Z A N G T I P S D O O R T H E V O C A L C O U C H

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Z A N G T I P S D O O R T H E V O C A L C O U C H"

Transcriptie

1 Z A N G T I P S D O O R T H E V O C A L C O U C H Spreken vs zingen Een van de meest gemaakte fouten: we zingen zoals we spreken. Dit zorgt voor spanningen die je klank belemmeren. Doe de volgende test: zing een toonladder omhoog op de klinker oe. Let op hoe de lippen zich hoogstwaarschijnlijk automatisch willen tuiten. Luister hoe de toonladder klinkt, hoe makkelijk je het vindt en hoe het voelt in keel en lippen. Probeer daarna het volgende: zing dezelfde toonladder maar let er nu goed op dat je je lippen totaal niet beweegt (mond openen mag wel). Is dit moeilijk, oefen dan voor de spiegel of glimlach een beetje (dan kun je niet tuiten). Denk aan de OE, maar tuit de lippen niet. Let op de verschillen die je voelt en hoort bij wel en niet tuiten. Als je deze test goed hebt uitgevoerd, was de klank van de tweede toonladder veel voller en lukte het ook makkelijker. Dit komt doordat er geen lipspanning meer aanwezig was. Tuiten is prima bij het spreken, want we spreken niet hoog en houden klinkers niet secondenlang aan. Bij het zingen moeten de lippen zo min mogelijk tuiten, want die spanning kan overslaan op de stem. Oefen dit ook op klinkers als UU [muur] en UH [dus]. Hoe vaker je hier bewust op oefent, hoe minder het in je zang zal sluipen en hoe meer deze klinkers als échte OE s, UU s en UH s gaan klinken. Hoger zingen? Luider! Moeite met hoogtes? Probeer eens deze oefening: zing eenvoudige toonladders naar keuze die omhoog en weer omlaag gaan, waarbij het belangrijk is dat het volume altijd FORS TOENEEMT bij het omhoog gaan in toonhoogte. Bijna iedereen zingt namelijk te zacht in de hoogte van de stem, wat het alleen maar moeilijker maakt. Het is niet onmogelijk om hoog en gecontroleerd zacht(er) te zingen, maar dat lukt vaak pas makkelijker nadat je eerst luid en hoog hebt leren zingen. NB: vrijwel iedereen denkt al snel dat hij/zij heel luid zingt. Mooi niet! Met luid bedoelen we ook luid: ze moeten je drie huizen verder bij wijze van spreken kunnen horen, DAN ben je luid genoeg. Articuleren is een kunst! Binnen CVT is er aandacht voor in de vorm van het derde basisprincipe: vermijd tuiten van de lippen en kaakspanning. Dit zorgt niet alleen voor betere verstaanbaarheid, maar vooral voor een

2 betere techniek (het voorkomen van spierspanningen op de stembanden en bijbehorende problemen). Het is een groot misverstand dat goede articulatie te maken zou hebben met de lippen. Zowel voor verstaanbaarheid als voor de techniek is het beter om de articulatie te laten doen door de tongpunt. Natuurlijk spelen de lippen en rol bij de zogeheten labialen (p, f, b ). Maar kijk maar eens naar Jeff Dunham, de buikspreker. Hij is perfect verstaanbaar en toch beweegt hij zijn lippen niet. Een manier om een actievere tongpunt te krijgen is het oefenen van het maken van klinkers en medeklinkers terwijl je een beetje glimlacht of je lippen ontspant. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want zeg maar eens een oe je lippen tuiten zich vanzelf, ook als je het niet wilt. Oefening baart kunst! Inademen om te gaan zingen: een handleiding Inademen: het klinkt simpel maar er kan een en ander fout gaan. De bedoeling bij zingen: genoeg inademen om elke zin uit te kunnen zingen, maar niet zoveel dat je op knappen staat. (NB: dit is dus niet hetzelfde als ademsteun, dat is een ander hoofdstuk en komt pas NA het inademen:) Ideale situatie: je ademt vlot in door de mond, de buik rond de navel komt naar voren, de zij (taille) blijft praktisch stilstaan en de ribben komen naar buiten. Dit noem ik even: middenademhaling. Bij laag ademen komt alleen de buik naar voren. Prima voor op een stoel zitten, maar niet voor zingen. Bij hoog ademen komt de hele borstkas omhoog en voel je je vol zitten als een ballon. Je hoeft geen rare trucs uit te voeren om middenademhaling voor elkaar te krijgen en als je dit onder de knie hebt kun je je niet voorstellen dat het überhaupt anders kan. Het is iets natuurlijks, en als het niet zo voelt dan doe je nog iets fout. Wat kan er mis gaan? Je trekt je buik in als je je ribben breed maakt. Je haalt te weinig adem omdat je niet beseft dat de zin zo lang duurt of überhaupt dat zingen meer lucht bij inademing vereist dan spreken. Je haalt adem door je neus (omdat je het verwart met rustig ademen voor ontspanning/yoga) Je wordt duizelig als je ineens veel lucht inademt. Dit komt of doordat je nu echt te veel lucht hebt gepakt (hoog ademen), of doordat je niet gewend bent om met zo veel lucht te dealen. Dit went. Je bent niet gewend je ribben opzij te laten komen en daarom schiet je door naar het bovenste deel van de borstkas en haal je meer adem dan nodig. Je bent niet gewend je buikspieren te ontspannen (soms door lang ongemerkt inhouden uit schoonheidsideaal) en daardoor blijven ze stilstaan, of daardoor dúw je de buik naar buiten (terwijl deze vanzelf naar voren moet vallen )

3 Je bent gewend alleen je búik naar voren te laten komen als je ademhaalt. Dit wellicht omdat je dit in andere zanglessen hebt geleerd, of bij ontspanningsoefeningen. Hierdoor haal je te weinig lucht binnen, EN komt ook de zij (taille) naar buiten. Dit betekent dat je niet hoog genoeg ademt. Je gaat kromme/rare houdingen aannemen om dit alles voor elkaar te krijgen, zoals schouders optrekken, naar voren naar achter duwen, rug extreem krommen, etc. Om ervoor te zorgen dat je leert in het midden te ademen: Zet handen op de ribben en haal adem alsof je schrikt, alsof je goed nieuws hebt gehoord of alsof je meteen in het water zult springen. Dan zul je nooit langzaam of door de neus ademen en zul je meer adem happen dan normaal. Stel je voor dat je een trotste ballethouding aanneemt, borst vooruit (dit is NIET hetzelfde als schouders optillen) Denk aan BREED/HORIZONTAAL ademen en niet aan HOOG/VERTICAAL ademen. Stel je voor dat je een stokje tussen je ribben zet waardoor ze breed worden Doe een elastisch riempje om je ribben en probeer deze weg te duwen. Zet de handen op de ribben en probeer met de ribben je handen weg te blijven duwen. Als dit makkelijk wordt, let dan op dat je niet de buik intrekt, de taille erg opzij laat komen of de borst erg omhoog laat komen. Dit klinkt nu allemaal heel ingewikkeld, maar vaak gaat er maar één ding mis, dus dat valt mee. Probeer te achterhalen wat dat is en ga daar mee aan de slag: het zal zingen veel makkelijker maken! Ademsteun: een paar tips Zingen met veel ademsteun voelt net als schrikken en je adem inhouden van spanning. Probeer het maar eens. Voel je dat je je romp rond de ribben breed maakt? Als je deze toestand kunt vasthouden tijdens het zingen, ben je ademsteun aan het toepassen. Lastig? Je kunt je focussen op de buikspieren rond de navel. Deze moeten altijd geleidelijk maar met spierkracht worden ingetrokken tijdens het zingen. Zo blijven de ribben breed, daardoor blijft het middenrif laag en stroomt er zo min mogelijk lucht naar buiten. Dàt is ademsteun. Maar ook dit gaat niet altijd vanzelf. Hoe snel moet je bewegen, hoe veel spierkracht? Soms is daar begeleiding voor nodig om daar achter te komen. Sommigen vinden het handig om de ribben leren breed te houden (en dus ook de buik in te trekken) met de volgende trucs: - Stel je voor dat je een trotste ballethouding aanneemt, borst vooruit (dit is NIET hetzelfde als schouders optillen)

4 - Stel je voor dat je een stokje tussen je ribben zet waardoor de ribben niet kunnen inzakken - Doe een riempje om je ribben. Zet deze vast als de ribben breed zijn. Het riempje mag tijdens het zingen pas na 15 seconden beginnen met afzakken. - Zet de handen op de ribben en probeer met de ribben je handen weg te blijven duwen.- Hang een papieren tissue recht voor je mond. Tijdens het zingen mag de tissue niet bewegen. Dit kun je ook oefenen door te sissen ipv te zingen. Het komt neer op hetzelfde: de uitademing tegenhouden. Het resultaat zal zijn dat je niet meer in ademnood komt en dat je mogelijk ook makkelijker hoog, laag, harder of zachter kunt zingen en zonder last van de keel Zang oefenen: met beleid en niet in je eentje. Veel mensen oefenen niet op de juiste manier. Daardoor komen velen steeds maar weer met dezelfde vraag terug op zangles. En dat hoeft niet! Hier de top 5 aan oefenfouten, en de 5 bijbehorende oplossingen: een pleidooi voor Samen Oefenen & Braaf Doen wat Uw Docent gezegd heeft! Wat kan er fout gaan bij oefenen 1. Inhouden uit schaamte of faalangst voor jezelf of anderen (buren, familie, etc.) 2. Niet beseffen of je volume juist is 3. Niet exact dezelfde oefenstappen met geduld doorlopen die nodig zijn 4. Te weinig energie/motivatie/concentratie (bv door in de auto oefenen) 5. Zin in gewoon lekker zingen ipv oefenen Oplossingen: 1. Zing ergens waar je je 100% vrij voelt. Dit betekent dat het niet altijd thuis zal zijn. Dat is lastig maar het kan vaak nou eenmaal niet anders. Ga naar een oefenruimte (met anderen als het even kan) of zoek medestanders die een garage oid hebben waar je los kunt gaan.

5 2. Echt bijna iedereen zingt te zacht en denkt dat het al luid is. Zelfs na les te hebben gehad. Kan te maken hebben met punt 1 en 4. Oplossing: oefen met anderen, die horen wel dat je te zacht zingt. 3. a) je bent ongeduldig als er geen docent is om je bij de hand te nemen. b) je weet niet altijd (exact) meer wat de oefenstappen zijn en c) je hebt (nog) niet genoeg kennis om jezelf te kunnen analyseren en corrigeren. Oplossing: in de cursussen exact opnemen/opschrijven wat je thuis moet doen en dat dan ook exact doen, niet ongeveer. Daarnaast genoeg cursussen volgen om steeds zelfstandiger te worden: herhaling is essentieel. 4. In de les heb je er helemaal zin in, maar thuis toch moe, afgeleid of gedemotiveerd? De oplossing is: oefen niet alleen. Alleen al de aanwezigheid van iemand anders zorgt al voor meer energie. Verder kan de ander dingen horen en corrigeren waar je zelf nog blind voor bent. Zoals het letten op ademsteun. Iedereen weet hoe moeilijk het is om er op te blijven letten, vaak ben je het na een paar seconden alweer vergeten. Dus dan kom je weer naar een les, en wat zegt de docent dan: let op je ademsteun. O ja. Jammer, dat wist je eigenlijk zelf ook wel, maar je vergat het gewoon. 5. Misschien wel de meeste gemaakte fout, die lijkt op fout 3: je hebt zin in ZINGEN. Niet in OEFENEN. Maar je begrijpt nog niet dat dat twee verschillende dingen zijn. Dus je zingt het liedje zoals altijd helemaal door, het gaat niet lekker, je probeert stukjes nog een keer, je weet wat de aanwijzing is, maar het lukt niet meteen. En dan weet je het niet meer. De drempel om de aantekeningen er bij te pakken om de stapjes precies door te lopen is te hoog, of je denkt er gewoonweg niet aan. Oplossing: naast lekker zingen ook braaf oefenen op toontjes, kleine stukjes zin of woorden. Dat levert pas resultaat op. Dagenlang de juiste Overdrive op een toon voortbrengen levert op termijn meer op dan eindeloos maar dat nummer herhalen zonder specifieke concentratie. Let dus goed op wat we in de les doen. Dat is wat je thuis zo exact mogelijk moet herhalen. Hetliefst dus niet in je eentje! eer over oefenen: Inademen vs Ademsteun Er is vaak verwarring over het verschil tussen inademen en ademsteun. Twee heel verschillende dingen die niet met elkaar verward moeten worden. Op deze tekening zie je de verschillen. De pijlen geven aan wat er moet gebeuren. UIT betekent dat er naar buiten moet worden bewogen. Oefen dit maar eens en kijk of het lukt om je aan deze pijlen te houden.

6 Valkuilen: vaak gaat de zij (4) bij het inademen al opzij. Dan adem je te laag. Probeer je voor te stellen dat bij het inademen het bovenlichaam wat opgetild wordt en je een trotse houding aanneemt. Beetje zoals een ballerina. Let op dat je hierbij de buik (3) niet intrekt. Het bewust worden hiervan kan even lastig zijn, maar het went. Als je dan gaat steunen (=uitademen terwijl je altijd zo min mogelijk lucht laat ontsnappen), dan blijven de zonnevlecht (1) en ribben (2) breed. De andere punten veranderen van beweegrichting. Op deze manier blijven de ribben breed = het middenrif laag = alle lucht in jou = langer en beter zingen. Dit kun je oefenen door de s-oefening te doen (sissen). Of op een toon of een zin natuurlijk. Andere oefening: na het inademen zo langzaam mogelijk uitademen. Een zakdoekje dat je recht voor je mond zou houden mag niet bewegen. Het voelt bijna als de adem inhouden, met als verschil dat je geen druk op je keel zet (wat vaak gebeurt bij het adem inhouden). Succes!

7 Het nut van imiteren Van imiteren kun je veel leren. De groten der aarde kunnen tenslotte wat jij misschien nog niet kunt, en waarom zou je niet qua timing, klank, melodie en alle mogelijke factoren de kunst afkijken? Door exact te imiteren word je uitgedaagd om iets anders te doen wat je normaal zou doen, waarmee je je vocale spectrum uit kunt breiden. Dat dit je eigen klank zou verpesten is een mythe. Eerst moet er gesproken worden over wat er wordt bedoeld met de Eigen Klank. Als je daarmee bedoelt dat je eigen klank het geluid is wat uit je mond komt als je zonder ingrijpen of voorgenomen klankideaal gaat zingen, dan zal bijna niemand een eigen klank hebben waar hij of zij blij mee is. Tenslotte heeft iedereen in meer of mindere mate wat scholing en oefening nodig om te klinken zoals hij/zij wil. Als men bedoelt dat de eigen klank het geluid is dat een vocalist uniek maakt, dan is het nadoen van anderen juist een goed idee. Net als in andere creatieve disciplines is het een pré als je je hebt verdiept in wat er überhaupt allemaal mogelijk is. Hoe completer je gereedschapskist is, hoe beter je daaruit de tools kunt halen die je nodig hebt. Iemand exact imiteren is overigens heel erg moeilijk, dus ook al zou je je eigen sound wel willen veranderen, dat is niet eens makkelijk. Als het je wel lukt om iets exact na te doen, dan ben je kennelijk ook goed genoeg om dat weer te laten en zelf keuzes te maken in wat je wel en niet wilt kopiëren van een andere vocalist. Sommige docenten zeggen dat je niet mag (willen) klinken als iemand anders. Maar waarom niet, als je dat nou graag wilt, dan moet dat ook mogen. Het is wellicht ook een modeverschijnsel. Toen de Soundmix Show nog populair was, was het juist een eer om te klinken als een ander. Maak dus vooral zelf je keuzes, kijk de kunst af bij hen die je bewondert en doe er je voordeel mee. Klinkers zijn belangrijk in de hoogte van de stem Natuurlijk kunnen er altijd verschillende factoren bepalen waarom harder en hoger niet lukt of moeilijk is. Naast de factoren kracht, energie, lef en volume (= deels ook ademsteun), speelt de gebruikte klinker vaak een grote rol. Binnen CVT wordt veel aandacht besteed aan juist en passend klinkergebruik. Van de vier stemfuncties (manieren van stemgebruik) Neutral, Curbing, Overdrive en Edge, worden de laatste drie meestal als luid ervaren (vergelijkbaar met de term borststem). Als je hard en hoog wilt zingen, ben je aangewezen op een van deze drie stemfuncties. Hoe hoger je komt hoe belangrijker het gebruik van de juiste klinkers wordt. Bij Overdrive bijvoorbeeld, zijn alleen de klinkers EE en OO geschikt. Daarom zul je alle klinkers in je tekst daar aan moeten aanpassen. Luister maar eens naar het luide refrein van Whitney Houston s: I will always love you. De klinkers lijken allemaal behoorlijk op elkaar. Zij wist onbewust wat ze moest

8 doen om in Overdrive te komen. Gaat dat niet vanzelf, dan moet je er bewust op letten. Benieuwd welkeklinkersbijwelkestemfunctiehoren? Lees verder ophttp:// Twang: wat, hoe, waarom? Twang is een van de drie basisprincipes bij het zingen. Twang is een geluid dat noodzakelijk is om hoger, harder en sowieso gezond te kunnen zingen. Veel twang klinkt scherp, en een beetje twang hoeft niet scherp te klinken, maar is toch aanwezig. Dit heet noodzakelijke twang. Zonder noodzakelijke twang zou je hees en onverstaanbaar klinken en zou je je stem kunnen beschadigen. Je krijgt twang door scherpte in je geluid te leggen. Wat er anatomisch gebeurt is dat de trechter in het strottenhoofd boven de stembanden zich vernauwt: de bekervormigekraakbeentjes komen naar binnen, en ook de onderkant van het strotklepje. Dit voelt echter niet als druk of vernauwing, het moet makkelijk en vrij voelen. Het helpt om je mondhoeken omhoog te doen en je mond breed te maken. Klinkers als EE, EH en IE zijn het makkelijkst om op te twangen. Als je schor bent of ergens een technische moeilijkheid bij ervaart is het altijd een goed idee om te kijken of meer twang helpt. Verwar twang niet met nasaal. Twang gebeurt in de keel, niet in de neus. Als je toch nasaal klinkt tijdens het twangen (zoals bv Fran van The Nanny) dan doe je beide: twang EN nasaal. Dit is niet verkeerd maar ook niet nodig voor een gezonde klank.

ADEMHALING GAAT OVER INGAANDE LUCHT, VOORDAT JE ZINGT OF SPREEKT ADEMSTEUN IS DE CONTROLE OVER DE UITGAANDE LUCHT, TIJDENS HET ZINGEN OF SPREKEN

ADEMHALING GAAT OVER INGAANDE LUCHT, VOORDAT JE ZINGT OF SPREEKT ADEMSTEUN IS DE CONTROLE OVER DE UITGAANDE LUCHT, TIJDENS HET ZINGEN OF SPREKEN HALING Als aan willekeurige mensen gevraagd wordt wat ademsteun is, valt al heel snel de term 'buikademhaling' en de zin 'ademen met je buik'. Feitelijk zijn deze termen onjuist, omdat zich in de buik

Nadere informatie

Complete Zangtechniek in vier bladzijden

Complete Zangtechniek in vier bladzijden Complete Zangtechniek in vier bladzijden Zingen is niet moeilijk en iedereen kan het leren. Ik heb zangtechniek ingedeeld in vier onderwerpen, zoals je hieronder kunt lezen. Door het combineren van elementen

Nadere informatie

In 3 stappen naar een ONTSPANNEN ADEMHALING

In 3 stappen naar een ONTSPANNEN ADEMHALING In 3 stappen naar een ONTSPANNEN ADEMHALING Stel je voor dat je eindelijk kan zingen zonder enige moeite. Dat je die hoge noot haalt zonder te knijpen en geen last krijgt van je stem? Hoe zou je je dan

Nadere informatie

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN 7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN VOOR THUIS OF OP JE WERK Kom tot rust met deze eenvoudige ontspanningsoefeningen Door te ontspannen krijgt je lichaam de mogelijkheid om zich te herstellen van de dagelijkse

Nadere informatie

Complete Vocal Technique

Complete Vocal Technique Complete Vocal Technique Wat is CVT? CVT staat voor Complete Vocal Technique, een zangtechniek voor alle stijlen zang. Waar komt het vandaan? Het is ontwikkeld door de Deense zangpedagoge Cathrine Sadolin.

Nadere informatie

Stemwerkschrift. Inhoud

Stemwerkschrift. Inhoud Stemwerkschrift Inhoud Allerlei dingen, die slecht zijn voor je stem Schreeuwen Voor je ouders Schreeuwen Schrapen en kuchen Voor je ouders Schrapen en kuchen Gekke stemmetjes nadoen Voor je ouders Gekke

Nadere informatie

Het belang van buikdruk en ademhaling voor de bekkenbodem

Het belang van buikdruk en ademhaling voor de bekkenbodem Het belang van buikdruk en ademhaling voor de bekkenbodem Yildiz van der Zijden 2017 Yildiz van der Zijden www.jouwbekkentherapeut.nl 1/27 In dit e-book heb ik voor jou al mijn artikelen op een rijtje

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Ga zitten of liggen zodat je je hand op je buik kan leggen, ter hoogte van je navel.

Ga zitten of liggen zodat je je hand op je buik kan leggen, ter hoogte van je navel. DE TECHNIEKEN) Alle technieken doe je zittend of liggend. Liefst waar het stil of rustig is, of waar je je voor je gevoel even kunt terugtrekken uit gesprekken. Wanneer je je ogen kunt sluiten werkt het

Nadere informatie

COMPLETE VOCAL TECHNIQUE

COMPLETE VOCAL TECHNIQUE COMPLETE VOCAL TECHNIQUE Complete Vocal Technique (CVT) is een zangmethode ontwikkeld door Cathrine Sadolin. CVT is een revolutionaire zangtechniek en word wereldwijd gebruikt door professionele zangers

Nadere informatie

21 tips om te beginnen met mediteren

21 tips om te beginnen met mediteren 21 tips om te beginnen met mediteren Innerlijke rust binnen handbereik Voorwoord Ik weet hoe het voelt wanneer je gespannen bent, slecht slaapt, snel geïrriteerd bent en eigenlijk niet echt kan genieten

Nadere informatie

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED ZINGEN Zang mag niet ontbreken in de BZTband XXL! Daarom zijn we op zoek naar een klas die graag samen zingt. Zing je al vaak met je klas, dan kun je meteen aan de slag. Zo niet, dan heb je hopelijk iets

Nadere informatie

Ontspannen als gezonde levenshouding!

Ontspannen als gezonde levenshouding! Ontspannen als gezonde levenshouding! Gratis e-book met leuke ontspanningsoefeningen voor elke dag! Jana Schoefs Relaxatietherapie Jana Schoefs www.janaschoefs.be Ontspannen als gezonde levenshouding:

Nadere informatie

Articuleren en voelen van de klanken

Articuleren en voelen van de klanken Articuleren en voelen van de klanken Ingrid van Loosbroek Astrid Geudens Marjolein Noé Eline Van Kerckhove Voor een sterke teken-klankkoppeling is het alzijdig verkennen van zowel de klank als de letter

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

( Hoe moet deze oefeningen doen? )

( Hoe moet deze oefeningen doen? ) Relaxatieoefeningen ( Wat zijn Relaxatieoefeningen? ) Deze opdracht bestaat uit oefeningen die je kunnen helpen om te relaxen. ( Waarom relaxatieoefeningen? ) Mensen weten dikwijls niet meer hoe ze kunnen

Nadere informatie

fysiotherapie na een longoperatie

fysiotherapie na een longoperatie patiënteninformatie fysiotherapie na een longoperatie Binnenkort wordt u geopereerd aan uw long(en) of u heeft onlangs een operatie ondergaan. Waarom is fysiotherapie belangrijk na deze operatie? Hoe kunt

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

SEH Spoedeisende hulp

SEH Spoedeisende hulp Afdeling: Onderwerp: SEH Spoedeisende hulp 1 Wat is hyperventilatie Wanneer u gespannen of angstig bent, kunnen daardoor verschillende lichamelijke klachten ontstaan. is één van die klachten. wil zeggen

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

ZangPro. online leren zingen.

ZangPro. online leren zingen. Zang le ssen Website: www..nl Facebook: Facebook.com/.nl op m aat Introductie Welkom bij de online zangcursus van zangpro. Je bent hier gekomen omdat je van zingen houdt en je graag beter wilt leren zingen.

Nadere informatie

Ontspannen met progressieve relaxatie

Ontspannen met progressieve relaxatie www.psychfysio.nl Ontspannen met Progressieve Relaxatie 1 Ontspannen met progressieve relaxatie De progressieve relaxatie van Edmund Jacobson is een bekende ontspanningsmethode in het westen. In deze hand-out

Nadere informatie

U heeft last van hyperventilatie. Hyperventilatie heeft te maken met uw ademhaling. Dat wil zeggen dat u te snel en/of te diep ademt.

U heeft last van hyperventilatie. Hyperventilatie heeft te maken met uw ademhaling. Dat wil zeggen dat u te snel en/of te diep ademt. Hyperventilatie Inleiding U heeft last van hyperventilatie. Hyperventilatie heeft te maken met uw ademhaling. Dat wil zeggen dat u te snel en/of te diep ademt. Ademhaling Om te kunnen ademen gebruiken

Nadere informatie

Oefening 1. Oefening 3 Oefening Oefening. Oefening 2 Oefening 2

Oefening 1. Oefening 3 Oefening Oefening. Oefening 2 Oefening 2 Oefening 1 Doe deze ligoefeningen met rust en aandacht. Concentreer op wat je waarneemt in je lichaam en wees bewust van waar je grenzen liggen. Is een oefening te zwaar pas deze desnoods aan, of doe deze

Nadere informatie

Succes en veel plezier toegewenst!

Succes en veel plezier toegewenst! Voorwoord HOE VOER JE EEN OEFENING GOED UIT? Ten eerste door de beweging correct uit te voeren. Dat wil zeggen gecontroleerd en beheerst. Dat wil zeggen eerst de spieren opwarmen ('warming up'). Nooit

Nadere informatie

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond.

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond. FOAM ROLLER OEFENINGEN Naast de bekende bindweefsel massage is de foam roller een fantastisch hulpmiddel voor het versterken van je core. Door gebruik te maken van een onstabiele ondergrond zoals de foam

Nadere informatie

Adviezen en oefeningen in het kraambed

Adviezen en oefeningen in het kraambed Hoofdkantoor Enschede Oldenzaalsestraat 141 7514 DR Enschede Locatie ClubFit Parkweg 159-161 7545 MV Enschede Locatie Trifora Locatie Vondersweijde Kotkampweg 65 Ada Kokstraat 20 7531 AS Enschede 7572

Nadere informatie

7 fijne yogahoudingen

7 fijne yogahoudingen 7 fijne yogahoudingen voor kinderen Bloesem kinderyoga - Ben je jonger dan 7 jaar dan doe je de oefening zonder het benoemen van de ademhaling. - Yoga kan best een uitdaging zijn, dat is ok. Het is belangrijk

Nadere informatie

CVT-introductie. Opmerkingen. Let op!

CVT-introductie. Opmerkingen. Let op! CVT-introductie CVT introductie HIE - neutral met lucht, zacht (J)IE - neutral zonder lucht, zacht OO - overdrive, hard EE - overdrive, hard È - overdrive + twang --> edge Uh/ò/i - curbing Opmerkingen

Nadere informatie

Handleiding bij werkbladen uitspraak

Handleiding bij werkbladen uitspraak Handleiding bij werkbladen uitspraak Er zijn drie kopieerbladen voor de uitspraak: overzicht van de klinkers overzicht van de lastige medeklinkers oefentips voor de uitspraak van de r De eerste twee lichten

Nadere informatie

ONTSPANNINGSOEFENINGEN

ONTSPANNINGSOEFENINGEN OEFENING 1: VOEL JE LICHAAM Neem even de tijd jouw lichaam te voelen. Waar zit de spanning? Kan je de spanning beetje bij beetje loslaten? 1. Zorg ervoor dat je even niet gestoord wordt en ga rustig op

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Spreken Wat is een dysartrie?

Spreken Wat is een dysartrie? Dysartrie 2 Dysartrie is de algemene term voor een motorische spraakstoornis als gevolg van neurologische problematiek. Deze folder is bedoeld voor patiënten met een dysartrie en hun omgeving. Er staat

Nadere informatie

Relaxatie als manier om met stress en pijn om te gaan

Relaxatie als manier om met stress en pijn om te gaan Relaxatie als manier om met stress en pijn om te gaan Materiaal Opdracht buikademhalingsoefening Opdracht relaxatie-oefening Relaxatiedagboek lichaamsscan oefening (www.actinactie.nl, te downloaden als

Nadere informatie

Ademhaling. Yoga Oefeningen

Ademhaling. Yoga Oefeningen Ademhaling We begonnen met een volledige ademhaling. Omdat te oefenen leg je je handen op je buik en adem je diep in. Je zult merken dat je buik uitzet. Je kunt je er heel bewust van zijn als je inademt.

Nadere informatie

Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1. Inleiding. Hoe maakt u de TGN?

Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1. Inleiding. Hoe maakt u de TGN? Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1 Inleiding Dit is informatie over de Toets Gesproken Nederlands (of TGN) 1. De TGN maakt deel uit van het inburgeringsexamen buitenland. Moet u de TGN

Nadere informatie

Handout Stiltewandeling 6 april 2019

Handout Stiltewandeling 6 april 2019 Handout Stiltewandeling 6 april 2019 Wanneer je samen wandelt, is het heerlijk om samen te praten en van gedachten te wisselen. Dat is heel waardevol. Het is ook een waardevolle ervaring om af te spreken

Nadere informatie

Ademhalingsoefeningen Longgeneeskunde

Ademhalingsoefeningen Longgeneeskunde Ademhalingsoefeningen Longgeneeskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Ademhalingsoefeningen Er zijn twee soorten oefeningen voor longpatiënten: oefeningen om benauwdheid te verminderen oefeningen om vastzittend

Nadere informatie

Handleiding lesmethode Groep 8 Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar

Handleiding lesmethode Groep 8 Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar Handleiding lesmethode Groep 8 Brugklas Bikkels versie 2016 Inhoudsopgave Introductie 4 Verantwoording Methodiek 5 Doorgaande lijn Po en Vo 6 Preventief en curatief 7 Organiseer je les 8 Praktische tips

Nadere informatie

Yogales maart 2019!! Bewust staan

Yogales maart 2019!! Bewust staan Yogales maart 2019 Bewust staan Ga staan met je voeten heupbreedte, voorvoeten licht naar binnen, voel hoe de hiel van je voet contact maakt met de grond, voel de buitenkanten van de voet op de grond voel

Nadere informatie

Geef jezelf een vocal Zangh boost!

Geef jezelf een vocal Zangh boost! Geef jezelf een vocal Zangh boost! Tarievenlijst Proefles/introductieles á 60 minuten Benieuwd wat CVT voor jou kan betekenen onder mijn begeleiding? Kom dan snel een keer langs. Individuele zangles Duo-zangles

Nadere informatie

In balans door. centreren

In balans door. centreren In balans door centreren Centreren Om je lichaam en geest op een lijn te brengen is centreren een belangrijke vaardigheid. In eerste instantie is centreren je aandacht naar je een punt 3 tot 5 centimeter

Nadere informatie

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk 2 12 Feedback geven Feedback is een boodschap over het gedrag of de prestaties van een ander. Feedback is onmisbaar als je met anderen samenwerkt. Je moet zo nu en dan kunnen zeggen dat het werk van de

Nadere informatie

Gebruik van droomlucht bij kinderen (mengsel van 50% lachgas en 50% zuurstof) Informatie voor kinderen en hun ouders

Gebruik van droomlucht bij kinderen (mengsel van 50% lachgas en 50% zuurstof) Informatie voor kinderen en hun ouders Gebruik van droomlucht bij kinderen (mengsel van 50% lachgas en 50% zuurstof) Informatie voor kinderen en hun ouders 2 Gebruik van droomlucht bij kinderen Wat is droomlucht? Droomlucht (merknaam Kalinox

Nadere informatie

Gebruik van droomlucht bij kinderen (mengsel van 50% lachgas en 50% zuurstof) Informatie voor kinderen en hun ouders

Gebruik van droomlucht bij kinderen (mengsel van 50% lachgas en 50% zuurstof) Informatie voor kinderen en hun ouders Gebruik van droomlucht bij kinderen (mengsel van 50% lachgas en 50% zuurstof) Informatie voor kinderen en hun ouders 2 Gebruik van droomlucht bij kinderen Gebruik van droomlucht bij kinderen 3 Wat is droomlucht?

Nadere informatie

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind Relaxatie en ontspanning voor ouder en kind door Sofie Possemiers www.elsole.be Deze oefening wordt aangeboden door Sofie Possemiers van El Sole. Wil je nog meer van zulke oefeningen ontvangen, schrijf

Nadere informatie

Maak afspraken over de tijdstippen waarop geoefend gaat worden. Bespreek in welke omgeving er geoefend gaat worden (eerst thuis, later op het werk).

Maak afspraken over de tijdstippen waarop geoefend gaat worden. Bespreek in welke omgeving er geoefend gaat worden (eerst thuis, later op het werk). Aanwijzingen voor de bedrijfsarts Kern: Het is belangrijk om tegenover de patiënt te benadrukken, dat de kern van deze methode is te leren hoe gespannen spieren aanvoelen en hoe ontspannen spieren aanvoelen.

Nadere informatie

Maak je klaar voor de lange ontspanning. Pak wat je nodig hebt om comfortabel te liggen.

Maak je klaar voor de lange ontspanning. Pak wat je nodig hebt om comfortabel te liggen. Yoga januari 2018 Aarde in beweging brengen Ga stevig op de aarde staan met je voeten iets wijder dan heupbreedte. Sluit je ogen. Adem uit aandacht is in de voeten. Verplaats je gewicht van je ene naar

Nadere informatie

Mondharmonica is gemerkt: G (De laagste bluesharp) G# A A# B C C# D D# E F F# (De hoogste Bluesharp)

Mondharmonica is gemerkt: G (De laagste bluesharp) G# A A# B C C# D D# E F F# (De hoogste Bluesharp) Introductie Veel bluesmuzikanten zijn autodidact. Dat past goed in de traditie en de sfeer van de bluesmuziek. Een beetje hulp kan natuurlijk altijd handig zijn. Er zijn bluesharplessen te vinden op het

Nadere informatie

Keuzestress of ontspannen kiezen

Keuzestress of ontspannen kiezen Keuzestress of ontspannen kiezen Wat leuk dat je mijn weggever hebt aangevraagd. Ik vertrouw erop dat het je inzicht geeft! Veel plezier met lezen of kijken. Want de ene persoon leest liever en de ander

Nadere informatie

Overzicht Afsluitende aandachtsoefeningen (deze staan als MP3 bestand op de website

Overzicht Afsluitende aandachtsoefeningen (deze staan als MP3 bestand op de website Overzicht Afsluitende aandachtsoefeningen (deze staan als MP3 bestand op de website www.act-online.nl) Afsluitende aandachtoefening bij bijeenkomst 1: De start (Hoofdstuk 2) Afsluitende aandachtoefening

Nadere informatie

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Nadere informatie

Fysiotherapie en ademhaling

Fysiotherapie en ademhaling Paramedische afdeling Fysiotherapie en ademhaling Inleiding Het is voor u erg belangrijk om ademhalingsoefeningen te doen. Dit is omdat u het risico loopt op het krijgen van longproblemen of omdat u longproblemen

Nadere informatie

DE PLEGER TECHNIEKEN AANLEREN OM DE ESCALATIE VAN AGRESSIE TE VOORKOMEN: OEFEN- EN GEVARENZONE, ONTSPANNING. 1

DE PLEGER TECHNIEKEN AANLEREN OM DE ESCALATIE VAN AGRESSIE TE VOORKOMEN: OEFEN- EN GEVARENZONE, ONTSPANNING. 1 AGRESSIE VOORKOMEN DE PLEGER TECHNIEKEN AANLEREN OM DE ESCALATIE VAN AGRESSIE TE VOORKOMEN: OEFEN- EN GEVARENZONE, ONTSPANNING. 1 Doel Het doel is om de cliënt technieken aan te leren om escalatie van

Nadere informatie

Staan. Maak de slackline korter, doordat er iemand op gaat zitten. Maak het moeilijker, door met twee benen tegelijk op de slackline te staan.

Staan. Maak de slackline korter, doordat er iemand op gaat zitten. Maak het moeilijker, door met twee benen tegelijk op de slackline te staan. Staan Staan is leuk en super belangrijk! Door dit te oefenen maak je namelijk een basis voor jezelf. Hoe makkelijker het is om te blijven staan, hoe sneller je andere trucjes kunt aanleren! Hoe lang kun

Nadere informatie

Het simpele zesstappenplan voor meditatie zonder poeha

Het simpele zesstappenplan voor meditatie zonder poeha Het simpele zesstappenplan voor meditatie zonder poeha Oké, dus je bent lekker gaan zitten. En nu? Om te mediteren hoef je eigenlijk alleen maar deze zes stappen te volgen: 1. Richt je aandacht op één

Nadere informatie

Beginnen met mediteren

Beginnen met mediteren Elke reis begint met een eerste stap Beginnen met mediteren Zwany Huiting 1 Inhoud 1. Iedereen kan mediteren 2. Waarom mediteren? 3. Ademen 4. Zitten 5. Klassieke zithoudingen 6. Zitten op een bankje,

Nadere informatie

CD Liggende Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking

CD Liggende Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking CD Liggende Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking INLEIDING (Fragment 1. 2:16 min.) We beginnen nu met de liggende bewegingsoefeningen. Sta jezelf toe deze oefeningen met dezelfde zorgzame aandacht

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Materiaal. 3. De delen van de dwarsfluit?

1. Inleiding. 2. Materiaal. 3. De delen van de dwarsfluit? 1. Inleiding Je wil graag dit wondermooie instrument leren bespelen. Om je hierin op weg te helpen, geef ik jou graag de volgende tips mee. + Zorg ervoor dat je ergens rustig en aandachtig kan werken.

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self.

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self. YOGA LIFESTYLE F E B R U A R I 2 0 1 7 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self.

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Hyperventilatie Wanneer u gespannen bent of angstig, kunnen verschillende lichamelijke klachten ontstaan. Eén van die klachten is hyperventileren. Hyperventileren wil zeggen dat u te snel of te diep ademt.

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant.

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant. Oefeningen Sterke en geoefende buikspieren zijn belangrijk. Omdat ongetrainde en slappe buik- en rugspieren kunnen zorgen voor een slechte houding en rugklachten. Bouw het oefenen van de buikspieren langzaam

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

PDF Meditatie Ontspanning door te Glimlachen

PDF Meditatie Ontspanning door te Glimlachen PDF Meditatie Ontspanning door te Glimlachen Meditatie Wat Is Dat Meditatie is niet zozeer alleen voor mensen die een klooster wonen. En ook niet alleen voor mensen die met spiritualiteit bezig zijn. Meditatie

Nadere informatie

Hoe ontstaat hyperventilatie? Symptomen

Hoe ontstaat hyperventilatie? Symptomen Hyperventilatie Wanneer u gespannen of angstig bent, kunnen verschillende lichamelijke klachten ontstaan. Die klachten kunnen komen door hyperventilatie. Hyperventilatie wil zeggen dat u te snel of te

Nadere informatie

Ruik nu aan de rozijn. Houd de rozijn onder je neus en merk bij elke inademing de geur ervan op. En kijk er nu nog eens naar.

Ruik nu aan de rozijn. Houd de rozijn onder je neus en merk bij elke inademing de geur ervan op. En kijk er nu nog eens naar. Tips en oefeningen voor thuis Mindfulness leert mensen te leven met aandacht en bewust met handelingen en gedachten in het hier en nu om te gaan. Dit kan sommige mensen wat zweverig in de oren klinken,

Nadere informatie

De 7 ademhalingsopeners

De 7 ademhalingsopeners De 7 ademhalingsopeners Inhoud: Algemeen blz. 2 Richtlijnen blz. 3 Oefeningen blz. 3/6 Algemeen De 7 ademhalingsopeners zijn oefeningen die je helpen om je longen, hart en je afweer energie te versterken.

Nadere informatie

Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden

Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden Communiceren doe je met zijn tweeën Deze folder is bedoeld voor de goedhorenden die in hun omgeving iemand kennen die slechthorend is, en voor slechthorenden

Nadere informatie

Sa Ta Na Ma Snatam Kaur Feeling Good Today Nr. 7

Sa Ta Na Ma Snatam Kaur Feeling Good Today Nr. 7 Deel 2: Themalessen Les 1 De dierentuin We gaan een bezoekje brengen aan de dierentuin. Daar kun je dieren van over de hele wereld bekijken. Daarom is het net een wereldreis. In de dierentuin zijn heel

Nadere informatie

Stap 12: Dieper leren voelen

Stap 12: Dieper leren voelen Stap 12: Dieper leren voelen Dieper leren voelen & hoe zit het met (hoog)gevoeligheid? In deze les gaan we verder in op het leren voelen en bewust worden van je lichaam. Als je meer verbinding voelt met

Nadere informatie

OEFENING: ADEMHALING. Drs. R. Hoorn, sportpsycholoog VSPN / psycholoog NIP tel: 06-45 75 06 79 - e-mail:info@sportsmind.nl www.sportsmind.

OEFENING: ADEMHALING. Drs. R. Hoorn, sportpsycholoog VSPN / psycholoog NIP tel: 06-45 75 06 79 - e-mail:info@sportsmind.nl www.sportsmind. OEFENING: ADEMHALING Wat is het? Ademhalingsoefeningen zijn bedoeld om je bewust te maken van je ademhaling. Het doel is het aanleren van buikademhaling. Waarom ademhalingsoefeningen? Door je bewust te

Nadere informatie

Adviezen na een keizersnee

Adviezen na een keizersnee Adviezen na een keizersnee Informatie voor patiënten F0030-3415 juli 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

Trainershandleiding Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar

Trainershandleiding Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar Trainershandleiding Brugklas Bikkels versie 2014 Inhoudsopgave Introductie Organiseer je training Praktische tips De werkmap Powerpoint presentatie Ouderbrieven Draaiboek Bijeenkomst 1 Bijeenkomst 2 Bijeenkomst

Nadere informatie

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Hoe krijg je meer zin? 09 - Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Meer zin. Denk jij ook dat zin in vrijen er spontaan hoort te zijn? Dat zin iets is dat zomaar uit het niets op komt borrelen? Geloof

Nadere informatie

De 5 Tibetanen. Inleiding tot de 5 Tibetanen

De 5 Tibetanen. Inleiding tot de 5 Tibetanen De 5 Tibetanen De 5 Tibetanen zijn eigenlijk 6 oefeningen. De eerste 5 zijn welbekend als "de 5 Tibetanen, maar er is nog een 6e oefening wat "de geheime leer" of "de geheime oefening" wordt genoemd. De

Nadere informatie

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson Ik ben BANG oefenboekje om te leren omgaan met angst Steef Oskarsson Bang Bang is een emotie. Net als blij, bedroefd en boos. Iedereen is wel eens bang. Sommige mensen zijn vaak bang, sommigen niet. Iedereen

Nadere informatie

Boekverslag door J woorden 27 oktober keer beoordeeld. Nederlands

Boekverslag door J woorden 27 oktober keer beoordeeld. Nederlands Boekverslag door J. 1971 woorden 27 oktober 2016 1 1 keer beoordeeld Vak Nederlands Inleiding Er zijn ontzettend veel verschillende problemen die mensen kunnen hebben op de wereld. Ieder huisje heeft z

Nadere informatie

Het Dansende dierenbos

Het Dansende dierenbos Het Dansende dierenbos Kinder-yoga op muziek Jasper Merle & Hester van Toorenburg SPECTRUM over yoga, kinderen & dit boek In Het dansende dierenbos komen dieren, muziek en yoga samen. Er kan worden gedanst,

Nadere informatie

STUDENTENGEZONDHEIDSCENTRUM

STUDENTENGEZONDHEIDSCENTRUM STUDENTENGEZONDHEIDSCENTRUM Hyperventilatie Hyperventilatie betekent een te snelle en/of een te diepe ademhaling. Wat is ademhalen? Door middel van de borstkas en de buikspieren ademen wij lucht in en

Nadere informatie

E-BOOK. Krachtschema. Wil jij fitter en sterker worden? DOE MEE. Voor 1 dag

E-BOOK. Krachtschema. Wil jij fitter en sterker worden? DOE MEE. Voor 1 dag E-BOOK Wil jij fitter en sterker worden? DOE MEE Krachtschema Voor 1 dag Hi, super leuk dat je mijn E-book hebt aangevraagd! Wil jij graag fitter en sterker worden? Met dit krachtschema voor 1 dag help

Nadere informatie

Platte Buik In 10 Minuten -Bonus

Platte Buik In 10 Minuten -Bonus Platte Buik In 10 Minuten -Bonus Met dank aan 50 jaar onderzoek en bijna 90 onderzoeken, hebben wetenschappers de beste oefeningen voor een platte buik ontdekt. Het geheim is om je buikspieren echt uit

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

Logopedie Sophie Gortzak maart 2010

Logopedie Sophie Gortzak maart 2010 Logopedie Sophie Gortzak maart 2010 Inleiding Ik doe mijn werkstuk over logopedie omdat ik het een interessant onderwerp vond en mijn moeder is logopedist. Mijn hoofdstukken zijn: 1Wat is logopedie? 2Wie

Nadere informatie

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs.

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs. R.K. Basisschool Anselderlaan 10 6471 GL Eygelshoven Tel: 045-5351434 De fijne kneepjes van het voorlezen Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de

Nadere informatie

Adviezen na een keizersnee

Adviezen na een keizersnee Adviezen na een keizersnee U heeft onlangs een keizersnee gehad. Dit betekent dat u een buikwond heeft die moet herstellen. Het is verstandig om na de keizersnee rustig aan te doen en naar uw lichaam te

Nadere informatie

Fysiotherapie na een okselklierdissectie

Fysiotherapie na een okselklierdissectie Fysiotherapie na een okselklierdissectie 1 U heeft een okselklierdissectie, eventueel gecombineerd met een borstoperatie, achter de rug. In deze folder krijgt u instructies en oefenadviezen. Belangrijk

Nadere informatie

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen.

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen. 1. De Halve Banaan De halve banaan is een van de meest populaire buikspieroefeningen. Het is voor beginners een prima oefening om uit te voeren. Hierbij kun je er zelf voor kiezen hoever je bovenlichaam

Nadere informatie

Leren omgaan met gedachten, gevoelens, emoties en pijn

Leren omgaan met gedachten, gevoelens, emoties en pijn Leren omgaan met gedachten, gevoelens, emoties en pijn Toespraak van Jiun roshi op de eerste dag van een vijfdaagse zen-retraite, geredigeerd en enigszins ingekort door Myoko Sint Het is vandaag de eerste

Nadere informatie

Alleen de mens die zich leert te ontspannen, kan creatief zijn en in zijn geest komen de ideeën op met de snelheid van de bliksem.

Alleen de mens die zich leert te ontspannen, kan creatief zijn en in zijn geest komen de ideeën op met de snelheid van de bliksem. 1) Ontspannen loslaten Ik kom regelmatig mensen tegen die teveel druk en spanning ervaren of overprikkeld zijn. Ze geven aan behoefte te hebben aan meer ontspanning en rust, ze willen dingen makkelijker

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

Pauzes als noodzakelijk onderdeel van gezond werken

Pauzes als noodzakelijk onderdeel van gezond werken Pauzes als noodzakelijk onderdeel van gezond werken Situering Om jezelf emotioneel, mentaal en lichamelijk op te laden, is het niet direct nodig om een vakantie te boeken! Je kunt stress-gerelateerde problemen

Nadere informatie

Oefenen na een keizersnede

Oefenen na een keizersnede Oefenen na een keizersnede Inleiding U bent in het Albert Schweitzer Ziekenhuis op genomen omdat u een keizersnede heeft ondergaan. Hierdoor moet u nog een paar dagen in het ziekenhuis blijven. Een keizersnede

Nadere informatie

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid Colofon Dit e book is een uitgave van Stichting Gezondheid Teksten: Stichting Gezondheid Vormgeving: Michael Box (Internet Marketing Nederland) Correspondentie: Stichting Gezondheid (Stefan Rooyackers)

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

De hele noot Deze noot duurt 4 tellen

De hele noot Deze noot duurt 4 tellen HERHALING KLAS 1. In de eerste klas heb je geleerd hoe je een melodie of een ritme moet spelen. Een ritme is een stukje muziek dat je kunt klappen of op een trommel kunt spelen. Een ritme bestaat uit lange

Nadere informatie

5 gouden tips voor meer zelfvertrouwen

5 gouden tips voor meer zelfvertrouwen Logo with tekst.pdf 5 gouden tips voor meer zelfvertrouwen Korte intro Deze tips komen uit de mindfullness en coachingopleiding die ik heb gevolgd. Ik heb gekozen voor niet teveel tips, anders wordt het

Nadere informatie

adviezen na een hernia-operatie HYPERVENTILATIE ZorgSaam

adviezen na een hernia-operatie HYPERVENTILATIE ZorgSaam adviezen na een hernia-operatie HYPERVENTILATIE ZorgSaam 1 2 Hyperventileren Ventileren = luchten Om uw huis te luchten zet u een raam en een deur open, er waait frisse lucht door uw huis. Hyper-ventileren

Nadere informatie