Toen ik op vrijdag 15 januari zeer vroeg in de morgen langs de Gelei naar Mendonk en zo naar Sidmar reed was het weeral prijs in de Gelei.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toen ik op vrijdag 15 januari zeer vroeg in de morgen langs de Gelei naar Mendonk en zo naar Sidmar reed was het weeral prijs in de Gelei."

Transcriptie

1 1/5 Vraag gemeenteraad 25 januari 2016 Toen ik op vrijdag 15 januari zeer vroeg in de morgen langs de Gelei naar Mendonk en zo naar Sidmar reed was het weeral prijs in de Gelei. Water op de rijweg. En geen klein beetje. De Technische dienst was bezig de Gelei aan het afsluiten. Meer dan noodzakelijk. Die morgen was het onderwerp in het radionieuws : Gevaar voor wateroverlast is nog niet geweken. De laatste 36 uuur had het op sommige plaatsen meer dan 60 liter/m2 geregend. De Gelei is een baan die door veel inwoners van Lochristi gebruikt wordt om naar de Kanaalzone te gaan, per wagen en per fiets. Maar de laatste jaren moeten we vaststellen dat er steeds meer dagen wateroverlast is in de Gelei. Daarom heb ik via het internet, in contacten met mensen van de polder van Moervaart en Zuidlede, na bezoeken ter plaatse, mij eens verdiept in het afwaterings huishouden in dat gebied. Veel interessante info vond ik in het : - Bekkenbeheerplan van het bekken van de Gentse kanalen, waartoe wij behoren via de Polder van Moervaart en Zuidlede. - Een duidelijk historisch overzicht is ook te lezen in het driemaandelijks contactblad van de Heemkundige kring DE OOST- OUDBURG, Jaargang 44, januari 2016, nr 1, in een artikel van dhr Bert Vervaet : Nieuwe Puyenbrug tussen Zaffelare en Mendonck, of Lochristi en Wachtebeke.

2 Daarin wordt in het kort de geschiedenis van de Zuidlede, beschreven, met zijn oorspronkelijke afwatering langs de Durme en de Schelde. Bij de aanleg van het Kanaal Gent Terneuzen, en de bouw van een dam te Lokeren, in de Durme, werd de afwatering omgekeerd, nu langs het Kanaal Gent Terneuzen. - Op verschillende kaarten kon ik vaststellen dat het noordelijk deel van onze gemeente, ten noorden van de N70 afwatert langs de Zuidlede. En dit door het overpompen van het water. Vandaag was het verschil om 16u tussen het niveau van de Zuidlede en de Westlede, ter hoogte van pompstation De Stenenbrug, aan de achterkant van het domein, 1 m. Dus het niveau van de Westlede was 1 meter lager dan het niveau van de Zuidlede. De pompstations aan de Zuidlede voor het deel afwatering Lochristi 1) De Lange Kromme aan de Oostdonckstraat, of Mendonkse dreef,te Mendonk, Hasselsgracht, De lange Kromme, Zaffelaars vaardeken, 2) De Wilde Speele : Dit is een kleine pomp, buis ongeveer 150mm die een gebiedje achter restaurant Riviera aan de Puybrug overpompt 2/5 3) Bosdam A en B in het provinciaal domein : Dijkgracht vanop Hijfte over Zaffelare langs de Leemstraat naar het domein. 4) Stenen brug, de pomp installatie is van 1989, waar de Westlede, of de watergang of het kapitel vaardeken wordt overgepompt. De Westlede vervoert de afwatering van industriezone Volvo trucks, het vleigplein en noordelijk deel Lochristi N70

3 3/5 Een drietal dagen na vrijdag 15 januari kon ik vaststellen dat de sloten,die via overpompen, uitmonden in de Zuidlede, nog een hoog waterpeil bleven houden. In het bekkenbeheerplan kan men lezen : De periodieke hoge waterpeilen op de Moervaart, Zuidlede en Kanaal van Stekene, o.a. te wijten aan de hoge peilen op het kanaal Gent - Terneuzen, geven lokaal aanleiding tot wateroverlast. Vele van de zijbeken van deze waterlopen, die veel water ontvangen van de meer stroomopwaarts gelegen woonkernen en industriegebieden, o.a. Westlede waar het industriegebied R4 Gent, op loost, lopen dan over en kunnen hun water onvoldoende afvoeren naar de hoofdloop. En specifiek voor de Zuidlede staat erin : Bij hevige neerslag moet de Zuidlede als centrale hoofdloop, voor een gebied van ca ha het water op een voldoende efficiënte manier kunnen afvoeren. (6.000ha is ongeveer de totale oppervlakte van onze gemeente.) Tijdens dergelijke perioden vormt piekafvoer, samen met de functie bergen, de absolute hoofdprioriteit van de waterloop. Bii actiepunt A26 staat er : Evaluatie peilbeheer op het kanaal, Gent Terneuzen en de afvoer mogelijkheden van de Moervaart en Durmekanaal, ermee samenhangend de afvoer van de Zuidlede en het Kanaal van Stekene.

4 4/5 Beschrijving : Als op het Kanaal Gent-Terneuzen een peilverhoging optreedt tijdens het wassen, vloed, is de afwatering van de Moervaart gehinderd en kunnen er problemen optreden op de Zuidlede en het Kanaal van Stekene. Slibruiming op de Moervaart Actie 19 en op het kanaal van Stekene, uitgevoerd, kunnen een gedeeltelijke betere afvoer mogelijk maken. Een mogelijke oplossing kan zijn de bouw van een pompgemaal op de Dam in Lokeren. Bij hevige regenval kan het gemaal 7.500l/seconde rivierwater van de Moervaart overpompen in de Durme. De Dam in Lokeren is de scheiding, in het verleden gebouwd, tussen de Moervaart en de Durme, om alzo de stad Lokeren te beschermen tegen overstromingen. Dit pompgemaal werd op 12 januari jongstleden in gebruik genomen. Maar we moeten vaststellen dat dit nog geen oplossing was voor de hoge waterstanden van de Zuidlede en de beken die erin uitmonden. Terug in het bekkenbeheerplan : bij Sectorale analyse punt 1.2 specifiek bij punt Waterbeheersing en veiligheid lees ik : De onbevaarbare waterlopen 1 ste categorie worden niet systematisch geruimd, maar naargelang de hydraulische noodzaak. Er was een ruiming op de Zuidlede, na de overstromingen van november In een Rapport van, integraal Waterbeheer bekken van de Gentse kanalen, naar aanleiding van de overstromingen november 2010 Staat er : De meest uitgestrekte gebieden die onder water zijn gekomen situeren zich langsheen de Zuidlede waar uitgestrekte zones akkerland, weiland en natuurgebied overstroomd zijn. Op heel wat plaatsen stonden de waterlopen sterk gezwollen.

