COSERVICES Company profile

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "COSERVICES Company profile"

Transcriptie

1 COSERVICES Company profile De sterkte van Coservices Ongeacht de complexiteit van de productie machines, op het einde van de dag gaat het over mensen. Mensen die weten hoe hun technische knowhow toegepast kan worden op industriële machines of assets. Coservices beschikt over een team van ingenieurs & graduaten die sinds vele jaren expertise opgebouwd hebben op het vlak van condition monitoring. Coservices heeft verschillende vestigingen over heel de Benelux en Frankrijk. * Gent * Leuven * Geleen * Tihange * Mondelange * Lyon De voordelen zijn dan ook niet gering: Onderhoudstaken zijn zeer complex geworden. Investeringen wil men maximaal laten renderen. Daarbij gebruikt men bij voorkeur een 24/7 productiecapaciteit en wenst men productiesnelheden vaak te verhogen om een maximale output te bekomen. Onderhoudsverantwoordelijken staan hierdoor zwaar onder druk, elke uitval of ongeplande stilstand vertaalt zich in productieverlies. Om de beschikbaarheid te kunnen blijven garanderen met een hoge betrouwbaarheidsfactor zal Condition Monitoring of conditie-bewaking hoe langer hoe meer ingeburgerd raken in de onderhoudswereld. Het is mede dankzij het toepassen van de zeer specifieke kennis van Coservices dat bedrijven hun onderhoudsgebeuren kunnen optimaliseren. 1. Voorkomen van ongeplande productiestilstanden en daarmee gepaard gaande productieverliezen. 2. Meer planmatig onderhoud. 3. Lagere kosten: een component tijdig vervangen kost minder dan een machine met gevolgschade herstellen. 4. Voorraad wisselstukken kan beperkt worden. 5. Hogere veiligheid: een werkomgeving met minder risico s voor ongevallen. 6. Lagere verzekeringspremies, condition monitoring wordt erkend als een vermindering van risico s.

2 COSERVICES en onderhoudsmanagement Optimalisatie van onderhoud In het algemeen streven wij naar een continue verbetering van onderhoud bij onze klanten. Door de condition monitoring technieken op juiste manier te gaan implementeren, bekomt men de meest optimale productie- en onderhoudsstrategie. Expertise Een optimalisatie start bij een analyse van de bestaande onderhoudsstrategie. We formuleren de objectieven, bepalen een optimale onderhoudsstrategie en zorgen voor een continu verbeteringsproces door aan de hand van bevindingen de onderhoudsstrategie aan te passen. One TEAM Een optimalisatie zal vaak gepaard gaan met een doorgedreven mentaliteitswijziging. Onze experten zullen samen met u de doelstellingen proberen uit te werken. Een proces dat zelfs enkele jaren kan duren. Gebaseerd op praktijkresultaten, die bekomen worden aan de hand van metingen, zal men kunnen aantonen dat het klassiek preventief onderhoud plaats moet maken voor een doorgedreven predictief/proactief onderhoud. De kennis van het productieproces samen met de expertise van onze ingenieurs zal een gefundeerd positief bedrijfsresultaat geven.

3 COSERVICES Condition Monitoring Reliability Based Maintenance Condition monitoring is de basis van een optimalisatie in het onderhoudsgebeuren. Condition Monitoring of conditiebewaking staat voor het periodiek en/of continu meten van een reeks machineparameters: trillingen, snelheid, temperatuuur, smeereigenschappen van olie en vetten, lekken,.. Deze geregistreerde parameters leveren informatie over de onderdelen van de assets die storingen kunnen veroorzaken en dus nagekeken, onderhouden of vervangen dienen te worden. Het opmeten gebeurt met technologie-afhankelijke meetapparatuur (trillings-datacollectoren, infrarood thermografische camera s, ultrasoon detectietoestellen,..) die elk geschikt zijn om hun specifieke parameters op te volgen. Door deze gegevens periodiek digitaal vast te leggen, kan men een trendmatige opvolging uitvoeren. Men zal geplande onderhoudsinterventies kunnen vastleggen aan de hand van de evolutie van de defecten en aan de hand van de productieplanning van de assets. Bij de vaststelling van een defect zal men telkens een onderscheid maken tussen defecten ten gevolge van een normale slijtage en defecten die veroorzaakt zijn door montagefouten, door foutieve afstelling of ontwerpfouten. Men zal dan aan de hand van een Root-Cause-Failure Analysis (RCFA) de precieze oorzaak van defecten onderzoeken om zo een proactieve actie voor te stellen. Daardoor kan de levenscyclus van de asset geoptimaliseerd worden en meteen ook de Mean Time Between Failure (MTBF) worden verlengd.

4 COSERVICES Condition Monitoring Tools Trillingsanalyse Trillingsanalyse is in de industrie dé parameter waarmee men de meeste fouten kan opsporen. De metingen gebeuren aan de hand van een trillingsopnemer zoals een accelerometer of een eddy-current probe en worden vervolgens gedigitaliseerd in een analyzer. Aan de hand van een FFT analyse kan men de frequentiecomponenten opsporen die getoetst kunnen worden aan de karakteristieken van de assets. Een selectie van problemen die men op die manier kan ontdekken: Onbalans Uitlijning Speling Riemproblemen Tandwielproblemen Smering Elektrische fouten Resonantie Rollagerschade Glijlagerproblemen...

5 Infrarood Thermografie Thermografische metingen visualiseren de infraroodstraling afkomstig van een objekt. Deze infraroodstraling is een maat voor de temperatuur van het objekt. Thermografie is een contactloze meetmethode die kan toegepast worden op volgende domeinen : controle van elektrische schakelkasten, niveaubepaling van tanks, detectie van thermische lekken, detectie van hotspots,.

