Toewijzing erkenningskalenders

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toewijzing erkenningskalenders"

Transcriptie

1 Aan de initiatiefnemers van de woonzorgcentra en de centra voor kortverblijf in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Contactpersoon Telefoon Team Ouderenzorg Ons kenmerk Uw kenmerk Datum besluit van de Vlaamse Regering van 24 april 2015 betreffende het maximaal aantal te erkennen woongelegenheden voor woonzorgcentra en centra voor kortverblijf in het kader van de erkenningskalender - perspectief - bevraging Geachte mevrouw, Geachte heer, Met deze brief wil ik u meer uitleg geven over de wijze waarop de erkenningskalenders voor realisatie van extra capaciteit in de woonzorgcentra en centra voor kortverblijf in 2015, 2016, 2017 en 2018 werden toegewezen en de achtergrond en context waarbinnen deze beslissingen zijn genomen. Daarnaast vind ik het belangrijk u mee te geven wat de plannen zijn voor initiatiefnemers waarvan de ingediende erkenningskalender werd afgewezen of die nog geen erkenningskalender hebben ingediend. Dit gaat samen met een bevraging waarover u mee uitleg vindt onderaan deze brief. Toewijzing erkenningskalenders Situering Op 20 december 2013 werd het besluit van de Vlaamse Regering betreffende de voorafgaande vergunning en de erkenning voor centra voor kortverblijf en woonzorgcentra en tot wijziging van de regels betreffende de erkenning van die centra goedgekeurd.

2 2/6 Dit besluit wijzigt het systeem van voorafgaande vergunning en het aanvragen van de erkenning voor de woonzorgcentra en de centra voor kortverblijf, voor zover de voorafgaande vergunning verleend wordt voor initiatieven met betrekking tot die centra, die een verdere invulling van de nog beschikbare programmatieruimte impliceren. Aan alle initiatiefnemers die in het bezit waren van een voorafgaande vergunning (verleend voor 1 januari 2014) waarvan men de capaciteit wilde laten erkennen in 2015, 2016 of 2017, werd gevraagd om dit voor 1 januari 2015 aan het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid mee te delen. Hierbij moest de initiatiefnemer ook aan het agentschap meedelen in welk trimester men de woongelegenheden wilde laten erkennen. Tegelijkertijd werd het verder verlenen van voorafgaande vergunningen met een impact op de invulling van de programmatie tijdelijk geschorst. Met de inwerkingtreding van een erkenningskalender beoogde de Vlaamse Regering enerzijds proactief een inschatting te maken van de concrete realisatie van de voorafgaande vergunningen voor woongelegenheden in woonzorgcentra en 932 voorafgaande vergunningen in centra voor kortverblijf die reeds verleend waren en, anderzijds, op basis van de bekomen gegevens het tempo van de aangroei te bepalen om de impact ervan op de Vlaamse begroting beheersbaar te houden. De invoering van een erkenningskalender was namelijk ook nodig om de gevolgen van de zesde staatshervorming voor de ouderenzorg te kunnen ondervangen. Vlaanderen is niet alleen meer bevoegd voor de erkenning van de voorzieningen, maar ook voor de financiering ervan en voor de prijsbepaling. De erkenningskalender maakt het mogelijk om de toekomstige evolutie van het residentiële aanbod af te stemmen op de budgettaire mogelijkheden, demografische evoluties en maatschappelijke tendensen verder vermeld. De initiatiefnemers dienden eind 2014 voor woongelegenheden in woonzorgcentra en 515 woongelegenheden in centra voor kortverblijf een aanvraag tot opname in de erkenningskalender in. In uitvoering van artikel 4, eerste en tweede lid van voornoemd besluit bepaalt de Vlaamse Regering jaarlijks het maximaal aantal te erkennen woongelegenheden in centra voor kortverblijf en woonzorgcentra. Op 24 april 2015 besliste de Vlaamse Regering dat het maximaal toe te kennen aantal woongelegenheden in woonzorgcentra en centra voor kortverblijf voor de periode als volgt wordt bepaald: Jaartal Maximaal aantal te erkennen woongelegenheden woonzorgcentra en centra voor kortverblijf

3 3/ Jaarlijks zal er bij de opmaak van de begroting en bij de begrotingscontrole een monitoring worden neergelegd. Context De actuele en te verwachten trends in onze samenleving dwingen echter de Vlaamse overheid, alsook de zorgaanbieders na te denken over het toekomstig te realiseren en te organiseren woonzorgaanbod. Enkele concrete feiten daarbij zijn: - de zorgzwaarte en leeftijd van de bewoners in de residentiële ouderenzorg nemen toe en zullen blijven stijgen; - de ouder wordende bevolking is mondiger en wenst, meer dan vroeger, de regie van de zorg in eigen handen te hebben en eigen keuzes te maken; - medische vooruitgang, assistieve technologie en innovatieve organisatievormen maken thuiszorg, zelfs voor mensen met multipele chronische aandoeningen, een meer haalbare kaart; - Vlaanderen heeft, sinds de zesde staatshervorming meer dan ooit de instrumenten in handen om in te zetten op een doelmatige organisatie van de langdurige zorg. Vanaf 1 januari 2018 zal de Vlaamse overheid en niet langer het RIZIV verantwoordelijk zijn voor de uitbetaling aan de zorgvoorzieningen; - de RIZIV-financiering en de tegemoetkoming van de hulp aan bejaarden worden ingekanteld in de Vlaamse Sociale Bescherming, alsook het prijzenbeleid met betrekking tot de residentiële zorgvoorzieningen. Dit biedt Vlaanderen de mogelijkheid om een nieuw vraaggestuurd en persoonsvolgend financieringsconcept te ontwikkelen dat de keuzevrijheid van de zorgbehoevende persoon ondersteunt; - er groeit een maatschappelijke consensus dat een strakke verkokering van het aanbod op basis van de oorsprong van de zorg- en ondersteuningsvraag (handicap, chronische ziekte, veroudering, ) niet langer wenselijk is, maar er meer flexibel moet kunnen ingespeeld op een variatie van zorgvragen die leven bij de bevolking; - we hebben behoefte aan een aangepaste, nieuwe programmatie. In dit kader maken we een studie uit die de programmatorische behoeftes in de ouderenzorg voor de toekomst in kaart zal brengen. Deze actuele context en de diverse beleidsuitdagingen maken duidelijk dat, wat het goedkeuren van de ingediende erkenningskalenders betreft, de Vlaamse overheid stapsgewijs en omzichtig dient te handelen. Een loutere uitbreiding van het bestaande residentiële aanbod zal een onvoldoende antwoord bieden op de uitdagingen waar Vlaanderen voor staat. Daarom moet de Vlaamse overheid, samen met alle belanghebbenden, een meersporenbeleid voeren, een beleid waarbinnen de vraaggestuurde zorg op maat in de vertrouwde omgeving, keuzevrijheid, flexibiliteit, kwaliteit en betaalbaarheid sleutelwoorden zijn. Hierbij wordt prioritair ingezet op de personen met de grootste zorgnood.

