WERELD- HAVEN- DAGEN 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WERELD- HAVEN- DAGEN 2015"

Transcriptie

1 DIT PROGRAMMA OP RDM ROTTERDAM WORDT GEORGANISEERD DOOR: RDM ROTTERDAM RDM Rotterdam is dé innovatie-etalage van het Rotterdamse havengebied, waar onderwijs, onderzoek en bedrijven samenwerken aan het vormgeven van de nieuwe maakindustrie voor haven en stad. RDM CENTRE OF EXPERTISE Binnen RDM Centre of Expertise (RDM CoE) van Hogeschool Rotterdam werken onderwijs, onderzoek en bedrijven samen aan beter techniekonderwijs, nieuwe kennis en duurzame innovaties op het gebied van maritiem, nieuwe maakindustrie, logistiek, mobiliteit, energie en duurzaam bouwen. RDM CoE is dé innovatiemotor voor haven en stad. ALBEDA COLLEGA/ZADKINE Het Albeda College en Zadkine werken op RDM Rotterdam samen aan technisch mbo-onderwijs op het gebied van metaaltechniek, maintenance (beide in Innovation Dock) en procestechniek (in de Scheepsbouwloods). WERELD- HAVEN- DAGEN 2015 PROGRAMMA 5 SEPTEMBER RDM MAKERSPACE RDM Makerspace heeft de machines en de ruimte om zelf je eigen project te realiseren. Leden hebben voor weinig geld toegang tot veel dure apparatuur en machines om zo hun prototype of product te maken. Daarnaast worden er ook programmering en cursussen aangeboden voor zowel leden als niet-leden. RDM KANTINE De RDM Kantine van Dudok bevindt zich in de Centrale Kantine. De industriële en typerende uitstraling maken het een unieke en bijzondere plek voor een hapje en drankje. ONTWERP Medamo DRUK Veenman+ BUSINESS / CAMPUS / EVENTS

2 _ ONTDEK DE TOEKOMST VAN TECHNIEK OP RDM ROTTERDAM De meest innovatieve prototypes en producten worden ook al in de haven getest en tijdens de Wereldhavendagen krijg jij de kans dit zelf te ervaren. Op 5 september is RDM Rotterdam the place to be om zelf de toekomst van de haven te ervaren. Naast adembenemende demonstraties krijg je ook zelf de gelegenheid drones te besturen met je gedachten, je in een virtuele wereld te begeven met de Oculus Rift headset en mee te rijden in een zelfgebouwde elektrische auto. En dan hebben we het nog niet eens gehad over onderwaterrobots besturen en petflesschieten. RDM Rotterdam is dé innovatie-etalage van het Rotterdamse havengebied, waar onderwijs, onderzoek en bedrijven samenwerken aan het vormgeven van de nieuwe maakindustrie voor haven en stad. Een plek die je gezien en ervaren moet hebben!

3 DIRECTIEKADE INNOVATION DOCK 1 _ MUZIEK OP DE STEIGER Betreed RDM Rotterdam met de voetjes van de vloer, want de gitaren, viool, contrabas en mondharmonica s van Red Herring zorgen voor een swingende entree. 11:00-16:00 2 _ VOSSENJACHT Haal bij de blauwe poort je knipkaart en ga op zoek naar alle historische figuren van de vroegere Rotterdamsche Droogdok Maatschappij. 3 _ ZET JE EIGEN STOERE HAVENTATTOO Nog geen anker of roer op je arm? Laat jezelf tijdelijk omtoveren tot ware havenarbeider _ RDM GLOBAL DANCE CHALLENGE LOCATIE: RDM ENERGY CLUB Energy Floors & Dansvoer presenteren: een wereldrecordpoging dansend energie opwekken. Op de beats van Dansvoer wordt er vier uur lang zo hard mogelijk gedanst op de Sustainable Dance Floor. Dans mee om het wereldrecord naar Rotterdam te halen! 5 _ DUURZAAM BOUWEN, HOE DOE JE DAT? Wil je alles weten over duurzaam bouwen? Breng een bezoek aan het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo) en ontdek aan de hand van voorbeelden de mogelijkheden in duurzame bouw , , _ DE ROTTERDAMSE HAVENDAGEN BBQ Samen met vrienden en familie met uitzicht over de Nieuwe Maas genieten van een uitgebreide barbecue bij de RDM Kantine. Let op: Reserveren is verplicht. 7 _ BELEEF DE GESCHIEDENIS VAN RDM Bekijk in het Auditorium de geschiedenis van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij en zie op oude filmbeelden hoe schepen gemaakt werden, hoe bewoners op Heijplaat leefden en hoe onder andere de SS Rotterdam en grote onderzeeërs te water gingen. BAAI 2 INFO: 8 _ HACKEN VOOR DE HAVEN (WORLD PORT HACKATHON) Al hackend gaan studenten en professionals aan de slag met data om echte challenges uit de Rotterdamse haven op te lossen. Ben jij gek op data, Internet of Things, apps, sensoren, Augmented Reality, Design Thinking of Gamification? BAAI / _ VAN STOOM NAAR STROOM (DEMONSTRATIE) Studententeams ontwierpen en bouwden zelf een microturbine en gingen de strijd met elkaar aan tijdens de Rotterdam Turbine Challenge. Doel: restwarmte omzetten in elektriciteit en het hoogste asvermogen leveren. Hoe? Ontdek het tijdens deze demonstratie!

4 10 _ WORD JIJ HAVENMEESTER 2015? (DOE MEE! 2 PERSONEN TEGELIJK) Kruip in de huid van de havenmanager! Speel met andere bezoekers de logistieke game Yard Crane Scheduler en laad en los schepen met kranen, automatisch gestuurde auto s en vrachtwagens. Maar wel binnen de tijd! De beste manager roepen we uit tot havenmeester 2015 en ontvangt een mooie prijs. KAVEL A3 11 _ HOE ZIET JOUW HAVEN VAN DE TOEKOMST ERUIT? (DOE MEE!) Waar denk jij aan bij een droomhaven? Wat als je straks geen kapiteins meer hebt? Gaan we nog wel producten kopen als we zelf alles kunnen printen? Praat mee en maak jouw droomhaven zichtbaar in een doorlopende scenariosessie onder leiding van lector transitiemanagement Kees Machielse van Kenniscentrum RDM. KAVEL D6 12 _ WAT VOOR MAKER BEN JIJ? (TEST) Er zit een maker in ons allemaal. Maar wat voor maker ben jij? En welke tools en vaardigheden heb je nodig om de maker in jezelf naar boven te halen? Doe de test en je weet het! 13 _ BESTUUR EEN DRONE MET JE GEDACHTEN! (DOE MEE!) Denk links, rechts, omhoog, omlaag en bestuur met je gedachten een echte quadcopter drone! Je hebt je handen niet eens nodig met de brain-computer interface (BCI) van de Community of Practice Making. 14 _ BESTUUR EEN ROBOT (DOE MEE!) Ontdek hoe robots functioneren en waarvoor ze gebruikt kunnen worden. Bouw zelf een parcours en besturingsprogramma en stuur je robot over de baan. En dat alles binnen 30 minuten! 15 _ ONTDEK DE VIRTUELE WERELD (DOE MEE!) Altijd al willen weten wat Virtual Reality & Augmented Reality nu eigenlijk is en hoe het werkt? Kom kennismaken met de wereld van innovatieve ondersteunende technologie door zelf o.a. de Oculus Rift VR-headset, Myo armband (gesture control), Leap- Motion (hand gesture control) en de Tobii Eye-tracker te ervaren! RDM MAKERSPACE 16 _ ROBOTICS (DEMONSTRATIE) Bekijk de robots van RDM Makerspace in actie! In de Robotics Zone staan drie robotarmen waar cursussen mee worden gegeven en tests mee worden gedaan. 17 _ LASERSNIJDEN (DEMONSTRATIE) Lasersnijden is een van de leukste en makkelijkste manieren van digitaal produceren. Kom kijken en ontdek hoe het werkt! 18 _ MAAK JE 3D-SELFIE (DOE MEE!) Altijd al een 3D-selfie van jezelf willen hebben? Dat kan bij RDM Makerspace. Laat jezelf 3D inscannen en ontvang het digitale bestand! 19 _ MAAK JE EERSTE INTERNET OF THINGS TOEPASSING MET LITTLEBITS (DOE MEE!) Internet of Things (objecten met elkaar verbonden via internet) is in opkomst. Maak in het IoT Lab van RDM Makerspace je eerste IoT toepassing met littlebits! KAVEL E2 20 _ JOIN THE MAKER MOVEMENT! (DOCUMENTAIRE) Dingen maken kun je zelf! Kom de documentaire bekijken, ontdek hoe en doe mee!

