MEERJARENPERSPECTIEF GRONDEXPLOITATIES 2014 GEMEENTE BEVERWIJK.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MEERJARENPERSPECTIEF GRONDEXPLOITATIES 2014 GEMEENTE BEVERWIJK."

Transcriptie

1 MEERJARENPERSPECTIEF GRONDEXPLOITATIES 2014 GEMEENTE BEVERWIJK. registratienummer INT Gemeente Beverwijk Afdeling Ruimte

2 Inhoudsopgave: Voorwoord Inleiding Projecten, Meerjarenperspectief P&C cyclus Doel en status van het MJP De grondexploitatie Onderdelen grondexploitatie Totale kosten en opbrengsten Boekwaarde Fasering en indexering Rentekosten Resultaat grondexploitatie: eindwaarde en contante waarde Invloedssfeer grondexploitatie Relatie grondexploitatie en project Relatie grondexploitatie en begroting Nadere toelichting projecten en grondexploitaties Stationsgebied BOS Stand van zaken Grondexploitatie Wijkerbaan Stand van zaken Grondexploitatie Binnenduin Stand van zaken Grondexploitatie Weerstandsvermogen Resultaat gezamenlijke grondexploitaties Risico s Ratio weerstandsvermogen Bestemmingsreserve grondexploitaties Bijlagen...18

3 Voorwoord Voor u ligt de Meerjarenperspectief Grondexploitaties 2014 (MJP 2014). De actieve grondexploitaties zijn geactualiseerd. Op basis hiervan worden projecten behorende bij de grondexploitaties financieel verantwoord en wordt getoetst of de beschikbare financiële middelen voldoende zijn om financiële projectrisico s te kunnen opvangen.

4 1. Inleiding 1.1 Projecten, Meerjarenperspectief P&C cyclus In de gemeente Beverwijk zijn diverse projecten actief die tot doel hebben een gewenste ruimtelijke ontwikkeling te realiseren. Voor de projecten Binnenduin, Wijkerbaan en het Bijgestelde Ontwikkelingskader Stationsgebied (BOS) zijn grondexploitaties actief. Deze drie grondexploitaties zijn onderdeel van het meerjarenperspectief grondexploitaties (MJP). Een grondexploitatie is een raamwerk van de verwachte kosten en opbrengsten voortvloeiend uit de realisatie van een ruimtelijk ontwikkelingsplan en vormen dus de financiële begroting van deze projecten. Het verschil tussen de opbrengsten en kosten in de grondexploitatie bepaalt het resultaat (tekort of overschot). Conform het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) zijn de grondexploitaties onderdeel van de gemeentelijke begroting. Het is dus wenselijk en noodzakelijk dat het MJP onderdeel is van de P&C cyclus (zie ook INT : Voortgangsrapportage Grote Projecten). De P&C cyclus van Beverwijk is schematisch alsvolgt ingedeeld: Rapportage Projecten (december / januari) Jaarstukken (mei) Rapportage Projecten (juni) Programma Begroting/ MJP (oktober / november) Bij de rapportage projecten in december en juni worden de ruimtelijke projecten vooral inhoudelijk toegelicht en verantwoord. Bij de jaarrekening in mei en het MJP in oktober worden de grondexploitaties van deze projecten financieel toegelicht en verantwoord. Op deze manier wordt de raad meerdere keren per jaar geïnformeerd over de ruimtelijke projecten en bijbehorende financiën en krijgt hiermee de mogelijkheid deze projecten te kunnen (bij)sturen. 1.2 Doel en status van het MJP Het resultaat van de gezamenlijke grondexploitaties is onderdeel van de gemeentelijke begroting. Het MJP informeert de raad dus naast de stand van de grondexploitaties afzonderlijk ook over de effecten van het resultaat van de gezamenlijke grondexploitaties op de begroting. Het effect van de grondexploitaties op de begroting bestaat uit 2 hoofdonderdelen: 1. Voor grondexploitaties met een verwacht tekort moet een voorziening worden genomen. 2. Om eventuele financiële tegenvallers in het toekomstige resultaat van de gezamenlijke grondexploitaties zo goed mogelijk op te kunnen vangen moet de bestemmingsreserve grondexploitaties voldoende hoog zijn.

5 Beide onderdelen komen tot uitdrukking in bedragen die in de begroting worden gereserveerd. De hoogte van deze bedragen kan jaarlijks wijzigen. Conform de P&C-cyclus worden de grondexploitaties twee maal per jaar geactualiseerd. Bij de jaarrekening wordt de hoogte van de voorziening en bestemmingsreserve vastgesteld. Bij vaststelling van het MJP worden deze bedragen, indien noodzakelijk of wenselijk, aangepast en kunnen dan in de 2 e bestuursrapportage worden verwerkt.

6 2. De grondexploitatie 2.1 Onderdelen grondexploitatie Inzicht in de opbouw van grondexploitaties maakt het makkelijker om deze te begrijpen en uiteindelijk ook welke sturingsmogelijkheden er zijn. Hieronder wordt heel beknopt de belangrijkste onderdelen van de grondexploitatie aangehaald en welk effect deze onderdelen kan hebben op het resultaat van de grondexploitatie. De grondexploitatie ziet er alsvolgt uit: Totale kosten en opbrengsten De hoogte van de kosten en opbrengsten zijn de basis van iedere grondexploitatie en bepalen uiteraard voor het grootste deel het resultaat van een grondexploitatie. Lage kosten in combinatie met hoge opbrengsten zorgen voor een goed resultaat, maar hoge kosten met lage opbrengsten zorgen voor een slecht resultaat. De belangrijkste kosten in een grondexploitatie zijn: - Aankoop van gronden (verwervingen) - Civiele kosten (kosten bouw- en woonrijp maken) - Kosten projectmanagement, ruimtelijke procedures en voorbereiding+ toezicht van de civiele werken (Plankosten) - Rentekosten De belangrijkste opbrengsten in een grondexploitatie zijn: - Verkopen van grond (grondopbrengsten) - Bijdrage in de kosten door derden (subsidies of exploitatiebijdragen)

7 2.1.2 Boekwaarde De totale kosten zijn verdeeld in al gemaakte kosten en nog te maken kosten. Voor de opbrengsten geld hetzelfde. Zodra een grondexploitatie actief is worden er kosten gemaakt en/of zullen er opbrengsten zijn. Het verschil tussen beide vormt de boekwaarde die ieder jaar zal wijzigen. De hoogte van de boekwaarde bepaalt grotendeels de rentekosten in een grondexploitatie en bepaalt dus mede het resultaat. Een lagere boekwaarde betekent lagere rentekosten Fasering en indexering De nog te maken kosten en opbrengsten komen niet ineens, maar worden over meerdere jaren gemaakt. Dit komt in de grondexploitatie tot uitdrukking in de fasering. Door deze fasering zullen de kosten in de toekomst over het algemeen stijgen (inflatie). De opbrengsten daarentegen kunnen zowel stijgen als dalen (of gelijk blijven. De mate waarin stijging of daling optreedt wordt bepaald door de gehanteerde parameters (kostenindex en opbrengstenindex). Door stijging of daling van de kosten en opbrengsten zal het resultaat van de grondexploitatie in de toekomst dus anders zijn wanneer geen rekening hiermee wordt gehouden. Als de opbrengsten in de toekomst harder stijgen dan de kosten zal het resultaat verbeteren (bij gelijke fasering) Rentekosten Als er meer kosten zijn gemaakt dan opbrengsten gegenereerd is er sprake van een positieve boekwaarde. Dit is feitelijk een schuld waarover rente is verschuldigd. Deze rentekosten is een kostenpost in de grondexploitatie. Zodra de boekwaarde negatief is zijn er dus meer opbrengsten dan kosten geweest en zullen er renteopbrengsten zin de grondexploitatie zijn. De fasering van de nog te maken kosten en opbrengsten heeft ook effect op de rentekosten. Over het algemeen gaan de kosten voor de baten uit. De rentekosten nemen toe als de periode tussen de kosten en opbrengsten toeneemt. De combinatie van boekwaarde, fasering van te maken kosten, de kosten- / opbrengstenindex en het gehanteerde rentepercentage bepaalt de rentekosten. 2.2 Resultaat grondexploitatie: eindwaarde en contante waarde Hiervoor is aangegeven dat het resultaat van de grondexploitatie door diverse factoren wordt beïnvloed. Maar wat is het resultaat van een grondexploitatie eigenlijk? Duidelijk is dat een grondexploitatie meerdere jaren behelst en dat we in de toekomst proberen te kijken. De kosten en opbrengsten worden op huidige datum bepaald (geraamd / getaxeerd), maar er wordt uitgerekend wat aan het eind van de grondexploitatie (meestal eind van het project) het verschil is tussen de kosten en opbrengsten. Dit bedrag is de eindwaarde en is dus een toekomstverwachting. Als op het eind van het project meer kosten dan opbrengsten dan heeft de eindwaarde (EW) een voorzienbaar tekort of verlies. Zijn er meer opbrengsten dan kosten dan heeft de eindwaarde een voorzienbaar overschot of winst.

8 Maar voor de actuele begroting is het belangrijk om de eindwaarde te waarderen op huidig prijsniveau. Daarom wordt de eindwaarde teruggerekend naar huidig prijspeil. Dit is de netto contante waarde (NCW). Door de NCW kunnen de resultaten van de grondexploitaties met verschillen doorlooptijden met elkaar vergeleken worden. Zowel de eindwaarde als de netto contante waarde zijn bedragen die door dezelfde gegevens (bedragen, fasering en parameters) worden bepaald. Eindwaarden zijn onderling niet vergelijkbaar met elkaar omdat deze bedragen in verschillende jaren kunnen worden verwacht. Netto contante waarde zijn onderling wel vergelijkbaar.

9 3. Invloedssfeer grondexploitatie 3.1 Relatie grondexploitatie en project Bij de inleiding is aangegeven dat het MJP ingrediënten biedt om projecten te kunnen sturen. De wijze waarop en met welke gevolgen wordt hierna kort toegelicht. Ieder project heeft kaders waarop het project is gebaseerd. Kaders zijn bijvoorbeeld de omvang van een project, de te voeren grondpolitiek of de gewenste kwaliteit van de openbare ruimte. De grondexploitatie is gebaseerd op dezelfde kaders. Het project en de grondexploitatie zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vanuit de kaders van het project is dus de grondexploitatie te beïnvloeden ( sturen ). Hierbij wordt direct aangetekend dat niet alle kaders zomaar gewijzigd kunnen worden omdat deze worden bepaald externe factoren (bijvoorbeeld woningmarkt of subsidievoorwaarden). Andersom geldt hetzelfde. Door een grondexploitatie, al dan niet noodgedwongen, aan te passen (om bijvoorbeeld het resultaat te verbeteren) zullen de kaders van een project ook worden veranderd. Deze gewijzigde kaders zullen dan ook moeten worden doorgevoerd anders ontstaat er een hiaat tussen de uitvoering en de bijbehorende financiën. Er is dus een wederzijdse relatie tussen het project en de bijbehorende grondexploitatie. Soms is de inhoud van het project belangrijker dan het resultaat van de grondexploitatie, maar soms is het resultaat van de grondexploitatie belangrijker dan de inhoud (of onderdelen daarvan) van het project. 3.2 Relatie grondexploitatie en begroting Zoals aangegeven wordt aan de hand van het MJP de hoogte van de voorziening en de bestemmingsreserve grondexploitaties bepaald. Beide bedragen zijn opgenomen in de begroting, de hoogte is dus afhankelijk van het resultaat van de grondexploitaties. Grondexploitaties worden sterk beïnvloed door de markt. Het is dus mogelijk dat de exploitatieresultaten resulteren in hogere voorzieningen of hogere bestemmingsreserves. Er is dan een directe invloed op de begroting, want de gereserveerde bedragen hiervoor kunnen immers niet worden uitgegeven aan andere doelen.

10 4. Nadere toelichting projecten en grondexploitaties 4.1 Stationsgebied BOS Stand van zaken Sinds de kaders van het project Stationsgebied in 2011 zijn bijgesteld concentreert de grondexploitatie BOS zich voornamelijk op de locatie Ankies Hoeve en infrastructuur daaromheen. Medio 2013 heeft de gemeenteraad besloten de locatie vrij te geven voor andere bebouwingsmogelijkheden (INT ). Binnen dit besluit mag op de locatie ook woningbouw worden gerealiseerd. Het college heeft in juli 2014 (INT ) besloten een breed onderzoek te doen naar de wenselijke en mogelijke ontwikkelingen op de langere termijn in het hele stationsgebied (inclusief Ankies Hoeve). Hierdoor is de fasering van het project en de grondexploitatie BOS echter wel onzeker geworden. Inmiddels zijn, eerder dan gepland, de voorbereidingen op de infrastructurele aanpassingen opgestart (Velserweg/Vondellaan). De provincie heeft subsidie verleend voor ca. 90% van de kosten Grondexploitatie De subsidie voor de Velserweg/Vondellaan was bij het MJP 2013 nog niet voorzien en is dus een financiële meevaller. Het resultaat van de grondexploitatie krijgt hierdoor een positieve impuls. De in de grondexploitatie opgenomen grondopbrengst voor Ankies Hoeve was tot het MJP 2013 gebaseerd op het plan van Heliomare en ging uit van uitsluitend maatschappelijke bestemmingen. Doordat de raad heeft besloten ruimere en meer commerciële bouwmogelijkheden mogelijk te maken zal de grondwaarde hoger kunnen zijn. Echter: de resultaten van het onderzoek naar de langere termijn voor het stationsgebied zal eerst worden afgewacht om te concluderen of er ook daadwerkelijk hogere grondopbrengsten te verwachten zijn. In de grondexploitatie zijn de kosten en opbrengsten gerelateerd aan Ankies Hoeve vooralsnog ongewijzigd opgenomen. De werkzaamheden Velserweg/Vondellaan zijn als Design&Construct aanbesteed. Bij deze aanbestedingsvorm wordt het ontwerp en technisch uitwerken van de werkzaamheden, als onderdeel van de opdracht, door de aannemer gedaan. De verwachting is dat de totale kosten voor dit werk zullen afnemen. Bovenstaande aspecten zijn verwerkt in de grondexploitatie voor het MJP 2014 en leiden tot een verbetering van het exploitatieresultaat op netto contante waarde van ,- tot een verwacht tekort van ,-. Bij de jaarrekening 2013 is hiervoor een voorziening opgenomen. In onderstaande tabel zijn de verwachte totale kosten en opbrengsten per post aangegeven. In bijlage 1 is de integrale grondexploitatie aangegeven.

11 Tabel: totale kosten en opbrengsten verwacht tot eind project Verwacht tot eind project volgens MJP 2013 Verwacht tot eind project volgens MJP 2014 Verschil Verwervingen Sloop Bodemsanering Bouwrijp maken Woonrijp maken Infrastructuur / kunstwerken Plan-/proces-/projectmanagement VAT-kosten Dotaties / Fondsen Tijdelijk beheer Rente Totaal investering Grondopbrengsten Subsidies Exploitatiebijdrage beheersbudgetten Exploitatiebijdrage derden Tijdelijk beheer Algemene middelen Totaal opbrengsten Saldo (eindwaarde) (tekort) (tekort) Saldo (netto contante waarde) (tekort) (tekort)

12 4.2 Wijkerbaan Stand van zaken Het project Wijkerbaan nadert de laatste fase. De grondexploitatie loopt nog enkele jaren door tot 2017, maar de enige rol die de gemeente nog heeft is het verder woonrijp maken van het gebied. Voor al deze werkzaamheden is in 2012 opdracht gegeven (één bestek). Een deel hiervan is uitgevoerd, het resterende deel zal tot 2017 gefaseerd worden uitgevoerd. De fasering wordt afgestemd op de voortgang van de bouw van de woningen. WoonopMaat is leidend in dit project, de werkzaamheden van de gemeente worden hierop afgestemd. De opening van de parkeergarage (werk WoonopMaat) zal in 2014 plaatsvinden in plaats van Hierdoor zijn de werkzaamheden woonrijp maken in 2013 grotendeels uitgevoerd in plaats van in De totale kosten nemen daardoor niet toe, alleen de fasering van deze kosten is anders. Alle grondopbrengsten en exploitatiebijdragen zijn gerealiseerd. De nog te verwachten opbrengsten zijn uitsluitend gemeentelijke beheersgelden en ISVbijdrage van de provincie. De planning woonrijp maken is licht gewijzigd, de fasering van de hierbij horende kosten is in de grondexploitatie ook aangepast aan deze planning. Door Woonopmaat is aangegeven dat er mogelijk stagnatie in de planning kan ontstaan voor de laatste fase van het project. Hierover is overleg geweest met de gemeente, maar medio 2014 zal WoonopMaat aangeven of en hoeveel stagnatie er zal zijn. Vooralsnog is de grex gebaseerd op de huidige planning, dus zonder rekening te houden met eventuele stagnatie Grondexploitatie De grondexploitatie is in hoofdlijnen slechts marginaal veranderd. Wel wordt rekening gehouden met extra plankosten omdat het overleg met WoonopMaat over eventuele stagnatie extra tijd zal vergen. Bij het MJP 2013 was dit nog niet voorzien. Bovenstaande aspecten zijn verwerkt in de grondexploitatie voor het MJP Het resultaat is licht verbeterd tot een verwachte opbrengst op netto contante waarde van ,-. In onderstaande tabel zijn de verwachte totale kosten en opbrengsten per post aangegeven. In bijlage 2 is de integrale grondexploitatie aangegeven.

13 Tabel: totale kosten en opbrengsten verwacht tot eind project Verwacht tot eind project volgens MJP 2013 Verwacht tot eind project volgens MJP 2014 Verschil Verwervingen Sloop Bodemsanering Bouwrijp maken Woonrijp maken Infrastructuur / kunstwerken Plan-/proces-/projectmanagement VAT-kosten Dotaties / Fondsen Tijdelijk beheer Rente Totaal investering Grondopbrengsten Subsidies Exploitatiebijdrage beheersbudgetten Exploitatiebijdrage derden Tijdelijk beheer Algemene middelen Totaal opbrengsten Saldo (eindwaarde) (overschot) (overschot) Saldo (netto contante waarde) (overschot) (overschot)

14 4.3 Binnenduin Stand van zaken Door de gemeenteraad is het besluit genomen om het gehele project Westelijk Beverwijk uit te voeren. In 2007 is de grondexploitatie, gebaseerd op het gehele plangebied, voor het gehele project Westelijk Beverwijk (Binnenduin) vastgesteld door de Raad. Op basis van de historische grondeigendompositie binnen de projectgrenzen zijn de deelgebieden noord, midden en zuid te onderscheiden. Ieder deelgebied heeft een eigen "dynamiek" t.a.v. grondeigendom en ontwikkelpotentie. Deelgebied noord en zuid hebben veel (deels historisch) grondbezit, terwijl het middengebied relatief veel particulier grondbezit laat zien. Dit onderscheid is ook in het exploitatieplan opgenomen. In het noordelijk deelgebied zijn in 2013 de eerste gronden verkocht volgens het verkavelingplan en zijn de eerste woningen inmiddels klaar. Dat is wat later dan verwacht als gevolg van de economische situatie. Wel is ook de particuliere markt (ontwikkelaars/grondeigenaren in het gebied) in gesprek gegaan met de gemeente om te kunnen ontwikkelen. Dat heeft geresulteerd in een concreet bouwplan en aanpassing van de verkaveling voor het noordelijk veld. Het college heeft ingestemd met deze plannen (C ). Dit deel van het bestemmingsplan zal in 2014 zijn aangepast, zodat de realisatie in 2015 kan worden gestart. Een deel van het bouwrijp maken noordelijk veld is gestart en afgerond in In 2014 wordt het resterend deel bouwrijp gemaakt. Alle gronden zijn in 2014 klaar voor uitgifte en bebouwing van dit plan. Woonrijp maken zal (in fases) na realisatie woningbouw worden uitgevoerd. Meerdere grondeigenaren in het middengebied zijn recentelijk het gesprek aangegaan met de gemeente over nieuwbouwplannen. Dit geeft aan dat de markt weer aan ontwikkelen denkt, al is het in kleinere hoeveelheden. Planning De woningmarkt lijkt dus herstellende, maar neemt niet weg dat er behoorlijke stagnatie in de planning ontstaat. Uit de gesprekken met de marktpartijen is ook op te maken dat er mogelijk verdere (deel)aanpassingen van het bestemmingsplan nodig zullen zijn en er in deelprojecten zal worden ontwikkeld. Daarnaast sluit de binnen het bestemmingsplan mogelijke woningbouw in het middengebied veel beter aan op de huidige marktsituatie dan in het zuidelijk deelgebied. Volgens het exploitatieplan is huidige ontwikkeling in het middengebied niet mogelijk. Als vastgehouden wordt aan de huidige fasering zit het project op slot en dat is niet wenselijk. De planning zal fors veranderen, de doorlooptijd wordt langer en de fasering van de kosten en opbrengsten zal sterk veranderen. Zowel de grondexploitatie als het exploitatieplan is op dit punt aangepast. Grondbeleid Bij aanvang van het project is uitgegaan van een actieve grondpolitiek voor het hele project. In het middengebied zijn hiervoor grote investeringen voor het verwerven van grond nodig. Deze verwervingen brengen een groot financieel risico (rentekosten) voor de grondexploitatie met zich mee. Voor Binnenduin zal de gemeente terughoudend zijn in verwervingen en zoveel mogelijk een facilitair grondbeleid voeren.

15 4.3.2 Grondexploitatie Zoals aangegeven zijn de eerste woningen in het noordelijk veld gerealiseerd. De daarbij horende grondopbrengsten of exploitatiebijdragen zijn betaald en in de grondexploitatie verwerkt. Alle woningbouwgronden zijn bij het maken van het exploitatieplan in 2011 getaxeerd. Bij het MJP 2013 is al rekening gehouden met lagere grondopbrengsten ( afwaardering ) vanwege de slechte woningbouwmarkt. Ten behoeve van de herziening van het exploitatieplan en de grondexploitatie zijn de gronden opnieuw getaxeerd zodat rekening wordt gehouden met de meest actuele marktsituatie op het dieptepunt van de markt. Op basis van deze taxatie zijn ten opzichte van het MJP 2013 de verwachte totale grondopbrengsten verder afgenomen. De kosten bouw- en woonrijp maken zijn ook dit jaar geactualiseerd. Ten behoeve van de actualisatie van het exploitatieplan zijn de inbrengwaarden (= verwervingskosten in grondexploitatie) opnieuw gewaardeerd door externe deskundigen. Uit de gemaakte taxatie blijkt dat de verwervingskosten niet zijn gestegen. De grondexploitatie ziet er dus geheel anders uit. Aangezien de realisatie van het project naar verwachting in kleinere projecten zal geschieden en de doorlooptijd flink zal toenemen zullen zowel de plankosten als de kosten bouw- en woonrijp maken als de rentekosten toenemen. Door de omschakeling van actieve naar facilitaire grondpolitiek zullen de verwervingskosten lager worden, de grondopbrengsten lager maar de exploitatiebijdrage hoger. De actuele grondexploitatie heeft een voorzienbaar overschot van ,- op netto contante waarde. Dit is een verslechtering van ,- dan bij het MJP Tabel: totale kosten en opbrengsten verwacht tot eind project Verwacht tot eind project volgens MJP 2013 Verwacht tot eind project volgens MJP 2014 Verschil Boekwaarde start project Verwervingen Sloop Bodemsanering Bouwrijp maken Woonrijp maken Infrastructuur / kunstwerken Plan-/proces-/projectmanagement VAT-kosten Dotaties / Fondsen Tijdelijk beheer Rente Totaal investering Grondopbrengsten Subsidies Exploitatiebijdrage beheersbudgetten Exploitatiebijdrage derden Tijdelijk beheer Algemene middelen Totaal opbrengsten Saldo (eindwaarde) (overschot) (overschot) Saldo (netto contante waarde) (overschot) (overschot)

16 5. Weerstandsvermogen 5.1 Resultaat gezamenlijke grondexploitaties In de bijlagen zijn de integrale grondexploitaties opgenomen. Als de totalen van de grondexploitaties bij elkaar worden opgeteld ontstaat het volgende overzicht: BOS Wijkerbaan Binnenduin Totaal Kosten 12,03 8,21 25,17 45,41 Opbrengsten 4,73 10,38 29,24 44,35 Eindwaarde - 7,30 (tekort 2017) 2,17 (overschot 2017) 4,07 (overschot 2024) -1,04 (tekort ) Netto contante waarde -6,00 (tekort) 1,78 (overschot) 2,38 (overschot) -1,84 (tekort) Ten opzichte van het MJP 2013 is het gezamenlijk resultaat op netto contante waarde gedaald. In onderstaande grafiek is het verloop van de netto contante waarde over de afgelopen 5 jaar en het verwachte verloop van het gezamenlijke resultaat voor de komende jaren weergegeven. Uit de grafiek is af te leiden dat de daling minder is dan in de afgelopen jaren en zich voor de komende jaren zal stabiliseren. 8,00 6,00 7,16 6,73 5,32 4,00 2,00 0,00-2,00-4,00 3,67 2,34 2,74 2,38 2,50 2,62 2,76 2,89 1,93 1,93 1,74 1,78 1,87 1,96 2,06 2,16 1,15 1, ,16-1,84-1,93-2,03-2,13-2,24 Binnenduin Wijkerbaan BOS TOTAAL Binnenduin toekomst Wijkerbaan toekomst BOS toekomst Reeks8 Reeks9 TOTAAL toekomst -6,00-8,00-8,35-5,92-6,18-6,57-6,00-6,30-6,62-6,95-7,29-10, Risico s Iedere grondexploitatie kent een boekwaarde. Deze boekwaarde zal in de toekomst, afhankelijk van de nog te maken kosten en opbrengsten, toenemen of afnemen. Meestal neemt de boekwaarde eerst toe voordat deze weer afneemt (kosten komen voor de baten). Een toenemende (tussentijdse) boekwaarde vormt een financieel risico als hiervoor onvoldoende financiële middelen tegenover staan. Zoals in paragraaf is aangegeven hebben parameters (kosten- en opbrengstenindex en rente) en fasering effect op de grondexploitatie. Om het effect van de risico s hoger in te schatten wordt in de risicoberekening ook rekening gehouden met veranderende parameters.

17 De risicoberekeningen zijn uitgevoerd met een combinatie van hogere kosten, lagere opbrengsten en andere parameters (die het resultaat negatief beïnvloeden). Daarnaast wordt er rekening gehouden met denkbare scopewijzigingen (verandering van projectkaders) die een nadelige financiële invloed hebben op het projectresultaat. Hiervoor zijn berekening uitgevoerd om een indicatie van de omvang van de risico s te verkrijgen en deze te kunnen beoordelen. 5.3 Ratio weerstandsvermogen De grondexploitaties in het MJP zijn toekomstverwachtingen en zijn daarmee onzeker. De werkelijke resultaten van de grondexploitaties kunnen dus afwijken in zowel positieve als in negatieve zin. Om negatieve afwijkingen in de toekomst op te kunnen vangen moeten er financiële middelen beschikbaar blijven. De mate waarin deze middelen beschikbaar zijn noemen we weerstandsvermogen. In de Nota reserves en voorzieningen (raadsbesluit 2010/46056) is aangegeven dat de gemeente streeft naar voldoende weerstandsvermogen. Conform de nota dienen dan de beschikbare financiële middelen (= beschikbare weerstandscapaciteit) tussen de 100% - 140% van de financiële risico s (= benodigde weerstandscapaciteit) te bedragen. Het weerstandsvermogen wordt uitgedrukt in een verhouding (ratio). De ratio moet dus tussen de 1,0 1,4 zijn om als voldoende te worden gekwalificeerd. Ratio weerstandsvermogen = Beschikbare weerstandscapaciteit Benodigde weerstandscapaciteit De beschikbare weerstandscapaciteit bestaat uit het totaal van: - De bestemmingsreserve grondexploitaties, deze is bij de jaarrekening 2013 vastgesteld op 2,40 miljoen. - De verwachte overschotten van de grondexploitaties met een voorzienbaar overschot. Het maximaal berekende risico bedraagt 4,17 miljoen, waarbij het resultaat van de grondexploitaties met een voorzienbaar overschot afneemt tot 1,82 M (beide bedragen op netto contante waarde ). De ratio weerstandsvermogen bedraagt dan: Ratio weerstandsvermogen = 2,40 + 1,82 4,17 = 1,0 De ratio weerstandsvermogen is dus voldoende. 5.4 Bestemmingsreserve grondexploitaties De ratio weerstandsvermogen is voldoende, verhoging van de bestemmingsreserve grondexploitaties ( 2,40 M) is op basis van de Nota reserves en voorzieningen niet nodig. Sinds het MJP 2011 is de bestemmingreserve getoetst aan aanvullende criteria, ook voor het MJP 2014 wordt hieraan getoetst. Deze aanvullende criteria zijn:

18 1. De reserve dient een minimaal niveau van 1,0 miljoen te hebben. 2. Een percentage van 25% van het saldo is benodigd van de reeds gemaakte investeringen en opbrengsten (boekwaarde). 3. De reserve moet ten minste de te verwachten verhoging van de verliesvoorzieningen naar de eindwaarde afdekken. Volgens al deze criteria is de huidige bestemmingsreserve van 2,40 M voldoende. Aanpassing van de bestemmingsreserve is niet noodzakelijk.

19 Bijlagen Bijlage 1 : grondexploitatie BOS Bijlage 2 : grondexploitatie Wijkerbaan Bijlage 3 : grondexploitatie Binnenduin

Documentnummer : INT *Z041E41DEE5* MEERJARENPERSPECTIEF GRONDEXPLOITATIES 2017 GEMEENTE BEVERWIJK.

Documentnummer : INT *Z041E41DEE5* MEERJARENPERSPECTIEF GRONDEXPLOITATIES 2017 GEMEENTE BEVERWIJK. Documentnummer : INT-17-38319 *Z041E41DEE5* MEERJARENPERSPECTIEF GRONDEXPLOITATIES 2017 GEMEENTE BEVERWIJK. Inhoudsopgave: *Z041E41DEE5*... 1 Voorwoord... 1 1. Inleiding... 2 1.1 Meerjarenperspectief P&C

Nadere informatie

3. Welke argumenten zijn er voor de raad om het besluit te nemen? (Inhoudelijke uitleg, voor- en nadelen, financieel gevolg en risico s)

3. Welke argumenten zijn er voor de raad om het besluit te nemen? (Inhoudelijke uitleg, voor- en nadelen, financieel gevolg en risico s) Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Onderwerp Raadsvoorstel Vaststellen Tweede herziening 2018 van de grondexploitatie Klein Plaspoelpolder Portefeuillehouder Wethouder Van Eekelen Behandeld

Nadere informatie

Memo. Geachte raadsleden,

Memo. Geachte raadsleden, Memo aan : Gemeenteraad van : Wethouder C.G. van Weel-Niesten datum : 26 januari 2017 onderwerp : Beantwoording vragen mevr. Witte in Commissie19-1-2017 betreffende Meerjarenperspectief Grondexploitaties

Nadere informatie

OPENBAAR tussentijds Meerjaren Programma Grondzaken 2017

OPENBAAR tussentijds Meerjaren Programma Grondzaken 2017 OPENBAAR tussentijds Meerjaren Programma Grondzaken 2017 Vlaardingen, (peildatum 1 juli 2017) De Eilanden, fase 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 1 Planning en resultaten... 4 1.1 Planning... 4 1.2 Resultaten...

Nadere informatie

Grondexploitatie Beekweide 2018 Info-avond 4 april 2018

Grondexploitatie Beekweide 2018 Info-avond 4 april 2018 Info-avond 4 april 2018 Inhoud Grondexploitatie 2018: o Terugkijken: winstneming, investeringen en verkopen 2017 o Vooruitkijken: prognose woningbouwprogramma 2018 en verder Toekomstperspectief grondexploitatie

Nadere informatie

Bijlage 3: toelichting overige projecten op hoofdlijnen

Bijlage 3: toelichting overige projecten op hoofdlijnen Bijlage 3: toelichting overige projecten op hoofdlijnen Algemeen De grote grondexploitaties zijn toegelicht in de Toelichting bouwgrondexploitatie 2015. Voor de overige projecten schetsen we in deze bijlage

Nadere informatie

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Nee College 17 april 2018 Financieel. Juridisch Nee Agendacommissie Commissie Gemeenteraad

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Nee College 17 april 2018 Financieel. Juridisch Nee Agendacommissie Commissie Gemeenteraad Voorstel voor de gemeenteraad 1. ONDERWERP: Broekgraaf, grondexploitatie 2018 2. GEVRAAGDE BESLISSING: De raad van de gemeente Leerdam besluit: Vertrouwelijk Openbaar besluit Datum openbaar besluit Nee

Nadere informatie

Actualisatie globaal exploitatieplan Driessen

Actualisatie globaal exploitatieplan Driessen Actualisatie globaal exploitatieplan Driessen 2017 1 Inhoudsopgave Inleiding 1. Aanleiding voor de actualisatie van het globaal exploitatieplan 2. Plangebied en ruimtegebruik 3. Kosten exploitatiegebied

Nadere informatie

IB â fa. Oranjewijk, fase I. Grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting

IB â fa. Oranjewijk, fase I. Grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting IB 2016 00398 â fa Oranjewijk, fase I Grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting u Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE 2 1. INLEIDING 3 1.1 VAN HISTORIE NAAR DE HUIDIGE SITUATIE 3 2. UITGEEFBAAR GEBIED EN PROGNOSE

Nadere informatie

Beoogd effect: Het voldoende bouwrijpe grond beschikbaar hebben voor het vestigen van bedrijven en daarmee genereren van arbeidsplaatsen.

Beoogd effect: Het voldoende bouwrijpe grond beschikbaar hebben voor het vestigen van bedrijven en daarmee genereren van arbeidsplaatsen. Voorstel aan de raad Nummer: B11-15396 Portefeuille: Economie, Wonen, Cultuur & Dienstverlening Programma: 2.4 Sterke stad Programmaonderdeel: 2.4.1 Werken aan de basis Steller: M.R. Roeffel Afdeling:

Nadere informatie

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Nee College 21 april 2015 Financieel. Juridisch Nee Agendacommissie Commissie Gemeenteraad 18 mei 2015

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Nee College 21 april 2015 Financieel. Juridisch Nee Agendacommissie Commissie Gemeenteraad 18 mei 2015 *Z00BC712190* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/15-00261 Directeur : mevr. S. van Heeren Behandelend ambtenaar G. van den Dungen Zaaknummer Z.14-06536 Datum: 8 april 2015 Afdeling Bedrijfsvoering

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL ONTWERPBESLU. Registratienummer 1184020. Behandeld door: 17 maart 2015 A. Bergstra. Afdeling / Team: RO / ROP

RAADSVOORSTEL ONTWERPBESLU. Registratienummer 1184020. Behandeld door: 17 maart 2015 A. Bergstra. Afdeling / Team: RO / ROP RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLU Registratienummer 1184020 Datum: Behandeld door: 17 maart 2015 A. Bergstra Afdeling / Team: RO / ROP Onderwerp: Meerjaren Programma Grondexpoitaties (MPG) 2015 Samenvatting:

Nadere informatie

Oranjewijk, fase I I

Oranjewijk, fase I I u RK 2016.00400 Oranjewijk, fase I I Grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting t?. mm! i r- Wĩ: urn i Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE 2 1. INLEIDING 3 1.1 VAN HISTORIE NAAR DE HUIDIGE SITUATIE 3 2. UITGEEFBAAR

Nadere informatie

Toekomst Riegmeer: 3 e sessie werkgroep Raad 5 juli. 1. Inleiding

Toekomst Riegmeer: 3 e sessie werkgroep Raad 5 juli. 1. Inleiding Toekomst Riegmeer: 3 e sessie werkgroep Raad 5 juli 1. Inleiding Met een commissie vanuit de raad is de afgelopen maanden gekeken welke opties en scenario s denkbaar zijn als het gaat om de toekomst van

Nadere informatie

In hoofdstuk 12 van deze nota zijn de financiële kaders opgenomen voor de grondexploitaties.

In hoofdstuk 12 van deze nota zijn de financiële kaders opgenomen voor de grondexploitaties. Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van Onderwerp Programma : wethouder mw. W.J.F. van der Rijt-van der Kruis : financiële kaders grondexploitaties : Wonen Voorstelnummer : 16.30 Info bij afdelingshoofd

Nadere informatie

De herziene residuele grondwaarden zijn hieronder vetgedrukte aangegeven.

De herziene residuele grondwaarden zijn hieronder vetgedrukte aangegeven. Nummer : 12-10.2010 Onderwerp : Herziening exploitatieopzetten Korte inhoud : Herziening exploitatieopzetten Uithuizen, 27 mei 2010 AAN DE RAAD. Inleiding Jaarlijks dienen de exploitatieopzetten van de

Nadere informatie

4. Welke argumenten zijn er voor de raad om het besluit te nemen? (Inhoudelijke uitleg, voor- en nadelen, financieel gevolg en risico s)

4. Welke argumenten zijn er voor de raad om het besluit te nemen? (Inhoudelijke uitleg, voor- en nadelen, financieel gevolg en risico s) Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Onderwerp Raadsvoorstel Eerste herziening 2018 van de grondexploitatie Vlietvoorde Portefeuillehouder Wethouder Bremer Behandeld door JCM Georges 1. Gevraagd

Nadere informatie

Grondexploitatie Beekweide 2017

Grondexploitatie Beekweide 2017 Inhoud Ontwikkelingen Grondexploitatie 2017: o Terugkijken: investeringen en verkopen 2016 o Vooruitkijken: nieuwe regelgeving commissie BBV, prognose woningbouwprogramma 2017 en verder Toekomstperspectief

Nadere informatie

Grondexploitatie Boswonen Emmelhage. behorend bij herziening bestemmingsplan 2015

Grondexploitatie Boswonen Emmelhage. behorend bij herziening bestemmingsplan 2015 Grondexploitatie Boswonen Emmelhage behorend bij herziening bestemmingsplan 2015 Maart 2015 1 Inhoudsopgave Grondexploitatie Boswonen Emmelhage... 1 1. Samenvatting... 3 2. Analyse Ruimtegebruik... 4 3.

Nadere informatie

Exploitatieplan De Afhang

Exploitatieplan De Afhang Exploitatieplan De Afhang Herziening 2015 Op structurele onderdelen Toelichting en Regels 17 Datum: 2 april 2015 Eerste vaststelling exploitatieplan: 14 december 2010 Datum onherroepelijk: 19 oktober 2011

Nadere informatie

Argumenten 1.1 Wooninc. realiseert een gedifferentieerd aanbod van huurwoningen, waaronder een aantal met een maximale huursom van 450,- per maand.

Argumenten 1.1 Wooninc. realiseert een gedifferentieerd aanbod van huurwoningen, waaronder een aantal met een maximale huursom van 450,- per maand. Raadsvoorstel Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 21 februari 2017 Registratienummer: 2017/05 Agendapunt nummer: 7 Onderwerp Woningbouwproject Barcelona Voorstel 1. Een krediet beschikbaar

Nadere informatie

Exploitatieplan De Afhang

Exploitatieplan De Afhang Exploitatieplan De Afhang Herziening 2014 Op structurele onderdelen Toelichting en Regels 17 Datum: 1 april 2014 Eerste vaststelling exploitatieplan: 14 december 2010 Datum onherroepelijk: 19 oktober 2011

Nadere informatie

Onderwerp: Actualisatie grondexploitatie Piramide \ Schoolmeesterswoning

Onderwerp: Actualisatie grondexploitatie Piramide \ Schoolmeesterswoning Aan de gemeenteraad Onderwerp: Actualisatie grondexploitatie Piramide \ Schoolmeesterswoning 5 maart 2013 Gemeentestukken: 2013-248 1. Voorstel Wij stellen u voor: 1. de geactualiseerde grondexploitatie

Nadere informatie

Bijlage bij besluit eerste herziening exploitatieplan Vossenakker Noord

Bijlage bij besluit eerste herziening exploitatieplan Vossenakker Noord Bijlage bij besluit eerste herziening exploitatieplan Vossenakker Noord De hierna te nemen besluiten zijn voorzien van toelichtingen. De toelichtingen zijn cursief weergegeven. 1. Algemeen De structuur

Nadere informatie

Zeewijk, afronding. Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting

Zeewijk, afronding. Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting Zeewijk, afronding Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting Inhoudsopgave ft ZEEWIJK, AFRONDING 1 HERZIENING GRONDEXPLOITATIE, BESTUURLIJKE SAMENVATTING 1 INHOUDSOPGAVE 2 1. INLEIDING 3 1.1

Nadere informatie

Grondexploitatie Bedrijventerrein De Munt A

Grondexploitatie Bedrijventerrein De Munt A Grondexploitatie Bedrijventerrein De Munt A ... 1 Grondexploitatie Bedrijventerrein De Munt A... 1 1. Samenvatting...3 2. Analyse Ruimtegebruik...4 3. Bouwprogramma...5 4. Investeringen...6 5. Opbrengsten...8

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Afsluitend krediet woonrijpmaken Monacopad

Nota van B&W. Onderwerp Afsluitend krediet woonrijpmaken Monacopad Onderwerp Afsluitend krediet woonrijpmaken Monacopad Nota van B&W Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Mevr. I.M.C. Vlugt Telefoon 5113679 E-mail: i.vlugt@haarlem.nl SO/PM Reg.nr. 226228 Te kopiëren: A,B,C,D

Nadere informatie

Doel. Impuls aan de stad geven voor stedelijke vernieuwing

Doel. Impuls aan de stad geven voor stedelijke vernieuwing Grondexploitaties Doel Impuls aan de stad geven voor stedelijke vernieuwing Transformatieproces met als eindproduct : bouwrijpe grond voor woningen, kantoren of bedrijfsterreinen Vijf grote grexen: Wijnhavenkwartier

Nadere informatie

Nota reserves en voorzieningen

Nota reserves en voorzieningen Nota reserves en voorzieningen 2019 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 1 1. INLEIDING... 3 1.1 Waarom een nota reserves en voorzieningen?... 3 1.2 Inhoud van de nota... 3 2 Regelgeving en definities reserves

Nadere informatie

Kempisch Bedrijvenpark Tussentijdse rapportage 2013

Kempisch Bedrijvenpark Tussentijdse rapportage 2013 Algemeen Bestuur DD MM- Kempisch Bedrijvenpark Tussentijdse rapportage Pagina 1 van 10 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Wat heeft het gekost? 4 3 Risico s 7 4 Vaststellingsbesluit 10 Besluit: 10 Pagina 2 van 10

Nadere informatie

JRK. ŭ V. Zwolsehoek, fase 4. Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting

JRK. ŭ V. Zwolsehoek, fase 4. Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting 2016 07316 ŭ V JRK Zwolsehoek, fase 4 Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting i s INHOUDSOPGAVE Zwolsehoek, fase 4 1 Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting 1 1. Inleiding

Nadere informatie

AANVULLING NOTITIE GRONDEXPLOITATIE: TUSSENTIJDS WINST NEMEN (POC - METHODE)

AANVULLING NOTITIE GRONDEXPLOITATIE: TUSSENTIJDS WINST NEMEN (POC - METHODE) In de Notitie Grondexploitatie 2016 is aangegeven op welke wijze rekening gehouden moet worden met tussentijds winst nemen bij positieve grondexploitatiecomplexen. De commissie heeft de afgelopen periode

Nadere informatie

Nummer : Onderwerp : Actualisatie exploitatie opzetten 2017

Nummer : Onderwerp : Actualisatie exploitatie opzetten 2017 Nummer : 11-05.2017 Onderwerp : Actualisatie exploitatie opzetten 2017 Korte inhoud : Jaarlijks worden de exploitatieopzetten ( Almersma, LTSlocatie en Scherphorn-Noord ) geactualiseerd en ter besluitvorming

Nadere informatie

Nota Reserves en Voorzieningen Gemeente Bergen (N-H)

Nota Reserves en Voorzieningen Gemeente Bergen (N-H) Nota Reserves en Voorzieningen Gemeente Bergen (N-H) INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 1 1. INLEIDING... 2 1.1 Waarom een nota reserves en voorzieningen?... 2 1.2 Inhoud van de nota... 2 2 Regelgeving en

Nadere informatie

Voorstel Gemeenteraad VII- E

Voorstel Gemeenteraad VII- E Voorstel Gemeenteraad VII- E Onderwerp Portefeuillehouder Herziening grondexploitatie Usseler Es Jeroen Hatenboer agendaletter (E) Programma SO Aangeboden aan Raad 21 oktober 2014 Stuknummer Corsanummer

Nadere informatie

Schuytgraaf Made in [Arnhem]

Schuytgraaf Made in [Arnhem] Schuytgraaf Made in [Arnhem] Een nieuwe BASISGREX voor Schuytgraaf 02-04-2012 DIENST STADSONTWIKKELING 1 1. Inleiding In het onderhandelingstraject over de toekomst van de constructie rond de GEM Schuytgraaf,

Nadere informatie

Exploitatieplan De Afhang

Exploitatieplan De Afhang Exploitatieplan De Afhang Herziening 2016-2 Op structurele onderdelen Toelichting en Regels 1 Datum: 20 juni 2016 Eerste vaststelling exploitatieplan: 14 december 2010 Datum onherroepelijk: 19 oktober

Nadere informatie

Gemeente Steenwijkerland. Herziening grondexploitatie Bedrijventerrein Boterberg Zuid Oldemarkt

Gemeente Steenwijkerland. Herziening grondexploitatie Bedrijventerrein Boterberg Zuid Oldemarkt Gemeente Steenwijkerland Herziening grondexploitatie Bedrijventerrein Boterberg Zuid Oldemarkt Stafafdeling Ontwikkeling Steenwijk januari 2007 1. Inleiding Het bestemmingsplan bedrijventerrein Boterberg

Nadere informatie

Onderwerp: Aanvullend krediet ten behoeve van herontwikkeling Steenstraat Zuid Boxmeer.

Onderwerp: Aanvullend krediet ten behoeve van herontwikkeling Steenstraat Zuid Boxmeer. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Aanvullend krediet ten behoeve van herontwikkeling Steenstraat Zuid Boxmeer. Nummer: 8a. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 22 oktober 2013 Aanleiding Planontwikkeling

Nadere informatie

Financieel Raamwerk. Larikslaan. Financieel raamwerk Larikslaan 1 Grondbedrijf

Financieel Raamwerk. Larikslaan. Financieel raamwerk Larikslaan 1 Grondbedrijf Financieel Raamwerk Larikslaan Financieel raamwerk Larikslaan 1 Grondbedrijf Gemeente Leusden Afdeling Bedrijfsvoering, Grondbedrijf Oktober 2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding

Nadere informatie

Herziening grondexploitaties per 1 januari 2013

Herziening grondexploitaties per 1 januari 2013 Herziening grondexploitaties per 1 januari 2013 Toe te passen grondslagen 6 december 2012 Sector Personeel en Financiën Afdeling Grondzaken Inleiding Net als voorgaande jaren worden ook dit jaar de uitgangspunten

Nadere informatie

oinzicht Zwolle Meerjaren Prognose Vastgoed 2015 Bijlagen

oinzicht Zwolle Meerjaren Prognose Vastgoed 2015 Bijlagen oinzicht Zwolle Meerjaren Prognose Vastgoed 25 Bijlagen INHOUDSOPGAVE GRONDEXPLOITATIES 2. TOTAAL 25 3.2 WONINGBOUW 5.3 BEDRIJVENTERREINEN KANTOREN 2.4 HERSTRUCTURERING 27.5 PARTICULIERE GRONDEXPLOITATIES

Nadere informatie

Raadsvoorstel Raadsvoorstel Bestemmingsplan 'Didam, Kerkijk fase V, VI en VII Raadsvoorstel. Registratienummer: 18INT01953

Raadsvoorstel Raadsvoorstel Bestemmingsplan 'Didam, Kerkijk fase V, VI en VII Raadsvoorstel. Registratienummer: 18INT01953 Raadsvoorstel Raadsvoorstel Bestemmingsplan 'Didam, Kerkijk fase V, VI en VII Raadsvoorstel Registratienummer: 18INT01953 Onderwerp: Bestemmingsplan 'Didam, Kerkijk fase V, VI en VII Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Memo bij grondexploitatie De Drenkeling 2013

Memo bij grondexploitatie De Drenkeling 2013 Memo bij grondexploitatie De Drenkeling 2013 Gemeente Westvoorne V. 131030 RESIDUEEL 30 oktober 2013 Sander Vonk Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Het plan 2 2. Gehanteerde parameters 3 3. Boekwaarde 4 4. Fasering

Nadere informatie

Grondexploitatie Westeremden

Grondexploitatie Westeremden Grondexploitatie Westeremden Definitief GRONTMIJ EXPLOITATIE RAPPORTEN Grondexploitatie Westeremden Definitief Gemeente Loppersum Grontmij Nederland bv Assen, 5 april 2012 Verantwoording Titel : Grondexploitatie

Nadere informatie

Grondexploitatie Beekweide 2016 Info-avond 24 maart 2016

Grondexploitatie Beekweide 2016 Info-avond 24 maart 2016 Info-avond 24 maart 2016 Inhoud Ontwikkelingen Grondexploitatie 2016: o Terugkijken: investeringen en verkopen 2015 o Vooruitkijken: prognose woningbouwprogramma 2016 en verder, nieuwe regelgeving: commissie

Nadere informatie

In beweging voor u COMPLEXEN IN EXPLOITATIE

In beweging voor u COMPLEXEN IN EXPLOITATIE Complexen in exploitatie Het betreft exploitaties waarvoor een op uitvoering gebaseerde exploitatieopzet is vastgesteld. In deze complexen is per 31 december 2013 totaal een bedrag geïnvesteerd van ca.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: I / 3 S~ iy^o Datum: Behandeld door: A. Bergstra Afdeling/Team: Ruimtelijke Ontwikkeling/Projecten Onderwerp: Meerjaren programma grondexploitaties

Nadere informatie

Bouwgrondexploitatie Rapportage 3e kwartaal 2010

Bouwgrondexploitatie Rapportage 3e kwartaal 2010 Bouwgrondexploitatie Rapportage 3e kwartaal 2010 1 Inleiding Naar aanleiding van de bespreking van het rapport van bevindingen van de accountant over de controle van de jaarrekening 2009 heeft het audit

Nadere informatie

Dhr. dr. M.G.M. van der Poel

Dhr. dr. M.G.M. van der Poel Onderwerp Uitgangspunten grondexploitaties 2016 Portefeuillehouder Dhr. dr. M.G.M. van der Poel Datum raadsvergadering 22 december 2015 Samenvatting Het voorstel aan u is om 2 zaken vast te stellen: de

Nadere informatie

MPG 2012 en Grondexploitaties. Informatiebijeenkomst gemeenteraad d.d. 14 juni 2012 Planeconomie: L. Brekelmans, S. Koster en E.

MPG 2012 en Grondexploitaties. Informatiebijeenkomst gemeenteraad d.d. 14 juni 2012 Planeconomie: L. Brekelmans, S. Koster en E. MPG 2012 en Grondexploitaties Informatiebijeenkomst gemeenteraad d.d. 14 juni 2012 Planeconomie: L. Brekelmans, S. Koster en E. van Vliet Indeling Landelijke ontwikkelingen grondbedrijven Grondexploitatie

Nadere informatie

BEGROTING 2019 GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BEDRIJVENPARK RENGERS

BEGROTING 2019 GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BEDRIJVENPARK RENGERS BEGROTING 2019 GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BEDRIJVENPARK RENGERS April 2018 1 I N H O U D 1. Voorwoord 2. Beleidsbegroting a. Beleidsbegroting b. Paragrafen 1. Grondbeleid 2. Financiering 3. Weerstandsvermogen

Nadere informatie

Nummer : 07-4.2011. : Herziening exploitatie opzetten. Korte inhoud : Herziening exploitatie opzetten. Uithuizen, 14 april 2011. AAN DE RAAD.

Nummer : 07-4.2011. : Herziening exploitatie opzetten. Korte inhoud : Herziening exploitatie opzetten. Uithuizen, 14 april 2011. AAN DE RAAD. Nummer : 07-4.2011 Onderwerp : Herziening exploitatie opzetten Korte inhoud : Herziening exploitatie opzetten Uithuizen, 14 april 2011. AAN DE RAAD. Inleiding Jaarlijks dienen de exploitatieopzetten van

Nadere informatie

Notitie GREX Voorzieningencluster

Notitie GREX Voorzieningencluster Notitie GREX Voorzieningencluster Betreft : Grondexploitatie Voorzieningencluster Leerdam Datum : 30 mei 2018 Afgelopen periode is gewerkt aan het plan voor de invulling van het Voorzieningencluster en

Nadere informatie

Nieuw begrotingsresultaat

Nieuw begrotingsresultaat Portefeuille: A. van Amerongen Dronten, 22 september 2015 Financiële ontwikkeling begroting 2016-2019 Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen u voor: Deze toelichting op de financiële resultaten vast

Nadere informatie

Doetinchem, 31 mei 2017

Doetinchem, 31 mei 2017 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8 ALDUS VASTGESTELD 8 JUNI 2017 Meerjaren Perspectief Grondexploitaties 2017 Te besluiten om: 1. Het Meerjaren Perspectief Grondexploitaties 2017 vast te stellen en daarmee:

Nadere informatie

Grondexploitatie Bedrijventerrein Ens

Grondexploitatie Bedrijventerrein Ens Grondexploitatie Bedrijventerrein Ens 1 ... 1 Grondexploitatie Bedrijventerrein Ens... 1 1. Samenvatting... 3 2. Analyse Ruimtegebruik... 4 3. Bouwprogramma... 5 4. Investeringen... 6 5. Opbrengsten...

Nadere informatie

Grondexploitatie Stedum

Grondexploitatie Stedum Grondexploitatie Stedum Definitief GRONTMIJ EXPLOITATIE RAPPORTEN Grondexploitatie Stedum Definitief Gemeente Loppersum Grontmij Nederland B.V. Assen, 5 april 2012 Verantwoording Titel : Grondexploitatie

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zaak :

Raadsvoorstel Zaak : Raadsvoorstel Zaak : 00526261 Onderwerp Uitgangspunten grondexploitaties 2018 Portefeuillehouder De heer dr. M.G.M. van der Poel Datum raadsvergadering 19 december 2017 Samenvatting De jaarrekening geeft

Nadere informatie

Plandeel 3B. Plandeel 3A. totaal %

Plandeel 3B. Plandeel 3A. totaal % Agendanr.: Voorstelnr.: RB2017018 Onderwerp: Vaststelling herziening grex Heerhugowaard-Zuid 2017 d.d. april 2017 Programma: Stedelijke Vernieuwing en Duurzame Samenleving Reden van agendering: ter besluitvorming

Nadere informatie

Datum collegebesluit : 6 november 2012 Corr. Nr.:

Datum collegebesluit : 6 november 2012 Corr. Nr.: Preadvies Portefeuillehouder : R.A.J.M. van Eijkeren Datum collegebesluit : 6 november 2012 Corr. Nr.: 2012.10602 Onderwerp : Voorstel inzake geactualiseerde grondexploitatie en geactualiseerd exploitatieplan

Nadere informatie

XL Businesspark Twente

XL Businesspark Twente XL Businesspark Twente Risicoanalyse per 1-1-2013 Openbaar Lichaam Regionaal Bedrijventerrein Twente (RBT) Januari 2013 1. Inleiding Grootschalige gebiedsontwikkelingen (zoals de transformatie van 180

Nadere informatie

Herziening grondexploitaties per 1 januari 2011

Herziening grondexploitaties per 1 januari 2011 Casenummer 10G201949 Registratienr. 395792 / 395792 Herziening grondexploitaties per 1 januari 2011 Toe te passen grondslagen 3 december 2010 Sector Personeel en Financiën Afdeling Grondzaken Inleiding

Nadere informatie

Herziening grondexploitaties per 1 januari 2009

Herziening grondexploitaties per 1 januari 2009 Gemeente Hengelo Toe te passen grondslagen Herziening grondexploitaties per 1 januari 2009 Toe te passen grondslagen 27 oktober 2008 Sector Financiën en bedrijfsvoering Toe te passen grondslagen Gemeente

Nadere informatie

Hoe financieel gezond is uw gemeente?

Hoe financieel gezond is uw gemeente? Hoe financieel gezond is uw gemeente? drs. R.M.J.(Rein-Aart) van Vugt RA A.(Arie)Elsenaar RE RA 1 Hoe financieel gezond is uw gemeente? In dit artikel geven de auteurs op hoofdlijnen aan welke indicatoren

Nadere informatie

Herziene exploitatiebegroting Dijkshorn. Peildatum: 31 december 2013

Herziene exploitatiebegroting Dijkshorn. Peildatum: 31 december 2013 Herziene exploitatiebegroting Dijkshorn Peildatum: december 0 Inhoudsopgave. Algemeen...... Financiële uitgangspunten.... Kosten en opbrengsten..... 4. Begrotingsresultaat (box en )... 4. Kosten........

Nadere informatie

NB beide formulieren invullen (2 tabbladen)

NB beide formulieren invullen (2 tabbladen) Behandelend ambtenaar gemeente Begroting 2015 is Meerjarenbegroting 2016-2018 is Datum vaststelling begroting 2015 Datum ontvangst begroting 2015 Maatstaven Aantal inwoners per 1-1-2015 Aantal woonruimten

Nadere informatie

Memo van het College van B&W

Memo van het College van B&W Aanleiding In de commissie Ruimte van 22 mei 2014 zijn vragen gesteld over het risicoprofiel van de parkeerexploitatie gerelateerd aan het project Waterfront. In deze commissie is het voorstel van administratieve

Nadere informatie

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen Datum : 16 december 2013 Van : College Bijlagen : Onderwerp : Financiën Kulturhus Haaften Zaak- / Docnummer : 06/09892 KENNISNEMEN VAN: Financiële tussenstand Kulturhus Haaften Inleiding Op 11 februari

Nadere informatie

Onderwerp : Exploitatieplan Woongebied Westelijk Beverwijk.

Onderwerp : Exploitatieplan Woongebied Westelijk Beverwijk. Raadsvoorstel *Z013BCD1D5B* Aan de raad Documentnummer : INT-14-13332 Afdeling : Ontwikkeling Onderwerp : Exploitatieplan Woongebied Westelijk Beverwijk. Inleiding Op 7 juli 2011 heeft uw raad het Exploitatieplan

Nadere informatie

Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 17 juli 2012 17 juli 2012 1 5 vertrouwelijke bijlages

Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 17 juli 2012 17 juli 2012 1 5 vertrouwelijke bijlages Raadsvoorstel Agendapunt: 16 Onderwerp risicomanagement grondexploitaties Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 17 juli 2012 17 juli 2012 1 5 vertrouwelijke bijlages Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Nota Reserves en Voorzieningen 2014 Gemeente Zundert

Nota Reserves en Voorzieningen 2014 Gemeente Zundert Nota Reserves en Voorzieningen 2014 Gemeente Zundert Intern document 2014/10084 behorende bij B&W nota 2014/10024 Colofon Uitgave Mei 2014 Gemeente Zundert Markt 1 4881 CN Zundert Postbus 10.001 4880 CA

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF 14R.00060

RAADSINFORMATIEBRIEF 14R.00060 RAADSINFORMATIEBRIEF 14R.00060 ~J gemeente WOERDEN Van College van B & W Gemeente Woerden Datum 18 februari 2014 Portefeuillehouder(s) : Wethouder Duindam Portefeuille(s) : Grondbedrijf Contactpersoon

Nadere informatie

In beweging voor u. Voorzieningen en reserves binnen het grondbedrijf VOORZIENINGEN EN RESERVES BINNEN HET GRONDBEDRIJF

In beweging voor u. Voorzieningen en reserves binnen het grondbedrijf VOORZIENINGEN EN RESERVES BINNEN HET GRONDBEDRIJF Voorzieningen en reserves binnen het grondbedrijf Er zijn drie voorzieningen en vijf reserves. Voorzieningen Voorziening herwaardering: (VH) 8,177 mln Voorziening kosten gerealiseerde complexen: (VGC)

Nadere informatie

Jaarrekening 2013. Gemeente Bunnik. Bunnik, 5 juni 2014 Open Huis gemeenteraad

Jaarrekening 2013. Gemeente Bunnik. Bunnik, 5 juni 2014 Open Huis gemeenteraad Jaarrekening 2013 Gemeente Bunnik Bunnik, 5 juni 2014 Open Huis gemeenteraad Agenda Controle van de jaarrekening De voorschriften voor de jaarrekening Jaarrekeningcontrole 2013 Controle van de jaarrekening

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Stedenbouwkundig ontwerp. Kwaliteitsplan IBOR Maasdriel en IVOR Maasdriel. Nota Aanbestedingsbeleid 2006 Maasdriel

Inhoudsopgave. Stedenbouwkundig ontwerp. Kwaliteitsplan IBOR Maasdriel en IVOR Maasdriel. Nota Aanbestedingsbeleid 2006 Maasdriel Bijlagen 99051231 Inhoudsopgave Bijlage 1: Bijlage 2: Bijlage 3: Bijlage 4: Bijlage 5: Stedenbouwkundig ontwerp Kwaliteitsplan IBOR Maasdriel en IVOR Maasdriel Nota Aanbestedingsbeleid 2006 Maasdriel Overzicht

Nadere informatie

Paragraaf Grondbeleid. 1. Inleiding

Paragraaf Grondbeleid. 1. Inleiding Paragraaf Grondbeleid 1. Inleiding Er is op een nieuwe wijze inhoud gegeven aan de informatievoorziening over het onderdeel Grondbeleid. De aanleiding voor deze nieuw opgezette paragraaf Grondbeleid vormt

Nadere informatie

wethouder economie, wonen, cultuur en dienstverlening

wethouder economie, wonen, cultuur en dienstverlening Voorstel aan de raad Nummer: 131003374 Portefeuille: Programma: Programma onderdeel: Steller: H. van Dam Afdeling: EVO Ontwikkeling Telefoon: 278305 E-mail: h.van.dam@lelystad.nl wethouder economie, wonen,

Nadere informatie

Reactienotitie informatieavond Perspectiefnota (19 juni 2014) beantwoording/toelichting

Reactienotitie informatieavond Perspectiefnota (19 juni 2014) beantwoording/toelichting Reactienotitie informatieavond Perspectiefnota (19 juni 2014) beantwoording/toelichting 1. Algemene reserve (gelabeld deel) Het gelabelde deel van de algemene reserve neemt toe van 3.3 miljoen naar 5,2

Nadere informatie

Weerstandsvermogen. Begroting Actueel weerstandsvermogen op concernniveau

Weerstandsvermogen. Begroting Actueel weerstandsvermogen op concernniveau Weerstandsvermogen Begroting 2017 De uitvoering van provinciale activiteiten brengt risico's met zich mee. Een actief risicomanagementbeleid helpt bij het beheersen van deze risico's. Uw Staten stellen

Nadere informatie

Toelichting Herziene Grondexploitatie Dijkshorn

Toelichting Herziene Grondexploitatie Dijkshorn Toelichting Herziene Grondexploitatie Dijkshorn Peildatum: 31 december 2014 Inhoudsopgave 1. Algemeen..... 2 2. Financiële uitgangspunten... 3 3. Kosten en opbrengsten..... 4 3.1 Begrotingsresultaat (box

Nadere informatie

OUD vs NIEUW beleid. Toelichting op de Kadernota Grond: deel I Grondbeleid

OUD vs NIEUW beleid. Toelichting op de Kadernota Grond: deel I Grondbeleid OUD vs NIEUW beleid Toelichting op de Kadernota Grond: deel I Grondbeleid Beleidsregel was wordt Grondpolitiek Besluit start project Besluit openen Waar toereikend passief grondbeleid, daar waar nodig

Nadere informatie

XL Businesspark Twente

XL Businesspark Twente XL Businesspark Twente Risicoanalyse per 1-1-2012 Openbaar Lichaam Regionaal Bedrijventerrein Twente (RBT) Februari 2012 1. Inleiding Gebiedsontwikkelingen (zoals het XL Businesspark) kennen een lange

Nadere informatie

exploitatieplan LOCATIE CASTOR

exploitatieplan LOCATIE CASTOR LOCATIE CASTOR Locatie Castor (vastgesteld) Locatie Castor Inhoudsopgave Toelichting Hoofdstuk 1 3 Inleiding 3 Hoofdstuk 2 Deel A Omschrijving Exploitatiegebied 2.1 Planbeschrijving 2.2 Ligging van het

Nadere informatie

Gemeente. Beoordeling begroting Samenvattend overzicht kengetallen. Maak keuze. Begroting. Maak keuze Meerjarenbegroting

Gemeente. Beoordeling begroting Samenvattend overzicht kengetallen. Maak keuze. Begroting. Maak keuze Meerjarenbegroting Behandelend ambtenaar Begroting 2014 is Meerjarenbegroting 2015-2017 is Datum vaststelling begroting 2014 Datum ontvangst begroting 2014 Maatstaven Aantal inwoners per 1-1-2014 Aantal woonruimten per 1-1-2014

Nadere informatie

4.2 Weerstandsvermogen

4.2 Weerstandsvermogen 4.2 Weerstandsvermogen 4.2.1 Inleiding Deze paragraaf handelt over de hoogte van de algemene reserve en andere weerstandscapaciteit waarover de gemeente Spijkenisse beschikt om calamiteiten en andere tegenvallers

Nadere informatie

E E R H U G O. De Raad wordt verzocht om de normatieve grondexploitatie van de Horst vast te stellen

E E R H U G O. De Raad wordt verzocht om de normatieve grondexploitatie van de Horst vast te stellen -Raadsver&s Jvï,g 2 ü f "l- 'P O Besluit: Voorstelnummer: E E R H U G O R D Agendanr. Voorstelnr. Onderwerp Aan de Raad, 14 2007-017 normatieve grondexploitatie de Horst Y*T?V- V--X vv3'* v /--' \ M 's

Nadere informatie

Paragraaf 7: Grondbeleid

Paragraaf 7: Grondbeleid Paragraaf 7: Grondbeleid Beleid Uitgangspunt vormt de in 2015 vastgestelde Nota Grondbeleid. Het uitgangspunt is hierbij dat de gemeente, uitgezonderd de ontwikkeling van eigen gronden, een faciliterende

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Grondverkoop Centrum Vlijmen

Raadsvoorstel. Grondverkoop Centrum Vlijmen Raadsvoorstel Inleiding Op 6 november 2014 besloot u om de Ontwikkel en Realisatie Overeenkomst (ORO) te ontbinden en geen reparatieplan voor het Centrumplan Vlijmen op te starten. U koos voor een alternatieve

Nadere informatie

Richtlijnen van de commissie BBV

Richtlijnen van de commissie BBV Richtlijnen van de commissie BBV Stellige uitspraken gelden met ingang van begrotingsjaar T+1, het jaar nadat de uitspraak is gepubliceerd. 1. Notitie Software, mei 2007 1.1 Software (als afzonderlijk

Nadere informatie

Wijzigingen in Besluit Begroting en Verantwoording (BBV)

Wijzigingen in Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) Wijzigingen in Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) Notitie rente 2017/2018 In notities over specifieke onderwerpen doet de commissie BBV stellige uitspraken die de gemeente verplicht moet opvolgen

Nadere informatie

Samenvatting exploitatieopzet

Samenvatting exploitatieopzet 1450.67G68 Hoppenbrouwers (expl.plan).xlsm Samenvatting exploitatieopzet Algemeen 10okt12 start exploitatie 01jan12 contante waarde 01jan12 einde exploitatie 01jan17 Prijspeil 01jan12 Looptijd exploitatie

Nadere informatie

De bij het opstellen van de jaarrekening gehanteerde uitgangspunten hebben betrekking op:

De bij het opstellen van de jaarrekening gehanteerde uitgangspunten hebben betrekking op: ADDENDUM PROGRAMMA- VERANTWOORDING EN REKENING 2005 GEMEENTE HAAREN In het jaarverslag 2005 (bestaande uit de programmaverantwoording en programmarekening) staan enkele onderwerpen vermeld die wij alsnog

Nadere informatie

2005. Nr. : Dnst. : BOWO. Nota Vermogensbeheer Grondzaken. Leiden, 22 april 2005.

2005. Nr. : Dnst. : BOWO. Nota Vermogensbeheer Grondzaken. Leiden, 22 april 2005. Nr. : 05.0052. Dnst. : BOWO Nota Vermogensbeheer Grondzaken. 2005. Leiden, 22 april 2005. De nota Vermogensbeheer maakt onderdeel uit van het grondbeleid zoals dat momenteel wordt ontwikkeld binnen de

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Grondbedrijfsfunctie voorjaar 2017

Meerjarenprogramma Grondbedrijfsfunctie voorjaar 2017 Meerjarenprogramma Grondbedrijfsfunctie voorjaar 2017 Gemeente Boxtel Versie 1.0 9 mei 2017 Team Ruimtelijke Ontwikkeling Gemeente Boxtel Inhoud 1. Inleiding... 4 2. De portefeuille: samenvatting financiële

Nadere informatie

4. De exploitatieopzet

4. De exploitatieopzet pagina 1 van 9 4. De exploitatieopzet 4.1 Inleiding In dit hoofdstuk komt de exploitatieopzet aan de orde. De exploitatieopzet vormt de grondslag voor het bepalen van de exploitatiebijdrage die via de

Nadere informatie

Bijlage 1: Overzicht van methodiek en positie grondbedrijven

Bijlage 1: Overzicht van methodiek en positie grondbedrijven Bijlage 1: Overzicht van methodiek en positie grondbedrijven 1 2 3 4 Incl. fondsstortingen ten laste van de grex (groenfonds en bijdrage verliesnemingen cf. grondslagen Opm.: huidige boekwaarde is excl.

Nadere informatie

Notitie Grondexploitaties 2016 Commissie BBV

Notitie Grondexploitaties 2016 Commissie BBV 1 Notitie Grondexploitaties 2016 Commissie BBV In de volgorde zoals deze ook in gehanteerd in de notitie staan hieronder de stellige uitspreken en aanbevelingen. Omdat sommige aanbevelingen samenhangen

Nadere informatie

Bijlage: 1 Bij welk oorspronkelijk stuk hoort de bijlage: 2009i00798 Onderwerp: Voortgangsrapportage GIG 2009

Bijlage: 1 Bij welk oorspronkelijk stuk hoort de bijlage: 2009i00798 Onderwerp: Voortgangsrapportage GIG 2009 Postregistratienummer: 2009I00838 Bijlage: 1 Bij welk oorspronkelijk stuk hoort de bijlage: 2009i00798 Onderwerp: Voortgangsrapportage GIG 2009 Naam auteur: Inge van Vliet Voortgangsrapportage GIG 2009

Nadere informatie

Onderwerp : Stand van zaken Projecten en Grondexploitaties 1 juli 2016

Onderwerp : Stand van zaken Projecten en Grondexploitaties 1 juli 2016 Gewijzigd voorstel aan : Gemeenteraad 31 oktober 2016 Door tussenkomst van : Raadscommissie 10 oktober 2016 Nummer : 40 Onderwerp : Stand van zaken Projecten en Grondexploitaties 1 juli 2016 Bijlage(n)

Nadere informatie