Preek over 1 Samuël 3 (H. Doop Mart Aalbers) Gemeente van Christus, gasten,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Preek over 1 Samuël 3 (H. Doop Mart Aalbers) Gemeente van Christus, gasten,"

Transcriptie

1 Preek over 1 Samuël 3 (H. Doop Mart Aalbers) Gemeente van Christus, gasten, We gaan het vanmorgen hebben over een heel bekend verhaal uit de Bijbel. Je kunt het vinden in bijna elke kinderbijbel, mede daardoor hoort het verhaal thuis in het rijtje van Noach, Babel en Daniël in de leeuwenkuil. De geschiedenis van de jonge Samuël die tot drie keer toe geroepen wordt niet door Eli maar door God spreekt tot de verbeelding. Bij kinderen, maar ook bij grote mensen. Bij kinderen, doordat ze zich kunnen identificeren met een nog jonge Samuël die slaapt en steeds wakker wordt (herkenbaar, voor veel kinderen en helaas ook voor veel ouders) en ook vanwege de herhaling. Denk ook maar aan Kiekeboe, Tiktak en de Teletubbies. Herhaling vinden kinderen prachtig, daar smullen ze van. En doordat deze geschiedenis bij kinderen zo populair is, is het een van de verhalen die ook later, als we wat ouder zijn, goed blijft hangen. Het is gewoon een goed verhaal. Een goed verhaal over iemand die bij het opgroeien Gods stem leert verstaan. Heel speciaal. Heel persoonlijk. Het is bovendien een ervaring waar je naar op zoek kunt zijn. Dat zou ik ook wel willen Als je er ook zo tegenaan kijkt dan is wat ik vanmorgen ga doen misschien niet zo leuk; Ik ga vertellen dat Samuel helemaal niet zo klein meer was. In het Hebreeuws staat dat hij een na a r was. Dat betekent: jonge man. David was een jongeman toen hij vocht met Goliath. Maar ook zijn grote broers waren in die tijd jonge mannen. En ik ga ook vertellen dat wát Samuël uiteindelijk hoort, niets met hem persoonlijk te maken heeft. Geen boodschap voor hem alleen.

2 Verpest ik hiermee een mooie doopdienst? Ik hoop van niet. Als we dit overbekende verhaal goed lezen dan wordt het hopelijk weer opnieuw populair. En dan niet vanwege de romantiek van slaapfeestjes en jonge kinderen, of het verlangen naar een bijzondere ervaring, maar omdat je er een beter beeld van God door krijgt. Ik kan de boodschap van vanochtend kort zo samenvatten: [DIA 1]: God spreekt: Hij doet wat Hij zegt. We doen even een paar stapjes terug om te kijken waar we ook al weer waren gebleven. In hoofdstuk twee ontmoetten we Hofni en Pinechas twee corrupte priesters. Ik heb ik de preek toen een voorlopige balans opgemaakt van de situatie in de tijd van Eli [DIA 2]: - Iedereen deed wat goed was in zijn eigen ogen (Rechters 21:25); - Zelfs de priesters dachten alleen maar aan zichzelf; - Het huis van Eli verdwijnt. Dat was het oordeel van God over priesters die tussen mensen en God in waren gaan staan en zo 1) mensen beroofden van hun contact met God en 2) God beroofden van de eer die Hem toekwam. Gevolg was, zo lezen we in hoofdstuk 3, dat [DIA 3] er in de tijd van Eli zelden woorden van God klonken. En dat er geen visioenen doorbraken. Het woord van God kan zich in de tijd van Eli niet verspreiden. Mensen zien God niet meer omdat Hij niet meer spreekt. Wat denken jullie, zou dat komen omdat God zo stil was geworden, of omdat er geen mensen meer waren die Gods woorden wilden doorvertellen?

