Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap"

Transcriptie

1 Beroepstypering Aircomonteur Algemene informatie datum: 2 november 2004 versie: 1 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap Arbeid Opleidingen Consult, Tilburg. Brondocument(en) Legitimering beroepscompetentieprofiel door: op format vereisten op de inhoud Mogelijke functiebenamingen Aircomonteur STEK-monteur Installatiemonteur Beroepsbeschrijving Beroepscontext/ werkzaamheden Gespreksverslagen van interviews met beroepsbeoefenaren en hun leidinggevende. Technologie en arbeidsmarkt in de koudetechniek en luchtbehandeling Marktmonitor, maart Macrodoelmatigheidsadvies, Intechnium, augustus Trends in de installatietechniek , Marktmonitor juli The European Refrigeration Craftsman, AREA, maart Kenteq d.d. 9 november 2004 NVKL, FNV bondgenoten, De Unie, CNV Bedrijvenbond d.d. 9 november 2004 De aircomonteur is werkzaam in zowel grote als kleine koudetechnische bedrijven. Totaal bestaat de koudetechnische bedrijfstak uit circa 500 bedrijven, gezamenlijk met ongeveer werknemers. Het merendeel van de koudetechnische bedrijven is relatief klein van omvang en heeft gemiddeld 15 medewerkers in dienst. De koudetechnische bedrijven voeren werkzaamheden uit in alle marktsegmenten. Ze leveren diensten in zowel binnenals buitenland, op het gebied van professionele koeltechniek, luchtbehandeling en airconditioning. De activiteiten worden uitgevoerd in met name de commerciële koeltechniek, de comfortkoeling en de industriële koeltechniek. De aircomonteur is niet alleen werkzaam bij koudetechnische bedrijven, maar kan ook in dienst zijn van bijv. installatiebedrijven die ook CV-activiteiten uitvoeren en leveranciers van koudetechnische installaties. De aircomonteur is STEK gecertificeerd. De belangrijkste werkzaamheden bestaan uit: 1. het installeren van airco-installaties kleiner dan 3kg; 2. het in bedrijf stellen van airco-installaties kleiner dan 3 kg; 3. het verrichten van onderhoud en het oplossen van storingen aan airco-installaties kleiner dan 3 kg. De aircomonteur installeert verschillende typen aircoinstallaties bijv. splitsystemen, KX- en DX-installaties en airco's op koudwaterkoeling. Voor de installatie van koudwaterinstallaties is geen STEK-certificaat vereist.

2 Rol en verantwoordelijkheden Complexiteit Typerende beroepshouding Trends/innovaties Marktontwikkelingen Voor de uitvoering van zijn werk gebruikt hij gangbare gereedschappen zoals montagegereedschap, meet- en testapparatuur, vacuümpomp etc. Afhankelijk van het soort installatie voert de aircomonteur het werk alleen uit of samen met een collega (bijv. bij grotere units). De aircomonteur werkt altijd op locatie, zowel buiten als binnen. Hij werkt voornamelijk in de utiliteit en bij particulieren thuis. De aircomonteur rapporteert relevante gegevens volgens de werkvoorschriften. De aircomonteur is verantwoordelijk voor zijn eigen werkzaamheden. Van hem wordt verwacht dat hij zijn taken uitvoert volgens de werkvoorschriften en de voor het bedrijf geldende regels op het gebied van arbo, veiligheid en milieu (bijv. RLK, VCA, NEN-normen). Hij is (mede) verantwoordelijk voor het imago van het bedrijf. Hij moet overlast en schade voorkomen en zich klantvriendelijk opstellen. De aircomonteur is verantwoordelijk voor de begeleiding van minder ervaren collega's. Hij legt verantwoording af aan en ontvangt leiding van zijn direct leidinggevende. Vaak is dit de directeur, de projectmanager of service coördinator. De werkzaamheden van de aircomonteur bestaan voornamelijk uit standaard werkmethoden en procedures die hij naar eigen inzicht combineert. De complexiteit van het werk is afhankelijk van het type airco-installatie. Airco's met meerdere binnenunits en airco s met veel standaard elektronica worden vaak als complex ervaren. Indien hij zijn werkzaamheden niet goed uitvoert, kan het eigen bedrijf (financieel) aansprakelijk gesteld worden en wordt het imago geschaad. Voor een optimale taakuitoefening is het noodzakelijk dat de aircomonteur een professionele beroepshouding heeft. Hij voert alle voorkomende werkzaamheden aan airco-installaties op zelfstandige wijze uit. De aircomonteur komt vaak bij particulieren thuis. Het is van belang dat hij zich representatief opstelt en vooral netjes werkt. De aircomonteur fungeert als het visitekaartje van het bedrijf. Sociale vaardigheden zijn hiervoor van groot belang. Duurzame energie vormt een groeimarkt. Met name energieefficiency wordt steeds belangrijker. De vraag naar comfortinstallaties neemt toe met name in de kleine kantoren en particuliere markt. Grote koudetechnische bedrijven richten zich steeds meer op de commerciële koeltechnische markt. De fabricage van kleine airco-installaties wordt steeds meer in het buitenland uitgevoerd. Installateurs werken steeds meer met uitgewerkte concepten van de fabrikanten. De klant wordt steeds veeleisender, weet meer en bepaalt daardoor meer mee. Hij laat zich ook steeds vaker adviseren door adviesbureaus. Er worden meer onderhouds- en leasecontracten aangeboden.

3 Wetgeving/ overheidsregulering Technologische ontwikkelingen Bedrijfsorganisatorische ontwikkelingen Strengere regelgeving op het gebied van milieu voor de natuurlijke en brandbare koudemiddelen. Strengere regelgeving op het gebied van arbo en veiligheid Belang van Europese regelgeving neemt toe. De vakbekwaamheid van beroepsbeoefenaars zal ook door externe auditoren beoordeeld worden Wet- en regelgeving is regelmatig aan verandering onderhevig. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van natuurlijke en brandbare koudemiddelen in plaats van synthetische koudemiddelen. Verschuiving van directe naar indirecte koeling Betere hulpmiddelen: meer gereedschappen, bredere technische uitrusting, meer gebruik van elektronische meetapparatuur, storingsanalyse programma s, digitale logboeken, afstandsbesturing apparatuur etc. Er worden steeds meer installaties ontwikkeld die zelf de storingen analyseren en diagnosticeren. Er worden hogere eisen gesteld aan de kwaliteit van het binnenklimaat, bijv. de ontwikkeling van gebalanceerde ventilatie. Nu moet men bijv. ook kennis hebben van bacteriën en schimmels die in installaties kunnen voorkomen. Toename ontwikkeling van duurzame energievoorziening. Naast de koude vraag ook de warmte vraag behandelen. In de utiliteit zal bodemopslag voor warmte en koude nog meer toenemen. Er worden steeds meer standaard (units/prefab) onderdelen toegepast. Als gevolg van de verschuiving van activiteiten m.b.t. de productie van de koudetechnische installaties naar het buitenland zal ook de kennis m.b.t. de productie verdwijnen uit Nederland. In het onderwijs is Nederland geen specifieke opleiding op het gebied van airconditioning. Op dit terrein is Nederland afhankelijk van het buitenland. Installateurs in de elektrotechniek en CV, die koudetechniek als nevenactiviteit uitvoeren, zullen steeds meer verdwijnen omdat er steeds meer eisen worden gesteld aan bijscholing. Kleine bedrijven werken vaker samen in die zin dat ze personeel aan elkaar uitlenen. Toename zelfstandige zonder personeel (bij recessie afname van zzp ers). Bedrijven gaan zich steeds meer specialiseren in een bepaald marktsegment. Het is moeilijk om aan goede vakmensen te komen. Als gevolg van Europese en technologische ontwikkelingen is het mogelijk dat de monteurs met koeltechnische vaardigheden minder nodig zijn. Rationalisering in de koudetechniek en efficiëntieverhoging. Als gevolg van uitbreiding EU-landen sinds 1 mei 2004 is er kans op een toename van werknemers uit lage lonen landen (bijv. Oost-Europa voor eenvoudig montagewerk).

4 Internationale ontwikkelingen Loopbaanmogelijkheden Belang van Europese regelgeving neemt toe. Wanneer de Europese normen in Nederland worden overgenomen, betekent dit enerzijds afzwakking van de normen en het technisch niveau. Anderzijds is de verwachting dat delen van de Nederlandse STEK-regeling in 2005 Europees worden ingevoerd. Het POP protocol is sinds 2003 van kracht. De aircomonteur kan doorgroeien naar de functie van monteur koudetechniek en daarna naar de functie van servicetechnicus koudetechniek. Kerntaken van het beroep 1. Installeert airco-installaties kleiner dan 3 kg. 2. Stelt airco-installaties kleiner dan 3 kg in bedrijf. 3. Verricht onderhoud en lost storingen op aan airco-installaties kleiner dan 3kg.

5 Kerntaak 1 Installeert airco-installaties kleiner dan 3 kg Proces De aircomonteur installeert airco-installaties kleiner dan 3 kg. Afhankelijk van de opdracht neemt hij airco-units mee (indien niet op locatie afgeleverd) en verzamelt hij materialen en materieel. Hij meldt zich bij de klant 1 en beoordeelt de situatie. Hij maakt op de juiste plaatsen doorgangen voor de leidingen. Hij plaatst de units en sluit de leidingen aan. Hij houdt rekening met omgevingsfactoren m.b.t. geluid en tocht en met de mogelijkheden voor de afvoer van condenswater. Indien hij de airco-installatie niet zelf in bedrijf stelt laat hij de werkplek netjes achter en vult hij volgens de werkvoorschriften relevante formulieren in. Hij rapporteert aan zijn direct leidinggevende en / of aan de klant. Rol/verantwoordelijkheden De aircomonteur voert de werkzaamheden zelfstandig uit. Van hem wordt verwacht dat hij werkt volgens de werkvoorschriften en de voor het bedrijf geldende regels op het gebied van arbo, veiligheid en milieu. Hij werkt alleen of samen met collega-aircomonteurs. Als hij minder ervaren collega s begeleidt is hij ook verantwoordelijk voor hun werkzaamheden. Hij legt verantwoording af aan en ontvangt leiding van zijn direct leidinggevende. Complexiteit Het installeren van airco-installaties betreft voornamelijk routinematige taken. De complexiteit van de werkzaamheden wordt vooral bepaald door het type aircoinstallatie (bijv. meerdere units). Van de aircomonteur wordt verwacht dat hij de aircoinstallatie zodanig plaatst dat zowel de klant als diens omgeving (bijv. buren) geen hinder ondervindt (bijv. condens, lawaai, ongewenste blaasrichting). Hij moet creatieve oplossingen bedenken voor niet-standaard situaties. Betrokkenen leidinggevende, bijv. directeur, projectmanager, service coördinator; collega-aircomonteurs; (personeel van) de opdrachtgever. (Hulp-)middelen opdracht; installatiehandleiding, schema s; relevante gereedschappen, materialen en materieel; (wettelijke) documenten / formulieren; persoonlijke beschermingsmiddelen. Kwaliteit De airco-installatie is volgens de werkvoorschriften en regels op het gebied van arbo, veiligheid en milieu geïnstalleerd. Relevante gegevens zijn volgens voorschrift gerapporteerd. Keuzes en dilemma s snelheid versus veiligheid; kwaliteit versus snelheid; leidinggevende raadplegen versus zelfstandig oplossingen zoeken.

6 Kerntaak 2 Stelt airco-installaties kleiner dan 3 kg in bedrijf Proces De aircomonteur stelt volgens opdracht en werkvoorschriften airco-installaties kleiner dan 3 kg in bedrijf. De werkzaamheden bestaan (afhankelijk van het type aircoinstallatie) o.a. uit het vullen en afpersen van de installatie met stikstof, het vacuümeren, het vullen met koudemiddel, het afstellen van thermostaten, het inregelen van de ventielen etc. De aircomonteur laat de installatie proefdraaien en vult alle formulieren / documenten zorgvuldig in. Hij voert koudemiddel, afval en restmaterialen volgens de werkvoorschriften af en laat de werkplek opgeruimd achter. Hij vult indien voorgeschreven het logboek van de installatie en alle overige relevante formulieren in. Hij instrueert de klant op begrijpelijke wijze met betrekking tot de bediening en gebruik van de airco-installatie. Hij rapporteert mondeling en schriftelijk aan zijn direct leidinggevende Rol/verantwoordelijkheden De aircomonteur stelt de airco-installatie zelfstandig in bedrijf. Van hem wordt verwacht dat hij het werk uitvoert volgens de werkvoorschriften en de voor het bedrijf geldende regels op het gebied van arbo, veiligheid en milieu. Als hij minder ervaren collega s begeleidt is hij ook verantwoordelijk voor hun werkzaamheden. Hij legt verantwoording af aan en ontvangt leiding van zijn direct leidinggevende. Complexiteit Het in bedrijf stellen van airco-installaties betreft zowel routinematige taken als niet-standaard, meer specialistische werkzaamheden. De complexiteit van de werkzaamheden is afhankelijk van de specifieke eigenschappen van de installatie (bijv. omvang, uitvoering etc.). Het in bedrijf stellen van installaties waar veel elektronica in zit wordt soms als complex ervaren. Betrokkenen leidinggevende, bijv. directeur, projectmanager, service coördinator; collega-aircomonteurs; (personeel van) de opdrachtgever. (Hulp-)middelen opdracht; installatiehandleidingen, schema s; relevante gereedschappen, materialen en materieel; (wettelijke) documenten / formulieren; persoonlijke beschermingsmiddelen. Kwaliteit De airco-installatie is volgens de geldende normen, veiligheids- en kwaliteitseisen in bedrijf gesteld. Alle relevante gegevens zijn volgens voorschrift gerapporteerd. Keuzes en dilemma s kwaliteit versus veiligheid; kwaliteit versus snelheid; leidinggevende raadplegen versus zelfstandig oplossingen zoeken.

7 Kerntaak 3 Verricht onderhoud en lost storingen op aan airco-installaties kleiner dan 3kg Proces De aircomonteur verricht volgens opdracht onderhouds- en storingswerkzaamheden aan airco-installaties kleiner dan 3 kg. Indien nodig demonteert hij airco-installaties. Tijdens onderhoudswerkzaamheden controleert hij of de installatie nog naar behoren functioneert. Hij maakt de installatie schoon, voert een visuele controle uit en test de elektrotechnische en koeltechnische componenten. Bij storingsmeldingen gaat hij naar de klant en stelt gerichte vragen om de storing te doorgronden. Hij analyseert en beredeneert op logische wijze wat er mis kan zijn. Hij verricht de noodzakelijke metingen, bijv. drukmetingen, lekdetectiemetingen, elektrische metingen, etc. Afhankelijk van de problemen treft hij de juiste maatregelen (bijv. koudemiddelen uit de installatie verwijderen of verplaatsen) en lost hij de storing op. Hij controleert en test zorgvuldig of de storing ook inderdaad verholpen is en stelt (indien van toepassing) de installatie weer in bedrijf. Indien hij de storing niet kan oplossen, neemt hij contact op met zijn direct leidinggevende en / of de leverancier. Hij vult alle relevante formulieren, werkbonnen en indien voorgeschreven het logboek in. Hij voert de koudemiddelen, afval en restmaterialen gescheiden af en laat de werkplek opgeruimd achter. Hij meldt zich af bij de klant en informeert deze over de uitgevoerde werkzaamheden. Hij rapporteert aan zijn direct leidinggevende. Rol/verantwoordelijkheden De aircomonteur werkt zelfstandig. Van hem wordt verwacht dat hij de servicewerkzaamheden uitvoert volgens de werkvoorschriften en de voor het bedrijf geldende regels op het gebied van arbo, veiligheid en milieu. Als hij minder ervaren collega s begeleidt is hij ook verantwoordelijk voor het resultaat van hun werk. Hij legt verantwoording af aan en ontvangt leiding van zijn direct leidinggevende. Complexiteit De servicewerkzaamheden van de aircomonteur bestaan uit zowel standaard werkmethoden en procedures (bijv. het schoonmaken van de installaties) én uit meer specialistische werkzaamheden (bijv. het opsporen en verhelpen van storingen aan installaties waar bijv. veel elektronica in zit). Storingen die maar af en toe door de klant worden gesignaleerd zijn moeilijker op te lossen. Het kost veel tijd (en geduld) om de oorzaak van dit type storingen te achterhalen. Voor alle storingen geldt dat de aircomonteur de juiste vragen moet stellen, goed moet doorvragen en de juiste analyse moet maken. Betrokkenen leidinggevende, bijv. directeur, projectmanager, service coördinator; collega-aircomonteurs; (personeel van) de opdrachtgever. (Hulp-)middelen opdracht; installatiehandleidingen; relevante gereedschappen, materialen en materieel; telefoon; persoonlijke digitale assistent (pda) of laptop;

8 Kwaliteit Keuzes en dilemma s (wettelijke) documenten en formulieren; persoonlijke beschermingsmiddelen. De airco-installatie is goed onderhouden, storingen zijn opgelost. De installatie functioneert (weer) volgens de gestelde kwaliteitseisen en wensen van de klant. Alle relevante gegevens zijn volgens voorschrift gerapporteerd en geregistreerd. kwaliteit versus veiligheid; kwaliteit versus snelheid; leidinggevende raadplegen versus zelfstandig oplossingen zoeken.

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq Beroepstypering Servicemonteur installatietechniek (SEM) Algemene informatie datum: 26-1-2004 versie: 1 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenniscentrum Beroepsonderwijs

Nadere informatie

Beroepstypering Onderhoudsmonteur installatietechniek. Algemene informatie datum: versie: 1

Beroepstypering Onderhoudsmonteur installatietechniek. Algemene informatie datum: versie: 1 Beroepstypering Onderhoudsmonteur installatietechniek Algemene informatie datum: 01-05-2003 versie: 1 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenniscentrum Beroepsonderwijs

Nadere informatie

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. 1. Beroepsprofiel Monteur Lichte Staalbouw Buitendienst

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. 1. Beroepsprofiel Monteur Lichte Staalbouw Buitendienst Beroepstypering Monteur lichte staalbouw buitendienst Algemene informatie datum: 4 december 2003 versie: 2 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenteq, kenniscentrum

Nadere informatie

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq Beroepstypering Monteur werktuigbouw binnendienst Algemene informatie datum: 05-02-2003 versie: 04 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenniscentrum Beroepsonderwijs

Nadere informatie

Beroepsprofiel Installatiemonteur Elektrotechniek. ALGEMENE INFORMATIE datum: 23 december 2004 versie: 1 Onder regie van KBB. Legitimering BCP door:

Beroepsprofiel Installatiemonteur Elektrotechniek. ALGEMENE INFORMATIE datum: 23 december 2004 versie: 1 Onder regie van KBB. Legitimering BCP door: Beroepstypering Installatiemonteur elektrotechniek ALGEMENE INFORMATIE datum: 23 december 2004 versie: 1 Onder regie van KBB Kenteq Ontwikkeld door: Brondocument(en) Legitimering BCP door: - op formatvereisten

Nadere informatie

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. Brondocument(en) Uitwerking van kerntaken, klankbordgroep maart 2003

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. Brondocument(en) Uitwerking van kerntaken, klankbordgroep maart 2003 Beroepstypering Technicus onderhoud en storingen gasdistributie Algemene informatie datum: 26 februari 2004 versie: 1 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenteq,

Nadere informatie

Beroepstypering Installatiemonteur woningbouw. Algemene informatie Datum: Versie: 1

Beroepstypering Installatiemonteur woningbouw. Algemene informatie Datum: Versie: 1 Beroepstypering Installatiemonteur woningbouw Algemene informatie Datum: 22-08-2003 Versie: 1 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door Brondocument(en) Legitimering

Nadere informatie

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq Beroepstypering Eerste Monteur werktuigbouw en elektro buitendienst Algemene informatie datum: 05-02-2003 versie: 04 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Brondocument(en)

Nadere informatie

Beroepstypering Installatietechnicus elektrotechniek ALGEMENE INFORMATIE datum: 23 december 2004 versie: 1 Onder regie van KBB Ontwikkeld door:

Beroepstypering Installatietechnicus elektrotechniek ALGEMENE INFORMATIE datum: 23 december 2004 versie: 1 Onder regie van KBB Ontwikkeld door: Beroepstypering Installatietechnicus elektrotechniek ALGEMENE INFORMATIE datum: 23 december 2004 versie: 1 Onder regie van KBB Ontwikkeld door: Brondocument(en) Legitimering BCP door: - op formatvereisten

Nadere informatie

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq. Uit handboek beroepsprofielen metaal Dijk12-Juni 2001

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq. Uit handboek beroepsprofielen metaal Dijk12-Juni 2001 Beroepstypering Plaatconstructiewerker Algemene informatie datum: 31 januari 2003 versie: 2 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenniscentrum Beroepsonderwijs

Nadere informatie

1. Beroepsprofiel Constructiebankwerker/lasser

1. Beroepsprofiel Constructiebankwerker/lasser Beroepstypering Constructiebankwerker / lasser Algemene informatie datum: 16 januari 2003 versie: 1 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenteq, kenniscentrum voor

Nadere informatie

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq Beroepstypering Servicetechnicus installatietechniek Algemene informatie datum: 17-03-2004 versie: 1 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenniscentrum Beroepsonderwijs

Nadere informatie

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq Beroepstypering Technisch tekenaar TGI Algemene informatie datum: 12-05-2003 versie: 1 Onder regie van Ontwikkeld door: Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq Kenteq, afdeling kwalificatiestructuur

Nadere informatie

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. 1. Beroepsprofiel Fijn constructiebankwerker/lasser

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. 1. Beroepsprofiel Fijn constructiebankwerker/lasser Beroepstypering Fijn constructiebankwerker / lasser Algemene informatie datum: 6 december 2002 versie: 2 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenteq, kenniscentrum

Nadere informatie

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq Beroepstypering Assemblage vakkracht mechatronica Algemene informatie datum: 12-03-2003 versie: 04 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenniscentrum Beroepsonderwijs

Nadere informatie

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. 1. Beroepscompetentieprofiel Leidinggevend Monteur Installatietechniek ; AO Consult (2001)

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. 1. Beroepscompetentieprofiel Leidinggevend Monteur Installatietechniek ; AO Consult (2001) Beroepstypering Leidinggevend monteur installatietechniek Algemene informatie datum: 14-01-2004 versie: 1 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenteq, kenniscentrum

Nadere informatie

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. KBB Kenteq d.d WENb d.d

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. KBB Kenteq d.d WENb d.d Beroepstypering Technicus onderhoud en storingen warmtedistributie Algemene informatie datum: 26 februari 2004 versie: 1 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenteq,

Nadere informatie

Op format vereisten: d.d Op inhoud: d.d

Op format vereisten: d.d Op inhoud: d.d Beroepstypering Servicemedewerker gebouwen 1 Onder regie van KBB: Ontwikkeld door: Brondocumenten: Legitimatie BCP door: -op format vereisten -op de inhoud Mogelijke functiebenamingen Beroepsbeschrijving

Nadere informatie

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen, niveau 4, crebo 25262

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen, niveau 4, crebo 25262 Naam student: Bedrijf: : ennummer: Begeleider van het bedrijf: Begeleider van de school: Noteer A, B, C deze score geldt voor het niveau van de beginnend beroepsbeoefenaar. Toelichting : A B C De student

Nadere informatie

Kerntaak 1: Installeert technische installaties

Kerntaak 1: Installeert technische installaties Kerntaak 1: Installeert technische installaties Werkproces 1.1: Voorbereiden isolatie-/installatiewerkzaamheden De eerste monteur elektrotechnische installaties ontvangt de werkopdracht van de leidinggevende.

Nadere informatie

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq. Uit handboek beroepsprofielen metaal Dijk12-Juni 2001

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq. Uit handboek beroepsprofielen metaal Dijk12-Juni 2001 Beroepstypering CNC-Plaatwerker 3D Algemene informatie datum: 17 januari 2003 versie: 2 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven

Nadere informatie

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit, Niveau 4, crebo 25263

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit, Niveau 4, crebo 25263 Naam student: Bedrijf: : ennummer: Begeleider van het bedrijf: Begeleider van de school: Noteer A, B, C deze score geldt voor het niveau van de beginnend beroepsbeoefenaar. Toelichting : A B C De student

Nadere informatie

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit, crebo 25263

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit, crebo 25263 Naam student: Bedrijf: : ennummer: Begeleider van het bedrijf: Begeleider van de school: Noteer deze score geldt voor het niveau van de beginnend beroepsbeoefenaar. Toelichting : A B C De student is in

Nadere informatie

Kerntaak 1: Vervaardigt elektrotechnische (deel-)producten

Kerntaak 1: Vervaardigt elektrotechnische (deel-)producten Kerntaak 1: Vervaardigt elektrotechnische (deel-)producten Werkproces 1.1: Voorbereiden werkzaamheden De monteur verzamelt en leest relevante informatie (werkinstructies, tekeningen, schetsen, installatie-,

Nadere informatie

Formulier Ontwikkelingsgerichte beoordeling

Formulier Ontwikkelingsgerichte beoordeling Formulier Ontwikkelingsgerichte beoordeling ---- 2 0 1 2-2 0 1 3 ---- Masterplan Servicetechnicus Elektrotechniek niveau 4, crebo 94331 Naam student: Bedrijf: : nummer: Praktijkbegeleider: -begeleider:

Nadere informatie

Beroepscompetentieprofiel. Basismedewerker interieurtextiel

Beroepscompetentieprofiel. Basismedewerker interieurtextiel Beroepscompetentieprofiel Basismedewerker interieurtextiel Beroepscompetentieprofiel Algemene informatie datum: 21 juni 2010 versie: 1.0 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld

Nadere informatie

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq. Kenteq d.d Landbouwmechanisatie d.d

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq. Kenteq d.d Landbouwmechanisatie d.d Beroepstypering Technicus Landbouwtechnische- en mobiele werktuigen en installaties Algemene informatie datum:11 april 2005 versie:01 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld

Nadere informatie

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. KBB Kenteq d.d WENb d.d

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. KBB Kenteq d.d WENb d.d Beroepstypering Monteur onderhoud en storingen warmtedistributie Algemene informatie Datum: 26 februari 2004 versie: 3 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenteq,

Nadere informatie

Beroepsprofiel Tekenaar-constructeur. Algemene informatie datum: versie: 01 Onder regie van

Beroepsprofiel Tekenaar-constructeur. Algemene informatie datum: versie: 01 Onder regie van Beroepscompetentieprofiel Tekenaar-constructeur Algemene informatie datum: 11-02-2004 versie: 01 Onder regie van Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven

Nadere informatie

Formulier Ontwikkelingsgerichte beoordeling

Formulier Ontwikkelingsgerichte beoordeling Formulier Ontwikkelingsgerichte beoordeling ---- 2 0 1 2-2 0 1 3 ---- Masterplan Eerste Monteur Werktuigkundige Installaties niveau 3, crebo 94282 Naam student: Bedrijf: : nummer: Praktijkbegeleider: -begeleider:

Nadere informatie

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. Afdeling kwalificatiestructuur

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. Afdeling kwalificatiestructuur Beroepstypering Monteur onderhoud en storingen gasdistributie Algemene informatie datum: 26 februari 2004 versie: 1 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenteq,

Nadere informatie

Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven. Ontwikkeld door:

Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven. Ontwikkeld door: Beroepstypering Monteur Elektro en Instrumentatie Algemene informatie datum: 27-04-2004 versie: 01 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Bron document(en) Legitimering

Nadere informatie

Formulier Ontwikkelingsgerichte beoordeling

Formulier Ontwikkelingsgerichte beoordeling Formulier Ontwikkelingsgerichte beoordeling ---- 2 0 1 2-2 0 1 3 ---- Masterplan Onderhoudsmonteur Installatietechniek niveau 2, crebo 95472 Naam student: Bedrijf: : nummer: Praktijkbegeleider: -begeleider:

Nadere informatie

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap Beroepstypering Netwerktechnicus Algemene informatie datum: 17-02 2004 versie: 2 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap

Nadere informatie

Beroepstypering Vliegtuigonderhoudsmonteur lijnonderhoud beperkte licentie CAT A

Beroepstypering Vliegtuigonderhoudsmonteur lijnonderhoud beperkte licentie CAT A Beroepstypering Vliegtuigonderhoudsmonteur lijnonderhoud beperkte licentie CAT A ALGEMENE INFORMATIE Datum: januari 2005 versie: 1 Onder regie van KBB Ontwikkeld door: Brondocument(en) Legitimering BCP

Nadere informatie

Kerntaak 1: Installeert technische installaties

Kerntaak 1: Installeert technische installaties Kerntaak 1: Installeert technische installaties Werkproces 1.1: Voorbereiden isolatie-/installatiewerkzaamheden De eerste monteur werktuigkundige installaties ontvangt de werkopdracht van de leidinggevende.

Nadere informatie

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie - niveau 3, crebo 25304

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie - niveau 3, crebo 25304 Naam student: Bedrijf: : ennummer: Begeleider van het bedrijf: Begeleider van de school: Noteer deze score geldt voor het niveau van de beginnend beroepsbeoefenaar. Toelichting : A B C De student is in

Nadere informatie

datum: 19 april 2005 versie: 2

datum: 19 april 2005 versie: 2 Beroepstypering Commercieel technicus Algemene informatie Onder regie van KBB Ontwikkeld door: Brondocument(en) Legitimering BCP door: datum: 19 april 2005 versie: 2 Kenteq DIJK12 Beleidsonderzoek Beroepsprofiel

Nadere informatie

Formulier Ontwikkelingsgerichte beoordeling

Formulier Ontwikkelingsgerichte beoordeling Formulier Ontwikkelingsgerichte beoordeling ---- 2 0 1 2-2 0 1 3 ---- Masterplan Monteur Werktuigkundige Installaties niveau 2, crebo 94272 Naam student: Bedrijf: : nummer: Praktijkbegeleider: -begeleider:

Nadere informatie

Kerntaak 1: Onderhoud en modificaties uitvoeren

Kerntaak 1: Onderhoud en modificaties uitvoeren Kerntaak 1: Onderhoud en modificaties uitvoeren Werkproces 1.1: Bereidt de onderhoud- of modificatiewerkzaamheden voor De allround monteur krijgt zijn opdracht van zijn leidinggevende en verzamelt op basis

Nadere informatie

Formulier Ontwikkelingsgerichte beoordeling

Formulier Ontwikkelingsgerichte beoordeling Formulier Ontwikkelingsgerichte beoordeling ---- 2 0 1 2-2 0 1 3 ---- Masterplan Monteur Elektrotechnische Installaties niveau 2, crebo 94271 Naam student: Bedrijf: : nummer: Praktijkbegeleider: -begeleider:

Nadere informatie

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Eerste monteur elektronische installaties woning en utiliteit, crebo Basisdeel

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Eerste monteur elektronische installaties woning en utiliteit, crebo Basisdeel erste monteur elektronische installaties woning en utiliteit, crebo 25332- Basisdeel Versie 1 2016 Masterplan MI uid-holland Naam student: Bedrijf: : ennummer: Begeleider van het bedrijf: Begeleider van

Nadere informatie

Beroepstypering Installatiemonteur dakbedekkingstechniek. Algemene informatie Datum: Versie: 1

Beroepstypering Installatiemonteur dakbedekkingstechniek. Algemene informatie Datum: Versie: 1 Beroepstypering Installatiemonteur dakbedekkingstechniek Algemene informatie Datum: 7-11-2003 Versie: 1 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door Brondocument(en) Kenteq,

Nadere informatie

Kerntaak 1: Bedienen en bewaken van installaties

Kerntaak 1: Bedienen en bewaken van installaties Kerntaak 1: Bedienen en bewaken van installaties Werkproces 1.1: Voorbereiden eigen werkzaamheden Bij aanvang van zijn dienst neemt de de werkzaamheden door die zijn uitgevoerd door collega s van de vorige

Nadere informatie

Kerntaak 1: Vervaardigt elektrotechnische (deel-)producten

Kerntaak 1: Vervaardigt elektrotechnische (deel-)producten Kerntaak 1: Vervaardigt elektrotechnische (deel-)producten Werkproces 1.1: Voorbereiden werkzaamheden De eerste monteur verzamelt en leest relevante informatie (werkinstructies, tekeningen, schetsen, installatie-,

Nadere informatie

Formulier Ontwikkelingsgerichte beoordeling

Formulier Ontwikkelingsgerichte beoordeling Formulier Ontwikkelingsgerichte beoordeling ---- 2 0 1 2-2 0 1 3 ---- Leidinggevend Monteur Elektrotechnische Installaties niveau 4, crebo 94291 Naam student: Bedrijf: : nummer: Praktijkbegeleider: -begeleider:

Nadere informatie

Onderhoud kleine verbrandingsmotoren (buitenboordmotoren, tuin- en parkmachines)

Onderhoud kleine verbrandingsmotoren (buitenboordmotoren, tuin- en parkmachines) Keuzedeel mbo Onderhoud kleine verbrandingsmotoren (buitenboordmotoren, tuin- en parkmachines) gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0398 Penvoerder: Sectorkamer mobiliteit, transport,

Nadere informatie

3. Beroepscompetenties / EVC

3. Beroepscompetenties / EVC 3. Beroepscompetenties / EVC In 2002/2003 hebben Hoofd Bedrijfschap Ambachten (HBA) en Bouwradius, met gebruikmaking van Europees Sociaal Fonds (ESF)-subsidie, een onderzoekstraject afgerond m.b.t. de

Nadere informatie

Kerntaak 1: Verricht onderhouds- en inspectiewerkzaamheden aan gasturbines en/of gekoppelde

Kerntaak 1: Verricht onderhouds- en inspectiewerkzaamheden aan gasturbines en/of gekoppelde Kerntaak 1: Verricht onderhouds- en inspectiewerkzaamheden aan gasturbines en/of gekoppelde systemen Werkproces 1.1: Voorbereiden onderhouds- en inspectiewerkzaamheden De monteur ontvangt een mondelinge

Nadere informatie

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties, crebo Basisdeel

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties, crebo Basisdeel erste monteur elektrotechnische industriële installaties, crebo 25331- Basisdeel Versie 1 2016 Masterplan MI uid-holland Naam student: Bedrijf: : ennummer: Begeleider van het bedrijf: Begeleider van de

Nadere informatie

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Eerste monteur elektrotechnische systemen, crebo 25339

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Eerste monteur elektrotechnische systemen, crebo 25339 Naam student: Bedrijf: : ennummer: Begeleider van het bedrijf: Begeleider van de school: Noteer deze score geldt voor het niveau van de beginnend beroepsbeoefenaar. Toelichting : A B De student is in staat

Nadere informatie

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties niveau 3, crebo 25307

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties niveau 3, crebo 25307 Naam student: Bedrijf: : ennummer: Begeleider van het bedrijf: Begeleider van de school: Noteer deze score geldt voor het niveau van de beginnend beroepsbeoefenaar. Toelichting : A B C De student is in

Nadere informatie

Kerntaak 1: Inspecteert apparatuur/installaties

Kerntaak 1: Inspecteert apparatuur/installaties Kerntaak 1: Inspecteert apparatuur/installaties Werkproces 1.1: Voorbereiden van inspectie De servicemonteur elektrotechniek ontvangt van zijn leidinggevende een opdracht en overlegt over de uit te voeren

Nadere informatie

Kerntaak 1: Onderhoud en modificaties uitvoeren

Kerntaak 1: Onderhoud en modificaties uitvoeren Kerntaak 1: Onderhoud en modificaties uitvoeren Werkproces 1.1: Bereidt de onderhoud- of modificatiewerkzaamheden voor De monteur ontvangt zijn werkopdrachten van zijn direct leidinggevende. De monteur

Nadere informatie

Beroepscompetentieprofiel Monteur mobiele werktuigen en installaties buitendienst ALGEMENE INFORMATIE datum: 10-03-2003 versie: 04

Beroepscompetentieprofiel Monteur mobiele werktuigen en installaties buitendienst ALGEMENE INFORMATIE datum: 10-03-2003 versie: 04 profiel Monteur mobiele werktuigen en installaties buitendienst ALGEMENE INFORMATIE datum: 10-03-2003 versie: 04 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenniscentrum

Nadere informatie

Monteur elektrotechnische installaties, crebo Basisdeel

Monteur elektrotechnische installaties, crebo Basisdeel Versie 1 2016 Masterplan MI uid-holland Naam student: Bedrijf: : ennummer: Begeleider van het bedrijf: Begeleider van de school: Noteer A,B, deze score geldt voor het bij de periode passende niveau. Toelichting

Nadere informatie

Kerntaak 2: Onderhouden van en verhelpen van storingen in transport- en distributienetten

Kerntaak 2: Onderhouden van en verhelpen van storingen in transport- en distributienetten Kerntaak 2: Onderhouden van en verhelpen van storingen in transport- en distributienetten Werkproces 2.1: Voorbereiden onderhoud- en storingswerkzaamheden De technicus gas/warmte stelt zich op de hoogte

Nadere informatie

Formulier Ontwikkelingsgerichte beoordeling

Formulier Ontwikkelingsgerichte beoordeling Formulier Ontwikkelingsgerichte beoordeling ---- 2 0 1 2-2 0 1 3 ---- Leidinggevend Monteur Werktuigkundige Installaties niveau 4, crebo 94292 Naam student: Bedrijf: : nummer: Praktijkbegeleider: -begeleider:

Nadere informatie

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit, crebo 25332

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit, crebo 25332 Naam : Bedrijf: : ennummer: Begeleider van het bedrijf: Begeleider van de school: Noteer deze score geldt voor het niveau van de beginnend beroepsbeoefenaar. Toelichting : A B C De student is in staat

Nadere informatie

Beroepscompetentieprofiel: Straler (niveau 2)

Beroepscompetentieprofiel: Straler (niveau 2) Beroepscompetentieprofiel: Straler (niveau 2) Algemene informatie Datum: 25 oktober 2004 versie: 3 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Bron document(en) Legitimering

Nadere informatie

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Eerste monteur mechatronica, crebo

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Eerste monteur mechatronica, crebo Naam student: Bedrijf: : ennummer: Begeleider van het bedrijf: Begeleider van de school: Noteer deze score geldt voor het niveau van de beginnend beroepsbeoefenaar. Toelichting : A B De student is in staat

Nadere informatie

Kerntaak 1: Voert interieur-, vloeren- en sanitaironderhoud uit

Kerntaak 1: Voert interieur-, vloeren- en sanitaironderhoud uit Kerntaak 1: Voert interieur-, vloeren- en sanitaironderhoud uit Werkproces 1.1: Werkzaamheden voorbereiden De reiniger in de voedselverwerkende industrie ontvangt de opdracht van zijn (operationeel) leidinggevende

Nadere informatie

Beroepscompetentieprofiel Ontwerper/constructeur

Beroepscompetentieprofiel Ontwerper/constructeur Beroepscompetentieprofiel Ontwerper/constructeur SBW O&R04/7/046/mdr/10-9-2004 Inhoudsopgave Algemene informatie 2 Kerntaken van het beroep 5 Kernopgaven van het beroep 9 Competentiematrix 10 Beroepscompetenties

Nadere informatie

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq Beroepstypering Lasser Algemene informatie datum: 8 december 2003 versie: 1 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Brondocument(en) Kenniscentrum Beroepsonderwijs

Nadere informatie

Beroepscompetentieprofiel. Productiebegeleider mode

Beroepscompetentieprofiel. Productiebegeleider mode Beroepscompetentieprofiel Productiebegeleider mode Beroepscompetentieprofiel Algemene informatie datum: juni 2011 versie: 1.0 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door:

Nadere informatie

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Technicus elektrotechnische systemen, crebo

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Technicus elektrotechnische systemen, crebo Naam student: Bedrijf: : ennummer: Begeleider van het bedrijf: Begeleider van de school: Noteer deze score geldt voor het niveau van de beginnend beroepsbeoefenaar. Toelichting : A B C De student is in

Nadere informatie

Kerntaak 1: Inspecteert apparatuur/installaties

Kerntaak 1: Inspecteert apparatuur/installaties Kerntaak 1: Inspecteert apparatuur/installaties Werkproces 1.1: Voorbereiden van inspectie De servicetechnicus koudetechniek ontvangt van zijn leidinggevende een opdracht en overlegt over de uit te voeren

Nadere informatie

Bedrijvenregister Aan dit rapport kunnen geen rechten worden ontleend 1

Bedrijvenregister Aan dit rapport kunnen geen rechten worden ontleend 1 Toelichting Hieronder treft u het totaaloverzicht van uw erkenningen aan. Uw erkenningsoverzicht Informatie opgehaald op: 07-06-2016 ICT-beheerder (25189) Erkend 07-08-2001 01 Behandelt en handelt incidentmeldingen

Nadere informatie

Begeleidingsformulier

Begeleidingsformulier B1-K1 Veiligheid en milieu Algemeen svorm spunten er. 2 er. 3 bservatie: Arbo-, veiligheids- en milieuvoorschriften en bedrijfsvoorschriften en procedures herkennen en toepassen bij zijn werkzaamheden

Nadere informatie

Kerntaak 1: Installeert technische installaties

Kerntaak 1: Installeert technische installaties Kerntaak 1: Installeert technische installaties Werkproces 1.1: Voorbereiden isolatie-/installatiewerkzaamheden De leidinggevend monteur elektrotechnische installaties ontvangt de werkopdracht van de leidinggevende.

Nadere informatie

Kenteq. d.d. 4 december 2003 Stichting OOI, VIB, De Unie, FNV Bondgenoten,

Kenteq. d.d. 4 december 2003 Stichting OOI, VIB, De Unie, FNV Bondgenoten, Beroepstypering opmeter Onder regie van KBB: Ontwikkeld door Brondocumenten Legitimatie BCP door: -op format vereisten -op de inhoud Mogelijke functiebenamingen Datum : februari 2004 versie 1 Kenteq. Arbeid

Nadere informatie

BGO Midden Nederland KS-dossier: Werktuigkundige installaties (Montage) Regioprofiel: Monteur werktuigkundige installaties

BGO Midden Nederland KS-dossier: Werktuigkundige installaties (Montage) Regioprofiel: Monteur werktuigkundige installaties BGO Midden Nederland KS-dossier: Werktuigkundige installaties (Montage) Regioprofiel: Monteur werktuigkundige installaties Kerntaak B1- Installeert werktuigkundige installaties De monteur werktuigkundige

Nadere informatie

Beroepstypering Vliegtuigonderhoudstechnicus Avionisch, elektrisch -Cat B2

Beroepstypering Vliegtuigonderhoudstechnicus Avionisch, elektrisch -Cat B2 Beroepstypering Vliegtuigonderhoudstechnicus Avionisch, elektrisch -Cat B2 ALGEMENE INFORMATIE Datum: februari 2005 versie: 1 Onder regie van KBB Ontwikkeld door: Kenteq DIJK12 Beleidsonderzoek Brondocument(en)

Nadere informatie

Beroepsprofiel Vakman gww

Beroepsprofiel Vakman gww Beroepsprofiel Vakman gww In verband met de leesbaarheid wordt in deze rapportage hij gebruikt waar hij/zij bedoeld wordt. 1 Inhoudsopgave 1.0 Beroepsbeschrijving pagina 1.1 Sector en bedrijf 3 1.2 Werkomgeving

Nadere informatie

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Technicus engineering, crebo

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Technicus engineering, crebo Naam student: Bedrijf: : ennummer: Begeleider van het bedrijf: Begeleider van de school: Noteer deze score geldt voor het niveau van de beginnend beroepsbeoefenaar. Toelichting : A B C De student is in

Nadere informatie

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq Beroepstypering Isolatieplaatwerker Algemene informatie datum: 22 januari 2004 versie 2 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven

Nadere informatie

BGO Midden Nederland KS-dossier: Werktuigkundige installaties (Montage) Regioprofiel: Eerste monteur woning

BGO Midden Nederland KS-dossier: Werktuigkundige installaties (Montage) Regioprofiel: Eerste monteur woning BGO Midden Nederland KS-dossier: Werktuigkundige installaties (Montage) Regioprofiel: Eerste monteur woning Kerntaak B1- Installeert werktuigkundige installaties De eerste monteur woning monteur werkt

Nadere informatie

Kerntaak 1: Vervaardigt onderdelen voor vliegtuigen en verricht reparaties en modificaties.

Kerntaak 1: Vervaardigt onderdelen voor vliegtuigen en verricht reparaties en modificaties. Kerntaak 1: Vervaardigt onderdelen voor vliegtuigen en verricht reparaties en modificaties. Werkproces 1.1: Voorbereiden eigen werkzaamheden. De samenbouwer leest na de ontvangen een werkopdracht van zijn

Nadere informatie

Beroepscompetentieprofiel Technicus onderhoud en storingen gasdistributie. Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap

Beroepscompetentieprofiel Technicus onderhoud en storingen gasdistributie. Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap Beroepscompetentieprofiel Technicus onderhoud en storingen gasdistributie Algemene informatie datum: 26 februari 2004 versie: 1 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door:

Nadere informatie

BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL VOEGER 3

BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL VOEGER 3 BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL VOEGER 3 Regie: Bouwradius LOB Datum wijzigen: 1-11-2004 Versie 3 Datum: 07 12 05 Pagina 1 van 10 BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL: Voeger 3 (niveau 2) Algemene informatie Datum: 25

Nadere informatie

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq. Uit handboek beroepsprofielen metaal Dijk12-Juni 2001

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq. Uit handboek beroepsprofielen metaal Dijk12-Juni 2001 Beroepstypering Matrijzenmaker Algemene informatie datum: 01-11- 2002 versie: 1 Onder regie van KBB Ontwikkeld door: Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq Kenteq, afdeling kwalificatiestrucuur

Nadere informatie

Beroepstypering Ondernemer klussenbedrijf 1. Datum: september 2005 versie 1. Onder regie van KBB:

Beroepstypering Ondernemer klussenbedrijf 1. Datum: september 2005 versie 1. Onder regie van KBB: Beroepstypering Ondernemer klussenbedrijf 1 Onder regie van KBB: Ontwikkeld door: Brondocumenten: Legitimatie BCP door: -op format vereisten -op de inhoud Mogelijke functiebenamingen Beroepsbeschrijving

Nadere informatie

Begeleidingsformulier

Begeleidingsformulier 6-K1 Veiligheid en milieu Algemeen svorm spunten er. 2 er. 3 bservatie: Arbo-, veiligheids- en milieuvoorschriften en bedrijfsvoorschriften en procedures herkennen en toepassen bij zijn werkzaamheden ast

Nadere informatie

3. Beroepscompetenties / EVC

3. Beroepscompetenties / EVC 3. Beroepscompetenties / EVC In 2002/2003 hebben Hoofd Bedrijfschap Ambachten (HBA) en Bouwradius, met gebruikmaking van Europees Sociaal Fonds (ESF)-subsidie, een onderzoekstraject afgerond m.b.t. de

