Hoe verder na 23 dingen? Een inventarisatie van toepassingen, varianten en aanvullingen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe verder na 23 dingen? Een inventarisatie van toepassingen, varianten en aanvullingen"

Transcriptie

1 Hoe verder na 23 dingen? Een inventarisatie van toepassingen, varianten en aanvullingen

2 Hoe verder na 23 dingen? Een inventarisatie van toepassingen, varianten en aanvullingen Colofon Uitgave Brabantse Netwerk Bibliotheek Oplage 500 exemplaren Februari 2010, eerste druk Projectbegeleiding Cubiss Tekst Jeroen van Beijnen (Cubiss) Tanja Zweerts (bibliotheek De Meierij) Carla Bellaard (Theek 5) Anita Smits (bibliotheek Het Markiezaat) Vormgeving Cubiss Op deze uitgave is de volgende licentie van toepassing: Creative Commons Naamsmelding -Niet-commercieel - Gelijk delen 1 Hoe verder na 23 dingen?

3

4 Inleiding Taal is een communicatiesysteem dat betekenis weergeeft. We gebruiken taal om te spreken, te luisteren, te lezen en te schrijven. Zo maken we onze wensen kenbaar, vertellen, vragen we iets of uiten onze gevoelens. We kennen vele soorten taal. Gebarentaal, lichaamstaal, straattaal, juridische taal, bargoens, Algemeen Beschaafd Nederlands en gezever Bibliotheken zijn van taal, van heel veel taal. Die taal is steeds in ontwikkeling. Er komt nu nieuwe taal op ons pad. Ineens opent zich een andere wereld. Bloggen, netvibes, wiki, twitter, rss feeds Begrippen die geïntegreerd raken in onze omgeving, waar een gedeelte van onze klanten gebruik van maken en waar we als bibliotheken nog weinig kennis van hebben genomen. Daarom besloot de Brabantse commissie HRM en Bedrijfsvoering van de vereniging van Brabantse bibliotheken de cursus 23 dingen beschikbaar te stellen voor het Brabantse bibliotheek netwerk. En terwijl we nu bezig zijn met 23 dingen om ons gezamenlijk de nieuwe taal eigen te maken, dient zich de volgende vraag alweer aan. Want het aanleren van 23 dingen op zich is niet voldoende. Belangrijker is de vraag: wat gaan we met die opgedane kennis doen? Oftewel: hoe verder na 23 dingen? Vandaar dat de commissie besloot tot deze publicatie. Daarnaast blijven we actief zoeken naar toepassingen en we blijven nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen. Zodat we blijven werken aan de ontwikkeling onze digi-taal! Maria van Iersel, voorzitter commissie HRM en Bedrijfsvoering i-net :-)) (bron: smstaal.nl) 3 Hoe verder na 23 dingen?

5 4 Hoe verder na 23 dingen?

6 Voorwoord In 1996 startte ik met het geven van internettrainingen. Dit was een tijd waarin het internet nog in kaart werd gebracht door Yahoo! en het Nederlandse deel door Nl-menu. Het was de tijd dat AltaVista de belangrijkste zoekmachine was en het was de tijd dat bij bibliotheekmedewerkers het besef opkwam dat de manier waarop zij informatie zochten voor de gebruikers van de bibliotheek, wel eens behoorlijk anders zou kunnen worden. Jarenlang heb ik met ongelooflijk veel plezier honderden bibliotheekmedewerkers kennis laten maken met hun eerste schreden op het web en later, met nieuwe mogelijkheden om snel informatie te vinden met allerlei zoekmachines. Ergens in 2007 kwam ik via de weblog van mijn Amerikaanse collega trainer en webpionier Michael Stephens, op het spoor van een online cursusprogramma dat de titel droeg Learning 2.0. In 23 Things leerden de bibliotheekmedewerkers van de Public Library of Charlotte & Mecklenburg County (North Carolina) onder leiding van Helene Blowers over allerlei hippe dingen als weblogs, YouTube, podcasting, RSS en sociale netwerken. 23 Things, de naam waaronder het programma bekender werd, beleefde een ware opmars in de VS. Door de reacties die ik las van de mensen die 23 Things hadden doorlopen, raakte ik er steeds meer van overtuigd dat de gehanteerde lesmethodiek een bijzonder goede manier was om grote groepen mensen in korte tijd met toepassingen en websites te laten kennismaken die als gemeenschappelijke kenmerk hadden: delen, samenwerken en communicatie. Zie hier Web 2.0, oftewel het interactieve web, een ontwikkeling van het internet die zich sinds 2005 afspeelde en die het gebruik van het internet door mensen, organisaties en bedrijven drastisch heeft veranderd. Individuen hebben nieuwe mogelijkheden gekregen om zich op het web te uiten en organisaties en bedrijven zien steeds meer de noodzaak om burgers te betrekken bij hun diensten en producten door de dialoog met hen aan te gaan. 5 Hoe verder na 23 dingen?

7 Toen ik in oktober 2007 in London, tijdens de Internet Librarian International conferentie, de gelegenheid had om met Helene Blowers te lunchen, trof ik een bevlogen vrouw aan. Ze vertelde vol enthousiasme over cursisten die zich ontwikkelden van redelijk digibeet tot ervaren bloggers. Van bibliotheken in desolate gebieden die, door gebruikmaking van sociale netwerken, op andere manieren in contact wisten te komen met hun gebruikers. Maar vooral sprak Helene over het feit dat de deelnemers doordrongen raakten van het feit dat de (digitale) wereld zo hard aan het veranderen is en dat de bibliotheekgebruikers dat ook doen. Om mee te gaan in die ontwikkelingen, om contact te blijven houden met die gebruikers en om hen niet te verliezen, moeten de bibliotheken en de mensen die er werken wel mee veranderen. En snel ook! De succesvol gebleken methode om te leren was een verrassing: spelen! 23 Things is gepubliceerd onder de zogenaamde Creative Commons Licentie, wat er in grote lijnen op neerkomt dat een werk vrijelijk mag worden verspreid, bewerkt en gebruikt na toestemming van de maker. Dat is wat Helene me gaf, zodat ik me dankzij de Vereniging van Openbare Bibliotheken aan een vertaling kon wijden, maar ook aan een omzetting naar de Nederlandse situatie. Begin 2008 was de Bibliotheek Gouda in Nederland de eerste bibliotheek die het 23 Dingen doorliep en het wekte bij mij nauwelijks enige verbazing dat het concept ook bij ons werkte. Individueel, wel met de steun van de groep en een meelerende mentor-in-huis, beschrijven deelnemers in eigen woorden hoe zij over Web 2.0 toepassingen en trends denken, maar pas nadat zij er praktische ervaring mee hebben opgedaan, spelenderwijs en door zelf ontdekkingen te doen. Die reflectie inspireert mensen om met ideeën te komen die met geringe middelen in de bibliotheek gerealiseerd kunnen worden. Management en directie die in veel bibliotheken overigens ook meedoen krijgen als het ware kant en klare suggesties toegereikt, waar ze alleen maar ja, ga je gang op hoeven te zeggen. Inmiddels zijn we twee jaar verder en heeft het 23 Dingen programma zich als een olievlek verspreid over de Nederlandse en Vlaamse bibliotheken. Duizenden medewerkers hebben het programma doorlopen en er zijn nieuwe varianten ontstaan voor de archiefwereld, het onderwijsveld, de politie en het einde van die groei is nog niet in zicht. Allemaal onder dezelfde Creative Commons Licentie, dat er mede voor zorgt dat zovelen in de branche met deze vorm van leren kennis kunnen nemen van en ervaring opdoen met Web Hoe verder na 23 dingen?

8 Bibliotheken die zich aan de 23 Dingen hebben gewijd, zijn gaan ontdekken dat door de inzet van typische Web 2.0 tools andere manieren van (samen)werken tot stand kunnen komen. Dat er interactie kan ontstaan met bibliotheekgebruikers en dat zij met hen in contact kunnen komen in hùn digitale domeinen. Ik ben er trots op dat bibliotheekmedewerkers hebben laten zien dat zij in staat zijn om mee te veranderen met hun gebruikers. En dat zij in staat zijn om in teamverband nieuwe digitale toepassingen te ontwikkelen, zowel naar binnen- als naar buiten gericht. Maar het mooiste van alles ervaar ik, elke keer weer, bij het lezen van de blogberichten over Ding #23. Als ik dan lees over dingen als persoonlijk gegroeid, gestegen in aanzien binnen de familie, veel geleerd en klaar voor de volgende trends, kan ik niet anders dan glimlachen en denken je hebt het toch maar helemaal zelf gedaan. 23 Dingen heeft je daarbij geholpen, maar de credits gaan naar jou!. Ik wil afsluiten met twee woorden, die ik richt tot hen die afgezwaaid zijn en de bibliotheken waar zij werken: BLIJF SPELEN. Rob Coers Coers Internet Trainingen ( Geldrop, Hoe verder na 23 dingen?

