Orde van Vlaamse Balies

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Orde van Vlaamse Balies"

Transcriptie

1 Orde van Vlaamse Balies Koningsstraat 148 B 1000 Brussel T +32 (0) F +32 (0) info@advocaat.be SALDUZ-GEDRAGSCODE NA AFKONDIGING VAN DE WET CONSULTATIE- EN BIJSTANDSRECHT VAN 13 AUGUSTUS Wet van 13 augustus 2011 tot wijziging van het Wetboek van strafvordering en van de wet van 20 juli 1990 betreffende de voorlopige hechtenis, om aan elkeen die wordt verhoord en aan elkeen wiens vrijheid wordt benomen rechten te verlenen, waaronder het recht om een advocaat te raadplegen en door hem te worden bijgestaan, BS 5 september 2011.

2 0. VOORAFGAANDE OPMERKINGEN 1. Dit document beoogt een gedragscode uit te werken voor de advocaat die verzocht wordt bijstand te verlenen in toepassing van de bepalingen ingevoerd door middel van de Wet consultatie- en bijstandsrecht van 13 augustus 2011 en de Salduz-rechtspraak van het EHRM. De gedragscode gaat uit van de situatie na inwerkingtreding van deze wet van 13 augustus Deze gedragscode streeft geenszins volledigheid na, maar is een leidraad voor de advocaat. Uitsluitend de balies en hun leden kunnen zich op deze aanbevelingen beroepen om verplichtingen te formuleren ten aanzien van de individuele advocaat. 2. De gedragscode houdt het standpunt in van de Orde van Vlaamse Balies (OVB) met betrekking tot de draagwijdte van het bijstandsrecht van de advocaat bij elk verhoor. 3. De gedragscode sluit niet uit dat de advocaat de eerbiediging van de rechten nastreeft die niet voorzien zijn bij de wet van 13 augustus 2011, maar waarvan hij meent dat deze op grond van supranationale verdragen (waaronder het EVRM zoals geïnterpreteerd door het EHRM) dienen te worden gewaarborgd. 4. Met de term ondervrager of verbalisant wordt in dit document bedoeld de onderzoeksrechter, de procureur des Konings en zijn substituten alsook de hulpofficieren van de procureur des Konings en alle officieren van gerechtelijke politie waarvan het ambtelijk optreden de macht tot het verhoren omvat. 5. Met de term verzetprocedure wordt de volgende procedure bedoeld: - De advocaat verzoekt dat een gebeurlijke schending van de rechten die hij meent te hebben vastgesteld, onmiddellijk wordt geacteerd in het proces-verbaal van verhoor; - Als de verbalisant weigert om hiervan onmiddellijk akte te nemen, dan wordt dit door de advocaat zo snel mogelijk na het verhoor schriftelijk gesignaleerd aan de leidinggevende magistraat en aan de stafhouder; - Als de advocaat oordeelt dat de schending dermate ernstig is dat het verhoor onmogelijk is geworden, dan kan hij zijn cliënt adviseren om te zwijgen. Zo mogelijk zal hij om een bijkomend vertrouwelijk overleg verzoeken. De advocaat signaleert de schending zo snel mogelijk schriftelijk aan de leidinggevende magistraat en aan de stafhouder Deze gedragscode houdt rekening met de bestaande, algemeen geldende deontologische regels. 2 De mededeling van de klacht aan de stafhouder als centraal meldpunt voor de advocaat beoogt de centralisatie van klachten mogelijk te maken. Op die manier kunnen de klachten worden gebundeld in een dossier.

3 1. CONTACTOPNAME MET DE ADVOCAAT DOOR DE PERMANENTIE OVB 1.1. De advocaat die zich hetzij heeft opgegeven voor tussenkomsten voor eigen cliënten, hetzij zich beschikbaar heeft gemeld voor bijstand in het permanentiesysteem, zal zijn GSM geactiveerd laten op zo een manier dat een oproep via sms of telefoon onmiddellijk kan worden vastgesteld. Hij zal de permanentiedienst zo spoedig mogelijk na ontvangst van enig bericht melden of hij zijn bijstand kan verlenen (telefonisch of ter plaatse), telefonisch of via de webapplicatie De advocaat die zich beschikbaar heeft gemeld op basis van zijn agenda, zoals ingevuld in de webapplicatie, zal ook effectief in de mogelijkheid zijn bijstand te verlenen, hetzij minstens indien nodig in te staan voor vervanging De advocaat gaat op basis van de meegedeelde gegevens na of er een belangenconflict aan de orde is. Als de advocaat een belangenconflict vaststelt deelt hij de permanentie onmiddellijk mee dat hij geen bijstand kan verlenen. De advocaat is niet verplicht om aan de permanentie mededelingen te doen over de aard van het belangenconflict De advocaat aanvaardt de opdracht slechts indien hij uiterlijk binnen twee uur na de oproep de plaats van het verhoor kan bereiken, tenzij het een telefonische afstand-consult betreft. De advocaat begeeft zich onmiddellijk op weg en tracht in de mate van het mogelijke zo snel mogelijk ter plaatse te zijn. Indien hij onderweg vertraging oploopt, waardoor de termijn van twee uur in het gevaar komt, zal hij de politiediensten rechtstreeks of minstens de permanentiedienst hiervan telefonisch verwittigen, zodat een plaatsvervangend vertrouwelijk overleg per telefoon kan plaatsvinden. De advocaat is gedurende de ganse verplaatsing bereikbaar voor plaatsvervangend telefonisch overleg. In geval van onbereikbaarheid zal hij bij aankomst op het politiekantoor vragen dat het verhoor voor korte duur wordt geschorst voor vertrouwelijk overleg met de verdachte. Wordt dat niet toegestaan, dan oordeelt de advocaat of het aangewezen is het tussentijds overleg te benutten In geval van plaatsvervangende telefonische consultatie of afstands-contactname is de advocaat bereikbaar op zijn GSM om zo nodig instructie te ontvangen of verdere tussenkomst vereist is; de advocaat verwittigt onmiddellijk de permanentiedienst of hij daarvoor kan instaan via telefoon of de webapplicatie Na afloop van het verhoor vult de advocaat zijn prestaties aan op de webapplicatie De advocaat consulteert regelmatig de website, alwaar wijzigingen aan de applicatie steeds zullen worden gemeld, en zal zich ernaar conformeren.