Nadere informatie

Toepassing natuurlijke koudemiddelen in de praktijk

Toepassing natuurlijke koudemiddelen in de praktijk Keuzedeel mbo Toepassing natuurlijke koudemiddelen in de praktijk behorend bij één of meerdere kwalificaties mbo Op dit moment is een wijziging van de WEB in voorbereiding waarmee de positie van keuzedelen

Nadere informatie

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Monteur elektrotechnische installaties, crebo 25333

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Monteur elektrotechnische installaties, crebo 25333 Naam student: Bedrijf: : ennummer: Begeleider van het bedrijf: Begeleider van de school: Noteer deze score geldt voor het niveau van de beginnend beroepsbeoefenaar. Toelichting : A B C De student is in

Nadere informatie

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Eerste monteur woning niveau 3, crebo 25349

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Eerste monteur woning niveau 3, crebo 25349 Naam student: Bedrijf: : ennummer: Begeleider van het Begeleider van Noteer deze score geldt voor het niveau van de beginnend beroepsbeoefenaar. Toelichting : A B De student is in staat na instructie en

Nadere informatie

OPDRACHTFORMULIER. De opdrachtomschrijving. Hoe ga je de opdracht uitvoeren? Wanneer ga je de opdracht uitvoeren?

OPDRACHTFORMULIER. De opdrachtomschrijving. Hoe ga je de opdracht uitvoeren? Wanneer ga je de opdracht uitvoeren? OPDRACHTFORMULIER Naam leerling Inschrijfnummer Cohort vanaf 2013 ROC begeleider BPV-bedrijf Kwalificatieprofiel Uitstroomdifferentiatie Naam Adres Plaats Contactpersoon Crebonummer 90440 Niveau 1 Kerntaak

Nadere informatie

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. Kenteq d.d.?? d.d.

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. Kenteq d.d.?? d.d. Beroepscompetentieprofiel Netwerknetwerktechnicus Algemene informatie datum: 17-02 2004 versie: 2 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenteq, kenniscentrum voor

Nadere informatie

Kerntaak 2: Realiseert en bewerkt licht, beeld en/of geluid

Kerntaak 2: Realiseert en bewerkt licht, beeld en/of geluid Kerntaak 2: Realiseert en bewerkt licht, beeld en/of geluid Werkproces 2.2: Verzamelt AV-materiaal en -apparatuur, bouwt deze op en na afloop weer af De verzamelt en controleert op aanwijzing van de Fotograaf

Nadere informatie

Beroepscompetentieprofiel Assemblagemedewerker natuursteenbedrijf Regie: Bouwradius LOB Datum wijzigen: 7-5-2004 Versie 4

Beroepscompetentieprofiel Assemblagemedewerker natuursteenbedrijf Regie: Bouwradius LOB Datum wijzigen: 7-5-2004 Versie 4 Beroepscompetentieprofiel Assemblagemedewerker natuursteenbedrijf Regie: Bouwradius LOB Datum wijzigen: 7-5-2004 Versie 4 Print: 27-april-2005 Pagina 1 van 10 BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL Assemblagemedewerker

Nadere informatie

Kerntaak 1: Vervaardigt producten

Kerntaak 1: Vervaardigt producten Kerntaak 1: Vervaardigt producten Werkproces 1.1: Voorbereiden van werkzaamheden De ontvangt de werkopdracht van de leidinggevende. Hij controleert de aangeleverde informatie, verzamelt, leest en interpreteert

Nadere informatie

BGO Midden Nederland KS-dossier: Werktuigkundige installaties (Montage) Regioprofiel: Eerste monteur utiliteit

BGO Midden Nederland KS-dossier: Werktuigkundige installaties (Montage) Regioprofiel: Eerste monteur utiliteit BGO Midden Nederland KS-dossier: Werktuigkundige installaties (Montage) Regioprofiel: Eerste monteur utiliteit Kerntaak Installeert werktuigkundige installaties De eerste monteur utiliteit werkt volgens

Nadere informatie

Beroepscompetentieprofiel Bestekschrijver

Beroepscompetentieprofiel Bestekschrijver Beroepscompetentieprofiel Bestekschrijver SBW O&R04/7/050/jab/10-9-2004 Inhoudsopgave Algemene informatie 2 Kerntaken van het beroep 5 Kernopgaven van het beroep 9 Competentiematrix 10 Beroepscompetenties

Nadere informatie

Kerntaak 1: Vervaardigt elektrotechnische (deel-)producten

Kerntaak 1: Vervaardigt elektrotechnische (deel-)producten Kerntaak 1: Vervaardigt elektrotechnische (deel-)producten Werkproces 1.1: Voorbereiden werkzaamheden De technicus ontvangt, verzamelt en leest relevante informatie (werkinstructies, tekeningen, schetsen,

Nadere informatie

Kerntaak 2: Voert reparaties uit aan personenauto's

Kerntaak 2: Voert reparaties uit aan personenauto's Kerntaak 2: Voert reparaties uit aan personenauto's Werkproces 2.1: Bereidt reparatieopdracht aan personenauto voor De noodzaak tot een reparatie kan bij een inspectiebeurt aan het licht komen of bij spontaan

Nadere informatie

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Monteur elektrotechnische installaties, crebo 25333

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Monteur elektrotechnische installaties, crebo 25333 Naam student: Bedrijf: : ennummer: Begeleider van het Begeleider van de Noteer deze score geldt voor het niveau van de beginnend beroepsbeoefenaar. Toelichting : A B C De student is in staat na instructie

Nadere informatie

Kerntaak 1: Bedienen en bewaken van installaties

Kerntaak 1: Bedienen en bewaken van installaties Kerntaak 1: Bedienen en bewaken van installaties Werkproces 1.1: Voorbereiden eigen werkzaamheden Bij aanvang van zijn dienst neemt de de werkzaamheden door die zijn uitgevoerd door collega s van de vorige

Nadere informatie

Formulier Eerste Driehoeksgesprek / Startgesprek

Formulier Eerste Driehoeksgesprek / Startgesprek Formulier Eerste Driehoeksgesprek / Startgesprek Gegevens leerling Naam Roepnaam Adres Postcode en woonplaats Telefoon nr. vast en mobiel Telefoon nr. bij calamiteit Paspoort of ID-card nr. Burgerservicenummer

Nadere informatie

Inhoudsopgave DEEL 1 VAST TE STELLEN KERN VAN HET KWALIFICATIEPROFIEL... 3 DEEL 1 VAST TE STELLEN KERN VAN HET KWALIFICATIEPROFIEL...

Inhoudsopgave DEEL 1 VAST TE STELLEN KERN VAN HET KWALIFICATIEPROFIEL... 3 DEEL 1 VAST TE STELLEN KERN VAN HET KWALIFICATIEPROFIEL... Status: Dit kwalificatiedossier is opgesteld op basis van de formats en handleidingen, zoals deze bekend waren op 1 juli 2005. Dit kwalificatiedossier is ontwikkeld onder de verantwoordelijkheid van de

Nadere informatie