Hoe verder na 23 dingen? Een inventarisatie van toepassingen, varianten en aanvullingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe verder na 23 dingen? Een inventarisatie van toepassingen, varianten en aanvullingen"

Transcriptie

1 Hoe verder na 23 dingen? Een inventarisatie van toepassingen, varianten en aanvullingen

2 Hoe verder na 23 dingen? Een inventarisatie van toepassingen, varianten en aanvullingen Colofon Uitgave Brabantse Netwerk Bibliotheek Oplage 500 exemplaren Februari 2010, eerste druk Projectbegeleiding Cubiss Tekst Jeroen van Beijnen (Cubiss) Tanja Zweerts (bibliotheek De Meierij) Carla Bellaard (Theek 5) Anita Smits (bibliotheek Het Markiezaat) Vormgeving Cubiss Op deze uitgave is de volgende licentie van toepassing: Creative Commons Naamsmelding -Niet-commercieel - Gelijk delen 1 Hoe verder na 23 dingen?

3

4 Inleiding Taal is een communicatiesysteem dat betekenis weergeeft. We gebruiken taal om te spreken, te luisteren, te lezen en te schrijven. Zo maken we onze wensen kenbaar, vertellen, vragen we iets of uiten onze gevoelens. We kennen vele soorten taal. Gebarentaal, lichaamstaal, straattaal, juridische taal, bargoens, Algemeen Beschaafd Nederlands en gezever Bibliotheken zijn van taal, van heel veel taal. Die taal is steeds in ontwikkeling. Er komt nu nieuwe taal op ons pad. Ineens opent zich een andere wereld. Bloggen, netvibes, wiki, twitter, rss feeds Begrippen die geïntegreerd raken in onze omgeving, waar een gedeelte van onze klanten gebruik van maken en waar we als bibliotheken nog weinig kennis van hebben genomen. Daarom besloot de Brabantse commissie HRM en Bedrijfsvoering van de vereniging van Brabantse bibliotheken de cursus 23 dingen beschikbaar te stellen voor het Brabantse bibliotheek netwerk. En terwijl we nu bezig zijn met 23 dingen om ons gezamenlijk de nieuwe taal eigen te maken, dient zich de volgende vraag alweer aan. Want het aanleren van 23 dingen op zich is niet voldoende. Belangrijker is de vraag: wat gaan we met die opgedane kennis doen? Oftewel: hoe verder na 23 dingen? Vandaar dat de commissie besloot tot deze publicatie. Daarnaast blijven we actief zoeken naar toepassingen en we blijven nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen. Zodat we blijven werken aan de ontwikkeling onze digi-taal! Maria van Iersel, voorzitter commissie HRM en Bedrijfsvoering i-net :-)) (bron: smstaal.nl) 3 Hoe verder na 23 dingen?

5 4 Hoe verder na 23 dingen?

6 Voorwoord In 1996 startte ik met het geven van internettrainingen. Dit was een tijd waarin het internet nog in kaart werd gebracht door Yahoo! en het Nederlandse deel door Nl-menu. Het was de tijd dat AltaVista de belangrijkste zoekmachine was en het was de tijd dat bij bibliotheekmedewerkers het besef opkwam dat de manier waarop zij informatie zochten voor de gebruikers van de bibliotheek, wel eens behoorlijk anders zou kunnen worden. Jarenlang heb ik met ongelooflijk veel plezier honderden bibliotheekmedewerkers kennis laten maken met hun eerste schreden op het web en later, met nieuwe mogelijkheden om snel informatie te vinden met allerlei zoekmachines. Ergens in 2007 kwam ik via de weblog van mijn Amerikaanse collega trainer en webpionier Michael Stephens, op het spoor van een online cursusprogramma dat de titel droeg Learning 2.0. In 23 Things leerden de bibliotheekmedewerkers van de Public Library of Charlotte & Mecklenburg County (North Carolina) onder leiding van Helene Blowers over allerlei hippe dingen als weblogs, YouTube, podcasting, RSS en sociale netwerken. 23 Things, de naam waaronder het programma bekender werd, beleefde een ware opmars in de VS. Door de reacties die ik las van de mensen die 23 Things hadden doorlopen, raakte ik er steeds meer van overtuigd dat de gehanteerde lesmethodiek een bijzonder goede manier was om grote groepen mensen in korte tijd met toepassingen en websites te laten kennismaken die als gemeenschappelijke kenmerk hadden: delen, samenwerken en communicatie. Zie hier Web 2.0, oftewel het interactieve web, een ontwikkeling van het internet die zich sinds 2005 afspeelde en die het gebruik van het internet door mensen, organisaties en bedrijven drastisch heeft veranderd. Individuen hebben nieuwe mogelijkheden gekregen om zich op het web te uiten en organisaties en bedrijven zien steeds meer de noodzaak om burgers te betrekken bij hun diensten en producten door de dialoog met hen aan te gaan. 5 Hoe verder na 23 dingen?