5 RDM-KADE AQUALAB _ ZELF VAREN MET EEN AQUABOT (DOE MEE!) Altijd al eens een onderwaterrobot willen besturen? Bezoek de demonstratie van de onderwaterdrone... en ontdek jouw eigen vaarskills! Mede mogelijk gemaakt door Indymo (MAX. 15 DEELNEMERS) 22 _ ONTWERP EN BOUW JE EIGEN GROENE DROOMEILAND! (DOE MEE!) Droom je ook wel eens over je eigen eiland? Samen met een echte waterexpert bouw je je eigen drijvende droomeiland en test je deze in het water. Kom naar het Aqualab, de materialen liggen voor je klaar. We zijn benieuwd naar jouw droomeiland! 23 _ MAAK JE DROOMAUTO-SELFIE! (DOE MEE!) Is het een BMW i8, een Tesla Roadster of? Bewonder de slimme en zuinige droomauto en vereeuwig jezelf! 24 _ RIJD MEE IN EEN ELEKTRISCHE SPORTWAGEN (DOE MEE!) Nog nooit in een elektrische auto gereden? Rij een rondje mee in de zelfgebouwde Electric Sports Car. Studenten van de opleiding Automotive van Hogeschool Rotterdam hebben deze sportwagen zelf gebouwd en nodigen je graag uit! 25 _ TEKEN JE DROOMAUTO (DOE MEE!) Hoe ziet volgens jou de auto van de toekomst eruit? Kinderen (en grote kinderen) kunnen hun fantasie de vrije loop laten tijdens deze tekenwedstrijd. De mooiste tekening verdient uiteraard een prijs! / / _ ZUINIG RACEN? (DEMONSTRATIE) Studenten van Hogeschool Rotterdam doen ieder jaar met zelfgebouwde voertuigen mee aan de Shell Eco-marathon. Welke is het meest energiezuinig? Studenten van Hogeschool Rotterdam en Team Phidippides vertellen (en laten zien!) hoe je kunt rijden op de vloeistof die 71% van de aarde bedekt water! 27 _ AMPELMANN (DEMONSTRATIE) Maak kennis met het revolutionaire systeem van Ampelmann. Op de RDM-kade en in de Onderzeebootloods demonstreren ze hun bewegingscompensatie platform dat een veilige, betrouwbare en efficiënte toegang biedt voor personeel en vracht vanaf een bewegend schip naar offshore-constructies. 28 _ VOLG HET PROCES VAN BIERBROUWEN (DEMONSTRATIE, 15 PERSONEN TEGE- LIJK) Altijd al willen weten hoe je je eigen bier kunt brouwen? Onze studenten zullen in het kader van Procestechnologie dit proces starten tijdens de Wereldhavendagen. Ook benieuwd of ze er wat van brouwen? EN _ BRAND MEESTER! (INFORMATIEBUS) Blijf jij rustig als de nood aan de man is? Ga professioneel te werk bij het blussen van een brandje. En geef daarna het sein Brand meester!

6 DOKHAVEN ONDERZEE- BOOTLOODS / / _ VAN KLASSIEKER NAAR FOODTRUCK (DEMONSTRATIE) Studenten van de opleiding Automotive van Hogeschool Rotterdam blazen in het project Second Life Vehicle nieuw leven in een klassiek voertuig. Bitter & Real heeft al een sustainable electric coffee truck, dus kom genieten van hun heerlijke koffie en ontdek hoe studenten een Citroën HY-bus ombouwen tot foodtruck! EN _ MAAK KENNIS MET ELEKTROTECHNIEK Bezoek de Experiencebus en kom kennismaken met elektroen installatietechniek _ BEKIJK DE ONDER- WATERWERELD VAN RDM (DEMONSTRATIE) Wil je de onderwaterwereld van de Dokhaven ontdekken? Met de OpenROV onderwaterdrone wordt een inspectie uitgevoerd onder het drijvend groene eiland, die te volgen is op een groot scherm :00 37 _ DE AANVAL (EXPOSITIE) De Aanval is een expositie over het bombardement van Rotterdam. Met nooit eerder vertoond beeldmateriaal uit Duitse en Nederlandse archieven en privécollecties, onder de dreigende schaduw van een bommenwerper. Alle bezoekers krijgen vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 september 50% korting op de entree EN _ BOUW JE EIGEN LANDSCHAP (DOE MEE!) Ontwerp een augmented reality landschap met zand en water en bekijk een dwarsdoorsnede van je virtuele ontwerp EN _ PETFLES SCHIETEN (DOE MEE!) Lanceer je zelfgebouwde waterraket. Lukt het jou om een petfles zo ver mogelijk te schieten? 10:00-15:00 34 _ MAAK KENNIS MET MAINTENANCE (RONDLEIDING) Studenten Maintenance geven informatie en rondleidingen over het werkveld, beroepen en opleidingen. Door oude bouwconstructies kun je zien hoe hier vroeger op RDM werd gewerkt, maar zie je vooral de aanpassingen aan deze tijd voor het bedrijfsleven en onderwijs _ WATERROBOTS (DEMONSTRATIE) Hoe zou het zijn als je zelf kon meekijken bij de dieptemeting van de vaarwegen voor baggerwerkzaamheden. Samen met Rijkswaterstaat en Imtech Marine ontwikkelt RDM CoE robots die op en onder water zelfstandig hun werk doen EN UUR 38 _ OP DE KOFFIE BIJ MEVROUW SWAEP Tijdens dit weekend heb je de unieke kans om met een ooggetuige van het bombardement in gesprek te gaan. Mevrouw Swaep is 6 jaar wanneer de oorlog uitbreekt. Ze woont in mei 1940 in de Nationale Levensverzekeringsbank aan de Boompjes, waar haar vader conciërge is. De bank wordt gedurende de vijf meidagen bezet door Duitse soldaten.

