Het trainingsprogramma 2015 van Rexroth in Nederland. Drive & Control Academy

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het trainingsprogramma 2015 van Rexroth in Nederland. Drive & Control Academy"

Transcriptie

1 Het trainingsprogramma 2015 van Rexroth in Nederland Drive & Control

2 2 Trainingsprogramma 2015 Drive & Control Voorwoord Door de jaren heen verzamel en verwerf je veel professionele ervaring. Ervaring in de vorm van uitdagingen en hun oplossingen geven een gevoel van succes. Om te komen tot deze oplossingen en succes is een solide basis van vakkennis en begrip van de technologie onmisbaar. Met ons aanbod in 2015 heb je de mogelijkheid om deze solide basis op te bouwen. Gerichte trainingen van Rexroth bieden nog meer dan alleen de basis. Stelregels in de industrie voor de onderwijsmarkt zijn innovatie en trends. Met ons als onderwijs- en opleidingspartner kies je voor een betrouwbare overdracht van kennis. Met je persoonlijke LernWelt toegang ben je permanent met ons verbonden. Leer samen met ons de nieuwste technologiën en verdiep je kennis, zodat je veilig en gerust bent in je verantwoordelijkheidsgebied. Nieuw in onze lesmethoden dit jaar is het gebruik van tablets bij een aantal trainingen én in de loop van dit jaar kun je de elearning basistraining hydrauliek (ehtg) ook in de Nederlandse taal verwachten! Wij verheugen ons om je te zien bij onze trainingen. Bosch Rexroth. The Drive & Control.

3 Drive & Control Trainingsprogramma Drive & Control, verkoop van trainingssystemen, lesmateriaal, Knowledge Portal, training, themagebieden, Bosch Rexroth leeromgeving, tablet PC, edrive & Control, klantenservice, iconen f f edrive & Control Basistraining hydrauliek, elektrische aandrijftechniek, pneumatiek, lineairtechniek, functionele veiligheid, energie eiciëntie en energie eiciëntie voor toerental variabele pompregelingen, SERCOS het veldbussysteem voor automatisering Basistraining hydrauliek, proportionele techniek, pompregelingen, hydraulische onderhoudstechniek, hydraulische systeemtechniek, axiale plunjerpompen voor mobiele toepassingen, IndraMotion MLC voor hydraulische aandrijvingen deel I en deel II Basistraining elektrische aandrijftechniek, elektrische servosystemen met SERCOS-interface, inbedrijfname en assenoptimalisering, elektrische servosystemen en geïntegreerde veiligheidstechniek, basistraining PLC techniek en vervolgtraining PLC techniek, IndraMotion MLD-S en MLD-M programmeren, XLC of MLC controls met IndraLogic 2G en SERCOS III voor beginners, XLC of MLC controls met IndraLogic 2G en SERCOS III voor gevorderden Basistraining pneumatiek Basistraining mechatronica en vervolgtraining mechatronica Machinerichtlijn, functionele veiligheid en geïntegreerde veiligheidstechniek elektrische servosystemen

4 4 Trainingsprogramma 2015 Drive & Control Drive & Control Kennis - het belangrijkste concurrentievoordeel

5 Drive & Control Trainingsprogramma Bosch Rexroth is wereldwijd één van de toonaangevende specialisten in de en beschikt over een unieke technologische know-how. De overdracht van deze kennis staat bij de Drive & Control centraal. De biedt ondersteuning voor opleiding en bijscholing van technisch personeel. Kennis is macht Vakkennis en competentie van de medewerkers geven de onderneming een beslissende voorsprong op de wereldwijde concurrentie. Binnen de Drive & Control biedt Rexroth een omvangrijk assortiment aan kennisproducten op het gebied van besturingstechnologie dat volledig is gericht op de industriële praktijk. Trainingssystemen De trainingssystemen bieden beginners en ervaren technici praktijkgerichte know-how op het gebied van de hydrauliek, pneumatiek, elektrische aandrijf- en, mechatronica en veiligheidstechniek. Er wordt gebruik gemaakt van industriële standaard componenten en de systemen maken gebruik van een internationaal gestandaardiseerde programmeertaal en open interfaces. Knowledge Portal Het Knowledge Portal zal zich ontwikkelen tot een multimediale ontmoetingsplaats voor en tot een platform voor opleiding en bijscholing. Dit unieke ontmoetingspunt op internet zal de gebruikers toegang geven tot kwalitatief hoogwaardige en een gestructureerde uitwisseling van kennis en ervaring mogelijk maken. Ons aanbod wordt samengesteld volgens de volgende principes: praktijkgeoriënteerde aanpak volgens de huidige stand van de techniek doelgroepgericht scholingsaanbod modernste onderwijsvorm Lesmateriaal De educatieve software van Rexroth kenmerkt zich door een sterkte relatie met de praktijk en is helemaal afgestemd op de trainingen en trainingssystemen. Deze omvatten elearning modulen, technologie- en toepassingsboeken, animaties van componenten en leereenheden met ondersteuning door simulaties. Daarnaast zijn er woordenboeken, naslagwerken, handboeken voor trainer en leerling en werkhulpmiddelen. Training Nieuwe trainingen en de onwikkeling van trainingsmethoden zorgen ervoor dat onze kennisoverdracht altijd de aktuele stand van zaken in de techniek volgt. Het palet aan lesmethoden bestaat uit klassikale trainingen, elearning en praktijkscholing. In onze lokalen in Boxtel of bij u in huis. Bij deze in-company trainingen staat uw specifieke situatie centraal.

6 6 Trainingsprogramma 2015 Drive & Control Verkoop van trainingssystemen De technische kennis van Rexroth en de in de praktijk beproefde oplossingen bij industriële toepassingen worden naadloos in de modulair opgebouwde trainingssystemen opgenomen. Daardoor voldoen deze exact aan de kwaliteitseisen van de industrie en van scholingsinstituten. Met deze systemen, praktische oefeningen en hierop afgestemde les- en leermiddelen wordt medewerkers en studenten de nodige vakkennis en ervaring bijgebracht. Bosch Rexroth biedt trainingssystemen in de technologievelden hydrauliek, pneumatiek en automation.

7 Drive & Control Trainingsprogramma De hydraulische opleidingen van Rexroth leggen de werking van moderne hydraulische circuits uit en bereiden de leerlingen optimaal voor op het gebruik ervan in de onderneming omdat er gebruik gemaakt wordt van standaard componenten. Voor diverse praktische toepassingen zijn oefeningen en prakticatoren beschikbaar zoals bijvoorbeeld voor hydraulische proportionele technologie, regeltechniek en mobiele toepassingen. cc Werkstation WS200: hydraulische uitrusting met basis apparatuur Op het gebied van pneumatiek biedt Rexroth oefeningen en apparatuur voor standaard pneumatiek, besturings-systemen en handling equipment. Het gepaten-teerde bevestigingssysteem voor de onderdelen biedt flexibiliteit terwijl de componenten tegelijkertijd veilig bevestigd zijn. De gebruikte standaard industriële componenten creëren een direct verband met de praktische toepassing. c c Werkstation WS200: met gegroefde plaat en pneumatische basis apparatuur Automation De trainingssystemen op het gebied van automation integreren de technologiën van pneumatiek, sensoren, besturings-, handling- en aandrijftechniek en ondersteunt het omvangrijke aanbod van trainingen in de mechatronica. Daarbij maakt Rexroth consequent gebruik van industriële seriematige componenten en normen. Voor sensoren, regeltechiek en lineaire technologie zijn aparte trainingssystemen beschikbaar. cc Werkstation WS501: Scara-robot met aandrijving, besturing en veiligheidstechniek van Rexroth

8 8 Trainingsprogramma 2015 Drive & Control Lesmateriaal Het omvangrijke aanbod aan les- en leermiddelen van Rexroth is exact afgestemd op de trainingen en trainingssystemen. Hierbij worden digitale media steeds belangrijker, als - en als leermedium. Vakliteratuur Ondanks de steeds groter wordende betekenis van digitale media kunnen gedrukte versies nog niet helemaal vervangen worden. Bij Rexroth kunnen woordenboeken, vakliteratuur, handboeken voor trainers en leerlingen en produktdokumentatie in gedrukte vorm ook in de toekomst nog besteld worden. Software Software, softwaregebaseerde les- en leermiddelen en apps vallen onder ons productaanbod en zijn een wezenlijk bestanddeel van de competente kennisoverdracht in de besturings-techniek. Video s en Animaties Onze video s en animaties in 2D en 3D zijn speciaal ontwikkeld om complexe bewegingen te illustreren en technische problemen te verduidelijken.

9 Drive & Control Trainingsprogramma Knowledge Portal Het nieuw ontwikkelde Knowledge Portal van de Drive & Control zal naam gaan maken als multimediale standaard bij de industriële en onafhankelijke opleidingen en bijscholingen. Het omvat alle onderwerpen en aspecten van de aandrijf-, besturings- en bewegingstechniek. Het Knowledge Portal is ontwikkeld voor mensen die in de techniek werken, techniek leren en techniek onderwijzen. De Drive & Control voor mensen die in de techniek werken Het online platform met unieke know-how in de besturingstechnologie. Het leer- en kennisplatform van experts voor experts! techniek leren Leren met de Drive & Control is leren van de besten. Het omvangrijke aanbod dekt beroepsmatige, scholings- en kwalificatie eisen af. Didactisch verantwoord lesmateriaal dat gebruik maakt van multimedia, illustraties, animaties en video s, geeft een helder inzicht in complexe vraagstukken. techniek onderwijzen Leer met bewezen en innovatief onderwijs en lesmateriaal van Rexroth. Trainers, deelnemers en docenten profiteren van innovatieve educatieve concepten. Uit het ontwerp en de ontwikkeling van het aanbod spreekt de jarenlange ervaring van Rexroth. Onderwijzen op een technisch hoog niveau is daarmee gemakkelijk realiseerbaar.

10 10 Trainingsprogramma 2015 Drive & Control Training Rexroth heeft zich voor een groot aantal ondernemingen en instituten al ruimschoots bewezen als competente partner voor training en bijscholing. Het trainingsprogramma 2015 voorziet in vrijwel elke scholingsbehoefte. De trainingen geven deelnemers doelgroepgericht en praktijkgeoriënteerde kennis. Nieuwe trainingen en ontwikkeling van de lesmethoden garanderen bovendien dat de scholing plaatsvindt volgens de laatste stand van de techniek. De koppeling van conventionele en digitale leermethodes zorgt voor medewerkerkwalificatie op maat. Methodes Klassikale en praktijktraining met persoonlijk contact. De directe communicatie en vooral het begrijpen van de componenten verstevigen de theoretische kennis. Daarom bevat een groot deel van de trainingen van Rexroth praktijkoefeningen. De deelnemers bouwen oefeningen op praktijkgetrouwe trainingssystemen met ondersteuning van de trainer. Door het samenspel van elearning en praktijklessen, of dat nu voor, na of tijdens de training is, wordt de verscheidenheid van leermethodes enorm. Kwalificatie van Bosch trainers Een modulaire en gecertificeerde traineropleiding van Bosch garandeert een hoogwaardige, duurzame en opfrissende opleiding van de trainers in soft skills en technische vakken. Zelfs de meest ervaren trainers zitten weer eens in de schoolbanken om continu bij de tijd te blijven.

11 Drive & Control Trainingsprogramma Themagebieden Rexroth is één van s werelds toonaangevende specialisten in de besturingstechnologie en beschikt over unieke technologische know-how op het gebied van producten en hun toepassingen en oplossingen. Deze kennis geeft het bedrijf via de Drive & Control door en ondersteunt hiermee opleidingen op maat en de kwalificatie van technisch specialisten. De enorme technologische kennis waar Rexroth naar teruggrijpen kan, biedt de ideale omstandigheden voor het bijbrengen van technische kennis. Het uitgebreide assortiment van elektrische besturingsoplossingen, hydrauliek, pneumatiek, lineaire- en montagetechniek biedt de mogelijkheid tot analyse en vergelijking van verschillende technologieën. Industrie hydrauliek Mobiel hydrauliek besturingen Lineair- en montagetechniek Energie eiciëntie Applicatie

12 12 Trainingsprogramma 2015 Drive & Control Bosch Rexroth leeromgeving Training Tegelijk met uw bevestiging van uw elearning training krijgt u de toegangscodes voor de Rexroth leeromgeving Trainingsdokumenten Server LMS Trainingsprogramma 2015 Informatie Newsletter meer elearnings LW Videos, animaties etraining Virtual Classroom Projekthandboeken Kennis-check per training Software/Tools - Automation Studio - Scheme Editor - MTX micro Trainer - HYVOS Vakliteratuur

13 Drive & Control Trainingsprogramma Tablets De Drive & Control gaat in 2015 in een aantal trainingen tablets gebruiken. Alle deelnemers krijgen de dokumentatie van de geboekte training in digitale vorm op een tablet. Dit apparaat vervangt de gedrukte dokumenten. Deze tablet is opgenomen in het cursusgeld en wordt eigendom van de trainingsdeelnemer. * Het volgende dokumentatiepakket vindt u op uw tablet: Trainingsdokumenten voor de geboekte training Bosch en Bosch Rexroth: en apps Eventuele software en configuratietools Nuttige apps LW Trainingen uit de leeromgeving waarin tablets gebruikt worden zijn aangegeven met! Wij wensen u veel plezier met het leren op je tablet. * Deelnemers kunnen desgewenst in plaats van een tablet de gedrukte trainingsdokumenten krijgen.

14 14 Trainingsprogramma 2015 Drive & Control edrive & Control elearning, virtual classroom, video s, online meetings, etutoring, mobiel leren: Allemaal begrippen die in de moderne wereld niet meer weg te denken zijn. Rexroth biedt in de edrive & Control (edca) heel wat elektronische kennis. Je kunt de opleiding volgen op elk gewenst moment en op elke gewenste plaats, in de Engelse en Duitse taal. Gebruik ons aanbod als alternatieve lesmethode, als aanvulling en voorbereiding op de klassieke Face-to-Face- of praktijktraining, maar ook als ongecompliceerde variant van kennisoverdracht om je via zelfstudie elearning etraining ebook Het zelfstandig leren achter een computer is tegenwoordig een vast bestanddeel van kennisoverdracht. Wij bieden je een gekwalificeerde en gecertificeerde training die je de grootst mogelijke flexibiliteit geeft. Het elearning aanbod van de Drive & Control omvat alle Drive & Control technologiën. We kennen het allemaal: YouTube, video s, webinars, Webex, online berichten en nog veel meer. Allemaal digitale kennisuitwisselingsmethoden die inmiddels een vast bestanddeel zijn geworden in onze kwalificatie. Kort en compact deelt een trainer u de thema s rondom de technische opleiding mee in een Rexroth etraining (live of vooraf opgenomen). Vakliteratuur: comfortabel te gebruiken, individueel aanpasbare lettergrootte, eenvoudig selecteren van hoofdstukken, didactische grafieken, geen fysieke ruimte inname. ebooks - een slimme aanvulling op autodidactisch opleiden en een nuttig naslagwerk. Zoek Rexroth ebooks in zowel onze leeromgeving als in onze Amazon Merchant Store.

15 Drive & Control Trainingsprogramma Klantenservice Wij helpen je graag bij het uitzoeken van een passende training. Vragen over data en individuele of bedrijfstrainingen kun je richten aan: Bosch Rexroth BV Drive & Control Kruisbroeksestraat RV Boxtel Tel: +31 (411) Fax: +31 (411) training@boschrexroth.nl Het meest actuele aanbod vind je op internet:

16 16 Trainingsprogramma 2015 Drive & Control Iconen In deze trainingscatalogus gebruiken wij voor onze trainingsmethodes, producten en algemene de volgende iconen als hulp bij de oriëntering: 3 Aantal trainingsdagen LW Leeromgeving elearning Literatuur Tablet Theorie training Software Trainingssystemen Praktijktraining Animaties NEW Project Media Nieuwe ebook Trainer etraining

17 Drive & Control Trainingsprogramma edrive & Control Het zelfstandig leren achter de computer is tegenwoordig een vast bestanddeel van kennisoverdracht. Leren waar en wanneer u wilt, onbegrensde herhalingsmogelijkheden, individuele snelheid van leren en een interactieve leerinhoud maken deze methode tot een uniek leerinstrument. Alle elearning trainingen zijn in het Engels en/of Duits te volgen. Binnenkort is de basistraining hydrauliek (ehtg) training ook in het Nederlands beschikbaar! Bestelling kunt u direct sturen naar ons hoofdkantoor via het adres: elearning@boschrexroth.de o.v.v. het gewenste bestelnummer en factuuradres. Probeer elearning gratis met een testaccount op: elearnings Basistraining 20 ehtg Basistraining hydrauliek 21 eeatg Basistraining elektrische aandrijftechniek 22 eptg Basistraining pneumatiek 23 eltg Basistraining lineairtechniek 24 efsi Basistraining funktionele veiligheid 25 e4ee Basistraining Energy Eiciency 26 e4ee Sytronix Energy Eiciency - toerentalgeregelde pomp 27 eser SERCOS het veldbussysteem voor automatisering 28 Meer elearning trainingen

18 18 Trainingsprogramma 2015 Drive & Control ehtg Basistraining hydrauliek (elearning) Van de functie en eigenschappen van componenten tot aan de opbouw van een hydraulisch schema, alle basics die je nodig hebt, komen aan bod in deze online training. De inhoud van ehtg is gelijk aan de inhoud van de standaard 3-daagse HTG training. Alle elearning trainingen zijn in het Engels en/of Duits te volgen. Kennismaking met de basisstructuur van een hydraulisch systeem Inzicht in de functie en structuur van geselecteerde hydraulische componenten Voorbereiden hydraulische schema s Eectief gebruiken van technische dokumentatie Leren hoe je hydraulische componenten en systemen kunt verwerken Hydraulische systemen in het algemeen Eigenschappen van het hydraulisch systeem Opbouw en funktie van een hydraulisch systeem Fysieke basisprincipes in de hydrauliek Symbolen volgens DIN ISO 1219 Hydraulische vloeistoen Hydraulische pompen, motoren en cilinders Besturingstechniek (stuurventielen, veiligheids-, smoor- en stroomregel kleppen) Eenvoudige schema s maken en lezen Randvoorwaarden Technisch inzicht, PC met toegang tot internet en een adres voor je persoonlijke inlogcode. Je ontvangt de inlogcode ongeveer 3 tot 4 dagen na de bevestiging van aanmelding. De licentie blijft geldig tot 12 maanden na vrijgave. Tijden Geïnteresseerden in hydrauliek, machine-operators, onderhouds- en montage personeel, planners, design engineers. De elearning ehtg kan als enkele of meerdere licenties aangeschaft worden. Met een aantrekkelijke verhouding in prijs en uitvoering leent de meervoudige licentie zich uitermate voor de bijscholing van medewerkers en scholieren in industriële bedrijven, instellingen voor bijscholing, scholen en universiteiten. Industriële bedrijven Bestelnr. Individuele licentie 940,-/jaar R licenties 2.217,-/jaar R licenties 3.089,-/jaar R licenties 4.305,-/jaar R licenties 5.999,-/jaar R licenties 8.526,-/jaar R licenties ,-/jaar R Onderwijsinstellingen/scholen/universiteiten Individuele licentie 313,-/jaar R licenties 1.030,-/jaar R licenties 1.435,-/jaar R licenties 2.000,-/jaar R licenties 2.842,-/jaar R licenties 6.141,-/jaar R Binnen de licentietijd van een jaar is de inhoud 24 uur per dag beschikbaar.

19 Drive & Control Trainingsprogramma eeatg Basistraining elektrische aandrijftechniek (elearning) NEW Deze training houdt zich bezig met de functies en eigenschappen van diverse aandrijfcomponenten en is voor iedereen die een geavanceerde training zoekt. Deelnemers leren de onderlinge verbanden kennen van elektrische aandrijfsystemen en krijgen inzicht in de industriële automatiseringstechniek. Overzicht van elektrische aandrijftechniek leren kennen Herkennen van verbanden in aandrijfsystemen Kennis verwerven over de verschillende aandrijfcomponenten Kennismaking met verschillende motortypes (synchroon, asynchroon) en hoe ze functioneren Inzicht in opnemers en encoders en hoe ze functioneren Leren kennen van verschillende controllers, stuuren regelkringen Overbrengingen en de werking ervan Inleiding tot de elektrische aandrijftechniek Electromotoren, werkingsprincipes en kenmerken Basis van encodersystemen Controllers en regelmethodes Overbrengingen in aandrijftechniek Toepassingen Vooropleiding/kennis Technische kennis PC met toegang tot internet, Flash Player 10 of hoger: adres voor je persoonlijke inlogcode voor de Rexroth leeromgeving Vakgeschoolde medewerkers, technici en ingenieurs op het gebied van planning, onderhoud en inbedrijfstelling. Tijden Binnen de licentietijd van een jaar is de inhoud 24 uur per dag beschikbaar. Gemiddeld benodigde tijd: ca. 10 tot 15 uur. De elearning eeatg kan als enkele of meerdere licenties aangeschaft worden. Met een aantrekkelijke verhouding in prijs en uitvoering leent de meervoudige licentie zich uitermate voor de bijscholing van medewerkers en scholieren in industriële bedrijven, instellingen voor bijscholing, scholen en universiteiten. Industriële bedrijven Bestelnr. Individuele licentie 376,-/jaar R licenties 887,-/jaar R licenties 1.236,-/jaar R licenties 1.722,-/jaar R licenties 2.400,-/jaar R licenties 3.410,-/jaar R licenties 7.370,-/jaar R Onderwijsinstellingen/scholen/universiteiten Individuele licentie 125,-/jaar R licenties 412,-/jaar R licenties 574,-/jaar R licenties 800,-/jaar R licenties 1.137,-/jaar R licenties 2.457,-/jaar R

20 20 Trainingsprogramma 2015 Drive & Control eptg Basistraining pneumatiek (elearning) Van de functie en eigenschappen van componenten tot aan de opbouw van een pneumatisch schema - alle basics die je nodig hebt komen aan bod in deze online training. De inhoud van eptg is gelijk aan de inhoud van de standaard 2-daagse PTG training. Alle elearning trainingen zijn in het Engels en/of Duits te volgen. Natuurkundige principes en relaties Kenmerken van de pneumatiek Perslucht, compressor types Inleiding in het maken, drogen en distribueren van perslucht en vacüum techniek Stuurventielen, veiligheids-, smoor- en stroomregelkleppen Enkel- en dubbelwerkende cilinders Bi-stabiele ventielen, impuls ventielen Snelheids- en stopbesturing Slag afhankelijke besturing en eindschakelaars Tijds- en drukafhankelijke besturing Volgordeschakelingen en signaal overlap Basisschakelingen in de elektro-pneumatiek Symbolen en schakelschema s vlgns DIN ISO 1219 Basisontwerp van componenten Basisprincipes van een pneumatisch systeem Funktie en opbouw van pneumatiek componenten Pneumatisch schakelschema maken systemen in het dagelijks werk Vooropleiding/kennis zie eltg, pagina 21. Geïnteresseerden in pneumatiek, planners, onderhouds- en montagepersoneel, design engineers. Tijden Binnen de licentietijd van een jaar is de inhoud 24 uur per dag beschikbaar. De elearning eptg kan als enkele of meerdere licenties aangeschaft worden. Met een aantrekkelijke verhouding in prijs en uitvoering leent de meervoudige licentie zich uitermate voor de bijscholing van medewerkers en scholieren in industriële bedrijven, instellingen voor bijscholing, scholen en universiteiten. Industriële bedrijven Bestelnr. Individuele licentie 555,-/jaar R licenties 1.309,-/jaar R licenties 1.824,-/jaar R licenties 2.542,-/jaar R licenties 3.542,-/jaar R licenties 5.034,-/jaar R licenties ,-/jaar R Onderwijsinstellingen/scholen/universiteiten Individuele licentie 185,-/jaar R licenties 608,-/jaar R licenties 847,-/jaar R licenties 1.181,-/jaar R licenties 1.678,-/jaar R licenties 3.626,-/jaar R

21 Drive & Control Trainingsprogramma eltg Basistraining lineair techniek (elearning) Van de natuurkundige basisprincipes van de producten tot aan de toepassingen en grondbeginselen van het ontwerp, deze training bevelen wij aan als je behoefte hebt aan een meer geavanceerde training. Alle elearning trainingen zijn in het Engels en/ of Duits te volgen. Natuurkundige basisprincipes lineair techniek en rollager technologie Opbouw, functie en inzetbaarheid van profielgeleiders Opbouw, functie en inzetbaarheid van kogelgelagerde bussen Opbouw, functie en inzetbaarheid van kogelomloopspil Overzicht van lineaire systemen Leren kennen van de natuurkundige basisprincipes van de lineair techniek Kennis over de opbouw, funktie en inzetbaarheid van componenten in de lineair techniek Selectie van geschikte lineair componenten Vooropleiding/kennis PC met toegang tot internet en een adres voor je persoonlijke inlogcode. Je ontvangt de inlogcode ongeveer 3 tot 4 dagen na de bevestiging van aanmelding. De licentie blijft geldig tot 12 maanden na vrijgave. Planners, onderhouds- en montagepersoneel, design engineers. Tijden Binnen de licentietijd van een jaar is de inhoud 24 uur per dag beschikbaar. De elearning eltg kan als enkele of meerdere licenties aangeschaft worden. Met een aantrekkelijke verhouding in prijs en uitvoering leent de meervoudige licentie zich uitermate voor de bijscholing van medewerkers en scholieren in industriële bedrijven, instellingen voor bijscholing, scholen en universiteiten. Industriële bedrijven Bestelnr. Individuele licentie 649,-/jaar R licenties 1.530,-/jaar R licenties 2.133,-/jaar R licenties 2.972,-/jaar R licenties 4.142,-/jaar R licenties 5.886,-/jaar R licenties ,-/jaar R Onderwijsinstellingen/scholen/universiteiten Individuele licentie 216,-/jaar R licenties 711,-/jaar R licenties 991,-/jaar R licenties 1.381,-/jaar R licenties 1.962,-/jaar R licenties 4.240,-/jaar R

22 22 Trainingsprogramma 2015 Drive & Control efsi Basistraining functionele veiligheid (elearning) In de elearning modules efsi bieden wij u de nieuwste inzichten in het thema Basiskenmerken van machineveiligheid en 10 stappen naar Performance Level. Alle elearning trainingen zijn in het Engels en/of Duits te volgen. Kennismaking met machinerichtlijnen en relevante normen Basiskennis van functionele veiligheid volgens ISO Stappen naar Performance Level Basiskenmerken van machineveiligheid Machinerichtlijnen, wetten, normen 10 stappen naar Performance Level Vooropleiding/kennis Diepgaande kennis van de automatiseringstechniek Technisch inzicht PC met toegang tot internet en een adres voor je persoonlijke inlogcode. Je ontvangt de inlogcode ongeveer 3 tot 4 dagen na de bevestiging van aanmelding. De licentie blijft geldig tot 12 maanden na vrijgave Ontwikkelaars, design engineers, planners, verantwoordelijken voor machineveiligheid. Tijden: Binnen de licentietijd van een jaar is de inhoud 24 uur per dag beschikbaar. De elearning efsi kan als enkele of meerdere licenties aangeschaft worden. Met een aantrekkelijke verhouding in prijs en uitvoering leent de meervoudige licentie zich uitermate voor de bijscholing van medewerkers en scholieren in industriële bedrijven, instellingen voor bijscholing, scholen en universiteiten. Industriële bedrijven Bestelnr. Individuele licentie 198,-/jaar R licenties 467,-/jaar R licenties 651,-/jaar R licenties 907,-/jaar R licenties 1.264,-/jaar R licenties 1.796,-/jaar R licenties 3.881,-/jaar R Onderwijsinstellingen/scholen/universiteiten Individuele licentie 66,-/jaar R licenties 217,-/jaar R licenties 302,-/jaar R licenties 421,-/jaar R licenties 599,-/jaar R licenties 1.294,-/jaar R Opmerking Probeer elearning gratis met een testaccount op:

23 Drive & Control Trainingsprogramma e4ee Basistraining Energy Eiciency (elearning) Energie wordt schaarser en duurder. Tegelijkertijd stijgt de wereldwijde vraag. Daardoor ligt de focus op technologieën die helpen dit probleem op te lossen. Intelligente automatiseringsoplossingen leveren hier een beslissende bijdrage. Vereisten zijn dan: bewustwording van het probleem van de Energy Eiciency en de daadwerkelijke uitvoering ervan. In deze elearning module, bieden wij u de vereisten voor de basiskennis van de Energy Eiciency. Energie, een schaars goed Definitie Energy Eiciency Randvoorwaarden Energy Eiciency in ondernemingen Rexroth 4EE systeem Hulpprogramma s in verband met Energy Eiciency Belang van de Energy Eiciency voor de samenleving en bedrijven erkennen De Rexroth 4EE aanpak voor het optimaliseren van Energy Eiciency begrijpen Typische uitgangspunten voor het optimaliseren van een systeem herkennen Kosten en baten van Energy Eiciency oplossingen begrijpen Vooropleiding/kennis Interesse in het thema Energy Eiciency PC met toegang tot internet en een adres voor je persoonlijke inlogcode. Je ontvangt je inlogcode ongeveer 3 tot 4 dagen na de bevestiging van aanmelding. De licentie blijft geldig tot 12 maanden na vrijgave Commerciële en technische beroepen. Tijden Binnen de licentietijd van een jaar is de inhoud 24 uur per dag beschikbaar. De elearning e4ee kan als enkele of meerdere licenties aangeschaft worden. Met een aantrekkelijke verhouding in prijs en uitvoering leent de meervoudige licentie zich uitermate voor de bijscholing van medewerkers en scholieren in industriële bedrijven, instellingen voor bijscholing, scholen en universiteiten. Industriële bedrijven Bestelnr. Individuele licentie 69,-/jaar R licenties 163,-/jaar R licenties 227,-/jaar R licenties 316,-/jaar R licenties 440,-/jaar R licenties 626,-/jaar R licenties 1.352,-/jaar R Onderwijsinstellingen/scholen/universiteiten Individuele licentie 23,-/jaar R licenties 76,-/jaar R licenties 105,-/jaar R licenties 147,-/jaar R licenties 209,-/jaar R licenties 451,-/jaar R

24 24 Trainingsprogramma 2015 Drive & Control e4ee Sytronix Energy Eiciency - toerentalgeregelde pomp (elearning) De betrouwbaarheid van high-performance hydrauliek, Energy Eiciency en dynamische compacte elektronica gaan hand in hand met de Sytronix pompen met variabele toerentalregelingen van Rexroth. In de elearning training e4ee Sytronix krijgt u de basiskennis, de technische achtergrond en de expertise van Smart Interplay of Hydraulics and Electronics. Alle elearning trainingen zijn vooralsnog alleen in het Engels en Duits te volgen. Ventiel- en opbrengst gestuurde aandrijving Regeling op basis van verbruik Componenten toerental variabele pompregelingen Parameters voor selectie van een dergelijke oplossing Basiskennis Energy Eiciency Systeemkennis Aanpassingen aan het operationele gedrag van de afzonderlijke componenten Engineering tools voor het ontwerpen van algemene systemen Kennis van cycli en opties voor terugwinning van energie Selectie van de aandrijfcomponenten Vooropleiding/kennis Deelname aan de trainingen HTG/eHTG, EATG-1 en HTPPu of vergelijkbare kennis PC met toegang tot internet en een adres voor je persoonlijke inlogcode. Je ontvangt je inlogcode ongeveer 3 tot 4 dagen na de bevestiging van aanmelding. De licentie blijft geldig tot 12 maanden na vrijgave Tijden: Binnen de licentietijd van een jaar is de inhoud 24 uur per dag beschikbaar. De elearning e4ee Sytronix kan als enkele of meerdere licenties aangeschaft worden. Met een aantrekkelijke verhouding in prijs en uitvoering leent de meervoudige licentie zich uitermate voor de bijscholing van medewerkers en scholieren in industriële bedrijven, instellingen voor bijscholing, scholen en universiteiten. Industriële bedrijven Bestelnr. Individuele licentie 198,-/jaar R licenties 467,-/jaar R licenties 651,-/jaar R licenties 907,-/jaar R licenties 1.264,-/jaar R licenties 1.796,-/jaar R licenties 3.881,-/jaar R Onderwijsinstellingen/scholen/universiteiten Individuele licentie 66,-/jaar R licenties 217,-/jaar R licenties 302,-/jaar R licenties 421,-/jaar R licenties 599,-/jaar R licenties 1.294,-/jaar R Service technici en ingenieurs voor onderhoud en inbedrijfstelling.

