Onderzoeksmethoden II: het multivariaat lineair

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderzoeksmethoden II: het multivariaat lineair"

Transcriptie

1 Onderzeksmethden II: het multivariaat lineair mdel 1. Overzicht methdes 1.1. Inleiding Vrbeeld: meerdere afhankelijke variabelen Vernderstel dat we q (afhankelijke) variabelen beschikken. Een nderzeker wil weten f scres p de q vakken significant verschillen tussen de mannelijke en de vruwelijke studenten. Twee alternatieven: Univariate benadering: we kunnen q keer de tw sample t tets uitveren: we krijgen q p waarden die al f niet significant kunnen zijn. Multivariate benadering: we kunnen 1 multivariate tets uitveren: we verkrijgen 1 p waarde: deze tets kan significant zijn f niet. Multivariaat tetsen: waarm? Het gebruik van q univariate tetsen leidt tt een inflatie van de type I fut 1.( 2 ) Univariate tetsen huden geen rekening met het eventueel gecrreleerd zijn van de te tetsen variabelen. In veel gevallen heeft een multivariate tets een grter nderscheidingsvermgen 3 (pwer 4 ) Tetsen met betrekking tt een vectr van gemiddelden ( ) Het univariaat geval Data: a randm sample van n bservaties allen uitdezelfde nrmaal verdeeld ppulatie met. De nulhypthese stelt dat het gemiddelde gelijk is aan een vrpgestelde waarde : vs. 1 Een fut van de eerste srt, k fut van type I f type I fut geheten, is de verkeerde beslissing die genmen wrdt als een tets een ware nulhypthese verwerpt. 2 Een fut van de tweede srt, k fut van type II f type II fut geheten, is de verkeerde beslissing die genmen wrdt als een tets een nware nulhypthese niet verwerpt. 3 Het nderscheidend vermgen, f nderscheidingsvermgen (Engels: pwer) van een statistische tets is de kans m een nulhypthese terecht te verwerpen, dus de kans dat de tets niet een fut van de tweede srt (type II-fut) maakt. 4 De pwer van een tets is de kans dat verwrpen wrdt indien inderdaad vals is.

2 Het multivariaat geval. Data: een randm sample van n bservaties van telkens q scres. De nulhypthese stelt dat de vectr met q gemiddelden gelijk is aan een vrpgestelde vectr met q waarden : vs. Deze tetsstatistiek is gekend nder de naam Htelling s T²; de distributie van T² werd bekmen dr Htelling en is afhankelijk van q en het aantal vrijheidgraden (v = n -1): T² ~ T² (q, v) Bemerkingen: Het is ndzakelijk dan n-1 > q, z niet is S singulier en T² kan niet wrden berekend. De vrijheidgraden zijn analg met het univariate geval. De alternatieve hypthese is altijd tweezijdig. De T² verdeling wrdt vandaag niet meer gebruikt, we kunnen immers de F verdeling hanteren. Univariaat versus multivariaat: Punten binnen de ellips, maar buiten de rechthek zullen leiden tt verwerping van de nulhypthese bij minstens één univariate tets, teerwijl de multivariate tets de nulhypthese zal behuden: dit illustreert de inflatie van de bij meerdere univariate tetsen. Punten buiten de ellips, maar binnen de rechthek zullen leiden tt verwerping van de nulhypthese p basis van de multivariate tets, terwijl beide univariate tetsen de nulhypthese zullen behuden, in deze gevallen heeft de multivariate tets meer nderscheidingsvermgen. Bemerk dat het resultaat van de multivariate tets afhankelijk is van de crrelatie (cvariantie) structuur tussen de variabelen: indien de crrelatie negatief zu zijn, zu de ellips in de andere richting geriënteerd zijn, waardr we zuden aanvaarden; idem indien de crrelatie tussen de twee variabelen nul zu zijn: in dit geval wrdt de ellips een cirkel, en pnieuw zuden we behuden Het multivariaat lineair mdel De structuur van het mdel Het multivariaat lineair mdel kunnen we als vlgt nteren: Afhankelijke variabelen = () (regressiecëfficiënten) + ()

3 Y is een respns matrix van rde n x q; elke rij van Y crrespndeert met de q scres van 1 bservatie. X is de mdel matrix van rde n x (p+1) (inclusief de intercept). Deze matrix is van dezelfde rde als in het univariaat lineair mdel. is een (p+1) x q matrix van regressiecëfficiënten, we hebben een aparte klm van s vr elke klm van Y. is een matrix van dezelfde rde als Y en bevat de randm futtermen vr elke bservatie, vr elke afhankelijke variabele. Stchastische assumpties De basisassumpties: het mdel is vlledig en lineair: zwel als 0 zijn n x q matrices en dit impliceert: Var ( ) = vr alle i ( is een q x q matrix ) dit impliceert: vr alle i. Cv ( ) = 0 vr alle i j. Parameterschatting: kleinste kwadraten methde. Het gefit multivariaat lineair mdel is: met e = Y XB de matrix met futtermen. De kleinste kwadraten methden minimaliseert: De plssing is analg aan het univariate geval: Bemerk dat de waarden in de klmmen van B dezelfde zijn als mchten we ze apart hebben geschat vr elke klm van Y afznderlijk. Krtm, f we nu univariaat f multivariaat te werk gaan, de parameterschattingen blijven gelijk. Een schatter vr : een nvertekende schatter vr is gegeven dr: Waarbij we de vlgende ntatie hanteren: Vrbeeld Data: 377 werknemers/ Variabelen: 25. Drie afhankelijke variabelen: chi, stress en depres. 4 cntinue predictren: decaut, psydem, age2, skillet

4 1.4. Multivariate tetsen Mdelvergelijking: vlledig versus gereduceerd mdel Ntatie = vlledig mdel 5 ; = gereduceerd mdel Onder de nulhypthese stellen we dat het gereduceerd mdel evenwaardig is met het vlledig mdel (krtm de extra predictren zijn verbdig): De geschatte mdellen zijn: H is het verschil in aantal predictren, dus h is het aantal regressiecmpnenten dat je schrapt. De E en H matrices In het univariaat geval is SSE (sum f squares errr) de kwadratensm van de futtermen: indien we een nderscheid maken tussen een vlledig en een gereduceerd mdel hanteren we de ntatie. De mutivariate tegenhanger van term is de errr sum f squares and crss prduct (E-SSCP) matrix E: Alle paren van klmmen wrden met elkaar vermenigvuldigd. Wrdt een matrix. 5 Full and reduced.

