Raadsvoorstel +Z} IJssel stein. Agendapunt 8. Onderwerp Verordeningen Wet investeren in jongeren. AanderaadvandegemeenteIJsseLstein

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Raadsvoorstel +Z} IJssel stein. Agendapunt 8. Onderwerp Verordeningen Wet investeren in jongeren. AanderaadvandegemeenteIJsseLstein"

Transcriptie

1 Gemeente Raadsvoorstel +Z} IJssel stein Agendapunt 8 AanderaadvandegemeenteIJsseLstein Raadsstuknummer: programma: 2010/21716 cluster: portefeuillehouder: Samenleving ing. F.J.L.M. Cremer Informatiebij: R.Van der Aa E-maii/tei.nr.: r.vd.aa@ijsselstein.nl, tel Datum: Blad: 11 mei van 5 Onderwerp Verordeningen Wet investeren in jongeren Samenvatting Op grond van de Wet investeren in jongeren, die op 1 oktober 2009 in werking is getreden, dient de raad een vijftal verordeningen vast te stellen. Met deze verordeningen geeft de raad invulling aan de wettelijke beleidsruimte op de volgende terreinen: het verhogen of verlagen van de norm (Toeslagenverordening) het bieden van ondersteuning bij de arbeidsinschakeling (Verordening Werkleeraanbod); het afstemmen van de inkomensvoorziening wegens het niet nakomen van verplichtingen (Maatregelenverordening) participatie in de beleidsvoorbereiding en besluitvorming (Verordening Cliëntenparticipatie); bestrijding van misbruik en oneigenlijk gebruik (Handhavingsverordening) DeWet investeren in jongeren (WIJ) vertoont een sterke gelijkenis met de Wet werk en bijstand (WWB). Ook de WIJ-verordeningen vormen als het ware een doorslag van de vijf WWB-verordeningen die in het verleden reeds zijn vastgesteld. Wij hebben de vijf verordeningen opgesteld conform de reeds bestaande beleidslijn van de Wet werk en bijstand. Eris onder de WIJ dan ook geen sprake van een nieuwe beleidsrichting. Behoudens enkele afwijkingen als gevolg van verschillen in de wetten, komen de WIJ-verordeningen grotendeels overeen met de bestaande WWB-verordeningen. Inleiding Het kabinet wil jongeren stimuleren hun school af te maken, werken en leren te combineren of een baan te aanvaarden. Omdeze reden is de Wet investeren in jongeren (WIJ) ontwikkeld, die op 1 oktober 2009 in werking is getreden. Deze wet verplicht gemeenten om jongeren van 18 tot 27 jaar die zich melden voor een uitkering eerst een werkleeraanbod te doen. Dit kan een baan zijn, een vorm van scholing of een combinatie hiervan, afgestemd op de situatie van de jongeren. Als zij werk accepteren krijgen ze salaris van de werkgever. Bij acceptatie van het leeraanbod krijgen ze waar nodig een uitkering (inkomensvoorziening) op bijstandsniveau. Als zij het aanbod niet accepteren dan krijgen zij ook geen uitkering van de gemeente. De voorgestelde maatregelen hiertoe zijn bedoeld om te bevorderen dat jongeren duurzaam aan de slag komen en te voorkomen dat ze afhankelijk worden van de bijstand.

2 De wet kent een overgangstermijn tot 1 juli Bij de inwerkingtreding van de wet is een tijdelijk beleidskader gecreëerd. Op 12 november 2009 heeft uw raad ingestemd met de 'Tijdelijke regels Wet investeren in jongeren'. DeWWB-verordeningen zijn tijdelijk van toepassing verklaard op de WIJ.De nieuwe WIJ-verordeningen dienen uiterlijk 1 juli 2010 te worden vastgesteld. De tijdelijke regels kunnen per die datum worden ingetrokken. Omredenen van doelmatigheid zijn de beleidsterreinen Handhaving en Cliëntenparticipatie voor zowel de WWBals de WIJ elk in een gecombineerde verordening geregeld. Daarom worden aan u drie nieuwe WIJ-verordeningen voorgelegd (Toeslagen, Werkleeraanbod en Maatregelen) en twee (aangepaste) gecombineerde WWB/WIJ verordeningen (Handhaving en Cliëntenparticipatie). blad 2 van 2 Wat willen we bereiken? Met de WIJ is een afzonderlijk wettelijk kader geschapen voor de ondersteuning van jongeren in de leeftijd van 18 tot 27 jaar. Er is sprake van een afzonderlijke wet, die ook de opdracht bevat om een vijftal verordeningen vast te stellen. Evenals onder de WWB stellen de WIJ-verordeningen ons in staat tot het voeren van een efficiënt en doelmatig beleid dat primair is gericht op het terugleiden van jongeren naar werk of scholing.er wordt in ruime mate gebruik gemaakt van de mogelijkheid gesubsidieerde banen aan te bieden. Een inkomensvoorziening wordt slechts bij wijze van uitzondering toegekend wanneer dit, gelet op de situatie van de belanghebbende, niet anders kan. In dit opzicht sluit het beleid in het kader van de WIJ goed aan op de Doelenboom Programma Werk en Inkomen. "Wie kan werken werkt, waar nodig wordt het inkomen ondersteund". Waarom willen we dit? 1. Argumenten Met het vaststellen van de WIJ-verordeningen wordt een wettelijke plicht ingevuld. De wetgever heeft voor jongeren van 18 tot 27 jaar een afzonderlijk wettelijk kader gecreëerd om gemeenten zodoende te laten beseffen dat het menens is met de bestrijding van jeugdwerkloosheid. 2. Alternatieven De wet biedt, voor zover het de vaststelling van de verordeningen betreft, geen ruimte voor alternatieven. 3. Kanttekeningen Zowel VNGals Divosa hebben destijds kanttekeningen geplaatst bij de invoering van de Wet investeren in jongeren. Dit vanuit de gedachte dat de geformuleerde doelstelling (duurzame arbeidsparticipatie van jongeren tot 27 jaar) ook onder de bestaande Wet werk en bijstand gerealiseerd kan worden. Niettemin heeft de wetgever besloten om voor jongeren een afzonderlijk wettelijk kader te creëren.

3 blad 3 van 3 Wat gaat het kosten? De inwerkingtreding van de Wet investeren in jongeren brengt geen extra kosten met zich mee.de doelgroep van de wet (jongeren van 18 tot 27 jaar) werd tot op heden bediend vanuit de Wet werk en bijstand. Hoewel vanaf 1 oktober 2009 sprake is van een afzonderlijk wettelijk kader voor jongeren, is de financiering niet gewijzigd. De lasten in verband met de inkomensvoorziening worden gecompenseerd via het Inkomensdeel (I-deel) van het WWB-budget. De kosten in verband met het ondersteunen van de arbeidsinschakeling (het Werkleeraanbod) worden gecompenseerd middels het W-deel van het Participatiebudget. Omdat geen sprake is van meerkosten, ontvangt de gemeente ook geen extra middelen. Het betreft dan ook een budgetneutrale operatie. Wat gaan we daarvoor doen? Dedoelgroep jongeren wordt met ingang van 1 oktober 2009 in eerste instantie bediend vanuit één locatie, het regionale Jongerenloket Lekstroom. Dit Jongerenloket is gevestigd op het Werkplein in Nieuwegein. Naast gemeenten participeren onder meer UWVWERKbedrijf, het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt (RMC) en het ROC in het Jongerenloket. In deze frontoffice wordt de wijze van ondersteuning vastgesteld en wordt de inzet van ondersteunende voorzieningen gericht op arbeidsinschakeling of scholing bepaald. Ingeval er ook een inkomensvoorziening moet worden verleend, wordt de aanvraag ter beoordeling doorgezonden naar de afdeling Sociale Zaken van de gemeente. De inspanningen zijn erop gericht om voor de totale doelgroep jongeren een sluitend aanpak te realiseren. Daarnaast wordt met het regionale Jongerenloket Lekstroom getracht om jongeren die zich normaal gesproken niet zouden melden (de zogeheten "bankzitters") te bewegen zich te melden bij het Jongerenloket. Communicatie voortraject De nieuwe WIJ-verordeningen zijn voor advies voorgelegd aan de Cliëntenraad WWBvan de gemeente IJsselstein. De Cliëntenraad heeft positief geadviseerd. Communicatie besluit Het besluit tot vaststelling van de WIJ-verordeningen zal langs de gebruikelijke communicatielijnen bekend worden gemaakt. Daarnaast is reeds gestart met een intensievere voorlichting over de dienstverlening van het Jongerenloket.

4 blad 4 van 4 Voorstel Wij stellen u voor: 1. De volgende drie verordeningen op grond van de Wet investeren in jongeren vast te stellen: o de verordening Werkleeraanbod WIJ; o de Maatregelenverordening WIJ; o de Toeslagenverordening WIJ; 2. Devolgende twee (gecombineerde) verordeningen op grond van de Wet werk en bijstand en de Wet investeren in jongeren vast te stellen: o de Handhavingsverordening WWBen WIJ; o de Verordening Cliëntenparticipatie WWBen WIJ. 3. De tijdelijke regels Wet investeren in jongeren met ingang van 1 juli 2010 in te trekken. 4. De Handhavingverordening WWB 2008 en de Verordening Cliëntenparticipatie WWB 2008 met ingang van 1 juli 2010 in te trekken. Hoogachtend, BURGEMEESTER ENWETHOUDERSVANIJSSELSTEIN, De secretaris, de burgemeester, J. van Delden drs. P.C. van den Brink Overzicht bijlagen: De navolgende vijf conceptverordeningen zijn meegezonden met dit raadsvoorstel: o de verordening Werkleeraanbod WIJ; o de Maatregelenverordening WIJ; o de Toeslagenverordening WIJ; o de Handhavingsverordening (WWB en WIJ); o de Verordening Cliëntenparticipatie (WWB en WIJ).

5 Raadsbesluit Gemeente *# Usselstein blad 5 van 5 Deraad van de gemeente Usselstein; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 mei 2010, nummer 2010/21716; BESLUIT: 1. De volgende drie verordeningen o 3 grond van de Wet investeren in jongeren vast te stellen: o de verordening Werkleeraanbod; o de Maatregelenverordening; o de Toeslagenverordening; 2. Devolgende twee (gecombineerde) verordeningen op grond van de Wet werk en bijstand en de Wet investeren in jongeren vast te stellen: o de Handhavingsverordening WWBen WIJ; o de Verordening Cliëntenparticipatie WWBen WIJ. 3. De tijdelijke regels Wet investeren in jongeren met ingang van 1 juli 2010 in te trekken. 4. De Handhavingverordening WWB 2008 en de Verordening Cliëntenparticipatie WWB 2008 met ingang van 1 juli 2010 in te trekken. Aldus beslotei/in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Usselstein, gehouden op K devoorzitter J.A.M. Kleene drs. wx.. van den Brink

De gewijzigde verordeningen vervangen de Tijdelijke regels aanscherping WWB die in december door uw raad zijn vastgesteld.

De gewijzigde verordeningen vervangen de Tijdelijke regels aanscherping WWB die in december door uw raad zijn vastgesteld. Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/05525 Datum : 28 februari 2012 Programma : Economie, Werk en Inkomen Blad : 1 van 6 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Nr Houten, 17 november Onderwerp: Verordeningen Wet Investeren in Jongeren (Wet WIJ)

Nr Houten, 17 november Onderwerp: Verordeningen Wet Investeren in Jongeren (Wet WIJ) Raadsvoorstel BARCODE STICKER Nr. 2009-061 Houten, 17 november 2009 Onderwerp: Verordeningen Wet Investeren in Jongeren (Wet WIJ) Beslispunten: De onder 1 tot en met 5 vermelde verordeningen vast te stellen:

Nadere informatie

WET INVESTEREN IN JONGEREN (WIJ): VERORDENINGEN

WET INVESTEREN IN JONGEREN (WIJ): VERORDENINGEN BOB 10/012 WET INVESTEREN IN JONGEREN (WIJ): VERORDENINGEN Aan de raad, Voorgeschiedenis / aanleiding Op 1 oktober 2009 is de Wet investeren in jongeren (WIJ) in werking getreden. De wet verplicht gemeenten

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2010/16

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2010/16 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 2-2-2010 Nummer voorstel: 2010/16 Voor raadsvergadering d.d.: 16-02-2010 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Onderwerp

RAADSVOORSTEL. Onderwerp RAADSVOORSTEL Onderwerp : Vaststelling diverse verordeningen in het kader van de Wet investeren in jongeren. Raadsvergadering : 21 oktober 2009 Politieke markt d.d.: 7 oktober 2009 Agendapunt : Portef.houder

Nadere informatie

Vergadering van : 16 februari 2010 Agendanummer : 9 Onderwerp : Verordeningen Wet investeren in jongeren. Programma : Zorgzaam Dantumadiel

Vergadering van : 16 februari 2010 Agendanummer : 9 Onderwerp : Verordeningen Wet investeren in jongeren. Programma : Zorgzaam Dantumadiel RAADSVOORSTEL Vergadering van : 16 februari 2010 Agendanummer : 9 Onderwerp : Verordeningen Wet investeren in jongeren. Programma : Zorgzaam Dantumadiel Voorstel Vaststellen vijf verordeningen op grond

Nadere informatie

Gemeente Boxmeer. Nummer: AAN de Raad van de gemeente Boxmeer. Boxmeer, 27 oktober 2009

Gemeente Boxmeer. Nummer: AAN de Raad van de gemeente Boxmeer. Boxmeer, 27 oktober 2009 Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van de (gewijzigde) Verordeningen Wet werk en bijstand (WWB) 2009 en de Verordeningen Wet investeren in jongeren (WIJ). Nummer: AAN de Raad van de

Nadere informatie

Onderwerp Vaststelling verordeningen artikel 12, eerste lid, WIJ, artikel 35, eerste lid, IOAW en artikel 35, eerste lid, IOAZ

Onderwerp Vaststelling verordeningen artikel 12, eerste lid, WIJ, artikel 35, eerste lid, IOAW en artikel 35, eerste lid, IOAZ Raadsvoorstel Agendapunt: 12 Onderwerp Vaststelling verordeningen artikel 12, eerste lid, WIJ, artikel 35, eerste lid, IOAW en artikel 35, eerste lid, IOAZ Datum voorstel 27 april 2010 Datum raadsvergadering

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 98220 Datum: 18 november 2014 Programma : Economie, werk en inkomen Blad: 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Aanbiedingsbrief. Aan de raad.

Aanbiedingsbrief. Aan de raad. Sector: SoZaWe Kerkrade, 30 september 2009 Aanbiedingsbrief Aan de raad. Nr. 09it00308. Hierbij bieden wij u ter overweging en beslissing een ontwerpbesluit, nr. 09Rb045 inzake Tijdelijke regels Wet investeren

Nadere informatie

Onderwerp Wet Bundeling uitkeringen inkomensvoorziening aan gemeenten (Wet Buig) en Maatregelenverordening IOAW en IOAZ 2010

Onderwerp Wet Bundeling uitkeringen inkomensvoorziening aan gemeenten (Wet Buig) en Maatregelenverordening IOAW en IOAZ 2010 Agendapunt 13 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer: 2010/29061 Datum: 6 september 2010 programma: Werk en Inkomen Blad: 1 van 8 cluster: Samenleving portefeuillehouder: ing. F.J.L.M.

Nadere informatie

+Z} IJsselstein. Raadsvoorstel. Agendapunt 19. r Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Inleiding

+Z} IJsselstein. Raadsvoorstel. Agendapunt 19. r Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Inleiding ^ "* _ Gemeente +Z} IJsselstein Agendapunt 19 r Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer: 2010/12186 Datum: 12 januari 2010 programma: Bestuur en organisatie Blad: 1 van 6 cluster: BeStUUr

Nadere informatie

16 november 2010/35607 Datum :

16 november 2010/35607 Datum : Agendapunt 16 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer 16 november 2010/35607 Datum : : 2010 Programma : Welzijn Blad : 1 van 8 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder mw. M. van Beukering-Huijbregts

Nadere informatie

Onderwerp Vaststellen nieuwe Verordening leerlingenvervoer 2010 en intrekken huidige Verordening leerlingenvervoer 2004.

Onderwerp Vaststellen nieuwe Verordening leerlingenvervoer 2010 en intrekken huidige Verordening leerlingenvervoer 2004. Gemeente +ZI IJsselstein Agendapunt 12 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer: 2010/392 ^1 f 4 S programma: Onderwijs cluster: Samenleving portefeuillehouder: Mevr. M.J.T.G. van BeukeHng-Huijbregts

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 83380 Datum : 23 september 2014 Programma : Jeugd, Welzijn en Werk en Inkomen Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder:

Nadere informatie

G e m e e n t e S l u i s

G e m e e n t e S l u i s Raadsvoorstel Pag. 1 Datum vergadering 24 september 2009 Nr. 8 Omschrijving agendapunt Portefeuillehouder Voorstel tot vaststelling van de Verordening tijdelijke regels Wet investeren in jongeren wethouder

Nadere informatie

uitvoering Wet Investeren Jongeren (WIJ) Raadsvoorstel

uitvoering Wet Investeren Jongeren (WIJ) Raadsvoorstel Raadsvoorstel Inleiding: Per 1 oktober 2009 wordt de Wet investeren in jongeren (WIJ) ingevoerd. De WIJ introduceert een werkleerplicht voor werkzoekende jongeren tot 27 jaar. Hieronder vindt u het voorstel

Nadere informatie

Samenleving, Bestuur en Ruimte

Samenleving, Bestuur en Ruimte Agendapunt 6 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer: 2010/31770 Datum: 21 september 2010 programma: Blad: 1 van 5 cluster: Samenleving, Bestuur en Ruimte portefeuillehouder: R.G. de Vries

Nadere informatie

Onderwerp Afwijken van het planologisch regime onder de Wabo (voorheen projectbesluit)

Onderwerp Afwijken van het planologisch regime onder de Wabo (voorheen projectbesluit) Agendapunt 8 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer: 2010/31424 Datum: 6 september 2010 programma: Blad: 1 van 6 cluster: Ruimte portefeuillehouder: ing. F.J.L.M. Cremer Informatie bij:

Nadere informatie

Nr Houten, 17 augustus 2010

Nr Houten, 17 augustus 2010 Raadsvoorstel Nr. 2010-030 Houten, 17 augustus 2010 Onderwerp: Diverse verordeningen sociale zaken Beslispunten: 1. De wijzigingsverordening Afstemmingsverordening WIJ vast te stellen 2. De navolgende

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/11979 Datum : 3 juni 2013 Programma : Economie, Werk en Inkomen Blad : 1 van 6 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder

Nadere informatie

Registratienummer: GF09.20075 Datum: 3 september 2009 Agendapunt: 7

Registratienummer: GF09.20075 Datum: 3 september 2009 Agendapunt: 7 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF09.20075 Datum: 3 september 2009 Agendapunt: 7 Portefeuillehouder: de heer L. Buwalda Behandelend ambtenaar: Marijke van Dun Telefoonnummer: 617597 Onderwerp: Verordeningen

Nadere informatie

1 Verzoek portefeuillehouder

1 Verzoek portefeuillehouder Onderwerp: Nummer Versie Thema Indiener Steller 1 Verzoek portefeuillehouder Beslispunten voor de raad Overwegingen m.b.t. proces l (deadline) 2010.0001 803 1 Sociale Zaken dr. T.C.M. Horn 1 mr. A.Th.H.

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 116279 Datum : 3 februari 2015 Programma : Economie, werk en inkomen Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 16-12-2014 Nummer voorstel: 2015/4

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 16-12-2014 Nummer voorstel: 2015/4 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 16-12-2014 Nummer voorstel: 2015/4 Voor raadsvergadering d.d.: 13-01-2015 Agendapunt: 7 Onderwerp:

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2011/31354 Datum: 22 november 2011 Programma : Economie, Werk en Inkomen Blad : 1 van 6 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Datum Zaaknummer : 98220 Programma : Economie, werk en inkomen Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: dhr. V.G.M. van den Berg Informatie

Nadere informatie

+Z} IJsselstein. Raadsvoorstel. Agendapunt 10. Aanderaadvandegemeente IJsselstein. Datum: 19 januari 2010 Blad: 1van 5. Economische Zaken.

+Z} IJsselstein. Raadsvoorstel. Agendapunt 10. Aanderaadvandegemeente IJsselstein. Datum: 19 januari 2010 Blad: 1van 5. Economische Zaken. Gemeente +Z} Agendapunt 10 Aanderaadvandegemeente Raadsstuknummer: 2010/12111 programma: Economische Zaken cluster: Samenleving portefeuillehouder: ing. F.J.L.M. Cremer informatiebij: Marleen Kalden, afdeling

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : 17 Datum :

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : 17 Datum : Raadsvoorstel Reg. nr : 0910571 Ag nr. : 17 Datum :15-12-09 Onderwerp Een nieuwe Handhavingsverordening Wet werk en bijstand (WWB) en Wet investeren in jongeren (WIJ) Status besluitvormend Voorstel De

Nadere informatie

OPENBAAR Adviseur: G. Seuren (WSO, tst. 744) Portefeuillehouder: E. van Oortmerssen - Schutte ADVIESNOTA. Politieke Ronde d.d.

OPENBAAR Adviseur: G. Seuren (WSO, tst. 744) Portefeuillehouder: E. van Oortmerssen - Schutte ADVIESNOTA. Politieke Ronde d.d. OPENBAAR Adviseur: G. Seuren (WSO, tst. 744) Portefeuillehouder: E. van Oortmerssen - Schutte 09.06232 1 ADVIESNOTA Politieke Ronde d.d. 29 juni 2009 Raadsvergadering d.d. 9 juli 2009 Voorstel nr. Programma

Nadere informatie

Verordening tijdelijke regels WIJ

Verordening tijdelijke regels WIJ Verordening tijdelijke regels WIJ De raad van de gemeente Winsum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Winsum, d.d. 15 september 2009; gelet op artikel 147, eerste lid, van de Gemeentewet

Nadere informatie

Intrekking van de Verordening toeslagen WWB Werk en Inkomen Lekstroom

Intrekking van de Verordening toeslagen WWB Werk en Inkomen Lekstroom Nieuwegein Gemeenteraad Onderwerp Intrekking van de Verordening toe Datum 5 februari 2015 Werk en Inkomen Lekstroom gen WWB Raadsvoorstel Afdeling Str :egie Maatschappelijke Ontwikkeling Portefeuillehouder

Nadere informatie

Korte inhoud voorstel

Korte inhoud voorstel Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering : 15 oktober 2009 Nummer : 10 Commissie : Commissie Samenleving Portefeuillehouder : wethouder A. Bruggeman Afdeling : III-Publiekszaken - Opsteller : IASZ + M.A.P.

Nadere informatie

Beslispunt: 1. Verordening cliëntenraad sociale zekerheid gemeente Woudrichem 2010 vast te stellen.

Beslispunt: 1. Verordening cliëntenraad sociale zekerheid gemeente Woudrichem 2010 vast te stellen. VOORSTEL AAN DE RAAD Onderwerp Samenvatting, doel en beslispunten Toelichting Verordening Cliëntenraad sociale zekerheid Op 1 oktober 2009 is de Wet investering in jongeren (WIJ) ingegaan. De WIJ schrijft

Nadere informatie

Raadsbesluit tijdelijke regels Wet investeren in jongeren Valkenburg aan de Geul

Raadsbesluit tijdelijke regels Wet investeren in jongeren Valkenburg aan de Geul Raadsbesluit tijdelijke regels Wet investeren in jongeren Valkenburg aan de Geul De raad van de gemeente Valkenburg aan de Geul gezien het advies van de Commissie CSWO; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Zundertse regelgeving / Wetstechnische informatie

Zundertse regelgeving / Wetstechnische informatie Zundertse regelgeving / Wetstechnische informatie Naam regeling Tijdelijke verordening Wet investeren in jongeren gemeente Zundert Citeertitel Tijdelijke verordening Wet investeren in jongeren gemeente

Nadere informatie

Inmiddels zijn de nieuwe verordeningen geconcipieerd en worden deze ter vaststelling aan uw raad aangeboden. Het betreft:

Inmiddels zijn de nieuwe verordeningen geconcipieerd en worden deze ter vaststelling aan uw raad aangeboden. Het betreft: Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 28 juni 2010 Agenda nr: Onderwerp: Vaststelling verordeningen WIJ Vaststellen Afstemmingsverordening IOAW en IOAZ Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van

Nadere informatie

Handhavingsverordening. Wet werk en Bijstand (Wwb) en Wet investeren in jongeren (WIJ) gemeente Pekela

Handhavingsverordening. Wet werk en Bijstand (Wwb) en Wet investeren in jongeren (WIJ) gemeente Pekela Handhavingsverordening Wet werk en Bijstand (Wwb) en Wet investeren in jongeren (WIJ) gemeente Pekela Doel: Deze verordening heeft als doel nadere regels te stellen betreffende de handhaving met betrekking

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/05778 Datum : 16 april 2013 Programma : Onderwijs Blad : 1 van 6 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder : mw. M.

Nadere informatie

Handhavingsverordening WWB en WIJ 2009

Handhavingsverordening WWB en WIJ 2009 Handhavingsverordening WWB en WIJ 2009 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Heemskerk Officiële naam regeling Handhavingsverordening WWB en WIJ 2009 Citeertitel

Nadere informatie

Raadsvoorstel Pagina 1 van 5

Raadsvoorstel Pagina 1 van 5 Raadsvoorstel Pagina 1 van 5 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/24233 Datum : 20 november 2012 Programma : Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder : dhr. F. Cremer

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 57187 Datum : 3 juni 2014 Programma : Blad : 1 van 7 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M. van Beukering-Huijbregts

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2011/08049 Datum : 21 juni 2011 Programma : Ruimtelijke ordening, volkshuisvesting en milieu Blad : 1 van 5 Cluster :

Nadere informatie

: Voorstel tot vaststelling van de Handhavingsverordening Participatiewet,

: Voorstel tot vaststelling van de Handhavingsverordening Participatiewet, Raadsbesluit Raadsvergadering d.d. : 20 oktober 2014 Besluit nummer Onderwerp IOAW en IOAZ : RB14.0119 : Voorstel tot vaststelling van de Handhavingsverordening Participatiewet, De raad van de gemeente

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2012/64

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2012/64 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 4-9-2012 Nummer voorstel: 2012/64 Voor raadsvergadering d.d.: 18-09-2012 Agendapunt: 7 Onderwerp:

Nadere informatie

gelet op artikel 147 van de Gemeentewet en op artikel 12 van de Wet Investeren in Jongeren; b e s l u i t :

gelet op artikel 147 van de Gemeentewet en op artikel 12 van de Wet Investeren in Jongeren; b e s l u i t : Bijlage bij raadsvoorstel nr. 09-79 Nr: 09-79b De raad van de gemeente Barneveld; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, nr. 09-79; gelet op artikel 147 van de Gemeentewet en op artikel 12

Nadere informatie

Voorstel 1. De Verordening Handhaving Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 vast te stellen.

Voorstel 1. De Verordening Handhaving Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 vast te stellen. Datum: Onderwerp Verordening Handhaving Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Status Besluitvormend Voorstel 1. De Verordening Handhaving Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 vast te stellen. Inleiding Met

Nadere informatie

Vaststelling diverse verordeningen in het kader van de Wet investeren in jongeren. Besluitenlijst d.d. d.d.

Vaststelling diverse verordeningen in het kader van de Wet investeren in jongeren. Besluitenlijst d.d. d.d. Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Eenheid/Cluster/Team ST_PU_KZ Vaststelling diverse verordeningen in het kader van de Wet investeren in jongeren 1- Notagegevens Notanummer 222695 Datum 7-9-2009

Nadere informatie

*^ IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein

*^ IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsvoorstel *^ IJsselstein agendapunt I ' Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer Programma Cluster Portefeuillehouder Informatie bij E-mail/tel.nr. Evaluatiedatum 117014 Datum: 3februari

Nadere informatie

Bijlagen: 1. Verordening. Voorstel: 1. Besluiten de Verordening Langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand Gemeente Oosterhout 2009 vast te stellen.

Bijlagen: 1. Verordening. Voorstel: 1. Besluiten de Verordening Langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand Gemeente Oosterhout 2009 vast te stellen. NOTA VOOR DE RAAD Datum: 23 januari 2009 Nummer raadsnota: Onderwerp: Verordening langdurigheidstoeslag Portefeuillehouder: Bode Bijlagen: 1. Verordening Ter inzage: 1. Voorstel: 1. Besluiten de Verordening

Nadere informatie

Afdeling: Beleid & Projecten Leiderdorp, 3-11-2009. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 3 november 2009;

Afdeling: Beleid & Projecten Leiderdorp, 3-11-2009. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 3 november 2009; Pagina 1 van 5 Versie 2 Afdeling: Beleid & Projecten Leiderdorp, 3-11-2009 Onderwerp: vaststellen Handhavingsverordening WWB en WIJ 2010 De raad der gemeente Leiderdorp: gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Eindrapportage risicovoller ramen ('Keuzes maken')

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Eindrapportage risicovoller ramen ('Keuzes maken') Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/14240 Datum : 29 mei 2012 Programma : Diverse programma s Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr.

Nadere informatie

Vervolg aanpassingen vanwege de verscherping WWB

Vervolg aanpassingen vanwege de verscherping WWB Beslisnota voor de raad Ons kenmerk SZ1203-003 Onderwerp Versienummer 1 Vervolg aanpassingen vanwege de verscherping WWB Portefeuillehouder Filip van As Informant Huub Lubbers Eenheid/Afdeling sociale

Nadere informatie

Onderwerp : Handhavingsverordening WWB, IOAW en IOAZ 2013 gemeente Beverwijk

Onderwerp : Handhavingsverordening WWB, IOAW en IOAZ 2013 gemeente Beverwijk Raadsvoorstel *Z00439FA3CD* Aan de raad Documentnummer : INT-13-02777 Afdeling : Samenleving Onderwerp : Handhavingsverordening WWB, IOAW en IOAZ 2013 gemeente Beverwijk Inleiding In de Wet werk en bijstand

Nadere informatie

: Voorstel tot het vaststellen van de Handhavingsverordening WWB, IOAW en IOAZ 2013

: Voorstel tot het vaststellen van de Handhavingsverordening WWB, IOAW en IOAZ 2013 gemeente Den Helder Raadsbesluit Raadsvergadering d.d. 17 december 2012 Besluit nummer : RB 12.0222 Onderwerp : Voorstel tot het vaststellen van de Handhavingsverordening WWB, IOAW en IOAZ 2013 De raad

Nadere informatie

Raadsvoorstel Openbare Raadsvergadering CONCEPT

Raadsvoorstel Openbare Raadsvergadering CONCEPT Raadsvoorstel Openbare Raadsvergadering CONCEPT Datum 30 juni 2015 Agendapunt 10 Onderwerp Verordeningen Participatiewet Portefeuillehouder(s) wethouder J.M.M. van den Beuken Inhoudelijk voorstel Per 1

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/10489 Datum : 3 juni 2013 Programma : Economie, werk en inkomen Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder

Nadere informatie

Onderwerp Toetreding tot Gemeenschappelijke Regeling Reinigingsbedrijf Midden Nederland (GR RMN).

Onderwerp Toetreding tot Gemeenschappelijke Regeling Reinigingsbedrijf Midden Nederland (GR RMN). Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/14443 Datum : 29 mei 2012 Programma : Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. T. de Jong Informatie

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel. Onderwerp: Beleidsplan Participatiewet, zes verordeningen Participatiewet en de Wet maatregelen WWB

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel. Onderwerp: Beleidsplan Participatiewet, zes verordeningen Participatiewet en de Wet maatregelen WWB GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 11 november 2014 Raadsvergadering : 18 december 2014 Agendapunt : Bijlage(n) : 13 Kenmerk : Portefeuille : wethouder H.J.C. Vreeswijk Behandeld door:

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 61265 Datum : 10 juni 2014 Programma : Alle programma's Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr. H.C.V. Veldhuijsen

Nadere informatie

: 23 augustus 2011 : 5 september 2011. : J.L.M. Vlaar : E.M. de Rijke

: 23 augustus 2011 : 5 september 2011. : J.L.M. Vlaar : E.M. de Rijke RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raad vergadering : 23 augustus 2011 : 5 september 2011 Documentnr. Zaaknummer : 598 : Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid

Nadere informatie

+ZI IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. 2012/00443 Mobiliteit Ruimte dhr. T. de Jong A. van Koolwijk

+ZI IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. 2012/00443 Mobiliteit Ruimte dhr. T. de Jong A. van Koolwijk Raadsvoorstel ^ \J Gemeente K lit C C II L C +ZI IJsselstein Aan de raad van de gemeente IJsselstein agendapunt 3 Raadsstuknummer Programma Cluster Portefeuillehouder: Informatie bij E-mail/tel. nr. 2012/00443

Nadere informatie

Handhavingsverordening Wet Werk en bijstand en Wet investeren in jongeren Handhavingsverordening WWB en WIJ

Handhavingsverordening Wet Werk en bijstand en Wet investeren in jongeren Handhavingsverordening WWB en WIJ HANDHAVINGSVERORDENING WWB officiële titel Citeertitel Handhavingsverordening Wet Werk en bijstand en Wet investeren in jongeren Handhavingsverordening WWB en WIJ wettelijke grondslag Artikel 8a Wet Werk

Nadere informatie

Handhavingsverordening Participatiewet 2015 Documentnummer INT

Handhavingsverordening Participatiewet 2015 Documentnummer INT Handhavingsverordening Participatiewet 2015 Documentnummer INT-14-13315 HANDHAVINGSVERORDENING PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015 GEMEENTE BEVERWIJK De raad van de gemeente Beverwijk ; Gelet op artikel

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD. Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma

VOORSTEL AAN DE RAAD. Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma Onderwerp Afstemmingsverordening Wwb, Ioaw en Ioaz 2013 Verordening verrekening bestuurlijke boete en recidive Wwb 2013 Verordening handhaving inkomens- en re-integratievoorzieningen 2013 Toeslagenverordening

Nadere informatie

HANDHAVINGSVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND EN WET INVESTEREN IN JONGEREN DE WOLDEN 2010

HANDHAVINGSVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND EN WET INVESTEREN IN JONGEREN DE WOLDEN 2010 Nr. XI / 7C HANDHAVINGSVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND EN WET INVESTEREN IN JONGEREN DE WOLDEN 2010 De raad van de gemeente De Wolden; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 mei 2010;

Nadere informatie

Casenr: Onderwerp:

Casenr: Onderwerp: Aan de Raad Made, 16 februari 2012 Agendapuntnummer: 8 Raadsvergadering 22 maart 2012 Registratienummer: 12int00645 Casenr: 12.00232 Onderwerp: Wijziging verordeningen sociale zekerheid nav wijziging Wet

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Registratienummer: 37758 Op voorstel van B&W d.d.: dinsdag 9 maart 203 Datum vergadering: dinsdag 9 april 203 Portefeuillehouder: Ragetlie, J. Rol gemeenteraad:

Nadere informatie

Onderwerp Zienswijze ontwerpbegroting 2018 en voorlopige jaarrekening 2016 PAUW Bedrijven

Onderwerp Zienswijze ontwerpbegroting 2018 en voorlopige jaarrekening 2016 PAUW Bedrijven Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt 15 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 447274 Datum: Programma : Wmo, Jeugd, W&l Blad : Commissie : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M.J.T.G.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Vaststellen Parkeerverordening 2013 en Parkeerbelastingverordening 2013

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Vaststellen Parkeerverordening 2013 en Parkeerbelastingverordening 2013 Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/28557 Datum : 20 november 2012 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. T.

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M. Verschuren Behandelend ambtenaar J. van Bragt, 0595-750306 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.van Bragt)

Portefeuillehouder: M. Verschuren Behandelend ambtenaar J. van Bragt, 0595-750306 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.van Bragt) Vergadering: 27 januari 2015 Agendanummer: 14 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: M. Verschuren Behandelend ambtenaar J. van Bragt, 0595-750306 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.van Bragt) Aan

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aanleiding. Datum

Raadsvoorstel. Aanleiding. Datum Raadsvoorstel Datum 10 december 2014 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) raadsvergadering: Portefeuillehouder: Hans Verbraak Registratiecode: (in te vullen door griffie) Onderwerp: Aan de raad van

Nadere informatie

Onderwerp Intrekken verordening Hondenbelasting 2011 en vaststellen verordening Hondenbelasting 2012.

Onderwerp Intrekken verordening Hondenbelasting 2011 en vaststellen verordening Hondenbelasting 2012. Raadsvoorstel Agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2011/32677 Datum : 22 november 2011 Programma : Hoofdstuk 2, paragraaf 2.7, Lokale Heffingen Blad : 1 van 5 Cluster :

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 59172 Datum : 10 juni 2014 Programma : Welzijn Volksgezondheid Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw.

Nadere informatie

Onderwerp Wet Stimulering arbeidsparticipatie (Wet Stap) - Wijziging Reïntegratieverordening WWB

Onderwerp Wet Stimulering arbeidsparticipatie (Wet Stap) - Wijziging Reïntegratieverordening WWB Raadsvoorstel Agendapunt: 13 Onderwerp Wet Stimulering arbeidsparticipatie (Wet Stap) - Wijziging Reïntegratieverordening Datum voorstel 24 augustus 2010 Datum raadsvergadering 5 oktober 2010 Bijlagen

Nadere informatie

*Z C* Beslispunten 1. Aan u wordt voorgesteld de Reintegratieverordening Goeree-Overflakkee met ingang van 1 januari 2013 vast te stellen.

*Z C* Beslispunten 1. Aan u wordt voorgesteld de Reintegratieverordening Goeree-Overflakkee met ingang van 1 januari 2013 vast te stellen. Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus 1 3240 AA MIDDELHARNIS *Z010136663C* Registratienummer : Z -13-03423/417 Agendanummer : Portefeuillehouder :Ter behandeling bij Raadsvergadering : 21 maart opsteller

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Bestuur

Raadsvoorstel. agendapunt. Bestuur agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer: Datum: 12 oktober 2011 programma: Blad: 1 van 7 cluster: Bestuur portefeuillehouder: drs. P.C. van den Brink Informatie bij: Griffier

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 81014 Datum : 30 september 2014 Programma : Economie, werk en inkomen Blad : 1 van 8 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Samenvatting Intrekken legesverordening 2011en vaststellen legesverordening 2011 versie mei 2011

Samenvatting Intrekken legesverordening 2011en vaststellen legesverordening 2011 versie mei 2011 Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer Programma Cluster Portefeuillehouder: Informatie bij E-mail/tel.nr. 2011/17021 Bestuur dhr. R.G.deVries M.J. Lokhorst -vanessen

Nadere informatie

Foech ried/kolleezje: De vaststelling van verordeningen als bedoeld in artikel 8 en artikel 35 IOAW dient door de gemeenteraad te gebeuren.

Foech ried/kolleezje: De vaststelling van verordeningen als bedoeld in artikel 8 en artikel 35 IOAW dient door de gemeenteraad te gebeuren. Riedsútstel Ried : 14 februari 2013 Status : Besluitvormend Agindapunt : 6 Eardere behandeling : Informerend: 10 januari 2013 Opiniërend: 24 januari 2013 Portefúljehâlder : K. Antuma Amtner : Mw. R. Schievink-de

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/14830 Datum : 3 september 2013 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder : dhr. T.

Nadere informatie

VERORDENING HANDHAVING WWB, Bbz, IOAW, IOAZ GEMEENTE BUREN

VERORDENING HANDHAVING WWB, Bbz, IOAW, IOAZ GEMEENTE BUREN VERORDENING HANDHAVING WWB, Bbz, IOAW, IOAZ GEMEENTE BUREN De raad van de gemeente Buren, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 15 mei 2012, gelet op artikel 8a van de

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : H.J.M. Schrijver : Publiekszaken : M.A. (Monique) Wong Chung Voorstel aan de raad Onderwerp : Vaststellen geredigeerd

Nadere informatie

Lilian Sweens raad september 2010

Lilian Sweens raad september 2010 Lilian Sweens 040 2083518 lsw@valkenswaard.nl Maatregelenverordeningen WWB, WIJ, IOAW en IOAZ 2010 10raad00550 30 september 2010 Nieuwe wetgeving, zoals de invoering van de Wet investeren in jongeren en

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2011/21892 Datum : 16 augustus 2011 Programma : Bestuur en Organisatie Blad : 1 van 6 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 61875 Datum : 10 juni 2014 Programma : Woon en leefomgeving Blad : 1 van 6 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. H.C.V.

Nadere informatie

Hierin wordt geregeld wat de hoogte van de toeslagen op de WWB-uitkering zijn, die in verschillende leefsituaties worden verstrekt.

Hierin wordt geregeld wat de hoogte van de toeslagen op de WWB-uitkering zijn, die in verschillende leefsituaties worden verstrekt. Besluitformulier GBW De Friese meren Gemeente Skarsterlân Onderwerp Harmonisatie van Verordeningen voor WWB, IOAW en IOAZ 2013 Vraagstelling/probleem De verordeningen waarin het gemeentelijke beleid is

Nadere informatie

gelet op het artikel 12, eerste lid en onderdeel c van de Wet investeren in jongeren en artikel 8a

gelet op het artikel 12, eerste lid en onderdeel c van de Wet investeren in jongeren en artikel 8a Handhavingsverordening WWB Inhoudsopgave: Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3. Artikel 4 Artikel 5. Artikel 6. Begripsbepalingen. Misbruik en oneigenlijk gebruik. Rapportage. Aangifte openbaar ministerie.

Nadere informatie

Verordening Handhaving Participatiewet, Ioaw en Ioaz gemeente Krimpen aan den IJssel 2017

Verordening Handhaving Participatiewet, Ioaw en Ioaz gemeente Krimpen aan den IJssel 2017 Verordening Handhaving Participatiewet, Ioaw en Ioaz gemeente Krimpen aan den IJssel 2017 De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Datum: 8 december 2009

Datum: 8 december 2009 ^ "*_ Gemeente + f IJSSelSteiTl Agendapunt 6 r Raadsstuknummer: 2ÖW/3«ß /lö^o /10VJ"$ Aan de raad van de gemeente IJsseLstein Datum: 8 december 2009 programma: Blad: 1 Van 5 cluster: Bestuur portefeuillehouder:

Nadere informatie

gelet op artikel 147, eerste lid Gemeentewet, en de artikelen 12, eerste lid, onderdeel b en 41, eerste lid, van de Wet investeren in jongeren;

gelet op artikel 147, eerste lid Gemeentewet, en de artikelen 12, eerste lid, onderdeel b en 41, eerste lid, van de Wet investeren in jongeren; De Raad van de gemeente Tiel; gezien het advies van de Commissie Samenleving; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Tiel d.d....; gelet op artikel 147, eerste lid Gemeentewet, en de artikelen

Nadere informatie

Tijdelijke regels aanscherping W et werk en bijstand 201 2

Tijdelijke regels aanscherping W et werk en bijstand 201 2 blad 1 van 8 2 0 11 / 3 2 38 4 Tijdelijke regels aanscherping W et werk en bijstand 201 2 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE ENE BEPALINGEN Artikel 1. Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. de wet:

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : 0710660 Ag nr. : Datum :20-12-07

Raadsvoorstel Reg. nr : 0710660 Ag nr. : Datum :20-12-07 Raadsvoorstel Reg. nr : 0710660 Ag nr. : Datum :20-12-07 Onderwerp Fraudeverordening Boxtel 2008 Status Besluitvormend Voorstel Vast te stellen de Fraudeverordening Boxtel 2008, onder gelijktijdige intrekking

Nadere informatie

: Tijdelijke regels aanscherping Wet werk en bijstand

: Tijdelijke regels aanscherping Wet werk en bijstand Nummer : 10-13.2011 Onderwerp : Tijdelijke regels aanscherping Wet werk en bijstand Korte inhoud : Voorgesteld wordt om, middels tijdelijke regels, de noodzakelijke aanpassingen aan het gemeentelijk beleid

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.18 november 2014, nummer: 14/987;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.18 november 2014, nummer: 14/987; De raad van de gemeente Emmen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.18 november 2014, nummer: 14/987; gelet op het bepaalde in artikel 8, eerste lid, onderdeel b van de Participatiewet,

Nadere informatie

Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Lemsterland. gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d.

Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Lemsterland. gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Lemsterland. De raad van de gemeente Lemsterland; gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 6 december 2010; gelet op de artikelen 7, 8,

Nadere informatie

Nr Houten, 17 maart In te stemmen met de vier beslispunten zoals verwoord in de Kadernota reintegratie.

Nr Houten, 17 maart In te stemmen met de vier beslispunten zoals verwoord in de Kadernota reintegratie. Raadsvoorstel BARCODE STICKER Nr. 2009-011 Houten, 17 maart 2009 Onderwerp: Kadernota re-integratie Beslispunten: 1. In te stemmen met de vier beslispunten zoals verwoord in de Kadernota reintegratie.

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 22 december 2005 Nr.: 05/45 Commissie Onderwerp : Samenleving : Verordening Toeslagen en verlagingen WWB Samenvatting Met de invoering van de Wet werk en bijstand (WWB) per 1 januari

Nadere informatie

Raadsvoorstel. categorie/agendanr. B. en W RA A 9 13/262. Raad. Onderwerp: Verordeningen Wet werk en bijstand

Raadsvoorstel. categorie/agendanr. B. en W RA A 9 13/262. Raad. Onderwerp: Verordeningen Wet werk en bijstand Raadsvoorstel Jaar Raad categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0025 A 9 13/262 Onderwerp: Verordeningen Wet werk en bijstand Portefeuillehouder: H.G. Jumelet Participatie Kwaliteit Werk & Participatie

Nadere informatie

Wijziging Re-integratieverordening Wet werk en bijstand

Wijziging Re-integratieverordening Wet werk en bijstand AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER Raadsvergadering: 19 december 2012 Registratienummer: TB 12.3407403 Agendapunt: 8 Onderwerp: Voorstel: Toelichting: Wijziging Re-integratieverordening Wet werk en bijstand

Nadere informatie