HKZ-norm voor ketens en netwerken in de zorg en het sociale domein versie 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HKZ-norm voor ketens en netwerken in de zorg en het sociale domein versie 2015"

Transcriptie

1 HKZ-norm voor ketens en netwerken in de zorg en het sociale domein versie 2015 Versiebeheer Datum Activiteit Versie 27 februari Niveau 1 losgekoppeld van overige niveaus maart 2015 Input projectoverleg verwerkt in concept maart 2015 Controlesessie intern maart Aanpassingen nav teambespreking april Aanpassingen nav opmerkingen intern april 2015 Opmerkingen expertmeetings 14 en 20 april verwerkt; mei 2015 Uitkomsten vergelijking met NPCF-rapport Geriatrische 0.7 revalidatiezorg: wat vinden patiënten belangrijk verwerkt. 22 mei Aanpassingen 0.7 geaccepteerd juni Aanpassingen verwerkt n.a.v. bespreking met prof. dr. ir. 0.9 C.T.B. Ahaus (hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen, fac. Economie en bedrijfskunde) 16 juli Noodzakelijke aanpassingen in document voor invoeging in format openbare commentaarronde: 1.0 opmerking over herschrijven inleiding weggehaald kopje risico-inventarisatie bij thema 1.2 verwijderd toelichting bij verplaatst kopjes instroom, doorstroom en uitstroom bij 1.3 verplaatst naar titel van het thema toelichting bij verplaatst kopjes per norm bij 1.4 verwijderd toelichting bij en a verplaatst kopjes per norm bij 1.5 verwijderd kopje afspraken in de keten bij 1.6 verplaatst naar titel van het thema kopjes per norm bij 2.2 verwijderd thema 3.1 voorzien van titel.

2 Niveau 1 bevat de eisen aan de partners in ketens en netwerken die kunnen leiden tot een erkenning op basis van algemene uitgangspunten en normen, gericht op de centrale positie van de klant/patiënt/cliënt in het ketenproces. Voor het verkrijgen van een niveau 1-keurmerk is het dus noodzakelijk te voldoen aan de uitgangspunten en normen beschreven in de hoofdstukken 1 t/m 3.

3 1 Voorwaarden voor goede samenwerking 1.1 De centrale positie van de cliënten 1 in de keten De keten is afgestemd op de wensen, behoeften en verwachtingen van cliënten (zie 1.2.1, 1.2.2, 1.4.1, 1.4.5, en 2) De keten legt vast welke ketenpartners deelnemen aan de keten. 1.2 Doelgroepen en risico s Binnen de keten wordt geïnventariseerd voor welke specifieke doelgroepen afspraken voor zorg- en/of dienstverleningstrajecten worden ontwikkeld De routes voor deze specifieke doelgroepen worden in kaart gebracht. Hierbij wordt feedback van cliënten(vertegenwoordigers) betrokken Voor de zorg- en dienstverleningstrajecten wordt gebruik gemaakt van evidence-based richtlijnen Een risico-inventarisatie is uitgevoerd om vast te kunnen stellen welke risico s er in de routes zitten en welke van invloed zijn op de kwaliteit van zorg- en/of dienstverlening voor cliënten Bronnen voor de risico-inventarisatie zijn onder meer: a wet- en regelgeving b relevante vastgelegde afspraken c informatie uit de evaluatie met cliënten en belanghebbenden d registratie van afwijkingen e ervaringen van cliënten f ervaringen van zorgverleners. g wetenschappelijke literatuur De risico-inventarisatie wordt schriftelijk vastgelegd Op basis van de risico-inventarisatie benoemt en implementeert de keten de risico s en bijbehorende beheersmaatregelen De verbetermaatregelen die op grond van de risico inventarisatie zijn genomen worden geëvalueerd Met routes kunnen ook zorgpaden, werkprocessen etc bedoeld worden. Meerdere benamingen zijn mogelijk 1.3 Toegankelijkheid van de keten instroom, doorstroom en uitstroom Ketenpartners 3 hebben afspraken gemaakt over: a de toegankelijkheid van de zorg- en/of dienstverlening en de instroom van cliënten b de mate van keuzevrijheid voor cliënten en de manier waarop die ingevuld wordt (zie 1.6.2) Ketenpartners hebben afspraken gemaakt over: a verwijzing van cliënten binnen de keten en de doorlooptijden daarbij (zie en 1.6.2). b maximale wachtlijsten/wachttijden en omgegaan wordt met overschrijding van wachttijd c criteria voor urgentiebepaling d de verantwoordelijkheidstoewijzing voor cliënten die op de wachtlijst staan (zie en 1.6.2) Ketenpartners hebben afspraken gemaakt over de bereikbaarheid en beschikbaarheid van zorg- en/of hulpverleners voor cliënten tijdens en buiten kantooruren (zie en 1.6.2) Ketenpartners hebben afspraken gemaakt over: a verwijzing van cliënten naar aanbieders buiten de keten b afsluiting/beëindiging van de zorg- en/of dienstverlening (zie en 1.6.2). 1 Waar cliënten staat, kan ook patiënten, deelnemers of klanten gelezen worden 2 Waar keten staat kan ook netwerk gelezen worden. 3 Waar ketenpartners staat kan ook netwerkpartners gelezen worden

4 1.3.1 Indien er afspraken worden gemaakt, wil dit niet persé zeggen dat deze afspraken ook op papier zijn vastgelegd. Wel moet de organisatie ervoor zorgen dat betrokken medewerkers op de hoogte zijn van de afspraken a Hiermee wordt bedoeld dat de keten toegankelijk moet zijn voor elke cliënt die zorg- en/of dienstverlening nodig heeft, ongeacht opleiding en/of achtergrond.

5 1.4 Afstemming en verantwoordelijkheid in de keten Ketenpartners hebben afspraken gemaakt over het opstellen, bespreken, vaststellen en bijstellen van het individuele (zorg-/behandel)plan voor cliënten Ketenpartners hebben afspraken gemaakt over het werken volgens multidisciplinaire werkafspraken Ketenpartners hebben afspraken gemaakt over: a de wijze waarop wordt omgegaan met de overdracht van gegevens binnen de keten en naar externe partners b de beschikbaarheid van de benodigde gegevens op het geëigende moment voor alle professionals betrokken bij de ketenzorg, met behoud van de privacy van cliënten c de eisen die gesteld worden aan de verslaglegging van de afzonderlijke ketenpartners d de toegankelijkheid van gegevens voor ketenpartners e de verantwoordelijkheid voor de juistheid van de gegevens f de toegankelijkheid van de gegevens bij waarneming Ketenpartners hebben afspraken gemaakt over: a welke algemene informatie aan cliënten wordt gegeven over de keten en de positie van de ketenpartners b de wijze waarop de informatie over de zorg aan cliënten wordt gegeven c door wie de informatie wordt gegeven d hoe omgegaan wordt met specifieke/toegespitste voorlichting aan cliënten, in het bijzonder inzake volledigheid en het voorkomen van tegenstrijdigheid (zie ook en 2.1.2) Ketenpartners hebben afspraken gemaakt over: a de wijze waarop instemming met het (zorg-/behandel)plan wordt verkregen b de verantwoordelijkheid voor informed consent bij multidisciplinaire behandeling (zie 1.5.2) c de specifieke momenten waarop expliciete toestemming van de cliënt wordt gevraagd en hoe dit kenbaar wordt gemaakt aan cliënten Ketenpartners hebben afspraken gemaakt over : a. het bevorderen en in stand houden van zelfmanagement bij de cliënt. b. Het bevorderen van educatie van de cliënt De ketenpartners hebben afspraken gemaakt over de wijze waarop de cliënttevredenheid geëvalueerd wordt Met (zorg-/behandel)plan kan ook bewonersplan, ondersteuningssplan etc bedoeld worden. Meerdere benamingen zijn mogelijk a Met (zorg-/behandel)plan kan ook bewonersplan, ondersteuningsplan etc bedoeld worden. Meerdere benamingen zijn mogelijk.

6 1.5 Samenwerking en communicatie Ketenpartners hebben afspraken gemaakt over de manier waarop interne cliëntbesprekingen plaatsvinden Ketenpartners hebben afspraken gemaakt over: a taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden b de inzet van een eerst aanspreekbare contactpersoon/ casemanager c de inzet van een ketenregisseur d onderlinge communicatie en overleg e onderlinge bereikbaarheid b De eerst aanspreekbare contactpersoon/casemanager is bedoeld voor de cliënt c De ketenregisseur is bedoeld voor de de keten zelf. De ketenregisseur bewaakt als proceseigenaar de uitvoering van het primaire proces en heeft daarbij aandacht voor mogelijke knelpunten en hiaten.

7 1.6 Algemeen - afspraken in de keten De gemaakte afspraken (1.2 t/m 1.5) zijn bekend en gecommuniceerd naar de interne en externe partners en worden onderhouden De ketenpartners hebben afspraken gemaakt over de evaluatie van de zorg- en dienstverlening en de (multidisciplinaire) werkafspraken (1.2 t/m 1.5), waarbij ten minste in ogenschouw worden genomen: a de inzet van de benodigde deskundigheid en capaciteit b de doorlooptijd c de wachttijd d de behandelduur e mogelijke storingen in de informatie-uitwisseling tussen de disciplines f de kosten Van de evaluatie wordt registratie bijgehouden.

8 2 Zorg- en dienstverlening aan de individuele cliënt 2.1 Informatie aan de individuele cliënt De individuele cliënt wordt mondeling/schriftelijk geïnformeerd over de afspraken tussen de ketenpartners met betrekking tot: a. De toegankelijkheid van de keten (zie 1.3) b. De inhoud van zorg- en dienstverlening en samenwerking (zie 1.4) Deze informatie wordt, indien nodig, (herhaaldelijk) verstrekt met inachtneming van de specifieke situatie van de cliënt. Er wordt nagegaan of de cliënt de verstrekte informatie heeft begrepen. 2.2 De (actieve) rol en betrokkenheid van de individuele cliënt in de keten Indien relevant wordt in overleg met de cliënt afgesproken wie de eerst aanspreekbare persoon of casemanager is De cliënt wordt waar mogelijk geïnformeerd over en berokken bij de uitkomsten van het gezamenlijk cliëntenoverleg (zie 1.5.1) Indien relevant wordt met de cliënt een individueel (zorg-/behandel)plan afgesproken (zie 1.4.1) Bij het opstellen van het multidisciplinaire (zorg-/behandel)plan wordt aangesloten bij de specifieke situatie van de cliënt. De volgende aspecten zijn hierbij het uitgangspunt: a. de vraag van de cliënt b. gezamenlijke besluitvorming ten aanzien van diagnostiek en behandeling c. zijn/haar mogelijkheden voor zelfmanagement en educatie d. de mogelijkheden binnen het sociaal netwerk van de cliënt om hem/haar ondersteuning te bieden. (zie 1.1.1) Indien relevant wordt het individuele (zorg-/behandel)plan geëvalueerd met de cliënt. De resultaten van de evaluatie worden vastgelegd (1.4.6 en 2.1.2g). De casemanager koppelt de uitkomsten terug naar de betrokken ketenpartners Met (zorg-/behandel)plan kan ook bewonersplan, ondersteuningsplan etc bedoeld worden. Meerdere benamingen zijn mogelijk Ondanks het feit dat de keten routes (zorgpaden, werkprocessen) voor specifieke doelgroepen heeft ontwikkeld (zie 1.1.2), kan het (zorg-/behandel)plan een flexibel pakket aan zorg- en/of dienstverlening bevatten dat aansluit bij de vraag en behoefte van de cliënt. 2.3 Uitstroom/overdracht Indien de cliënt doorverwezen wordt binnen de keten of doorverwezen wordt naar aanbieders buiten de keten, zorgt de eerst aanspreekbare persoon of casemanager voor een overdracht.

9 3 Analyse en verbetering van incidenten binnen de keten 3.1 Analyse en verbetering Afwijkingen worden geregistreerd volgens gemaakte afspraken Er vindt een analyse plaats van de geregistreerde meldingen Op grond van de analyse worden corrigerende en/of preventieve maatregelen getroffen (zie ook 1.2) De ketenpartners evalueren met vooraf vastgestelde frequentie de getroffen verbetermaatregelen op grond van de registraties van afwijkingen

10 Bijlage I Definitielijst Begrip Afwijking Definitie HKZ Afwijkingen vanuit de audit, geconstateerd door de certificerende instelling: Alles wat niet overeenkomt met: - de afspraken die de organisatie heeft gemaakt - de eisen uit de norm - de eisen uit wet- en regelgeving Afwijkingen vanuit de organisatie: Onder afwijkingen vallen tevens: a) Incidenten b) Calamiteiten c) Klachten d) Fouten e) Bijna-fouten f) Bijna-ongelukken

HKZ-norm voor ketens en netwerken in de zorg en het sociale domein versie 2015

HKZ-norm voor ketens en netwerken in de zorg en het sociale domein versie 2015 HKZ-norm voor ketens en netwerken in de zorg en het sociale domein versie 2015 Versiebeheer Datum Activiteit Versie 27 februari Niveau 2 losgekoppeld van overige niveaus 0.1 5 maart 2015 Input projectoverleg

Nadere informatie

Aan: Algemeen Bestuur samenwerkingsverband passend onderwijs VO-VSO-MBO Helmond-Peelland Ellen Ros, Rob Aarts Datum: 19 november 2012

Aan: Algemeen Bestuur samenwerkingsverband passend onderwijs VO-VSO-MBO Helmond-Peelland Ellen Ros, Rob Aarts Datum: 19 november 2012 Aan: Algemeen Bestuur samenwerkingsverband passend onderwijs VO-VSO-MBO Helmond-Peelland Van: Ellen Ros, Rob Aarts Datum: 19 november 2012 Onderwerp: ontwikkeling en invoering systeem kwaliteitszorg voor

Nadere informatie

Documentenanalyse Veiligheidsvisitatiebezoek

Documentenanalyse Veiligheidsvisitatiebezoek Ingevuld door: Naam Instelling: Documentenanalyse Veiligheidsvisitatiebezoek In de documentenanalyse wordt gevraagd om verplichte documentatie en registraties vanuit de NTA 8009:2007 en HKZ certificatieschema

Nadere informatie

a. Hebben de professionals die rondom een cliënt samenwerken hetzelfde doel voor (eigen werkgebied overstijgend)?

a. Hebben de professionals die rondom een cliënt samenwerken hetzelfde doel voor (eigen werkgebied overstijgend)? Toetsingskader Verantwoorde zorg voor delictplegers met ernstige psychische en/of psychiatrische klachten (Cliëntniveau / Uitvoerend niveau); concept, 23 maart 2010 Aspect 1: Doelconvergentie De mate waarin

Nadere informatie

Implementatie Zorgstandaard Integrale Geboortezorg

Implementatie Zorgstandaard Integrale Geboortezorg Implementatie Zorgstandaard Integrale Geboortezorg Uitwerking cruciale elementen Zorgstandaard Fase Wat Wanneer Fase 0 Face 0 Plan van aanpak 1-7-2017 HD Fase 0 Gezamenlijke besluitvorming, bejegening

Nadere informatie

VMS veiligheidseisen voor het ZKN-Keurmerk Een vertaling van de NTA8009:2011 naar de situatie van de zelfstandige klinieken

VMS veiligheidseisen voor het ZKN-Keurmerk Een vertaling van de NTA8009:2011 naar de situatie van de zelfstandige klinieken VMS veiligheidseisen voor het ZKN-Keurmerk Een vertaling van de NTA8009:2011 naar de situatie van de zelfstandige klinieken Leiderschap 1. De directie heeft vastgelegd en is eindverantwoordelijk voor het

Nadere informatie

Resultaten Wmo toezicht 2016/2017 regio Noord-en Oost-Gelderland Onderzoekers en toezichthouders GGD Noord- en Oost-Gelderland, april 2018

Resultaten Wmo toezicht 2016/2017 regio Noord-en Oost-Gelderland Onderzoekers en toezichthouders GGD Noord- en Oost-Gelderland, april 2018 Resultaten Wmo toezicht 2016/2017 regio Noord-en Oost-Gelderland Onderzoekers en toezichthouders GGD Noord- en Oost-Gelderland, april 2018 Achtergrond Op 1 januari 2015 is de nieuwe Wet maatschappelijke

Nadere informatie

- Gezamenlijke visie - Algemeen of specifiek - Doelstelling vastgelegd - Doel SMART geformuleerd

- Gezamenlijke visie - Algemeen of specifiek - Doelstelling vastgelegd - Doel SMART geformuleerd Toetsingskader Verantwoorde zorg voor delictplegers met ernstige psychische en/of psychiatrische klachten (Netwerkniveau / Managementniveau); concept, 23 maart 2010 Aspect 1: Doelconvergentie De mate waarin

Nadere informatie

Inventarisatielijst van Zorgstandaard naar Zorgprogramma Dementie. I Ziektespecifieke zorg

Inventarisatielijst van Zorgstandaard naar Zorgprogramma Dementie. I Ziektespecifieke zorg Inventarisatielijst van naar Zorgprogramma Dementie Naam keten: Contactpersoon keten: Tel nummer contactpersoon keten: Contactpersoon Vilans: TIP! Pak bij het invullen van dit schema de Dementie erbij.

Nadere informatie

Autisme Netwerk Zaanstreek-Waterland 25 september 2018 [1]

Autisme Netwerk Zaanstreek-Waterland 25 september 2018 [1] 1. Aanleiding Sinds 2006 is er een Convenant Autisme Zaanstreek/Waterland. Elke twee jaar wordt het convenant geëvalueerd en eventueel aangepast en opnieuw ondertekend. Met ingang van het nieuwe convenant

Nadere informatie

Thema: Cliënt centraal

Thema: Cliënt centraal 1 Voorbeeldleervragen Uit onderzoek in de geboortezorg door het Athena Instituut Thema: Cliënt centraal Beste zorg in belang cliënt Hoe kunnen wij als keten zodanig samenwerken dat het belang van de zwangere

Nadere informatie

Toetsingskader Wmo-toezicht Gelderland-Zuid

Toetsingskader Wmo-toezicht Gelderland-Zuid Toetsingskader 2019, pagina 1 Toetsingskader Wmo-toezicht Gelderland-Zuid De Wmo-toezichthouder ziet, in opdracht van de gemeenten in Gelderland-Zuid, toe op de kwaliteit van de maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

NORMEN KWALITEITSLABEL SOCIAAL WERK

NORMEN KWALITEITSLABEL SOCIAAL WERK NORMEN KWALITEITSLABEL SOCIAAL WERK Opzet De normen zijn afgeleid van de vastgestelde Kwaliteitswaarden van de branche Sociaal Werk. Ze zijn ingedeeld in drie hoofdgroepen, die de opzet van deze Branchecode

Nadere informatie

Zelfevaluatie Kwaliteitslabel Sociaal Werk

Zelfevaluatie Kwaliteitslabel Sociaal Werk Zelfevaluatie Kwaliteitslabel Sociaal Werk Kerngegevens Gegevens organisatie Gegevens zelfevaluatie Naam en adres organisatie Zelfevaluatie ingevuld op [Datum] Scope [werkzaamheden, onderdelen en locaties

Nadere informatie

KETENREGISSEUR VERSIE 1.2 d.d

KETENREGISSEUR VERSIE 1.2 d.d Norm Aspect Criterium Interpretatie Meetmethode Sanctie Definitie ketenregisseur: een ketenregisseur is de partij die de veehouderij bedrijven aanmeldt bij de Stichting Beter Leven keurmerk en toezicht

Nadere informatie

Toetsingskader WMO toezicht Gemeente Steenwijkerland. Januari 2018

Toetsingskader WMO toezicht Gemeente Steenwijkerland. Januari 2018 Toetsingskader WMO toezicht Gemeente Steenwijkerland Januari 2018 Toetsingskader Steenwijkerland Aandachtspunten / bronnen voor de toezichthouder zijn in alle gevallen: Dossieronderzoek; Vraaggesprek met

Nadere informatie

Beoordelingsformulier KET 14 (stage 4.2)

Beoordelingsformulier KET 14 (stage 4.2) Beoordelingsformulier KET 14 (stage 4.2) Gebruikelijke opmaak zoals elk KET formulier met naam student Student: Beoordeling behorend bij: Stage 4.2 Toets-/inleverdatum: Beoordeling afgerond op: Beoordelaar:

Nadere informatie

Afspraken zorgverzekeraars Casemanagement en Ketenzorg Dementie 2020

Afspraken zorgverzekeraars Casemanagement en Ketenzorg Dementie 2020 Casemanagement en Ketenzorg Dementie 2020 Casemanagement en Ketenzorg Dementie 2020 Disclaimer De afspraken zoals in deze publieksversie staan opgenomen zijn van toepassing op de inkoopvoorwaarden Wijkverpleging

Nadere informatie

Stuurgroep stakeholders regio Haaglanden en zorgkantoor en vanaf 2016 met de grotere verzekeraars

Stuurgroep stakeholders regio Haaglanden en zorgkantoor en vanaf 2016 met de grotere verzekeraars 1 Jaarplan netwerk Haaglanden 2016 Inleiding en achtergrond Vanaf 2005 is door de regio ingezet op verbetering van de zorg aan cliënten met en hun naasten. In de jaren daarna heeft de wijze van samenwerking

Nadere informatie

Gedragsindicatoren HBOV cohort

Gedragsindicatoren HBOV cohort Competentie 1 (HBOV cohort 2010-2014 leerjaar 2) Om de last van ziekte, handicap of sterven te verlichten, verleent de hbo-verpleegkundige op een professioneel verantwoorde wijze verpleegkundige zorg op

Nadere informatie

Waarderingssystematiek voor de kwaliteitsvisitaties NVR 2016.

Waarderingssystematiek voor de kwaliteitsvisitaties NVR 2016. Waarderingssystematiek voor de kwaliteitsvisitaties NVR 2016. Met de waarderingssystematiek voor kwaliteitsvisitaties NVR volgen we het advies van de Raad Kwaliteit vastgelegd in het document Waarderingssystematiek

Nadere informatie

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE GRONINGEN, (OS );

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE GRONINGEN, (OS ); CVDR Officiële uitgave van Groningen. Nr. CVDR91899_1 21 november 2017 PRIVACYREGLEMENT STAD GRONINGEN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE GRONINGEN, (OS 11.2502089); gezien het voorstel van 5 januari

Nadere informatie

Geheel van beleidslijnen, procedures of eisen (normen) die worden gebruikt als referentie.

Geheel van beleidslijnen, procedures of eisen (normen) die worden gebruikt als referentie. Definities Accreditatie Accreditatie is de erkenning door een gezaghebbende organisatie dat een andere organisatie of persoon competent is om een bepaalde taak uit te voeren. De Raad voor Accreditatie

Nadere informatie

Klachtenmanagement. 3. DEFINITIES EN AFKORTINGEN Klacht: Een uiting van ontevredenheid over een bewezen dienst, een persoon of een product.

Klachtenmanagement. 3. DEFINITIES EN AFKORTINGEN Klacht: Een uiting van ontevredenheid over een bewezen dienst, een persoon of een product. KLACHTENMANAGEMENT 1. TITEL 2. DOEL Deze procedure geeft aan hoe binnen LDS omgegaan wordt met klachten. De registratie en afhandeling van de klacht worden uitgelegd en waar nodig zal LDS aanpassingen

Nadere informatie

Van wens naar werkelijkheid

Van wens naar werkelijkheid Van wens naar werkelijkheid Inventarisatie lopende (zorgpad) projecten in Nederland Bart Noort Promovendus Rijksuniversiteit Groningen Faculteit Economie en Bedrijfskunde Een inventarisatie: Wat gebeurt

Nadere informatie

Module integrale geboortezorg

Module integrale geboortezorg Module integrale geboortezorg Aanleiding De NZa introduceerde op 1 januari 2015 binnen de beleidsregel Verloskunde de Module integrale geboortezorg. Deze module is aanvullend op de huidige bekostiging.

Nadere informatie

CONCEPT KETENREGISSEUR VERSIE 1.0 d.d

CONCEPT KETENREGISSEUR VERSIE 1.0 d.d Norm Aspect Criterium Interpretatie Meetmethode Sanctie Definitie : een is bijvoorbeeld een slachterij, eierpakstation of een intermediair die binnen de keten de verschillende schakels aan elkaar koppelt

Nadere informatie

KWALITEITSCRITERIA BEWEEGACTIVITEITEN VOOR MENSEN MET EEN CHRONISCHE ZIEKTE

KWALITEITSCRITERIA BEWEEGACTIVITEITEN VOOR MENSEN MET EEN CHRONISCHE ZIEKTE KWALITEITSCRITERIA BEWEEGACTIVITEITEN VOOR MENSEN MET EEN CHRONISCHE ZIEKTE GEFORMULEERD VANUIT PATIËNTPERSPECTIEF Alliantie Chronisch zieken: Astma Fonds De Hart&Vaatgroep Diabetesvereniging Nederland

Nadere informatie

Thema Wat is aangepast? Waar te vinden?

Thema Wat is aangepast? Waar te vinden? Overzicht van aanpassingen Zorgstandaard Integrale Geboortezorg 3 mei 206 Thema Wat is aangepast? Waar te vinden? De zwangere centraal De zorgvraag van de zwangere staat in deze zorgstandaard centraal.

Nadere informatie

Activiteitenplan. Dementie Twente

Activiteitenplan. Dementie Twente 2019 Activiteitenplan Dementie Twente Inleiding In dit activiteitenplan lichten we onze plannen toe voor 2019 voor de Twentse dementieketen. Het meerjarenplan van dementie Twente vormt het uitgangspunt

Nadere informatie

Convenant PSHi Protocol Drenthe

Convenant PSHi Protocol Drenthe Convenant PSHi Protocol Drenthe Waarom een convenant? In de aanpak van (kleinschalige) incidenten waarbij (het risico op) maatschappelijke onrust bestaat, is coördinatie op het gebied van psychosociale

Nadere informatie

CLIëNTTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2011, van brief tot conclusie!!

CLIëNTTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2011, van brief tot conclusie!! CLIëNTTEVREDENHEIDSONDERZOEK 2011, van brief tot conclusie!! De brief: Het Venster F.D. Rooseveltlaan 18 Postbus 2157 5600 CD Eindhoven Eindhoven, 29 november 2011 Betreft: Enquete cliënttevredenheid Beste

Nadere informatie

Toetsingskader Toezicht Wmo Verwey-Jonker Instituut en GGD GHOR Nederland

Toetsingskader Toezicht Wmo Verwey-Jonker Instituut en GGD GHOR Nederland Toetsingskader Toezicht Wmo Verwey-Jonker Instituut en GGD GHOR Nederland Het onderstaande toetsingskader van het Verwey-Jonker Instituut en GGD GHOR wordt als leidraad gebruikt bij het bezoeken van de

Nadere informatie

Toetsingskader WMO toezicht Gemeente Staphorst. Mei 2017

Toetsingskader WMO toezicht Gemeente Staphorst. Mei 2017 Toetsingskader WMO toezicht Gemeente Staphorst Mei 2017 Toetsingskader Staphorst Aandachtspunten / bronnen voor de toezichthouder zijn in alle gevallen: Dossieronderzoek; Vraaggesprek met cliënt; Eventueel

Nadere informatie

Intensieve regionale samenwerking is noodzakelijk voor substitutie in de GGZ!

Intensieve regionale samenwerking is noodzakelijk voor substitutie in de GGZ! Intensieve regionale samenwerking is noodzakelijk voor substitutie in de GGZ! 1. Inleiding en achtergrond; 2. Regionale samenwerking; 3. Substitutie in de GGZ; 4. ICT samenwerking; 5. Resultaten. 2 Ontwikkelingen

Nadere informatie

Handboek Casemanagement Dementie regio Haaglanden December 2013

Handboek Casemanagement Dementie regio Haaglanden December 2013 Handboek Casemanagement Dementie regio Haaglanden December 2013 Handboek Casemanagement Dementie regio Haaglanden - december 2013 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Achtergrond... 3 1.2 Doel van het

Nadere informatie

Klachtenregeling. Opgesteld: januari 2017 Herzien: juli 2017 Evaluatie: januari 2018 Opgesteld door: Lilian Nijland Versie: 2

Klachtenregeling. Opgesteld: januari 2017 Herzien: juli 2017 Evaluatie: januari 2018 Opgesteld door: Lilian Nijland Versie: 2 Klachtenregeling Opgesteld: januari 2017 Herzien: juli 2017 Evaluatie: januari 2018 Opgesteld door: Lilian Nijland Versie: 2 Inhoudsopgave Klachtenregeling Trevin... 3 Bijlage 1: Stappenplan klachten behandeling

Nadere informatie

Beleid en beheer Pagina 1 van 9

Beleid en beheer Pagina 1 van 9 Beleid en beheer Pagina 1 van 9 Eigenaar : Directie A. SCOPE Stichting Het Robertshuis (navolgend: Het Robertshuis) heeft op basis van haar activiteiten gekozen voor het HKZ Harmonisatiemodel voor Externe

Nadere informatie

Functionele omschrijving van de beweegprofessional BeweegKuur

Functionele omschrijving van de beweegprofessional BeweegKuur Functionele omschrijving van de beweegprofessional BeweegKuur Inleiding Bewegen is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Professionals zijn nodig om belemmeringen bij mensen weg te nemen, hen te adviseren,

Nadere informatie

Borgen ouderbetrokkenheid: invloed op het beleid en de besluitvorming

Borgen ouderbetrokkenheid: invloed op het beleid en de besluitvorming Borgen ouderbetrokkenheid: invloed op het beleid en de besluitvorming Dit document bestaat uit twee delen: - Een convenant tussen Siméa en de FOSS en FODOK en - Een overzicht van de wijze waarop de instellingen

Nadere informatie

Samenwerken en verder. Ontwikkelingsmodel voor Ketenzorg (OMK) Monique Spierenburg Vilans 15 januari Regionale netwerkbijeenkomst LND

Samenwerken en verder. Ontwikkelingsmodel voor Ketenzorg (OMK) Monique Spierenburg Vilans 15 januari Regionale netwerkbijeenkomst LND Samenwerken en verder Ontwikkelingsmodel voor Ketenzorg (OMK) Monique Spierenburg Vilans 15 januari Regionale netwerkbijeenkomst LND 1. Werkt u in de palliatieve zorg of in de dementiezorg of beiden? 2.

Nadere informatie

HKZ-certificering, nu en in de toekomst. Jojanneke Bolder Eric van Bavel

HKZ-certificering, nu en in de toekomst. Jojanneke Bolder Eric van Bavel HKZ-certificering, nu en in de toekomst Jojanneke Bolder Eric van Bavel Wedstrijd? I S O H K Z Welke spelregels? Inhoud Achtergronden HKZ/ISO Groepsopdracht Verschillen HKZ/ISO HKZ nieuwe ontwikkelingen

Nadere informatie

Voldoen aan ISO 15189:2012

Voldoen aan ISO 15189:2012 Voldoen aan ISO 15189:2012 Eén itask meldformulier voor het registreren en afhandelen van corrigerende en preventieve maatregelen Maandag 27 maart 2017 Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling

Nadere informatie

Normen Kwaliteitsvisitatie

Normen Kwaliteitsvisitatie Normen Kwaliteitsvisitatie Inhoudsopgave- Uitleg diverse normen... 2 1. Voorwaarden (V)... 2 2. Zwaarwegend adviezen (ZA)... 2 3. Aanbevelingen (A)... 2 4. Basisnorm (B)... 2 5. Streefnorm (S)... 2 Kwaliteitsdomein

Nadere informatie

TOEZIEN OP DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING (2015) IN AALSMEER EN AMSTELVEEN

TOEZIEN OP DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING (2015) IN AALSMEER EN AMSTELVEEN TOEZIEN OP DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING (2015) IN AALSMEER EN AMSTELVEEN Voortgangsrapportage over het toezicht in de periode juli t/m december (2018) Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Focus voor

Nadere informatie

Evaluatie van Preventief Medisch Onderzoek in de gehandicaptenzorg

Evaluatie van Preventief Medisch Onderzoek in de gehandicaptenzorg Evaluatie van Preventief Medisch Onderzoek in de gehandicaptenzorg Jurriaan Blekemolen Carel Hulshof Judith Sluiter voor Arbeid en Gezondheid, AMC, Amsterdam AMC 27 mei 2016 Even voorstellen Sinds 1991

Nadere informatie

2.0 Checklist formeel familiebeleid GGZ-instellingen

2.0 Checklist formeel familiebeleid GGZ-instellingen 2.0 Checklist formeel familiebeleid GGZ-instellingen 1. Inleiding De onderstaande checklist beschrijft de gewenste situatie t.a.v. het formele familiebeleid. Met formeel familiebeleid bedoelen we het expliciete

Nadere informatie

Concept zorgprotocol Beweeginterventies in de chronische ketenzorg 2014

Concept zorgprotocol Beweeginterventies in de chronische ketenzorg 2014 Concept zorgprotocol Beweeginterventies in de chronische ketenzorg 2014 Uitgangspunten: Beweeginterventies zijn het geheel van activiteiten dat tot doel heeft een bijdrage te leveren aan het voorkomen,

Nadere informatie

EXPERIMENT UITVOERING UITBOUW/ MONITORING

EXPERIMENT UITVOERING UITBOUW/ MONITORING KWALITEIT VAN ZORG ORGANISATIE PATIENT- EN WERKPROCES BESTUURLIJKE BORGING STUREN OP RESULTATEN KWALITEIT VAN ZORG Zorgstandaarden en protocollen algemeen beeld van verbeter- potentieel opgesteld tbv.

Nadere informatie

Innofun Klachtenprocedure

Innofun Klachtenprocedure Klachtenprocedure Innofun B.V. Datum in werking treding: 1 september 2011 Versie: 1 Deze regeling wordt openbaar gemaakt door plaatsing op de website van Innofun Innofun Klachtenprocedure Doel van de procedure:

Nadere informatie

Beleid en regeling Algemene Verordening Gegevensbescherming

Beleid en regeling Algemene Verordening Gegevensbescherming Beleid en regeling Algemene Verordening Gegevensbescherming Vastgesteld op 20-5-2018 Datum invoering 20-5-2018 Geëvalueerd op Eerstvolgende evaluatie 1-8-2019 Voor: zorgverleners en cliënten van NivoZorg

Nadere informatie

Proeftuinen in de praktijk

Proeftuinen in de praktijk Proeftuinen in de praktijk Inhoud presentatie 1. Situatieschets 2. Historie 3. Proeftuin op papier 4. Proeftuin in praktijk Situatieschets Regio West Achterhoek 1 ziekenhuis in Doetinchem 2 verpleeghuizen

Nadere informatie

Toetsingskader WMO toezicht Gemeente Deventer. April 2017

Toetsingskader WMO toezicht Gemeente Deventer. April 2017 Toetsingskader WMO toezicht Gemeente Deventer April 2017 Toetsingskader Deventer Aandachtspunten / bronnen voor de toezichthouder zijn in alle gevallen: Dossieronderzoek; Vraaggesprek met cliënt; Eventueel

Nadere informatie

Voorstel onderzoek PGB huishoudelijke hulp

Voorstel onderzoek PGB huishoudelijke hulp Voorstel onderzoek PGB huishoudelijke hulp In de gemeente Zoetermeer vindt jaarlijks een evaluatie plaats van het WMO-beleid als geheel. Deze jaarlijkse evaluatie stelt het college van B&W op, en wordt

Nadere informatie

Een vragenlijst voor de Empowerende Omgeving

Een vragenlijst voor de Empowerende Omgeving Een vragenlijst voor de Empowerende Omgeving Introductie In het EQUAL Request project wordt getracht de participatie van het individu in het eigen reïntegratietraject te vergroten. Hiervoor moet het individu

Nadere informatie

1.KLACHTEN 1.1. KWALITEIT VAN WERKEN:

1.KLACHTEN 1.1. KWALITEIT VAN WERKEN: 1.KLACHTEN 1.1. KWALITEIT VAN WERKEN: Ondanks het feit dat de School voor Educatie en Inburgering kwaliteit wil leveren, kan het zijn dat de cliënt niet tevreden is over de geleverde dienstverlening. De

Nadere informatie

iedere 4 jaar. bij wijzigingen in de samenstelling. bij wettelijke wijzigingen. Wijziging Gewijzigd door Geautoriseerd door leden ment

iedere 4 jaar. bij wijzigingen in de samenstelling. bij wettelijke wijzigingen. Wijziging Gewijzigd door Geautoriseerd door leden ment Pagina 1 van 5 1.0 Doel & toepassingsgebied Doel Toepassingsgebied Dit reglement beschrijft de wijze waarop de organisatie en zorgverleners omgaan met meldingen van incidenten. De klachtenregeling kent

Nadere informatie

Toetsingskader WMO toezicht Gemeente Dalfsen. Juni 2017

Toetsingskader WMO toezicht Gemeente Dalfsen. Juni 2017 Toetsingskader WMO toezicht Gemeente Dalfsen Juni 2017 Toetsingskader Dalfsen Aandachtspunten / bronnen voor de toezichthouder zijn in alle gevallen: Dossieronderzoek; Vraaggesprek met cliënt; Eventueel

Nadere informatie

Zorgcontinuüm en rollen m.b.t. voorschrijven van stomahulpmiddelen

Zorgcontinuüm en rollen m.b.t. voorschrijven van stomahulpmiddelen Het voorschrijven van stoma, kan alleen in context gehele (stoma)zorg worden gezien. Het is geen eenmalig maar meer een cyclisch gebeuren. Door evaluatie hulpmiddel maar vooral door de veranderde omstandigheden

Nadere informatie

RAPPORT CLIËNTAUDIT 2012 / 2013. BLIK op WERK KEURMERK. Rea College Pluryn. 1 Inhoudsopgave

RAPPORT CLIËNTAUDIT 2012 / 2013. BLIK op WERK KEURMERK. Rea College Pluryn. 1 Inhoudsopgave RAPPORT CLIËNTAUDIT 2012 / 2013 BLIK op WERK KEURMERK 1 Inhoudsopgave 2 Bevindingen 2.1 Algemeen 2.2 Voortraject inzicht in aanpak 2.3 Uitvoering 2.4 Begeleiding 2.5 Afronding 2.6 Communicatie en bereikbaarheid

Nadere informatie

Het Model-Kwaliteitsstatuut ggz is op 31 maart 2016 opgenomen in het Register voor Kwaliteitsstandaarden van het Zorginstituut Nederland.

Het Model-Kwaliteitsstatuut ggz is op 31 maart 2016 opgenomen in het Register voor Kwaliteitsstandaarden van het Zorginstituut Nederland. Samenvatting Model-Kwaliteitsstatuut ggz Het model kwaliteitsstatuut ggz is opgesteld en ondertekend door: Het Model-Kwaliteitsstatuut ggz is op 31 maart 2016 opgenomen in het Register voor Kwaliteitsstandaarden

Nadere informatie

O n c o l o g i s c h e f o l l o w - u p : k w a l i t e i t e n d o e l m a t i g h e i d g a a n h a n d i n h a n d

O n c o l o g i s c h e f o l l o w - u p : k w a l i t e i t e n d o e l m a t i g h e i d g a a n h a n d i n h a n d O n c o l o g i s c h e f o l l o w - u p : k w a l i t e i t e n d o e l m a t i g h e i d g a a n h a n d i n h a n d P I C A, 1 2 n o v e m b e r 2015 1 D i s c l o s u r e b e l a n g e n s p r e k

Nadere informatie

Patiëntenparticipatie in Diseasemanagement & Chronic Care Model. Margo Weerts

Patiëntenparticipatie in Diseasemanagement & Chronic Care Model. Margo Weerts Patiëntenparticipatie in Diseasemanagement & Chronic Care Model Margo Weerts De Hart&Vaatgroep De nieuwe organisatie van en voor mensen met een hart- of vaatziekte Ontstaan uit: - Vereniging van Vaatpatiënten

Nadere informatie

Onderbouwing HKZ-model versie 2008

Onderbouwing HKZ-model versie 2008 Onderbouwing HKZ-model versie 2008 HKZ is de basis > de basis voor kwaliteit > kwaliteit in de zorg > zorg voor mensen > mensen die zorg nodig hebben > mensen die kwaliteit verdienen > mensen die kwaliteit

Nadere informatie

Checklist voor controle (audit) NEN 4000

Checklist voor controle (audit) NEN 4000 Rigaweg 26, 9723 TH Groningen T: (050) 54 45 112 // F: (050) 54 45 110 E: info@precare.nl // www.precare.nl Checklist voor controle (audit) NEN 4000 Nalooplijst hoofdstuk 4 Elementen in de beheersing van

Nadere informatie

Checklist ontwikkelen kwaliteitssysteem

Checklist ontwikkelen kwaliteitssysteem Checklist ontwikkelen kwaliteitssysteem Wat? Beschrijving Stap Kwaliteitssysteem Jaar VSV/IGO Leden informeren over cyclisch evalueren als lerende organisatie 1 1 Implementatie Zorgstandaard Integrale

Nadere informatie

RAPPORT CLIËNTAUDIT 2012 / 2013. BLIK op WERK KEURMERK. AOB Compaz B.V. 1 Inhoudsopgave

RAPPORT CLIËNTAUDIT 2012 / 2013. BLIK op WERK KEURMERK. AOB Compaz B.V. 1 Inhoudsopgave RAPPORT CLIËNTAUDIT 2012 / 2013 BLIK op WERK KEURMERK 1 Inhoudsopgave 2 Bevindingen 2.1 Algemeen 2.2 Voortraject inzicht in aanpak 2.3 Uitvoering 2.4 Begeleiding 2.5 Afronding 2.6 Communicatie en bereikbaarheid

Nadere informatie

Interdisciplinaire samenwerking in Netwerken Palliatieve Zorg

Interdisciplinaire samenwerking in Netwerken Palliatieve Zorg Godebaldkwartier 914 3511 DT Utrecht E info@stichtingfibula.nl I www.stichtingfibula.nl @StichtingFibula Interdisciplinaire samenwerking in Netwerken Palliatieve Zorg Achtergrondinformatie 1. Inleiding

Nadere informatie

Waarderingssystematiek voor de Kwaliteitsvisitaties

Waarderingssystematiek voor de Kwaliteitsvisitaties Waarderingssystematiek voor de Kwaliteitsvisitaties Wanneer bij een kwaliteitsvisitatie wordt vastgesteld dat niet of niet volledig aan een norm wordt voldaan, komt er een vervolgactie van de commissie.

Nadere informatie

Toelichting afspraken Verwijzen, terugverwijzen en ontslag GGZ

Toelichting afspraken Verwijzen, terugverwijzen en ontslag GGZ Toelichting afspraken Verwijzen, terugverwijzen en ontslag GGZ September 2016 hebben de regionale huisartsenorganisatie en de GGZ-aanbieders in de regio Arnhem een samenwerkingsovereenkomst (Raamovereenkomst)

Nadere informatie

Toetsingskader WMO toezicht Gemeente Kampen. April 2017

Toetsingskader WMO toezicht Gemeente Kampen. April 2017 Toetsingskader WMO toezicht Gemeente Kampen April 2017 Toetsingskader Kampen Aandachtspunten / bronnen voor de toezichthouder zijn in alle gevallen: Dossieronderzoek; Vraaggesprek met cliënt; Eventueel

Nadere informatie

STICHTING AUTORITEIT FINANCIËLE MARKTEN, hierna AFM, Gevestigd te Amsterdam, STICHTING DSI, hierna: DSI, Gevestigd te Amsterdam

STICHTING AUTORITEIT FINANCIËLE MARKTEN, hierna AFM, Gevestigd te Amsterdam, STICHTING DSI, hierna: DSI, Gevestigd te Amsterdam Convenant tussen de Stichting Autoriteit Financiële Markten en de Stichting DSI inzake vakbekwaamheid van Relevante personen werkzaam onder de verantwoordelijkheid van Ondernemingen STICHTING AUTORITEIT

Nadere informatie

Overzicht kwaliteitsindicatoren gehandicaptenzorg. Versie 12 februari 2008

Overzicht kwaliteitsindicatoren gehandicaptenzorg. Versie 12 februari 2008 Overzicht kwaliteits gehandicapten Versie 12 februari 2008 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Indicatoren: hoe meten?... 4 2. Indicatoren: bij wie meten?... 8 3. Specificatie cliënt ervaringsonderzoek (CEO)...

Nadere informatie

Presentie & kwaliteit van zorg 2.0

Presentie & kwaliteit van zorg 2.0 15 december 2011 Presentie & kwaliteit van zorg 2.0 prof. dr Anne Goossensen Universiteit van Tilburg 1 Kwaliteit van zorg Centrale vraag: wat maakt dat zorg goede zorg is? Deze presentatie: zorgethisch

Nadere informatie

Complexiteit vraagt maatwerk. Henk Mathijssen 12 oktober 2017

Complexiteit vraagt maatwerk. Henk Mathijssen 12 oktober 2017 Complexiteit vraagt maatwerk Henk Mathijssen 12 oktober 2017 Welkom Deze foto van Onbekende auteur is gelicentieerd onder CC BY-NC-SA Deze foto van Onbekende auteur is gelicentieerd onder CC BY-SA Arnoud

Nadere informatie

Samenwerking en INnovatie in GEriatrische Revalidatie Ineke Zekveld LUMC

Samenwerking en INnovatie in GEriatrische Revalidatie Ineke Zekveld LUMC Resultaten monitor proeftuinen SINGER Samenwerking en INnovatie in GEriatrische Revalidatie Ineke Zekveld LUMC Inhoud presentatie Organisatie proeftuinen Vraagstelling SINGER Conclusies uit eerder onderzoek

Nadere informatie

Kwaliteitskader Verantwoorde zorg Caribisch Nederland

Kwaliteitskader Verantwoorde zorg Caribisch Nederland Kwaliteitskader Verantwoorde zorg Caribisch Nederland 1 Inspectie Jeugdzorg Utrecht, oktober 2015 Motto Naar zichtbare kwaliteit in de jeugdhulp! Missie De Inspectie Jeugdzorg, de Inspectie voor de Gezondheidszorg

Nadere informatie

Algemene voorwaarden van Praktijk In Je Element

Algemene voorwaarden van Praktijk In Je Element Algemene voorwaarden van Praktijk In Je Element Praktijk In Je Element is een praktijk voor lichaamsgerichte manuele therapieën en valt onder de niet-reguliere zorg. De verleende medische zorg is paramedisch

Nadere informatie

De transfusieketen: alle schakels OK!, maar wie bewaakt de keten? Martin Schipperus, internist- hematoloog HagaZiekenhuis Den Haag

De transfusieketen: alle schakels OK!, maar wie bewaakt de keten? Martin Schipperus, internist- hematoloog HagaZiekenhuis Den Haag De transfusieketen: alle schakels OK!, maar wie bewaakt de keten? Martin Schipperus, internist- hematoloog HagaZiekenhuis Den Haag Stappen in de transfusieketen l e v e r a n c i e r medewerkers ziekenhuislaboratorium

Nadere informatie

Nulmeting regionale brandweer Zuidoost-Brabant taakinhoudelijk deel (taakvervulling volgens PVPP)

Nulmeting regionale brandweer Zuidoost-Brabant taakinhoudelijk deel (taakvervulling volgens PVPP) Nulmeting regionale brandweer Zuidoost-Brabant taakinhoudelijk deel (taakvervulling volgens PVPP) versie november 2002 Gemeente: Ingevuld 1 door + functie: Telefoon: email: Definitie pro-actie: Pro-actie

Nadere informatie

Logeren waarderen. Kiezen van logeeropvang door ouders van meervoudig complex gehandicapte kinderen/mensen

Logeren waarderen. Kiezen van logeeropvang door ouders van meervoudig complex gehandicapte kinderen/mensen Logeren waarderen Kiezen van logeeropvang door ouders van meervoudig complex gehandicapte kinderen/mensen Auteurs : Bram van Beek, Kees van der Pijl Datum : 5 juni 2007 Inhoudsopgave 1. Achtergrond...

Nadere informatie

Klachtenreglement 2015

Klachtenreglement 2015 Klachtenreglement 2015 1.0 Doel & toepassingsgebied Doel Toepassingsgebied Datum opstellen Januari 2015 Frequentie evaluatie Dit reglement beschrijft de wijze waarop de organisatie en zorgverleners omgaan

Nadere informatie

Belangrijke wijzigingen HKZ-normen

Belangrijke wijzigingen HKZ-normen Belangrijke wijzigingen HKZ-normen door wijzigingen in ISO 9001:2015 Om welke HKZ-normen gaat het: Belangrijke wijzigingen HKZ-normen Op 15 september 2015 is de nieuwe ISO 9001:2015 gepubliceerd. Een groot

Nadere informatie

1. Domein Lichamelijk welbevinden

1. Domein Lichamelijk welbevinden Totaalbestand Kwaliteitsindicatoren Gehandicaptenzorg 2010 De indicatoren uit 2009 van de verschillende doelgroepen zijn samengevoegd tot deze ene set, het bronbestand. Hierdoor ontstaat het gewenste overzicht

Nadere informatie

3.B.2 Energie Management plan. Pagina van 6

3.B.2 Energie Management plan. Pagina van 6 3.B.2 Energie Management plan Pagina van 6 1 Documentversie: 1.0 Datum: April 2014 Contactpersoon: Arnoud Fokkens, arnoud.fokkens@ziut.nl, tel: 06-52.54.10.83 G Pagina 2 van 6 Inhoudsopgave 1 Energie management

Nadere informatie

Programma van Eisen 2017 (PvE) Domein 6 Maatwerkdiensten Participatie

Programma van Eisen 2017 (PvE) Domein 6 Maatwerkdiensten Participatie Programma van Eisen 2017 (PvE) Domein 6 Maatwerkdiensten Participatie A. Harde Algemene eisen B. Algemene eisen waarvan beargumenteerd afgeweken kan worden Toelichting en instructie Iedere aanbieder conformeert

Nadere informatie

Visitatie: 6 indicatoren Feedbackformulier Kwaliteit praktijkvoering

Visitatie: 6 indicatoren Feedbackformulier Kwaliteit praktijkvoering Visitatie: 6 indicatoren Feedbackformulier Kwaliteit praktijkvoering Indicator 1 Criterium 1 2 3 4 Toelichting op score Kwaliteitsbeleid De praktijk voert een actief beleid, consistent met het kwaliteitsbeleid

Nadere informatie

CQi Klinische geestelijke gezondheidszorg of verslavingszorg

CQi Klinische geestelijke gezondheidszorg of verslavingszorg CQi Klinische geestelijke gezondheidszorg of verslavingszorg Uitkomsten voor De Hoop Resultaten CQi Klinische geestelijke gezondheidszorg of verslavingszorg Inleiding In deze rapportage staan uw scores

Nadere informatie

CQi Kortdurende ambulante geestelijke gezondheidszorg of verslavingszorg

CQi Kortdurende ambulante geestelijke gezondheidszorg of verslavingszorg CQi Kortdurende ambulante geestelijke gezondheidszorg of verslavingszorg Uitkomsten voor Raphaëlstichting LPGGz Terugkoppeling resultaten Resultaten CQi Kortdurende ambulante geestelijke gezondheidszorg

Nadere informatie

Leren van onverwacht ernstige gebeurtenissen in de zorg

Leren van onverwacht ernstige gebeurtenissen in de zorg Leren van onverwacht ernstige gebeurtenissen in de zorg Openbaar maken van (mogelijke) calamiteiten in de patiëntenzorg Alle zorgverleners van het Jeroen Bosch Ziekenhuis doen hun uiterste best om er voor

Nadere informatie

Multidisciplinaire Richtlijn ALS ergotherapie, fysiotherapie en logopedie: een update

Multidisciplinaire Richtlijn ALS ergotherapie, fysiotherapie en logopedie: een update www.als-centrum.nl Multidisciplinaire Richtlijn ALS ergotherapie, fysiotherapie en logopedie: een update Anita Beelen Senioronderzoeker Revalidatie AMC Projectleider Richtlijnproject Update bestaande richtlijn

Nadere informatie

Training zorgpaden en logistiek uitwerking doorstroom oefening

Training zorgpaden en logistiek uitwerking doorstroom oefening Training zorgpaden en logistiek uitwerking doorstroom oefening Zorglogistieke oefening: Van Fiches naar Cliënten Tijdens de trainingen zorgpaden en zorglogistiek hebben we een simulatieoefening gespeeld

Nadere informatie

Landelijk Beleidskader Instroom def versie

Landelijk Beleidskader Instroom def versie Landelijk Beleidskader Instroom def versie 3-1- 08 I. Waarom een landelijk beleidskader? In het onderzoek van het Trimbosinstituut ( Aan de voordeur van de vrouwenopvang, 2003) wordt geconstateerd dat

Nadere informatie

Protocol Organiseren van een Zorgnetwerk Ouderen

Protocol Organiseren van een Zorgnetwerk Ouderen Protocol Organiseren van een Zorgnetwerk Ouderen ZIO, Zorg in Ontwikkeling Versie 1 INLEIDING Het Multidisciplinair Overleg (MDO) krijgt een steeds grotere rol binnen Ketenzorg, redenen hiervoor zijn:

Nadere informatie

ONDERZOEK & WETENSCHAP

ONDERZOEK & WETENSCHAP ONDERZOEK & WETENSCHAP Het gebruik van richtlijnen door ergotherapeuten in Nederland Jaarcongres Ergotherapie 22 maart 2019 GEBRUIK VAN RICHTIJNEN DOOR ERGOTHERAPEUTEN IN NEDERLAND Dr Joan Verhoef, Hoofddocent

Nadere informatie

VALUE BASED HEALTHCARE

VALUE BASED HEALTHCARE VALUE BASED HEALTHCARE Waar zit de doorbraak? Hoe krijgen we het voorbij het niveau van experimenten? Relinde de Koeijer 1 november 2016 VALUE BASED HEALTHCARE 2 DE DOORBRAAK IN VALUE BASED HEALTHCARE:

Nadere informatie

Implementatieplan Indicatoren ambulancezorg

Implementatieplan Indicatoren ambulancezorg Implementatieplan Indicatoren ambulancezorg definitieve versie maart 2015 1 1. Inleiding In oktober 2014 heeft het bestuur van Ambulancezorg Nederland de indicatorenset ambulancezorg vastgesteld. Hiermee

Nadere informatie

Privacyreglement De Stal Onderdeel van Stichting Het Spookbos

Privacyreglement De Stal Onderdeel van Stichting Het Spookbos Privacyreglement De Stal Onderdeel van Stichting Het Spookbos Privacyprotocol jan 2012 Inleiding: Medewerkers van De Stal zijn zich ervan bewust, dat zij bij de uitvoering van het werk in aanraking komen

Nadere informatie

Werkdocument model toetsingskader kwaliteitstoezicht Wmo

Werkdocument model toetsingskader kwaliteitstoezicht Wmo Werkdocument model toetsingskader kwaliteitstoezicht Wmo Inleiding Dit model voor een toetsingskader is opgesteld ten behoeve van het kwaliteitstoezicht in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Regiebehandelaar & Kwaliteitsstatuut

Regiebehandelaar & Kwaliteitsstatuut Regiebehandelaar & Kwaliteitsstatuut Niet meer Insurance Based werken? Joost Walraven, Klinisch Psycholoog / Manager Zorg Hoofddocent management KP-opleiding blog.walraven@gmail.com NVGzP 25 juni 2015

Nadere informatie