalde eigenschap heeft. de verschillende gebreken of gunstige eigenschappen zijn in een meer algemeen kader te plaatsen. Een hulpmiddel hierbij is de bestudering van de ontwikkeling van bodems en de erbij horende natuurlijke landschappen. Wanneer we om ons heen kijken lijken landschappen tamelijk stabiel in de tijd. Het landschap waar we in opgroeiden lijkt nu nog steeds hetzelfde. Toch verandert ieder

2 landschap. De veranderingen gaan evenwel uiterst traag, maar juist deze trage veranderingen kunnen een verrassend inzicht geven in allerlei praktische problemen die in de landbouw optreden. Ook kan inzicht in deze veranderingen helpen om doelgericht aan tekortkomingen van bodems te werken. Ook voor veel andere thema s rond landbouw en maatschappij zijn er aanknopingspunten. Hier wordt aan het eind kort op ingegaan. Eerst gaan we het ontwikkelingsverloop van een pas afgeslibde kleigrond gedurende langere tijd vervolgen. We kijken naar de ontwikkelingen in de bodem, dan naar de parallel lopende ontwikkeling van het landschap om tenslotte op de praktische landbouw terug te komen. Wanneer de mens niet ingrijpt veranderen bodems altijd. In ons klimaat spoelen er kalk en voedingsstoffen uit. Niet alleen de bodem verandert dan, maar ook het hele landschap. 2. De ontwikkeling van de bodem 2.1. De buitendijkse grond Tweemaal per dag overstromen de buitendijkse gronden. Struiken en bomen komen er niet voor, maar er is wel een begroeiing met diverse kruiden die tegen het zoute water kunnen (slijkgras, zeekraal, zeegras). Wanneer de vloed op z'n hoogst is, staat het water stil en in dit stille water kunnen, vooral tussen de vegetatie, de fijne slibdeeltjes bezinken. Tijdens eb is het niet mogelijk dat de bezonken deeltjes indrogen of dat er lucht in de bodem komt. Het gevolg is dat de bodem slap en nat blijft. De resten van de vegetatie blijven in de bodem achter en deze kunnen een anaerobe vaak wat stinkende substantie geven. Door bacterieactiviteit worden de zwavel uit eiwitten en de ijzer uit de gronddeeltjes verbonden tot blauwzwarte verbindingen.

3 2.2. Na de inpoldering Door bedijking van buitendijkse gronden kan het overstromen worden tegengegaan en door het graven van sloten kan de ontwatering worden verbeterd. Ook onder natuurlijke omstandigheden kan door een geleidelijk aan steeds hogere opslibbing de ontwatering beter worden. In de Biesbosch kwam dit voor de afsluiting van het Haringvliet op en half natuurlijke wijze veel voor. Wat we zien is dat de bodem veel water verliest, vooral in de zomer wanneer de vegetatie veel water onttrekt. De bodem wordt steviger, 'hij rijpt'. Er ontstaan scheuren, er komt lucht in de grond en water verdwijnt. De resten van dode planten verteren en verdwijnen, maar bodemleven (om te beginnen bacteriën) verschijnt. Bovenin vormt zich onder invloed van het bodemleven humus, organische stof waaraan niet meer te zien is wat de uitgangsmaterialen zijn. Kalk is in deze gronden in overmaat aanwezig. Zo'n 10% van het gewicht van de grond kan uit kalk bestaan Na rijping Na rijping tot voldoende diepte kan de grond in cultuur worden genomen. Veel humus zit er nog niet in, maar ze is tamelijk diep poreus door allerlei gangen die in de grond aanwezig zijn en vaak nog een gevolg zijn van bijvoorbeeld wadpieren in de buitendijkse grond. In de ondergrond is een sponsstructuur aanwezig. De grote akkerbouwgebieden in Zeeland, Zuid-Holland, de Noordoostpolder, Groningen en Friesland bestaan uit goed gerijpte kalkrijke gronden met weinig humus. In het algemeen zijn ze na 1200 na Chr. in cultuur genomen.

4 Als we de ontwikkeling van zo'n kleigrond nu verder willen vervolgen, dan is dat niet zo gemakkelijk omdat er weinig zeekleigronden zijn die al langer begroeid en goed ontwaterd zijn. In het rivierkleigebied zijn wel dergelijke oudere gronden en om de ontwikkeling verder te vervolgen kunnen we de processen bij oudere rivierkleigronden als voorbeeld nemen Kleigronden die al sedert de Romeinse tijd met een korte onderbreking steeds goed ontwaterd zijn geweest. Deze gronden vinden we bijvoorbeeld in de Betuwe. Daar waar nu boomgaarden staan, vinden we de wat oudere kleigronden. Waarin verschilt nu zo'n Betuwse kleigrond van een Zeeuwse of Flevopoldergrond en waar zullen deze laatste gronden zich verder naar toe ontwikkelen? Een proces dat onherroepelijk optreedt is ontkalking. Het bodemleven verbruikt zuurstof en scheidt koolzuur uit. Uit de verteerde plantenresten komen (humus)zuren vrij. Beide lossen kalk op en deze spoelt in de winter uit. De ph-waarde daalt tot onder de 7,0. Samenhangend hiermee verandert het bodemleven. De overheersende bacterieactiviteit gaat meer en meer samen met die van bijvoorbeeld regenwormen. Minder kalk betekent meer mogelijkheden voor humusopbouw. Regenwormen doorwoelen de grond en homogeniseren deze. het gevolg is een diep doorwortelbare, diep humushoudende poreuze grond, die veel vocht kan vasthouden en bijna ideale omstandigheden voor plantengroei laat zien.

5 2.5. Verdergaande ontkalking tot de kalk volledig uitgespoeld is Er bestaat geen natuurlijk evenwicht met en zeker resterend kalkgehalte. Het bodemleven en planteresten vormen steeds weer nieuwe zure verbindingen waardoor op een gegeven moment alle kalk op zal zijn. Dit is eerst bovenin het geval. Ook bij goed ontwaterde zeekeligronden kennen we veel ontkalkte bovengronden. Bij oudere riviekleigronden zoals we die in de Achterhoek rond Montferland en langs de Maas aantreffen is evenwel tot grote diepte alle kalk verdwenen. De grond wordt hierdoor wat minder makkelijk doorwortelbaar; ze wordt dichter van struktuur. Enkele duizenden jaren zijn hier vaak wel voor nodig Uitspoeling van klei Is alle kalk verdwenen en de ph tot een voldoende lage waarde gedaald dan blijkt een nieuw bodembestanddeel uit te gaan spoelen. De allerfijnste deeltjes kleiner dan 0,002 mm, de lutumdeeltjes, blijken hun samenhang met andere bodembestanddelen zoals humus te verliezen. Ze spoelen vooral in de zomer bij scheuren in de grond en zware regenval naar beneden om zich op een bepaalde diepte weer af te zetten. De bovenlaag wordt zandiger; een laag op 30 tot 60 cm diepte juist minder zandig en verdicht. Deze laag wordt vanwege zijn dichte karakter briklaag genoemd en de

6 gronden brikgronden. We treffen ze aan in de Achterhoek en langs de Maas. Voor dat een duidelijke briklaag is ontstaan zijn er wel zo'n jaar voorbijgegaan De verdere ontwikkeling We moeten wat meer hypothetisch te werk gaan want kleigronden die ouder zijn dan jaar kennen we in Nederland niet. Wel kennen we in het buitenland veel oudere kleigronden en kennen we klimaten waar de genoemde processen veel sneller gaan. Bij dit laatste moeten we aan Ierland, Schotland en Noorwegen denken. Het proces dat na de uitspoeling van klei optreedt en dat we ook in de oudere Nederlandse kleigronden al wat zien is de uitspoeling van humus. Er ontstaat een humusinspoelingslaag en de grond heet nu een podzolgrond. Wil er een duidelijk humusinspoelingslaag ontstaan dan moeten we aan vele tienduizenden jaren denken. Het directe gevolg van het ontstaan van zo'n humusinspoelingslaag is dat de grond reeds op beperkte diepte volledig ondooordringbaar voor wortels wordt.

7 3. De ontwikkeling van het landschap Zijn de veranderingen in de bodem misschien niet zo opvallend, in ieder geval niet zo makkelijk te volgen, anders is het met de ontwikkeling van planten- en dierenleven. Boven de grond zal parallel aan de veranderingen onder de grond een totale verandering van het landschap optreden: 3.1. De buitendijkse grond Hier treffen we waterige kruidachtige planten aan. Verder veel volumineuze, luidruchtige vogels: meeuwen, eenden, steltlopers enz De wat beter ontwaterde grond Wilgen en elzen overheersen hier. Deze snelgroeiende bomen hebben een wat minder dichte structuur. Het zijn bomen die door de wind bestoven worden. Bij de vogels zijn de reigerachtigen opvallend en bij een wat open landschap de steltlopers.

8 3.3. Na rijping Op deze grond zijn de groeiomstandigheden voor de populier gunstig. Verder hoort de es hier thuis. Nog steeds overheersen de windbestuivende bomen. Interessant is dat de sterke neiging op deze grond om planteresten te verteren ook met zich mee brengt dat het blad dat op de grond valt snel de bodem in wordt getrokken door regenwormen waardoor de strooisellaag dun is en er zeer veel mossen voorkomen die op een minerale ondergrond moeten groeien. Het voorjaar is in dit landschap uitbundig. De zomer groen met een dicht bladerdek. In de herfst gaat het groene blad over in bruin blad of valt soms groen op de grond. Van een echte herfst is geen sprake. Het lijkt wel of het landschap door de winter overvallen wordt De enigszins kalkhoudende, diep humushoudende wat oudere kleigrond Bomen van de familie van de Rosacea komen nu opvallend veel voor. Wild of door de mens aangeplant zoals de fruitbomen. Verder horen hier bomen als beuk, linde en eik thuis, bomen waarvan het hout door zijn stevigheid voor vele doeleinden bruikbaar is. In het voorjaar kunnen op stevige takken ook kleurige bloemen voorkomen zoals bij de Rosacea. Opvallend zijn in dit landschap de vele zangvogels. Het voorjaar wordt in dit landschap voor het eerst benadrukt door een uitbundige vogelzang. Ook de herfst kent een aantal nieuwe elementen. De bomen maken volop vruchten: beuk, eik en fruitbomen. Verder is het optreden van de vele herfstkleuren opvallend. Voorjaar en herfst treden beide zeer nadrukkelijk met eigen kwaliteiten op De kalkloze klei Op deze grond gaat de eik sterk domineren. Een aantal bomen van het vorige stadium blijven nog wel aanwezig De grond met uitspoeling van klei Naast eik verschijnen de eerste berken. Ook kunnen er al wat naaldbomen optreden. Hoewel het een kleigrond is, is het karakter van het landschap sterk gelijkend op dat wat we op de Nederlandse zandgronden ook veel aantreffen De podzolgrond Een landschap van eiken, berken en naaldbomen. Ook struikheide is hier te verwachten. Wat de vogels betreft zijn duidelijk zingende zangvogels nu verdwenen en mezen en roofvogels overheersen. 4. Samenvatting ontwikkeling bodem en landschap De beschreven ontwikkeling vindt op deze wijze alleen onder natuurlijke omstandigheden plaats. Ze vindt plaats over een zeer lange periode. Over deze periode bezien kan gezegd worden dat in het begin de ontwikkelingen snel gaan. Bij het stadium van de enigszins kalkoudende, diep humushoudende kleigrond treedt een zekere stabilisatie op. De wortels kunnen hier dieper de grond in en de

9 uitspoeling van kalk en zouten die de ontwikkeling stuurde is hier minder snel omdat de diepere wortels in de voorzomer veel voedingsstoffen uit diepere lagen kunnen opnemen en voor uitspoeling behoeden. Wanneer de grond uiteindelijk geheel ontkalkt is gaat de ontwikkeling buitengewoon traag en treden er over lange tijd slechts geringe veranderingen op. In het begin van de ontwikkeling kent het landschap een uitbundige groei vooral in voorjaar en zomer. Van een 'echte herfst' is geen sprake. Vervolgens komt een periode met een duidelijk voorjaar en een duidelijke herfst. Aan het eind van de ontwikkeling gebeurt er in de loop van het jaar betrekkelijk weinig. Het landschap is het gehele jaar mogelijk wat winters. De ontwikkeling is samen te vatten met in het begin uitbundig, daarna evenwichtig en tenslotte wat doods. 5. De situatie op gronden met tijdelijk of constant hoge grondwaterstanden Bovengenoemde ontwikkeling heeft betrekking op goed ontwaterde situaties. Bij hogere grondwaterstanden treden geheel andere situaties op. Bij constant hoge grondwaterstanden is het aardelement als het ware verdoofd en kan geen mineralisatie van betekenis optreden. Plant, zon, koolzuur en water vormen organisch materiaal dat zich ophoopt. Aanvankelijk ontstaat een veenlandschap met een vegetatie dat zich als jong voordoet (elzenbos) later bij verdergaande veenvorming ontstaat hoogveen, wat als extreem oud gezien kan worden omdat zand, klei en kalk geheel buiten de invloedssfeer van de plant zijn geraakt. Opvallend is dat de middensituatie, zoals we die bij goed ontwaterde gronden kennen, hier geheel overgeslagen wordt. Bij wisselend hoge grondwaterstanden doet zich de eigenaardige situatie voor dat een deel van de eigenschappen van de grond aan oude situaties doet denken want de gronden zijn zuur. Een ander deel van de eigenschappen doet juist aan jonge gronden denken. De gronden zijn namelijk rijk aan klei en mineralen. De gronden waar dit betrekking op heeft zijn de komkleigronden, de poelkleigronden en de pikkleigronden. Het landschap heeft hier een duidelijk jong karakter. Ook hier ontbreekt het middengebied. Bij landbouw op deze gronden zien we ook dat ze makkelijk van het ene extreem naar het andere schieten. Bij een slechte structuur gaat het zure overheersen en komen voedingsstoffen moeilijk vrij. Ophoping van organische stof kan optreden. Het lijkt op een oude situatie. Bij een goede struktuur kan er een zeer sterke mineralisatie van stikstofrijke makkelijk omzetbare organische stof optreden met een uitbundige groei als gevolg, wat weer op een jonge situatie lijkt.

10 6. De praktijk van de landbouw 6.1. Landbouwkundige mogelijkheden en beperkingen De problemen in de landbouw passen geheel in het bovengeschetste beeld. Genoemd werd reeds dat de gronden van 'middelbare leeftijd' de minste landbouwkundige problemen hebben. Er zijn maar weinig gewassen die op deze gronden niet goed kunnen groeien. Op de jonge zavel- en kleigronden kennen we wel vele problemen. Deze komen in de huidige landbouw steeds duidelijker naar voren. In de biologische landbouw treden vanwege het niet kunnen gebruiken van wateroplosbare meststoffen op deze gronden problemen op die in de gangbare landbouw niet bekend zijn. Het is op deze gronden moeilijk om een voldoende hoog humusgehalte te verkrijgen. De afbraak van organisch materiaal is sterk en er treed weinig vorming van stabiele humus op. De ondergrond is van nature los en heeft een poreuze sponsstructuur. Door het lage humusgehalte wordt de structuur van de bodem makkelijk vernield, vooral bij de oogst van hakvruchten in de herfst. Het gebruik van machines onder te natte omstandigheden leidt op grote schaal tot verdichting van de laag onder de bouwvoor (25 tot 45 cm diepte). Door het lage humusgehalte en door de vele grondbewerkingen hebben regenwormen het moeilijk en kan de verdichte laag door hen niet losgemaakt worden. Op de lichtere gronden is verslemping een groot probleem. De voedingsstoffenhuishouding kent een aantal eenzijdigheden. Door het overheersen van organische stof afbrekende, mineraliserende processen zijn de humusgehalten laag en kan er, vooral in het voorjaar wanneer de grond nog koud is en het bodemleven weinig aktief, beperkt stikstof vrijgemaakt worden. Wanneer er stikstofhoudend materiaal ondergewerkt wordt komt hier bij een goede structuur door de snelle afbraak wel snel stikstof uit vrij. Van nature zijn de gronden rijk aan kalium en hier is in het algemeen geen gebrek aan. Fosforgebrek komt veelvuldig voor. Enerzijds omdat bij de hoge ph-waarden de fosfor aan kalk wordt vastgelegd in zeer moeilijk oplosbare verbindingen. Anderzijds omdat deze gronden met hun lage humusgehalten ook weinig organisch fosfaat bevatten. Deze is juist de belangrijkste fosfaatbron voor de plant. De oudere gronden kennen geheel andere problemen. de ondergrond is hier, in tegenstelling tot de jonge gronden, van nature al verdicht en neigt er toe om na losmaken steeds opnieuw dicht te gaan zitten. Het ontbreken van kalk, samengaand met een lage ph-waarde, geeft ook structuurproblemen in de bouwvoor. Bij zwaardere gronden is dit zo'n probleem dat ze alleen nog voor grasland geschikt zijn. In deze wat zuurdere gronden is humusopbouw in het algemeen goed mogelijk. De humificatieprocessen zijn hier veel sterker dan in jonge gronden. Stikstofgebrek kan ontstaan doordat toegediend stikstofhoudend materiaal te traag wordt afgebroken en doordat de vrijkomende stikstof in humus wordt ingebouwd. Gebrek aan kalium en fosfor treedt hier vaak op omdat beide stoffen zijn uitgespoeld en niet uit de voorraad nageleverd kunnen worden. Wordt deze voorraad met gesteentemelen aangevuld dan zijn de vrijkomende voedingsstoffen wel goed beschikbaar voor de plant. Dit

11 mede omdat er geen stoffen zijn die ze fixeren. Fosfor kan bijvoorbeeld niet aan ijzer of kalk vastgelegd worden Verbetering van de gronden Als leidraad bij de verbetering van de gronden kan er van uitgegaan worden dat ingrepen moeten passen bij het ontwikkelingsstadium van een grond. Wat voor jonge gronden gunstig is kan voor oude gronden juist negatief zijn. Het doel is steeds de eigenschappen van gronden uit de middensituatie zowel bij jonge als oude gronden te verkrijgen. Het woelen van de ondergrond is een voorbeeld. In oudere gronden is het van groot belang de verdichte ondergrond door te woelen te doorbreken. Door deze bodembewerking kan de verstarring opgeheven worden. Vaak is het noodzakelijk dit woelen na een aantal jaren te herhalen. In andere gevallen is eenmalig losmaken voldoende (Wind en Wiebing 1984). Van veel belang zal zijn of er een voldoende grote regenwormpopulatie is die de ondergrond los kan houden. Bij jonge gronden ligt de situatie geheel anders. De beweeglijkheid in landschapsontwikkeling, jaarritme en bodemprocessen wordt hier door woelen nog eens versterkt en werkt dan negatief. Het veelvuldig voorkomen van verdichte lagen onder de bouwvoor door de zware belasting met machines maakt de vraag naar woelen actueel. Tijdelijk wordt wel een verbetering verkregen. na verloop van tijd ontstaat evenwel een meer verdichte laag dan voorheen. Een rol hierbij zal spelen dat bij deze van nature in de ondergrond losse gronden altijd wel een aantal wortelkanalen overblijven die jaarlijks weer gebruikt kunnen worden en van groot belang zijn voor de vochtvoorziening in de zomer. Door woelen worden deze laatste verbindingsmogelijkheden met de ondergrond verbroken. Wat de bewerking van de bovengrond betreft geldt voor jonge gronden dat de bovenlaag zo veel mogelijk met rust moet worden gelaten. Het frezen van deze gronden bij bijvoorbeeld ruggenbouw versterkt de toch al te sterke mineralisatie op deze gronden. Aanaarden is hier veel beter. Ook ploegen moet zoveel mogelijk beperkt worden. Spitten is beter. Geheel niet bewerken zoals bij grasland is het beste. Op oudere gronden, vooral bij wat hogere humusgehalten kunnen de verschillende bodembewerkingen juist de mineralisatie bevorderen wat voor de gewasgroei van belang kan zijn. Het gebruik van gesteentemelen (kalk, natuurfosfaat en kaliumrijke basaltmelen) is oudere gronden van belang om verloren gegane stoffen weer toe te voegen. Het gebruik van plantaardige compost is vooral gunstig op jonge gronden. Opgepast moet worden dat het gebruikte materiaal niet te ver van het karakter van de grond af staat en daardoor niet verwerkt kan worden. Dit geldt waarschijnlijk voor heidecompost. Het is beter dit eerst met bijvoorbeeld stalmest goed te composteren. Wat organische mest betreft horen drijfmest en verse stalmest mogelijk meer thuis op oudere gronden en wat langer gecomposteerde stalmest meer op jonge gronden.

12 Bij jonge gronden is het van belang om plantaardige kwaliteiten te stimuleren, bij oudere gronden vooral de dierlijke kwaliteiten, Het denken in de genoemde polariteiten kan bijdragen aan het nemen van de juiste beslissingen bij het omgaan met de bodem. Vrijwel iedere landbouwkundige maatregel kan in genoemde polariteit ingepast worden. Dit is vooral van belang omdat vaak geldt dat een maatregel die op korte termijn gunstig is, op lange termijn juist ongunstig op de grond werkt. Voorbeelden zijn het gebruik van verse mest en woelen van de ondergrond bij jonge gronden Overzicht landbouwkundige maatregelen Jonge gronden Eigenschappen -sterke mineralisatie -stikstof komt makkelijk vrij uit organisch materiaal -de bodem kan veel kalium naleveren -humus met gunstige eigenschappen (mull) -gronden van nature diep doorwortelbaar -structuurproblemen -lage organische stofgehalten -kans op fosfaat- en ijzertekort Maatregelen -Structuurproblemen kunnen toenemen bij losmaken van de ondergrond -Regenworm moet het werk doen. Plantenwortel kan het niet -stabiel goed gecomposteerd materiaal gebruiken -organisch materiaal met hoog C/N quotiënt gebruiken -organisch fosfaat via mest of gewas toedienen Oude gronden Eigenschappen -Sterke humificatie -stikstof wordt gebonden aan humus -grond levert zelf weinig fosfor en kalium -aanwezige fosfaat komt snel vrij -aanwezige fosfaat spoelt snel uit -bodem te zuur voor veel bodemleven -veel schimmels, weinig bacterien -humus met ongunstige eigenschappen Maatregelen -structuurproblemen oplossen door mechanisch loswoelen van de ondergrond -woelen regelmatig herhalen -wanneer regenwormen losmaken van de ondergrond overnemen stoppen met woelen -kort gecomposteerd materiaal gebruiken -organisch materiaal met laag C/N quotient gebruiken -kalk en gesteentemelen toedienen -stikstofrijke mest in makkelijk beschikbare vorm geven

13 7. Terugblik Het voorgaande geeft een beeld van bodems en landschappen in een samenhang. Die zijn te vertalen naar fundamentele principes rond bodembeheer. Er speelt evenwel meer. Het landschap werd omschreven als in het begin uitbundig, daarna evenwichtig en tenslotte wat doods. Hiermee krijgt de ontwikkeling van bodems en landschappen een parallel met de menselijke ontwikkeling. Je kunt jezelf herkennen in de buitenwereld en de buitenwereld in jezelf. Rudolf Steiner heeft veel op het belang van die samenhang gewezen. Er wordt door inzicht in de geschetste ontwikkeling een directe band tussen mens en natuur zichtbaar. Door dit inzicht te vertalen naar praktische maatregelen in de landbouw wordt het ook letterlijk en figuurlijk vruchtbaar, maar ook naar andere gebieden in de maatschappij zijn vertaalslagen mogelijk. Spencer Wells (De akkers van Pandora, 2010) wees er op dat veel beschavingen ten onder zijn gegaan doordat het contact met de natuur verdween. Het bovenstaande is mogelijk een aanknopingspunt om dat contact met de natuur in stand te houden of weer terug te krijgen. Jan Bokhorst Deze tekst is gebaseerd op: Bokhorst, J.G Ontwikkelingen van bodems en landschappen en hun landbouwkundige implicaties. Collegedictaat Toegepaste bodemecologie in de Alternatieve Landbouw. Landbouwuniversiteit Wageningen. en Bokhorst, J.G., Bodemvruchtbaarheid op de kleigronden. In: Bodemkunde, Scholingscursus BD-landbouw Kraaybeekerhof. Een uitvoerige uitwerking van het thema vind u in het boek Bodem onder het landschap, J.G. Bokhorst, 2013 tweede druk, uitgeverij Roodbont in Zutphen (