4 4/6 Toewijzing, uitstel en afwijzing Gezien bovenvermelde context besliste de Vlaamse Regering slechts uitvoering te geven aan de vooropgestelde erkenningskalender voor de jaren 2015, 2016, 2017 en 2018: Jaartal Het jaarlijks maximaal aantal te erkennen woongelegenheden in woonzorgcentra en centra voor kortverblijf waarvoor de administrateur-generaal van de Vlaamse Regering het mandaat kreeg om goed te keuren Hiermee zullen in totaal nieuwe woongelegenheden in woonzorgcentra en centra voor kortverblijf in exploitatie kunnen gaan. Dit heeft tot gevolg dat van de aangevraagde woongelegenheden er niet werden opgenomen in de erkenningskalender. Voor de jaren 2015 en 2016 werden alle ingediende erkenningskalenders goedgekeurd. Voor de ingediende erkenningskalenders van 2017 (in totaal woongelegenheden) werden de prioriteringscriteria door de administrateur-generaal toegepast, zoals opgenomen in het BVR van 2013, en goedgekeurd voor de jaren , en dit voor maximaal woongelegenheden per jaar. Dit betekent dat een deel van de voor 2017 ingediende erkenningskalenders werden verschoven naar een ander trimester in 2017 of in 2018 of werden afgewezen. De prioriteringscriteria op basis waarvan deze verschuivingen en afwijzingen gebeurden zijn de volgende: 1. woongelegenheden die niet na samenvoeging voorafgaandelijk vergund zijn, genieten een hogere prioriteit dan woongelegenheden die voorafgaandelijk vergund zijn na samenvoeging (niet van toepassing bij deze toewijzing aangezien samenvoeging nog niet mogelijk is). 2. binnen de categorieën van woongelegenheden, vermeld in punt 1, genieten woongelegenheden die worden aangewezen voor erkenning in een trimester dat volgt op het trimester vermeld in de ingediende erkenningskalender, een hogere prioriteit in dat trimester dan woongelegenheden waarvoor de ingediende erkenningskalender hetzelfde trimester vermeldt. 3. binnen de categorieën van woongelegenheden, vermeld in punt 2, wordt per trimester prioriteit verleend aan woongelegenheden in zorgregio's waarin de verhouding tussen enerzijds het aantal woongelegenheden dat erkend is of waarvan de erkenningskalender al goedgekeurd is, en anderzijds de som van de programmacijfers van de gemeenten binnen de zorgregio het laagst is. 4. binnen de categorieën van woongelegenheden, vermeld in punt 3, wordt prioriteit verleend aan woongelegenheden waarvan de geldigheidsduur van de voorafgaande vergunning eerder verstrijkt. Afgewezen en nog in te dienen erkenningskalenders Houders van voorafgaande vergunningen die in de periode niet weerhouden werden in de erkenningskalender zullen later - binnen de budgettaire mogelijkheden en binnen de contouren van nieuwe beleidsinzichten en -initiatieven, die in overleg met de koepels van de residentiële ouderenzorg worden ontwikkeld - de mogelijkheid worden geboden hun voorafgaande vergunning om te zetten in een klassieke exploitatie van bijkomende woongelegenheden, dan wel kunnen opteren voor mogelijke reconversiemogelijkheden.

