Rapportage Schoolzwemmen samenvatting

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rapportage Schoolzwemmen samenvatting"

Transcriptie

1

2 2 Rapportage Schoolzwemmen samenvatting

3 Rapportage Schoolzwemmen samenvatting Ouders van nu Veel ouders van jonge kinderen herinneren zich vast hun eigen schoolzwemlessen nog wel. H et schoolzwemmen zoals we dat nu kennen is namelijk ontstaan in de jaren 70. M en vond dat in een waterrijk land als N ederland alle kinderen onder de 12 jaar moesten kunnen zwemmen. O m dit het eenvoudigst en makkelijkst te bereiken, werd ervoor gekozen leerlingen onder schooltijd zwemles te laten volgen, als onderdeel van de gymles. Schoolzwemmen bestond daarvoor waarschijnlijk ook al, m aar niet op grote schaal. Leren zwemmen is belangrijk. D it geldt zeker voor kinderen. Ze vinden water altijd spannend en w anneer zij niet kunnen zwemmen, kan dit gevaarlijk zijn. Voor Haagse kinderen, die in een waterrijke omgeving wonen: de zee, vijvers en slootjes, geldt des te m eer dat zij zich veilig in de buurt van water m oeten kunnen begeven. Veel ouders nemen hun verantwoordelijkheid en gaan m et hun kinderen naar het zwembad. Voor hun veiligheid is het belangrijk om ze vertrouw d te maken m et water, eenm aal gewend aan w ater leren kinderen sneller zwemmen. Doel D e gem eente D en H aag streeft ernaar dat alle kinderen leren zwemmen en stelt daarom alle scholen vanaf groep 5 uit het H aagse basisonderwijs in de gelegenheid deel te nem en aan schoolzwem m en. O m kinderen zo voorbereid mogelijk aan het schoolzwemmen te laten beginnen, zodat ze in ieder geval een A-diploma behalen, worden ouders enerzijds gestim uleerd zelf m et hun (jonge) kind naar het zwembad te komen. Anderzijds w ordt er tijdens de reguliere zwemlessen aandacht besteed aan het watervrij maken zodat de schoolzwemtijd zo effectief mogelijk benut wordt. K inderen die zonder of m et weinig ervaring toch m et schoolzwemmen starten, w ordt zoveel mogelijk m aatwerk geboden, zodat tenm inste een A-diploma w ordt behaald. Het voornaamste doel van het schoolzwemmen is dat zoveel mogelijk leerlingen het schoolzwemmen afronden met minimaal een A-diploma van het nationale Zwem-ABC. De m eer ervaren kinderen w ordt m et schoolzwem m en de mogelijkheid geboden om m eer diplom a s van het Zwem-ABC te behalen of zelfs Zwemvaardigheid 1 (mits organisatorisch mogelijk). H et Zwem-ABC bestaat uit drie diplom a s: A, B en C. M et het A-diploma beheerst een kind de grondbeginselen van het zwemmen, m et het C-diplom a is een kind geheel zwemvaardig en bovenal zwemveilig. H et streven is dat een kind het A-, B- en C-diplom a behaalt, zodat het daadwerkelijk zwemveilig is. O m dat het doorgaans voor kinderen niet mogelijk is alle drie de zwemdiplom a s tijdens het schoolzwemmen te behalen, is het doel een kind in ieder geval het A-diploma te laten behalen. D e volgende stap is ouders te stim uleren hun kind vervolgdiplom a s te laten halen tijdens zwemlessen van de gem eente of verenigingen.

4 Rapportage Schoolzwemmen samenvatting Belangrijkste resultaten D eze verkorte rapportage laat de belangrijkste resultaten zien van het schoolzwemseizoen D aarnaast w ordt een toelichting gegeven op de diverse onderdelen van het schoolzwem program m a. D it seizoen heeft 86,4% van de leerlingen van het basisonderwijs het schoolzwemmen afgerond m et tenm inste een A-diploma. 83% 8 0% 07-' '09-'10 10-' '12 Grafiek 1 definitieve uitstroom Haags basisonderwijs H et aantal kinderen dat m inim aal een A-diploma behaalt, is licht gedaald. D it blijft, net als voorgaande jaren, een aandachtspunt voor de gem eente. Als oplossing hiervoor wordt de scholen steeds m eer m aatw erk geboden. Bijvoorbeeld door leerlingen extra zwemles te laten volgen tijdens vakanties (turbozwem m en) zodat ze alsnog een diploma halen. D aarnaast w ordt m et scholen die niet deelnem en besproken waarom niet. W ellicht is het mogelijk binnen het bestaande program m a een aanpassing door te voeren, zodat een school wel komt zwemmen. In totaal hebben 133 scholen m et leerlingen deelgenom en aan het schoolzwemmen. V oor het eerst dit jaar zijn, als onderdeel van maatwerk, ook de deelnemers aan het gewen nings zwem m en en het praktijkonderwijs meegeteld.

5 Rapportage Schoolzwemmen samenvatting Schoolzwemprogramma Meer schoolzwemmen, minder wachtlijsten In D en H aag is zwemmen populair. De belangstelling voor het leren zwemmen is dan ook erg groot. Alle Haagse basisschoolkinderen kunnen vanaf groep 5 aan het schoolzwem m en deelnem en, waar geen wachtlijst voor geldt. N aast het schoolzwem m en schrijven ouders hun kinderen in voor particuliere zwemlessen. D it gebeurt op steeds jongere leeftijd, w aardoor de w achtlijsten toenemen. D oor deze toenam e van de wachtlijsten en het tekort aan zwemwater is de kans groot dat jonge kinderen geen zwemles kunnen volgen. Voor deze kinderen en voor ouders die niet in de gelegenheid zijn hun kinderen particuliere zwemles aan te bieden (veelal ouders in achterstandswijken) is het schoolzwemmen de enige mogelijkheid om hun kinderen een zwemdiplom a te laten halen. D e leerlingen die deelnem en aan het schoolzwemmen, krijgen les volgens een basisprogram m a, ingevuld naar de eisen van het nationale Zwem-ABC. Basisprogramma L eerlingen die zonder diploma beginnen m et schoolzw em m en worden door middel van w atergew enningsoefeningen vertrouwd gem aakt m et het water. K inderen m et watervrees krijgen extra aandacht. Zo w ordt de basis gelegd voor het leren zwemmen. W anneer de leerlingen eenmaal vertrouwd zijn m et het w ater (watervrij) leren ze o.a. drijven op buik en rug, te water gaan en eruit klim m en en onder water gaan. Als de kinderen dat onder de knie hebben, w ordt begonnen m et het aanleren van zwemslagen. D e praktijk leert dat kinderen zonder enige zw em ervaring een aanzienlijk aantal lessen nodig hebben voordat ze watervrij zijn. D aarna m oeten ze de zwemslagen nog aanleren. De weg naar het A-diploma is het belangrijkste en vergt ook veel tijd: gemiddeld 80 lessen. D aarna kan het B- en C-diplom a relatief snel behaald worden. H et schoolzwemmen bestaat elk seizoen uit gemiddeld 37 lessen, een les duurt 35 m inuten. Leerlingen die al in het bezit zijn van het Zwem-ABC kunnen tijdens het schoolzwem m en hun zwemvaardigheid nog verder vergroten door te oefenen voor het diploma Zwemvaardigheid 1. N aast het basisprogram m a is er het vangnet: leerlingen die er niet in zijn geslaagd hun A-diploma te behalen binnen de vastgestelde periode, m ogen een extra jaar zwemmen om zo alsnog een diplom a te behalen. Extra aanbod N aast het eerder genoemde vangnet is er een extra aanbod ter stim ulans en aanvulling op het vangnet en is bestem d voor: diegenen die het niveau van de zwemlessen niet kunnen bijhouden. kinderen die een extra zetje nodig hebben voordat ze aan het diplomazwemmen kunnen deelnem en.

6 6 Rapportage Schoolzwemmen samenvatting De extra lessen worden naast het schoolzwemmen - buiten schooltijd - aangeboden en bestaan uit turbozw em m en en het zaterdagvangnet. Turbozw em m en vindt plaats tijdens korte schoolvakanties. H et zwembad nodigt de kinderen uit om gedurende drie dagen elke dag twee uur te kom en zwemmen. De H outzagerij biedt vaak een dubbel program m a aan, om dat de kinderen die hier komen m eestal extra aandacht nodig hebben. In de H outzagerij is er het zaterdagvangnet. K inderen kunnen op zaterdag extra zwemles volgen. N aast het extra aanbod hebben dit seizoen 237 leerlingen van groep 4 gewenningszwem m en gevolgd: leerlingen konden w ennen aan het water om zodoende voorbereid te zijn op de lessen van het schoolzwemmen.

7 Rapportage Schoolzwemmen samenvatting Deelnemers V oor wat betreft het schoolzwemmen heeft de gem eente D en H aag voor m aatw erk gekozen: verschillende onderw ijsvorm en krijgen een eigen schoolzw em pakket aangeboden. Een- of tweejarige zwemcursus De gem eente biedt de H aagse basisscholen de mogelijkheid één of twee jaar deel te nem en aan het schoolzwem m en. E en basisschool die één jaar deelneem t aan het schoolzwemmen (groep 5) kan m et groep 6 deelnem en aan het reguliere vangnet. D it vangnet is een extra jaar schoolzwem m en voor leerlingen die hun A-diploma nog niet hebben behaald. Scholen die deelnem en aan een tweejarige zwemcursus m ogen m et groep 5 en 6 deelnemen aan het schoolzwem m en en m et leerlingen van groep 7 deelnem en aan het reguliere vangnet. H ier vallen ook de scholen van het speciaal basisonderwijs onder, aangezien zij hetzelfde zw em program m a volgen. REC (Regionale Expertisecentra) O ok de zogenoem de REC-scholen kunnen deelnemen aan het schoolzwemmen. D it zijn scholen voor communicatief, gedragsmatig, verstandelijk en/of lichamelijk gehandicapte kinderen en vallen onder de W et op de Expertisecentra (W EC). Deze scholen komen zwemmen m et leerlingen uit de groepen 3 t/m 8. De school bepaalt welke groepen meedoen. Groep 5 Groep 6 Groep 7 Basisonderwijs, eenjarige zwemcursus Ja Vangnet Basisonderwijs, tweejarige zwemcursus Ja Ja Vangnet Regionale Expertisecentra (REC) groep 3 t/m 8 O nderstaand schema toont de deelnemers van het schoolzwem m en en de verschillende soorten m aatwerk, ook wel vangnet genoemd. D it m aatwerk kom t later in de rapportage aan de orde. Gewenningszwemmen Éénjarige zwemcursus Tweejarige zwemcursus REC Regulier vangnet, groep 6 Regulier vangnet, groep 7

8 Rapportage Schoolzwemmen samenvatting Resultaten op een rij Deelname scholen N og steeds nemen veruit de meeste scholen, 86% deel, aan het schoolzwemprogramma. W ederom is er sprake van een lichte daling: scholen sluiten of fuseren. Daarnaast valt te zien dat veel scholen uit de nieuwere wijk (bijvoorbeeld Ypenburg/Leidschenveen) niet deelnemen. De afstand van school naar het zwembad is te groot. Een andere reden om te besluiten niet deel te nem en is dat schoolzw em m en niet standaard in het lespakket zit en lestijd in beslag neem t. Scholen m oeten daarom de afweging maken om wel of niet deel te nem en. Voor scholen waar reeds een hoog percentage diplomabezit geldt, betekent dit m eestal dat er niet w ordt deelgenomen aan h et schoolzwemmen. In totaal zijn er 154 scholen in D en Haag: 144 basisscholen en 10 R E C. Scholen die niet hebben deelgenomen aan het schoolzwem m en (22) worden persoonlijk benaderd.om hen te m otiveren wel deel te nem en aan het schoolzwemmen. Categorie '07 - '08 '08 -'09 '09-'10 '10 -'11 '11 -'12 Scholen met éénjarige zwemcursus Scholen met tweejarige zwemcursus Regionale Expertisecentra Totaal Aantal leerlingen H et aantal leerlingen van al deze scholen tezamen was dit seizoen 7.954, dit is, voor het eerst, inclusief deelnemers van het gewenningszwemmen en het praktijkonderwijs. Als gevolg van een verm inderd aantal deelnem ende scholen is ook hier sprake van een lichte daling. Categorie '07 - '08 '08 -'09 '09 -'10 '10 -'11 '11 - '12 Scholen met éénjarige zwemcursus Scholen met tweejarige zwemcursus Regionale Expertisecentra Gewenningszwemmen, praktijkonderwijs Totaal Ibbhsi i mm ;] m 337 Percentage kinderen zonder zwemervaring blijft gelijk Speciale aandacht gaat uit naar de leerlingen van groep 5. D eze kinderen kom en voor het eerst schoolzwemmen. In totaal heeft 56% van deze leerlingen geen diploma (seizoen ). D it percentage is gelijk aan h et gemiddelde van de voorgaande seizoenen. Een groot percentage van deze leerlingen, 47% afkomstig van scholen m et een tweejarige zwemcursus, m oet eerst nog watervrij worden gem aakt voordat ze aan de daadwerkelijke zwemles kunnen beginnen. H ierdoor zijn aan het begin van het seizoen vooral de ondiepe bassins erg vol.

9 9 Vangnet Van de 35 scholen m et een eenjarige zwem cursus nam en er 9 deel en van de 88 scholen m et een tweejarige zwemcursus nam en er 20 deel aan het vangnet. Veel scholen doen niet mee aan het vangnet om dat de leerlingen die hiervoor in aanm erking komen dan te veel lesstof missen, terwijl ze vaak al extra aandacht nodig hebben. Alleen degenen die nog geen A-diploma hebben, mogen deelnem en aan het vangnet, de overige leerlingen blijven op school. In totaal hebben 52 leerlingen van scholen m et een eenjarige zwemcursus deelgenom en aan het vangnet. Van deze leerlingen hebben 21 alsnog een A-diploma behaald, dat is 40%. Voor scholen m et een tweejarige zwemcursus geldt dat 237 leerlingen hebben deelgenom en aan het vangnet, waarvan er 144 toch nog een A-diploma hebben behaald, dat is 61%. 86,4% rondt schoolzwemmen af met diploma Zoals eerder vermeld, rondt in totaal 86,4% van de leerlingen het schoolzwemmen af m et een diploma. O nderstaande tabel toont de resultaten per onderwijscategorie. Scholen met éénjarige zwemcursus Scholen met tweejarige zwemcursus 92,2% 83,2% Totaal 86.4% In totaal hebben de leerlingen diplom a s van het nationale Zwem-ABC behaald en 475 diplom a s Zwemvaardigheid A-diploma B-dip!oma C-diploma Zwemvaardigheid Grafiek 2 aantal behaalde diploma's Onderstaande grafieken tonen het niveau van de leerlingen aan het begin en einde van het seizoen. Grafiek 3 niveau leerlingen bij instroom l Geen diploma A-diploma B-diploma C-diploma Zwemvaardigheid 1