3 Ik denk het laatste. God werd niet meer gehoord omdat de priesters van die tijd (die het contact met God mogelijk maakten) niet betrouwbaar waren. Ze hadden het voor de mensen onmogelijk gemaakt om God te ontmoeten. Denk aan die vork: Zij dachten alleen aan zichzelf. Het was een donkere tijd. Dat wordt subtiel duidelijk gemaakt door de blindheid van Eli. En de lamp in de tempel. Bijna uitgedoofd. Een van de taken van de priesters was het brandend houden van de lamp bij de ark. Het kan dus betekenen: het was bijna ochtend. Maar het is ook symbolisch voor de tijd waarin Samuël opgroeit. Het was een tijd van godsverduistering. Ook onze tijd is in veel opzichten er een van godsverduistering. En daar moeten we niet in de eerste plaats ongelovige mensen op aankijken. Het is vooral een waarschuwing voor de kerk. Komt dit misschien omdat wij nieuwtestamentisch priestervolk - mensen ook het zicht op God ontnemen? Ik zou het ook zo kunnen zeggen [DIA 4]: wanneer het in de kerk niet meer over God gaat dan heeft de wereld een probleem. Dan breekt er een tijd aan van godsverduistering. waarin Gods Woord en visioenen zeldzaam worden. Laten we dus niet blijven steken bij anderen. Maar, ook niet bij onszelf. Want wat is dé boodschap van 1 Samuël 3? Niet dat mensen slecht zijn. Ja, toch wel. maar dat is niks nieuws. Dat hebben we vorige week al gezien. Mensen veranderen niet. Laten wij niet denken dat wij beter zijn dan Elkana, Peninna of Eli. Dé boodschap van 1 Samuël 3, die ik vanmorgen weer verkondig is dit: DAT GOD NIET VERANDERD IS. Dat God zichzelf bekend maakt. Slechte mensen maakten het onmogelijk om God te horen, te zien, te ontmoeten. Maar God liet het dáár niet bij zitten. Hij kwam, op eigen initiatief. Hij doorbrak de stilte. Onverwacht, onverdiend. God blijft altijd een relatie zoeken met mensen. Waarom? Dat is een goeie vraag.

4 Omdat Hij trouw is [DIA 5 - titel]. Zo is God vanuit hemzelf. Je zou kunnen zeggen: Hij kan niet anders. God is niet veranderd. Hij is trouw. Betrouwbaar. Dat betekent ook [DIA 5.1]: Hij oordeelt. Hij kan het niet verdragen als mensen ervoor zorgen dat andere mensen God niet meer zien zoals Hij is. Dan doet God niet zo (door de vingers kijken). Dat deed Hij niet in de tijd van Hofni en Pinechas en dat doet Hij ook niet nu. Dat is dus een waarschuwing voor de kerk, want de kerk is God visitekaartje voor de wereld. God oordeelt dus. Dat is ook het verhaal van 1 Samuël 3. Hét nieuws van 1 Samuël 3 is dat God trouw is. Daar zitten twee kanten aan. Hij oordeelt én [DIA 5.2] Hij zoekt contact. Die twee zijn één, die horen bij elkaar. Door te oordelen ruimt God op wat tussen ons en Hem in is komen te staan. Gods oordelen zijn altijd liefde: Gods oordeel is nooit: ik maak er een einde aan. Het is altijd ook: ik maak een nieuw begin. God gaat altijd verder. Daarvan is de godslamp ook een teken: er zijn altijd lichtpuntjes. Want God is een God die contact zoekt, die een relatie wil. Met Mart, met jou en jou. [DIA 6 LEEG SCHERM] Let ook even op Samuël. Hij heeft nog geen kennis van God, staat er. Ondanks het feit dat hij is opgegroeid in de tabernakel. Ondanks het feit dat hij zijn werk doet in de tent van God. Eli moet eraan te pas komen: zijn laatste priesterwoorden maken Samuël duidelijk dat het God is die hem roept. Misschien ga je al jaren naar de kerk. Ben je zelf gedoopt. Misschien heb je al honderden kinderen zien gedoopt worden. Kennis van God krijg je alleen als God zichzelf openbaart. Als Hij het Woord neemt. Het is niet eens in de eerste plaats een kwestie van bekering. Ik las ergens dat Samuël God niet herkende omdat hij zich nog moest bekeren. Maar dat is hier niet het geval.

5 God zelf moet eraan te pas komen. Kennis over God moet je gegeven worden. Steeds weer opnieuw. Dat is het werk van de Heilige Geest. Wat God doet, dat verzin je niet zelf. Wie God is, dat bedenkt geen mens. Daarom moeten wij bidden om de H. Geest. Jullie ook, voor Mart. God spreekt dus weer. Samuël ziet God ook staan: al sprekend leert God zich kennen. Kun je Hem zien. Zou je misschien kunnen zeggen. Hij maakt een nieuw begin met Samuël. Of misschien nog beter gezegd: een nieuw begin met mensen met Mart, met jou en mij via Samuël. En let dan eens op wat God zegt tegen Samuël. Oordeel. Geen persoonlijke boodschap. Samuël krijgt niet iets te horen over hem persoonlijk. Hij krijgt nog niet eens iets nieuws te horen. Wat God hem vertelt is een bevestiging van wat de godsman in hoofdstuk 2 Eli al had voorzegd. Eigenlijk zegt God alleen dit [DIA 7]: IK ZAL DOEN WAT IK GEZEGD HEB (vers 12). Is dat een teleurstelling? Weg romantisch kinderverhaal? Is het balen, dat Samuël niets persoonlijks te horen krijgt? Dat God alleen, en dan ook nog eens voor de tweede keer, oordeel aankondigt? Ik denk van niet. Het is juist bevrijdend! God maakt zich weer bekend! Zo is God. Hij is trouw. God zoekt contact. De hele bijbel is één grote contactadvertentie. Trouwe God zoekt mensen. Hij wil een relatie. Met Samuël en via hem met andere mensen. Ook met Mart. En met jou. Misschien zit je hier in de kerk en denk je: God, waar is Hij? Ik merk er zo weinig van. Als ik om me heen kijk zie ik mensen die vooral hun eigen gang gaan. Misschien ervaar je godsverduistering ook in jezelf: het meest teleurstellende: als je eerlijk naar jezelf kijkt, dat je dan niets van God ontdekt.

6 Luister dan naar God. Hij maakt zich bekend. Hoe? Door de dienst van mensen. Wanneer? Nu. God komt naar je toe. Aan Hem ligt het niet. Hij verbreekt nooit het contact. En dit is zijn boodschap: IK ZAL DOEN WAT IK GEZEGD HEB. Daar zullen de oren van tuiten. Dit zegt God: Ik ben trouw, betrouwbaar. Kijk niet naar mensen. Kijk niet naar jezelf. Maar kijk naar Mij! Ik ben te vertrouwen. Ik maak een einde aan je godverlatenheid. Ik oordeel het kwaad dat tussen jou en Mij instaat. Ik wil jouw God zijn. Dat beloof Ik. En als Ik iets beloof, dan kun je daar van op aan. Ik maak een nieuw begin. Met Mart. Met zijn ouders. Met iedereen die gelooft dat God doet wat Hij zegt [DIA 8 LEEG SCHERM] Samuël blijft liggen zonder te slapen tot de ochtend. Zijn oren suizen nog na. Dan staat hij op met een bezwaard hart. Hij opent de deuren van het heiligdom. Het hoort bij zijn werk als priesterknecht. Maar het is ook symbolisch: God maakt zich weer bekend. Er komt weer licht, ruimte voor Gods volk. Je kunt weer naar binnen. (kosterwerk is het mooiste dat er is!) De rollen zijn omgedraaid. Samuël verricht hier tempeldienst. En Eli moet zijn knecht vragen wat God heeft gezegd. Eli berust in zijn rol als hulp-priester. Zijn nakomelingen zullen later werken als knechtjes in de tempel in Jeruzalem. Hij is de HEER. Zegt Eli, Laat hij doen wat hij het beste vindt. Is het gelovige aanvaarding of fatalisme, het tegenovergestelde van berouw. God weet het alleen. Tot slot. Vers 19 tot 21 is, als je het vervolg van het bijbelboek bekijkt, eigenlijk een merkwaardig slot [DIA 9]: citaat. ///// De verzen 19 tot 21 vormen een voorlopige afsluiting van het verhaal tot en met 1 Samuel 3. Deze drie verzen vormen samen ook een vergezicht. Een uitkijkje. In de komende hoofdstukken lezen we niets van Samuël. Hij verschijnt pas weer in hoofdstuk 7 op het toneel.

7 Wanneer kwam iedereen tot de erkenning dat Samuël door de HEER als profeet was aangewezen? Ongetwijfeld niet meteen na de gebeurtenissen in de vroege ochtend van hoofdstuk 3. Eerst volgen drie hoofdstukken zonder Samuël met nieuwe dieptepunten: de ark wordt buitgemaakt. Eli en zijn zonen sterven. Gods oordeel wordt werkelijkheid. Maar intussen staat Samuël klaar. God heeft iemand geroepen die mensen in contact brengt met Hem. [DIA 10 LEEG SCHERM] Wat er ook gebeurt in de hoofdstukken 4 tot 6, Een nieuwe middelaar staat klaar: Samuël. Er komen oorlogen. De ark van God wordt zelfs veroverd. Is God verdwenen? Waar is God, als je om je heen kijkt? Let dan op het slot van hoofdstuk 3. Aan God zal het niet liggen. [DIA 11] God zorgt altijd voor een middelaar. Iemand, die mensen weer in contact brengt met God. Daarvan zijn we straks getuige. Als Mart gedoopt wordt. Misschien kijk je om je heen en lijkt het leven een chaos. Zie je God niet. Ook niet in jezelf. Misschien denk je: Samuël, dat is lang geleden. Als dat zo is vraag ik je: heb je Gód dan niet leren kennen? Aan God ligt het niet! God zorgt altijd voor een middelaar. Toen, maar ook nu. Iemand, die mensen weer in contact brengt met God. Denk aan Jezus die in de hemel voor ons pleit. [DIA 12] Kijk maar naar Jezus Christus. In Hem wordt Gods belofte zichtbaar: [DIA 13] Hij doet wat Hij zegt. Hij staat al klaar. Klaar om door iedereen erkend te worden als Heer. Iedereen, van Dan in het noorden tot Berseba in het zuiden. Van Groningen tot Maastricht. Van Ijsland tot Australië. [DIA 14 LEEG SCHERM] Daarmee heb ik dacht ik geen doopdienst verpest. Nee, onthoud deze boodschap maar: Wat God zegt, dat doet Hij. Hij vervuld al zijn beloften. Want Hij is geen mens zoals wij. Hij is God. [amen]

Preek over 1 Sam. 2:12-36 (Hoofddorp, 11 oktober 2009) Gemeente van Christus, gasten,

Preek over 1 Sam. 2:12-36 (Hoofddorp, 11 oktober 2009) Gemeente van Christus, gasten, Preek over 1 Sam. 2:12-36 (Hoofddorp, 11 oktober 2009) Gemeente van Christus, gasten, Van harte welkom in de wereld van Chofni en Pinechas. Misschien ben je nog nooit, of een tijd niet meer in de kerk

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert SAMUËL, DIENAAR VAN GOD

Bijbel voor Kinderen presenteert SAMUËL, DIENAAR VAN GOD Bijbel voor Kinderen presenteert SAMUËL, DIENAAR VAN GOD Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Samen groeien in Christus. (1) Dat is het thema voor dit seizoen. Het is een thema waar heel

Samen groeien in Christus. (1) Dat is het thema voor dit seizoen. Het is een thema waar heel Lezen: 1 Sam. 3 Tekst: idem Zingen: Ps. 139,1.8 Gz.156 ( s morgens na de wet) Ld.329,1.3 (na de schriftlezing) Ld.316,3.5 (na de preek) Gz.179a (middagdienst) Ps. 63,2 Samen groeien in Christus. (1) Dat

Nadere informatie

Orde van dienst voor zondag 11 december 2016 In de Witte kerk 3 e Advent waarin Evi-Sophie Jane en Owen Enric Haitink gedoopt worden.

Orde van dienst voor zondag 11 december 2016 In de Witte kerk 3 e Advent waarin Evi-Sophie Jane en Owen Enric Haitink gedoopt worden. Orde van dienst voor zondag 11 december 2016 In de Witte kerk 3 e Advent waarin Evi-Sophie Jane en Owen Enric Haitink gedoopt worden. Voorganger: ds. Corien Veenhuizen Organist: Els Dijkerman 1 Toenadering

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Wat schrijft de Bijbel over de levenshouding en het gedrag van de zonen van de hogepriester Eli?

Wat schrijft de Bijbel over de levenshouding en het gedrag van de zonen van de hogepriester Eli? De zonen van Eli en Samuel geroepen. Wat schrijft de Bijbel over de levenshouding en het gedrag van de zonen van de hogepriester Eli? 1 Samuel 2:12 12 De zonen van Eli echter waren verdorven mannen; zij

Nadere informatie

SAMUËL, DIENAAR VAN GOD

SAMUËL, DIENAAR VAN GOD Bijbel voor Kinderen presenteert SAMUËL, DIENAAR VAN GOD Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

DAG 1: Bidden elke dag Lees Mattheüs 7:7-11 Je bidt elke dag. Je vader en moeder (als je die mag hebben) hebben je dat al geleerd toen je klein was. Maar wat is bidden eigenlijk? Bidden is praten met God.

Nadere informatie

Gemeente van Christus, gasten,

Gemeente van Christus, gasten, Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Uw koninkrijk kome. Dat zijn maar een paar woorden. Simpel, zou je zeggen. Ook het antwoord van de catechismus is maar kort. Maar eigenlijk is er iets geks aan de

Nadere informatie

Zondag 12 januari - de doop van Jezus

Zondag 12 januari - de doop van Jezus Zondag 12 januari - de doop van Jezus Zoals Nederland een waterland is, zou je kunnen zeggen dat de Bijbel een waterboek is. Het begint al in Genesis 1: Gods Geest zweefde over het water. Er lijkt al water

Nadere informatie

SAMUËL, DIENAAR VAN GOD

SAMUËL, DIENAAR VAN GOD Online Bijbel voor kinderen presenteert SAMUËL, DIENAAR VAN GOD Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig uit

Nadere informatie

Met Samuel op stap. Kris Van Strydonck, PAG Hechtel

Met Samuel op stap. Kris Van Strydonck, PAG Hechtel Met Samuel op stap Kris Van Strydonck, PAG Hechtel In Hechtel heeft men vanuit de PAG het initiatief genomen om spiritualiteits- of gespreksavonden te organiseren voor de leerkrachten. Met de Samuel als

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl. Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente,

Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl. Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente, Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente, Er wordt vandaag gedoopt de naam van een mensenkind wordt verbonden met die van God. In onze

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Een nieuw jaarthema? Ja en nee Vorig jaar: het beeld van de weg en zien waar het vuur brandt.

Een nieuw jaarthema? Ja en nee Vorig jaar: het beeld van de weg en zien waar het vuur brandt. Een nieuw jaarthema? Ja en nee Vorig jaar: het beeld van de weg en zien waar het vuur brandt. Dit jaar: verder op deze weg, om gelovige spiritualiteit een plaats te geven in onze school. Meer dan ooit

Nadere informatie

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE.

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE. 1 Inleiding Als het erg druk wordt op straat, moet je het verkeer gaan regelen. In de jonge gemeente in de havenstad Korinte was het druk in de samenkomsten: er waren mensen die vol van de Geest allemaal

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Tekst: 1 Samuël 13 Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben?

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 1 1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 2 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben? En ik weet

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Preek 2 Timotheüs 1:6 6 januari 2019

Preek 2 Timotheüs 1:6 6 januari 2019 Preek Gemeente van Christus, Het is altijd een indrukwekkend iets. Het moment waarop iemand neerknielt en de handen opgelegd worden. Veel stelt het niet voor, zou je misschien zeggen. En toch is het tegendeel

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Goed Nieuws Wat zie Je? Navertelling Lucas 24,35-48 Goed Nieuws! Toen de twee leerlingen

Nadere informatie

Jezus blijft altijd bij ons

Jezus blijft altijd bij ons Eerste Communieproject 46 Jezus blijft altijd bij ons Jezus staat op uit het graf Jezus is dood. In les 7 heb je gezien dat Jezus wordt vermoord. De vrienden van Jezus zijn bedroefd. Ze leggen Hem in een

Nadere informatie

Preek Genesis 28: december 2015

Preek Genesis 28: december 2015 Preek Gemeente van Christus, En jullie als doopouders in het bijzonder, Wat zal jullie bij blijven van deze doopdienst? Wat staat jullie nog voor de geest over pakweg twintig of dertig jaar? Deze preek?

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Zondag 24 november 2013 * 10e zondag van de herfst * preek Maleachi 3, 19-24 = 4, 1-6 / Lucas 21, 5-19 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, In de ideale wereld zou het mogelijk zijn, dat

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden Preek Gemeente van Christus, Het is een vreemde vraag, die de discipelen stellen: Heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders? Ze zien iemand aan de kant van de weg zitten. Iemand die al vanaf zijn geboorte

Nadere informatie

Handelingen 19:1-12 & 28: maart 2018 Vrijmoedig door de Geest

Handelingen 19:1-12 & 28: maart 2018 Vrijmoedig door de Geest Preek Gemeente van Christus, Welke bril heb je op? Dat is de vraag waar het vanmorgen over gaat. Met welke ogen kijk je zelf naar deze wereld, naar de mensen om je heen? En wat geef je je kinderen daarin

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

Handelingen 25:23-26:8 & 26:19:32 4 maart 2018 Vrijmoedig in gesprek

Handelingen 25:23-26:8 & 26:19:32 4 maart 2018 Vrijmoedig in gesprek Preek Gemeente van Christus, We hebben er in het Nederlands een uitdrukking voor. Met een mond vol tanden staan. Ken je dat gevoel? Dat kan je op de gekste momenten gebeuren natuurlijk. Iemand maakt een

Nadere informatie

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 1 Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 2 3 4 5 6 Keruchma zingt voor ons: Aan uw voeten Heer Welzalig de man 7 8 Bijbellezing: Lucas 2 : 40 50 De 12-jarige Jezus in de tempel

Nadere informatie

Marcus 11,1-11 Gejuich of een afknapper?

Marcus 11,1-11 Gejuich of een afknapper? Marcus 11,1-11 Gejuich of een afknapper? Palmpasen Doop Annemarije van Dijk Liturgie 5 april: Palmpasen Welkom + mededelingen Voorzang: - Hosanna in de hoge (Opw.298)- Wees stil voor het aangezicht van

Nadere informatie

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 was de Levend evangelie Gemeente bezig met het onderwerp 40 DAGEN GEBED. Om gemeente breed

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

19 november uur HJ Room orgel: Geert Burgler schriftlezing: Pieter Hooghuis

19 november uur HJ Room orgel: Geert Burgler schriftlezing: Pieter Hooghuis 19 november 17.00 uur HJ Room orgel: Geert Burgler schriftlezing: Pieter Hooghuis Votum Vrede/zegengroet Zingen: GK gezang 145: 1, 3, 4 (Heer, onze God, hoe heerlijk is uw naam) Viering HA Formulier 5

Nadere informatie

Preek 1 Samuël 4. Gemeente van Jezus Christus, gasten en luisteraars,

Preek 1 Samuël 4. Gemeente van Jezus Christus, gasten en luisteraars, Preek 1 Samuël 4 Gemeente van Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik wil beginnen met een verhaal. Het is het verhaal dat verteld wordt door een kind. Het verhaal van Waardeloos. Nee, niet een waardeloos

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, We zijn begonnen aan een bijbelboek dat niet makkelijk is, dat was ook de ervaring van sommigen vorige week, toen ik heb uitgelegd over die schijnapostelen,

Nadere informatie

Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM

Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 is de Levend Evangelie Gemeente gemeentebreed bezig met het onderwerp GEBED. Op verzoek

Nadere informatie

Preek over 1 Samuël 8 (leiderschap) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Preek over 1 Samuël 8 (leiderschap) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek over 1 Samuël 8 (leiderschap) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Het gaat vanochtend in de kerk over leiders en leiderschap. En ik kan eigenlijk nauwelijks een thema bedenken dat niet

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen

Welkom in de Hoeksteen Welkom in de Hoeksteen Startzondag 2016: Werken met kringen In deze dienst vieren we het Heilig Avondmaal Voorganger: ds. Sieds de Jong Lezen : Handelingen 2 : 43-47 Openbaring 3 : 13-22 Gezang 119 : 1,

Nadere informatie

Terug naar de Essentie

Terug naar de Essentie 40-dagendagboek Terug naar de Essentie De gemeente als beweging van de Geest Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest Themaoverzicht Groep 1 1. In het begin 2. Noach 3. God belooft 4. Abraham 5. Isaak 6. Jakob en Esau 7. Jakob 8. Jozef 9. Dromen 10. Jozef de onderkoning 11. Mozes 12. Mozes naar de farao 13. God straft

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP DE DOOP

VOORBEREIDING OP DE DOOP DOOR HET WATER HEEN Door het water heen is een waardevol geschenk aan doopouders en biedt een goede voorbereiding op de doopdienst. Bernard & Eline van Vreeswijk De doop van je kind is altijd een bijzondere

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels

De Dordtse Leerregels De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 2 Artikel 6 t/m 9 Werkboek 6 Dordtse Leerregels hoofdstuk 2 artikel 6 t/m 9 Boven artikel 6 t/m 9 schrijven we : ongeloof en geloof Over ongeloof en geloof is veel te leren.

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012

Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012 Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012 ter afsluiting van het project Kerk, School en Gezin 2012 in de Grote- of Andreaskerk te Hattem Hervormde gemeente Hattem - wijkgemeente

Nadere informatie

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben.

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben. Lezingen: Genesis 28 Jacob te Betel Lucas 24: 13-35 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wij zijn mensen na Pasen. Niet alleen sinds een week, maar ons hele leven al. Hoe gaat het met u, nu het Pasen

Nadere informatie

Zondag 21 januari 2018 Het Kruispunt, Voorschoten. Muziek

Zondag 21 januari 2018 Het Kruispunt, Voorschoten. Muziek Zondag 21 januari 2018 Het Kruispunt, Voorschoten Muziek Welkom en mededelingen Zingen: Lied (Psalm) 63 vers 1. Bemoediging: voorganger : Onze hulp is in de naam van de EEUWIGE, allen : die hemel en aarde

Nadere informatie

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Ex. 1 e lezing Ex. 34: 27-35 Antwoordpsalm 27: 4 2 e lezing Lucas 9: 28-36 Gemeente

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 22 (08-06)

De Bijbel Open 2013 22 (08-06) 1 De Bijbel Open 2013 22 (08-06) Vanmorgen bespreken we een vraag van een luisteraar over de geschiedenis van de Emmausgangers uit Lukas 24. Het gaat om wat twee volgelingen van Jezus meemaakten, toen

Nadere informatie

Lieve mensen, gemeente van de Opgestane Heer

Lieve mensen, gemeente van de Opgestane Heer Overdenking zondag 27 maart 2016, 1 e Paasdag, in de Terskflierkerk Lezing Lucas 24:13-33 Door Ds. A.J.Wouda Lieve mensen, gemeente van de Opgestane Heer Hebben jullie de Passion gezien, donderdag? Is

Nadere informatie

Prachtig en het is inderdaad reden om God zeer te prijzen. Wat is God in heel veel dingen ongelofelijk goed en genadig!

Prachtig en het is inderdaad reden om God zeer te prijzen. Wat is God in heel veel dingen ongelofelijk goed en genadig! God leidt, maar hoe? Preek over zondag 10 (Ik geloof Gods voorzienigheid) [dia 1] Als je ziek bent gebruik je een thermometer om te kijken of je koorts hebt. Lig je in het ziekenhuis, dan hoort het meestal

Nadere informatie

Gemeente van de Heer Jezus Christus,

Gemeente van de Heer Jezus Christus, Gemeente van de Heer Jezus Christus, Marcus vertelt ons vandaag opnieuw een verhaal, een verhaal wat hij al eerder heeft verteld. Voor de luisteraar lijkt het verhaal als twee druppels water op dat van

Nadere informatie

Viering Heilig Avondmaal -lezen formulier, 2e deel -brood en wijn door de rijen -zingen GK 125 'Alles in allen'

Viering Heilig Avondmaal -lezen formulier, 2e deel -brood en wijn door de rijen -zingen GK 125 'Alles in allen' Liturgie preek ochtenddienst over Psalm 46,1-3 -GKv Loppersum-Westeremden, 08-12-2013, viering HA -2e advent Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot de Here Oproep om de Here te aanbidden, Stil

Nadere informatie

In deze dienst worden gedoopt: Guus Nelis Dirk den Hartog en Valentijn Kristian van Engelen

In deze dienst worden gedoopt: Guus Nelis Dirk den Hartog en Valentijn Kristian van Engelen Liturgie voor zondag 3 september 2017 Johanneskerk Leersum In deze dienst worden gedoopt: Guus Nelis Dirk den Hartog en Valentijn Kristian van Engelen Voorganger: ds. Evelyn Noltus Organist: Ton Blom Lector:

Nadere informatie

In ieder geval 5 keer dus. Dat woordje amen is dus eigenlijk best heel belangrijk. In de preek ga ik uitleggen waarom.

In ieder geval 5 keer dus. Dat woordje amen is dus eigenlijk best heel belangrijk. In de preek ga ik uitleggen waarom. Gemeente van Christus, gasten, Ik begin met een vraag. Wie weet er wat amen betekent? En in welke taal? Amen is een Hebreeuws woord. En als je niet weet wat het betekent, weet je het na afloop van de preek.

Nadere informatie

Gemeente van de Heer,

Gemeente van de Heer, Tekst voor de prediking is Ezechiël 1:10 Hun gezichten leken van voren op het gezicht van een mens en van rechts op de muil van een leeuw, van links op de kop van een stier en van achteren op de bek van

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1)

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de doop Bij de doop word je in water ondergedompeld of ermee besprenkeld.

Nadere informatie

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? 9 2. Hoe kun je de Bijbel lezen? 13 3. Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 4. 21 dagen bijbellezen 21 5. Belangrijke mensen in de Bijbel 47 6. Waar

Nadere informatie

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop)

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Gemeente van Jezus Christus, gasten, Vandaag zijn we getuigen geweest van de bediening van de Heilige Doop aan de kleine Linde Veenstra.

Nadere informatie

Waarom een Zondagboek?

Waarom een Zondagboek? Waarom een Zondagboek? Voor jou Op zondag ga je naar de kerk. Misschien vind je dat wel heel gewoon. Dat doen we toch altijd? Maar eigenlijk is het heel bijzonder. Want in de kerk luisteren we naar de

Nadere informatie

Bijbellezen en Stille tijd

Bijbellezen en Stille tijd Bijbellezen en Stille tijd OPENING TOEL I C HTING R E S U LTATEN E N Q U Ê TE KOR TE P R E S E N TATIE OV E R B I J B E L L E Z E N E N S TIL L E TIJD Z E L F A A N D E S L AG! Opening Gebed Bijbellezen

Nadere informatie

Lukas 2,8-20 - De hemel gaat open - hoe reageer je?

Lukas 2,8-20 - De hemel gaat open - hoe reageer je? Lukas 2,8-20 - De hemel gaat open - hoe reageer je? Eerste kerstdag Liturgie Voorzang: LB 138,1.3.4 (Komt allen tezamen) Voorzang: EL 103,1.2.4 (In Bethlehems stal) Voorzang: drie verzen (Heerlijk klonk

Nadere informatie

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod?

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Zondag 35 Zondag 35 gaat over het tweede gebod. Lees de tekst van Zondag 35. Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Antw : Dat wij God in generlei wijze afbeelden en op geen andere wijze vereren,

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, we mogen vandaag weer met elkaar het Heilig Avondmaal vieren waardoor de Here ons geloof in Hem wil versterken.

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

En die duif met een olijftakje staat in een nog veel oudere traditie: die van de Bijbel.

En die duif met een olijftakje staat in een nog veel oudere traditie: die van de Bijbel. 1 e Pinksterdag 9 juni 2019 - Gods Geest zoekt een plaats Lezingen: Genesis 8 : 6 12 Handelingen 2 : 1 11 Het schijnt terug te gaan op een oud gebruik... In de Middeleeuwen moet het op veel plaatsen de

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Gemeente van Christus, Op de foto zie je een lachende man. Zwart wit. Lang geleden. Lange regenjas. Stropdas.

Nadere informatie

Woord vooraf. I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan

Woord vooraf. I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan Woord vooraf I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan de allereerste woorden uit de Bijbel. In het begin, a, maakte God de aarde. Maar wie a zegt, moet ook b zeggen. En dat doet

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vorige week, op de eerste zondag van advent, zijn we begonnen met de lezingen uit het evangelie van Lukas. En ik heb toen gezegd dat het bij Lukas gaat

Nadere informatie

Gemeente van Christus,

Gemeente van Christus, Dan. 7,1-14; Mat.26,57-68 Witte donderdag 17 april 2014 Viering van het HA Ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Iedereen droomt elke nacht. Maar lang niet elke droom weet je nog als je wakker wordt. En

Nadere informatie

Wij hebben lief omdat Hij ons eerst heeft liefgehad (1 Johannes 4:19 - NBG51)

Wij hebben lief omdat Hij ons eerst heeft liefgehad (1 Johannes 4:19 - NBG51) Preek door de week+ Zondag 18 juni 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: De liefde van weleer Bijbel: Openbaring 2:1-7 (NBV) Schrijf aan de engel van de gemeente in Efeze: 'Dit zegt Hij die de zeven sterren

Nadere informatie

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 STUDIONLINE DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 Mattheüs 4:12-25 Vooraf We zijn aangekomen in het Nieuwe Testament. De Israëlieten die uit de ballingschap teruggekomen waren in het land Kanaän hebben met veel

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek over Galaten 4:21-5:1 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Wie van jullie heeft er wel eens stamboomonderzoek gedaan in de familie? In onze familie heeft iemand dat wel eens

Nadere informatie

Waar gaat het boek Jesaja over?

Waar gaat het boek Jesaja over? nleiding op het boek Jesaja. Waar gaat het boek Jesaja over? Dit hoofdstuk is de inleiding op het hele boek. Het beschrijft de rechtszaak van de HEERE tegen Juda. De rechtszaak maakt de noodzaak van het

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Preek op het feest van de Besnijdenis en Naamgeving van de Heer Nieuwjaarsdag Anno Domini 2019

Preek op het feest van de Besnijdenis en Naamgeving van de Heer Nieuwjaarsdag Anno Domini 2019 1 Preek op het feest van de Besnijdenis en Naamgeving van de Heer Nieuwjaarsdag Anno Domini 2019 Toen ik vanmorgen de gordijnen opende had ik een wat eigenaardig gevoel: de wereld daarbuiten was zo rustig,

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen

3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen 3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen over jezelf. Nee, jullie moeten bescheiden zijn, en een ander belangrijker vinden dan jezelf. 4 Denk niet alleen aan jezelf, maar zorg

Nadere informatie

Alles wat je in het OT leest, heeft iets met Jezus Christus te maken. En daarom iets met jou.

Alles wat je in het OT leest, heeft iets met Jezus Christus te maken. En daarom iets met jou. Deze preek staat in het kader vanhet catecheseblok. Alle catechisanten zijn bezig met een module over de Bijbel, ieder op eigen niveau. Vandaag een preek ter ondersteuning daarvan, maar ook om in de hele

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 2 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN RICHTEREN 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G RICHTEREN 2 Richteren 2 geeft eigenlijk een korte samenvatting van de inhoud van het boek. Het

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden

Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden Bij Marcus 1 - de doop van Jezus Ik weet niet hoe goed u al de zondagsbrief hebt gelezen. Maar wellicht is u opgevallen dat er helemaal bovenin staat dat

Nadere informatie

Daniël 1 Leven met overtuiging 13 oktober 2013 Heilige boontjes

Daniël 1 Leven met overtuiging 13 oktober 2013 Heilige boontjes Preek Gemeente van Christus,, dat is het thema voor deze dienst. En ik weet niet of jullie als doopouders daar wel zo blij mee zijn. Want die uitdrukking klinkt bepaald niet positief in onze taal. Wat

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie