Een foutje op gen 22 www. metakids.nl bankrekeningnr GEN22_COVERDOC.indd :42

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een foutje op gen 22 www. metakids.nl bankrekeningnr. 1122002 GEN22_COVERDOC.indd 1 14-05-12 10:42"

Transcriptie

1 Een foutje op gen 22

2 Het verhaal van Daisy en Erwin Een fou www. metakids.nl bankrekeningnr

3 3 verteld door de ouders Dieter en Corry Straetmann opgetekend door Debby Petter 2011 Metakids Op 12 juli 1979 om half tien s avonds, na een bevalling van maar twee en een half uur was hij er opeens: Erwin. Een prachtig kind. Zo mooi, zo gaaf. Na vier jaar, op 21 juli 1983 ging de vlag opnieuw uit voor onze pasgeboren dochter, Daisy. Een jongen en een meisje, geweldig! Allebei gezond. We waren onbezorgd. Ze groeiden vrolijk op en bleek later, waren razend sportief. Daisy was ontzettend lenig. Eigenlijk heel bijzonder. Ze klom al heel jong tot in de nok van de gymzaal. Natuurlijk ging ze turnen en daarna zwemmen. Ze heeft alle diploma s gehaald die je maar kon halen. Daarna werd het voetballen. Zat ze bij meisjes a-1. Later wilde ze volleyballen.

4 4 5 Maar op een gegeven moment merkten we dat ze anders ging lopen. Ze ging zich steeds slechter bewegen. Tot het opeens niet meer ging. Dat was gek. Ons sportieve, fanatieke kind wilde niet meer. Ik kan niet meer, ik kan niet opspringen. Het gaat gewoon niet. Ze was toen 16 jaar. Erwin voetbalde altijd in de hoogste elftallen. Tot z n achttiende. Toen zei hij opeens : Ik heb er geen zin meer in. Dat vonden we heel jammer, maar hij wilde echt niet meer. We hadden nog niks in de gaten. Hij was twintig toen er iets raars gebeurde. Op een avond,1 januari 2000, zou hij voor ons een brief gaan posten. Hij reed op z n scooter naar het dorp, maar de brievenbussen zaten allemaal nog dicht vanwege het vuurwerk. Hij besloot naar een dorp verderop te gaan om te kijken of ze daar wel open waren, maar zover is hij nooit gekomen. Halverwege, op een kleine brug is hij onderuitgegaan. Wat er precies gebeurd is zullen we nooit weten, want achteraf kon hij zich niets meer herinneren. De politie heeft hem gevonden en thuisgebracht. Hij wist nog wel waar hij woonde, maar was verder zo verward dat ze ons adviseerden met hem naar het ziekenhuis te gaan. Dat hebben we gedaan, maar op 1 januari nemen ze het niet zo nauw. Ze keken hem na, constateerden een enkel schaafwondje en daar bleef het bij. De volgende dagen ging hij vreemd doen. Heel vreemd. Hij ging met z n knieën tegen de tafel staan, zat raar om zich heen kijken, of zomaar wat voor zich uit te staren. Soms liep hij naar buiten en

5 6 7 dan stond hij opeens achter bij de schuur omhoog te kijken. Waarnaar? Geen idee! Als we hem zeiden dat hij zich moest scheren, liep hij wel naar boven, maar als we dan gingen kijken omdat we niks meer hoorden, zat hij op z n bed naar het aquarium te kijken. Wat doe je nou? vroegen we dan. Ik kijk naar de vissen, zei hij. Maar je zou je toch gaan scheren? Oh ja! Dan hoorden we hem even later z n tanden poetsen. Na veertien dagen zijn we naar de huisarts gegaan. Die dacht, na een test, dat Erwin een verwaarloosde hersenschudding had, veroorzaakt door dat scooterongeluk. Hij mocht gewoon naar z n werk op de fabriek, maar hij moest het wel wat rustiger aan doen. Niet lang daarna, op een maandagochtend, vonden we hem op zijn kamer op de rand van z n bed met zijn sokken in z n hand. Hij had al lang weg moeten zijn, maar er was geen beweging in hem te krijgen. Uiteindelijk na veel gedoe fietste hij veel te laat weg. Twee uur later was hij weer thuis. Toen we met z n baas belden bleek dat hij de vrijdag voor het weekend al ontslagen was. Hij had er niets over verteld. Hij was zomaar wat gaan fietsen in plaats van naar z n werk te gaan en had toen besloten om toch maar weer terug naar huis te gaan. Hij ging de ziektewet in. De huisarts verwees hem naar de neuroloog. Die stuurde ons door naar de klinisch psycholoog, die hem in eerste instantie als een lastige puber zag. Na een test bleek dat er veel meer aan de hand was. Erwin moest terug naar de neuroloog, die bekende dat hij de afwijkingen die op een scan te zien waren niet thuis kon brengen.

