DE RAAD: Gelet op de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties met het oog op de strijd tegen de overlast dd. 24 juni 2013 (GAS-wet)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE RAAD: Gelet op de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties met het oog op de strijd tegen de overlast dd. 24 juni 2013 (GAS-wet)"

Transcriptie

1 DE RAAD: Gelet op de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties met het oog op de strijd tegen de overlast dd. 24 juni 2013 (GAS-wet) Gelet op artikel 42 3 van het gecoördineerd gemeentedecreet van 15 juli 2005; Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen; Gelet op het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur; Gelet op de GAS-verordening goedgekeurd door de gemeenteraad van Maasmechelen dd. 25 februari 2014 en de gemeenteraad van Lanaken dd. 26 januari 2015; Gelet op het advies van de politieraad van de PZ Lama dd. 21 juni 2016; Gelet op het advies van de jeugdraden van Lanaken dd. 28 mei 2016 en van Maasmechelen dd. 5 juni 2016; Overwegende dat deze politieverordening een flexibel en aanpasbaar document is waardoor makkelijk op de noden van de praktijk kan ingespeeld worden; 1 BESLUIT Artikel 1: De gemeenteraad keurt de politieverordening overlastfenomenen sanctioneerbaar met gemeentelijke administratieve sancties zoals in onderhavig besluit in extenso opgenomen goed.

2 Deel 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1: Toepassingsgebied Deze verordening is van toepassing op het grondgebied van de gemeente Maasmechelen en van Lanaken en op iedereen die zich op dit grondgebied bevindt (zie art. 38), ongeacht zijn woonplaats of nationaliteit. Artikel 2: Begrippen Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder: Openbare ruimte = de openbare weg, te weten de wegen en de pleinen die openstaan voor alle verkeer, hetzij voetgangersverkeer of ander verkeer; de nabijheid van de openbare weg, te weten elke plaats van waaruit gevaar kan ontstaan voor de gebruiker van de openbare weg; de groene ruimten, te weten de openbare plantsoenen, wandelplaatsen, parken, tuinen, pleinen, speelterreinen en alle stukken van de openbare ruimte buiten de openbare weg, die openstaan voor het verkeer van personen en in hoofdorde bestemd zijn voor wandelen en ontspanning; Inrichting toegankelijk voor het publiek = Inrichtingen waar het publiek, namelijk andere personen dan diegenen die nominatief zijn uitgenodigd, al dan niet tegen betaling toegang heeft. Het al dan niet voorhanden zijn van een intern huishoudelijk reglement doet geen afbreuk aan het publieke karakter van de inrichting. 2 Openbare overlast = Individuele, materiële gedragingen die het harmonieuze verloop van de menselijke activiteiten kunnen verstoren en de levenskwaliteit van de inwoners van de gemeente, een wijk, een gebouwencomplex, een straat kunnen beperken op een manier die de normale druk van het sociale leven overschrijdt. Openlucht = Een locatie buiten, onder de vrije hemel. Bevoegde ambtenaar = De politie is bevoegd voor de vaststelling van alle overtredingen vervat in dit politiereglement. Inbreuken die uitsluitend bestraft worden met een administratieve

3 sanctie kunnen eveneens door gemeenteambtenaren die hiervoor gemachtigd zijn door de gemeenteraad, worden vastgesteld. Voor alle artikelen in deze verordening waarin geluidsnormen worden opgelegd, gelden artikel 2 en 3 van de bijlage van Vlarem II voor de meetomstandigheden en de eisen van de meetketen. Deel 2 OPENBARE RUST Afdeling 2.1 Algemene bepalingen Artikel 3: Geluidsoverlast Zonder vergunning is elk geluid of lawaai, dat openbare overlast veroorzaakt, verboden. Het bewijs van geluidsoverlast kan met alle mogelijke middelen geleverd worden. Artikel 4: Niet-hinderlijk geluid Het geluid wordt als niet-hinderlijk beschouwd en kan geen aanleiding geven tot een gerechtvaardigde klacht wanneer het: - het gevolg is van werken aan de openbare ruimte of voor het aanleggen van openbare nutsvoorzieningen, uitgevoerd met toelating van de daartoe bevoegde overheid of in opdracht van die overheid. De aannemers, ambachtslieden en arbeiders moeten hun werken onderbreken tussen 20:00 uur en 07:00 uur en op zon- en wettelijke feestdagen. Voor werken van openbaar nut of werken die om technische redenen niet onderbroken kunnen worden, is een voorafgaande vergunning vereist; - het gevolg is van werken uitgevoerd op werkdagen en zaterdagen aan private eigendommen, waarvoor door de bevoegde overheid een vergunning werd afgeleverd, of van verbeterings-, verbouwings- of onderhoudswerken aan dergelijke eigendommen die zonder vergunning kunnen worden uitgevoerd, en waarbij de nodige voorzorgen worden getroffen om overdreven of niet noodzakelijk lawaai te vermijden. De aannemers, ambachtslieden en arbeiders moeten hun werken onderbreken tussen 20:00 uur en 07:00 uur en op zon- en wettelijke feestdagen. Voor werken van openbaar nut of werken die om technische redenen niet kunnen onderbroken worden, is een voorafgaande vergunning vereist; - het gevolg is van werken of handelingen die bij hoogdringendheid of zonder verder uitstel moeten worden uitgevoerd ter bescherming van personen of eigendommen, of ter voorkoming van rampen; - het gevolg is van een door het gemeentebestuur vergunde manifestatie, voor zover de in de vergunning opgelegde voorwaarden worden nageleefd; 3

4 - geluid veroorzaakt wordt door spelende kinderen; - geluid veroorzaakt wordt door het normaal gebruik van openbare parkings, pleinen, wegenis en andere openbare infrastructuur. Afdeling 2.2 Specifieke situaties Artikel 5: Laden en lossen Laden en lossen is verboden tussen 22:00 uur en 06:00 uur, uitgezonderd voor openbare dienstverlening, zoals voor openbare markten en kermissen en voor die activiteiten waarvoor een vergunning werd afgeleverd. Artikel 6: Verhuizingen Geen verhuizing mag plaatshebben tussen 22:00 uur en 06:00 uur behalve met een vergunning. Artikel 7: Dieren Iedereen wordt geacht de nodige voorzorgen te nemen om te voorkomen dat zijn dieren abnormale geluidshinder in de buurt veroorzaken zoals aanhoudend geblaf, gehuil of gekraai. Het veroorzaken van deze overlast is op elk ogenblik verboden ongeacht of de dieren op dat ogenblik wel of niet onder toezicht staan, behoudens wanneer de eigenaars van de dieren kunnen aantonen dat zij de nodige voorzorgsmaatregelen genomen hebben om de hinder te beperken of te beletten. 4 Onderafdeling Geluid voortgebracht door toestellen Artikel 8: Muziek Zonder vergunning zijn volgende activiteiten die openbare overlast bezorgen verboden: - vocale, instrumentale of muzikale audities - gebruik van luidsprekers, versterkers of andere apparaten die geluidsgolven produceren of reproduceren. Artikel 9: Ontvang- en zendtoestellen Het gebruik van ontvang- en zendtoestellen in de openbare ruimte of op particuliere eigendom, mag geen openbare overlast bezorgen. Op de campings/recreatiedomeinen mogen de geluidsinstallaties niet gebruikt worden tussen 20:00 uur en 08:00 uur, tenzij voor dringende mededelingen.

5 Artikel 10: Elektronisch versterkte muziek in of voertuigen uitgerust met luidsprekers In afwijking van artikel 9 is het verboden elektronisch versterkte muziek in voertuigen te produceren die hoorbaar is buiten het voertuig. Het heeft geen belang of het voertuig open vensters of een open dak heeft. De overtreding wordt verondersteld door de bestuurder van het voertuig te zijn begaan. Als de bestuurder niet gekend is, zal de boete opgelegd worden aan de titularis van de inschrijving in het repertorium van motorvoertuigen. Het gebruik van voertuigen uitgerust met of voorzien van luidsprekers en voorzien voor het maken van reclame en propaganda is onderworpen aan een voorafgaande, geschreven vergunning. Deze vergunning kan enkel toegestaan worden: - tussen 08:00 uur tot 12:00 uur en van 14:00 uur tot 18:00 uur in de periode van 1 oktober tot 31 maart; - tussen 08:00 uur tot 12:00 en van 14:00 uur tot 20:00 uur in de periode van 1 april tot 30 september. Deze beperkingen zijn eveneens van toepassing op het aanwenden van fluiten, sirenes, bellen, klokken met uitzondering van kerkklokken, niet elektronisch versterkte muziek en geluidsverwekkende hulpmiddelen door handelsinrichtingen, bewegende verkoopsinrichtingen, venters of leurders, opkopers van oude of nieuwe voorwerpen en dienstverleners, met het doel de aandacht te trekken op de verkoop van een product of het verlenen van een dienst. Marktdagen, kermissen en middenstandsevenementen uitgezonderd. 5 Onderafdeling Geluid voortkomend uit het gebruik van machines/werktuigen aangedreven door ontploffings- en/of elektrische motor, voertuigen en vuurwerk Artikel 11: Grasmaaiers en andere lawaaierige machines Het gebruik in open lucht van grasmaaiers en andere lawaaierige werktuigen zoals houtzagen, hakselaars en bosmaaiers, aangedreven door ontploffings- en/of elektrische motoren, is verboden tussen 20:00 uur en 07:00 uur. Op zon- en wettelijke feestdagen is het gebruik van dergelijke werktuigen verboden. Het gebruik van lawaaierige landbouw-, tuinbouw- en bosbouwmachines in het kader van de normale exploitatie van het bedrijf is verboden tussen 22:00 uur en 06:00 uur. Op zon- en wettelijke feestdagen is het gebruik van dergelijke werktuigen toegelaten.

6 Artikel 12: Voertuigen Tenzij noodzakelijk is het verboden voertuigen of hun toebehoren (o.a. koelinstallaties) draaiende te houden terwijl het voertuig stilstaat. Deze voertuigen moeten in ieder geval zo geplaatst worden dat ze de rust van de omwonenden niet verstoren. Artikel 13: Toestellen voor recreatief gebruik Behoudens andersluidende bepalingen cfr. de Vlaremwetgeving is het verboden met ontploffingsmotoren aangedreven speeltuigen en experimenteertuigen te gebruiken om er oefeningen, vertoningen, persoonlijke of groepsvermakelijkheden, wedstrijden of manifestaties mee te houden of in te richten in open lucht, op minder dan 500 meter van natuurgebieden, woonwijken of woonkernen of enig bewoond huis. Afwijkingen op deze bepaling kunnen worden toegestaan ter gelegenheid van feestelijkheden of vieringen. Dit verbod geldt niet op de erkende terreinen waarop afzonderlijke reglementen van toepassing zijn. Zonder voorafgaande vergunning is het verboden in de openbare ruimte gebruik te maken van op afstand bestuurde modelvliegtuigen, modelboten of modelwagens waarvan het voortgebrachte geluid de openbare rust verstoort. Artikel 14: Vuurwerk Zonder afbreuk te doen aan de wettelijke en reglementaire bepalingen is het verboden, zowel op de openbare weg als op private domeinen, binnenkoeren, en op alle plaatsen palende aan de openbare weg, om het even welk vuurwerk af te steken of voetzoekers, thunderflashes, knal- en rookbussen te laten ontploffen. 6 Het is particulieren enkel toegestaan om siervuurwerk af te steken tijdens de avond en nacht van oud- naar Nieuwjaar, tussen 19:00 uur (31 december) en 01:30 uur (1 januari). Het is de lokale vuurwerkverkopers enkel toegestaan om ontploffend vuurwerk te verkopen in de periode tussen Kerstmis en Nieuwjaar, zijnde van 27 december tot en met 31 december, met uitzondering aan de lokale bevolking. Artikel 15: Vogelschrikkanonnen Het gebruik van al dan niet automatische vogelschrikkanonnen of gelijkaardige toestellen, zoals hagel- of luchtdrukkanonnen, met inbegrip van toestellen, al dan niet elektronisch versterkt, die het geluid laten horen van krijsende vogels, voor het verjagen van vogels bij het beschermen van de akkerbouw, tuinbouw en fruitteelt is enkel

7 toegestaan na vergunning. De aanvraag moet gemotiveerd worden en moet toelaten de mogelijke hinder van de installatie te beoordelen. Vogelschrikkanonnen mogen enkel opgesteld worden op een minimum afstand van 350 meter van de meest dichtbij gelegen woning. Het gebruik van vogelschrikkanonnen is verboden tussen 20:00 uur en 7:00 uur. Op gemotiveerd verzoek kan in de vergunning een ingekorte verbodsperiode worden bepaald. Het kanon mag niet meer dan 6 knallen per uur produceren. De opening van het kanon moet steeds in de meest gunstige richting geplaatst worden ten aanzien van de hindergevoelige plaatsen. Voor de geluidssterkte van het vogelgekrijs, zoals vereist bij vergunningplichtige inrichtingen geldt de toepassing van de algemene milieukwaliteitsnormen voor geluid in open lucht voorzien in bijlage van Vlarem II. Bij plaatsing van meerdere kanonnen moeten de onderscheiden installaties op elkaar gesynchroniseerd worden zodat de ontstekingen van de verschillende kanonnen telkens slechts één hoorbare slag veroorzaken. Deel 3 OPENBARE VEILIGHEID EN VLOTTE DOORGANG 7 Afdeling 3.1 Hinderlijke werkzaamheden Artikel 16: Werkzaamheden op openbaar of privaat domein van de gemeente Het is verboden werkzaamheden te starten op het openbaar en privaat domein van de gemeente zonder voorafgaande vergunning. Dit geldt zowel aan de oppervlakte als onder de grond. Iedere persoon die werkzaamheden aan het openbaar en/of privaat domein van de gemeente uitvoert of laat uitvoeren, is er toe gehouden die te herstellen in de oorspronkelijke staat zoals voor de werken of in de vergunde staat. Onverminderd de toepassing van een administratieve boete houdt de gemeente zich het recht voor dit te doen op kosten en op risico van de overtreder.

8 Artikel 17: Invloed van werkzaamheden uitgevoerd buiten de openbare weg Voor de toepassing van dit artikel worden de werkzaamheden bedoeld die buiten de openbare weg uitgevoerd worden en die de weg kunnen bevuilen en/of de veiligheid of de gemakkelijkheid van doorgang kunnen belemmeren. Werkzaamheden die hinderlijk stof of afval op de openbare weg of de omringende eigendommen kunnen verspreiden mogen slechts aangevat worden na het aanbrengen van schermen. Indien de weg door de werkzaamheden toch wordt bevuild, moet de uitvoerder van de werken deze onmiddellijk opnieuw schoonmaken. De burgemeester kan de nodige veiligheidsmaatregelen voorschrijven. Artikel 18 : Stroken van één meter Landbouwers, eigenaar en pachter, moeten een strook van één meter breedte aan weerszijden van de verkavelingswegen, die grenzen aan hun landbouwgebied, vrijlaten. Deze strook van één meter mag niet bewerkt worden noch gebruikt worden als parkeerplaats. Er mogen op deze strook ook geen onkruidverdelgingsmiddelen gebruikt worden of landbouwproducten gestapeld worden. De eigenaar en pachter, ieder hoofdelijk, die dit artikel schendt, krijgen, na vaststelling door een bevoegde ambtenaar van de overtreding, een termijn van 14 dagen om zich in orde te stellen. Indien zij dit binnen deze termijn nalaten, houdt de gemeente zich, onverminderd de toepassing van een administratieve boete, het recht voor dit te doen op kosten en op risico van de eigenaar en pachter, ieder hoofdelijk. 8 Afdeling 3.2 Bomen en beplantingen Artikel 19: De gebruiker van een onroerend goed of de eigenaar van een ongebruikt onroerend goed, palend aan de openbare weg, is ertoe gehouden ervoor te zorgen dat de bomen, beplantingen en hagen, zodanig onderhouden worden dat geen enkele tak ervan: - over de rijweg hangt op minder dan 4,5 meter boven de grond; - over de gelijkgrondse berm of over het trottoir hangt op minder dan 2,5 meter boven de grond; - de stabiliteit van de installaties voor de openbare verlichting in het gedrang brengt of het uitgestraalde licht ervan in belangrijke mate vermindert; - de verkeerstekens of de huisnummers bedekt; - enige belemmering betekent voor de leesbaarheid van de straatnaamborden.

9 Hagen en struiken aan kruispunten mogen niet hoger zijn dan 0,70 meter. Omwille van veiligheidsredenen kan de politie andere afmetingen opleggen. De voorgeschreven werken moeten binnen de gestelde termijn na de betekening verricht worden. Indien de werken niet uitgevoerd worden, zal de gemeente deze werken verrichten op kosten en risico van de overtreder. Afdeling 3.3 Rondreizende woonwagens Artikel 20: Zonder voorafgaande vergunning is het verboden de openbare ruimte voor langer dan 24 uur te gebruiken voor het plaatsen van één of meer verplaatsbare inrichtingen die voor bewoning dienen of ervoor kunnen dienen, zoals woonwagens en tenten, tenzij binnen hiervoor voorbehouden ruimtes. Afdeling 3.4 Dieren Artikel 21: Algemeen Het is eigenaars van dieren verboden deze op de openbare weg te laten lopen zonder de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen opdat zij geen inbreuk zouden plegen op de veiligheid en het gemak van doorgang. 9 Elke houder van een dier dient passende maatregelen te nemen om te beletten dat het dier zou ontsnappen van een privaat erf naar een ander privaat erf, naar een openbare plaats of naar een openbare weg. Het is de eigenaars, bezitters, bewakers of houders van dieren, verboden deze onbewaakt te laten rondlopen op alle openbare wegen en alle voor het publiek toegankelijke plaatsen. De bewaking dient zodanig te zijn dat de begeleider, het dier op elk ogenblik kan beletten om personen of dieren te intimideren of lastig te vallen, voertuigen te bespringen of private eigendommen te laten betreden. Het is de personen die het dier niet in de hand kunnen houden, verboden deze te begeleiden. Het is verboden om honden of andere dieren op te hitsen of niet terug te houden wanneer deze voorbijgangers aanvallen of volgen, zelfs wanneer er geen schade uit volgt. De politie mag de nodige maatregelen nemen op kosten en risico van de overtreder.

10 In geval van een bestuurlijke inbeslagname zijn de kosten van het vervoer en verblijf in het dierenasiel en de kosten voor het eventueel euthanaseren ten laste van de overtreder. Artikel 22: Honden Honden dienen steeds aan de leiband gehouden te worden. Deze laatste verplichting geldt niet voor honden tijdens de jacht, die een kudde begeleiden, die voor reddingsoperaties ingezet worden of voor politiehonden. Elke houder van een hond dient passende maatregelen te nemen om te beletten dat de hond zou ontsnappen van een privaat erf naar een ander privaat erf, naar een openbare plaats of naar een openbare weg. Kwaadaardige, agressieve of gevaarlijke honden moeten gemuilkorfd worden door de begeleider van zodra ze op de openbare weg of op openbare plaatsen komen. Dit geldt niet voor honden van politiediensten en erkende bewakingsfirma s. De toegang met honden is verboden tot: - openbare gebouwen - begraafplaatsen - gemeentelijke sporthallen - sportterreinen en zwembaden. Dit met uitzondering van: - visueel gehandicapten (blinden) of mindervaliden met hun geleidehond; - politiediensten en erkende bewakingsfirma s met hun honden; - alsook personen belast met het africhten van geleidehonden bestemd voor visueel gehandicapten (blinden) of andere mindervaliden, enkel als zij daartoe een attest kunnen voorleggen. 10 Het is verboden zich met een hond - zelfs aan de lijn -, te begeven op plaatsen aangeduid met een verbodsbord. De burgemeester kan tevens plaatsen en tijdstippen aanduiden waar het tijdelijk verboden is zich met een hond, zelfs aan de lijn, te bevinden. De politie mag de nodige maatregelen nemen op kosten en risico van de overtreder. In geval van een bestuurlijke inbeslagname zijn de kosten van het vervoer en het verblijf in het dierenasiel en de kosten van het eventueel euthanaseren ten laste van de overtreder.