9 8 Hoe verder na 23 dingen?

10 Inhoud 1. De 23 dingen Toepassingen Bieb Blog Vlissingen Boekenblogs Weblog dommeldal dagen Een widget van een RSS-feed maken Netvibes Universum CMB Groningen Netvibes binnen de politie Nationaal archief op Flickr Delicious account tijdschrift Mediacoach Wiki als kenniscentrum Wiki als Content Management Systeem Bijeenkomsten organiseren d.m.v. een wiki Twitterende bibliotheek RSS-feed twitteren Google sites als CMS Inschrijfformulier via Google docs Google apps in de bibliotheek Bijeenkomsten live uitzenden via Ustream Veel gestelde vragen op YouTube Recruitment via internet 55 9 Hoe verder na 23 dingen?

11 2.21 Ning als intranet Bedrijfsplan op bibliotheek Boekenlijst via Librarything Varianten onderwijs dingen dingen voor de politie dingen Vlaanderen dingen voor musea dingen voor archieven archief dingen Cursus web 2.0 met 23 dingen OVC dingen I&M Dinge Duitsland UBA Spoetnik dingen leiden Theek5 s blog Een Digitale Ontmoeting dingen voor docenten dingen voor ambtenaren Twente digigingen Dingen HvA Hoe verder na 23 dingen?

12 4. Varianten in ontwikkeling edingen Web 2.0 voor laaggeletterden onderwijsdingen PO onderwijsdingen Speeltijd Digitaal publiceren Screencasts maken Online presenteren Online presenteren II Online poster maken Mindmappen Games maken D fotocollage Hoe verder na 23 dingen?

13 12 Hoe verder na 23 dingen?

14 1. De 23 dingen Het web 2.0 is constant aan verandering onderhevig, daarom worden de 23 dingen ook aangepast om zo met deze veranderingen mee te gaan. In deze publicatie wordt uitgegaan van de 23 oefeningen zoals deze op 23 januari 2010 in de cursus 23 dingen aangeboden werden. Introductie # 1 Lees deze weblog en ontdek waar deze cursus over gaat Bloggen # 2 Richt je eigen weblog in en plaats je eerste berichten # 3 Meld je weblog aan en begin je ontdekkingsreis RSS en RSS feeds vinden # 4 Maak je leven eenvoudiger met RSS # 5 RSS feeds vinden Foto s en spelen met afbeeldingen # 6 Ontdek Flickr, een van de populairste fotowebsites # 7 Flickr verder ontdekken Speeltijd # 8 Online plaatjes bewerken # 9 Schrijf een posting over jouw visie op Web 2.o Social bookmarking # 10 Social bookmarking en Del.icio.us 13 Hoe verder na 23 dingen?

15 Wiki s # 11 Ontdek wiki s en hoe bibliotheken ze kunnen toepassen Microblogging, kantoortoepassingen en chatten # 12 Microbloggen met Twitter # 13 Online kantoortoepassingen # 14 Instant Messaging : blabla of uhhu? Podcasts en video # 15 Podcasts: radio waar en wanneer je wilt # 16 Ontdek wat YouTube video te bieden heeft Speeltijd # 17 Bekijk een typische Web 2.0 site naar keuze Sociale netwerken # 18 Catalogiseer je boekenkast met LibraryThing # 19 Sociale netwerken en wat er in te doen is # 20 Muziek online beluisteren in een sociaal netwerk Bibliotheken en Web 2.0 # 21 Aquabrowser My Discoveries en andere sociale bibliotheekcatalogi # 22 Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken Afsluiting # 23 Evalueer wat je in de afgelopen tijd hebt geleerd 14 Hoe verder na 23 dingen?

16 2. Toepassingen 15 Hoe verder na 23 dingen?

17 16 Hoe verder na 23 dingen?

18 2.1 Bieb Blog Vlissingen # 2 - # 3 Moeilijkheidsgraad: ö Het Bieb Blog van de bibliotheek Vlissingen is bedoeld om op een interactieve manier te communiceren met de burger in Vlissingen. Het wil daarnaast laten zien dat er in de bibliotheek meer gebeurt dan alleen het uitlenen van boeken, maar dat we ook actief zijn op het vlak van educatie, onderzoek enz.. Door de diversiteit van medewerkers die meewerken aan het blog krijgt de bibliotheek een meer menselijk gezicht. Toepassingen Weblogs Trefwoorden Communiceren Interactiviteit Doelgroep: Alle (potentiële) klanten van de bibliotheek Vlissingen Contactpersoon: Karolien Selhorst Peter de Quelery Betreffende site(s) Doel: Op een interactieve manier communiceren met (potentiële) klanten. 17 Hoe verder na 23 dingen?

19 Werkwijze Na het volgen van de 23 Dingen -cursus in de bibliotheek, is men gaan nadenken over mogelijke toepassingen van de dingen. Eén van de toepassingen was het starten van een weblog voor de bibliotheek. Dit weblog is vervolgens door een professioneel bedrijf ontwikkeld en gelanceerd. De inhoud van het weblog wordt aangeleverd door vijftien medewerkers van de bibliotheek. Drie medewerkers zijn verantwoordelijk voor het beheer van het weblog. Door middel van Google Analytics worden de statistieken van het weblog bijgehouden. Die statistieken worden gebruikt voor de evaluatie van het weblog. Reclame Via de reguliere communicatie- en promotiekanalen (website, nieuwsbrief, enz.) en via boekenleggers en flyers met daarop het adres en de naam van het blog, is reclame gemaakt voor deze toepassing. De boekenleggers liggen in boeken die uitgeleend worden. Evaluatie Kosten: De enige kosten die gemaakt zijn voor het Bieb Blog, zijn die voor het ontwikkelen en hosten van het weblog. Omdat de bibliotheek niet de kennis in huis had voor het ontwerpen en ontwikkelen van een aangepaste lay-out voor de weblog, is hiervoor een professioneel bedrijf ingehuurd. Tijdsinvestering medewerkers De medewerkers die meewerken aan het weblog schrijven gemiddeld één berichtje per week. Hoe hebben klanten het ervaren? Klanten stellen dit initiatief erg op prijs. Hoe hebben medewerkers het ervaren? De medewerkers zijn enthousiast en heel bereid om een kwalitatieve bijdrage aan het weblog te leveren. Voordelen Via een weblog is interactieve communicatie met de burger mogelijk. Het biebblog is gegroeid vanuit de medewerkers. Nadelen Het opzetten en evalueren van de weblog vergt de nodige energie. Datzelfde geldt echter ook voor andere communicatiekanalen. Aandachtspunten Belangrijke aandachtspunten voor bibliotheken die een weblog voor de bibliotheek willen bijhouden, zijn het blijven bewaken van de continuïteit van de berichten in vakantieperiodes en het bijhouden en evalueren van de reacties op weblogberichten. 18 Hoe verder na 23 dingen?

20 2.2 Boekenblogs # 1 - # 2 - # 4 - # 18 - # 21 Moeilijkheidsgraad: ö Medewerkers van Bibliotheek Midden-Brabant hebben voor hun klanten een tweetal weblogs opgezet. Op deze weblogs houden zij voor hun oudere en jongere klanten de nieuwe aanwinsten van de bibliotheek bij. Toepassingen Weblogs RSS Shelfari Aquabrowser Trefwoorden Boeken Recensies Weblog Doelgroep: Klanten van de bibliotheek Doel: Klanten informeren over de bibliotheekcollectie en attenderen op nieuwe aanwinsten. Betreffende site(s) Het weblog met nieuwe aanwinsten van Bibliotheek Midden Brabant: Het weblog met nieuwe aanwinsten voor jongeren in Bibliotheek Midden Brabant: 19 Hoe verder na 23 dingen?

21 Werkwijze Er zijn met behulp van Blogger.com twee verschillende weblogs aangemaakt voor jongere en oudere klanten. Een aantal medewerkers voegt verschillende nieuwe aanwinsten aan deze weblogs toe. Via een speciale widget die op de website geplaatst is, kunnen klanten vanaf deze weblogs direct in de catalogus van de bibliotheek zoeken. Nadelen Via Blogger.com een speciaal uiterlijk geven aan het weblog, vereist kennis van verschillende webtechnologieën. Het weblog moet regelmatig bijgehouden worden. Evaluatie Kosten Het weblog wordt gehost op Blogger.com. Het aanmaken en hosten van een weblog op blogger. com is gratis. Tijdsinvestering medewerkers Het online plaatsen van een boek kost tussen de 15 en 30 minuten per boek. Voordelen Weblogs worden geïndexeerd door Google en zijn beter vindbaar dan de bibliotheeksite en bibliotheekcatalogus. Als er vanuit het weblog naar boeken in de catalogus gelinkt kan worden, zijn deze beter vindbaar. 20 Hoe verder na 23 dingen?