6 8 9 Hij raadde ons aan naar professor Kremer in het Radboudziekenhuis in Nijmegen te gaan. Begin mei hoorden we na een opname van tien dagen in het ziekenhuis wat er aan de hand zou kunnen zijn: Erwin had hoogstwaarschijnlijk mld, een stofwisselingsziekte die wordt veroorzaakt door een foutje op gen 22 bij allebei de ouders. De huisarts kwam bij ons thuis. Hij schrok heel erg. Hij kende de ziekte helemaal niet. Vanuit het ziekenhuis hadden we papieren meegekregen. Bij het nalezen daarvan werd het ons koud om het hart. Een aantal verschijnselen die bij deze erfelijke ziekte hoorden zagen we weliswaar bij Erwin, maar heel andere afschuwelijke symptomen, die ook genoemd werden, herkenden we veel meer bij onze dochter Daisy! Ze liep al een tijd zo raar, op haar tenen. En haar handen waren wat verkrampt. Soms gingen we samen boodschappen doen in het dorp. Loop nou toch eens door, zei ik dan. Ja, dat kan ik niet! Ze werd er boos van. We schrokken ook toen haar oom vertelde dat Daisy tijdens een logeerpartij bij hen een paar keer gevallen was met de fiets. Hij had ook gezien dat ze raar liep. In het ziekenhuis vertelden we over onze dochter en de zorg die we hadden over alle verschijnselen die we bij haar herkenden naar aanleiding van de informatie over deze stofwisselingziekte. Professor Kremer legde ons uit dat de ziekte twee varianten heeft: bij de ene wordt het kortetermijngeheugen aangetast en zie je verandering van gedrag. Dat was bij Erwin het geval.

7

8 12 13 Bij de andere variant gaat de motoriek steeds meer achteruit en wordt het geheugen ook aangetast, maar minder heftig dan bij de andere vorm. Zou Daisy Toen we haar de volgende keer meenamen naar het Radboudziekenhuis waar Erwin nog steeds lag, stonden er vier dokters om ons heen. Ze onderzochten ook onze dochter. Een van hen bevestigde daarna dat ze inderdaad niet goed liep. We voelden dat het helemaal mis kon zijn, maar ze wilden ons nog niks officieel zeggen. In ieder geval niet voordat alle noodzakelijke onderzoeken afgerond waren. Gek genoeg vertelde de professor ons wel meteen wat de consequenties van de ziekte mld zouden zijn. Hij maakte ons duidelijk dat er geen behandeling mogelijk was en dat de kinderen tussen zes en veertien jaar na de diagnose als kasplanten zouden eindigen. We dachten dat we gek werden. Er moesten toch medicijnen zijn? We konden het niet geloven! De dokter zei nog: Ik weet niet wat ik tegen jullie moet zeggen, ik heb zelf vier kinderen Het gaf zijn machteloosheid aan. 14 juni kregen we de uitslag. Die weken ervoor waren een hel. De onzekerheid maakte ons gek. Was het echt zo? Hadden de artsen zich niet vergist? Was het misschien toch iets anders? Maar het was zo. Er waren nog een paar onderzoeken gaande, maar voor 99% was het zeker. Met de kinderen hadden we ondertussen alles open en eerlijk besproken. We hebben ze verteld hoe het zou gaan als ons bange vermoeden bevestigd zou worden. Dat ze langzaamaan alle functies zouden verliezen.

9 14 15 Wij willen geen kasplant worden, zeiden ze allebei vol overtuiging. Dat nooit! Erwin had tot dan toe eigenlijk niet in de gaten dat er iets niet goed was met hem, dat hij anders ging functioneren. Dat klopt ook wel, gezien de ziektevariant die hij heeft. Daisy had allang gemerkt dat er iets veranderde in haar motoriek en ook in haar hoofd. Ze had grote moeite met haar achteruitgang. Zij was zich ervan bewust dat ze steeds minder kon. Woedend was ze soms. Vooral op zichzelf. Waarom kan ik dat nou niet, zei ze dan als ze iets moest optillen of: Waarom ben ik nou weer vergeten wat ik voor school moest doen? Ze deed toen net eindexamen vmbo. Dat was heel moeilijk voor haar. De schoolresultaten waren vanwege haar ziekte al erg achteruit gegaan. We hebben de docenten gesmeekt om haar te laten slagen, al was het maar op a-niveau. Gelukkig lukte het. Ze was zo trots op haar diploma. Net als bij haar geslaagde vriendinnen hing haar tas uit het raam! In augustus kwam de definitieve uitslag van de allerlaatste testen. We konden er niet meer omheen. Onze kinderen waren allebei ziek. Doodziek. Ondertussen wisten we via de vader van een andere mld-patiënt dat er in Amerika een specialist was die middels een beenmergtransplantatie de ziekte kon stabiliseren. En hoewel het een ontzettend risicovolle en dure operatie zou zijn, wilden we dat absoluut voor allebei onze kinderen. De neuroloog was pessimistisch, voorzichtig misschien. Hij wist niet of het echt zou helpen. We willen een leefbaar leven voor onze kinderen!