7 Toen ik in oktober 2007 in London, tijdens de Internet Librarian International conferentie, de gelegenheid had om met Helene Blowers te lunchen, trof ik een bevlogen vrouw aan. Ze vertelde vol enthousiasme over cursisten die zich ontwikkelden van redelijk digibeet tot ervaren bloggers. Van bibliotheken in desolate gebieden die, door gebruikmaking van sociale netwerken, op andere manieren in contact wisten te komen met hun gebruikers. Maar vooral sprak Helene over het feit dat de deelnemers doordrongen raakten van het feit dat de (digitale) wereld zo hard aan het veranderen is en dat de bibliotheekgebruikers dat ook doen. Om mee te gaan in die ontwikkelingen, om contact te blijven houden met die gebruikers en om hen niet te verliezen, moeten de bibliotheken en de mensen die er werken wel mee veranderen. En snel ook! De succesvol gebleken methode om te leren was een verrassing: spelen! 23 Things is gepubliceerd onder de zogenaamde Creative Commons Licentie, wat er in grote lijnen op neerkomt dat een werk vrijelijk mag worden verspreid, bewerkt en gebruikt na toestemming van de maker. Dat is wat Helene me gaf, zodat ik me dankzij de Vereniging van Openbare Bibliotheken aan een vertaling kon wijden, maar ook aan een omzetting naar de Nederlandse situatie. Begin 2008 was de Bibliotheek Gouda in Nederland de eerste bibliotheek die het 23 Dingen doorliep en het wekte bij mij nauwelijks enige verbazing dat het concept ook bij ons werkte. Individueel, wel met de steun van de groep en een meelerende mentor-in-huis, beschrijven deelnemers in eigen woorden hoe zij over Web 2.0 toepassingen en trends denken, maar pas nadat zij er praktische ervaring mee hebben opgedaan, spelenderwijs en door zelf ontdekkingen te doen. Die reflectie inspireert mensen om met ideeën te komen die met geringe middelen in de bibliotheek gerealiseerd kunnen worden. Management en directie die in veel bibliotheken overigens ook meedoen krijgen als het ware kant en klare suggesties toegereikt, waar ze alleen maar ja, ga je gang op hoeven te zeggen. Inmiddels zijn we twee jaar verder en heeft het 23 Dingen programma zich als een olievlek verspreid over de Nederlandse en Vlaamse bibliotheken. Duizenden medewerkers hebben het programma doorlopen en er zijn nieuwe varianten ontstaan voor de archiefwereld, het onderwijsveld, de politie en het einde van die groei is nog niet in zicht. Allemaal onder dezelfde Creative Commons Licentie, dat er mede voor zorgt dat zovelen in de branche met deze vorm van leren kennis kunnen nemen van en ervaring opdoen met Web Hoe verder na 23 dingen?

8 Bibliotheken die zich aan de 23 Dingen hebben gewijd, zijn gaan ontdekken dat door de inzet van typische Web 2.0 tools andere manieren van (samen)werken tot stand kunnen komen. Dat er interactie kan ontstaan met bibliotheekgebruikers en dat zij met hen in contact kunnen komen in hùn digitale domeinen. Ik ben er trots op dat bibliotheekmedewerkers hebben laten zien dat zij in staat zijn om mee te veranderen met hun gebruikers. En dat zij in staat zijn om in teamverband nieuwe digitale toepassingen te ontwikkelen, zowel naar binnen- als naar buiten gericht. Maar het mooiste van alles ervaar ik, elke keer weer, bij het lezen van de blogberichten over Ding #23. Als ik dan lees over dingen als persoonlijk gegroeid, gestegen in aanzien binnen de familie, veel geleerd en klaar voor de volgende trends, kan ik niet anders dan glimlachen en denken je hebt het toch maar helemaal zelf gedaan. 23 Dingen heeft je daarbij geholpen, maar de credits gaan naar jou!. Ik wil afsluiten met twee woorden, die ik richt tot hen die afgezwaaid zijn en de bibliotheken waar zij werken: BLIJF SPELEN. Rob Coers Coers Internet Trainingen (http://www.robcoers.nl) Geldrop, Hoe verder na 23 dingen?

9 8 Hoe verder na 23 dingen?

10 Inhoud 1. De 23 dingen Toepassingen Bieb Blog Vlissingen Boekenblogs Weblog dommeldal dagen Een widget van een RSS-feed maken Netvibes Universum CMB Groningen Netvibes binnen de politie Nationaal archief op Flickr Delicious account tijdschrift Mediacoach Wiki als kenniscentrum Wiki als Content Management Systeem Bijeenkomsten organiseren d.m.v. een wiki Twitterende bibliotheek RSS-feed twitteren Google sites als CMS Inschrijfformulier via Google docs Google apps in de bibliotheek Bijeenkomsten live uitzenden via Ustream Veel gestelde vragen op YouTube Recruitment via internet 55 9 Hoe verder na 23 dingen?

11 2.21 Ning als intranet Bedrijfsplan op bibliotheek Boekenlijst via Librarything Varianten onderwijs dingen dingen voor de politie dingen Vlaanderen dingen voor musea dingen voor archieven archief dingen Cursus web 2.0 met 23 dingen OVC dingen I&M Dinge Duitsland UBA Spoetnik dingen leiden Theek5 s blog Een Digitale Ontmoeting dingen voor docenten dingen voor ambtenaren Twente digigingen Dingen HvA Hoe verder na 23 dingen?

12 4. Varianten in ontwikkeling edingen Web 2.0 voor laaggeletterden onderwijsdingen PO onderwijsdingen Speeltijd Digitaal publiceren Screencasts maken Online presenteren Online presenteren II Online poster maken Mindmappen Games maken D fotocollage Hoe verder na 23 dingen?

13 12 Hoe verder na 23 dingen?

14 1. De 23 dingen Het web 2.0 is constant aan verandering onderhevig, daarom worden de 23 dingen ook aangepast om zo met deze veranderingen mee te gaan. In deze publicatie wordt uitgegaan van de 23 oefeningen zoals deze op 23 januari 2010 in de cursus 23 dingen aangeboden werden. Introductie # 1 Lees deze weblog en ontdek waar deze cursus over gaat Bloggen # 2 Richt je eigen weblog in en plaats je eerste berichten # 3 Meld je weblog aan en begin je ontdekkingsreis RSS en RSS feeds vinden # 4 Maak je leven eenvoudiger met RSS # 5 RSS feeds vinden Foto s en spelen met afbeeldingen # 6 Ontdek Flickr, een van de populairste fotowebsites # 7 Flickr verder ontdekken Speeltijd # 8 Online plaatjes bewerken # 9 Schrijf een posting over jouw visie op Web 2.o Social bookmarking # 10 Social bookmarking en Del.icio.us 13 Hoe verder na 23 dingen?