14 Lees ook: Steensel, F. van, Soil Development and testing. Harvests, Vol 51, nr 2. en J. Bokhorst, jaar landbouwonderzoek op het louis Bolk instituut, Louis Bolk instituut, Driebergen Meer info ook op / Achtergronden / Bodemontwikkeling Voor contact: j.bokhorst at gaiabodem punt nl

15

1 Bodemkunde Ontstaan van de bodem Bodemkundige begrippen De verschillende grondsoorten Afsluiting 33

1 Bodemkunde Ontstaan van de bodem Bodemkundige begrippen De verschillende grondsoorten Afsluiting 33 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 7 1 Bodemkunde 11 1.1 Ontstaan van de bodem 11 1.2 Bodemkundige begrippen 20 1.3 De verschillende grondsoorten 28 1.4 Afsluiting 33 2 Bemesting 36 2.1 Samenstelling meststoffen

Nadere informatie

Bodemkunde. Datum: vrijdag 24 juni 2016 V 2.1. V3.1 V4.1

Bodemkunde. Datum: vrijdag 24 juni 2016 V 2.1. V3.1 V4.1 Bodemkunde Datum: vrijdag 24 juni 2016 V 2.1. V3.1 V4.1 Bodems en hun eigenschappen 3 Bodems en hun eigenschappen Opdracht: - Zoek op wat het bodemprofiel is waar je zelf woont / werkt / stage loopt 4

Nadere informatie

Van babyklei tot. bejaardenklei

Van babyklei tot. bejaardenklei Van babyklei tot De grond die een boer of tuinder bewerkt is ooit een keer afgezet door zee, rivieren of wind. Ruud Hendriks beschrijft hoe een piepjonge, kalkrijke kleibodem zich ontwikkelt tot een oude,

Nadere informatie

Samenstelling en eigenschappen

Samenstelling en eigenschappen Samenstelling en eigenschappen Mest is onder te verdelen in kunstmest en natuurlijke mest. Natuurlijke mest is op zijn beurt weer onder te verdelen in mest van dierlijke herkomst en mest van plantaardige

Nadere informatie

Achtergrondverhalen bodemvruchtbaarheid

Achtergrondverhalen bodemvruchtbaarheid Achtergrondverhalen bodemvruchtbaarheid Jan Bokhorst, 2013 Werkdocument 2 Achtergrondverhalen bodemvruchtbaarheid Inhoud Inleiding... 5 De bodem... 6 Bodem en gewas... 31 Bodem en mineralen... 37 Compostering...

Nadere informatie

Bodems en hun eigenschappen

Bodems en hun eigenschappen Hoofdstuk 1 Bodems en hun eigenschappen De Nederlandse landbouw is divers. Akkerbouw, groenteteelt, gras, maïs, fruit en bollen wisselen elkaar af in landschappen met een uiteenlopend karakter. Dit is

Nadere informatie

Kennisdocument bodembeheer

Kennisdocument bodembeheer Kennis en tips uit de bodembijeenkomsten Kennisdocument bodembeheer In september 2015 startte het project Vruchtbare Kringloop Overijssel. Samen werken wij aan een vruchtbare bodem en een efficiënte benutting

Nadere informatie

Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar

Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar 17-1- Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar BODEM De Bodem Van Groot naar Klein tot zeer klein 2 1 17-1- Bodemprofiel Opbouw van de bodem Onaangeroerd = C Kleinste delen = 0 en A Poriënvolume

Nadere informatie

Veel leesplezier! Bertus Stip, Hoveniersbedrijf Stip

Veel leesplezier! Bertus Stip, Hoveniersbedrijf Stip Het bodemboek aanleg en onderhoud van de tuin Voorwoord De grond in de tuin, wat moeten we daar nu weer mee? Misschien heeft u zichzelf deze vraag wel eens gesteld. Wij van Hoveniersbedrijf Stip stellen

Nadere informatie

De kracht van een levende bodem

De kracht van een levende bodem Hoe veranderen bodems door biologisch-dynamische landbouw? De kracht van een levende bodem Wormgangen, poriën, wortels, scheuren, verharde lagen, wormenpoep er is van alles te beleven onder het maaiveld

Nadere informatie

Basiscursus Compostering

Basiscursus Compostering Basiscursus Compostering Uw aangeboden door : OVAT Gegeven door Vincent de Wolff Wat gaan we vanavond doen? Wat is composteren Hoe verloopt het proces Wat wel, wat niet in de compost Waarom is compost

Nadere informatie

Bodem. Bodemleven. Bodemverzorging. Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014

Bodem. Bodemleven. Bodemverzorging. Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Bodem Bodemleven Composteren Bodemverzorging Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Vanavond. Bodem: leer je bodem kennen Bodemvoedselweb Composteren Bodem verbeteren en voeden

Nadere informatie

Kijk vanuit de bodem en je vindt oorspronkelijke natuur. Jan Bokhorst

Kijk vanuit de bodem en je vindt oorspronkelijke natuur. Jan Bokhorst 333 Kijk vanuit de bodem en je vindt oorspronkelijke natuur Jan Bokhorst De Nederlandse oernatuur in het kort De natuur is krachtig. Laat zich overal steeds weer zien, wat de mens ook doet. Overal op een

Nadere informatie

Bodemvruchtbaarheid in de ecologische moestuin

Bodemvruchtbaarheid in de ecologische moestuin Bodemvruchtbaarheid in de ecologische moestuin zaterdag 28 november 2015 Frank Petit-Jean Cultuur versus natuur: successie Pioniersvegetatie wat als de mens niet ingrijpt? Graslandvegetatie Ruigte Struweel

Nadere informatie

De ontwikkeling van bodems in het gematigde klimaat

De ontwikkeling van bodems in het gematigde klimaat De ontwikkeling van bodems in het gematigde klimaat Ruud Hendriks, Februari 2003 Ontwikkeling van de Nederlandse bodems Een boer of tuinder werkt op een vertrouwd stuk grond dat in de loop der jaren meestal

Nadere informatie

Meer theorie over bodem & compost

Meer theorie over bodem & compost Basiscursus Ecologische Moestuin Meer theorie over bodem & compost Inhoud van de presentatie 1. Waarom biologisch? 2. Waar een moestuin aanleggen? 3. Inleiding bodem 4. Bodem: Minerale bestanddelen 5.

Nadere informatie

2 Aanleggen van beplanting Planten van houtige tuinplanten Planten van kruidachtige tuinplanten Afsluiting 46

2 Aanleggen van beplanting Planten van houtige tuinplanten Planten van kruidachtige tuinplanten Afsluiting 46 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Grondwerk en grondbewerking 9 1.1 Redenen voor grondbewerking 9 1.2 Bodemprofiel belangrijk 9 1.3 Ideale toestand 10 1.4 Niet slechter dan voorheen 10 1.5 Machines voor

Nadere informatie

BODEMLEVEN, GROND & BEMESTING

BODEMLEVEN, GROND & BEMESTING BODEMLEVEN, GROND & BEMESTING Wat gaan we doen De bodem Bodemleven Voorstellen van verschillende groepen Wat doen deze beestjes in de bodem Goede bodemkwaliteit Regenwormen Petra van Vliet Blgg - Oosterbeek

Nadere informatie

koolstof en stikstof in de bodem

koolstof en stikstof in de bodem De dynamiek tussen koolstof en stikstof in de bodem Jan Bokhorst Koolstof en stikstof Wanneer je aan een akkerbouwer of veehouder vraagt hoe hij met de wisselwerking tussen koolstof en stikstof op zijn

Nadere informatie

Anders kijken naar de bodem

Anders kijken naar de bodem Anders kijken naar de bodem Jan Bokhorst, september 2015 Voorwoord Deze teksten behandelen een aantal onderwerpen rond bodemvruchtbaarheid. De mate van uitwerking wisselt omdat een aantal van de teksten

Nadere informatie

Opdrachten. Organische bemesting opdrachten 1

Opdrachten. Organische bemesting opdrachten 1 Opdrachten Organische bemesting opdrachten 1 Inleiding Je weet dat je melk moet drinken om voldoende calcium binnen te krijgen voor de opbouw van je botten. Calcium is dus een belangrijk element voor de

Nadere informatie

(Ver)ken je tuinbodem. Annemie Elsen Stan Deckers

(Ver)ken je tuinbodem. Annemie Elsen Stan Deckers (Ver)ken je tuinbodem Annemie Elsen Stan Deckers Tuinbodems in Vlaanderen ZUURTEGRAAD (ph) 2/3 tuinen = overbekalkt 3/4 gazons = overbekalkt voedingselementen minder beschikbaar voor planten nooit blindelings

Nadere informatie

ORGANISCHE STOF BEHEER

ORGANISCHE STOF BEHEER ORGANISCHE STOF BEHEER Weet wat je bodem eet! Anna Zwijnenburg van A tot Z landbouwadvies EVEN VOORSTELLEN Zelfstandig landbouwadviseur voor de akkerbouw/groenvoeder gewassen voor de thema s bodem, vruchtwisseling

Nadere informatie

De positieve kant van onkruid Boomkwekerij Hans Puijk - Vlamings

De positieve kant van onkruid Boomkwekerij Hans Puijk - Vlamings De positieve kant van onkruid Boomkwekerij 13-02-2016 Hans Puijk - Vlamings Inhoud Bodem, balans en elementen (herh) Bewerkingen en bodem management Wat zeggen onkruiden op het perceel Uitbreiding, nieuw

Nadere informatie

AFDELING HERENTALS. Biologisch tuinieren. basiscursus

AFDELING HERENTALS. Biologisch tuinieren. basiscursus AFDELING HERENTALS Lesgever: Bert Peers Tekst: Bert Peers Biologisch tuinieren basiscursus Werkjaar 2016-2017 1 Hoofdstuk 1: Bodembewerking De grond Een gezonde bodem is een vereiste om een gezond gewas

Nadere informatie

Inhoud. Naar een levende bodem. Beworteling en bodemleven Meer of minder een wereld van verschil. Functies beworteling

Inhoud. Naar een levende bodem. Beworteling en bodemleven Meer of minder een wereld van verschil. Functies beworteling Inhoud Beworteling en bodemleven Meer of minder een wereld van verschil Nick van Eekeren, Louis Bolk Instituut 1. Beworteling Functies Invloed op bemestingsadvies Invloed bemesting op beworteling 2. Bodemleven

Nadere informatie

7 Bemesting. 7.1 Bemesting met organische mest. 7.2 Mineralenverlies. 7.3 Mineralenbalans per perceel

7 Bemesting. 7.1 Bemesting met organische mest. 7.2 Mineralenverlies. 7.3 Mineralenbalans per perceel 7 Bemesting De biologische landbouw is milieuvriendelijk omdat ze geen gebruik maakt van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De bemesting wordt uitgevoerd met organische mest. Het probleem dat hierbij optreedt

Nadere informatie

Onderzoeksopdracht. Bodem en grondstaal

Onderzoeksopdracht. Bodem en grondstaal Onderzoeksopdracht Bodem en grondstaal Gebruik grondboor 1. Duw en draai gelijktijdig, in wijzerzin, de schroefachtige punt (het boorlichaam) in de bodem. Deze schroef verzamelt en houdt de grond vast.

Nadere informatie

Goede bemesting geeft gezonde planten

Goede bemesting geeft gezonde planten Goede bemesting geeft gezonde planten Door: HortiNova Opbouw van presentatie: Doel van gezonde bodem & plant Hoe groeit een plant? Hoe kan een plant ziek worden? Waarom moeten we bladgroen en wortels promoten

Nadere informatie

DUURZAME BEMESTING EN DUURZAAM BODEMBEHEER. 16 mei 2019

DUURZAME BEMESTING EN DUURZAAM BODEMBEHEER. 16 mei 2019 DUURZAME BEMESTING EN DUURZAAM BODEMBEHEER 16 mei 2019 Banken van een druivenserre met Krilium. De man rechts is Pieter Michiels, serrist uit Eizer Overijze (januari 1957) (Foto uit het archief BDB) Bodemstaalname

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Inleiding 6

Inhoud. Voorwoord 5. Inleiding 6 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Grond bewerken 9 1.1 Grond bewerken is noodzakelijk 9 1.2 Grondbewerkingswerktuigen 10 1.3 Bodem en grondbewerking 17 1.4 De invloed van grondbewerkingsmachines op de structuur

Nadere informatie

Het beste tijdstip om grasland te vernieuwen

Het beste tijdstip om grasland te vernieuwen Het beste tijdstip om grasland te vernieuwen Auteur Alex De Vliegher 16/04/2014 www.lcvvzw.be 2 / 7 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 3 Wanneer grasland vernieuwen in het najaar? Wanneer in het voorjaar?...

Nadere informatie

Organische stof in de bodem

Organische stof in de bodem Organische stof in de bodem Theorie C1 Wat is organische stof in de bodem? Organische stof in de bodem bestaat uit materiaal zoals bv. oogst- en plantenresten, compost en mest, maar ook het bodemleven

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Onderscheidende product(ie) kenmerken van Bio-Trio 2

Inhoudsopgave. 1. Onderscheidende product(ie) kenmerken van Bio-Trio 2 Inhoudsopgave Document: Pagina: 1. Onderscheidende product(ie) kenmerken van Bio-Trio 2 2. Bio Spring NSE 18-0-3(+2)+12 4 3. Bio Allround NSE 10-4-6(+3)+12 6 4. Bio Pre-Seed NSE 10-10-0(+HF)+12 8 5. Bio

Nadere informatie

1 Gewassen en hun afwijkingen Kennismaking met de plant Afwijkingen in de teelt Afsluiting 24

1 Gewassen en hun afwijkingen Kennismaking met de plant Afwijkingen in de teelt Afsluiting 24 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Gewassen en hun afwijkingen 9 1.1 Kennismaking met de plant 10 1.2 Afwijkingen in de teelt 17 1.3 Afsluiting 24 2 Afwijkingen voorkomen en bestrijdingsmethoden 25 2.1 Niet-parasitaire

Nadere informatie

Instructieblad Aarde Activiteit 1.01: Grondsoorten

Instructieblad Aarde Activiteit 1.01: Grondsoorten 1. Wat ga je doen? Deze les gaat over grond en grondsoorten. Je gaat leren wat grondsoorten zijn, waar die in (de kop van) Noord-Holland te vinden zijn, wat het bijzondere aan deze grondsoorten is, en

Nadere informatie

Om optimaal te groeien heeft een plant verschillende voedingsstoffen nodig:

Om optimaal te groeien heeft een plant verschillende voedingsstoffen nodig: Om optimaal te groeien heeft een plant verschillende voedingsstoffen nodig: Stikstof, voor de bovengrondse plantdelen en de vorming van eiwit Fosfaat, voor de wortelontwikkeling Kali, voor de sapstroom

Nadere informatie

Naar een klimaatbestendige bodem

Naar een klimaatbestendige bodem Naar een klimaatbestendige bodem Jeroen Willemse Delphy BV Water op het land 1 Sporen van mest uitrijden Sporen van grond klaarmaken 2 Sporen van het poten Banen in het land 3 Extreme regenval in het voorjaar

Nadere informatie

Fysische eigenschappen

Fysische eigenschappen Fysische eigenschappen Fysische bodemkengetallen - structuur - - Hoe snel is de grond te berijden - Hoe snel verslempt de grond - Hoe groot is de doorwortelbaarheid - Storende laag/ploegzool - Watervasthoudend

Nadere informatie

Thema Bodem en Bemesting Bron: Tuin en Landschap nr. 6a-2006

Thema Bodem en Bemesting Bron: Tuin en Landschap nr. 6a-2006 Thema Bodem en Bemesting Bron: Tuin en Landschap nr. 6a-2006 Hendrik Jans Inhoud: 1. Toen en nu 2. Wat moet je kennen en kunnen? 3. Soorten bodemleven 4. Water en zuurstofhuishouding 5. Drainagesystemen

Nadere informatie

De landbouwer als landschapsbouwer

De landbouwer als landschapsbouwer 9A. De bodem (theoretisch) 9A.1 Bodemvorming Door allerlei processen zoals humusvorming, inspoeling, uitspoeling en oxidatie ontwikkelt zich een bodem. Dit is een heel lang proces wat ook nooit stopt.

Nadere informatie

Bodem en bodemverzorging

Bodem en bodemverzorging Bodem en bodemverzorging Compost en composteren Basisbemesting Basiscursus dl2. TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Vanavond Je eigen grond Soort, structuur, zorg Compost en composteren De natuurlijke

Nadere informatie

Bodem en Water, de basis

Bodem en Water, de basis Bodem en Water, de basis Mogelijkheden voor verbeteringen 5 febr 2018 Aequator Groen & Ruimte bv Het jaar 2017 April tot 30 juni April tot sept Aequator Groen & Ruimte bv 2 Jaar 2017 2017 Zomer warmer

Nadere informatie

Onkruiden overzicht HortiNova blad 1 Naam: Afbeelding Ca Mg O.s. Fosfaat Kalium Ijzer Aluminium Structuur Vermeerdering Overige informatie Mogelijke oplossing Kweekgras Laag hoog Nat Zaad en ondergrondse

Nadere informatie

Report 1695.N.17. Mestbewerking en Waterkwaliteit. een case studie voor het beheergebied van waterschap Aa en Maas.

Report 1695.N.17. Mestbewerking en Waterkwaliteit. een case studie voor het beheergebied van waterschap Aa en Maas. Report 1695.N.17 Mestbewerking en Waterkwaliteit een case studie voor het beheergebied van waterschap Aa en Maas de samenvatting Rapport 1695.N.17 Mestbewerking en Waterkwaliteit Een case studie voor waterschap

Nadere informatie

Het bodemsysteem is intelligenter dan veel mensen denken

Het bodemsysteem is intelligenter dan veel mensen denken Boer en onderzoeker over het fosfaatmysterie in de polder Het bodemsysteem is intelligenter dan veel mensen denken 26 Bodemvruchtbaarheid Zonnehoeve Sinds 1982 heeft Zonnehoeve zich ontwikkeld tot een

Nadere informatie

Thema 4: Een gezonde bodem

Thema 4: Een gezonde bodem Thema 4: Een gezonde bodem Bodemanalyse en de gezonde plant Emile Bezemer Eurofins Agro Minder chemie met steenmeel Bert Carpay Carpay Advies 25 september 2018 ConGRAS 1 Bodemanalyse en gezonde grasplant!

Nadere informatie

BEGRIPPEN. Grond en Bodem. Kuipers maakt in zijn boek Bodemkunde onderscheid.

BEGRIPPEN. Grond en Bodem. Kuipers maakt in zijn boek Bodemkunde onderscheid. BEGRIPPEN Grond en Bodem Kuipers maakt in zijn boek Bodemkunde onderscheid. GROND Het losse materiaal zo we dat aan de oppervlakte van de aardkorst aantreffen. BODEM De manier waarop gronddeeltjes, in

Nadere informatie

De visuele bodembeoordeling aan kuil en kluit als basis voor bodembeheer

De visuele bodembeoordeling aan kuil en kluit als basis voor bodembeheer De visuele bodembeoordeling aan kuil en kluit als basis voor bodembeheer Jan Bokhorst versie augustus 2013 Gaia Bodemonderzoek postbus 148 3940 AC Doorn info@gaiabodem.nl www.gaiabodem.nl 2 Inhoud pag.

Nadere informatie

Masterclass Fruitteelt

Masterclass Fruitteelt Masterclass Fruitteelt Voelen van de bodem 21 maart 2013, Henk van Reuler en Ton Baltissen Wat is een bodem? Buitenste deel van de aardkorst waar de plantenwortels zich in bevinden, 1 2 m Bodem bestaat

Nadere informatie

Bemesting. Fosfaatgebruiksnormen. Mestwetgeving Wettelijk op maisland: 112 kg N/ha/jaar en bij hoge PW 50 kg P205/ha/jaar 1-2-2016.

Bemesting. Fosfaatgebruiksnormen. Mestwetgeving Wettelijk op maisland: 112 kg N/ha/jaar en bij hoge PW 50 kg P205/ha/jaar 1-2-2016. Even Voorstellen Pascal Kleeven Akkerbouw/vollegrondgroentebedrijf Sinds1999 in dienst bij Vitelia-Agrocultuur Bemesting Wie teelt er maïs? Vragen Wie heeft er een mestmonster? Wie heeft er actuele grondmonsters?

Nadere informatie

1 Grond Bodem Minerale bestanddelen Organische bestanddelen De verschillende grondsoorten 16 1.

1 Grond Bodem Minerale bestanddelen Organische bestanddelen De verschillende grondsoorten 16 1. Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Grond 9 1.1 Bodem 9 1.2 Minerale bestanddelen 11 1.3 Organische bestanddelen 13 1.4 De verschillende grondsoorten 16 1.5 Afsluiting 17 2 Verzorging van de bodem 19 2.1

Nadere informatie

Bodembiologie: praktische handvaten voor het behoud van een productieve bodem

Bodembiologie: praktische handvaten voor het behoud van een productieve bodem Bodembiologie: praktische handvaten voor het behoud van een productieve bodem Gera van Os PPO-Bollen, Bomen & Fruit Introductie Bodem is de basis voor een goede teelt: Opbouw en afbraak organische stof

Nadere informatie

De Kuil. Bodembeoordeling aan de hand van een kuil. Chris Koopmans Marleen Zanen Coen ter Berg

De Kuil. Bodembeoordeling aan de hand van een kuil. Chris Koopmans Marleen Zanen Coen ter Berg De Kuil Bodembeoordeling aan de hand van een kuil Chris Koopmans Marleen Zanen Coen ter Berg De Kuil Bodembeoordeling aan de hand van een kuil Chris Koopmans Marleen Zanen Coen ter Berg Colofon 2 e druk,

Nadere informatie

Bodemmonster Bodemmonster

Bodemmonster Bodemmonster Evenwicht in de volkstuin? Evenwichtige bemesting Bodemmonster Bodemmonster Belangrijk om te weten: Fosfaat laag: voldoende bemesten Kali laag: voldoende bemesten of bijsturen Magnesium laag: bijsturen

Nadere informatie

Evenwicht in de volkstuin? april 1, 2014 DLV Plant

Evenwicht in de volkstuin? april 1, 2014 DLV Plant Evenwicht in de volkstuin? Evenwichtige bemesting Bodemmonster Belangrijk om te weten: Algemeen: Fosfaat, kali, magnesium Op zand: ph en o.s. Op klei: % slib Bodemmonster Fosfaat laag: voldoende bemesten

Nadere informatie

Vegetatie-ontwikkeling in bossen op rijke bodem. Patrick Hommel en Rein de Waal Alterra; Wageningen-UR

Vegetatie-ontwikkeling in bossen op rijke bodem. Patrick Hommel en Rein de Waal Alterra; Wageningen-UR Vegetatie-ontwikkeling in bossen op rijke bodem Patrick Hommel en Rein de Waal Alterra; Wageningen-UR Onderwerpen voordracht bostypen in Nederland verschillen tussen rijke bossen en arme bossen de rol

Nadere informatie

creating dairy intelligence

creating dairy intelligence 06-03-12 Cursus Bodemvruchtbaarheid. Deelnemers van de werkgroep Bedrijfsvoering uit het project ADEL heeft dinsdag 6 maart een plenaire cursus gevolgd over bodemvruchtbaarheid. Coen ter Berg van Coen

Nadere informatie

Basiscursus Compostering

Basiscursus Compostering Dia 1 Basiscursus Compostering Uw aangeboden door : OVAT Gegeven door Vincent de Wolff Dia 2 Wat gaan we vanavond doen? Wat is composteren Hoe verloopt het proces Wat wel, wat niet in de compost Waarom

Nadere informatie

Thema Bodem en Bemesting Bron: Tuin en Landschap nr. 6a-2006

Thema Bodem en Bemesting Bron: Tuin en Landschap nr. 6a-2006 Thema Bodem en Bemesting Bron: Tuin en Landschap nr. 6a-2006 Hendrik Jans Inhoud: 1. Toen en nu 2. Groeivoorwaarden 3. Soorten bodemleven 4. Water en zuurstofhuishouding 5. Drainagesystemen 6. Werking