6 Olieanalyse Aan de hand van een minilab kan men de mechanische slijtage, de contaminatie en de chemische kwaliteit van olie onderzoeken. De vervuilingsgraad samen met de chemische samenstelling van de olie zijn belangrijk omdat ze aan de basis liggen van de slijtage van de machine. De complexiteit van tribologie is een handicap in condition monitoring: daarom kiest Coservices voor een diagnose aan de hand van een 3-vector diagramma. Deze Trivector voorstelling geeft de essentiële criteria voor de bepaling van de smeerconditie van olie en/of vetten. Met een 5-kleuren alarm criterium kan zeer overzichtelijk goede van slechte olie worden onderscheiden. Het werkingsprincipe van het Trivector olieanalyse toestel is gebaseerd op drie belangrijke parameters die een idee geven van zowel de toestand van de olie als die van de machine. Deze drie parameters worden overzichtelijk samengevat in de zogenaamde Trivector, waarvan elk been een parameter voorstelt. Een woordje uitleg bij deze parameters: Chemistry: de chemische (of smerende eigenschappen) van de olie worden voorgesteld door deze parameter. Hiermee bepalen we of de gebruikte olie bijvoorbeeld verouderd is en om die reden aan vervanging toe is Wear: de slijtagetoestand van de machine. Wanneer zich bijvoorbeeld ijzerdeeltjes in de olie van een reductiekast voordoen, kan dit wijzen op een vorderende slijtage van één van de tandwielen. Dit kan een trigger zijn voor het bepalen van verdere acties, zoals bijvoorbeeld het uitvoeren van een trillingsanalyse of het inplannen van een visuele inspectie. Contamination: een indicator voor de vervuilingstoestand van de olie, bijvoorbeeld de aanwezigheid van een vreemde stof in de olie.

7 Ultrasoon Detectie In elke sector zijn lekken een belangrijke verliespost. Lekken in water- en vloeistofleidingen leiden tot productverlies. Lekken in persluchtsystemen, stoomleidingen en verwarmingsinstallaties veroorzaken verhoogde energiekosten als gevolg van de compensatie van het druk- en warmteverlies. Ultrasoonoplossingen zijn een effectief hulpmiddel voor het lokaliseren van problemen in: Zuurstof-, perslucht-, stoom- en gas- of vloeistofleidingen: met name koppelstukken en ventielen, elektromagnetische schuiven, hydraulische en mechanische kleppen, vijzels en turbines. Warmtewisselaars, tandwielkasten, pompen, condensors, boilers, luchtverdelers, enz. Opblaasbare objecten (vlotten, glijbanen, enz.). Drukvaten en vacuümsystemen. Electrische installaties: problemen zoals corona s en elektrische vlambogen.

8 Motoranalyse Vaak worden motorfouten slechts duidelijk waarneembaar onder belasting. Coservices heeft expertise om het dynamisch gedrag van motoren tijdens productie te onderzoeken. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van trillings- en stroomanalyse. Een veel voorkomend probleem is één of meerdere gebroken of gescheurde rotorstaven. Men constateert ook vaak een afwijkend dynamisch gedrag van de motor door een foutieve opstelling (soft-foot). Defecten in de stator kan men ook vaststellen maar dit zal eerder met een ontkoppelde motor dienen te gebeuren. Balanceren Machines vertonen trillingen indien de rotor niet perfect in balans is. Verhoogde trillingen kunnen echter ook ontstaan door vervuiling van een rotor tijdens productie, bijvoorbeeld bij afzuigventilatoren. Bij trillingsmetingen wordt een onderscheid gemaakt tussen statische en dynamische onbalans. Een dynamische onbalans kan slechts met aangepaste apparatuur worden opgemeten. Coservices maakt het echter mogelijk om industriële machines on site te balanceren. De klant bespaart hierdoor tijd en kosten. Het balanceren van rotoren is een proactieve actie die de levensduur van de machinecomponenten sterk zal verhogen. Uitlijning Een ander onderdeel van het proactief onderhoud is de uitlijning. Door een machine uit te lijnen kan men de krachten die op de lagers uitgeoefend worden sterk reduceren. De procedure bestaat erin om de as van motor en gedreven machine in elkaars verlengde te plaatsen. Deze metingen gebeuren aan de hand van lasergestuurde meetapparatuur. Het vaststellen van uitlijningsproblemen wordt tijdens productie uitgevoerd, op basis van trillingsanalyse. De effectieve uitlijning van de componenten kan echter enkel gebeuren tijdens stilstand. Research Park Interleuvenlaan 64

Techno Fysica b.v. Platform tandwielen 1 oktober Welkom -

Techno Fysica b.v. Platform tandwielen 1 oktober Welkom - Techno Fysica b.v. Platform tandwielen 1 oktober 2009 - Welkom - Introductie Techno Fysica b.v. Monitoring Lastmetingen Meetsystemen Diagnose Meten Schadeanalyse Rekenen Condition monitoring - Introductie

Nadere informatie

Topwind Asset Management

Topwind Asset Management Same Conditions, Better Performance De missie van Topwind Uw turbines moeten beschikbaar zijn en optimaal presteren op het moment dat het waait. Specialisten in Asset en Project. Maximaal Rendement Topwind

Nadere informatie

INHOUD. SPM Instrument. Waarom CBM. Diverse technieken & methodes. Oplossingen in de praktijk. Presentatie van de meetresultaten

INHOUD. SPM Instrument. Waarom CBM. Diverse technieken & methodes. Oplossingen in de praktijk. Presentatie van de meetresultaten Copyright SPM Instrument 2007 1 SPM Instrument - Wereldwijd Hoofdkantoor in Zweden. Opgericht in 1970. Eigen dochtermaatschappijen in 20 landen. Met agenten in ruim 50 landen. Copyright SPM Instrument

Nadere informatie

Flowserve Corporation. Innovatie Event Ki< MPi - 7 december 2016 Nieuw, on-line diagnose systeem voor meertraps pompen Jan Verhoeven

Flowserve Corporation. Innovatie Event Ki< MPi - 7 december 2016 Nieuw, on-line diagnose systeem voor meertraps pompen Jan Verhoeven Flowserve Corporation Innovatie Event Ki< MPi - 7 december 2016 Nieuw, on-line diagnose systeem voor meertraps pompen Jan Verhoeven 1 Innovatie bij Flowserve Flowserve, wereldwijd leverancier van centrifugaal

Nadere informatie

Meer kracht voor uw aandrijvingen

Meer kracht voor uw aandrijvingen Meer kracht voor uw aandrijvingen MGH houdt uw aandrijvingen in topconditie Draaiende machines, draaiende onderneming Uw machines moeten steeds aangedreven worden. Precies daar zorgt MGH voor. Ons team

Nadere informatie

of 6 27/01/2015 16:16

of 6 27/01/2015 16:16 De lagers zijn de belangrijkste onderdelen van draaiende machines. Bij hoge snelheid worden technieken zoals trilling met succes gebruikt. De monitoring van trage lagers is een ander problee Download het

Nadere informatie

Onderhoudsmanagement

Onderhoudsmanagement Onderhoudsmanagement De kosten besteedt aan onderhoud kunnen hoog oplopen. Het is interessant waar de kosten door worden veroorzaakt en hoe deze kosten beter beheerst kunnen worden? Onderhoud wordt al

Nadere informatie

THEME Competence Matrix - Mechatronics

THEME Competence Matrix - Mechatronics COMPETENTIEGEGIED COMPETENTIE ONTWIKKELINGSSTAPPEN 1. Onderhouden van systemen en borgen van de betrouwbaarheid Hij/zij kan het elementaire onderhoud van machines en systemen, volgens planning uitvoeren.