15 Wiki s # 11 Ontdek wiki s en hoe bibliotheken ze kunnen toepassen Microblogging, kantoortoepassingen en chatten # 12 Microbloggen met Twitter # 13 Online kantoortoepassingen # 14 Instant Messaging : blabla of uhhu? Podcasts en video # 15 Podcasts: radio waar en wanneer je wilt # 16 Ontdek wat YouTube video te bieden heeft Speeltijd # 17 Bekijk een typische Web 2.0 site naar keuze Sociale netwerken # 18 Catalogiseer je boekenkast met LibraryThing # 19 Sociale netwerken en wat er in te doen is # 20 Muziek online beluisteren in een sociaal netwerk Bibliotheken en Web 2.0 # 21 Aquabrowser My Discoveries en andere sociale bibliotheekcatalogi # 22 Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken Afsluiting # 23 Evalueer wat je in de afgelopen tijd hebt geleerd 14 Hoe verder na 23 dingen?

16 2. Toepassingen 15 Hoe verder na 23 dingen?

17 16 Hoe verder na 23 dingen?

18 2.1 Bieb Blog Vlissingen # 2 - # 3 Moeilijkheidsgraad: ö Het Bieb Blog van de bibliotheek Vlissingen is bedoeld om op een interactieve manier te communiceren met de burger in Vlissingen. Het wil daarnaast laten zien dat er in de bibliotheek meer gebeurt dan alleen het uitlenen van boeken, maar dat we ook actief zijn op het vlak van educatie, onderzoek enz.. Door de diversiteit van medewerkers die meewerken aan het blog krijgt de bibliotheek een meer menselijk gezicht. Toepassingen Weblogs Trefwoorden Communiceren Interactiviteit Doelgroep: Alle (potentiële) klanten van de bibliotheek Vlissingen Contactpersoon: Karolien Selhorst Peter de Quelery Betreffende site(s) Doel: Op een interactieve manier communiceren met (potentiële) klanten. 17 Hoe verder na 23 dingen?

19 Werkwijze Na het volgen van de 23 Dingen -cursus in de bibliotheek, is men gaan nadenken over mogelijke toepassingen van de dingen. Eén van de toepassingen was het starten van een weblog voor de bibliotheek. Dit weblog is vervolgens door een professioneel bedrijf ontwikkeld en gelanceerd. De inhoud van het weblog wordt aangeleverd door vijftien medewerkers van de bibliotheek. Drie medewerkers zijn verantwoordelijk voor het beheer van het weblog. Door middel van Google Analytics worden de statistieken van het weblog bijgehouden. Die statistieken worden gebruikt voor de evaluatie van het weblog. Reclame Via de reguliere communicatie- en promotiekanalen (website, nieuwsbrief, enz.) en via boekenleggers en flyers met daarop het adres en de naam van het blog, is reclame gemaakt voor deze toepassing. De boekenleggers liggen in boeken die uitgeleend worden. Evaluatie Kosten: De enige kosten die gemaakt zijn voor het Bieb Blog, zijn die voor het ontwikkelen en hosten van het weblog. Omdat de bibliotheek niet de kennis in huis had voor het ontwerpen en ontwikkelen van een aangepaste lay-out voor de weblog, is hiervoor een professioneel bedrijf ingehuurd. Tijdsinvestering medewerkers De medewerkers die meewerken aan het weblog schrijven gemiddeld één berichtje per week. Hoe hebben klanten het ervaren? Klanten stellen dit initiatief erg op prijs. Hoe hebben medewerkers het ervaren? De medewerkers zijn enthousiast en heel bereid om een kwalitatieve bijdrage aan het weblog te leveren. Voordelen Via een weblog is interactieve communicatie met de burger mogelijk. Het biebblog is gegroeid vanuit de medewerkers. Nadelen Het opzetten en evalueren van de weblog vergt de nodige energie. Datzelfde geldt echter ook voor andere communicatiekanalen. Aandachtspunten Belangrijke aandachtspunten voor bibliotheken die een weblog voor de bibliotheek willen bijhouden, zijn het blijven bewaken van de continuïteit van de berichten in vakantieperiodes en het bijhouden en evalueren van de reacties op weblogberichten. 18 Hoe verder na 23 dingen?

20 2.2 Boekenblogs # 1 - # 2 - # 4 - # 18 - # 21 Moeilijkheidsgraad: ö Medewerkers van Bibliotheek Midden-Brabant hebben voor hun klanten een tweetal weblogs opgezet. Op deze weblogs houden zij voor hun oudere en jongere klanten de nieuwe aanwinsten van de bibliotheek bij. Toepassingen Weblogs RSS Shelfari Aquabrowser Trefwoorden Boeken Recensies Weblog Doelgroep: Klanten van de bibliotheek Doel: Klanten informeren over de bibliotheekcollectie en attenderen op nieuwe aanwinsten. Betreffende site(s) Het weblog met nieuwe aanwinsten van Bibliotheek Midden Brabant: Het weblog met nieuwe aanwinsten voor jongeren in Bibliotheek Midden Brabant: 19 Hoe verder na 23 dingen?

21 Werkwijze Er zijn met behulp van Blogger.com twee verschillende weblogs aangemaakt voor jongere en oudere klanten. Een aantal medewerkers voegt verschillende nieuwe aanwinsten aan deze weblogs toe. Via een speciale widget die op de website geplaatst is, kunnen klanten vanaf deze weblogs direct in de catalogus van de bibliotheek zoeken. Nadelen Via Blogger.com een speciaal uiterlijk geven aan het weblog, vereist kennis van verschillende webtechnologieën. Het weblog moet regelmatig bijgehouden worden. Evaluatie Kosten Het weblog wordt gehost op Blogger.com. Het aanmaken en hosten van een weblog op blogger. com is gratis. Tijdsinvestering medewerkers Het online plaatsen van een boek kost tussen de 15 en 30 minuten per boek. Voordelen Weblogs worden geïndexeerd door Google en zijn beter vindbaar dan de bibliotheeksite en bibliotheekcatalogus. Als er vanuit het weblog naar boeken in de catalogus gelinkt kan worden, zijn deze beter vindbaar. 20 Hoe verder na 23 dingen?