10 10 Rapportage Schoolzwemmen samenvatting Geen diploma A-diploma B-diploma C-diploma Zwemvaardigheid Grafiek 4 niveau leerlingen bil uitstroom Extra vangnet In de Houtzagerij zijn bezoekers geregistreerd die op zaterdag hebben deelgenomen aan het zaterdagvangnet. In de korte schoolvakanties hebben leerlingen deelgenomen aan turbozwem m en Sommige kinderen hebben tijdens het turbozwem m en zulke goede vorderingen gemaakt, dat zij klaar waren voor het diplomazwemmen. O m de behaalde resultaten zo snel mogelijk om te zetten in een diploma, heeft een aantal zwembaden tijdens het turbozw em m en ook diplomazwemmen georganiseerd. D it bevordert tevens de doorstroom naar volgende niveaus. In de zwembaden de W aterthor en D e Schilp hebben 237 leerlingen van groep 4 meegedaan aan gew enningszwem m en. M et deze rapportage w ordt benadrukt dat het belangrijk is voor kinderen om te leren zwemmen. D oordat D en H aag een waterrijke stad is, geldt zeker voor H aagse kinderen dat zij zich veilig in de buurt van water kunnen begeven. De gem eente D en H aag blijft zich dan ook inzetten om het schoolzwemmen aan de H aagse basisscholen aan te bieden. En streeft ernaar dat zoveel mogelijk leerlingen het schoolzwemmen afronden m et m inim aal een A-diploma van het nationaal Zwem-ABC. D e volledige tekst van de schoolzw em rapportage is te vinden op onder het kopje schoolzwemmen bij zw em inform atie.

11 Rapportage Schoolzwemmen samenvatting Jaaroverzicht Zwemles op maat Steeds m eer scholen doen mee aan het Leerkansenprofiel. De scholen gebruiken de extra lesuren om hun leerlingen de mogelijkheid te bieden zich verder te ontwikkelen m et taal en rekenen. O ok binnen de leerlijnen van toneel, sport, m uziek zijn taal en rekenen essentieel. D oor deze visie stellen scholen steeds m eer eisen aan het schoolzwemmen. D it seizoen is daarop ingespeeld door een extra vangnet onder Leerkansenprofieltijd in zwembad de H outzagerij en is een pilot Zwemvaardigheid 2 in zwembad de Blinkerd gestart. D aarnaast zijn voorkeurstijden zo veel mogelijk gehonoreerd. Zwemstuurkaarten Alle zwembaden hebben dit seizoen intensiever het gebruik van zw em stuurkaarten to e gepast. D it zijn kaarten, gem aakt van speciaal m ateriaal, die tijdens de les (ook in het water) worden gebruikt. De kaarten laten op simpele wijze de details van een techniek aan een (individueel) kind zien. H un belevingswereld en de verhoudingen van hun lichaam, m aar natuurlijk ook alle belangrijke punten van een goede techniek zijn duidelijk afgebeeld. bron: Recordaantal Haagse scholieren zwemt af In juni zwom m en m eer dan leerlingen van de H aagse basisscholen af. D it waren er circa 500 m eer dan vorige zomer. W ethouder Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, D ienstverlening) feliciteerde de basisscholieren in zwembad de H outzagerij m et het behalen van het zwemdiplom a. School zwem kampioenschappen Zeven scholen streden op 8 februari om de schoolzwemwisselbokaal in zwembad de W aterthor. De W illem de Zwijgerschool won dit zwemspektakel en mag zich een jaar lang Schoolzwemkampioen van D en H aag noemen. Daarnaast ontvingen ze de bokaal voor de le plaats en zijn ze uitgenodigd om deel te nemen aan de Provinciale Schoolzwemkampioenschappen.

12 Colofon Uitgave Gem eente Den Haag Dienst Onderwijs, C ultuur en Sector Sport Productgroep Binnensport Ontwerp en productie G em eente Den Haag Intern Dienstencentrum Website Oplage 150 exemplaren

Rapportage Schoolzwemmen. samenvatting. Colofon Uitgave Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Sector Sport Productgroep Binnensport

Rapportage Schoolzwemmen. samenvatting. Colofon Uitgave Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Sector Sport Productgroep Binnensport Gemeente Den Haag Colofon Uitgave Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Sector Sport Productgroep Binnensport Ontwerp en productie Gemeente Den Haag Intern Dienstencentrum Website www.denhaag.nl/zwemmen

Nadere informatie

rapportage Schoolzwemmen

rapportage Schoolzwemmen rapportage Inhoudsopgave rapportage Samenvatting 5 1. Inleiding 9 Organisatie en beleid 11 Deelnemers schoolzwemmen 11 2 in Den Haag 11 Doel van zwemles 13 Schoolzwemprogramma 13 Promotie ouder en kind

Nadere informatie

Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn. Uw kind neemt deel. aan schoolzwemmen. School zwemmen

Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn. Uw kind neemt deel. aan schoolzwemmen. School zwemmen Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, ultuur en Welzijn School zwemmen Uw kind neemt deel aan schoolzwemmen ZWEMMEN IS GEZOND Uw kind neemt deel aan schoolzwemmen. Zwemmen is gezond en leuk. Daarnaast vergroot

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Uw kind neemt deel. aan schoolzwemmen. School zwemmen

Gemeente Den Haag. Uw kind neemt deel. aan schoolzwemmen. School zwemmen School zwemmen Gemeente Den Haag Uw kind neemt deel aan schoolzwemmen ZWEMMEN IS GEZOND Uw kind neemt deel aan schoolzwemmen. Zwemmen is gezond en leuk. Wanneer uw kind goed kan zwemmen, vergroot dat zijn/haar

Nadere informatie

Age Stinissen September 2017

Age Stinissen September 2017 Age Stinissen September 2017 Inhoud Inhoud 2 Samenvatting 3 1. Inleiding 4 1.1 Aanleiding en doel van het onderzoek 4 2 De respons 6 3 De resultaten 8 3.1 Algemeen 8 3.2 Jongens en meisjes. 9 3.3 De Stadsdelen

Nadere informatie

Suomi activiteiten. schooljaar 2014-2015. Sport Wanneer? Hoe laat? Waar? SportXtra

Suomi activiteiten. schooljaar 2014-2015. Sport Wanneer? Hoe laat? Waar? SportXtra Suomi activiteiten schooljaar 2014-2015 Zoals de laatste schooljaren bij jullie bekend is, worden er ook dit schooljaar weer naschoolse sportactiviteiten georganiseerd vanuit de schoolsportvereniging Suomi.

Nadere informatie

Aan alle (pleeg)ouders/verzorgers van een kind dat zwemles heeft bij MNC Dordrecht.

Aan alle (pleeg)ouders/verzorgers van een kind dat zwemles heeft bij MNC Dordrecht. Aan alle (pleeg)ouders/verzorgers van een kind dat zwemles heeft bij MNC Dordrecht. Inleiding Wat fijn dat u voor de zwemles voor MNC Dordrecht hebt gekozen. Wij zijn een zwemclub met jarenlange ervaring,

Nadere informatie

Zwemlesaanbod 2015 cijfers en ervaringen van zwemlesaanbieders. Harold van der Werff Vera van Es

Zwemlesaanbod 2015 cijfers en ervaringen van zwemlesaanbieders. Harold van der Werff Vera van Es Zwemlesaanbod 2015 cijfers en ervaringen van zwemlesaanbieders Harold van der Werff Vera van Es 2 Zwemlesaanbod 2015 cijfers en ervaringen van zwemlesaanbieders Mulier Instituut Mulier Instituut Utrecht,

Nadere informatie

BEKNOPTE BESCHRIJVING VAN SWIM2PLAY

BEKNOPTE BESCHRIJVING VAN SWIM2PLAY BEKNOPTE BESCHRIJVING VAN SWIM2PLAY Inleiding 15 Doelstelling Swim2play 16 Organisatie Swim2Play 17 www.swim2play.nl Beknopte beschrijving Swim2Play 1 Inleiding Nederland is een waterrijk land en nauw

Nadere informatie

Lesplan elementair Zwemmen / Zwem ABC

Lesplan elementair Zwemmen / Zwem ABC Lesplan elementair Zwemmen / Zwem ABC Commissie: AB Kenmerk: Lesplan elementair zwemmen / zwem abc Datum: 2018-02-14 ReddingsBrigade Boxtel is een vrijwilligers organisatie. Naast het opleiden voor zwemmend

Nadere informatie

Zwemvereniging Zoetermeer (ZVZ) Commissie Elementair Zwemmen (CEZ) Jaarverslag 2005

Zwemvereniging Zoetermeer (ZVZ) Commissie Elementair Zwemmen (CEZ) Jaarverslag 2005 Zwemvereniging Zoetermeer (ZVZ) Commissie Elementair Zwemmen (CEZ) Jaarverslag 2005 De CEZ ziet er eind 2005 als volgt uit: Sylvia Trijsburg - Verwoerd Voorzitter + leiding zaterdagochtend Jan Boelhouwer

Nadere informatie

Zwemles Informatie Diploma A

Zwemles Informatie Diploma A Uw kind gaat starten met de zwemlessen voor diploma A. In dit boekje treft Au uitleg en regels omtrent de zwemlessen. Wij raden u aan dit boekje te bewaren of uit te printen omdat het veel informatie bevat

Nadere informatie

Zwemschool Instituut voor Sportstudies

Zwemschool Instituut voor Sportstudies Zwemschool Instituut voor Sportstudies Inhoudsopgave Woord vooraf 3 1. Kinderen opleiden voor het Zwem-ABC 4 2. Het voortraject/ spettertraject 5 3. Aanleren van de zwemslagen 6 4. Perfectioneren van zwemslagen,

Nadere informatie

Ikleer zwemmen! informatie ABC zwemmen

Ikleer zwemmen! informatie ABC zwemmen Ikleer zwemmen! informatie ABC zwemmen ZUIDERPOORTBAD 2018-201 Welkom bij het ZuiderpoortBad Uw kind gaat leren zwemmen bij het zuiderpoortbad. Dat is een belangrijk moment voor uw kind en natuurlijk ook

Nadere informatie

www.duikerdel.nl Wegwijs in Diplomaland Oostelijke Randweg 15 1723 LH Noord-Scharwoude 0226-31 21 66

www.duikerdel.nl Wegwijs in Diplomaland Oostelijke Randweg 15 1723 LH Noord-Scharwoude 0226-31 21 66 www.duikerdel.nl Wegwijs in Diplomaland Oostelijke Randweg 15 1723 LH Noord-Scharwoude 0226-31 21 66 Voorwoord Het team van Duikerdel heet u van harte welkom in onze accommodatie. De komende tijd bent

Nadere informatie

Verbetering Zwemvaardigheid

Verbetering Zwemvaardigheid Verbetering Zwemvaardigheid In de stimuleringsregeling zwemvaardigheid (2002-2005) zijn inzichten verkregen in de effecten van maatregelen om de zwemvaardigheid van kinderen te verbeteren. Aan de hand

Nadere informatie

Wegwijs in diplomaland

Wegwijs in diplomaland Wegwijs in diplomaland Voorwoord Het team van Duikerdel heet u van harte welkom. De komende tijd bent u onze gast, samen met uw kind(eren) in één van de warmste baden in de omgeving. Graag willen wij u

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR OUDERS. De actieve start van een leven lang zwemmen

INFORMATIE VOOR OUDERS. De actieve start van een leven lang zwemmen De actieve start van een leven lang zwemmen 1 Veilig zwemmen is belangrijk voor kinderen. Daar is iedereen het over eens. Toch leven er vaak veel vragen bij ouders over de manier waarop kinderen leren

Nadere informatie

ABC-zwemlessen. Dé basis voor een leven lang zwemplezier!

ABC-zwemlessen. Dé basis voor een leven lang zwemplezier! ABC-zwemlessen Dé basis voor een leven lang zwemplezier! ABC-zwemlessen In zwembad Hoornse Vaart kun je je A-, B- en C-zwemdiploma halen. Naast kwaliteit staat plezier voor het kind hierbij voorop. Tijdens

Nadere informatie

WELKOM IN DE WATERWERELD

WELKOM IN DE WATERWERELD WELKOM IN DE WATERWERELD ZWEMMEN RECREATIEF ZWEMMEN Zwemmen voor jong & oud! 12.00-13.00 uur* 14.00-15.30 uur (speciaal tarief) 12.00-13.00 uur* Zondag 14.00-16.00 uur Er is voldoende speel- en drijfmateriaal

Nadere informatie

Wegwijs in diplomaland

Wegwijs in diplomaland Wegwijs in diplomaland Voorwoord Het team van Duikerdel heet u van harte welkom. De komende tijd bent u onze gast, samen met uw kind(eren) in één van de warmste baden in de omgeving. Graag willen wij u

Nadere informatie

Nieuwsbrief 30 september 2016

Nieuwsbrief 30 september 2016 Nieuwsbrief 30 september 2016 In dit nummer 1 Kijk lessen 2016 2017 2 Lesmethode 3 Vakantie lessen Tolbrug 4 Vakantie lessen Heeswijk 5 Versneld traject 6 Vakantie turbo 7 Evenementen & vrije dagen seizoen

Nadere informatie

Zwemles Informatie Diploma A

Zwemles Informatie Diploma A Zwemles Informatie Diploma A Uw kind gaat starten met de zwemlessen voor diploma A. In dit boekje treft u uitleg en regels omtrent de zwemlessen. Wij raden u aan dit boekje te bewaren of uit te printen

Nadere informatie

College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Midden-Groningen Postbus AB Hoogezand. Midden-Groningen,

College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Midden-Groningen Postbus AB Hoogezand. Midden-Groningen, College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Midden-Groningen Postbus 75 9600 AB Hoogezand Midden-Groningen, 17-05-2018 Betreft: vragen op basis van artikel 33 van het RvO Geacht college, Regelmatig

Nadere informatie

ABC-zwemlessen. Dé basis voor een leven lang zwemplezier!

ABC-zwemlessen. Dé basis voor een leven lang zwemplezier! ABC-zwemlessen Dé basis voor een leven lang zwemplezier! ABC-zwemlessen In zwembad Hoornse Vaart kun je je A-, B- en C-zwemdiploma halen. Naast kwaliteit staat plezier voor het kind hierbij voorop. Tijdens

Nadere informatie

Geen diploma Diploma A Diploma A & B Diploma A, B & C (en meer) Gemeente Heusden 4% 24% 46% 26% Landelijk gemiddelde 8% 17% 44% 31%

Geen diploma Diploma A Diploma A & B Diploma A, B & C (en meer) Gemeente Heusden 4% 24% 46% 26% Landelijk gemiddelde 8% 17% 44% 31% Zaaknummer: 00391553 Onderwerp: projecten zwemvaardigheid Collegevoorstel Inleiding Een aantal verdrinkingsgevallen in de zomer van 2013 leidden tot vragen van raadslid mevrouw H. van den Dungen over de

Nadere informatie

Zwemles informatie. Januari 2019

Zwemles informatie. Januari 2019 Zwemles informatie Januari 2019 Beste ouder/verzorger, Zwembad de Wellen Schenkeltje 7b s-gravendeel 3295 KK s-gravendeel tel.: (078) 673 30 64 info@zwembaddewellen.nl www.zwembaddewellen.nl Hartelijk

Nadere informatie

SCHOOLZWEMPROTOCOL In algemene zin is: Concreet betekent dit: De groepsleerkracht is verantwoordelijk voor: Afspraken voor toezicht en begeleiding:

SCHOOLZWEMPROTOCOL In algemene zin is: Concreet betekent dit: De groepsleerkracht is verantwoordelijk voor: Afspraken voor toezicht en begeleiding: SCHOOLZWEMPROTOCOL Binnen de diverse activiteiten van Sportbedrijf Drachten neemt het schoolzwemmen een belangrijke plaats in. In het schooljaar 2015-2016 nemen wekelijks ongeveer 1550 leerlingen deel

Nadere informatie

Inleiding. Mocht u na het lezen van deze brochure nog vragen hebben dan kunt u terecht bij een van onze medewerkers.