Nadere informatie

Technisch onderhoud met thermografie Infraroodmetingen toevoegen aan het onderhoudsproces binnen industriële bedrijven Inleiding

Technisch onderhoud met thermografie Infraroodmetingen toevoegen aan het onderhoudsproces binnen industriële bedrijven Inleiding Technisch onderhoud met thermografie Infraroodmetingen toevoegen aan het onderhoudsproces binnen industriële bedrijven Inleiding In vele industriële bedrijven vindt thermografie al zijn weg naar het onderhoudsproces.

Nadere informatie

HOE KAN EEN BEDRIJF DE MEEST GESCHIKTE CONDITION MONITORING AANPAK KIEZEN?

HOE KAN EEN BEDRIJF DE MEEST GESCHIKTE CONDITION MONITORING AANPAK KIEZEN? HOE KAN EEN BEDRIJF DE MEEST GESCHIKTE CONDITION MONITORING AANPAK KIEZEN? Brainstorm sessie KIVI event Tiedo Tinga, Richard Loendersloot, Rahim Mouatamir 2-2-2017 KIVI Brainstormsessie 1 CONTEXT Condition

Nadere informatie

Onderhoud inrichten op toekomst

Onderhoud inrichten op toekomst Onderhoud inrichten op toekomst Leon Pelders, docent onderhoudsmanagement Mikrocentrum 1 Even voorstellen Naam: Leon Pelders - 51 jaar Opleiding: MTS Energietechniek HTS Industriële automatisering LOM17

Nadere informatie

24/7. VLT Drives Service Meer dan verwacht. DrivePro. www.danfoss.be/drives/nl. Stand-by u MAKING MODERN LIVING POSSIBLE

24/7. VLT Drives Service Meer dan verwacht. DrivePro. www.danfoss.be/drives/nl. Stand-by u MAKING MODERN LIVING POSSIBLE MAKING MODERN LIVING POSSIBLE VLT Drives Service Meer dan verwacht 24/7 Stand-by u Buiten de kantooruren, 24u per dag, 7 dagen per week, staan wij telefonisch ter beschikking om op uw vragen te antwoorden

Nadere informatie

Hansen Services: Betrouwbaar: We care!

Hansen Services: Betrouwbaar: We care! Hansen Services: Betrouwbaar: We care! Onze Missie Gedreven door tandwiel(kast) technologie, beantwoordt Hansen Industrial Transmissions aan de noden van haar klanten wereldwijd door hen betrouwbare mechanische

Nadere informatie

Introductie InfraRed Thermografie Inspectie. J. Langerak

Introductie InfraRed Thermografie Inspectie. J. Langerak Introductie InfraRed Thermografie Inspectie J. Langerak Introductie Zichtbaar licht is een mixture van golflengtes. Wit licht is samengesteld uit verschillende kleuren Licht is deelbaar PRISMA Temperatuur

Nadere informatie

Reparatie / Revisie / Onderhoud Mechanische aandrijvingen. Presentatie door: Ben Franken Directeur Gekas & Boot Zevenhuizen B.V.

Reparatie / Revisie / Onderhoud Mechanische aandrijvingen. Presentatie door: Ben Franken Directeur Gekas & Boot Zevenhuizen B.V. Reparatie / Revisie / Onderhoud Mechanische aandrijvingen Presentatie door: Ben Franken Directeur Gekas & Boot Zevenhuizen B.V. Waarom reparatie? In geval van: niet meer functionele apparatuur door schades

Nadere informatie

Conditiebewaking en trillingsanalyse Maximaliseer de beschikbaarheid van industriële machineparken

Conditiebewaking en trillingsanalyse Maximaliseer de beschikbaarheid van industriële machineparken Conditiebewaking en trillingsanalyse Maximaliseer de beschikbaarheid van industriële machineparken Producten & dienstverlening Professionele oplossing Ongeplande stilstand van kritische installaties hebben

Nadere informatie

Werkbank voor mechanische aandrijvingen

Werkbank voor mechanische aandrijvingen Werkbank voor mechanische aandrijvingen 1 Waar gebruikt men mechanische aandrijvingen? Daar waar mechanische elementen nodig zijn om kracht over te dragen 2 Enkele voorbeelden van mechanische aandrijvingen

Nadere informatie

Werkpost voor mechanisch onderhoud van Festo-didactic

Werkpost voor mechanisch onderhoud van Festo-didactic Werkpost voor mechanisch onderhoud van Festo-didactic 1 Waar gebruikt men mechanische aandrijvingen? Daar waar mechanische elementen nodig zijn om kracht over te dragen 2 Enkele voorbeelden van mechanische

Nadere informatie

OilSense On - site Olieanalyse

OilSense On - site Olieanalyse OilSense On - site Olieanalyse Afhankelijk van het labo en de gekozen analyseparameters betaalt u per oliestaal al gauw 50 voor een eenvoudige olieanalyse. Heeft u een uitgebreid machinepark en analyseert

Nadere informatie

Rotating equipment Drives Field services

Rotating equipment Drives Field services Tijdens een preventieve inspectie, werd in één van de vier compressoren een foutmelding vastgesteld op de ABB ACS800-4 regelaar. De service engineer van het compressorbedrijf maakte melding van deze calamiteit

Nadere informatie

OPLEIDINGSKALENDER 2014. Conditiebewaking Trillingsmetingen Laseruitlijning

OPLEIDINGSKALENDER 2014. Conditiebewaking Trillingsmetingen Laseruitlijning OPLEIDINGSKALENDER 2014 Conditiebewaking Trillingsmetingen Laseruitlijning Overzicht opleidingen Conditiebewaking 10 14 maart en 22 26 september Trillingsanalyse CAT.II volgens ISO richtlijn 18436-2 26

Nadere informatie

De meest complete en betrouwbare. oplossing voor alle vormen. van dichtheidscontrole, lekdetectie. en predictief onderhoud.

De meest complete en betrouwbare. oplossing voor alle vormen. van dichtheidscontrole, lekdetectie. en predictief onderhoud. SDT_Tript170_Nl2005 15/03/05 11:17 Page 3 De meest complete en betrouwbare oplossing voor alle vormen van dichtheidscontrole, lekdetectie en predictief onderhoud. SDT_Tript170_Nl2005 15/03/05 11:17 Page

Nadere informatie

Elektrotechnische inspecties

Elektrotechnische inspecties Quercus Technical Services UERCUS Elektrotechnische inspecties Laagspanning - Hoogspanning - ATEX Onze kijk op inspecteren Veiligheid Elke werkgever is volgens het Arbobesluit wettelijk verplicht om zijn

Nadere informatie

24/7 Support & advies

24/7 Support & advies Danfoss Drives Service Verhoog uw productie rendement en vermijd stilstand van uw installatie Het Danfoss Drives Team staat ter beschikking voor het oplossen van al uw automatiseringsprojecten 24/7 Support

Nadere informatie

Praktische opleiding Root Cause Failure analyses op elektrische motoren

Praktische opleiding Root Cause Failure analyses op elektrische motoren Praktische opleiding Root Cause Failure analyses op elektrische motoren Bakker Repair + Services en EASA (Electrical Apparatus Service Association) zijn trots een unieke praktijkopleiding te kunnen aanbieden

Nadere informatie

Copyright Coservices International

Copyright Coservices International Agenda Coservices International NV Korte inleiding tot trillingsmetingen Trillingsanalyse op standaard machines (pompen, ventilatoren ) Trillingsanalyse op complexere machines Reductiekasten Laagtoerige

Nadere informatie

Industrie en kritische infrastructuur. Intelligent Process Monitoring for the Industry and Critical Infrastructure MOBOTIX

Industrie en kritische infrastructuur. Intelligent Process Monitoring for the Industry and Critical Infrastructure MOBOTIX Industrie en kritische infrastructuur Intelligent Process Monitoring for the Industry and Critical Infrastructure The intelligent use of Thermal Radiometry and event management allows us to reliably monitor

Nadere informatie

De Weg naar. smerings optimalisatie

De Weg naar. smerings optimalisatie De Weg naar smerings optimalisatie HOOFDSTUK 3 HOOFDSTUK 5 HOOFDSTUK 7 HOOFDSTUK 9 HOOFDSTUK 1 HOOFDSTUK 2 HOOFDSTUK 4 HOOFDSTUK 6 HOOFDSTUK 8 HOOFDSTUK 10 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Wanneer lagers falen

Nadere informatie

A WORLDWIDE SERVICE OPERATION. Training

A WORLDWIDE SERVICE OPERATION. Training Training Pentair s Fairbanks Nijhuis Services traint wereldwijd de gebruikers van de Fairbanks Nijhuis producten op het gebied van installatie, bediening en onderhoud. Deze trainingen aan management en

Nadere informatie

Wij maken het onzichtbare voor u zichtbaar

Wij maken het onzichtbare voor u zichtbaar Opsporen en in beeld brengen van lekkages zonder hak-en breekwerk in o.a.: Lekdetectie Leidingwerken wanden en vloeren Badkamers Vloerverwarming CV-leidingen Platte en licht hellende daken Inspectie en

Nadere informatie

Storingstechniekers / Industriële onderhoudstechniekers

Storingstechniekers / Industriële onderhoudstechniekers Storingstechniekers / Industriële onderhoudstechniekers Specificaties Studiegebied Mechatronica - Elektrotechniek Vereiste Studies Prof. Bachelor Elektrotechniek / MBO niveau 3 of 4 Ervaring 3 à 5 jaar

Nadere informatie

10 MM136 juni 2017 Volg ons op In the field

10 MM136 juni 2017 Volg ons op   In the field 10 MM136 juni 2017 Volg ons op www.engineeringnet.be Maintenance Managers van het jaar 2017 De winnende tandem: asset en maintenance management bij BASF Maxine Frimpong en Ann Van Look wonnen als tandem

Nadere informatie

Het bewaken en verbeteren van de netspanningskwaliteit in de energievoorziening

Het bewaken en verbeteren van de netspanningskwaliteit in de energievoorziening Het bewaken en verbeteren van de netspanningskwaliteit in de energievoorziening De decentrale invoeding van duurzame energie en de sterke toename van de toepassing van zuinige elektronische belastingen

Nadere informatie

HSSE-afdeling Oiltanking kiest voor Power BI om meer inzicht te verwerven in veiligheidsbeleid

HSSE-afdeling Oiltanking kiest voor Power BI om meer inzicht te verwerven in veiligheidsbeleid HSSE-afdeling Oiltanking kiest voor Power BI om meer inzicht te verwerven in veiligheidsbeleid Bij Oiltanking is Safety First geen holle slogan. De Gentse vestiging van deze wereldspeler in de opslag van

Nadere informatie

filter&co onderhoud & advies ventilatiesystemen

filter&co onderhoud & advies ventilatiesystemen filter&co onderhoud & advies ventilatiesystemen ONDERHOUDSCONTRACT PREVENTIEF EN CURATIEF ONDERHOUD WONING VENTILATIESYSTEEM D. Waarom zou u onderhoud inplannen? Binnen luchtkwaliteit is sterk afhankelijk

Nadere informatie

Vermeul is zeer ervaren in toepassingen voor onder meer de volgende doelgroepen: Staalfabrieken Afvalverbrandingsinstallaties

Vermeul is zeer ervaren in toepassingen voor onder meer de volgende doelgroepen: Staalfabrieken Afvalverbrandingsinstallaties Een flexibele en servicegerichte partner Al meer dan dertig jaar staat Vermeul BV bekend als dé specialist op het gebied van compensatoren en andere componenten voor rookgasinstallaties en leidingsystemen.

Nadere informatie

CONDITIEMONITORING IN DE PRAKTIJK

CONDITIEMONITORING IN DE PRAKTIJK Inventarisatie CONDITIEMONITORING IN DE PRAKTIJK Juni 2018 INTRODUCTIE Conditiemonitoring wordt steeds vaker toegepast. Dit komt onder andere door krapte op de arbeidsmarkt en nieuwe technologische ontwikkelingen.

Nadere informatie

Festo Energy Saving Services

Festo Energy Saving Services Festo Energy Saving Services In 5 stappen naar een duurzame besparing Bespaar meer dan alleen perslucht! Lagere energiekosten en persluchtverbruik Uw hele persluchtsysteem blijft in goede conditie Update

Nadere informatie

Alignment, Vibrations & Mounting Solutions

Alignment, Vibrations & Mounting Solutions Alignment, Vibrations & Mounting Solutions www.multalign.nl Inhoud MultAlign Services 3 Loctite Fixmaster Marine Chocking 4 Toepassen van Loctite Fixmaster 4 Classificatie documenten Loctite Fixmaster

Nadere informatie

ArcelorMittal reduceert machinestilstand met 90% dankzij 3D-visualisatie

ArcelorMittal reduceert machinestilstand met 90% dankzij 3D-visualisatie ArcelorMittal reduceert machinestilstand met 90% dankzij 3D-visualisatie Een 3D-model van je machine met een interactief programma waarmee de operatoren zich kunnen bijscholen. Hiermee heeft ArcelorMittal

Nadere informatie

Nieuwe technologie: Uitdagingen en kansen voor onderhoud

Nieuwe technologie: Uitdagingen en kansen voor onderhoud Nieuwe technologie: Uitdagingen en kansen voor onderhoud Railforum Workshop datagedreven materieelonderhoud, 14 maart 2019 Bob Huisman NS, Manager Maintenance Development 2 Onderhoud volgt spoortechniek.

Nadere informatie

Your added value provider

Your added value provider Energiebesparing Presentatie Energiebesparing waarom? Meer netto winst Efficient proces Energie besparen Minder CO2 beter milieu Minder onderhoud Energiebesparing: Energieverbruik Wereldwijd Rendement,

Nadere informatie

Metatechnisch Evaluatiesysteem

Metatechnisch Evaluatiesysteem Metatechnisch Evaluatiesysteem Versie 3 Beheersdomein Procesinstallaties Inspectie-instrument Procesveiligheidsdocumentatie Testversie 29/02/2008 CRC/SIT/010-N Werkversie Belgische Seveso-inspectiediensten

Nadere informatie

De ABS EffeX serie De eerste afvalwaterpompen ter wereld die aangedreven worden door een premium-efficiency motor.

De ABS EffeX serie De eerste afvalwaterpompen ter wereld die aangedreven worden door een premium-efficiency motor. De ABS EffeX serie De eerste afvalwaterpompen ter wereld die aangedreven worden door een premium-efficiency motor. www.absgroup.com The ABS EffeX range complies fully with Een geheel nieuwe benadering

Nadere informatie

Machinebeheerplan voor de foodindustrie

Machinebeheerplan voor de foodindustrie Machinebeheerplan voor de foodindustrie Zwettestraat 29-05 8912 AV Leeuwarden Telefoon (058) 843 0095 info@booijmachinetechniek.nl www.booijmachinetechniek.nl Booij houdt uw machinepark in optima forma

Nadere informatie

Operationeel onderhoud plaats in de levenscyclus van machines en installaties

Operationeel onderhoud plaats in de levenscyclus van machines en installaties Zie de nieuwe mogelijkheden, elk operationeel onderhoud kan effectiever Operationeel onderhoud plaats in de levenscyclus van machines en installaties Ontwerp Bouw In gebruik name Gebruik fase Uit gebruik

Nadere informatie

Conditiebewaking en onderhoudsinnovatie bij de. Koninklijke Marine. Koninklijke Marine. Kenniscentrum conditiebewaking LTZ 2OC (TD) P.

Conditiebewaking en onderhoudsinnovatie bij de. Koninklijke Marine. Koninklijke Marine. Kenniscentrum conditiebewaking LTZ 2OC (TD) P. Conditiebewaking en onderhoudsinnovatie bij de LTZ 2OC (TD) P. Griffioen Inhoudsopgave 1. Conditiebewaking 2. Onderhoudsstrategie 3. Toegepaste onderzoekstechnieken 4. Toekomst visie 5. Vragen? 2 Conditiebewaking

Nadere informatie

Solution Factory Benelux

Solution Factory Benelux Solution Factory Benelux Uw toegang tot de kennis van SKF The Power of Knowledge Engineering Toegang tot de wereld van SKF kennis en ervaring Om de wereldwijde resources van SKF toegankelijk te maken

Nadere informatie

De valkuilen die je moet voorkomen om van predictive maintenance een succes te maken

De valkuilen die je moet voorkomen om van predictive maintenance een succes te maken De valkuilen die je moet voorkomen om van predictive maintenance een succes te maken Wouter Verbeek 10 oktober 2018 - World of Technology and Science 2018 1 Predictive maintenance is niet nieuw 2 Predictive

Nadere informatie

ProduPlus. Wat is ProduPlus

ProduPlus. Wat is ProduPlus ProduPlus Wat is ProduPlus ProduPlus is een machine monitoring systeem welke ook functies heeft voor order registratie, product data beheer en preventief onderhoud. ProduPlus is ontwikkeld voor gebruik

Nadere informatie

Smart Maintenance. Het realiseren van een intelligente Maintenance inrichting door het slim gebruik van Data analytics

Smart Maintenance. Het realiseren van een intelligente Maintenance inrichting door het slim gebruik van Data analytics Smart Maintenance Het realiseren van een intelligente Maintenance inrichting door het slim gebruik van Data analytics 05-10-2016 Maintenance meets service logistiek 05-10-2016 Kasper Groenbroek Siebrand

Nadere informatie

+31 (0) E:

+31 (0) E: Infrarood thermometer met digitale camera PCE-IVT 1 infrarood thermometer met professionele digitale camera voor contactloze metingen met instelbare emissiegraad / extra indicatie van temperatuur en vochtigheid

Nadere informatie

Smeermiddelen en het Milieu. Een eeuwige strijd? Hoe komt men tot een optimale balans?

Smeermiddelen en het Milieu. Een eeuwige strijd? Hoe komt men tot een optimale balans? Southwestern Petroleum Corporation High Performance Industrial & Commercial Lubricants Southwestern Petroleum Corporation, Fort Worth, Texas USA, 2003 Smeermiddelen en het Milieu. Een eeuwige strijd? Hoe

Nadere informatie

FAIRBANKS NIJHUIS. www.fairbanksnijhuis.com

FAIRBANKS NIJHUIS. www.fairbanksnijhuis.com FAIRBANKS NIJHUIS SERVICES www.fairbanksnijhuis.com INSTALLATIE / INBEDRIJFSTELLING Pentair s Fairbanks Nijhuis Services verzorgt de installatie en inbedrijfstelling van complete pompstations, pompkamers

Nadere informatie

The closest you can get to zero tolerance. FloorShaver. FloorShaver. Ultraflatfloor Associated Services

The closest you can get to zero tolerance. FloorShaver. FloorShaver. Ultraflatfloor Associated Services FloorShaver The closest you can get to zero tolerance FloorShaver Ultraflatfloor Associated Services FloorProfiler Meetapparatuur die zijn tijd vooruit is Om een optimaal rijgedrag van uw heftruckpark

Nadere informatie

30% is de gemiddelde potentie aan energiebesparing bij het optimaliseren van technische gebouwsystemen

30% is de gemiddelde potentie aan energiebesparing bij het optimaliseren van technische gebouwsystemen NovoCon IoT servomotor voor HVAC Maak uw gebouw slimmer, efficiënter en waardevoller en verminder daarbij uw investering en jaarlijkse kosten Maak kennis met NovoCon, de innovatieve, digitale servomotor

Nadere informatie

[Activiteiten] Partnership

[Activiteiten] Partnership [Activiteiten] Binnen PRO ROTATING heeft men de kennis van pompen, mechanical seals, tandwielkasten, trillingsmetingen, balanceren en laseruitlijnen die uitgevoerd worden door zeer goed opgeleide service

Nadere informatie

Inhoud. ERIKS Opleidingen 2015

Inhoud. ERIKS Opleidingen 2015 Opleidingen 2015 2 Introductie... 3 Basisopleiding wentellagers algemeen... 5 Montage en demontage van wentellagers... 5 Montage & demontage van lagers... 6 Geavanceerde opleiding lagertechniek... 6 Lagerschade

Nadere informatie

100% voorspelbaar onderhoud? Vitale assets Proces optimalisatie Een data gedreven RWS!

100% voorspelbaar onderhoud? Vitale assets Proces optimalisatie Een data gedreven RWS! 100% voorspelbaar onderhoud? Proces optimalisatie Een data gedreven RWS! 1 2 3 8 stappenplan 4 5 1) Installatie sensoren (incl. ontsluiten SCADA-data) 2) Verzenden data (veilig!) 3) Opslag data 4) Combineren

Nadere informatie

Een flexibele en servicegerichte partner. Missie. Doelgroepen. Zekerheden

Een flexibele en servicegerichte partner. Missie. Doelgroepen. Zekerheden Een flexibele en servicegerichte partner Al bijna vijfendertig jaar staat Vermeul BV bekend als dé specialist op het gebied van compensatoren en andere componenten voor rookgasinstallaties en leidingsystemen.

Nadere informatie

INFORMATIEMAP THERMOGRAFIE

INFORMATIEMAP THERMOGRAFIE INFORMATIEMAP THERMOGRAFIE Inhoudsopgave Inleiding... pagina 2 Thermografie... pagina 3-5 BTW verlaging isolatie... pagina 6 Subsidie isolatie... pagina 6 Tot slot... pagina 7 Informatiemap thermografie

Nadere informatie

Onderhoud of vervanging installatie met resultaatverbintenis (totale waarborg)

Onderhoud of vervanging installatie met resultaatverbintenis (totale waarborg) Onderhoud of vervanging installatie met resultaatverbintenis Marc Van Isterdael 17 februari 2009 Operations Manager Axima Services Bestuurder Sportoase Totale waarborg, een basiselement van het dienstenaanbod

Nadere informatie

ENALYZER FOR COOLING 1. TAGS

ENALYZER FOR COOLING 1. TAGS ENALYZER FOR COOLING Geschikt voor: Koelcompressoren met een geïnstalleerd vermogen vanaf 50 kw Basis koel-layout: ééntraps systeem zonder warmterecuperatie basis chiller met ijswatercircuit Afhankelijk

Nadere informatie

Onderhoud van machines

Onderhoud van machines Nieuwsbrief 60 Winter 2011-2012 Onderhoud van machines Tijdens de wintermaanden zullen enkele machines voor een langere periode niet gebruikt worden. Het ideale moment dus om deze machines te onderwerpen

Nadere informatie

Gericht op de toekomst. Stikstofoxiden. Praktische toepassing van meten van NO x

Gericht op de toekomst. Stikstofoxiden. Praktische toepassing van meten van NO x Stikstofoxiden Praktische toepassing van meten van NO x Maarten van Dam Mvdam@testo.nl 06-53782193 Michel de Ruiter Michel.deruiter@multi-instruments.nl 06-20360160 Dia 2 van 132 Waarom meten? Wetgeving:

Nadere informatie

Is uw schip klaar voor de toekomst?

Is uw schip klaar voor de toekomst? BINNENVAART Is uw schip klaar voor de toekomst? Voldoen aan CCR II Normering Reduceren van operationele kosten en milieu footprint PART OF BLUECO GROUP De betaalbare route naar CCR II normering De toekomstige

Nadere informatie

Interventies aan machines Consignatieprocedure Paul Van Haecke FOD WASO AD Toezicht op het Welzijn op het Werk

Interventies aan machines Consignatieprocedure Paul Van Haecke FOD WASO AD Toezicht op het Welzijn op het Werk Interventies aan machines Consignatieprocedure Paul Van Haecke FOD WASO AD Toezicht op het Welzijn op het Werk 30 september 2016 1 1. Het probleem 2. De wetgeving 3. Een case (EAO) 30 september 2016 2

Nadere informatie

Prestatiegestuurd Instandhoudingsplan RWS sluizencomplex Prestaties en levensduurkosten o.b.v. een risico gestuurde analyse

Prestatiegestuurd Instandhoudingsplan RWS sluizencomplex Prestaties en levensduurkosten o.b.v. een risico gestuurde analyse Prestatiegestuurd Instandhoudingsplan RWS sluizencomplex Prestaties en levensduurkosten o.b.v. een risico gestuurde analyse Meer prestaties, met minder budget Peter Bakker MSc. Delta Pi presentatie tijdens

Nadere informatie

VEERPOOTLAGER EN SET Aanbevelingen

VEERPOOTLAGER EN SET Aanbevelingen KB-M/NL/02-12/2015 VEERPOOTLAGER EN SET Aanbevelingen Het veerpootlager en de veerschotel moeten samen met de schokdempers worden vervangen. Vervang de veerpootlagers en veerschotels altijd paarsgewijs.

Nadere informatie

E -Serie NIEUW. the world of thermal imaging

E -Serie NIEUW. the world of thermal imaging E -Serie NIEUW the world of thermal imaging waar warmtebeelden voor gebruikt worden Hoewel een warmtebeeldcamera een makkelijk te gebruiken hulpmiddel is, zul je al snel ontdekken dat het een hele nieuwe

Nadere informatie

Fluid pumping Solid service

Fluid pumping Solid service Fluid pumping Solid service www.rentalpumps.eu Index i n h o u d Rental Pumps doet meer dan pompen verhuren. Wij leveren oplossingen, op maat van n Onze filosofie onze klanten optimaal ondersteunen n Ons

Nadere informatie

Daar gaat ±35% van uw perslucht

Daar gaat ±35% van uw perslucht Daar gaat ±35% van uw perslucht Volgens Europees onderzoek* is lekkage de grootste oorzaak van energieverspilling in industriële perslucht systemen. Door detectie en reparatie van lekkages kunnen bedrijven

Nadere informatie

Optimalisatie van Profibusnetwerken in de praktijk:

Optimalisatie van Profibusnetwerken in de praktijk: Optimalisatie van Profibusnetwerken in de praktijk: - Nike Laakdal (Scannernetwerk) - Aperam Châtelet (Revamping Oveninstallatie) - Belgomilk Langemark (Mozzarella productie) Case 1: Nike - Site Laakdal

Nadere informatie

Big Data en Maintenance

Big Data en Maintenance Big Data en Maintenance Gemma Kleen Instrumentele Zaken EINDHOVEN Agenda Korte inleiding LUMC data Weibull en Crow-AMSSA, resultaten Toekomst 2 Insert > Header & footer 13-feb-17 Korte inleiding LUMC,

Nadere informatie

Een manier van kostenbeheersing van onderhoud van de Apache helikopter

Een manier van kostenbeheersing van onderhoud van de Apache helikopter Een manier van kostenbeheersing van onderhoud van de Apache helikopter Carla Andela National Aerospace Laboratory NLR Collaborative Engineering Systems department Aerospace Vehicles Division AMC seminar

Nadere informatie

De PROFIBUS, PROFINET & IO-Link dag

De PROFIBUS, PROFINET & IO-Link dag De, PROFINET & IO-Link dag 2011 2 in de praktijk De mogelijkheden, toepassingen en voordelen. Daan Roks, Intation Agenda 3 netwerken 4 Een Netwerk (WSN) is: een draadloos netwerk bestaande uit ruimtelijk

Nadere informatie

SEMINAR MATERIEELONDERHOUD PAS OP JE CONDITIE. 20 juni 2013

SEMINAR MATERIEELONDERHOUD PAS OP JE CONDITIE. 20 juni 2013 SEMINAR MATERIEELONDERHOUD PAS OP JE CONDITIE 20 juni 2013 Conditiemanagement sluit de kring Pieter Dings PDCA van assetmanager Centrale rol voor conditie Relatie Assetperformance en bedrijfsdoelen Risico

Nadere informatie

De cruciale rol van cijfers voor Continu Verbeteren

De cruciale rol van cijfers voor Continu Verbeteren KPMG Lean Six Sigma De cruciale rol van cijfers voor Continu Verbeteren Landelijk Congres V&J 18 Februari 2016 Wij zijn wij? http://www.linkedin.com/in/sajburgers https://nl.linkedin.com/in/markkopmels

Nadere informatie

DUURZAAMHEID INSTALLATION PERFORMANCE. M.G. van der Hoeven, consultant eindgebruikers

DUURZAAMHEID INSTALLATION PERFORMANCE. M.G. van der Hoeven, consultant eindgebruikers DUURZAAMHEID INSTALLATION PERFORMANCE M.G. van der Hoeven, consultant eindgebruikers STELLING Er is nog een wereld te winnen op het gebied van performance van de installaties in een gebouw? INSTALLATION

Nadere informatie

Kracht door samenwerking. VDL Kunststoffen

Kracht door samenwerking. VDL Kunststoffen Kracht door samenwerking VDL Kunststoffen VDL Kunststoffen EEN PRODUCT IS NOOIT ZOMAAR EEN PRODUCT. NIET BIJ VDL KUNSTSTOFFEN TENMINSTE. WIJ VERTALEN UW VRAAG OP EEN PROFESSIONELE WIJZE IN EEN KUNSTSTOF

Nadere informatie

Conditiebepaling en Conditiebewaking

Conditiebepaling en Conditiebewaking Conditiebepaling en Conditiebewaking 0. Inleiding Conditiebepaling. Iedere installatie, machine, component of element takelt op den duur af. Ter voorkoming van onverwachte stilstand door een storing kan

Nadere informatie

Checklists Onderhoudsdocumentatie uit de. Praktijkrichtlijn onderhoudsdocumentatie

Checklists Onderhoudsdocumentatie uit de. Praktijkrichtlijn onderhoudsdocumentatie uit de Praktijkrichtlijn onderhoudsdocumentatie Onderhoudsdocumentatie conform Machinerichtlijn in de Gebruiksaanwijzing Werkgroep OMG Uitgave Werkgroep OMG Datum 2016-06-20 Versie Arend Bos, MMC Peter

Nadere informatie

De continuïteit van uw business gewaarborgd

De continuïteit van uw business gewaarborgd De continuïteit van uw business gewaarborgd Assist & Care U rekent op een ICT-infrastructuur die perfect uw professionele behoeften vervult, meegroeit met uw noden en dag en nacht feilloos draait. Via

Nadere informatie

POMPEN EN COMPRESSOREN

POMPEN EN COMPRESSOREN KOPPELINGEN EN REMMEN VOOR POMPEN EN COMPRESSOREN OUR BEST TECHNOLOGY IS HUMAN Technologie is de basis van ons werk. Toch zijn we er daarmee nog niet. Het gaat er vooral om wat je ermee doet. En dat blijft

Nadere informatie

Hoge beschikbaarheid in zuivelindustrie door toepassing van conditie gebaseerde onderhoudsstrategie.