22 2.3 # 2 - # 3 Moeilijkheidsgraad: ö Weblog dommeldal dagen Ter gelegenheid van het 60-jarige bestaan van de bibliotheekvestiging in Geldrop, heeft bibliotheek Dommeldal een speciaal weekend georganiseerd. Dit weekend heeft de naam dommeldal dagen gekregen. Om alle gegevens rondom de dommeldal dagen te verzamelen, is een weblog opgezet. Toepassingen Weblogs Trefwoorden Weblog CMS Doelgroep: Bezoekers van en geïnteresseerden in de dommeldal dagen. Doel: Bezoekers van en geïnteresseerden in de dommeldal dagen informeren over de verschillende activiteiten rondom dit weekend. Contactpersoon José Sluis Betreffende site(s) Weblog dommeldal dagen: 21 Hoe verder na 23 dingen?

23 Werkwijze Met behulp van Blogger.com is een weblog voor het congres aangemaakt. Een medewerker met kennis van HTML heeft het weblog vervolgens vormgegeven en ingericht. Hierna hebben verschillende medewerkers van bibliotheek Dommeldal rechten gekregen om het weblog aan te passen en bij te werken. De medewerkers hebben het weblog vervolgens verder ingevuld. Reclame In de uitnodiging van de dommeldal dagen en op verschillende andere weblogs is naar het weblog verwezen. Ook moesten deelnemers aan het dommeldal congres (één van de activiteiten die in het weekend gepland stonden) zich via een formulier voor het weblog aanmelden. Voordelen Het opstarten van een weblog via Blogger.com is snel gebeurd. De afdeling ICT hoeft geen acties te ondernemen om het weblog werkend te krijgen. Nadelen Het gebruiken van een standaard template van Blogger.com oogt meestal niet professioneel. Een eigen lay-out maken kost echter veel tijd. Bovendien is er dan een medewerker nodig met kennis van verschillende webtechnologieën. Een weblog rondom een bepaalde activiteit moet actief bijgehouden worden. Evaluatie Kosten Het weblog wordt gehost op Blogger.com. Het aanmaken en hosten van een weblog op Blogger. com is gratis. Tijdsinvestering medewerkers Het aanmaken en inrichten van het weblog kost een medewerker met kennis van HTML ongeveer twaalf uur. Het bijhouden en invullen van het weblog kost per bericht tussen de 15 en 30 minuten. 22 Hoe verder na 23 dingen?

24 2.4 # 3 - # 10 - # 19 Moeilijkheidsgraad: ö ö ö Een widget van een RSS-feed maken Om de gegevens van een RSS-feed makkelijk op een website of Hyves pagina te plaatsen, heeft de mediatheek van de Fontys Hogeschool gebruik gemaakt van de pagina yourminis.com. Toepassingen RSS Hyves Doel: De gegevens uit een RSS-feed op een website of Hyvespagina laten weergeven. Trefwoorden Widgets Gadgets Betreffende site(s) De hyve over informatiezoeken: Doelgroep: Bezoekers van een weblog of Hyvespagina. De website yourminis: 23 Hoe verder na 23 dingen?

25 Werkwijze Op de website yourminis.com is het mogelijk zelf van een bestaande RSS-feed een widget te maken. Deze widget kan op een website ingeladen worden, maar ook als gadget in een Hyvespagina gezet worden. Aandachtspunten Het gebruik van dit soort lijstjes via Hyves lijkt heel erg interessant. Maar omdat de statistieken hiervan ontbreken, is het niet duidelijk of ze ook daadwerkelijk succesvol zijn. Evaluatie Kosten Het gebruik van de website yourminis.com is gratis. Tijdsinvestering medewerkers Het kost een medewerker ongeveer één uur om via de website yourminis.com een RSS-feed om te zetten naar een widget die ook als gadget op Hyves geplaatst kan worden. Voordelen Het opzetten van een widget op basis van en RSS-feed is snel gedaan. Ook andere RSS-feeds zijn in deze widget in te laden. Nadelen De lay-outmogelijkheden bij het maken van een widget zijn beperkt. 24 Hoe verder na 23 dingen?

26 2.5 # 4 - # 5 - # 21 Moeilijkheidsgraad: ö Netvibes Universum CMB Groningen De Centrale Medische Bibliotheek (CMB) van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft een speciaal Netvibes universum gemaakt. Op dit Netvibes universum heeft de CMB alle digitale informatiebronnen van de bibliotheek toegevoegd. Toepassingen RSS Netvibes Bibliotheekcatalogi Klanten laten zien hoe ze met behulp van Netvibes hun eigen persoonlijke selectie van toepassingen en informatiebronnen kunnen maken, inrichten en beheren. Trefwoorden Kenniscentrum Doelgroep: Klanten van de bibliotheek Doel: Klanten een overzicht geven van de verschillende digitale bronnen die binnen de bibliotheek beschikbaar zijn. Contactpersoon Guus van den Brekel Betreffende site(s) Het Netvibes universum: en 25 Hoe verder na 23 dingen?

27 Werkwijze Voor de CMB is een account aangemaakt in Netvibes. Deze account is vervolgens gevuld met verschillende RSS-feeds, widgets van catalogi en LibraryThing-accounts. Door middel van tabs zijn categorieën gemaakt van de verschillende informatiebronnen. Evaluatie Kosten Het gebruik van de website Netvibes.com is gratis. Voordelen Een Netvibes universum is makkelijk aan te maken en in te richten. De content van het Netvibes universum is makkelijk te delen. Nadelen De mogelijkheden om de vormgeving aan te passen zijn beperkt. 26 Hoe verder na 23 dingen?

28 2.6 Netvibes binnen de politie # 4 - # 5 Moeilijkheidsgraad: ö Naast de bibliotheken zijn ook verschillende politiekorpsen begonnen aan de cursus 23 dingen. Het politiekorps in Utrecht gebruikt Netvibes om verschillende digitale informatiebronnen te ontsluiten die voor medewerkers van het korps interessant zijn. Toepassingen Netvibes RSS Trefwoorden Mediawatching Informatie delen Doelgroep: Interne medewerkers van het politiekorps Utrecht. Doel: Kennis delen en slimmer werken. Contactpersoon Natalie Hensen Betreffende site(s) 27 Hoe verder na 23 dingen?

29 Werkwijze De communicatieafdeling van het politiekorps Utrecht verzorgt dagelijks knipsels voor de korpsleiding en andere geïnteresseerden het zogenaamde mediawatching. Na de cursus 23 dingen heeft de afdeling een pagina aangemaakt in Netvibes en is zij de digitale knipsels op deze pagina gaan bijhouden. Evaluatie Kosten Het gebruik van de website Netvibes.com is gratis. Tijdsinvestering medewerkers De Netvibes-pagina wordt dagelijks bijgehouden om digitale knipsels te ontsluiten. Deze werkwijze kost de medewerkers veel tijd. Voordelen De medewerkers zien nu veel meer nieuws voorbijkomen dan voorheen. Nadelen Grote artikelen uit landelijke kranten wordt niet ontsloten op de Netvibes-pagina. Omdat de politie gebruikmaakt van speciale internetfilters, is de site traag. De werkwijze kost de medewerkers veel tijd. 28 Hoe verder na 23 dingen?

30 2.7 Nationaal archief op Flickr # 6 - # 7 Moeilijkheidsgraad: ö Het Nationaal Archief heeft een deel van haar fotocollectie beschikbaar gesteld via de website Flickr.com. Op Flickr.com kan iedereen de collectie van het Nationaal Archief inzien en verrijken. Toepassingen Flickr Trefwoorden Fotocollectie Archief Betreffende site(s) De Flickr-site van het Nationaal Archief: Doelgroep: Klanten van de bibliotheek Doel: Een (deel van de) bibliotheekcollectie ontsluiten en klanten de mogelijkheid bieden om deze collectie te verrijken. 29 Hoe verder na 23 dingen?

31 Werkwijze In het kader van het digitaliserings- en conserveringsproject Beelden voor de Toekomst is een groot aantal foto s van het Nationaal Archief op hoge resolutie gedigitaliseerd. Een deel van deze collectie is door medewerkers van het Nationaal Archief op Flickr geplaatst. Bezoekers van de foto s op de Flickr-pagina van het Nationaal Archief worden opgeroepen om de collectie te verrijken. Dit kunnen zij doen door zelf tags en commentaren toe te voegen. Nadelen Het kost veel tijd om grote collecties online te plaatsen. Evaluatie Kosten Het gebruik van de volledige versie van de website Flickr.com kost 25 euro per jaar. Tijdsinvestering medewerkers: Het online zetten en beschrijven van een foto op Flickr kost een medewerker ongeveer vijf minuten tijd. Voordelen Flickr is een heel toegankelijke website. Gebruikers van Flickr kunnen de collectie van het Nationaal Archief verrijken. 30 Hoe verder na 23 dingen?

32 2.8 # 10 Moeilijkheidsgraad: ö Delicious-account tijdschrift Mediacoach Het tijdschrift Mediacoach maakt veel gebruik van verwijzingen naar pagina s op het internet. Deze verwijzingen houdt de redactie van het tijdschrift bij in een speciale Delicious-account. Toepassingen Delicious Een archief aanleggen van links die in het tijdschrift gebruikt zijn. Trefwoorden Lijsten Links Betreffende site(s) Delicios-account tijdschrift Mediacoach: Doelgroep: Lezers van een tijdschrift Doel: Voor lezers een overzicht bijhouden van in het tijdschrift gebruikte links. 31 Hoe verder na 23 dingen?

33 Werkwijze De redactie van Mediacoach heeft voor het tijdschrift een eigen Delicious-account aangemaakt. De redactie krijgt links uit de artikelen aangeleverd, die zij aan de Delicious-account toevoegt. Vervolgens wordt aan de verschillende links een aantal trefwoorden toegekend. Eén van deze trefwoorden is een combinatie van de jaargang en het nummer van het tijdschrift waarin de link voorkomt. Evaluatie Kosten Het gebruik van de website delicious.com is gratis. Tijdsinvestering medewerkers Het toevoegen van een link aan een Deliciousaccount en het toekennen van de trefwoorden kost per link tussen de 5 en 10 minuten. Voordelen Lezers van het tijdschrift kunnen altijd de links uit het tijdschrift online terugvinden. Eventuele spelfouten van links in het tijdschrift kunnen altijd snel online aangepast worden. Nadelen Het kost de redactie van het tijdschrift extra tijd om de links en trefwoorden aan de Deliciousaccount toe te voegen. 32 Hoe verder na 23 dingen?

34 2.9 Wiki als kenniscentrum # 11 Moeilijkheidsgraad: ö ö Enthousiaste bibliotheekmedewerkers hebben een overzicht van alle weblogs van Nederlandse bibliotheken en bibliothecarissen bijgehouden in een wiki. Deze wiki is vervolgens uitgebreid met een overzicht van verschillende Web 2.0-toepassingen. Toepassingen Wiki Trefwoorden Kennisdelen Lijstjes Overzichten Doel: Het bijhouden van een overzicht van alle Nederlandse weblogs over een bepaald onderwerp. Contactpersoon Wouter Gerritsma Doelgroep: Iedereen die geïnteresseerd is in een bepaald onderwerp. Betreffende site(s) De wiki-site van NL biblioblogs: 33 Hoe verder na 23 dingen?

35 Werkwijze In april 2008 zijn Dymphie van der Heyden (TNO) en Wouter Gerritsma (Bibliotheek Wageningen UR) begonnen met het in een wiki bijhouden van alle Nederlandse weblogs over bibliotheken. Al snel is dit overzicht uitgebreid met overzichten van verschillende Web 2.0-toepassingen die door bibliotheken en bibliotheekmedewerkers worden ingezet. Wijzigingen aan dit overzicht kunnen worden doorgegeven aan de Dymphie en Wouter en worden vervolgens door hen verwerkt. Nadelen In dit geval is het bijhouden van de lijst afhankelijk van vrijwilligers. Als zij besluiten om hiermee te stoppen, wordt de lijst ook niet meer bijgehouden. Evaluatie Kosten Er is gebruikgemaakt van het wiki-systeem van de website PBworks.com. Het aanmaken en bijhouden van een wiki op deze pagina is gratis. Tijdsinvestering medewerkers De wiki wordt in de vrije uren van Dymphie en Wouter bijgehouden. Hierdoor zijn de kosten van het bijhouden van de website te verwaarlozen. Voordelen Het is snel en makkelijk om gegevens in een wiki op te slaan en bij te houden. 34 Hoe verder na 23 dingen?

36 2.10 # 11 Moeilijkheidsgraad: ö ö ö Wiki als Content Management Systeem De mediatheek van Fontys Hogescholen maakt gebruik van een wiki als Content Management Systeem (CMS). Via deze wiki kunnen alle medewerkers van de mediatheek de inhoud van de website bewerken. Toepassingen Wiki Contactpersoon Gerard Bierens Trefwoorden CMS Website Betreffende site(s) De wiki-site van Fontys Mediatheken: Doelgroep: Klanten van de mediatheek. Doel: Klanten van de mediatheek informeren over de collectie van de mediatheek en de diensten die de mediatheek levert. 35 Hoe verder na 23 dingen?

37 Werkwijze In 2005 is de toenmalige website van Fontys Mediatheken vervangen door een zogenaamde portalsite, waarin een weblog, wiki en zoekmachine op één website samengevoegd zijn. Deze website gebruikt het wiki-systeem om de algemene informatie over de mediatheek te beheren. Nadelen Het succes van het systeem is afhankelijk van medewerkers die zelf content gaan toevoegen en aanpassen. Medewerkers hebben er moeite mee om de content die anderen toegevoegd hebben, aan te passen. Evaluatie Kosten Voor het hosten van een wiki op een eigen domein, moeten hostingkosten betaald worden. Deze kosten bedragen tussen de 50 en 250 euro per jaar. Tijdsinvestering medewerkers Bij het opstarten zal het technische beheer veel tijd kosten. Het bijhouden van de site is vervolgens een taak die verschillende medewerkers op verschillende tijden kunnen en zullen doen. De totale tijdsinvestering kan flink oplopen, maar de tijdsinvestering per medewerker is niet heel erg groot. Aandachtspunten Als medewerkers geen richtlijnen krijgen voor het gebruik van de wiki, bestaat het risico dat medewerkers geen gebruikmaken van de wiki. Ook kan er door gebrek aan structuur en richtlijnen een wildgroei ontstaan van manieren waarop content aan de wiki toegevoegd wordt. Voordelen Alle medewerkers kunnen content aan de website toevoegen en aanpassen. Het is makkelijk om nieuwe content toe te voegen of bestaande content aan te passen. 36 Hoe verder na 23 dingen?

38 2.11 # 11 - # 22 Moeilijkheidsgraad: ö Bijeenkomsten organiseren d.m.v. een wiki Een Teachmeet is een bijeenkomst waarin het thema onderwijs centraal staat. Er wordt een wiki ingezet voor het organiseren van deze bijeenkomst, het verspreiden van informatie over de bijeenkomst en het bijhouden van een deelnemerslijst. Toepassingen Wiki Twitter Sociale netwerken Trefwoorden Organisatie Evenement Kennisdeling Doelgroep: Geïnteresseerden in een bijeenkomst over een specifiek onderwerp. Doel: Samen met gelijkgestemden een bijeenkomst rondom een specifiek onderwerp organiseren. Contactpersoon Fons van den Berg Betreffende site(s) De wiki-site van de eerste Teachmeet in Nederland: 37 Hoe verder na 23 dingen?

Web 2.0 als leermiddel

Web 2.0 als leermiddel KENNISNET ONDErZOEKSrEEKS n ICT IN HET ONDERWIJS Web 2.0 als leermiddel Een onderzoek naar het gebruik van nieuwe internettoepassingen door jongeren Voorwoord Voor u ligt de elfde publicatie in de Kennisnet

Nadere informatie

Professionals en ondersteuning

Professionals en ondersteuning Professionals en ondersteuning bij mediaopvoeding 1 2013 Nederlands Jeugdinstituut / Stichting Mijn Kind Online Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van

Nadere informatie

Ondernemen met sociale netwerken

Ondernemen met sociale netwerken WERKBOEK: Ondernemen met sociale netwerken Kennis en relaties opbouwen via internet 1-2-3 SNELGIDS 1) SOCIALE NETWERKEN EN SOCIALE INTERACTIE IS DAGELIJKSE REALITEIT! 73% van de Nederlanders gebruikt