5 De multivariate tegenhanger vr de term is: Een multivariate tegenhanger vr de term is de hypthesis sum f squares and crss prduct (H SSCP) matrix H: F tets= met = 0,05 (altijd 5% kans dat we de verwerpen terwijl dit niet ndig is). He kleiner het mdel, he beter. He kleiner de getallen, he beter de matrix. H matrixen (hypthese). Waarm meerdere? 4 predictren. 1 ste niet relevant. Vlgende 4 wel = predictren. Vlledig mdel ene variabele eruit dan psydem speelt geen rl resultaten. Zijn predictren significant?? P waarde ndig? E matrix (errr termen). Vier multivariate tetsstatistieken Vier veel gebruikte multivariate tetsstatistieken zijn (frmules niet kennen, wel kunnen gebruiken). Wilk s Lambda. Wilks Lambda crrespndeert met de likelihd rati test: Functie van E en H. E/H maar delen bestaat niet bij matrixen. Dus mvrmen. determinant van E functie vr E en H.

6 Pillai s tracé. De tetsstatistiek. Gewn p andere manier gecmbineerd. Een functie van E en H. Alternatieve naam: Barlett Nanda Pillai tracé Htelling Lawyley tracé. Alternatieve naam: htelling s generalized T² - statistic Ry s largest rt; Er is geen gede F-benadering vr ; men kan enkel een bvengrens vr F berekenen. Ze zijn allemaal gebaseerd p E en H. In de meeste gevallen is de exacte verdeling van deze statistieken nder de nulhypthese niet gekend, maar benaderen ze na transfrmatie een F- verdeling. Indien h = 1, kunnen alle 4 de tetsstatistieken wrden getransfrmeerd naar een exacte F statistiek en kunnen ze geschreven wrden als een functie van T². SPSS GLM multivariaat Opletten vr een multivariate tets! Hier z, maar zal niet altijd z zijn. F = transfrmatie. Significant effect van decaut p gehele pakket. Age2 en skillut zijn niet significant, maar p - waarden zijn affectief en ze zijn berekend p één dataset verandering mgelijk. Multivariate tetsen in de praktijk In de sciale wetenschappen rapprteert men z ged als altijd enkel Wilks Lambda. Het is belangrijk bij de rapprtering dit te vermelden.

7 Enkel indien de multivariate tets significant blijkt, kijkt men naar de univariate tetsen. Onderscheid met univariate want multivariate hudt rekening met de nderlinge relaties. Het is niet tegelaten m significante univariate tetsen te vermelden indien de crrespnderende multivariate tets niet significant is. Indien multivariate tets significant: interpretatie p basis van de univariate regressiecëfficiënten. Als je multivariate tets, dan multivariate uitkmst accepteren. Wanneer significantie aangetnd is dan kijken naar de univariate tets m te kijken f significantie p alle 3 de actren Vrbeeld MANCOVA Vrbeeld Data: 377 werknemers De variabelen: 25 Twee afhankelijke variabelen: stress en depress als indicatren van geestelijke gezndheid; 1 cntinue predictr: psydem 6. 2 categrische predictren: sex en educlev 7 pleidingniveau. 2 interactietermen: sex:edulev en sex:psydem. Multivariate test: tabel: Enkel Wilks Lambda! Sex: significant (<0.05). Edulev: niet significant. Psydem: significant. Sex*educlev: niet significant. Sex*psydem: significant. F (2, 368)= 3,176; p=0,043. Significante relaties interpreteren Er is een significant effect van sex en psydem (sex*psydem) met F(2, 368)=3,176 en significantie van p=0,043. Hierbij werd Wilks Lambda gebruikt. 6 Psychlgical demands. 7 Educatinal level.

8 Indien je interactie - effect hebt alleen interactie vermelden maar a+b niet. Parameter Estimates: tabel: He meer psydem, he meer stress vr vruwen. Bij mannen is dit minder (-0.60). He meer psydem, he meer depres vr vruwen. Maar is grter bij mannen (+0.192). Stress [sex=2] 0 wil zeggen dat dit het referentieniveau is en dit is gelijk aan 0. Stress psydem psitief getal dat p referentiegetal slaat. Stress [sex=1]*psydem -0,06 verschil tussen mannen en vruwen. He sterker effect, he grter de hellingsgraad. Depres [sex=2] 0 wil zeggen dat dit het referentieniveau is en dit is gelijk aan 0. Depres psydem 0,139 psitief getal dat p referentiegetal slaat (vruwen want vruwen=2). Stress [sex=1]*psydem 0,192 verschil tussen mannen en vruwen. Interpretatie Welke multivariate tetsen zijn significant: sex, psydem, sex*psydem. Bemerk dat de twee univariate tetsen vr het interactie effect niet significant zijn; niet vr stress (p=0.055) en niet vr depres (p=0.417); de multivariate tets heeft echter beduidend meer pwer. Enkel het interactie- effect dient men te interpreteren; de hfdeffecten zijn van ndergeschikt belang. Het betreft hier een interactie tussen een categrische (dichtme 8 ) en een cntinue predictr: de slpe (= sterkte van relatie) tussen psydem en de afhankelijke variabele verschilt tussen mannen en vruwen. 8 Een dichtme variabele is een variabele slechts twee mgelijke waarden kan aannemen.

9 Vr stress:psydem = 0,112 vr het referentieniveau van sex (2=vruwen); vr mannen is de slp psydem =0,112-0,060 = 0,052; krtm zwel vr manen als vr vruwen geldt: er is een psitief verband tussen psydem en stress, he meer psychlgical demands, he meer stress; echter, dit verband is sterker vr vruwelijke werknemers dan vr de mannelijke werknemers. Vr depres: psydem = 0,139 vr het referentieniveau van sex (2=vruwen); vr mannen is de slpe psydem = 0, ,192 = 0,331; krtm zwel vr mannen als vr vruwen geldt: er is een psitief verband tussen psydem en depres, he meer psychlgical demands, he meer depressie; echter, dit verband is nu sterker vr de mannelijke werknemers dan vr de vruwelijke werknemers.

Onderzoeksmethoden II: overzicht en herhaling interpretatie output

Onderzoeksmethoden II: overzicht en herhaling interpretatie output Onderzeksmethden II: verzicht en herhaling interpretatie utput 1. Overzicht methdes 1.1. Onderzeksmethden I en nderzeksmethden II Statistiek II en Onderzeksmethden I: Het univariaat lineair mdel is het

Nadere informatie

Onderzoeksmethoden II: introductie multilevel analyse

Onderzoeksmethoden II: introductie multilevel analyse Onderzeksmethden II: intrductie multilevel analyse Vraf: Verschillende niveaus in één analyse bereken. Multilevel: bijvrbeeld alles met schlen. L1: leerlingen in de schlen selecteren. L2: schlen in grepen

Nadere informatie

Onderzoeksmethoden II: structurele vergelijkingsmodellen deel 3

Onderzoeksmethoden II: structurele vergelijkingsmodellen deel 3 Onderzeksmethden II: structurele vergelijkingsmdellen deel 3 1. Structurele vergelijkingsmdellen 1.1. SEM in vgelvlucht SEM is een algemene techniek m de (lineaire) samenhang tussen variabelen te mdelleren.

Nadere informatie

Domeinmodel voor hypothesetoetsen Sietske 23 oktober 2015

Domeinmodel voor hypothesetoetsen Sietske 23 oktober 2015 Dmeinmdel vr hypthesetetsen Sietske 23 ktber 2015 In dit dcument wrdt een mgelijk dmeinmdel vr hypthesetetsen beschreven. Het dcument bestaat uit twee delen: het dmeinmdel zelf en de verwegingen bij het

Nadere informatie

Dit jaar gaan we MULTIVARIAAT TOETSEN. Bijvoorbeeld: We willen zien of de scores op taal en rekenen van kinderen afwijken in de populatie.

Dit jaar gaan we MULTIVARIAAT TOETSEN. Bijvoorbeeld: We willen zien of de scores op taal en rekenen van kinderen afwijken in de populatie. Toetsen van hypothesen Bijvoorbeeld: nagaan of het gemiddeld IQ bij een bepaalde steekproef groter/kleiner is als in de populatie. µ = 100 Normaalverdeling, waarbij we de score van de steekproef gaan vergelijken

Nadere informatie

Samenvatting: Statistiek 1

Samenvatting: Statistiek 1 Samenvatting: Statistiek 1 by lekkernederlands The Marketplace t Buy and Sell yur Study Material Buy and sell all yur summaries, ntes, theses, essays, papers, cases, manuals, researches, and many mre..

Nadere informatie

Onderzoeksmethoden II: structurele vergelijkingsmodellen deel 2

Onderzoeksmethoden II: structurele vergelijkingsmodellen deel 2 Onderzeksmethden II: structurele vergelijkingsmdellen deel 2 1. Latente variabelen mdellen Cntinue latente variabelen (p interval niveau). Categrische latente variabelen (nminaal / rdinaal). Explratief

Nadere informatie

VERSLAG PRACTICUM 6 Pattern Recognition. PCA

VERSLAG PRACTICUM 6 Pattern Recognition. PCA VERSLAG PRACTICUM 6 Pattern Recgnitin. PCA Niclaas Heyning 0152447 Sjerd kerkstra 0445061 Inleiding Bij deze pdracht is het de bedeling de werking van Principal Cmpnent Analyse (PCA) te bestuderen. Er

Nadere informatie

9. Lineaire Regressie en Correlatie

9. Lineaire Regressie en Correlatie 9. Lineaire Regressie en Correlatie Lineaire verbanden In dit hoofdstuk worden methoden gepresenteerd waarmee je kwantitatieve respons variabelen (afhankelijk) en verklarende variabelen (onafhankelijk)

Nadere informatie

Statistische Modellen voor Longitudinale Data. Geert Verbeke

Statistische Modellen voor Longitudinale Data. Geert Verbeke Statistische Mdellen vr Lngitudinale Data Geert Verbeke http://perswww.kuleuven.be/geert_verbeke Inhud Lpbaan G. Verbeke Lngitudinale data: Wat? Waarm? He? Vrbeeld uit recent eigen nderzek Besluit Lpbaan

Nadere informatie

16. MANOVA. Overeenkomsten en verschillen met ANOVA. De theorie MANOVA

16. MANOVA. Overeenkomsten en verschillen met ANOVA. De theorie MANOVA 16. MANOVA MANOVA Multivariate variantieanalyse (MANOVA) kan gebruikt worden in een situatie waarin je meerdere afhankelijke variabelen hebt. Met MANOVA kan er 1 onafhankelijke variabele gebruikt worden

Nadere informatie

Prospectbeheer : Te exporteren adressen

Prospectbeheer : Te exporteren adressen Prspectbeheer : Te exprteren adressen 2 Inhudstafel 1. Inleiding: Te exprteren adressen p3 2. Wat verstaan we nder een gekwalificeerd adres? p4 2.1 Particulier=eindklant 2.2 Bestuurder verbnden aan een

Nadere informatie

Academiejaar 2013-2014 PSYCHOMETRIE LESSEN + NOTA S. 0. Psychometrie. Dr. Wilfried De Corte Door: Delfien Vansteelandt

Academiejaar 2013-2014 PSYCHOMETRIE LESSEN + NOTA S. 0. Psychometrie. Dr. Wilfried De Corte Door: Delfien Vansteelandt 0. Psychmetrie Academiejaar 2013-2014 LESSEN + NOTA S PSYCHOMETRIE Dr. Wilfried De Crte Dr: Delfien Vansteelandt 0 Inhudspgave 0. PSYCHOMETRIE 1 Verantwrdelijk lesgevers 1 Leerstf 1 Vragen? 1 Situering

Nadere informatie

11. Multipele Regressie en Correlatie

11. Multipele Regressie en Correlatie 11. Multipele Regressie en Correlatie Meervoudig regressie model Nu gaan we kijken naar een relatie tussen een responsvariabele en meerdere verklarende variabelen. Een bivariate regressielijn ziet er in

Nadere informatie

VWO-I CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN CORRECTIEVOORSCHRIFT. Bij het examen: NATUURKUNDE VWO 1986-I. 2 Scoringsvoorschrift

VWO-I CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN CORRECTIEVOORSCHRIFT. Bij het examen: NATUURKUNDE VWO 1986-I. 2 Scoringsvoorschrift CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN VWO-I CORRECTIEVOORSCHRIFT Bij het examen: NATUURKUNDE VWO 986-I Inhud: Algemene regels Scringsvrschrift. Scringsregels. Crrectiemdel A 4 - - De Centrale E~amencmrnissie

Nadere informatie

Samenvatting Statistiek II (2017) Ella Mattan

Samenvatting Statistiek II (2017) Ella Mattan Inhudspgave Hfdstuk 1: beschrijvende statistiek 5 1.1 Prlegmena 5 1.1.1 Statistiek, psychmetrie & methdlgie 5 1.1.2 Variabelen 5 1.1.3 eetniveaus 5 1.1.4 Zinvlheid 6 1.2 Ordeningstechnieken 7 1.3 Grafische

Nadere informatie

E- mailadressen uit QBS exporteren naar uw website.

E- mailadressen uit QBS exporteren naar uw website. E- mailadressen uit QBS exprteren naar uw website. STAP 1: Maak een crrect selectie van uw klanten die u wenst te benaderen (bv. Particulieren) A) Klik bvenaan p Selecties B) Selecteer hier als: Tabel:

Nadere informatie

Samenvattend rapport Operationeel Leidinggevenden

Samenvattend rapport Operationeel Leidinggevenden Samenvattend rapprt Operatineel Leidinggevenden Organisatie: Bevragingsperide: Rapprtdatum: ttaal 25/11/2014-24/12/2014 27/01/2015 He situeert u dit rapprt? Dit rapprt bevat het glbale verzicht van de

Nadere informatie

TOELICHTING KOSTEN MOZAÏEKBEHEER OPEN GRASLAND

TOELICHTING KOSTEN MOZAÏEKBEHEER OPEN GRASLAND STICHTING COLLECTIEF AGRARISCH NATUURBEHEER SCAN TOELICHTING KOSTEN MOZAÏEKBEHEER OPEN GRASLAND BESCHRIJVING De ksten mzaïekbeheer zijn een vergeding vr de ksten die p bedrijfsniveau gemaakt wrden vr het

Nadere informatie

Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip).

Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Getallen 1 Getallen 1 is een prgramma vr het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Delgrep Rekenen en Wiskunde Getallen 1 Getallen 1 is geschikt vr grep 7 en 8 van de basisschl en de eerste

Nadere informatie

Samenvattend rapport Operationeel Leidinggevenden

Samenvattend rapport Operationeel Leidinggevenden Samenvattend rapprt Operatineel Leidinggevenden Entiteit: Bevragingsperide: Rapprtdatum: Vrbeeld 25/11/2014-24/12/2014 23/01/2015 He situeert u dit rapprt? Dit rapprt bevat het glbale verzicht van de bttm-up

Nadere informatie

LOGBOEK van: klas: 1

LOGBOEK van: klas: 1 LOGBOEK van: klas: 1 Inhudspgave Inleiding en inhud van het lgbek Wat is de maatschappelijke stage? Delen van de maatschappelijke stage Waar de je maatschappelijke stage? Kaders waarbinnen de maatschappelijke

Nadere informatie

Verbanden 3. Doelgroep Verbanden 3. Omschrijving Verbanden 3

Verbanden 3. Doelgroep Verbanden 3. Omschrijving Verbanden 3 Verbanden 3 Verbanden 3 besteedt aandacht aan het pstellen van tabellen, frmules en grafieken. Er zijn k uitbreidingen van de subdmeinen statistiek en rijen en reeksen. Delgrep Verbanden 3 Verbanden 3

Nadere informatie

Mijn egov-rollenbeheer Handleiding voor Roltoekenningsgebruikers

Mijn egov-rollenbeheer Handleiding voor Roltoekenningsgebruikers Mijn egv-rllenbeheer Handleiding vr Rltekenningsgebruikers Versie 1 11 december 2013 Inhud 1 Over deze handleiding... 3 1.1 Vr wie... 3 1.2 Gebruik icnen... 3 2 Veelgebruikte termen en definities... 4

Nadere informatie

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar Maak van 2015 juw persnlijk prfessinaliseringsjaar en wrd Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Deze status wrdt bereikt na certificering dr het nafhankelijke

Nadere informatie

Rietschans College Overgangsnormen 2013-2014

Rietschans College Overgangsnormen 2013-2014 Rietschans Cllege Overgangsnrmen 2013-2014 Deel 1 vmb Deel 2 hav/vw 1 Inhudspgave Inhudspgave... 2 Deel 1 Overgangsnrmen 2013-2014 vmb... 3 ALGEMEEN BEVORDERING PER LEERJAAR... 3 Bevrdering van vmb-tl

Nadere informatie

Eigen formularium Psychometrie

Eigen formularium Psychometrie Eigen frmularium Psychmetrie 1) Klassieke testtherie Discrete kansveranderlijke U: P(U = u) = f(u) kans Cntinue kansveranderlijke V: P(U = u) = g(v)dv kansdichtheid Variantie van V: Var(V): E [ ( V E(V)

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie GRADUAAT ONDERNEMINGSCOMMUNICATIE FINANCIEEL MANAGEMENT

ECTS-fiche. 1. Identificatie GRADUAAT ONDERNEMINGSCOMMUNICATIE FINANCIEEL MANAGEMENT ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is m een uitgebreid verzicht te krijgen van de invulling en pbuw van de mdule. Er bestaat slechts één ECTS-fiche vr elke mdule. 1. Identificatie Opleiding GRADUAAT ONDERNEMINGSCOMMUNICATIE

Nadere informatie

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten Pestprtcl basisschl Pieter Wijten Basisschl Pieter Wijten werkt aan een veilig schlklimaat waarin kinderen respectvl met elkaar mgaan. Ze hanteert drie principes: Ik zrg ged vr mezelf Ik zrg ged vr de

Nadere informatie

Analytische boekhouding

Analytische boekhouding Analytische Bekhuding Analytische bekhuding 1 Vrbereiding... 2 1.1 Dssier instellingen... 2 1.2 Analytische rekeningen maken... 3 2 Analytisch beken... 4 2.1 Kppeling... 5 2.2 Bekingsvrstellen (mdellen)...

Nadere informatie

Examens/taken/toetsen auti-vriendelijk opstellen

Examens/taken/toetsen auti-vriendelijk opstellen Examens/taken/tetsen auti-vriendelijk pstellen Vaak vrkmende prblemen bij leerlingen met ASS - vragen verslaan - blkkeren als de eerste vraag niet lukt - bij meervudige vragen slechts 1 deel van de vraag

Nadere informatie

Contract gedragsverandering

Contract gedragsverandering Cntract gedragsverandering Stappenplan m je delen te bereiken Tips m je delen te bereiken Cntract vr gedragsverandering (vrbeeld) Del/gedrag Om deel te nemen aan de Dam tt Dam lp met mijn vriendengrep

Nadere informatie

Voorbeeld oefentypes online e-learningmodules CommArt Int.

Voorbeeld oefentypes online e-learningmodules CommArt Int. Vrbeeld efentypes nline e-learningmdules CmmArt Int. In dit dcument wrdt verwezen naar de specifieke inhud van een van nze e- learningmdules. De efentypes wrden echter gebruikt in alle e-learningmdules

Nadere informatie

CURSUS. Basis Elektriciteit

CURSUS. Basis Elektriciteit CURSUS Centrum Vlwassen Onderwijs VTI BRUGGE F. Rubben 1 Wat wrdt van de cursist verwacht? Attitude: In staat zijn binnen de vrgeschreven tijd een taak nauwkeurig te vltien. In staat zijn m zich aan te

Nadere informatie

Wat is een Balanced ScoreCard?

Wat is een Balanced ScoreCard? Wat is een Balanced ScreCard? De Balanced Screcard (BSC) is een mdel waarmee de prestaties van een rganisatie, een team enzvrts p een evenwichtige manier kunnen wrden berdeeld. Meten staat daarbij centraal.

Nadere informatie

VERHOUDINGEN 2. Doelgroep Verhoudingen 2. Omschrijving Verhoudingen 2

VERHOUDINGEN 2. Doelgroep Verhoudingen 2. Omschrijving Verhoudingen 2 VERHOUDINGEN 2 Muiswerk Verhudingen 2 bestrijkt de uitbreiding van de basisvaardigheden van het rekenen met verhudingen, breuken en prcenten. Dit zijn de regels en vaardigheden die in het vmb en de nderbuw

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie TECHNIEKEN VAN MARKTONDERZOEK

ECTS-fiche. 1. Identificatie TECHNIEKEN VAN MARKTONDERZOEK ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is m een uitgebreid verzicht te krijgen van de invulling en pbuw van de mdule. Er bestaat slechts één ECTS-fiche vr elke mdule. 1. Identificatie Opleiding GRADUAAT MARKETING

Nadere informatie

Kenneth Smit Consulting -1-

Kenneth Smit Consulting -1- Versneld en cntinu verbeteren van de perfrmance en de resultaten van uw medewerkers en rganisatie. Perfrmance en rendementsverbetering van uw rganisatie is de fcus waarp de activiteiten van Kenneth Smit

Nadere informatie

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1 Prjectaanvraag Versterking sciale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1. Aanleiding Eind 2012 heeft Prvinciale Staten van de prvincie Fryslân keuzes gemaakt mtrent de 'kerntakendiscussie'.

Nadere informatie

Bingo (spel) Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Bingo (spel) Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie Bing (spel) Uit Wikipedia, de vrije encyclpedie Bing Bing is een spel vr meer spelers, waarbij iedere speler een frmulier met getallen heeft, die kunnen wrden weggestreept wanneer het getal, dat wrdt getrkken

Nadere informatie

Vaardig genoeg voor de 21ste eeuw?

Vaardig genoeg voor de 21ste eeuw? Cnferentie Vaardig geneg vr de 21ste eeuw? Samen aan de slag met de Vlaamse PIAAC resultaten! Ghislain De Bndt, stafmedewerker Centrum vr Basiseducatie Zuid-Ost-Vlaanderen Centra vr Basiseducatie Opleidingen

Nadere informatie

Bergermeer Gasopslag Microseismisch monitoring

Bergermeer Gasopslag Microseismisch monitoring Bergermeer Gaspslag Micrseismisch mnitring Maandrapprtage Februari 2012 Het maandelijkse rapprt geeft verslag van de micrseismische mnitring van het Bergermeer veld, inclusief de resultaten zals die gerapprteerd

Nadere informatie

Les 2: Toetsen van één gemiddelde

Les 2: Toetsen van één gemiddelde Les 2: Toetsen van één gemiddelde Koen Van den Berge Statistiek 2 e Bachelor in de Biochemie & Biotechnologie 22 oktober 2018 Het statistisch testen van één gemiddelde is een veel voorkomende toepassing

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica. Tentamen Statistiek 2 voor TeMa (2S195) op dinsdag , uur.

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica. Tentamen Statistiek 2 voor TeMa (2S195) op dinsdag , uur. TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Tentamen Statistiek voor TeMa (S95) op dinsdag 3-03-00, 9- uur. Bij het tentamen mag gebruik worden gemaakt van een zakrekenmachine en

Nadere informatie

Communicatie voor beleid Interactie (raadplegen, dialoog, participatie) en procescommunicatie; betrokkenheid, betere besluiten en beleid

Communicatie voor beleid Interactie (raadplegen, dialoog, participatie) en procescommunicatie; betrokkenheid, betere besluiten en beleid Samenvatting BEELDEN OVER COMMUNICATIE TEYLINGEN Bevindingen gesprekken ver Cmmunicatie, raad- en cllegeleden, rganisatie en samenleving In deze ntitie zijn de resultaten van zwel de gesprekken van 9 ktber

Nadere informatie

Belgium & Luxembourg. Generic Excel CDB Handleiding november 2013. www.gs1belu.org The global language of business

Belgium & Luxembourg. Generic Excel CDB Handleiding november 2013. www.gs1belu.org The global language of business Belgium & Luxemburg Generic Excel CDB Handleiding nvember 2013 www.gs1belu.rg The glbal language f business Deel III: He gegevens intrduceren in de CDB via de SA2 Generic Excel? 1 Inleiding In vergelijking

Nadere informatie

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE Begeleiding van leerlingen met ernstige rekenprblemen en/f dyscalculie Delen en uitgangspunten Binnen het Veluws Cllege Crtenbsch hanteren wij het Prtcl Ernstige

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding. Module. Lestijden 40

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding. Module. Lestijden 40 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Ondernemingscmmunicatie Mdule MarketingManagement Cde A2 Lestijden 40 Studiepunten n.v.t. Ingeschatte ttale studiebelasting (in uren) 1 Mgelijkheid tt JA aanvragen

Nadere informatie

Ace! Training E-learning module 'vragen stellen' Cursus communicatievaardigheden 1

Ace! Training E-learning module 'vragen stellen' Cursus communicatievaardigheden 1 Ace! Training E-learning mdule 'vragen stellen' Cursus cmmunicatievaardigheden 1 Gede vragen stellen Vragen stellen is een vrm van verbale cmmunicatie. Verbale cmmunicatie bestaat uit spreken en luisteren.

Nadere informatie

Stambreuken benoemen en schrijven

Stambreuken benoemen en schrijven Stambreuken benemen en schrijven Dmein - Verhudingen: breuken Plaats in de leerlijn - Br.5 - Br.2 - Mment van aanbieden - Tweede helft jaargrep 7 - Br.5: Teller en nemer kunnen benemen - Br.2: (Her)kennen

Nadere informatie

1. Opstellen van de enquête

1. Opstellen van de enquête Tips vr enquêtes: meten = weten = actie Een enquête is meer dan een vragenlijstje. Het is een ideaal cmmunicatie- en drukkingsmiddel m milieuprblemen te registreren en aan te kaarten in de media f bij

Nadere informatie

B G M E B. Voorwaarden pakketprijs en gereduceerde tarief DCP kopie-aanvraag humane producten 16 januari van 5 pagina('s)

B G M E B. Voorwaarden pakketprijs en gereduceerde tarief DCP kopie-aanvraag humane producten 16 januari van 5 pagina('s) DP kpie-aanvraag humane prducten 16 januari 2017 Pakketprijs: De term pakketprijs hudt in dat vr een grep prducten (ieder met een eigen RVG nummer) maar één keer het tarief behrende bij het prducttype

Nadere informatie

RICHTLIJNEN BIJ HET OPSTELLEN VAN HET RAPPORTERINGMODEL EX ANTE VOOR DE BEHEERDER VAN HET ELEKTRICITEITSTRANSMISSIENET

RICHTLIJNEN BIJ HET OPSTELLEN VAN HET RAPPORTERINGMODEL EX ANTE VOOR DE BEHEERDER VAN HET ELEKTRICITEITSTRANSMISSIENET RICHTLIJNEN BIJ HET OPSTELLEN VAN HET RAPPORTERINGMODEL EX ANTE VOOR DE BEHEERDER VAN HET ELEKTRICITEITSTRANSMISSIENET 1 OPBOUW EN DOEL VAN HET RAPPORTERINGMODEL EX ANTE 1. Het rapprteringmdel heeft als

Nadere informatie

Theoretische elektriciteit 5TSO

Theoretische elektriciteit 5TSO TER INFO: IMAGINAIRE NOTATIES De algemene frmule kan men herschrijven in een cmbinatie van twee cmpnenten; namelijk in cmplexe vrm bestaat er een reëel deel en een imaginair deel. Het reële deel van de

Nadere informatie

Projectcyclusbeheer: een handige tool bij het uitbouwen van een werking

Projectcyclusbeheer: een handige tool bij het uitbouwen van een werking Prjectcyclusbeheer: een handige tl bij het uitbuwen van een werking Inhud Bij het starten met een Brede Schl is het, na het verkennen van partners en mgelijkheden, belangrijk m structureel de werking uit

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie FINANCIEEL MANAGEMENT

ECTS-fiche. 1. Identificatie FINANCIEEL MANAGEMENT ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is m een uitgebreid verzicht te krijgen van de invulling en pbuw van de mdule. Er bestaat slechts één ECTS-fiche vr elke mdule. 1. Identificatie Opleiding GRADUAAT MARKETING

Nadere informatie

James Boswell Examen Scheikunde Havo

James Boswell Examen Scheikunde Havo Datum: Tijd: 10:00-13:00 Aantal pgaven: 5 Aantal subvragen: 25 Ttaal aantal punten: 81 James Bswell Examen Scheikunde Hav Zet uw naam p alle blaadjes die u inlevert. Laat bij iedere pgave dr middel van

Nadere informatie

Pedagogisch klimaat en autisme. Pedagogisch klimaat en de Klimaatschaal. Groepsprocessen bij jongeren: rol van de leerkracht.

Pedagogisch klimaat en autisme. Pedagogisch klimaat en de Klimaatschaal. Groepsprocessen bij jongeren: rol van de leerkracht. Pedaggisch klimaat en autisme dr Ad Dnkers Klimaatschaal SIGA Dinsdag 9 december 2014 Inleiding Even vrstellen.. Pedaggisch klimaat en de Klimaatschaal Grepsprcessen bij jngeren: rl van de leerkracht.

Nadere informatie

Baan in Beeld. Outplacementprogramma Goud

Baan in Beeld. Outplacementprogramma Goud Baan in Beeld. Outplacementprgramma Gud De utplacementprgramma s van Baan in Beeld zijn bestemd vr medewerkers die een rganisatie gaan verlaten en nieuw werk zeken. Om aan de unieke behefte van uw medewerker

Nadere informatie

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling voor scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009]

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling voor scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009] 1 Algemeen Meldcde bij een vermeden van kindermishandeling vr scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009] 1.1 Iedere ScS Scheidingsspecialist, ScS Zandkasteelcach, ScS OKEE-cach, hierna te nemen scheidingsbegeleider,

Nadere informatie

Obesitas Een onderschatte bedreiging: Publieke perceptie van obesitas in Europa

Obesitas Een onderschatte bedreiging: Publieke perceptie van obesitas in Europa Obesitas Een nderschatte bedreiging: Publieke perceptie van besitas in Eurpa SAMENVATTING PER LAND BELGIË Uitgeverd dr Opinium, een nafhankelijk bureau vr strategische inzichten, in samenwerking met de

Nadere informatie

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool PEST PROTOCOL Prins Willem-Alexanderschl Wat is een pestprtcl? Een pestprtcl is een aantal vereenkmsten ver het tegengaan van pesten. Een afspraak tussen de schl, de kinderen en de uders. Waarm een pestprtcl?

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Examen Statistische Modellen en Data-analyse. Derde Bachelor Wiskunde. 14 januari 2008

Examen Statistische Modellen en Data-analyse. Derde Bachelor Wiskunde. 14 januari 2008 Examen Statistische Modellen en Data-analyse Derde Bachelor Wiskunde 14 januari 2008 Vraag 1 1. Stel dat ɛ N 3 (0, σ 2 I 3 ) en dat Y 0 N(0, σ 2 0) onafhankelijk is van ɛ = (ɛ 1, ɛ 2, ɛ 3 ). Definieer

Nadere informatie

Toelichting Checklist Optimale informatie beleggingsverzekering

Toelichting Checklist Optimale informatie beleggingsverzekering Telichting Checklist Optimale infrmatie beleggingsverzekering Algemeen Infrmatie ver beleggingsverzekeringen Beleggingsverzekeringen zijn cmplexe prducten. Om de klant beter inzicht te geven in de werking

Nadere informatie

CQI Poliklinische ziekenhuis 2011

CQI Poliklinische ziekenhuis 2011 CQI Pliklinische ziekenhuis 2011 Managementsamenvatting Significant B.V. Thrbeckelaan 91 3771 ED Barneveld T 0342 40 52 40 KvK 39081506 inf@significant.nl Stichting Miletus Barneveld, 5 december 2011 Versie:

Nadere informatie

Niet meer manueel hanteren van lasten

Niet meer manueel hanteren van lasten Niet meer manueel hanteren van lasten Vrbeeld van een Gede Pratij Jeren van de Giessen Lelystad, 23-10-2008 Prgramma: Intrductie Het rbleem Nadere RI&E Fysiee belasting De lssing Onze winst Jury rdeel

