9 VUISTREGELS VOOR EFFICIËNT BLOGGEN. Leer de grondbeginselen van het bloggen in 9 eenvoudige, maar essentiële stappen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "9 VUISTREGELS VOOR EFFICIËNT BLOGGEN. Leer de grondbeginselen van het bloggen in 9 eenvoudige, maar essentiële stappen."

Transcriptie

1 9 VUISTREGELS VOOR EFFICIËNT BLOGGEN Hoe schrijf je een blog artikel dat gelezen en gedeeld wordt? Leer de grondbeginselen van het bloggen in 9 eenvoudige, maar essentiële stappen.

2 Hoe schrijf je een blog artikel dat gelezen en gedeeld wordt? door Kurt De Vylder Kurt De Vylder is oprichter van The Buzz Company. Hij begeleidt KMO s in online marketing. De meeste bedrijven hebben ondertussen een website. Vandaag de dag volstaat dat echter niet meer. The Buzz Company helpt bij het opzetten van uw online eco-systeem, van strategisch advies tot het bedenken van social media campagnes en het dagelijks community management, voor B2C én B2B. Zo wordt uw aanwezigheid op internet opgemerkt en kan uw KMO optimaal rendement halen uit alle online investeringen.

3 Hoe schrijf je een blog artikel dat gelezen en gedeeld wordt? door Kurt De Vylder Schrijven voor een blog, hoe begin je eraan? De eerste moeilijkheid is het vinden van een gepast onderwerp. De volgende stap is het artikel schrijven. Maar dan wil je ook nog dat zo veel mogelijk mensen je artikel lezen. Een blogartikel dat gelezen en gedeeld wordt, is kort en bondig. Indien mogelijk biedt het de lezer naast relevante informatie ook een opvallende of bijzondere opinie.

4 Zeg in een korte titel exact wat je kerngedachte is Als je artikel gedeeld of getweet wordt, is het meestal de titel die gebruikt wordt in het bericht of tweet. De titel is de eerste indruk. Op basis van de titel beslist de lezer of men op de link naar je artikel zal klikken om het vervolgens te lezen. De titel is dus wel degelijk zeer belangrijk. Zeg wat je te vertellen hebt in zo weinig mogelijk woorden en je hebt je titel. Maak het niet te moeilijk. Zorg ervoor dat je lezer krijgt wat hij verwacht. Je kan overwegen om je doelpubliek nieuwsgierig te maken door een vraag te stellen in de titel of mysterieus te doen over de inhoud. Maar dan moet je absoluut zeker zijn dat je de lezer niet gaat teleurstellen. Als je vaak deze techniek gebruikt en de verwachting van de lezer niet waarmaakt, haken je volgers af. Een onduidelijke of moeilijk leesbare titel doet lezers afhaken.

5 WEES KORT EN BONDIG Eén gedachte per artikel Als je wilt dat men je artikel niet leest, schrijf dan ineens een manifest. Een te lange tekst werkt namelijk demotiverend. Mensen worden dagelijks overladen met informatie. Wanneer ze na een veelbelovende titel terechtkomen op een te lang ogend artikel, dan beginnen ze er zelfs niet aan. Hou het dus kort. Heel kort. Heb je een redenering of stelling die bestaat uit meerdere aspecten, overweeg dan om ze te spreiden over meerdere blog posts. Laat de artikels naar elkaar doorverwijzen via een hyperlink lees verder onderaan het artikel en de de vermelding lees eerst:... bovenaan het artikel. Meerdere korte artikels worden vaker gelezen dan 1 lang artikel. Als je tekst na veel schrappen nog steeds vrij lang is, dan kun je een aantal grafische hulpmiddeltjes inschakelen. Je kan je inhoud duidelijker ordenen door te werken met paragrafen, tussenregels en tussentitels. Je kan belangrijke citaten of kerngedachtes uitvergroten en vet zetten. Bovendien is deze manier van werken SEO-vriendelijk. Je hebt nu namelijk per deelaspect een eigen pagina gemaakt met een specifieke inhoud, een eigen meta description, een eigen titel. Dit verhoogt de vindbaarheid van je content aanzienlijk. Maar het begint bij de tekst zelf. Stel je bij elke zin de vraag: hoe kan ik hetzelfde zeggen met minder woorden?

6 Hoe schrijf je een blog artikel dat gelezen en gedeeld wordt? Voeg een sprekende, passende foto toe Eén foto vertelt meer dan duizend woorden. Het is een huizenhoog cliché, maar het klopt. Lezers zijn vlugger geneigd een artikel te lezen als ze meer dan alleen tekst zien staan. Voeg niet zo maar een foto toe. Probeer te illustreren wat je vertelt in de tekst. Probeer op te vallen met een mooie of sprekende foto.

7 Geef je mening Al wie een product of dienst tracht te verkopen, weet dat hij toegevoegde waarde moet bieden. Als je artikel echt nieuws is - ik bedoel heet-van-de-naald, uniek, wereldschokkend, ophefmakend nieuws - dan volstaat dat op zich uiteraard. Al de rest is al eens gezegd of geschreven. Jouw opinie daarentegen nog niet. Dat is de meerwaarde die zorgt dat men je artikel zal lezen en vooral delen. Belangrijke opmerking: Houd er rekening mee dat je content ook later nog relevant moet zijn. Op het moment van de publicatie kan je artikel dan wel hot zijn, een week later hebben andere informatiebronnen het nieuws overgenomen.

8 Wees relevant voor je doelgroep Weet voor wie je schrijft en zorg dat ze je informatie relevant en interessant vinden. Definieer je doelgroep en schrijf artikels die behoren tot de logische interesses van die groep. Hoe meer mensen voor je blog schrijven, hoe belangrijker het is om die doelgroep duidelijk te definiëren. Om het jezelf makkelijker te maken, kun je een ingebeeld personage koppelen aan het profiel van je doelgroep. Je schrijft dan voor die ene ingebeelde persoon, die doelgroep vertegenwoordigt. Schrijf over onderwerpen die je lezers verwachten.

9 Lijstjes worden vaker gelezen dan tekst Je kunt niet elk artikel op deze manier opstellen, maar het is nu eenmaal zo dat lijstjes à la 10 tips voor of 9 vuistregels voor het beter doen dan Hoe schrijf je een blog artikel dat gelezen en gedeeld wordt?. Het leunt een beetje aan bij tip 2 en 3. Een opsomming is eigenlijk ook niet veel meer dan een visueel truukje om je tekst visueel op te smukken. Genummerde opsommingen of lijstjes met bullets worden vaker gelezen dan doorlopende tekst. Dergelijke lijstjes worden bovendien niet alleen vaker gelezen, ze worden ook heel vaak toegevoegd aan favorietenlijstjes in browsers of Twitter.

10 PLAATS de conclusie bovenaan het artikel Dat is strijdig met wat je op school geleerd hebt, maar op deze manier geef je de boodschap ook mee aan wie je artikel uiteindelijk niet (helemaal) leest. Bovendien kan het afhakers alsnog over de streep trekken doordat je hen duidelijk maakt waar je heen wil. Het kan hen nieuwsgierig maken naar je opinie, redenering, argumentatie of gewoon de details van je artikel.

11 Eindig met een vraag aan de lezer Stimuleer interactie met de lezer. Eindig met een duidelijke call-to-action. Dat is namelijk goed voor een aantal zaken. Interactie betekent verspreiding. Iemand die reageert doet dat vaak om zelf ook opgemerkt te worden. Daardoor bereikt je artikel ook zijn netwerk. Interactie zorgt voor meer bezoekers, meer externe links en meer dynamiek op je pagina (User Generated Content). Alle drie zaken die je Google ranking positief beïnvloeden.

12 WAAROM MANNEN MOPPEN VERTELLEN... Waarom vertellen mannen moppen aan elkaar? Uit altruïsme of eerder met egoïstische beweegredenen? Lachen is gezond. De gezondheid van mijn vrienden is belangrijk. Ik moet ze dus af en toe aan het lachen brengen? Is dat de reden? Nee, natuurlijk niet! Een goede mop geeft je imago (en je ego) een korte, krachtige boost. Gevoel voor humor is een belangrijke waardemeter. Als het een goeie mop is, zullen de schuddebuikende toehoorders de mop willen verder vertellen in hun eigen netwerk. Ha! Die moet ik onthouden. klinkt het dan. Ze hebben namelijk aangevoeld dat de mop een positief effect had op het imago van de verteller en ze willen dat effect nabootsen voor zichzelf. Wie vaak goede moppen vertelt, wordt steeds populairder. Hij is niet alleen een aanhoudende bron van goede, herbruikbare humor, maar ook gewoon leuk gezelschap. Uitzonderlijk succesvolle moppentappers slagen er uiteindelijk zelfs in om een aantal keren het Sportpaleis uit te verkopen! Maak daarom blog artikels die het delen waard zijn en onderwerp ze aan de moet-je-dit-zien-test. Als een blog post spontaan Moet je dit zien! of Wil je nu wat weten? als reactie oproept bij je lezers, dan zit je goed.

13 all the Buzz, without the fuzz The BuzzCompany Kouterstraat Herzele Let s fb.com/drivethebuzz Kurt De Vylder kurtdevylder

2. Word dé expert binnen jouw vakgebied...8 2.1 Vind je niche...8 2.2 Doe iets wat moeilijk te kopiëren is...8 2.3 Deel je kennis...

2. Word dé expert binnen jouw vakgebied...8 2.1 Vind je niche...8 2.2 Doe iets wat moeilijk te kopiëren is...8 2.3 Deel je kennis... INHOUDSOPGAVE VOORWOORD...3 1. Hoe kom ik hoger in Google?...4 1.1. De drie-eenheid van zoekmachine optimalisatie...4 1.1.1.Technische kwaliteit en architectuur van de website...4 1.1.2 Inhoudelijke kwaliteit

Nadere informatie

Check je sociale media

Check je sociale media Check je sociale media Succesvol zakelijk communiceren via sociale netwerken Heidi Aalbrecht Eric Tiggeler Pyter Wagenaar Sdu Uitgevers, Den Haag 5 Inhoud 1 Inleiding Wat zijn sociale media en wat kun

Nadere informatie

Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen

Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen HOE PAK JE EEN CROWDFUNDINGCAMPAGNE AAN? A. Tijdlijn project = live! Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen Afsluiting & beloningen 1. Planning 1.1. Is crowdfunding iets voor mij? Overeenstemming

Nadere informatie

Succes met e-commerce MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing

Succes met e-commerce MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing 2 Succes met e-commerce MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing 3 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

Als je niet kunt delen, kan je ook niet vermenigvuldigen Door: Marja Ruigrok

Als je niet kunt delen, kan je ook niet vermenigvuldigen Door: Marja Ruigrok Als je niet kunt delen, kan je ook niet vermenigvuldigen Door: Marja Ruigrok Iedereen die me een beetje kent, weet dat de titel van dit hoofdstuk mijn motto is. Het geldt voor kennis, winst en zeker voor

Nadere informatie

Netwerken via sociale media

Netwerken via sociale media Netwerken via sociale media Inhoudsopgave Even voorstellen 3 Wat is netwerken precies? 4 Twitter 4 Facebook 6 Twitter en Facebook 7 Netwerken via je e-mail 7 Je eigen website 8 Netwerken, is dat veel werk?

Nadere informatie

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen.

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen. 1) Hoe lees ik een tekst? Een tekst lezen is iets anders dan een tekst leren. Deze vaardigheid behandelt het zogenaamde oriënterend lezen. Dit noemt men ook wel verkennend of extensief lezen. Je leest

Nadere informatie

D.O.E.N. Oefening. 1. De eerste stap is een doel stellen.

D.O.E.N. Oefening. 1. De eerste stap is een doel stellen. D.O.E.N. Oefening D.O.E.N. is de afkorting voor Doelen Opstellen en Effectief bereiken via je Netwerk. Met deze oefening ga je het fundament leggen van je LinkedIn strategieën. Ze vraagt maar 10 minuten

Nadere informatie

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de sollicitatiebrief en het curriculum vitae (c.v.). Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: vertellen wat je schrijft in

Nadere informatie

Introductie... 3. Waarom Facebook?... 5. 2. Adverteer met Facebook... 14. 3.Starten met Facebook... 18. 4. Facebook Status Updates...

Introductie... 3. Waarom Facebook?... 5. 2. Adverteer met Facebook... 14. 3.Starten met Facebook... 18. 4. Facebook Status Updates... Inhoud Introductie... 3 Waarom Facebook?... 5 2. Adverteer met Facebook... 14 3.Starten met Facebook... 18 4. Facebook Status Updates... 29 5.Opbouwen & Versterken van uw Bedrijf... 34 6. Overzicht - Facebook

Nadere informatie

Crowdfunding Stappenplan

Crowdfunding Stappenplan Crowdfunding Stappenplan Of het nu gaat om crowdfunding voor een goed doel, restaurant, boek, een film of een balletuitvoering, er is altijd een gemeenschappelijk kenmerk. Crowdfunding gaat met name over

Nadere informatie

Bereik uw achterban via social media

Bereik uw achterban via social media Anders Bereik uw achterban via social media Social mediagids voor het betrekken van burgers Gendeles estrum es ut elitia Auteur: Brechtje Walburgh Schmidt, Marjoke Verschelling, Karin Sok Redactie: Tekstburo

Nadere informatie

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag De probleemstelling is eigenlijk het centrum waar het werkstuk om draait. Het is een precieze formulering van het onderwerp dat je onderzoekt. Omdat de probleemstelling

Nadere informatie

Waarom een samenvatting maken?

Waarom een samenvatting maken? Waarom een samenvatting maken? Er zijn verschillende manieren om actief bezig te zijn met de leerstof. Het maken van huiswerk is een begin. De leerstof is al eens doorgenomen; de stof is gelezen en opdrachten

Nadere informatie

Marktonderzoek doe je zo!

Marktonderzoek doe je zo! Marktonderzoek doe je zo! Praktische handvatten om marktonderzoek te verrichten Dit compacte e-book geeft inzicht in de basis van marktonderzoek en in de te nemen stappen; het biedt inhoudelijk en praktisch

Nadere informatie

Zoekmachines hoe laat je ze voor je werken?

Zoekmachines hoe laat je ze voor je werken? WHITEPAPER Zoekmachines hoe laat je ze voor je werken? Auteur: Elsie Hijstek Coördinator Kwaliteit & Informatiebeveiliging Copyright 2013, Zig Websoftware B.V. Samenvatting Het is juli, 30 C het zwembad

Nadere informatie

MEER RENDEMENT UIT UW E-MAIL MARKETING

MEER RENDEMENT UIT UW E-MAIL MARKETING MEER RENDEMENT UIT UW E-MAIL MARKETING copyright 2011 Blinker BV Inhoudsopgave Meer rendement uit uw e-mail marketing... 2 H1 Randvoorwaarden... 3 1.1 Doelstelling... 3 1.2 Return on Investment (ROI)...

Nadere informatie

1 Hoe je goed gevonden wordt

1 Hoe je goed gevonden wordt 1 Hoe je goed gevonden wordt Hoe komt het dat sommige mensen vaker worden gevraagd dan anderen? En is het zo dat de mensen die vaker gevraagd worden altijd beter zijn dan de mensen die niet voor nieuwe

Nadere informatie

Techniekkaart: Het houden van een interview

Techniekkaart: Het houden van een interview WAT IS EEN INTERVIEW? Een interview is een vraaggesprek. Wat een interview speciaal maakt, is dat je met een interview aan informatie kunt komen, die je niet uit boeken kunt halen. Als je de specifieke

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Nudge! Goede voornemens volhouden zonder discipline. Nudge! is een gratis uitgave van:

Nudge! Goede voornemens volhouden zonder discipline. Nudge! is een gratis uitgave van: Nudge! Goede voornemens volhouden zonder discipline Nudge! is een gratis uitgave van: Nr. 1-2015 Goede voornemens volhouden zonder discipline Het is niet toegestaan de inhoud van dit document elders te

Nadere informatie

KINDEREN WETEN WAAROM BESPREEKBAAR MAKEN

KINDEREN WETEN WAAROM BESPREEKBAAR MAKEN KINDEREN WETEN WAAROM BESPREEKBAAR MAKEN Wat is mijn doel? Gebaseerd op wat kinderen vertellen zegt de wetenschap dat het belangrijk is dat het kind weet waarom. Kinderen hebben voornamelijk vragen over

Nadere informatie

Handleiding focusgroep onderzoek

Handleiding focusgroep onderzoek Handleiding focusgroep onderzoek In deze handleiding komt aan de orde: 1. wat een focusgroep is; 2. wanneer een focusgroep onderzoek bruikbaar is; 3. plaats van het focusgroep onderzoek in de verbeter

Nadere informatie

WHITEPAPER. Waarom een online magazine? Welke voordelen zijn er te behalen? Inhoud & bladritme ONLINE MAGAZINES

WHITEPAPER. Waarom een online magazine? Welke voordelen zijn er te behalen? Inhoud & bladritme ONLINE MAGAZINES WHITEPAPER ONLINE MAGAZINES Waarom een online magazine? Welke voordelen zijn er te behalen? Inhoud & bladritme INTRODUCTIE Je hebt deze whitepaper gedownload omdat je geïnteresseerd bent in online magazines.

Nadere informatie

Wat? Waarom? horen, zien en actie! Communiceren in gebouwen

Wat? Waarom? horen, zien en actie! Communiceren in gebouwen O4 horen, zien en actie! Communiceren in gebouwen Wat? Waarom? Zitten de werknemers verspreid over verschillende gebouwen of locaties? Wil je met z n allen de schouders onder interne milieuzorg zetten?

Nadere informatie

60 Manieren Om Je Website Te Verbeteren

60 Manieren Om Je Website Te Verbeteren Als je betaald hebt voor dit e-boek, dan ben je belazerd. Ben je op zoek naar verbeterpunten voor je website, dan kun je dit document als checklist gebruiken. In dit document staan, op willekeurige volgorde,

Nadere informatie

Je gaat een werkstuk over dieren maken.

Je gaat een werkstuk over dieren maken. Je gaat een werkstuk over dieren maken. naam Een werkstuk bestaat uit de volgende onderdelen: Titelblad Dit is de voorkant van je werkstuk. De titel van je werkstuk moet mooi groot op de voorkant komen.

Nadere informatie

Algemene tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief

Algemene tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief Algemene tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief Schrijf een goede sollicitatiebrief Schrijf een overtuigende sollicitatiebrief. Zorg ervoor dat je sollicitatiebrief nieuwsgierigheid opwekt bij

Nadere informatie

Hoe zet ik social media in? Tips & Tricks

Hoe zet ik social media in? Tips & Tricks Hoe zet ik social media in? Tips & Tricks 1. Introductie A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl T 030 274 91 11 F 030 274 29 71 info@rivm.nl Dit rapport is het

Nadere informatie