Genesis 37: 1-11, 18-28, I Johannes 3: 15-19, Jozef en zijn broers, een blijvende relatie, 16 oktober 2016, vijfde zondag van de herfst, Oostkerk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Genesis 37: 1-11, 18-28, I Johannes 3: 15-19, Jozef en zijn broers, een blijvende relatie, 16 oktober 2016, vijfde zondag van de herfst, Oostkerk"

Transcriptie

1 1 Genesis 37: 1-11, 18-28, I Johannes 3: 15-19, Jozef en zijn broers, een blijvende relatie, 16 oktober 2016, vijfde zondag van de herfst, Oostkerk Gemeente, I. De komende weken wil ik met u luisteren naar het verhaal over Jozef. Om het direct in het heden te zetten, vertel ik u iets over de onlangs overleden Shimon Peres, de Israëlische staatman. Ik denk dat zijn leven trekken van dat van Jozef heeft. De vergelijking brengt ons hopelijk ook bij datgene waar het ook voor ons en onze samenleving op aankomt. Enkele weken geleden overleed dus Shimon Peres. Vele jaren was hij minister voor zijn land, drie keer kort premier en tenslotte zeven jaar president en dat van zijn 84 ste tot zijn 91 ste jaar. Dat laatste was de kroon op zijn loopbaan. Je zou kunnen zeggen dat hij het tot onderkoning van Israël gebracht had, net als Jozef in Egypte dus. Ook in ander opzicht had Shimon Peres iets van Jozef. Iedere keer moest hij tegenslagen incasseren. Drie keer was voor enkele jaren premier, altijd als invaller. Maar dan kwamen de verkiezingen en hij verloor. Hij was de eeuwige verliezer, maar ook de volhouder die tenslotte eindigt als onderkoning van zijn land om zo te zeggen. Zo gaat het ook bij Jozef. Het gaat door grote diepten heen. Maar overal waar hij komt verspreidt hij zegen. En komt hij weer bovendrijven. In dat hele proces verandert er ook iets. Politiek is vaak ook het terrein van rivaliteit en machtsstrijd. De huidige premier van Israël gaf op de begrafenis van Shimon Peres ook toe dat ze vaak tegen over elkaar hadden gestaan. Peres was trouwens begonnen als havik, maar was steeds meer een duif geworden. Aan het eind van zijn leven zei hij: Als later iemand over me zal schrijven dat ik het leven van één kind gered heb, zou me dat grote voldoening geven. Dat ideaal van dat ene kind dat gered moet worden, ging hij steeds meer verpersoonlijken. Zo ging het ook bij Jozef. Eerst heeft hij grootse dromen over zichzelf. Maar het draait er op uit dat hij als onderkoning van Egypte de families van zijn broers in leven in leven kan houden. Een groot volk in leven te behouden, daar liep het tenslotte op uit. (50: 20) Maar zover ben je niet direct. En in de gang wil het boek Genesis ons meenemen. II. Ook de geschiedenis van Jozef begint met rivaliteit. Jozef was de oudste zoon van Jakobs meest beminde vrouw Rachel. Jakobs liefde voor de inmiddels overleden Rachel zet zich voort in zijn liefde voor Jozef:

2 2 Israël heeft Jozef liefgehad boven al zijn zonen omdat hij een zoon van zijn grijsheid is hij heeft voor hem gemaakt een veelkleurige mantel. (37: 3) De Joodse traditie zegt dat Jakob in de knappe verschijning van Jozef de schoonheid van Rachel teruggezien heeft. Jozef heeft direct al iets koninklijks hij stijgt hier al boven zijn broers uit. Zoals hij steeds boven anderen uit zal stijgen. Maar hij komt natuurlijk ook in de onmogelijke positie terecht van het jongetje dat voorgetrokken wordt. Zijn broeders zien dat hun vader hém liefgehad boven al zijn broeders en haten hem; ze zijn niet bij machte geweest met hem te spreken tot vrede. (37: 4) Het heeft iets van de jeugd van Shimon Peres. Hij was een beetje een Einzelgänger die het liefst in boeken las en niet meedeed met de andere jongens deden. Op school wed hij gepest en geslagen. En dan zei zijn moeder: Waarom verdedig je je niet? Waarop hij verongelijkt antwoordde: Waarom slaan ze mij? Ik heb toch niets gedaan! III. Jozef maakt het er zelf ook niet echt beter op. Tot tweemaal toe heeft hij een droom die voor hem een voorspellende waarde heeft. Maar hij is zo naïef om die droom aan zijn broers te vertellen. Luister. Nu heb ik toch gedroomd! Ziedaar wij zijn bundels aan het binden op het veld, en ziedaar, mijn bundel richt zich op. en zie, dan omringen hem: júllie bundels en die buigen zich voor mijn bundel! (37: 7) Niet echt handig om dit te vertellen, ook al heb je het echt gedroomd. zul jij koning worden, koning over ons en nog eens voegen ze toen aan hun haat voor hem om zijn dromen en om zijn woorden. (37: 8) En dat te bedenken dat de naam Jozef betekent: hij zal toevoegen. Hier voegt hij haat toe. Zoals het optreden van de ene mens haat toe kan voegen bij de ander.

3 3 Nog een keer droomt Jozef zijn koningsdroom. Ziedaar, ik heb nóg een droom gedroomd!- ziedaar, de zon en de maan en elf sterren buigen voor mij! (37: 8) Zijn droom heeft nu zelfs kosmische afmetingen! Het krijgt iets grotesks! Wat denkt hij wel! Zon, maan en sterren buigen toch alleen voor de Here God! Zon en maan buigt U tesamen en gij sterren hemelhoog! Looft uw Schepper! Denkt Jozef soms dat hij als God is! Zijn vader zegt er wat van: zullen wij komen ik je moeder en je broeders om ons voor jou ter aarde te buigen? (37: 10) Maar behalve dat zijn vader Jozef berispt, staat er ook dat hij het woord van Jozef bewaart. maar zijn vader heeft het woord bewaard (37: 11) Is dit alleen de droom van een verwende jongen die nu denkt dat de wereld aan zijn voeten ligt? Of zit er meer in Jozef? Is hij misschien een gezegende, zoals Jacob dat tenslotte zelf ook was? Had Jozef iets van Jakob?. Om nu maar direct te zeggen: Jozef is inderdaad een gezegende. Maar dan wel te midden van zijn broers! Dat vraagt om de relatie.. En die moet veranderen. Daar gaat het in deze geschiedenis om: Jozef te midden van zijn broers. Daarvoor hebben ze allemaal nog een hele weg te gaan. We zijn nog niet bij het familiediner om zo te zeggen. IV. Eerst is er het conflict. Zijn vader stuurt Jozef naar zijn broers die de schapen weiden om te informeren naar hun sjalom, hun welstand, hun vrede. (37: 14). Maar hoorden we al niet dat de broeders niet meer bij machte waren met Jozef te spreken tot vrede (37: 4). Dit moet verkeerd aflopen. Ze zien hem van verre aankomen in zijn koningsmantel. Ziedaar, de meester van het dromen, daar komt hij aan! Dit is de kans om onw van hem te ontdoen!

4 4 Maar daar is Ruben, de eerstgeborene van Jakob. Hij voelt zijn verantwoordelijkheid. Vergiet geen bloed! (37: 22) Laten we hem dan maar in een van de put werpen. Daar komt hij nooit meer uit! Maar bij zichzelf denkt hij: Ik zal hem straks wel bevrijden. Als oudste is hij verantwoordelijk voor zijn jongere broer. We zien een halfslachtige poging om zijn verantwoordelijkheid na te komen, die ook nog eens zal mislukken. Pijnlijk voor Ruben.. Ruben had met een van de bijvrouwen van Jakob, toen die al op leeftijd was, geslapen. Daarmee eigende zich de positie van zijn vader toe. Zeg maar: een voortijdige greep naar macht! Maar hier kan hij het niet waarmaken! Daar is ook Juda. Die zal uiteindelijk de positie van de eerstgeborene waarmaken. Juda is de vierde zoon. Maar als je de voorafgaande hoofdstukken leest, hebben de drie, waaronder dus Ruben, zich gediskwalificeerd. Juda zal verderop in het verhaal met zijn leven instaan voor zijn jongste broer, Benjamin. Maar zover is hij hier nog niet. Hij ziet ook niets in een moord - ons vlees en bloed is hij! (37: 27). We zetten hem op transport naar Egypte. Dan kleeft er geen bloed aan hun handen wie weet maakt Jozef nog een kans Ook Juda zal nog moeten groeien in zijn rol als eerstgeborene. Ook hij is er nog lang niet. Straks bezorgen de broers bezorgen bij hun vader Jakob het koningskleed dat ze eerste gedoopt hebben in de het bloed van het geitenbokje. Dit vonden we in de woestijn, kan dit de mantel van Jozef zijn? Denken ze dat ze zich vanaf nu helemaal kunnen koesteren in de liefde van hun vader? Zijn ze nu beter af? Maar wat hebben ze nog aan hun vader? zie, neerdalen zal ik tot mijn zoon in rouw naar het dodenrijk! (37: 35) Ondertussen is Jozef niet dood. En de broers weten het allemaal! Ach, bedroog Jakob zelf zijn vader niet, lang geleden en had het ook niet met een geitenbokje te maken.? V. Intussen daalt Jozef af naar Egypte. Het heeft iets van een afdaling in het dodenrijk. Hij is bestemd om een gezegende te zijn. Maar ook hij is er nog lang niet. In alles wat hij meemaakt zal de naïviteit waarvan hij in deze geschiedenis blijk geeft, kwijtraken. Wel zal blijken dat hij een gezegende is. De droom die hij kreeg zal inderdaad in vervulling gaan. Maar wat een lange weg zal ook dat vragen. Ook die broers hebben nog een hele weg te gaan. Ze hadden moeten leven in de schaduw van iemand die voorgetrokken werd. Dat was niet rechtvaardig geweest. Zij hadden daar last van gehad. Ook al hebben ze het op de verkeerde opgelost.

5 5 Ook Juda moet nog groeien in zijn rol als eerstgeborene. Maar er komt een moment dat ook zij gezegend worden. Door Jozef nota bene, waarvan ze juist dachten dat hij hen in hun positie als zonen tekort deed. Inderdaad het gaat door de diepte heen. En dan moet ik weer denken aan Shimon Peres die zo vaak verloor. Maar uitkwam bij een diepe menselijke wijsheid en bij een vorm van geduld. Een Palestijn, een zekere Saeb Erakat, secretaris van de PLO, met wie Peres vaak te maken had, vertelt daar over. Ik was een keer ergens woedend over. En toenzei Shimon tegen me: Beste Saeb, vijf jaar onderhandelen met pijn en frustratie is goedkoper dan een vuurgevecht van vijf minuten. Dat besef had hij zich door het gaan van een diepe weg eigen moeten maken. Het gaat in deze geschiedenis over Jozef te midden van zijn broeders. Het gaat om de relaties. In de maatschappij. In de politiek. Het leven van iemand als Shimon Peres illustreerde dat. De zegen is altijd een gedeelde zegen. Wat is daarvoor een geduld en wijsheid nodig. En wat moeten mensen daarvoor soms een diepe weg gaan. Dat geldt ook in de maatschappij van onze dagen. Er is heel veel aan het schuiven. Misschien leven we wel in een overgangstijd. Mensen zijn onzeker en daar onder zit ook angst. En wat doe mensen dan. Dan grijpen ze naar gemakkelijke zekerheden. Ze willen snelle en overzichtelijke oplossingen. Net als de broers van Jozef. Maar het was een te snelle oplossing. Beter is het de moeilijke weg te gaan. En de samenhang te blijven zoeken. VI. Waar is de Here God in deze geschiedenis?.. Hij lijkt zo afwezig. Ervaren we dat soms zelfs ook niet. Waar is Hij, denken we dan? Maar door die wonderlijke weg heen zal Hij toch de Aanwezige blijken zijn. Die wonderlijke weg van de Here God zien wij ook in de weg die Jezus gegaan is. Neergedaald in het rijk van de dood. Nog dieper dan Jozef. Een wonderlijke weg door de diepte heen! En toch blijkt hij zo de gezegende te zijn. Wat liefde is, hebben we geleerd van hem die zijn leven voor ons gegeven heeft. (I Johannes 3: 16) Wij spiegelen ons aan hem die onze Leidsman is, meer nog dan Jozef. En hopelijk geeft ons dat geduld. En oog voor het feit dat we elkaar als mensen nodig hebben. In onze eigen levenskring, dat zeker. Maar ook in het geheel van de samenleving. AMEN.

Jozef, de liefste zoon van Jacob

Jozef, de liefste zoon van Jacob Jozef, de liefste zoon van Jacob (C. LETERME, naar Genesis 37-45) Dit verhaal gaat over Jozef. Jozef heeft elf broers. Tien zijn ouder als hij. Benjamin is zijn jongste broer. De tien grote broers houden

Nadere informatie

wegen beschikt, Hem hebt gij niet verheerlijkt. Jozef, deel 1 Zijn naam betekent: (Jahwé) voege er bij.

wegen beschikt, Hem hebt gij niet verheerlijkt. Jozef, deel 1 Zijn naam betekent: (Jahwé) voege er bij. - 1 - Jozef, deel 1 Zijn naam betekent: (Jahwé) voege er bij. Hij Na lang wachten kreeg Rachel haar eerste zoon en ze wilde graag nog meer kinderen krijgen en daarom kreeg de eerstgeboren zoon van Jacob

Nadere informatie

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Bijbel voor Kinderen presenteert GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Preek Gemeente van Christus,

Preek Gemeente van Christus, Preek Gemeente van Christus, In gedachten zag ik het voor me Hoe de witte limousine van het Familiediner voor kwam rijden. Een programma van de EO waarin geprobeerd wordt om ruziënde families (letterlijk)

Nadere informatie

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Bijbel voor Kinderen presenteert GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

LES 9 DE BELOFTEWEG WIJKT AF DOOR EGYPTE. Genesis 37-50

LES 9 DE BELOFTEWEG WIJKT AF DOOR EGYPTE. Genesis 37-50 LES 9 DE BELOFTEWEG WIJKT AF DOOR EGYPTE Genesis 37-50 THEMA: Het geven van een voorproef van Israel s geschiedenis met betrekking tot Jezus Christus. Heb je ooit gekeken door een telescoop, het instrument

Nadere informatie

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Zingen voor de dienst: Schrijvers van gerechtigheid - Wat een wonder dat ik meewerken mag Wat een wonder dat ik meewerken mag in Uw koninkrijk, dat ik

Nadere informatie

Maand 5 week 1: Jozef droomt en wordt naar Egypte verkocht

Maand 5 week 1: Jozef droomt en wordt naar Egypte verkocht Maand 5 week 1: Jozef droomt en wordt naar Egypte verkocht Bijbelverhalen Genesis 37 - Jozefs droom - Jozef naar Egypte verkocht Jozef zijn vader heet Jakob Ezau Izak Zijn moeder heet Rebekka Rachel Lea

Nadere informatie

EEN FAVORIETE ZOON WORDT EEN SLAAF

EEN FAVORIETE ZOON WORDT EEN SLAAF Bijbel voor Kinderen presenteert EEN FAVORIETE ZOON WORDT EEN SLAAF Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

VERZAMELEN EN UITDELEN

VERZAMELEN EN UITDELEN ORDE VAN DE SCHOLENDIENST Op zondag 6 november 2016 om 9.30 uur in Kerkelijk Centrum Het Anker te Vroomshoop VERZAMELEN EN UITDELEN Aan deze dienst werken de leerlingen en leerkrachten van de Kennedyschool

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Hartelijk welkom Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Vader van de schepping, volvoer uw eeuwige plan. Maak ons een generatie die overwinnen kan. Heer, laat uw koninkrijk komen, waar heel de schepping

Nadere informatie

De bedrieger bedrogen, Boontje komt om z'n loontje, een koekje van eigen deeg:

De bedrieger bedrogen, Boontje komt om z'n loontje, een koekje van eigen deeg: Dienstnummer: 1223 zondag: 3 e zondag van de herfst datum: 02-10-2016 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Genesis 29: 1-30 liederen: ps 121; Liederen van het begin 50:

Nadere informatie

Liederen voor zondag 5 februari 2017

Liederen voor zondag 5 februari 2017 Liederen voor zondag 5 februari 2017 Hemelhoog 429 / Opwekking 599 Nog voordat je bestond Kende Hij je naam Hij zag je elk moment En telde elke traan Omdat Hij van je hield Gaf Hij zijn eigen zoon Hij

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Intochtslied: Psalm 146C: 1, 4 en 7 1. Alles wat adem heeft love de Here, zinge de lof van Isrels God! Zolang ik hier in het licht mag verkeren, roem ik zijn liefd' en prijs mijn lot. Die lijf en ziel

Nadere informatie

Wat God zegt, gebeurt ook echt Abraham

Wat God zegt, gebeurt ook echt Abraham Wat God zegt, gebeurt ook echt Er is hoop voor alle mensen, dat heeft God in Zijn woord beloofd. Daarom is er een nieuw leven, voor een ieder die gelooft. Wat God zegt, gebeurt ook echt, wat God zegt,

Nadere informatie

3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen

3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen 3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen over jezelf. Nee, jullie moeten bescheiden zijn, en een ander belangrijker vinden dan jezelf. 4 Denk niet alleen aan jezelf, maar zorg

Nadere informatie

Jozef 2 - Dromen zijn bedrog? Ontmoetingsdienst - 17 januari 2016 Evangelist Jan Verkerk - Huizen

Jozef 2 - Dromen zijn bedrog? Ontmoetingsdienst - 17 januari 2016 Evangelist Jan Verkerk - Huizen Oude Testament, Genesis 37,12-36 12 Toen Jozefs broers er eens op uitgetrokken waren om de kudden van hun vader bij Sichem te laten grazen, 13 zei Israël (=Jakob) tegen Jozef: Zoals je weet zijn je broers

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert JACOB DE BEDRIEGER

Bijbel voor Kinderen. presenteert JACOB DE BEDRIEGER Bijbel voor Kinderen presenteert JACOB DE BEDRIEGER Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Jozef. Jolanda Kwakernaak-Breedijk

Jozef. Jolanda Kwakernaak-Breedijk Jozef Jolanda Kwakernaak-Breedijk 1 Korte uitleg Verhaal uit het Bijbelverhaal Genesis 37. Jozef is het lievelingetje van zijn vader Jacob en wordt vreselijk verwend. Zijn broers zijn jaloers op hem en

Nadere informatie

Preek zondag 9 oktober, ds. Martine Nijveld, Maranathakerk, dienst van Schrift en Tafel

Preek zondag 9 oktober, ds. Martine Nijveld, Maranathakerk, dienst van Schrift en Tafel Preek zondag 9 oktober, ds. Martine Nijveld, Maranathakerk, dienst van Schrift en Tafel Woord vooraf bij de lezing: In september begonnen we met het luisteren naar verhalen uit het bijbelboek Genesis.

Nadere informatie

Genesis 37. Hebreeen 2

Genesis 37. Hebreeen 2 Genesis 37 1 Jakob vestigde zich in Kanaän, het land waar ook zijn vader gewoond had. 2 Dit is de geschiedenis van Jakob en zijn nakomelingen. Jozef, die inmiddels zeventien jaar was, weidde gewoonlijk

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert JAKOB DE BEDRIEGER

Bijbel voor Kinderen presenteert JAKOB DE BEDRIEGER Bijbel voor Kinderen presenteert JAKOB DE BEDRIEGER Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b 1 Verkondiging Enkele kinderen vragen in de kerk: waarom vieren we kerst? En wat betekent het voor u? Reactie op de antwoorden Ja, waarom vieren we kerst? En wat betekent

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

Tjimmie van der Wal: Zodra iedereen binnen is beginnen we met:

Tjimmie van der Wal: Zodra iedereen binnen is beginnen we met: 14 september 2014, 16.30 uur, Goede Herderkerk Zangdienst: Samen zingend het nieuwe seizoen in, Thema van de landelijke startdag is met hart en ziel. Verbinden. Tjimmie van der Wal: Hans van de Pol: Jaap

Nadere informatie

Bijbelteksten Feest van Genade

Bijbelteksten Feest van Genade Week 1 Zoals een hinde smacht naar stromend water, zo smacht mijn ziel naar U, o God. (Psalm 42:2) Mozes sloeg steeds buiten het kamp, op ruime afstand ervan, een tent op die hij de ontmoetingstent noemde.

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. S.J. Verheij

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. S.J. Verheij Welkom in deze dienst Voorganger is ds. S.J. Verheij Schriftlezing: Genesis 50 vers 15 t/m 21 Handelingen 3 vers 13 t/m 20 Lied 456 vers 1, 2 en 3 (Op Toonhoogte) Psalm 136 vers 1, 3 en 4 Psalm 30 vers

Nadere informatie

Tekst liederen zangdienst 18 september 14.30 uur

Tekst liederen zangdienst 18 september 14.30 uur Tekst liederen zangdienst 18 september 14.30 uur EvL357 Vreugde, vreugde louter vreugde 1. Vreugde, vreugde, louter vreugde is bij U van eeuwigheid, Schepper, die t heelal verheugde, bron van eeuwige vreugde

Nadere informatie

Jakob bedriegt en David de vrouw van een ander afpakt, van dat alles lezen niets in het levensverhaal van Jozef. Bijzonder!

Jakob bedriegt en David de vrouw van een ander afpakt, van dat alles lezen niets in het levensverhaal van Jozef. Bijzonder! Stel je dat je nu 17 jaar bent. Dan ligt de hele wereld aan je voeten. Als je iets wilt, dan ben je er aan gewend geraakt dat je het gelijk krijgt. Mogelijkheden te over om je te ontwikkelen. Om iets van

Nadere informatie

Bijbelonderwijs voor de basisschool. Groep 5. Memootjes

Bijbelonderwijs voor de basisschool. Groep 5. Memootjes Bijbelonderwijs voor de basisschool Groep 5 Memootjes De geciteerde Bijbeltekst werd met toestemming van de Stichting Herziene Statenvertaling overgenomen uit de Herziene Staten Vertaling 2006, Jongbloed

Nadere informatie

Thema: Een goed gesprek

Thema: Een goed gesprek Liturgie voor de ochtenddienst op 1 e adventzondag, zondag 3 december 2017, in de Hervormde gemeente te Den Ham. Aanvang: 10.00 uur. Thema: Een goed gesprek Voorganger: Ds. H.M. Klaassen Ouderling van

Nadere informatie

Jozef: Dag broertjes, dag zusje, dag paatje. Zal ik eens vertellen wat voor meesterlijke droom ik nu weer heb gehad?

Jozef: Dag broertjes, dag zusje, dag paatje. Zal ik eens vertellen wat voor meesterlijke droom ik nu weer heb gehad? VERBEELDING JOZEFVERHAAL Tijdens Airplanes komen de spelers binnen: Jozef (in een of ander mooi kleed), Jacob en de broers en zus (in, liefst smoezelige, overall). Als allen voorin staan de muziek wegfaden

Nadere informatie

Thema: Jij telt mee!

Thema: Jij telt mee! Orde van dienst Protestantse gemeente te Wormerveer Zondag 24 februari 2019 Thema: Jij telt mee! Deze dienst is voorbereid samen met de werkgroep diensten met en voor mensen met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Zondag 10 september 2017 Woord van Welkom Psalm 66: 1 en 2 Breek, aarde, uit in jubelzangen, Gods glorierijke naam ter eer. Laat van alom Hem lof ontvangen. Geducht zijn uwe daden, Heer.

Nadere informatie

1. Over Kaïn en Abel.

1. Over Kaïn en Abel. Preek van de week: zondag 15 april 2018 Predikant: Arend Linde De Vredehorst Lezing: Genesis 4: 1 16 Mattheüs 5: 1 10 1. Over Kaïn en Abel. Harmen Jansz Muller (1539 1617), Kaïn en Abel. 1. Voorlezer:

Nadere informatie

Tekst liederen 31-10. Machtig God, sterke Rots (het geheel 2x zingen)

Tekst liederen 31-10. Machtig God, sterke Rots (het geheel 2x zingen) Tekst liederen 31-10 Machtig God, sterke Rots (het geheel 2x zingen) Machtig God, sterke Rots, U alleen bent waardig. Aard' en hemel prijzen U. Glorie voor uw naam. Lam van God, hoogste Heer, heilig en

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

Kerstviering Kleuters

Kerstviering Kleuters Kerstviering Kleuters welkom Welkom, welkom, dit is het moment om de dag te vieren. Welkom, welkom, dit is het moment; goed dat jij er bent. Er staat een kaarsje en het brandt, het glimlacht naar ons allen,

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? 9 2. Hoe kun je de Bijbel lezen? 13 3. Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 4. 21 dagen bijbellezen 21 5. Belangrijke mensen in de Bijbel 47 6. Waar

Nadere informatie

Liturgie zondag 6 augustus 2017

Liturgie zondag 6 augustus 2017 Liturgie zondag 6 augustus 2017 09:30 uur Br. P. Reitsema 14:15 uur Br. P. Zuidema 09:30 uur 6-aug Br. P. Reitsema Ps. 29 : 1, 2 Gez. 594 : 1-6 1 Sam. 25 : 1-3 Gez. 172 : 1-7 NLB 1 Sam. 25 : 20-35 Gez.

Nadere informatie

Goede buren, eerlijk delen

Goede buren, eerlijk delen Kerk- en schooldienst Goede buren, eerlijk delen Zondag 15 november 2015 Dominee:. Simon de Kam Pianist: Timo vd Heuvel M.m.v. kinderen van de Kon. Julianaschool Pianospel Welkom en mededelingen (door

Nadere informatie

Eredienst 18 juni uur Voorganger: br. Jaap van Eijsden

Eredienst 18 juni uur Voorganger: br. Jaap van Eijsden Eredienst 18 juni 2017 10.00 uur Voorganger: br. Jaap van Eijsden Liturgie Votum/ zegengroet (Sela) Te Deum Schuldbelijdenis Genadeverkondiging Opwekking 595 Gebed Joh. 8: 1-12; 9: 1-7 en 35-41 Lied 26:

Nadere informatie

Welkom in de Open Hof

Welkom in de Open Hof Welkom in de Open Hof Opw. 616 Gez. 434: 1, 2, 5 Ps51: 5 El 458 Opw. 411 Gez. 182: 1, 2, 6 Gez. 44: 1, 2, 3 Genesis 29: 1-35 Mededelingen Voorganger : ds. Arie Reitsema Schriftlezing: Jan Leo de Hoop Voorbede

Nadere informatie

Preek Genesis 25: oktober 2015

Preek Genesis 25: oktober 2015 Preek Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen in de preek over een tweeling. En als het over tweelingen gaat, gaat het over gelijkenis en verschil. Ondertussen heb ik enige ervaring met een tweeling

Nadere informatie

Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl. Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente,

Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl. Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente, Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente, Er wordt vandaag gedoopt de naam van een mensenkind wordt verbonden met die van God. In onze

Nadere informatie

Zondag 21 oktober Zuiderkerk. Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer. Orgelspel. Welkom. Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5

Zondag 21 oktober Zuiderkerk. Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer. Orgelspel. Welkom. Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5 1 Zondag 21 oktober Zuiderkerk Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer Orgelspel Welkom Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5 1 De dag gaat open voor het woord des Heren, zon die wij zoeken, kracht

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

k wil even bij U komen (U bent mijn vriend) Tekst: Arend Jansen Muziek: Marcel Zimmer 2005 Celmar Music / Eagle Music

k wil even bij U komen (U bent mijn vriend) Tekst: Arend Jansen Muziek: Marcel Zimmer 2005 Celmar Music / Eagle Music k wil even bij U komen (U bent mijn vriend) Tekst: Arend Jansen Muziek: Marcel Zimmer 2005 Celmar Music / Eagle Music ik wil even bij U komen in de stilte, heel alleen even uit de drukte weg van iedereen

Nadere informatie

Preek ds. Martine Nijveld, zondag 23 oktober

Preek ds. Martine Nijveld, zondag 23 oktober Preek ds. Martine Nijveld, zondag 23 oktober Inleiding op de lezing: In deze herfsttijd lezen we verhalen uit het bijbelboek Genesis. Na de verhalen over Jakob zijn we nu beland bij de verhalen over Jozef:

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

Hartelijk Welkom bij

Hartelijk Welkom bij Hartelijk Welkom bij Tienduizend redenen Opwekking 733 De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij mag overkomen, laat mij nog zingen

Nadere informatie

Orde van dienst voor zondag 19 februari Zuiderkerk.

Orde van dienst voor zondag 19 februari Zuiderkerk. Orde van dienst voor zondag 19 februari Zuiderkerk. Voorganger ds. A.H. Boschma Organist dhr. C. Zijlstra Lied voor de dienst: Lied 212: 1 Laten wij zingend / deze dag beginnen! Geven wij stem aan onze

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 )

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 ) De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,

Nadere informatie

Wat ontdekten de broers op de terugweg naar Kanaän?

Wat ontdekten de broers op de terugweg naar Kanaän? Wat heeft God ons aangedaan? Wat ontdekten de broers op de terugweg naar Kanaän? Genesis 42:27 27 Toen een van hen zijn zak opendeed om in de herberg zijn ezel voer te geven, zag hij zijn geld; zie, het

Nadere informatie

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Als je iets verkeerd doet, verdien je straf. Ja toch? Dat is eerlijk. Er is niemand die nooit iets

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

Sterzingen 2016 Viering

Sterzingen 2016 Viering Sterzingen 2016 Viering Bouwen aan een wereld Sterzanger Vandaag vieren we dat wijze mensen hoopvol op weg wilden gaan. Zij lieten zich leiden door een ster, hadden aandacht voor het nieuwe dat zich aandiende.

Nadere informatie

Schrijf op wat je gelooft dat God wil met jouw leven. vandaag deze week maand jaar. Wat wil jij met je leven doen?

Schrijf op wat je gelooft dat God wil met jouw leven. vandaag deze week maand jaar. Wat wil jij met je leven doen? Schrijf op wat je gelooft dat God wil met jouw leven vandaag deze week maand jaar Wat wil jij met je leven doen? Schrijf op welke stappen wil jij gaan zetten deze week maand jaar Verhaal van de kip en

Nadere informatie

Liturgie 9 juni Pinksteren. doop van Joy-Anna Kant

Liturgie 9 juni Pinksteren. doop van Joy-Anna Kant Liturgie 9 juni 2019 Pinksteren doop van Joy-Anna Kant Zingen Hemelhoog 637 Houd mij dicht bij U. Laat me nooit meer gaan. Voor U leg ik mij leven neer. Verlangend naar uw vriendschap Heer. U alleen begrijpt

Nadere informatie

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag Protestants Kralingen Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag de afdaling naar sodom marc chagall, 1931 orgelspel verwelkoming door de ouderling [allen gaan staan] stilte bemoediging: Liedboek

Nadere informatie

DAG 1: Sterfbed Lees Genesis 49:1, 2, 28-33 Zie je Jakobs zonen staan rond het bed van hun vader? Jakob is oud. Hij voelt dat hij gaat sterven. Hij roept al zijn zonen. Hij gaat zijn laatste woorden tegen

Nadere informatie

Verbonden met Israël!? Verbonden met Israël!?

Verbonden met Israël!? Verbonden met Israël!? Gezonde balans Alles draait om Israel Israel: wat is dat? 1 Israël In de bijbelse betekenis duidt Israël l niet een gebied maar Gods volk aan. Genesis 12: 6-7 En Abram trok het land door tot de plek bij

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het zijn wonderlijke verhalen, de verhalen rond de geboorte van Jezus: Maria, die zwanger is door de heilige Geest, Jozef, die in een droom een engel

Nadere informatie

Paasviering. Sing-in 2017

Paasviering. Sing-in 2017 Paasviering Sing-in 2017 Welkom en gebed Psalm 100:1 Juich, aarde, juich alom den HEER; Dient God met blijdschap, geeft Hem eer; Komt, nadert voor Zijn aangezicht; Zingt Hem een vrolijk lofgedicht. Wij

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 25 (29-06)

De Bijbel open 2013 25 (29-06) 1 De Bijbel open 2013 25 (29-06) Vandaag bespreken we een vraag die ik kreeg over 1 Koningen 2. Daarin gaat het over de geschiedenis van Adonia, een oudere broer van Salomo, die zojuist koning was geworden.

Nadere informatie

Israël wijst op de Messias GESCHREVEN DOOR WOLFGANG SCHULER

Israël wijst op de Messias GESCHREVEN DOOR WOLFGANG SCHULER Israël wijst op de Messias GESCHREVEN DOOR WOLFGANG SCHULER De Messias in de namen van de twaalf stammen van Israël Namen in de Bijbel staan er niet zomaar. Vaak laten ze iets zien van het innerlijk van

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Niets is wat het lijkt Misschien kent u die zin. Het is het motto van het tv-programma Wie is de mol? Een programma waar één van de deelnemers een mol,

Nadere informatie

Thema: Een goed gesprek

Thema: Een goed gesprek Liturgie voor de ochtenddienst op 1 e adventzondag, zondag 3 december 2017, in de Hervormde gemeente te Den Ham. Aanvang: 10.00 uur. Thema: Een goed gesprek Voorganger: Ds. H.M. Klaassen Ouderling van

Nadere informatie

Eredienst 31 december uur Voorganger: ds H. van den Berg

Eredienst 31 december uur Voorganger: ds H. van den Berg Eredienst 31 december 19.30 uur Voorganger: ds H. van den Berg Thema: Weet u hoe groot God is? Votum / zegengroet Psalm 90: 1 en 3 Gebed Jesaja 40: 12-31 Liedboek 460: 1, 4 en 5 Jesaja 40: 28 Verkondiging

Nadere informatie

Gemeente, Gods uurwerk draait in de jaarwisseling Op weg naar de omwenteling van de tijden op de jongste dag. Hebt u vertrouwen in Gods beleid in uw

Gemeente, Gods uurwerk draait in de jaarwisseling Op weg naar de omwenteling van de tijden op de jongste dag. Hebt u vertrouwen in Gods beleid in uw Votum groet Zingen Ps 108: 2,4 gebed Zingen Ps 90: 1,8 Lezen 1 Petr 5: 6-11 Tekst 1 Petr 5: 6,7 Zingen Ps 55: 7,9 Preek Zingen GK 253: 1,5 Wie mat de wateren Gebed Collecte Zingen GK 227 Alles alles is

Nadere informatie

10 redenen voor de komst van de Heere Jezus

10 redenen voor de komst van de Heere Jezus 10 redenen voor de komst van de Heere Jezus 1. Als vervulling van Gods beloften En Ik zal vijandschap teweegbrengen tussen u en de vrouw, en tussen uw nageslacht en haar Nageslacht; Dat zal u de kop vermorzelen,

Nadere informatie

Efeziërs 1. Begin van de brief

Efeziërs 1. Begin van de brief Efeziërs 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Efeze 1 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Efeze. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Jullie horen

Nadere informatie

Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus )

Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus ) Welkom en mededelingen De paaskaars wordt aangestoken Stiltemoment Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus ) Welkom mensen, hier gekomen,

Nadere informatie

Gezinsdienst Wilhelminakerk 15 april 2018

Gezinsdienst Wilhelminakerk 15 april 2018 Gezinsdienst Wilhelminakerk 15 april 2018 Als je in de put zit Voorganger: ds. Wim Kievit Pianist: Theo van der Woude Fluit: Imme Lautenbach Ouderling van dienst: Leen Lievaart En met m.m.v. Karen van

Nadere informatie

Liederen voor zondag 3 december 2017

Liederen voor zondag 3 december 2017 Liederen voor zondag 3 december 07 Hemelhoog 94 / Opwekking 64 Al mijn zonden, al mijn zorgen, neem ik mee naar de rivier. Heer, vergeef mij en genees mij. Vader, kom, ontmoet mij hier. Want dit water

Nadere informatie

zondag 25 oktober

zondag 25 oktober zondag 25 oktober 2015 1 Introductie / terugblik Lezen 1 Samuel 16 David en Jezus Christus Vier lessen voor bedieningen zondag 25 oktober 2015 2 Davids plaats in de geschiedenis zondag 25 oktober 2015

Nadere informatie

LITURGIE VOOR DE TENTDIENST ZONDAG 28 JUNI UUR

LITURGIE VOOR DE TENTDIENST ZONDAG 28 JUNI UUR LITURGIE VOOR DE TENTDIENST ZONDAG 28 JUNI 2009 10.00 UUR 2 VOOR DE DIENST: Blessed be your name Testify to love WELKOM GEZ. 479 1 Aan U behoort, o Heer der heren, de aarde met haar wel en wee, de steile

Nadere informatie

Ik wil vanmorgen eens beginnen bij de kinderen. Ik ga jullie eerst iets vragen, en daarna ga ik iets uitleggen.

Ik wil vanmorgen eens beginnen bij de kinderen. Ik ga jullie eerst iets vragen, en daarna ga ik iets uitleggen. Lezen: Joh 6:1-15 Ik wil vanmorgen eens beginnen bij de kinderen. Ik ga jullie eerst iets vragen, en daarna ga ik iets uitleggen. Maar eerst een vraag. Wie heeft er een paar weken geleden meegedaan met

Nadere informatie

Bij wie vroeg Jakob hulp toen zijn zonen de tweede reis naar Egypte gingen maken?

Bij wie vroeg Jakob hulp toen zijn zonen de tweede reis naar Egypte gingen maken? De tweede reis van Jozefs broers naar Egypte. Bij wie vroeg Jakob hulp toen zijn zonen de tweede reis naar Egypte gingen maken? Genesis 43:14 14 God, de Almachtige, geve jullie barmhartigheid in de ogen

Nadere informatie

zondag 8 september 2019

zondag 8 september 2019 ORDE VAN DIENST zondag 8 september 2019 Voorganger: Ds. Ruben van Zwieten Cantor-organist: Harmen Trimp Ouderling van dienst: Jan Piek Diaken van dienst: Corine Waaning PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE Prinses

Nadere informatie

Jezus Christus is Heer over gemeente en wereld

Jezus Christus is Heer over gemeente en wereld Jezus Christus is Heer over gemeente en wereld Openbaring 1-5 de schrik van Openbaring waarom Openbaring rechtstreeks van Jezus Christus (1:1) moet spoedig gebeuren (1:1; 22:6; vgl. 22:10) (vgl: Ik kom

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. P. Molenaar

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. P. Molenaar Welkom in deze dienst Voorganger is ds. P. Molenaar Schriftlezing: Openbaring 3 vers 14 t/m 18 Lied 103 () Psalm 5 vers 1 (Schoolpsalm) Psalm 5 vers 7 Lied 232 vers 1 en 2 () Lied 462 vers 1, 2 en 3 ()

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

x01 Genesis 45.1 Rinze IJbema - Genesis 45: 7-8

x01 Genesis 45.1 Rinze IJbema - Genesis 45: 7-8 Rinze IJbema - Genesis 45: 7-8 [1] God heeft mij voor jullie uit gestuurd om jullie voortbestaan op aarde veilig te stellen; zo wilde hij veel levens redden. [2] Niet jullie hebben mij dus hierheen gestuurd

Nadere informatie

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod?

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Zondag 35 Zondag 35 gaat over het tweede gebod. Lees de tekst van Zondag 35. Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Antw : Dat wij God in generlei wijze afbeelden en op geen andere wijze vereren,

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

Nada te turbe Laudate Omnes gentes

Nada te turbe Laudate Omnes gentes Gebedsviering Ten Bos op zondag 19 juni 2011 VOORAF INSTRUMENTAAL Nada te turbe Laudate Omnes gentes INLEIDING Le. 1 Welkom op deze eerste zondag na Pinksteren waarop we het feest van de Drievuldigheid

Nadere informatie

Liederen voor zondag 5 oktober 2014

Liederen voor zondag 5 oktober 2014 Liederen voor zondag 5 oktober 204 Lied 224 God wijst mij een weg als ik zelf geen uitkomst zie. Langs wegen die geen mens bedenkt maakt Hij mij zijn wil bekend. Hij geeft elke dag nieuwe liefde, nieuwe

Nadere informatie

Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes

Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes noemen. 14 Vreugde en blijdschap zullen je ten deel vallen,

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 1. les 5a FOLLOW

Wie is Jezus, deel 1. les 5a FOLLOW Wie is Jezus, deel 1 les 5a DEEL 2B FOLLOW JEZUS LAAT ZIEN WIE GOD IS Joh 14: 7 Door het leven van Jezus leren we wie God is. In het OT zien we veel karaktereigenschappen van God. Eén eigenschap ontbreekt

Nadere informatie

Liturgie 30 april 2017

Liturgie 30 april 2017 Liturgie 30 april 2017 Welkom en mededelingen Zingen Hemelhoog 617a Tienduizend redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij

Nadere informatie

Zingen: Ps. 98:1,4: Zingt nu een nieuw lied voor de HERE. Zingen: Gez. 77:1-5: Een engel zegt Maria aan

Zingen: Ps. 98:1,4: Zingt nu een nieuw lied voor de HERE. Zingen: Gez. 77:1-5: Een engel zegt Maria aan Aangepaste dienst Baflo - 23 december 2012, 14.30 uur Liturgie: Welkom en mededelingen Zingen: a. E&R 241: Here der heren (= Opw. 159) b. E&R 210: Zeg, wie heeft geschapen de bloemetjes c. E&R 226: Als

Nadere informatie