Geluidbeleid bij evenementen. Gemeente Oldebroek 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Geluidbeleid bij evenementen. Gemeente Oldebroek 2010"

Transcriptie

1 Geluidbeleid bij evenementen Gemeente Oldebroek 2010

2 Inhoud 1 Inleiding 2 Evenementen 2.1 Definitie evenementen 2.2 Soorten evenementen 3 Geluidsuitstraling van evenementen 3.1 Markten en braderieën 3.2 Optochten 3.3 Sportevenementen 3.4 Live-concerten 3. Feesten in de buitenlucht of een tent 4 Maatregelen ter beperking van geluidsoverlast 4.1 Doel- en middelvoorschriften 4.2 Middelvoorschriften ter beperking van geluidsoverlast Geluidsnormstelling.1 Realistische geluidsnormstelling.2 Maatschappelijk acceptabele geluidsnormstelling.3 Realistische én maatschappelijk acceptabele geluidsnormstelling.4 Overzicht geluidsniveaus bij evenementen 6 Handhaving naar aanleiding van meetresultaten 6.2 overschrijding van 3 tot 6 db(a) of db(c) 6.3 overschrijding van 6 db(a) of db(c) of meer 7 Conclusie Bijlage 1 Beslisschema geluidsvoorschriften evenementenvergunning Bijlage 2 Aandachtspunten maatschappelijke acceptatie evenementen Bijlage 3 Algemene geluidsvoorschriften en doelvoorschriften A B Bijlage 4 Middelvoorschriften geluid Bijlage Handhavingsnormen geluidsoverschrijdingen

3 1 Inleiding Bij het verlenen van de evenementenvergunning werden voorheen in de gemeente Oldebroek wisselende grenzen gesteld aan de geluidsniveaus. Het houden van evenementen en met name die evenementen die gepaard gaan met luide muziek hebben gevolgen voor de omgeving en vooral voor de direct omwonenden. In de praktijk bleek echter dat, door het ontbreken van een toetsingskader, de gehanteerde geluidsniveaus bij evenementen niet passend waren bij de gehouden evenementen, voor zowel de bezoekers als de omwonenden. Het is belangrijk om het draagvlak te behouden onder de bevolking voor het hebben en houden van evenementen binnen de gemeente Oldebroek. De DCMR Milieudienst Rijnmond heeft samen met een aantal gemeenten, gewerkt aan het opstellen van een geluidbeleid bij evenementen. Elders in het land is door enkele andere gemeenten ook geluidbeleid behorende bij evenementen opgesteld. In Rotterdam wordt eveneens gedurende enkele jaren geluidsbeleid bij evenementen toegepast. Met de dit geluidbeleid is voldoende ervaring in de praktijk opgedaan. In dit beleid zijn aanpassingen gemaakt om aan te sluiten bij de omvang van evenementen in kleinere gemeenten. Daarnaast is een db(c)-normering ten aanzien van het basgeluid opgenomen. Deze is toegevoegd omdat de bassen over het algemeen de meeste overlast veroorzaken en het verst in de omgeving dragen. Doel van dit beleid is het aanreiken van een leidraad als handzaam instrument voor verleners van evenementenvergunningen krachtens de APV. Hiervoor zal eerst kort ingegaan worden op de definitie van evenementen. Verder zal aangegeven worden welke geluidsniveaus globaal te verwachten zijn bij verschillende soorten evenementen, wat een redelijke geluidsnormstelling zou kunnen zijn voor de evenementenvergunning en welke maatregelen voorgeschreven kunnen worden ter beperking van geluidsoverlast. Deze leidraad is zo eenvoudig als mogelijk opgezet en is niet bedoeld voor grote evenementen (meer dan 4000 deelnemers) of complexe evenementsituaties. Voor dergelijke situaties dienen maatwerk -geluidsvoorschriften gemaakt te worden. In dit beleid is geen uitwerking gegeven aan de 12 dagenregeling (voor alle inrichtingen) uit het activiteitenbesluit. Bij het opstellen van geluidsnormen bij het verlenen van toestemming voor de 12 dagenregeling spelen meerdere factoren mee, omdat het geluid wordt geproduceerd in een (stenen) pand in plaats van in de open lucht of een tent. De mate van geluidsisolatie van het betreffende pand kan dan al dan niet een grote rol spelen.

4 2 Evenementen 2.1 Definitie evenementen Dit beleid is geschreven voor de verlening van evenementenvergunningen krachtens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het beleid is zodanig opgesteld dat de gegeven normen gehanteerd kunnen worden als een leidraad. Voor de juiste artikelen wordt verwezen naar de geldige APV van de gemeente Oldebroek. Deze APV wordt met enige regelmaat geactualiseerd, derhalve wordt er slechts verwezen naar de APV en worden de artikelen uit de APV niet opgenomen in het geluidbeleid. Definitie evenementen gemeente Oldebroek De begripsomschrijving omtrent evenementen is momenteel in de APV van Oldebroek opgenomen. Hierin is het begrip als volgt gedefinieerd: "Elke voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak, met uitzondering van: a. bioscoopvoorstellingen b. markten als bedoeld in artikel 160, eerste lid, onder h, van de Gemeentewet en artikel 4:18 van de APV c. kansspelen als bedoeld in de Wet op de kansspelen d. het in een inrichting in de zin van de Drank- en Horecawet gelegenheid geven tot dansen e. betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de Wet openbare manifestaties. Onder evenement wordt mede verstaan: a. een herdenkingsplechtigheid b. een braderie c. een optocht, niet zijnde een betoging als bedoeld in artikel 2:2 van de APV, op de weg d. een feest, muziekvoorstelling of wedstrijd op of aan de weg e. een klein evenement Onder klein evenement wordt verstaan een straatfeest of buurtbarbecue op één dag In de volgende situaties is een evenementenvergunning nodig: Als het evenement voor het publiek toegankelijk is; Als het een besloten evenement is, maar wordt gehouden op een locatie die normaal wel voor publiek toegankelijk is (bijvoorbeeld een horecabedrijf) en de activiteit niet past binnen de normale vergunning van de ondernemer; Als een evenement in een tent, open lucht of bestaand gebouw wordt gehouden en die plaats daar normaal niet voor wordt gebruikt (o.a. van belang voor de brandveiligheid als het een tent of een gebouw betreft); Als verstrekking van alcoholische dranken buiten een horecabedrijf plaatsvindt. 2.2 Soorten evenementen Indeling evenementen Voor de evenementen kan een onderverdeling worden gemaakt naar grote van het evenement: Kleinschalige evenementen: Bijvoorbeeld straatfeest of buurtbarbecue Grootschalige evenementen: Feesten in de buitenlucht of een tent. Regio-overstijgende evenementen: Hierbij moet gedacht worden aan bijvoorbeeld grote popconcerten en grote dansfeesten.

5 Soort evenement voor deze leidraad In deze leidraad zijn de geluidsaspecten van de volgende evenementen beschouwd: Markten en braderieën Optochten die gepaard gaan met muziek Sportevenementen Live-concerten Feesten in de buitenlucht of een tent. De evenementen waarvoor dit beleid is opgesteld betreft veelal de grootschalige evenementen, waarbij muziek ten gehore wordt gebracht. Voor dergelijke evenementen geeft deze leidraad handreikingen voor het opstellen van geluidsvoorschriften voor de evenementenvergunning. Sommige grotere evenementen, waarvan weinig geluid te verwachten is (zoals sportevenementen) kunnen op basis van dit beleid van geluidsvoorschriften worden voorzien. Evenzo kunnen aan sommige kleinschalige evenementen aanzienlijke geluidsaspecten kleven (zoals bij veel muziekactiviteiten op Koninginnedag). In een aantal gevallen kunnen hieraan met handreikingen uit deze leidraad toch geluidsvoorschriften verbonden worden, terwijl in andere gevallen maatwerk gewenst is. Binnen/buiten Een volgend onderscheid dient gemaakt te worden tussen evenementen die zich in de openbare ruimte afspelen en evenementen die zich afspelen op het terrein van een inrichting (bedrijven b.v. Een horecagelegenheid). Vindt het evenement in of op het terrein van een inrichting plaats, dan valt het evenement onder het Activiteitenbesluit. Als een evenement buiten wordt gehouden dient aansluiting gezocht te worden bij de regels uit de Algemene Plaatselijke Verordening of het Evenementenbeleid. Deze leidraad gaat niet in op geluidsaspecten bij evenementen bij inrichtingen. Milieu- en geluidsaspecten bij dergelijke evenementen dienen geregeld te worden op basis van de Wet milieubeheer, waar het Activiteitenbesluit onderdeel vanuit maakt. Festiviteiten op het terras van een horeca-inrichting vallen onder de milieuwetgeving en kunnen niet met een evenementenvergunning krachtens de APV geregeld worden. Indien het evenement gedeeltelijk buiten het terrein van een inrichting plaatsvindt (feesttent buiten het terras, muziekopstelling voor de muziekwinkel, etc.) dient een evenementenvergunning krachtens de APV aangevraagd te worden. De activiteiten vinden dan namelijk in de openbare ruimte plaats. Aan deze evenementenvergunning kunnen geluidsvoorschriften verbonden worden om buitensporige geluidsoverlast te voorkomen.