Nadere informatie

Organische stof: daar draait het om! Gouden Grond 26 januari 2018 Wim Stegeman. Saalland Advies 1

Organische stof: daar draait het om! Gouden Grond 26 januari 2018 Wim Stegeman. Saalland Advies 1 Organische stof: daar draait het om! Gouden Grond 26 januari 2018 Wim Stegeman Saalland Advies 1 Wat ga ik vertellen? Wie ben ik? Wat is het? Eigen stappen Tips Vragen Saalland Advies 2 Introductie Akkerbouwbedrijf

Nadere informatie

Praktijkgerichte oplossingen voor organische stofopbouw in biologische landbouw onder MAP 5

Praktijkgerichte oplossingen voor organische stofopbouw in biologische landbouw onder MAP 5 Praktijkgerichte oplossingen voor organische stofopbouw in biologische landbouw onder MAP 5 Projectduur: 1 januari 2016 31 december 2017 Financiering: Verantwoordelijke: Partners: Praktijkgerichte oplossingen

Nadere informatie

Vraag & Antwoord -PHYSIOMAX en PHYSIOMAG-

Vraag & Antwoord -PHYSIOMAX en PHYSIOMAG- Vraag & Antwoord -PHYSIOMAX en - Samenstelling Wat zijn de bestanddelen in Physiomag? - Jonge zeekalk van mariene oorsprong met Biostimulant Physio aangevuld met magnesium. 34% CaO Calciumoxide totaal

Nadere informatie

Het belang van een goede bodem

Het belang van een goede bodem Het belang van een goede bodem Een gezonde bodem is belangrijk. Logisch, zal iedere teler zeggen. Toch is het opvallend dat de praktijk niet altijd overeenkomt met dit zo vanzelfsprekende feit. In vele

Nadere informatie

Biodiversiteit en netwerken

Biodiversiteit en netwerken Basiscursus Ecologische Moestuin Biodiversiteit en netwerken Ecologisch tuinieren is 1. Niet destructief, maar constructief tuinieren; 2. Netwerken bevorderen 1. Destructief boeren/tuinieren Pesticiden

Nadere informatie

Grond onder je voeten

Grond onder je voeten Grond onder je voeten Hé hé, wie heeft z n voeten niet geveegd? Overal ligt modder. Kijk allemaal onder je schoenen! Loop je even door de tuin en daar begint het gezeur. Grond op de vloer vinden we blijkbaar

Nadere informatie

Teelthandleiding. 4.8 kalkbemesting

Teelthandleiding. 4.8 kalkbemesting Teelthandleiding 4.8 kalkbemesting 4.8 Kalkbemesting... 1 2 4.8 Kalkbemesting Versie: april 2016 Een goede ph (zuurgraad) van de bouwvoor is voor een goede groei van de biet belangrijk, vooral voor de

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 3

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 3 Samenvatting Biologie Hoofdstuk 3 Samenvatting door een scholier 1018 woorden 18 januari 2017 0 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Biologie samenvatting H3 3.1 Ecosysteem: afgebakend gebied met

Nadere informatie

Bijeenkomst PN DA. Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV

Bijeenkomst PN DA. Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV Bijeenkomst PN DA Jongenelen oktober 2013 Hans Smeets. Adviseur DLV plant BV Waarom een grondanalyse? Inzicht krijgen in de beschikbare voeding voor de plant; Hoofdelementen; Sporenelementen; ph van de

Nadere informatie

GROND. Wilko van Zijverden OTV DAAR ZIT WAT IN

GROND. Wilko van Zijverden OTV DAAR ZIT WAT IN GROND Wilko van Zijverden OTV 23-04-2017 DAAR ZIT WAT IN Even voorstellen Fysisch geograaf/archeoloog Hoofddocent/onderzoeker bij Saxion in Deventer Geoarcheoloog EARTH Integrated Archaeology in Amersfoort

Nadere informatie

Effecten van steenmeel op de bodemecologie gefinancierd door provincies Noord-Brabant en Gelderland

Effecten van steenmeel op de bodemecologie gefinancierd door provincies Noord-Brabant en Gelderland Effecten van steenmeel op de bodemecologie gefinancierd door provincies Noord-Brabant en Gelderland Jaap Bloem 1, Gert-Jan van Duinen 2, Maaike Weijters 3 1 Wageningen Environmental Research 2 Stichting

Nadere informatie

Het gebruik van gips in de fruitteelt

Het gebruik van gips in de fruitteelt Het gebruik van gips in de fruitteelt Inleiding Als voedingselement zorgt calcium voor stevige, lang houdbare vruchten. Calcium speelt daarnaast ook een belangrijke rol bij bodemstructuur en -vruchtbaarheid.

Nadere informatie

Bodembeheer bodembiodiversiteit

Bodembeheer bodembiodiversiteit Kop Tekst & Bodembeheer bodembiodiversiteit levende planten plantenresten Chap Kop 1 & Inleiding Deze waaier wordt uitgebracht als onderdeel van het project Kans voor Klei en gaat in op thema s die momenteel

Nadere informatie

Rapport Bodemconditie Voedselbospercelen Park Lingezegen

Rapport Bodemconditie Voedselbospercelen Park Lingezegen Rapport Bodemconditie Voedselbospercelen Park Lingezegen Perceel 1 De Park Perceel 1 in De Park ligt ten zuiden van het voedselbos De Parkse Gaard. De oppervlakte van het perceel is 150m x 50m = 7500 m2.

Nadere informatie

Structuur tot de bodem uitgezocht. Gjalt Jan Feersma Hoekstra Christiaan Bondt

Structuur tot de bodem uitgezocht. Gjalt Jan Feersma Hoekstra Christiaan Bondt Structuur tot de bodem uitgezocht Gjalt Jan Feersma Hoekstra Christiaan Bondt Betere Benutting Bodem Mineralisatie NLV Temperatuursom Betere Benutting Bodem Fosfaat (P2O5) Koude grond= traag bodemleven.

Nadere informatie

Veilig werken. Duurzaam bodemgebruik in de landbouw

Veilig werken. Duurzaam bodemgebruik in de landbouw Veilig werken Duurzaam bodemgebruik in de landbouw Programma voor vandaag: Duurzaam bodemgebruik in de landbouw Kahoot Oefentoets bodemgebruik Veilig werken & Duurzaam bodemgebruik? Veilig werken & Duurzaam

Nadere informatie

Waarom wormencompost? Presentatie op 3 juli 2019 In het kader van de O-genledenexcursies

Waarom wormencompost? Presentatie op 3 juli 2019 In het kader van de O-genledenexcursies Waarom wormencompost? Presentatie op 3 juli 2019 In het kader van de O-genledenexcursies De huidige inefficiënte benutting van stikstof proces Verlies% Bij de toediening aan het gewas 60% Bij de consumptie

Nadere informatie

Brochure en poster bemesting

Brochure en poster bemesting Brochure en poster bemesting Lore Schoeters 1 Bemesting Wat gebeurt er met meststoffen in de bodem? Hoe kan ik de nutriënten die in de bodem zitten optimaal gebruiken? Hoe kan ik ervoor zorgen dat de uitspoeling

Nadere informatie

Aan het gewas kunt u de kwaliteit van uw bodem aflezen. Praktijkgids voor een vruchtbare bodem. Praktijkgids

Aan het gewas kunt u de kwaliteit van uw bodem aflezen. Praktijkgids voor een vruchtbare bodem. Praktijkgids Aan het gewas kunt u de kwaliteit van uw bodem aflezen. zorg voor gewassen. Bodemsignalen geeft handvatten om ook úw bodembeheer te optimaliseren. Praktijkgids voor een vruchtbare bodem De bodem is de

Nadere informatie

ORGANISCH BODEMVERBETEREND

ORGANISCH BODEMVERBETEREND DCM VIVISOL - Stimuleert en diversifieert het bodemleven! Inbreng van het organisch bodemverbeterend middel DCM VIVISOL creëert de ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van een actief en gevarieerd

Nadere informatie

Wat gebeurt er met de blaadjes die in de herfst van de bomen vallen? En wat doen onze tuiniers met dode of planten of afgesnoeide takken?

Wat gebeurt er met de blaadjes die in de herfst van de bomen vallen? En wat doen onze tuiniers met dode of planten of afgesnoeide takken? De bodem doorgrond Wat? Voor Leeftijd wie? Duur: Prijs: begeleid actief atelier Basisonderwijs 2 uur 90 per groep van max. 20 lln. Wat gebeurt er met de blaadjes die in de herfst van de bomen vallen? En

Nadere informatie

Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen

Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen. Bemesting Blauwe Bessen Behoefte gewas Verloop in seizoen Sporenelementen Invloed van ph Breedwerpig, fertigatie of controlled release meststoffen? Problemen in de praktijk Nieuw perceel: Grondanalyse voor bepaling P, K, Mg,

Nadere informatie

2 Bemesting 44 2.1 Meststoffen 44 2.2 Soorten meststoffen 46 2.3 Grondonderzoek 49 2.4 Mestwetgeving 49

2 Bemesting 44 2.1 Meststoffen 44 2.2 Soorten meststoffen 46 2.3 Grondonderzoek 49 2.4 Mestwetgeving 49 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Bodem en grond 9 1.1 Grond, bodem en grondsoorten 9 1.2 Eigenschappen van grond 20 1.3 Problemen met de grond 23 1.4 Verbeteren van landbouwgronden 30 1.5 Transport van

Nadere informatie

Plantenteelt MBO. Grond. Naam leerling:. Samenstelling: R. Soesman

Plantenteelt MBO. Grond. Naam leerling:. Samenstelling: R. Soesman Plantenteelt MBO Grond Naam leerling:. Samenstelling: R. Soesman Inleiding Bij plantenfysiologie hebben we het onderwerp groeifactoren al besproken. Toen hebben we het al gehad over het onderwerp grond.

Nadere informatie

Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist

Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist Inhoudsopgave 1 Waarom is bemesten zo belangrijk? p5 Hoe vaak moet ik eigenlijk bemesten? p6 4 3 Wat is het

Nadere informatie

Programma: Studiemiddag Klein- en Steenfruit

Programma: Studiemiddag Klein- en Steenfruit Programma: Studiemiddag Klein- en Steenfruit 1) Geïntegreerde gewasbescherming 2014 2) Selectieve gewasbescherming d.m.v. foggen 3) Mogelijkheden biologische bestrijding 4) Waarschuwings- en adviessystemen

Nadere informatie

Beter Bodembeheer de diepte in

Beter Bodembeheer de diepte in Beter Bodembeheer de diepte in 6 april 2017 Nijkerk Partners in PPS Duurzame Bodem: LTO Nederland, NAV, Brancheorganisatie Akkerbouw (Penvoerder), Agrifirm, IRS, Suiker Unie, AVEBE, CZAV, NAO, Bionext

Nadere informatie

Herfstwerkboekje van

Herfstwerkboekje van Herfstwerkboekje van Herfst werkboekje groep 5 1 De bladeren aan de bomen worden bruin en rood en vallen naar beneden, het is weer herfst! September wordt herfstmaand genoemd, dit omdat op 22 september

Nadere informatie

Organische stof: Impact op bodem en bodemleven

Organische stof: Impact op bodem en bodemleven Organische stof: Impact op bodem en bodemleven Aad Termorshuizen Gouden Gronden, 26 januari 2018, Aduard Even voorstellen Aad Termorshuizen Specialist bodemkwaliteit en plantenpathogenen 20 jaar als docent

Nadere informatie

Werken aan bodem is werken aan:

Werken aan bodem is werken aan: DE BODEM ONDER EEN VRUCHTBARE KRINGLOOP Van knelpunten naar maatregelen Sjoerd Roelofs DLV 06-20131200 Werken aan bodem is werken aan: 1. Organische stof 2. Bodemchemie 3. Waterhuishouding 4. Beworteling

Nadere informatie

4.17. ORGANISCHE BODEMVERBETERING - LANGE TERMIJNPROEF SEIZOEN 2002 (TWEEDE TEELTJAAR): HERFSTPREI

4.17. ORGANISCHE BODEMVERBETERING - LANGE TERMIJNPROEF SEIZOEN 2002 (TWEEDE TEELTJAAR): HERFSTPREI 4.17. ORGANISCHE BODEMVERBETERING LANGE TERMIJNPROEF SEIZOEN 22 (TWEEDE TEELTJAAR): HERFSTPREI (in samenwerking met de Vlaamse Compostorganisatie, VLACO) DOEL In een lange termijnproef wordt de bodemverbeterende

Nadere informatie

Invloed Waterkwaliteit op de Onderwater Flora en Fauna

Invloed Waterkwaliteit op de Onderwater Flora en Fauna Invloed Waterkwaliteit op de Onderwater Flora en Fauna Gezond en voedselrijkwater waarborgt een diversiteit aan Flora en Fauna. Een wankel evenwicht tussen de biologische elementen. Index. De voedselketen.

Nadere informatie

MAISTEELT 2019: DE SUCCESFACTOREN!

MAISTEELT 2019: DE SUCCESFACTOREN! MAISTEELT 2019: DE SUCCESFACTOREN! In deze editie aandacht voor: Vernietigen en verkleinen vanggewas ph Organische stof: compost Kali bemesting Onderzaai Raskeuze Organisatie maisteelt Een plant groeit

Nadere informatie

De bodem onder de kringloop Hou rekening met organische stof

De bodem onder de kringloop Hou rekening met organische stof Nutriënten Management Instituut B.V. Postbus 250, 6700 AG Wageningen T: 088 8761280 E: nmi@nmi-agro.nl I: www.nmi-agro.nl De bodem onder de kringloop Hou rekening met organische stof Marjoleine Hanegraaf

Nadere informatie

De bodem van Flevoland

De bodem van Flevoland De bodem van Flevoland Om de bodem van Flevoland te leren kennen, moeten we terug in de tijd. Op 3 oktober 1939 is de Noordoostpolder ontstaan als diepe droogmakerij in de voormalige Zuiderzee. Na de tweede

Nadere informatie

VERHOGING ZIEKTEWEERBAARHEID IN LAND- EN TUINBOUWGEWASSEN DOOR GEBRUIK VAN COMPOST. ir. Koen Willekens

VERHOGING ZIEKTEWEERBAARHEID IN LAND- EN TUINBOUWGEWASSEN DOOR GEBRUIK VAN COMPOST. ir. Koen Willekens VERHOGING ZIEKTEWEERBAARHEID IN LAND- EN TUINBOUWGEWASSEN DOOR GEBRUIK VAN COMPOST ir. Koen Willekens INHOUD Compost en ziekteweerbaarheid Agro-ecosysteem Compost Compostthee Proeven met compost en compostthee

Nadere informatie

Een gezonde bodem. Dr. Marianne Hoogmoed Wetenschappelijk medewerker afdeling Kennis & Ontwikkeling

Een gezonde bodem. Dr. Marianne Hoogmoed Wetenschappelijk medewerker afdeling Kennis & Ontwikkeling Een gezonde bodem Dr. Marianne Hoogmoed Wetenschappelijk medewerker afdeling Kennis & Ontwikkeling 1 Introductie Afdeling Kennis en Ontwikkeling Precisielandbouw Bodem en Bemesting Vergroening en Gewasbescherming

Nadere informatie

Groei voorbereiden. -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl. De CO 2

Groei voorbereiden. -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl. De CO 2 Groei voorbereiden De CO 2 -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000057/NL Groei voorbereiden WEGWIJZER Deze module

Nadere informatie

SCHIJNBARE CHAOS DEEL 4

SCHIJNBARE CHAOS DEEL 4 SCHIJNBARE CHAOS DEEL 4 Welkom Als je mij hoort, tik dan even iets in de chat Welkom Als je mij hoort, tik dan even iets in de chat Welkom Als je mij hoort, tik dan even iets in de chat Welkom Als je mij

Nadere informatie

Goede. Goed voor landbouw, natuur én waterbeheer 19A

Goede. Goed voor landbouw, natuur én waterbeheer 19A Goede grond Goed voor landbouw, natuur én waterbeheer 2015 19A goed bodembeheer - Goede grond BETER VASTHOUDEN REGENWATER BETERE GEWASGROEI EN BEWORTELING GEZOND BODEMLEVEN BETER VASTHOUDEN VOEDINGSSTOFFEN

Nadere informatie