22 2.3 # 2 - # 3 Moeilijkheidsgraad: ö Weblog dommeldal dagen Ter gelegenheid van het 60-jarige bestaan van de bibliotheekvestiging in Geldrop, heeft bibliotheek Dommeldal een speciaal weekend georganiseerd. Dit weekend heeft de naam dommeldal dagen gekregen. Om alle gegevens rondom de dommeldal dagen te verzamelen, is een weblog opgezet. Toepassingen Weblogs Trefwoorden Weblog CMS Doelgroep: Bezoekers van en geïnteresseerden in de dommeldal dagen. Doel: Bezoekers van en geïnteresseerden in de dommeldal dagen informeren over de verschillende activiteiten rondom dit weekend. Contactpersoon José Sluis Betreffende site(s) Weblog dommeldal dagen: 21 Hoe verder na 23 dingen?

23 Werkwijze Met behulp van Blogger.com is een weblog voor het congres aangemaakt. Een medewerker met kennis van HTML heeft het weblog vervolgens vormgegeven en ingericht. Hierna hebben verschillende medewerkers van bibliotheek Dommeldal rechten gekregen om het weblog aan te passen en bij te werken. De medewerkers hebben het weblog vervolgens verder ingevuld. Reclame In de uitnodiging van de dommeldal dagen en op verschillende andere weblogs is naar het weblog verwezen. Ook moesten deelnemers aan het dommeldal congres (één van de activiteiten die in het weekend gepland stonden) zich via een formulier voor het weblog aanmelden. Voordelen Het opstarten van een weblog via Blogger.com is snel gebeurd. De afdeling ICT hoeft geen acties te ondernemen om het weblog werkend te krijgen. Nadelen Het gebruiken van een standaard template van Blogger.com oogt meestal niet professioneel. Een eigen lay-out maken kost echter veel tijd. Bovendien is er dan een medewerker nodig met kennis van verschillende webtechnologieën. Een weblog rondom een bepaalde activiteit moet actief bijgehouden worden. Evaluatie Kosten Het weblog wordt gehost op Blogger.com. Het aanmaken en hosten van een weblog op Blogger. com is gratis. Tijdsinvestering medewerkers Het aanmaken en inrichten van het weblog kost een medewerker met kennis van HTML ongeveer twaalf uur. Het bijhouden en invullen van het weblog kost per bericht tussen de 15 en 30 minuten. 22 Hoe verder na 23 dingen?

24 2.4 # 3 - # 10 - # 19 Moeilijkheidsgraad: ö ö ö Een widget van een RSS-feed maken Om de gegevens van een RSS-feed makkelijk op een website of Hyves pagina te plaatsen, heeft de mediatheek van de Fontys Hogeschool gebruik gemaakt van de pagina yourminis.com. Toepassingen RSS Hyves Doel: De gegevens uit een RSS-feed op een website of Hyvespagina laten weergeven. Trefwoorden Widgets Gadgets Betreffende site(s) De hyve over informatiezoeken: Doelgroep: Bezoekers van een weblog of Hyvespagina. De website yourminis: 23 Hoe verder na 23 dingen?

25 Werkwijze Op de website yourminis.com is het mogelijk zelf van een bestaande RSS-feed een widget te maken. Deze widget kan op een website ingeladen worden, maar ook als gadget in een Hyvespagina gezet worden. Aandachtspunten Het gebruik van dit soort lijstjes via Hyves lijkt heel erg interessant. Maar omdat de statistieken hiervan ontbreken, is het niet duidelijk of ze ook daadwerkelijk succesvol zijn. Evaluatie Kosten Het gebruik van de website yourminis.com is gratis. Tijdsinvestering medewerkers Het kost een medewerker ongeveer één uur om via de website yourminis.com een RSS-feed om te zetten naar een widget die ook als gadget op Hyves geplaatst kan worden. Voordelen Het opzetten van een widget op basis van en RSS-feed is snel gedaan. Ook andere RSS-feeds zijn in deze widget in te laden. Nadelen De lay-outmogelijkheden bij het maken van een widget zijn beperkt. 24 Hoe verder na 23 dingen?

26 2.5 # 4 - # 5 - # 21 Moeilijkheidsgraad: ö Netvibes Universum CMB Groningen De Centrale Medische Bibliotheek (CMB) van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft een speciaal Netvibes universum gemaakt. Op dit Netvibes universum heeft de CMB alle digitale informatiebronnen van de bibliotheek toegevoegd. Toepassingen RSS Netvibes Bibliotheekcatalogi Klanten laten zien hoe ze met behulp van Netvibes hun eigen persoonlijke selectie van toepassingen en informatiebronnen kunnen maken, inrichten en beheren. Trefwoorden Kenniscentrum Doelgroep: Klanten van de bibliotheek Doel: Klanten een overzicht geven van de verschillende digitale bronnen die binnen de bibliotheek beschikbaar zijn. Contactpersoon Guus van den Brekel Betreffende site(s) Het Netvibes universum: en 25 Hoe verder na 23 dingen?

27 Werkwijze Voor de CMB is een account aangemaakt in Netvibes. Deze account is vervolgens gevuld met verschillende RSS-feeds, widgets van catalogi en LibraryThing-accounts. Door middel van tabs zijn categorieën gemaakt van de verschillende informatiebronnen. Evaluatie Kosten Het gebruik van de website Netvibes.com is gratis. Voordelen Een Netvibes universum is makkelijk aan te maken en in te richten. De content van het Netvibes universum is makkelijk te delen. Nadelen De mogelijkheden om de vormgeving aan te passen zijn beperkt. 26 Hoe verder na 23 dingen?

28 2.6 Netvibes binnen de politie # 4 - # 5 Moeilijkheidsgraad: ö Naast de bibliotheken zijn ook verschillende politiekorpsen begonnen aan de cursus 23 dingen. Het politiekorps in Utrecht gebruikt Netvibes om verschillende digitale informatiebronnen te ontsluiten die voor medewerkers van het korps interessant zijn. Toepassingen Netvibes RSS Trefwoorden Mediawatching Informatie delen Doelgroep: Interne medewerkers van het politiekorps Utrecht. Doel: Kennis delen en slimmer werken. Contactpersoon Natalie Hensen Betreffende site(s) 27 Hoe verder na 23 dingen?

29 Werkwijze De communicatieafdeling van het politiekorps Utrecht verzorgt dagelijks knipsels voor de korpsleiding en andere geïnteresseerden het zogenaamde mediawatching. Na de cursus 23 dingen heeft de afdeling een pagina aangemaakt in Netvibes en is zij de digitale knipsels op deze pagina gaan bijhouden. Evaluatie Kosten Het gebruik van de website Netvibes.com is gratis. Tijdsinvestering medewerkers De Netvibes-pagina wordt dagelijks bijgehouden om digitale knipsels te ontsluiten. Deze werkwijze kost de medewerkers veel tijd. Voordelen De medewerkers zien nu veel meer nieuws voorbijkomen dan voorheen. Nadelen Grote artikelen uit landelijke kranten wordt niet ontsloten op de Netvibes-pagina. Omdat de politie gebruikmaakt van speciale internetfilters, is de site traag. De werkwijze kost de medewerkers veel tijd. 28 Hoe verder na 23 dingen?

30 2.7 Nationaal archief op Flickr # 6 - # 7 Moeilijkheidsgraad: ö Het Nationaal Archief heeft een deel van haar fotocollectie beschikbaar gesteld via de website Flickr.com. Op Flickr.com kan iedereen de collectie van het Nationaal Archief inzien en verrijken. Toepassingen Flickr Trefwoorden Fotocollectie Archief Betreffende site(s) De Flickr-site van het Nationaal Archief: Doelgroep: Klanten van de bibliotheek Doel: Een (deel van de) bibliotheekcollectie ontsluiten en klanten de mogelijkheid bieden om deze collectie te verrijken. 29 Hoe verder na 23 dingen?

31 Werkwijze In het kader van het digitaliserings- en conserveringsproject Beelden voor de Toekomst is een groot aantal foto s van het Nationaal Archief op hoge resolutie gedigitaliseerd. Een deel van deze collectie is door medewerkers van het Nationaal Archief op Flickr geplaatst. Bezoekers van de foto s op de Flickr-pagina van het Nationaal Archief worden opgeroepen om de collectie te verrijken. Dit kunnen zij doen door zelf tags en commentaren toe te voegen. Nadelen Het kost veel tijd om grote collecties online te plaatsen. Evaluatie Kosten Het gebruik van de volledige versie van de website Flickr.com kost 25 euro per jaar. Tijdsinvestering medewerkers: Het online zetten en beschrijven van een foto op Flickr kost een medewerker ongeveer vijf minuten tijd. Voordelen Flickr is een heel toegankelijke website. Gebruikers van Flickr kunnen de collectie van het Nationaal Archief verrijken. 30 Hoe verder na 23 dingen?