6 3 Geluidsuitstraling van evenementen In het navolgende wordt globaal de geluidsuitstraling beschreven, die bij verschillende soorten evenementen verwacht kan worden. In.4, tabel 1 wordt een overzicht gegeven van de geluidsniveaus bij de opgegeven afstand tot de geluidsbron. 3.1 Markten en braderieën Bij markten en braderieën zijn over het algemeen niet veel geluidsaspecten te verwachten. In een aantal gevallen wordt muziek voortgebracht, maar dan voornamelijk achtergrondmuziek (bijvoorbeeld bij een Kerstmarkt). Indien er een podium opgesteld wordt met live-muziek is dat meestal kleinschalig; soms volksmuziek of akoestische, niet versterkte muziek. Indien wel sprake is van een groter live-optreden of weergave van versterkte muziek, zie dan 3.4 of 3.. Bij markten en braderieën kan soms overlast ontstaan door luidruchtige apparatuur, zoals aggregaten. Luidruchtige exemplaren kunnen overlast op het evenemententerrein zelf en in sommige gevallen zelfs bij omwonenden veroorzaken. In deze gevallen kan het besteden van aandacht aan de opstelling van de aggregaten of het verplicht stellen van het toepassen van geluidsarme of geluidsgedempte apparatuur soms geluidsoverlast voorkomen (zie ook Hoofdstuk ). 3.2 Optochten Bij optochten wordt voornamelijk geluid voortgebracht door mobiele omroepinstallaties of muziek op auto s. Hierbij worden alleen kleinschalige optochten beschouwd, waarbij het ten gehore brengen van muziek niet het hoofddoel is. Bij kleinschalige optochten kan gedacht worden aan een corso, skate- of skeeler optocht, een lopende manifestatie of demonstratie o.i.d. De geluidsbronnen bewegen over het algemeen met de optocht mee en hierdoor is er een variabele afstand tussen de geluidsbron en woningen van derden. 3.3 Sportevenementen Bij sportevenementen wordt voornamelijk geluid voortgebracht door vast opgestelde omroepinstallaties. Soms wordt gedurende het evenement achtergrondmuziek ten gehore gebracht via luidsprekers of dezelfde omroepinstallatie. Hierbij kan gedacht worden aan wielerwedstrijden of hardloopwedstrijden. Bij het weergeven van stemgeluid via de omroepinstallatie kunnen vooral de piekgeluiden voor overlast bij omwonenden zorgen. In deze gevallen kan het besteden van aandacht aan de opstelling van de omroepinstallatie soms geluidsoverlast voorkomen (zie ook hoofdstuk ). 3.4 Live-concerten Bij live-concerten wordt geluid voortgebracht door een luidsprekerinstallatie, waarmee de live-muziek versterkt weergegeven wordt. De hoeveelheid geluid die voortgebracht wordt is in eerste instantie afhankelijk van de hoeveelheid publiek en de soort muziek die voortgebracht wordt (klassiek, pop, hardrock, etc.). Over het algemeen worden vrij hoge geluidsniveaus geproduceerd. Bij woningen op minder dan 0 meter afstand van het podium kan daarom ernstige tot zeer ernstige geluidsoverlast ervaren worden. 3. Feesten in de buitenlucht of een tent Ook bij feesten in de buitenlucht of een tent wordt geluid voortgebracht door een luidsprekerinstallatie, waarmee de muziek versterkt weergegeven wordt. Evenals bij liveconcerten is ook hier de hoeveelheid geluid die voortgebracht wordt in eerste instantie afhankelijk van de hoeveelheid publiek en de soort muziek. Bij dansfeesten of disco s zal de muziek beter verspreid weergegeven worden door meerdere luidsprekersystemen. De bastonen in dansmuziek ondervinden echter weinig demping en zijn daardoor op grotere afstand nog hoorbaar (en mogelijk hinderlijk).

7 Ook hier worden over het algemeen vrij hoge geluidsniveaus geproduceerd en kan op korte afstand ernstige tot zeer ernstige geluidsoverlast ervaren worden. Bij grootschalige concerten en feesten in de buitenlucht of een tent kan door het toepassen van speciale luidsprekersystemen het geluid gefocusseerd worden op het bedoelde publiek. Hiermee kan de overlast bij omwonenden beperkt worden (zie ook Hoofdstuk ). Voor geluidsnormstelling bij grootschalige concerten verdient het de voorkeur maatwerk toe te passen, opdat geen onrealistische normwaarden in de evenementenvergunning opgenomen worden.

8 4 Maatregelen ter beperking van geluidsoverlast 4.1 Doel- en middelvoorschriften In hoofdstuk en bijlage 3 worden geluidsvoorschriften voorgesteld die aan een evenementenvergunning verbonden kunnen worden. Het betreffen hier zogenoemde doelvoorschriften: het geluid ten gevolge van de evenementactiviteiten mag niet meer bedragen dan een vastgesteld geluidsniveau op een bepaalde afstand van de geluidsbron. Het maakt bij dergelijke doelvoorschriften niet veel uit op welke wijze dit geluidsniveau tot stand komt; voorwaarde is dat aan de norm voldaan wordt. Om geluidsoverlast bij omwonenden te voorkomen is het veelal noodzakelijk om naast doelvoorschriften ook middelvoorschriften op te nemen in een evenementenvergunning. Met middelvoorschriften worden bepaalde activiteiten verboden of juist voorgeschreven. 4.2 Middelvoorschriften ter beperking van geluidsoverlast Door het stellen van middelvoorschriften kan voorkomen worden dat normale evenementactiviteiten tot onevenredige geluidsoverlast zouden leiden. Zo kan een omroepinstallatie bij een sportwedstrijd voor grote geluidsoverlast zorgen, als de omroepinstallatie op korte afstand van de woningen opgesteld wordt. Een doelvoorschrift met geluidsnorm van 8 db(a) op meter van de installatie zal veelal voldoende zijn voor een normale bedrijfsvoering. Een middelvoorschrift waarin een doordachte positionering van de omroepinstallaties geëist wordt, kan voorkomen dat deze omroepinstallatie tot onevenredige overlast leidt. Met middelvoorschriften kan bovendien bereikt worden, dat de aanvrager van de evenementenvergunning doordrongen wordt van mogelijke maatregelen ter beperking van overlast door het evenement. Zo kunnen maatregelen voorgeschreven worden die kunnen leiden tot lagere geluidsniveaus bij de omwonenden. Om dit te bereiken kunnen bijvoorbeeld eisen gesteld worden aan de positionering van luidsprekers of andere apparatuur of kan de verplichting opgenomen worden om geluidsarme of geluidsgedempte apparatuur toe te passen. Er kunnen ook maatregelen voorgeschreven worden die de maatschappelijke acceptatie van het evenement en de optredende geluidsniveaus kunnen vergroten. Duidelijke voorbeelden hiervan zijn de verplichting om omwonenden tijdig en deugdelijk te informeren over de evenementactiviteiten en het stellen van eisen aan de tijdstippen waarop opbouw- en afbreekwerkzaamheden of een soundcheck plaats mogen vinden. Gezien het veelal eenmalige karakter van evenementen is het belangrijk, dat reeds tijdens de voorbereiding van een evenement met dergelijke maatregelen rekening wordt gehouden. Na afronding van de voorbereiding of tijdens het evenement zelf stuit het wijzigen van de bedrijfsvoering vaak op onoverkomelijke problemen (bijvoorbeeld reeds gehuurde apparatuur, die niet geluidsarm is; niet-optimale opstelling van apparatuur, die echter zodanig complex is, dat het niet mogelijk is de opstelling op korte termijn te wijzigen; etc.). In bijlage 4 is een lijst met mogelijke middelvoorschriften opgenomen. Aan de hand van de aangevraagde bedrijfsvoering voor het evenement kunnen redelijk eenvoudig de van toepassing zijnde middelvoorschriften geselecteerd worden. De middelvoorschriften van bijlage 4 stellen onder andere eisen aan de volgende evenementaspecten: 1. Opstelling van apparatuur: luidsprekers en andere apparatuur, zoals aggregaten en koelmachines; 2. Opbouw- en afbreekwerkzaamheden; 3. Informatievoorziening van omwonenden.

9 Geluidsnormstelling Bij het bepalen van de geluidsnormstelling in een evenementenvergunning speelt het dilemma dat deze realistisch en maatschappelijk acceptabel dient te zijn. De geluidsnormstelling is daarom toegespitst op de verschillende soorten evenementen die de gemeente Oldebroek kent. De geluidsnormstelling in een evenementenvergunning moet aan twee basisvoorwaarden voldoen: 1. De geluidsnormen moeten realistisch zijn; dat wil zeggen dat het evenement volgens de beoogde bedrijfsvoering moet kunnen plaatsvinden. 2. De geluidsnormen moeten maatschappelijk acceptabel zijn; dat wil zeggen dat indien voldaan wordt aan de geluidsnormen op voorhand geen buitensporige geluidsoverlast te verwachten is. Bij evenementen worden de geluidsnormen gespecificeerd op een bepaalde afstand van de geluidsbron (en dus niet bij de woningen). Door het samenspel van doelvoorschriften en middelvoorschriften in de evenementenvergunning kunnen een realistische bedrijfsvoering en maatregelen ter beperking van de geluidsoverlast vastgelegd worden. Hiermee wordt zo goed mogelijk invulling gegeven aan een realistische en maatschappelijk acceptabele geluidsnormstelling bij een evenement. De afweging of een evenement maatschappelijk acceptabel is, moet vooral op inzicht, ervaring en gevoel gebaseerd worden. In deze paragraaf worden de aspecten realistisch en maatschappelijk acceptabel daarom nader uitgewerkt. Immers het draagvlak bij de bevolking ten aanzien van een evenement en een eventueel klachtenpatroon hangen hiermee samen..1 Realistische geluidsnormstelling Noodzaak realistische geluidsnormstelling Hiervoor kijken we terug op de opgedane ervaringen in Rotterdam: In het verleden werden aan evenementenvergunningen veelal te strenge geluidsvoorschriften verbonden. Indien deze geluidsvoorschriften gehandhaafd zouden zijn, dan zou het evenement geen verdere doorgang meer hebben kunnen vinden. Hiermee impliceerde het geluidsvoorschrift (ongewild) een weigering van de evenementenvergunning. Indien geluidsmetingen verricht werden, werden meestal grove overschrijdingen van de geluidsvoorschriften geconstateerd. Toch was het niet mogelijk om succesvol te handhaven, aangezien duidelijk werd dat de normstelling ten aanzien van het evenement niet realistisch was. Met andere woorden: het stellen van een realistische normstelling is belangrijk voor het handhaafbaar maken van een evenement. Bepalen realistische geluidsnormstelling Voor het vaststellen van een realistische normstelling wordt uitgegaan van hetgeen door de organisator is aangevraagd in zijn evenementenvergunning. Daarbij wordt in eerste instantie uitgegaan van de te verwachten geluidsniveaus, zoals vermeld in tabel 1 van.4. Deze geluidsniveaus zijn gespecificeerd op een bepaalde afstand van de geluidsbron. Hiermee wordt een handzame normstelling opgenomen, waarmee eenvoudig op de aangevraagde en vergunde bedrijfssituatie gehandhaafd kan worden.