Hoge beschikbaarheid in zuivelindustrie door toepassing van conditie gebaseerde onderhoudsstrategie. De PROFINET, PROFIBUS & IO-Link dag 2012 Hoge beschikbaarheid in zuivelindustrie door toepassing van conditie gebaseerde onderhoudsstrategie. Jaap Westeneng Product Manager Asset Management Praktijkcase

Nadere informatie

THEME Competence Matrix - Mechatronics

THEME Competence Matrix - Mechatronics COMPETENTIEGEBIEDEN COMPETENTIE ONTWIKKELINGSSTAPPEN 1. Onderhouden van en borgen van de betrouwbaarheid Hij/zij kan het elementaire onderhoud van machines en systemen, volgens planning uitvoeren. onderhoudsprocedures

Nadere informatie

Energy Efficiency Advies: van analyse tot en met implementatie

Energy Efficiency Advies: van analyse tot en met implementatie Energy Eiciency Advies: van analyse tot en met implementatie 2 3 U wilt uw Energy Eiciency verhogen. Maak gebruik van onze ervaring. Kosten besparen. Emissies reduceren. Onze Energy Eiciency adviezen helpen

Nadere informatie

Praktijkvoorbeeld: Integrale verbetering van een onderhoudsorganisatie. Wim Ooms Johan Vandelaer 9 februari 2012

Praktijkvoorbeeld: Integrale verbetering van een onderhoudsorganisatie. Wim Ooms Johan Vandelaer 9 februari 2012 Praktijkvoorbeeld: Integrale verbetering van een onderhoudsorganisatie Wim Ooms Johan Vandelaer 9 februari 2012 Agenda 1 Indaver, Een waardengedreven organisatie 2 Verbeterprogramma op basis van een audit

Nadere informatie

Energiedag. Efficiency van ingebruikname tot end of life. Bert den Hollander Oktober 2017

Energiedag. Efficiency van ingebruikname tot end of life. Bert den Hollander Oktober 2017 Energiedag Efficiency van ingebruikname tot end of life Bert den Hollander Oktober 2017 Deel II Additioneel tov 2016: Data van sensoren gebruiken voor analyse werkpunt (=standdijd), energieverbruik en

Nadere informatie

Business Risk Management? Dan eerst data op orde!

Business Risk Management? Dan eerst data op orde! Business risk management? Dan eerst data op orde! Kwaliteit, leveringsbetrouwbaarheid, klantgerichtheid, kostenbewustzijn en imago zijn kernwaarden in de bedrijfsvoering die door nutsbedrijven hartelijk

Nadere informatie

OVERZICHT ACTIVITEITEN

OVERZICHT ACTIVITEITEN OVERZICHT ACTIVITEITEN NL WIE IS ELECTROTEST? ELECTROTEST is een dynamisch bedrijf dat een activiteitenprogramma heeft in de domeinen veiligheid en energie. De knowhow werd gedurende meer dan 25 jaar opgebouwd

Nadere informatie

Revisie & Onderhoud. vos rotating is part of the vos industrial group. www.vos-rotating.com

Revisie & Onderhoud. vos rotating is part of the vos industrial group. www.vos-rotating.com evisie & Onderhoud vos rotating is part of the vos industrial group Alles draait om service en revisie Vos otating voert met behulp van gespecialiseerd personeel en geavanceerde apparatuur alle reparatie-,

Nadere informatie

Condition Based Maintenance klinkt logisch, maar hoe krijg ik het georganiseerd.

Condition Based Maintenance klinkt logisch, maar hoe krijg ik het georganiseerd. Condition Based Maintenance klinkt logisch, maar hoe krijg ik het georganiseerd. Jan van der Lee 3 november 2011 Onderhoud ProRail, Lightrail en Industrie Bruggen, Tunnels, Sluizen, Rivieroevers, Waterkeringen

Nadere informatie

Frans de Bree en Joric Witlox Hengelo, 4 december 2008

Frans de Bree en Joric Witlox Hengelo, 4 december 2008 Frans de Bree en Joric Witlox Hengelo, 4 december 2008 16:00 Inleiding 16:15 Wat is risicobeheersing 16:35 Brandveiligheid 17:30 Versterking inwendige mens 18:15 rapport IGZ: Med. hulpmiddelen 18:45 quick

Nadere informatie

Hansen Industrial Gearbox Services: Betrouwbaar: We care!

Hansen Industrial Gearbox Services: Betrouwbaar: We care! Hansen Industrial Gearbox Services: Betrouwbaar: We care! HANSEN INDUSTRIAL G E A R B O X I C E S S E R V Onze Missie Gedreven door tandwiel(kast) technologie, beantwoordt Hansen Industrial Transmissions

Nadere informatie

Waarom uitlijnen? Betrouwbaarheid begint bij precisie-uitlijning

Waarom uitlijnen? Betrouwbaarheid begint bij precisie-uitlijning Waarom uitlijnen? Betrouwbaarheid begint bij precisie-uitlijning Tot 50 % van de schade aan roterende machines is een rechtstreekse gevolg van een slechte uitlijning Een goede uitlijning verlaagt de bedrijfskosten

Nadere informatie

Onderhoud. Manueel openen van uw installatie

Onderhoud. Manueel openen van uw installatie POORTEN AFSLUITINGEN TOEGANGSCONTROLE AUTOMATISATIE Onderhoud Manueel openen van uw installatie A. ONDERHOUD VAN UW INSTALLATIE 1. Nut van onderhoudsovereenkomst Een jaarlijks onderhoud verhoogt de veiligheid

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Onderhoudstechniek. 2. Onderhoudsmethoden en -organisatie. 1.1 Doel en noodzaak van onderhoud. 1.2 De aanpak van oorzaken

Inhoudsopgave. 1. Onderhoudstechniek. 2. Onderhoudsmethoden en -organisatie. 1.1 Doel en noodzaak van onderhoud. 1.2 De aanpak van oorzaken Inhoudsopgave 1. Onderhoudstechniek 1.1 Doel en noodzaak van onderhoud 1.2 De aanpak van oorzaken 1.3 Onderhoud in de ontwerpfase 1.4 Onderhoud en het product 1.5 Onderhoud en creatief denken 1.6 Onderhoud

Nadere informatie