32 2.8 # 10 Moeilijkheidsgraad: ö Delicious-account tijdschrift Mediacoach Het tijdschrift Mediacoach maakt veel gebruik van verwijzingen naar pagina s op het internet. Deze verwijzingen houdt de redactie van het tijdschrift bij in een speciale Delicious-account. Toepassingen Delicious Een archief aanleggen van links die in het tijdschrift gebruikt zijn. Trefwoorden Lijsten Links Betreffende site(s) Delicios-account tijdschrift Mediacoach: Doelgroep: Lezers van een tijdschrift Doel: Voor lezers een overzicht bijhouden van in het tijdschrift gebruikte links. 31 Hoe verder na 23 dingen?

33 Werkwijze De redactie van Mediacoach heeft voor het tijdschrift een eigen Delicious-account aangemaakt. De redactie krijgt links uit de artikelen aangeleverd, die zij aan de Delicious-account toevoegt. Vervolgens wordt aan de verschillende links een aantal trefwoorden toegekend. Eén van deze trefwoorden is een combinatie van de jaargang en het nummer van het tijdschrift waarin de link voorkomt. Evaluatie Kosten Het gebruik van de website delicious.com is gratis. Tijdsinvestering medewerkers Het toevoegen van een link aan een Deliciousaccount en het toekennen van de trefwoorden kost per link tussen de 5 en 10 minuten. Voordelen Lezers van het tijdschrift kunnen altijd de links uit het tijdschrift online terugvinden. Eventuele spelfouten van links in het tijdschrift kunnen altijd snel online aangepast worden. Nadelen Het kost de redactie van het tijdschrift extra tijd om de links en trefwoorden aan de Deliciousaccount toe te voegen. 32 Hoe verder na 23 dingen?

34 2.9 Wiki als kenniscentrum # 11 Moeilijkheidsgraad: ö ö Enthousiaste bibliotheekmedewerkers hebben een overzicht van alle weblogs van Nederlandse bibliotheken en bibliothecarissen bijgehouden in een wiki. Deze wiki is vervolgens uitgebreid met een overzicht van verschillende Web 2.0-toepassingen. Toepassingen Wiki Trefwoorden Kennisdelen Lijstjes Overzichten Doel: Het bijhouden van een overzicht van alle Nederlandse weblogs over een bepaald onderwerp. Contactpersoon Wouter Gerritsma Doelgroep: Iedereen die geïnteresseerd is in een bepaald onderwerp. Betreffende site(s) De wiki-site van NL biblioblogs: 33 Hoe verder na 23 dingen?

35 Werkwijze In april 2008 zijn Dymphie van der Heyden (TNO) en Wouter Gerritsma (Bibliotheek Wageningen UR) begonnen met het in een wiki bijhouden van alle Nederlandse weblogs over bibliotheken. Al snel is dit overzicht uitgebreid met overzichten van verschillende Web 2.0-toepassingen die door bibliotheken en bibliotheekmedewerkers worden ingezet. Wijzigingen aan dit overzicht kunnen worden doorgegeven aan de Dymphie en Wouter en worden vervolgens door hen verwerkt. Nadelen In dit geval is het bijhouden van de lijst afhankelijk van vrijwilligers. Als zij besluiten om hiermee te stoppen, wordt de lijst ook niet meer bijgehouden. Evaluatie Kosten Er is gebruikgemaakt van het wiki-systeem van de website PBworks.com. Het aanmaken en bijhouden van een wiki op deze pagina is gratis. Tijdsinvestering medewerkers De wiki wordt in de vrije uren van Dymphie en Wouter bijgehouden. Hierdoor zijn de kosten van het bijhouden van de website te verwaarlozen. Voordelen Het is snel en makkelijk om gegevens in een wiki op te slaan en bij te houden. 34 Hoe verder na 23 dingen?

36 2.10 # 11 Moeilijkheidsgraad: ö ö ö Wiki als Content Management Systeem De mediatheek van Fontys Hogescholen maakt gebruik van een wiki als Content Management Systeem (CMS). Via deze wiki kunnen alle medewerkers van de mediatheek de inhoud van de website bewerken. Toepassingen Wiki Contactpersoon Gerard Bierens Trefwoorden CMS Website Betreffende site(s) De wiki-site van Fontys Mediatheken: Doelgroep: Klanten van de mediatheek. Doel: Klanten van de mediatheek informeren over de collectie van de mediatheek en de diensten die de mediatheek levert. 35 Hoe verder na 23 dingen?

37 Werkwijze In 2005 is de toenmalige website van Fontys Mediatheken vervangen door een zogenaamde portalsite, waarin een weblog, wiki en zoekmachine op één website samengevoegd zijn. Deze website gebruikt het wiki-systeem om de algemene informatie over de mediatheek te beheren. Nadelen Het succes van het systeem is afhankelijk van medewerkers die zelf content gaan toevoegen en aanpassen. Medewerkers hebben er moeite mee om de content die anderen toegevoegd hebben, aan te passen. Evaluatie Kosten Voor het hosten van een wiki op een eigen domein, moeten hostingkosten betaald worden. Deze kosten bedragen tussen de 50 en 250 euro per jaar. Tijdsinvestering medewerkers Bij het opstarten zal het technische beheer veel tijd kosten. Het bijhouden van de site is vervolgens een taak die verschillende medewerkers op verschillende tijden kunnen en zullen doen. De totale tijdsinvestering kan flink oplopen, maar de tijdsinvestering per medewerker is niet heel erg groot. Aandachtspunten Als medewerkers geen richtlijnen krijgen voor het gebruik van de wiki, bestaat het risico dat medewerkers geen gebruikmaken van de wiki. Ook kan er door gebrek aan structuur en richtlijnen een wildgroei ontstaan van manieren waarop content aan de wiki toegevoegd wordt. Voordelen Alle medewerkers kunnen content aan de website toevoegen en aanpassen. Het is makkelijk om nieuwe content toe te voegen of bestaande content aan te passen. 36 Hoe verder na 23 dingen?

38 2.11 # 11 - # 22 Moeilijkheidsgraad: ö Bijeenkomsten organiseren d.m.v. een wiki Een Teachmeet is een bijeenkomst waarin het thema onderwijs centraal staat. Er wordt een wiki ingezet voor het organiseren van deze bijeenkomst, het verspreiden van informatie over de bijeenkomst en het bijhouden van een deelnemerslijst. Toepassingen Wiki Twitter Sociale netwerken Trefwoorden Organisatie Evenement Kennisdeling Doelgroep: Geïnteresseerden in een bijeenkomst over een specifiek onderwerp. Doel: Samen met gelijkgestemden een bijeenkomst rondom een specifiek onderwerp organiseren. Contactpersoon Fons van den Berg Betreffende site(s) De wiki-site van de eerste Teachmeet in Nederland: 37 Hoe verder na 23 dingen?

Werkwijze en te nemen stappen 23 onderwijsdingen

Werkwijze en te nemen stappen 23 onderwijsdingen Werkwijze en te nemen stappen 23 onderwijsdingen De wereld verandert, mensen veranderen, het web verandert, het onderwijs verandert, leerlingen veranderen en wat doet de docent? Wie op een school werkt,

Nadere informatie

MAAK EEN SLAG ONLINE. Sla nu een virtuele slag met de Werkende Website!

MAAK EEN SLAG ONLINE. Sla nu een virtuele slag met de Werkende Website! MAAK EEN SLAG ONLINE Als ondernemer of onderneming wilt u een goede website. Die vormt een steeds belangrijker wordend visitekaartje! Hebt u ook het gevoel dat uw website beter, mooier en gemakkelijker

Nadere informatie

SPOETNIK 23-4-2009. Een online cursus voor UBA-medewerkers over nieuwe webtoepassingen. Januari-mei 2008. Universiteit van Amsterdam (Uv A)

SPOETNIK 23-4-2009. Een online cursus voor UBA-medewerkers over nieuwe webtoepassingen. Januari-mei 2008. Universiteit van Amsterdam (Uv A) SPOETNIK Een online cursus voor UBA-medewerkers over nieuwe webtoepassingen Januari-mei 2008 Universiteit van Amsterdam (Uv A) 25.000 studenten 4.000 medewerkers 7 faculteiten 1 Bibliotheek van de Uv A

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Wegwijzer voor Google Documenten/Agenda/Sites

Inhoudsopgave. Wegwijzer voor Google Documenten/Agenda/Sites Wegwijzer voor Google Documenten/Agenda/Sites Inhoudsopgave 1 GOOGLE APPS: gratis voor scholen...2 2 GOOGLE DOCUMENTEN: online teksten/rekenbladen/presentaties...3 2.1 voordelen van (samenwerken aan) gedeelde

Nadere informatie

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING Online Marketing Door: Annika Woud 1 Inhoudsopgaven 1 Wat is online marketing? 2 Hoe pas je online marketing toe op een website? Hoe pas je het toe? SEO Domeinnaam HTML Google Analytics Advertenties op

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F.

Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F. Page of 0 Enquête beroepsonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F. Er zijn in totaal vragen. A. Over jou Je wordt vriendelijk verzocht informatie over jezelf te geven door onderstaande

Nadere informatie

De voordelen van Drupal

De voordelen van Drupal Drupal is een open source Content Management System (CMS). Daarnaast kun je Drupal zien als een framework, dit betekent dat je modules (oftewel mini-applicaties) kunt implementeren in je installatie van

Nadere informatie

Wat is het en wat kun je ermee. Gerard Drent Drasco Webdiensten

Wat is het en wat kun je ermee. Gerard Drent Drasco Webdiensten Wat is het en wat kun je ermee Gerard Drent Drasco Webdiensten Wie ben ik? Gerard Drent Eigenaar van Drasco Webdiensten Maak websites voor het MKB en kleine ondernemers Ondersteuning Social Media Organiseer

Nadere informatie

Bieb search. bibliotheek op school

Bieb search. bibliotheek op school Bieb De De bibliotheek wacht niet langer tot jongeren naar de bibliotheek komen, maar zoekt ze in plaats daarvan actief op in de omgeving waar ze in schoolverband het meest vertoeven: de elektronische

Nadere informatie

tarieven 2015 / 2016 Powered by:

tarieven 2015 / 2016 Powered by: tarieven 2015 / 2016 Powered by: Producten van Ziber Inclusief hosting, updates & support 2 Software uit de Ziber Cloud Voor iedere ondernemer de beste oplossing Webbly Design & eenvoud 4 Sitehand Professioneel

Nadere informatie

LinkedIn. Voor Utrechtse initiatieven die bekender willen worden

LinkedIn. Voor Utrechtse initiatieven die bekender willen worden LinkedIn Voor Utrechtse initiatieven die bekender willen worden Deze informatie is opgesteld door Team 2015 Utrecht om Utrechtse initiatieven te ondersteunen bij hun PR. We verwelkomen het gebruik van

Nadere informatie

Uw school in de toekomst: Google Apps for Education

Uw school in de toekomst: Google Apps for Education Uw school in de toekomst: Google Apps for Education Vooruit kijken Vooruit kijken Door een andere bril Markten veranderen Mensen veranderen Werken veranderd Bart Ensink Kenniscentrum voor cloud computing

Nadere informatie

Handleiding Dance.nl CMS Systeem

Handleiding Dance.nl CMS Systeem Handleiding Dance.nl CMS Systeem 1 Voorwoord 3 Introductie 3 Aantal vooraf gestelde regels.3 Goed om te weten..3 Promotionele mogelijkheden.3 Vragen en/of opmerkingen..3 Registreren voor gebruik van het

Nadere informatie

Pakketaanbieding Online profilering Contractvrije Paramedici. Pakketaanbieding. Online profilering en communicatie met je cliënt

Pakketaanbieding Online profilering Contractvrije Paramedici. Pakketaanbieding. Online profilering en communicatie met je cliënt Pakketaanbieding Online profilering en communicatie met je cliënt 1 Aanbieding 1. Om maximaal gebruik te maken van de online middelen die beschikbaar zijn tegen een behapbare en betaalbare inzet hebben

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E.

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Page of 6 Enquête basisonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas zit je?

Nadere informatie

Handleiding Blogger. Het aanmaken van een weblog. In deze handleiding worden een aantal handelingen toegelicht:

Handleiding Blogger. Het aanmaken van een weblog. In deze handleiding worden een aantal handelingen toegelicht: Handleiding Blogger In deze handleiding worden een aantal handelingen toegelicht: Het aanmaken van een weblog Het typen van een blogbericht De privacy van jouw weblog Het instellen van RSS Het aanmaken

Nadere informatie

Pakketaanbieding Online profilering. Pakketaanbieding. Online profilering en communicatie met je cliënt

Pakketaanbieding Online profilering. Pakketaanbieding. Online profilering en communicatie met je cliënt Pakketaanbieding Online profilering en communicatie met je cliënt 1 Aanbieding 1. Om maximaal gebruik te maken van de online middelen die beschikbaar zijn tegen een behapbare inzet voor de drukbezette

Nadere informatie

BETAALBAAR EN GOED ONLINE

BETAALBAAR EN GOED ONLINE BETAALBAAR EN GOED ONLINE dewerkendewebsite.nl de WERKENDE WEBSITE 2 MAAK EEN SLAG ONLINE Als ondernemer of onderneming wil je een goede website. Die vormt een steeds belangrijker wordend visitekaartje!

Nadere informatie

Internet bestaat uit miljoenen computers over de gehele wereld.

Internet bestaat uit miljoenen computers over de gehele wereld. Internet Internet bestaat uit miljoenen computers over de gehele wereld. Om de webpagina s te openen is een internet-browser of kortweg browser nodig. De bekendste zijn INTERNET EXPLORER, GOOGLE CHROME

Nadere informatie

Hyves handleiding voor de Groenteman

Hyves handleiding voor de Groenteman Hyves handleiding voor de Groenteman In deze speciale Hyves handleiding voor de groenteman leest u informatie over wat dit sociale medium precies inhoudt en hoe u als groente en/of fruitspecialist Hyves

Nadere informatie

Pakketaanbieding de Online oefentherapeut. Pakketaanbieding. De online oefentherapeut

Pakketaanbieding de Online oefentherapeut. Pakketaanbieding. De online oefentherapeut Pakketaanbieding De online oefentherapeut zomer 2015 1 Aanbieding 1. Om maximaal gebruik te maken van de online middelen die beschikbaar zijn tegen een behapbare inzet voor de drukbezette oefentherapeut

Nadere informatie

Handleiding. RSS reader Feedly

Handleiding. RSS reader Feedly Handleiding RSS reader Feedly Wat is Feedly en waarom gebruiken? 3 Hoe aanloggen? 3 Hoe informatie toevoegen aan Feedly 4 Berichten lezen & delen 8 Hoe Feedly organiseren 10 2 Wat is Feedly en waarom gebruiken?

Nadere informatie

Clixmaster Studio & Social Media / Communities

Clixmaster Studio & Social Media / Communities 1/23 Clixmaster Studio & Social Media / Communities Version management Based on Clixmaster Studio R.5.2 Date Version Changed 16/02/2010 1.0 Final R5.1 16/04/2010 1.1 Revision R5.1 19/04/2010 1.2 Optimized

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit zeven onderdelen, A t/m G.

Deze vragenlijst bestaat uit zeven onderdelen, A t/m G. Page of Enquête studenten lerarenopleidingen Deze vragenlijst bestaat uit zeven onderdelen, A t/m G. Er zijn in totaal 7 vragen. A. Over jezelf Je wordt vriendelijk verzocht informatie over jezelf te geven

Nadere informatie

Hoe bouw je een goede website/webshop?

Hoe bouw je een goede website/webshop? Hoe bouw je een goede website/webshop? Een website/blog zit zo in elkaar, maar om er dan een goede, mooie en succesvolle website van te maken is een tweede. Hierbij komt veel meer kijken dan dat men denkt.

Nadere informatie

TuinHulp.com, Nieuwe Webservice voor Hoveniersbedrijven 2014

TuinHulp.com, Nieuwe Webservice voor Hoveniersbedrijven 2014 Even voorstellen: Mijn naam is Marcel van Leeuwen, ben van oorsprong hovenier, en tuincentrum deskundige. Sinds eind jaren negentig ontwerp en publiceer ik ook websites. Nadat ik ben overgestapt naar Wordpress

Nadere informatie

Culture Shock -PIM. GROEP 7 ESRA ATESCELIK STUDENT NR: 1783262 JUNI 2009 Eak500@few.vu.nl. Esra Atescelik juni 2009 1

Culture Shock -PIM. GROEP 7 ESRA ATESCELIK STUDENT NR: 1783262 JUNI 2009 Eak500@few.vu.nl. Esra Atescelik juni 2009 1 GROEP 7 ESRA ATESCELIK STUDENT NR: 1783262 JUNI 2009 Eak500@few.vu.nl Esra Atescelik juni 2009 1 Inhoudsopgave 1. Concept Culture Shock.3 1.1 Definitief concept 4 1.2 Interactief gedeelte van de film..4

Nadere informatie

Pandoraz Social Media Monitor: grip op uw social media

Pandoraz Social Media Monitor: grip op uw social media Pandoraz Social Media Monitor: grip op uw social media Tweezijdige marketing Van oudsher gebruiken organisaties verschillende marketingtechnieken om hun producten of diensten onder de aandacht van potentiële

Nadere informatie

Visual Steps - Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Handige, interessante online toepassingen voor senioren - ISBN 978 90 5905 165 2

Visual Steps - Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Handige, interessante online toepassingen voor senioren - ISBN 978 90 5905 165 2 Inhoudsopgave Voorwoord...15 Introductie Visual Steps...16 Wat heeft u nodig?...17 Hoe werkt u met dit boek?...18 De volgorde van lezen...19 De cd-rom bij dit boek...19 De schermafbeeldingen...19 Nieuwsbrief...20

Nadere informatie

R5.1. Quick guide. Clixmaster Studio & Social Media / Communities. Quick guide. Clixmaster Studio. Gebruikersdocumentatie

R5.1. Quick guide. Clixmaster Studio & Social Media / Communities. Quick guide. Clixmaster Studio. Gebruikersdocumentatie Quick guide R5.1 Clixmaster Studio & Social Media / Communities Gebruikersdocumentatie Clixmaster Studio Quick guide 1/16 Clixmaster Studio & Social Media / Communities Version management Based on Clixmaster

Nadere informatie

MEDIAWIJSHEID: digitaal aan de slag in het onderwijs!

MEDIAWIJSHEID: digitaal aan de slag in het onderwijs! MEDIAWIJSHEID: digitaal aan de slag in het onderwijs! Kennismaking: Mediawijsheid op school? Hoe te beginnen? Wilt u op school aan de slag met mediawijsheid en digitale media, maar heeft u geen idee waar

Nadere informatie

Waarom dit e-book. De vele mogelijkheden van LinkedIn zal in dit e-book uitgebreid uitgelegd worden. Ik wens je veel leesplezier!

Waarom dit e-book. De vele mogelijkheden van LinkedIn zal in dit e-book uitgebreid uitgelegd worden. Ik wens je veel leesplezier! Waarom dit e-book Breng jezelf en je bedrijf onder de aandacht bij LinkedIn. LinkedIn is voor iedereen die zichzelf, product of dienst en bedrijf onder de aandacht wilt brengen. Met dit e-book laat ik

Nadere informatie

WordPress Handleiding

WordPress Handleiding Algemene Informatie Disclaimer: Bij het samenstellen van dit boek is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid van de opgenomen informatie. Wij kunnen echter niet verantwoordelijk gesteld worden

Nadere informatie

Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs!

Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs! Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs! Informatie avond over mediawijsheid/sociale media op school Media zijn voor kinderen en jongeren de gewoonste zaak van de wereld. Ze nemen informatie

Nadere informatie

STRABRECHT COLLEGE WORDPRESS WEBSITE

STRABRECHT COLLEGE WORDPRESS WEBSITE STRABRECHT COLLEGE WORDPRESS WEBSITE Na het bekijken van de aangeleverde.psd bestanden, blijkt er nog veel onduidelijkheden over de functionaliteit van de website. Met name wat de elementen zijn en de

Nadere informatie

Van Consumers naar Prosumers. O.W. Vonder

Van Consumers naar Prosumers. O.W. Vonder 1 Van Consumers naar Prosumers O.W. Vonder Over Learning Valley Vertaalt onderwijskundige vraagstukken naar Microsoft oplossingen Spin-out van Wageningen Universiteit Ruime onderwijskundige kennis en expertise

Nadere informatie

Let the net work! Online professionaliseren voor HRD professionals. Sociale media voor HRD. Focus en keuzes maken

Let the net work! Online professionaliseren voor HRD professionals. Sociale media voor HRD. Focus en keuzes maken Let the net work! Online professionaliseren voor HRD professionals Sibrenne Wagenaar en Joitske Hulsebosch De wereld ligt aan je voeten. Waar je vroeger naar een netwerkbijeenkomst ging om mensen te ontmoeten,

Nadere informatie

Voor je begint met bloggen

Voor je begint met bloggen Voor je begint met bloggen Gemma Kregting, Adviseur online marketing Corporate Communications & Marketing Voor je begint met bloggen Waarom bloggen? Stap 1: Onderwerp bepalen Stap 2: Wie gaat er bloggen

Nadere informatie

DRAAIBOEK STARTEN MET 21EDINGEN IN WORDPRESS. Auteur:Harriet Damen SURFnet BV

DRAAIBOEK STARTEN MET 21EDINGEN IN WORDPRESS. Auteur:Harriet Damen SURFnet BV DRAAIBOEK STARTEN MET 21EDINGEN IN WORDPRESS Auteur:Harriet Damen SURFnet BV Versie 1.0 27 januari 2010 1 DRAAIBOEK CURSUS 21EDINGEN OP DE EIGEN INSTELLING Benodigde kennis om te starten met 21eDingen:

Nadere informatie

WEBHARE: GEVORDERDEN Versie december 2014 Anne Heining, Marketing & Communicatie (www.utwente.nl/mc)

WEBHARE: GEVORDERDEN Versie december 2014 Anne Heining, Marketing & Communicatie (www.utwente.nl/mc) WEBHARE: GEVORDERDEN Versie december 2014 Anne Heining, Marketing & Communicatie (www.utwente.nl/mc) www.utwente.nl/webhare Webhare: Standaardcursus (versie dec 2014) www utwente nl/webhare 1 INHOUD Deel

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Berichten en Pagina s 3. Afbeeldingen en video s 4. Weblinks 1. Inloggen 1.1 Inloggen bij Wordpress We starten met het inloggen op je WordPress gebaseerde

Nadere informatie

Facebook, Twitter en andere Sociale Media

Facebook, Twitter en andere Sociale Media Facebook, Twitter en andere Sociale Media Sociale Media zijn belangrijke promotiemiddelen geworden. Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram, Hyves en LinkedIn zijn voorbeelden van Sociale Media op het

Nadere informatie

Social Media. Beheer en begeleiding

Social Media. Beheer en begeleiding Social Media Beheer en begeleiding voor de bloemist Handeiding Facebook De term Social Media is tegenwoordig onvermijdbaar en neemt dagelijks toe. In geen enkel land in Europa ligt het bereik van Social

Nadere informatie

WEBHARE: GEVORDERDEN Versie september 2015 Marketing & Communicatie (www.utwente.nl/mc)

WEBHARE: GEVORDERDEN Versie september 2015 Marketing & Communicatie (www.utwente.nl/mc) WEBHARE: GEVORDERDEN Versie september 2015 Marketing & Communicatie (www.utwente.nl/mc) www.utwente.nl/webhare Webhare: Standaardcursus (versie sept 2015) www utwente nl/webhare 1 INHOUD Deel 1: Herhaling

Nadere informatie

Social Media Marketing

Social Media Marketing Social Media Marketing Get Social But, How? And Where? Tom Zoethout KvK Netwerkevent 23 nov 09 2 1 Moet je sociaal meedoen op het internet? 3 Social Media Marketing Quiz Wat weet ik eigenlijk al over Social

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit zeven onderdelen, A t/m G.

Deze vragenlijst bestaat uit zeven onderdelen, A t/m G. Page of Enquête jonge beginnende leerkrachten Deze vragenlijst bestaat uit zeven onderdelen, A t/m G. Er zijn in totaal 7 vragen. A. Over jezelf Je wordt vriendelijk verzocht informatie over jou te geven

Nadere informatie

PREMIUM & BASIS ABONNEMENT. - verschillen, meerwaarden en mogelijkheden -

PREMIUM & BASIS ABONNEMENT. - verschillen, meerwaarden en mogelijkheden - PREMIUM & BASIS ABONNEMENT - verschillen, meerwaarden en mogelijkheden - Video Marketing Service Creëer en publiceer uw eigen video. Snel en eenvoudig met de online video service. Gebruik video berichten

Nadere informatie

handleiding stip website

handleiding stip website handleiding stip website Ontwerp en realisatie website Ontwerpgroep Lale www.lale.n Inhoud - Inloggen CMS - Overzicht Dashbord en toegang tot andere Stip websites - Overzicht Homepage 4- Plaatsen en bewerken

Nadere informatie

Drempelvrij samenwerken

Drempelvrij samenwerken Drempelvrij samenwerken Start ook met drempelvrij samenwerken. Door kennis en informatie te delen op een platform dat aan de webrichtlijnen voldoet kun je met heel Nederland samenwerken. In deze whitepaper

Nadere informatie

PREMIUM & BASIS ABONNEMENT. - verschillen, meerwaarden en mogelijkheden -

PREMIUM & BASIS ABONNEMENT. - verschillen, meerwaarden en mogelijkheden - PREMIUM & BASIS ABONNEMENT - verschillen, meerwaarden en mogelijkheden - Premium & Basis Belangrijkste verschillen. Met groepskracht presenteren levert extra bezoekers. RTV Maastricht faciliteert deze

Nadere informatie

Looproute Microsoft OneNote 2010 versie 1.0. Looproute Microsoft OneNote 2010. Inleiding

Looproute Microsoft OneNote 2010 versie 1.0. Looproute Microsoft OneNote 2010. Inleiding 1 Looproute Microsoft OneNote 2010 Inleiding Dit document beschrijft de werking van het computerprogramma Microsoft OneNote (versie 2010) en is bedoeld voor docenten en leerlingen van het basis- en voortgezet

Nadere informatie

LES 2: WORDPRESS.COM. Lesoverzicht: Aan de slag Aanmaken van de website Back-end Samenvatting

LES 2: WORDPRESS.COM. Lesoverzicht: Aan de slag Aanmaken van de website Back-end Samenvatting LES 2: WORDPRESS.COM Lesoverzicht: Aan de slag Aanmaken van de website Back-end Samenvatting Video s: https://www.youtube.com/playlist?list=plucz7ifg5tjtrbktrhdnf-vjebqtjmcby Tijd: 1 uur en 45 minuten

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Toets uw kennis 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Toets uw kennis 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Toets uw kennis... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Website... 9 Voor docenten... 10 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Microsoft Office 365 voor bedrijven. Remcoh legt uit

Microsoft Office 365 voor bedrijven. Remcoh legt uit Microsoft Office 365 voor bedrijven Remcoh legt uit Beter samenwerken, ook onderweg Starten met Office 365 is starten met het nieuwe werken. Met Office 365 heeft u namelijk de mogelijkheid om altijd en

Nadere informatie

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland 18 december 2012 Social Media Onderzoek MKB Nederland 1. Inleiding Er wordt al jaren veel gesproken en geschreven over social media. Niet alleen in kranten en tijdschriften, maar ook op tv en het internet.

Nadere informatie

WordPress Website. Bouw zelf je WordPress Website. www.supersnelonline.nl Maarten Hendrix. Maarten Hendrix

WordPress Website. Bouw zelf je WordPress Website. www.supersnelonline.nl Maarten Hendrix. Maarten Hendrix WordPress Website Bouw zelf je WordPress Website Maarten Hendrix Maarten Hendrix 2 Inhoudsopgave WordPress inleiding... 5 Wat is WordPress?... 5 Wat is het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com?...

Nadere informatie

narrowcasting zonder gedoe!

narrowcasting zonder gedoe! narrowcasting zonder gedoe! Jouw programmaboekje Beeldbank Entertainment Live Feeds Video s delen Content op maat Adverteren Een rijk programma De videotemplates en widgets van easyscreen zijn handige

Nadere informatie

Waarom WordPress? Wat is WordPress? Bloggen en website Uniek design is mogelijk Makkelijk zelf te beheren

Waarom WordPress? Wat is WordPress? Bloggen en website Uniek design is mogelijk Makkelijk zelf te beheren Waarom WordPress? Wordpress is een bijzonder gebruiksvriendelijk systeem, zowel voor de gebruiker als de webbouwer. Iedereen kan er redelijk snel mee leren werken. Het zelf beheren van pagina s, nieuws,

Nadere informatie

WHITEPAPER. Wat is een. Responsive website? Voordelen van een. Responsive website? Hoe start je met een. Responsive website? RESPONSIVE WEBSITES

WHITEPAPER. Wat is een. Responsive website? Voordelen van een. Responsive website? Hoe start je met een. Responsive website? RESPONSIVE WEBSITES WHITEPAPER RESPONSIVE WEBSITES Wat is een Responsive website? Voordelen van een Responsive website? Hoe start je met een Responsive website? INTRODUCTIE Met het downloaden van deze whitepaper kunnen we

Nadere informatie

Blog manager OTYS Recruiting Technology. Versie 2.1

Blog manager OTYS Recruiting Technology. Versie 2.1 Blog manager OTYS Recruiting Technology Versie 2.1 OTYS Recruiting Technology OTYS Academy E: academy@otys.nl Datum 11-9-2013 Adres- en contactgegevens OTYS Nederland Landjuweel 52 3905 PH VEENENDAAL U

Nadere informatie

Content Management Systeem Specifieke modules van het Steenstra CMS 2011

Content Management Systeem Specifieke modules van het Steenstra CMS 2011 Content Management Systeem Specifieke modules van het Steenstra CMS 2011 2. Overzicht en specificering van additionele modules Naast de basis implementatie is het Steenstra CMS systeem uit te breiden met

Nadere informatie

PRESTATIESITE WEBPAKKET

PRESTATIESITE WEBPAKKET PRESTATIESITE WEBPAKKET PRESTATIESITE Wij hebben al onze ervaring gebruikt om een gestandaardiseerd webpakket te ontwikkelen met een lay-out welke de focus heeft op leads en new business. Op deze wijze

Nadere informatie

HEEMKUNDE RIPS. Project Initiatie Document. Datum voltooid: 9-11-2011. Versie: 1.0. Document ID: 1 Bestandsnaam: Project initiatie document

HEEMKUNDE RIPS. Project Initiatie Document. Datum voltooid: 9-11-2011. Versie: 1.0. Document ID: 1 Bestandsnaam: Project initiatie document HEEMKUNDE RIPS Project Initiatie Document Projectcode: P201101 Datum voltooid: 9-11-2011 Auteur: Paul Oostenrijk Versie: 1.0 Status: Concept Bestandsnaam: Project initiatie document Documenthistorie Revisies

Nadere informatie

Presenteert de workshop Social Media

Presenteert de workshop Social Media Presenteert de workshop Social Media Juice BV Canadabaan 18 5388 RT NISTELRODE 0412-611453 info@juicebv.nl www.facebook.com/juicebv www.twitter.com/juicebv Wat doen wij? Onze klanten 1 Onze klanten Onze

Nadere informatie

De Kleine WordPress Handleiding

De Kleine WordPress Handleiding Introductie Dit is geen uitgebreide handleiding om een WordPress website of blog mee te bouwen. Het is ook geen overzicht van alle aspecten die een WordPress website zo bijzonder maken en geen verhandeling

Nadere informatie

tarieven 2014 Powered by:

tarieven 2014 Powered by: tarieven 2014 Powered by: Producten van Ziber inclusief hosting, updates & support Software uit de Ziber cloud 2 Voor iedere ondernemer de beste oplossing Voordelig Standaardsitelite 4 Design en eenvoud

Nadere informatie

HvA CMS: Hippo. Concept

HvA CMS: Hippo. Concept HvA CMS: Hippo Concept Deze uitgave wordt uitsluitend voor persoonlijk gebruik aan cursisten meegegeven. Alle rechten worden voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag door fotokopieën of op enige andere

Nadere informatie

Inhoudsopgave. GAnalytics Trainingen. Brochure Google Analytics training

Inhoudsopgave. GAnalytics Trainingen. Brochure Google Analytics training Brochure Google Analytics training Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Onderwerpen Google Analytics training... 2 3. Werkwijze training... 5 1 1. Inleiding Google Analytics is net als Excel gratis te gebruiken.

Nadere informatie

HetSchoolvoorbeeld.nl

HetSchoolvoorbeeld.nl HetSchoolvoorbeeld.nl maakt websites voor het onderwijs die u zelf met het bekroonde en gebruiksvriendelijke programma Word- Press inhoudelijk kunt beheren. De vakkundigheid van het team van HetSchoolvoorbeeld.nl

Nadere informatie

Onderzoek: Het gebruik van Social Media in bibliotheken

Onderzoek: Het gebruik van Social Media in bibliotheken Onderzoek: Het gebruik van Social Media in bibliotheken Persoonlijk gebruik van Social Media is de afgelopen jaren explosief gestegen. Op professioneel vlak worden Social Media gezien als een nieuwe manier

Nadere informatie

Slimmer Acquisitie van Passie naar Winst in 1 jaar. 28 tips. GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? www.slimmeracquisitie.nl

Slimmer Acquisitie van Passie naar Winst in 1 jaar. 28 tips. GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? www.slimmeracquisitie.nl 28 tips GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? Hieronder geef ik je een aantal van mijn slimmer acquisitie praktijken die goed werken. De tips hebben niets te maken met SEO, oftewel beter gevonden

Nadere informatie

Aan de slag met Twitter

Aan de slag met Twitter Aan de slag met Twitter Registreren De URL (het adres op het internet) om te registreren is: https://twitter.com/signup In dit voorbeeld is er een Twitter 1 account aangemaakt voor een woning die te koop

Nadere informatie

Onderzoek Tablets in het onderwijs

Onderzoek Tablets in het onderwijs Onderzoek Tablets in het onderwijs September 2011 Voorwoord In dit verslag presenteren we onze bevindingen van de tablettest die we hebben uitgevoerd. Zowel de ipad 2 als verschillende Android tablets

Nadere informatie

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik Handleiding Office 2013 en Office 365 voor thuisgebruik Versie: augustus 2015 1 Inhoudsopgave 1. Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 2. Wat je moet weten voordat je gaat installeren?.... 13 3.

Nadere informatie

Google Applicaties Online samenwerken. Paul Diliën ICT integratie 2012. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs

Google Applicaties Online samenwerken. Paul Diliën ICT integratie 2012. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Google Applicaties Online samenwerken Paul Diliën ICT integratie 2012 Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs

Nadere informatie

Open & Online. De (mogelijke) rollen van bibliotheken. Onderwijs

Open & Online. De (mogelijke) rollen van bibliotheken. Onderwijs Open & Online De (mogelijke) rollen van bibliotheken Onderwijs Enthousiasme om mee te werken aan het onderzoek De opkomst hier vandaag Vragen en nieuwsgierigheid Leidraad met vragen opgesteld Telefonische

Nadere informatie

In deze PDF zal er vanuit worden gegaan dat je weet wat HTML is en dat je weet hoe je een website aan moet passen in de code.

In deze PDF zal er vanuit worden gegaan dat je weet wat HTML is en dat je weet hoe je een website aan moet passen in de code. Bedankt! Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven voor de optimalisatie van jouw website. Deze PDF staat vol met informatie om de website te kunnen

Nadere informatie

Web 2.0 als Gereedschap

Web 2.0 als Gereedschap Web 2.0 als Gereedschap Dennis Flinterman www.youse.nl Inhoud About Youse Qué es la Web 2.0? zum Beispiel... 1 Over mijzelf Sinds oktober 2006 zelfstandig interactie ontwerper Daarvoor 6 jaar bij Fabrique

Nadere informatie

Maurice Jongmans is Adviseur Social Media en Zoekmachineoptimalisatie bij Webtechniek in Delft.

Maurice Jongmans is Adviseur Social Media en Zoekmachineoptimalisatie bij Webtechniek in Delft. Maurice Jongmans is Adviseur Social Media en Zoekmachineoptimalisatie bij Webtechniek in Delft. Webtechniek is gespecialiseerd in technische oplossingen voor internet en applicaties. Sinds 2000 is het

Nadere informatie

WEBSITE PAKKETTEN SAMENGESTELD VOOR DE ZZP, STARTENDE ONDERNEMER EN PARTICULIER DE PERFECTE START IN DE DIGITALE WERELD

WEBSITE PAKKETTEN SAMENGESTELD VOOR DE ZZP, STARTENDE ONDERNEMER EN PARTICULIER DE PERFECTE START IN DE DIGITALE WERELD WEBSITE PAKKETTEN SAMENGESTELD VOOR DE ZZP, STARTENDE ONDERNEMER EN PARTICULIER DE PERFECTE START IN DE DIGITALE WERELD BETAALBARE WEBSITE MET MOGELIJKHEDEN VOOR DE TOEKOMST STABIEL, KWALITEIT, PROFESSIONEEL

Nadere informatie

Werken met Mailchimp op Facebook. Hoe werkt Mailchimp en wat kunt u ermee?

Werken met Mailchimp op Facebook. Hoe werkt Mailchimp en wat kunt u ermee? Werken met Mailchimp op Facebook Hoe werkt Mailchimp en wat kunt u ermee? Inleiding In dit whitepaper leest u wat u kunt met Mailchimp als e-mailmarketing platform. Er zijn een groot aantal e-mail marketing

Nadere informatie

Handleiding opmaken Wageningen UR Blog. Oktober 2015

Handleiding opmaken Wageningen UR Blog. Oktober 2015 Handleiding opmaken Wageningen UR Blog Oktober 2015 Voorwoord In deze handleiding is voor beheerders van het Wageningen UR blog template stap voor stap beschreven hoe zij hun blog kunnen inrichten. Bij

Nadere informatie

Monitoring en Engagement met BeSocialEasy.

Monitoring en Engagement met BeSocialEasy. Monitoring en Engagement met BeSocialEasy. De online tool BeSocialEasy vindt voor jou berichten die worden gepubliceerd op weblogs, fora, nieuws sites, blogs en verschillende social media platformen (zoals

Nadere informatie

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO Page of 7 Enquête voortgezet onderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas

Nadere informatie

Handleiding Merge items

Handleiding Merge items Handleiding Merge items Copyright, Connexys Versie 3.2.0.1-30 september 2013 Niets uit dit document mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of

Nadere informatie

HANDLEIDING. CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM - CJG APP / versie 2. STAP 1 - Maak uw CJG aan in de App. 1. Surf naar http://esm.cjgapp.

HANDLEIDING. CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM - CJG APP / versie 2. STAP 1 - Maak uw CJG aan in de App. 1. Surf naar http://esm.cjgapp. HANDLEIDING CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM - CJG APP / versie 2 STAP 1 - Maak uw CJG aan in de App 1. Surf naar http://esm.cjgapp.nl 2. Gebruik je username en wachtwoord om in te loggen 3. Ga naar Start >

Nadere informatie

v.1.11 Verenigingenweb Plus Handleiding Website in gebruik nemen

v.1.11 Verenigingenweb Plus Handleiding Website in gebruik nemen v.1.11 Verenigingenweb Plus Handleiding Website in gebruik nemen Inhoud Algemene informatie...3 Voor wie is deze handleiding?...3 Voordat u begint...3 Pagina beheer...4 Pagina aanmaken...4 Pagina wijzigen...4

Nadere informatie

WORDPRESS HANDLEIDING CUDOK CONCEPTS & CONSULTANCY

WORDPRESS HANDLEIDING CUDOK CONCEPTS & CONSULTANCY WORDPRESS HANDLEIDING CUDOK CONCEPTS & CONSULTANCY 4 APRIL 2015 INTRODUCTIE Een WordPress website bestaat onder anderen uit de volgende onderdelen: Berichten Pagina s Producten Categorieën Menu s Al deze

Nadere informatie

Search Engine Optimization

Search Engine Optimization 19 02, 2009 experience relevance Search Engine Optimization Optimalisatierapport 2006 Outrider North America LLC. All Rights Reserved. Ver:.1 Agenda SEM of Search Engine Marketing Optimalisatierapport

Nadere informatie

Handleiding Resultaatmeetsysteem en Mezzedo

Handleiding Resultaatmeetsysteem en Mezzedo Handleiding Resultaatmeetsysteem en Mezzedo voor aanbieders (Versie 26 augustus 2014) 1 Inhoud Wat is het Resultaatmeetsysteem?... 3 Cliënten stimuleren mee te doen... 4 Over de handleiding... 4 Deel I

Nadere informatie

Inhoudsopgave V2.02 2

Inhoudsopgave V2.02 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Beginnen met InterWord.... 3 Navigatiemenu.... 4 Hoofdmenu aanmaken.... 4 Submenu aanmaken.... 4 Hoofd- en submenu s verwijderen.... 4 Hoofd- en submenu s aan of uit te

Nadere informatie

Titanpad. Answergarden. Wordle. Tricider. Resultaten Workshop ICT & Aps

Titanpad. Answergarden. Wordle. Tricider. Resultaten Workshop ICT & Aps Titanpad Answergarden Wordle Tricider Resultaten Workshop ICT & Aps Rotterdam, Landelijke Lio-dag 9 februari 2012 Beste student van de lerarenopleidingen economie. Jullie hebben op 9 februari 2012 een

Nadere informatie

Richtlijn gebruik social media. Interne en Externe Communicatie. Voor studenten. Collegejaar 2012-2013

Richtlijn gebruik social media. Interne en Externe Communicatie. Voor studenten. Collegejaar 2012-2013 Richtlijn gebruik social media Interne en Externe Communicatie Voor studenten Collegejaar 2012-2013 Directie Onderwijs & Opleidingen Team Communicatie & Voorlichting Juli 2012 Social Media 1 Inleiding

Nadere informatie

Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD

Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD 2014 Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD Inhoud Inleiding... 2 Aanmelden bij office 365 via het portaal.... 2 Het portaal en gebruikers:...

Nadere informatie

Windows Live (Mail) Een introductie HCC Beginners IG H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl

Windows Live (Mail) Een introductie HCC Beginners IG H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl Windows Live (Mail) Een introductie HCC Beginners IG H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl Inhoud presentatie Overzicht Windows Live Windows Live Mail Live Mail Installeren Live Mail configureren

Nadere informatie

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress Saft Websites Gebruikershandleiding Wordpress pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Inloggen in administratorgedeelte Informatie

Nadere informatie

3. Videobellen met Windows Live Messenger

3. Videobellen met Windows Live Messenger 49 3. Videobellen met Windows Live Messenger Misschien heeft u het programma Windows Live Messenger wel eens gebruikt om te chatten met contactpersonen die op hetzelfde moment online zijn. Chatten is het

Nadere informatie