11 Afdeling 3.5 Wensballonnen Artikel 23: Het oplaten van wensballonnen is verboden. Voor de toepassing van dit artikel wordt onder wensballon verstaan: een Thaïse lampion, wensballon of vuurballon is een lampion die door zijn bouwwijze en de verhitting door een brandstofelement kan opstijgen en zweven. Afdeling 3.6 Andere feitelijkheden die de openbare veiligheid of vlotte doorgang kunnen verstoren Artikel 24: Zijn vervolgbaar volgens deze GAS-verordening: Daders van feitelijkheden of lichte gewelddaden, mits zij niemand gewond of geslagen hebben en mits de feitelijkheden niet tot de klasse van de beledigingen behoren; in het bijzonder zij die opzettelijk, doch zonder het oogmerk om te beledigen, enig voorwerp op iemand werpen dat hem kan hinderen of bevuilen. Voorwaarde: de feiten lijken niet te kaderen in een ruimere strafrechtelijke problematiek en/of context zoals interfamiliaal geweld, het georganiseerd karakter van de feiten, recidive 11 Artikel 25: Het is verboden kleding te dragen die het gezicht volledig dan wel grotendeels verbergt. Afdeling 3.7 Huisnummering Artikel 26: Iedere eigenaar van een gebouw bestemd voor huisvesting (één-of meergezinswoning), dienstverlening, administratief, cultureel, commercieel of industrieel gebruik- is gehouden de door de gemeente toegewezen huisnummers aan te brengen. De huisnummers moeten zichtbaar en leesbaar zijn vanop de openbare weg, mogen max. 8 meter van de openbare weg verwijderd zijn, en aangebracht worden overeenkomstig de algemene onderrichtingen van 1 juli 2010 betreffende het houden van de bevolkingsregisters. De eigenaar of de verantwoordelijke van een gebouw met

12 meerdere appartementen moet de interne nummering op de brievenbussen en op of naast de particuliere toegangsdeuren van ieder appartement aanbrengen. Bijgebouwen zoals garages, loodsen, bergplaatsen, ateliers, worden als samenhangend bij het hoofdgebouw beschouwd, en hoeven niet genummerd te worden. Deel 4 OPENBARE REINHEID EN NETHEID Afdeling 4.1 Algemeen Artikel 27: Definities en toepassingsgebied, bevel tot verwijdering 1. Voor de toepassing van deze GAS-verordening wordt onder huishoudelijke afvalstoffen verstaan: afvalstoffen die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en afvalstoffen die daarmee gelijkgesteld worden, zoals gedefinieerd in in artikel van het besluit van de Vlaamse regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA). 2. Voor de toepassing van deze GAS-verordening wordt onder met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen, hierna vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen genoemd, verstaan: bedrijfsafvalstoffen van vergelijkbare aard, samenstelling en hoeveelheid als huishoudelijke afvalstoffen, die ontstaan ten gevolge van activiteiten die van dezelfde aard zijn als activiteiten van de normale werking van een particuliere huishouding, zoals gedefinieerd in artikel 1.2.1, 54 van het VLAREMA. 3. Voor de toepassing van deze GAS-verordening wordt onder sluikstorten verstaan: het achterlaten, opslaan of storten van om het even welke afvalstof op openbare en private wegen, plaatsen, terreinen, op een wijze of op tijdstippen die niet overeenstemt met dit GAS-verordening en/of andere wettelijke bepalingen. 4. Wanneer afvalstoffen worden achtergelaten op een wijze of op een plaats in strijd met deze GAS-verordening kan het gemeentebestuur jegens de overtreder de onmiddellijke opruiming van de afvalstoffen bevelen. Dit bevel wordt per aangetekend schrijven aan de overtreder bezorgd. De overtreder beschikt over een termijn van maximum één week, te rekenen vanaf de ontvangst van het bevel. Indien de overtreder weigert de afvalstoffen binnen de door het gemeentebestuur vastgestelde termijn te verwijderen, is de gemeente gemachtigd ambtshalve en op kosten van de overtreder, de betrokken afvalstoffen op te ruimen of te laten opruimen. 5. Indien geen overtreder kan aangeduid worden, kan het gemeentebestuur jegens de eigenaar van het perceel waarop afvalstoffen werden achtergelaten in strijd met deze GAS-verordening de onmiddellijke verwijdering van de afvalstoffen bevelen. Dit bevel 12

13 wordt per aangetekend schrijven aan de eigenaar bezorgd. De eigenaar beschikt over een termijn van maximum één week, te rekenen vanaf de ontvangst van dit bevel. Indien de eigenaar weigert de afvalstoffen binnen de door het gemeentebestuur vastgestelde termijn te verwijderen, is de gemeente gemachtigd ambtshalve en op kosten van de eigenaar, de betrokken afvalstoffen op te ruimen of te laten opruimen. 6. De gemeente is steeds gemachtigd ambtshalve en op kosten van de overtreder afvalstoffen op te ruimen of te laten opruimen, wanneer de afvalstoffen worden achtergelaten op een wijze of een plaats in strijd met deze GAS-verordening of met andere wettelijke bepalingen. 7. Naar aanleiding van een ambtshalve verwijdering kan het gemeentebestuur gemeentelijke vaststellers de opdracht geven het afval grondig te onderzoeken teneinde de identiteit van de overtreder te achterhalen. Afdeling 4.2 Sluikstorten Artikel 28: Het is verboden om afvalstoffen te sluikstorten. Afdeling 4.3 Verbranden van afvalstoffen Artikel 29: Onverminderd de toepassing van andere wettelijke bepalingen (o.a. het veldwetboek, het decreet op de milieuvergunningen en zijn uitvoeringsbesluiten, VLAREM, VLAREMA) is het verboden de buurt te hinderen door geur, rook, roet en/of stof afkomstig van verbrandingsactiviteiten zowel in de woning, in een bijgebouw als in open lucht. 13 Afdeling 4.4 Aanbieden van afvalstoffen Artikel 30: 1. Voor alle afvalstoffen die door Limburg.net worden ingezameld, zijn uitsluitend de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en makelaars, daartoe aangewezen door Limburg.net gerechtigd om afvalstoffen in te zamelen. Voor de afvalstoffen waar deze mogelijkheid expliciet opgenomen staat, mogen deze afvalstoffen énkel worden meegegeven aan de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en makelaars, nadat zij hiertoe expliciete machtiging hebben verkregen van het bevoegde gemeentelijk orgaan of van Limburg.net en op voorwaarde dat de andere voorwaarden zoals vermeld in de huidige verordening worden nageleefd. 2. De huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen moeten na zonsondergang van de dag voorafgaand aan de dag waarop de inzameling zal

14 plaatsvinden en uiterlijk om zes uur s ochtends van de dag van de inzameling, buiten geplaatst worden. 3. De geledigde recipiënten, alsook de niet geledigde recipiënten, dienen door de aanbieder op de dag van de lediging terug te worden verwijderd van de openbare weg, van de bermen, van de stoepen, van de fiets- en voetpaden, van privaat domein grenzend aan openbaar domein indien zichtbaar vanaf het openbaar domein, alsook de geweigerde pmd-zakken. Afdeling 4.5 Afval van dieren Artikel 31: 1. De eigenaars en houders van dieren zijn verplicht te beletten dat de voetpaden en aanpalende huizen, groene bermen tussen voetpad en rijweg, begraafplaatsen, gemeentelijke parken, bossen, tuinen, speelpleinen en andere voor het publiek toegankelijke zones alsmede de fiets- en rijwegen bevuild worden door hun dieren. Enkel op voorziene locaties mogen de dieren zich ontlasten. 2. Indien toch uitwerpselen terecht komen op voornoemde plaatsen, zijn de eigenaar of houders van de dieren verplicht deze uitwerpselen te verwijderen en te deponeren in een eigen afvalcontainer of een speciaal voorzien recipiënt voor uitwerpselen of moeten zij er voor zorgen dat deze uitwerpselen verwijderd worden met de gewone huisvuilophaling. 3. De begeleiders van honden zijn verplicht een zakje voor het verwijderen van de uitwerpselen van hun dier in bezit te hebben. Het zakje dient op het eerste verzoek van de politie te worden getoond. 4. De bepalingen van dit artikel zijn niet van toepassing op de honden die blinden of personen met een beperking begeleiden. 14 Afdeling 4.5 bis Wildplassen Artikel 31 bis: Het is verboden op het openbaar domein, op publiek toegankelijke plaatsen of op het privédomein, zonder toelating van de eigenaar, huurder of beheerder van dat domein, te urineren en/of zijn/haar behoefte te doen, tenzij op plaatsen of accommodaties die speciaal hiervoor zijn ingericht.

15 Afdeling 4.6 Onderhoud terreinen Artikel 32: Elke grondeigenaar, huurder of gebruiker van een terrein, bebouwd of niet bebouwd, is ertoe gehouden het terrein zodanig te onderhouden zodat er geen overlast veroorzaakt wordt aan de omliggende terreinen van de buren of aan de openbare ruimte. Het is verboden afvalstoffen, puin of welke stoffen ook op de braakgronden neer te leggen of te bewaren. Wanneer de verantwoordelijke vaststelt dat zich op zijn terreinen ratten bevinden, moet hij onmiddellijk voor de verdelging ervan zorgen. Afdeling 4.7 Vervuilen van de openbare weg Artikel 33: Het is verboden op de openbare weg voertuigen te smeren en er, behoudens geval van overmacht, onderhouds- of andere werken aan uit te voeren. 15 Ongeacht de voorschriften van de wegcode en van de lokale reglementering op het stilstaan en parkeren van voertuigen, mag het wassen en het reinigen slechts vóór het gebouw waar de eigenaar van het voertuig woont, of vóór zijn eigen garage. Het is verboden daartoe sproeislangen te gebruiken of water te gieten, zodat anderen hierdoor gehinderd worden. De openbare weg mag door het wassen of reinigen niet bevuild worden. Alle overblijfselen en ingrediënten, voortspruitende uit het wassen of reinigen, zoals modder, aarde, vet, zeep of zeeppoeder en onderhoudsproducten, moeten zorgvuldig verzameld en van de openbare weg, weggenomen worden. Hij die materiaal, bouwstoffen, brandstoffen of andere voorwerpen zal laden of ontladen, is verplicht de openbare weg, voetpad en goot te reinigen, onmiddellijk na de lading of de ontlading, en alle resten weg te ruimen. Na uitvoering van de werkzaamheden dienen alle bouwmaterialen opgeruimd te worden.

16 Bij het uitvoeren van allerhande bouwwerken is het iedereen verboden cement, mortel, zand of andere bouwmaterialen op de weg of op het voetpad langs de weg of op enig ander deel van het openbaar domein klaar te maken of achter te laten. Afdeling 4.8 Consumeren van eetwaren en/of dranken Artikel 34: De uitbaters van vaste of mobiele verkooppunten van eetwaren of dranken, die zich lenen voor onmiddellijke consumptie, gelegen op of palend aan de openbare weg, zoals frituren, snackbars, ijs- of gebakkramen, automaten voor eetwaren of dranken, zijn verplicht in de onmiddellijke nabijheid van het verkooppunt, op goed zichtbare plaatsen korven of andere geschikte recipiënten te plaatsen van voldoende grootte en in voldoende aantal voor het deponeren van wegwerpartikelen en eetresten, waartoe hun handelsactiviteit aanleiding geven. Zij moeten die korven of andere recipiënten op behoorlijke wijze tijdig en geregeld ledigen en de inhoud ervan opbergen. Zij zijn er tevens toe gehouden de openbare plaats in een straal van tien meter rondom het verkooppunt net te houden en dit door de achtergelaten artikelen en resten weg te nemen en op te bergen. De plaats dient ten minste dagelijks met water en zo nodig met detergenten gereinigd te worden zodat er geen sporen van dranken of eetwaren aan de oppervlakte achterblijven. 16 Tevens dienen zij er zorg voor de dragen dat hun activiteit noch reuk, noch rook verspreidt die de voorbijgangers of de bewoners van de buurt kunnen hinderen. De bovenvermelde voorschriften doen geen afbreuk aan de voorwaarden, gesteld in de daartoe aan hen verleende vergunning. Uitbaters, houders van de vereiste vergunning voor het aanbieden van koopwaren op de openbare weg, worden ertoe gehouden bij het opruimen van de plaats en alvorens die te verlaten, hun standplaatsen en omgeving grondig te ontdoen van alle sporen die hun activiteit zou nalaten. Afdeling 4.9 Opruimen restanten feestvuurwerk Artikel 35: De persoon die feestvuurwerk heeft afgestoken tijdens de avond en nacht van oudnaar Nieuwjaar, tussen 19:00 uur (31 december) en 01:30 uur (1 januari) is verplicht de

17 restanten van het feestvuurwerk te verwijderen van de openbare weg, bermen en trottoirs en dit ten laatste tegen 17:00 uur op 1 januari. Afdeling 4.10 Reclamedrukwerk en gratis regionale pers Artikel 36: Het is verboden reclamedrukwerk en gratis regionale pers te bedelen in leegstaande panden of achter te laten op andere plaatsen, inclusief het recyclagepark, anders dan de brievenbus. Afdeling 4.11 Aanplakkingen Artikel 37: Aanplakkingen/wildplakken Naast de toepassing van de actuele en relevante regelgeving ter zake moet de overtreder de zaken onmiddellijk op orde brengen, zo niet houdt de gemeente zich het recht voor dit te doen op kosten van de overtreder. De boete wordt gegeven aan de aanplakker, de verantwoordelijke uitgever of de verantwoordelijke organisatie in aflopende lijn. Voor het verwijderen van aankondigingen op de openbare weg, op openbare gebouwen en op monumenten worden de reinigingskosten teruggevorderd van de persoon die de opschriften of tekeningen heeft aangebracht, de verantwoordelijke uitgever of de verantwoordelijke organisatie in aflopende lijn. Het is verboden wettig aangebrachte aanplakbiljetten af te trekken, te scheuren of onleesbaar te maken. 17 Afdeling 4.12 Onderhoud van bermen en voetpaden Artikel 38: Iedere bewoner van de gemeente staat in voor de reinheid van de aangelegde berm of het voetpad voor zijn eigendom of woonst. Langs onbewoonde huizen, andere bebouwde eigendommen of onbebouwde bouwpercelen moeten de eigenaars, huurders of hun vertegenwoordigers hiervoor instaan.

18 Voor de woningen bewoond door verschillende gezinnen en waar geen huisbewaarder is, valt de verplichting ten laste van de bewoners van de benedenverdieping(en) en, zo deze plaatsen niet bewoond zijn, op de bewoners van de verdiepingen te beginnen met de bewoners van de eerste verdieping, en zo verder, behoudens andersluidende bepalingen in de basisakte of het reglement van mede-eigendom. Voor de openbare inrichtingen valt de verplichting ten laste van de beherende instantie. De afvoergoot moet schoon gehouden worden zowel van onkruid als van stof en vuil. Dat mag echter niet in de afvoerroosters geveegd of geworpen worden. Het is ook verboden voornoemd vuil voor of op het eigendom van een ander te verzamelen. Onder aangelegde berm wordt verstaan, iedere ruimte gelegen tussen het privé domein en de openbare weg, aangelegd in gelijk welk materiaal, uitgezonderd aarde. In verkeersvrije straten en pleinen, in straten waar geen voetpad is aangelegd, alsmede in open winkelgalerijen, dienen de in dit artikel vermelde personen in de in dit artikel vermelde gevallen en onder dezelfde voorwaarden de verplichting voorzien in dit artikel uit te voeren over een breedte van minimum 1,50 meter, gemeten vanaf de gevel. Naast de toepassing van een administratieve boete moet de overtreder de berm en/of het voetpad onmiddellijk in orde brengen, zo niet houdt de gemeente zich het recht voor het te doen op kosten van de overtreder. 18 Onder de toepassing van deze afdeling valt ook het verwijderen van distels. Afdeling 4.13 Opzettelijke beschadiging roerende of onroerende gemeentelijk eigendommen of openbaar domein Beschadigingen Artikel 39: Vandalisme Het is verboden roerende of onroerende eigendommen, behorende tot het openbaar domein of in privé-eigendom eigendom van de gemeente, opzettelijk te beschadigen of te vernielen. Het is verboden: om grafsteden, gedenktekens of grafstenen, van monumenten, standbeelden of andere voorwerpen die tot algemeen nut of tot openbare versiering bestemd zijn en door de bevoegde overheid of met haar machtiging zijn opgericht, te vernielen of te beschadigen; hetzelfde geldt voor monumenten, standbeelden, schilderijen of welke kunstvoorwerpen ook, die in kerken, tempels, of andere openbare gebouwen zijn geplaatst; andermans onroerende eigendommen opzettelijk te beschadigen;

19 grachten geheel of ten dele te dempen, levende of dode hagen af te hakken of uit te rukken, landelijke of stedelijke afsluitingen te vernielen; grenspalen, hoekbomen of andere bomen, geplant of erkend om grenzen tussen de verschillende erven te bepalen, te verplaatsen of te verwijderen Voorwaarden: het materiële nadeel is kleiner of gelijk aan 500 euro zoals blijkt uit hetzij de aanvankelijke aangifte, hetzij de gevoegde stukken (facturen, kastickets, bestekken, ), hetzij een initiële raming de feiten lijken niet te kaderen in een ruimere strafrechtelijke problematiek zoals bv. interfamiliaal geweld, het georganiseerd karakter van de feiten, recidive Het is verboden: bomen kwaadwillig te vernielen of om te hakken en enten te vernielen; andermans roerende eigendommen, met uitzondering van die in Boek II, titel VIII, hoofdstuk III SWB, opzettelijk te beschadigen of te vernielen; stedelijke of landelijke afsluitingen opzettelijk te beschadigen; Voorwaarden: de feiten lijken niet te kaderen in een ruimere strafrechtelijke problematiek zoals bv. interfamiliaal geweld, het georganiseerd karakter van de feiten, recidive 19 Naast de toepassing van een administratieve boete moet de overtreder de zaken onmiddellijk op orde brengen en de goederen overeenkomstig hun oorspronkelijke staat op eigen kosten herstellen, zo niet houdt de gemeente zich het recht voor dit te doen en zullen deze kosten teruggevorderd worden van de overtreder. Artikel 40: Graffiti Het is verboden zonder toestemming graffiti aan te brengen op roerende of onroerende goederen, behorende tot het openbaar domein of in privé-eigendom eigendom van de gemeente. Het is, behoudens toestemming van de lokale overheid, verboden graffiti op roerende of onroerende goederen aan te brengen.

20 Naast de toepassing van een administratieve boete moet de overtreder de zaken op orde brengen en de goederen overeenkomstig hun oorspronkelijke staat reinigen, zoniet houdt de gemeente zich het recht voor dit te doen en zullen deze kosten teruggevorderd worden aan de overtreder. Voorwaarden: het materiële nadeel is kleiner of gelijk aan 500 euro zoals blijkt uit hetzij de aanvankelijke aangifte, hetzij de gevoegde stukken (facturen, kastickets, bestekken, ), hetzij een initiële raming de feiten lijken niet te kaderen in een ruimere strafrechtelijke problematiek zoals bv. interfamiliaal geweld, het georganiseerd karakter van de feiten, recidive DEEL 5 : ALTERNATIEVE MAATREGELEN, SANCTIES & OPHEFFINGSBEPALINGEN Artikel 41: Alternatieve maatregelen Als alternatief voor de administratieve geldboete, zoals omschreven in artikel 42, kunnen volgende maatregelen opgelegd worden : - de lokale bemiddeling - de gemeenschapsdienst 20 De procedure van de lokale bemiddeling wordt verplicht aangeboden aan de minderjarige overtreders, die de volle leeftijd van 14 jaar (Maasmechelen) en 16 jaar (Lanaken) hebben bereikt op het tijdstip van de feiten. Bij meerderjarige overtreders kan de lokale bemiddeling facultatief aangeboden worden, wanneer de bemiddeling op basis van de gepleegde inbreuk een meerwaarde kan betekenen. De sanctionerend ambtenaar beoordeelt hierbij of het opstarten van de bemiddelingsprocedure wenselijk en nuttig is. De lokale bemiddeling heeft als objectief de overtreder de mogelijkheid te bieden de aangerichte schade te herstellen of te vergoeden. Indien de sanctionerende ambtenaar het nuttig acht, kan hij aan de meerderjarige overtreder, mits zijn akkoord of op diens verzoek, een gemeenschapsdienst van maximum 30 uur voorstellen in de plaats van een administratieve geldboete.

21 Indien de lokale bemiddeling bij een minderjarige overtreder gefaald heeft, kan de sanctionerende ambtenaar de overtreder een gemeenschapsdienst van maximum 15 uren voorstellen of een administratieve geldboete, zoals omschreven in artikel 39, opleggen. Voor deze bemiddelingsprocedure werd met de stad Tongeren een samenwerkingsovereenkomst afgesloten, ten einde een beroep te kunnen doen op de door de stad Tongeren aangestelde bemiddelingsambtenaar. Artikel 42: Sancties De inbreuken op onderhavige politieverordening zullen vastgesteld worden door de hiertoe door de gemeenteraad aangestelde ambtenaren. Conform artikel 4 van de GAS-wet dd. 24 juni 2013 zullen inbreuken op deze artikelen gesanctioneerd worden met één van de volgende administratieve sancties: 1. de administratieve geldboete 2. de administratieve schorsing van een door de gemeente verleende toestemming of vergunning 3. de administratieve intrekking van een door de gemeente verleende toestemming of vergunning 4. de tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van een inrichting. 21 De administratieve geldboete wordt opgelegd door de hiertoe door de gemeenteraad aangestelde sanctionerende ambtenaar. De omvang van de administratieve geldboete zal proportioneel zijn in functie met de ernst van de inbreuk die de boete verantwoordt en van eventuele herhaling. Voor minderjarigen en meerderjarigen zal de boete ongeacht de omstandigheden alleszins het bedrag van het wettelijk voorziene maximum niet overschrijden. Bij gebreke aan een minnelijke betaling van de opgelegde geldboete zal tot bijkomende aanmaning worden overgegaan met alle hieraan verbonden kosten lastens de ingebreke blijvende betaler en dit conform het geldend gemeentelijk retributiereglement. Herhaling wordt weerhouden wanneer de overtreder binnen de 24 maanden (na de definitieve beslissing) dezelfde overtreding begaat. De administratieve sancties meer bepaald administratieve schorsing, administratieve intrekking en de tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van een inrichting, worden opgelegd door het college van burgemeester en schepenen.

22 Artikel 43: Opheffingsbepalingen De politieverordening van Lanaken dd. 26 januari 2015 en deze van Maasmechelen dd. 25 februari 2014 worden opgeheven per 1 september Deze verordening heft art. 19 van de politieverordening zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van de gemeente Lanaken dd. 20/12/2007 inzake het toekennen van nummers aan woningen en gebouwen op per 1 september Artikel 44: Datum van inwerkingtreding Onderhavige verordening zal in werking treden op 1 september 2016 en dit vanaf de opheffing van de Politieverordening van de gemeente Maasmechelen dd. 25 februari 2014 en van de Politieverordening van de gemeente Lanaken dd. 26 januari

Inhoudstafel. DEEL I: ALGEMENE BEPALINGEN Art. 1: Toepassingsgebied Art. 2: Begrippen DEEL II: OPENBARE RUST

Inhoudstafel. DEEL I: ALGEMENE BEPALINGEN Art. 1: Toepassingsgebied Art. 2: Begrippen DEEL II: OPENBARE RUST Inhoudstafel DEEL I: ALGEMENE BEPALINGEN Art. 1: Toepassingsgebied Art. 2: Begrippen DEEL II: OPENBARE RUST Afdeling 2.1: Algemene bepalingen Art. 3: Geluidsoverlast Art. 4: Niet-hinderlijk geluid Afdeling

Nadere informatie

Deel 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1: Toepassingsgebied Deze verordening is van toepassing op het grondgebied van de gemeente Maasmechelen en van Lana

Deel 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1: Toepassingsgebied Deze verordening is van toepassing op het grondgebied van de gemeente Maasmechelen en van Lana Deel 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1: Toepassingsgebied Deze verordening is van toepassing op het grondgebied van de gemeente Maasmechelen en van Lanaken en op iedereen die zich op dit grondgebied bevindt

Nadere informatie

OVERLASTFENOMENEN SANCTIONEERBAAR MET OVERLASTFENOMENEN SANCTIONEERBAAR MET GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES. gemeente MAASMECHELEN

OVERLASTFENOMENEN SANCTIONEERBAAR MET OVERLASTFENOMENEN SANCTIONEERBAAR MET GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES. gemeente MAASMECHELEN OVERLASTFENOMENEN SANCTIONEERBAAR MET OVERLASTFENOMENEN SANCTIONEERBAAR MET GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE GEMEENTELIJKE SANCTIES ADMINISTRATIEVE SANCTIES gemeente MAASMECHELEN Inhoudstafel Art. INLEIDING

Nadere informatie

Gelet op de aanpassing van de GAS-verordening waarbij het wildplassen werd opgenomen op het grondgebied Lanaken dd.

Gelet op de aanpassing van de GAS-verordening waarbij het wildplassen werd opgenomen op het grondgebied Lanaken dd. Uittreksel uit het notulenboek Gemeenteraad Datum zitting 27/06/2016 Aanvangsuur zitting 20.00 Locatie Raadzaal Voorstel tot opname van lichte gemengde misdrijven in de GAS-verordening Kenmerk : 438562

Nadere informatie

Bijzonder politiereglement betreffende overlast in het openbaar vervoer Goedkeuring

Bijzonder politiereglement betreffende overlast in het openbaar vervoer Goedkeuring Bijzonder politiereglement betreffende overlast in het openbaar vervoer Goedkeuring De gemeenteraad, gelet op de Nieuwe Gemeentewet, inzonderheid art. 117, 119bis en 135, 2; gelet op de wet van 24 juni

Nadere informatie

Bijzonder politiereglement betreffende overlast in het openbaar vervoer. Gelet op de Nieuwe Gemeentewet, inzonderheid art. 117, 119bis en 135, 2;

Bijzonder politiereglement betreffende overlast in het openbaar vervoer. Gelet op de Nieuwe Gemeentewet, inzonderheid art. 117, 119bis en 135, 2; Bijzonder politiereglement betreffende overlast in het openbaar vervoer De Raad, Gelet op de Nieuwe Gemeentewet, inzonderheid art. 117, 119bis en 135, 2; Gelet op de wet van 24 juni 2013 betreffende de

Nadere informatie

REGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES VAN DE. GEMEENTE KOKSIJDE (Hervastgesteld bij gemeenteraad van 22 juni 2015)

REGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES VAN DE. GEMEENTE KOKSIJDE (Hervastgesteld bij gemeenteraad van 22 juni 2015) PROVINCIE WEST-VLAANDEREN ARRONDISSEMENT VEURNE GEMEENTE KOKSIJDE REGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES VAN DE GEMEENTE KOKSIJDE (Hervastgesteld bij gemeenteraad van 22 juni 2015)

Nadere informatie

REGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES VAN DE. GEMEENTE KOKSIJDE (Hervastgesteld bij gemeenteraad van 12 december 2018)

REGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES VAN DE. GEMEENTE KOKSIJDE (Hervastgesteld bij gemeenteraad van 12 december 2018) PROVINCIE WEST-VLAANDEREN ARRONDISSEMENT VEURNE GEMEENTE KOKSIJDE REGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES VAN DE GEMEENTE KOKSIJDE (Hervastgesteld bij gemeenteraad van 12 december

Nadere informatie

Gelet op de wet tot invoering van gemeentelijke administratieve sancties van 13 mei 1999;

Gelet op de wet tot invoering van gemeentelijke administratieve sancties van 13 mei 1999; Bijlage bij thema Hinder Gemeenten MODELREGLEMENT TER BESTRIJDING VAN GELUIDSHINDER Samenwerkingsovereenkomst 2008-2013 Gelet op de Nieuwe Gemeentewet, meer bepaald op artikel 119, 119bis en 135; Gelet

Nadere informatie

Toepassingsgebied Dit reglement is van toepassing op de tijdelijke plaatsing van een of meer woonwagens op een pleisterplaats.

Toepassingsgebied Dit reglement is van toepassing op de tijdelijke plaatsing van een of meer woonwagens op een pleisterplaats. 1. Model van algemene politieverordening op het tijdelijke verblijf van woonwagenbewoners (in te voegen in het algemene politiereglement van de politiezone) Toepassingsgebied Dit reglement is van toepassing

Nadere informatie

NUMMEREN VAN HUIZEN EN APPARTEMENTEN

NUMMEREN VAN HUIZEN EN APPARTEMENTEN HOOFDSTUK 2 NUMMEREN VAN HUIZEN EN APPARTEMENTEN Gelet op artikel 42 van het gemeentedecreet; Gelet op artikel 135 2, 1 van de Nieuwe Gemeentewet; Gelet op de wet betreffende de bevolkingsregisters, de

Nadere informatie

Artikel 4 Behoudens dienstvoertuigen en hulpdiensten, mag geen enkel motorvoertuig in de groene ruimten circuleren.

Artikel 4 Behoudens dienstvoertuigen en hulpdiensten, mag geen enkel motorvoertuig in de groene ruimten circuleren. Reglement GR 20170327-014 Politiereglement betreffende de groene ruimten en dieren Hoofdstuk 1 Definities Artikel 1 Voor de toepassing van onderhavig reglement, verstaat men onder groene ruimte : de parken,

Nadere informatie

Reglement Administratieve Sancties. Politiezone HEKLA. Gemeente EDEGEM

Reglement Administratieve Sancties. Politiezone HEKLA. Gemeente EDEGEM - 1 - Reglement Administratieve Sancties Politiezone HEKLA Gemeente EDEGEM Goedgekeurd in de gemeenteraad op 18 april 2007. - 2 - HOOFDSTUK I: TOEPASSINGSGEBIED Artikel 1 Dit reglement is - behoudens andersluidende

Nadere informatie

Notulen Gemeenteraad. Datum zitting 26/01/2015. Aanvangsuur zitting 20:00. Aanwezigheid:

Notulen Gemeenteraad. Datum zitting 26/01/2015. Aanvangsuur zitting 20:00. Aanwezigheid: Notulen Gemeenteraad Datum zitting 26/01/2015 Aanvangsuur zitting 20:00 Locatie Raadzaal Aanwezigheid: Naam Functie Aanw Naam Functie Aanw dhr. S. Meulemans Voorzitter mevr. V. Schellingen Raadslid dhr.

Nadere informatie

REGLEMENT OP DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES

REGLEMENT OP DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES REGLEMENT OP DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES HOOFDSTUK 1: ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Dit reglement geldt met behoud van de toepassing van enige andere wetgeving. Artikel 2 Iedereen moet de

Nadere informatie

Afdeling 11 - Het plaatsen van straatnaamborden en de nummering van huizen op de gevels van gebouwen Artikel 59

Afdeling 11 - Het plaatsen van straatnaamborden en de nummering van huizen op de gevels van gebouwen Artikel 59 Gemeentelijke administratieve sancties - bepalingen in het algemeen politiereglement voor de stad Eeklo die aanleiding kunnen zijn voor een administratieve sanctie goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad

Nadere informatie

GEMEENTELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES

GEMEENTELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES GEMEENTELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES Zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van Hamme van 18 juni 2014. HOOFDSTUK 1: TOEPASSINGSGEBIED... 2 HOOFDSTUK 2: SANCTIES... 2 AFDELING 1:

Nadere informatie

Bijzondere politieverordening over de organisatie van activiteiten tijdens het Europees Kampioenschap voetbal 2016 BIJLAGE

Bijzondere politieverordening over de organisatie van activiteiten tijdens het Europees Kampioenschap voetbal 2016 BIJLAGE BIJLAGE Bijzondere politieverordening over de organisatie van activiteiten tijdens het Europees Kampioenschap voetbal 2016 Goedgekeurd in de gemeenteraad op 25 mei 2016 Bekendgemaakt op Inhoudstafel Hoofdstuk

Nadere informatie

GECOORDINEERD GEMEENTELIJK POLITIEREGLEMENT TER BETEUGELING VAN OVERLAST

GECOORDINEERD GEMEENTELIJK POLITIEREGLEMENT TER BETEUGELING VAN OVERLAST Gemeente Neerpelt Kerkstraat 7 3910 Neerpelt GECOORDINEERD GEMEENTELIJK POLITIEREGLEMENT TER BETEUGELING VAN OVERLAST 1. OPENBARE RUST 1.1. Algemene bepalingen 1.1.1. Geluidsoverlast Is verboden, om het

Nadere informatie

REGLEMENT HERSTELLING OPENBARE RUIMTE NA INNAME OF WERKZAAMHEDEN

REGLEMENT HERSTELLING OPENBARE RUIMTE NA INNAME OF WERKZAAMHEDEN REGLEMENT HERSTELLING OPENBARE RUIMTE NA INNAME OF WERKZAAMHEDEN Hoofdstuk I ALGEMEEN Artikel 1 Dit reglement stelt regels vast inzake de behandeling van schade aan de openbare ruimte tengevolge van het

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Politiereglement op de openbare rust en de veiligheid

Hoofdstuk 2: Politiereglement op de openbare rust en de veiligheid Hoofdstuk 2: Politiereglement op de openbare rust en de veiligheid Goedgekeurd in de gemeenteraad van 19 januari 1998 Gewijzigd in de gemeenteraad van 21 maart 2005, 26 september 2005, 23 oktober 2006,

Nadere informatie

Model van politieverordening op de begraafplaats(en) Gelet op de nieuwe gemeentewet, inzonderheid op de artikelen 119, 119bis, 133 en 135, 2;

Model van politieverordening op de begraafplaats(en) Gelet op de nieuwe gemeentewet, inzonderheid op de artikelen 119, 119bis, 133 en 135, 2; 1 Model van politieverordening op de begraafplaats(en) Gelet op de nieuwe gemeentewet, inzonderheid op de artikelen 119, 119bis, 133 en 135, 2; Gelet op de artikelen 15bis, 2, tweede lid, 23bis en 32 van

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES

GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES WAT? GAS staat voor gemeentelijke administratieve sancties. Terwijl je vroeger bij bepaalde overtredingen moest verschijnen voor de politierechtbank en je bestraft

Nadere informatie

6. Preventiedienst - Politieverordening geluid - Hervaststelling.

6. Preventiedienst - Politieverordening geluid - Hervaststelling. GEMEENTE Overzichtslijst overgemaakt op 30 JUNI 2015 KNOKKE-HEIST Aanwezig : Afwezig : Verontschuldigd: UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN donderdag, 25 juni 2015 I. Reubens, wd.

Nadere informatie

Titel II - Bijeenkomsten en vergaderingen zoals bedoeld in art. 26 van de Grondwet

Titel II - Bijeenkomsten en vergaderingen zoals bedoeld in art. 26 van de Grondwet Politieverordening op de openbare rust en de veiligheid Goedgekeurd in de gemeenteraad van 19 januari 1998 Gewijzigd in de gemeenteraad van 21 maart 2005, 26 september 2005, 23 oktober 2006, 16 december

Nadere informatie

"Tijdelijke politieverordening van kracht op 06/07/2015 nav de doortocht Tour de France"

Tijdelijke politieverordening van kracht op 06/07/2015 nav de doortocht Tour de France "Tijdelijke politieverordening van kracht op 06/07/2015 nav de doortocht Tour de France" Inhoudstafel Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Doel Artikel 2. Definities Artikel 3. Duur Artikel 4. Doelgroep

Nadere informatie

Gemeentelijke Administratieve Sancties Politiecodex

Gemeentelijke Administratieve Sancties Politiecodex Gemeentelijke Administratieve Sancties Politiecodex Markt 1 2450 Meerhout T 014 24 99 20 F 014 24 99 57 E info@meerhout.be www.meerhout.be 1 Algemeen GAS staat voor Gemeentelijke Administratieve Sancties.

Nadere informatie

Vlaamse overheid. Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse overheid. Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse overheid Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het domein Zorgvliet, gelegen op het grondgebied van de

Nadere informatie

(AANVULLEND) POLITIE- EN RETRIBUTIEREGLEMENT BETREFFENDE DE INNAME VAN HET OPENBAAR DOMEIN VOOR HET UITVOEREN VAN BEPAALDE WERKEN

(AANVULLEND) POLITIE- EN RETRIBUTIEREGLEMENT BETREFFENDE DE INNAME VAN HET OPENBAAR DOMEIN VOOR HET UITVOEREN VAN BEPAALDE WERKEN (AANVULLEND) POLITIE- EN RETRIBUTIEREGLEMENT BETREFFENDE DE INNAME VAN HET OPENBAAR DOMEIN VOOR HET UITVOEREN VAN BEPAALDE WERKEN Artikel 1. Met ingang van het dienstjaar 2008 dient een retributie betaald

Nadere informatie

Politiereglement Evenementen

Politiereglement Evenementen Politiereglement Evenementen Gelet op de artikelen 19, 26 en 27 van de Grondwet; Gelet op de artikelen 112, 117 t.e.m. 119ter en 133 t.e.m. 135 van de Nieuwe Gemeentewet; Gelet op het Milieuvergunningsdecreet

Nadere informatie

Uittreksel uit het register van de beraadslagingen van de gemeenteraad. Zitting van 11 december 2017

Uittreksel uit het register van de beraadslagingen van de gemeenteraad. Zitting van 11 december 2017 Uittreksel uit het register van de beraadslagingen van de gemeenteraad. Zitting van 11 december 2017 AANWEZIG: Peeters L. - Burgemeester-voorzitter Vandeweerd S., Sleypen K., Opdenakker J., Schurgers M.,

Nadere informatie

Voorgestelde aanpassingen aan het gecoördineerde politiereglement van Assenede van (politiezone Assenede Evergem)

Voorgestelde aanpassingen aan het gecoördineerde politiereglement van Assenede van (politiezone Assenede Evergem) Voorgestelde aanpassingen aan het gecoördineerde politiereglement van Assenede van 22.02.2018 (politiezone Assenede Evergem) Huidig reglement Aanpassing Verantwoording Benaming College van Burgemeester

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen Politiereglement aangaande de inname van het openbaar domein voor het opstellen van een horecaterras. Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen Afdeling 1 Doel en begrippen 1 Dit politiereglement regelt de privatieve

Nadere informatie

Codex van gemeentelijke politiereglementen

Codex van gemeentelijke politiereglementen UCGPV v.16 A: aanpassingen besproken in de werkgroep uniforme codex op 28/05 en 03/07/2014. Dit reglement is behoudens andersluidende bepaling van toepassing op alle overtredingen op de bepalingen van

Nadere informatie

BELASTING OP DE REINIGING VAN DE OPENBARE RUIMTE OF OP EEN VANDAAR ZICHTBARE PLAATS. I. DUUR EN GRONDSLAG VAN DE BELASTINGEN

BELASTING OP DE REINIGING VAN DE OPENBARE RUIMTE OF OP EEN VANDAAR ZICHTBARE PLAATS. I. DUUR EN GRONDSLAG VAN DE BELASTINGEN BELASTING OP DE REINIGING VAN DE OPENBARE RUIMTE OF OP EEN VANDAAR ZICHTBARE PLAATS. Artikel 1: I. DUUR EN GRONDSLAG VAN DE BELASTINGEN Er wordt een jaarlijkse belasting geheven op de reiniging van de

Nadere informatie

REGLEMENT FEESTEN & FUIVEN

REGLEMENT FEESTEN & FUIVEN REGLEMENT FEESTEN & FUIVEN Ninoofsesteenweg 116 1670 Pepingen Tel. 02/383.14.38 Fax 02/356.11.50 maya.vanholder@pepingen.be www.pepingen.be BIJZONDER GEMEENTELIJKE POLITIEVERORDENING M.B.T. HET ORGANISEREN

Nadere informatie

Politiereglement Evenementen

Politiereglement Evenementen Politiereglement Evenementen Gelet op de artikelen 19, 26 en 27 van de Grondwet; Gelet op de artikelen 112, 117 t.e.m. 119ter en 133 t.e.m. 135 van de Nieuwe Gemeentewet; Gelet op het Milieuvergunningsdecreet

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement VvE Neerstraat 109 t/m 191 te s-hertogenbosch Inhoudsopgave 1 Algemeen... 3 2 Toegang en orde... 4 3 Geluidshinder... 5 4 Energie... 6 5 Huisdieren... 7 6 Gebruik gemeenschappelijke ruimten... 8 7 Gebruik

Nadere informatie

Gemeentebestuur Lovendegem Kerkstraat 45

Gemeentebestuur Lovendegem Kerkstraat 45 Gemeentebestuur Lovendegem Kerkstraat 45 www.lovendegem.be Algemeen reglement op de gemeentelijke administratieve sancties van toepassing op overtredingen op het stilstaan en parkeren en op de overtredingen

Nadere informatie

In dit algemeen reglement hebben de onderstaande termen de ernaast vermelde betekenis.

In dit algemeen reglement hebben de onderstaande termen de ernaast vermelde betekenis. Algemeen reglement betreffende het opleggen van een administratieve geldboete bij inbreuken op het stilstaan en parkeren en op de verkeersborden C3 en F103 vastgesteld met automatisch werkende toestellen

Nadere informatie

Gemeentebestuur Schoten

Gemeentebestuur Schoten Vergadering GEMEENTERAAD - Besluit Datum 15 december 2016 Dienst Integrale Veiligheid Auteur Tom Bresseleers Uniek nummer 201603979 Titel Algemeen Politiereglement Schoten TOELICHTING/VERSLAG VOOR DE GEMEENTERAAD

Nadere informatie

MODELREGLEMENT. Gemeentelijke Administratieve Sancties

MODELREGLEMENT. Gemeentelijke Administratieve Sancties MODELREGLEMENT Gemeentelijke Administratieve Sancties Inhoudstafel 0 ALGEMENE BEPALINGEN 1 OPENBARE RUST 1.1 Algemene bepalingen 1.1.1 Geluidsoverlast 1.1.2 Niet-hinderlijk geluid 1.2 Specifieke bepalingen

Nadere informatie

Algemeen politiereglement

Algemeen politiereglement REGLEMENT Algemeen politiereglement INHOUD ALGEMENE BEPALINGEN HOOFDSTUK 1: OPENBARE RUST Afdeling 1: Afdeling 2: Algemene bepalingen 1.1 Geluidsoverlast 1.2 Niet-hinderlijk geluid Specifieke bepalingen

Nadere informatie

Bijzondere bestuurlijke verordening VERKEER

Bijzondere bestuurlijke verordening VERKEER Bijzondere bestuurlijke verordening VERKEER betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de

Nadere informatie

Gemeentereglement betreffende de exploitatie van en de beteugeling van overlast rond nachtwinkels en private bureaus voor telecommunicatie

Gemeentereglement betreffende de exploitatie van en de beteugeling van overlast rond nachtwinkels en private bureaus voor telecommunicatie Gemeentereglement betreffende de exploitatie van en de beteugeling van overlast rond nachtwinkels en private bureaus voor telecommunicatie Artikel 1: Begripsomschrijving Voor de toepassing van dit reglement

Nadere informatie

ALGEMEEN REGLEMENT OP DE

ALGEMEEN REGLEMENT OP DE Lekkerstraat 10 B 3680 Maaseik Tel. 089/560 560 Fax 089/560 561 E-mail: stad.maaseik@maaseik.be www.maaseik.be ALGEMEEN REGLEMENT OP DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES 2 HOOFDSTUK 1: TOEPASSINGSGEBIED,

Nadere informatie

Titel I - Bijeenkomsten en vergaderingen zoals bedoeld in art. 26 van de Grondwet

Titel I - Bijeenkomsten en vergaderingen zoals bedoeld in art. 26 van de Grondwet Politiereglement op de openbare rust en de veiligheid Goedgekeurd in de gemeenteraad van 19 januari 1998 Gewijzigd in de gemeenteraad van 21 maart 2005, 26 september 2005, 23 oktober 2006, 16 december

Nadere informatie

Handelszaak of HoReCa ZONDER terrasvergunning. Aanvraag aanbrengen versieringen - supportersmateriaal

Handelszaak of HoReCa ZONDER terrasvergunning. Aanvraag aanbrengen versieringen - supportersmateriaal Handelszaak of HoReCa ZONDER terrasvergunning Handelszaken - NIET HoReCa - OF HoReCa-zaken ZONDER permanente terrasvergunning, kunnen via deze weg alleen een toestemming verkrijgen tot het aanbrengen versieringen

Nadere informatie

Politiereglement betreffende stilstaan en parkeren. Gemeente De Panne

Politiereglement betreffende stilstaan en parkeren. Gemeente De Panne Politiereglement betreffende stilstaan en parkeren Gemeente De Panne Inhoud Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen... 3 Hoofdstuk 2. Overtredingen van de eerste categorie volgens KB van 1 december 1975 openbare

Nadere informatie

OVERLASTFENOMENEN SANCTIONEERBAAR MET GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES

OVERLASTFENOMENEN SANCTIONEERBAAR MET GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES OVERLASTFENOMENEN SANCTIONEERBAAR MET GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES INHOUDSTAFEL INLEIDING Artikel DEEL 1: ALGEMENE BEPALINGEN Toepassingsgebied 1 Begrippen 2 DEEL 2: OPENBARE RUST Afdeling 2.1:

Nadere informatie

2. De straffen die de gemeenteraad bepaalt, mogen de politiestraffen niet te boven gaan.

2. De straffen die de gemeenteraad bepaalt, mogen de politiestraffen niet te boven gaan. Gecoördineerde regelgeving Nieuwe Gemeentewet Artikel 119bis, Nieuwe Gemeenwet 1. De gemeenteraad kan straffen of administratieve sancties bepalen voor overtredingen van zijn reglementen of verordeningen,

Nadere informatie

Algemeen politiereglement (Gemeentelijk Administratieve Sancties) gemeenteraad van 18 december 2008 en aangepast in de gemeenteraad van 27 juni 2012

Algemeen politiereglement (Gemeentelijk Administratieve Sancties) gemeenteraad van 18 december 2008 en aangepast in de gemeenteraad van 27 juni 2012 Algemeen politiereglement (Gemeentelijk Administratieve Sancties) gemeenteraad van 18 december 2008 en aangepast in de gemeenteraad van 27 juni 2012 INHOUDSTAFEL 1. ALGEMENE BEPALINGEN... 1 2. OPENBARE

Nadere informatie

Vlaamse overheid liv. -- :.. ~-,.- Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse overheid liv. -- :.. ~-,.- Agentschap voor Natuur en Bos ... Vlaamse overheid liv. -- - :! :.. ~-,.- ~ Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het 'Solhof', gelegen op het

Nadere informatie

Het verslag van de vorige gemeenteraad wordt met eenparigheid van stemmen goedgekeurd (26).

Het verslag van de vorige gemeenteraad wordt met eenparigheid van stemmen goedgekeurd (26). Notulen Gemeenteraad Datum zitting 27/06/2016 Aanvangsuur zitting 20.00 Locatie Raadzaal Aanwezigheid: Naam Functie Aanw Naam Functie Aanw dhr. S. Meulemans Voorzitter mevr. A. Jeurissen Raadslid dhr.

Nadere informatie

Beleidsregels plaatsen voorwerpen op of aan de weg in strijd met de publieke functie van de weg (artikel 2.1.5.1. Algemene Plaatselijke Verordening)

Beleidsregels plaatsen voorwerpen op of aan de weg in strijd met de publieke functie van de weg (artikel 2.1.5.1. Algemene Plaatselijke Verordening) Beleidsregels plaatsen voorwerpen op of aan de weg in strijd met de publieke functie van de weg (artikel 2.1.5.1. Algemene Plaatselijke Verordening) Status Geldend Wettelijk kader Gemeentewet, Algemene

Nadere informatie

Overeenkomstig de richtlijnen inzake het strafrechtelijk beleid opgenomen in de op

Overeenkomstig de richtlijnen inzake het strafrechtelijk beleid opgenomen in de op MODEL VAN PROTOCOLAKKOORD BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES IN GEVAL VAN GEMENGDE INBREUKEN TUSSEN :De gemeente/stad..., vertegenwoordigd door haar College van Burgemeester en Schepenen/gemeentecollege,

Nadere informatie

Stedenbouwkundige verordening op publiciteit

Stedenbouwkundige verordening op publiciteit (in toepassing van Hoofdstuk III artikel 55 2 van het decreet van 18 mei 1999 houdende organisatie van de ruimtelijke ordening zoals tot heden gewijzigd). 1 Hoofdstuk 1 : Definities Artikel 1 a) uithangbord

Nadere informatie

20 november Hervaststelling van politiereglement betreffende stilstaan en parkeren (GAS 4)

20 november Hervaststelling van politiereglement betreffende stilstaan en parkeren (GAS 4) Dossier bestemd voor: college van burgemeester & schepenen gemeenteraad AGB X Dienst: Van: Veiligheid en preventie Barbara Wyseure Referentie: Datum opmaak ontwerpbesluit: Onderwerp: PREV/BW/201118 20

Nadere informatie

Behoort bij raadsvoorstel , titel: Afvalstoffenverordening Utrechtse Heuvelrug 2016.

Behoort bij raadsvoorstel , titel: Afvalstoffenverordening Utrechtse Heuvelrug 2016. Behoort bij raadsvoorstel 2016-348, titel: Afvalstoffenverordening Utrechtse Heuvelrug 2016. De raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van [datum

Nadere informatie

Afvalstoffenverordening 2017 gemeente Aalten

Afvalstoffenverordening 2017 gemeente Aalten Afvalstoffenverordening 2017 gemeente Aalten Inhoudsopgave 1 ALGEMEEN...3 Artikel 1. Begripsomschrijvingen... 3 Artikel 2. Doelstelling... 3 2 HUISHOUDELIJKE AFVALSTOFFEN...3 Artikel 3. Aanwijzing inzameldienst...

Nadere informatie

Reglement Gemeentelijke Administratieve Sancties

Reglement Gemeentelijke Administratieve Sancties Reglement Gemeentelijke Administratieve Sancties 1. OPENBARE RUST 1.1. Geluidsoverlast 1.1.1. Geluidsoverlast overdag Onverminderd de hierna volgende bepalingen, is iedereen verplicht zich zodanig te gedragen

Nadere informatie

Inhoudstafel. Goedgekeurd in de gemeenteraad van 15 december Bekendgemaakt op 16 december 2015.

Inhoudstafel. Goedgekeurd in de gemeenteraad van 15 december Bekendgemaakt op 16 december 2015. Algemeen reglement betreffende het opleggen van een administratieve geldboete bij inbreuken op het stilstaan en parkeren en op de verkeersborden C3 en F103 vastgesteld met automatisch werkende toestellen

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD OPENBARE ZITTING VAN 18 FEBRUARI 2016

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD OPENBARE ZITTING VAN 18 FEBRUARI 2016 UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD OPENBARE ZITTING VAN 18 FEBRUARI 2016 Provincie Aanwezig : Johan Paret, voorzitter West-Vlaanderen Ward Vergote, burgemeester; Edouard Gillis, Pol Verhelle,

Nadere informatie

Reglement betreffend het verlenen van vergunningen voor de doorgang aan de zuidzijde van de Markt

Reglement betreffend het verlenen van vergunningen voor de doorgang aan de zuidzijde van de Markt Reglement betreffend het verlenen van vergunningen voor de doorgang aan de zuidzijde van de Markt Inhoudstafel Hoofdstuk I. Algemene bepalingen Artikel 1. Doel Artikel 2. Definities Artikel 3. Doelgroep

Nadere informatie

Hoofdstuk 17 Dieren. Afdeling 1: Algemene bepalingen

Hoofdstuk 17 Dieren. Afdeling 1: Algemene bepalingen Hoofdstuk 17 Dieren Afdeling 1: Algemene bepalingen Art. 17.1. Voor de toepassing van de bepalingen van deze afdeling wordt onder agressieve, kwaadaardige of gevaarlijke dieren verstaan: - elk dier dat

Nadere informatie

Inhoudstafel I. WEGWIJZER INSTRUMENTARIUM. Inhoudstafel. DEEL 1 Gemeentelijke administratieve sancties

Inhoudstafel I. WEGWIJZER INSTRUMENTARIUM. Inhoudstafel. DEEL 1 Gemeentelijke administratieve sancties Handboek GAS afl 10 basisboek.book Page 9 Thursday, January 29, 2009 3:20 PM Inhoudstafel I. WEGWIJZER II. INSTRUMENTARIUM Inhoudstafel DEEL 1 Gemeentelijke administratieve sancties Hoofdstuk 1. Situering

Nadere informatie

Politiereglement voor de toepassing van gemeentelijke administratieve sancties

Politiereglement voor de toepassing van gemeentelijke administratieve sancties Politiereglement voor de toepassing van gemeentelijke administratieve sancties Politiezone Voorkempen Gelet op de Nieuwe Gemeentewet, meer bepaald op artikel 117,118, 119 en 135; Gelet op het Gemeentedecreet

Nadere informatie

1. In te trekken de Afvalstoffenverordening 2016 Dronten 2. Vast te stellen de volgende verordening: Afvalstoffenverordening 2019 Dronten

1. In te trekken de Afvalstoffenverordening 2016 Dronten 2. Vast te stellen de volgende verordening: Afvalstoffenverordening 2019 Dronten Afvalstoffenverordening 2019 De raad van de gemeente Dronten, gelezen het voorstel van het college van 30 oktober, no B18.002803.; gelet op de artikelen 10.23, 10.24, tweede lid, 10.25 en 10.26 van de

Nadere informatie

Hoofdstuk I : Toepassingsgebied en definities

Hoofdstuk I : Toepassingsgebied en definities Reglement tot vaststelling van de openingsuren voor nachtwinkels en private bureaus voor telecommunicatie en tot het bekomen van een vestigingsen uitbatingsvergunning Inhoud Hoofdstuk I : Toepassingsgebied

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Toepassingsgebied. Hoofdstuk 2. Definities. Afdeling Territoriaal toepassingsgebied

Hoofdstuk 1. Toepassingsgebied. Hoofdstuk 2. Definities. Afdeling Territoriaal toepassingsgebied Gemeentelijk politieverordening op het stilstaan en parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatische werkende toestellen Hoofdstuk 1. Toepassingsgebied

Nadere informatie

Gemeente Sint-Amands

Gemeente Sint-Amands Gemeente Sint-Amands Op 1 januari 2009 treedt er in de 3 gemeenten van de politiezone een nieuwe Algemene Bestuurlijke Politieverordening van Klein-Brabant in werking. Hierin staan duidelijke regels waarmee

Nadere informatie

Algemeen politiereglement DEINZE - ZULTE

Algemeen politiereglement DEINZE - ZULTE Algemeen politiereglement DEINZE - ZULTE Algemeen politiereglement Deinze Zulte GR 20.12.2012 1 HOOFDSTUK 1 : ALGEMENE BEPALINGEN... 5 HOOFDSTUK 2 : INBREUKEN VAN DE EERSTE SOORT... 5 GELUIDSOVERLAST BIJ

Nadere informatie

REGLEMENT INZAKE VESTIGINGS- EN UITBATINGVERGUNNING VOOR NACHTWINKELS

REGLEMENT INZAKE VESTIGINGS- EN UITBATINGVERGUNNING VOOR NACHTWINKELS dienst ruimtelijke ordening R E G L E M E N T Gemeenteraad van 28-11-2013 REGLEMENT INZAKE VESTIGINGS- EN UITBATINGVERGUNNING VOOR NACHTWINKELS HOOFDSTUK 1: BEGRIPPENKADER Artikel 1: defintities Voor de

Nadere informatie

GAS in Vlaanderen. Sinds 1999 bestaat het systeem om administratief te sanctioneren Nieuwe Gemeentewet + gemeentelijke reglementen Minderjarigen +16

GAS in Vlaanderen. Sinds 1999 bestaat het systeem om administratief te sanctioneren Nieuwe Gemeentewet + gemeentelijke reglementen Minderjarigen +16 GAS = nieuw? GAS in Vlaanderen Sinds 1999 bestaat het systeem om administratief te sanctioneren Nieuwe Gemeentewet + gemeentelijke reglementen Minderjarigen +16 Waarom? Ongepast gedrag blijft ongestraft:

Nadere informatie

gezien het verslag van de inspraakprocedure; besluit vast te stellen de volgende verordening: Afvalstoffenverordening Krimpen aan den IJssel.

gezien het verslag van de inspraakprocedure; besluit vast te stellen de volgende verordening: Afvalstoffenverordening Krimpen aan den IJssel. Afvalstoffenverordening Krimpen aan den IJssel De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 9 juni 2016; gelet op de artikelen 10.23, 10.24, tweede

Nadere informatie

Artikel 2:5. Burgemeester en wethouders van Gouda. Gelet op de Algemene Plaatselijke Verordening Gouda 2009, verder te noemen APV 2009; besluiten:

Artikel 2:5. Burgemeester en wethouders van Gouda. Gelet op de Algemene Plaatselijke Verordening Gouda 2009, verder te noemen APV 2009; besluiten: Artikel 2:5 1. Burgemeester en wethouders van Gouda Gelet op de Algemene Plaatselijke Verordening Gouda 2009, verder te noemen APV 2009; besluiten: Gelet op het bepaalde in artikel 2:5 APV Gouda 2009 ten

Nadere informatie

2. [De aanvraag dient te gebeuren aan de hand van de onlinesoftware spotbooking, dat de gemeente via haar website ter beschikking stelt.

2. [De aanvraag dient te gebeuren aan de hand van de onlinesoftware spotbooking, dat de gemeente via haar website ter beschikking stelt. Wijziging gemeentelijk reglement aangaande inname van het openbaar domein in functie van werven en/of verkeersbelemmeringen en straptoets (goedgekeurd in zitting van 15 december 2014 en gewijzigd in zitting

Nadere informatie

Reglement betreffende de vergunning voor C3-borden in de wijk Spaanse Kroon

Reglement betreffende de vergunning voor C3-borden in de wijk Spaanse Kroon Reglement betreffende de vergunning voor C3-borden in de wijk Spaanse Kroon Artikel 1: Definities - ANPR-camera: een camera met automatische nummerplaat herkenning. - Bewoner: een persoon die is ingeschreven

Nadere informatie

GEMEENTEBESTUUR HAMME

GEMEENTEBESTUUR HAMME GEMEENTEBESTUUR HAMME Toepassingsgebied Inname van openbaar terrein voor het uitvoeren van werken. Aanvraagformulier Tijdelijke privatisering van het openbaar domein bij het uitvoeren van bouwwerken, onderhouds-

Nadere informatie

Gemeentelijke administratieve sancties (G.A.S.)

Gemeentelijke administratieve sancties (G.A.S.) Gemeentelijke administratieve sancties (G.A.S.) Toelichting Minaraad Algemeen kader g.a.s. Vroeger enkel politiestraffen mogelijk op inbreuken politiereglement Kleine overtredingen werden niet vervolgd

Nadere informatie

REGLEMENT GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES ALGEMENE BEPALINGEN

REGLEMENT GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES ALGEMENE BEPALINGEN REGLEMENT GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES ALGEMENE BEPALINGEN 1. Toepassingsgebied Dit reglement is van toepassing op het grondgebied van de gemeente Sint-Pieters- Leeuw en op iedereen die zich

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Toepassingsgebied

Hoofdstuk 1. Toepassingsgebied Bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3

Nadere informatie

Procedurereglement op de Gemeentelijke administratieve sancties

Procedurereglement op de Gemeentelijke administratieve sancties REGLEMENT Procedurereglement op de Gemeentelijke administratieve sancties Hoofdstuk 1: Toepassingsgebied, vaststellingsmodaliteiten en aangewezen ambtenaar Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel

Nadere informatie

De Afvalstoffenverordening Woudenberg 2017:

De Afvalstoffenverordening Woudenberg 2017: RAADSBESLUIT Registratiekenmerk: 175527 Raadsvergadering van: 24 november 2016 Onderwerp: Afvalstoffenverordening 2017 De raad van de Gemeente Woudenberg, gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

POLITIEREGLEMENT OP DE PRIVATIEVE BEZETTING VAN HET OPENBAAR DOMEIN

POLITIEREGLEMENT OP DE PRIVATIEVE BEZETTING VAN HET OPENBAAR DOMEIN POLITIEREGLEMENT OP DE PRIVATIEVE BEZETTING VAN HET OPENBAAR DOMEIN Reglement goedgekeurd door de Gemeenteraad in openbare vergadering van 18/11/2013. Dit reglement werd bekendgemaakt door middel van een

Nadere informatie

Reglement voor het bekomen van een speciale machtiging voor het schenken van sterke dranken bij de uitbating van occasionele drankgelegenheden

Reglement voor het bekomen van een speciale machtiging voor het schenken van sterke dranken bij de uitbating van occasionele drankgelegenheden Reglement voor het bekomen van een speciale machtiging voor het schenken van sterke dranken bij de uitbating van occasionele drankgelegenheden Goedgekeurd in de gemeenteraad van 25 juni 2018 Bekendgemaakt

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Toepassingsgebied Artikel 1 Artikel 2

Hoofdstuk 1 Toepassingsgebied Artikel 1  Artikel 2 De gemeenteraad, Gelet op artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet; Gelet op de bevoegdheden van de gemeenteraad, zoals bepaald in artikel 119 en 119bis van de Nieuwe Gemeentewet en gewijzigd door de Wet

Nadere informatie

Ontwerp van wijzigingen aan de algemene politieverordening

Ontwerp van wijzigingen aan de algemene politieverordening Ontwerp van wijzigingen aan de algemene politieverordening Artikel 4.2.6 1. Het gemeentelijk containerpark is enkel toegankelijk voor: inwoners van de gemeente Bredene tweede verblijfhouders te Bredene;

Nadere informatie

HORECAREGLEMENT. Dit geldt eveneens bij de overname van een bestaande drankgelegenheid.

HORECAREGLEMENT. Dit geldt eveneens bij de overname van een bestaande drankgelegenheid. STADSBESTUUR IZEGEM HORECAREGLEMENT Artikel 1 Toepassingsgebied Dit reglement is van toepassing op elke voor het publiek toegankelijke inrichting, hetzij besloten hetzij in openlucht, waar dranken, alcoholische

Nadere informatie

HOOFSTUK IV DE OPENBARE RUST

HOOFSTUK IV DE OPENBARE RUST HOOFSTUK IV DE OPENBARE RUST Afdeling 1. Hinderlijke activiteiten Art. 98. Het is verboden tijdens erediensten in de omgeving van plaatsen welke bestemd zijn of gewoonlijk dienen voor de eredienst, gerucht

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit artikel 2:28a, tweede lid Algemene Plaatselijke Verordening

Uitvoeringsbesluit artikel 2:28a, tweede lid Algemene Plaatselijke Verordening Uitvoeringsbesluit artikel 2:28a, tweede lid Algemene Plaatselijke Verordening (vastgesteld door de burgemeester van Alphen aan den Rijn op 29 augustus 2012) Nadere regels voor het hebben van een terras

Nadere informatie

a. op de plaatsen die afgebakend zijn door wegmarkeringen of door een wegbedekking in een andere kleur en waar de letter "P" aangebracht is;

a. op de plaatsen die afgebakend zijn door wegmarkeringen of door een wegbedekking in een andere kleur en waar de letter P aangebracht is; Reglement 20170619-008 Politieverordening betreffende de gemeentelijk administratieve sancties voor overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en overtredingen betreffende de verkeersborden C3

Nadere informatie

Gelet op de wet van 20 juli 1971 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging, in het bijzonder de artikelen 15bis, 2, tweede lid, 23bis en 32;

Gelet op de wet van 20 juli 1971 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging, in het bijzonder de artikelen 15bis, 2, tweede lid, 23bis en 32; POLITIEREGLEMENT overlijden en begraafplaats Gelet op het strafwetboek artikels 143, 315 1, 340 en 526; Gelet op de wet van 20 juli 1971 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging, in het bijzonder de artikelen

Nadere informatie

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap voor Natuur en Bos Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het bosgebied 'Het Geleg' en 'Voorste en Achterste Hoeve', gelegen op het

Nadere informatie

Gelet op de bepalingen van de nieuwe gemeentewet die onverminderd van toepassing blijven:

Gelet op de bepalingen van de nieuwe gemeentewet die onverminderd van toepassing blijven: Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Vergadering van 26 juni 2007 Aanwezig: E. Van Pée, burgemeester-voorzitter; W. Beke, H. Swerts, J.P. Bogaerts, G. Hulsmans, schepenen; D. Steyaert, J. Quintens,

Nadere informatie

G raag A angenaam S amenleven. Goede afspraken voor een aangename gemeente

G raag A angenaam S amenleven. Goede afspraken voor een aangename gemeente G raag A angenaam S amenleven Goede afspraken voor een aangename gemeente Graag Aangenaam Samenleven Dat zou de verklaring van de afkorting GAS kunnen zijn. Officieel staat GAS voor gemeentelijke administratieve

Nadere informatie

UITTREKSEL Gemeenteraad

UITTREKSEL Gemeenteraad UITTREKSEL Gemeenteraad datum zitting agendapunt nr. 18/12/2017 Openbare vergadering 23 Uitbreiding politieverordening overlast: inname openbaar domein - winkelwaren en reclame. Artikel 1: Onder 'Afdeling

Nadere informatie

GEMEENTE KNOKKE-HEIST

GEMEENTE KNOKKE-HEIST GEMEENTE KNOKKE-HEIST Overzichtslijst overgemaakt op 30 JUNI 2009 Aanwezig : Afwezig : Verontschuldigd : UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 25 juni 2009 Graaf L. Lippens: Burgemeester,

Nadere informatie

Artikel 4 In voetgangerszones is het parkeren verboden. Deze overtreding van de eerste categorie kan worden bestraft met een administratieve

Artikel 4 In voetgangerszones is het parkeren verboden. Deze overtreding van de eerste categorie kan worden bestraft met een administratieve POLITIEVERORDENING BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES VOOR OVERTREDINGEN BETREFFENDE HET STILSTAAN EN HET PARKEREN EN OVERTREDINGEN BETREFFENDE DE VERKEERSBORDEN C3 EN F103, VASTGESTELD

Nadere informatie

VRAGENLIJST evaluatie GAS-wetgeving

VRAGENLIJST evaluatie GAS-wetgeving VRAGENLIJST evaluatie GAS-wetgeving Deze vragenlijst wil een beeld schetsen van de toepassing van de GAS-wet (wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties). De gestelde vragen

Nadere informatie