Recover. Platelet Separation Kit. Een natuurlijke behandeling van uw fasciitis plantaris ter verbetering van uw dagelijkse activiteiten!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Recover. Platelet Separation Kit. Een natuurlijke behandeling van uw fasciitis plantaris ter verbetering van uw dagelijkse activiteiten!"

Transcriptie

1 Recover Platelet Separation Kit Een natuurlijke behandeling van uw fasciitis plantaris ter verbetering van uw dagelijkse activiteiten! patiënteninformatie

2 One Surgeon. One Patient. Meer dan 1 miljoen keer per jaar, helpt Biomet een chirurg persoonlijke zorg te bieden aan een patiënt. De wetenschap en de kunst van de medische zorg is om de juiste oplossing te bieden voor elke individuele patiënt. Dit vereist klinische beheersing, een menselijke verbinding tussen de chirurg en de patiënt, en het juiste gereedschap voor elke situatie. Bij Biomet, streven wij ernaar om ons werk te bekijken door de ogen van een chirurg en een patiënt. Wij behandelen elke oplossing die we bieden alsof het bedoeld is voor een familielid. Onze benadering van innovatie creëert echte oplossingen die elke chirurg helpen bij het leveren van duurzame gepersonaliseerde zorg aan iedere patiënt, of die oplossing nu een minimaal invasieve chirurgische techniek vereist, geavanceerde biomaterialen of een op de patiënt afgestemd implantaat.

3 Fasciitis Plantaris Pijn in de hiel is een van de meest voorkomende vormen van voetpijn bij volwassenen. Het hielbeen(calcaneus) is het grootste been in de voet en de hiel is het eerste gedeelte van de voet dat contact maakt met de grond tijdens het lopen. De voetzoolpees is een dikke, brede inelastische band van fibreus weefsel die langs de bodem van de voet loopt. Hij zit vastgehecht aan het hielbeen (calcaneus) en loopt uit om zich in de bal van de voet te hechten aan de onderkant van de middenvoetsbeentjes. Omdat de normale voet in een boog loopt, bevindt de voetzoolpees zich aan de basis van deze boog. Hij ondersteunt de boog van je voet en fungeert ook als een schokdemper in de voet. Een fasciitis plantaris is een, meestal chronische, ontsteking van de voetzoolpees en is vaak een resultaat van herhaald letsel aan de voetzoolpees op het punt waar deze zich hecht aan het hielbot. voetzoolpees hielbeen (calcaneus) pijngebied

4 Fasciitis Plantaris Een fasciitis plantaris komt veel voor. Ongeveer 1 op de 10 mensen ondervindt in hun leven last van deze ontsteking. Het komt het meest voor bij mensen in de leeftijd van 40 to 60 jaar, maar kan op elke leeftijd voorkomen. Het komt twee keer zoveel voor bij vrouwen als bij mannen en het komt ook vaak voor bij atleten. U maakt meer kans op letsel aan de voetzoolpees als u veel wandelt, rent of veel staat, zonder dat u hieraan gewend bent. Atleten die hun trainingsintensiteit verhogen, van schoenen veranderen, op andere zolen trainen of hun loopafstand vergroten, kunnen een faciitis plantaris ontwikkelen 1. Van pezen is bekend dat ze een slechte bloedtoevoer hebben. In combinatie met de druk van de dagelijkse activiteiten, genezen ze niet gemakkelijk van schade. Als gevolg van de trage genezing van pezen, kunnen de symptomen van een fasciitis plantaris een aantal weken, maanden of soms jaren aanhouden. Wanneer u last heeft van een fasciitis plantaris, is pijn het belangrijkste symptoom. Dit kan overal aan de onderkant van uw hiel zijn. Echter, vaak wordt één plek als de belangrijkste bron van pijn aangewezen. Deze is vaak ongeveer 4 cm naar voren vanaf de hiel en kan gevoelig zijn bij het aanraken. De pijn is vaak het sterkst wanneer u s ochtends de eerste stappen zet bij het opstaan, of na een lange periode van rust waarbij er geen gewicht wordt geplaatst op uw voet. Plotselinge strekking van de zool van uw voet bij bijvoorbeeld het traplopen of op de tenen lopen, kan de pijn verergeren. Sommige mensen hebben last van een fasciitis plantaris in beide voeten tegelijk.

5 Gebruikelijke behandelingen van een Fasciitis Plantaris Recover techniek; Platelet Rich Plasma (PRP) injecties Activiteit beperking Rust Fysiotherapie Zooltjes Recover PRP behandeling Shockwave therapie Acupunctuur Chirurgie Bloed bestaat uit rode bloedcellen, witte bloedcellen, plasma en bloedplaatjes. Van bloedplaatjes is bekend dat ze verantwoordelijk zijn voor de bloedstolling en het vrijgeven van groeifactoren. Groeifactoren die bij activering worden vrijgegeven door bloedplaatjes, zijn van invloed op de biologische processen die nodig zijn voor het herstel van zachte weefsels, zoals pezen of ligamenten, na acute, traumatische of overbelastingsletsels. Recover Platelet Rich Plasma (PRP) biedt een veelbelovende techniek om de natuurlijke genezing van de peesblessures te versnellen. PRP bereid met de Recover techniek, is bloedplasma met geconcentreerde bloedplaatjes en witte bloedcellen met enorme reservoirs van bioactieve eiwitten, zoals de belangrijke groeifactoren. Een PRP injectie biedt een techniek om de genezing van een tennisarm te versnellen 2. Het grote voordeel is dat de behandeling volledig natuurlijk is.

6 Recover; Een natuurlijke behandeling van uw Fasciitis Plantaris Recover behandeling Een kleine hoeveelheid (54 ml) bloed wordt afgenomen uit uw arm. Het bloed wordt dan overgebracht in een unieke buis die wordt geplaatst in een centrifuge die het bloed gedurende 15 minuten laat centrifugeren. Het centrifuge proces verwijdert alle ongewenste elementen van het bloed die niet primair verantwoordelijk zijn voor genezing. Na het centrifugeren is het PRP verzameld. Het PRP verkregen met de Recover techniek (met daarin bloedplaatjes, groeifactoren en witte bloedcellen) is dan klaar om weer te worden geïnjecteerd in de pees op de plaats van de chronische blessure. Voor het injecteren kan een lokale verdoving nodig zijn. Na slechts één enkele perforatie van de huid, zal het PRP worden geïnjecteerd in de pees door middel van meerdere penetraties. Nabehandeling Na de injectie is het gedurende 15 minuten niet toegestaan om uw been te bewegen, teneinde het PRP de kans te geven in de pees te dringen. Daarna kunt u naar huis gaan, eventueel met een recept voor pijnstilling. Antiinflammatoire geneesmiddelen (Ibuprofen, aspirine e.d.) zijn niet toegestaan. Koelen met ijs kan een goede oplossing zijn. Toename van pijn op de plaats van het letsel kan gedurende 2 weken na de PRP injectie aanhouden. 48 uur na de behandeling, dient u een gestandaardiseerd rekprotocol te volgen gedurende 2 weken (niveau 1, zie oefenprotocol op de volgende pagina). Na 2 weken rekken, zal een versterkingsprogramma (niveau 2) worden toegevoegd. Na 3 weken kunt u geleidelijk terugkeren naar uw dagelijkse activiteiten. Het kan tot wel 6 weken duren voordat er resultaat te merken is, maar meestel is er al na 3 weken een afname van de pijn merkbaar 3.

7 Voetzoolpees rekoefening (Niveau 1) U dient de volgende rekoefeningen gedurende 2 weken dagelijks uit te voeren. Als de pijn steeds minder wordt, kunt u starten met niveau 2. Rekoefening 1 Start Positie Doel: Het passief rekken van de voetzoolpees. Uitgangspositie: Zittend op de grond met het been volledig gestrekt. Bind een handdoek/band om uw voet. Actie: Trek de handdoek/band rustig naar uw borst. Dit zal uw voetzoolpees oprekken. Parameters: Houd de rek gedurende 20 seconden aan en herhaal dit 10 keer. Tips: Houd uw knie volledig gestrekt en zorg dat u de rek langzaam uitvoert. Zorg dat de pijn niet toeneemt door het rekken. Actie

8 Voetzoolpees rekoefening (Niveau 1) Rekoefening 2 Start Positie Doel: Het verkrijgen van flexibiliteit in de spieren langs de achterkant van uw onderbeen. Uitgangspositie: Leun met uw handen tegen de muur en plaats uw ene been gestrekt achter het andere. Plaats het gewicht van uw achterste been op de bal van de voet. Actie: Verplaats uw lichaamsgewicht richting de muur en duw uw hiel langzaam terug naar de vloer. Voer de oefening met uw achterste knie volledig gestrekt uit. Parameters: Houd de rek gedurende 20 seconden vast. Herhaal dit 10 keer. Actie Tips: Houd uw achterste hiel op de grond gedurende 20 seconden tijdens de rek oefening. Voer de beweging in deze oefening geleidelijk uit.

9 Voetzoolpees versterkingsoefening (Niveau 2) De oefeningen in dit gedeelte moeten gedurende 2-4 weken om de dag worden uitgevoerd, na voltooiing van de rekoefeningen van niveau 1. Versterkingsoefening 1 Start Positie Doel: Het versterken van de spieren langs de achterkant van het onderbeen/enkel. Uitgangspositie: Sta met uw voeten plat op de grond en uw handen tegen een muur. Actie: Lift beide hielen van de grond terwijl u de bal van de voet op de grond houdt. Parameters: Herhaal de oefening in 3 series van keer. Actie Tips: Laat uw gewicht terug op de grond zakken, langzamer in vergelijking met de snelheid waarmee u het optilt (1 seconde omhoog, 3 seconden omlaag). Verdeel het gewicht evenredig tussen de eerste en vijfde teen tijdens de oefening.

10 Voetzoolpees versterkingsoefening (Niveau 2) Versterkingsoefening 2 Start Positie Doel: Het versterken van de spieren langs de achterkant van het onderbeen/enkel. Uitgangspositie: Ga op het been staan dat getraind moet worden en houd uw handen tegen de muur. Actie: trek uw hiel omhoog terwijl u met de bal van uw voet op de grond blijft. Parameters: Herhaal deze oefening in 3 series van keer. Actie Tips: Laat uw gewicht terug op de grond zakken, langzamer in vergelijking met de snelheid waarmee u het optilt (1 seconde omhoog, 3 seconden omlaag). Verdeel het gewicht evenredig tussen de eerste en vijfde teen tijdens de oefening.

11 Een optimale behandeling van uw Fasciitis Plantaris De combinatie van de Recover PRP injectie met het post-operatieve oefenprogramma biedt u de optimale behandeling gericht op het herstel van uw voetzoolpees tot een gezonde voet zonder pijn. Wanneer de behandeling succesvol is, stelt deze u in staat om terug te keren naar alle activiteiten waarvan u zich eerder diende te onthouden als gevolg van de blessure aan uw voet.

12 This brochure is not for distribution in the USA. This brochure describes the surgical techniques, stretching/strengthening programs and postoperative protocol used by Allan Mishra, M.D. This publication and all content, artwork, photographs, names, logos and marks contained within are protected by copyright, trademarks and other intellectual property rights owned by or licensed to Biomet or its affiliates. This publication must not be used, copied or reproduced in whole or in part for any purposes other than marketing by Biomet or its authorised representatives. Use for any other purposes is prohibited. References 1. Neufeld, S.K. et al. Plantar fasciitis: evaluation and treatment. Journal American Academy Orthopaedic Surgeons. Vol 16, No 6, June Soomekh, D.J. Current concepts for the use of PRP in the foot and ankle. Clin Podiathr Med Surg. 28(1): January Scioli, M.W.Techniques in Foot & Ankle Surgery. Volume 10, Number 1, pp March Biomet Biologics does not practice medicine and does not recommend any particular treatment and is not responsible for its use on a specific patient. The health care practitioner who performs this treatment is responsible for determining and using the appropriate techniques for each individual patient. Responsible Manufacturer Biomet Biologics, LLC 56 E. Bell Drive Warsaw, Indiana USA Authorized Representative Biomet UK, Ltd. Waterton Industrial Estate Bridgend, South Wales CF31 3XA UK biometbiologics.com biometeurope.com Form No. BBI REV093011