Inleiding. Mocht u na het lezen van deze brochure nog vragen hebben dan kunt u terecht bij een van onze medewerkers. Inleiding Bij zwembad "Het Anker", leert uw kind volgens het Zwem ABC zwemmen. De leerweg voldoet aan de landelijk gestelde exameneisen die zijn vastgelegd in de BREZ 2.0 Het Zwem-ABC is in de loop der

Nadere informatie

Oplegvel Informatienota

Oplegvel Informatienota Onderwerp Nieuwe aanpak schoolzwemmen Oplegvel Informatienota Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Mirjam Boxhoorn Telefoon 0235115090 E-mail: mboxhoorn@haarlem.nl STZ/JOS Reg.nr. 2012/173158 Te kopiëren:

Nadere informatie

zwemlessen voor alle leeftijden tijden & tarieven seizoen 2019 geldig in de periode van 19 augustus t/m 31 december 2019

zwemlessen voor alle leeftijden tijden & tarieven seizoen 2019 geldig in de periode van 19 augustus t/m 31 december 2019 zwemlessen voor alle leeftijden tijden & tarieven seizoen 2019 geldig in de periode van 19 augustus t/m 31 december 2019 versie augustus 2019 onder voorbehoud van typefouten en wijzigingen in het programma.

Nadere informatie

Schoolzwemmen in Rotterdam Visie vanuit het onderwijs. Zoë van Ginneken. Harold van der Werff

Schoolzwemmen in Rotterdam Visie vanuit het onderwijs. Zoë van Ginneken. Harold van der Werff Schoolzwemmen in Rotterdam Visie vanuit het onderwijs Zoë van Ginneken Harold van der Werff 2 Schoolzwemmen in Rotterdam visie vanuit het onderwijs Mulier Instituut Mulier Instituut Utrecht, september

Nadere informatie

Lesplan Zwemmend Redden: junior redder, zwemmend redder, lifesaver.

Lesplan Zwemmend Redden: junior redder, zwemmend redder, lifesaver. Lesplan Zwemmend Redden: junior redder, zwemmend redder, lifesaver. Commissie: AB Kenmerk: Lesplan zwemmend redden Datum: 2018-07-11 ReddingsBrigade Boxtel is een vrijwilligers organisatie. Naast het opleiden

Nadere informatie

Zwemlessen. Aqua Mini. Aqua Club. Zwem-ABC

Zwemlessen. Aqua Mini. Aqua Club. Zwem-ABC Zwemlessen Aqua Mini Zwem-ABC Aqua Club Algemeen Bij Aquadrome, Het Slagman en De Brug bieden wij lessen aan voor het Zwem-ABC in diverse varianten. Daarnaast organiseren we Aqua Club voor kinderen die

Nadere informatie

Informatieboekje Diplomazwemmen

Informatieboekje Diplomazwemmen VOORWOORD Informatieboekje Diplomazwemmen U heeft een informatieboekje van de Zwem en Polo Club Hoofddorp in handen. Dit informatieboekje is bedoeld voor alle ouders/verzorgers van kinderen die zwemmen

Nadere informatie

quasports Zwemles Plezierig leren zwemmen. Doelgericht en met persoonlijke aandacht.

quasports Zwemles Plezierig leren zwemmen. Doelgericht en met persoonlijke aandacht. quasports Zwemles Plezierig leren zwemmen. Doelgericht en met persoonlijke aandacht. quasports Zwemles Efficiënt en effectief zwemonderwijs in een veilige omgeving, waarin uw kind zich prettig voelt en

Nadere informatie

Uw raad wordt geadviseerd in te stemmen met het voorstel van de schooldirecteuren.

Uw raad wordt geadviseerd in te stemmen met het voorstel van de schooldirecteuren. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 29 mei 2012 Agenda nr: 12 Onderwerp: Schoolzwemmen Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Scholen hebben zelf aangegeven dat het schoolzwemmen

Nadere informatie

ZWEM LESSEN. Zwem-ABC Aqua Club Aqua Mini

ZWEM LESSEN. Zwem-ABC Aqua Club Aqua Mini ZWEM LESSEN Zwem-ABC Aqua Club Aqua Mini Bij Aquadrome, Het Slagman en De Brug bieden wij lessen aan voor het Zwem-ABC in diverse varianten. Daarnaast organiseren we Aqua Club voor kinderen die in het

Nadere informatie

zwemlessen voor alle leeftijden tijden & tarieven seizoen 2019 geldig in de periode van 7 januari t/m 5 juli 2019

zwemlessen voor alle leeftijden tijden & tarieven seizoen 2019 geldig in de periode van 7 januari t/m 5 juli 2019 zwemlessen voor alle leeftijden tijden & tarieven seizoen 2019 geldig in de periode van 7 januari t/m 5 juli 2019 versie maart 2019 onder voorbehoud van typefouten en wijzigingen in het programma. Raadpleeg

Nadere informatie

Jaarverslag Commissie Elementair Zwemmen

Jaarverslag Commissie Elementair Zwemmen Jaarverslag Commissie Elementair Zwemmen (CEZ) 2015 Samenstelling Commissie In de Commissie hadden per 31 december 2015 de volgende personen zitting: Carl van Dijk Jan van Oosten Paul Nijdam Lisette Bronsveld

Nadere informatie

Zwemschool. Instituut voor Sportstudies

Zwemschool. Instituut voor Sportstudies Zwemschool Instituut voor Sportstudies Inhoudsopgave Woord vooraf 3 1. Kinderen opleiden voor het Zwem-ABC 4 2. Het voortraject 5 3. Aanleren van de zwemslagen 6 4. Perfectioneren zwemslagen, aanleren

Nadere informatie

Voorbeeldtekst SuperSpetters website

Voorbeeldtekst SuperSpetters website Voorbeeldtekst SuperSpetters website Januari 2018 Totaalvoorbeeld van een SuperSpetters-pagina Leren zwemmen is in ons waterrijke land van levensbelang. Wij wonen niet alleen in de buurt van water, maar

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juli 2015

Nieuwsbrief Juli 2015 Afscheid nemen is met zachte vingers, wat voorbij is, dicht doen en verpakken in de goede gedachten der herinnering. Nieuwsbrief Juli 2015 Inhoud Nieuwsbrief: Groep 8. Personeel. Schoolagenda. Engels.

Nadere informatie

Competentie-opdrachten

Competentie-opdrachten Competentie-opdrachten Deel 3 B: Lesgever Zwem-ABC van de beroepsopleiding Allround zwembadmedewerker (Aqua & Leisure Host) Opdracht 1: Lesopbouw. Observeer een willekeurige les voor het Zwem-abc en maak

Nadere informatie

Schoolzwemmen. Efficiënter en effectiever. Versie 16 juni 2010

Schoolzwemmen. Efficiënter en effectiever. Versie 16 juni 2010 Schoolzwemmen Efficiënter en effectiever Versie 16 juni 2010 1 Inhoudsopgave Inleiding en leeswijzer... 3 1. Huidige situatie en evaluatie... 4 1.1 Evaluatie derde zweminstructeur... 4 1.2 Conclusie derde

Nadere informatie

Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport

Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport Lotte Wiekamp, Kim Overbeek: combinatiefunctionaris sport en Saskia Smeenk: directeur Leerdam: juli 2018 1 1 Inleiding Via deze weg dient SamenDoen

Nadere informatie

Leren zwemmen bij de Tilburgse Zwemschool

Leren zwemmen bij de Tilburgse Zwemschool Leren zwemmen bij de Tilburgse Zwemschool Uw kind gaat leren zwemmen. In ons waterrijke land is het ontzettend belangrijk om al op jonge leeftijd te kunnen zwemmen. Ook in Tilburg en omgeving is veel water

Nadere informatie

M IJN W E R K STU K O V E R K A R A TE. G em aakt door Rob van den E yssel 11-2008 G roep 6 Johanna huiskam pschool E erbeek

M IJN W E R K STU K O V E R K A R A TE. G em aakt door Rob van den E yssel 11-2008 G roep 6 Johanna huiskam pschool E erbeek M IJN W E R K STU K O V E R K A R A TE G em aakt door Rob van den E yssel 26-11 11-2008 G roep 6 Johanna huiskam pschool E erbeek Bronverm elding Ik heb de inform atie van dit w erkstuk uit m ijn hoofd

Nadere informatie

Nieuwsbrief Schoolzwemmen

Nieuwsbrief Schoolzwemmen Nieuwsbrief Schoolzwemmen 2016-2017 23 september 2016 Beste ouders, Teneinde u correct te informeren treft u hierbij de benodigde informatie aan, welke ertoe moet bijdragen u een heldere kijk op de zwemlessen

Nadere informatie

Informatiebrochure Zwemlessen Bollenbad

Informatiebrochure Zwemlessen Bollenbad Informatiebrochure Zwemlessen Bollenbad Contactgegevens: Bollenbad Nieuwe Zeeweg 65 2201 TM Noordwijk Tel: 071-3613333 www.bollenbad.nl Mail: bollenbad@sportfondsen.nl Mail zwemzaken: w.vandervlugt@sportfondsen.nl

Nadere informatie

FAQ vernieuwingen Nationale Zwemdiploma s

FAQ vernieuwingen Nationale Zwemdiploma s FAQ vernieuwingen Nationale Zwemdiploma s Versie 22 december 2017 Examenregeling Nationale Zwemdiploma's Wat is de Examenregeling Nationale Zwemdiploma's? De Examenregeling Nationale Zwemdiploma's is de

Nadere informatie

Vergelijkingsoverzicht tarieven accommodaties 2018 vs Uitgangspunten:

Vergelijkingsoverzicht tarieven accommodaties 2018 vs Uitgangspunten: Vergelijkingsoverzicht tarieven accommodaties 2018 vs 2019 Uitgangspunten: Alle huurders (verenigingen, stichtingen en overige) behouden voor de accommodaties Objectieve vergelijking c.q. harmonisatie

Nadere informatie

Informatiegids Leszwemmen

Informatiegids Leszwemmen Informatiegids Leszwemmen ief s u l Inc g uitle olg v g lin leer em e t s sy Beste ouder(s)/verzorger(s), Leren zwemmen is één van de activiteiten waar je kind mee te maken krijgt in zijn leven. Het is

Nadere informatie

Ontdek meer over de zwemles van Sportbedrijf Oosterhout

Ontdek meer over de zwemles van Sportbedrijf Oosterhout Ontdek meer over de zwemles van Sportbedrijf Oosterhout Welkom bij recreatieoord de Warande. Leren zwemmen is niet alleen leuk, maar ook afwisselend, spannend en veilig. In dit zwemlesinformatieboekje

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR VERENIGINGEN. Leren zwemmen doe je bij de zwemvereniging

INFORMATIE VOOR VERENIGINGEN. Leren zwemmen doe je bij de zwemvereniging Leren zwemmen doe je bij de zwemvereniging 1 Leren zwemmen is in ons waterrijke land voor iedereen belangrijk. Daarom volgt bijna elk kind zwemles. Een mooie gelegenheid voor uw zwemvereniging om kinderen

Nadere informatie

Het hoofd boven water houden

Het hoofd boven water houden Het hoofd boven water houden De stimuleringsregeling zwemvaardigheid 2002 2005 geëvalueerd Conclusies en aanbevelingen van de Stuurgroep Zwemvaardigheid (1) en Beknopte samenvatting van het eindrapport

Nadere informatie

Gemeentebestuur Spuibouievard GR DORDRECHT

Gemeentebestuur Spuibouievard GR DORDRECHT IORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuibouievard 300 3311 GR DORDRECHT Datum 29 mei 2012 Begrotingsprogramma Onderwijs Betreft Schoolzwemmen nieuw beleid Samenvatting Circa 880 kinderen hebben

Nadere informatie

1. 'Schoolzwemmen moet weer worden ingevoerd (op de basisschool)

1. 'Schoolzwemmen moet weer worden ingevoerd (op de basisschool) Schoolzwemmen In Venray wordt bekeken of een vorm van het schoolzwemmen opnieuw kan worden ingevoerd. Aanleiding zijn de recente incidenten met vluchtelingen in zwembaden in Rhenen en Venlo. In welke mate

Nadere informatie

Monitor Samenwerkingsverband PO 2707 Amsterdam Diemen augustus 2015 augustus Vergelijking van de regio s

Monitor Samenwerkingsverband PO 2707 Amsterdam Diemen augustus 2015 augustus Vergelijking van de regio s Samenwerkingsverband PO 2707 Amsterdam Diemen augustus 2015 augustus 2016 Vergelijking van de regio s Inleiding In opdracht van de schoolbesturen wordt door het een aantal belangrijke kwantitatieve gegevens

Nadere informatie

Welkom bij: Werkwijze. Workshop Snelcursus. Bert Smolders Hans Brugmans. Beantwoorden vragen (duur:: 10 min.)

Welkom bij: Werkwijze. Workshop Snelcursus. Bert Smolders Hans Brugmans. Beantwoorden vragen (duur:: 10 min.) Welkom bij: Workshop Snelcursus Bert Smolders Hans Brugmans Werkwijze Uitleg en discussie begrip snelcursus en factoren die een rol spelen (duur:: 20 min.) Discussie in groepen van 4/5 personen,, centrale

Nadere informatie

Informatieboek zwemlessen bij de ZPCH. Commissie Diplomazwemmen ZPCH

Informatieboek zwemlessen bij de ZPCH. Commissie Diplomazwemmen ZPCH 2017 Informatieboek zwemlessen bij de ZPCH Commissie Diplomazwemmen ZPCH 1. Leren zwemmen met de superspettersmethode en het behalen van het KNZB-Zwemdiploma. 2. Verder zwemmen met vaardigheid of binnen

Nadere informatie

ZWEMLESSEN VOOR ALLE LEEFTIJDEN TIJDEN & TARIEVEN. seizoen 2018 geldig in de periode van 20 aug. t/m 31 dec. 2018

ZWEMLESSEN VOOR ALLE LEEFTIJDEN TIJDEN & TARIEVEN. seizoen 2018 geldig in de periode van 20 aug. t/m 31 dec. 2018 ZWEMLESSEN VOOR ALLE LEEFTIJDEN TIJDEN & TARIEVEN seizoen 2018 geldig in de periode van 20 aug. t/m 31 dec. 2018 versie augustus 2018 onder voorbehoud van typefouten en wijzigingen in het programma. Raadpleeg

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE SPREEK BEURT SPREEK BEURT IN GROEP 6 SPREEK BEURT IN GROEP 8.

INHOUDSOPGAVE SPREEK BEURT SPREEK BEURT IN GROEP 6 SPREEK BEURT IN GROEP 8. %DVLVVFKRRO+HW3DOHW +HWKRXGHQYDQ HHQVSUHHNEHXUW INHOUDSOPGAVE SPREEK BEURT SPREEK BEURT IN GROEP 5 SPREEK BEURT IN GROEP 6 SPREEK BEURT IN GROEP 7. SPREEK BEURT IN GROEP 8. HOE BEREID IK MIJ N SPREEK BEURT

Nadere informatie

Alle informatie van A tot C.

Alle informatie van A tot C. Alle informatie van A tot C. Het enige officiële ABC-zwemdiploma Bij Delta Sportcentrum zwemmen kinderen voor het Zwem-ABC. Dit is het enige officiële ABC-zwemdiploma van de Nationale Raad Zwemveiligheid.

Nadere informatie

Certificeerbare eenheid 2 en 3

Certificeerbare eenheid 2 en 3 Certificeerbare eenheid 2 en 3 Certificeerbare eenheid 2 is de Begeleider recreatieve zwemactiviteiten (Activity & leisure host) en certificeerbare eenheid 3 is de Lesgever Zwem-ABC (Water safety instructor).

Nadere informatie

INFORMATIE ZWEMLES OPLEIDING ABC

INFORMATIE ZWEMLES OPLEIDING ABC Inschrijfdatum Bonnummer Startdatum INFORMATIE ZWEMLES OPLEIDING ABC ALGEMEEN De zwemcursus voor de opleiding voor het ABC diploma is een logische opleidingsweg tot en met het diploma C. Sinds de invoering

Nadere informatie

A l g e m e n e v o o r w a a r d e n

A l g e m e n e v o o r w a a r d e n A l g e m e n e v o o r w a a r d e n Hartelijk welkom bij De Hoekse Dolfijn. U heeft gekozen voor een bedrijf dat streeft naar een hoge kwaliteit. Duidelijkheid is ook een vorm van kwaliteit. Daarom hebben

Nadere informatie

INFORMATIE Zwem-ABC. Duckie Duikel gaat naar zwemles jan In het Polderbad kunt u terecht voor:

INFORMATIE Zwem-ABC. Duckie Duikel gaat naar zwemles jan In het Polderbad kunt u terecht voor: INFORMATIE Zwem-ABC In het Polderbad kunt u terecht voor: Zonnebank Aquasporten Recreatief zwemmen Banen zwemmen Zwemlessen Peutersurvival Polderbad Parkzoomhal Iersestraat 15 Postbus 111 2912 TH NIEUWERKERK

Nadere informatie

KIDS AKTIEF AQUA Zwemkampen

KIDS AKTIEF AQUA Zwemkampen KIDS AKTIEF AQUA Zwemkampen Algemene informatie Kids Aktief Aqua, de gecertificeerde zwemschool van Kids Aktief, organiseert elke vakantie een 5-daags turbozwemkamp. We zwemmen in kleine groepjes in het

Nadere informatie

INFORMATIEDOCUMENT KIDS AKTIEF AQUA Dé zwemschool waar je op een kwalitatief en gedegen wijze je zwemdiploma(s) kan halen!

INFORMATIEDOCUMENT KIDS AKTIEF AQUA Dé zwemschool waar je op een kwalitatief en gedegen wijze je zwemdiploma(s) kan halen! INFORMATIEDOCUMENT KIDS AKTIEF AQUA 2017-2018 Dé zwemschool waar je op een kwalitatief en gedegen wijze je zwemdiploma(s) kan halen! D A T U M : 7-8-2017 INHOUDSOPGAVE Blz. Inhoudsopgave 2 Kids Aktief

Nadere informatie

ZWEMLESSEN. in het Geusseltbad

ZWEMLESSEN. in het Geusseltbad ZWEMLESSEN in het Geusseltbad ZWEMLESSEN IN HET GEUSSELTBAD Zwemles moet actief, leerzaam, maar vooral plezierig zijn voor kinderen. Om deze ingrediënten van de zwemles te garanderen hanteert het Geusseltbad

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN. Onderwerp: Regeling tarieven sport en diversen 2015. Het college van burgemeester en wethouders,

GEMEENTE HOOGEVEEN. Onderwerp: Regeling tarieven sport en diversen 2015. Het college van burgemeester en wethouders, GEMEENTE HOOGEVEEN Onderwerp: Regeling tarieven sport en diversen 205 Het college van burgemeester en wethouders, Vast te stellen de: B e s l u i t: Regeling van de tarieven voor verleende diensten en/of

Nadere informatie

Ouders over zwemveiligheid en zwemles

Ouders over zwemveiligheid en zwemles Ouders over zwemveiligheid en zwemles Vanuit het project NL Zwemveilig wordt onderzoek gedaan naar de ervaringen van ouders wat betreft zwemlessen en hoe ze denken over zwemveiligheid. Uit een online peiling

Nadere informatie

Handboek Website SuperSpetters

Handboek Website SuperSpetters Handboek Website Januari 2018 Beste -aanbieders, Wanneer je aanbiedt en dit ook actief wil promoten is het belangrijk dat er op je website voldoende informatie te vinden is over. Om jullie te ondersteunen

Nadere informatie

Informatieboekje. Zwem-ABC. Zwembad De Zijl Vijf Meibad

Informatieboekje. Zwem-ABC. Zwembad De Zijl Vijf Meibad Informatieboekje Zwem-ABC Zwembad De Zijl Vijf Meibad www.leidswater.nl Beste ouder/verzorger, Welkom! Wij zijn blij dat jullie hebben gekozen voor een van de zwembaden van Leids water. In dit boekje vind

Nadere informatie

gemiddeld per 8 leerlingen 1 instructeur ingezet. De verhouding leerlingeninstructeur

gemiddeld per 8 leerlingen 1 instructeur ingezet. De verhouding leerlingeninstructeur SCHOOLZWEMPROTOCOL Binnen de diverse activiteiten van Sportbedrijf Drachten neemt het schoolzwemmen een belangrijke plaats in. In het schooljaar 2017-2018 en 2018-2019 nemen wekelijks ongeveer 1400 leerlingen

Nadere informatie

Gemeente Barneveld. Notitie leszwemmen

Gemeente Barneveld. Notitie leszwemmen Gemeente Barneveld Notitie leszwemmen 1 Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 2 2. Leszwemmen in de gemeente Barneveld 2 3. Methode Zwem ABC Nationale Raad Zwemdiploma s 3 4. Huidige stand van zaken wachtlijsten

Nadere informatie

STICHTING ONEBIGSMILE.NL

STICHTING ONEBIGSMILE.NL STICHTING ONEBIGSMILE.NL JAARVERSLAG 2017 1 Stichting Onebigsmile.nl Jaarverslag 2017 Algemeen De Stichting Onebigsmile.nl is opgericht op 29 augustus 2013 en is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel

Nadere informatie

HET MARNIX 1a beschrijving accommodatie 1b organisatorische aandachtspunten

HET MARNIX 1a beschrijving accommodatie 1b organisatorische aandachtspunten HET MARNIX 1a beschrijving accommodatie Het Marnix bestaat uit een wedstrijdbad van 25 meter en een instructie van 2o meter lang, met beide een beweegbare bodem. Het wedstrijdbad en het instructiebad worden

Nadere informatie

Sport- en recreatiebad Dol-fijn Sportlaan 8 3141 XN Maassluis Tel: (010) 591 28 76 zwembad@dol-fijn.nl www.dol-fijn.nl

Sport- en recreatiebad Dol-fijn Sportlaan 8 3141 XN Maassluis Tel: (010) 591 28 76 zwembad@dol-fijn.nl www.dol-fijn.nl Sport- en recreatiebad Dol-fijn Sportlaan 8 3141 XN Maassluis Tel: (010) 591 28 76 zwembad@dol-fijn.nl www.dol-fijn.nl Wij zijn te bereiken met bus 126. Eigen vervoer: via A20, afslag 7. Copyright Sportfondsen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Particuliere lessen

Nieuwsbrief Particuliere lessen Nieuwsbrief Particuliere lessen Beste ouders, Teneinde u correct te informeren treft u hierbij de benodigde informatie aan, welke ertoe moet bijdragen u een heldere kijk op de kinderlessen in Otterveurdt

Nadere informatie

SchoolZwem-ABC in Schijndel uitgewerkt Versie 20 februari 2008

SchoolZwem-ABC in Schijndel uitgewerkt Versie 20 februari 2008 SchoolZwem-ABC in Schijndel uitgewerkt Versie 20 februari 2008 Dwz reeds besproken in werkgroep, argumenten en/of materiaal voorhanden Dwz nog bespreken of materiaal opzoeken Kwaliteit van het zwemonderwijs

Nadere informatie

INFORMATIE DOCUMENT KIDS AKTIEF AQUA

INFORMATIE DOCUMENT KIDS AKTIEF AQUA INFORMATIE DOCUMENT KIDS AKTIEF AQUA 2016-2017 D A T U M : 26-8-2016 Inhoudsopgave Blz. Inhoudsopgave 2 Visie 3 Kids Aktief Aqua 4 Visie Kids Aktief Aqua 5 Zwemtraject 6 Zwemtijden 8 Prijzen 9 Zwemdiploma

Nadere informatie

Doelstellingen van Zwem-ABC (basiselementen)

Doelstellingen van Zwem-ABC (basiselementen) Doelstellingen van Zwem-ABC (basiselementen) Het eerste doel van zwemlessen is zwemveiligheid. Zwemonderwijs is bedoeld om de kans op verdrinking te minimaliseren. Maar het zwemonderwijs doet meer. Het

Nadere informatie

Leren zwemmen met JIP! Inleiding. 1. Het kind staat centraal. Water, het leukste speelgoed dat er is!

Leren zwemmen met JIP! Inleiding. 1. Het kind staat centraal. Water, het leukste speelgoed dat er is! Leren zwemmen met JIP! Inleiding Levenslang zwemplezier, zwemveiligheid en toerusting Leren zwemmen is binnen de zwembaden De Steur en Sonnenberch gericht op het bereiken van zwemveiligheid en toerusting.

Nadere informatie

basisschoolleerlingen

basisschoolleerlingen Zwemvaardigheid van basisschoolleerlingen in de gemeente Groningen Onderzoek en Statistiek Groningen heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling voor en uitvoering van beleidsgericht onderzoek, het

Nadere informatie

Alles over zwemles in Sportcentrum De Koploper

Alles over zwemles in Sportcentrum De Koploper Van eerste zwemles tot afzwemmen voor het Zwem-ABC Alles over zwemles in Sportcentrum De Koploper Sportbedrijf Lelystad Badweg 21 0320 285 385 klantenservice@sportbedrijf.nl www.sportbedrijf.nl SportinLelystad

Nadere informatie

Statutair doel Deltasteur

Statutair doel Deltasteur Statutair doel Deltasteur De vereniging stelt zich ten doel de beoefening van de zwemsport, in de ruimste zin, te bevorderen en meer algemeen te maken. De verschillende recreatieve afdelingen Sterrenplan

Nadere informatie

Informatiebrief 2018 Aquajogging Aquarobic

Informatiebrief 2018 Aquajogging Aquarobic Informatiebrief 2018 Aquajogging Aquarobic Geachte gast, Teneinde u correct te informeren treft u hierbij de benodigde informatie aan, welke er dient bij te dragen u een heldere kijk op de Aqua-lessen

Nadere informatie

Zwemlesplan Burgemeester Kruijffbad Steenderen Burgemeester Kruijffbad, SCE Steenderen

Zwemlesplan Burgemeester Kruijffbad Steenderen Burgemeester Kruijffbad, SCE Steenderen Steenderen 19-2-2018, Inhoudsopgave INLEIDING... 3 Waarom een zwemlesplan... 3 Wat houdt dit zwemlesplan voor ons in... 3 ALGEMEEN... 3 Teamvisie van SCE... 3 Kindvisie van SCE... 3 ZWEMLESVORMEN... 4

Nadere informatie

Beleving van schoolzwemmen in Rotterdam. Schoolzwemmen door de ogen van leerlingen in het primair onderwijs

Beleving van schoolzwemmen in Rotterdam. Schoolzwemmen door de ogen van leerlingen in het primair onderwijs Beleving van schoolzwemmen in Rotterdam Schoolzwemmen door de ogen van leerlingen in het primair onderwijs Harold van der Werff m.m.v. Sabine Schootemeijer 2 Beleving van schoolzwemmen in Rotterdam Mulier

Nadere informatie

Zwemvereniging De Columbiaan Voorhout

Zwemvereniging De Columbiaan Voorhout Zwemvereniging De Columbiaan Voorhout www.columbiaan.nl A-, B- en C- diploma s Zwemvaardigheidsdiploma s Wedstrijdzwemmen Volwassenenzwemmen INFORMATIEBOEKJE Geachte lezer, Van harte welkom bij de Zwemvereniging

Nadere informatie

Speech Mervyn Stegers, kick-off Week van het Zwemonderwijs mei 2009

Speech Mervyn Stegers, kick-off Week van het Zwemonderwijs mei 2009 Speech Mervyn Stegers, kick-off Week van het Zwemonderwijs 2009 11 mei 2009 Toelichting Deze speech is uitgesproken door Mervyn Stegers, voorzitter van het Nationaal Platform Zwembaden NRZ, tijdens de

Nadere informatie

Alles over zwemles in Sportcentrum De Koploper

Alles over zwemles in Sportcentrum De Koploper Van eerste zwemles tot afzwemmen voor het Zwem-ABC Alles over zwemles in Sportcentrum De Koploper Sportbedrijf Lelystad Badweg 21 0320 285 385 klantenservice@sportbedrijf.nl www.sportbedrijf.nl SportinLelystad

Nadere informatie

Protocol Schoolzwemmen

Protocol Schoolzwemmen Marsstraat 2, 1716 WH Opmeer Postbus 53, 1715 ZH Spanbroek Tel: 0226 352552 directie.ruimteschip@skowestfriesland.nl R.K. Basisschool t Ruimteschip www.bsruimteschip.nl Protocol Schoolzwemmen Veiligheid

Nadere informatie

TARIEVENTABEL behorende bij de Regeling tarieven sport en diversen 2017

TARIEVENTABEL behorende bij de Regeling tarieven sport en diversen 2017 TARIEVENTABEL behorende bij de Regeling tarieven sport en diversen 2017 Indeling tarieventabel: Begripsomschrijvingen Hoofdstuk 1: Sport A. Tarieven zwembad B. Tarieven sportaccommodaties Hoofdstuk 2 Diverse

Nadere informatie

Versie: 1.1 Februari 2015

Versie: 1.1 Februari 2015 Versie: 1.1 Februari 2015 Betalen van de zwemles U koopt een lespas waar 4 lessen op komen te staan. Als deze aanééngesloten 4 lessen voorbij zijn verlengt u de pas weer met 4 lessen/ weken. Het leertraject

Nadere informatie

JIPPIE, ik leer zwemmen!! Informatiebrochure over de zwemles

JIPPIE, ik leer zwemmen!! Informatiebrochure over de zwemles JIPPIE, ik leer zwemmen!! Informatiebrochure over de zwemles Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Uitgangspunten zwemles...4 3. Hoe zien de zwemlessen eruit?... 5 4. Wat leren de kinderen?... 8 5. Het zwemexamen...

Nadere informatie