5 5/5 Verder : Naast wateroverlast ten gevolge van lokale knelpunten geeft de gemeente Lochristi de volgende punten aan als grootste oorzaken van de wateroverlast - Overtopping van de Zuidlede, ten gevolge van de hoge peilen op het kanaal Gent-Terneuzen en de Zuidlede, door zonevreemd water en de ontoereikende staat van de dijken langsheen de Zuidlede/Moervaart - De ontoereikende pompcapaciteit van de pompgemalen op de Zuidlede In het volledige verslag kan men lezen dat door de gemeente in die periode extra pompen werden ingezet, DWA rioleringswater werd overgepompt om water indringing in woningen te voorkomen, Maar vooral het peil van het Kanaal Gent- Terneuzen heeft een zeer grote invloed op het peil van de Zuidlede. 1) In het rapport naar aanleiding van de overstromingen van november 2010 wordt gewag gemaakt van het risicovol spelen met Zaffelare, doordat via het Kanaal gent-terneuzen zonevreemd water in de Moervaart en alzo in de Zuidlede komt. Welke zijn de stappen die hiertegen ondernomen zijn? 2) Of zoals aangegeven in het rapport, is er werk gemaakt aan de ontoereikende dijken langsheen de Zuidlede? 3) Is er al een grotere pompcapaciteit voorzien voor alle pompgemalen op de Zuidlede? Op het internet vond ik een bijzonder bestek van de firma Tauw renovatie gemalen Polder van Moervaart en Zuidlede Bosdam A en Bosdam B. datum 18 juni 2015.

6 Ik ben ter plaatse de huidige pompen gaan bekijken en schrok toen ik zag dat 1 van de 3 pompen nog aangedreven werd met een platte riem van ongeveer 5 a 6 meter. Dit is historisch erfgoed, iets van rond de 2 de wereld oorlog. Maar wat met de andere pompen? De Lange Kromme?, De Wilde Speele, De Stenebrug? 4) Er werd in november 2010 en half januari terug, water overgepompt vanuit de DWA riolering, droogweer afvoer, of afvoer van afvalwater, dus normaal geen regenwater, aan de Kanunik Triestlaan. Dit om de druk weg te nemen, waardoor het water uit het gehele centrum van Zaffelare kan worden geëvacueerd. Wat zijn de oplossingen hiervoor op korte termijn, zoniet op lange termijn? 6/5 5) Specifiek voor de Gelei: De afwatering gebeurt langs 2 grachten, beiden goed onderhouden door de Polder 1) de Hasselsgracht naar Zaffelare waar het samenloopt ter hoogte van het Zaffelaars vaardeken bij pomppunt ondergemaal Zaffelare, einde K Triestlaan - 2) een gracht van 3 de catogerie die evenwijdig loopt met de Gelei en naar de Ratte loopt om zo onder de Nerenhoek naar het Den Bosdam en aan het pompstation De Lange Kromme in de Zuidlede wordt overgepompt. Op deze gracht zijn er enkele knelpunten waar de gracht ingebuisd is. Wat zijn de actiepunten om overstroming in de Gelei te voorkomen?

het beheer van de waterlopen in Oost-Vlaanderen

het beheer van de waterlopen in Oost-Vlaanderen het beheer van de waterlopen in Oost-Vlaanderen Het beheer van de waterlopen in Oost-Vlaanderen Een uitgebreid netwerk van grachten, kleine waterlopen, grote rivieren en kanalen doorkruist Oost-Vlaanderen.

Nadere informatie

Wateroverlast aanpakken: in SGW doen we dat samen!

Wateroverlast aanpakken: in SGW doen we dat samen! Wateroverlast aanpakken: in SGW doen we dat samen! ing. M.G. Lelie sectorhoofd Grondgebiedzaken gemeente Sint-Gillis-Waas Burgemeester Omer De Meyplein 1 9170 Sint-Gillis-Waas 03 727 17 00 martin.lelie@sint-gillis-waas.be

Nadere informatie

KNELPUNT HOGE PAAL. Infomoment bewoners 6 maart 2017

KNELPUNT HOGE PAAL. Infomoment bewoners 6 maart 2017 KNELPUNT HOGE PAAL Infomoment bewoners 6 maart 2017 AGENDA Inleiding door burgemeester & schepenen Actieplan gemeente Schade Waterlopen Knelpunt Hoge Paal Individuele bescherming Slotwoord INLEIDING Wolkbreuken

Nadere informatie

TOELICHTING GEMEENTERAAD VAN 24 OKTOBER 2016

TOELICHTING GEMEENTERAAD VAN 24 OKTOBER 2016 TOELICHTING GEMEENTERAAD VAN 24 OKTOBER 2016 OPENBARE ZITTING 1) Mededelingen Er zijn geen mededelingen. 2) Hulpverleningszone Centrum. Goedkeuring gemeentelijke dotatie 2017 De N-VA-fractie zal zich onthouden

Nadere informatie

Voorstel tot milderende maatregelen m.b.t. de verziltingsproblematiek bij de Zwinuitbreiding

Voorstel tot milderende maatregelen m.b.t. de verziltingsproblematiek bij de Zwinuitbreiding 1 Voorstel tot milderende maatregelen m.b.t. de verziltingsproblematiek bij de Zwinuitbreiding Concept voorstel Rondom het Zwin treedt er een voortschrijdende verzilting op. Door de Zwinuitbreiding zal

Nadere informatie

Programma. 1. Verwelkoming 2. Toelichting bij het ontwerp (Evolta) 3. Toelichting plannen (Casters) 4. Vragenronde

Programma. 1. Verwelkoming 2. Toelichting bij het ontwerp (Evolta) 3. Toelichting plannen (Casters) 4. Vragenronde Infovergadering dinsdag 27 juni 2017 Programma 1. Verwelkoming 2. Toelichting bij het ontwerp (Evolta) 3. Toelichting plannen (Casters) 4. Vragenronde Programma 1. Verwelkoming 2. Toelichting bij het ontwerp

Nadere informatie

Infovergadering Zoutleeuw. 10 november 2015

Infovergadering Zoutleeuw. 10 november 2015 Infovergadering Zoutleeuw 10 november 2015 Aanleiding van info-vergadering: Zoutleeuw wordt regelmatig getroffen door wateroverlast. Voorstellen toelichten om wateroverlast structureel te voorkomen. 2

Nadere informatie

BIJLAGE 1 - OVERZICHT AFNAMEPUNTEN EN VERBRUIKSGEGEVENS - HOOGSPANNING

BIJLAGE 1 - OVERZICHT AFNAMEPUNTEN EN VERBRUIKSGEGEVENS - HOOGSPANNING 1/13 Verbruik [kwh] EAN-nummer Naam leverpunt Omschrijving leverpunt Adres leverpunt Type leverpunt Maand Piek Dal Max. vermogen Cos phi 541448811000012955 gemaal Spletteren pompgemaal Moervaartveer 0