4 2. DE ADVOCAAT BEREIKT DE PLAATS VAN VERHOOR 2.1. De advocaat kan zich steeds ten overstaan van de politie, en op verzoek van de ondervragende magistraat, voldoende identificeren aan de hand van zijn geldige advocatenpas, voorzien van zijn foto Enkel indien het verhoor wordt afgenomen door een magistraat in het gerechtsgebouw of de aanhorigheden verleent de advocaat de bijstand tijdens het verhoor in toga De advocaat onderwerpt zich op verzoek aan een controle met een scanner of aan een veiligheidscontrole opdat de politie zich ervan kan vergewissen dat de advocaat niet in het bezit is van voorwerpen of stoffen die gevaarlijk zijn of die een ontvluchting kunnen vergemakkelijken De advocaat kan communicatiemiddelen meenemen, maar zal deze op verzoek bij aankomst in het politiekantoor voorafgaand aan het vertrouwelijk overleg met de verdachte in verzekerde bewaring geven. Tijdens het verhoor schakelt de advocaat zijn communicatiemiddelen indien hij deze in zijn bezit houdt uit tot wanneer het verhoor is afgelopen Als de verbalisant/ondervrager weigert om uiterlijk bij de aanvang van het voorgenomen vertrouwelijk overleg tussen de advocaat en de verdachte (hierna consultatie ) - weze het beknopt - mededeling te doen van de feiten waarover de ondervraagde persoon zal worden verhoord, dan kan de advocaat de verdachte adviseren om geen verklaring af te leggen. De advocaat verzoekt dat van deze weigering door de verbalisant onmiddellijk akte wordt verleend in het proces-verbaal. Als de verbalisant ook dat weigert is de verzetprocedure toepasselijk. De advocaat kan de verdachte adviseren om geen verklaring af te leggen Als de uitoefening van het consultatierecht door de verbalisant/ondervrager op welke wijze dan ook wordt verhinderd verzoekt de advocaat aan de verbalisant/ondervrager dat de leidinggevende magistraat onmiddellijk wordt gecontacteerd. Als de verbalisant/ondervrager dit weigert is de verzetprocedure toepasselijk. De advocaat kan de verdachte adviseren om geen verklaring af te leggen De advocaat zal erop toezien dat hij met zijn cliënt kan overleggen vóór het verhoor, en desgevallend tijdens de schorsingen van het verhoor in een afzonderlijke ruimte, en ten minste op een plaats waar het vertrouwelijk onderhoud door derden niet kan worden gehoord. Als de vertrouwelijkheid van de consultatie niet is gewaarborgd, verzoekt de advocaat dat de consultatie kan plaatsvinden in een ruimte die wel voldoet. Als de verbalisant/ondervrager dat weigert verzoekt de advocaat dat de leidinggevende magistraat onmiddellijk wordt gecontacteerd. Als de verbalisant/ondervrager weigert om de leidinggevende magistraat te contacteren, is de verzetprocedure toepasselijk. De advocaat kan de verdachte adviseren om geen verklaring af te leggen.

5 2.8. De advocaat staat geen verschillende verdachten bij die betrokken zijn in hetzelfde onderzoek of in andere onderzoeken aangaande samenhangende feiten, om eventuele strijdigheid van belangen te vermijden 4. Hij staat evenmin verdachten bij van wie hij weet dat zij worden bijgestaan door een met zijn kantoor verbonden advocaat. Zodra blijkt dat de advocaat deontologisch niet kan optreden voor de verdachten (bijvoorbeeld wegens tegenstrijdige belangen met een andere cliënt, of familiale banden met een betrokken partij), meldt hij dit onmiddellijk aan de ondervrager, opdat zo snel mogelijk een andere advocaat kan worden aangesteld. De advocaat is niet verplicht om aan de verbalisant/ondervrager mededelingen te doen over de aard van het belangenconflict. De advocaat waakt over het beroepsgeheim, eerbiedigt het geheim van het onderzoek en zal ook geen inhoudelijk overleg plegen met advocaten die in eenzelfde zaak optreden Noch de advocaat die zich bij de permanentie heeft aangemeld als de gekozen advocaat van de verdachte, noch de advocaat die zich beschikbaar heeft gemeld voor de permanentie, en die de permanentie gemeld hebben de opdracht te aanvaarden, mag nadien zijn bijstand bij het verhoor weigeren om de enkele reden dat de verdachte verklaart onvermogend te zijn of omdat de vermogende verdachte geen betaling van erelonen of kosten kan garanderen Eenmaal aangesteld in het kader van de permanentie, staat de advocaat zelf in voor de bijstand bij verdere ondervragingen, waarvan hij telefonisch of per SMS zal verwittigd worden. Indien hij verhinderd is, voorziet hij zelf in zijn vervanging. 3. DE CONSULTATIE VÓÓR HET VERHOOR 3.1. De advocaat maakt aan de verdachte zijn hoedanigheid en identiteit kenbaar en deelt hem mee dat hij recht heeft op bijstand vóór en tijdens het verhoor. De advocaat wijst erop dat de consultatie vertrouwelijk is. De advocaat wijst de verdachte op het recht om afstand te doen van het recht op bijstand tijdens het verhoor De advocaat controleert of zijn cliënt minderjarig of meerderjarig is. De advocaat controleert of de cliënt fysisch en/of psychisch in staat is om verhoord te worden. Bij twijfel meldt hij zulks aan de politie. Hij dringt er desgevallend op aan dat de cliënt de nodige medische bijstand krijgt. De advocaat verzoekt dat hiervan akte wordt verleend in het proces-verbaal, en dat het voorgenomen verhoor wordt uitgesteld. Indien dit wordt geweigerd is de verzetprocedure van toepassing De advocaat gaat tijdens de consultatie na welke taal of talen de cliënt voldoende beheerst om in deze taal verhoord te worden. Hij licht de verdachte in over de mogelijkheid om al zijn verklaringen in zijn eigen taal te laten noteren. Als bijstand wordt verleend met een tolk en deze de 4 Voorafgaand aan het verhoor kan immers bij gebreke aan inzage van het strafdossier een tegenstrijdigheid van belangen niet worden uitgesloten. 5 De advocaat mag enkel de bijstand weigeren indien de verdachte die verklaart niet onvermogend te zijn, te kennen geeft geen erelonen of kosten te willen betalen voor de bijstand.

6 taal van de cliënt onvoldoende machtig lijkt te zijn meldt de advocaat dit onmiddellijk aan de verbalisant/ondervrager en verzoekt hij dat een andere tolk wordt aangesteld. Indien geen andere tolk kan worden voorzien is de verzetprocedure van toepassing. De advocaat kan de verdachte adviseren om geen verklaring af te leggen Als de verdachte te kennen geeft afstand te willen doen van zijn recht op consultatie of bijstand, dan adviseert de advocaat hem in elk geval vertrouwelijk over de vraag of verdere bijstand aangewezen is. De advocaat beperkt er zich toe de verbalisant/ondervrager mee te delen dat de verdachte afstand doet van het consultatie- en/of van het bijstandsrecht, zonder enige aanvullende uitleg. De advocaat ziet er op toe dat de afstand door de verbalisant wordt vastgesteld in een schriftelijk document, door de verdachte ondertekend en gedagtekend, en verlaat vervolgens de plaats van het verhoor De advocaat zal de verdachte in functie van de omstandigheden van de zaak inlichten over zijn rechten, onder meer dat: hij het recht heeft om te vragen dat een vertrouwenspersoon over zijn arrestatie wordt ingelicht; hij kan vragen dat alle vragen die hem worden gesteld en alle antwoorden die hij geeft, worden genoteerd in de gebruikte bewoordingen; hij kan vragen dat een bepaalde opsporingshandeling wordt verricht of een bepaald verhoor wordt afgenomen; zijn verklaringen als bewijs in rechte kunnen worden gebruikt; hij niet verplicht kan worden zichzelf te beschuldigen; hij de keuze heeft na bekendmaking van zijn identiteit om een verklaring af te leggen, te antwoorden op de hem gestelde vragen of te zwijgen; hij gebruik mag maken van de documenten in zijn bezit, zonder dat daardoor het verhoor wordt uitgesteld en kan eisen dat deze documenten bij het proces-verbaal van het verhoor worden gevoegd of ter griffie worden neergelegd; hij zich in de door hem gekozen taal mag uitdrukken; het voorgenomen verhoor gedurende maximaal vijftien minuten kan worden onderbroken met het oog op bijkomend vertrouwelijk overleg, hetzij eenmalig op verzoek van de ondervraagde persoon zelf of op verzoek van de advocaat, hetzij bij het aan het licht komen van nieuwe strafbare feiten die niet in verband staan met de feiten waarover werd meegedeeld dat het verhoor zou gaan; hij het recht heeft om opmerkingen te formuleren op de weergave van het verhoor in het proces-verbaal van verhoor. De advocaat licht steeds de procedure van arrestatie en van voorlopige hechtenis toe.

7 3.6. De advocaat zal de verdachte adviseren over de mogelijkheid om te zwijgen of om integendeel een verklaring af te leggen. De advocaat wijst de verdachte op de mogelijke consequenties van de ene of de andere proceshouding. Hij wijst de verdachte erop dat het verhoor hem de mogelijkheid biedt om elementen voor zijn verdediging aan te halen. De advocaat laat de keuze om al dan niet verklaringen af te leggen over aan de cliënt zelf Wanneer de consultatie afgelopen is, geeft de advocaat aan de ondervrager te kennen dat het verhoor een aanvang kan nemen Alles wat door de verdachte aan de advocaat wordt meegedeeld tijdens de (tussentijdse) consultatie valt onder het beroepsgeheim van de advocaat. De advocaat oordeelt zelf in welke mate die gegevens worden gebruikt in het voordeel van zijn cliënt. 4. VERHOOR VAN DE VERDACHTE 4.1. De advocaat waakt erover dat de bij artikel 47bis Sv. opgelegde mededelingen aangaande de rechten van de verdachte effectief worden nageleefd door de verbalisant/ondervrager De advocaat neemt bij voorkeur plaats naast de verdachte. Als de advocaat door de verbalisant/ondervrager verhinderd wordt naast de verdachte plaats te nemen en hij meent dat hierdoor de mogelijkheid om adequate bijstand te leveren uitgesloten is, zal hij vragen naast de verdachte te mogen plaatsnemen. Indien dit geweigerd wordt is de verzetprocedure toepasselijk. De advocaat kan de verdachte adviseren om geen verklaring af te leggen De advocaat waakt tijdens het verhoor: over de eerbiediging van het recht van de verdachte zichzelf niet te beschuldigen en de keuzevrijheid om een verklaring af te leggen, te antwoorden op de gestelde vragen of te zwijgen; over de wijze waarop de ondervraagde persoon tijdens het verhoor wordt behandeld, inzonderheid op het al dan niet kennelijk uitoefenen van ongeoorloofde druk of dwang en; in het algemeen over de regelmatigheid van het verhoor en over de naleving van de wettelijke voorwaarden Indien de advocaat meent dat: door een vraag of de wijze van ondervraging het recht zichzelf niet te beschuldigen of de keuzevrijheid om al dan niet te antwoorden geschonden wordt, of ongeoorloofde druk of dwang wordt uitgeoefend, of de regelmatigheid van het verhoor door de ondervrager wordt geschonden zal de advocaat: 6 Ongeoorloofde verhoortechnieken kunnen bijvoorbeeld zijn: een suggestieve vraag of een misleidende belofte (zoals de belofte dat medewerking van de verdachte een lichtere straf oplevert).

8 dit onmiddellijk, dit is op elk ogenblik tijdens het verhoor, aan de verbalisanten melden en vragen dat hiervan onmiddellijk melding wordt gemaakt in het proces-verbaal van het verhoor en kan hij o suggereren dat de vraag wordt geherformuleerd en/of o vragen dat vanaf dan de vragen en antwoorden in de gebruikte bewoordingen worden genoteerd 7 of o de verdachte adviseren niet te antwoorden, hetzij na om een bijkomend vertrouwelijk overleg te hebben verzocht, hetzij onmiddellijk na de vraagstelling De advocaat antwoordt nooit in de plaats van zijn cliënt. Hij kan de verdachte wel adviseren om niet te antwoorden op een vraag indien hij meent dat dit niet in zijn belang is. De advocaat treedt niet in discussie met de ondervragers over de relevantie van een gestelde vraag Als aan de verdachte een document wordt voorgelegd op basis waarvan een vraag wordt geformuleerd, kan de advocaat verzoeken deze documenten eveneens in te zien en desgevallend verzoeken om een bijkomend vertrouwelijk overleg, ten einde deze documenten met zijn cliënt te bespreken vooraleer de vraag wordt beantwoord. Wordt een dergelijk bijkomend overleg geweigerd, dan kan de advocaat de verdachte adviseren om niet op de gestelde vragen te antwoorden Wanneer hij dat noodzakelijk oordeelt kan de advocaat tijdens het verhoor om een schorsing vragen voor bijkomend vertrouwelijk overleg met de verdachte. Deze schorsing mag niet tot doel hebben de voortgang van het verhoor nodeloos te hinderen. Zij mag evenmin worden gevraagd om te verhinderen dat de verdachte een reeds begonnen antwoord verder beantwoordt tenzij hij meent dat: door een vraag of de wijze van ondervraging het recht zichzelf niet te beschuldigen of de keuzevrijheid om al dan niet te antwoorden geschonden wordt, of ongeoorloofde druk of dwang wordt uitgeoefend, of de regelmatigheid van het verhoor wordt geschonden De advocaat kan op het einde van het verhoor bijkomende onderzoekshandelingen vragen, waaronder het stellen van bijkomende vragen aan de verdachte De advocaat kan tijdens het verhoor door de onderzoeksrechter opmerkingen maken over de mogelijkheid tot uitvaardiging van een aanhoudingsbevel, doch zonder hierover met de onderzoeksrechter in debat te treden. Hij kan als alternatief voor de aanhouding suggesties voor een invrijheidstelling onder welbepaalde voorwaarden voorstellen De advocaat zal samen met de verdachte het verhoorblad nalezen. De advocaat ziet erop toe dat dit verhoorblad correct de verklaringen van de verdachte en desgevraagd de vragen en antwoorden in de gebruikte bewoordingen weergeeft en dat er in het bijzonder melding wordt gemaakt van: de (beknopte) kennisgeving van de feiten waarover de verdachte zou worden verhoord; 7 Bijvoorbeeld indien hij vermoedt dat het verloop van het verhoor m.i.v. de opmerkingen van de advocaat niet correct wordt geregistreerd.

9 het juiste tijdstip van begin en einde van het verhoor; de gebeurlijke opmerkingen van de advocaat aangaande de in artikel 2bis, 2, lid 3, VHW bedoelde regels en alles wat een bijzonder licht kan werpen op het verloop van het verhoor (zie 4.3. en 4.4.); de gevraagde bijkomende onderzoekshandelingen of voeging van documenten; de opmerkingen aangaande de vertaling door de tolk; eventuele bijzondere omstandigheden. Indien dit in het belang is van de verdachte verzoekt de advocaat de verbalisant de nodige aanpassingen te maken. Als dit wordt geweigerd, dan richt de advocaat zich na afloop van het verhoor zo snel mogelijk schriftelijk tot de leidinggevende magistraat en tot de stafhouder De advocaat ondertekent het proces-verbaal van verhoor nooit. Hij kan de verdachte adviseren om dat evenmin te doen Zodra het verhoor is afgelopen zal de advocaat de permanentiedienst per sms of telefoon verwittigen dat hij terug beschikbaar is. 5. BIJSTAND BIJ HET PLAATSBEZOEK MET HET OOG OP DE RECONSTRUCTIE VAN DE FEITEN 5.1. Wanneer de advocaat overeenkomstig artikel 62 Wetboek van Strafvordering de verdachte of de burgerlijke partij bijstaat bij het plaatsbezoek met het oog op de reconstructie van de feiten, zal hij de toga niet dragen De advocaat zal zijn cliënt voorafgaandelijk inlichten over diens rechten, in het bijzonder dat hij als verdachte niet verplicht is mee te werken aan een reconstructie. 5.3 De advocaat waakt tijdens de reconstructie over de eerbiediging van het recht van zijn cliënt zichzelf niet te beschuldigen en de keuzevrijheid om al dan niet mee te werken aan een reconstructie van de feiten, een verklaring af te leggen, te antwoorden op de gestelde vragen of te zwijgen, en over de wijze waarop de ondervraagde persoon tijdens de reconstructie wordt behandeld, inzonderheid op het al dan niet kennelijk uitoefenen van ongeoorloofde druk of dwang. 7 december 2011 Orde van Vlaamse Balies Opgenomen in OrdeExpress nr. 21 van 8 december Deze gedragscode wordt permanent geëvalueerd en bijgestuurd.

Orde van Vlaamse Balies

Orde van Vlaamse Balies Orde van Vlaamse Balies www.advocaat.be Staatsbladsstraat 8 B 1000 Brussel T +32 (0)2 227 54 70 F +32 (0)2 227 54 79 info@advocaat.be ondernemingsnummer 0267.393.267 SALDUZ-GEDRAGSCODE Deze gedragscode

Nadere informatie

SALDUZ GEMISTE KANS OF OPPORTUNITEIT VOOR EEN BETERE WAARHEIDSVINDING PLEIDOOI VOOR EEN GEZAMENLIJKE GEDRAGSCODE

SALDUZ GEMISTE KANS OF OPPORTUNITEIT VOOR EEN BETERE WAARHEIDSVINDING PLEIDOOI VOOR EEN GEZAMENLIJKE GEDRAGSCODE SALDUZ GEMISTE KANS OF OPPORTUNITEIT VOOR EEN BETERE WAARHEIDSVINDING PLEIDOOI VOOR EEN GEZAMENLIJKE GEDRAGSCODE 1 Artikel 2bis, 2, lid 3 De bijstand van de advocaat heeft UITSLUITEND tot doel een TOEZICHT

Nadere informatie

RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Tervurenlaan Brussel Dienst voor Geneeskundige Evaluatie en Controle COMITE

RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Tervurenlaan Brussel Dienst voor Geneeskundige Evaluatie en Controle COMITE RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Tervurenlaan 211-1150 Brussel Dienst voor Geneeskundige Evaluatie en Controle COMITE Nota CCMC 2017/014 Brussel, 20 april 2017 BETREFT : Nota Salduz

Nadere informatie

De Salduzwet: welke rechten hebt u bij een verhoor?

De Salduzwet: welke rechten hebt u bij een verhoor? De Salduzwet: welke rechten hebt u bij een verhoor? Is er in uw bedrijf al eens een ernstig arbeidsongeval gebeurd? Dan bent u als werkgever, als lid van de hiërarchische lijn, als preventieadviseur, als

Nadere informatie

Webapplicatie Salduz. Salduz-wet

Webapplicatie Salduz. Salduz-wet Webapplicatie Salduz Johan Van Driessche Bestuurder IT en financiën Orde van Vlaamse balies Salduz-wet De wet van 13 augustus 2011 tot wijziging van het wetboek van strafvordering en van de wet van 20

Nadere informatie

Toelichting bij het arrest 7/2013 van het Grondwettelijk Hof inzake het beroep tot vernietiging van de zgn. Salduzwet

Toelichting bij het arrest 7/2013 van het Grondwettelijk Hof inzake het beroep tot vernietiging van de zgn. Salduzwet Orde van Vlaamse Balies www.advocaat.be NOTA Koningsstraat 148 B 1000 Brussel T +32 (0)2 227 54 70 F +32 (0)2 227 54 79 info@advocaat.be Toelichting bij het arrest 7/2013 van het Grondwettelijk Hof inzake

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 21 OKTOBER 2014 P.14.1512.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.14.1512.N I-II W R M T G, inverdenkinggestelde, aangehouden, eiser, met als raadslieden mr. Nina Van Eeckhaut en mr. Raan Colman,

Nadere informatie

Richtlijn inzake het recht op toegang tot een advocaat

Richtlijn inzake het recht op toegang tot een advocaat Richtlijn inzake het recht op toegang tot een advocaat Onderwerp Wet van 21 november 2016 (B.S. 24 november 2016) betreffende bepaalde rechten van personen die worden verhoord. Deze wet voorziet in de

Nadere informatie

Richtlijn inzake het recht op toegang tot een advocaat

Richtlijn inzake het recht op toegang tot een advocaat Richtlijn inzake het recht op toegang tot een advocaat Onderwerp Wet van 21 november 2016 (B.S. 24 november 2016) betreffende bepaalde rechten van personen die worden verhoord. Deze wet voorziet in de

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 29 MEI 2012 P.12.0878.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.12.0878.N M G M, inverdenkinggestelde, aangehouden, eiser, met als raadsman mr. Leslie Roelants, advocaat bij de balie te Antwerpen. I.

Nadere informatie

U bent gedagvaard. >voor de politierechtbank >voor de correctionele rechtbank. Wegwijs in justitie. In de hoofdrol bij justitie.

U bent gedagvaard. >voor de politierechtbank >voor de correctionele rechtbank. Wegwijs in justitie. In de hoofdrol bij justitie. Wegwijs in justitie In de hoofdrol bij justitie De instellingen Meer informatie Justitie in de praktijk Federale Overheidsdienst Justitie U bent gedagvaard >voor de politierechtbank >voor de correctionele

Nadere informatie

U wordt opgeroepen om te getuigen in een strafzaak. De oproepingsbrief vermeldt waar en wanneer u zich moet aanmelden.

U wordt opgeroepen om te getuigen in een strafzaak. De oproepingsbrief vermeldt waar en wanneer u zich moet aanmelden. U bent getuige Inleiding U wordt opgeroepen om te getuigen in een strafzaak. De oproepingsbrief vermeldt waar en wanneer u zich moet aanmelden. Deze brochure informeert u in grote lijnen over wat van u

Nadere informatie

De organisatie van het vertrouwelijk overleg

De organisatie van het vertrouwelijk overleg De organisatie van het vertrouwelijk overleg Marc Bockstaele, Hoofdcommissaris bij de federale gerechtelijke politie Gent Nationaal inhoudelijk coördinator van de cursussen verhoortechnieken Te bespreken:

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VLAAMSE TOEZICHTCOMMISSIE VOOR HET ELEKTRONISCHE BESTUURLIJKE GEGEVENSVERKEER

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VLAAMSE TOEZICHTCOMMISSIE VOOR HET ELEKTRONISCHE BESTUURLIJKE GEGEVENSVERKEER HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VLAAMSE TOEZICHTCOMMISSIE VOOR HET ELEKTRONISCHE BESTUURLIJKE GEGEVENSVERKEER Titel I. ALGEMENE BEPALINGEN Art. 1. De Vlaamse toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT DEONTOLOGISCHE CODE. van de Vlaamse volksvertegenwoordigers inzake dienstverlening aan de bevolking REGLEMENT VAN ORDE

VLAAMS PARLEMENT DEONTOLOGISCHE CODE. van de Vlaamse volksvertegenwoordigers inzake dienstverlening aan de bevolking REGLEMENT VAN ORDE Stuk 7-B (1998-1999) Nr. 1 VLAAMS PARLEMENT Zitting 1998-1999 17 maart 1999 DEONTOLOGISCHE CODE van de Vlaamse volksvertegenwoordigers inzake dienstverlening aan de bevolking REGLEMENT VAN ORDE van de

Nadere informatie

Rolnummer 5421. Arrest nr. 50/2013 van 28 maart 2013 A R R E S T

Rolnummer 5421. Arrest nr. 50/2013 van 28 maart 2013 A R R E S T Rolnummer 5421 Arrest nr. 50/2013 van 28 maart 2013 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 62, tweede lid, van het Wetboek van strafvordering, zoals ingevoegd bij artikel 3 van

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2016 475 Wet van 17 november 2016, houdende implementatie van richtlijn nr. 2013/48/EU van het Europees Parlement en de Raad van 22 oktober 2013 betreffende

Nadere informatie

De wet van 13 augustus 2011 in het kader van de verkeershandhaving.

De wet van 13 augustus 2011 in het kader van de verkeershandhaving. 1. Inleiding. De wet van 13 augustus 2011 in het kader van de verkeershandhaving. De wet van 13 augustus 2011 tot wijziging van het Wetboek van Strafvordering en van de wet van 20 juli 1990 betreffende

Nadere informatie

OMZENDBRIEF NR. COL 11/2018 VAN HET COLLEGE VAN PROCUREURS-

OMZENDBRIEF NR. COL 11/2018 VAN HET COLLEGE VAN PROCUREURS- 1 OMZENDBRIEF NR. COL 11/2018 VAN HET COLLEGE VAN PROCUREURS- GENERAAL BIJ DE HOVEN VAN BEROEP ADDENDUM 2 AAN DE OMZENDBRIEF COL 8/2011 BETREFFENDE DE ORGANISATIE VAN RECHT OP TOEGANG TOT EEN ADVOCAAT

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 9 APRIL 2013 P.12.2018.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.12.2018.N M F D, beklaagde, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Johan Verbist, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 1000

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 1 DECEMBER 2015 P.15.1508.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.15.1508.N E D C, inverdenkinggestelde, aangehouden, eiseres, met als raadsman mr. Lotte Van Hasselt, advocaat bij de balie te Antwerpen,

Nadere informatie

Ombudsdienst Consumentengeschillen Advocatuur OCA

Ombudsdienst Consumentengeschillen Advocatuur OCA Orde van Vlaamse Balies www.advocaat.be Procedurereglement Staatsbladsstraat 8 B 1000 Brussel T +32 (0)2 227 54 70 F +32 (0)2 227 54 79 info@advocaat.be ondernemingsnummer 0267.393.267 Ombudsdienst Consumentengeschillen

Nadere informatie

Bijstand door een advocaat vanaf het eerste verhoor

Bijstand door een advocaat vanaf het eerste verhoor Bijstand door een advocaat vanaf het eerste verhoor 1 Inleiding Introductie Vorming = toelichting van Salduz-wet en col 3 vuistregels in Salduz-praktijk: 1. Eerste reflex = overlopen mogelijkheden en consequenties

Nadere informatie

==================================================================== Artikel 1

==================================================================== Artikel 1 Intitulé : LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van enkele artikelen van het Wetboek van Strafvordering van Aruba (AB 1996 no. 75) inzake de verlening van toevoegingen in strafzaken

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Het recht van de verdachte op toegang tot rechtsbijstand

Hoofdstuk 1: Het recht van de verdachte op toegang tot rechtsbijstand Leidraad politieverhoor Hoofdstuk 1: Het recht van de verdachte op toegang tot rechtsbijstand Artikel 1: Consultatierecht en recht op rechtsbijstand tijdens de (politie)verhoren 1. De verdachte wordt de

Nadere informatie

Wet van 21 november 2016 betreffende bepaalde rechten van personen die worden verhoord

Wet van 21 november 2016 betreffende bepaalde rechten van personen die worden verhoord Wet van 21 november 2016 betreffende bepaalde rechten van personen die worden verhoord Y. LIEGEOIS, (ere) procureur-generaal en eerste advocaat generaal bij het hof van beroep te Antwerpen, hoofdcoördinator

Nadere informatie

DE PROCEDURE IN TUCHTZAKEN VAN DE ORDE DER GENEESHEREN

DE PROCEDURE IN TUCHTZAKEN VAN DE ORDE DER GENEESHEREN DE PROCEDURE IN TUCHTZAKEN VAN DE ORDE DER GENEESHEREN Inleiding. Nico Biesmans, Magistraat-assessor Provinciale Raad van Antwerpen Bij de oprichting van de Orde der Geneesheren heeft de wetgever het toezicht

Nadere informatie

RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG LIMBURG

RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG LIMBURG RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG LIMBURG PROTOCOL IN CORRECTIONELE ZAKEN De voorzitter van de rechtbank, de procureur des Konings, de stafhouders van de balies Hasselt en Tongeren en de hoofdgriffier sluiten

Nadere informatie

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Afdeling openbaarheid van bestuur 21 maart 2011 ADVIES 2011-102 over de weigering om toegang te verlenen tot het volledige fiscaal

Nadere informatie

Gezien het nader rapport van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van, nr. ;

Gezien het nader rapport van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van, nr. ; Besluit van, tot wijziging van het Besluit vergoedingen rechtsbijstand 2000 in verband met een vergoeding voor de beurtelingse verlening van rechtsbijstand in het kader van politieverhoren Op de voordracht

Nadere informatie

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Afdeling openbaarheid van bestuur 16 mei 2011 ADVIES 2011-265 over de weigering om toegang te verlenen tot het volledige fiscaal dossier

Nadere informatie

Klachtenregeling REVACARE Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Klachtenregeling REVACARE Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Klachtenregeling REVACARE Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. zorgaanbieder : Recacare; b. raad van bestuur

Nadere informatie

STRAFRECHTELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID VAN MINISTERS. Wet van 25 juni 1998 tot regeling van de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van ministers 1

STRAFRECHTELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID VAN MINISTERS. Wet van 25 juni 1998 tot regeling van de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van ministers 1 STRAFRECHTELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID VAN MINISTERS Wet van 25 juni 1998 tot regeling van de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van ministers 1 TITEL I TOEPASSINGSGEBIED Artikel 1 Deze wet regelt een

Nadere informatie

Klachtenregeling Buurtzorg Kraam - juni 2019

Klachtenregeling Buurtzorg Kraam - juni 2019 Klachtenregeling Buurtzorg Kraam - juni 2019 Artikel 1 Begripsomschrijvingen Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: Zorgaanbieder Raad van Bestuur Klachtencommissie Client Klacht Klager

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 27 OKTOBER 2015 P.15.1346.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.15.1346.N S S, inverdenkinggestelde, aangehouden, eiser, met als raadsman mr. Jean Marie De Meester, advocaat bij de balie te Brugge.

Nadere informatie

TREINONGEVAL BUIZINGEN: INFORMATIEVE NOTA Fase raadkamer

TREINONGEVAL BUIZINGEN: INFORMATIEVE NOTA Fase raadkamer TREINONGEVAL BUIZINGEN: INFORMATIEVE NOTA Fase raadkamer In het gerechtelijk dossier dat werd geopend naar aanleiding van het treinongeval in Buizingen op 15 februari 2010, hebt u zich burgerlijke partij

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 30 143 Wijziging van het Wetboek van Strafvordering ter versterking van de positie van het slachtoffer in het strafproces Nr. 2 VOORSTEL VAN WET

Nadere informatie

Minderjarige verdachten genieten een onvoorwaardelijk recht op toegang tot een advocaat, zonder mogelijkheid van afstand

Minderjarige verdachten genieten een onvoorwaardelijk recht op toegang tot een advocaat, zonder mogelijkheid van afstand Orde van Vlaamse Balies www.advocaat.be STANDPUNT Staatsbladsstraat 8 B 1000 Brussel T +32 (0)2 227 54 70 F +32 (0)2 227 54 79 info@advocaat.be ondernemingsnummer 0267.393.267 Minderjarige verdachten genieten

Nadere informatie

Voorstel van wet. Artikel 1

Voorstel van wet. Artikel 1 Regels strekkende tot het opleggen van een tijdelijk huisverbod aan personen van wie een ernstige dreiging van huiselijk geweld uitgaat (Wet tijdelijk huisverbod) Voorstel van wet Wij Beatrix, bij de gratie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 35 116 Wijziging van het Wetboek van Strafvordering en de Overleveringswet ter implementatie van richtlijn nr. 2016/800/EU van het Europees Parlement

Nadere informatie

Hoe kan de bijstand van een advocaat in de praktijk geregeld worden?

Hoe kan de bijstand van een advocaat in de praktijk geregeld worden? Hoe kan de bijstand van een advocaat in de praktijk geregeld worden? Preadvies Laurens van Puyenbroeck & Gert Vermeulen Brussel, 12 juni 2009 1 I. Inleiding Bijstand advocaat conferentie Brussel 12 juni

Nadere informatie

Klachtenprotocol Kinderopvang De 5

Klachtenprotocol Kinderopvang De 5 Klachtenprotocol Kinderopvang De 5 Versie 10-11-2016 2 Klachtenprotocol Kinderopvang De 5 Inhoudsopgave Toepassingsgebied 3 Begripsbepaling 3 Doelstelling van de klachtenregeling 2 Samenstelling, benoeming

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 20 OKTOBER 2015 P.15.0789.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.15.0789.N I F E M, met als raadsman mr. Luk Delbrouck, advocaat bij de balie te Hasselt, II O A, met als raadsman mr. John Maes, advocaat

Nadere informatie

EVALUATIE SALDUZ WET. Eindrapport: Bijlagen

EVALUATIE SALDUZ WET. Eindrapport: Bijlagen EVALUATIE SALDUZ WET Eindrapport: Bijlagen Hildegard PENNE (sponsor) An RAES (projectleider) Saaske DE KEULENAER Ariane DELADRIERE Marie FRANSSENS Emilie DEVEUX Kris DECRAMER Salih SIVRI 15 februari 2013

Nadere informatie

PROCEDUREREGLEMENT VAN HET VLAAMS DOPINGTRIBUNAAL (Goedgekeurd door de Raad van Bestuur van Vlaams Dopingtribunaal vzw 03.12.09)

PROCEDUREREGLEMENT VAN HET VLAAMS DOPINGTRIBUNAAL (Goedgekeurd door de Raad van Bestuur van Vlaams Dopingtribunaal vzw 03.12.09) Artikel 1. PROCEDUREREGLEMENT VAN HET VLAAMS DOPINGTRIBUNAAL (Goedgekeurd door de Raad van Bestuur van Vlaams Dopingtribunaal vzw 03.12.09) Titel I. De instellingen. Er bestaat een Disciplinaire Commissie

Nadere informatie

EVALUATIE VAN 1 JAAR SALDUZ- WET

EVALUATIE VAN 1 JAAR SALDUZ- WET EVALUATIE VAN 1 JAAR SALDUZ- WET Conclusie en aanbevelingen Studiedag «t Salduz beter gaan?! Hoe de toekomstige EU-richtlijnen implementeren in onze regelgeving?» 27 maart 2013 DSB An RAES VASTSTELLINGEN

Nadere informatie

POSITION PAPER SALDUZ

POSITION PAPER SALDUZ POSITION PAPER SALDUZ DE SALDUZ-WET De Salduz-wet 1 voorziet in nieuwe regels met betrekking tot het verhoor van getuigen en verdachten en is het gevolg van een arrest van het Europees Hof voor de Rechten

Nadere informatie

Rapport. Een onderzoek naar een klacht over de Raad voor Rechtsbijstand.

Rapport. Een onderzoek naar een klacht over de Raad voor Rechtsbijstand. Rapport Een onderzoek naar een klacht over de Raad voor Rechtsbijstand. Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over de Raad voor Rechtsbijstand gegrond. Datum: 12 december 2016 Rapport: 2016/114

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 14 MAART 2012 P.12.0404.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.12.0404.F J. N., Mrs. Thibault Maudoux, advocaten bij de balie te Namen, en Caroline Brotcorne, advocaat bij de balie te Brussel. I.

Nadere informatie

Wet van 11 april 1994 betreffende de openbaarheid van bestuur

Wet van 11 april 1994 betreffende de openbaarheid van bestuur Wet van 11 april 1994 betreffende de openbaarheid van bestuur Hoofdstuk I - Algemene bepalingen Art. 1. Deze wet is van toepassing: a) op de federale administratieve overheden; b) op de administratieve

Nadere informatie

EVALUATIE VAN 1 JAAR SALDUZ- WET

EVALUATIE VAN 1 JAAR SALDUZ- WET EVALUATIE VAN 1 JAAR SALDUZ- WET Kwalitatief luik: de verdachten Studiedag «t Salduz beter gaan?! Hoe de toekomstige EU-richtlijnen implementeren in onze regelgeving?» 27 maart 2013 DSB Kris DECRAMER Inleiding

Nadere informatie

GEMEENTELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES

GEMEENTELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES GEMEENTELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES Zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van Hamme van 18 juni 2014. HOOFDSTUK 1: TOEPASSINGSGEBIED... 2 HOOFDSTUK 2: SANCTIES... 2 AFDELING 1:

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 22 APRIL 2015 P.15.0073.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.15.0073.F 1. P. D., 2. L. D., Mrs. Jean-Pierre Dardenne, advocaat bij de balie te Charleroi, en Régine Ceulemans, advocaat bij de balie

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE VAN DE COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR

REGLEMENT VAN ORDE VAN DE COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR REGLEMENT VAN ORDE VAN DE COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR TITEL 1. Definities Artikel 1. Voor de toepassing van het reglement van orde wordt verstaan onder: 1 het decreet: het decreet van 13 juli 2001 betreffende

Nadere informatie

Klachtenregeling Buurtzorg Nederland

Klachtenregeling Buurtzorg Nederland Klachtenregeling Buurtzorg Nederland Artikel 1 Begripsomschrijvingen Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. Zorgaanbieder : Stichting Buurtzorg Nederland b. Raad van Bestuur : Raad

Nadere informatie

Procedurereglement met betrekking tot de Ombudsdienst van de advocaten van de Orde van Franstalige en Duitstalige balies

Procedurereglement met betrekking tot de Ombudsdienst van de advocaten van de Orde van Franstalige en Duitstalige balies Procedurereglement met betrekking tot de Ombudsdienst van de advocaten van de Orde van Franstalige en Duitstalige balies Artikel 1. Voorwerp van het procedurereglement Onderhavig reglement regelt de procedure

Nadere informatie

Collège des procureurs généraux. College van procureursgeneraal CIRCULAIRE N 8/2011 DU COLLEGE DES PROCUREURS GENERAUX PRES LES COURS D APPEL

Collège des procureurs généraux. College van procureursgeneraal CIRCULAIRE N 8/2011 DU COLLEGE DES PROCUREURS GENERAUX PRES LES COURS D APPEL College van procureursgeneraal Collège des procureurs généraux Brussel, 23 september 2011 Bruxelles, le 23 septembre 2011 OMZENDBRIEF NR. 8/2011 VAN HET COLLEGE VAN PROCUREURS-GENERAAL BIJ DE HOVEN VAN

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2002 Nr. 29

GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2002 Nr. 29 GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2002 Nr. 29 VERORDENING over het recht van onderzoek. (raadsbesluit van 28 november 2002) De raad der gemeente Utrecht gelet op het voorstel van b. en w. d.d. 14 november 2002

Nadere informatie

WIJ BEATRIX, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

WIJ BEATRIX, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. WET van 11 december 1980, houdende uitvoering van het op 18 maart 1970 te 's- Gravenhage tot stand gekomen Verdrag inzake de verkrijging van bewijs in het buitenland in burgerlijke en in handelszaken WIJ

Nadere informatie

Rapport. Oordeel. Op basis van het onderzoek vindt de Nationale ombudsman de klacht over het Openbaar Ministerie gegrond.

Rapport. Oordeel. Op basis van het onderzoek vindt de Nationale ombudsman de klacht over het Openbaar Ministerie gegrond. Rapport Een onderzoek naar klachten over het niet eerder seponeren van een strafzaak en over het doorsturen van een verzoek om schadevergoeding naar de rechtbank. Oordeel Op basis van het onderzoek vindt

Nadere informatie

Verordening Onderzoeksrecht van Provinciale Staten 2007

Verordening Onderzoeksrecht van Provinciale Staten 2007 Verordening Onderzoeksrecht van Provinciale Staten 2007 Artikel 1 Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. onderzoek: onderzoek als bedoeld in artikel 151a tot en met 151f van de Provinciewet;

Nadere informatie

VERSLAG AAN DE KONING

VERSLAG AAN DE KONING 2 APRIL 2003. - Koninklijk besluit houdende vaststelling van de wijze waarop de wilsverklaring inzake euthanasie wordt opgesteld, herbevestigd, herzien of ingetrokken Sire, 1. Context VERSLAG AAN DE KONING

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de Federale Deontologische Commissie aangenomen op 8 september 2016

Huishoudelijk reglement van de Federale Deontologische Commissie aangenomen op 8 september 2016 Huishoudelijk reglement van de Federale Deontologische Commissie aangenomen op 8 september 2016 Artikel 1 Dit huishoudelijk reglement bepaalt de werking en de nadere regels volgens dewelke de Federale

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 8 MEI 2012 P.11.1908.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.11.1908.N I R. L. M. P., inverdenkinggestelde. eiser, met als raadsman mr. Michaël Verstraeten, advocaat bij de balie te Gent. II M. G.

Nadere informatie

De wet van 20 juli 1990 betreffende de voorlopige hechtenis

De wet van 20 juli 1990 betreffende de voorlopige hechtenis De wet van 20 juli 1990 betreffende de voorlopige hechtenis Bijgewerkt tot 1 december 2017 KnopsPublishing Sint-Antoniusstraat 22 2200 Herentals T: +32 9 233 34 20 info@ www. WET VAN 20 JULI 1990 BETREFFENDE

Nadere informatie

Protocol. Klachtencommissie. Autimaat B.V.

Protocol. Klachtencommissie. Autimaat B.V. Protocol Klachtencommissie Autimaat B.V. Doetinchem December 2011 Protocol van de klachtencommissie van Autimaat B.V. Inhoudsopgave Toepassingsgebied 3 Begripsbepaling 3 Doelstelling van de klachtenregeling

Nadere informatie

Procedure voor het melden van een veronderstelde integriteitsschending in de federale administratieve overheid door haar personeelsleden

Procedure voor het melden van een veronderstelde integriteitsschending in de federale administratieve overheid door haar personeelsleden Procedure voor het melden van een veronderstelde integriteitsschending in de federale administratieve overheid door haar personeelsleden Wie kan melden? - Elk statutair personeelslid, elke stagiair of

Nadere informatie

Klachtenregeling Jeugdwet

Klachtenregeling Jeugdwet Klachtenregeling Jeugdwet Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. cliënt : een jeugdige; een ouder; een ouder zonder

Nadere informatie

Hoofdstuk 9 Awb: Klachtbehandeling

Hoofdstuk 9 Awb: Klachtbehandeling Hoofdstuk 9 Awb: Klachtbehandeling Titel 9.1. Klachtbehandeling door een bestuursorgaan Afdeling 9.1.1. Algemene bepalingen Art. 9:1. 1. Een ieder heeft het recht om over de wijze waarop een bestuursorgaan

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 421 Wet van 9 oktober 2008, houdende regels strekkende tot het opleggen van een tijdelijk huisverbod aan personen van wie een ernstige dreiging

Nadere informatie

Procedurereglement op de Gemeentelijke administratieve sancties

Procedurereglement op de Gemeentelijke administratieve sancties REGLEMENT Procedurereglement op de Gemeentelijke administratieve sancties Hoofdstuk 1: Toepassingsgebied, vaststellingsmodaliteiten en aangewezen ambtenaar Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel

Nadere informatie

De raad zendt hiervan binnen achtenveertig uren een afschrift aan de bestendige deputatie van de provincieraad.

De raad zendt hiervan binnen achtenveertig uren een afschrift aan de bestendige deputatie van de provincieraad. DE NIEUWE GEMEENTEWET ( Laatste aanpassing : Wet van 25 april 2007 - B.S. 11 mei 2007 ) Titel II - Bevoegdheden Hoofdstuk I - Bevoegdheden van de gemeenteraad Art. 117. [ ] (Art. 117 gewijzigd bij W. 27.5.1989

Nadere informatie

Klachtenregeling. Klachtenregeling Sensa Zorg versie 1.0

Klachtenregeling. Klachtenregeling Sensa Zorg versie 1.0 Klachtenregeling 1 Voorwoord Deze klachtenregeling bevat informatie over hoe Sensa Zorg onvrede en klachten van cliënten behandeld. Sensa Zorg streeft ernaar een passende oplossing te vinden voor de cliënten.

Nadere informatie

Klachtenregeling Stichting TCCN

Klachtenregeling Stichting TCCN Stichting TCCN Koornbeursweg 71 8442 DJ Heerenveen 085-489 44 55 Versie: januari 2013 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan

Nadere informatie

2. De raadsman informeert zijn cliënt adequaat over het verloop van het strafproces en over diens rechten en bevoegdheden.

2. De raadsman informeert zijn cliënt adequaat over het verloop van het strafproces en over diens rechten en bevoegdheden. RAADSMAN BIJ POLITIEVERHOOR: PROTOCOL Inleiding Dit protocol beoogt aan te geven door welke uitgangspunten de raadsman zich laat leiden bij de wijze waarop hij (of zij) zijn rol tijdens een (politie)verhoor

Nadere informatie

HOOFDSTUK XI. Echtscheiding, scheiding van tafel en bed en scheiding van goederen

HOOFDSTUK XI. Echtscheiding, scheiding van tafel en bed en scheiding van goederen GERECHTELIJK WETBOEK - Deel IV : BURGERLIJKE RECHTSPLEGING. HOOFDSTUK XI. Echtscheiding, scheiding van tafel en bed en scheiding van goederen Afdeling II. Echtscheiding door onderlinge toestemming. Art.

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2013 250 Wet van 5 juni 2013 tot implementatie van kaderbesluit 2009/829/JBZ van de Raad van de Europese Unie van 23 oktober 2009 inzake de toepassing

Nadere informatie

Klachtenregeling Wlz en Wmo

Klachtenregeling Wlz en Wmo Klachtenregeling Wlz en Wmo Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. cliënt : natuurlijke persoon die zorg of maatschappelijke

Nadere informatie

Klachtenregeling Virenze

Klachtenregeling Virenze Status Definitief Pagina 1 van 5 Klachtenregeling Virenze Artikel 1: begripsomschrijvingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. De instelling: alle onder Virenze ressorterende bedrijfsonderdelen en

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 14 JANUARI 2014 P.13.1332.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.13.1332.N J E C, beklaagde, aangehouden, eiser, met als raadsman mr. Gert Warson, advocaat bij de balie te Brussel. I. RECHTSPLEGING

Nadere informatie

Extracten van het wetboek van vennootschappen

Extracten van het wetboek van vennootschappen Extracten van het wetboek van vennootschappen Art. 533bis. [ 1 1. De oproepingen tot de algemene vergadering van een vennootschap waarvan de aandelen zijn toegelaten tot de verhandeling op een markt als

Nadere informatie

Klokkenluiderregeling NWO-werkgever. Inleiding

Klokkenluiderregeling NWO-werkgever. Inleiding Klokkenluiderregeling NWO-werkgever Inleiding Voor NWO is integriteit in doen en laten een essentiële voorwaarde om haar wettelijke taakstelling te kunnen uitvoeren. Integriteit begint bij integer gedrag

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» SCSZ/09/028 BERAADSLAGING NR 07/059 VAN 6 NOVEMBER 2007, GEWIJZIGD OP 7 APRIL 2009, MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING

Nadere informatie

Orde van Vlaamse Balies

Orde van Vlaamse Balies Orde van Vlaamse Balies www.advocaat.be Koningsstraat 148 B 1000 Brussel T +32 (0)2 227 54 70 F +32 (0)2 227 54 79 info@advocaat.be Ontwerp van wetsvoorstel van de heer Raf Terwingen aangaande de derdenrekening

Nadere informatie

Datum Januari 2017 Versie 2.0 Pagina s 10 (inclusief voorpagina) Klachtenregeling

Datum Januari 2017 Versie 2.0 Pagina s 10 (inclusief voorpagina) Klachtenregeling Datum Januari 2017 Versie 2.0 Pagina s 10 (inclusief voorpagina) Klachtenregeling Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 31bis;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 31bis; 1/8 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 98/2014 van 19 november 2014 Betreft: Aanvraag van de Nationale Bank van België (NBB) om toegang te krijgen tot het Rijksregister en het Rijksregisternummer

Nadere informatie

PROTOCOL TOT WIJZIGING VAN DE OVEREENKOMST TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIË DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND TOT VOORKOMING VAN DUBBELE BELASTING

PROTOCOL TOT WIJZIGING VAN DE OVEREENKOMST TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIË DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND TOT VOORKOMING VAN DUBBELE BELASTING PROTOCOL TOT WIJZIGING VAN DE OVEREENKOMST TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIË EN DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND TOT VOORKOMING VAN DUBBELE BELASTING EN TOT REGELING VAN SOMMIGE ANDERE AANGELEGENHEDEN INZAKE BELASTINGEN

Nadere informatie

Klachtenreglement Bijzondere Zorg Midden Nederland

Klachtenreglement Bijzondere Zorg Midden Nederland Klachtenreglement Bijzondere Zorg Midden Nederland Steynlaan 45, 3701 EB Zeist KvK 65697472 bank NL28ABNA0495571601 Inhoud Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 3 Artikel 1 Begripsomschrijvingen... 4 Artikel

Nadere informatie

De wet van 20 juli 1990 op de voorlopige hechtenis: begrip, evolutie en toepassingsgebied (D. De Wolf)... 19

De wet van 20 juli 1990 op de voorlopige hechtenis: begrip, evolutie en toepassingsgebied (D. De Wolf)... 19 INHOUD INLEIDING... 19 De wet van 20 juli 1990 op de voorlopige hechtenis: begrip, evolutie en toepassingsgebied (D. De Wolf)... 19 Inhoud... 19 Kernbibliografie... 19 Over wetten vóór 1990... 20 Over

Nadere informatie

Bemiddelingsreglement van de Vlaamse Organisatie voor Bemiddeling en Arbitrage VOBA

Bemiddelingsreglement van de Vlaamse Organisatie voor Bemiddeling en Arbitrage VOBA Bemiddelingsreglement van de Vlaamse Organisatie voor Bemiddeling en Arbitrage VOBA De Vlaamse Organisatie voor Bemiddeling en Arbitrage ( afgekort VOBA ) is een vereniging zonder winstoogmerk, met zetel

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie juridische zaken. aan de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken

EUROPEES PARLEMENT. Commissie juridische zaken. aan de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken EUROPEES PARLEMENT 2004 ««««««««««««Commissie juridische zaken 2009 VOORLOPIGE VERSIE 2004/0113(CNS) 22.12.2004 ONTWERPADVIES van de Commissie juridische zaken aan de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie

Nadere informatie

Betreft: wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 26 juni 1990 betreffende de bescherming van de persoon van de geesteszieke (CO-A )

Betreft: wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 26 juni 1990 betreffende de bescherming van de persoon van de geesteszieke (CO-A ) 1/8 Advies nr. 17/2016 van 27 april 2016 Betreft: wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 26 juni 1990 betreffende de bescherming van de persoon van de geesteszieke (CO-A-2016-012) De Commissie voor

Nadere informatie

1.2 De klacht: Een gemotiveerde uiting van ontevredenheid over een concrete gedraging van personen werkzaam bij de zorgaanbieder en haar partners.

1.2 De klacht: Een gemotiveerde uiting van ontevredenheid over een concrete gedraging van personen werkzaam bij de zorgaanbieder en haar partners. Klachtenreglement Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijving 1.1 De zorgaanbieder: Gezinssupport.nu. 1.2 De klacht: Een gemotiveerde uiting van ontevredenheid over een concrete gedraging van personen

Nadere informatie

1. De klachtencommissie heeft tenminste drie leden, waaronder de voorzitter en de plaatsvervangend voorzitter.

1. De klachtencommissie heeft tenminste drie leden, waaronder de voorzitter en de plaatsvervangend voorzitter. Hoofdstuk 3 De klachtencommissie Artikel 5 Klachtencommissie 1. De deelnemende Raden van Bestuur brengen de klachtenbehandeling onder bij de door hen ingestelde Klachtencommissie Verzorging en Verpleging

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/08/133 BERAADSLAGING NR. 08/039 VAN 1 JULI 2008 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS UIT

Nadere informatie

Gelet op het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, zoals gewijzigd bij decreet van 2 juni 2006, inzonderheid op de artikelen 129, 136 en 143;

Gelet op het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, zoals gewijzigd bij decreet van 2 juni 2006, inzonderheid op de artikelen 129, 136 en 143; Page 1 of 6 Opschrift Besluit van de Vlaamse Regering [houdende vaststelling van de tuchtprocedure voor het statutaire gemeentepersoneel ter uitvoering van artikel 129, 136 en 143 van het Gemeentedecreet,

Nadere informatie

OFZ Klachtenreglement

OFZ Klachtenreglement OFZ Klachtenreglement Inhoud 1. DEFINITIES... 3 Artikel 1... 3 2. KLACHTENCOMMISSIE... 4 Artikel 2... 4 Artikel 3... 4 3. HET INDIENEN VAN EEN KLACHT... 4 Artikel 4... 4 4. BEMIDDELING... 6 Artikel 5...

Nadere informatie

GEDRAGSREGELS VAN DE RECHTSBIJSTANDSVERZEKERAAR

GEDRAGSREGELS VAN DE RECHTSBIJSTANDSVERZEKERAAR Versie juni 2014 GEDRAGSREGELS VAN DE RECHTSBIJSTANDSVERZEKERAAR VOORWOORD Deze gedragscode legt de regels vast die de rechtsbijstandsverzekeraars ten aanzien van de consument in acht zullen nemen. De

Nadere informatie

Reglement over de werking van de dienst van de Ombudsvrouw/man

Reglement over de werking van de dienst van de Ombudsvrouw/man Reglement over de werking van de dienst van de Ombudsvrouw/man Goedgekeurd in de gemeenteraad van 25 april 2016 Bekendgemaakt op 27 april 2016 Inhoudstafel Artikel 1. Doel... 1 Artikel 2. Definities...

Nadere informatie