Nadere informatie

8.2. Ziekteverzuim en (ziekte)verzuimbegeleiding

8.2. Ziekteverzuim en (ziekte)verzuimbegeleiding 8.2. Ziekteverzuim en (ziekte)verzuimbegeleiding Aangepast d.d. 10 januari 2014. Ziektemelding Persneelsleden dienen zich uiterlijk vr 7.30 uur s mrgens ziek te melden bij de schldirecteur en ingeval van

Nadere informatie

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden;

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden; Vrbeeld handvest De burgemeester, het cllege en de raad van de gemeente Muiden; Gelet p artikel 169, tweede en derde lid, en artikel 180, tweede en derde lid, Gemeentewet; Hebben de vlgende uitgangspunten

Nadere informatie

Les 1. Vergroten van kennis over psychische gezondheid. Zelfstandige verwerkingsles (achter de computer) is een project van Diversion en MIND

Les 1. Vergroten van kennis over psychische gezondheid. Zelfstandige verwerkingsles (achter de computer) is een project van Diversion en MIND Les 1 Vergrten van kennis ver psychische gezndheid Zelfstandige verwerkingsles (achter de cmputer) is een prject van Diversin en MIND VOOR DE DOCENT Deze les kan als lsstaande pdracht gegeven wrden, maar

Nadere informatie

De GDPR in 10 stappen

De GDPR in 10 stappen De GDPR in 10 stappen Stap 4- Vul uw gegevens aan in het Verwerkingsregister 2018 G.T.L. Het is verbden deze dcumenten te vermenigvuldigen f anderzijds te verwerken znder nze testemming. Elke inbreuk zal

Nadere informatie

Van afvalrace tot kringloop

Van afvalrace tot kringloop Dag van de Aarde 1 ste graad Van afvalrace tt kringlp Delstellingen De leerlingen bedenken ideeën m zrg te dragen vr de Aarde: hergebruiken, recycleren, cnsuminderen. De leerlingen verruimen hun blik dr

Nadere informatie

Schade protocol Zuiderpark Stadswalzone

Schade protocol Zuiderpark Stadswalzone Schade prtcl Zuiderpark Stadswalzne Gemeente s-hertgenbsch december 2012 Schadeprtcl Zuiderpark - Stadswalzne In dit dcument staat he de gemeente s-hertgenbsch mgaat met schadeclaims. Het is er p gericht

Nadere informatie

Missie, visie en strategie Informatievoorziening veiligheidsregio s Definitief RBC 5/11/14

Missie, visie en strategie Informatievoorziening veiligheidsregio s Definitief RBC 5/11/14 Missie, visie en strategie Infrmatievrziening veiligheidsregi s Definitief RBC 5/11/14 Inleiding Relatie met prgrammaplan en werkplannen Deze missie, visie en strategie vrmen de basis vr het Prgramma Infrmatievrziening

Nadere informatie

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs.

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht p Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Dia 1 Opmerking vr de presentatr: in het geval u tijd te krt kmt, kunt u de blauwe tekst als ptineel beschuwen

Nadere informatie

VZ-B-K1-W1-B Ondersteunt bij het voeren van de regie bij wonen en huishouden

VZ-B-K1-W1-B Ondersteunt bij het voeren van de regie bij wonen en huishouden VZ-B-K1-W1-B Ondersteunt bij het veren van de regie bij wnen en huishuden Verzrgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkprces 1 efenpdracht B Als verzrgende-ig ndersteun je de zrgvrager bij het veren van de regie

Nadere informatie

Resultaten Enquête Bedrijven 2008

Resultaten Enquête Bedrijven 2008 Resultaten Enquête Bedrijven 2008 Gedrag & ervaringen van bedrijven p de vrijgemaakte Vlaamse energiemarkt resultaten met betrekking tt slimme meters Rapprt vr de Vlaamse Reguleringsinstantie vr de Elektriciteits-

Nadere informatie

Saxionstudent.nl CE 1

Saxionstudent.nl CE 1 Thema: Marktanalyse (semester 1) Prject: Desk en Fieldresearch 56357 Vrwrd Vr u ligt het plan van aanpak vr het prject Desk en Fieldresearch, vr het thema marktanalyse van semester 1. Het is de bedeling

Nadere informatie

E-pupillen. Leeftijdskenmerken

E-pupillen. Leeftijdskenmerken E-pupillen Leeftijdskenmerken De kinderen hebben een grte speldrang. Ze den dingen vanwege het plezier van-hetden. De kinderen meten de kans krijgen allerlei vaardigheden en plssingen in spelsituaties

Nadere informatie

INSTRUCTIE AANLEVEREN INSTELLINGSVRAGEN

INSTRUCTIE AANLEVEREN INSTELLINGSVRAGEN INSTRUCTIE AANLEVEREN INSTELLINGSVRAGEN Vr de NSE2019 is het mgelijk m instellingsvragen aan te leveren. Deze wrden aan het eind van de basisvragenlijst vrgelegd aan de studenten van uw instelling. Deze

Nadere informatie

WEDSTRIJDSPELREGELS : VLAAMSE KUBB FEDERATIE

WEDSTRIJDSPELREGELS : VLAAMSE KUBB FEDERATIE OFFICIËLE KUBBSETS Er wrdt gespeeld met fficiële kubbsets. Hier vlgen de afmetingen en materiaalmschrijving 10 kubbs van 7 7 15 cm 6 werpstkken met drsnede 4,4 cm, lengte 30 cm 1 kning van 9 9 30 cm 6

Nadere informatie

Parameters Stap 1 Stap 2 Stap 3 Stap 4 Stap 5 Stap 6

Parameters Stap 1 Stap 2 Stap 3 Stap 4 Stap 5 Stap 6 Ttaal verzicht (nrmaal) instelprces vanaf 1 ste cnsult (Geldig vr alle mdellen 102-102R 103 104-106) Vrbeeld van een nrmaal instelprces vanaf 1 ste cnsult: Parameters Stap 1 Stap 2 Stap 3 Stap 4 Stap 5

Nadere informatie

Goede afspraken maken goede vrienden

Goede afspraken maken goede vrienden Dag van de demcratie Gede afspraken maken gede vrienden Delstellingen Kinderen verkennen eigen standpunt ver klasafspraken. Kinderen verkennen de standpunten van klasgenten ver klasafspraken. De kinderen

Nadere informatie

Alternatief voor giscorrectie dat niet nadelig is voor risicoschuwe studenten

Alternatief voor giscorrectie dat niet nadelig is voor risicoschuwe studenten Alternatief vr giscrrectie dat niet nadelig is vr risicschuwe studenten Tinne De Laet, Jef Vanderst, Riet Callens, Js Vandewalle Inleiding 2 Prbleemschets multiple chice examens manier m kennis te meten

Nadere informatie

Succesvol samenwerken met ouders. Onderzoek Ouderbetrokkenheid. Bundel in te kijken in de leraarskamer. http://flob.sint-niklaas.

Succesvol samenwerken met ouders. Onderzoek Ouderbetrokkenheid. Bundel in te kijken in de leraarskamer. http://flob.sint-niklaas. Onderzek Ouderbetrkkenheid V.U. : Lieve Van Daele, Grte Markt 1, 9100 Sint-Niklaas Succesvl samenwerken met uders Bundel in te kijken in de leraarskamer http://flb.sint-niklaas.be ONDERZOEK GOK-PROJECT

Nadere informatie

Krachtgericht werken - Levensdomeinen in beeld

Krachtgericht werken - Levensdomeinen in beeld Krachtgericht werken - Levensdmeinen in beeld Methdiek Omschrijving: Deze efening is bedeld m de levensdmeinen waarrnd in een casus wrdt gewerkt, in beeld te krijgen. Deze efening is een pstap naar een

Nadere informatie

AGE Algemene Vergadering 2013 Declaratie 17 May 2013

AGE Algemene Vergadering 2013 Declaratie 17 May 2013 AGE Algemene Vergadering 2013 Declaratie 17 May 2013 De Eurpese Unie is p een cruciaal mment gekmen en nderzekt de hervrming van haar visie en haar bij vrrang belangrijkste dmeinen, in het licht van de

Nadere informatie

Kleerkastgriezels. Doelstellingen. Materiaal

Kleerkastgriezels. Doelstellingen. Materiaal Hallween Kleerkastgriezels Delstellingen De kinderen ervaren dat één gebeurtenis sms meerdere rzaken en gevlgen kan hebben. De kinderen ntdekken he vercnsumptie van kledij nefast is vr nze planeet. De

Nadere informatie

Niet (volledig) geslaagd Wat nu?

Niet (volledig) geslaagd Wat nu? Niet (vlledig) geslaagd Wat nu? Waarm zit je hier? Nadenken: wat liep er fut? He kan je je herpakken? Gesprek mnitraat Gesprek externen (uders, studiegenten, Dienst Studieadvies, ) http://sc.kuleuven.be/studietips

Nadere informatie

Module 5 Uitwerkingen van de opdrachten

Module 5 Uitwerkingen van de opdrachten Mdule 5 Uitwerkingen van de pdrachten Hfdstuk Therie van vervrming dr buiging Opdracht Deze pdracht heeft als del vertruwd te raken met het integreren van de diverse betrekkingen die er bestaan tussen

Nadere informatie

ORGANISATIENOTA VRIJWILLIGERS

ORGANISATIENOTA VRIJWILLIGERS ORGANISATIENOTA VRIJWILLIGERS 1. Gegevens rganisatie - Naam rganisatie : - Juridisch statuut : - Maatschappelijke zetel : - Telefnnummer en eventueel emailadres : - Omschrijving sciale delstelling : 2.

Nadere informatie

Bij leefbaarheid gaat het er om hoe mensen hun omgeving ervaren en beoordelen.

Bij leefbaarheid gaat het er om hoe mensen hun omgeving ervaren en beoordelen. 1 Leefbaarheid is een belangrijk, z niet hét thema van de laatste jaren. De wnmgeving wrdt vr mensen steeds belangrijker vr de ervaren wn. Ok vanuit het perspectief van sciale chesie, veiligheid en sciaal-ecnmische

Nadere informatie

Repetitie Wet van Snellius 3 HAVO

Repetitie Wet van Snellius 3 HAVO Naam: Klas: Repetitie Wet van Snellius 3 HAVO Geef van de vlgende beweringen aan f ze waar (W) f niet waar (NW) zijn. Omcirkel je keuze. Als een lichtstraal van water naar gaat, dan breekt deze straal

Nadere informatie

Grondslagen vd Engineering

Grondslagen vd Engineering 1ste bach HI Grndslagen vd Engineering samenvatting Q www.quickprinter.be uickprinter Kningstraat 13 2000 Antwerpen 110 6,00 Online samenvattingen kpen via www.quickprintershp.be Grndslagen van de engineering

Nadere informatie

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning.

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning. Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwrding 2. Delstellingen 3. Mdel 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning 1 Verantwrding: Wij willen binnen het nderwijs dat wij geven rekening huden met de

Nadere informatie

Inkomenstoets bij nieuwe huurders van studentenhuisvesters

Inkomenstoets bij nieuwe huurders van studentenhuisvesters Inkmenstets bij nieuwe huurders van studentenhuisvesters Praktijkrichtlijn inzake de uitvering van de Tijdelijke regeling diensten van algemeen ecnmisch belang tegelaten instellingen vlkshuisvesting Utrecht,

Nadere informatie

Co-teaching Studentenlogboek. Academiejaar Naam: School: Mentor(en):

Co-teaching Studentenlogboek. Academiejaar Naam: School: Mentor(en): C-teaching Studentenlgbek Academiejaar 2017-2018 Naam: Schl: Mentr(en): 1 Inhud 1 Inleiding 3 2 Vrbeeld 4 3 Verkennend gesprek 5 4 Fase 1: actief bserveren 7 5 Fase 2: actieve c-teaching 19 6 Afrndend

Nadere informatie

Instructies evaluatie voortgangsrapport - Leden begeleidingscommissie

Instructies evaluatie voortgangsrapport - Leden begeleidingscommissie DEKENSTRAAT DEKENSTRAAT 2-3000 LEUVEN, 2-3000 BELGIË LE Instructies evaluatie vrtgangsrapprt - Leden begeleidingscmmissie Dctraatsreglement Artikel 13. Vrtgangsrapprtering Versie mei 2016 De eerste vrtgangsrapprtering

Nadere informatie

UITGEBREIDE STANDAARDVOORWAARDEN M.B.T. ERELOON, KOSTEN EN UITGAVEN (MR. LUC DECEUNINCK ADVOCAAT 1 juli 2014)

UITGEBREIDE STANDAARDVOORWAARDEN M.B.T. ERELOON, KOSTEN EN UITGAVEN (MR. LUC DECEUNINCK ADVOCAAT 1 juli 2014) 1 UITGEBREIDE STANDAARDVOORWAARDEN M.B.T. ERELOON, KOSTEN EN UITGAVEN (MR. LUC DECEUNINCK ADVOCAAT 1 juli 2014) I. HET ERELOON: Ereln dient begrepen als de dr de cliënt aan de advcaat verschuldigde en

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie