Verslag presentatie Harmonisatie en participatie door Joost van Galen, projectleider biociden Ctgb en voorzitter van de Coordination Group.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag presentatie Harmonisatie en participatie door Joost van Galen, projectleider biociden Ctgb en voorzitter van de Coordination Group."

Transcriptie

1 Verslag presentatie Harmonisatie en participatie door Joost van Galen, projectleider biociden Ctgb en voorzitter van de Coordination Group. De presentatie gaat over de harmonisatie van beoordelingen en toelatingen van middelen in Europa. Joost van Galen geeft deze presentatie omdat hij namens Nederland de voorzitter is van de Coordination Group.

2 Waarom is harmonisatie belangrijk? Harmonisatie is de kern van de beoordeling van stoffen en middelen. Als je binnen Europa een vrije markt hebt, wil je dat de gevolgde wetten in ieder land hetzelfde gehanteerd worden. Waarom is harmonisatie een continu proces? Na 10 (of 5 of 7) jaar moet een stof/middel opnieuw beoordeeld worden en begint het proces weer van voren af aan. Een toelating onder de BPR kan niet eerder dan dat de werkzame stof in het middel toegelaten is.

3 In de guidance staan de regels die de lidstaten met elkaar afspreken. De Working Groups (WG s) worden georganiseerd door ECHA en vinden plaats in Helsinki. In de WG s vinden de inhoudelijke discussies over beoordelingen werkzame stoffen plaats. De discussies over Union Authorisations zullen hier ook plaats vinden, maar dat is pas in de toekomst als deze aangevraagd zijn. In de BPC zal er niet over inhoud gediscussieerd worden. Deze discussies vinden uitsluitend plaats in de WG s. De meeting voor competent authorities bespreekt het assessment report in het kader van staand beleid en toetst het AR aan andere verordeningen. 5x per jaar stemt de SCBP over goedkeuring van de stoffen. Na akkoord van alle lidstaten stelt de Europese Commissie de Implementing Regulation op.

4 Guidance wordt ontwikkeld door de WG s. Experts van de competent authorities schrijven uiteindelijk een goede guidance, die niet voor meerdere interpretaties mogelijk is.lidstaten kunnen er ook achter komen dat de guidance niet eenduidig is. Deze wordt dan aangepast om disagreement te voorkomen. Aangezien er bij biociden 22 product typen zijn en experts niet de kennis hebben van alle PT s is input van de industrie belangrijk. Disagreements komen voor bij wederzijdse erkenningen en notificaties low risk middelen (deze laatste hebben geen toelating nodig). Art. 37 bevat gronden dat lidstaten wederzijdse erkenningen mogen weigeren. Een aanvrager kan op nationaal niveau in bezwaar gaan.

5 De leden van de Coordination Group zijn de competent authorities van alle EU lidstaten plus de competent authorities van Noorwegen, Zwitserland en Ijsland. ECHA organiseert deze meetings en voert het secretariaat. De taak van de Coordination Group is het identificeren van behoefte aan guidance, of signaleren als een oude guidance niet duidelijk is. Zij verzoeken de Working Groups om guidance te ontwikkelen en wanneer er behoefte is aan guidance organiseren ze adhoc working parties als input voor ontwikkeling van guidance. Zo is er een working party voor comparative assessment geweest en één voor het ontwikkelen van SPC zinnen.

6 De leden van de Coordination Group hebben een eigen communicatieplatform. ECHA organiseert teleconferenties om een veel lidstaten bij elkaar te brengen en telefonisch te overleggen. Als een bilateraal/telefonisch overleg niet uitkomt kan de discussie tijdens de twee-maandelijkse fysieke meeting uitgesproken worden. De Coordination Group heeft 60 dagen om tot een oplossing te komen. Indien er geen oplossing is, zal de Europese Commissie hierover oordelen. Europese Commissie neemt niet inhoudelijk een beslissing, maar kijken naar het proces en vragen input aan de lidstaten. Daarnaast kijken ze naar hoeveel voor- en tegenstemmers er waren en luisteren naar de argumenten. Uiteindelijk wordt in een standing comitee gestemd. In het verleden bleef men in disagreements hangen en werden deze niet binnen 60 dagen opgelost, maar duurde het soms jaren. Omdat de Coordination Group een platform biedt voor formele en informele contacten tussen de lidstaten zijn disagreements nu sneller opgelost omdat er regels zijn. De drempel is lager dus lidstaten nemen sneller contact met elkaar op. De resultaten sinds de invoering van de Coordination Group: Er zijn minder disagreements dan voor de invoering van de Coordination Group. Lidstaten zoeken elkaar op en bewegen naar elkaar toe. Op deze manier worden problemen vaak bilateraal besproken en zonder tussenkomst van een CG-meeting opgelost. Disagreements worden binnen de Coordination Group snel opgelost, binnen 60 dagen. Men weet ook dat als zij niet met een oplossing komen de Europese Commissie dit overneemt. En er vindt veel onderling overleg plaats, waarbij ook de industrie aanwezig is.

7 De industrie weet exact hoe het middel toegepast wordt en kan ook aangeven wat wel en niet werkbaar is. De industrie neemt zelf niet deel aan WG meetings, maar wel de belangenvereniging en de eigenaar van het dossier. Er vinden open en gesloten sessies plaats. Disagreements worden in gesloten sessies besproken. De industrie heeft het recht om hierbij aan te schuiven. Harmonisatie is bedoeld om lidstaten samen te laten werken. De Coordination Group is een belangrijk instrument om harmonisatie tussen de lidstaten te bewerkstelligen.

8 Vragen van toehoorders uit de zaal: Q; De Coordination Group is de laatste halte om via koninklijke weg een disagreement op te lossen. Wat is de rol van de Coordination Group om aan de voorkant diagreements te voorkomen? A: De Coordination Group kan naar de Working Group terugkoppelen als bijvoorbeeld een guidance onduidelijk is of ontbreekt. De Coordination Group kan een reviewprogramma sneller afronden door shortcuts te nemen. En waar disagreements eerder doorgeschoven werden naar de fase van product autorisatie, worden nu eerder opgelost. De Coordination Group laat guidance ontwikkelen en identificeert welke issues er spelen voordat het probleem ontstaat bij de product autorisatie. Q: Vanuit de Coordination Group komt veel werk, hier is vanuit de EU geen budget voor. Uiteindelijk zal het geld vanuit de ministeries moeten komen. Is dit bij andere lidstaten ook een probleem? A: Bij verschillende lidstaten is er één budget voor de behandeling van aanvragen en ontwikkeling guidance. Hoe meer aanvragen bij een desbetreffend lidstaat aangevraagd wordt, hoe minder geld er beschikbaar is voor ontwikkeling van guidances. De EU Commissie en ECHA zijn zich hier bewust van en zijn bezig met het werken aan een oplossing. Q: In de Working Groups zitten wetenschappers van de competent authorities. Toetsen zij hun bevindingen bij hun collega s of zitten zij daar als individu? A: Namens het Ctgb wordt input geleverd. Afstemming met collega s vindt plaats voor de Coordination Group of Working Group en is dus zowel inhoudelijk als beleidstechnisch getoetst. Ook in het Interdepartementaal bestuursoverleg (IBO) worden juist wetenschappelijke punten besproken. Q: Een toehoorder heeft recentelijk BPR dossiers ingediend en verbaasd zich over de verschillende tarieven per lidstaat. Daarnaast stuurt Polen haar factuur in het Pools in pdf en mag de aanvrager deze zelf vertalen. Je zou verwachten dat Engels de voertaal binnen de lidstaten is. A: Zoals eerder genoemd zijn er verschillen in financiering van toelatingsinstituten. Zij bepalen hun tarieven zelf. Het Ctgb probeert zoveel mogelijk haar correspondentie in het Engels te voeren. Maar dit is op nationaal niveau bepaald. Als in de wetgeving staat dat er in de nationale taal gecorrespondeerd wordt, dient het instituut dit te volgen. Het Ctgb staat open voor suggesties, verbeterpunten, etc. Dit kan gemeld worden bij de Ctgb Servicedesk. Q: Als het Ctgb een dossier voor een ander land behandelt, welke guidance wordt dan gebruikt? A: Het Ctgb behandelt geen dossiers namens een ander land. Daarnaast wordt in ieder land dezelfde guidance gehanteerd.

Welkom op de Ctgb relatiedag

Welkom op de Ctgb relatiedag Welkom op de Ctgb relatiedag Twitter: #Ctgbdag 11 juni 2015 Opening Relatiedag Ctgb Dr. ir. Luuk van Duijn, Secretaris / directeur Ctgb 11 juni 2015 Terugblik Het vooruitzicht van het nieuwe pand nodigt

Nadere informatie

Groene gewasbescherming. Rob van Drent Ctgb

Groene gewasbescherming. Rob van Drent Ctgb Groene gewasbescherming Rob van Drent Ctgb Het Ctgb Ctgb: College voor de toela;ng van gewasbeschermingsmiddelen en biociden Zelfstanding bestuursorgaan (ZBO) Kerntaken: 1. Besluiten over toela;ng gewasbeschermings-

Nadere informatie

Werkzame stoffen. Kathelyn Dumortier Forum Agenda

Werkzame stoffen. Kathelyn Dumortier Forum Agenda 1 Werkzame stoffen Kathelyn Dumortier Forum 2016 2 Agenda Algemene principes Procedure Herzieningsprogramma Verlenging van goedkeuring Food/Feed BE als evaluerende lidstaat 1 3 Agenda Algemene principes

Nadere informatie

Verordening Biociden Vernieuwingen en Wijzigingen

Verordening Biociden Vernieuwingen en Wijzigingen 1 Verordening Biociden Vernieuwingen en Wijzigingen Forum 2013 Dumortier Kathelyn 2 Agenda Verordening Biociden Enkele verniewingen en wijzigingen Biocide : nieuwe definitie In situ overgangsmaatregelen

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN VAN DE AANVRAGEN VOOR HET OP DE MARKT BRENGEN VAN BIOCIDEPRODUCTEN IN BELGIE. Forum Biociden November 2016

STAND VAN ZAKEN VAN DE AANVRAGEN VOOR HET OP DE MARKT BRENGEN VAN BIOCIDEPRODUCTEN IN BELGIE. Forum Biociden November 2016 1 STAND VAN ZAKEN VAN DE AANVRAGEN VOOR HET OP DE MARKT BRENGEN VAN BIOCIDEPRODUCTEN IN BELGIE Forum Biociden 2016 24 November 2016 Lucrèce Louis Senior attaché Biociden DG Leefmilieu 2 Inhoud I. Toelating

Nadere informatie

ARTIKEL 95 BPR INFORMATIE HOLLAND WATER. Samenvatting:

ARTIKEL 95 BPR INFORMATIE HOLLAND WATER. Samenvatting: ARTIKEL 95 BPR INFORMATIE HOLLAND WATER Samenvatting: De nieuwe Europese biocidenwetgeving is geen eenvoudige materie. Recent zijn in de branche uitingen gecommuniceerd die nogal voor verwarring hebben

Nadere informatie

FORUM BIOCIDEN Beheer van de aanvragen voor het op de markt brengen van biocideproducten in België. Jaar 2015 Dienst Biociden.

FORUM BIOCIDEN Beheer van de aanvragen voor het op de markt brengen van biocideproducten in België. Jaar 2015 Dienst Biociden. 1 FORUM BIOCIDEN 2015 Beheer van de aanvragen voor het op de markt brengen van biocideproducten in België Jaar 2015 Dienst Biociden Lucrèce LOUIS 20.11.2015 2 Overzicht van de besproken onderwerpen Situatie

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEID EN VOEDSELVEILIGHEID

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEID EN VOEDSELVEILIGHEID EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEID EN VOEDSELVEILIGHEID Brussel, 23 oktober 2018 REV1 Vervangt het document "Vragen en antwoorden" van 13 september 2017 VRAGEN EN ANTWOORDEN IN VERBAND

Nadere informatie

Consortia voor biocidenfamilies, praktisch bekeken.

Consortia voor biocidenfamilies, praktisch bekeken. Consortia voor biocidenfamilies, praktisch bekeken. Stijn Van Hees 28 november 2017, CAB FORUM 1 Overzicht Wat is eenbpf-consortium? Strategie Stappenplanconsortium-oprichting Pre-consortium fase Consortium

Nadere informatie

Biociden Innovatie in perspectief

Biociden Innovatie in perspectief Biociden Innovatie in perspectief Dr.Ir. Luuk van Duijn, Secretaris/directeur 14 juni 2018 Inhoud Historisch perspectief biociden Innovatie-cyclus: de lessen Waar staan we? Uitdagingen 2 Uitdagingen Voor

Nadere informatie

Hoe werkt de toelating van gewasbeschermingsmiddelen?

Hoe werkt de toelating van gewasbeschermingsmiddelen? Buzzing toxicity Hoe werkt de toelating van gewasbeschermingsmiddelen? Jacoba Wassenberg, Ctgb, 5 april 2013 Inhoud 1. Organisatie Ctgb 2. Wat zijn gewasbeschermingsmiddelen 3. Proces stofbeoordeling 4.

Nadere informatie

Wetgeving biociden van een nationaal naar Europees systeem. Diane Heemsbergen

Wetgeving biociden van een nationaal naar Europees systeem. Diane Heemsbergen Wetgeving biociden van een nationaal naar Europees systeem Diane Heemsbergen 14 november 2016 Biocide Een bestrijdingsmiddel op basis van één of meer werkzame stoffen, met als doel een schadelijk organisme

Nadere informatie

Verordening Biociden

Verordening Biociden 1 Verordening Biociden enkele nieuwe concepten toegelicht Forum 2014 Dumortier Kathelyn 2 Agenda Nieuwe wetgeving In-situ generatie Biocidefamilie Artikel 95 lijst 3 Agenda Nieuwe wetgeving In-situ generatie

Nadere informatie

FS150422.7A. A: Beschrijving van de voorgestelde werkwijze B: Toelichting op het MSP en identificatie proces

FS150422.7A. A: Beschrijving van de voorgestelde werkwijze B: Toelichting op het MSP en identificatie proces FS150422.7A FORUM STANDAARDISATIE 22 april 2015 Agendapunt: 7. Internationaal Stuk 7A. Notitie omgang met standaarden van het Europese Multistakeholder Platform on ICT Standardisation Bijlage A: Beschrijving

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Forum Biociden 20/11/2015

Forum Biociden 20/11/2015 1 Forum Biociden 20/11/2015 Implementatie van de Verordening Biociden Kathelyn Dumortier Herlinde Vanhoutte 2 Werkzame stoffen Het op de markt aanbieden - basisbegrippen 3 Werkzame stoffen 4 Agenda Beginselen/procedures

Nadere informatie

Recente ontwikkelingen in verordening en de toelatingspraktijk

Recente ontwikkelingen in verordening en de toelatingspraktijk Recente ontwikkelingen in verordening en de toelatingspraktijk Dr.ir. Luuk van Duijn, Secretaris/directeur Relatiedag Ctgb 2019 13 juni 2019 Inhoud Introductie Hoe verloopt het proces van beoordelen en

Nadere informatie

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 19 november 2012 (21.11) (OR. en) 16449/12 AGRILEG 170

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 19 november 2012 (21.11) (OR. en) 16449/12 AGRILEG 170 RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 19 november 2012 (21.11) (OR. en) 16449/12 AGRILEG 170 I GEKOME DOCUME T van: de Europese Commissie ingekomen: 15 november 2012 aan: het secretariaat-generaal van de Raad

Nadere informatie

Koersvast. College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden

Koersvast. College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden Ctgb Werkplan en begroting 2014 Meerjaren werkplan en begroting 2014 2018 Koersvast College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden Aangepaste versie (n.a.v. DG-overleg d.d.29 oktober

Nadere informatie

Biociden Zonder Toelating Uitvoering van het gedifferentieerd handhaafbeleid voor biociden

Biociden Zonder Toelating Uitvoering van het gedifferentieerd handhaafbeleid voor biociden Biociden Zonder Toelating Uitvoering van het gedifferentieerd handhaafbeleid voor biociden Jan Willem Andriessen Jacobijn van Etten Inhoud Jan Willem: Historie Gedifferentieerd handhaafbeleid Biociden

Nadere informatie

Inleiding op het gezamenlijk gebruik van gegevens

Inleiding op het gezamenlijk gebruik van gegevens Webinar voor hoofdregistranten Gezamenlijk gebruik en verspreiding van gegevens Inleiding op het gezamenlijk gebruik van gegevens 30 april 2010 Laurence Hoffstadt, ECHA 1 Overzicht van de belangrijkste

Nadere informatie

ctgb Jaarverslag 2012

ctgb Jaarverslag 2012 ctgb Jaarverslag 2012 ctgb Jaarverslag 2012 College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden inhoud Voorwoord 6 1. 2012 in vogelvlucht 8 2. Gewasbeschermingsmiddelen 14 2.1 Nationale

Nadere informatie

Internationale ontwikkelingen

Internationale ontwikkelingen > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Opbouw. IPM: welke rol speelt het Ctgb? Wat doen we in Europa? IPM: welke rol speelt het Ctgb? Wat doen we? Wat speelt er? Wat gaat er komen?

Opbouw. IPM: welke rol speelt het Ctgb? Wat doen we in Europa? IPM: welke rol speelt het Ctgb? Wat doen we? Wat speelt er? Wat gaat er komen? Opbouw Verduurzaming van gewasbescherming: welke activiteiten onderneemt de toelatingspraktijk? IPM: welke rol speelt het Ctgb? Wat doen we? Wat speelt er? Wat gaat er komen? Martine Lans IPM: welke rol

Nadere informatie

Green Deal groene gewasbescherming

Green Deal groene gewasbescherming Green Deal groene gewasbescherming Jacobijn van Etten Projectleider Green Deal Ctgb Coördinator biologische middelen 11 juni 2015 Inhoud Vergroening Begrippen Doelstelling Green Deal Werkwijze Resultaten

Nadere informatie

Verlengingsprocedurevoor werkzame stoffenen middelen

Verlengingsprocedurevoor werkzame stoffenen middelen Ctgb Relatiedag 11 juni 2015, Ede Verlengingsprocedurevoor werkzame stoffenen middelen Jeroen Meeussen European Commission DG SANTE (Health and Food Safety Directorate-General) Unit Pesticides and Biocides

Nadere informatie

Steun bij internationale samenwerking in strafzaken voor praktijkmensen. Europees justitieel netwerk en Eurojust. Wat kunnen zij betekenen?

Steun bij internationale samenwerking in strafzaken voor praktijkmensen. Europees justitieel netwerk en Eurojust. Wat kunnen zij betekenen? Gezamenlijk Task Force document Steun bij internationale samenwerking in strafzaken voor praktijkmensen Europees justitieel netwerk en Eurojust Wat kunnen zij betekenen? 6 mei 2014 1 Inleiding Dit document

Nadere informatie

Toelatingsbeleid van desinfectiemiddelen: veranderingen

Toelatingsbeleid van desinfectiemiddelen: veranderingen Toelatingsbeleid van desinfectiemiddelen: veranderingen Dr. Ir. Lonne Gerritsen Wetenschappelijk Beoordelaar Werkzaamheid Biociden November, 2016 Inhoud Wat is het Ctgb Toelatingen desinfectiemiddelen

Nadere informatie

Uw deskundige gids voor chemische wetgeving in de EU

Uw deskundige gids voor chemische wetgeving in de EU Uw deskundige gids voor chemische wetgeving in de EU Veel adviesbureaus bieden algemene ondersteuning op het gebied van regelgeving, maar slechts weinige bieden de hoge kwaliteit en tijdige service van

Nadere informatie

De Dienst Gewasbeschermingsmiddelen en Meststoffen, de motor van het Erkenningscomité

De Dienst Gewasbeschermingsmiddelen en Meststoffen, de motor van het Erkenningscomité DG4 DIENST GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN MESTSTOFFEN 1 De Dienst Gewasbeschermingsmiddelen en Meststoffen, de motor van het Erkenningscomité Olivier Guelton 19 juni 2017 2 De motor en zijn componenten Dienst

Nadere informatie

De toelating van biociden voor drinkwaterdesinfectie. Lonne Gerritsen. College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden

De toelating van biociden voor drinkwaterdesinfectie. Lonne Gerritsen. College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden De toelating van biociden voor drinkwaterdesinfectie Lonne Gerritsen College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden Inhoud Wat doet het Ctgb Wat zijn biociden Waar kom je biociden

Nadere informatie

Veiligheid Silica DE & RUB

Veiligheid Silica DE & RUB Veiligheid Silica DE & RUB 4 September 2018 RUB & Veiligheid Silica DE Ctgb en biocide Wetgeving Oude RUB Nieuwe RUB Samenvatting Vragen Diatomeeënaarde (DE) Silica Gezondheid mens Gezondheid en veiligheid

Nadere informatie

Aanpassingen aan rolstoel en scootmobiel teveel gevraagd Gemeente Almere Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling

Aanpassingen aan rolstoel en scootmobiel teveel gevraagd Gemeente Almere Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Rapport Gemeentelijke Ombudsman Aanpassingen aan rolstoel en scootmobiel teveel gevraagd Gemeente Almere Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling 15 augustus 2007 RA0713804 Samenvatting Een ms-patient vraagt

Nadere informatie

Consultatie melden van nieuwe informatie

Consultatie melden van nieuwe informatie Consultatie melden van nieuwe informatie Bijlage 1. Tekst op de website voor meldingen door toelatinghouders Melding door toelatinghouders Gewasbeschermingsmiddelen Onmiddellijke melding door de toelatinghouder

Nadere informatie

Onderzoeksopzet Biociden voor menselijke hygiëne (huiddesinfectiemiddelen)

Onderzoeksopzet Biociden voor menselijke hygiëne (huiddesinfectiemiddelen) Onderzoeksopzet Biociden voor menselijke hygiëne (huiddesinfectiemiddelen) Tijdens het marktonderzoek 2017 onderzoekt de NVWA of biociden voor menselijke hygiëne (desinfectiemiddelen die op de huid worden

Nadere informatie

Handleiding voor het schrijven van een signaleringsfiche over EU-Hof uitspraken - Herzien september 2016

Handleiding voor het schrijven van een signaleringsfiche over EU-Hof uitspraken - Herzien september 2016 Handleiding voor het schrijven van een signaleringsfiche over EU-Hof uitspraken - Herzien september 2016 A Signaleringsfiches Doel en functie, voor wie en door wie? Signaleringsfiches over EU-Hofuitspraken

Nadere informatie

Nieuwe Belgische wetgeving inzake biociden H. Vanhoutte 16/10/2014

Nieuwe Belgische wetgeving inzake biociden H. Vanhoutte 16/10/2014 1 Symposium Kennisnetwerk Biociden Nieuwe Belgische wetgeving inzake biociden H. Vanhoutte 16/10/2014 2 1. Inleiding 2. Belgische wetgeving - producttoelating 3. Belgische wetgeving gebruik van biociden

Nadere informatie

Standpunt van de Commissie

Standpunt van de Commissie Standpunt van de Commissie Biocideforum 2018 11 november 2018 Ligia Negulici - Mario Nagtzaam 1. Behandelde voorwerpen Inleiding Wettelijke basis onder BPR Primaire biocidale functie Randgevallen Etikettering

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Jaarrapportage burgerbrieven 2009

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Jaarrapportage burgerbrieven 2009 Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Jaarrapportage burgerbrieven Inleiding Voor u ligt de rapportage over de afhandeling van burgerbrieven bij het ministerie van Binnenlandse Zaken

Nadere informatie

Praktische implementatie Europese verordening Geneesmiddelen onderzoek

Praktische implementatie Europese verordening Geneesmiddelen onderzoek Praktische implementatie Europese verordening Geneesmiddelen onderzoek Dr. Joost Keers Hoofd Wetenschappelijk Instituut j.keers@mzh.nl 050 524 5826 http://www.ccmo.nl/nl/europese-verordening Belangrijke

Nadere informatie

De nieuwe energie-efficiëntierichtlijn - Uitdagingen & oplossingen -

De nieuwe energie-efficiëntierichtlijn - Uitdagingen & oplossingen - De nieuwe energie-efficiëntierichtlijn l - Uitdagingen & oplossingen - DG Energie 22 juni 2011 ENERGIEVOORZIENING NOG AFHANKELIJKER VAN IMPORT Te verwachten scenario gebaseerd op cijfers in 2009 in % OLIE

Nadere informatie

ctgb Jaarverslag 2013 College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden

ctgb Jaarverslag 2013 College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden ctgb Jaarverslag 2013 College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden inhoud Voorwoord 6 1. 2013 in vogelvlucht 8 2. Beoordelingen 14 2.1 Gewasbeschermingsmiddelen 14 2.2 Biociden 20

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken Nr. 1771 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

EVALUATIEVERSLAG VAN DE UITVOERING HET SAMENWERKINGSAKKOORD REACH VAN 17 OKTOBER 2011, IN TOEPASSING VAN ARTIKEL 24 VAN DIT SAMENWERKINGSAKKOORD

EVALUATIEVERSLAG VAN DE UITVOERING HET SAMENWERKINGSAKKOORD REACH VAN 17 OKTOBER 2011, IN TOEPASSING VAN ARTIKEL 24 VAN DIT SAMENWERKINGSAKKOORD EVALUATIEVERSLAG VAN DE UITVOERING HET SAMENWERKINGSAKKOORD REACH VAN 17 OKTOBER 2011, IN TOEPASSING VAN ARTIKEL 24 VAN DIT SAMENWERKINGSAKKOORD JAAR 2016 Opgesteld door Comité REACH, 11 april 2017 1 1.

Nadere informatie

nwmo toetsingskader Eveline Loriaux projectleider 4 oktober 2017 Jaarcongres DCRF

nwmo toetsingskader Eveline Loriaux projectleider 4 oktober 2017 Jaarcongres DCRF nwmo toetsingskader Eveline Loriaux projectleider 4 oktober 2017 Jaarcongres DCRF Zien we door de bomen nog het bos? nwmo Toetsingskader Overzicht Start: juli 2015 In 2017 zijn 39 aanvragen ingediend

Nadere informatie

Second. Opinion. 28 juni

Second. Opinion. 28 juni Second Opinion 28 juni2017 15.00 Vertrouwen Enkele jaren geleden; vakbond stelt onpartijdigheid/ onafhankelijkheid van de bedrijfsarts ter discussie. De werkgever betaalt de bedrijfsarts, dus die is niet

Nadere informatie

Wetgeving «Biociden» Bij u in de buurt Uitvoering in Luxemburg inwoners ( s nachts) «Chemische producten»

Wetgeving «Biociden» Bij u in de buurt Uitvoering in Luxemburg inwoners ( s nachts) «Chemische producten» Wetgeving «Biociden» - Uitvoering in Luxemburg Bij u in de buurt... 576 000 inwoners ( s nachts) «Chemische producten» Ministerie van Volksgezondheid: - Geneesmiddelen - Cosmetica Ministerie van Landbouw:

Nadere informatie

TERUGVORDEREN VAN EU BTW RICARDO WOLF TMF NETHERLANDS

TERUGVORDEREN VAN EU BTW RICARDO WOLF TMF NETHERLANDS TERUGVORDEREN VAN EU BTW RICARDO WOLF TMF NETHERLANDS AGENDA EU TERUGGAAFPROCEDURE VOOR 2010 NA 2010 VERSCHILLEN TUSSEN DE LIDSTATEN CONCLUSIE EU TERUGGAAFPROCEDURE VOOR 2010 Tot 2010 moesten ondernemers

Nadere informatie

Europa in de Tweede Kamer

Europa in de Tweede Kamer Europa in de Tweede Kamer Veel nationale wetgeving heeft zijn oorsprong in Europese afspraken. Daarom is het voor elke commissie van belang om de Europese dimensie van haar eigen werkterrein te kennen.

Nadere informatie

planten voor planten en plantengemeenschappen

planten voor planten en plantengemeenschappen Formele beoordeling van risico s s van planten voor planten en plantengemeenschappen Johan van Valkenburg en Ton Rotteveel Plantenziektenkundige Dienst Wageningen g 11 december 2008 Inhoud Internationale

Nadere informatie

EVALUATIEVERSLAG VAN DE UITVOERING VAN HET SAMENWERKINGSAKKOORD REACH VAN 17 OKTOBER 2011, IN TOEPASSING VAN ARTIKEL 24 VAN DIT SAMENWERKINGSAKKOORD

EVALUATIEVERSLAG VAN DE UITVOERING VAN HET SAMENWERKINGSAKKOORD REACH VAN 17 OKTOBER 2011, IN TOEPASSING VAN ARTIKEL 24 VAN DIT SAMENWERKINGSAKKOORD EVALUATIEVERSLAG VAN DE UITVOERING VAN HET SAMENWERKINGSAKKOORD REACH VAN 17 OKTOBER 2011, IN TOEPASSING VAN ARTIKEL 24 VAN DIT SAMENWERKINGSAKKOORD JAAR 2015 Opgesteld door Comité REACH, 16 juni 2016

Nadere informatie

Voorstel van decreet. houdende het instellen van een indemniteitsregeling voor tijdelijke tentoonstellingen en langdurige bruikleen

Voorstel van decreet. houdende het instellen van een indemniteitsregeling voor tijdelijke tentoonstellingen en langdurige bruikleen stuk ingediend op 2348 (2013-2014) Nr. 1 13 januari 2014 (2013-2014) Voorstel van decreet van de heren Jean-Jacques De Gucht, Jo De Ro, Peter Gysbrechts, Sas van Rouveroij, Dirk Van Mechelen en Bart Tommelein

Nadere informatie

Titel voorstel: Voorstel voor een verordening van de Raad inzake de vertaalregelingen voor het EU-octrooi

Titel voorstel: Voorstel voor een verordening van de Raad inzake de vertaalregelingen voor het EU-octrooi Fiche 9: Verordening EU octrooi vertaalregelingen 1. Algemene gegevens Titel voorstel: Voorstel voor een verordening van de Raad inzake de vertaalregelingen voor het EU-octrooi Datum Commissiedocument:

Nadere informatie

Van wederzijdse acceptatie naar getekende lokale haalbaarheidsverklaring. Carla van Herpen, 9 juni 2017

Van wederzijdse acceptatie naar getekende lokale haalbaarheidsverklaring. Carla van Herpen, 9 juni 2017 Van wederzijdse acceptatie naar getekende lokale haalbaarheidsverklaring Carla van Herpen, 9 juni 2017 Belang implementatie ECTR Onderzoek leidt tot wetenschappelijke- en gezondheidswinst voor arts en

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 16 november 2018 Betreft Beantwoording vragen

Nadere informatie

FAGG advies in functie van procedures voor aanvragen tot klinische studies en VHB

FAGG advies in functie van procedures voor aanvragen tot klinische studies en VHB DG Pre Vergunning Federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten Eurostation II Victor Hortaplein 40/40 1060 Brussel Internetadres: www.fagg.be FAGG advies in functie van procedures voor

Nadere informatie

Registratieprocedure. Forum - 30 november 2017

Registratieprocedure. Forum - 30 november 2017 Registratieprocedure Forum - 30 november 2017 Waarover gaat het? Nieuw KB dat het KB van 8 mei 2014 wijzigt Vereenvoudigde procedure voor het op de markt brengen van biociden in BE Betreft enkel de nationale

Nadere informatie

Retributies. Quelle que soit la demande, veuillez attendre le mail avec les modalités de paiement et l invitation à payer.

Retributies. Quelle que soit la demande, veuillez attendre le mail avec les modalités de paiement et l invitation à payer. Retributies Bankgegevens: Bank van de Post Koning Albert II-laan 162 1000 BRUSSEL Rekeningnummer: 679-2005959-96 IBAN-code: BE65 6792 0059 5996 BIC-code: PCHQBEBB De betalingskosten voor buitenlandse bedrijven

Nadere informatie

Voedings- en gezondheidsclaims

Voedings- en gezondheidsclaims Wetgeving rond aanvraag, toelating en gebruik 2 Wie is? Werktuigbouwer, TNO: adviseur productielocaties voor mengvoeder Vanaf jaren 90 Advies en toetsing HACCP en ISO- kwaliteitssystemen O.a brood- en

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 19.1.2017 COM(2017) 23 final 2017/0010 (NLE) Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD tot wijziging van bijlage III bij Richtlijn 2008/98/EG van het Europees Parlement en de

Nadere informatie

Air Operations Regulation

Air Operations Regulation Air Operations Regulation Regulation 965/2012 Leonard Boer Senior beleidsmedewerker DGB - Directie Luchtvaart Voorstellen Leonard Boer Senior-beleidsmedewerker Ministerie van Infrastructuur en Milieu Afdeling

Nadere informatie

Buitenlandse straf uitzitten in Nederland

Buitenlandse straf uitzitten in Nederland Regelingen en voorzieningen CODE 6.5.3.232 Buitenlandse straf uitzitten in Nederland algemene informatie bronnen Ministerie van Veiligheid en Justitie, Dienst Justitiële Inrichtingen; www.dji.nl Straf

Nadere informatie

Innovatie Biociden Kansen en belemmeringen

Innovatie Biociden Kansen en belemmeringen Innovatie Biociden Kansen en belemmeringen Dr. Ingrid Becks, Plaatsvervangend Secretaris/directeur 15 juni 2017 Inhoud Innovatie Waarom innovatie? Uitdagingen Ontwikkelingen Technisch Maatschappelijk

Nadere informatie

Risk Management Plan. Implementeren: wie, wanneer, hoe? Suzanne Frankfort namens de RMP werkgroep PPN meeting, 21 juni 2011

Risk Management Plan. Implementeren: wie, wanneer, hoe? Suzanne Frankfort namens de RMP werkgroep PPN meeting, 21 juni 2011 Risk Management Plan Implementeren: wie, wanneer, hoe? Suzanne Frankfort namens de RMP werkgroep PPN meeting, 21 juni 2011 Agenda Risk Management Systeem/Plan (RMS/RMP) Wat is dat? RMP Werkgroep Doel van

Nadere informatie

Preregistratie en registratie voor REACH: Vragen en antwoorden

Preregistratie en registratie voor REACH: Vragen en antwoorden MEMO/08/240 Brussel, 11 april 2008 Preregistratie en registratie voor REACH: Vragen en antwoorden Per 1 juni 2007 is de nieuwe EU-stoffenwetgeving REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction

Nadere informatie

[Typ hier] [Typ hier] [Typ hier]

[Typ hier] [Typ hier] [Typ hier] ACTIVITEIT/PROCESSTAP ROL BESCHRIJVING REGISTRATIE Algemene informatie Procesdoel Gemeente Het doel van de klachtenprocedure is het tijdig en juist afhandelen Doel van klachten, en waar mogelijk voorkomen

Nadere informatie

Presteren & realiseren

Presteren & realiseren Ctgb Werkplan 2015 Begroting 2015 Meerjaren ontwikkeling en begroting 2015 2019 Presteren & realiseren College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden Staan voor een kundige en wetenschappelijk

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 24 januari 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0010 (NLE) 5569/17 ENV 50 COMPET 37 VOORSTEL van: ingekomen: 19 januari 2017 aan: Nr. Comdoc.: Betreft: de

Nadere informatie

De toepassing van de Verordening betreffende wederzijdse erkenning op procedures van voorafgaande machtiging

De toepassing van de Verordening betreffende wederzijdse erkenning op procedures van voorafgaande machtiging EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL ONDERNEMINGEN EN INDUSTRIE Leidraad 1 Brussel, 1.2.2010 - De toepassing van de Verordening betreffende wederzijdse erkenning op procedures van voorafgaande machtiging

Nadere informatie

Rapport. Hoe is jouw Zweeds? Oordeel

Rapport. Hoe is jouw Zweeds? Oordeel Rapport Hoe is jouw Zweeds? Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over de onderzochte gedraging, die wordt toegerekend aan de minister van Buitenlandse Zaken, gegrond. Datum: 1 september 2015

Nadere informatie

Klachtenprocedure Wijzer aan de Amstel

Klachtenprocedure Wijzer aan de Amstel Klachtenprocedure Wijzer aan de Amstel mei 2019 Vastgesteld op: 21 mei 2019 Instemming GMR op: 21 mei 2019 Eigenaar: M. Domela Nieuwenhuis R. Bosboom: Directeur-bestuurder Voorzitter Wat te doen bij een

Nadere informatie

Verdiepende sessie In-house IVD

Verdiepende sessie In-house IVD Verdiepende sessie In-house IVD Opbrengsten en actiepunten dinsdag 20 maart 2018 Agenda sessie In-house IVD Doelstellingen Begrijpen en eenduidige interpretatie van de verordening. Daarnaast het boven

Nadere informatie

Het gebruik van alternatieven voor dierproeven ten behoeve van REACH

Het gebruik van alternatieven voor dierproeven ten behoeve van REACH Ref.: ECHA-11-FS-06-NL ISBN-13: 978-92-9217-609-9 Het gebruik van alternatieven voor dierproeven ten behoeve van REACH Een van de hoofdredenen voor het uitwerken en aannemen van de REACH-verordening was

Nadere informatie

Informatie verkrijgen & onderhoud van vergunning voor parallelle invoer immunologisch diergeneesmiddel.

Informatie verkrijgen & onderhoud van vergunning voor parallelle invoer immunologisch diergeneesmiddel. Verkrijgen en onderhouden van een vergunning voor parallelle invoer van een immunologisch diergeneesmiddel In dit document staat informatie over de voorwaarden voor het verkrijgen en behouden van een vergunning

Nadere informatie

Draaiboek opleidingsaanbod

Draaiboek opleidingsaanbod Draaiboek opleidingsaanbod Afspraken met de medezeggenschap rondom wijzigingen van het opleidingsaanbod op de UvA CSR 12-13 CSR 13-14 Ishtu Hageman en Sophia Zeeff Anne Louise Schotel en Bart Mulders Laatst

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 2460 24 december 2008 Regeling van de Minister van Justitie van 8 december 2008, nr. 5576875, houdende nadere regels ten

Nadere informatie

Commissie interne markt en consumentenbescherming

Commissie interne markt en consumentenbescherming EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie interne markt en consumentenbescherming 2011/0350(COD) 7.6.2012 AMENDEMENTEN 35-50 Ontwerpverslag Zuzana Roithová (PE488.061v01-00) Harmonisatie van de wetgevingen

Nadere informatie

Gespreksformulieren LB personeel Dommelgroep

Gespreksformulieren LB personeel Dommelgroep Gespreksformulieren LB personeel Dommelgroep (versie mei 2012) FUNCTIONERINGSGESPREK leraar basisonderwijs (LB) Naam: Geboortedatum: Huidige school: Leidinggevende: Huidige functie: Datum vorig gesprek:

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 24 april 2017 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 24 april 2017 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 24 april 2017 (OR. en) 8318/17 AGRILEG 82 BEGELEIDENDE NOTA van: de Europese Commissie ingekomen: 19 april 2017 aan: Nr. Comdoc.: D046260/03 Betreft: het secretariaat-generaal

Nadere informatie

EVALUATIEVERSLAG VAN DE UITVOERING HET SAMENWERKINGSAKKOORD REACH VAN 17 OKTOBER 2011, IN TOEPASSING VAN ARTIKEL 24 VAN DIT SAMENWERKINGSAKKOORD

EVALUATIEVERSLAG VAN DE UITVOERING HET SAMENWERKINGSAKKOORD REACH VAN 17 OKTOBER 2011, IN TOEPASSING VAN ARTIKEL 24 VAN DIT SAMENWERKINGSAKKOORD EVALUATIEVERSLAG VAN DE UITVOERING HET SAMENWERKINGSAKKOORD REACH VAN 17 OKTOBER 2011, IN TOEPASSING VAN ARTIKEL 24 VAN DIT SAMENWERKINGSAKKOORD JAAR 2017 Opgesteld door Comité REACH, 9 oktober 2018 1

Nadere informatie

HOOFDLIJNENAKKOORD WATERZUIVERING IN DE GLASTUINBOUW

HOOFDLIJNENAKKOORD WATERZUIVERING IN DE GLASTUINBOUW HOOFDLIJNENAKKOORD WATERZUIVERING IN DE GLASTUINBOUW LTO Glaskracht Nederland, Nederlandse Stichting voor Fytofarmacie (Nefyto), Unie van Waterschappen (UvW), Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG),

Nadere informatie

Reglement Gebruikersraad Standaard Digitale Nota. Reglement Gebruikersraad Standaard Digitale Nota

Reglement Gebruikersraad Standaard Digitale Nota. Reglement Gebruikersraad Standaard Digitale Nota Reglement Gebruikersraad Standaard Digitale Nota Inleiding Sinds 2 juli 2007 viel het beheer van de Standaard Digitale Nota (hierna aangeduid als SDN of de Standaard) onder de verantwoordelijkheid van

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 14901 23 maart 2018 Vrijstelling op grond van artikel 46, eerste lid, Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden inzake

Nadere informatie

Werkinstructie Ombudscommissie Eindhoven November 2016

Werkinstructie Ombudscommissie Eindhoven November 2016 Werkinstructie Ombudscommissie Eindhoven November 2016 Uitgangspunt In deze werkinstructie wordt uiteengezet op welke wijze de Ombudscommissie haar werkzaamheden zal invullen en uitvoeren. Het uitgangspunt

Nadere informatie

De behandelingsduur van een nieuwe aanvraag om kinderopvangtoeslag 2014

De behandelingsduur van een nieuwe aanvraag om kinderopvangtoeslag 2014 Rapport De behandelingsduur van een nieuwe aanvraag om kinderopvangtoeslag 2014 Een onderzoek naar de behandeling van een nieuwe aanvraag om Kinderopvangtoeslag 2014 nadat over eerdere jaren vragen zijn

Nadere informatie

Overzicht van de stand van zaken in verband met de toelatingen in België en op Europees niveau Luc Hens Voorzitter CAB

Overzicht van de stand van zaken in verband met de toelatingen in België en op Europees niveau Luc Hens Voorzitter CAB 1 FORUM ADVIESCOMITE INZAKE BIOCIDEN Overzicht van de stand van zaken in verband met de toelatingen in België en op Europees niveau Luc Hens Voorzitter CAB 2 Inleiding samenstelling en mandaat CAB Realisaties

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding. Overzicht indiening dossier (IUCLID 5) Overzicht indiening dossier (REACH-IT) Vragensessie. Conclusies en toekomstige webinars

Inhoud. Inleiding. Overzicht indiening dossier (IUCLID 5) Overzicht indiening dossier (REACH-IT) Vragensessie. Conclusies en toekomstige webinars Inhoud Inleiding Overzicht indiening dossier (IUCLID 5) Overzicht indiening dossier (REACH-IT) Vragensessie Conclusies en toekomstige webinars http://echa.europa.eu 1 Overzicht indiening dossier 1. Inleiding:

Nadere informatie

HAART Inspectie Leefomgeving en Transport Ministerie van infrastructuur en Milieu. Datum Onderwerp Toezending documenten n.a.v.

HAART Inspectie Leefomgeving en Transport Ministerie van infrastructuur en Milieu. Datum Onderwerp Toezending documenten n.a.v. Inspectie Leefomgeving en Transport Ministerie van infrastructuur en Milieu > Retouradres: Postbus 16191, 2500 BIJ Den Haag Juridische Zaken Korungskade 4 Den Haag Postbus 16191 2500 BD Den Haag T 070

Nadere informatie

Wat zijn gewasbeschermingsmiddelen? Wie beslist over de toelating van gewasbeschermingsmiddelen? Wie is verantwoordelijk voor de toepassing?

Wat zijn gewasbeschermingsmiddelen? Wie beslist over de toelating van gewasbeschermingsmiddelen? Wie is verantwoordelijk voor de toepassing? Wat zijn gewasbeschermingsmiddelen? Wie beslist over de toelating van gewasbeschermingsmiddelen? Wie is verantwoordelijk voor de toepassing? Hoe kunnen gewasbeschermingsmiddelen veilig worden toegepast?

Nadere informatie

Wat betekent REACH. R registration E evaluation A authorisation en restriction CH chemicals

Wat betekent REACH. R registration E evaluation A authorisation en restriction CH chemicals Wat betekent REACH R registration E evaluation A authorisation en restriction CH chemicals Doelstellingen REACH Bescherming mens en milieu Vrije handel Concurrentie Ontwikkeling alternatieven Autorisatie

Nadere informatie

Werkwijze van de WAR voor de behandeling van subsidieaanvragen bij de TSN en de chronologische

Werkwijze van de WAR voor de behandeling van subsidieaanvragen bij de TSN en de chronologische Werkwijze van de WAR voor de behandeling van subsidieaanvragen bij de TSN en de chronologische volgorde van de behandeling van subsidieaanvragen bij de Trombosestichting Nederland. Artikel 1. Taak van

Nadere informatie

Hormoonverstoorders (HV)

Hormoonverstoorders (HV) Hormoonverstoorders (HV) KarimaAZDAD, Belgische Bevoegde Overheid BIOCIDEN Martine RÖHL, Belgische Bevoegde Overheid REACH Forum biociden - 30 november 2017 Inhoud Expertengroep hormoonverstoorders (HV)

Nadere informatie

Langdurig geschil over de renovatie van panden gemeente Amsterdam stadsdeel Centrum

Langdurig geschil over de renovatie van panden gemeente Amsterdam stadsdeel Centrum Rapport Gemeentelijke Ombudsman Langdurig geschil over de renovatie van panden gemeente Amsterdam stadsdeel Centrum 2 augustus 2007 RA0612790 Samenvatting Een huizenbezitter heeft al jarenlang een geschil

Nadere informatie

Aanvraagformulier. FORM01NLPUR Geldig vanaf 2011-05-09. Administratieve gegevens van de aanvrager (zie Artikel 2) De ondergetekende:

Aanvraagformulier. FORM01NLPUR Geldig vanaf 2011-05-09. Administratieve gegevens van de aanvrager (zie Artikel 2) De ondergetekende: FORM01NLPUR Geldig vanaf 2011-05-09 Aanvraagformulier Administratieve gegevens van de aanvrager (zie Artikel 2) De ondergetekende: In eigen naam In naam van het bedrijf: Bedrijf dat aangegeven dient te

Nadere informatie

Orde in de chaos van genotificeerde classificaties

Orde in de chaos van genotificeerde classificaties Orde in de chaos van genotificeerde classificaties Zelf-classificatie door DOHSBase o.a. t.b.v. vaststellen kick-off waarde Geert Wieling DOHSBase Presentatie NVvA Symposium 12 april 2017 1 Waarom zelf-classificatie

Nadere informatie

REGLEMENT COLLEGIAAL OVERLEG ESTATE PLANNERS

REGLEMENT COLLEGIAAL OVERLEG ESTATE PLANNERS REGLEMENT COLLEGIAAL OVERLEG ESTATE PLANNERS Artikel 1. Definities In dit reglement moet worden verstaan onder: EPN: Vereniging van Estate Planners in het Notariaat. Lid: lid en aspirant-lid ingevolge

Nadere informatie

Trekkingsrecht PGB, Q&A voor gemeenten Hoeksche Waard

Trekkingsrecht PGB, Q&A voor gemeenten Hoeksche Waard Trekkingsrecht PGB, Q&A voor gemeenten Hoeksche Waard Taken van de AWBZ (Rijk) naar de Wmo (gemeente). Wat verandert er? Vanaf 2015 gaan gemeenten taken uitvoeren die nu nog onder de AWBZ vallen: onder

Nadere informatie

BESLUITEN. (Kennisgeving geschied onder nummer C(2016) 4141)

BESLUITEN. (Kennisgeving geschied onder nummer C(2016) 4141) L 186/13 BESLUITEN UITVOERINGSBESLUIT (EU) 2016/1115 VAN DE COMMISSIE van 7 juli 2016 tot vaststelling van een formulier voor de indiening door het Europees Agentschap voor chemische stoffen van informatie

Nadere informatie

Aanmelden en Zorgplicht versie

Aanmelden en Zorgplicht versie Aanmelden en Zorgplicht versie 12-1-2017 Inleiding Na de invoering van passend onderwijs op 1 augustus 2014 heeft het bevoegd gezag van de scholen zorgplicht. Dat betekent dat het bevoegd gezag van de

Nadere informatie