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED

DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED ~x:\ vlaa~se ~~ \ Regenng Ministerieel besluit tot bescherming als monument van de Hollandstellung (deel landmacht) in Evergem (Ertvelde), Gent (Mendonk), Lochristi (Zaffelare), Stekene (Kemzeke) DE VLAAMSE

Nadere informatie

Wateroverlast in de Westelijke Langstraat

Wateroverlast in de Westelijke Langstraat Wateroverlast in de Westelijke Langstraat Wateroverlast Westelijke Langstraat Westelijke Langstraat is van oudsher een nat gebied waar afwatering belangrijk is. Dat is duidelijk te zien aan de vele slagen

Nadere informatie

Het project betreft het plaatsen van windturbines in het industrieterrein Skaldenpark

Het project betreft het plaatsen van windturbines in het industrieterrein Skaldenpark Pagina 5 van het Mer rapport Situering en korte schets van het project Het project betreft het plaatsen van windturbines in het industrieterrein Skaldenpark In Skaldenpark worden 8 windturbines ingeplant.

Nadere informatie

Informatieavond 30 maart 2015 Verbindingsriolering en overstromingsbescherming. Kauwereelstraat. Verslag

Informatieavond 30 maart 2015 Verbindingsriolering en overstromingsbescherming. Kauwereelstraat. Verslag 1 Informatieavond 30 maart 2015 Verbindingsriolering en overstromingsbescherming Kauwereelstraat Verslag Burgemeester Daniëls verwelkomt de aanwezigen en kadert het verloop van de avond. Hij geeft het

Nadere informatie

Lessen uit de watersnood van 13 tot 17 november Persconferentie 17 december 2010 Crisiszaal Federaal Huis

Lessen uit de watersnood van 13 tot 17 november Persconferentie 17 december 2010 Crisiszaal Federaal Huis Lessen uit de watersnood van 13 tot 17 november 2010 Persconferentie 17 december 2010 Crisiszaal Federaal Huis 1 Crisisbeleid De Oost-Vlaamse provinciale crisiscel is dé plaats waar veiligheidsdiensten

Nadere informatie

Pidpa-rioleringen Brecht

Pidpa-rioleringen Brecht RIOLERINGSWERKEN ROMMERSHEIDE TREMELHEIDE iov Pidpa-rioleringen Brecht Infomoment bewoners 18 april 2017 AGENDA Voorwoord burgemeester Luc Aerts ARCADIS - toelichting over ontwerp, timing en fasering PIDPA-rioleringen

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Leefmilieu dienst Integraal Waterbeleid dossiernummer:. 1902628 Verslag aan de Provincieraad betreft GENT Aanleg van een verbindingswaterloop tussen waterloop nr. 1.200 (Westlede) en het Sifferdok

Nadere informatie

Bewonersvergadering Afkoppeling bedrijven in de Industrieweg, Energieweg, Nijverheidsstraat, Ambachtsstraat, Industriezone en De Delften te Malle

Bewonersvergadering Afkoppeling bedrijven in de Industrieweg, Energieweg, Nijverheidsstraat, Ambachtsstraat, Industriezone en De Delften te Malle 04/09/2017 Afkoppeling bedrijven in de Industrieweg, Energieweg, Nijverheidsstraat, Ambachtsstraat, Industriezone en De Delften te Malle 1 Inhoud presentatie 1. Situering van het project 2. Detail voorstelling

Nadere informatie

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE 51817 VLAAMSE OVERHEID [C 2018/12747] 25 MEI 2018. Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Moervaartvallei De Vlaamse Regering, Gelet op het decreet

Nadere informatie

Toelichting wateroverlast mei-juni Sint-Truiden

Toelichting wateroverlast mei-juni Sint-Truiden Toelichting wateroverlast mei-juni 2016 Sint-Truiden Locaties van de brandweerinterventies m.b.t. wateroverlast op het grondgebied van Sint-Truiden in maanden mei en juni 2016 Gebied ten zuiden van stadskern

Nadere informatie

AFKOPPELING OP PRIVAAT DOMEIN

AFKOPPELING OP PRIVAAT DOMEIN Wegen en riolering Architectuur Betonstudies Landmeten Veiligheidscoördinatie STUDIEBUREAU Ir. Jonckheere BVBA INFOBROCHURE AFKOPPELING OP PRIVAAT DOMEIN Info voor eigenaars van woningen waar een gescheiden

Nadere informatie

Inhoudstafel. p /001 MAXIMUS-DE VRIESE /...

Inhoudstafel. p /001 MAXIMUS-DE VRIESE /... Inhoudstafel Register van herstelvorderingen Boskartering 1990 Boskartering 1990 Bosreferentielaag 2000 Digitale boswijzer Vlaanderen 2013 Luchtfoto Vlaanderen winter 2016 - kleur Gebieden van het VEN

Nadere informatie

Pidpa-rioleringen Brecht

Pidpa-rioleringen Brecht RIOLERINGSWERKEN ROMMERSHEIDE TREMELHEIDE iov Pidpa-rioleringen Brecht Infomoment bewoners 29 augustus 2016 AGENDA Voorwoord burgemeester Luc Aerts ARCADIS - toelichting over ontwerp, timing en fasering

Nadere informatie

Infomarkt project N461

Infomarkt project N461 Infomarkt project N461 5 oktober 2016 Doel Veilig fietsen tussen Ursel - Hansbeke Aanleg van gescheiden riolering voor betere waterkwaliteit Aanpak wateroverlast Renovatie wegdek tussen Nekke en Ursel

Nadere informatie

Droge voeten in Zepperen?

Droge voeten in Zepperen? Droge voeten in Zepperen? dinsdag 17 juli 2018 Bert Stippelmans schepen van Openbare Werken Veerle Heeren burgemeester dienst Infrastructuur stad Sint-Truiden Karel Vandaele Watering van Sint-Truiden Video:

Nadere informatie

Zonnebeke Hoogwater eind juli 2014 Kartering wateroverlast

Zonnebeke Hoogwater eind juli 2014 Kartering wateroverlast Zonnebeke Hoogwater eind juli 2014 Kartering wateroverlast Terreinbezoek 12 augustus 2014: Planningsverantwoordelijken IJzerbekken, Lorens Coorevits en Lies Verstraete Provincie West-Vlaanderen dienst

Nadere informatie

Pidpa-rioleringen Brecht

Pidpa-rioleringen Brecht RIOLERINGSWERKEN ROMMERSHEIDE TREMELHEIDE iov Pidpa-rioleringen Brecht Infomoment bewoners 12 december 2016 AGENDA Voorwoord burgemeester Luc Aerts ARCADIS - toelichting over ontwerp, timing en fasering

Nadere informatie

Zaterdag 16 juli 2016

Zaterdag 16 juli 2016 Zaterdag 16 juli 2016 Een organisatie van Wandelclub Al Kontent Groot Evergem vzw lid van WSVL vzw 3304 Een nieuw en spectaculair project. De korte afstanden langs de pittorekse Dries. Vanaf de 15km neem

Nadere informatie

EEN HEMELWATERPLAN ALS SLUITSTUK VOOR GEMEENTELIJK WATERBELEID. VVSG Water in transitie

EEN HEMELWATERPLAN ALS SLUITSTUK VOOR GEMEENTELIJK WATERBELEID. VVSG Water in transitie EEN HEMELWATERPLAN ALS SLUITSTUK VOOR GEMEENTELIJK WATERBELEID VVSG Water in transitie 22.10.2013 STAD TORHOUT EEN WATERBELEIDSPLAN IN OPMAAK In samenwerking met de dienst waterlopen van de Provincie West-

Nadere informatie

Info-sessie VLAGG-project. Vlaamse Afstromingsgevoelige Gebieden

Info-sessie VLAGG-project. Vlaamse Afstromingsgevoelige Gebieden Info-sessie VLAGG-project Vlaamse Afstromingsgevoelige Gebieden Programma 1. Welkom en situering - Kris Cauwenberghs, VMM 2. Voorstelling inhoud en resultaten van het VLAGG-project Tom Feyaerts, Hydroscan

Nadere informatie

KNELPUNT C. LEUNENSSTRAAT. Infomoment bewoners woensdag 21 juni 2017

KNELPUNT C. LEUNENSSTRAAT. Infomoment bewoners woensdag 21 juni 2017 KNELPUNT C. LEUNENSSTRAAT Infomoment bewoners woensdag 21 juni 2017 AGENDA Inleiding door burgemeester & schepenen Actieplan gemeente Schade Individuele bescherming Waterlopen Knelpunt C. Leunensstraat.

Nadere informatie

THIS IS HOLLAND IN DE KLAS / LES 3 - WERKBLAD 1

THIS IS HOLLAND IN DE KLAS / LES 3 - WERKBLAD 1 THIS IS HOLLAND IN DE KLAS / LES 3 - WERKBLAD 1 Naam: Groep: INDUSTRIALISATIE (1801 TOT 1940) DE INPOLDERING VAN HET HAARLEMMERMEER Bekijk de video Industriële Revolutie nogmaals. 1 Waarom kreeg het Haarlemmermeer

Nadere informatie

PEILVERHOGING IN HET VEENWEIDEGEBIED; GEVOLGEN VOOR DE INRICHTING EN HET BEHEER VAN DE WATERSYSTEMEN

PEILVERHOGING IN HET VEENWEIDEGEBIED; GEVOLGEN VOOR DE INRICHTING EN HET BEHEER VAN DE WATERSYSTEMEN PEILVERHOGING IN HET VEENWEIDEGEBIED; GEVOLGEN VOOR DE INRICHTING EN HET BEHEER VAN DE WATERSYSTEMEN JOS SCHOUWENAARS WETTERSKIP FRYSLÂN VEENWEIDE SYMPOSIUM 11 APRIL 2019 OPZET PRESENTATIE 1. Wat is de

Nadere informatie

Bijdorp. 15 maart Watersysteem Bijdorp. Geachte mevrouw, heer,

Bijdorp. 15 maart Watersysteem Bijdorp. Geachte mevrouw, heer, DATUM 15 maart 2016 REGISTRATIENUMMER ONDERWERP Watersysteem Bijdorp Geachte mevrouw, heer, 1. Aanleiding De wijk Bijdorp ondervindt bij zware neerslag wateroverlast. De gemeente Schiedam en Delfland zijn

Nadere informatie

Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018

Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018 Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018 In gesprek over het water(peil) in De Haak, Zegveld en alternatieven voor het toekomstig waterpeil Programma Welkom

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer: 1601951 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Provinciaal domein Puyenbroeck Doortrekken van een fietspad ter hoogte van parking 2: ontwerp

Nadere informatie

Ontwerp startbeslissing signaalgebied ZELZATE, BEDRIJVENZONE KARNEMELKPOLDER (SG_R3_GKA_12)

Ontwerp startbeslissing signaalgebied ZELZATE, BEDRIJVENZONE KARNEMELKPOLDER (SG_R3_GKA_12) Ontwerp startbeslissing signaalgebied ZELZATE, BEDRIJVENZONE KARNEMELKPOLDER (SG_R3_GKA_12) STATUS/VERSIE: goedgekeurd door de Vlaamse Regering 31/03/2017 LEESWIJZER Op 31/03/2017 nam de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Afkoppelen: naar een

Afkoppelen: naar een Infovergadering Aquafin - Afkoppelen: naar een integrale Afkoppelen: naar een zorg voor water integrale zorg voor water dienst mobiliteit en duurzaamheid stadsbestuur Ronse Infovergadering Aquafin - Afkoppelen:

Nadere informatie

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT vzw Een onafhankelijke organisatie gedragen door vrijwilligers grootste natuurbeschermingsorganisate in Vlaanderen eind 2001 opgericht

Nadere informatie

Samenwerking Land & Water

Samenwerking Land & Water Overstromingsproblematiek in het deelbekken van de. Inleiding Overstromingen zijn een complex iets, de ene overstroming is de andere niet en elke overstroming is net weer iets anders dan de vorige. Zoiets

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit GEMEENTERAAD Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 17 oktober 2017 Besluit nummer: 2017_GR_01004 Onderwerp: Ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Moervaartvallei fase 1 gecoördineerd advies

Nadere informatie

Infoavond. Riolerings- en wegeniswerken Meersstraat Walderdonk Rechtstro. Lisa Vanhaute

Infoavond. Riolerings- en wegeniswerken Meersstraat Walderdonk Rechtstro. Lisa Vanhaute Infoavond Riolerings- en wegeniswerken Meersstraat Walderdonk Rechtstro Lisa Vanhaute 30/01/2018 Wie zijn wij? Rioleringswerken Riopact Voorbereidende werken nutsmaatschappijen Afkoppelingswerken op privé

Nadere informatie

Infovergadering woongebied Gitsestraat. 6 maart 2017

Infovergadering woongebied Gitsestraat. 6 maart 2017 Infovergadering woongebied Gitsestraat 6 maart 2017 Agenda 1. Welkom en inleiding 2. Algemene situering 3. Thema Mobiliteit 4. Thema Waterhuishouding/-beheersing 2 2. Algemene situering Afbakening regionaalstedelijkgebied

Nadere informatie

LESBLAD WATERKRINGLOOP GROEP 5-6

LESBLAD WATERKRINGLOOP GROEP 5-6 1 NAAM GROEP De reis van een waterdruppel Het water op aarde maakt verre reizen. De reizen van het water verlopen altijd in een rondje: de waterkringloop. Het begint met de zon De zon verwarmt het zeewater

Nadere informatie

INFOVERGADERING Aanleg riolering en wegeniswerken in Rooi

INFOVERGADERING Aanleg riolering en wegeniswerken in Rooi INFOVERGADERING Aanleg riolering en wegeniswerken in Rooi 27 september 2017 Toelichting project Betrokken partijen Projectzone Doelstellingen Ontwerp Riolering Wegenis Timing Datum: 12 januari 2017 1 Betrokken

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Moervaartvallei

Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Moervaartvallei Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Moervaartvallei DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting, artikel

Nadere informatie

Pidpa Riolering in Malle: Leegstede - Eertbolweg - Aanleg riolering -

Pidpa Riolering in Malle: Leegstede - Eertbolweg - Aanleg riolering - Pidpa Riolering in Malle: Leegstede - Eertbolweg - Aanleg riolering - Voorstelling infovergadering bewoners 22 november 2011 Inhoud presentatie 1. Voorstelling Pidpa Riolering 2. Leegstede - Eertbolweg

Nadere informatie

RIOLERINGSWERKEN IN DE GYSENSTRAAT Infovergadering. 19 januari 2017

RIOLERINGSWERKEN IN DE GYSENSTRAAT Infovergadering. 19 januari 2017 RIOLERINGSWERKEN IN DE GYSENSTRAAT Infovergadering 19 januari 2017 RIOLERINGSWERKEN IN DE GYSENSTRAAT Infovergadering Verloop van de infovergadering Inleiding Rioleringswerken Wegenwerken Timing Afkoppelingswerken

Nadere informatie

Info-avond collector Zwevezele

Info-avond collector Zwevezele Info-avond collector Zwevezele 10-01-08 Collector Zwevezele 20.390 Johan Van Reybrouck, projectleider Maarten Everaert, bekkenverantwoordelijke 10/01/2008 Inhoud Aquafin NV Beschrijving van het project

Nadere informatie

Pidpa Riolering in Zoersel: Wijk Kapellenhof - Aanleg riolering -

Pidpa Riolering in Zoersel: Wijk Kapellenhof - Aanleg riolering - Pidpa Riolering in Zoersel: Wijk Kapellenhof - Aanleg riolering - Voorstelling infovergadering bewoners 23 januari 2012 Inhoud presentatie 1. Voorstelling Pidpa Riolering 2. Wijk Kapellenhof 3. Gescheiden

Nadere informatie

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Watersysteem Droge voeten en schoon water www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Droge voeten en schoon water Waterschappen zorgen ervoor dat jij en ik droge

Nadere informatie

Actie bekkenbeheerplannen: Water in de stad

Actie bekkenbeheerplannen: Water in de stad Actie bekkenbeheerplannen: Water in de stad Studiedag Water in de buurt, Diest, 17/10/2011 1 Decreet Integraal waterbeleid (2003) Doel = integraal waterbeleid gecoördineerd & geïntegreerd ontwikkelen,

Nadere informatie

Infovergadering bewoners woensdag 19 januari 2011. www.mebumar.be

Infovergadering bewoners woensdag 19 januari 2011. www.mebumar.be Infovergadering bewoners woensdag 19 januari 2011 Programma 1. Verwelkoming Gemeente Hulshout 2. Voorstelling Hidrorio Gemeentelijke rioleringsbeheerder Pidpa/Hidrorio 3. Toelichting bij het ontwerp Studiebureau

Nadere informatie

Pidpa Riolering in Zoersel: De Blokskens - Berkenlaan - Aanleg riolering -

Pidpa Riolering in Zoersel: De Blokskens - Berkenlaan - Aanleg riolering - Pidpa Riolering in Zoersel: De Blokskens - Berkenlaan - Aanleg riolering - Voorstelling infovergadering bewoners 5 december2011 Inhoud presentatie 1. Voorstelling Pidpa Riolering 2. De Blokskens - Berkenlaan

Nadere informatie

GEZINSDAG. 17 mei 2009

GEZINSDAG. 17 mei 2009 GEZINSDAG 17 mei 2009 1 1. KlasCement wandel- & fietsdag. Ontspanning, leuke ontmoetingen, samen met het ganse gezin, Het zijn maar enkele van de kernwoorden voor de KlasCement gezinsdag. Een dag vol plezier

Nadere informatie

AFSCHAFFING MET GROTE GEVOLGEN

AFSCHAFFING MET GROTE GEVOLGEN n Septische put AFSCHAFFING MET GROTE GEVOLGEN Vroeger hadden de meeste huizen een septische put. Die was nodig om het huishoudelijk afvalwater enigszins te zuiveren voordat het in de grachten of beek

Nadere informatie

Project K : Verbindingsriolering Waterstraat (R. Delbekestraat) Aquafin - Aanleg riolering en wegenis -

Project K : Verbindingsriolering Waterstraat (R. Delbekestraat) Aquafin - Aanleg riolering en wegenis - Project K-08-005: Verbindingsriolering Waterstraat (R. Delbekestraat) Aquafin - Aanleg riolering en wegenis - Voorstelling bewonersvergadering 2 februari 2013 Inhoud presentatie 1. Voorstelling Pidpa Riolering

Nadere informatie

MOVI. Bruggen bouwen tussen overheden Gent, 26 februari 2015

MOVI. Bruggen bouwen tussen overheden Gent, 26 februari 2015 MOVI Bruggen bouwen tussen overheden Gent, 26 februari 2015 Programma 13:00 Onthaal met koffie 13:30 Welkom in het VAC Gent, gouverneur Jan Briers Inleiding namens MOVI, Wim Verheyen 13:45 Gouverneurs

Nadere informatie

Hasselt Riolerings- en wegeniswerken Albertkanaalstraat en Overdemerstraat. Infovergadering inwoners 10 & 17 februari 2016

Hasselt Riolerings- en wegeniswerken Albertkanaalstraat en Overdemerstraat. Infovergadering inwoners 10 & 17 februari 2016 Hasselt Riolerings- en wegeniswerken Albertkanaalstraat en Overdemerstraat Infovergadering inwoners 10 & 17 februari 2016 Inhoud 2 Algemeen Historiek project Ontwerp Riolering Bufferbekken Wegenis Minder

Nadere informatie

Bijlage 13-1: Stedelijke wateropgave Bargermeer noord

Bijlage 13-1: Stedelijke wateropgave Bargermeer noord Bijlage 13-1: Stedelijke wateropgave Bargermeer noord Situatie Bargermeer noord Het industrieterrein Bargermeer noord ligt centraal in de stad Emmen. Het is een grootschalig bedrijventerrein met ruimte

Nadere informatie

Remediëring door vasthouden, infiltreren en hergebruik van hemelwater. Ingeborg Barrez - VMM

Remediëring door vasthouden, infiltreren en hergebruik van hemelwater. Ingeborg Barrez - VMM Remediëring door vasthouden, infiltreren en hergebruik van hemelwater Ingeborg Barrez - VMM 2 Stap 1: Afvoer vermijden Natuurlijke situatie Hergebruik grachtenstelsel Stap 2 : Infiltratie Gebied zonder

Nadere informatie

Naar een Duurzaam en Veilig Meppelerdiep. Naar een Duurzaam en Veilig Meppelerdiep. Inhoudsopgave

Naar een Duurzaam en Veilig Meppelerdiep. Naar een Duurzaam en Veilig Meppelerdiep. Inhoudsopgave 74OF86 RWD rapporten.indd 1 23-10-2007 14:23:15 74OF86 RWD rapporten.indd 2 23-10-2007 14:23:21 Naar een Duurzaam en Veilig Meppelerdiep Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 Inleiding... 4 Het watersysteem...

Nadere informatie

Gemeente Schilde: Wegen- en rioleringswerken Cirkellaan, De Singel, Den Aard (deel) en de Baron Delbekelaan (deel)

Gemeente Schilde: Wegen- en rioleringswerken Cirkellaan, De Singel, Den Aard (deel) en de Baron Delbekelaan (deel) Gemeente Schilde: Wegen- en rioleringswerken Cirkellaan, De Singel, Den Aard (deel) en de Baron Delbekelaan (deel) 24/10/2018 1 Inhoud presentatie 1. Voorstelling Pidpa Riolering 2. Gescheiden riolering

Nadere informatie

JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN

JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN INLEIDING Foto: Timo Tijhof, Creative Commons OP PEIL BRENGEN Voor iedereen is het belangrijk dat er genoeg schoon water

Nadere informatie

Wateroverlast Opheusden. welkom

Wateroverlast Opheusden. welkom Wateroverlast Opheusden welkom Bewonersavond 19 november 2014 Programma 19.00 uur: Ontvangst 19.30 uur: Opening door voorzitter (Henk van Bockel) 19.35 uur: Welkomstwoord (burgemeester Veerhoek) 19.40

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING basisonderwijs

DOCENTENHANDLEIDING basisonderwijs DOCENTENHANDLEIDING basisonderwijs 1 Inleiding Welkom bij het lesmateriaal over het ir. D.F. Woudagemaal! Wat leuk dat u binnenkort met uw groep het ir. D.F. Woudagemaal gaat bezoeken. Dit lesmateriaal

Nadere informatie

INFOVERGADERING. 23 mei (Boeretangsedreef Peperstraat Goorstraat) Sint-Apollonialaan Sterrenstraat - Postelarenweg

INFOVERGADERING. 23 mei (Boeretangsedreef Peperstraat Goorstraat) Sint-Apollonialaan Sterrenstraat - Postelarenweg INFOVERGADERING (Boeretangsedreef Peperstraat Goorstraat) Sint-Apollonialaan Sterrenstraat - Postelarenweg 23 mei 2019 Projectzone Concept 2 rioleringsprojecten in voorontwerp (2009 2019) Aquafin + Antea

Nadere informatie

Watergebiedsplan Greenport regio Boskoop Wateroverlast en zoetwatervoorziening Informatiebijeenkomst 30 september 2013

Watergebiedsplan Greenport regio Boskoop Wateroverlast en zoetwatervoorziening Informatiebijeenkomst 30 september 2013 Watergebiedsplan Greenport regio Boskoop Wateroverlast en zoetwatervoorziening Informatiebijeenkomst 30 september 2013 Doel en programma Vanavond willen we u informeren en horen wat u vindt van de door

Nadere informatie

Globale evaluatie overstromingen 2010

Globale evaluatie overstromingen 2010 Globale evaluatie overstromingen 2010 mei 2011 2/140 CIW Rapport Globale evaluatie overstromingen (CIW 12 mei 2011) Inhoud Leeswijzer 5 1 Inleiding 7 1.1 Wat bevat de CIW globale evaluatie overstromingen?

Nadere informatie

Infovergadering herinrichting Hessepoelbeek en Wouwendonkesbeek

Infovergadering herinrichting Hessepoelbeek en Wouwendonkesbeek Infovergadering herinrichting Hessepoelbeek en Wouwendonkesbeek Didier Soens, directeur Rudi Vasseur, projectingenieur Dienst Integraal Waterbeleid 1 Inleiding Situering Hessepoelbeek/Wouwendonksebeek

Nadere informatie

Afwatering open gracht ingebuisde gracht overwelfde gracht riolering

Afwatering open gracht ingebuisde gracht overwelfde gracht riolering Afwatering open gracht ingebuisde gracht overwelfde gracht riolering Bovenstaande termen worden lukraak gebruikt. De definitie die gehanteerd wordt wijzigt voortdurend. Door de jaren heen zijn die begrippen

Nadere informatie

12/02/2014. Bewonersvergadering Bouwen waterzuiveringsinstallatie omgeving Herentalsebaan en Dijkstraat te Zandhoven

12/02/2014. Bewonersvergadering Bouwen waterzuiveringsinstallatie omgeving Herentalsebaan en Dijkstraat te Zandhoven 12/02/2014 Bewonersvergadering Bouwen waterzuiveringsinstallatie omgeving Herentalsebaan en Dijkstraat te Zandhoven 1 Inhoud presentatie 1. Voorstelling Pidpa Riolering 2. Voorstelling van het project

Nadere informatie

Inhoudstafel. Dit perceel staat niet geregistreerd in het register van herstelvorderingen. Register van Herstelvorderingen

Inhoudstafel. Dit perceel staat niet geregistreerd in het register van herstelvorderingen. Register van Herstelvorderingen Inhoudstafel Register van herstelvorderingen Boskartering 1990 Bosreferentielaag 2000 Digitale boswijzer Vlaanderen 2013 Luchtfoto Vlaanderen winter 2016 - kleur Gebieden van het VEN en het IVON Habitatrichtlijngebieden

Nadere informatie

Zaal KLEINE POST 3.2. Adaptatie: droogte en wateroverlast in West-Vlaanderen

Zaal KLEINE POST 3.2. Adaptatie: droogte en wateroverlast in West-Vlaanderen Zaal KLEINE POST 3.2. Adaptatie: droogte en wateroverlast in West-Vlaanderen Adaptatie: Droogte en wateroverlastbestrijding in en door de Provincie West-Vlaanderen 2 Exacte ligging waterlopen, per adres

Nadere informatie

VOL VAN WATER... De waterbeheerplannen in openbaar onderzoek bekken van de GeNtse Kanalen

VOL VAN WATER... De waterbeheerplannen in openbaar onderzoek bekken van de GeNtse Kanalen VOL VAN WATER... De waterbeheerplannen in openbaar onderzoek bekken van de GeNtse Kanalen 22 november 2006-22 mei 2007 Inhoud Woord vooraf 3 1 De waterbeheerplannen in openbaar onderzoek 5 1.1 Welke plannen

Nadere informatie

Van slijk tot dijk Integraal sediment management aan de Durme

Van slijk tot dijk Integraal sediment management aan de Durme Hans Quaeyhaegens, projectingenieur Van slijk tot dijk Integraal sediment management aan de Durme CIW Waterforum 2017 Weg van sediment De Vlaamse Waterweg Vanaf 1 januari 2018: één beheerder van de bevaarbare

Nadere informatie

3/20/2014. Rioolbeheerplan Turnhout. 0. Inhoud. 1. Situering -Doel -Aanpak

3/20/2014. Rioolbeheerplan Turnhout. 0. Inhoud. 1. Situering -Doel -Aanpak 0. Inhoud 1. Situering -Doel -Aanpak Toelichting 18/03/2014 Rioolbeheerplan Turnhout 2. Toepassing op rioolstelsel Turnhout - Kengetallen gemeentelijk stelsel - Strategische zones - Risico - Actielijsten

Nadere informatie

INFOVERGADERING Heraanleg voet- en fietspaden Grote Baan te Hulshout. 12 februari 2018

INFOVERGADERING Heraanleg voet- en fietspaden Grote Baan te Hulshout. 12 februari 2018 INFOVERGADERING Heraanleg voet- en fietspaden Grote Baan te Hulshout 12 februari 2018 Toelichting project Betrokken partijen Projectzone Ontwerp Riolering Wegenis Fasering & omleidingen Minder Hinder -

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE. Verbindingsriolering Sint-Sebastiaanstraat LUMMEN OPDRACHTGEVERS: WAAROM DEZE WERKEN? WELKE WERKEN VOEREN WE UIT?

ALGEMENE INFORMATIE. Verbindingsriolering Sint-Sebastiaanstraat LUMMEN OPDRACHTGEVERS: WAAROM DEZE WERKEN? WELKE WERKEN VOEREN WE UIT? ALGEMENE INFORMATIE OPDRACHTGEVERS: WAAROM DEZE WERKEN? Doel: huishoudelijk afvalwater opvangen en transporteren naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Halen Waarom? Dit afvalwater komt nu nog ongezuiverd

Nadere informatie

Project Gentse Kanaalzone

Project Gentse Kanaalzone Project Gentse Kanaalzone Veerle De Bock Saro 25-10-2017 2 Zelzate 3 Rieme Sint-Kruis- Terdonk Winkel Doornzele Kerkbrugge/ Desteldonk Langerbrugge Muide/Meulestede Oostakker Deel Wondelgem Omgeving Hoge

Nadere informatie

12/02/2014. Bewonersvergadering Bouwen waterzuiveringsinstallatie omgeving Herentalsebaan en Dijkstraat te Zandhoven

12/02/2014. Bewonersvergadering Bouwen waterzuiveringsinstallatie omgeving Herentalsebaan en Dijkstraat te Zandhoven 12/02/2014 Bewonersvergadering Bouwen waterzuiveringsinstallatie omgeving Herentalsebaan en Dijkstraat te Zandhoven 1 Inhoud presentatie 1. Voorstelling Pidpa Riolering 2. Voorstelling van het project

Nadere informatie

Project te Zoersel: Brakenberg Lage Weg - Aanleg Riolering en wegenis - Voorstelling bewonersvergadering 11 september 2013

Project te Zoersel: Brakenberg Lage Weg - Aanleg Riolering en wegenis - Voorstelling bewonersvergadering 11 september 2013 Project te Zoersel: Brakenberg Lage Weg - Aanleg Riolering en wegenis - Voorstelling bewonersvergadering 11 september 2013 Inhoud presentatie 1. Voorstelling Pidpa Riolering 2. Voorstelling van het project

Nadere informatie

De Laarse Beek inrichting groenzone Leeg-Rietbeemden

De Laarse Beek inrichting groenzone Leeg-Rietbeemden De Laarse Beek inrichting groenzone Leeg-Rietbeemden 27/11/2014 1-17/11/2014 Inhoud Aanleiding en kader van het project Doel Inrichtingsplan Bijsturing perimeter Planning en timing Vragen? 2-17/11/2014

Nadere informatie

Kampveld waterbeheersings- en rioleringswerken Infoavond - 18 februari 2019

Kampveld waterbeheersings- en rioleringswerken Infoavond - 18 februari 2019 Kampveld waterbeheersings- en rioleringswerken Infoavond - 18 februari 2019 Verwelkoming Jan de Keyser burgemeester Verloop van de avond Wie? Waarom? De werken / fasering Afkoppelingen Vragen? 15-12-2010

Nadere informatie

ONTMOET DE SCHELDE. VNSC SYMPOSIUM Antwerpen 20-11-2014

ONTMOET DE SCHELDE. VNSC SYMPOSIUM Antwerpen 20-11-2014 VNSC SYMPOSIUM Antwerpen 20-11-2014 VNSC Symposium 2014 Deelprojecten Sigmaplan Scheldekaaien Antwerpen Polders van Kruibeke Hedwige-Prosperpolder Cluster Kalkense Meersen Vlassenbroek Wal-Zwijn Cluster

Nadere informatie

Aquafin en de gemeente plannen werken in uw buurt Infoavond

Aquafin en de gemeente plannen werken in uw buurt Infoavond Aquafin en de gemeente plannen werken in uw buurt Infoavond Xenia Luxem Projectmanager Aquafin 7 december 2016 Voorstelling betrokken partijen Bouwheer: -> Aquafin (riolering + advies afkoppelingen) Overige

Nadere informatie

Neem scherpe bocht rechts naar Dorp/N415 (kerk Oosterzele aan rechterzijde) (richting Wetteren-Gent-Geraardsbergen)

Neem scherpe bocht rechts naar Dorp/N415 (kerk Oosterzele aan rechterzijde) (richting Wetteren-Gent-Geraardsbergen) Deel 4 Oosterzele Moerbeke-Waas Oosterzele Windekekouter/N415 Neem scherpe bocht rechts naar Dorp/N415 (kerk Oosterzele aan rechterzijde) (richting Wetteren-Gent-Geraardsbergen) Vervolg weg Keiberg/N415

Nadere informatie

Een wal van zand, klei of steen die mensen beschermt tegen hoog water. De plek waar het rivierwater in de zee uitkomt.

Een wal van zand, klei of steen die mensen beschermt tegen hoog water. De plek waar het rivierwater in de zee uitkomt. Meander Samenvatting groep 5 Thema 3 Waterland Samenvatting Langs de kust Nederland ligt voor de helft onder de zeespiegel. Heel vroeger woonden mensen dicht bij zee op terpen. Langs de kust beschermen

Nadere informatie

ROTSELAAR: WEGENIS- & RIOLERING BEUKENLAAN, DEEL OLMENDREEF, DEEL DENNENLAAN, DEEL WANDELDREEF, DEEL ACACIALAAN EN DEEL REGASTRAAT

ROTSELAAR: WEGENIS- & RIOLERING BEUKENLAAN, DEEL OLMENDREEF, DEEL DENNENLAAN, DEEL WANDELDREEF, DEEL ACACIALAAN EN DEEL REGASTRAAT ROTSELAAR: WEGENIS- & RIOLERING BEUKENLAAN, DEEL OLMENDREEF, DEEL DENNENLAAN, DEEL WANDELDREEF, DEEL ACACIALAAN EN DEEL REGASTRAAT TOELICHTING INWONERS 01 SEPTEMBER 2011 1 Overzicht 2 Bestaande toestand

Nadere informatie

Voorwoord. Beste lezer,

Voorwoord. Beste lezer, Van het bekken van de Brugse Polders Jaargang 1, nummer 1, oktober 2010 Voorwoord Beste lezer, In 2003 werd met het decreet Integraal Waterbeleid het startschot gegeven voor een nieuwe, integrale benadering

Nadere informatie

Visvriendelijk waterbeheer. Aanleg vispassage bij renovatie gemalen Kerkeland en Vuylcop-Oost in Schalkwijk

Visvriendelijk waterbeheer. Aanleg vispassage bij renovatie gemalen Kerkeland en Vuylcop-Oost in Schalkwijk et Visvriendelijk waterbeheer Aanleg vispassage bij renovatie gemalen Kerkeland en Vuylcop-Oost in Schalkwijk Visvriendelijk waterbeheer Aanleg vispassage bij renovatie gemalen Kerkeland en Vuylcop-Oost

Nadere informatie

Informatieavond Riolerings- en wegeniswerken Rozenlaan Resedalaan. Afkoppelingswerken op perceelsniveau

Informatieavond Riolerings- en wegeniswerken Rozenlaan Resedalaan. Afkoppelingswerken op perceelsniveau Informatieavond Riolerings- en wegeniswerken Rozenlaan Resedalaan Afkoppelingswerken op perceelsniveau Toelichting afkoppelen Scheiden/Afkoppelen, wat, waarom en hoe? Stappenplan Voorziene tussenkomsten

Nadere informatie

Hemelwaterplan, pijler van een sterk overstromingsbeleid

Hemelwaterplan, pijler van een sterk overstromingsbeleid Hemelwaterplan, pijler van een sterk overstromingsbeleid Ingeborg Barrez 17 oktober 2017 Inhoud Waarom? Doelstelling Toepassingsgebied Wie maakt het? Algemene principes Het basishemelwaterplan Het detailhemelwaterplan

Nadere informatie

Hooglede-Gits Hoogwater eind juli 2014 Kartering wateroverlast

Hooglede-Gits Hoogwater eind juli 2014 Kartering wateroverlast Hooglede-Gits Hoogwater eind juli 2014 Kartering wateroverlast Terreinbezoek 31 juli 2014: Bekkencoördinator IJzerbekken, Rik Dehaemers. Planningsverantwoordelijke IJzerbekken, Lorens Coorevits Gemeente

Nadere informatie

Wateroverlast Maasniel

Wateroverlast Maasniel Wateroverlast Maasniel Inhoud presentatie Wettelijke zorgplicht gemeente Werking rioolstelsel Neerslaggegevens Situatie Maasniel Wettelijke zorgplicht gemeente Zorgplicht stedelijk afvalwater Zorgplicht

Nadere informatie

1. INLEIDING 1.1 ALGEMEEN. 1.2 DE WATERTOETS. NOTITIE

1. INLEIDING 1.1 ALGEMEEN. 1.2 DE WATERTOETS. NOTITIE NOTITIE Onderwerp : Waterparagraaf Opdrachtgever : Gemeente Nederweert Projectnummer : NDW-041-01 Projectomschrijving : Carpoolplaats Nederweert Opgesteld door : ing. R. Peeters Paraaf: Datum : 13 juli

Nadere informatie

BERINGEN WEGENIS EN RIOLERINGSWERKEN

BERINGEN WEGENIS EN RIOLERINGSWERKEN BERINGEN WEGENIS EN RIOLERINGSWERKEN STEENOVENSTRAAT 19 AUGUSTUS 2019 1 Partners 2 Projectgebied 3 Doel van de werken Lozingen huishoudelijk afvalwater op beken en waterlopen opheffen Door aanleg riolering

Nadere informatie

Ontwerp startbeslissing signaalgebied SCHILDEKENSSTRAAT (SG_R3_GKA_02) EVERGEM

Ontwerp startbeslissing signaalgebied SCHILDEKENSSTRAAT (SG_R3_GKA_02) EVERGEM Ontwerp startbeslissing signaalgebied SCHILDEKENSSTRAAT (SG_R3_GKA_02) EVERGEM STATUS/VERSIE: goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 31/03/2017 LEESWIJZER Op 31/03/2017 nam de Vlaamse Regering een beslissing

Nadere informatie

- Digitale atlas. Wet Onbevaarbare Waterlopen: art. 5 Verzameldecreet 2019: art. 6

- Digitale atlas. Wet Onbevaarbare Waterlopen: art. 5 Verzameldecreet 2019: art. 6 Het Verzameldecreet 2019 voorziet enkele aanpassingen van de Wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen. Hieronder vind je daarvan een overzicht. Daarnaast werden verschillende opschoningen

Nadere informatie

Werken aan zuiver water bekken van de Beneden-Schelde

Werken aan zuiver water bekken van de Beneden-Schelde Werken aan zuiver water bekken van de Beneden-Schelde Opgeleverde projecten in 2006 Hoofdgemeente Project Naam project Projectomschrijving Opleveringsbedrag Huishoudelijk inwonersequivalent onmiddellijk

Nadere informatie

Je aansluiting op het rioleringsnet

Je aansluiting op het rioleringsnet Je aansluiting op het rioleringsnet (Ver)bouw je? Dan heb je een aansluiting nodig voor de afvoer van je afval- en regenwater. Deze folder legt stap voor stap uit hoe je kan aansluiten op het openbaar

Nadere informatie

Riolerings- en wegeniswerken Gontrode Heirweg/ Vijverwegel/ Varingstraat

Riolerings- en wegeniswerken Gontrode Heirweg/ Vijverwegel/ Varingstraat Info-avond 24/04/2014 Riolerings- en wegeniswerken Gontrode Heirweg/ Vijverwegel/ Varingstraat Afkoppelingswerken op perceelsniveau 1 Toelichting afkoppelen Wettelijk kader Waarom scheiden? Wat is afkoppelen?

Nadere informatie