25 Drive & Control Trainingsprogramma eser SERCOS - het veldbussysteem voor automatisering (elearning) NEW Van de basisprincipes over SERCOS tot aan technische details en applikatievoorbeelden; alles wat de gebruikers van besturingen, elektrisch en hydraulisch aangedreven, ventielen en I/O s nodig heeft. Deze training wordt aanbevolen voor mensen die produkten inzetten met SERCOS interface of die graag meer willen weten over het veldbussysteem SERCOS. Overzicht van het veldbussysteem SERCOS Toepassingen van SERCOS in de industriële automatisering Technische details over SERCOS Kenmerken en gebruik van SERCOS Begrijp het veldbussysteem SERCOS Toepassingen van SERCOS in industriële automatisering Technische details van SERCOS beschrijven Eigenschappen en voordeel van SERCOS beschrijven Vooropleiding/kennis Technische kennis PC met toegang tot internet, Flash Player 10 of hoger: Mailadres voor je persoonlijke login op de Rexroth server Mensen die SERCOS produkten verkopen Medewerkers uit de machinebouw Partners van Bosch Rexroth en hun klanten Tijden De trainingsinhoud is na activering 24 uur per dag beschikbaar. Gratis. Opmerking Test deze elearning training nu met een gratis gastlicentie op:

26 26 Trainingsprogramma 2015 Drive & Control Meer elearning trainingen en bestel In dit trainingsprogramma vind je de trainingen die op dit moment beschikbaar zijn. De volgende elearning trainingen komen binnenkort beschikbaar: Meer elearning trainingen eestg ehtr Basistraining elektrische (elearning) Basistraining regeltechniek (elearning) De beschikbaarheid van deze nieuwe trainingen kun je vinden op: Talen Alle elearning trainingen zijn in het Engels en Duits beschikbaar en enkelen in andere talen als Italiaans, Frans of Chinees. Binnenkort is de ehtg training in het Nederlands beschikbaar! Heb je vragen over de beschikbaarheid in een bepaalde taal? Vraag het aan Bestel Bestellingen voor elearning kun je sturen aan het je bekende verkoopkanaal of direct via

27 Drive & Control Trainingsprogramma 2015 Industrie hydrauliek 27 Basistraining 28 HTG Basistraining hydrauliek 29 HTSG-1 Proportionele techniek Praktijk 30 HTPPu Pompregelingen Project 31 OHT Hydraulische onderhoudstechniek 32 HTSY Hydraulische systeemtechniek Mobiel 33 HTAM Axiale plunjerpompen voor mobiele toepassingen Specials 34 HTP-MLC-1 IndraMotion MLC voor hydraulische aandrijvingen, deel I 35 HTP-MLC-2 IndraMotion MLC voor hydraulische aandrijvingen, deel II

28 28 Industrie hydrauliek Trainingsprogramma 2015 Drive & Control HTG Basistraining hydrauliek 3 Met het alom bekende boek van Rexroth de trainer band 1 als leidraad wordt u wegwijs in de functie en werking van de diverse hydraulische componenten. Tevens leert u de basisbegrippen om een hydraulisch schema op te zetten en te lezen. Het basisontwerp van een hydraulisch systeem begrijpen De functie en structuur van geselecteerde hydraulische componenten begrijpen Een hydraulisch schema opzetten en lezen In staat zijn om technische dokumentatie (Data sheets, DIN ISO 1219,...) eectief te gebruiken Omgaan met hydraulische systemen in de planning en in het dagelijks werk Storingen in de werking oplossen versus pneumatiek, elektrische aandrijftechniek en mechanica Structuur en opbouw van een hydraulisch schema Basisbegrippen waaronder de Wet van Pascal Toe te passen vloeistoen Vaste en regelbare pompen Stuurventielen, veiligheidskleppen, smoor- en stroomregelkleppen Filtertechniek Storingen interpreteren en oplossen Vooropleiding/kennis Vervolgtraining(en) Proportionele techniek (HTSG-1), Pompregelingen (HTPPu). Data Boxtel Boxtel Boxtel Boxtel Boxtel Vraag ons voor verdere data en individuele training. Wij helpen je graag. Tijden 3 dagen van 09:00-16:00 uur 1.140,- p.p. Opmerking Technisch inzicht. Geïnteresseerden in de hydrauliek, werkvoorbereiders, machine operators, onderhouden installatiemedewerkers, engineers, constructeurs en tekenaars. Koie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen. Na afloop ontvang je een certificaat van deelname. Kijk voor de basistraining hydrauliek via internet op pagina 18!

29 Drive & Control Trainingsprogramma 2015 Industrie hydrauliek 29 HTSG-1 Proportionele techniek 3 In deze training geven wij u inzicht in de werking van proportionele hydraulische componenten, analoge en digitale versterkerkaarten ten opzichte van schakelcomponenten. Tijdens het prakticum kunt u de schakelingen opbouwen en inregelen en gaat u een analoge en een digitale kaart configureren en parametreren. Basisbeginselen van de hydrauliek kennen Proportionele kleppen kiezen en kunnen berekenen Beproefde ontwerprichtlijnen toe kunnen passen Belangrijke methoden voor systeemverbetering toe kunnen passen Storingen localiseren Schakelhydrauliek versus proportionele hydrauliek Bepaling van een proportioneel systeem Opbouwen en instellen van een analoog besturingssysteem Opbouwen, configureren en parametriseren van een digitaal besturingssysteem Storingen interpreteren en oplossen Vooropleiding/kennis Deelname aan de basistraining hydrauliek HTG of vergelijkbare kennis. Kennis van de belangrijkste componenten in de hydrauliek en van hydraulische schema s. Degenen die behoefte hebben aan praktische kennis over het systeemgedrag van hydraulische aandrijvingen, zoals bijvoorbeeld ontwerpers, engineers, constructeurs, tekenaars, machine operators en inbedrijfstellers. Data Boxtel Boxtel Vraag ons voor verdere data en individuele training. Wij helpen je graag. Tijden 3 dagen van 09:00-16:00 uur 1.236,- p.p. Opmerking Koie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen. Na afloop ontvang je een certificaat van deelname. Het actuele aanbod vind je op internet:

30 30 Industrie hydrauliek Trainingsprogramma 2015 Drive & Control HTPPu Pompregelingen 2 In deze training laten wij u kennis maken met de werking en toepassing van pompregelingen. Naast de meest eenvoudige directe verstelling behandelen wij ook de druk-, volume- en vermogensgeregelde pompen. Tot slot wordt ook het systeem met load-sensing behandeld. Verschillende types van pompen kennen en de toepassing van de criteria van constante en variabele verdringerpompen beheersen Het begrijpen van het correcte onderhoud van hydraulische pompen Het praktisch omzetten van instellingen en aanpassingen Detectie van schadelijke eecten op de pomp (verwarming, overbelasting, etc.) Weten welke criteria er zijn voor verlenging van de levensduur van de pomp Kennis vergaren voor het oplossen van fouten en het uitvoeren van reparatie Pompregelingen in vast opgestelde installaties Pompregelingen mobiele hydraulische toepassingen Load sensingsystemen Besturingselektronica gericht op pompregelingen Toepassingen stationaire hydrauliek Toepassingen mobiele hydrauliek Vooropleiding/kennis Data Boxtel Boxtel Vraag ons voor verdere data en individuele training. Wij helpen je graag. Tijden 2 dagen van 09:00-16:00 uur 740,- p.p. Opmerking Koie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen. Na afloop ontvang je een certificaat van deelname. Het actuele aanbod vind je op internet: Inzicht in de werking en toepassing van de hydraulische pompen of de basistraining hydrauliek (HTG of ehtg). Montage, inbedrijfstelling- en onderhoudspersoneel.

31 Drive & Control Trainingsprogramma 2015 Industrie hydrauliek 31 OHT Hydraulische onderhoudstechniek 3 Om een veilige en goed werkende installatie te behouden wilt u dat uw onderhoudstechnici een gedegen opleiding hebben gevolgd, waardoor ongevallen en uitval voorkomen worden. In een deel van de training wordt het inbedrijfstellen van de installatie belicht. Tevens wordt onderhoud en reparatie behandeld. Het herkennen en localiseren van storingen Het gestructureerd oplossen van storingen aan de hand van flowcharts Het belang van onderhoud onderkennen Veilig werken met en aan de installatie Inbedrijfstellen van een hydraulische installatie Reparatie en afkeurcriteria van hydraulische componenten Onderhoud van een hydraulische installatie Storingzoeken in hydraulische installaties Vooropleiding/kennis Kennis van de belangrijkste componenten in de hydrauliek. Kennis van hydraulische schema s. Vervolgtraining(en) Training proportionele techniek HTSG-1. Onderhoudstechnici van een hydraulische installatie. Data Boxtel Boxtel Vraag ons voor verdere data en individuele training. Wij helpen je graag. Tijden 2 dagen van 09:00-16:00 uur 740,- p.p. Opmerking Koie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen. Na afloop ontvang je een certificaat van deelname. Het actuele aanbod vind je op internet:

32 32 Industrie hydrauliek Trainingsprogramma 2015 Drive & Control HTSY Hydraulische systeemtechniek 2 Tijdens deze training laten wij u zien wanneer u wel of niet voor een hydraulische installatie zou moeten kiezen. Vanuit een vraagstelling maken wij samen met u een berekening, kiezen we componenten, berekenen we de omvang van het reservoir en dimensioneren we het leidingwerk, zodat we tot een complete oplossing komen. Ontwerpen van complete hydraulische systemen Belangrijke stappen bij het maken van een schakelschema kennen, in overeenstemming met de beginselen van het hydraulisch schema Selectie maken van componenten in een hydraulisch systeem (pomp, kleppen, reservoir, accu s, warmte wisselaars, filters, motor,...) Eiciëntie van het systeem herkennen Data Boxtel Boxtel Vraag ons voor verdere data en individuele training. Wij helpen je graag. Tijden 2 dagen van 09:00-16:00 uur versus overige aandrijftechnieken Bepaling cilinders (boring, stang, slag); rekening houden met o.a. knik Bepaling geïnstalleerd vermogen Bepaling toe te passen componenten (pompen, stuurschuiven, veiligheden, etc.) Bepaling leidingwerk Voor- en nadelen van de keuze van een bepaalde oplossing Vooropleiding/kennis Kennis van de belangrijkste componenten in de hydrauliek en kennis van hydraulische schema s. 740,- p.p. Opmerking Koie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen. Na afloop ontvang je een certificaat van deelname. Het actuele aanbod vind je op internet: Technici en engineers die hydraulische systemen ontwerpen of bouwen.

33 Drive & Control Trainingsprogramma 2015 Mobiel hydrauliek 33 HTAM Axiale plunjerpompen voor mobiele toepassingen 3 Deze training behandelt de basisfuncties, de opbouw en de werking van axiale plunjerpompen. De techniek van deze pompen wordt vanaf de toepassingen tot aan de verschillende soorten aanpassingen uitgelegd. Werkingsprincipe van hydrostatische aandrijvingen Componenten, ontwerp en functie van axiale plunjerpompen Verhelpen van kleine storingen Grondbeginselen, ontwerp en werking van axiale plunjerpompen Toepassingen van open en gesloten circuits Inbouw- en installatie- instructies Praktische inbedrijfname en troubleshooting Vooropleiding/kennis Basiskennis van de hydrauliek. Technici, engineers, monteurs, service medewerkers voor hydrostatische aandrijvingen. Data Boxtel Boxtel Tijden 2 dagen van 09:00-16:00 uur 760,- p.p. Opmerking Het actuele aanbod vind je op internet:

34 34 Industrie hydrauliek Trainingsprogramma 2015 Drive & Control HTP-MLC-1 IndraMotion MLC voor hydraulische aandrijvingen, deel I 5 Deze praktijkgerichte training is voor project engineers en inbedrijfstellers die meer kennis willen krijgen van de IndraMotion MLC systemen. In de opleiding leert men de basis functionaliteiten van de MLC. Het eerste deel richt zich op project planning en het programmeren van het systeem met IndraWorks. Tijdens de praktijk leert u het gehele systeem te configureren en te programmeren volgens IEC Onderwerpen zoals het instellen en analyseren van parameters, foutdiagnose en het oplossen van storingen evenals onderhoudstaken zoals data back-up en uitwisselen van component zijn onderdeel van de oefeningen. Opbouw en functionaliteit van de MLC leren kennen met betrekking tot hydraulische assen Leren werken met IndraWorks om het totale systeem te projecteren en diagnosticeren Programmeren in ST ( Structured Text ) Het maken van datazekering en het weer terugladen en componenten uitwisselen Diagnose van het totale systeem Diagnosis of the overall system Overzicht van de systeemoplossingen van Indra- Motion voor hydraulische aandrijvingen Voorstellen van de systeemcomponenten Projecteren met IndraWorks engineering Grondbeginselen van de IEC- programmering Programmeren met FBD (Function Block Diagram) Programmeren met ST (Structured Text) Programmeren met SFC (Sequentional Function Chart) Data opslag en componenten wisselen Archiveren en weer terugladen van projecten Vooropleiding/kennis Kennis van PC en technische kennis van elektrotechniek en hydrauliek. Vakmensen, technici en engineers die hydraulische projecten maken en in bedrijfstellen. Data Boxtel Boxtel Vraag ons voor verdere data en individuele training. Wij helpen je graag. Tijden 5 dagen van 09:00-16:00 uur 1.923,- p.p. Vervolgtraining(en) IndraMotion MLC voor hydraulische aandrijvingen, deel II. Opmerking Koie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen. Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.

35 Drive & Control Trainingsprogramma 2015 Industrie hydrauliek 35 HTP-MLC-2 IndraMotion MLC voor hydraulische aandrijvingen, deel II 5 Deze praktijkgerichte training is voor project engineers en inbedrijfstellers die met behulp van het IndraMotion MLC systeem hydraulische aandrijvingen willen aansturen. Dit deel richt zich op de aansturing van hydraulische assen door middel van het programmeren van een MLC. Tijdens de praktische oefeningen, worden hydraulische assen in bedrijf genomen met behulp van IndraWorks en hiermee wordt kennis verkregen van de structuren en de optimalisatie mogelijkheden van deze best-in-class-controller. Verder wordt SEQ.ST, sequentiële programmering, in de praktische oefeningen gebruikt. Werken in IndraWorks met GAT Programmering van de beweging sequenties door middel van SEQ.ST sequentiële programmering Ontwerpen en inbedrijfstellen van een hydraulische as op een trainingssysteem Analyse van het gedrag en de regelkwaliteit van de regelaar met verschillende instellingen Analyse van de meetgegevens van procesvariabelen die via de WinView real-time opname tool verkregen zijn Parametreren en optimaliseren van closed-loop controllers (positie en kracht controle) Problemen oplossen van het hydraulisch trainingssysteem Aansluiten van hydraulische aandrijvingen op de MLC door middel van sercos Kennismaking met, en het ontwerpen van toepassingen met GAT Programmeren van bewegingssequenties met SEQ.ST Gebruiken van de best-in-class-controller en de bijbehorende parameters Inzicht krijgen in de praktische stappen voor de inbedrijfstelling van een hydraulische as Maken van oscilloscoop beelden van de sequenties door gebruik te maken van MLC-Trending, en de signalen analyseren en verbeteren van de regelkringen Herkennen van storingen op het gebied van elektronica en hydrauliek tijdens de inbedrijfname Vooropleiding/kennis Deelname aan de HTP-MLC-1 training of vergelijkbare kennis. Vakmensen, technici en engineers op het gebied van projectplanning en inbedrijfstelling. Data Boxtel Boxtel Tijden 5 dagen van 09:00-16:00 uur 1.923,- p.p. Opmerking Koie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen. Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.

36 36 Trainingsprogramma 2015 Drive & Control Aandrijftechniek - IndraDrive 37 EATG-1 Basistraining elektrische aandrijftechniek 38 EAT-ID-SERCOS servosystemen met SERCOS-interface, inbedrijfname en assenoptimalisering 39 EAT-ID-SI servosystemen en geïntegreerde veiligheidstechniek PLC - IndraWorks / IndraLogic 40 ESTG-SPS Basistraining PLC techniek 41 PLCv Vervolgtraining PLC techniek MotionLogic (drive-based) - IndraMoton MLD 42 EAT-ID MLDS/MLDM-Prog IndraMotion MLD-S/MLD-M programmeren MotionControl (control-based) - XLC/MLC 43 EST-XLC/MLC Beginners XLC of MLC controls met IndraLogic 2G en Sercos III voor beginners 44 EST-XLC/MLC Advanced XLC of MLC controls met IndraLogic 2G en Sercos III 45 Notities

37 Drive & Control Trainingsprogramma EATG-1 Basistraining elektrische aandrijftechniek 3 Van de functie en eigenschappen van de geselecteerde aandrijfcomponenten tot de actuele ontwikkelingen. Deze opleiding wordt iedereen aanbevolen die zich verder wil ontwikkelen in de elektrische aandrijftechniek. Overzicht krijgen van de elektrische aandrijftechniek Componenten en concepten leren kennen en begrijpen Kennis verwerven over de verschillende aandrijfcomponenten, hun toepassingen en de huidige trends Ontdekken van de verandering van analoge naar digitale aandrijftechniek en de impact ervan op de inbedrijfstelling, het gebruik en het onderhoud Leren kennen van de verschillende motortypen (synchroon, asynchroon) en het gebruik en onderhoud Praktijkervaring door middel van oefening op de servo-aandrijving en de frequentieregelaar Veilig werken met en aan de installatie Basiskennis van de omzetting van energie door middel van elektrische aandrijvingen (opbouw en werking) Elektromotoren, de verschillende werkingsmechanismen, hun eigenschappen en typische toepassing Motor-encoder Aandrijfregelkringen (positie, snelheid, koppel) en toepassingsgebieden Analoge en digitale besturing Frequentieregelaar, werking en inzetgebieden, praktische oefeningen voor inbedrijfstelling Servo-aandrijving, functies en toepassingsgebieden, praktische oefeningen Vooropleiding/kennis Technisch inzicht. Vakmensen, technici en engineers in ontwerp, onderhoud en inbedrijfstelling. Data Boxtel Boxtel Vraag ons voor verdere data en individuele training. Wij helpen je graag. Tijden 3 dagen van 09:00-16:00 uur 1.390,- p.p. Opmerkingen Koie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen. Na afloop ontvang je een certificaat van deelname. Het actuele aanbod vind je op internet:

Het trainingsprogramma 2016 van Rexroth in Nederland. Drive & Control Academy

Het trainingsprogramma 2016 van Rexroth in Nederland. Drive & Control Academy Het trainingsprogramma 2016 van Rexroth in Nederland Drive & Control 2 Trainingsprogramma 2016 Drive & Control Voorwoord De markteconomie is globaler geworden, het aantal potentiële concurrenten verhoogt.

Nadere informatie

Trainingsprogamma Rexroth Nederland.

Trainingsprogamma Rexroth Nederland. Trainingsprogamma 2019 Rexroth Nederland www.boschrexroth.nl 2 Algemene informatie Trainingsprogramma 2019 Drive & Control Opleidingsschema BASISTRAINING dd HTG Basistraining hydrauliek P. 28 3 VERVOLGTRAINING

Nadere informatie

Het trainingsprogramma 2018 van Rexroth in Nederland. Drive & Control Academy

Het trainingsprogramma 2018 van Rexroth in Nederland. Drive & Control Academy Het trainingsprogramma 2018 van Rexroth in Nederland Drive & Control Academy Trainingsprogramma 2018 Drive & Control Academy Januari Februari art April Mei Juni 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13.

Nadere informatie

Inhoud. Worldwide leading experts in pneumatics

Inhoud. Worldwide leading experts in pneumatics Inhoud 2 Kennismaken met pneumatiek...4 Inleiding in pneumatiek...5 Elektro-pneumatiek...6 Storingzoeken in geautomatiseerde pneumatische installaties...7 Energy Saving in pneumatische installaties...9

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie HBO5. Code 7368 Lestijden 80 Studiepunten n.v.t. 100% Ingeschatte totale 160 studiebelasting

ECTS-fiche. 1. Identificatie HBO5. Code 7368 Lestijden 80 Studiepunten n.v.t. 100% Ingeschatte totale 160 studiebelasting ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Elektro-mechanica HBO5 Module Pneumatica Code 7368 Lestijden 80 Studiepunten n.v.t. Mogelijkheid tot JA aanvragen vrijstelling Vereiste 100% aanwezigheid Ingeschatte

Nadere informatie

WAGO-TRAININGEN. Programma

WAGO-TRAININGEN. Programma WAGO-TRAININGEN Programma WAGO-TRAININGEN Effectief en praktijkgericht Onze trainers zijn volledig bekend met de materie, uit eigen ervaring weten zij precies wat er speelt. Zo wordt er geen tijd verspild.

Nadere informatie

EasyHandling Meer dan een bouwpakket. Gemakkelijker. Sneller. Efficiënter.

EasyHandling Meer dan een bouwpakket. Gemakkelijker. Sneller. Efficiënter. EasyHandling Meer dan een bouwpakket Gemakkelijker. Sneller. Efficiënter. 2 EasyHandling De perfecte applicatie binnen handbereik Met Rexroth s EasyHandling wordt het automatiseren van systemen voor producthandling

Nadere informatie

"Wij zijn creatieve denkers met kennis van industriële automatisering" JB Systems Westlandseweg 190 3131 HX Vlaardingen Postbus 108 3130 AC Vlaardingen T +31 10 460 80 60 F +31 10 460 80 00 info@jbsystems.nl

Nadere informatie

Training hydrauliek voor mobiele en industriële systemen

Training hydrauliek voor mobiele en industriële systemen Training hydrauliek voor mobiele en industriële systemen A Inhoud 1. Inleiding 2. Natuurkundige begrippen. Kracht Druk Moment/koppel Arbeid Vermogen Volumestroom Slagvolume Hydrostatische aandrijving/overbrenging

Nadere informatie

Opleiding Technisch operator start? Inhoud

Opleiding Technisch operator start? Inhoud Met de training Technisch operator leer je technische componenten kennen en door de praktijklessen leert u de opgedane kennis ook direct toe te passen. Uiteraard staat het veilig uitvoeren van eerstelijns

Nadere informatie

Technische Opleidingen

Technische Opleidingen Technische Opleidingen Elauma Waagmeester Technische opleidingen Niet alleen bij nieuwbouw, maar ook bij revisies en storingen is het belangrijk om voldoende kennis van de verschillende systemen in huis

Nadere informatie

WAGO-TRAININGS PROGRAMMA

WAGO-TRAININGS PROGRAMMA WAGO-TRAININGS PROGRAMMA 2015 1 WAGO-TRAININGEN Uw doel is onze maatstaf Productgerelateerde en klant-specifieke trainingen Kleine Groepen Door de kleine groepen bij de WAGO trainingen komt een ieder aan

Nadere informatie

Hydraulische systeemtechniek

Hydraulische systeemtechniek Cursus Hydraulische systeemtechniek Vakgebied: Aandrijftechniek In het kort Met de cursus Hydraulische systeemtechniek breidt je jouw vakkennis ten aanzien van de werking van complexe hydraulische installaties

Nadere informatie

The Drive & Control Company in België en Luxemburg

The Drive & Control Company in België en Luxemburg Electric Drives and Controls Hydraulics Linear Motion and Assembly Technologies Pneumatics Service The Drive & Control Company in België en Luxemburg De Wens Alles voor aandrijf-, regel- en bewegingstechniek

Nadere informatie

ECTS-fiche. Elektro-mechanica HBO5. toegepaste mechanica

ECTS-fiche. Elektro-mechanica HBO5. toegepaste mechanica ECTS-fiche Identificatie 1. Opleiding Elektro-mechanica HBO5 Module toegepaste mechanica Code 7369 Lestijden 80 Studiepunten n.v.t. Mogelijkheid tot JA aanvragen vrijstelling Vereiste aanwezigheid 100%

Nadere informatie

Lineaire servomotoren voor de industrie

Lineaire servomotoren voor de industrie Lineaire servomotoren voor de industrie Elektrisch aandrijfsysteem Vrij positioneerbaar over de gehele slaglengte Nauwkeurige en dynamische positionering Lange levensduur door lineare directe aandrijving

Nadere informatie

THEME Competence Matrix - Mechatronics

THEME Competence Matrix - Mechatronics COMPETENTIEGEGIED COMPETENTIE ONTWIKKELINGSSTAPPEN 1. Onderhouden van systemen en borgen van de betrouwbaarheid Hij/zij kan het elementaire onderhoud van machines en systemen, volgens planning uitvoeren.

Nadere informatie

Welkom bij het Machinebouw event 20

Welkom bij het Machinebouw event 20 Welkom bij het Machinebouw event 20 Digitale revolutie Slimme en verbonden mechatronische systemen Robert Vincente Robert Vincente Machinebouw event 2018 1 Uitdagingen van de machinebouw industrie Speed

Nadere informatie

E-Learning productie. Hulp on the moment of need

E-Learning productie. Hulp on the moment of need E-Learning productie Software Creëren IT gebruikersdocumentatie Hulp on the moment of need Corporate Learning Talent Management Over tts tts knowledge matters. tts zorgt voor kennisoverdracht en de ontwikkeling

Nadere informatie

WAGO-TRAININGS PROGRAMMA

WAGO-TRAININGS PROGRAMMA WAGO-TRAININGS PROGRAMMA 2015 1 WAGO-TRAININGEN Uw doel is onze maatstaf Productgerelateerde en klant-specifieke trainingen Kleine Groepen Teamwork Praktijkgericht Door de kleine groepen bij de WAGO trainingen

Nadere informatie

Innovaties door nieuwe ontwikkelingen

Innovaties door nieuwe ontwikkelingen IO Link dag - 2 juni 2015 IO-Link Festo: Benno Brinkers & Jeroen Mars Mogelijkheden van IO- Link Type producten Communicatie & installatie Integratie van signalen Machineveiligheid Demo Wie is Festo? Opgericht

Nadere informatie

Holland Hydraulics World-wide industrial hydraulics

Holland Hydraulics World-wide industrial hydraulics Holland Hydraulics World-wide industrial hydraulics Dag en nacht hydraulische kracht Every hour hydraulic power Hydraulische Kraft rund um die Uhr SYSTEM ENGINEERING TRADING SERVICE Mobiele torenkranen

Nadere informatie

Gecontroleerde mobiliteit.

Gecontroleerde mobiliteit. Gecontroleerde mobiliteit. Gemeentelijke voertuigen Focus Bouwmachines Land- en bosbouw Transport en logistiek Overtuigend. Besturingstechniek die geschikt is voor mobiel gebruik functioneert door het

Nadere informatie

24/7. VLT Drives Service Meer dan verwacht. DrivePro. www.danfoss.be/drives/nl. Stand-by u MAKING MODERN LIVING POSSIBLE

24/7. VLT Drives Service Meer dan verwacht. DrivePro. www.danfoss.be/drives/nl. Stand-by u MAKING MODERN LIVING POSSIBLE MAKING MODERN LIVING POSSIBLE VLT Drives Service Meer dan verwacht 24/7 Stand-by u Buiten de kantooruren, 24u per dag, 7 dagen per week, staan wij telefonisch ter beschikking om op uw vragen te antwoorden

Nadere informatie

SEW-EURODRIVE Driving the world. Servomotoren. Dynamiek binnen handbereik

SEW-EURODRIVE Driving the world. Servomotoren. Dynamiek binnen handbereik SEW-EURODRIVE Driving the world Servomotoren Dynamiek binnen handbereik Servomotoren CMP Precisie, dynamiek en kracht in een bijzonder compacte constructie - daarvoor staan de krachtige servomotoren van

Nadere informatie

programmeren leeromgeving

programmeren leeromgeving DO-ProLO programmeren leeromgeving Een leeromgeving voor iedereen in de leeftijd van 8 tot 80 jaar. Dit is een uitgave van Duurzame Onderneming Kennemerland. Voor meer informatie ga naar: www.duurzame-onderneming-kennemerland.nl

Nadere informatie

Energy Efficiency Advies: van analyse tot en met implementatie

Energy Efficiency Advies: van analyse tot en met implementatie Energy Eiciency Advies: van analyse tot en met implementatie 2 3 U wilt uw Energy Eiciency verhogen. Maak gebruik van onze ervaring. Kosten besparen. Emissies reduceren. Onze Energy Eiciency adviezen helpen

Nadere informatie

Blended Learning met Canvas. De complete e-learning oplossing voor opleidingsinstituten

Blended Learning met Canvas. De complete e-learning oplossing voor opleidingsinstituten Blended Learning met Canvas De complete e-learning oplossing voor opleidingsinstituten Als opleider weet u als geen ander hoe belangrijk het is om kennis snel en succesvol over te dragen. Daarnaast wilt

Nadere informatie

Kennis na het volgen van de training. Na het volgen van deze training bent u in staat:

Kennis na het volgen van de training. Na het volgen van deze training bent u in staat: Training Trainingscode Duur Gepubliceerd Taal Type Leermethode Kosten SF2015V8 4 dagen 02/02/2015 Nederlands & Engels Developer, basis Invidueel & klassikaal Op aanvraag Deze training richt zich op het

Nadere informatie

VNSG Collectieve inkoop - SAP Learning Hub. Webinar 26-05-2015 (Karin van den Brand & Marcel Lemans)

VNSG Collectieve inkoop - SAP Learning Hub. Webinar 26-05-2015 (Karin van den Brand & Marcel Lemans) VNSG Collectieve inkoop - SAP Learning Hub. Webinar 26-05-2015 (Karin van den Brand & Marcel Lemans) Public SAP LEARNING HUB VOOR EUR 800,- p.p. 1 Helpt bij SAP opleidings,- en studie uitdagingen Waarom

Nadere informatie

Uw praktijkopleider binnen de (elektro)techniek

Uw praktijkopleider binnen de (elektro)techniek Uw praktijkopleider binnen de (elektro)techniek Workshops en cursussen Maatwerktrainingen Incompanytrajecten VOORWOORD Hoe technisch onze wereld ook is, de sector zal altijd verweven blijven met mensen.

Nadere informatie

WAGO-I/O-SYSTEM Trainings programma

WAGO-I/O-SYSTEM Trainings programma WAGO-I/O-SYSTEM Trainings programma 2014 WAGO-trainingen WAGO ontwikkeld en produceerd producten met innovatieve ideeën, volgens de laatste stand van de techniek. Het maximale voordeel van deze producten

Nadere informatie

De nieuwe Hydrovar generatie: Toegenomen flexibiliteit en besturing

De nieuwe Hydrovar generatie: Toegenomen flexibiliteit en besturing De nieuwe Hydrovar generatie: Toegenomen flexibiliteit en besturing De nieuwe generatie Hydrovar drukverhogingssets brengt pompen naar een hoger niveau van flexibiliteit en efficiëntie. Montage op de

Nadere informatie

Samenbouwnunits van Fischer- Dat is een slimme keuze!

Samenbouwnunits van Fischer- Dat is een slimme keuze! Samenbouwnunits van Fischer- Dat is een slimme keuze! Met Fischer realiseert u in 3 eenvoudige stappen complete, gebruiksklare koelsystemen voor uw klanten. Succes, door een warme samenwerking binnen de

Nadere informatie

Hulp on the moment of need

Hulp on the moment of need E-Learning productie tt performance suite Creëren IT gebruikersdocumentatie Hulp on the moment of need Corporate Learning Talent Management Over tts tts knowledge matters. tts zorgt voor kennisoverdracht

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Informaticabeheer (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je vindt nieuwe softwareontwikkelingen boeiend. Tegelijk wil je een brede algemene vorming. Je hebt interesse in

Nadere informatie

Wij werken het beste onder druk!

Wij werken het beste onder druk! Wij werken het beste onder druk! All-Hytec ontwerpt hydraulische installaties die uw industriële machines optimaliseren en moderniseren. Het ombouwen, aanpassen, reparatie en het onderhoud van uw machines

Nadere informatie

Programmeren in Excel 2010 met VBA Gevorderd

Programmeren in Excel 2010 met VBA Gevorderd Programmeren in Excel 2010 met VBA Gevorderd Kosten: 850,- excl. BTW per deelnemer Duur: 2 dagen Max Deelnemers: 10 Programmeren in Excel 2010 met VBA Gevorderd is een praktijkgerichte tweedaagse cursus.

Nadere informatie

Vakopleidingen. Breng puur vakmanschap in uw organisatie!

Vakopleidingen. Breng puur vakmanschap in uw organisatie! Vakopleidingen Breng puur vakmanschap in uw organisatie! 1 Vakopleidingen Succesvol zijn. Resultaat boeken. Kansen pakken. Met gekwalificeerde medewerkers die het beste uit zichzelf halen. Die in een veilige

Nadere informatie

5000 Serie Modulaire brandmeldcentrale Net zo flexibel als uw ideeën

5000 Serie Modulaire brandmeldcentrale Net zo flexibel als uw ideeën 5000 Serie Modulaire brandmeldcentrale Net zo flexibel als uw ideeën 2 U hoeft zich geen zorgen meer te maken met de 5000 Serie Modulaire brandmeldcentrale Het systeem wordt gedefinieerd door uw wensen

Nadere informatie

ITBB. Toppers in Techniek

ITBB. Toppers in Techniek ITBB. Elektrotechniek Innovatie door kennisoverdracht www.itbb.nl www.zonderman.nl Elektrotechniek Meet- en regeltechniek Signalering en beveiliging Brandbeveiliging Energievoorziening Telematica/netwerken/infrastructuren

Nadere informatie

ECDL, het Europees Computer Rijbewijs

ECDL, het Europees Computer Rijbewijs ECDL, het Europees Computer Rijbewijs Bereik uw doelen met ECDL! Bereik uw doelen en behoud voorsprong met ECDL! Benut u met mobiele apparaten zoals smartphones en tablets de mogelijkheden van het internet

Nadere informatie

Roland Geurts Directeur

Roland Geurts Directeur Roland Geurts Directeur Onze opdrachtgevers zijn specialisten op hun eigen vakgebied en vragen om een leverancier die met hun meedenkt en de vaktaal spreekt. Zij zijn regelmatig blij verrast met de oplossingen

Nadere informatie

Plug and Play in de machinebouw. Zelf configurerende machines

Plug and Play in de machinebouw. Zelf configurerende machines Plug and Play in de machinebouw Zelf configurerende machines Kort voorstellen IMS ontwikkelt hightech productielijnen 80 professionals Productielijnen voor hoog volume samengestelde producten Uniek, schaalbaar

Nadere informatie

Vijeo Citect. Kies voor Schneider Electric en houd optimale grip op uw producties. Een uitgebreid pakket: Vijeo plus HMI/SCADA

Vijeo Citect. Kies voor Schneider Electric en houd optimale grip op uw producties. Een uitgebreid pakket: Vijeo plus HMI/SCADA Vijeo Citect Kies voor Schneider Electric en houd optimale grip op uw producties Optimale communicatie dankzij de zorgvuldig gekozen koppelingen met apparatuur van Schneider Electric is dit de ideale partner

Nadere informatie

Technologie die werkt en vooruitgaat. ZF-Duodrive: de hydrostatische aandrijving

Technologie die werkt en vooruitgaat. ZF-Duodrive: de hydrostatische aandrijving Technologie die werkt en vooruitgaat. ZF-Duodrive: de hydrostatische aandrijving Tegenwoordig worden vrachtwagens niet enkel gebruikt om van A naar B te rijden, maar ook om werkzaamheden op lage snelheid

Nadere informatie

Onze visie op uw vraag? tsb - bescom bv Postadres Bezoekadres tsb - bescom bv

Onze visie op uw vraag? tsb - bescom bv Postadres Bezoekadres tsb - bescom bv tsb - bescom bv Beweging tsb-bescom realiseert the best move voor u. Oftewel: voor het zo slim mogelijk auto matiseren van bewegingen. Om dit te bereiken, leveren we alle apparatuur op het gebied van sensoren,

Nadere informatie

BASISTRAINING SERVICE & ONDERHOUD

BASISTRAINING SERVICE & ONDERHOUD BASISTRAINING SERVICE & ONDERHOUD Zowel de lucht- als de grondgebonden warmtepompen zijn meer en meer in opkomst. Nathan verzorgt daarom praktische trainingen voor servicemonteurs en -technici van installatiebedrijven

Nadere informatie

Applicatie industriële ovenbouw

Applicatie industriële ovenbouw Hartelijk welkom Applicatie industriële ovenbouw Het meet-, regel- en automatiseringssysteem JUMO mtron T Spreker: Dirk Kop Applicatie industriële ovenbouw Eisen in de industriële ovenbouw Exacte registratie

Nadere informatie

1 Hydraulische systemen 9 1.1 Hydraulische overbrengingen 10 1.2 Kracht, snelheid en vermogen 15 1.3 Afsluiting 18

1 Hydraulische systemen 9 1.1 Hydraulische overbrengingen 10 1.2 Kracht, snelheid en vermogen 15 1.3 Afsluiting 18 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Hydraulische systemen 9 1.1 Hydraulische overbrengingen 10 1.2 Kracht, snelheid en vermogen 15 1.3 Afsluiting 18 2 Hydraulische onderdelen 19 2.1 Oliereservoir 19 2.2 Pompen

Nadere informatie

WEINIG SYSTEM PLUS. Alles uit de WEINIG hand: Van tekening tot profielfabricage

WEINIG SYSTEM PLUS. Alles uit de WEINIG hand: Van tekening tot profielfabricage WEINIG SYSTEM PLUS Alles uit de WEINIG hand: Van tekening tot profielfabricage 1 Alles uit de WEINIG hand: Het totaalsysteem voor profielfabricage WEINIG is de leidende technologie-aanbieder voor de massiefhout

Nadere informatie

24/7 Support & advies

24/7 Support & advies Danfoss Drives Service Verhoog uw productie rendement en vermijd stilstand van uw installatie Het Danfoss Drives Team staat ter beschikking voor het oplossen van al uw automatiseringsprojecten 24/7 Support

Nadere informatie

Nieuw: controllers van Syel Europe

Nieuw: controllers van Syel Europe INDUSTRIËLE ELEKTRONICA Nieuw: controllers van Syel Europe De compacte controller die intelligent én voordelig is. voor seriebouw en klantspecifieke toepassingen voor complexe berekeningen én eenvoudige

Nadere informatie

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Helder &Wijzer Mijn opdrachten In een kort, blended programma In het kort Voor wie docenten/trainers die blended opdrachten willen leren ontwerpen en ontwikkelen

Nadere informatie

Conventionele versus elektronische besturing

Conventionele versus elektronische besturing Bosch Rexroth Experience Day Conventionele versus elektronische besturing Thomas Van Mossevelde 1 Bosch Rexroth Experience Day Overzicht 1. BODAS systeem: inleiding 2. Praktische voorstelling BODAS tools

Nadere informatie

Van component tot vision project

Van component tot vision project Techniek gaat prima samen. Van component tot vision project Al meer dan tien jaar is Data Vision de grootste distributeur van vision componenten in de Benelux met kantoren in Nederland en België. Data

Nadere informatie

Programmeren in Excel 2016 met VBA

Programmeren in Excel 2016 met VBA Programmeren in Excel 2016 met VBA Kosten: 995,- excl. BTW per deelnemer Duur: 3 dagen Max Deelnemers: 10 Programmeren in Excel 2016 met VBA is een praktijkgerichte driedaagse training. Je maakt kennis

Nadere informatie

het TECHNIEK COLLEGE

het TECHNIEK COLLEGE Het Techniek College is een opleider voor vakgerichte technische opleidingen, waaronder werktuigbouwkunde, elektrotechniek, procestechniek, installatietechniek, infratechniek en automatisering. Daarnaast

Nadere informatie

Word 2016 VBA Cursus Leer programmeren in Word

Word 2016 VBA Cursus Leer programmeren in Word Word 2016 VBA Cursus Leer programmeren in Word Kosten: 750,- excl. BTW per deelnemer Duur: 2 dagen Max Deelnemers: 8 VBA Cursus - Programmeren in Word 2016 Tijdens deze praktijkgerichte 2-daagse training

Nadere informatie

COMPUTEROPERATOR. 580 Lt. Kwalitatief onderwijs voor volwassenen in Aalst. TANERA

COMPUTEROPERATOR. 580 Lt. Kwalitatief onderwijs voor volwassenen in Aalst. TANERA TANERA Kwalitatief onderwijs voor volwassenen in Aalst. COMPUTEROPERATOR 580 Lt NETWERKTECHNICUS Computerbesturingssystemen 1 (60 LT) Deze module verzorgt het aanbrengen van de basiscompetenties voor

Nadere informatie

Workshop Programma 2019

Workshop Programma 2019 Workshop Programma 2019 Informeren, opleiden en bijscholen bij de specialisten op het gebied van PLC gebaseerde besturingstechniek Wat bieden onze workshops van SBC? Door onze 28 jaar lange ervaring met

Nadere informatie

DIAGNOSE MET DE EXPERTS

DIAGNOSE MET DE EXPERTS DIAGNOSE DE EXPERTS Een complete service met geavanceerde technologie en expert, merkspecifieke technische ondersteuning EXPERT SERVICE AUTOLOGIC De automotive wereld verandert. De snelle voortgang van

Nadere informatie

IN-LINE pompen MET HOOG RENDEMENT

IN-LINE pompen MET HOOG RENDEMENT IN-LINE pompen MET HOOG RENDEMENT grundfos IN-LINE POMPEN TP, TPD, TPE, TPED MET DE TP/TPE BIEDT GRUNDFOS EEN UITGEBREIDE SERIE INLINE POMPEN MET HOOG RENDEMENT Een grote diversiteit aan toepassingen Gebruik

Nadere informatie

Danfoss VLT Trainingen. www.danfoss.nl/vlt

Danfoss VLT Trainingen. www.danfoss.nl/vlt Danfoss VLT Trainingen www.danfoss.nl/vlt Danfoss VLT Trainingen Sinds Danfoss in 1968 als eerste ter wereld op de markt kwam met een in serie geproduceerde elektronische frequentieregelaar, heeft Danfoss

Nadere informatie

ANIMO TRAINING- & OPLEIDINGSPROGRAMMA

ANIMO TRAINING- & OPLEIDINGSPROGRAMMA ANIMO TRAINING- & OPLEIDINGSPROGRAMMA 1 2 Technische en commerciële producttrainingen Dit programma is door Animo opgezet om u als dealer van Animo B.V. te ondersteunen door middel van praktijkgerichte

Nadere informatie

Brevini. Power Transmission. Fluid Power

Brevini. Power Transmission. Fluid Power krachtige beweging Brevini Power Transmission Fluid Power Brevini Power Transmission en Brevini Fluid Power zijn onderdelen van de Italiaanse Brevini Group. In Alphen aan den Rijn staan de vestigingen

Nadere informatie

Kracht door samenwerking. VDL Steelweld

Kracht door samenwerking. VDL Steelweld Kracht door samenwerking VDL Steelweld VDL Steelweld VDL Steelweld staat op het gebied van productieautomatisering bekend als de innovatieve systeemintegrator. Wij hebben deze reputatie gedurende de afgelopen

Nadere informatie

EXPERTISE VOOR DE AUTOMOTIVE SECTOR

EXPERTISE VOOR DE AUTOMOTIVE SECTOR 34608 (11/08) The Berner Group Berner GmbH Bernerstraße 6 D-74653 Künzelsau Berner Produkten b.v. Vogelzankweg 175 NL-6374 AC Landgraaf Berner Belgien NV/SA Bernerstraat 1 B-3620 Lanaken EXPERTISE VOOR

Nadere informatie

Stichting Innovatief Onderwijs Nederland

Stichting Innovatief Onderwijs Nederland Stichting Innovatief Onderwijs Nederland ONTZORGT SCHOLEN OP ICT De ION QuickScan heeft als primair doel om scholen voor te bereiden op digitalisering van het onderwijs binnen. U kunt direct met de resultaten

Nadere informatie

www.motrac.be Uw logistieke oplossing binnen handbereik!

www.motrac.be Uw logistieke oplossing binnen handbereik! www.motrac.be Uw logistieke oplossing binnen handbereik! Er kunnen veel redenen zijn om uw interne logistiek eens nader te bekijken. Optimalisatie van uw bestaande magazijn, nieuwbouw of juist uitbreiding.

Nadere informatie

Dag van de Trainer. Gaat online leren ten koste van verbinding?

Dag van de Trainer. Gaat online leren ten koste van verbinding? Dag van de Trainer Gaat online leren ten koste van verbinding? Marion Reijerink 10 jaar ABN AMRO Trainer sinds 2005 Online trainer sinds 2010 Opleidingen in VS Nu: directeur atsync Trainer van het jaar

Nadere informatie

Werkbank voor mechanische aandrijvingen

Werkbank voor mechanische aandrijvingen Werkbank voor mechanische aandrijvingen 1 Waar gebruikt men mechanische aandrijvingen? Daar waar mechanische elementen nodig zijn om kracht over te dragen 2 Enkele voorbeelden van mechanische aandrijvingen

Nadere informatie

Koning & Hartman maakt het verschil

Koning & Hartman maakt het verschil Koning & Hartman maakt het verschil KH Smart Manufacturing KH Smart Manufacturing Smart Made Simple Smart Made Simple Nieuwe technologieën volgen elkaar steeds sneller op en leiden tot nieuwe concepten,

Nadere informatie

Machinebeheer op afstand. Efficiënt. Wereldwijd. Intuïtief

Machinebeheer op afstand. Efficiënt. Wereldwijd. Intuïtief NL Machinebeheer op afstand Efficiënt Wereldwijd Intuïtief Beheer en programmeer uw machines op afstand Het is voor u van groot belang dat machines en systemen altijd binnen handbereik zijn, waar dan ook

Nadere informatie

Van beeldscherm tot output

Van beeldscherm tot output Van beeldscherm tot output Uw grafische specialist en partner Grafinex ondersteunt de grafimedia industrie met een breed spectrum aan diensten en producten. Met deskundig advies en oplossingen op maat.

Nadere informatie

15% Modulair traject Technisch Operator. korting *

15% Modulair traject Technisch Operator. korting * Modulair traject Technisch Operator 15% korting * 1 Onderhoudsmechanica - Basis 2 Pneumatica 3 Onderhoudselektriciteit - Basis 4 Machineveiligheid en Kwaliteitsvol Werken I 5 Onderhoudsmechanica - Gevorderd

Nadere informatie

SMA Micro-Omvormer Systeem Sunny Boy 240 - Sunny Multigate

SMA Micro-Omvormer Systeem Sunny Boy 240 - Sunny Multigate SMA Micro-Omvormer Systeem Sunny Boy 240 - Sunny Multigate Agenda 1 Product Portfolio 2 Sunny Boy 240 / Sunny Multigate en toepassingen 3 Waarom kiezen voor SMA? 4 Installatie micro-omvormer systeem 5

Nadere informatie

Gefascineerd door elektronica, gedreven door uw uitdaging

Gefascineerd door elektronica, gedreven door uw uitdaging Gefascineerd door elektronica, gedreven door uw uitdaging Altijd de goede verbinding! Kwaliteit, snelheid en flexibiliteit: uw wensen zijn ons uitgangspunt EPR Technopower is gespecialiseerd in de Engineering,

Nadere informatie

local Benelux Brussel - Stein - Boxtel - Zwijndrecht - Haarlem - Rijssen - Drachten

local Benelux Brussel - Stein - Boxtel - Zwijndrecht - Haarlem - Rijssen - Drachten 01 2012 local Benelux Engineering & Onderhoudsdagen 20 maart t/m 4 april 2012 Brussel - Stein - Boxtel - Zwijndrecht - Haarlem - Rijssen - Drachten INTRODUCTIE 2 drive & control local Engineering & Onderhoudsdagen

Nadere informatie

Configureerbare industriële PC's met Core-i7-processor Maximale performance bij gering energieverbruik

Configureerbare industriële PC's met Core-i7-processor Maximale performance bij gering energieverbruik Configureerbare industriële PC's met Core-i7-processor Maximale performance bij gering energieverbruik Door Harm Geurink, Productmanager Control & Industry Solutions bij Phoenix Contact, Nederland hgeurink@phoenixcontact.nl

Nadere informatie

EPLAN Data Portal Een boost voor uw omzet

EPLAN Data Portal Een boost voor uw omzet EPLAN Data Portal Een boost voor uw omzet Over ons EPLAN Software & Service ontwikkelt engineeringsoftware en adviseert bedrijven hoe zij hun engineeringprocessen kunnen optimaliseren. Klanten profiteren

Nadere informatie

Samen creëren en innoveren

Samen creëren en innoveren Samen creëren en innoveren 2 www.mcabv.nl MCA linear motion robotics Wat in 1993 begon met elektromotoren en frequentieregelaars is nu uitgegroeid tot een gepassioneerd specialist in industriële automatisering

Nadere informatie

Een leven lang leren

Een leven lang leren Een leven lang leren Ton Knegt Project Manager IA Rijnmond Consult BV Inhoud. Introductie. Opleiding Meet & Regeltechniek. Opdoen van kennis en ervaring. Verschillen in kennis behoefte. Kennis van senior

Nadere informatie

Vakkundig flexibel betrouwbaar De service-reus onder de bedrijfsinrichters

Vakkundig flexibel betrouwbaar De service-reus onder de bedrijfsinrichters Vakkundig flexibel betrouwbaar De service-reus onder de bedrijfsinrichters Italy gaerner hoofdkantoor in Duisburg, Duitsland Belgium 30.000 PRODUCTEN France Switzerland Netherlands Germany 200.000 KLANTEN

Nadere informatie

Praesideo Digitaal Public Address- en ontruimingssysteem Zorg dat elke boodschap overkomt, onder alle omstandigheden

Praesideo Digitaal Public Address- en ontruimingssysteem Zorg dat elke boodschap overkomt, onder alle omstandigheden Praesideo Digitaal Public Address- en ontruimingssysteem Zorg dat elke boodschap overkomt, onder alle omstandigheden 2 Praesideo Public Address- en ontruimingssystemen van Bosch Informeer en bescherm uw

Nadere informatie

Inhoud Auteurs IV Woord vooraf V

Inhoud Auteurs IV Woord vooraf V VII Inhoud Auteurs IV Woord vooraf V 1 Inleiding tot de automatiseringstechniek 13 1.1 Inleiding 13 1.2 Digitale en analoge automatisering 15 1.3 Uitvoerorganen 17 1.3.1 Hydraulische uitvoerorganen 17

Nadere informatie

zien wat er gebeurt beschermen wat kostbaar is p r o f e s s i o nele videobewaking

zien wat er gebeurt beschermen wat kostbaar is p r o f e s s i o nele videobewaking Echt zien wat er gebeurt beschermen wat kostbaar is p r o f e s s i o nele videobewaking Professionele videobewaking Opnamen die ook achteraf perfect bruikbaar zijn OfficeEye is een compleet en hoogwaardig

Nadere informatie

Academy. ATAG verwarming BVBA Leo Baekelandstraat 3 2950 Kapellen T: 03/641.64.40 E: info@atagverwarming.be W: www.atagverwarming.

Academy. ATAG verwarming BVBA Leo Baekelandstraat 3 2950 Kapellen T: 03/641.64.40 E: info@atagverwarming.be W: www.atagverwarming. Academy ATAG verwarming BVBA Leo Baekelandstraat 3 2950 Kapellen T: 03/641.64.40 E: info@atagverwarming.be W: www.atagverwarming.be 1. Voorwoord ATAG Verwarming dankt haar succes aan de doorgedreven trainingsprogramma

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding PC technicus

Voltijdse dagopleiding PC technicus Voltijdse dagopleiding PC technicus Kies je voor een opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen, dan kan je rekenen op een professionele opleiding die steeds vertrekt vanuit de praktijk. Je krijgt les van

Nadere informatie

Een oplaadpunt voor elektrische voertuigen in uw labo

Een oplaadpunt voor elektrische voertuigen in uw labo Een oplaadpunt voor elektrische voertuigen in uw labo 1 Oplaadpunten voor elektrische voertuigen, zijn onze techniekers er klaar voor? Tegen 2020 moeten er in Vlaanderen 7400 oplaadpunten of 3700 laadpalen

Nadere informatie

zorgeloos werken in de cloud

zorgeloos werken in de cloud metacom cloud functionele mogelijkheden zorgeloos werken in de cloud vanmeijel.nl bouwen kan simpeler Metacom is één van de meest bedrijfskritische applicaties binnen uw organisatie. De beschikbaarheid,

Nadere informatie

Programmeren in Access met VBA

Programmeren in Access met VBA Programmeren in Access met VBA Kosten: 750,- excl. BTW per deelnemer Duur: 2 dagen Max Deelnemers: 8 U leert tijdens deze training alle concepten van de programmeertaal VBA (Visual Basic for Applications)

Nadere informatie

Cocon. Speer IT. Speer IT. Alles wat u wilt weten over uw glasvezelnetwerk. Cocon in het kort: glass fiber registration systems

Cocon. Speer IT. Speer IT. Alles wat u wilt weten over uw glasvezelnetwerk. Cocon in het kort: glass fiber registration systems Cocon in het kort: speciaal ontwikkeld voor glasvezel, helder overzicht netwerk, snel iedere gewenste informatie, automatische routering en budgettering, werken in heden en toekomst, projectmatig werken,

Nadere informatie

Elektrotechniek voor mobiele systemen (Voertuigen en machines)

Elektrotechniek voor mobiele systemen (Voertuigen en machines) Elektrotechniek voor mobiele systemen (Voertuigen en machines) 1. Inhoud Inleiding 1. Natuurkundige begrippen. Stroom. Spanning. Weerstand. Vermogen. 2. Geleiders en isolatoren. 3. De stroomkring. Opbouw

Nadere informatie