100 fabels en feiten over psychose en schizofrenie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "100 fabels en feiten over psychose en schizofrenie"

Transcriptie

1 100 fabels en feiten over psychose en schizofrenie

2 1 Dankzij de vooruitgang in de wetenschap weten we steeds meer over schizofrenie. Schizofrenie bestaat niet, het is wetenschappenlijk nooit aangetoond.

3 2 Mensen die psychotisch zijn, zijn schizofreen. Er zijn meer dan 10 psychiatrische diagnoses waarbij psychose voorkomt: waaronder depressie en bipolaire stoornis.

4 3 Schizofrenen zijn gewoon ziek. Het ervaren van psychotische verschijnselen kan veel oorzaken hebben, maar zelden somatische.

5 4 Schizofrenie is net suikerziekte. Je moet ermee leren leven. Klopt, maar de diagnose suiker ziekte wordt niet als een doodvonnis beschouwd.

6 5 Schizofrenie is net suikerziekte. Je moet ermee leren leven. Klopt, in de zin dat het beloop moeilijk is te voorspellen en behandeling stabiliserend maar niet genezend werkt.

7 6 Psychoses zijn zeldzaam. 20% van de adolescenten heeft weleens psychotische ervaringen.

8 7 Psychoses zijn zeldzaam. 3,5 procent van de mensen krijgt te maken met psychotische symptomen waar ze zóveel last van hebben dat ze er hulp voor zoeken.

9 8 Psychose is anders dan enige andere menselijke ervaring. Wetenschappelijk gezien is er geen duidelijk onderscheid tussen psychose en andere ervaringen.

10 9 Bij een psychose is er geen depressie. De meeste mensen met psychose hebben ook last van depressie.

11 10 Een schizo-diagnose is nodig voordat de behandeling kan worden ingezet. De diagnose schizofrenie leidt af van behandeling want introduceert pessimisme en vooroordelen.

12 11 Een diagnose geeft je houvast. Omdat symptomen veranderen over de tijd krijgen patiënten vaak de ene diagnose na de andere wat tot grote verwarring leidt.

13 12 Een diagnose geeft je houvast. Goede informatie geeft je houvast.

14 13 Schizofrenie is een heldere diagnose. Psychose ervaren gebeurt op een glijdende schaal en verandert in intensiteit van moment tot moment.

15 14 Psychose is een hersenziekte. Psychose is een ervaring.

16 16 Van een psychose kun je niet herstellen. Herstellen van een psychose is mogelijk.

17 17 Na elke psychose word je dommer. Dit is op zijn minst onbewezen en waarschijnlijk niet waar. Wel kan je concentratie afnemen: soms tijdelijk, soms langer.

18 18 Psychoses worden gekenmerkt door onbegrijpelijke angst. In psychoses komt angst net zoveel voor als buiten psychoses.

19 19 Er is een universele wetenschappelijke waarheid over wat een psychose is. Wat een psychose, is verschilt per persoon.

20 20 Er is een universele wetenschappelijke waarheid over hoe het je het beste met een psychose om kunt gaan. Hoe je het beste met psychose om kunt gaan verschilt per persoon.

21 21 Mensen die psychotisch zijn kunnen zich later niets meer herinneren van hun ervaringen, woorden en daden. Naderhand kunnen mensen zich een psychose vaak tot in detail herinneren.

22 22 Iemand in een psychotische crisis is onbereikbaar. Iemand in een psychotische crisis staat open voor steun en hulp.

23 23 Met mensen die psychotisch zijn kun je niet onderhandelen. Dat kan wel, na het investeren in wederzijds vertrouwen.

24 24 Iemand met een psychotische crisis moet snel worden opgenomen. Iemand in een psychotische crisis heeft behoefte aan een veilige omgeving.

25 25 Een isoleercel is onontbeerlijk op een afdeling psychiatrie. Een isoleercel is een oplossing voor gebrek aan deskundig personeel.

26 26 Mensen komen sneller uit een psychose als je ze opsluit in een prikkelarme omgeving. Het opsluiten leidt tot stress die meer symptomen veroorzaakt.

27 27 Isolatie moet. Contact moet.

28 28 Mensen met een psychose kun je het beste geen contact meer laten onderhouden met hun naasten. Juist in een psychose is het belangrijk contact te houden met het thuisfront.

29 29 Psychosegevoeligheid is erfelijk. Alle menselijke eigenschappen zijn gedeeltelijk erfelijk.

30 30 Psychosegevoeligheid is een kwetsbaarheid die op enig moment wel naar boven moet komen. Voor veel mensen geldt dat, mits extreme trauma s ze bespaard blijven, hun psychosegevoeligheid zich nooit zal manifesteren.

31 31 Een diagnose schizofrenie is nuttig want dan weet je wat je moet doen. Een diagnose schizofrenie zegt niets over zorgbehoeften maar roept wel onnodige vooroordelen op: bij de patiënt, bij zijn omgeving, in de maatschappij én in de ggz.

32 32 Mensen met schizofrenie hebben geen ziekte-inzicht. Ook psychosegevoelige mensen kunnen goed inzicht in zichzelf hebben.

33 33 Mensen met schizofrenie hebben geen ziekte-inzicht. Ook psychosegevoelige mensen kunnen goed inzicht in zichzelf hebben.

34 34 Mensen met schizofrenie hebben geen ziekte-inzicht, want ze verwerpen hun diagnose. Klopt, maar alleen als je er vanuit gaat dat ziekte-inzicht betekent dat je moet denken dat je een genetische hersenziekte hebt die schizofrenie heet.

35 35 Iemand met schizofrenie moet alle stress vermijden. Positieve stress is positief.

36 36 Iemand met schizofrenie heeft positieve en negatieve symptomen. Positieve en negatieve symptomen bestaan niet: een verouderde neurologische opvatting.

37 37 Aan de negatieve symptomen van schizofrenie is niets te doen. Kijken wat de patiënt nodig heeft om zijn of haar leven te kunnen leven helpt wel degelijk.

38 38 Iemand met schizofrenie moet zijn leven lang medicijnen slikken. Schizofrenie is psychosegevoeligheid. Meestal gaat het over.

39 39 Antipsychotica doen meer kwaad dan goed. Antipsychotica kunnen goede dienst bewijzen als symptoombestrijders (in zo laag mogelijke dosering).

40 40 De moderne psychofarmaca zijn schadelijker dan de klassieke. Iedereen is verschillend gevoelig voor de bijwerkingen van psychofarmaca, modern of klassiek hier moeten arts en patiënt samen goed op letten.

41 41 De klassieke psychofarmaca werken slechter dan de moderne. Iedereen is verschillend gevoelig voor de bijwerkingen van psychofarmaca, modern of klassiek hier moeten arts en patiënt samen goed op letten.

42 42 Clozapine werkt beter dan andere antipsychotica. Waarschijnlijk waar maar de bijwerkingen zijn niet mis dus je moet goed oppassen.

43 43 Medicatie kan geen kwaad. Medicatie kan (tijdelijk) het minst van alle kwaden zijn.

44 44 Als we psychose een hersenziekte noemen krijgen mensen meer begrip. Van de term ziekte worden mensen juist angstiger en van hersenziekte helemaal.

45 45 Hoe meer mensen psychose zien als biogenetisch bepaald, des te minder vooroordelen. Biogenetische verklaringsmodellen leiden tot afstand en zelfs tot discriminatie.

46 46 Er zijn mensen met en mensen zonder psychose. Bijna iedereen ervaart wel eens milde psychotische verschijnselen.

47 47 Mensen die stemmen horen hebben schizofrenie. Iedereen kan stemmen horen.

48 48 Mensen met psychosegevoeligheid horen altijd stemmen. Stemmen horen kan voorkomen bij psychosegevoeligheid.

49 49 Mensen met psychose keren in het algemeen niet terug naar opleiding en werk. Mensen met psychose krijgen in de praktijk niet de bewezen effectieve behandeling om verder te gaan met opleiding en werk.

50 50 Mensen die een psychose hebben doorgemaakt kunnen een betaalde baan niet meer naar behoren uitoefenen. Als hij of zij weer stabiel is en zijn triggers kent kan hij goed functioneren en werken.

51 51 Mensen met een psychiatrische aandoening hebben een hoger ziekteverzuim dan gemiddeld. Mensen met een psychiatrische aandoening verzuimen gemiddeld.

52 52 Mensen met een psychose kun je beter in een uitkering zetten. Een opleiding en werk zijn de beste voorspellers van herstel.

53 53 Als je een psychose hebt doorgemaakt kun je dat maar het beste verzwijgen. Verzwijgen heeft voor- en nadelen: hetzelfde geldt voor vertellen.

54 54 Hoe open je kunt en wilt zijn over je psychose is heel persoonlijk en dat kun je dus het beste zelf ontdekken. Voor mensen met psychoseervaringen is dit een moeilijke afweging. Zijn kunnen daar goed coaching bij gebruiken.

55 55 Als ik open ben over psychotische ervaringen krijg ik nooit een partner. Delen kan helend zijn en kan verbinden.

56 56 Mensen met psychose zijn meestal agressief en gevaarlijk. Mensen met psychosen zijn 3 x zo vaak slachtoffer van geweld; < 5% van de geweldsdelicten wordt gepleegd door iemand met psychose.

57 57 Het taboe rond psychosen verdwijnt wereldwijd en in alle culturen. In sommige culturen is het taboe op psychische klachten nog groter dan in Nederland.

58 58 Alternatieve geneeswijzen werken niet in de psychiatrie. Yoga, massage, meditatie, mindfulness en sport hebben effect op gestel en herstel.

59 59 Die verslaafden hebben hun psychose aan hun eigen onverantwoordelijke middelengebruik te danken. Middelengebruik kan een psychose tijdelijk hanteerbaar maken. Sommige drugs (pepmiddelen) kunnen juist een psychose triggeren.

60 60 Psychiaters hebben altijd het antwoord op de klachten van iemand met psychosegevoeligheid. Psychiaters hebben geen antwoord, maar kunnen wel de weg wijzen.

61 61 Je moet ingewikkelde boeken lezen en trainingen volgen om met mensen met een psychotische kwetsbaarheid om te kunnen gaan. Vriendelijk zijn, echt zijn, luisteren en goed contact maken werkt.

62 62 Bij elke psychiatrische patiënt werkt een standaard dagbesteding als: teamsport, creatief bezig zijn, gezamenlijk eten en een strak schema. Een programma moet op maat gemaakt zijn; opleiding en werk zijn de beste voorspellers van herstel.

63 63 Het is goed om te focussen op de klachten van iemand met psychosegevoeligheid en om die te willen bestrijden. Focussen op iemands talent is belangrijker.

64 64 Een ervaringsdeskundige doet niet méér dan een reguliere hulpverlener. Een ervaringsdeskundige kan zich beter inleven in de patiënt en krijgt sneller een vertrouwensband.

65 65 Bij mensen die ernstig verward zijn heeft psychotherapie geen zin. Ook bij mensen die ernstig verward zijn kan psychotherapie een bijdrage leveren aan herstel.

66 66 Mensen met een psychose veroorzaakt door trauma beginnen zelf wel over dat trauma. Ze beginnen er alleen over als ze zelf het verband zien, maar vaak is het trauma onderdrukt.

67 67 Mensen met een psychose kunnen geen traumabehandeling aan. Traumabehandeling is effectief en veilig.

68 68 Bij mensen die psychosegevoelig zijn moet je niet al te veel gaan rommelen in hun verleden, daar worden ze alleen maar instabieler van. Onderzoek wat de oorzaak is van een psychose: welke problemen of welk trauma speelt een rol? Traumabehandeling is effectief en veilig.

69 69 Mensen die psychosegevoelig zijn moeten behoed worden voor gebeurtenissen die een emotionele impact kunnen hebben. Psychosegevoelige mensen willen niet betutteld worden. Herstel van hun autonomie is het streven.

70 70 Mensen met een psychiatrische aandoening zijn meer therapieontrouw dan mensen met andere aandoeningen. Bij de meeste chronische aandoeningen bestaat 50% therapieontrouw.

71 71 Wanneer iemand psychosegevoelig is, is dat voor een psychiater in een klap duidelijk. Psychosegevoeligheid wordt vaak niet herkend als psychiaters denken dat de diagnose niet-psychotisch is (bv angst en depressie).

72 72 Een psychiater is medicus, dus hij moet het laatste woord hebben. De behandeling moet zo worden uitgevoerd dat de patiënt vertrouwen krijgt om het laatste woord te hebben.

73 73 De hersenen van mensen met schizofrenie zitten anders in elkaar. Dit valt maar beperkt te onderzoeken de huidige methoden zijn primitief en de resultaten zeggen niet veel.

74 74 Tegen mensen met een psychose moet je streng zijn. Mensen met een psychose moet je rustig tegemoet treden.

75 75 Mensen met een psychose gillen en schreeuwen. Mensen met een psychose kunnen extraverter zijn dan normaal.

76 76 Mensen met een psychose moet je niet serieus nemen. Goed luisteren naar mensen met een psychose is een eerste vereiste. Waar de psychose over gaat is betekenisvol en kan helpen bij de behandeling.

77 77 Yoga is niets voor mensen met een diagnose van schizofrenie. Yoga geeft kracht en innerlijke rust voor mensen met en zonder de diagnose schizofrenie.

78 78 Na een psychose is je leven verwoest. Vallen en opstaan hoort bij het leven.

79 79 Mensen met een psychose zijn onaangenaam gezelschap. Mensen met een psychose kunnen ook lief en grappig zijn.

80 80 Schizofrenen kletsen maar wat. Psychosegevoelige mensen zijn veel met zingeving bezig.

81 81 Rust en regelmaat is belangrijk voor mensen met psychotische kwetsbaarheid. Rust en regelmaat is belangrijk voor een iedereen.

82 82 Psychosegevoelige mensen moet je altijd beschermen. Van zijn eigen fouten leert iedereen het meest.

83 83 Een ervaringsdeskundige is niet nodig: er zijn immers pillen. Een ervaringsdeskundige kan helpen het proces inzichtelijk te maken, pillen zijn symptoombestrijding.

84 84 Psychose is een hersenziekte. Dus hoezo een ervaringsdeskundige? Psychose is geen ziekte en een ervaringsdeskundige kan een prima rolmodel zijn ( Ik ben er ook uit gekomen. )

85 85 Als je stemmen hoort ben je gek. Als je stemmen hoort, hoor je stemmen.

86 86 AIs je een psychotische ervaring hebt, heb je dat meestal zelf niet door. Als je een psychotische ervaring hebt, kun je dat wel bij jezelf waarnemen.

87 87 Iemand met een psychose heeft geen contact met de werkelijkheid. Ieder mens ervaart de werkelijkheid anders: je beroepen op de werkelijkheid helpt mensen met psychose niet.

88 88 Een psychose, daar zit je voor altijd aan vast, jammer dan. Ook een psychose gaat weer over, zeker met goede hulp en begeleiding.

89 89 Schizofrenie is niet te genezen. Een goede psychiater maakt zichzelf overbodig.

90 90 Manie en depressie komen niet voor bij psychose Manie en depressie gaan vaak gepaard met psychose.

91 91 Bipolaire stoornis is iets heel anders dan schizofrenie. Beiden zijn slechts labels voor een bepaalde mix van symptomen in het spectrum van psychose.

92 92 Een manie is een soort gevaarlijke razernij. Manie gaat over je enorm energievol voelen, dat je alles kan, geen slaap nodig hebt en razendsnel kan denken.

93 93 Bipolaire stoornis zijn gewoon stemmingswisselingen. Nou nee, het is wel wat meer dan dat het is echte depressie afgewisseld met echte manie.

94 94 Mensen in een manische episode zijn heel gelukkig. Nee, ze zijn ook onderliggend depressief (of irritabel).

95 95 Mensen met manischdepressiviteit mogen geen antidepressiva. Veel mensen met manischdepressiviteit hebben baat bij antidepressiva.

96 96 Alternatieve geneeswijzen werken niet in de psychiatrie. Yoga, massage, meditatie en mindfulness en sport hebben effect op gestel en herstel.

97 97 Schizofrenie is: gespleten persoonlijkheid. Schizofrenie is weliswaar een Grieks woord voor gespleten geest maar dit heeft helemaal niets te maken met psychose.

98 98 Er is een genetische test voor psychosegevoeligheid en/of manisch-depressiviteit. Er is geen enkele test voor geen enkele psychische aandoening laat staan een genetische.

99 98 Het is hopeloos om na een psychose de draad weer op te pakken. Today is the first day of the rest of your life.

100 100 Behalve pillen en praten is er verder niet veel te doen voor mensen met psychosegevoeligheid en/of manisch-depressiviteit. Pillen en praten is pas het begin. Er is een heleboel wat je zelf kunt doen - zie de tools op SchizofrenieBestaatNiet.nl

101 Bekijk voor meer informatie

Wat u zelf kunt doen

Wat u zelf kunt doen Als u een manisch-depressieve (bipolaire) stoornis heeft Wat u zelf kunt doen Wij hebben het ook meegemaakt. Wij kunnen helpen. Lotgenoten- en betrokkenenlijn: 0900-5 123 456 Elke dag van 09.00 tot 21.00

Nadere informatie

Hoe gaat het met je? Antwoorden op vragen over alcohol, drugs en psychische gezondheid. Landelijk Expertise centrum Dubbele Diagnose, 2014

Hoe gaat het met je? Antwoorden op vragen over alcohol, drugs en psychische gezondheid. Landelijk Expertise centrum Dubbele Diagnose, 2014 Hoe gaat het met je? Antwoorden op vragen over alcohol, drugs en psychische gezondheid Landelijk Expertise centrum Dubbele Diagnose, 2014 Wat kan ik in deze folder vinden? In deze folder worden veelgestelde

Nadere informatie

Multidisciplinaire Richtlijnontwikkeling. ggz. multidisciplinaire richtlijn. Depressie. Patiëntenversie

Multidisciplinaire Richtlijnontwikkeling. ggz. multidisciplinaire richtlijn. Depressie. Patiëntenversie Multidisciplinaire Richtlijnontwikkeling ggz multidisciplinaire richtlijn Depressie Patiëntenversie Multidisciplinaire richtlijn Depressie Patiëntenversie 2005 Deze patiëntenversie is mede ontleend aan

Nadere informatie

een depressie is de hel op aarde

een depressie is de hel op aarde een depressie is de hel op aarde Buddyzorg Limburg 2014. 1 Inhoud Wat is een depressie. 3 Wat zijn de verschijnselen? 3 Hoe ontstaat het? 5 Behandeling. 7 Verschil tussen depressie, burn-out en overspannenheid.

Nadere informatie

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe?

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Inhoud 1. Voor wie is deze brochure?...4 2. Introductie...5 3. Vermoeidheid een klacht?...5 4. Geen gewone vermoeidheid...5 5. Oorzaken van vermoeidheid...11

Nadere informatie

Wanneer één van je ouders ALS heeft

Wanneer één van je ouders ALS heeft Wanneer één van je ouders ALS heeft Introductie ALS komt niet zo vaak voor en het is onwaarschijnlijk dat je nog iemand kent die een ouder of stiefouder heeft met deze ziekte. Het is gemakkelijk te begrijpen

Nadere informatie

6. Behandeling en rehabilitatie in. herstelondersteunende zorg

6. Behandeling en rehabilitatie in. herstelondersteunende zorg 6. Behandeling en rehabilitatie in Jos Dröes herstelondersteunende zorg Wat cliënten in geen geval willen, is dat herstel een hulpverlenerswoord wordt en het herstelproces een vorm van therapie. Aan het

Nadere informatie

Hoe u de ander én uzelf kunt helpen

Hoe u de ander én uzelf kunt helpen Als een vriend of familielid een manisch-depressieve (bipolaire) stoornis heeft Hoe u de ander én uzelf kunt helpen Wij hebben het ook meegemaakt. Wij kunnen helpen. Lotgenoten- en betrokkenenlijn: 0900-5

Nadere informatie

Antipsychotica. Zo blijf je ze de baas. Medicatieveiligheid

Antipsychotica. Zo blijf je ze de baas. Medicatieveiligheid Antipsychotica Zo blijf je ze de baas Medicatieveiligheid Inhoud Vooraf... 4 Het juiste antipsychoticum... 6 Een zoektocht Bijwerkingen antipsychotica... 8 Soms is er iets aan te doen Checklist... 12

Nadere informatie

DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN

DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN Prof. Dr. Pim Cuijpers, VU Amsterdam Oorspronkelijke uitgave december 1996, hoofdstuk 4 herzien door dr. Tara Donker in 2014 Momenteel is professor Pim Cuijpers hoofd

Nadere informatie

Kanker en dan... Omgaan met de emotionele gevolgen

Kanker en dan... Omgaan met de emotionele gevolgen Kanker en dan... Omgaan met de emotionele gevolgen Voor wie is deze brochure bedoeld? Deze brochure is voor mensen bij wie de diagnose kanker is gesteld. Ook is het raadzaam de mensen in uw naaste omgeving,

Nadere informatie

Hij denkt positief over mij

Hij denkt positief over mij Hij denkt positief over mij 1 2 SAMENVATTING In 2014 wordt de Basis GGZ ingevoerd. De Praktijkondersteuner Huisartsen GGZ (POH GGZ) zal een belangrijker rol krijgen bij de ondersteuning van mensen met

Nadere informatie

Kanker, en dan...? Omgaan met de gevolgen

Kanker, en dan...? Omgaan met de gevolgen Kanker, en dan...? Omgaan met de gevolgen Informatie voor patiënten F0554-1011 april 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK

Nadere informatie

Waarom niet iedereen mij leuk hoeft te vinden

Waarom niet iedereen mij leuk hoeft te vinden Waarom niet iedereen mij leuk hoeft te vinden De mythe van de lovejunk Bert van Dijk Thema, uitgeverij van Schouten & Nelissen 1 de lovejunk: kracht en zwakte Vier heldere uitgangspunten Het verhaal van

Nadere informatie

Problemen met aandacht of geheugen na kanker

Problemen met aandacht of geheugen na kanker Problemen met aandacht of geheugen na kanker Veel mensen hebben last van concentratieverlies en geheugenproblemen na kanker. Welke oorzaken zijn er bekend? En wat kunt u zelf doen aan cognitieve problemen

Nadere informatie

NAAR HERSTEL EN GELIJKWAARDIG BURGERSCHAP

NAAR HERSTEL EN GELIJKWAARDIG BURGERSCHAP NAAR HERSTEL EN GELIJKWAARDIG BURGERSCHAP VISIE OP DE (LANGDURENDE) ZORG AAN MENSEN MET ERNSTIGE PSYCHISCHE AANDOENINGEN Maart 2009 GGZ Nederland 2 Voorwoord Met veel plezier bied ik u de definitieve versie

Nadere informatie

Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist

Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist ERVARINGSPROFESSIONALS IN EETSTOORNISSEN Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist Kennismaken met Human Concern 1 Als je een muur opricht, denk dan aan wat er

Nadere informatie

Kanker... in gesprek met je arts

Kanker... in gesprek met je arts Kanker... in gesprek met je arts Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Het eerste contact met uw arts 4 Artsen zijn ook mensen 8 Begrijpen en onthouden 10 Vragen vóór de diagnose 13 Vragen over diagnose

Nadere informatie

Hoe leef je het langst zonder angst

Hoe leef je het langst zonder angst Hoe leef je het langst zonder angst 1 2 Hoe leef je het LANGST Zonder ANGST Edwin Selij Uitgeverij Darshan 3 4 Dit Boek was onmogelijk geweest, zonder de steun van mijn vrouw, Suzanne 5 Colofon Uitgeverij

Nadere informatie

Meldactie. Bezuinigingen in de ggz: meer pillen, minder kwaliteit

Meldactie. Bezuinigingen in de ggz: meer pillen, minder kwaliteit Meldactie Bezuinigingen in de ggz: meer pillen, minder kwaliteit januari 2015 Landelijk Platform GGz Maliebaan 87, 3581 CG Utrecht Ontwerp: Suggestie & illusie Voorwoord Aanleiding: klachten over de kwaliteit:

Nadere informatie

Goed bezig! GGz jongeren over opleiding en werk. Annemarie Kolenberg

Goed bezig! GGz jongeren over opleiding en werk. Annemarie Kolenberg Goed bezig! GGz jongeren over opleiding en werk Annemarie Kolenberg COLOFON In opdracht van het LPGGz gemaakt. Financieel mogelijk gemaakt door het Fonds Psychische Gezondheid Interviews, tekst en redactie:

Nadere informatie

Albert Sonnevelt. minicursus leven zonder stress: deel 1. 1 minicursus: leven zonder stress. deel 1

Albert Sonnevelt. minicursus leven zonder stress: deel 1. 1 minicursus: leven zonder stress. deel 1 Albert Sonnevelt minicursus: leven zonder stress deel 1 1 minicursus: leven zonder stress STRESS inleiding 2 STRESS Het lijkt of je het voortdurend van iedereen die je kent hoort: Ik ben ZO gestresst!.

Nadere informatie

Werkwijzer Re-integratie van klanten met psychische aandoeningen

Werkwijzer Re-integratie van klanten met psychische aandoeningen Werkwijzer Re-integratie van klanten met psychische aandoeningen voor klantmanagers en leidinggevenden December 2014 www.divosa.nl 2 Inhoud Inleiding 4 Hoofdstuk 1 Psychische aandoeningen en werk 6 Hoofdstuk

Nadere informatie

HOE GAAT HET MET U? Tips voor familieleden en vrienden van mensen met psychische problemen

HOE GAAT HET MET U? Tips voor familieleden en vrienden van mensen met psychische problemen HOE GAAT HET MET U? Tips voor familieleden en vrienden van mensen met psychische problemen 1 INHOUD p a g i n a p a g i n a p a g i n a p a g i n a 5 Psychische problemen 6 Leven met iemand met psychische

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapie bij het leren omgaan met lichamelijke klachten

Cognitieve gedragstherapie bij het leren omgaan met lichamelijke klachten Meer informatie Bij de VGCt zijn meer brochures verkrijgbaar, voor volwassenen bijvoorbeeld over depressie, angststoornissen en alcoholverslaving. Speciaal voor kinderen zijn er brochures over veel piekeren,

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 3 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 4 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Hoe

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

Vermoeidheid na kanker

Vermoeidheid na kanker Vermoeidheid na kanker Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Geen gewone vermoeidheid 5 Herkent u dit ook? 7 Gevolgen 9 Erkenning 12 Factoren die vermoeidheid beïnvloeden 14 Wat kunt u zelf doen? 18 Onderzoek

Nadere informatie

Module Zelf-compassie: OM JEZELF GEVEN: VAARDIGHEDEN WAAROM?

Module Zelf-compassie: OM JEZELF GEVEN: VAARDIGHEDEN WAAROM? Module Zelf-compassie: OM JEZELF GEVEN: VAARDIGHEDEN WAAROM? Als iemand pijn heeft speelt de manier waarop ze op zichzelf reageren een belangrijke rol in het bepalen van de hoeveelheid lijden die ze zullen

Nadere informatie

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag COLOFON Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag Voorwoord Toen vorig jaar het boekje Cliënten in beeld - Portretten

Nadere informatie