7 SCHEEPS- BOUWLOODS INGANG ZADKINE CONCEPT HOUSE VILLAGE EN _ GROENE INSTALLATIE (DOE MEE!) Zorg hier dat je voeten droog blijven en krijg inzicht in procestechniek. Ga zelf aan de slag en sleutel aan een installatie EN _ AUTOOTJES BOUWEN (DOE MEE!) Hoe ver kan jouw zoetwaterauto rijden? En hoe zorg je dat deze nog verder rijdt? Beter, gestroomlijnder design, verbeterde banden of heb je een slimmer idee? 11.00, EN _ HUIZEN VAN DE TOEKOMST (RONDLEIDING, MAX. 20 PERSONEN PER RONDLEIDING) In een droomhaven horen ook droomhuizen. Ontdek de nieuwste ontwikkelen op het gebied van duurzaam bouwen én wonen tijdens de rondleiding door Concept House Village! De rondleiding start bij ICDuBo. 10:00-15:00 41 _ MAAK KENNIS MET PROCESTECHNIEK (RONDLEIDING) Studenten Procestechniek geven informatie en rondleidingen over het werkveld, beroepen en opleidingen.

8 ONDERZEE BOOTLOODS GRATIS WATERTAXI TUSSEN RDM EN M4H INNOVATION DOCK P C DOKHAVEN WATERBUS & VEERPONT 35 SCHEEPS- BOUWLOODS RDM-KADE DIRECTIEKADE RDM KANTINE CENTRAAL MAGAZIJN BUS 68 P A 5 42 P B CONCEPT HOUSE VILLAGE DROOGDOK TOEGANG AUTO

9 _ DIRECTIEKADE _ RDM-KADE 1 _ Muziek op de steiger 2 _ Vossenjacht 3 _ Zet je eigen stoere haventattoo 4 _ RDM Energy Club 5 _ Duurzaam bouwen, hoe doe je dat? 6 _ De Rotterdamse havendagen BBQ 7 _ Beleef de geschiedenis van RDM _ INNOVATION DOCK 8 _ Hacken voor de haven 9 _ Van stoom naar stroom 10 _ Word jij havenmeester 2015? 11 _ Hoe ziet jouw haven van de toekomst eruit? 12 _ Wat voor maker ben jij? 13 _ Bestuur een drone met je gedachten! 14 _ Bestuur een robot 15 _ Ontdek de virtuele wereld 16 _ Robotics 17 _ Lasersnijden 18 _ Maak je 3D-selfie 19 _ Maak je eerste Internet of Things toepassing met littlebits 20 _ Join the maker movement! 21 _ Zelf varen met een aquabot 22 _ Ontwerp en bouw je eigen groene droomeiland 23 _ Maak je droomauto-selfie! 24 _ Rijd mee in een elektrische sportwagen 25 _ Teken je droomauto 26 _ Zuinig racen? 27 _ Ampelmann 28 _ Volg het proces van bierbrouwen 29 _ Brand meester! 30 _ Van klassieker naar foodtruck 31 _ Bouw je eigen landschap 32 _ Petfles schieten 33 _ Maak kennis met elektrotechniek 34 _ Maak kennis met maintenance _ DOKHAVEN 35 _ Bekijk de onderwaterwereld van RDM 36 _ Waterrobots _ ONDERZEEBOOTLOODS 37 _ De Aanval 38 _ Op de koffie bij mevrouw Swaep _ SCHEEPSBOUWLOODS (ingang Zadkine) 39 _ Groene installatie 40 _ Autootjes bouwen 41 _ Maak kennis met procestechniek Voor het actuele programma, ga naar _ CONCEPT HOUSE VILLAGE 42 _ Huizen van de toekomst (start rondleiding RDM Kantine)

10 TOMORROW S INNOVATIONS APPLIED TODAY

RDM Centre of Expertise. Innovatie motor voor Stad en Haven

RDM Centre of Expertise. Innovatie motor voor Stad en Haven RDM Centre of Expertise Innovatie motor voor Stad en Haven https://www.youtube.com/watch?v=ubghpqsittc RDM Centre of Expertise RDM Centre of Expertise is een broedplaats waar studenten, onderzoekers/lectoren

Nadere informatie

INNOVATIE- MOTOR VOOR HAVEN EN STAD

INNOVATIE- MOTOR VOOR HAVEN EN STAD INNOVATIE- MOTOR VOOR HAVEN EN STAD _ RDM CENTRE OF EXPERTISE Rotterdam heeft de ambitie uit te groeien tot een klimaatbestendige deltastad met de meest innovatieve en duurzame haven ter wereld. Deze ambitie

Nadere informatie

BUSINESS / CAMPUS / EVENTS

BUSINESS / CAMPUS / EVENTS BENT U O ZOEK NAAR EEN EVENEMENTENLOCATIE DIE UW GASTEN INSIREERT? EEN LEK DIE AANZET TOT GROOTS DENKEN EN DOEN? BIJ RDM ROTTERDAM VINDT U DE ERFECTE SETTING. BUSINESS / CAMUS / EVENTS RDM Rotterdam is

Nadere informatie

Wereldwijd vindt de economische groei steeds meer plaats in delta s. Deze groei leidt enerzijds tot een onhoudbare ecologische druk en anderzijds tot

Wereldwijd vindt de economische groei steeds meer plaats in delta s. Deze groei leidt enerzijds tot een onhoudbare ecologische druk en anderzijds tot AQUA DOCK Wereldwijd vindt de economische groei steeds meer plaats in delta s. Deze groei leidt enerzijds tot een onhoudbare ecologische druk en anderzijds tot een toenemende creativiteit om de leefbaarheid

Nadere informatie

Flexibele bedrijfsruimte op inspirerende locatie

Flexibele bedrijfsruimte op inspirerende locatie Flexibele bedrijfsruimte op inspirerende locatie RDM Campus is een unieke vestigingslocatie waar zowel startende ondernemers als bestaande bedrijven nieuwe producten sneller marktrijp kunnen maken. Innovation

Nadere informatie

Groeien door samenwerken

Groeien door samenwerken Samenwijs en verder Hoe kan het onderwijs een bijdrage leveren aan de duurzame maatschappelijke innovatie vanuit het concept Samenwijs? Roeland Hogt (Automotive, RDM CoE, Kenniscentrum RDM, ACE) Ism Ans

Nadere informatie

Het RDM Campus. (RDM), gelegen aan de. op de Nieuwe Maas. Op deze. en gebouwd - zijn nu. evenementen. Even. onderwijs gegeven en werken studenten en

Het RDM Campus. (RDM), gelegen aan de. op de Nieuwe Maas. Op deze. en gebouwd - zijn nu. evenementen. Even. onderwijs gegeven en werken studenten en Het RDM Campus Congrescentrum is gevestigd in het oude hoofdkantoor van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM), gelegen aan de Dokhaven en met uitzicht op de Nieuwe Maas. Op deze historische, industriële

Nadere informatie

novacollege.nl/ict Netwerk- en mediabeheer in Internet of Things SMART ICT ENGINEER 2019/2020

novacollege.nl/ict Netwerk- en mediabeheer in Internet of Things SMART ICT ENGINEER 2019/2020 novacollege.nl/ict Netwerk- en mediabeheer in Internet of Things SMART ICT ENGINEER 2019/2020 Gelukkig worden Je voelt je gelukkig als je iets doet waar je goed in bent. Als je talenten tot hun recht komen.