Recover. Platelet Separation Kit. Een natuurlijke behandeling van uw tennisarm ter verbetering van uw dagelijkse activiteiten! patiënteninformatie

Recover. Platelet Separation Kit. Een natuurlijke behandeling van uw tennisarm ter verbetering van uw dagelijkse activiteiten! patiënteninformatie Recover Platelet Separation Kit Een natuurlijke behandeling van uw tennisarm ter verbetering van uw dagelijkse activiteiten! patiënteninformatie One Surgeon. One Patient. Meer dan 1 miljoen keer per jaar,

Nadere informatie

Recover. Platelet Separation Kit. Een natuurlijke behandeling van uw jumper s knie ter verbetering van uw dagelijkse activiteiten! patiënteninformatie

Recover. Platelet Separation Kit. Een natuurlijke behandeling van uw jumper s knie ter verbetering van uw dagelijkse activiteiten! patiënteninformatie Recover Platelet Separation Kit Een natuurlijke behandeling van uw jumper s knie ter verbetering van uw dagelijkse activiteiten! patiënteninformatie One Surgeon. One Patient. Meer dan 1 miljoen keer per

Nadere informatie

Recover. Platelet Separation Kit. Een natuurlijke behandeling van uw achilles tendinosis ter verbetering van uw dagelijkse activiteiten!

Recover. Platelet Separation Kit. Een natuurlijke behandeling van uw achilles tendinosis ter verbetering van uw dagelijkse activiteiten! Recover Platelet Separation Kit Een natuurlijke behandeling van uw achilles tendinosis ter verbetering van uw dagelijkse activiteiten! patiënteninformatie One Surgeon. One Patient. Meer dan 1 miljoen keer

Nadere informatie

Patiënten tevredenheid en PROMs. Thomas Timmers Interactive Studios Toine Sunderman Biomet Nederland

Patiënten tevredenheid en PROMs. Thomas Timmers Interactive Studios Toine Sunderman Biomet Nederland Patiënten tevredenheid en PROMs Thomas Timmers Interactive Studios Toine Sunderman Biomet Nederland Rapid Recovery Verwachting management Filosofie Minimaliseer de impact op lichaam en geest Stressreductie

Nadere informatie

H.347534.0715. GPS recover behandeling Achillespees

H.347534.0715. GPS recover behandeling Achillespees H.347534.0715 GPS recover behandeling Achillespees Inleiding U heeft samen met uw arts besloten om uw achillespeesklachten te laten behandelen met de GPS recover behandeling. Bij deze behandeling wordt

Nadere informatie

H.334250.0215. GPS recover procedure hielspoor

H.334250.0215. GPS recover procedure hielspoor H.334250.0215 GPS recover procedure hielspoor Inleiding Bij hielspoor is er sprake van een uitstekend stukje bot aan het hielbeen (calcaneus). Onder de voet loopt een peesblad (fascia plantaris) dat aanhecht

Nadere informatie

Wat weten we nu eigenlijk van hielklachten zoals fasciosis plantaris en hielspoor? [+ tips en oefeningen]

Wat weten we nu eigenlijk van hielklachten zoals fasciosis plantaris en hielspoor? [+ tips en oefeningen] Door: Marjolein Stegeman Wat weten we nu eigenlijk van hielklachten zoals fasciosis plantaris en hielspoor? [+ tips en oefeningen] Zo n 1 op de 10 Nederlanders heeft wel eens last van zijn hiel, in 80%

Nadere informatie

Fasciitis Plantaris en Hielspoor

Fasciitis Plantaris en Hielspoor Fasciitis Plantaris en Hielspoor Fasciitis Plantaris is de meest voorkomende oorzaak van pijn aan de onderzijde van de hiel. Ongeveer 2 miljoen patiënten per jaar worden daaraan behandeld in de Verenigde

Nadere informatie

Hielspoor, wat spoort er niet? Tjitte Kamminga

Hielspoor, wat spoort er niet? Tjitte Kamminga Hielspoor, wat spoort er niet? Tjitte Kamminga TJITTE KAMMINGA - Docent fysiotherapie HS Leiden - Fysiotherapeut / manueel therapeut - Trainer Haagatletiek en zelf actief hardloper - Auteur Hardlopen zonder

Nadere informatie

Platelet Rich Plasma (PRP) T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Platelet Rich Plasma (PRP) T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Platelet Rich Plasma (PRP) T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont

Nadere informatie

1 Teenstand vanaf vlakke ondergrond. 2 Band training achillespees. 3 Teenstand op traptrede (gestrekte knie)

1 Teenstand vanaf vlakke ondergrond. 2 Band training achillespees. 3 Teenstand op traptrede (gestrekte knie) Pagina 1 van 5 Bij welke blessures werkt deze oefentherapie? Deze oefentherapie is effectief bij kuit, enkel, scheenbeen en fascia plantaris klachten. De fascia plantaris is de grote pees in de voetzool

Nadere informatie

Hielspoor /Fasciitis plantaris

Hielspoor /Fasciitis plantaris Hielspoor /Fasciitis plantaris U wordt behandeld voor de klachten aan uw voet(en). De aandoening heeft diverse benamingen: hielspoor, hielpijn, plantaire fasciitis, peesplaatonsteking van de voet. De correcte

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hielspoor /Fasciitis plantaris. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hielspoor /Fasciitis plantaris. rkz.nl Patiënteninformatie Hielspoor /Fasciitis plantaris rkz.nl U wordt behandeld voor de klachten aan uw voet(en). De aandoening heeft diverse benamingen: hielspoor, hielpijn, plantaire fasciitis, peesplaatonsteking

Nadere informatie

Achillespees blessure

Achillespees blessure Wat is het? 1. de aanhechting van de pees op de hiel 2. de pees met het omringende weefsel 3. de slijmbeurs in de diepte aan de voorzijde van de pees Een achillespeesblessure is een typische overbelastingsblessure.

Nadere informatie

Achillespeesklachten

Achillespeesklachten Afdeling: Onderwerp: Orthopedie 1 Blessure aan de achillespees De achillespees is een kwetsbare plek. Vooral bij sporters is er een kans op een blessure: een scheur in de pees of een ontsteking. In deze

Nadere informatie

Een acuut letsel is een blessure die plots op treed (bvb een enkel verzwikking, een spierscheur, )

Een acuut letsel is een blessure die plots op treed (bvb een enkel verzwikking, een spierscheur, ) Sporten is hoe dan ook gezond, maar brengt ook een verhoogd risico op bepaalde letsels met zich mee. Er zijn echter enkele aandachtspunten en preventie oefeningen die dit risico sterk kunnen verlagen.

Nadere informatie

Graad 1 verzwikking: Lichte overrekking en geringe beschadiging van de vezels (fibrillen) van het ligament.

Graad 1 verzwikking: Lichte overrekking en geringe beschadiging van de vezels (fibrillen) van het ligament. Verstuikte enkel Een verstuikte enkel is een veel voorkomende aandoening. Ongeveer 25.000 mensen per dag maken dat mee. Enkel verstuikingen komen voor bij atleten en bij niet atleten, bij kinderen en volwassenen.

Nadere informatie

Behandeling van Hielspoor. Fasciitis plantaris

Behandeling van Hielspoor. Fasciitis plantaris Behandeling van Hielspoor Fasciitis plantaris Inhoud Inleiding 3 Hielspoor 3 Klachten en oorzaken 3 De behandeling en wat u zelf kunt doen 4 De nachtspalk 4 Trainingsschema 5 Peesplaatrekoefening 5 Achillespees

Nadere informatie

H.347541.0715. GPS recover behandeling kniepees (jumpersknee)

H.347541.0715. GPS recover behandeling kniepees (jumpersknee) H.347541.0715 GPS recover behandeling kniepees (jumpersknee) Inleiding U heeft samen met uw arts besloten om uw kniepeesklachten te laten behandelen met behulp van de GPS recover behandeling. Bij deze

Nadere informatie

ACP Double Syringe. ACP Autologous Conditioned Plasma Natuurlijke genezing. Vet Systems

ACP Double Syringe. ACP Autologous Conditioned Plasma Natuurlijke genezing. Vet Systems ACP Double Syringe ACP Autologous Conditioned Plasma Natuurlijke genezing Vet Systems Het genezingsproces Voor de genezing van een blessure is een goed georganiseerde en complexe reeks aan gebeurtenissen

Nadere informatie

Sportgeneeskunde. Fasciïtis plantaris (hielpijnsyndroom, hielspoor)

Sportgeneeskunde. Fasciïtis plantaris (hielpijnsyndroom, hielspoor) Sportgeneeskunde Fasciïtis plantaris (hielpijnsyndroom, hielspoor) Algemeen Deze folder geeft u informatie over Fasciïtis plantaris ook wel bekend als hielpijnsyndroom of hielspoor. Bouw en functie De

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Platelet Rich Plasma therapie (PRP)

Patiënteninformatie. Platelet Rich Plasma therapie (PRP) Patiënteninformatie Platelet Rich Plasma therapie (PRP) Dr. W. Colyn Kniechirurgie Dr. M. Mombert Hand-, pols- en elleboogchirurgie Dr. T. De Baets Traumachirurgie Dr. K. Pittoors Heupchirurgie Dr. J.

Nadere informatie

GPS Gravitational Platelet Separation

GPS Gravitational Platelet Separation GPS Gravitational Platelet Separation Uw arts heeft voorgesteld om bij u een GPS behandeling uit te voeren. In deze folder krijgt u meer informatie over deze behandeling. Wat is GPS GPS staat voor de afkorting

Nadere informatie

Weekdelen problemen rond enkel en achtervoet

Weekdelen problemen rond enkel en achtervoet Weekdelen problemen rond enkel en achtervoet G. A. Matricali, MD. PhD. Foot & Ankle Surgery Diabetic Foot Clinic UZ Leuven KU Leuven Weekdelen problemen rond enkel en achtervoet Zeer frequent (ook in 3

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

De GPS behandeling. Figuur: Container waarin het bloed wordt gecentrifugeerd en de bloedplaatjes worden gescheiden van het bloedplasma.

De GPS behandeling. Figuur: Container waarin het bloed wordt gecentrifugeerd en de bloedplaatjes worden gescheiden van het bloedplasma. De GPS behandeling De GPS behandeling Gel van bloedplaatjes: snelle en natuurlijke genezing Een wond geneest meestal op natuurlijke wijze. Wanneer dit niet gebeurt, is er een behandeling met bloedplaatjesgel

Nadere informatie

Figuur 2 Achillespeesruptuur

Figuur 2 Achillespeesruptuur Chirurgie / Traumatologie Achillespeesruptuur Behandeling van een gescheurde achillespees Inleiding U heeft van uw behandelend arts vernomen dat u een achillespeesruptuur heeft. In deze folder staat wat

Nadere informatie

FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE

FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE Para Medisch Centrum Skagerrak Hoofddorp Inleiding U heeft dit boekje gekregen omdat u binnenkort een nieuwe knie krijgt. In dit boekje vindt u trainingsschema s, oefeningen en

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

Behandeling van Hielpijn. Fasciitis plantaris

Behandeling van Hielpijn. Fasciitis plantaris Behandeling van Hielpijn Fasciitis plantaris Inhoud Inleiding 3 Hielpijn 3 Klachten en oorzaken 3 De behandeling en wat u zelf kunt doen 4 Oefeningen 4 De nachtspalk 6 Overige behandelingen: ESWT 6 Ten

Nadere informatie

Table of Contents. 1 OX Updater 1 1.1 Mogelijkheden... 1 1.2 Werking:... 1. iii

Table of Contents. 1 OX Updater 1 1.1 Mogelijkheden... 1 1.2 Werking:... 1. iii bla bla OX Updater OX Updater: Publication date Thursday, 09 January 2014 v.6.18.23 Copyright 2006-2014 OPEN-XCHANGE Inc., This document is the intellectual property of Open- Xchange Inc., Tarrytown, NY,

Nadere informatie

Wat is patello-femoraal pijnsyndroom?

Wat is patello-femoraal pijnsyndroom? Wat is patello-femoraal pijnsyndroom? Patellofemorale pijnklachten zijn klachten die waargenomen worden in en rond de knieschijf. Patella betekent knieschijf. Het komt op alle leeftijden voor, maar vooral

Nadere informatie

Huiswerkoefeningen enkel-revalidatie. Bron: Foot and ankle conditioning program, AAOS (http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?

Huiswerkoefeningen enkel-revalidatie. Bron: Foot and ankle conditioning program, AAOS (http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm? Huiswerkoefeningen enkel-revalidatie Bron: Foot and ankle conditioning program, AAOS (http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00667) Doel: versterken van de onderbeensspieren Deze 9 voet- en enkel huiswerkoefeningen

Nadere informatie

Sportgeneeskunde. Een lopers knie (Iliotibiale band syndroom)

Sportgeneeskunde. Een lopers knie (Iliotibiale band syndroom) Sportgeneeskunde Een lopers knie (Iliotibiale band syndroom) Algemeen Deze folder geeft u informatie over een lopers knie oftewel het iliotibiale band syndroom. De iliotibiale band is een lange peesplaat

Nadere informatie

Oefeningen na gebruik van de Achillotrain

Oefeningen na gebruik van de Achillotrain FYSIOTHERAPIE Oefeningen na gebruik van de Achillotrain ADVIES Oefeningen na gebruik van de Achillotrain Na een operatie van uw achillespees is het belangrijk dat u tijdens en na de periode in de Achillotrain

Nadere informatie

Behandeling, oefeningen, symptomen en herstel van een achillespeesblessure

Behandeling, oefeningen, symptomen en herstel van een achillespeesblessure Behandeling, oefeningen, symptomen en herstel van een achillespeesblessure Ondanks dat de achillespees de grootste en sterkste pees van het menselijke lichaam is blijft een achillespeesblessure een van

Nadere informatie

De klikkende heup. (Coxa Saltans)

De klikkende heup. (Coxa Saltans) De klikkende heup (Coxa Saltans) De klikkende heup Wanneer uw heup een klikkende beweging maakt, is dat meestal pijnloos en onschuldig. Als u echter pijnklachten heeft, kunt u de orthopedisch chirurg om

Nadere informatie

Oefeningen na gebruik van de Achillotrain

Oefeningen na gebruik van de Achillotrain FYSIOTHERAPIE Oefeningen na gebruik van de Achillotrain ADVIES Oefeningen na gebruik van de Achillotrain Na een operatie van uw achillespees is het belangrijk dat u tijdens en na de periode in de Achillotrain

Nadere informatie

kruisbandoperatie Wat is een voorste kruisbandreconstructie?

kruisbandoperatie Wat is een voorste kruisbandreconstructie? kruisbandoperatie U heeft in overleg met uw orthopedisch chirurg besloten om uw voorste kruisband te laten opereren. Deze operatie wordt een voorste kruisbandreconstructie genoemd. Hoe gaat deze operatie?

Nadere informatie

Gescheurde achillespees

Gescheurde achillespees Spoedeisende Hulp Gescheurde achillespees i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft een gescheurde achillespees (achillespeesruptuur). In deze folder leest u op welke manier een gescheurde

Nadere informatie

De voorste kruisbandreconstructie

De voorste kruisbandreconstructie Afdeling: Onderwerp: Fysiotherapie De voorste kruisbandreconstructie 1 De voorste kruisbandreconstructie 2 De Voorste Kruisbandreconstructie De knie: De meeste mensen zien een knie als een simpel scharniergewricht

Nadere informatie

APERIUS PercLID System. Voor de behandeling van degeneratieve lumbale kanaalstenose

APERIUS PercLID System. Voor de behandeling van degeneratieve lumbale kanaalstenose APERIUS PercLID System Voor de behandeling van degeneratieve lumbale kanaalstenose Informatie over deze brochure Onlangs is bij u een aandoening vastgesteld die degeneratieve lumbale kanaalstenose wordt

Nadere informatie

Wim Schoots: Oefenstof voor de preventie en het verhelpen van veel voorkomende blessures. 7 november 2015

Wim Schoots: Oefenstof voor de preventie en het verhelpen van veel voorkomende blessures. 7 november 2015 Wim Schoots: Oefenstof voor de preventie en het verhelpen van veel voorkomende blessures 7 november 2015 Wat leer je in deze praktijksessie? In deze sessie leer je oefenstof, die je de lopers als huiswerk

Nadere informatie

Achillespeesklachten

Achillespeesklachten Achillespeesklachten De achillespees is een kwetsbare plek. Vooral bij sporters is er kans op een blessure: een scheur in de pees of een ontsteking. In deze folder leest u over de mogelijkheden van behandeling

Nadere informatie

Enthesopathie, een andere benadering

Enthesopathie, een andere benadering Enthesopathie, een andere benadering Cristiaan Oortmann Scheper ziekenhuis Emmen. Physician Assistant orthopedie sinds 2007. Physician Assistant Emmen Spreekuur, nieuwe en herhalingspatiënten. 2 PA, arthrosepatiënten,

Nadere informatie

Orthopedie. Gravitational Platelet Seperation GPS

Orthopedie. Gravitational Platelet Seperation GPS Orthopedie Gravitational Platelet Seperation GPS 1 Polikliniek orthopedie Telefoon 0591-69 14 00 keuzemenu 2 2 Wat is GPS? Uw arts heeft voorgesteld om bij u een GPS behandeling uit te voeren. Dit is een

Nadere informatie

dp corporate language training manual

dp corporate language training manual dp corporate language training manual Informatie over de toets Handleiding toetsopgaven Trademarks corporate language training, clt and digital publishing are either registered trademarks or trademarks

Nadere informatie

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Ook zonder blessures kun je bepaalde spieren of spiergroepen te versterken. Als spierversterkende oefeningen deel uitmaken van een trainingsprogramma met als einddoel

Nadere informatie

STARTEN NA EEN BLESSURE: WANNEER, WAT, HOE? TJITTE KAMMINGA Datum 10-11-2012

STARTEN NA EEN BLESSURE: WANNEER, WAT, HOE? TJITTE KAMMINGA Datum 10-11-2012 STARTEN NA EEN BLESSURE: WANNEER, WAT, HOE? TJITTE KAMMINGA Datum 10-11-2012 TJITTE KAMMINGA DOCENT FYSIOTHERAPIE HS LEIDEN FYSIOTHERAPEUT/MANUEEL THERAPEUT EX- TRAINER HARDLOPER WWW.TJITTEKAMMINGA.NL

Nadere informatie

Artrose knie. Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten.

Artrose knie. Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten. Artrose knie Wat is artrose? Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten. Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden, die zijn bekleed met kraakbeen. Het kraakbeen vangt

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Er

Nadere informatie

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer Oefeningen bij nekklachten Paramedischcentrum Landauer Rekken: Buig je hoofd naar een zijde, hand andere zijde hoofd en lichte druk tegen hoofd naar de zijde waar naar toe gebogen wordt. Breng geheel zover

Nadere informatie

Fysiotherapie Oefeningen na reconstructie voorste kruisband

Fysiotherapie Oefeningen na reconstructie voorste kruisband Fysiotherapie Oefeningen na reconstructie voorste kruisband Inleiding Deze folder is een aanvulling op de al door u verkregen in-formatie over de voorste kruisbandreconstructie en bevat een aantal adviezen

Nadere informatie

De orthopedische ervaring Biomet Nederland

De orthopedische ervaring Biomet Nederland De orthopedische ervaring Biomet Nederland Over Biomet Al meer dan 40 jaar is Biomet een partner voor de orthopedie in Nederland. Mede door product- en service innovaties hebben we de behandeling van orthopedische

Nadere informatie

Stress Fracturen van de voet en enkel

Stress Fracturen van de voet en enkel Stress Fracturen van de voet en enkel Een stress fractuur is een kleine scheur in een bot. Stress fracturen worden vaak veroorzaakt door overbelasting, zoals bij sporten met grote consequenties voor de

Nadere informatie

Enkelbandblessure. Albert Schweitzer ziekenhuis polikliniek Chirurgie oktober 2013 pavo 0320

Enkelbandblessure. Albert Schweitzer ziekenhuis polikliniek Chirurgie oktober 2013 pavo 0320 Enkelbandblessure Albert Schweitzer ziekenhuis polikliniek Chirurgie oktober 2013 pavo 0320 Een enkelbandblessure Een enkelbandblessure komt erg vaak voor. Ongeveer 500.000 mensen krijgen per jaar in Nederland

Nadere informatie

FYSIcO Nadorst. *Dillenburglaan 2 * 4332 XX Middelburg* * fysiotherapie in goede handen.

FYSIcO Nadorst. *Dillenburglaan 2 * 4332 XX Middelburg* *  fysiotherapie in goede handen. *Dillenburglaan 2 * 4332 XX Middelburg* 0118-629996* www.fysiconadorst.nl* Enkeldistorsie Algemeen Uw arts of fysiotherapeut heeft als oorzaak voor uw enkelklachten geconstateerd dat er sprake is van een

Nadere informatie

Dr Steven Claes: 5 meest voorkomende lopersblessures. Rode vlek is de plaats waar de pijn gevoeld wordt

Dr Steven Claes: 5 meest voorkomende lopersblessures. Rode vlek is de plaats waar de pijn gevoeld wordt Dr Steven Claes: 5 meest voorkomende lopersblessures Running & Co, november 2018 Dokter Claes was een spreker op de Running & Co dag van de VAL in Herentals. Hij belichte 5 blessures die het meest voorkomen

Nadere informatie

AMICA MANU SPORTMEDISCH GEZIEN SPRINGERSKNIE - JUMPERS KNEE - HERSTEL

AMICA MANU SPORTMEDISCH GEZIEN SPRINGERSKNIE - JUMPERS KNEE - HERSTEL AMICA MANU SPORTMEDISCH GEZIEN SPRINGERSKNIE - JUMPERS KNEE - HERSTEL Springersknie De springersknie is een chronische blessure, waarbij de kniepees is geïrriteerd. Bij te grote belastingen, zoals explosief

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1 OX Updater... 1 1.1 Mogelijkheden... 1 1.2 Werking:... 1. iii

Inhoudsopgave. 1 OX Updater... 1 1.1 Mogelijkheden... 1 1.2 Werking:... 1. iii OX Updater OX Updater: Publication date Monday, 08 March 2010 v.6.16 Copyright 2006-2009 OPEN-XCHANGE Inc., This document is the intellectual property of Open- Xchange Inc., Tarrytown, NY, USA, The document

Nadere informatie

Oefeningen bij nekklachten

Oefeningen bij nekklachten Oefeningen bij nekklachten Inleiding U bent in het het Kennemer Gasthuis geweest voor uw nekklachten. In deze folder bieden wij u tips en oefeningen betreffende nekklachten. Het is een aanvulling op de

Nadere informatie

bla bla Open-Xchange-server OXtender voor SyncML

bla bla Open-Xchange-server OXtender voor SyncML bla bla Open-Xchange-server OXtender voor SyncML Open-Xchange-server Open-Xchange-server: OXtender voor SyncML Uitgegeven Thursday, 04. October 2012 Versie 6.20.7 Copyright 2006-2012 OPEN-XCHANGE Inc.,

Nadere informatie

Behandeling bij enkelbandletsel

Behandeling bij enkelbandletsel Spoedeisende Hulp / Spoedpost Behandeling bij enkelbandletsel www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl SEH012 / Behandeling bij enkelbandletsel /

Nadere informatie

Fysiotherapie. Adviezen en oefeningen na een hernia operatie

Fysiotherapie. Adviezen en oefeningen na een hernia operatie Fysiotherapie Adviezen en oefeningen na een hernia operatie 1 Locatie Scheper Ziekenhuis Boermarkeweg 60 7824 AA Emmen Afdeling fysiotherapie, straat 11 Tel 0591-69 11 81 2 Adviezen en oefeningen na een

Nadere informatie

Oefeningen bij schouderklachten

Oefeningen bij schouderklachten Oefeningen bij schouderklachten Uw behandelend arts heeft u geadviseerd oefeningen te doen om uw schouderklachten te helpen verminderen. Het is, in eerste instantie, niet nodig om de oefeningen onder begeleiding

Nadere informatie

FIT VOOR EEN NIEUWE HEUP

FIT VOOR EEN NIEUWE HEUP FIT VOOR EEN NIEUWE HEUP Para Medisch Centrum Skagerrak Hoofddorp Inleiding U heeft dit boekje gekregen omdat u binnenkort een nieuwe heup krijgt. In dit boekje vindt u trainingsschema s, oefeningen en

Nadere informatie

Een Morton-neuroom in de voet

Een Morton-neuroom in de voet Een Morton-neuroom in de voet Een neuroom in de voet Wanneer u aanhoudende pijn heeft in de voorzijde van de voet, heeft u mogelijk last van een goedaardig gezwel van een zenuw (Morton-neuroom). In deze

Nadere informatie

Preventietips voor sportblessures

Preventietips voor sportblessures .Stef Verheyden Kinesitherapie Preventietips voor sportblessures Groepspraktijk De Brug Waarom blessurepreventie? Sportbeoefening en sportblessures, jammer genoeg gaan ze al te vaak samen. Vroeg of laat

Nadere informatie

Neem elleboogkrukken mee naar het ziekenhuis. Deze moet u na de operatie gebruiken. Zorg dat iemand u kan komen ophalen na de operatie.

Neem elleboogkrukken mee naar het ziekenhuis. Deze moet u na de operatie gebruiken. Zorg dat iemand u kan komen ophalen na de operatie. OLVG, locatie Oost en West Kruisbandoperatie U heeft in overleg met uw orthopedisch chirurg besloten om uw voorste kruisband te laten opereren. Deze operatie wordt een voorste kruisbandreconstructie genoemd.

Nadere informatie

Enkelverstuiking, Enkeldistorsie, Inversietrauma Enkel, Verzwikte Enkel, Bandletsel Enkel

Enkelverstuiking, Enkeldistorsie, Inversietrauma Enkel, Verzwikte Enkel, Bandletsel Enkel Enkelverstuiking, Enkeldistorsie, Inversietrauma Enkel, Verzwikte Enkel, Bandletsel Enkel Wat is een verzwikte enkel? Bij het verzwikken van de enkel kantelt de voet naar binnen terwijl het been belast

Nadere informatie

Oefentherapie bij (sport)voeten. Ralph Hermanns

Oefentherapie bij (sport)voeten. Ralph Hermanns Oefentherapie bij (sport)voeten Ralph Hermanns Inhoud Voorstellen Waarom voetoefeningen? Meting 1 & 2 Klachtenbeelden en oefeningen 1. Metatarsalgie 2. Fasciitis plantaris/hielspoor 3. Verworven per planus

Nadere informatie

Actief in beweging tijdens uw ziekenhuisopname

Actief in beweging tijdens uw ziekenhuisopname Actief in beweging tijdens uw ziekenhuisopname Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Liggende oefeningen 2 Oefening 1 2 Oefening 2 2 Oefening 3 3 Oefening 4 3 Oefening 5 4 Oefening 6

Nadere informatie

Voorste kruisbandreconstructie

Voorste kruisbandreconstructie Voorste kruisbandreconstructie Orthopedie / Fysiotherapie Beter voor elkaar 2 Orthopedisch netwerk Ikazia Als u in het Ikazia Ziekenhuis geopereerd wordt aan de voorste kruisband, bent u verzekerd van

Nadere informatie

Ligamentair letsel kniegewricht

Ligamentair letsel kniegewricht Sport-Fysiotherapie R. de Vries en Medische Trainings Therapie Kerkweg 45a 4102 KR Zijderveld Telefoon 0345-642618 Fax 0345-641004 E-mail vriesfysio@planet.nl Internet www.fysiodevries.nl Ligamentair letsel

Nadere informatie

Fysiotherapie Oefeningen na reconstructie voorste kruisband

Fysiotherapie Oefeningen na reconstructie voorste kruisband Fysiotherapie Oefeningen na reconstructie voorste kruisband Inleiding Deze folder is een aanvulling op de al door u verkregen in-formatie over de voorste kruisbandreconstructie en bevat een aantal adviezen

Nadere informatie

H GPS recover behandeling tenniselleboog/ golferselleboog

H GPS recover behandeling tenniselleboog/ golferselleboog H.347527.0715 GPS recover behandeling tenniselleboog/ golferselleboog Inleiding U heeft samen met uw arts besloten om uw tenniselleboog/ golferselleboog te laten behandelen met behulp van de GPS recover

Nadere informatie

Achillespees ontsteking

Achillespees ontsteking Achillespees ontsteking Achillespees ontsteking (tendinitis) is een veel voorkomende aandoening die pijn veroorzaakt aan de achterzijde van het been vlak boven de hiel. De achillespees is de grootste en

Nadere informatie

VAN LANSCHOT N.V. DATUM: 11/03/2015 EURONEXT AMSTERDAM. Assimilation of Structured Note

VAN LANSCHOT N.V. DATUM: 11/03/2015 EURONEXT AMSTERDAM. Assimilation of Structured Note CORPORATE EVENT NOTICE: Assimilatie VAN LANSCHOT N.V. LOCATIE: Amsterdam BERICHT NR: AMS_20150311_01776_EUR DATUM: 11/03/2015 MARKT: EURONEXT AMSTERDAM From 16/03/2015 the 5000 Structured Note (ISIN code

Nadere informatie

Behandeling bij enkelbandletsel

Behandeling bij enkelbandletsel Spoedeisende Hulp / Spoedpost Behandeling bij enkelbandletsel www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl SEH012 / Behandeling bij enkelbandletsel /

Nadere informatie

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint:

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Rek/Strek oefeningen mogen nooit pijn veroorzaken. Mocht u pijn krijgen stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is belangrijk om de rek niet

Nadere informatie

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren PECTUS REVALIDATIE Het doel van de pectus revalidatie (training borst- en rugspieren) is het versterken van de spieren van de borst en de rug en hiermee het verbeteren van je lichaamshouding. De volgende

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Cambridge Health Plan Benelux BV

Cambridge Health Plan Benelux BV Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

Fysio-/manueeltherapie van Gerven

Fysio-/manueeltherapie van Gerven Fysio-/manueeltherapie van Gerven Artrose Artrose is een chronische aandoening waarbij een degeneratie van het gewricht optreedt. Het gewrichtkraakbeen vermindert in kwaliteit; vergelijk het kraakbeen

Nadere informatie

SI- gewrichtsklachten

SI- gewrichtsklachten SI- gewrichtsklachten De sacro-iliacaalgewrichten (SI-gewrichten), ook wel heiligbeengewrichten genoemd, vormen de verbinding tussen het heiligbeen (sacrum) en het bekken en daarmee tussen de rug en de

Nadere informatie

Strekpeesletsel. Centrum voor Revalidatie locatie Groningen

Strekpeesletsel. Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Strekpeesletsel Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Inleiding Een of meerdere pezen in uw hand zijn gescheurd of doorgesneden waardoor u uw vinger(s)

Nadere informatie

Gescheurde achillespees Achillespeesruptuur

Gescheurde achillespees Achillespeesruptuur Uw behandelend arts heeft bij u een gescheurde achillespees geconstateerd. Deze brochure geeft u een overzicht van de klachten en oorzaak van een gescheurde achillespees (achillespeesruptuur) en de meest

Nadere informatie

Oefeningen voor de knie

Oefeningen voor de knie Oefeningen voor de knie Spierkracht verbeterende oefeningen voor de knie: Het is belangrijk om een goede spierkracht te hebben, mede omdat de spieren helpen bij schokabsorptie. Door een goede spierkracht

Nadere informatie

Achillodynie, Achillespeesklachten, Achillotendinopathie

Achillodynie, Achillespeesklachten, Achillotendinopathie Achillodynie, Achillespeesklachten, Achillotendinopathie De grootste en sterkste pees van het lichaam, de Achillespees is een kwetsbare plek. Achillespeesklachten vormen 6,5-11% van de blessures bij hardlopers.

Nadere informatie

Oefeningen voor longpatiënten. Afdeling Fysiotherapie

Oefeningen voor longpatiënten. Afdeling Fysiotherapie 00 Oefeningen voor longpatiënten Afdeling Fysiotherapie Huiswerkprogramma In dit boekje staan oefeningen voor de armen en benen die u thuis kunt uitvoeren. Uit onderstaande voorbeelden kiest u iedere dag

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 3. Acute Zorgpoli 3. Controle 3. Duur van het herstel 3. Adviezen tot controle 4. Oefeningen tot controle 5

Inhoud. Inleiding 3. Acute Zorgpoli 3. Controle 3. Duur van het herstel 3. Adviezen tot controle 4. Oefeningen tot controle 5 De verzwikte enkel Inhoud Inleiding 3 Acute Zorgpoli 3 Controle 3 Duur van het herstel 3 Adviezen tot controle 4 Oefeningen tot controle 5 Informatie over de enkelbrace 6 (Sport)fysiotherapie 6 Oefeningen

Nadere informatie

Een enkelbandblessure

Een enkelbandblessure Enkelbandblessure Een enkelbandblessure Een enkelbandblessure komt erg vaak voor. Ongeveer 500.000 mensen krijgen per jaar in Nederland een enkelbandblessure. Zo n blessure wordt ook wel een enkeldistorsie

Nadere informatie

Voer de oefeningen voor het bovenlichaam (pagina 3) uit, gevolgd door de oefeningen voor de buikspieren en zet er een motiverend muziekje bij op.

Voer de oefeningen voor het bovenlichaam (pagina 3) uit, gevolgd door de oefeningen voor de buikspieren en zet er een motiverend muziekje bij op. Zond Zater Vrijd Dond Woe Di Ma Zon Zat Vrij Don Woe Woe Di Ma Superfit Week 1 Vandaag: 30 minuten Cardio Vasculaire (CV) training. Probeer dit eens: 4 minuten power walking (lekker stevig doorstappen

Nadere informatie

Tendinopathie Chronische peesklachten

Tendinopathie Chronische peesklachten Tendinopathie Chronische peesklachten Orthopedisch Centrum Máxima Uw specialist heeft bij u een tendinopathie vastgesteld U leest in deze brochure: wat is tendinopathie; hoe ontstaat tendinopathie; wat

Nadere informatie

Functional Training. vrouwen

Functional Training. vrouwen Functional Training vrouwen Functional Training is een combinatie van oefeningen gericht op spierversteviging, coördinatie en stabiliteit. Door middel van deze oefeningen werk je aan je algehele fitheid.

Nadere informatie

Verzwikte of verstuikte enkel

Verzwikte of verstuikte enkel Verzwikte of verstuikte enkel Verzwikte of verstuikte enkel Vrijwel iedereen verzwikt of verstuikt wel eens een enkel. Bij een verzwikking is de schade beperkt; uw enkel is niet meer dan een beetje gezwollen

Nadere informatie

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning Lenig worden Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses M.koning Inleiding: Leniger worden, dat willen we allemaal wel. Maar hoe word je nou eigenlijk lening? En wat is de beste manier om

Nadere informatie

Wat mag u wel en niet doen als uw arm of been in het gips zit

Wat mag u wel en niet doen als uw arm of been in het gips zit Gipsverband Wat mag u wel en niet doen als uw arm of been in het gips zit Uw arm of been zit in een gipsverband. Dit is een verband van kunststof of van gips dat ervoor zorgt dat het bot in een goede stand

Nadere informatie

Tenniselleboog. Laterale epicondylitis

Tenniselleboog. Laterale epicondylitis Tenniselleboog Laterale epicondylitis Inhoudsopgave Wat houdt het in?... 1 Waardoor ontstaat het?... 1 Symptomen... 2 Behandeling... 2 Wat houdt het in? Een laterale epicondylitis, beter bekend onder

Nadere informatie