5 5/6 Dit vergt evenwel een herziening van het huidige besluit van 20 december 2013 met betrekking tot de erkenningskalender in overleg met alle betrokkenen. Hierbij zal onder meer rekening gehouden worden met: - de rechtmatige belangen van de houders van een voorafgaande vergunning, zowel van zij die een erkenningskalender indienden maar in de periode nog niet konden goedgekeurd worden, als van de anderen die nog geen erkenningskalender hadden ingediend; - initiatiefnemers die hun project in verschillende fasen wensten te realiseren en waarbij een deel van het project momenteel niet goedgekeurd kon worden binnen de bestaande erkenningskalender; - initiatiefnemers die nog beschikken over destijds verleend principieel akkoord van VIPA of een gunstig advies kregen tot autofinanciering voor de bouw van een woonzorgcentrum of centrum voor kortverblijf en die nog niet opgenomen zijn in de erkenningskalender of (deels) werden afgewezen of verschoven. Samen met de vertegenwoordigers van de koepelorganisaties van de residentiële ouderenzorg zal in komende tijd werk worden gemaakt van: - de aanpassing van de prioriteringscriteria; - de opmaak van reconversieregels; - de verlenging van de opschorting van het verlenen van nieuwe voorafgaande vergunningen voor capaciteitsuitbreiding tot en met 31 december 2019; - afspraken met betrekking tot verlenging van reeds verleende voorafgaande vergunningen; - de toepassing van nieuwe programmatieregels. Bevraging Om in het kader van de vermelde herziening van het besluit van 20 december 2013 zicht te krijgen in welke fase van uitvoering de geplande bijkomende capaciteit zich bevindt, wil ik u vragen de bevraging als bijlage nauwgezet voor uw voorziening(en) in te vullen en vóór 1 september 2015 ten laatste via te bezorgen aan het agentschap. Concreet gaat het over: - voorafgaande vergunningen voor de realisatie van bijkomende woongelegenheden (nieuwbouw of capaciteitsuitbreiding) woonzorgcentrum en/of centrum voor kortverblijf én de ingediende erkenningskalender werd (gedeeltelijk of volledig) afgewezen of verschoven. - voorafgaande vergunningen voor de realisatie van bijkomende woongelegenheden (nieuwbouw of capaciteitsuitbreiding) woonzorgcentrum en/of centrum voor kortverblijf én er werd vóór 1 januari 2015 geen erkenningskalender ingediend (bv. voorziene ingebruikname later dan 2017). Indien u voor uw project een ontvankelijk technisch-financieel plan indiende bij VIPA, reeds over een principieel akkoord beschikt of een gunstig advies kreeg tot autofinanciering, is deze bevraging niet op u van toepassing. Voor de administrateur-generaal, afwezig,

6 Tom Vermeire Afdelingshoofd Woonzorg en Eerste Lijn 6/6

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 4 juli 2017;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 4 juli 2017; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de bepaling van voorwaarden voor een bijzondere oproep om voor bepaalde woongelegenheden een erkenningskalender in te dienen en tot wijziging van het besluit van

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 12 juli 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 12 juli 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de bepaling van voorwaarden voor een bijzondere oproep om voor bepaalde woongelegenheden een erkenningskalender in te dienen en tot wijziging van de regelgeving

Nadere informatie

BESLISSINGSRAPPORT ERKENNINGSKALENDER CENTRA VOOR KORTVERBLIJF

BESLISSINGSRAPPORT ERKENNINGSKALENDER CENTRA VOOR KORTVERBLIJF / rapport BESLISSINGSRAPPORT ERKENNINGSKALENDER CENTRA VOOR KORTVERBLIJF 26.06.2015 26.06.2015 Beslissingsrapport erkenningskalender 1/54 Inhoudsopgave 1 Beslissingsbasis 4 2 Beslissingsprincipe centra

Nadere informatie

1. Voor wie is dit besluit van belang?

1. Voor wie is dit besluit van belang? Aan de initiatiefnemers van woonzorgcentra en centra voor kortverblijf Contactpersoon E-mail Telefoon Karen Jutten ouderenzorg@zorg-en-gezondheid.be 02 553 35 09 Ons kenmerk Uw kenmerk Datum ZG/WEL/OZ/KJ/1

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de gecoördineerde wet van 10 juli 2008 op de ziekenhuizen en andere verzorgingsinrichtingen, artikel 170, 1;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de gecoördineerde wet van 10 juli 2008 op de ziekenhuizen en andere verzorgingsinrichtingen, artikel 170, 1; Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de regels voor het verlenen van een erkennings- of omzettingskalender en tot wijziging van de regels voor de voorafgaande vergunning DE VLAAMSE REGERING,

Nadere informatie

Ouderenzorg. Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Ouderenzorg. Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Ouderenzorg Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Realisaties Legislatuur 2009-2014 Woonzorgcentra Centra voor kortverblijf Serviceflats/Assistentiewoningen Dagverzorgingscentra

Nadere informatie

vrtrr Tot eind 2015 geen nieuwe voorafgaande vergunningen.

vrtrr Tot eind 2015 geen nieuwe voorafgaande vergunningen. Een aanvraag voor de erkenning van een centrum voor kortverblijf of voor een woonzorgcentrum, of voor een onderdeel ervan, is bovendien alleen ontvankelijk als de aanvraag wordt ingediend in het trimester

Nadere informatie

VR DOC.0908/1BIS

VR DOC.0908/1BIS VR 2018 2007 DOC.0908/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van

Nadere informatie

BESLISSINGSRAPPORT ERKENNINGS- EN OMZETTINGSKALENDER

BESLISSINGSRAPPORT ERKENNINGS- EN OMZETTINGSKALENDER / rapport BESLISSINGSRAPPORT ERKENNINGS- EN OMZETTINGSKALENDER 2020-2025 23 mei 2019 26.06.2015 Beslissingsrapport erkennings- en omzettingskalender 1/100 Inhoudsopgave 1 Beslissingsbasis 6 1.1 Juridisch

Nadere informatie

Bijlage XVII. Subsidiëring van de infrastructuur in woonzorgcentra en centra voor kortverblijf

Bijlage XVII. Subsidiëring van de infrastructuur in woonzorgcentra en centra voor kortverblijf Bijlage bij het besluit van de Vlaamse Regering van... tot wijziging van verschillende besluiten, wat betreft de invoering van infrastructuursubsidies voor woonzorgcentra en centra voor kortverblijf Bijlage

Nadere informatie

Graag wens ik een actuele stand van zaken te verkrijgen met betrekking tot het aanbod van voorzieningen voor ouderen in woonzorgcentra.

Graag wens ik een actuele stand van zaken te verkrijgen met betrekking tot het aanbod van voorzieningen voor ouderen in woonzorgcentra. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 519 van ELS ROBEYNS datum: 11 mei 2016 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Woonzorgcentra Limburg - Bijkomende bedden Aangezien de provincie

Nadere informatie

INFODOCUMENT ERKENNINGSKALENDER WZC - RANGORDEBEPALING ZORGREGIO S

INFODOCUMENT ERKENNINGSKALENDER WZC - RANGORDEBEPALING ZORGREGIO S / rapport INFODOCUMENT ERKENNINGSKALENDER WZC - RANGORDEBEPALING ZORGREGIO S 18.06.2015 18.06.2015 Infodocument erkenningskalender WZC - rangordebepaling s 1/13 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 2015 & 2016

Nadere informatie

INFODOCUMENT ERKENNINGSKALENDER CVK - RANGORDEBEPALING ZORGREGIO S

INFODOCUMENT ERKENNINGSKALENDER CVK - RANGORDEBEPALING ZORGREGIO S / rapport INFODOCUMENT ERKENNINGSKALENDER CVK - RANGORDEBEPALING ZORGREGIO S 18.06.2015 Infodocument erkenningskalender CVK - rangordebepaling s 1/13 Inhoudstafel 1 Inleiding 3 2 2015 & 2016 4 3 2017 5

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de regels voor het verlenen van

Nadere informatie

VR DOC.1456/1BIS

VR DOC.1456/1BIS VR 2018 0712 DOC.1456/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIEN BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het

Nadere informatie

Actualiteit in ouderenzorg HEALTH & CARE 29/09/16

Actualiteit in ouderenzorg HEALTH & CARE 29/09/16 Actualiteit in ouderenzorg HEALTH & CARE 29/09/16 BERNADETTE VAN DEN HEUVEL RAADGEVER WOONZORG KABINET JO VANDEURZEN, VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Stand van zaken en verwachtingen

Nadere informatie

"~\ Vlaamse Regering. ?c. verbeelding werkt. Betreft: Nieuwe infrastructuursubsidiëring voor woonzorgcentra en centra voor kortverblijf

~\ Vlaamse Regering. ?c. verbeelding werkt. Betreft: Nieuwe infrastructuursubsidiëring voor woonzorgcentra en centra voor kortverblijf Vlaamse Regering Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Koning Albert II-laan 35 bus 90 1030 BRUSSEL T 02 552 64 00 F 02 552 64 01 www.vlaanderen.be Aan de beheersinstanties

Nadere informatie

VR DOC.0237/16

VR DOC.0237/16 VR 2019 2202 DOC.0237/16 Bijlage 14. Subsidiëring van de infrastructuur in woonzorgcentra en centra voor kortverblijf type 1 Hoofdstuk 1. Definities Artikel 1. In deze bijlage wordt verstaan onder: 1 infrastructuursubsidies:

Nadere informatie

limburg.be Masterplan Ouderenzorg in Limburg 2014-2030

limburg.be Masterplan Ouderenzorg in Limburg 2014-2030 Masterplan Ouderenzorg in Limburg 2014-2030 Demografie: vergrijzing Huidig zorggebruik Huidig zorgaanbod Toekomstige zorgvraag Aanbevelingen en conclusies Overzicht Sterke vergrijzing in Limburg limburg.be

Nadere informatie

Opleiding nieuwe directies woonzorgcentra Les 1: Wetgevend kader

Opleiding nieuwe directies woonzorgcentra Les 1: Wetgevend kader Opleiding nieuwe directies woonzorgcentra Les 1: Wetgevend kader 20 oktober 2016 Wim Van Rijckeghem Inleiding Inleiding Welkom Woonzorgdecreet Programmatie Bouwsubsidies Over verzelfstandiging en schaalvergroting

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 65.298/3 van 1 maart 2019 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de regels voor het verlenen van een omzettingskalender aan pilootprojecten

Nadere informatie

Exploitatiefinanciering WZC Stand van zaken

Exploitatiefinanciering WZC Stand van zaken Exploitatiefinanciering WZC Stand van zaken Brussel, 15 april 2016 Clara Van den Broeck Stafmedewerker Ouderenzorg Zorgnet - Icuro Overzicht 1. Vipa oud >< Vipa nieuw 2. Erkenningskalender 3. RVT- reconversie

Nadere informatie

VR DOC.0237/2

VR DOC.0237/2 VR 2017 1703 DOC.0237/2 Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van verschillende besluiten, wat betreft de invoering van infrastructuursubsidies voor woonzorgcentra en centra voor kortverblijf DE

Nadere informatie

Aan de initiatiefnemers van de woonzorgcentra, centra voor kortverblijf en dagverzorgingscentra met een bijkomende erkenning in Vlaanderen

Aan de initiatiefnemers van de woonzorgcentra, centra voor kortverblijf en dagverzorgingscentra met een bijkomende erkenning in Vlaanderen Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 37 1030 BRUSSEL www.zorg-en-gezondheid.be Aan de initiatiefnemers van de woonzorgcentra, centra voor kortverblijf en dagverzorgingscentra met een bijkomende

Nadere informatie

COMMISSIE WELZIJN, WERK EN MILIEU - MONDELINGE VRAAG - ANTWOORD

COMMISSIE WELZIJN, WERK EN MILIEU - MONDELINGE VRAAG - ANTWOORD COMMISSIE WELZIJN, WERK EN MILIEU - MONDELINGE VRAAG - ANTWOORD OPSCHRIFT Vergadering van: 20 oktober 2015 Nummer: 2015_MC_00361 Onderwerp: Worden onze woonzorgcentra onbetaalbaar? - Mieke Bouve Raadslid(-leden):

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende de wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse

Nadere informatie

Bevoegdheidsoverdracht prijsbepaling. Geachte mevrouw, geachte heer,

Bevoegdheidsoverdracht prijsbepaling. Geachte mevrouw, geachte heer, Aan de initiatiefnemers van de woonzorgcentra en centra voor kortverblijf, dagverzorgingscentra, serviceflatgebouwen en groepen van assistentiewoningen in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING

MEMORIE VAN TOELICHTING Ontwerp van decreet tot wijziging van het Woonzorgdecreet van 13 maart 2009, wat de subsidiëring van de infrastructuur van de woonzorgcentra en de centra voor kortverblijf betreft MEMORIE VAN TOELICHTING

Nadere informatie

Vlaamse sociale bescherming. Wie zorg nodig heeft, sterker maken

Vlaamse sociale bescherming. Wie zorg nodig heeft, sterker maken Vlaamse sociale bescherming Wie zorg nodig heeft, sterker maken INHOUD 1. Vlaamse sociale bescherming: inhoud en situering 2. Solidair verzekeringsmodel 3. Persoonsvolgende financiering 4. Uniforme inschaling

Nadere informatie

VR DOC.0184/1

VR DOC.0184/1 VR 2019 1502 DOC.0184/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van artikel 662/6 van

Nadere informatie

Opleiding nieuwe directies woonzorgcentra Les 1: Wetgevend kader

Opleiding nieuwe directies woonzorgcentra Les 1: Wetgevend kader Opleiding nieuwe directies woonzorgcentra Les 1: Wetgevend kader 18 oktober 2016 Sander Van Garsse Inleiding Inleiding Welkom en praktische afspraken Woonzorgdecreet Programmatie Erkenningskalender Bouwsubsidies

Nadere informatie

De Persoonsvolgende financiering in Vlaanderen Robert Geeraert Woonzorgconsulent Gastprofessor Erasmushogeschool Brussel

De Persoonsvolgende financiering in Vlaanderen Robert Geeraert Woonzorgconsulent Gastprofessor Erasmushogeschool Brussel De Persoonsvolgende financiering in Vlaanderen Robert Geeraert Woonzorgconsulent Gastprofessor Erasmushogeschool Brussel België: federale staat Federaal niveau: gezondheidszorg (artsen, ziekenhuizen, verpleegkundigen,

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de gecoördineerde wet van 10 juli 2008 op de ziekenhuizen en andere verzorgingsinrichtingen, artikel 170, 1;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de gecoördineerde wet van 10 juli 2008 op de ziekenhuizen en andere verzorgingsinrichtingen, artikel 170, 1; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 15 april 2016 houdende de toekenning en de erkenning van bijkomende bedden met een bijzondere erkenning als rust-

Nadere informatie

ZORGZWAARTE IN DE OUDERENZORG

ZORGZWAARTE IN DE OUDERENZORG / Archief cijfers ZORGZWAARTE IN DE OUDERENZORG Vlaams Gewest 2014 / 23.11.2016 23.11.2016 Zorgzwaarte in de ouderenzorg 1/11 Gepubliceerd op: http://www.zorg-en-gezondheid.be/cijfers november 2016 door:

Nadere informatie

VR DOC.0682/1BIS

VR DOC.0682/1BIS VR 2017 0707 DOC.0682/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN BISNOTA AAN DE LEDEN VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering betreffende het flexibele

Nadere informatie

VR DOC.0134/1BIS

VR DOC.0134/1BIS VR 2019 0802 DOC.0134/1BIS VR 2019 0802 DOC.0134/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Het voorontwerpbesluit van de Vlaamse

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 12 maart 2019;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 12 maart 2019; Besluit van de Vlaamse Regering over de ondersteuning van meerderjarige personen met een dubbeldiagnose en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 mei 2017 houdende de methodiek voor

Nadere informatie

ZORGZWAARTE IN DE OUDERENZORG

ZORGZWAARTE IN DE OUDERENZORG / Archief cijfers ZORGZWAARTE IN DE OUDERENZORG Vlaams Gewest 2017 / 26.06.2017 26.06.2017 Zorgzwaarte in de ouderenzorg 1/11 Gepubliceerd op: http://www.zorg-en-gezondheid.be/cijfers juni 2017 door: Heidi

Nadere informatie

OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN OUDENBURG PROCES-VERBAAL VAN DE VERGADERING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN

OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN OUDENBURG PROCES-VERBAAL VAN DE VERGADERING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN OUDENBURG PROCES-VERBAAL VAN DE VERGADERING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN Zitting van dinsdag 12 april 2016 Tegenwoordig: mevr. Rita Meyns - voorzitter,

Nadere informatie

Het Bestuurscomité van LSM,

Het Bestuurscomité van LSM, LSM Reglement betreffende het verlenen van financieringstoelage(n) voor de bouw van bijkomende rusthuiswoongelegenheden in de Provincie Limburg LSM Besluit dd. 11 september 2008. Het Bestuurscomité van

Nadere informatie

BESLUIT VAN DE VLAAMSE REGERING VAN 17 MAART 1998

BESLUIT VAN DE VLAAMSE REGERING VAN 17 MAART 1998 BESLUIT VAN DE VLAAMSE REGERING VAN 17 MAART 1998 tot vaststelling van de regels voor het verlenen van de voorafgaande vergunning, bedoeld in artikel 10 van de decreten inzake voorzieningen voor bejaarden,

Nadere informatie

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid 1 Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid IVC/KSZG/18/222 BERAADSLAGING NR. 18/122 VAN 2 OKTOBER 2018 INZAKE DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS OVER HET VERLOOP VAN DE VASTSTELLING

Nadere informatie

ZORGZWAARTE. / Archief cijfers. Vlaams Gewest /

ZORGZWAARTE. / Archief cijfers. Vlaams Gewest / / Archief cijfers ZORGZWAARTE Vlaams Gewest 2009-2011 / 7.01.2015 7.01.2015 Zorgzwaarte 1/14 GEPUBLICEERD OP: http://www.zorg-en-gezondheid.be/cijfers in november 2013 DOOR: Heidi Cloots, Herwin De Kind,

Nadere informatie

ZORGZWAARTE IN DE OUDERENZORG

ZORGZWAARTE IN DE OUDERENZORG / Archief cijfers ZORGZWAARTE IN DE OUDERENZORG Vlaams Gewest 2013 / 5.01.2016 5.01.2016 Zorgzwaarte in de ouderenzorg 1/14 Gepubliceerd op: http://www.zorg-en-gezondheid.be/cijfers op juli 2015 door:

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerp van decreet houdende instemming met het samenwerkingsakkoord van 31 juli 2017 tussen de Vlaamse

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van de regels tot bepaling van de bedragen

Nadere informatie

VR DOC.1498/1BIS

VR DOC.1498/1BIS VR 2018 1412 DOC.1498/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende de vergunning

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIEN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de

Nadere informatie

VR DOC.1387/1BIS

VR DOC.1387/1BIS VR 2017 2212 DOC.1387/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit

Nadere informatie

VR DOC.1312/1BIS

VR DOC.1312/1BIS VR 2017 1512 DOC.1312/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN GEZIN BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Besluit van de Vlaamse Regering houdende de wijziging van het

Nadere informatie

5 voucher: de voucher, vermeld in artikel 2, 11 van het decreet van 25 april 2014 houdende de persoonsvolgende financiering voor personen met een hand

5 voucher: de voucher, vermeld in artikel 2, 11 van het decreet van 25 april 2014 houdende de persoonsvolgende financiering voor personen met een hand Besluit van de Vlaamse Regering houdende het vergunnen van aanbieders van niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning voor personen met een handicap DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Standpunt over de commercialisering van de residentiële ouderenzorg in Vlaanderen

VLAAMSE OUDERENRAAD Standpunt over de commercialisering van de residentiële ouderenzorg in Vlaanderen VLAAMSE OUDERENRAAD Standpunt over de commercialisering van de residentiële ouderenzorg in Vlaanderen Vlaamse Ouderenraad vzw 19 december 2012 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel VLAAMSE OUDERENRAAD

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 64.560/1 van 27 november 2018 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot financiering van sommige sociale akkoorden in bepaalde gezondheidsinrichtingen

Nadere informatie

De vergadering wordt geopend om 20u. 1. Notulen Raad van 3 mei 2016, deel A: openbare zitting.

De vergadering wordt geopend om 20u. 1. Notulen Raad van 3 mei 2016, deel A: openbare zitting. RAAD VAN 7 JUNI 2016 Aanwezig: Dhr. R. Artois, Voorzitter; dhr. G. Van Achter, dhr. A. Piessens, dhr. P. Van Cauwenberghe, dhr. J.M. Hubert, dhr. E. Vangindertael, Mevr. M. Heirman, Mevr. M. Robberechts,

Nadere informatie

MONITEUR BELGE 12.02.2003 BELGISCH STAATSBLAD

MONITEUR BELGE 12.02.2003 BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE 12.02.2003 BELGISCH STAATSBLAD 7093 Uitleg velden : a. rijksregisternummer : b. geboortejaar c. NIS-code fusiegemeente : NIS - code van de fusiegemeente waar de betrokken persoon laatst

Nadere informatie

: Waar naartoe met de ouderenzorg in Vlaanderen?

: Waar naartoe met de ouderenzorg in Vlaanderen? 2014-2019: Waar naartoe met de ouderenzorg in Vlaanderen? Grote uitdagingen 1. Budgettaire krapte Toenemende zorgnoden 2. Staatshervorming: nieuwe bevoegdheden voor Vlaanderen 3. Zorgvernieuwing noodzakelijk

Nadere informatie

In de communicatie naar onze inwoners wordt er steeds gesproken over een woonzorgcampus.

In de communicatie naar onze inwoners wordt er steeds gesproken over een woonzorgcampus. Inhoud Situering... 2 Wat is een woonzorgcampus?... 2 Woonzorg of toch assistentiewoningen?... 2 Kernvraag indien woonzorgcampus... 4 Voorgeschiedenis... 4 Huidige Stand van zaken... 4 Toekomst... 4 Kernvraag

Nadere informatie

ZORGZWAARTE IN DE OUDERENZORG

ZORGZWAARTE IN DE OUDERENZORG / Archief cijfers ZORGZWAARTE IN DE OUDERENZORG Vlaams Gewest 2016 / 5.07.2018 5.07.2018 Zorgzwaarte in de ouderenzorg 1/11 Gepubliceerd op: http://www.zorg-en-gezondheid.be/cijfers juli 2018 door: Heidi

Nadere informatie

VR DOC.0673/1

VR DOC.0673/1 VR 2019 1005 DOC.0673/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIEN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit

Nadere informatie

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN - ZITTING VAN WOENSDAG 09 DECEMBER 2015

RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN - ZITTING VAN WOENSDAG 09 DECEMBER 2015 RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN - ZITTING VAN WOENSDAG 09 DECEMBER 2015 Aanwezig de heren en mevrouwen: Filiep DE VOS: voorzitter; Gabriël BENOIT, Paul DE BLANCK, Mia DELODDERE, Norbert GOUTSMET, Geert

Nadere informatie

Contactpersoon Team Vergunningen en Erkenningen Telefoon 02/ Bijlagen 1

Contactpersoon Team Vergunningen en Erkenningen  Telefoon 02/ Bijlagen 1 Zenithgebouw Koning Albert II-laan 37 1030 BRUSSEL www.vaph.be INFONOTA Gericht aan: aanbieders van rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH-diensten), multifunctionele centra (MFC), vergunde zorgaanbieders

Nadere informatie

VR DOC.0085/1

VR DOC.0085/1 VR 2017 0302 DOC.0085/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse Gemeenschap, het Waalse Gewest,

Nadere informatie

Aanvraag van een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden bij residentiële zorg

Aanvraag van een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden bij residentiële zorg Aanvraag van een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden bij residentiële zorg VSB-01-180207 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

VR DOC.0309/2BIS

VR DOC.0309/2BIS VR 2016 2503 DOC.0309/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering houdende het vergunnen van aanbieders van niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning voor personen met een handicap DE VLAAMSE REGERING,

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN CONCEPTNOTA. Residentiële ouderenzorg, een échte thuis voor kwetsbare personen

DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN CONCEPTNOTA. Residentiële ouderenzorg, een échte thuis voor kwetsbare personen DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN CONCEPTNOTA Residentiële ouderenzorg, een échte thuis voor kwetsbare personen Een stevige uitdaging voor de samenleving én zorgaanbieders Pagina

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van bijlage I bij het besluit van de

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen. Artikel 1. In dit besluit wordt verstaan onder:

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen. Artikel 1. In dit besluit wordt verstaan onder: bijlage bij informatief 2016/065 Besluit van de Vlaamse Regering houdende de transitie van personen met een handicap met een actieve zorgvraag naar persoonsvolgende financiering DE VLAAMSE REGERING, Gelet

Nadere informatie

VR DOC.1517/2BIS

VR DOC.1517/2BIS VR 2016 2312 DOC.1517/2BIS VR 2016 2312 DOC.1517/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering houdende de wijziging van een aantal besluiten van de Vlaamse Regering over de invoering van persoonsvolgende financiering

Nadere informatie

STRAMIEN VOOR DE OPMAAK VAN EEN ZORGSTRATEGISCH PLAN VOOR OUDEREN- EN THUISZORGVOORZIENINGEN

STRAMIEN VOOR DE OPMAAK VAN EEN ZORGSTRATEGISCH PLAN VOOR OUDEREN- EN THUISZORGVOORZIENINGEN STRAMIEN VOOR DE OPMAAK VAN EEN ZORGSTRATEGISCH PLAN VOOR OUDEREN- EN THUISZORGVOORZIENINGEN In zijn ZSP maakt de initiatiefnemer op beknopte en overzichtelijke wijze zijn zorgstrategische visie voor de

Nadere informatie

INFORMATIEMOMENT TOEKOMSTIGE FINANCIERING OUDERENZORG 23 en 25 januari 2018

INFORMATIEMOMENT TOEKOMSTIGE FINANCIERING OUDERENZORG 23 en 25 januari 2018 INFORMATIEMOMENT TOEKOMSTIGE FINANCIERING OUDERENZORG 23 en 25 januari 2018 PROJECT EWZCFIN Tom Vermeire, afdelingshoofd Woonzorg en Eerste lijn, Agentschap Zorg & Gezondheid EWZCFIN / INLEIDING Huidige

Nadere informatie

Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg

Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg Ouderenbeleidsplan 2010 2014 Opmerkingen Kurt Stabel Kurt Stabel VLD 19 mei 2011 Inhoud Voorstelling Kurt Stabel en FOS Inleiding: Uitgangspunt Enkele cijfers Ouderenzorg

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van

Nadere informatie

VR DOC.0082/1BIS

VR DOC.0082/1BIS VR 2018 0202 DOC.0082/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van

Nadere informatie

BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING-BIS

BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING-BIS VR 2017 1703 DOC.0237/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING-BIS Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van verschillende

Nadere informatie

lokalebesturen.limburg.be Vergrijzing en zorgvraag in beeld gebracht

lokalebesturen.limburg.be Vergrijzing en zorgvraag in beeld gebracht Vergrijzing en zorgvraag in beeld gebracht Karolien Bloemen Voorstelling Ouder worden in je buurt 20 oktober 2014 Overzicht Vergrijzing en verzilvering Zorgvraag van ouderen Huidige zorgaanbod Provinciale

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

Zorgvastgoed België. 80 plus is heel gewoon

Zorgvastgoed België. 80 plus is heel gewoon Zorgvastgoed België Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Antwerpen, donderdag 16 juni 2016 80 plus is heel gewoon Vergrijzing wereldwijd verspreid In 2020 zal 1/5 Vlamingen

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING

MEMORIE VAN TOELICHTING ONTWERP VAN DECREET HOUDENDE INSTEMMING MET HET SAMENWERKINGSAKKOORD VAN XXX TUSSEN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP, DE FRANSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE EN DE GEMEENSCHAPPELIJKE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE BETREFFENDE HET

Nadere informatie

BELANGRIJKSTE ELEMENTEN UIT HET ZORGREGIERAPPORT (eerste jaarhelft 2012)

BELANGRIJKSTE ELEMENTEN UIT HET ZORGREGIERAPPORT (eerste jaarhelft 2012) BELANGRIJKSTE ELEMENTEN UIT HET ZORGREGIERAPPORT (eerste jaarhelft 2012) SAMENVATTING Het aantal geregistreerde zorgvragen blijft stijgen. Het gaat hierbij om een diversiteit van vragen, van weinig intensieve

Nadere informatie

VR DOC.1230/1TER

VR DOC.1230/1TER VR 2016 2511 DOC.1230/1TER DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN TERNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering over de regels betreffende

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van artikel 18 van het ministerieel

Nadere informatie

Tabel 1. Overzicht van de Vlaamse woonzorgcentra - stand van zaken op 31/12/2013

Tabel 1. Overzicht van de Vlaamse woonzorgcentra - stand van zaken op 31/12/2013 Woonzorgcentra (WZC) 1.1 Situering Met het Woonzorgdecreet werd de term rusthuis vervangen door woonzorgcentrum. Een woonzorgcentrum biedt huisvesting en verzorging aan gebruikers van minimum 65 jaar in

Nadere informatie

Advies. Voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet houdende de Vlaamse sociale bescherming

Advies. Voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet houdende de Vlaamse sociale bescherming Advies Voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet houdende de Vlaamse sociale bescherming Brussel, 28 juni 2018 Strategische Adviesraad Welzijn Gezondheid Gezin

Nadere informatie

Publicatie B.S. : Inwerkingtreding : Hoofdstuk I. - ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1.

Publicatie B.S. : Inwerkingtreding : Hoofdstuk I. - ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1. BESLUIT van de VLAAMSE REGERING van 7 november 2008 betreffende het opzetten van een experiment voor de toekenning van een persoonsgebonden budget aan bepaalde personen met een handicap Publicatie B.S.

Nadere informatie

Gezondheidsindicatoren 2008 Vlaams Gewest

Gezondheidsindicatoren 2008 Vlaams Gewest Vlaams Gewest Gepubliceerd op: http://www.zorg-en-gezondheid.be/cijfers/cijfers-over-zorgaanbod/ - juli 2012 Door: Cloots Heidi, De Kind Herwin, Smets Hilde Afdeling Informatie & Ondersteuning Hoe refereren

Nadere informatie

Het woonzorgcentrum, een zorgleefgemeenschap, mèt accènt op léven

Het woonzorgcentrum, een zorgleefgemeenschap, mèt accènt op léven Het woonzorgcentrum, een zorgleefgemeenschap, mèt accènt op léven BERNADETTE VAN DEN HEUVEL RAADGEVER WOONZORG, KABINET VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN ANTWERPEN, 20 SEPTEMBER 2018

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van decreet houdende instemming met het samenwerkingsakkoord van 31 juli 2017 tussen de Vlaamse Gemeenschap,

Nadere informatie

VR DOC.1498/2BIS

VR DOC.1498/2BIS VR 2018 1412 DOC.1498/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering houdende de vergunning en subsidiëring van een organisatie die een digitaal platform met zorgaanbod voor personen met een handicap ter beschikking

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 8 juli 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 8 juli 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de vaststelling van de procedure en de voorwaarden volgens welke het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap bijzondere subsidies kan verlenen DE VLAAMSE

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling van de Vlaamse Regering inzake het ontwerp van koninklijk

Nadere informatie

De Vlaamse sociale bescherming

De Vlaamse sociale bescherming De Vlaamse sociale bescherming Ouderbeleidsparticipatie trefdag 7 mei 2019 Sandra Derieuw Adjunct Kabinetchef Vlaamse sociale bescherming INHOUD Situering Onderdelen VSB en budget Vlaamse sociale bescherming

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20; Besluit van de Vlaamse Regering over de bemiddeling, de afstemming en de planning in het kader van persoonsvolgende financiering voor meerderjarige personen met een handicap DE VLAAMSE REGERING, Gelet

Nadere informatie

MDT meerderjarigen. Wij helpen u bij het vinden van de juiste hulp! Adres: Caritasstraat 76, 9090 Melle 09/

MDT meerderjarigen. Wij helpen u bij het vinden van de juiste hulp! Adres: Caritasstraat 76, 9090 Melle 09/ MDT meerderjarigen Wij helpen u bij het vinden van de juiste hulp! Adres: Caritasstraat 76, 9090 Melle 09/210 69 69 Multidisciplinaire Teams (MDT) erkend en gesubsidieerd door Inhoud Wat is het VAPH?...

Nadere informatie

In deze nota worden de modaliteiten van deze uitzonderingsprocedure en technische handelingen verder geduid.

In deze nota worden de modaliteiten van deze uitzonderingsprocedure en technische handelingen verder geduid. Zenithgebouw Koning Albert II-laan 37 1030 BRUSSEL www.vaph.be INFONOTA - OMZENDBRIEF Gericht aan: Vergunde zorgaanbieders, multidisciplinaire teams Auteur: VAPH 15 juni 201p8 Uitzonderingsprocedure 7/7

Nadere informatie

Analyse van de ouderenvoorzieningen

Analyse van de ouderenvoorzieningen Faculteit Geneeskunde en Farmacie Vakgroep Gerontologie Analyse van de ouderenvoorzieningen Prof. Dr. Christel Geerts Analyse van de ouderenvoorzieningen 2.1 Situering Het eerste deel van het onderzoek

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS EN DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet basisonderwijs

Nadere informatie

Advies. Brussel, 26 april 2018

Advies. Brussel, 26 april 2018 Advies Voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende de regeling van het infrastructuurforfait binnen de persoonsvolgende financiering voor personen met een handicap, verstrekt door het Vlaams

Nadere informatie