Nadere informatie

MARITIEME HACKATHON 9&10 NOV 18 DÉ HACKATHON VOOR VERNIEUWERS IN DE ZEESCHEEPVAART EN SCHEEPSBOUW

MARITIEME HACKATHON 9&10 NOV 18 DÉ HACKATHON VOOR VERNIEUWERS IN DE ZEESCHEEPVAART EN SCHEEPSBOUW MARITIEME HACKATHON 9&10 NOV 18 DÉ HACKATHON VOOR VERNIEUWERS IN DE ZEESCHEEPVAART EN SCHEEPSBOUW INITIATIEF VAN: Expert team: ACHTERGROND Bedrijven die doelbewust bezig zijn met het onderzoeken en implementeren

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Groeien door samenwerken

Groeien door samenwerken Samenwijs en verder Hoe kan het onderwijs een bijdrage leveren aan de duurzame maatschappelijke innovatie vanuit het concept Samenwijs? Roeland Hogt (Automotive, RDM CoE, Kenniscentrum RDM, ACE) Ism Ans

Nadere informatie

Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft?

Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft? Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft? Netwerkbedrijf Endinet, de werkgever met energie Maar liefst 416.000 klanten in Zuidoost Brabant krijgen via kabels en leidingen van Endinet stroom

Nadere informatie

Beterschap!

Beterschap! Beterschap! http://omooc.nl/inzicht/digitale-revolutiehoofdstad/ Innovatie in Amsterdam Innovatie hoofdstad van Europa City as a platform Innovatie in Amsterdam is van alle tijden Amsterdam Overheid Canals

Nadere informatie

Factsheet LABS Mirabeau

Factsheet LABS Mirabeau Factsheet LABS Mirabeau LABS We helpen u met nieuwe innovaties om relevant te blijven in de digitale wereld De digitale transformatie is in volle gang. Consumenten sluiten nieuwe technologie tegenwoordig

Nadere informatie

enversed realities Jij kan ook meedoen aan de Expo!

enversed realities Jij kan ook meedoen aan de Expo! enversed realities Een oproep aan alle makers, verbinders, pioniers en ontwerpers want Enversed Realities is terug! Na een zeer succesvolle DDW expo vorig jaar, nodigen we je in deze 2 e editie nóg een

Nadere informatie

VAKKANJERS STRP SCHOOL RONDLEIDING

VAKKANJERS STRP SCHOOL RONDLEIDING VAKKANJERS STRP SCHOOL RONDLEIDING Deelnemers nemen een kijkje bij de finale van de VakkanjerWedstrijden. Dat zijn spannende wedstrijden voor de beste technici van het mbo. De vonken vliegen ervan af:

Nadere informatie

Kun jij een product ontwerpen in 3D? Hoe ziet het zwembad van de toekomst eruit? Wat kun jij door het koppelen van technieken maken?

Kun jij een product ontwerpen in 3D? Hoe ziet het zwembad van de toekomst eruit? Wat kun jij door het koppelen van technieken maken? LESBRIEVEN EN WERKSTUKJES Koppelingen van technieken Kun jij een product ontwerpen in 3D? Hoe ziet het zwembad van de toekomst eruit? Wat kun jij door het koppelen van technieken maken? Vrijdag 13 oktober

Nadere informatie

Open dagen Programmaboekje

Open dagen Programmaboekje WAT VIND JE WAAR? NOBELLAAN 50 Mechatronica Engineering Elektrotechniek Werktuigbouwkunde Motorvoertuigen Tweewielers Machinist gww Chauffeur goederenvervoer Logistiek Procestechniek: operators Vliegtuigtechniek

Nadere informatie

novacollege.nl/logistiek Havenoperaties Logistiek Logistiek 2016/2017

novacollege.nl/logistiek Havenoperaties Logistiek Logistiek 2016/2017 novacollege.nl/logistiek Havenoperaties Logistiek Logistiek 2016/2017 Ik wil werken in aviations, de wereld van Schiphol fascineert me. Het werken met al die vrachtdocumenten en hoe dat allemaal wordt

Nadere informatie

Jij laat het zien. De havo/mavo. Voor durvers en doeners. een Calvijn school

Jij laat het zien. De havo/mavo. Voor durvers en doeners. een Calvijn school Jij laat het zien een Calvijn school De havo/mavo Voor durvers en doeners Als je niet kunt wachten om met je ideeën aan de slag te gaan, is er in Rotterdam eigenlijk maar één school voor je. Heb je gemerkt

Nadere informatie

En dan Nog.. Even Dit

En dan Nog.. Even Dit En dan Nog.. Even Dit Enschede, 1 oktober 2014 Alle locaties Hoofdlocatie St. Jan Haaksbergerstraat 255 7545 GH Enschede Tel: 053 431 43 01 st.jan@skoe.nl Locatie Veldkamp Joh. Ter Horststraat 30 7513

Nadere informatie

RDM CAMPUS RESEARCH, DESIGN & MANUFACTURING

RDM CAMPUS RESEARCH, DESIGN & MANUFACTURING RDM CAMPUS RESEARCH, DESIGN & MANUFACTURING RDM CAMPUS RESEARCH, DESIGN & MANUFACTURING RDM CAMPUS RESEARCH, DESIGN & MANUFACTURING RDM CAMPUS RESEARCH, DESIGN & MANUFACTURING Stadshavens RDM Campus

Nadere informatie

F A B S C H O L K I D S

F A B S C H O L K I D S F A B S C O H O L K I D S Over FabSchool Kids In Fabschool Kids staat zelf dingen maken, creativiteit en samenwerken centraal. In hands-on workshops in het Fablab Amsterdam leren kinderen alles over digitale

Nadere informatie

Stads strand. Winkelcentrum Het Rond Houten. 27 juni t/m 26 juli elke dag open!