10 16 17 Daisy had het me al een paar keer gezegd: Mama, als ik niet meer kan praten, niet meer kan eten en niet meer kan lopen, dan hoeft het voor mij niet meer. Uiteindelijk werden we toch verwezen naar een hematoloog. En deze man snapte het! Hij keek ons aan, overzag de situatie en beloofde ons dat hij er alles aan zou doen om de beenmergtransplantatie hier in Nederland uitgevoerd te krijgen. In januari 2001 kregen we te horen dat dat zou gaan lukken. Het duurde allemaal lang. Voor Erwin was inmiddels een donor gevonden, maar de artsen wilden per se eerst Daisy opereren, omdat zij veel sneller achteruit ging. De gesteldheid van haar broer was al een jaar stabiel, maar Daisy s toestand verslechterde per dag. Ze ging inmiddels naar de mytylschool. Erwin werkte al langer in een speciaal centrum voor gehandicapten. Verschrikkelijk. Die twee taxibusjes s ochtends voor de deur, een voor Erwin en een voor Daisy, terwijl ze vroeger altijd zelf met de fiets naar school gingen. Voor Daisy was het ook heel erg omdat ze zelf zo goed in de gaten had wat er aan de hand was. Ik vroeg haar wel eens hoe ze het op haar nieuwe school had. Kinderachtig gedoe, zei ze dan. Ze mocht meedoen met rolstoelturnen, terwijl ze vroeger zo lenig was. Na een halfjaar nam de dokter de beslissing om te gaan opereren. Hij wilde niet langer wachten op de perfecte donor, maar koos voor degene van wie het beenmerg het beste zou matchen met dat van Daisy.

11 18 19 Er was domweg geen tijd meer. Ze ging zo snel achteruit dat het anders te laat zou zijn. Vanaf 20 augustus, de opnamedag, heb ik een dagboek bijgehouden, zodat ze naderhand zou kunnen lezen hoe alles gegaan is. Het heeft niet zo mogen zijn. Alles ging mis. Vanaf de eerste dag. Uit het dagboek van Corry Straetmann: De eerste weken hadden we hoop. Daisy zei nog: We winnen het, hè mama? Maar de laatste veertien dagen wist ik dat het niks meer zou worden. Dat voelde ze zelf ook. Ze kreeg voor de zoveelste keer een maagbloeding. De dokter zei dat hij niet eens wist of hij die de volgende keer nog zou kunnen stoppen. Toen dacht ik: het is klaar. Ik wil dat ons kind rust krijgt. We mogen en kunnen haar niet nog meer aandoen. maandag 20 augustus: Opname hematologie a51 kamer 28. Thoraxfoto s gemaakt dinsdag 21 augustus: Daisy s long geraakt dus nu heeft ze een klaplong. Een flinke tegenvaller het ergste van alles is dat de transplantatie uitgesteld moet worden. 11 oktober uur: Daisy is overleden. Laatste zin uit het dagboek: Is alles toch voor niets geweest? Misschien kunnen de dokters van jou leren en daardoor Erwin, Armand en andere mensen met mld wel beter helpen. Laten we het hopen.

12 20 Zeven maanden daarna was Erwin aan de beurt. Bij hem lukte de transplantatie wel. Hij is echter voor altijd lichamelijk en geestelijk gehandicapt. Voor hem moeten we door. Willen we door. Hij zal nooit voor zichzelf kunnen zorgen, dat is een naar idee. Maar we zijn blij met iedere dag die we met elkaar hebben. Dat heeft het leven ons geleerd. Met dank aan Dieter en Corry Straetmann. Hun kinderen Daisy en Erwin werden geboren met de stofwisselingsziekte mld, die net als bijna alle andere stofwisselingsziektes veroorzaakt wordt doordat zij van hun beide ouders een foutje op een gen erfden. Bij hen betrof het een foutje op een gen gelegen op chromosoom 22. Bij Erwin en Daisy openbaarde de ziekte zich pas op latere leeftijd. Daisy overleed op 11 oktober 2001, Erwin op 21 maart 2012.