Nadere informatie

Slimmer werken: vanaf nu! Meer doen in minder tijd met meer aandacht en plezier

Slimmer werken: vanaf nu! Meer doen in minder tijd met meer aandacht en plezier Slimmer werken: vanaf nu! Meer doen in minder tijd met meer aandacht en plezier 2009 A.W. Bruna Uitgevers B.V. 2009 Anja Wassenaar Eerste druk november 2009 Omslagontwerp Hoop werk, Leoniek de Hoop, Amersfoort

Nadere informatie

Sociale media veranderen het veiligheidsdomein

Sociale media veranderen het veiligheidsdomein Sociale media veranderen het veiligheidsdomein Sociale media veranderen het veiligheidsdomein Colofon Uitgave van Infopunt Veiligheid van het Instituut Fysieke Veiligheid, in samenwerking met adviesbureau

Nadere informatie

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD)

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD) Hoe? Zo! Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Wat is BYOD? 4 3 Hoe kun je BYOD zinvol inzetten? 7 4 Wat zijn de consequenties van de invoering van BYOD? 10 5 Hoe werkt BYOD voor medewerkers? 14 6 Hoe kan ik BYOD

Nadere informatie

Praktische handreiking voor het gebruik van sociale media in het werkveld herdenken, vieren en herinneren

Praktische handreiking voor het gebruik van sociale media in het werkveld herdenken, vieren en herinneren Praktische handreiking voor het gebruik van sociale media in het werkveld herdenken, vieren en herinneren Mieke van Heesewijk, Stichting Netwerk Democratie Eindredactie: Mieke Sobering Rechten Op dit rapport

Nadere informatie

Onderwijs en open leermiddelen. advies

Onderwijs en open leermiddelen. advies Onderwijs en open leermiddelen advies Onderwijs en open leermiddelen Colofon De Onderwijsraad is een onafhankelijk adviescollege, opgericht in 1919. De raad adviseert, gevraagd en ongevraagd, over hoofdlijnen

Nadere informatie

Eerste hulp bij online ondernemen. Geld verdienen door en met internet

Eerste hulp bij online ondernemen. Geld verdienen door en met internet Eerste hulp bij online ondernemen Geld verdienen door en met internet 4 Eerste hulp bij online ondernemen 5 Voorwoord Beste ondernemer, Met trots presenteer ik u hierbij het boekje Eerste Hulp bij Online

Nadere informatie

ALLEEN AANWEZIG ZIJN OP SOCIAL MEDIA IS NIET GENOEG

ALLEEN AANWEZIG ZIJN OP SOCIAL MEDIA IS NIET GENOEG ALLEEN AANWEZIG ZIJN OP SOCIAL MEDIA IS NIET GENOEG Een onderzoek naar het gebruik van social media door gemeenten in Nederland David Kok 1 Copyright 2011 D.S.C. Kok, Amsterdam Alle rechten zijn niet voorbehouden.

Nadere informatie

WnT op Via Futura, experiment in 3d. WnT op Via Futura. Experiment in 3d. Moa Multimedia, 2009

WnT op Via Futura, experiment in 3d. WnT op Via Futura. Experiment in 3d. Moa Multimedia, 2009 WnT op Via Futura Experiment in 3d 1 2 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave...3 2 Inleiding en doel van de rapportage...4 3 Opdracht: achtergrond, fasering, doel en doelgroep...5 3.1 Fase 1...5 3.2 Fase 2...5

Nadere informatie

EEN ANDERE BAAN VOOR ÉÉN DAG. Zes evenementen waarbij medewerkers voor één dag kennismaken met ander werk en een andere organisatie

EEN ANDERE BAAN VOOR ÉÉN DAG. Zes evenementen waarbij medewerkers voor één dag kennismaken met ander werk en een andere organisatie EEN ANDERE BAAN VOOR ÉÉN DAG Zes evenementen waarbij medewerkers voor één dag kennismaken met ander werk en een andere organisatie DRENTHE EN DE WEEK VAN DE MOBILITEIT Met de twaalf deelnemende organisaties

Nadere informatie

Op weg naar een duurzame sportvereniging

Op weg naar een duurzame sportvereniging Op weg naar een duurzame sportvereniging 1 Inhoud Inleiding... 4 De fasen op een rij... 10 1. Dromen... 11 1.1 Het begint met een droom... 11 1.2 Mandaat van bestuur en leden... 12 1.3 Wijs verantwoordelijke(n)

Nadere informatie

Solliciteren... doe je zo! Wetgevingswijzer 2008 voor P&O: Wat verandert er? Handleiding voor de praktijk

Solliciteren... doe je zo! Wetgevingswijzer 2008 voor P&O: Wat verandert er? Handleiding voor de praktijk Solliciteren... doe je zo! Wetgevingswijzer 2008 voor P&O: Wat verandert er? Handleiding voor de praktijk V e r a B o t Solliciteren doe je zo! Vera Bot Solliciteren doe je zo! kluwer 2009 ISBN 978 90

Nadere informatie

TAAL X VAK = SUCCES 2

TAAL X VAK = SUCCES 2 TAAL X VAK = SUCCES 2 Eindverslag van het project 'Docenten aan zet bij taal in alle vakken' 2012/2013 Inhoud Voorwoord 3 Inleiding 4 Opbrengsten 6 Evaluatie 11 Conclusie en aanbevelingen 14 Bijlage 1

Nadere informatie

Introductie... 3. Waarom Facebook?... 5. 2. Adverteer met Facebook... 14. 3.Starten met Facebook... 18. 4. Facebook Status Updates...

Introductie... 3. Waarom Facebook?... 5. 2. Adverteer met Facebook... 14. 3.Starten met Facebook... 18. 4. Facebook Status Updates... Inhoud Introductie... 3 Waarom Facebook?... 5 2. Adverteer met Facebook... 14 3.Starten met Facebook... 18 4. Facebook Status Updates... 29 5.Opbouwen & Versterken van uw Bedrijf... 34 6. Overzicht - Facebook

Nadere informatie

Just share it! Geef je kennis een goed doel. CIVIQ Plompetorengracht 17 Postbus 12080 3501 AB Utrecht www.civiq.nl

Just share it! Geef je kennis een goed doel. CIVIQ Plompetorengracht 17 Postbus 12080 3501 AB Utrecht www.civiq.nl Colofon Titel Just share it! Geef je kennis een goed doel. Samengesteld door CIVIQ instituut vrijwillige inzet House of Sharing * Datum Oktober 2004 Contactadressen voor deze publicatie: CIVIQ Plompetorengracht

Nadere informatie

Opinie per ipad. Een onderzoek naar de gebruiksaspecten van de ipad applicatie van Elsevier. Ruben Logjes Sander Kruitwagen. Juni 2011.

Opinie per ipad. Een onderzoek naar de gebruiksaspecten van de ipad applicatie van Elsevier. Ruben Logjes Sander Kruitwagen. Juni 2011. Opinie per ipad Een onderzoek naar de gebruiksaspecten van de ipad applicatie van Elsevier Ruben Logjes Sander Kruitwagen Juni 2011 Een 3D-rapport Inhoudsopgave 1 Samenvatting... 5 2 Inleiding... 7 2.1

Nadere informatie

Actieplan Open overheid

Actieplan Open overheid Directoraat-Generaal Wonen, Bouwen en Integratie Actieplan Open overheid Datum September 2013 Status Definitief Pagina 2 van 40 1 Inleiding: Open overheid begint niet bij nul... 5 1.1 Actuele voorbeelden...

Nadere informatie

Over drempels naar meer ict-gebruik in het voortgezet onderwijs

Over drempels naar meer ict-gebruik in het voortgezet onderwijs Rapport 4 Over drempels naar meer ict-gebruik in het voortgezet onderwijs Rapport naar aanleiding van het project DigilessenVO in 2009 Bert Zwaneveld Herman Rigter Ruud de Moor Centrum Ruud de Moor Centrum

Nadere informatie

Home & Away Uitwisselingsstudenten begeleiden op afstand. Samenvatting en aanbevelingen

Home & Away Uitwisselingsstudenten begeleiden op afstand. Samenvatting en aanbevelingen Home & Away Uitwisselingsstudenten begeleiden op afstand Samenvatting en aanbevelingen 1. Inleiding Studentenmobiliteit en interuniversitaire uitwisselingsprogramma s krijgen een prominente plaats op

Nadere informatie

Bereik uw achterban via social media

Bereik uw achterban via social media Anders Bereik uw achterban via social media Social mediagids voor het betrekken van burgers Gendeles estrum es ut elitia Auteur: Brechtje Walburgh Schmidt, Marjoke Verschelling, Karin Sok Redactie: Tekstburo

Nadere informatie

Samen Wijzer. een mediakompas voor hulpverleners en jongeren. Juni, 2012 Christelijke Hogeschool Windesheim Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Samen Wijzer. een mediakompas voor hulpverleners en jongeren. Juni, 2012 Christelijke Hogeschool Windesheim Sociaal Pedagogische Hulpverlening Samen Wijzer een mediakompas voor hulpverleners en jongeren Juni, 2012 Christelijke Hogeschool Windesheim Sociaal Pedagogische Hulpverlening Anne van Dolderen Judith Eijgelaar Danita Grasdijk Joyce van

Nadere informatie

Door de bomen het bos. Met tekstbijdragen van: Koos Baas Albert Boekhorst Jan Karmiggelt Dirk van der Veen Maarten van Veen Iwan Wopereis

Door de bomen het bos. Met tekstbijdragen van: Koos Baas Albert Boekhorst Jan Karmiggelt Dirk van der Veen Maarten van Veen Iwan Wopereis Met tekstbijdragen van: Koos Baas Albert Boekhorst Jan Karmiggelt Dirk van der Veen Maarten van Veen Iwan Wopereis Onder redactie van: Maarten van Veen Door de bomen het bos Informatievaardigheden in het

Nadere informatie

DE OPEN KENNIS OMGEVING

DE OPEN KENNIS OMGEVING Wilko van Oosten MSc. DE OPEN KENNIS OMGEVING Alles uit deze uitgave mag zonder voorafgaande toestemming van Alares verveelvuldigd, geremixt en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, offset,

Nadere informatie

Door: Xaviera Ringeling Oktober 2010

Door: Xaviera Ringeling Oktober 2010 Door: Xaviera Ringeling Oktober 2010 2 Inhoudsopgave Onderzoeksopzet... 6 Over de respondenten... 7 Waar ze wonen... 8 Webervaring... 10 Sociale landschap... 10 Lid worden van Twitter... 12 Er is een drempel...

Nadere informatie

Succes met e-commerce MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing

Succes met e-commerce MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing 2 Succes met e-commerce MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing 3 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

Over het Oranje Fonds Official partners

Over het Oranje Fonds Official partners Taal voor Twee Over het Oranje Fonds Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Jaarlijks besteedt het Fonds 30 miljoen aan ruim 7.000 sociale initiatieven die er actief

Nadere informatie

the future of Innovatie in de zorg

the future of Innovatie in de zorg Zorg & Innovatie zaterdag 24 maart 01 the future of health Innovatie in de zorg De Nederlandse zorg staat voor de grootste verandering ooit. Artsen, verpleegkundigen maar ook patiënten en staf iedereen

Nadere informatie

OnderwijsInnovatie nummer 1 maart 2007

OnderwijsInnovatie nummer 1 maart 2007 OnderwijsInnovatie nummer 1 maart 2007 1/2007 De paradox van mobiliteit Vlaams onderwijs: traditioneel maar goed Dwarsverbanden in multimediale educatie Onderwijs is faciliteren van leren Kwaliteitsmeting

Nadere informatie