Stads strand. Winkelcentrum Het Rond Houten. 27 juni t/m 26 juli elke dag open! Stads strand Winkelcentrum Het Rond Houten 27 juni t/m 26 juli elke dag open! Heerlijk zand, mooie strandtent en te gekke events! ACTIVITEITEN OVERZICHT Stadsstrand 2015 Het is weer zover: het Stadsstrand

Nadere informatie

HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI

HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI AMBACHT VAKMANSCHAP TECHNOLOGIE s-hertogenbosch HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI We staan aan het begin van een nieuw maaktijdperk. Wereldwijd wordt het belang van het maken en creatieve ambachten voor

Nadere informatie

De Drijvende Speelstad

De Drijvende Speelstad De Drijvende Speelstad Spelen op het water In Rotterdam wordt op het water in de Rijnhaven een complete wijk gebouwd. Maar hoe maken we deze drijvende stad leuk voor kinderen? We maken er een Drijvende

Nadere informatie

Fieldlabs regio Rotterdam in ontwikkeling Anton Duisterwinkel, InnovationQuarter

Fieldlabs regio Rotterdam in ontwikkeling Anton Duisterwinkel, InnovationQuarter Fieldlabs regio Rotterdam in ontwikkeling Anton Duisterwinkel, InnovationQuarter 1 Fieldlab Fieldlab is: een praktijkomgeving waarin bedrijven en kennisinstellingen doelgericht Smart Industry oplossingen

Nadere informatie

Waar of niet waar? Alle wearables die je online kunt kopen leveren betrouwbare informatie op. Welk antwoord is goed?

Waar of niet waar? Alle wearables die je online kunt kopen leveren betrouwbare informatie op. Welk antwoord is goed? Alle wearables die je online kunt kopen leveren betrouwbare informatie op. Niet waar Helaas zijn veel wearables nog niet wetenschappelijk getoetst. Wat is Augmented Reality? A. AR is beeld via een bril

Nadere informatie

Heb je een vraag over de Mobiles for Good Challenge? Stuur dan een email naar: foundation.nl@vodafone.com

Heb je een vraag over de Mobiles for Good Challenge? Stuur dan een email naar: foundation.nl@vodafone.com Wat is de Vodafone Mobiles for Good Challenge? Dit programma richt zich op sociaal ondernemers, met een innovatief idee voor een product of dienst, die een bijdrage levert aan de maatschappij. Mobiele

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland basisonderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Ontdek Het leven aan boord van verschillende schepen, doe mee aan het havenspel

Nadere informatie

MAAK WERK VAN JOUW TALENT

MAAK WERK VAN JOUW TALENT MAAK WERK VAN JOUW TALENT Schatgraven heeft altijd iets spannends. Zeker als je weet dat je iets gaat vinden. Wat komt er tevoorschijn? De komende jaren ga jij schatgraven. Als het kan op onze school.

Nadere informatie

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen SMART CITY UTRECHT Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen Brigitte Hulscher Program Manager Smart Cities, Marketing & Innovation Utrecht Jong en hoog opgeleid 334.862 inwoners, 20 % < 17, 18% 18-26,

Nadere informatie

Haal energie uit veiligheid

Haal energie uit veiligheid Haal energie uit veiligheid Opdrachtomschrijving Hoppenbrouwers is een elektrotechnisch installatiebedrijf. Dit betekent onder andere dat Hoppenbrouwers op allerlei verschillende manieren en plekken elektrische

Nadere informatie

Maintenance. De wereld van Proces & Interesse Ontdek de wereld van Proces & Maintenance Waarom Albeda College/Zadkine Techniek

Maintenance. De wereld van Proces & Interesse Ontdek de wereld van Proces & Maintenance Waarom Albeda College/Zadkine Techniek De wereld van Proces & Maintenance Interesse Ontdek de wereld van Proces & Maintenance Waarom Albeda College/Zadkine Techniek & Technologie? Ontdek welk niveau bij jou past Kom eens langs! Aanmeldprocedure

Nadere informatie

EEN LEERZAAM AVONTUUR! Leren maar ook plezier maken. Onderwijs op jouw niveau. Extra mogelijkheden voor bètatechniek en sport MAVO HAVO VWO

EEN LEERZAAM AVONTUUR! Leren maar ook plezier maken. Onderwijs op jouw niveau. Extra mogelijkheden voor bètatechniek en sport MAVO HAVO VWO 2015 2016 Leren maar ook plezier maken. Onderwijs op jouw niveau. Extra mogelijkheden voor bètatechniek en sport EEN LEERZAAM AVONTUUR! Klap deze folder uit en scan hem met de Layar app! MAVO HAVO VWO

Nadere informatie

Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten. Eikenhorst

Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten. Eikenhorst Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten Eikenhorst Je komt mogelijk binnenkort op Eikenhorst. Daar is alles anders en nieuw vergeleken met waar je nu woont. Om je te laten wennen aan al dat nieuwe,

Nadere informatie

TIEN TIPS WANNEER JE EEN KUNSTWERK WILT AANSCHAFFEN

TIEN TIPS WANNEER JE EEN KUNSTWERK WILT AANSCHAFFEN TIEN TIPS WANNEER JE EEN KUNSTWERK WILT AANSCHAFFEN Het is een feest om een echt kunstwerk in huis te hebben! Toch denken veel mensen dat ze zich dat niet kunnen veroorloven. Of dat het ingewikkeld is

Nadere informatie

Randprogramma. Kosten: 1 middag met begeleider en alle benodigde materialen: 450 euro

Randprogramma. Kosten: 1 middag met begeleider en alle benodigde materialen: 450 euro Randprogramma Stel uw eigen Medialab of media-maak-middag samen met de onderstaande programmaonderdelen. Let op: - er zijn dit jaar geen workshoprondes. Er worden open middagen georganiseerd van 12:00

Nadere informatie

CHOICE. Christelijke scholengemeenschap mavo - havo ROTTERDAM

CHOICE. Christelijke scholengemeenschap mavo - havo ROTTERDAM MY Christelijke scholengemeenschap mavo - havo ROTTERDAM Kom je ook kiezen, leren, ervaren en doen? Op het Comenius Rotterdam ontdek je wie je bent en wat je kunt. Samen met ons. Leren ervaren Je eigen

Nadere informatie

MELANCHTHON MATHENESSE

MELANCHTHON MATHENESSE MELANCHTHON MATHENESSE christelijke school voor vmbo hristelijke school voor MATHENESSE, DAT BEN JIJ! Op Melanchthon Mathenesse: Vind je alle leerwegen en alle sectoren. Werk je op je eigen manier. Ga

Nadere informatie

Hoe ziet jouw ideale gereedschapskist eruit? Kun jij de fiets van de toekomst maken? Wat voor werkplek zou jij willen hebben?

Hoe ziet jouw ideale gereedschapskist eruit? Kun jij de fiets van de toekomst maken? Wat voor werkplek zou jij willen hebben? Lesbrieven en werkstukjes Techniek is overal Hoe ziet jouw ideale gereedschapskist eruit? Kun jij de fiets van de toekomst maken? Wat voor werkplek zou jij willen hebben? Vrijdag 1 oktober 01 van 1.00

Nadere informatie

2e PLENAIRE NETWERKBIJEENKOMST

2e PLENAIRE NETWERKBIJEENKOMST 1 2e PLENAIRE NETWERKBIJEENKOMST 1 FLL#Rijnmond#wordt#mede#mogelijk#gemaakt# door: 2 Rijnmond AGENDA 3 15:10 Coaches aan het woord (& doorgeven presentielijst) 15:30 Dagprogramma regiofinale 12 december

Nadere informatie

Join the Innovation Makers!

Join the Innovation Makers! Join the Innovation Makers! Personal development in hard and soft skills Many career opportunities Embedded & Technical software Connected Devices 4 locations in the Netherlands and Belgium Social after-work

Nadere informatie

CENTRUM VOOR INNOVATIEF VAKMANSCHAP (CIV) SMART TECHNOLOGY. Ria van Oosterhout Bijeenkomst raadsleden Midden Holland 15 mei 2017

CENTRUM VOOR INNOVATIEF VAKMANSCHAP (CIV) SMART TECHNOLOGY. Ria van Oosterhout Bijeenkomst raadsleden Midden Holland 15 mei 2017 CENTRUM VOOR INNOVATIEF VAKMANSCHAP (CIV) SMART TECHNOLOGY Ria van Oosterhout Bijeenkomst raadsleden Midden Holland 15 mei 2017 1 NEXT ECONOMY NEXT PROFESSIONAL NEXT EDUCATION 2 HET CIV IS OP 1 FEBRUARI

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst United Mobility en Second Life Vehicle 21 september 2015. Bijeenkomst Community vorming United Mobility en Second Life Vehicle

Verslag bijeenkomst United Mobility en Second Life Vehicle 21 september 2015. Bijeenkomst Community vorming United Mobility en Second Life Vehicle Verslag bijeenkomst United Mobility en Second Life Vehicle 21 september 2015 Betreft: Bijeenkomst Community vorming United Mobility en Second Life Vehicle Tijdstip: uur: Locatie: 15.30-18.00 uur RDM Rotterdam-

Nadere informatie

Samenwerken met de praktijk met multisdiciplinaire studententeams Selficient

Samenwerken met de praktijk met multisdiciplinaire studententeams Selficient Samenwerken met de praktijk met multisdiciplinaire studententeams Selficient Nadia Verdeyen Center of Expertise Smart Sustainable Cities Solar Decathlon & onderwijsinnovatie Een HU interdisplinair studententeam

Nadere informatie

Astronaut van de toekomst

Astronaut van de toekomst Astronaut van de toekomst INHOUD WORKSHOP 1. BOUW DE SAPI-RAKET IN LEGO Aan de hand van een bouwschema bouw je een unieke raket in Lego. 2. LAAT DE LEDJES BRANDEN Door gebruik te maken van zonne-energie

Nadere informatie

VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES

VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES ONDERWIJSMAGAZIJN VOOR LOB VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo VRAGEN BIJ ONTDEK COMPETENTIES JE PASSIE MOTIEVEN INLEIDING In LOB-trainingen en tijdens gesprekken met

Nadere informatie

WERKVORMEN MAGAZIJN. Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo

WERKVORMEN MAGAZIJN. Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo WERKVORMEN MAGAZIJN Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo Voorwoord Voor u heeft u Thema boekje 1 Wat is netwerken? Dit themaboekje is een onderdeel van de lessenserie Netwerken.

Nadere informatie

5Groningen nieuwsbrief

5Groningen nieuwsbrief 1 van 5 6-9-2018 16:18 Van: 5Groningen Onderwerp: 5Groningen Nieuwsbrief 17 Datum: 13-08-2018 15:31:36 Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Animatie. Programma. Lukkies knutselschip Echte piraten hebben een zwaard, een hoed en een ooglapje, dit gaan we knutselen bij lukkies knutselschip!

Animatie. Programma. Lukkies knutselschip Echte piraten hebben een zwaard, een hoed en een ooglapje, dit gaan we knutselen bij lukkies knutselschip! Animatie Hallo allemaal! Mijn naam is Lukkie en ik ben de Leeuw van Speelstad Oranje. Behalve de super attracties en de spectaculaire parkshows heb ik samen met mijn vrienden van het animatieteam een leuk

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

engineering BacHeloroPleIdIng voltijd 2016-2017

engineering BacHeloroPleIdIng voltijd 2016-2017 engineering BacHeloroPleIdIng voltijd 2016-2017 leerroutes: elektrotechniek, engineering, design and InnovatIon, ProdUct design en technische BedrIjFsKUnde creating tomorrow Engineering In het eerste deel

Nadere informatie

Open Bedrijven Dag. Uitblinkers gespot. GreenVille. 5 oktober 10 17u. Met medewerking van:

Open Bedrijven Dag. Uitblinkers gespot. GreenVille. 5 oktober 10 17u. Met medewerking van: Open Bedrijven Dag 5 oktober 10 17u Uitblinkers gespot GreenVille NAC Met medewerking van: Beste bezoeker, Na het succes van vorig jaar met maar liefst 3000 bezoekers, slaan GreenVille en de gemeente Houthalen-Helchteren

Nadere informatie

Een goede vangst! Opdracht van Domein en Knaapen Groep: een goede vangst - http://domein.braintrigger.nl

Een goede vangst! Opdracht van Domein en Knaapen Groep: een goede vangst - http://domein.braintrigger.nl Een goede vangst! Om fijn te leven maak je veel gebruik van energie. Bijvoorbeeld om eten te koken, of om te spelen met een spelcomputer. Maar ook om het huis te verwarmen of jezelf te vervoeren. Voor

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

De lamp. Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden.

De lamp. Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden. De lamp Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden. De lamp Met lampen is het als met schoenen; ze zijn vanzelfsprekend en je ziet ze overal. Pas als de stroom een keer uitvalt, merk

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

PROGRAMMA OPEN AVOND VISIT E PLORE CHOOSE

PROGRAMMA OPEN AVOND VISIT E PLORE CHOOSE PROGRAMMA OPEN AVOND VISIT E PLORE CHOOSE Welkom op de Open Avond Maak kennis met de opleidingen van onze hogeschool en kies de studie die bij jou past. Op de informatiemarkt, tijdens een voorlichting

Nadere informatie

The Summer Village 2013

The Summer Village 2013 The Summer Village 2013 Versie: 2 juli 2013 Inleiding Op het Berlageveld (voormalige bouwkundeterrein) verrijst de Green Village als levend en levendig duurzaam ondernemend dorp waar wetenschap en bedrijfsleven

Nadere informatie

RDM Campus: De bedenker van de naam Rotterdamsche Droogdok. Research, Design, Manufacturing. Een tijdelijke broedplaats voor een redelijke prijs

RDM Campus: De bedenker van de naam Rotterdamsche Droogdok. Research, Design, Manufacturing. Een tijdelijke broedplaats voor een redelijke prijs RDM Campus: Research, Design, Manufacturing Een tijdelijke broedplaats voor een redelijke prijs Door Jiri Hartog Bij RDM Campus werken studenten en bedrijven gezamenlijk aan vernieuwingen voor de maakindustrie.

Nadere informatie

spark We accelerate the city SPARK MEMBERS

spark We accelerate the city SPARK MEMBERS spark We accelerate the city SPARK MEMBERS THE END OF MEMBERSHIP AS WE KNOW IT Ja, je leest het goed. Ergens lid van zijn is niet meer. Over en uit. Nou ja, het is sterk in beweging. Meer dan ooit willen

Nadere informatie

OPEN DAG. Programma VISIT PLORE FIND. #nhlstenden. nhlstenden nhlstenden nhlstenden NHL Stenden Hogeschool

OPEN DAG. Programma VISIT PLORE FIND. #nhlstenden. nhlstenden nhlstenden nhlstenden NHL Stenden Hogeschool OPEN DAG Programma E VISIT PLORE FIND # Hogeschool Ontdek Welkom op de Open Dag Maak kennis met de opleidingen van onze hogeschool en ontdek de studie die bij jou past. Op de Informatiemarkt, tijdens een

Nadere informatie

SMART SCHOOLS PROJECTOPROEP 2018

SMART SCHOOLS PROJECTOPROEP 2018 SMART EDUCATION @ SCHOOLS PROJECTOPROEP 2018 PUBLIC 9 maart 2018 OVERZICHT Imec Imec Smart Education Smart Education @ Schools Waarom? Wat? Wie? Budget Voorbeelden Aanvraagprocedure & evaluatiecriteria

Nadere informatie

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING?

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING? STEDELIJK MUSEUM FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D WAT IS BEWEGING? AMSTERDAM WELKOM! Het Stedelijk, Nederlands grootste museum voor moderne en hedendaagse

Nadere informatie

HappyHarvest verzamelt moed, dromen en ideeën voor groen onderwijs van straks

HappyHarvest verzamelt moed, dromen en ideeën voor groen onderwijs van straks Voortgang project, na bespreking vrijdag 30/1/15 HappyHarvest verzamelt moed, dromen en ideeën voor groen onderwijs van straks plant - dier - voeding - natuur HappyHarvest De hele wereld ziet dat Nederland

Nadere informatie

Ontwerp je eigen prefabhuis

Ontwerp je eigen prefabhuis Ontwerp je eigen prefabhuis Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wist jij dat er in Nederland iets meer dan 7 miljoen huizen staan? Tegenwoordig worden de meeste

Nadere informatie

Animatie. Groetjes het animatieteam en een poot van Lukkie de Leeuw. Programma. Welke dag? Hoe laat? Wat? Waar?

Animatie. Groetjes het animatieteam en een poot van Lukkie de Leeuw. Programma. Welke dag? Hoe laat? Wat? Waar? Animatie Hallo allemaal! Mijn naam is Lukkie en ik ben de Leeuw van Speelstad Oranje. Behalve de super attracties en de spectaculaire parkshows heb ik samen met mijn vrienden van het animatieteam een leuk

Nadere informatie

Technologisch vormgeven van niet-technische profielen en de theoretische leerweg. Judith Meijn en Jos Heynsdijk

Technologisch vormgeven van niet-technische profielen en de theoretische leerweg. Judith Meijn en Jos Heynsdijk Technologisch vormgeven van niet-technische profielen en de theoretische leerweg Judith Meijn en Jos Heynsdijk Voorstellen In deze workshop bieden wij Eenvoud Werkvorm Welke kansen biedt de cross-over

Nadere informatie

COLOFON. 2015 RDM Centre of Expertise

COLOFON. 2015 RDM Centre of Expertise COLOFON GRAFISCH ONTWERP Medamo LOGO-ONTWERP &Associates DRUK Veenman+ Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt, door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

PROEFRITTEN. Revalidatiewetenschappen & kinesitherapie Data: woensdagen 18 februari, 25 maart en 22 april 2015 telkens van 13.45 tot 16.

PROEFRITTEN. Revalidatiewetenschappen & kinesitherapie Data: woensdagen 18 februari, 25 maart en 22 april 2015 telkens van 13.45 tot 16. PROEFRITTEN Terwijl de meeloopdagen aan leerlingen de mogelijkheid geven om mee te lopen met onze studenten tijdens hun normale lessen en practica, richten we de proefritten op maat in voor leerlingen

Nadere informatie

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw gedrag gevaarlijk is voor andere mensen. Dit mag nooit

Nadere informatie

Rally Le Mans woensdag 15 juni - zondag 19 juni 2016

Rally Le Mans woensdag 15 juni - zondag 19 juni 2016 Rally Le Mans woensdag 15 juni - zondag 19 juni 2016 VIJF DAGEN ULTIEM AUTO AVONTUUR RONDOM DE 24 UUR VAN LE MANS. Rally Le Mans Vijf dagen ultiem autoavontuur rondom de 24 uur van Le Mans. Op woensdagmiddag

Nadere informatie

Praktijkgericht Onderzoek Smart Shipping. Peter Verheijen Steve Ekel Hans van den Broek

Praktijkgericht Onderzoek Smart Shipping. Peter Verheijen Steve Ekel Hans van den Broek Praktijkgericht Onderzoek Smart Shipping Peter Verheijen Steve Ekel Hans van den Broek INTRODUCTIE HANS VAN DEN BROEK Applied Research Professor Human Factors in maritime automation @ the Rotterdam University

Nadere informatie

ICT Lyceum. Voor havo en vwo. ICT Lyceum op het Hondsrug College... een slimme start voor je toekomst!

ICT Lyceum. Voor havo en vwo. ICT Lyceum op het Hondsrug College... een slimme start voor je toekomst! ICT Lyceum Voor havo en vwo Het ICT Lyceum: Dé voorbereiding op de baan die nog niet bestaat (of wel) Informatietechnologie is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Sterker ze dringt steeds verder

Nadere informatie

ONTDEK HET ZELF HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT VOOR DE HELE SCHOOL

ONTDEK HET ZELF HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT VOOR DE HELE SCHOOL ONTDEK HET ZELF HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT VOOR DE HELE SCHOOL IN DEZE HANDLEIDING VIND JE ALLE INFORMATIE OVER HET MAKEN VAN HET ONTDEK HET ZELF POP-UP MUSEUM TIJDENS DE KINDERBOEKENWEEK. DE OPDRACHTEN,

Nadere informatie

STC VMBO COLLEGE HAVEN HAVO DE MIDDELBARE SCHOOL VOOR WATER, VERVOER EN TECHNOLOGIE DE WERELD AAN JE VOETEN NU OOK

STC VMBO COLLEGE HAVEN HAVO DE MIDDELBARE SCHOOL VOOR WATER, VERVOER EN TECHNOLOGIE DE WERELD AAN JE VOETEN NU OOK STC VMBO COLLEGE DE MIDDELBARE SCHOOL VOOR WATER, VERVOER EN TECHNOLOGIE NU OOK HAVEN HAVO DE WERELD AAN JE VOETEN De wereld aan je voeten! Het STC vmbo college en de Haven Havo is er voor jongens en meiden

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND RACE OF THE CLASSICS FOR YOUNG PROFESSIONALS 2019

INFORMATIEAVOND RACE OF THE CLASSICS FOR YOUNG PROFESSIONALS 2019 INFORMATIEAVOND RACE OF THE CLASSICS FOR YOUNG PROFESSIONALS 2019 AFTERMOVIE RACE OF THE CLASSICS FOR YOUNG PROFESSIONALS 2018 AGENDA ORGANISATIE INTRODUCTIE DE RACE WEEK DE WEDSTRIJD VEILIGHEIDSMAATREGELEN

Nadere informatie

Praktisch. - Wilt u uw kind voor 09.30 uur brengen en na 16.30 uur ophalen? Zo kan uw kind het hele dagprogramma meedoen.

Praktisch. - Wilt u uw kind voor 09.30 uur brengen en na 16.30 uur ophalen? Zo kan uw kind het hele dagprogramma meedoen. Praktisch - Wilt u uw kind voor 09.30 uur brengen en na 16.30 uur ophalen? Zo kan uw kind het hele dagprogramma meedoen. - Komt uw kind onverwachts niet, of juist wel, of op een ander tijdstip? Laat het

Nadere informatie

drs. André van der Leest projectleider teqnow EXPLORING THE WORLD OF NEW TECHNOLOGY

drs. André van der Leest projectleider teqnow EXPLORING THE WORLD OF NEW TECHNOLOGY drs. André van der Leest projectleider teqnow EXPLORING THE WORLD OF NEW TECHNOLOGY Vroeger was de wereld een stuk overzichtelijker Nu 3D printen (AM) 3D printen stand van zaken 3D printen stand van

Nadere informatie

De Gentlemen Drivers Businessclub1

De Gentlemen Drivers Businessclub1 programma 20191 De Gentlemen Drivers Businessclub1 de geur van benzine en de smaak van champagne Ondernemers en auto s Gentlemen drivers start your engines! Capital Cars + Connect is de plek waar business

Nadere informatie

Colofon: Inge Bramsen, Kees Willemse, Chris Kuiper & Mieke Cardol, Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam, 2015.

Colofon: Inge Bramsen, Kees Willemse, Chris Kuiper & Mieke Cardol, Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam, 2015. Colofon: Mijn Pad is gemaakt door Inge Bramsen, Kees Willemse, Chris Kuiper & Mieke Cardol (2015), Lectoraat Disability Studies; Diversiteit in Participatie, Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool

Nadere informatie

> proefritten. INGENIEUR VOOR één DAG!

> proefritten. INGENIEUR VOOR één DAG! proefritten Terwijl de meeloopdagen aan leerlingen de mogelijkheid geven om mee te lopen met onze studenten tijdens hun normale lessen en practica, worden de proefritten op maat ingericht voor leerlingen

Nadere informatie

INNOVATION BY MAKING LEARNING BY DOING

INNOVATION BY MAKING LEARNING BY DOING INNOVATION BY MAKING LEARNING BY DOING 1 INNOVATION BY MAKING, LEARNING BY DOING Bij alles wat we doen, hanteren we deze twee principes. Innovation happens by making. The only way to learn innovation is

Nadere informatie

Beleef eens een dag aan UHasselt!

Beleef eens een dag aan UHasselt! 2018 Beleef eens een dag aan UHasselt! Meeloopdagen Proefritten Coachingsdagen TAST-INGs Rocket Science Launch Day Blijf op de hoogte van ons aanbod en bezoek regelmatig onze website www.uhasselt.be/uhasseltatschool.

Nadere informatie

WCM-lidmaatschap. Brons - zilver - goud - platina

WCM-lidmaatschap. Brons - zilver - goud - platina WCM-lidmaatschap Brons - zilver - goud - platina Welkom Met jaarlijks 30 miljard aan onderhoud en 300.000 fte s is de Nederlandse maintenance, repair en overhaul (mro) sector een belangrijke economische

Nadere informatie

Informatie over je verblijf in de kliniek. Jouw verblijf in de kliniek. Het behandelplan. De regels in het kort

Informatie over je verblijf in de kliniek. Jouw verblijf in de kliniek. Het behandelplan. De regels in het kort Informatie over je verblijf in de kliniek Jouw verblijf in de kliniek Het behandelplan De regels in het kort We helpen je naar een leven zonder verslavende middelen Welkom In de bossen bij Bilthoven staat

Nadere informatie

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS ONDERBOUW OPDRACHTEN DE ROTTERDAMSE HAVEN GROEIT! Heel veel goederen die we gebruiken komen uit het buitenland. Het grootste deel komt via de haven

Nadere informatie

IT S ABOUT YOUR TIME HI THERE.

IT S ABOUT YOUR TIME HI THERE. DE FETCH FEITEN. IT S ABOUT YOUR TIME HI THERE. Deze FETCH Feiten hebben jou bereikt om één van de volgende redenen. Eén: jij realiseert je dat het moment is aangebroken om tijdrovende dagelijkse bezigheden

Nadere informatie

Aansluitles Les 1 Overzicht van de Componenten. Basis

Aansluitles Les 1 Overzicht van de Componenten. Basis Overzicht van de Componenten Lichtsensor Lichtsensoren worden gebruikt om licht te meten. Straatverlichting, sommige fietslampjes of tuinlampjes gebruiken een lichtsensor. Zo gaan ze pas aan als het donker

Nadere informatie

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Kinderen Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Voor wie is dit boekje? Je hebt dit boekje gekregen omdat je autisme hebt of omdat je nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

BENT U OP ZOEK NAAR EEN EVENEMENTENLOCATIE DIE UW GASTEN INSPIREERT? EEN PLEK DIE AANZET TOT GROOTS DENKEN EN DOEN? OP RDM ROTTERDAM VINDT U DE

BENT U OP ZOEK NAAR EEN EVENEMENTENLOCATIE DIE UW GASTEN INSPIREERT? EEN PLEK DIE AANZET TOT GROOTS DENKEN EN DOEN? OP RDM ROTTERDAM VINDT U DE BENT U OP ZOEK NAAR EEN EVENEMENTENLOCATIE DIE UW GASTEN INSPIREERT? EEN PLEK DIE AANZET TOT GROOTS DENKEN EN DOEN? OP RDM ROTTERDAM VINDT U DE PERFECTE SETTING. DE COMBINATIE VAN HISTORIE, HAVEN, INDUSTRIE

Nadere informatie

AN IMMERSIVE SOUND EXPERIENCE LESBRIEF VOOR DOCENTEN VOORAFGAAND AAN DE VOORSTELLING

AN IMMERSIVE SOUND EXPERIENCE LESBRIEF VOOR DOCENTEN VOORAFGAAND AAN DE VOORSTELLING AN IMMERSIVE SOUND EXPERIENCE LESBRIEF VOOR DOCENTEN VOORAFGAAND AAN DE VOORSTELLING INTRODUCTIE (5 MIN.) Bekijk met de klas de trailer van Listen Up!: http://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=lvcslkmauje

Nadere informatie

8 Stappen naar Succes

8 Stappen naar Succes 8 Stappen naar Succes Ik ga je een geheim vertellen; Al meer dan 4 jaar was ik zelfstandig Trainer en ik heb geworsteld en gezocht naar; Focus Mijn missie Wie is mijn doelgroep? Hoe kan ik een stabiel

Nadere informatie

CAMPUS KRUIDTUIN - MECHELEN

CAMPUS KRUIDTUIN - MECHELEN CAMPUS KRUIDTUIN - MECHELEN Locatie: Lange Ridderstraat 44, 2800 Mechelen Opleidingen: Informatiemanagement en Multimedia (Interactive Multimedia Design) Leraar Kleuter Leraar Lager Onderwijs Leraar Secundair

Nadere informatie