10 Voor de geluidsnormstelling wordt aangeraden het equivalente geluidsniveau gedurende 1 minuut (LAeq,1 min) als grootheid op te nemen 1. Deze grootheid is goed handhaafbaar; ook bij muziekevenementen, waarbij sommige nummers kort duren en aanzienlijke verschillen in geluidsniveau tussen de verschillende nummers kunnen optreden. In dergelijke gevallen is het LAeq,1 min tijdens het luidste nummer bepalend voor de toetsing aan de normstelling. Voor het toetsen of de normstelling maatschappelijk acceptabel is, zijn de geluidsniveaus bij de (dichtstbijzijnde) woningen van derden maatgevend. Een geluidsnorm op een bepaalde afstand van de geluidsbron is dus niet bruikbaar voor een dergelijke toetsing. In 4.2 zullen de randvoorwaarden voor een maatschappelijk acceptabele normstelling beschouwd worden. Aan de hand van de standaard geluidsvoorschriften uit bijlage 3 en de kentallen uit tabel 1,.4/bijlage 3 kunnen voor de aangevraagde evenementenvergunning de geluidsnormen samengesteld worden. Ter illustratie een tweetal praktijk voorbeelden Indien achtergrondmuziek is aangevraagd en uiteindelijk een live-optreden met versterkte muziek plaatsvindt, dan zal de geluidsnorm aanzienlijk overschreden worden. Hiertegen kan aan de hand van de vooraf gestelde normen handhavend opgetreden worden. De organisator kan tevens duidelijk gemaakt worden, dat hij zijn bedrijfsvoering moet aanpassen, omdat er niet-aangevraagde en dus niet-vergunde activiteiten plaatsvinden. Indien bij een evenement sprake is van verschillende geluidsbronnen, dan is het aan te raden om voor elke afzonderlijke geluidsbron een separate geluidsnormwaarde op te nemen. Zo kan bij een braderie een podium met kleinschalige live-muziek en kraampjes met aggregaten aangevraagd worden. In dat geval dient voor zowel de muziek als voor de aggregaten een separate geluidsnorm opgenomen te worden..2 Maatschappelijk acceptabele geluidsnormstelling Maatschappelijke acceptatie van evenementen Maatschappelijke acceptatie van een evenement is een moeilijk definieerbaar begrip, omdat dit van veel factoren afhankelijk is, waaronder een aantal subjectieve factoren. Een aantal van deze factoren is: Typering van het leefmilieu in het gebied waar het evenement plaatsvindt (rustige woonwijk, drukke stadswijk, horecagebied, etc.) Mate van inbreuk op het leefmilieu van de omwonenden (door geluidsoverlast, maar ook door parkeerproblemen, etc.). Frequentie van evenementen met een merkbare inbreuk op het leefmilieu van de omwonenden. Tijdsduur van het evenement en tijdstip (zaterdag/zondag, avond/nacht/ochtend, etc.). Bekendheid met de activiteiten, tijdstip en tijdsduur van het evenement. Hoeveelheid publiek dat op het evenement afkomt ( maatschappelijk draagvlak ). Kwaliteit van het evenement en van het publiek dat op het evenement afkomt (de mate waarin de omwonende zich kan identificeren met bezoekers van het evenement). 1 equivalent = tijdgemiddelde; het equivalente geluidsniveau gedurende 1 minuut is het over 1 minuut gemiddelde geluidsniveau.

11 Ter illustratie: Bij een meerdaags tentfeest in de openlucht met live-muziek, worden enkele tientallen woningen blootgesteld aan hoge geluidsniveaus (circa 8 db(a)). In deze woningen ondervinden zonder twijfel tegen de honderd mensen ernstige tot zeer ernstige geluidsoverlast (kleine kinderen kunnen niet slapen, TV moet harder, harder praten bij telefoongesprekken, geconcentreerd lezen kan niet, etc.). Indien dit evenement duidelijk bekend gemaakt is bij de omwonenden, reeds meerdere malen is gehouden en een grote publiekstrekker is, is de ervaring dat er over het algemeen weinig geluidsklachten geuit worden. Indien hetzelfde evenement niet goed bekend zou zijn en daardoor onverwachte overlast veroorzaakt, kan het geluidsklachten regenen. Indien hetzelfde evenement meerdere keren per jaar plaatsvindt, dan neemt veelal het aantal klachten toe en de maatschappelijke acceptatie dus af. Indien weinig publiek komt zijn omwonenden minder bereid zich op te offeren voor het plezier van de bezoekers. Indien het warm weer is hebben veel omwonenden hun ramen open; hierdoor neemt de mate van inbreuk op het leefmilieu toe en de acceptatie dus af. Bepalen maatschappelijk acceptabele geluidsnormstelling Voor het verlenen van een evenementenvergunning moet afgewogen worden of de realistische geluidsnormstelling ook maatschappelijk acceptabel is. Zoals hiervoor beschreven is, is dat van vele factoren afhankelijk. Voor de mate van inbreuk op het leefmilieu van de omwonenden is een zogenoemde hinderkwalificatietabel opgesteld 2. Hinderkwalificatietabel. Overschrijding ref. niveau binnen in de woning Overschrijding absolute waarde Overlast 0 - db(a) enige - 10 db(a) veel 10-1 db(a) ernstige 1-20 db(a) zeer ernstige > 20 db(a) 0 db(a) onduldbare Hierin wordt de mate van overlast gekoppeld aan de overschrijding van het achtergrondgeluidsniveau in de woning. Deze maatstaf is o.a. gebaseerd op spraakverstaanbaarheid. Indien bijvoorbeeld het geluidsniveau in de woning ten gevolge van het evenement het achtergrondgeluidsniveau in de woning met meer dan 20 db overschrijdt, is volgens deze tabel sprake van onduldbare overlast. De spraakverstaanbaarheid neemt dan dermate af, dat omwonenden het normale spraakniveau aanzienlijk moeten verhogen om nog verstaanbaar te zijn. Deze waarden gelden voor de dag- en avondperiode; voor de nachtperiode dient de maatstaf gebaseerd te worden op slaapverstoring in plaats van spraakverstaanbaarheid. De normstelling dient dan uiteraard strenger te zijn. Grofweg kan gesteld worden dat een geluidsnorm voor het LAeq,1 min van 60 db(a) ter plaatse van de gevels (buiten, niet binnen!) overdag of s avonds meestal wel acceptabel is. Deze waarde zal echter voor veel evenementen met versterkte of live-muziek niet voldoende zijn als realistische norm. 2 Zie de nota Evenementen met een luidruchtig karakter opgesteld door de Regionale Inspectie Milieuhygiëne Limburg

12 Indien het evenement duidelijk bekend gemaakt is, niet te lang duurt, niet s avonds laat of s nachts of vele malen per jaar plaatsvindt en maatschappelijk breed gedragen wordt, is een geluidsnorm voor het LAeq,1 min van 80 db(a) op de gevel meestal acceptabel. Bij dergelijke geluidsniveaus is echter zonder twijfel sprake van overlast bij enige omwonenden. Geluidsniveaus van 8 db(a) op de gevel zijn onder sommige omstandigheden ook nog acceptabel; geluidsniveaus van 90 db(a) of hoger dienen vermeden te worden. Bij bovengenoemde geluidsnormen wordt het voor de beoordeling van muziekgeluid niet noodzakelijk geacht de in de Handleiding meten en rekenen industrielawaai 1999 voorgeschreven muziektoeslag toe te passen. Deze toeslag wordt normaliter wel voorgeschreven bij vergunningverlening voor inrichtingen krachtens de Wet milieubeheer. Er wordt namelijk verwacht dat de acceptatie van overlast door muziek bij een evenement hoger zal zijn dan de acceptatie van overlast door muziek afkomstig uit een inrichting. Hierbij wordt er van uitgegaan dat de omwonenden op een goede wijze ingelicht worden omtrent de activiteiten en het incidentele karakter van het evenement. Bovendien wordt bij de toetsing aan de maatschappelijke acceptatie het muziekkarakter al meegewogen. Het verwerken van het muziekkarakter in een toeslag op de geluidsniveaus vermindert de inzichtelijkheid van de normstelling en is daarom niet zinvol..3 Realistische én maatschappelijk acceptabele geluidsnormstelling Het is niet eenvoudig om tot een realistische én maatschappelijk acceptabele geluidsnormstelling te komen. In 4.1 is een handzame realistische geluidsnormstelling voorgesteld (conform tabel 1,.4). Hierbij wordt het geluidsniveau op een bepaalde afstand van de geluidsbron vastgelegd. Voor toetsing aan de maatschappelijke acceptatie moeten de geluidsniveaus bij de (dichtstbijzijnde) woningen beschouwd worden. Het geluidsniveau op een bepaalde afstand van de geluidsbron die realistisch wordt beschouwd voor het evenement, is dus niet direct bruikbaar voor het toetsen aan de maatschappelijke acceptatie. De vertaalslag van geluidsniveau op een bepaalde afstand van de geluidsbron naar geluidsniveau bij woningen is bovendien niet eenvoudig. Hiervoor is een (indicatieve) berekening nodig. De belangrijkste parameter is de afstand van de geluidsbron naar de woningen: hoe groter de afstand, hoe lager het geluidsniveau. Andere bepalende parameters zijn de afscherming van de geluidsbronnen door bijvoorbeeld gebouwen en de opstelling van de geluidsbronnen (wel of niet direct aanstralen van de woning). Voor evenementen in de avond- of nachtperiode is tevens de geluidsisolatie van de gevel van de woningen van belang om een inschatting te maken van het geluidsniveau, dat in de slaapkamer optreedt. De isolatiewaarden zijn veelal niet bekend. Toetsing aan maatschappelijke acceptatie dient dan te geschieden op inzicht, ervaring en gevoel. In bijlage 2 is een lijst opgenomen met aandachtspunten voor de toetsing aan maatschappelijke acceptatie. In bijlage 3 is een lijst met standaard geluidsvoorschriften opgenomen, die aan een evenementenvergunning verbonden zouden kunnen worden. De specifiek in het geluidsvoorschrift op te nemen normwaarde kan vastgesteld worden aan de hand van de kentallen uit tabel 1,.4/bijlage 3. Tijdens het evenement kunnen wel geluidsmetingen op de gevels van woningen worden uitgevoerd, ter bepaling van de geluidbelasting. Ook indien er klachten zijn kan de geluidbelasting op de gevel gemeten worden. Aangezien veel gemeentelijke evenementen op een vaste plaats worden georganiseerd, kan indien nodig lering worden getrokken, bijvoorbeeld over een betere indeling van het terrein, voor het volgende jaar te organiseren evenement.

13 Indien getwijfeld wordt of een aangevraagd evenement maatschappelijk acceptabel zal zijn, kan een ter zake gespecialiseerd bedrijf om advies gevraagd worden. Afhankelijk van de complexiteit van de situatie kan een indicatieve berekening volstaan voor het toetsen aan de maatschappelijke acceptatie en het specificeren van de standaard geluidsvoorschriften. In andere gevallen kan het noodzakelijk zijn een volledig maatwerk-geluidadvies te maken. In bijlage 1 is een beslisschema opgenomen voor de totstandkoming van geluidsvoorschriften bij een evenementenvergunning..4 Overzicht geluidsniveaus bij evenementen In de onderstaande tabel 1 is voor de verschillende soorten evenementen een overzicht gegeven van de hierboven aangegeven, meest voorkomende geluidsbronnen en de te stellen geluidsnormen op de aangegeven afstand van de geluidsbron. De geluidsnormen in deze tabel zijn in 2007 toegepast bij de muzikale evenementen in Westvoorne. Na het toepassen en evalueren van deze geluidseisen is gebleken dat deze goede resultaten geven ten aanzien van het geproduceerde geluid ten opzichte van de geluidsbelasting op de omgeving en de sfeer van het feest. Tabel 1 Normering voor verschillende soorten evenementen Soort evenement Geluidsbron Afstand [m] Geluidsniveau [db(a)] Geluidsniveau [db ] Markten en braderieën Achtergrondmuziek Kleinschalige live-muziek Aggregaten Optochten Mobiele omroepinstallaties Muziek op auto s Sportevenementen Vaste omroepinstallaties Achtergrondmuziek Live-concerten Feesten in de buitenlucht of een tent Versterkte muziek voor man Versterkte muziek voor man Versterkte muziek voor > 1000 man

14 6 Handhaving naar aanleiding van meetresultaten. In een evenementen vergunning worden geluidsnormen opgenomen voor een bepaald evenement. Naar aanleiding van de meetresultaten tijdens het evenement wordt gehandhaafd volgens het hierna volgend handhavingtraject. 6.1 overschrijding van 1 of 2 db(a) of db(c) Overschrijdingen van 1 of 2 db(a) of db(c) krijgen geen vervolg omdat de meetonzekerheid zodanig is dat bij deze waarden niet met zekerheid gesteld kan worden dat er daadwerkelijk sprake is van een overschrijding van de gestelde norm. 6.2 overschrijding van 3 tot 6 db(a) of db(c) Bij een overschrijding van 3 db(a) of db(c) worden de organisator en de geluidstechnicus gewaarschuwd zodat er direct maatregelen genomen kunnen worden om het geluidsniveau te herstellen. Hiermee wordt de organisator in de gelegenheid gesteld weer te voldoen aan de geluidsnormen uit de evenementen vergunning. Mocht er tijdens het (meerdaagse) evenement meer dan twee keer een dergelijke overschrijding plaats vinden dan zal de organisator een aanschrijving ontvangen van de geconstateerde overtreding. Hierin wordt aangegeven dat bij het volgende evenement en eenzelfde soort overtreding door Burgemeester en Wethouders bestuursrechtelijk kan worden opgetreden, door middel van het opleggen van een dwangsom. 6.3 overschrijding van 6 db(a) of db(c) of meer Bij een overschrijding van 6dB(A) of db(c) of meer wordt de organisator en de geluidstechnicus gewaarschuwd. Als de geluidsnormen tijdens en evenement meer dan twee keer met meer dan 6dB(A) of db(c) overschreden worden dan zal een zienswijze-brief gestuurd worden en zal direct een dwangsom opgesteld worden. Tegelijkertijd zal dan ook een procesverbaal door de politie opgemaakt worden. Schematische weergave zie bijlage

15 7 Conclusie Bij evenementen worden de geluidsnormen gespecificeerd op een bepaalde afstand van de geluidsbron (en dus niet bij de woningen). Hiermee worden vooral realistische geluidsnormen gerealiseerd. Aan de hand van de standaard geluidsvoorschriften uit bijlage 3 en de kentallen uit tabel 1,.4 kunnen deze geluidsnormen samengesteld worden. In bijlage 1 is in een beslisschema samengevat hoe geluidsvoorschriften bij een evenementenvergunning tot stand kunnen komen. De afweging of een evenement maatschappelijk acceptabel is, moet vooral op inzicht, ervaring en gevoel gebaseerd worden. In bijlage 2 is een aandachtspuntenlijst opgenomen, die als hulpmiddel voor de toetsing aan maatschappelijke acceptatie kan dienen. Met behulp van middelvoorschriften kunnen maatregelen ter beperking van geluidsoverlast afgedwongen worden. In bijlage 4 zijn een aantal mogelijke middelvoorschriften opgenomen. Door het samenspel van doelvoorschriften en middelvoorschriften in de evenementenvergunning kunnen een realistische bedrijfsvoering en maatregelen ter beperking van de geluidsoverlast vastgelegd worden. Hiermee wordt zo goed mogelijk invulling gegeven aan een realistische en maatschappelijk acceptabele geluidsnormstelling bij een evenement. Voor grote evenementen, complexe evenementsituaties en twijfel aan maatschappelijke acceptatie van een evenement wordt aangeraden om maatwerk-geluidsvoorschriften te laten opstellen door een ter zake gespecialiseerde. In bijlage zijn de handhavingnormen ten aanzien van de geluidsoverschrijdingen vastgelegd.

16 Bijlage 1 Beslisschema totstandkoming geluidsvoorschriften bij een evenementenvergunning Inrichting Wet milieubeheer ja gemeente nee 3.7, tabel 1 Categoriseer groot/ maatwerk door evenement grote geluids- specialist aspecten klein/geen grote geluidsaspecten Bijlage 2 Maatschappelijk nee / twijfel advies door specialist acceptabel of afwijzen ja Bijlage 3 Selecteer algemene en doelvoorschriften Bijlage 4 Selecteer middelvoorschriften

17 Bijlage 2 Aandachtspunten maatschappelijke acceptatie van evenementen In de onderstaande tabel zijn een aantal belangrijke parameters voor maatschappelijke acceptatie opgesomd. Voor iedere parameter zijn verschillende waarden gescoord volgens de Consumentenbond -waardering. De mogelijke scores variëren van ++ (zeer positief) tot -- (zeer negatief). Parameter maatschappelijke acceptatie Afstand evenement naar woningen Waarde > 200 meter / meter / < 0 meter Score + / o / -- Geluidsniveau bij woningen 60 db(a) / 70 db(a) / 80 db(a) / 90 db(a) + / o / - / -- Tijdstip evenement Dag / avond / nacht + / o / -- Tijdsduur evenement 3 uur / 6 uur / 9 uur / 12 uur + / o / - / -- Frequentie evenementen Bekendheid evenement bij omwonenden Favoriete muzieksoort bij omwonenden Leefmilieu omgeving evenement Behoefte omwonenden aan open ramen of buiten zitten op balkon 1x per jaar / kwartaal / maand / week Goed / slecht / niet geïnformeerd Klassiek / Nederlandstalig / pop / house / rap Horecawijk / stadswijk / woonwijk Geen (koud weer) / veel (zonnig, warm) ++ / o / - / / - / / + / o / - / / + / - + / -- Hoeveelheid publiek bij evenement Overeenkomsten tussen omwonenden en publiek Overige overlast (wegafzettingen, parkeeroverlast, onveilig gevoel, wildplassen) Veel / gemiddeld / weinig + / o / - Veel overeenkomsten / compleet andere doelgroep ++ / -- Geen / weinig / veel + / o / -- Let op: deze tabel dient met verstand gehanteerd te worden. Een parameter als favoriete muzieksoort bij omwonenden is bijvoorbeeld gescoord voor een autochtone woonwijk met een grote groep oudere mensen. Voor een allochtone woonwijk of een woonwijk met veel studenten of jongeren zal een andere score van toepassing zijn. De tabel is vooral bedoeld als hulpmiddel bij het inschatten van de maatschappelijke acceptatie voor een bepaald evenement. Degene die deze inschatting moet maken, dient zelf een weging aan de scores toe te kennen.

18 Bijlage 3 Algemene geluidsvoorschriften en doelvoorschriften A Onder de voorschriften zijn cursief aanwijzingen gegeven voor het toepassen van de voorschriften in evenementenvergunningen. 3.1 Muziek en ander geluid, al dan niet mechanisch/elektronisch versterkt, mogen geen ernstige of onnodige geluidsoverlast voor de omgeving veroorzaken; indien van dergelijke geluidsoverlast mocht blijken, is de politie bevoegd de geluidsuitzending te doen onderbreken en een verminderd geluidsniveau aan te geven; dan wel in geval van herhaling voortijdig te doen beëindigen. Bovendien is de politie bevoegd bij overtreding van de voorschriften strafrechtelijk op te treden. Aanwijzing: voorschrift altijd opnemen in een evenementenvergunning ( kapstokartikel ), tenzij sprake is van een stil evenement. 3.2 Het equivalente geluidsniveau gedurende 1 minuut (Leq,1 min) veroorzaakt door de aangevraagde activiteiten en de bij de aangevraagde activiteiten betrokken toestellen en installaties mag op...zie(1) meter afstand van zie(2) niet meer bedragen dan: zie(3) db(a) en db(c) in de uren, waarin het evenement plaatsvindt. Aanwijzing: doelvoorschrift altijd opnemen in een evenementenvergunning, tenzij sprake is van een stil evenement; voor (1) en (3) respectievelijk afstand en geluidsniveau opnemen aan de hand van de onderstaande tabel 1; voor (2) de desbetreffende geluidsbron opnemen (luidsprekers, podium, aggregaat, etc.) 3.3 Het meten en berekenen van de geluidsniveaus en het beoordelen van de meetresultaten moet plaatsvinden overeenkomstig de Handleiding meten en rekenen industrielawaai Aanwijzing: voorschrift opnemen indien een doelvoorschrift (3.2) wordt opgenomen. 3.4 In afwijking van de Handleiding meten en rekenen industrielawaai hoeft voor de beoordeling van het equivalente geluidsniveau gedurende 1 minuut (Leq,1 min) van muziekgeluid geen verhoging van 10 db toegepast te worden, voordat getoetst wordt aan de normwaarde uit voorschrift 3.2. Aanwijzing: voorschrift opnemen indien een doelvoorschrift (3.2) wordt opgenomen en muziekgeluid weergegeven wordt.

19 B Tabel 1 Normering voor verschillende soorten evenementen Soort evenement Geluidsbron Afstand [m] Geluidsniveau [db(a)] Geluidsniveau [db ] Markten en braderieën Achtergrondmuziek Kleinschalige live-muziek Aggregaten Optochten Mobiele omroepinstallaties Muziek op auto s Sportevenementen Vaste omroepinstallaties Achtergrondmuziek Live-concerten Feesten in de buitenlucht of een tent Versterkte muziek voor man Versterkte muziek voor man Versterkte muziek voor > 1000 man

20 Bijlage 4 Middelvoorschriften met betrekking tot geluid Onder de voorschriften zijn cursief aanwijzingen gegeven voor het toepassen van de voorschriften in evenementenvergunningen. 4.1 Het ten gehore brengen van muziek en ander geluid dient om uiterlijk zie (1) uur te worden beëindigd. Aanwijzing: voorschrift opnemen om eindtijd muziek en ander geluid eenduidig vast te leggen; voor (1) de eindtijd invullen. 4.2 Ingevolge de Zondagswet is het niet toegestaan op zondagen vóór uur geluid te produceren, dat op een afstand van meer dan 200 meter van de geluidsbron hoorbaar is. Aanwijzing: voorschrift opnemen bij evenementen op zondagen; met dit voorschrift wordt voor activiteiten na uur ontheffing verleend van het bepaalde in artikel 3, eerste lid van de Zondagswet. 4.3 De luidsprekers dienen zodanig opgesteld te worden, dat de geluidsproductie zoveel mogelijk van de gevels van de dichtst bijgelegen woningen af gericht is. Aanwijzing: voorschrift opnemen indien versterkt muziekgeluid weergegeven wordt. 4.4 De luidsprekers dienen aan de buitenrand van het terras/evenemententerrein opgesteld te worden, zodat de geluidsproductie zoveel mogelijk naar het bedoelde publiek op het terras/evenemententerrein gericht is. Aanwijzing: voorschrift alleen opnemen indien op het terras/evenemententerrein versterkt muziekgeluid weergegeven wordt en een afbakening van het terras/evenemententerrein gewenst is (bijvoorbeeld in verband met alcoholbeleid); deze opstelling is geschikt voor kleinschalige evenementen met versterkte muziek (DJ) voor circa mensen, bijvoorbeeld op Koninginnedag; deze opstelling is niet bruikbaar bij live-optredens of optredens met grote podia; dit voorschrift niet tegelijkertijd met voorschrift 4.3 opnemen. 4. Een geluidswagen (waarvoor vergunning aangevraagd dient te worden) of omroepinstallatie mag geen geluid voortbrengen in de directe nabijheid van kerken of andere gebouwen voor de openbare eredienst in gebruik, evenals ziekenhuizen, verpleeginrichtingen of begraafplaatsen. Aanwijzing: voorschrift opnemen bij (sport)evenementen met omroepinstallaties en/of geluidswagens; bescherming van kerken is voornamelijk van toepassing op zondagen. 4.6 Het opbouwen en het afbreken van het evenement dient zoveel mogelijk plaats te vinden in de uren gelegen tussen en uur. In ieder geval mogen tussen en uur geen overlastveroorzakende opbouw- of afbreekactiviteiten uitgevoerd worden in de nabijheid van woningen. Aanwijzing: voorschrift opnemen indien de afstand naar de woningen zodanig klein is, dat bij opbouw- en afbreekwerkzaamheden geluidsoverlast te verwachten is; onder overlastveroorzakende activiteiten worden werkzaamheden verstaan, die bijvoorbeeld hoge piekgeluidsniveaus veroorzaken, zoals het opbouwen van steigers (hameren), het testen van geluidsapparatuur en het manoeuvreren met zware voertuigen (vorkheftrucks, zware vrachtwagens, het op- of afladen van dranghekken met een kraan); indien noodzakelijk kan de eindtijd opgerekt worden naar bijvoorbeeld 2 uur na afloop van het evenement.

21 4.7 Bewoners van nabijgelegen woningen dienen tenminste een week voordat het evenement plaatsvindt schriftelijk te worden geïnformeerd door de vergunninghouder omtrent de te ondernemen activiteiten. Hierbij dienen de tijdstippen van het evenement, evenals mogelijke overlast veroorzakende activiteiten of beperkingen kenbaar gemaakt te worden. Tevens dient minimaal één telefoonnummer te worden vermeld, waarop aanvullende informatie te verkrijgen is. Een afschrift van de informatiebrief dient gestuurd te worden naar de gemeente. Aanwijzing: voorschrift altijd opnemen in een evenementenvergunning. 4.8 Voor de toestellen en installaties dient van geluidsarme of geluidgedempte typen gebruik gemaakt te worden, in overeenstemming met de huidige stand der techniek. Aanwijzing: voorschrift opnemen indien geluidsrelevante apparatuur toegepast wordt (zoals aggregaten of koelmachines). 4.9 De toestellen en installaties dienen op zo groot mogelijke afstand van de woningen opgesteld te worden, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij zie (1)... Aanwijzing: voorschrift opnemen indien geluidsrelevante apparatuur toegepast wordt (zoals aggregaten of koelmachines, maar ook luidsprekers of omroepinstallaties); voor (1) de gewenste locatie invullen.

22 Bijlage Handhavingsnormen geluidsoverschrijdingen Overschrijding geluid Waarschuwen ja/nee met: 1 of 2 db(a) of db(c) Geen vervolg wegens de meetonzekerheid 3 tot 6 db(a) of db(c) Waarschuwen en direct maatregelen om geluidsniveaus te herstellen. Aanschrijven ja/nee Nee Bij meer dan twee keer overschrijding tijdens het (meerdaagse) evenement volgt een aanschrijving aan organisator over: - geconstateerde overtreding; - bij zelfde overtreding volgende evenement bestuursrechtelijk opgetreden, door middel opleggen dwangsom 6 db(a) of db(c) of meer Waarschuwen en direct maatregelen om geluidsniveaus te herstellen. Bij meer dan twee keer overschrijding tijdens het (meerdaagse) evenement volgt: - Procesverbaal opgesteld door de politie of DCMR; + - een aanschrijving aan organisator over: - zienswijze - aanzeggen dwangsom

Geluidbeleid bij evenementen Gemeente Oldebroek 2010

Geluidbeleid bij evenementen Gemeente Oldebroek 2010 Geluidbeleid bij evenementen Gemeente Oldebroek 2010 Inhoud 1 Inleiding 2 Evenementen 2.1 Definitie evenementen 2.2 Soorten evenementen 3 Geluidsuitstraling van evenementen 3.1 Markten en braderieën 3.2

Nadere informatie

Geluidbeleid bij evenementen Gemeente Westvoorne 2009

Geluidbeleid bij evenementen Gemeente Westvoorne 2009 Geluidbeleid bij evenementen Gemeente Westvoorne 2009 Geluidbeleid bij evenementen mei 2009 1 Inhoud Samenvatting 1 Inleiding 6 2 Evenementen 8 2.1 Definitie evenementen 8 2.2 Soorten evenementen 8 3 Geluidsuitstraling

Nadere informatie

BESCHIKKING WET MILIEUBEHEER

BESCHIKKING WET MILIEUBEHEER DEFINITIEF Afdeling Veiligheid, Vergunningen en Handhaving Registratiekenmerk: VVH/vr/615324 BESCHIKKING WET MILIEUBEHEER BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN VLISSINGEN ONDERWERP Op 1 januari 2008 is het Besluit

Nadere informatie

1. Inleiding Inrichtingen Festiviteiten Evenementen Overige geluidhinder

1. Inleiding Inrichtingen Festiviteiten Evenementen Overige geluidhinder Toezichtplan Geluid Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding... 3 2. Toezicht geluidsnormen... 4 2.1 Aanleiding geluidsmetingen... 4 2.2 Uitvoering geluidsmetingen... 4 2.2.1 Meetmethode... 4 2.2.2 Meetapparatuur...

Nadere informatie

Wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Asten 2017 inclusief bijbehorende toelichting

Wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Asten 2017 inclusief bijbehorende toelichting WAAR RAADSBESLUIT Wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Asten 2017 inclusief bijbehorende toelichting Zaaknummer 2018073298 Onderwerp: Dagtekening: Agendanummer: Wijziging van de

Nadere informatie

1. Startpunt (ambitie van de stad) 2. Profiel vanuit kracht van de plek. 3.Fysieke kenmerken van de plek. 1.1 Locatieprofiel

1. Startpunt (ambitie van de stad) 2. Profiel vanuit kracht van de plek. 3.Fysieke kenmerken van de plek. 1.1 Locatieprofiel Locatieprofiel Markt Als u een evenement in Vlaardingen wilt organiseren kan dat op meerdere locaties. Voor deze locaties zijn locatieprofielen opgesteld, zodat u makkelijk kunt zien welke locatie geschikt

Nadere informatie

Bijlage 2: Risico-analysemodel evenementen In de APV (m.i.v. 27 e wijziging) zijn de volgende bepalingen met betrekking tot Evenementen opgenomen.

Bijlage 2: Risico-analysemodel evenementen In de APV (m.i.v. 27 e wijziging) zijn de volgende bepalingen met betrekking tot Evenementen opgenomen. Bijlage 2: Risico-analysemodel evenementen In de APV (m.i.v. 27 e wijziging) zijn de volgende bepalingen met betrekking tot Evenementen opgenomen. Afdeling 7 Evenementen Artikel 2:24 Begripsbepaling (evenement)

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek evenementen Landgoed kasteel de Berckt te Baarlo ten behoeve van een ruimtelijke onderbouwing

Akoestisch onderzoek evenementen Landgoed kasteel de Berckt te Baarlo ten behoeve van een ruimtelijke onderbouwing Akoestisch onderzoek evenementen Landgoed kasteel de Berckt te Baarlo ten behoeve van een ruimtelijke onderbouwing Datum 14 mei 2012 Referentie 20120487-04 Referentie 20120487-04 Rapporttitel Akoestisch

Nadere informatie

Beleid vergunningverlening muziekgeluid in de buitenlucht gemeente Harderwijk

Beleid vergunningverlening muziekgeluid in de buitenlucht gemeente Harderwijk Beleid vergunningverlening muziekgeluid in de buitenlucht gemeente Harderwijk Versie: 1.5. Datum: april 2016 1 Beleidsregels vergunningverlening muziekgeluid in de Buitenlucht Om evenementen in Harderwijk

Nadere informatie

Locatieprofiel Maasboulevard

Locatieprofiel Maasboulevard Locatieprofiel Maasboulevard Als u een evenement in Vlaardingen wilt organiseren kan dat op meerdere locaties. Voor deze locaties zijn locatieprofielen opgesteld, zodat u makkelijk kunt zien welke locatie

Nadere informatie

Locatieprofiel De Loper

Locatieprofiel De Loper Locatieprofiel De Loper Als u een evenement in Vlaardingen wilt organiseren kan dat op meerdere locaties. Voor deze locaties zijn locatieprofielen opgesteld, zodat u makkelijk kunt zien welke locatie geschikt

Nadere informatie

Maatwerkvoorschriften Bij het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer

Maatwerkvoorschriften Bij het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer Publiekszaken EEEL'O Milieutoezicht Phoenixstraat 16 2611 AL Delft Bankrekening BNG 28 50 01 787, t n v gemeente Delft Centrale nummers Telefoon 14015 Fax 015 215 95 51 Internet www gemeentedelft info

Nadere informatie

Locatieprofiel Veerplein

Locatieprofiel Veerplein Locatieprofiel Veerplein Als u een evenement in Vlaardingen wilt organiseren kan dat op meerdere locaties. Voor deze locaties zijn locatieprofielen opgesteld, zodat u makkelijk kunt zien welke locatie

Nadere informatie

Notitie geluidbeleid bij evenementen gemeente Raalte 2014

Notitie geluidbeleid bij evenementen gemeente Raalte 2014 Notitie geluidbeleid bij evenementen gemeente Raalte 2014 Samenvatting en conclusie Evenementen zijn onlosmakelijk verbonden met de gemeente Raalte. Evenementen kunnen ook een grote impact hebben op de

Nadere informatie

NOTITIE GELUID BIJ EVENEMENTEN IN DE GEMEENTE EIJSDEN-MARGRATEN

NOTITIE GELUID BIJ EVENEMENTEN IN DE GEMEENTE EIJSDEN-MARGRATEN NOTITIE GELUID BIJ EVENEMENTEN IN DE GEMEENTE EIJSDEN-MARGRATEN 1. Inleiding Evenementen zijn belangrijk voor een gemeente. Denk bijvoorbeeld aan de leefbaarheid van een buurt en het toerisme. Evenementen

Nadere informatie

1. Aanleiding Conclusie... 7

1. Aanleiding Conclusie... 7 F 1. Aanleiding... 3 2. Uitgangspunten... 4 Wettelijk kader...4 Akoestische situatie uitgaangsgebied...5 Uitwerking Achtergrondniveaus...5 3. Geluidsuitbreiding horeca inrichtingen... 6 4. Conclusie...

Nadere informatie

Notitie "geluid afkomstig van horecabedrijven en. evenementen in Oisterwijk"

Notitie geluid afkomstig van horecabedrijven en. evenementen in Oisterwijk Notitie "geluid afkomstig van horecabedrijven en evenementen in Oisterwijk" 1. INLEIDING Doel van de voorliggende notitie is het scheppen van duidelijkheid over de toepassing van de geluidvoorschriften

Nadere informatie

Locatieprofiel Dirk de Derdelaan

Locatieprofiel Dirk de Derdelaan Locatieprofiel Dirk de Derdelaan Als u een evenement in Vlaardingen wilt organiseren kan dat op meerdere locaties. Voor deze locaties zijn locatieprofielen opgesteld, zodat u makkelijk kunt zien welke

Nadere informatie

STAPPENPLAN HANDHAVING GELUIDSOVERLAST HORECA- INRICHTINGEN EN EVENEMENTEN

STAPPENPLAN HANDHAVING GELUIDSOVERLAST HORECA- INRICHTINGEN EN EVENEMENTEN STAPPENPLAN HANDHAVING GELUIDSOVERLAST HORECA- INRICHTINGEN EN EVENEMENTEN juli 2009 Versiedatum 20 juli 2009 Versie : Definitief Auteur : G.J. van Veen Registratienummer : Documentnaam : Stappenplan handhaving

Nadere informatie

Evenementenbeleid Boxmeer

Evenementenbeleid Boxmeer Evenementenbeleid Boxmeer Pieter Jans (Geluidspecialist) Arie Peters (Teammanager Vergunningen, toezicht en handhaving) Evenementenbeleid boxmeer Evenementenbeleid van 2008 - Gemeente wil actualiseren

Nadere informatie

Beleidsregel geluidsnormen bij evenementen in de open lucht

Beleidsregel geluidsnormen bij evenementen in de open lucht Beleidsregel geluidsnormen bij evenementen in de open lucht 1. Inleiding De gemeente Coevorden wil zich profileren als een gemeente die in beweging is. In de gemeente Coevorden vinden jaarlijks dan ook

Nadere informatie

Locatieprofiel Broekweg

Locatieprofiel Broekweg Locatieprofiel Broekweg Als u een evenement in Vlaardingen wilt organiseren kan dat op meerdere locaties. Voor deze locaties zijn locatieprofielen opgesteld, zodat u makkelijk kunt zien welke locatie geschikt

Nadere informatie

19 november / mw. L.P. Lokhorst (0525) Motorcross, muziekfeest en kerkdienst 1 29 april 2014

19 november / mw. L.P. Lokhorst (0525) Motorcross, muziekfeest en kerkdienst 1 29 april 2014 i.a.a. M. Immeker (HaH); L. Lokhorst (code); RO/Handhaving; politie; brandweer. Postbus 2 8096 ZG Oldebroek gemeente@oldebroek.nl www.oldebroek.nl Aan Stichting Circuit Oldebroek t.a.v. de heer H. Bekenkamp

Nadere informatie

(Geluids-)overlast evenementen

(Geluids-)overlast evenementen (Geluids-)overlast evenementen Inleiding Het huidige evenementenbeleid van de gemeente Asten is op 19 december 2006 door de gemeenteraad vastgesteld. Hierin zijn ook de geluidsnormen voor evenementen opgenomen.

Nadere informatie

Behoort bij punt 17 van de agenda voor de raadsvergadering van 19 mei 2008

Behoort bij punt 17 van de agenda voor de raadsvergadering van 19 mei 2008 Behoort bij punt 17 van de agenda voor de raadsvergadering van 19 mei 2008 onderwerp: Uitgangspunten voor evenementen in Cuijk afdeling: Algemene Zaken portefeuillehouder: L.M. Schoots Samenvatting voorstel

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek. Evenementen en Floriade Almere 2022

Akoestisch onderzoek. Evenementen en Floriade Almere 2022 Akoestisch onderzoek Evenementen en Floriade Almere 2022 Auteur: Opdrachtgever: T. Theunissen OFGV Postbus 2341 8203 AH LELYSTAD Gemeente Almere S.C. van den Broek Rapportnummer: HZ_ADV_EXP-47751-01 Versie

Nadere informatie

Beleidsregels evenementen strandpaviljoens Bloemendaal 2019

Beleidsregels evenementen strandpaviljoens Bloemendaal 2019 CVDR Officiële uitgave van Bloemendaal. Nr. CVDR613388_1 22 oktober 2018 Beleidsregels evenementen strandpaviljoens Bloemendaal 2019 Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van de

Nadere informatie

Nota operationele richtlijn vergunningverlening en handhaving van geluidsnormen bij buitenevenementen 2016

Nota operationele richtlijn vergunningverlening en handhaving van geluidsnormen bij buitenevenementen 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Beemster. Nr. 60044 12 mei 2016 Nota operationele richtlijn vergunningverlening en handhaving van geluidsnormen bij buitenevenementen 2016 Inleiding Hoe is het

Nadere informatie

Hieronder wordt mede verstaan een herdenkingsplechtigheid. Artikel voorziet vervolgens in het vergunningstelsel.

Hieronder wordt mede verstaan een herdenkingsplechtigheid. Artikel voorziet vervolgens in het vergunningstelsel. NOTA EVENEMENTENVERGUNNINGENBELEID 1. Inleiding In de gemeente Oldebroek vindt jaarlijks een aantal evenementen plaats. Dit betreft enerzijds een aantal vaste, jaarlijks terugkerende evenementen zoals

Nadere informatie

Bijlage 34 blz. 1. VOORSCHRIFTEN KLEINE EVENEMENTEN (artikel 2:20 Algemene Plaatselijke Verordening Groningen 2009) Aan de burgemeester,

Bijlage 34 blz. 1. VOORSCHRIFTEN KLEINE EVENEMENTEN (artikel 2:20 Algemene Plaatselijke Verordening Groningen 2009) Aan de burgemeester, Bijlage 34 blz. 1 VOORSCHRIFTEN KLEINE EVENEMENTEN (artikel 2:20 Algemene Plaatselijke Verordening Groningen 2009) Aan de burgemeester, Aanleiding In het kader van deregulering van de Algemene Plaatselijke

Nadere informatie

Locatieprofiel Broekpolder

Locatieprofiel Broekpolder Locatieprofiel Broekpolder Als u een evenement in Vlaardingen wilt organiseren kan dat op meerdere locaties. Voor deze locaties zijn locatieprofielen opgesteld, zodat u makkelijk kunt zien welke locatie

Nadere informatie

Nota Geluidhinder & harde horeca

Nota Geluidhinder & harde horeca Nota Geluidhinder & harde horeca Gemeente Apeldoorn Mei 2013 Nota Geluidhinder & harde horeca Gemeente Apeldoorn Mei 2013 Nota geluidhinder & harde horeca 2013 1 Inhoudsopgave Samenvatting 3 Inleiding

Nadere informatie

Bijlage 1 Behorend bij het evenementenbeleid. Juridisch kader

Bijlage 1 Behorend bij het evenementenbeleid. Juridisch kader Bijlage 1 Behorend bij het evenementenbeleid Juridisch kader 1. Gemeentewet 2. Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Heusden 3. Drank- en Horecawet 4. Brandbeveiligingsverordening 5. Wegenverkeerswet

Nadere informatie

Locatiebeleid evenementen

Locatiebeleid evenementen A gemeente Eindhoven Locatiebeleid evenementen Veiligheid & Bestuur Cluster Evenementen December 2013 Colofon Uitgave Gemeente Eindhoven Datum December 2013 gemeente Eindhoven Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere RAADSBESLUIT De raad van de gemeente Almere, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van PM; overwegende dat het voor een goede uitvoering van het evenementenbeleid nodig is om hoofdstuk 2,

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 42/2013 Datum : 11 april 2013 B&W datum : Portefeuillehouder : Onderwerp : beantwoording vragen gesteld in de RTG B&F/Ruimte d.d. 2 april 2013 inzake voorstel tot vaststellen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 09.0041 Rv. nr.: 09.0041 B&W-besluit d.d.: 21-4-2009 B&W-besluit nr.: 09.0194 Naam programma +onderdeel: Omgevingskwaliteit Onderwerp: Wijziging artikelen 4.1.1 tot en met 4.1.4 Algemene

Nadere informatie

Vrijgestelde evenementen

Vrijgestelde evenementen Vrijgestelde evenementen Bronckhorst, 2013 Pagina 1 van 6 1. Vrijgestelde evenementen Evenementen bestaan er in vele soorten en maten. Bij een aantal evenementen is het zeer onwaarschijnlijk dat het evenement

Nadere informatie

Specifieke regels bij vergunningplichtige

Specifieke regels bij vergunningplichtige Specifieke regels bij vergunningplichtige evenementen Toetsingcriteria: 1 de openbare orde; 2 de openbare veiligheid; 3 de volksgezondheid; 4 en de bescherming van het milieu. Toetsingcriteria 1: de openbare

Nadere informatie

Aanvraagformulier evenementenvergunning

Aanvraagformulier evenementenvergunning Aanvraagformulier evenementenvergunning 1. Gegevens van de aanvrager / organisator Naam stichting/vereniging/persoon Adres Postcode en woonplaats Contactpersoon Telefoonnummer E-mail Vestigingsnummer Kamer

Nadere informatie

Bevoegdheid burgemeester/college

Bevoegdheid burgemeester/college Vergunning / ontheffing Artikel 1:4, tweede lid, van de Apv - Voorschriften De aan de vergunning/ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen worden niet nagekomen. Exploitatie openbare inrichtingen

Nadere informatie

Vanaf uur is versterkte muziek toegestaan op de boten tijdens de formatie van de stoet.

Vanaf uur is versterkte muziek toegestaan op de boten tijdens de formatie van de stoet. Geluidsvoorschriften Botenparade Westerdok via de Prinsengracht, Amstel en Oude Schans naar het Oosterdok Zaterdag 1 augustus van 13.30 tot 18.00 uur Het equivalente geluidsniveau (L Aeq ) veroorzaakt

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER EVENEMENTENVERGUNNING

AANVRAAGFORMULIER EVENEMENTENVERGUNNING AANVRAAGFORMULIER EVENEMENTENVERGUNNING 1. Gegevens van de aanvrager / organisator Burgerservicenummer * Achternaam en voorletter(s) man vrouw Adres Postcode en woonplaats Mobiel nummer E-mail Contactpersoon

Nadere informatie

Nota van Uitgangspunten Geluid Evenementen Westerbork

Nota van Uitgangspunten Geluid Evenementen Westerbork Opdrachtgever: Gemeente Midden-Drenthe Project: Tebodin Tebodin Netherlands B.V. Jan Tinbergenstraat 101 7559 SP Hengelo Postbus 233 7550 AE Hengelo Auteur: P.H. Priester - Telefoon: 074 249 62 35 - E-mail:

Nadere informatie

Beleidsregel 'Procedure voorselectie en vergunning circus'

Beleidsregel 'Procedure voorselectie en vergunning circus' Beleidsregel 'Procedure voorselectie en vergunning circus' Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig

Nadere informatie

(ontwerp) MAATWERKBESLUIT. Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Activiteitenbesluit)

(ontwerp) MAATWERKBESLUIT. Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Activiteitenbesluit) (ontwerp) MAATWERKBESLUIT Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Activiteitenbesluit) Virol Metaal B.V. (Locatie: Kartonbaan 29 te Winschoten) Groningen, 28 mei 2013 Nr. 2013-20.456 Zaaknr.

Nadere informatie

D de heer xxxx

D de heer xxxx A A N T E K E N E N Winners Café t.a.v. xxxx Van Beethovenstraat 134 3281 TN NUMANSDORP Uw brief van Verzenddatum 11 januari 2018 Uw kenmerk Reactie op Zaaknummer Last onder dwangsom Onderwerp Ons kenmerk

Nadere informatie

Meldingsformulier klein evenement (art. 2:25 APV)

Meldingsformulier klein evenement (art. 2:25 APV) Meldingsformulier klein evenement (art. 2:25 APV) Voordat u een evenement organiseert, moet u altijd nagaan of de door u gewenste locatie vrij is: zo is er elke maandag markt op het Raadhuisplein. Op de

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek. Evenementen Almeerderstrand 2016 en verder

Akoestisch onderzoek. Evenementen Almeerderstrand 2016 en verder Akoestisch onderzoek Evenementen Almeerderstrand 2016 en verder Auteur: Opdrachtgever: T. Theunissen OFGV Postbus 2341 8203 AH LELYSTAD Gemeente Almere A. Kraaijeveld Rapportnummer: HZ_ADV_EXP-46331-01

Nadere informatie

Bijlage 3 Zienswijzennota

Bijlage 3 Zienswijzennota Bijlage 3 Zienswijzennota Inleiding De concept evenementenverordening heeft ter inzage gelegen van 20 maart 2014 tot en met 1 mei 2014. Tijdens deze inzageperiode zijn verschillende zienswijzen ontvangen

Nadere informatie

Nota operationele richtlijn vergunningverlening en handhaving van geluidsnormen bij buitenevenementen

Nota operationele richtlijn vergunningverlening en handhaving van geluidsnormen bij buitenevenementen Nota operationele richtlijn vergunningverlening en handhaving van geluidsnormen bij buitenevenementen 8 april 2014 Inhoud Inleiding... 3 Hoe is het op dit moment geregeld?... 3 Waarom een Nota?... 3 Vergunningverlening

Nadere informatie

Datum Uw kenmerk Uw aanvraag van Ons kenmerk Bijlagen. 6 juli 2010 10i04594 1

Datum Uw kenmerk Uw aanvraag van Ons kenmerk Bijlagen. 6 juli 2010 10i04594 1 Openbare Werken Onderdoor 25 Postbus 30, 3990 DA Houten Telefoon 030 639 26 11 Fax 030 639 28 99 E-mail: gemeentehuis@houten.nl Belangenvereniging Het Rond Mevrouw M. Mol Datum Uw kenmerk Uw aanvraag van

Nadere informatie

Gemeente Grootegast Notitie evenementen en festiviteiten - Concept

Gemeente Grootegast Notitie evenementen en festiviteiten - Concept Gemeente Grootegast Notitie evenementen en festiviteiten - Concept 1. Inleiding In de gemeente Grootegast vinden jaarlijks een groot aantal evenementen en festiviteiten plaats. Dergelijke activiteiten

Nadere informatie

WET MILIEUBEHEER Maatwerk Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer besluit

WET MILIEUBEHEER Maatwerk Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer besluit WET MILIEUBEHEER Maatwerk Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer besluit Datum : Nummer beschikking : Gegevens inrichting Naam inrichting : C.V.V. Be Fair Adres : Toernooiweg 101 Postcode

Nadere informatie

2. Contactpersoon tijdens de activiteit/klein evenement Naam : Mobiel telefoonnummer : adres :

2. Contactpersoon tijdens de activiteit/klein evenement Naam : Mobiel telefoonnummer :  adres : MELDINGSFORMULIER KLEIN EVENEMENT Artikel 2.24, 2.25 van de Algemeen plaatselijke verordening Bernheze (APV) Artikel 35 van de Drank- en Horecawet Let op! Lever uw formulier zo vroeg mogelijk in!!!! Voor

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van de gemeente Bloemendaal,

Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van de gemeente Bloemendaal, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Bloemendaal Nr. 132732 22 juni 2018 Beleidsregels evenementen strandpaviljoens Bloemendaal Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van

Nadere informatie

I I. OóijÉ^1!^ Het betreft de navolgende geringe aanpassingen ten opzichte van de laatste model-apv van VNG.

I I. OóijÉ^1!^ Het betreft de navolgende geringe aanpassingen ten opzichte van de laatste model-apv van VNG. I I BEEK NUTH INTERQEMEENTELIJKE STEIN MILIEUDIENST College van B en W Gemeente Nuth t.a.v. de heer E.Berger Postbus 22000 6360 AA Nuth GEMEENTE NUTH Volgnr...2 ï Q(2^./..3.5r.7.^. Ingek. j 6 mi 2009 Verzonden

Nadere informatie

Notitie Dorpshart Soesterberg; geluidbelasting op de omgeving. 1 Inleiding

Notitie Dorpshart Soesterberg; geluidbelasting op de omgeving. 1 Inleiding Notitie 00988-12528-03 Dorpshart Soesterberg; geluidbelasting op de omgeving Amerikalaan 14 6199 AE MAASTRICHT - AIRPORT Postbus 480 6200 AL MAASTRICHT T +31 (0)43-3467878 F +31 (0)43-3476347 E maastricht.ch@dpa.nl

Nadere informatie

Versie: 7 april Evenementenbeleid gemeente Molenwaard

Versie: 7 april Evenementenbeleid gemeente Molenwaard Versie: 7 april 2011 Evenementenbeleid gemeente Molenwaard -2- Hoofdstuk 1: Inleiding Evenementen zijn belangrijk voor de gemeente. Evenementen hebben vaak een functie in het versterken van de saamhorigheid

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek

Akoestisch onderzoek Gemeente Haarlemmermeer/Cluster RO/BVRM Akoestisch onderzoek Onderzoek Naam Adres Evenemententerrein Abbenes Bp Abbenes van Voorstlaan - Abbenes Steller: L. Herveille Rapport: 2015-01-BP Versie: 01 Datum:

Nadere informatie

Beleid Geluidsnormering bij evenementen

Beleid Geluidsnormering bij evenementen Beleid Geluidsnormering bij evenementen Inleiding In dit beleidsstuk worden onze overwegingen over geluid bij evenementen en geluidsregels geformuleerd. De regels gelden binnen de gemeente Horst aan de

Nadere informatie

Beleidsregel Geluid in de Algemene Plaatselijke Verordening

Beleidsregel Geluid in de Algemene Plaatselijke Verordening CVDR Officiële uitgave van Almelo. Nr. CVDR375588_1 3 juni 2016 Beleidsregel Geluid in de Algemene Plaatselijke Verordening Beleidsregel Geluid in de Algemene Plaatselijke Verordening Inleiding Op grond

Nadere informatie

Aanwijzingsbesluit vergunningvrije evenementen. Besluit vast te stellen het: Aanwijzingsbesluit vergunningvrije evenementen

Aanwijzingsbesluit vergunningvrije evenementen. Besluit vast te stellen het: Aanwijzingsbesluit vergunningvrije evenementen Aanwijzingsbesluit vergunningvrije evenementen De burgemeester van de gemeente Almere; Gelet op het bepaalde in: artikel 2:10 van de Algemene plaatselijke verordening 2011 (APV); Overwegende dat; - artikel

Nadere informatie

Notitie Geluid en Evenementen Apeldoorn. In werking getreden op 28-5-2008. Geluid en evenementen Apeldoorn

Notitie Geluid en Evenementen Apeldoorn. In werking getreden op 28-5-2008. Geluid en evenementen Apeldoorn Notitie Geluid en Evenementen Apeldoorn In werking getreden op 28-5-2008 Geluid en evenementen Apeldoorn 1 1. Inleiding Apeldoorn is een levendige stad waar vele evenementen worden georganiseerd. Deze

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek Norit Nederland B.V. te Klazienaveen 11 op 12 december 2008

Akoestisch onderzoek Norit Nederland B.V. te Klazienaveen 11 op 12 december 2008 Akoestisch onderzoek Norit Nederland B.V. te Klazienaveen 11 op 12 december 2008 Onderzoek geluidsuitstraling naar de omgeving van Norit Nederland B.V. te Klazienaveen In de nachtperiode van 11 op 12 december

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek. Onderwerp Gemaal 2e Bloksweg te Waddinxveen Datum 30 mei 2016 Geluidwaarnemer Maarten Groen Kenmerk

Akoestisch onderzoek. Onderwerp Gemaal 2e Bloksweg te Waddinxveen Datum 30 mei 2016 Geluidwaarnemer Maarten Groen Kenmerk Afdeling Expertise Contact Maarten Groen T 088 5450 381 mgroen@odmh.nl Akoestisch onderzoek Postbus 45 2800 AA Gouda T 088 545 00 00 www.odmh.nl Onderwerp Gemaal 2e Bloksweg te Waddinxveen Datum 30 mei

Nadere informatie

Nota operationele richtlijn vergunningverlening en handhaving van geluidsnormen bij buitenevenementen 2016

Nota operationele richtlijn vergunningverlening en handhaving van geluidsnormen bij buitenevenementen 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Purmerend. Nr. 76145 10 juni 2016 Nota operationele richtlijn vergunningverlening en handhaving van geluidsnormen bij buitenevenementen 2016 Inleiding "Het is

Nadere informatie

Voorbeeld van gemeentelijk evenementenbeleid. gemeente Nijmegen. Directie Grondgebied

Voorbeeld van gemeentelijk evenementenbeleid. gemeente Nijmegen. Directie Grondgebied Voorbeeld van gemeentelijk evenementenbeleid gemeente Nijmegen Inleiding S De voorbereiding S Het beleid S De toekomst Inleiding Eigen beleid: Geluidbeleid voor evenementen in de openlucht Festiviteitenregeling

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2014

GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2014 GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2014 Nr. x Herziening vrijstellingsverordening inrichtingen milieubeheer (raadsbesluit van 26 juni 2008, waarin opgenomen de eerste wijziging, besluit van 9 april 2009) De raad

Nadere informatie

Beschikking Wet milieubeheer

Beschikking Wet milieubeheer Beschikking Wet milieubeheer Besluit van burgemeester en wethouders van Woensdrecht. Datum beschikking: 16-12-2008 Onderwerp aanvraag Op 3 juli 2008 is een aanvraag om vergunning ingevolge de Wet milieubeheer

Nadere informatie

4édMP BERNHEZE MELDINGSFORMULIER KLEIN EVENEMENT. Let op! Lever uw formulier zo vroeg mogelijk in!!!! 1. Naam van de aanvrager/organisator

4édMP BERNHEZE MELDINGSFORMULIER KLEIN EVENEMENT. Let op! Lever uw formulier zo vroeg mogelijk in!!!! 1. Naam van de aanvrager/organisator ~c 4édMP BERNHEZE 111ç. 111 MELDINGSFORMULIER KLEIN EVENEMENT Artikel 2.24, 2.25 van de Algemeen plaatselijke verordening Bernheze (APV) Artikel 35 van de Drank- en Horecawet Let op! Lever uw formulier

Nadere informatie

Evenementenbeleid Gemeente Vlissingen. Inhoudsopgave

Evenementenbeleid Gemeente Vlissingen. Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 1.1 Algemeen 2 1.2 Doelstelling van het evenementenbeleid 2 1.3 Begripsbepalingen 2 2 Uitgangspunten voor evenementen 3 2.1 Veiligheid 3 2.2 Geluidsniveau van activiteiten 3

Nadere informatie

Onderwerp Balkons en geluid De Zevenster

Onderwerp Balkons en geluid De Zevenster College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Zuidplas T.a.v. de heer P. van der Meer Postbus 100 2910 AC NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL Datum 3 april 2012 Uw kenmerk Afdeling ROM en Duurzaamheid

Nadere informatie

Wegwijs in de nieuwe geluidsnormen voor muziekactiviteiten in Gent

Wegwijs in de nieuwe geluidsnormen voor muziekactiviteiten in Gent Vanaf 1 januari 2013 Wegwijs in de nieuwe geluidsnormen voor muziekactiviteiten in Gent Bent u uitbater van een café of organisator van een evenement? Deze brochure leidt u door de nieuwe wetgeving. Op

Nadere informatie

Geluidsnormen in de horeca

Geluidsnormen in de horeca Geluidsnormen in de horeca Een gids voor Leuvense Horeca-uitbaters De nieuwe geluidsnormen voor muziekactiviteiten * toepassing van de Wet Schauvlieghe (01-01-2013) Bent u uitbater van een horeca-zaak

Nadere informatie

Overzicht van het participatietraject

Overzicht van het participatietraject Bijlage: Overzicht van het participatietraject In deze bijlage wordt een overzicht gegeven van de bijdragen van de verschillende partijen in de totstandkoming van de Evenementenverordening 2014. De reacties

Nadere informatie

Gemeente Ten Boer. Aanvraagformulier evenementenvergunning

Gemeente Ten Boer. Aanvraagformulier evenementenvergunning Gemeente Ten Boer Aanvraagformulier evenementenvergunning Toelichting Aanvraagformulier evenementenvergunning Ten Boer Dit aanvraagformulier is bestemd voor het aanvragen van een vergunning voor een evenement.

Nadere informatie

Beleidsregel evenementen Heemskerk 2017

Beleidsregel evenementen Heemskerk 2017 Beleidsregel evenementen Heemskerk 2017 1 maart 2017 BIVO/2014/30043 *Z010A182006* BELEIDSREGEL EVENEMENTEN HEEMSKERK Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsomschrijving 5 Artikel 2 Doelstelling 5 Artikel 3 Vaste

Nadere informatie

v 1. Kennen van verantwoordelijkheden als organisator (verantwoordelijk mbt veiligheid: inschatten en identificeren veiligheidsrisico s, nemen betreffende beheersmaatregelen, draaiboeken) 2. Kennen

Nadere informatie

Ford automuseum te Hillegom; actualisering 2009 te Hillegom

Ford automuseum te Hillegom; actualisering 2009 te Hillegom Ford automuseum te Hillegom; actualisering 2009 te Hillegom Actualisering 2009 Opdrachtgever : Gemeente Hillegom Kenmerk : R067526adA0.ac Datum : 11 september 2009 Auteur : dhr. ir. A.H.M. Crone Inhoudsopgave

Nadere informatie

Vergunningverlening evenementen (bijlage 1) kader voor evenwichtige besluitvorming

Vergunningverlening evenementen (bijlage 1) kader voor evenwichtige besluitvorming Vastgesteld door de burgemeester d.d. Bekendgemaakt d.d. In werking d.d. Vergunningverlening evenementen (bijlage 1) kader voor evenwichtige besluitvorming 1. Wettelijk kader vergunningverlening 1.1 Definitie

Nadere informatie

Locatieprofiel Krabbeplas

Locatieprofiel Krabbeplas Locatieprofiel Krabbeplas Als u een evenement in Vlaardingen wilt organiseren kan dat op meerdere locaties. Voor deze locaties zijn locatieprofielen opgesteld, zodat u makkelijk kunt zien welke locatie

Nadere informatie

Locatieprofielen voor evenementen: balans tussen levendigheid en leefbaarheid

Locatieprofielen voor evenementen: balans tussen levendigheid en leefbaarheid Locatieprofielen voor evenementen: balans tussen levendigheid en leefbaarheid Een samenvatting van de nota Geluid en de locatieprofielen 28 september 2016 Aanleiding Het evenementenbeleid is aangenomen

Nadere informatie

MAATMERKVOORSCHRIFT WET MILIEUBEHEER

MAATMERKVOORSCHRIFT WET MILIEUBEHEER Gemeente Emmen, dienst Publiek, afdeling Vergunningen. MAATMERKVOORSCHRIFT WET MILIEUBEHEER betreffende Europaweg 17a te Nieuw Schoonebeek I. Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer Melding

Nadere informatie

: Behandelen geluidsklachten op universele wijze Kenmerk : atl B&W-vergadering : 25 augustus 2015 Kenmerkcode

: Behandelen geluidsklachten op universele wijze Kenmerk : atl B&W-vergadering : 25 augustus 2015 Kenmerkcode GEMEENTE BEUNINGEN Routingformulier B&W-voorstel Onderwerp : Behandelen geluidsklachten op universele wijze Kenmerk : atl5002805 B&W-vergadering : 25 augustus 2015 Kenmerkcode : I1IIIIIII1IIII1II1İ llllllllllllllll

Nadere informatie

Geluidsplan. Naam evenement: Locatie evenement: Datum evenement: Organisator:

Geluidsplan. Naam evenement: Locatie evenement: Datum evenement: Organisator: Geluidsplan Naam evenement: Locatie evenement: Datum evenement: Organisator: Inhoud Inleiding... 2 Eindverantwoordelijkheid... 3 Opzet van het evenement... 3 Inzichtelijk maken geluidniveaus... 4 Toetsing

Nadere informatie

Evenementen met luide muziek. Erik Roelofsen. Directeur / adviseur Nederlandse Stichting Geluidshinder

Evenementen met luide muziek. Erik Roelofsen. Directeur / adviseur Nederlandse Stichting Geluidshinder Evenementen met luide muziek Erik Roelofsen Directeur / adviseur Nederlandse Stichting Geluidshinder Inhoud Waar wil ik het met u over hebben? - Waarom? - Wat willen wij erin opnemen? - Hoe gaan we dat

Nadere informatie

Geluidbeleid voor evenementen

Geluidbeleid voor evenementen Geluidbeleid voor evenementen juli 2016 1 Geluidbeleid voor evenementen juli 2016 Inhoud 1 Inleiding p. 3 1.1 Reikwijdte van het geluidbeleid voor evenementen p. 3 1.2 Relatie met de APV p. 4 1.3 Naleven

Nadere informatie

Beleidsregels ontheffing ex. artikel 35 Drank- en Horecawet

Beleidsregels ontheffing ex. artikel 35 Drank- en Horecawet Beleidsregels ontheffing ex. artikel 35 Drank- en Horecawet De burgemeester van Heerhugowaard, Overwegende dat het wenselijk is om beleidsregels vast te stellen voor de ontheffingsmogelijkheid die artikel

Nadere informatie

Raadsnotitie bestuurlijke lus Bestemmingsplan "Recreatieplas Cattenbroek en natuurplas Breeveld"

Raadsnotitie bestuurlijke lus Bestemmingsplan Recreatieplas Cattenbroek en natuurplas Breeveld Raadsnotitie bestuurlijke lus Bestemmingsplan "Recreatieplas Cattenbroek en natuurplas Breeveld" 03-09-2015 Bij besluit van 27 november 2014 heeft de raad het bestemmingsplan "Recreatieplas Cattenbroek

Nadere informatie

Nota Geluid bij Evenementen

Nota Geluid bij Evenementen Nota Geluid bij Evenementen Versie 1 februari 2017 Deze Nota vervangt na vaststelling door de gemeenteraad de nota Geluid en Evenementen die van kracht is vanaf 28 mei 2008. 1. Aanleiding en uitgangspunten

Nadere informatie

Geluid bij horeca, horeca gerelateerde festiviteiten en evenementen 2013

Geluid bij horeca, horeca gerelateerde festiviteiten en evenementen 2013 versie: definitief 2013 Regeling Geluid bij horeca, horeca gerelateerde festiviteiten en evenementen 2013 Op basis van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Activiteitenbesluit) en

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Bestemmingsplan Kranenburg-Stadspark, Drafbaan H. Meinderts De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN 8108 1 6757133 23-01-2018 - - Geachte heer, mevrouw, Op 29 juni 2016 heeft uw raad

Nadere informatie

Meldingsformulier kleinschalig evenement

Meldingsformulier kleinschalig evenement Meldingsformulier kleinschalig evenement Met dit formulier meldt u een straatbarbecue, een buurtfeest, een open dag, kinderspeelactiviteiten, fiets- of wandeltochten of herdenkingen. Een vergunning voor

Nadere informatie

Beleidsregel geluid bij evenementen in de open lucht in de gemeente Leeuwarden (Maart 2015)

Beleidsregel geluid bij evenementen in de open lucht in de gemeente Leeuwarden (Maart 2015) 1 Beleidsregel geluid bij evenementen in de open lucht in de gemeente Leeuwarden (Maart 2015) Inhoudsopgave: Inleiding Pag. 3 Beleidsregel Pag. 5 Tabel Pag. 7 Toelichting Pag. 9 2 Inleiding Voorkomen en

Nadere informatie

IEl II llll MII tl III llll l II

IEl II llll MII tl III llll l II Usselmonde Deelgemeente van Rotterdam 9 T Carnavalsvereniging De Noelemakkers T.a.v. J. van Opijnen Fleringenstraat 21 3077 HE ROTTERDAM Deelgemeente Usselmonde Bezoekadres: Herenwaard 23 3078 AK Rotterdam

Nadere informatie

ONTWERPBESCHIKKING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

ONTWERPBESCHIKKING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND ONTWERPBESCHIKKING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Wet milieubeheer 1 AANPASSING VERGUNNING 1.1 Algemeen Op 20 februari 2008 hebben wij het voornemen kenbaar gemaakt tot (ambtshalve) wijziging over

Nadere informatie

Beschikking maatwerkvoorschriften

Beschikking maatwerkvoorschriften Wet milieubeheer Beschikking maatwerkvoorschriften Inrichtingdrijver : Kuehne + Nagel Logistics B.V. Activiteiten van de inrichting : 2e fase maatwerk Locatie : Lippestraat 15 te Zwolle Datum beschikking

Nadere informatie

1. Doet u de aanvraag namens een stichting/vereniging/onderneming? Nee (ga verder met punt 3)

1. Doet u de aanvraag namens een stichting/vereniging/onderneming? Nee (ga verder met punt 3) feest/evenement/wedstrijd in gemeente Hendrik-Ido-Ambacht Met dit formulier vraagt u een evenementenvergunning aan op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening 2016 van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht.

Nadere informatie