Beeld & tekst uit de praktijk van het Steunpunt Vakantieparticipatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beeld & tekst uit de praktijk van het Steunpunt Vakantieparticipatie"

Transcriptie

1 Beeld & tekst uit de praktijk van het Steunpunt Vakantieparticipatie

2

3 Iedereen verdient vakantie! Steunpunt Vakantieparticipatie

4 Als ik terugdenk aan mijn jeugd, herinner ik mij weinig. En wat ik op school leerde weet ik al helemáál niet meer. Maar mijn vakanties, die herinner ik mij allemaal! Die draag ik in mijn hart. (Jef, 77 j.) Iedereen verdient vakantie! Steunpunt Vakantieparticipatie

5 Waarom. Mooie herinneringen geven kleur aan het leven, warme herinneringen geven steun aan het leven. Durven genieten. Soms moet je het (weer) leren. Leren toelaten. Het Steunpunt Vakantieparticipatie maakt vakanties bereikbaar iedereen, ook voor mensen met een laag inkomen. Want iedereen heeft recht op een adempauze, op ervaringen waaruit je energie kan putten. Veel mensen vertelden ons dat vakantie hen kracht geeft, moed om er weer tegen aan te gaan, dat het de onderlinge banden versterkt. Iemand noemde het Een psychologisch duwtje in de rug. Een vakantie, hoe dichtbij of hoe kort ook, is een bron van verhalen. En die verhalen vonden wij zo veelzeggend dat ze in dit boekje zijn beland. De citaten gidsen je door de ervaringswereld van mensen voor wie op vakantie gaan een hele onderneming is, zowel financieel als mentaal. We hopen dat ze inspireren. Dat ze vertellen wat vakantie kan betekenen. Ook voor wie het moeilijk heeft. Want iedereen verdient vakantie. Marianne Schapmans, Steunpunt Vakantieparticipatie

6 Ik zie het weer zitten! (Lennert, 34 j., vakantieganger)

7 Ik zie het gebeuren: k e n e n w e e k v e r t r er gaat voor de kinderen een andere wereld open. vakantie opent perspectieven! (Astrid, 28 j., begeleidster groepsvakanties)

8 Ik kan goedkoper boeken dan een ander. Maar ik moet wel Voor logies, maar ook voor alles wat erbij komt kijken: even hard sparen! het vervoer, een ijsje, een koffer, een uitstap, wat extra kledij... (Marleen, 38 j., vakantieganger, mama van 2 dochters)

9 De discretie van het initiatief maakt voor mij het verschil. Behalve de uitbaters weet niemand dat ik dit niet kan betalen aan het gewone tarief. Ik voel me hier welkom, zoals ik ben. (Laurence, 52 j., vakantieganger, alleenstaande)

10 Ik heb er van wakker gelegen. Je denkt toch dat ze je anders zullen behandelen. Maar we waren welkom. We werden warm onthaald. Alleen dat al deed ongelooflijk veel deugd. (Frieda, vakantieganger, 56 j., ging voor de eerste keer op vakantie)

11 Het is stresserend die eerste keer* Als je nog nooit op reis bent geweest, is alles nieuw! * Je moet het durven, je huis uit komen, niet weten wat je te wachten staat. Ik onderschat het nog altijd, het onzekere van vertrekken, de angst voor het onbekende. (Christine, gezinsbegeleider, begeleidt gezinnen bij de voorbereiding)

12

13 Die dagelijkse sleur eens van je af kunnen zetten. Dat geeft nieuwe energie goesting om de dingen aan te pakken! (Dirk, 26 j., vakantieganger, alleenstaande vader)

14 We krijgen ook mensen over de vloer die vroeger wél een vakantie konden betalen. Die mensen weten wat ze *Dat faillisement, dat ongeval, die ziekte of die echtscheiding hebben hen ook dàt nog afgenomen. (Bram, Ocmw medewerker, stimuleert en promoot vakanties)

15 Ik zie elke dag wat vakantie met mensen doet. Ik weet heel goed wat het betekent: niet op vakantie kunnen gaan. (Vanessa, hoteluitbaatster, partner van Steunpunt Vakantiepartcipatie)

16 De zon was er. En we hadden rust van doen.

17 Om de zorgen te vergeten. Voor wat nog komen moet. (Natasha, vakantieganger, moeder van een zwaar hulpbehoevende zoon)

18 Wij behandelen iedereen gelijk. Trouwens, ook het zakenpubliek is heel divers: we krijgen hier mannen in pakken en mannen met materiaalkoffers over de vloer. Ze zijn allemaal even welkom. (Wim, 54 j., bedrijfsleider van een zakenhotel dat zich vooral richt naar groepen)

19 Ik zet elke maand een bedragje aan de kant om op vakantie te kunnen. Deze keer had ik geen onverwachte tegenslagen en zijn we zelfs een keer kunnen uit gaan eten! (Ingrid, 33 j., vakantieganger, mama van 3 zonen en 1 dochter)

20 Ik merk het nadien altijd opnieuw: het maakt sterker. Zelfstandiger. Een reis uitstippelen, vertrekken. Een stap in het onbekende n i... d e w r e l d e (Hilde, medewerker vzw, begeleidt gezinnen)

21 Zo gaat dat met goeie herinneringen.je neemt ze mee. Je leven lang. Niemand neemt ze je nog af. (Jozef, 71 j., vakantieganger)

22 Ik spaar al mijn zondagskleren voor deze vakantie. (Diane, 38 j., vakantieganger)

23 Het doet deugd mooi gekleed te gaan. Als mensen goeie herinneringen hebben, komen ze terug. En misschien is hun situatie dan anders. (Chris, 43j., runt een vakantieverblijf)

24 Het klinkt misschien cliché, maar ik ben gelukkig als mijn kinderen gelukkig zijn. Ze onbezorgd zien lachen... e e n o n b s c e h r i j f l i j k g e v o e l! (Jannie, vakantieganger, alleenstaande moeder met 4 kinderen)

25 Dan weet je weer waarom je het doet. Die kinderen, ze zijn in mijn hart gekropen! (Fien, medewerker vzw, begeleidt jongeren in groepsvakanties)

26 Als ik m n ogen dicht hou, dan blijft het nog vakantie. Nog even, heel even... Want ik wil nog niet dat het voorbij is. (Tine, 11 j., vakantieganger, ging samen met het hele gezin een weekje naar zee)

27 Het was echt vakantie! We hadden zelfs genoeg gespaard om een keer met een go-cart te gaan rijden op de dijk! (Joerie, vakantieganger, met het hele gezin een weekje aan zee)

28

29 Ik neem thuis ook de bus sinds ik op vakantie ben geweest. We maken veel sneller een uitstap naar de stad nu! (Jessie en Patrick leerden via de kusttram ook de bus kennen)

30 Als mensen kunnen genieten van de dingen, dan houden ze het ook langer vol. Dan krijgen ze zelfvertrouwen. Voelen ze zich goed in hun vel. (Stef, 55 j., vrijwilliger Welzijnsschakel)

31 Ik ontdek dingen over mezelf die ik vergeten was. Ik kan nog onbezorgd lachen. Ik geniet terug van buiten komen, van samen op stap gaan. (Frank, 47 j., vakantieganger)

32 Je doet het ook omdat je je op die manier sociaal wil engageren. (Els, 34 j., runt een vakantieverblijf )

33 We hadden dezelfde mooie badkamer als de anderen. (Tim,12 j., vakantieganger)

34 Ik heb mezelf overwonnen. Ik ben terug onder de mensen gekomen. (Malika, 41 j., vakantieganger)

35 Aan jezelf toelaten dat je ook kan en mag genieten, dat blijkt zo moeilijk. Veel mensen denken: ik verdien dat niet! (Annemie, 45 j., medewerker vzw, begeleidt vakanties voor gezinnen)

36

37 De zeewind heeft onze hoofden leeg gemaakt. Ik was vergeten hoe het voelde, even helemaal weg te zijn. (Annabel, vakantieganger, alleenstaande moeder met 3 tieners)

38 ik wil dat mijn kinderen leren dat het anders kan. dat ze de kans krijgen e e n a n d e r e w e ze moeten zien en voelen wat het betekent op vakantie te gaan. (Sem, 48 j., vakantieganger, alleenstaande vader met 2 zonen) g i n t e s l a a n

39 Je bouwt er lang nadien nog op, op die vakantie-ervaringen. Dat het toen goed ging met de kinderen bijvoorbeeld, da s een ongelooflijk houvast. (May, 39 j., OCMW-bediende)

40

41 Niet alleen vertrekken op vakantie, maar ook thuiskomen is belangrijk. Vertellen hoe het geweest is. Als er niemand is om te luisteren, val je in een zwart gat. Dan komt thuiskomen hard aan. (Ben, 39 j., vrijwilliger buurtwerking)

42

43 Alle lof aan de uitbaters. Omdat ze ons kansen geven. z i j w e t e n w a t v a k a n t i e m e t j e d o e t! Dat het onbetaalbaar is! (Gitta, 34 j., vakantieganger, vader van 3 kinderen)

44 Ze moeten altijd vertellen* over de vakantie. Is het niet tijdens Frans om Frans te spreken, dan is het tijdens Nederlands voor een opstel. *Als je nergens bent geweest,heb je niets te vertellen. (Carla, 33 j., mama van 3 dochters) I k h e b h e t b e s t e o p s t e l o o i t g e s c h r e v e n.

45 O v e r m i j n v a k a n t i e! (Shana, 9 j., trotse eigenaar van het beste opstel ooit)

46

47 Info Steunpunt Vakantieparticipatie Het Steunpunt Vakantieparticipatie van Toerisme Vlaanderen werkt een vakantieaanbod uit voor mensen met een laag inkomen. En dit door: mee te werken aan een sociaal toeristisch beleid op zoek te gaan naar toeristische partners met een sociale visie gerichte promotie naar mensen met een laag inkomen het aanbieden van vorming voor sociale en toeristische partners bemiddeling voor vakanties op maat het organiseren van evaluatie, overleg en uitwisseling het verkennen van de internationale context en het leggen van contacten lees meer

48 Waarom we vakantie promoten? Omdat vakantie nodig is. Op vakantie gaan, is voor mij echt een psychologisch duwtje in de rug. We hebben allemaal wel eens nood aan vakantie. Een andere omgeving geeft ons de kans om tot rust te komen en de batterijen weer op te laden. Bij het horen van het woord vakantie dwalen onze gedachten bijna automatisch af naar mooie herinneringen. Vakantie betekent vaak een heerlijke tijd: een periode van ontspanning, van tijd voor anderen én onszelf. Vakantie is bovendien leerrijk. We komen in contact met andere culturen, plaatsen en gebruiken. Tijdens zo n vakantie leren we nieuwe vaardigheden, verruimen we onze horizon en openen zich perspectieven. Vakantie is gezond en heeft tal van voordelen voor lichaam en geest. We hebben minder stress en krijgen meer zelfrespect en -vertrouwen. Vakantie verbetert ook de communicatie en verstevigt familiebanden.

49 Waarom we vakantie promoten? Omdat vakantie niet goedkoop is. Je moet niet alleen het verblijf kunnen betalen. Maar ook die extra s. Op vakantie gaan is helaas niet goedkoop. Het kostenplaatje loopt al snel op. Een toegangsticket of verblijfplaats maakt nog maar een deel van de vakantiekost. Ook het vervoer vraagt een flinke hap uit het budget. Eens ter plekke, komen er dan nog allerlei kosten bij: een drankje, een ijsje, een uitstap... Het hoort allemaal bij vakantie, maar weegt vaak zwaar door in de portemonnee. Voor mensen met een gering inkomen is zo n vakantie dan ook niet altijd evident. Zij moeten keuzes maken en voor vakantie en vrije tijd schiet er meestal geen of heel weinig geld over. Toch hebben ook zij vakantie nodig. Armoede en gezondheid zijn immers vaak onlosmakelijk met elkaar verbonden. Enerzijds kunnen mensen door ziekte in armoede terechtkomen, anderzijds brengt leven in armoede heel wat stress mee die de gezondheid bedreigt. Het Steunpunt Vakantieparticipatie probeert de financiële drempels te verlagen. 49

50 Waarom we vakantie promoten? Omdat vakantie je rijker maakt. Het is ook spannend als je nog nooit op vakantie geweest bent: alles is nieuw. Naast een financiële drempel houden ook praktische zorgen de mensen thuis. Iemand die nog nooit op vakantie ging, vindt heel wat zaken niet vanzelfsprekend. Vaak gestelde vragen zijn: Wie geeft de kat te eten als ik er niet ben? Hoe raak ik op mijn bestemming? Wat zeg ik aan de eigenaar als ik aankom? Wat neem ik mee naar het vakantiehuisje? Gaan de kinderen zich niet vervelen?wat moet er in de koffers? Velen willen op vakantie, maar durven de stap niet te zetten. Schaamte en schuldgevoel steken vaak de kop op. Mag ik mij dit wel veroorloven? Wat denken de mensen? Iedereen zal zien dat ik niet veel heb. Hoe vertel ik dit aan mijn budgetbegeleider? Ik kan dit niet in een keer betalen. Vakantie mag dan een recht voor iedereen zijn, niet iedereen kan de stap zetten.

51 Hoe we vakantie promoten? Samen met de toeristische sector. Toeristische partners geven korting op hun tarieven: een uniek concept. Toerisme Vlaanderen gelooft in de positieve effecten van vakantie. Iemand die zich goed in z n vel voelt, functioneert beter. Iemand die zich gewaardeerd voelt, kijkt positief naar de samenleving. Toerisme Vlaanderen wil daarom via het Steunpunt Vakantieparticipatie iedereen de kans geven om op vakantie te gaan. Het Steunpunt Vakantieparticipatie biedt vakanties aan voor mensen met een laag inkomen. Zonder de hulp van sociale lidorganisaties en toeristische partners is dit echter een onmogelijke opdracht. Vakantieparticipatie in Vlaanderen is uniek door zijn samenwerking met de toeristische privésector. Verschillende Vlaamse toeristische partners kennen op vrijwillige basis kortingen toe aan de doelgroep van het Steunpunt Vakantieparticipatie. Een attractie of verblijf weegt zelf af hoe groot zijn sociaal engagement kan zijn. 51

52 In de vakantiegids van het Steunpunt Vakantieparticipatie zijn daar voorbeelden van terug te vinden. Verschillende van de toeristische partners gaan tot 50%, soms 75% korting op hun normaal tarief. volgens hen recht heeft op vakantie en recreatie. Voor bijna 40% van hen is dit de belangrijkste motivatie. Dit toont aan hoe sterk de traditie van het sociaal toerisme in Vlaanderen is. Wat zijn de motivaties van de privésector om zulke kortingen toe te staan aan mensen met een laag inkomen? Uit vakantie-enquêtes blijkt dat er enerzijds een sterk humanitair bewustzijn is bij de toeristische partners; dat iedereen Anderzijds zijn heel wat toeristische aanbieders niet blind voor de commerciële effecten van de samenwerking zoals grotere bekendheid, extra promotie, ethisch ondernemen en hogere bezoekersaantallen.

53 Hoe we vakantie promoten? Samen met sociale organisaties. De kortingen moeten de doelgroep bereiken: dat is van cruciaal belang. Het is een bekendmaking van het aanbod aan een breed publiek, het kan een welgekomen aanvulling van inkomsten zijn in kalmere periodes en het draagt bij tot een positief imago. Via het Steunpunt Vakantieparticipatie nemen mensen deel die anders niet zouden participeren, het zijn dus eigenlijk extra klanten. Het is cruciaal dat de sociale tarieven enkel gebruikt worden door de mensen voor wie ze bedoeld zijn. Daarom vervullen sociale organisaties een fundamentele rol als brugfunctie tussen de vakantieganger en het Steunpunt Vakantieparticipatie en tussen de vakantieganger en de attractie of het verblijf. Meer dan 950 sociale organisaties zijn (gratis) lid van het Steunpunt en staan ervoor garant dat de sociale tarieven in de juiste handen terechtkomen. 53

54 Deze organisaties zijn erg divers. Het kan gaan om lokale overheden, vrijwilligersorganisaties, asielcentra, verenigingen waar armen het woord nemen of buurtwerkingen. Sommige organisaties richten zich voornamelijk tot kinderen, andere tot volwassenen of gezinnen. Het gemeenschappelijke kenmerk van alle organisaties is dat ze mensen in armoede bereiken. De lidorganisaties begeleiden en ondersteunen de vakantieganger. Ze maken het aanbod bekend en ondersteunen mensen in het maken van een keuze, het invullen van aanvraagformulieren, soms zelfs het pakken van hun koffer. Voor sommige mensen is het immers de eerste keer dat ze op vakantie gaan. Alle organisaties die lid zijn van het Steunpunt Vakantieparticipatie zijn verplicht om een vorming te volgen over de manier van screenen, de begeleiding, de procedures en de werking van het Steunpunt.

55 Wat we aanbieden? Vakantie aan sociaal tarief. Ook een daguitstap of een groepsverblijf is vakantie. Er zijn tal van formules mogelijk. Daguitstappen. Daguitstappen hebben een lage drempel. Sparen voor een dagje uit lukt vaak gemakkelijker dan voor een meerdaagse vakantie. Voor sommige mensen is één dag een goed begin om de vakantiedrempel te overwinnen. Sociale organisaties reserveren via de website de daguitstap rechtstreeks bij de attractie. De website genereert automatisch een uniek reserveringsnummer dat de vakantiegan- ger meeneemt en dat de aanbieder kan controleren. Het sociale tarief wordt ter plaatse betaald. Groepsvakanties, groepsverblijven. Wie nog nooit op vakantie ging, kan in groep een eerste stap zetten. Er niet alleen voor staan, een veilige groep hebben om op terug te vallen, geeft vaak een geruster gevoel. Meer dan 200 groepsaccommodaties hebben een aanbod voor mensen met een 55

56 laag inkomen. Aanvragen voor groepsvakanties komen bij het Steunpunt Vakantieparticipatie of rechtstreeks bij het verblijf terecht. Het zijn de sociale organisaties zelf die de groepsvakanties organiseren. Georganiseerde vakanties. Inschrijven voor een volledig georganiseerde vakantie kan ook. 25 verenigingen organiseren samen meer dan 120 vakanties voor onder meer kinderen, jongeren, gezinnen en alleenstaande moeders. Ook zij werken met een sociaal tarief. De vakanties worden zowel door sociale organisaties en sociaaltoeristische verenigingen aangeboden als door jeugdwerken andere vrijetijdsorganisaties. De reacties op deze vakanties waren tot nog toe onverdeeld positief. Vakantieverblijven. Op vakantie alleen, met vrienden of met het gezin, in een hotel of een vakantiehuis... het aanbod vakantieverblijven is heel divers.

57 Aanvragen voor een vakantieverblijf worden behandeld door de medewerkers van het Steunpunt Vakantieparticipatie. Zij zorgen voor de reservering, de bemiddeling en de informatieverstrekking om kwaliteit te verzekeren aan de klant en aan de aanbieder. Het is een intensieve en persoonlijke methode die erg gewaardeerd wordt. de vervoerskost te drukken stelt De Lijn gratis dag- en weekpassen ter beschikking. Vakantiegangers kunnen deze samen met hun daguitstap of vakantie aanvragen. Vervoer. Op vakantie gaan, is één ding. Ter plekke geraken én daar ook nog een uitstap kunnen doen, is nog iets anders. Om 57

58 Hoe een vakantie boeken? Via het Steunpunt of een lidorganisatie. Het volledige aanbod komt in de vakantiebrochures én online. Vakantiegangers kunnen intekenen via een sociale organisatie of rechtstreeks bij het Steunpunt. Meer dan 90% van de aanvragen komen via een sociale organisatie bij het Steunpunt terecht. Sociale organisaties kennen hun mensen en kunnen hun situatie inschatten. Een vakantieganger moet voor een vakantieaanvraag niet opnieuw zijn verhaal doen of inkomsten aantonen. Er is vertrouwen in de sociale organisatie voor begeleiding en screening van de vakantie- gangers. Sociale lidorganisaties bieden de vakantieganger onder andere ondersteuning bij het invullen van de formulieren en het voorbereiden van de vakantie. Mensen die rechtstreeks willen intekenen op het aanbod en dus niet via een lidorganisatie, bezorgen een bewijs van inkomen. De Europese armoedegrens geldt hier als norm, maar ook met andere factoren als ziektekosten en schuldenlast wordt rekening gehouden.

59 Nieuw aanbod en promoties verschijnen jaarlijks in de brochures, nieuwsbrief en op Inschrijfprocedures verlopen vooral via de website maar wie geen toegang heeft tot het internet kan ook nog steeds via andere kanalen terecht bij het Steunpunt. Iemand die via het Steunpunt een daguitstap of vakantie boekt, krijgt dezelfde service als alle andere toeristen. Niemand krijgt een stempel mee omdat hij of zij minder betaalde. Via de website verkrijgt men een reserveringsbewijs voor daguitstappen. Dit geeft men af aan de kassa en het sociale tarief wordt ter plekke betaald. De website heeft een publieke kant voor iedereen zonder vermelding van de tarieven en een paswoordzone met vermelding van de tarieven voor lidorganisaties. 59

60 Hoe een vakantie schenken? Word partner! We komen langs voor een gesprek. Rechtstreeks contact, dat werkt makkelijker. Wie een vakantie boekt, krijgt een informatiepakketje over het verblijf en de omgeving samen met het reserveringsbewijs. Aan het onthaal van het vakantieverblijf merken andere gasten niet wie er via het Steunpunt boekte. Vlaanderen kent een sterke en lange traditie op het gebied van vakantievoorziening voor mensen met een laag inkomen. Het sociaal toerisme groeit gestadig en onderzoek voorspelt dat deze groei zich zal voortzetten in de toekomst. Vooral het aanbod vakantieverblijven is enorm populair en is voortdurend aan uitbreiding toe. Dit succes is te danken aan de inspanningen van het Steunpunt Vakantieparticipatie én van de toeristische partners en de sociale organisaties.

61 Toeristische verblijven, attracties, evenementen die hun aanbod ook toegankelijk willen maken voor mensen die anders verstoken blijven van een daguitstap of vakantie kunnen rechtsreeks contact opnemen met het Steunpunt. De aanbieder sluit met het Steunpunt een contract af dat bepaalt welke tarieven er voor een bepaalde periode geldig zijn. De kosten voor promotie, coördinatie en bekendmaking worden gedragen door Toerisme Vlaanderen. Een medewerker komt dan langs om verder afspraken te maken en ideeën te exploreren. Een toeristische aanbieder weegt zelf af hoe groot z n engagement kan zijn. De korting op verblijf of toegangsticket is voor de rekening van de aanbieder. Het Steunpunt Vakantieparticipatie garandeert dat het aanbod enkel 61

62 terechtkomt bij mensen met een laag inkomen die anders niet op uitstap of vakantie gaan; waakt over het correct benaderen van de doelgroep en voorkomt stigmatisering; publiceert elk jaar 2 vakantiegidsen die een overzicht geven van daguitstappen, groepsverblijven, vakantieverblijven en georganiseerde vakanties; plaatst het aanbod uit de jaarlijkse vakantiegidsen online; organiseert jaarlijks een forum waar toeristische aanbieders, sociale organisaties en vakantiegangers elkaar ontmoeten bij de lancering van de nieuwe vakantiegidsen. Ook sociale organisaties die lid willen worden, kunnen contact opnemen met het Steunpunt Vakantieparticipatie. Ook hier is een gesprek en afspraken over wederzijdse verwachtingen van belang.

63 Toerisme Vlaanderen Steunpunt Vakantieparticipatie Grasmarkt 61 l 1000 Brussel vakantieparticipatie@ toerismevlaanderen.be

64

65 Dank aan alle vakantiegangers die ons postkaartjes stuurden en hun verhalen willen delen. Dank aan alle sociale organisaties voor het promoten van het vakantieaanbod en het begeleiden op maat van elke vakantieganger. Dank aan de toeristische partners voor het sociaal hart en warm onthaal. Dit beeldenboek illustreert het onderzoek: Iedereen verdient vakantie door Lynn Minnaert & Marianne Schapmans, ( ). 65

66 Citaten: Recht uit het leven. Verzameld door het team vakantieparticipatie: Ingrid Van Hoorebeke, Ward Saver, Sara Lebleu, Marianne Schapmans en bijgestaan door Sanne Renglé en Anne Smits (jobstudenten). Alle namen zijn gewijzigd omwille van privacy redenen. Beelden: Elk jaar organiseert het Steunpunt een fotoshoot naar aanleiding van de opmaak van de vakantiegidsen. Het grasduinen in dit bronmateriaal leverde de selectie van het beeldmateriaal. Met dank aan alle vakantiegangers die bereid waren aan de fotoshoots deel te nemen. Verantwoordelijk Uitgever: Luc Gobin, afdelingshoofd Investeringen, Toerisme Vlaanderen, Grasmartk 61, 1000 Brussel l Coördinatie: Marianne Schapmans, Toerisme Vlaanderen, Steunpunt Vakantieparticipatie. Alle rechten voorbehouden. Behoudens de uitdrukkelijke bij wet bepaalde uitzonderingen, mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, op welke wijze ook, zonder de voorafgaande en schriftelijke toestemming van de uitgever. Wettelijk Depot: D/2009/5635/11 Concept en vorm: Liselotte Courtens, info@llot.be Fotografie: Hanne Ninclaus, Mix, (opzoeken andere!) Redactie: Ilse Strobbe, Liselotte Courtens

67

68 Iedereen verdient vakantie. Beeld & tekst uit de praktijk van het Steunpunt Vakantieparticipatie Het Steunpunt Vakantieparticipatie maakt vakanties bereikbaar iedereen, ook voor mensen met een laag inkomen. Want iedereen heeft recht op een adempauze, op ervaringen waaruit je energie kan putten. Een vakantie, hoe dichtbij of hoe kort ook, is een bron van verhalen. En die verhalen vonden wij zo veelzeggend dat ze in dit boekje zijn beland. De citaten gidsen je door de ervaringswereld van mensen voor wie op vakantie gaan een hele onderneming is, zowel financieel als mentaal. Toerisme Vlaanderen l Steunpunt Vakantieparticipatie Grasmarkt 61 l 1000 Brussel vakantieparticipatie@toerismevlaanderen.be l

69 Beeld & tekst uit de praktijk van het Steunpunt Vakantieparticipatie

Omdat iedereen vakantie verdient en recht heeft op een adempauze, op ervaringen die energie geven. Om tot rust te komen in een andere omgeving en de batterijen weer op te laden. Om nieuwe dingen te ontdekken

Nadere informatie

Steunpunt Vakantieparticipatie

Steunpunt Vakantieparticipatie Steunpunt Vakantieparticipatie Stappenplan voor reservaties Iedereen verdient vakantie! Steunpunt Vakantieparticipatie - Toerisme Vlaanderen - Grasmarkt 61-1000 Brussel Tel.: +32 2 504 03 91 Fax: +32 2

Nadere informatie

Steunpunt Vakantieparticipatie

Steunpunt Vakantieparticipatie Steunpunt Vakantieparticipatie Stappenplan voor reservaties Iedereen verdient vakantie! Steunpunt Vakantieparticipatie - Toerisme Vlaanderen - Grasmarkt 61-1000 Brussel Tel.: +32 2 504 03 91 Fax: +32 2

Nadere informatie

Infosessie Steunpunt Vakantieparticipatie

Infosessie Steunpunt Vakantieparticipatie Infosessie Steunpunt Vakantieparticipatie Bron: Steunpunt vakantieparticipatie 15,3% (1.656.800 mensen) Van de Belgische bevolking leeft in armoede 130.000 kinderen (0-17 jaar) 9,8% Van de Vlaamse bevolking

Nadere informatie

Beste, Veel lees- en reflecteerplezier, Steunpunt Vakantieparticipatie 1/5

Beste, Veel lees- en reflecteerplezier, Steunpunt Vakantieparticipatie 1/5 Beste, Tijdens verscheidene evaluatiemomenten kwam de vraag om de samenwerking tussen sociale organisaties en zichtbaarder te maken. Er werd gevraagd duidelijkheid te creëren in wat het Steunpunt verwacht

Nadere informatie

Nieuwe ervaringen en vaardigheden. Rust en vernieuwing. Mentale en lichamelijke gezondheid. Zelfstandigheid en zelfvertrouwen

Nieuwe ervaringen en vaardigheden. Rust en vernieuwing. Mentale en lichamelijke gezondheid. Zelfstandigheid en zelfvertrouwen Rust en vernieuwing Nieuwe ervaringen en vaardigheden Mentale en lichamelijke gezondheid Zelfstandigheid en zelfvertrouwen Sociale interacties en versterking van relaties Als ik terugdenk aan mijn jeugd,

Nadere informatie

Iedereen verdient vakantie. toerismecahier. Een onderzoek naar de effecten en het belang van vakantie voor mensen in armoede

Iedereen verdient vakantie. toerismecahier. Een onderzoek naar de effecten en het belang van vakantie voor mensen in armoede toerismecahier Iedereen verdient vakantie Een onderzoek naar de effecten en het belang van vakantie voor mensen in armoede Toerisme Vlaanderen Steunpunt Vakantieparticipatie Colofon Toerisme Vlaanderen

Nadere informatie

forum 2013 kortrijk gazet Zet je verhaal kracht bij Meer nieuws en verhalen een jaar lang op

forum 2013 kortrijk gazet Zet je verhaal kracht bij Meer nieuws en verhalen een jaar lang op vakantieparticipatie forum 2013 kortrijk o gazet l i sfee ve rbeeld Al drie jaar trekken wij met ons twee naar Nieuwpoort. Genieten van de kleine dingen vooral. De zorgen blijven thuis, in de koelkast.

Nadere informatie

De Kar wil ook beleidsbeïnvloedend werken vanuit de noden en signalen die zij bij mensen opvangt.

De Kar wil ook beleidsbeïnvloedend werken vanuit de noden en signalen die zij bij mensen opvangt. De Kar Folder Wat is De Kar? Soms kan je leven plotseling veranderen door een tegenslag (ziekte, werkloosheid, scheiding, een overlijden binnen je gezin...) en word je verplicht om met weinig geld rond

Nadere informatie

PERSDOSSIER TOERISME VOOR AUTISME

PERSDOSSIER TOERISME VOOR AUTISME PERSDOSSIER TOERISME VOOR AUTISME Inhoudsopgave Toerisme voor Autisme... 2 Wat doet Toerisme voor Autisme?... 2 Wie kan gebruik maken van deze stappenplannen?... 3 Hoe werkt het?... 3 Wat verstaan we onder

Nadere informatie

Sponsordossier Vakantiekampen

Sponsordossier Vakantiekampen Sponsordossier contact Rodekruisvakanties vzw Sofie Vehent Motstraat 40 2800 Mechelen 015/44 35 11 rodekruisvakanties@rodekruis.be Armoede Wie arm is, heeft het financieel moeilijker dan anderen en leeft

Nadere informatie

Toegankelijkheid en betaalbaarheid van de Kinderopvang voor mensen in armoede. Getuigenis VVSG 02/04/2015

Toegankelijkheid en betaalbaarheid van de Kinderopvang voor mensen in armoede. Getuigenis VVSG 02/04/2015 Toegankelijkheid en betaalbaarheid van de Kinderopvang voor mensen in armoede. Getuigenis VVSG 02/04/2015 Beste iedereen, Ik ben Cynthia, opgeleide ervaringsdeskundige, en ik werk binnen TAO-Armoede. Wij

Nadere informatie

ACTIVERING Sas (Sociaal - Actief - Samenwerken)

ACTIVERING Sas (Sociaal - Actief - Samenwerken) ACTIVERING Sas (Sociaal - Actief - Samenwerken) Psychiatrisch Centrum Bethanië Andreas Vesaliuslaan 39 2980 Zoersel Tel. 03 380 30 11 pcbethanie@emmaus.be www.pcbethanie.be Deze voorziening maakt deel

Nadere informatie

Activering Sas (Sociaal - Actief - Samenwerken)

Activering Sas (Sociaal - Actief - Samenwerken) Activering Sas (Sociaal - Actief - Samenwerken) 1 WELKOM Activering Sas (Sociaal Actief Samenwerken). Activering Sas is een initiatief ontstaan uit de samenwerking van Beschut Wonen De Sprong, Psychiatrisch

Nadere informatie

HOE KAN JE JOUW VERBLIJF PROFILEREN ALS FIETSVRIENDELIJK LOGIES? Zo pak je het aan

HOE KAN JE JOUW VERBLIJF PROFILEREN ALS FIETSVRIENDELIJK LOGIES? Zo pak je het aan HOE KAN JE JOUW VERBLIJF PROFILEREN ALS FIETSVRIENDELIJK LOGIES? Zo pak je het aan Verantwoordelijke uitgever: Peter De Wilde, Toerisme Vlaanderen, Grasmarkt 61, 1000 Brussel Wettelijk depot : D/2017/5635/27/1

Nadere informatie

SLIM SOCIAAL ENGAGEMENT

SLIM SOCIAAL ENGAGEMENT SLIM SOCIAAL ENGAGEMENT ELKAAR LEREN KENNEN VERTEL AAN JE BUURMAN OVER HOE JIJ AAN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD TOERISME DOET WAT KRIJGT U VANDAAG TE HOREN - MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN IN TOERISME

Nadere informatie

Doe de Booest Check Zet de 1e stappen om jouw praktijk te laten groeien en er een echte onderneming van te maken.

Doe de Booest Check Zet de 1e stappen om jouw praktijk te laten groeien en er een echte onderneming van te maken. Doe de Booest Check Zet de 1e stappen om jouw praktijk te laten groeien en er een echte onderneming van te maken. ü Yes ü No ü Yes ü No Krijg een contstante stroom klanten en verhoog je inkomen ü No Auteurs

Nadere informatie

Ommekeer. Niet meer worden uitgeschopt door de maatschappij. Om uitgesloten alleen te staan. Maar kunnen naar buiten komen

Ommekeer. Niet meer worden uitgeschopt door de maatschappij. Om uitgesloten alleen te staan. Maar kunnen naar buiten komen Ommekeer Niet meer worden uitgeschopt door de maatschappij Om uitgesloten alleen te staan Maar kunnen naar buiten komen En door reikende handen elkaar recht trekken Mekaar steunen in respect voor elkaar

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DE LOGIESBAROMETER

AAN DE SLAG MET DE LOGIESBAROMETER AAN DE SLAG MET DE LOGIESBAROMETER 1 Je bent uitbater van een commercieel logies in Vlaanderen. Je wil een bloeiende zaak met een goede kamerbezetting. Maar heb je dat wel? Ben je concurrentieel ten opzichte

Nadere informatie

Vind je netwerk opnieuw uit

Vind je netwerk opnieuw uit Vind je netwerk opnieuw uit Verandering realiseren vanuit de principes van het Waarderend Onderzoek (Appreciative Inquiry) Ben Verstreyden en Astrid De Bruycker Dēmos vzw 1. Waarderend Onderzoek: de basis

Nadere informatie

Vakantiegedrag. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Factoren die van invloed zijn op vakantiegedrag. Wat is vakantiegedrag?

Vakantiegedrag. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Factoren die van invloed zijn op vakantiegedrag. Wat is vakantiegedrag? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over vakantiegedrag van mensen. Het maakt je duidelijk waarom mensen met vakantie gaan en hoe de keuze voor een vakantie tot stand komt. Wat wordt er van jou

Nadere informatie

standpunt noodhulp 18 augustus 2009

standpunt noodhulp 18 augustus 2009 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

GASTVRIJ ONTHAAL VAN MENSEN IN ARMOEDE

GASTVRIJ ONTHAAL VAN MENSEN IN ARMOEDE GASTVRIJ ONTHAAL VAN MENSEN IN ARMOEDE Marina vertelt Vakantie is een basisrecht! Op weg naar vrijetijdsbesteding voor mensen in armoede Drempels om een leuke vrijetijdsbesteding te vinden: onbetaalbaar

Nadere informatie

de loopbaan reis over verbinding, betekenisvol werken en vorm geven aan verandering! Hilvaria Studio s

de loopbaan reis over verbinding, betekenisvol werken en vorm geven aan verandering! Hilvaria Studio s de loopbaan reis over verbinding, betekenisvol werken en vorm geven aan verandering! 2019 Hilvaria Studio s Ik kies voor mezelf, omdat werk geen corset mag worden waarin ik me gevangen voel en van waaruit

Nadere informatie

VRIJE TIJD, EEN BASISRECHT!

VRIJE TIJD, EEN BASISRECHT! VRIJE TIJD, EEN BASISRECHT! VRIJE TIJD, EEN BASISRECHT! 2 Vrije tijd is zonder verplichtingen. Tijd waarin niets moet. Je kan je vrije tijd vrij invullen met dingen die je leuk vindt, zoals sporten, een

Nadere informatie

JEUGDWERK VOOR ALLEN. Zelf aan de slag. in maatschappelijk kwetsbare situaties. Met kinderen en jongeren

JEUGDWERK VOOR ALLEN. Zelf aan de slag. in maatschappelijk kwetsbare situaties. Met kinderen en jongeren JEUGDWERK VOOR ALLEN Zelf aan de slag Met kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties 02 Spelen Mobiel speelaanbod Om meer kinderen uit de buurt te bereiken kan je een mobiel speelaanbod

Nadere informatie

Nawoord. Armoede vandaag

Nawoord. Armoede vandaag Nawoord Via hun levensverhaal laten Emilie en Nico ons binnenkijken in de leefwereld van mensen in armoede. Het is een beklijvend getuigenis over hun dagelijkse strijd om te overleven, ook over hun verlangen

Nadere informatie

UiTPAS Gent: een spaar- en voordelenpas voor je vrije tijd

UiTPAS Gent: een spaar- en voordelenpas voor je vrije tijd UiTPAS Gent: een spaar- en voordelenpas voor je vrije tijd De achtergrond UiTPAS is een kaart voor iedereen die deelneemt aan vrijetijdsactiviteiten (cultuur, jeugd, sport). Deze kaart heeft een dubbele

Nadere informatie

WELZIJNSSCHAKELS, SAMEN DELEN WE......EEN MISSIE

WELZIJNSSCHAKELS, SAMEN DELEN WE......EEN MISSIE WELZIJNSSCHAKELS, SAMEN DELEN WE......EEN MISSIE Beste Welzijnsschakel, Jullie lokaal engagement is erg betekenisvol. Het geeft erkenning aan mensen en schept kansen op betere leefomstandigheden. Jullie

Nadere informatie

Een nieuwe sociale garantie voor de nieuwe kwetsbaarheid. Beste vrienden, Kameraden, Socialisten, Welkom op de vooravond van de eerste mei.

Een nieuwe sociale garantie voor de nieuwe kwetsbaarheid. Beste vrienden, Kameraden, Socialisten, Welkom op de vooravond van de eerste mei. 1 Een nieuwe sociale garantie voor de nieuwe kwetsbaarheid Beste vrienden, Kameraden, Socialisten, Welkom op de vooravond van de eerste mei. Feest van de Arbeid. De dag waarop wij, socialisten, tonen,

Nadere informatie

Jongeren de nieuwe armen van morgen?

Jongeren de nieuwe armen van morgen? Jongeren de nieuwe armen van morgen? Groei van jongeren in armoede en rol van het jeugdwerk Leven leren werken in 2050 België heeft één van de hoogste kinderarmoedecijfers van Europa Structureel strijden

Nadere informatie

over de toekomst over de toekomst

over de toekomst over de toekomst over de toekomst over de toekomst over de toekomst over de toekomst over de toekomst over de toekomst over de toekomst Wat wil in je leven nooit meer anders dan nu? Wat wil je graag veranderen aan je leven

Nadere informatie

LinkedIn-updates open inschrijving

LinkedIn-updates open inschrijving LinkedIn-updates open inschrijving Opdracht In dit document vind je zes verschillende LinkedIn-updates. Geef bij iedere update aan of dit een update is die bij je past. Dus zou je dit type update ook kunnen

Nadere informatie

1. Iedereen is welkom in de opvang DE KINDEROPVANG HEEFT EEN BELANGRIJKE SOCIALE TAAK

1. Iedereen is welkom in de opvang DE KINDEROPVANG HEEFT EEN BELANGRIJKE SOCIALE TAAK 1. Iedereen is welkom in de opvang DE KINDEROPVANG HEEFT EEN BELANGRIJKE SOCIALE TAAK Kinderen krijgen in de opvang volop kansen om zich te ontwikkelen. Ouders kunnen intussen werk zoeken of gaan werken,

Nadere informatie

Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet

Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet Inhoud 1. Van waar komen we? 2. Vrijetijdsparticipatie: Drempels 3. Het Participatiedecreet 4. De lokale afsprakennota vrijetijdsparticipatie Van waar komen

Nadere informatie

Decreet Toerisme voor Allen

Decreet Toerisme voor Allen Decreet Toerisme voor Allen Korte kennismaking Michel Vandendriessche - gedelegeerd-bestuurder Pasar vzw - Bestuurder OITS - Bestuurder vakantiecentra, reisbureau - Voorzitter transitiegroep Presentatie=visie

Nadere informatie

HOE JE VERBLIJF PROFILEREN ALS EEN FIETSVRIENDELIJK VERBLIJF VOOR WIELERTOERISTEN? Zo pak je het aan

HOE JE VERBLIJF PROFILEREN ALS EEN FIETSVRIENDELIJK VERBLIJF VOOR WIELERTOERISTEN? Zo pak je het aan HOE JE VERBLIJF PROFILEREN ALS EEN FIETSVRIENDELIJK VERBLIJF VOOR WIELERTOERISTEN? Zo pak je het aan Wil je op lange termijn de juiste gasten aantrekken en de toekomst van je logies verzekeren? Investeer

Nadere informatie

INHOUD. Wat is een signaal

INHOUD. Wat is een signaal INHOUD Wat is een signaal Gebruikers Organisaties Beleid Signaleren: tussen vertrouwen, zorgvuldigheid en verantwoordelijkheid Zorgzaam werken: je houding als vrijwilliger Doorverwijzen 2 3 SIGNALEN Signalen

Nadere informatie

Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen. Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september

Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen. Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september www.demos.be Tatjana van Driessche Stafmedewerker lokale netwerken en sport Ondersteuning

Nadere informatie

Zondag 15 juli Opstandingskerk Houten overweging door Jeanette Verwoert, seniorenpastor Lezing OT; Psalm 67 Lezing NT: Marcus 6: 6b-13

Zondag 15 juli Opstandingskerk Houten overweging door Jeanette Verwoert, seniorenpastor Lezing OT; Psalm 67 Lezing NT: Marcus 6: 6b-13 Zondag 15 juli Opstandingskerk Houten overweging door Jeanette Verwoert, seniorenpastor Lezing OT; Psalm 67 Lezing NT: Marcus 6: 6b-13 Geliefde mensen van God, Het was in het eerste jaar van de opleiding

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

En hoe blijf jij fit in je hoofd?

En hoe blijf jij fit in je hoofd? En hoe blijf jij fit in je hoofd? boekje-105x105-def.indd 1 30-01-2009 12:05:22 1,2,3,..., 10 stappen boekje-105x105-def.indd 2 30-01-2009 12:05:23 Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Lees

Nadere informatie

Verslag themanamiddag Een museum toegankelijk maken

Verslag themanamiddag Een museum toegankelijk maken Verslag themanamiddag Een museum toegankelijk maken Plaats: Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen Datum: 21 maart 2013 Om de twee maanden organiseert het Fonds Vrijetijdsparticipatie een themanamiddag

Nadere informatie

LinkedIn-updates in-company

LinkedIn-updates in-company LinkedIn-updates in-company Opdracht In dit document vind je zes verschillende LinkedIn-updates. Geef bij iedere update aan of dit een update is die bij je past. Dus zou je dit type update ook kunnen plaatsen?

Nadere informatie

En hoe blijf jij fit in je hoofd?

En hoe blijf jij fit in je hoofd? En hoe blijf jij fit in je hoofd? 1,2,3,..., 10 stappen Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Lees rustig de tien stappen. Ze inspireren je om fit te blijven in je hoofd en hebben al heel

Nadere informatie

POWERTOOL 5 DRUK VERSUS GENIETEN

POWERTOOL 5 DRUK VERSUS GENIETEN POWERTOOL 5 Welke van de twee neem jij makkelijkst in de mond? Krijgen je hart, je waarden en normen de tijd die ze verdienen? Of gaan ze ten koste van het merk Druk 1 Welke van de twee neem jij makkelijkst

Nadere informatie

TOELICHTING HANDVEST SUCCESVOL VRIJWILLIGEN

TOELICHTING HANDVEST SUCCESVOL VRIJWILLIGEN TOELICHTING HANDVEST SUCCESVOL VRIJWILLIGEN Het Handvest succesvol vrijwilligen is opgevat als een handig en visueel aantrekkelijke tool. Het moet organisaties toelaten zich te profileren als vrijwilligersorganisatie(-dienst

Nadere informatie

Wij zijn er voor u, ook in 2019.

Wij zijn er voor u, ook in 2019. Wij zijn er voor u, ook in 2019. Ontdek de voordelen van GSD-V Goed nieuws! Je bestuur is aangesloten bij de Gemeenschappelijke Sociale Dienst Lokale Besturen in Vlaanderen (GSD-V) vzw. Daarom kan je genieten

Nadere informatie

Wie is de Vlaamse toerist? Zeeuwse ondernemers in Gent, 21 april 2015

Wie is de Vlaamse toerist? Zeeuwse ondernemers in Gent, 21 april 2015 Wie is de Vlaamse toerist? Zeeuwse ondernemers in Gent, 21 april 2015 Belang van de Belgische markt Reisverkeer vanuit België naar Nederland Vakanties (4n+) (2012): 328.000 Korte vakanties (1-3n) (2012):

Nadere informatie

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Deze brochure kan ook ondersteunend zijn voor iedereen die met het gezin in contact komt: maatschappelijk

Nadere informatie

Verslag Praktijktafel 1: Werken in een landelijke context Praktijktafel 12 december 2016

Verslag Praktijktafel 1: Werken in een landelijke context Praktijktafel 12 december 2016 Verslag Praktijktafel 1: Werken in een landelijke context Praktijktafel 12 december 2016 Veel groepen van Welzijnsschakels staan in contact tot het lokaal bestuur, via informele contacten met leden van

Nadere informatie

geluk EEN JAAR VOL The World Calendar of Happiness

geluk EEN JAAR VOL The World Calendar of Happiness geluk EEN JAAR VOL w The World Calendar of Happiness 2017 www.lannoo.com Registreer u op onze website en we sturen u regelmatig een nieuwsbrief met informatie over nieuwe boeken en met interessante, exclusieve

Nadere informatie

Het sprekende hart. van. Louise Hay

Het sprekende hart. van. Louise Hay Het sprekende hart van Louise Hay Ik draag dit boek op aan jouw hart. Je hart is jouw machtscentrum. Ik heb geleerd dat creëren makkelijk is als gedachten van liefde recht uit je hart komen. Maak nu aanspraak

Nadere informatie

Zelf aan de slag! Met kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties Voorbeelden Voor het jeugdwerk Handige tips Spelen kostprijs? vertrouwens figuur www.jeugdwerkvoorallen.be vragen@jeugdwerkvoorallen.be

Nadere informatie

Vragende oogjes Een mondje dat zwijgt Alleen op een bankje En het grote gevoel van eenzaamheid

Vragende oogjes Een mondje dat zwijgt Alleen op een bankje En het grote gevoel van eenzaamheid Wat doe je als grootouder wanneer je kleinkinderen een scheiding meemaken? Scheiding, Grootouders, Kleinkinderen Hilde Van Roeyen Als kleuterjuf kwam Hilde Van Roeyen van nabij in contact met kinderen

Nadere informatie

Inhoudsopgave van de gehele gids:

Inhoudsopgave van de gehele gids: Inhoudsopgave van de gehele gids: 1. Inleiding 2. De rol van werk 3. Talent 3.1 Wat is talent en toptalent? 3.2 Hoe ontstaat een talent? 4. Talent ontdekking: Ontdek je talenten 4.1 Waaraan herken je een

Nadere informatie

Your way of life! Goede doelen lidmaatschap adverteren

Your way of life! Goede doelen lidmaatschap adverteren Your way of life! LivelyLives is een maatschappelijk betrokken platform voor vrouwen van vandaag. Samen maken we de wereld een stukje mooier. Doe je mee? Goede doelen lidmaatschap adverteren Welkom lezer

Nadere informatie

Inclusieve communicatie, want iedereen verdient vakantie

Inclusieve communicatie, want iedereen verdient vakantie Inclusieve communicatie, want iedereen verdient vakantie Toerisme Vlaanderen Eric Goubin 1 Inclusieve communicatie? 2 1. Waarom communiceren we? Communicatiedoelen 3 Communicatiedoelen vanuit bedrijfsdoelen

Nadere informatie

goede redenen voor het bezoeken van een zelfhulpgroep

goede redenen voor het bezoeken van een zelfhulpgroep 10 goede redenen voor het bezoeken van een zelfhulpgroep InTact Zelfhulp Zelfhulp is er voor jou. Deze informatie is voor alle mensen met een verslavingsprobleem, ongeacht welke verslaving en voor naasten

Nadere informatie

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het.

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. ONTMOET HUMANITAS Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. Zonder uitzondering. Lukt het je niet alleen,

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Ontspanning en Recreatie Tilburg vakantiehuis De Leeuwenkoning

Jaarverslag Stichting Ontspanning en Recreatie Tilburg vakantiehuis De Leeuwenkoning Jaarverslag Stichting Ontspanning en Recreatie Tilburg 2015 vakantiehuis De Leeuwenkoning Februari 2016 Voorwoord Stichting SORT (stichting ontspanning en recreatie Tilburg) is ontstaan vanuit een initiatief

Nadere informatie

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET TOOLKIT ROUW EN VERDRIET ALS JE IEMAND DICHTBIJ VERLIEST. Rouwen: een werkwoord waarvan je de betekenis pas leert kennen als je voor het eerst iemand verliest die veel voor jou betekende. Misschien wil

Nadere informatie

Psy-Go! Psychologische hulp. voor iedereen. Telefonisch en online

Psy-Go! Psychologische hulp. voor iedereen.  Telefonisch en online Telefonisch 0800 32011 en online Psy-Go! Psychologische hulp voor iedereen www.lm.be 2 De zon gaat iedere ochtend op Alleen zie je ze soms niet. Want het leven is geen zonovergoten all-invakantie. Het

Nadere informatie

Ontdek de voordelen van GSD-V

Ontdek de voordelen van GSD-V Ontdek de voordelen van GSD-V Goed nieuws! Je bestuur is aangesloten bij de Gemeenschappelijke Sociale Dienst Lokale Besturen in Vlaanderen (GSD-V) vzw. Daarom kan je genieten van enkele voordelen. Meer

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

info Kalender: Agenda Woordje vooraf februari 2018 Schoolkrant OBS DeSpringplank Jaargang 4 Editie 4 Donderdagmiddag 8 februari Carnaval op school!

info Kalender: Agenda Woordje vooraf februari 2018 Schoolkrant OBS DeSpringplank Jaargang 4 Editie 4 Donderdagmiddag 8 februari Carnaval op school! Schoolkrant OBS DeSpringplank Jaargang 4 Editie 4 februari 2018 info Kalender: Agenda Donderdagmiddag 8 februari Carnaval op school! Vrijdag 9 februari Studiedag, alle kinderen zijn vrij 12 februari t/m

Nadere informatie

Studiedag 16 maart 2018

Studiedag 16 maart 2018 Studiedag 16 maart 2018 U bekend? https://www.youtube.com/watch?v=mzg8e31ju2q Wat is ouderschap? Uit JOnG! Ouderschapsbelevingen uit Jong raken moeders Uit literatuuroverzicht het overweldig zijn als overkoepelend

Nadere informatie

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.]

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] 2011 Life Coach Désirée Snelling Berg Desirée [IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] Leer de technieken om met behulp van je onderbewuste en het universum je ex weer terug te krijgen. Inleiding Het is geen geheim

Nadere informatie

De Kusttram = duurzaam toerisme

De Kusttram = duurzaam toerisme De Kusttram = duurzaam toerisme Toelichting door: Dirk Schockaert, De Lijn West-Vlaanderen Sinds 1885 > een unieke traditie In 1885 > eerste tramlijn tussen Oostende en Nieuwpoort In 1912 > eerste elektrische

Nadere informatie

Familievriendelijke projecten

Familievriendelijke projecten Familievriendelijke projecten Familievriendelijke projecten Een project is pas écht geschikt voor families als er vooraf grondig is over nagedacht. Niet alleen voor de schermen maar ook achter de schermen

Nadere informatie

Hoe Het Ventiel ontstond.

Hoe Het Ventiel ontstond. Hoe Het Ventiel ontstond. In juli 2013 kregen we de kans om met TeGek!? mee te fietsen met de mini Tour de France in het teken van jongdementie. De kiem die in Frankrijk ontsproot, is uitgegroeid tot iets

Nadere informatie

REDENEN OM. Dankbaar TE ZIJN. Dirkje Evers

REDENEN OM. Dankbaar TE ZIJN. Dirkje Evers REDENEN OM Dankbaar TE ZIJN Dirkje Evers Er zijn vele kleine zegeningen die het leven de moeite waard maken. Leer de kleine dingen in het leven te waarderen. Het helpt je om een dankbaar hart te ontwikkelen

Nadere informatie

Mindfulness voor je kids. oefeningen

Mindfulness voor je kids. oefeningen Mindfulness voor je kids oefeningen David Dewulf Mindfulness voor je kids oefeningen Wil je meer weten over Mindfulness voor je kids? Ontvang de nieuwsbrief van I AM met maandelijks nieuwe tips. Mail

Nadere informatie

STICHTING DELACROIX. Uw zorg, onze zorg. Vrijwilliger, je hoort erbij. Marguerite-Marie

STICHTING DELACROIX. Uw zorg, onze zorg. Vrijwilliger, je hoort erbij. Marguerite-Marie STICHTING Marguerite-Marie DELACROIX Uw zorg, onze zorg Vrijwilliger, je hoort erbij. Een hart voor zorgen Onze cliënten zijn afhankelijk van anderen op heel veel gebieden. Iets meer betekenen in hun leven,

Nadere informatie

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012)

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) De Hoge Raad voor Vrijwilligers (HRV) kijkt relatief tevreden terug op 2011, het Europees Jaar voor het Vrijwilligerswerk.

Nadere informatie

heeft. We verwelkomen de huisruilpartner ook alsof het onze beste vrienden of familie zijn met een mooi gedekte tafel en goed gevuld menu.

heeft. We verwelkomen de huisruilpartner ook alsof het onze beste vrienden of familie zijn met een mooi gedekte tafel en goed gevuld menu. Energie om je werk goed en zinvol te doen kan je putten door een gezonde ontspannen levensstijl naast het werk. Heb je thuis geen problemen dan kan je er op het werk ook beter tegenaan gaan. In tal van

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS. 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters

OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS. 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters Leuk dat je ons e-book hebt gedownload! In dit e-book vertellen we je graag meer over opvoeden. Want het opvoeden van je kind(eren)

Nadere informatie

DEEL 1. BOUWSTEEN 5 Theorie Eigen Keuze Monique van Dam DEEL 1: YOU

DEEL 1. BOUWSTEEN 5 Theorie Eigen Keuze Monique van Dam DEEL 1: YOU DEEL 1 1 BOUWSTEEN 5 Theorie Eigen Keuze BOUWSTEEN 5 Eigen Keuze 2 Inhoud Introductie bouwsteen 5: Eigen Keuze 3 ANDERS denken 4 Waar kies je voor? Wist je dat? 5 Nieuwe kansen 12 Van toen naar nu 13 Nieuwe

Nadere informatie

Hoorzitting evaluatie decreet TVA 25 oktober 2016

Hoorzitting evaluatie decreet TVA 25 oktober 2016 Netwerk tegen Armoede Vooruitgangstraat 323 bus 6-1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@netwerktegenarmoede.be / www.netwerktegenarmoede.be Hoorzitting evaluatie decreet TVA 25 oktober

Nadere informatie

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Tussen JOU en MIJ SCHRIJF- EN DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Janneke van Bockel Tussen en Begonnen op 20 Herinneringen die je later wil hebben moet je NU maken 4 Ma-ham, luister je wel? zegt ze streng. Ja

Nadere informatie

41 tips Van Jezelf Houden

41 tips Van Jezelf Houden Marian Palsgraaf 41 tips Van Jezelf Houden Gewoon omdat jij het waard bent Hallo mooie JIJ, Leuk dat je je hebt ingeschreven voor de 21 dagen cursus Van Jezelf Houden. Wat zal het mooi zijn: een wereld

Nadere informatie

Leiderschap over geld

Leiderschap over geld Leiderschap over geld Wat is leiderschap over geld? Is dat weten hoeveel je uitgeeft en niet over je inkomsten heen gaat? Is dit zoveel bezuinigen dat je overhoudt en later alsnog kan uitgeven? Is dit

Nadere informatie

DROOMPROJECT Jonge Helden - Crefi vzw

DROOMPROJECT Jonge Helden - Crefi vzw DROOMPROJECT Jonge Helden - Crefi vzw Speelweek voor vluchtelingen i.s.m. Provinciale jeugddienst Vlaams-Brabant en Opvangcentrum Scherpenheuvel Wie zijn we? Onder de naam Jonge Helden organiseert Crefi

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Ontspanning en Recreatie Tilburg vakantiehuis De Leeuwenkoning

Jaarverslag Stichting Ontspanning en Recreatie Tilburg vakantiehuis De Leeuwenkoning Jaarverslag Stichting Ontspanning en Recreatie Tilburg 2016 vakantiehuis De Leeuwenkoning Februari 2017 Voorwoord Stichting SORT (stichting ontspanning en recreatie Tilburg) is ontstaan vanuit een initiatief

Nadere informatie

www.nexttalent.nl > Inkijkexemplaar

www.nexttalent.nl > Inkijkexemplaar > Inkijkexemplaar Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. De rol van werk in een leven 3. Wat ben je, wat kun je, wat wil je? 4. Waar vind je die baan? 5. Talentontwikkeling & Flow Copyright 2011, Martijn Leonard,

Nadere informatie

inhoud 1. Groeien 2. In de buik 3. De baby 4. De peuter 5, De kleuter 6. Het schoolkind 7. De puber 8. Volwassen 9. Bejaard 10. Filmpje Pluskaarten

inhoud 1. Groeien 2. In de buik 3. De baby 4. De peuter 5, De kleuter 6. Het schoolkind 7. De puber 8. Volwassen 9. Bejaard 10. Filmpje Pluskaarten Groeien inhoud 1. Groeien 3 2. In de buik 4 3. De baby 5 4. De peuter 7 5, De kleuter 9 6. Het schoolkind 10 7. De puber 11 8. Volwassen 12 9. Bejaard 13 10. Filmpje 14 Pluskaarten 15 Bronnen en foto s

Nadere informatie

E-book Coachpraktijk Irene Bex

E-book Coachpraktijk Irene Bex E-book Coachpraktijk Irene Bex In dit e-book krijg je een vier tips die onmisbaar zijn de om de dingen te doen waar jij gelukkig van wordt. Mijn naam is Irene Bex en ik ben stresscoach, NLP coach en trainer.

Nadere informatie

Visie Jokri begeleiders 2.0

Visie Jokri begeleiders 2.0 Visie Jokri begeleiders 2.0 Jokri is dé vereniging van jonge christenen tussen 12 en 18 jaar in het bisdom Gent. Ze is ontstaan uit Jonge Kerk en uit de Kringwerkingen. Vandaag behoort ze tot de familie

Nadere informatie

Lieve vrienden, Terug in Senegal. Keyser Nieuws 32 (Online version)

Lieve vrienden, Terug in Senegal. Keyser Nieuws 32 (Online version) En dit is het eeuwige leven, dat zij U kennen, de enige waarachtige God, en Jezus Christus, Die U gezonden hebt. Johannes 17:3 Keyser Nieuws 32 (Online version) Lieve vrienden, Toen we wakker werden midden

Nadere informatie

Agenda. 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot

Agenda. 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot Agenda 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot 1. Verwelkoming door Schepen Kaat Olivier 2. Kennismaking 3. Huis van het kind

Nadere informatie

Toerisme in Kerncijfers editie 2014

Toerisme in Kerncijfers editie 2014 Toerisme in Kerncijfers editie 2014 Toerisme in Kerncijfers editie 2014 Toerisme in Kerncijfers bundelt de voornaamste trends en cijfers over het internationale toerisme in Vlaanderen in een handige publicatie.

Nadere informatie

Caroline Geirnaert. Devijfklaver Caroline Geirnaert Copyright 2015 door Caroline Geirnaert

Caroline Geirnaert.   Devijfklaver Caroline Geirnaert Copyright 2015 door Caroline Geirnaert Caroline Geirnaert For a happy & healthy life www.devijfklaver.be www.facebook.com/devijfklaver Devijfklaver Caroline Geirnaert Copyright 2015 door Caroline Geirnaert Alle rechten voorbehouden. Reproductie

Nadere informatie

Life@Ease. Wij beschermen u en uw naasten, zorgen voor uw pensioen en verminderen uw belastingen! HR INSURANCE

Life@Ease. Wij beschermen u en uw naasten, zorgen voor uw pensioen en verminderen uw belastingen! HR INSURANCE Life@Ease Wij beschermen u en uw naasten, zorgen voor uw pensioen en verminderen uw belastingen! HR INSURANCE Zelf uw professionele loopbaan bepalen, uw eigen baas zijn, klanten blij maken, uw eigen zaak

Nadere informatie

Huis van het Kind Maldegem

Huis van het Kind Maldegem Vormingsaanbod Huis van het Kind Maldegem Alle vaders, moeders, toekomstige ouders, grootouders en andere opvoedingsverantwoordelijken hebben vragen over opvoeden. Kleine en grote vragen. Huis van het

Nadere informatie

Vlieg erin met het Fonds Vrijetijdsparticipatie

Vlieg erin met het Fonds Vrijetijdsparticipatie Vlieg erin met het Fonds Vrijetijdsparticipatie Netwerkdag Lokale Netwerken Irene Wensveen & Caroline Balliauw 10 juni 16 Inleiding Wie is wie? Ontstaan van het Fonds Onze opdracht Fonds als ledenorganisatie

Nadere informatie

Een reis plannen via internet

Een reis plannen via internet Weetjes Een reis plannen via internet Infosessie bibliotheek 25 november 2015 Meer dan de helft van de Vlamingen boekt hun reis online. 36% boekt online omwille van de prijs. Even belangrijk is de omschrijving

Nadere informatie

Wist je dat. .. we een persconferentie hielden rond ons project gasstvrij?

Wist je dat. .. we een persconferentie hielden rond ons project gasstvrij? Wist je dat.. we een persconferentie hielden rond ons project gasstvrij? Op 14/11/2018 maakten we van de week van Pleegzorg gebruik om het project gasstvrij in de kijker te zetten door het organiseren

Nadere informatie

ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN

ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN 1 ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN PROACTIEF HANDELEN In strikte zin Financiële onderbescherming (4,2%) In ruimere zin Onderbenutting recht op sociale hulpen dienstverlening van het OCMW In maximale

Nadere informatie