LESBRIEF COSMETICA GEN- EN DIERPROEFVRIJ

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LESBRIEF COSMETICA GEN- EN DIERPROEFVRIJ"

Transcriptie

1 LESBRIEF COSMETICA GEN- EN DIERPROEFVRIJ VARIANT 1: OPDRACHT 1: DE BRIEFWISSELING Marjon heeft de volgende brief naar de organisatie van helpende handen helende wonden geschreven: Dag mijnheer/mevrouw Ik wil graag jouw advies bij het volgende. Ik ben voorzitter van een stichting die in Afrika door middel van interactief theater, preventie biedt tegen mishandeling en misbruik. We leiden mensen in Ghana en Oeganda op om toneel te spelen op scholen en dorpsgemeenschappen. De mensen die we in deze gebieden tegen komen proberen we te helpen door hen zelf actief te maken op allerlei manieren. De trainer/regisseur die regelmatig naar deze gebieden reist voor de projecten heeft onlangs een groep vrouwen ontmoet die ernstig mishandelt en misbruikt is. Zo zijn onder andere hun lippen afgesneden. De wonden zijn grof gehecht. Deze vrouwen hebben hier vooral pijn aan als het erg warm en droog is. De huid barst dan en gaat bloeden. Hij heeft hen huidolie gegeven die hij bij zich had, en dit gaf al verlichting. Nu dachten wij dat het mogelijk is om hen zelf te leren olie of zalf te maken. Vooral ook omdat het aanreiken van producten veel minder effectief is dan zelf verantwoordelijk maken en leren omgaan met mogelijkheden in de eigen omgeving. Wat denk jij hiervan? En vervolgens hoe en wat zou aan te raden zijn? Dank vast voor het meedenken en een hartelijke groet, Marjon En stichting helpende handen helende wonden heeft daarop terug gereageerd: Dag Marjon, We willen de hulpverleners graag helpen. We denken hen te kunnen helpen door een recept en materialen te geven, waarmee de vrouwen zelf een lipbalsem kunnen maken. De lipbalsem kan gemaakt worden van olie en bijenwas uit hun eigen land. De lipbalsem houders kunnen we jullie toesturen. De vrouwen kunnen de lipbalsems voor zichzelf houden. Ook zouden ze eventueel lipbalsems kunnen maken voor hun dorpsgenoten, en deze verkopen, zodat ze in hun eigen onderhoud kunnen gaan voorzien. We zullen proberen om leerlingen in het voortgezet onderwijs mee te laten denken en helpen. Dit doen we via het project helpende handen, helende wonden. Leerlingen kunnen in dit project zelf lipbalsems maken, en verkopen. De winst van de zelfgemaakte lipbalsems kunnen we gebruiken voor het toezenden van de lege lipbalsemhulsels. Hartelijke groet Henk Medewerker van organisatie helpende handen helende wonden

2 ONDERDEEL A: Je gaat samen met drie andere groepsleden lipbalsems maken en die via een actie verkopen. Bedenk allerlei acties en manieren om de lipbalsems te kunnen verkopen. Verwerk de ideeën in een woordspin. Maak een top drie van de drie beste ideeën. VARIANT 2: OPDRACHT 1: ONTWERP EEN LIPSTICK VOOR EEN JONGERENBLAD Het grote en bekende tijdschriftenconcern Berkenvier heeft besloten om een nieuw jongerenblad op te richten voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar. Als welkom cadeautje voor de lezers, willen ze een lippen crème toevoegen aan het blad. Er is een wedstrijd uitgeschreven voor ontwerpers. Degene die de leukste naam heeft verzonnen voor het blad, en het beste ontwerp maakt voor de voorkant en de lippen crème, kan een leuke prijs verdienen. Bedenk samen met de andere groepsleden: 1. Een originele naam voor het jongerenblad. 2. Wat je op de voorkant van het blad wil vermelden? 3. Wat voor soort illustraties je op de voorkant zou willen plaatsen. 4. Hoe de lippen crème aan de blad wordt bevestigd. Maak van alle ideeën een woordspin. Zet een kring om de vijf beste ideeën. OPDRACHT 2: WEL OF NIET GEN- EN OF DIERPROEFVRIJ ONDERDEEL A: WAT WEET JE VAN GENTECHNOLOGIE EN WAT WEET JE VAN DIERPROEVEN? In het televisieprogramma Kijk en zo wordt een discussie uitgezonden over gentechnologie en dierproeven. Voor dit programma hebben ze uitgenodigd: Een wetenschapper die dagelijks werkt met proefdieren. Een medewerker van de organisatie proefdiervrij. Een medewerker van een laboratorium die gespecialiseerd is in gentechnologie. Een wetenschapper die onderzoek doet naar vervangende technieken in plaats van gebruik van proefdieren. Stel je voor dat jullie de makers zijn van het TV programma. Bedenk samen twee vragen voor iedere deelnemer van de discussie die tijdens het televisieprogramma kunnen worden gesteld.

3 ONDERDEEL B: 1. Lees informatie en over genetische manipulatie en over plantaardige olie. 2. Zoek minimaal drie voordelen van gen technologie en minimaal drie nadelen van gentechnologie van plantaardige olie. 3. Schrijf die in onderstaande tabel. Voordelen gentechnologie van plantaardige olie Nadelen van gentechnologie van plantaardige olie ONDERDEEL C 1. Lees informatie over dierproefvrij cosmetica op de site en 2. Doe de test op en bekijk je profiel. 1. Bedenk drie redenen waarom/wanneer je wel zou kiezen voor dierproeven en drie redenen waarom/wanneer je niet voor dierproeven kiest.. 2. Schrijf deze in onderstaande tabel Redenen om voor dierproeven te kiezen. Redenen om niet voor dierproeven te kiezen.

4 OPDRACHT 3: PROBLEEMOPLOSSEND ONDERZOEK VERSLAG De lipbalsems worden via een probleemoplossend onderzoek gemaakt en verkocht. De zeven stappen van een probleem oplossend onderzoek zijn: 1. Wat is het probleem precies? 2. Ideeënvorming. (Verzin zoveel mogelijk ideetjes om het probleem aan te pakken.) 3. Kies 1 idee. 4. Onderzoek mogelijke (materiaal)oplossingen. 5. Werk 1 mogelijke oplossing uit. 6. Evalueer je oplossing. 7. Verwoord nieuwe problemen. STAP VOOR STAP HET PROBLEEM OPLOSSEND ONDERZOEK ( VARIANT A) 1) Wat is het probleem precies? Je wilt winstgevende lippenbalsems maken en.verkopen. 2) Ideeënvorming. Verzin zoveel mogelijke ideeën om winstgevende lippenbalsems te maken en te verkopen. Tip! Verwerk deze in een spin. 3) Kies een idee. Kies 1 manier om de lipbalsems te maken. Motiveer je antwoord. Motiveer je keuzes wel of niet gen en/of dierproefvrij. Kies 1 manier om de lipbalsems te verkopen. Motiveer je antwoord. 4) Onderzoek mogelijke (materiaal) oplossingen. Onderzoek welke materialen je nodig hebt en schrijf dit hieronder:

5 5) Werk 1 mogelijke oplossing uit. Maak een werkplan. Gebruik hiervoor onderstaande formulier. Voer daarna de stappen van je werkplan uit en maak daar een verslag van. Onderdeel Lipbalsems maken Recept uitzoeken Materialen klaarzettenb Balsem maken Opruimen Etiketteren Promotiemateriaal maken Poster Flyer Boekhouding Boekhoudrapport Winst/verlies analyse Verkopen lipbalsems Actie voorbereiden: Taken (Beschrijving van de verschillende taken) Wie doet/deed wat? Tijdsplanning (Invullen wanneer je het onderdeel af wilt hebben). Les 4 moet het af zijn. Les 3 moet het plan klaar zijn. Les 5 moeten de lipbalsems worden verkocht. Klaar op. (Datum invullen wanneer dit onderdeel klaar was). Verkopen Presentatie Powerpoint presentatie maken Onderdeel van de presentatie uitleggen aan publiek Les 7 moet er gepresenteerd worden.

6 6) Evalueer je oplossing Beschrijf hier je resultaten; gebruik onderstaande formulier. Onderdeel Lipbalsems maken Recept uitzoeken Materialen klaarzetten Balsem maken Opruimen Etiketteren Promotiemateriaal maken Poster Flyer Boekhouding Boekhoudrapport Winst/verlies analyse Verkopen lipbalsems Actie voorbereiden: Taken (Beschrijving van de verschillende taken) Wie doet/deed wat? Wat ging goed? Wat zijn verbeterpunten? Verkopen Presentatie Powerpoint presentatie maken Onderdeel van de presentatie uitleggen aan publiek 7) Verwoord nieuwe probleem. a) Als je dit project nog een keer zou mogen uitvoeren. Wat zou je dan anders gaan doen? b) Verwoord dit in een nieuw probleem/nieuwe problemen.

7 STAP VOOR STAP HET PROBLEEM OPLOSSEND ONDERZOEK ( VARIANT B) 8) Wat is het probleem precies? Je wilt vezinnen, maken en.. ontwerpen 9) Ideeënvorming. Verzin zoveel mogelijke ideeën voor de voorkant van het jongerenblad. Tip! Verwerk deze in een spin. 10) Kies een idee. Kies 1 manier om de lipbalsems te maken. Motiveer je antwoord. Motiveer je keuzes wel of niet gen en/of dierproefvrij. Kies 1 ontwerp voor de voorkant van het jongerenblad. Motiveer je antwoord. 11) Onderzoek mogelijke (materiaal) oplossingen. Onderzoek welke materialen je nodig hebt en schrijf dit hieronder:

8 12) Werk 1 mogelijke oplossing uit. Maak een werkplan. Gebruik hiervoor onderstaande formulier. Voer daarna de stappen van je werkplan uit en maak daar een verslag van. Onderdeel Lipbalsems maken Recept uitzoeken Materialen klaarzetten Balsem maken Opruimen Etiketteren Promotiemateriaal maken Poster Flyer Voorkant blad Naam Illustraties Tekst Bevestigen lippen crème Anders Taken (Beschrijving van de verschillende taken) Wie doet/deed wat? Tijdsplanning (Invullen wanneer je het onderdeel af wilt hebben). Les 4 moet het af zijn. Les 3 moet het plan klaar zijn. Les 5 moeten de lipbalsems worden bevestigd. Klaar op. (Datum invullen wanneer dit onderdeel klaar was). Presentatie Powerpoint presentatie maken Onderdeel van de presentatie uitleggen aan publiek Les 7 moet er gepresenteerd worden.

9 13) Evalueer je oplossing Beschrijf hier je resultaten; gebruik onderstaande formulier. Onderdeel Lipbalsems maken Recept uitzoeken Materialen klaarzetten Balsem maken Opruimen Etiketteren Promotiemateriaal maken Poster Flyer Voorkant Titel Teksten/illustraties Lippen crème Presentatie Powerpoint presentatie maken Onderdeel van de presentatie uitleggen aan publiek Taken (Beschrijving van de verschillende taken) Wie doet/deed wat? Wat ging goed? Wat zijn verbeterpunten? 14) Verwoord nieuwe probleem. a) Als je dit project nog een keer zou mogen uitvoeren. Wat zou je dan anders gaan doen? b) Verwoord dit in een nieuw probleem/nieuwe problemen.

10 OPDRACHT 3: LIPBALSEM MAKEN Een heerlijk recept om 100% natuurlijke lipbalsem te maken op basis van jojoba olie, bijenwas en sheaboter. In tegenstelling tot de meeste lipbalsems in de winkel is deze balsem niet (paraffine)verslavend maar verzorgend en beschermend. Het voorkomt schrale lippen in de winter en bevat een heerlijke frisse geur en lichte smaak van mandarijn. Benodigdheden -15 g jojoba olie of 15 gram genetische gemodificeerde palmolie of zonnebloemolie. -6 g bijenwas -2 g sheaboter -eventueel 4 druppels etherische olie mandarijn. Materialen -bekerglas -maatlepel -roerstaaf -lippenpommade -warmtebron en weegschaal. Werkwijze Weeg de olie, bijenwas en sheaboter af. Verwarm au bain marie in een bekerglas gezamenlijk de olie, bijenwas en sheaboter. Wanneer alles gesmolten is, voeg je onder voortdurend roeren de etherische olie toe. Vervolgens giet je de vloeibare lipbalsem in de lipbalsemhouder. Vul een etiket in waarop je vermeld: 1. De datum dat je de lippenbalsem hebt gemaakt. 2. De houdbaarheidsdatum 3. De ingrediënten 4. Vermelding wel of niet gen en dierproefvrij.

11 OPDRACHT 4: HET MAKEN VAN PROMOTIEMATERIAAL. Variant a: Je maakt een poster en/of flyers om je actie te promoten. Variant b: Je maakt een poster van de voorkant van je blad, om het blad te promoten. Je maakt een flyer waarop staat waarom jouw voorkant gekozen zou moeten worden door de jury. Dit deel je uit tijdens de presentatie. 1. Welke informatie /plaatjes heb je nodig en waar ga je dit opzoeken? Welke informatie heb je nodig? Waar ga je dit opzoeken? 2. Bedenk welke taken er allemaal zijn om te doen. Schat hoeveel tijd je nodig hebt voor een taak. Maak een eerlijke taakverdeling. Taakbeschrijving Geschatte tijd Wie gaat/gaan deze taak uitvoeren? Wanneer is deze taak klaar? Tips bij het uitvoeren van deze taak en zaken waar je extra op moet letten.

12 3. Bespreek na iedere les de individuele uitwerking. Maak afspraken voor de volgende les. Schrijf hieronder de afspraken die je met elkaar hebt gemaakt. Afspraak die is gemaakt Voor wie geldt deze afspraak? Eventuele opmerkingen. 4. Reflectie op de poster en/of flyer Bekijk de poster en beoordeel de poster aan de hand van de beoordelingscriteria. Schrijf minimaal twee complimentjes en twee tips op. Onderdeel van de poster Complimentjes Tips Inhoud van de poster? Inhoud flyer? Originaliteit van de poster? Originaliteit van de flyer? Indeling van de poster? Indeling van de flyer? Hoe verliep de samenwerking? Schrijf bij iedere groepslid een tip en een complimentje. Naam van het groepslid Complimentje Tip

13 OPDRACHT 5: HET MAKEN VAN EEN BOEKHOUDING (VARIANT A) Bepaal voor de actie: Bepaal na de actie: 1. Bereken de totale materiaalkosten, inclusief promotiemateriaal kosten. 2. Hoeveel lipsticks zijn er gemaakt? 3. Bereken de kostprijs van 1 lipstick. 4. Wat is de verkoopprijs van de lipstick? 5. Hoeveel lipsticks zijn er verkocht? 6. Wat is de omzet van de verkoop van de lipsticks? 7. Haal van de omzet de kosten van de lipsticks. 8. Wat is de opbrengst van de actie en gaat naar het goede doel? OPDRACHT 5: HET MAKEN VAN DE VOORKANT VAN HET JONGERENBLAD. (VARIANT B) Ontwerp de voorkant van het jongerenblad aan de hand van deze ontwerpeisen: Blad heeft een originele naam. Blad is op A4 formaat, staand afdrukbaar. Het blad spreekt meisjes en jongens van 12 tot 16 jaar aan. Er is 1 grote illustratie die alle aandacht trekt. Titels van aangekondigde artikelen zijn goed leesbaar. De naam van de uitgever is vermeld. De prijs van 3,45 is vermeld. De lippen crème is stevig bevestigd. 1. Welke informatie /plaatjes heb je nodig en waar ga je dit opzoeken? Welke informatie heb je nodig? Waar ga je dit opzoeken?

14 2. Bedenk welke taken er allemaal zijn om te doen. Schat hoeveel tijd je nodig hebt voor een taak. Maak een eerlijke taakverdeling. Taakbeschrijving Geschatte tijd Wie gaat/gaan deze taak uitvoeren? Wanneer is deze taak klaar? Tips bij het uitvoeren van deze taak en zaken waar je extra op moet letten. 3. Reflectie op de voorkant Bekijk de poster en beoordeel de poster aan de hand van de beoordelingscriteria. Schrijf minimaal twee complimentjes en twee tips op. Onderdeel van de poster Complimentjes Tips Inhoud Originaliteit Indeling Hoe verliep de samenwerking? Schrijf bij iedere groepslid een tip en een complimentje. Naam van het groepslid Complimentje Tip

D.O.E.N. Oefening. 1. De eerste stap is een doel stellen.

D.O.E.N. Oefening. 1. De eerste stap is een doel stellen. D.O.E.N. Oefening D.O.E.N. is de afkorting voor Doelen Opstellen en Effectief bereiken via je Netwerk. Met deze oefening ga je het fundament leggen van je LinkedIn strategieën. Ze vraagt maar 10 minuten

Nadere informatie

9RRUEHHOGXLWZHUNLQJ6HFWRUZHUNVWXN

9RRUEHHOGXLWZHUNLQJ6HFWRUZHUNVWXN 9RRUEHHOGXLWZHUNLQJ6HFWRUZHUNVWXN +HW6HFWRUZHUNVWXN In Uitleg over het vmbo-examen, het sectorwerkstuk en praktische opdrachten is een samenvatting gegeven van wat een sectorwerkstuk is. Hier wordt een

Nadere informatie

Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging

Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging Sting, maart 2008 Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging. Tekst: Ineke Bakx, Rineke Sturm,

Nadere informatie

Handleiding focusgroep onderzoek

Handleiding focusgroep onderzoek Handleiding focusgroep onderzoek In deze handleiding komt aan de orde: 1. wat een focusgroep is; 2. wanneer een focusgroep onderzoek bruikbaar is; 3. plaats van het focusgroep onderzoek in de verbeter

Nadere informatie

Belangrijk om weten voor je het project start:

Belangrijk om weten voor je het project start: Belangrijk om weten voor je het project start: 1 Begin zo snel mogelijk met de enquête (SEI) omdat de resultaten de productie zullenbepalen. WW kan gelijktijdig beginnen met pagina 1 van het project. 2

Nadere informatie

Kennis Maken met Onderzoek

Kennis Maken met Onderzoek Kennis Maken met Onderzoek NLT-module voor 4/5 vwo Versie 1.0 Colofon De module Kennis Maken met Onderzoek is bedoeld als voorbereiding op het profielwerkstuk. Deze module kan ook gebruikt worden voor

Nadere informatie

Leerpakket Wmo Competenties. Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af?

Leerpakket Wmo Competenties. Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af? Leerpakket Wmo Competenties Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af INHOUDSOPGAVE 1. Introductie van de competentie 3 2. Teamopdrachten 5 1. Netwerkanalyse 5 2. Pitch jouw organisatie naar de

Nadere informatie

LESPAKKET KINDERRECHTEN

LESPAKKET KINDERRECHTEN LESPAKKET KINDERRECHTEN 1 schrijf op Met dit lespakket maken kinderen in Nederland kennis met de Rechten van het Kind. Zij leren welke rechten kinderen hebben en waarom deze zo belangrijk zijn. Ook krijgen

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Vakgebonden Vakoverschrijdend Over welk(e) vak(ken) gaat het?... Doel: eerder formatief eerder summatief Formuleer uw doelen:...

Vakgebonden Vakoverschrijdend Over welk(e) vak(ken) gaat het?... Doel: eerder formatief eerder summatief Formuleer uw doelen:... Vakgebonden Vakoverschrijdend Over welk(e) vak(ken) gaat het? Doel: eerder formatief eerder summatief Formuleer uw doelen:............ Belangrijkste doelen in bewoordingen voor de leerlingen:............

Nadere informatie

Schud ze wakker! Ontwerpen van activerend onderwijs. Evelien Winters Universiteit van Amsterdam februari 2010

Schud ze wakker! Ontwerpen van activerend onderwijs. Evelien Winters Universiteit van Amsterdam februari 2010 Schud ze wakker! Ontwerpen van activerend onderwijs Evelien Winters Universiteit van Amsterdam februari 2010 In samenwerking met de Onderzoeksgroep Activerende Didactiek Montessori Lyceum Amsterdam Als

Nadere informatie

Ondersteunen bij werk, scholing en vrije tijd

Ondersteunen bij werk, scholing en vrije tijd thema 70 Ondersteunen bij werk, scholing en vrije tijd 1 Inleiding Als pedagogisch medewerker jeugdzorg ondersteun je jongeren bij werk, scholing en vrije tijd. Bij de uitvoering kun je een aantal hulpmiddelen

Nadere informatie

Onderwijstechnieken.nl. Opbrengstgericht Werken zonder Groepsplan? Dat Kan!

Onderwijstechnieken.nl. Opbrengstgericht Werken zonder Groepsplan? Dat Kan! Opbrengstgericht Werken zonder Groepsplan? Dat Kan! 1 Inhoudsopgave: Voorwoord pagina 3 Inleiding pagina 4 Hoofdstuk 1 Hoe een middel een doel werd pagina 5 Hoofdstuk 2 Waar het eigenlijk om gaat pagina

Nadere informatie

DE BAAN OP! Een bedrijfsbezoek voorbereiden. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

DE BAAN OP! Een bedrijfsbezoek voorbereiden. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS DE BAAN OP! De jongeren organiseren zelf één of meerdere bedrijfsbezoeken. Ze verzamelen informatie over verschillende bedrijven en op basis hiervan kiezen ze met de hele klas het meest interessante bedrijf

Nadere informatie

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN De meeste mensen, en dus ook leerlingen, praten niet alleen met anderen, maar voeren ook gesprekken met en in zichzelf. De manier waarop leerlingen over, tegen en in zichzelf

Nadere informatie

Pruiken en revoluties; veranderingen in de 18 e eeuw 1. tijd van jagers en boeren - 3000 v C Prehistorie

Pruiken en revoluties; veranderingen in de 18 e eeuw 1. tijd van jagers en boeren - 3000 v C Prehistorie tijd van jagers en boeren - 3000 v C Prehistorie tijd van Grieken en Romeinen 3000 v C - 500 n C Oudheid tijd van monniken en ridders 500-1000 vroege Middeleeuwen tijd van steden en staten 1000-1500 hoge

Nadere informatie

HANDLEIDING. Kom In Actie

HANDLEIDING. Kom In Actie HANDLEIDING Kom In Actie Inhoudsopgave Checklist voor het plannen van je actie... 3 Kominactie.rodekruis.nl... 4 Actie aanmaken... 4 Actie wijzigen/aanpassen... 4 Mede organisatoren toevoegen... 4 Deelnemers

Nadere informatie

Geef ze de ruimte! Kinderparticipatie in de buitenschoolse opvang. J.A.M. Rijnen en E.T. Schreuder NIZW

Geef ze de ruimte! Kinderparticipatie in de buitenschoolse opvang. J.A.M. Rijnen en E.T. Schreuder NIZW Geef ze de ruimte! Geef ze de ruimte! Kinderparticipatie in de buitenschoolse opvang J.A.M. Rijnen en E.T. Schreuder NIZW 1e druk: december 1997 2e druk: september 2000 1997 Nederlands Instituut voor

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Schrijven van 1F naar 2F

Schrijven van 1F naar 2F Schrijven van 1F naar 2F voor docenten Nederlands vmbo-mbo vmbo en mbo SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Schrijven van 1F naar 2F voor docenten Nederlands vmbo-mbo April 2012 Verantwoording

Nadere informatie

Voorafgaand aan de cursus. Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 2. Doel intakegesprek. 3. Verloop van het intakegesprek. 4. Uitsluitingcriteria

Voorafgaand aan de cursus. Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 2. Doel intakegesprek. 3. Verloop van het intakegesprek. 4. Uitsluitingcriteria Bijlage 1 Voorafgaand aan de cursus Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doel intakegesprek 3. Verloop van het intakegesprek 4. Uitsluitingcriteria 5. Intakeformulier 6. Vragenlijst integratie Afasie en nu verder,

Nadere informatie

Mijn school onder de loep

Mijn school onder de loep Mijn school onder de loep Leerlingen doen onderzoek naar veiligheid op de Sint Janschool te Amsterdam Mijn school onder de loep Leerlingen doen onderzoek naar veiligheid op de Sint Janschool te Amsterdam

Nadere informatie

3: Inhoudsopgave Duidelijk overzicht. Strakke lay-out. Eerst lettertype, tab, pagina beschrijving?

3: Inhoudsopgave Duidelijk overzicht. Strakke lay-out. Eerst lettertype, tab, pagina beschrijving? OPZET DRAAIBOEK: Alle onderdelen waaraan gedacht kan worden nog eens op een rijtje gezet. Te gebruiken voor alle evenementen en activiteiten binnen de opleiding. 1: Voorkant - flyer evenement Dag + datum

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie

Hoogvliegers Bouw een zweefvliegtuig. Luchtvaarttechniek Krachten Lessenserie voor groep 5 8

Hoogvliegers Bouw een zweefvliegtuig. Luchtvaarttechniek Krachten Lessenserie voor groep 5 8 Hoogvliegers Bouw een zweefvliegtuig Luchtvaarttechniek Krachten Lessenserie voor groep 5 8 Inleiding Deze lessenserie is één van verschillende ENGINEER lessenseries voor het primair onderwijs. Techniek

Nadere informatie

Welke aanpak van burgerschapsvorming is voor de Sint Maartenschool in Oudkarspel het meest passend en waarom?

Welke aanpak van burgerschapsvorming is voor de Sint Maartenschool in Oudkarspel het meest passend en waarom? Welke aanpak van burgerschapsvorming is voor de Sint Maartenschool in Oudkarspel het meest passend en waarom? Onderzoeksverslag binnen het themaboek Waardevol onderwijs. Alkmaar, VDT1b2 Studiegroep: Bea

Nadere informatie

Samenvatting boek: Dromen, Durven, Doen - Ben Tiggelaar Gemaakt door: Nelleke Griffioen, depassiepraktijk.nl

Samenvatting boek: Dromen, Durven, Doen - Ben Tiggelaar Gemaakt door: Nelleke Griffioen, depassiepraktijk.nl Samenvatting boek: Dromen, Durven, Doen - Ben Tiggelaar Gemaakt door: Nelleke Griffioen, depassiepraktijk.nl 1. Bewust en onbewust gedrag De meeste mensen houden hun voornemens niet vol, en zeker niet

Nadere informatie

Docentenhandleiding groep 5 en 6

Docentenhandleiding groep 5 en 6 Docentenhandleiding groep 5 en 6 Inleiding Wat is Museumschatjes? Voor u ligt de docentenhandleiding bij Museumschatjes. In opdracht van het Platform Drentse Musea heeft K&C dit erfgoedproject in 2012,

Nadere informatie