13 Per jaar worden er achthonderd kinderen met een stofwisselingsziekte geboren. Twee van de drie overlijden voordat ze volwassen zijn. Onderzoek is de enige oplossing. Metakids geeft bekendheid aan stofwisselingsziekten en werft fondsen voor het zo broodnodige onderzoek.

14 www. metakids.nl bankrekeningnr

LIENEKE STOND VOOR EEN LASTIGE KEUZE. Ik wilde zo graag

LIENEKE STOND VOOR EEN LASTIGE KEUZE. Ik wilde zo graag LIENEKE STOND VOOR EEN LASTIGE KEUZE Ik wilde zo graag mama worden Als blijkt dat Lieneke s man geen kinderen kan verwekken, stort hun wereld in. Gerrit komt al snel met de optie kid, dus zaad van een

Nadere informatie

Wanneer één van je ouders ALS heeft

Wanneer één van je ouders ALS heeft Wanneer één van je ouders ALS heeft Introductie ALS komt niet zo vaak voor en het is onwaarschijnlijk dat je nog iemand kent die een ouder of stiefouder heeft met deze ziekte. Het is gemakkelijk te begrijpen

Nadere informatie

Ze had zich altijd al een buitenbeentje gevoeld tussen haar zes zussen. Maar op haar vijftiende begon Eef te vermoeden dat ze écht anders was.

Ze had zich altijd al een buitenbeentje gevoeld tussen haar zes zussen. Maar op haar vijftiende begon Eef te vermoeden dat ze écht anders was. Ze had zich altijd al een buitenbeentje gevoeld tussen haar zes zussen. Maar op haar vijftiende begon Eef te vermoeden dat ze écht anders was. Ze was nog steeds niet ongesteld en ze had gevoeld dat haar

Nadere informatie

Het plaatselijk weekblad vraagt kinderen wie ze in

Het plaatselijk weekblad vraagt kinderen wie ze in Het plaatselijk weekblad vraagt kinderen wie ze in het zonnetje willen zetten. De 12-jarige Joey hoeft hier niet lang over te denken. Haar oma is voor haar de beste. Dat wil ze graag vertellen. Samen met

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

De eerste 100 weken na je scheiding

De eerste 100 weken na je scheiding Yolande de Best De eerste 100 weken na je scheiding Openhartig, aangrijpend & herkenbaar: 21 vrouwen vertellen Inhoud Voorwoord 7 1 Nienke: Ik heb altijd gedacht dat hij wel gek op me was 11 2 Liesbeth:

Nadere informatie

DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN

DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN Prof. Dr. Pim Cuijpers, VU Amsterdam Oorspronkelijke uitgave december 1996, hoofdstuk 4 herzien door dr. Tara Donker in 2014 Momenteel is professor Pim Cuijpers hoofd

Nadere informatie

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag COLOFON Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag Voorwoord Toen vorig jaar het boekje Cliënten in beeld - Portretten

Nadere informatie

Verwaarloosde en misbruikte kinderen, wie helpt ze nog?

Verwaarloosde en misbruikte kinderen, wie helpt ze nog? Verwaarloosde en misbruikte kinderen, wie helpt ze nog? Kinderen die bij Rob de Blok en Marga Ganzevles worden gebracht hebben een heftig leven achter de rug. Beschadigd, verwaarloosd, mishandeld, misbruikt.

Nadere informatie

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige Wat betekent het om dyscalculie te hebben? Hoe uit zich dat in de praktijk? Waar loop je zoal tegenaan? Welke dingen zijn voor jou moeilijk waar andere mensen niet eens bij stil staan? Laura Schermer,

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Een half jaar later

Hoofdstuk 1. Een half jaar later Proloog Oké, nog vijf minuten. Als Sam er dan nog steeds niet was zou ze de envelop zelf openmaken. Dat ding maakte haar al nu al, vanaf het moment dat ze thuis was gekomen, bijna twee uur geleden, gek

Nadere informatie

Ik verlangde ernaar opnieuw verliefd te worden op het vak, mijn vrouw en het leven

Ik verlangde ernaar opnieuw verliefd te worden op het vak, mijn vrouw en het leven 20-11-2014 Ik verlangde ernaar opnieuw verliefd te worden op het vak, mijn vrouw en het leven Vier jaar geleden aarzelde hij even of hij wel moest doorgaan in zijn vak. Na een korte periode van somberheid

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

beeradvocaten Het was 24 uur lang een hel Interview met Paul van Rotterdam en Nicole de Leeuw door Angela A.M. van Leeuwen

beeradvocaten Het was 24 uur lang een hel Interview met Paul van Rotterdam en Nicole de Leeuw door Angela A.M. van Leeuwen beeradvocaten Interview met Paul van Rotterdam en Nicole de Leeuw door Angela A.M. van Leeuwen Paul van Rotterdam (30) en Nicole de Leeuw (28) hadden een heerlijke vakantie in Maleisië achter de rug. Zij

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

Hoe kan ik je ooit bedanken? Brieven van getransplanteerden aan de nabestaanden van hun donor

Hoe kan ik je ooit bedanken? Brieven van getransplanteerden aan de nabestaanden van hun donor Hoe kan ik je ooit bedanken? Brieven van getransplanteerden aan de nabestaanden van hun donor U kent mij niet. Toch richt ik mij tot u om mijn grote dankbaarheid te uiten voor de beslissing die u hebt

Nadere informatie

Palliatieve zorg; wat als je niet meer beter wordt

Palliatieve zorg; wat als je niet meer beter wordt Palliatieve zorg; wat als je niet meer beter wordt Welke zorg kunt u ontvangen als genezing niet meer mogelijk is? Palliatieve zorg is de zorg, die u ontvangt wanneer u ongeneeslijk ziek bent. Het is gespecialiseerde

Nadere informatie

Hoe leef je het langst zonder angst

Hoe leef je het langst zonder angst Hoe leef je het langst zonder angst 1 2 Hoe leef je het LANGST Zonder ANGST Edwin Selij Uitgeverij Darshan 3 4 Dit Boek was onmogelijk geweest, zonder de steun van mijn vrouw, Suzanne 5 Colofon Uitgeverij

Nadere informatie

VERHALEN Rikkert Zuiderveld

VERHALEN Rikkert Zuiderveld VERHALEN Rikkert Zuiderveld Verhalen zijn ten diepste geen verhalen, tenzij ze zijn gesproken en verteld, hardop gedacht, gehoord, te boek gesteld, geregen tot een snoer van bonte kralen: de parels en

Nadere informatie

We waren zo blij dat ons die kans werd geboden

We waren zo blij dat ons die kans werd geboden nabestaanden Nummer 20 jaargang 10 December 2011 Dit is een uitgave van NTS-Donorvoorlichting, www.donorvoorlichting.nl Contact Informatie van en voor nabestaanden van orgaan- en weefseldonoren De nabestaanden

Nadere informatie

'Ik kan me nergens toe zetten' Werk aan je motivatie

'Ik kan me nergens toe zetten' Werk aan je motivatie 6 'Ik kan me nergens toe zetten' Werk aan je motivatie Jennifer zat alleen thuis en kon zichzelf niet motiveren om ook maar iets te doen. Sinds ze depressief was geworden, bracht ze steeds meer tijd thuis

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Ashra, de asielzoeker

Ashra, de asielzoeker Ashra, de asielzoeker Door J.M. Moret-Provily; Uitgever: jongerenblad Daniël/ Jeugdbond Mam, mam, daar komen ze weer. Met een klap gooit Ashra de deur van het huis open. Mam, mam, daar komen ze weer! Verschrikt

Nadere informatie

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe?

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Inhoud 1. Voor wie is deze brochure?...4 2. Introductie...5 3. Vermoeidheid een klacht?...5 4. Geen gewone vermoeidheid...5 5. Oorzaken van vermoeidheid...11

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

Is zij van mij en mag ik haar houden?

Is zij van mij en mag ik haar houden? Is zij van mij en mag ik haar houden? Gaby (1977), moeder van Dani Caro (2013), getrouwd met Rick Beroep voorheen personeelsfunctionaris, nu fulltime moeder Hindernissen endometriose en door bestraling

Nadere informatie

Weer loop ik door de draaideur van het Lucasziekenhuis.

Weer loop ik door de draaideur van het Lucasziekenhuis. 1 Weer loop ik door de draaideur van het Lucasziekenhuis. Dat is nu al de derde keer in een paar dagen. We moeten vandaag op de eerste verdieping zijn, kamer 105. Mevrouw dr. W.H.F. Scheltema, internist,

Nadere informatie

Ik vervloek de rivier des tijds

Ik vervloek de rivier des tijds Per Petterson Ik vervloek de rivier des tijds Vertaald uit het Noors door Paula Stevens de geus [1] Dit alles gebeurde een flink aantal jaren geleden. Mijn moeder voelde zich al een poosje beroerd. Om

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie