Prijslijst. Bestuurlijk aanbesteden voor gemeenten. Wilt u als gemeente kunnen inspelen op de complexiteit en onzekerheden binnen het sociaal domein?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Prijslijst. Bestuurlijk aanbesteden voor gemeenten. Wilt u als gemeente kunnen inspelen op de complexiteit en onzekerheden binnen het sociaal domein?"

Transcriptie

1 Wilt u als gemeente kunnen inspelen op de complexiteit en onzekerheden binnen het sociaal domein? Bent u bereid om samen met zorgaanbieders en cliënten invulling te geven aan transformatiedoelen? Wilt u een systeem ontwikkelen waarin de keuzevrijheid van uw inwoners maximaal is? Dan is de methodiek bestuurlijk aanbesteden iets voor u. Bestuurlijk aanbesteden voor gemeenten Prijslijst

2 Wat is bestuurlijk aanbesteden? Het sociale domein is volop in ontwikkeling en de onvoorspelbaarheid is groot. Welke analyse, onderzoeksmethode of vorm van risicomanagement een gemeente ook toepast, ze wordt altijd ingehaald door de ontwikkeling in de maatschappij. Juist vanwege deze onvoorspelbaarheid zijn traditionele management- en inkoopwijsheden overbodig en achterhaald. Bestuurlijk aanbesteden is een methodiek die, op basis van onder andere de netwerktheorie, transactiekostentheorie en onderhandelingstheorie, gemeenten in staat stelt om langdurige, flexibele convenanten te sluiten met leveranciers van zorg- en welzijnsdiensten. Succesvol contracteren en subsidiëren vraagt om een andere manier van denken Hoe werkt bestuurlijk aanbesteden? Het bestuurlijk aanbestedingsproces bestaat uit drie fasen: I. Voorbereiding II. Onderhandelingen III. Contractsluiting en uitvoering I. Voorbereiding In de voorbereiding stelt de gemeente een basisovereenkomst op die alle deelnemende partijen moeten ondertekenen. De overeenkomst beschrijft wie er gaan onderhandelen, waarover, waarom, wanneer en hoe zij dat gaan doen en tot welk resultaat de onderhandelingen moeten leiden. Ook stelt de gemeente een of meerdere concept-deelovereenkomsten op voor een voorziening, een arrangement (een combinatie van voorzieningen) of een experiment (een pilot voor een voorziening of arrangement). Elke concept-deelovereenkomst benoemt de prestaties die zowel de gemeente als de aanbieders moeten gaan leveren en hoe alle partijen deze prestaties gaan monitoren. De concept-deelovereenkomst bevat ook bepalingen over de financiering en betaling van de prestaties (uurtarief, producttarief, wijkbudget, subsidie, etc.).

3 Intern legt de gemeente vast binnen welke kaders zij wil blijven in het onderhandelingsproces: ze formuleert een inhoudelijk en financieel breek- en streefscenario. Voordat de onderhandelingen beginnen, krijgt een ambtelijke delegatie het mandaat tot aan het breekscenario door te onderhandelen. Blijkt een resultaat binnen dit scenario niet haalbaar te zijn, dan kan de ambtelijke werkgroep opschalen naar het niveau van bestuurders. Wat hoort wel bij bestuurlijk aanbesteden? 1. Basisovereenkomst 2. Concept-deel overeenkomsten 3. Breek- en streefscenario s 4. Plenaire onderhandelingen 5. Geen beperking op toetreding nieuwe aanbieders 6. Mogelijkheid tot uittreden bestaande aanbieders 7. Mogelijkheden voor contractuele wijzigingen in de uitvoering 8. Lange looptijd (5-10 jaar) 9. Publicatie gegunde opdracht II. Onderhandelingen Het onderhandelingsproces is in een bestuurlijke aanbesteding altijd plenair. Aan tafel zitten ook de belangrijkste bestaande aanbieders, want zij beschikken over middelen die de gemeente nodig heeft om doelstellingen te bereiken, zoals personeel, lokale infrastructuur en deskundigheid. De gemeente beschikt over de middelen die deze aanbieders nodig hebben, zoals besluitvorming en geld. De aanbieders worden door de gemeente uitgenodigd de basisovereenkomst te ondertekenen. De partijen die getekend hebben, worden daarna uitgenodigd voor een of meer plenaire bijeenkomsten om met de gemeente de concept-deelovereenkomst door te nemen. Alle partijen kunnen elk onderdeel van de concept-deelovereenkomst ter discussie stellen. Wie een woord, zin of bepaling wil verwijderen, moet dit beargumenteren en een alternatief aandragen. Uiteindelijk bepaalt de gemeente of de aanpassing wordt doorgevoerd of niet. Als alle partijen akkoord zijn met de conceptdeelovereenkomst, gaat deze voor akkoord naar de gemeentelijke bestuurders. Daarna legt de gemeente de definitieve overeenkomst voor aan de aanbieders ter ondertekening.

4 III. Contractsluiting en Uitvoering De overeenkomst wordt allereerst gesloten met de aanbieders die de onderhandelingen hebben gevoerd. In elke bestuurlijke aanbesteding staat de overeenkomst daarna echter open voor alle aanbieders die aan de eisen voldoen en die ook de voorziening, het arrangement of het experiment willen uitvoeren. Elke bestuurlijke aanbesteding moet na de contractsluiting op worden gepubliceerd. Deze aankondiging van een gegunde opdracht kan de gemeente gebruiken om geïnteresseerde aanbieders op de hoogte te stellen van de mogelijkheid zich aan te sluiten bij de overeenkomst. Aanbieders die de overeenkomst hebben getekend, moeten onder voorwaarden de mogelijkheid hebben, terug te treden. Alle partijen kunnen bovendien gedurende de uitvoering wijzigingsvoorstellen doen voor de overeenkomst. De onderhandelingsfase gaat dus eigenlijk in de uitvoering gewoon door. Dit is nodig om de afspraken snel te kunnen afstemmen op veranderende omstandigheden in het sociale domein. De overeenkomst heeft een lange looptijd, namelijk 5-10 jaar met de mogelijkheid tot stilzwijgende verlenging. Vanwege de langere looptijd hebben zowel de gemeente als leveranciers de mogelijkheid investeringen terug te verdienen en te leren van projecten en activiteiten.

5 Wat hoort niet bij bestuurlijk aanbesteden 1. Offertes 2. Bestek 3. Concurrentie in de selectie 4. Plenaire prijsbesprekingen 5. Verplichting tot samenwerking of combinatievorming 6. Afsluiting markt in de uitvoering Geen offertes In een bestuurlijke aanbesteding hoeven aanbieders geen offerte in te dienen. Een offerte opstellen is tijdrovend werk en een momentopname. Het is zinvoller dat partijen hun tijd, geld energie in de onderhandelingen steken. Geen bestek Een bestek is een uitnodiging tot het doen van een offerte. Omdat in een bestuurlijke aanbesteding aanbieders geen offerte hoeven in te dienen, is een bestek overbodig. Geen concurrentie in de selectie Het resultaat van elke bestuurlijke aanbesteding moet een overeenkomst of subsidieregeling zijn met meerdere aanbieders, waarbij de mogelijkheid bestaat dat nieuwe aanbieders toetreden en bestaande aanbieders uittreden. Een bestuurlijke aanbesteding kent daarom geen concurrentie in de selectiefase. In een bestuurlijke aanbesteding vindt de concurrentie plaats in de uitvoering: de inwoners spelen een belangrijke, zo niet unieke rol en bepalen zelf van wie zij diensten afnemen. Geen plenaire prijsbesprekingen In een bestuurlijke aanbesteding bespreekt de gemeente de prijsstelling nooit plenair. Dat is mededingingsrechtelijk niet toegestaan. Geen verplichte samenwerking of combinatievorming Een bestuurlijke aanbesteding is erop gericht aanbieders in een onderhandelingsproces de keuze te laten maken of zij een voorziening, arrangement of experiment willen aanbieden en hoe zij dat willen doen. Bij dat uitgangspunt past niet dat een gemeente samenwerking of combinatievorming oplegt. Dit moet gebeuren omdat het in het belang is van de betreffende aanbieders en uiteindelijk van de inwoners, niet omdat het in een beleidsnotitie staat of efficiënt overkomt. Geen gesloten markt in de uitvoering In de uitvoering van bestuurlijke aanbestede overeenkomsten of subsidieregelingen is altijd ruimte voor nieuwe aanbieders of nieuwe initiatieven. Door de onzekerheid, complexiteit en onvoorspelbaarheid van het sociale domein is flexibiliteit op aanbod noodzaak. Het afsluiten van de markt staat haaks op dit uitgangspunt.

6 Kwaliteit gegarandeerd BVNG Advies begeleidt en adviseert gemeentelijke beleidsmedewerkers en bestuurders bij het sluiten van contracten, het afgeven van subsidies en het voeren van onderhandelingen in samenwerking met Robbe & Partners, die de methodiek van bestuurlijk aanbesteden heeft ontwikkeld. De voordelen van onze gezamenlijke inzet zijn: Minder (juridische) risico s bij het toepassen en uitvoeren van bestuurlijk aanbesteden; Niet eerst zelf investeren om de benodigde kennis op te doen - u leert bij ons on the job; In elke adviesopdracht werken wij samen met onze opdrachtgevers aan het bereiken van resultaten en doelen; Specialistische kennis van aanbestedingsrecht, staatssteunrecht, bestuursrecht en contractenrecht én van de drie decentralisaties binnen het sociaal domein. Heeft u vragen over bestuurlijk aanbesteden of wilt u meer informatie over het toepassen van deze methodiek binnen uw organisatie? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

7 Bureau Voor Noordelijke Gemeenten Advies Regionale kennis en expertise BVNG Advies is regionaal adviespartner voor gemeenten als het gaat om strategische en complexe vraagstukken. BVNG Advies heeft een ervaren team van adviseurs, die de regio en cultuur kennen en op de hoogte zijn van de actuele ontwikkelingen. Verbinden van praktijk, beleid en bestuur Onze adviseurs zijn gericht op het leggen van verbindingen en het realiseren van constructieve samenwerkingen binnen en buiten uw organisatie, wij zijn gewend te werken in een politiek-bestuurlijke context en zoeken de samenwerking met uw samenwerkingspartners en inwoners. Maatschappelijk rendement Met onze diensten en producten dragen wij bij aan de ontwikkelingen in het sociale domein. Hierbij staat de inwoner centraal en vormt samenwerking op basis van vertrouwen het uitgangspunt. We werken vanuit uw vraag en bieden constructieve en innovatieve oplossingen voor de lange termijn. BVNG Advies zoekt samen met u naar het behalen van maximale te behalen maatschappelijke rendement! Laagdrempelig en transparant Toegankelijk, flexibel, resultaatgericht werken en maatwerk leveren zijn onze kenmerken. Wij maken met u afspraken over kwaliteit, planning, resultaat en investering. Voor u is duidelijk wat het kost en wat het oplevert. Voor ons geldt afspraak is afspraak en de samenwerking voor de lange termijn staat bij ons centraal. Adviseurs Heeft u vragen over de aanpak van BVNG Advies of wilt u meer informatie over Regie op Zorg en Veiligheid? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Alrik Aalbers senior adviseur Alrik@bvng.nl Mark Rouw manager advies mark@bvng.nl Herma Hemmen manager advies herma@bvng.nl

8 Met BVNG Advies koopt u resultaat in! Groningen Nieuwe Boteringestraat PM Groningen groningen@bvng.nl Leeuwarden Tesselschadestraat HB Leeuwarden leeuwarden@bvng.nl Zwolle Hanzeplein JD Zwolle zwolle@bvng.nl

Prijslijst. Privacy binnen het Sociaal Domein. Een scan naar de privacy en gegevensuitwisseling in uw gemeente

Prijslijst. Privacy binnen het Sociaal Domein. Een scan naar de privacy en gegevensuitwisseling in uw gemeente Voldoet uw g emeente aan de privacywetgeving? Kunnen de inwoners erop vertrouwen dat er op een rechtmatige manier met hun gegevens wordt omgegaan? Is er in uw gemeente privacybeleid opgesteld? Hoe geeft

Nadere informatie

Prijslijst. Regie op zorg en veiligheid. Client centraal. Multiprobleem gezinnen. en Dwang. Praktijk Beleid Bestuur. Samenhangende interventies

Prijslijst. Regie op zorg en veiligheid. Client centraal. Multiprobleem gezinnen. en Dwang. Praktijk Beleid Bestuur. Samenhangende interventies Client centraal Multiprobleem gezinnen Zelfredzaamheid Drang en Dwang Is duidelijk wie op welk moment de regie voert in de gezinnen met problemen? Praktijk Beleid Bestuur Sluitende zorg- en veiligheidsketen

Nadere informatie

Kick off bijeenkomst Inkoop Wmo

Kick off bijeenkomst Inkoop Wmo Kick off bijeenkomst Inkoop Wmo 2015-2020 31 augustus 2015 Programma Doel van de bijeenkomst: Gezamenlijke start inkooptraject maatwerkvoorzieningen Wmo Westerkwartier. Informeren over het beleid sociaal

Nadere informatie

BESTUURLIJK AANBESTEDEN 2.0 WAT IS HET, WAT IS HET NIET EN IS HET BRUIKBAAR VOOR DE TRANSITIE EN TRANSFORMATIE VAN DE AWBZ EN JZ?

BESTUURLIJK AANBESTEDEN 2.0 WAT IS HET, WAT IS HET NIET EN IS HET BRUIKBAAR VOOR DE TRANSITIE EN TRANSFORMATIE VAN DE AWBZ EN JZ? BESTUURLIJK AANBESTEDEN 2.0 WAT IS HET, WAT IS HET NIET EN IS HET BRUIKBAAR VOOR DE TRANSITIE EN TRANSFORMATIE VAN DE AWBZ EN JZ? TIM ROBBE DUIDELIJKHEID OVER BESTUURLIJK AANBESTEDEN In 2011 schreef ik

Nadere informatie

Bestuurlijk aanbesteden 2.0

Bestuurlijk aanbesteden 2.0 Bestuurlijk aanbesteden 2.0 Inleiding o o uitdaging in het sociale domein grootste hindernissen o bestuurlijk aanbesteden 1.0 o sociaal contracteren? inclusief organiseren? Uitdagingen Transitie & Transformatie

Nadere informatie

Inkoop in het sociale domein

Inkoop in het sociale domein Inkoop in het sociale domein Inleiding o o o uitdaging in het sociale domein subsidie 2A / 2B-variant o bestuurlijk aanbesteden 1.0 o sociaal contracteren? inclusief organiseren? Uitdagingen Transitie

Nadere informatie

Bestuurlijk aanbesteden

Bestuurlijk aanbesteden Bestuurlijk aanbesteden Uitdagingen Transitie & Transformatie Gemeenten hebben slechts twee strategische doelstellingen in het Sociale Domein en niet meer dan deze twee: 1. Maximale participatie van individuele

Nadere informatie

Bestuurlijk aanbesteden

Bestuurlijk aanbesteden Contracteren in het Sociale Domein Onderwerpen Wat is het? Veel voorkomende begrippen: - Complexiteit - Onzekerheid Stappen bij bestuurlijk aanbesteden: - Relationele overeenkomst - Inhoudelijke overeenkomst

Nadere informatie

Bestuurlijk aanbesteden

Bestuurlijk aanbesteden Contracteren in het Sociale Domein Onderwerpen Verhaal uit het echte leven De vier wetenschappelijke theorieën achter bestuurlijk aanbesteden Complexiteit Onzekerheden in het Sociale Domein Wat is het

Nadere informatie

Masterclass Aanbesteden WMO en Jeugdwet : de basis

Masterclass Aanbesteden WMO en Jeugdwet : de basis Masterclass Aanbesteden WMO en Jeugdwet : de basis 26 november 2015 De i.s.m. BUIS Astrid Buis en Anne Marie Buysse 1 Programma 13.30 uur: Ontvangst door, directeur 13. 45 uur: De gemeente als opdrachtgever.

Nadere informatie

INFORMATIEBIJEENKOMST INKOOP WMO 2018 EN VERDER BELLINGWEDDE / VLAGTWEDDE 13 JUNI 2017

INFORMATIEBIJEENKOMST INKOOP WMO 2018 EN VERDER BELLINGWEDDE / VLAGTWEDDE 13 JUNI 2017 INFORMATIEBIJEENKOMST INKOOP WMO 2018 EN VERDER BELLINGWEDDE / VLAGTWEDDE 13 JUNI 2017 AGENDA 13.00 UUR OPENINGSWOORD WETHOUDER WIETZE POTZE 13.10 UUR INKOOP MET HET OPEN HUIS MODEL MR. TIM ROBBE 13.30

Nadere informatie

Inkoopproces Sociaal Domein 2018, Venlo. Lennart Fagel (MGR) & Frederike Roetering (Venlo)

Inkoopproces Sociaal Domein 2018, Venlo. Lennart Fagel (MGR) & Frederike Roetering (Venlo) Inkoopproces Sociaal Domein 2018, Venlo Lennart Fagel (MGR) & Frederike Roetering (Venlo) Bespreekpunten Ontwikkelingen in denken over opdrachtgeven in de regio Inrichting inkoop 2018, voor regio en Venlo

Nadere informatie

Inkoopbeleid vanuit cliëntenperspectief. basispresentatie

Inkoopbeleid vanuit cliëntenperspectief. basispresentatie Inkoopbeleid vanuit cliëntenperspectief basispresentatie Doelen Doelen 1. geven kort overzicht van voor cliënten belangrijke tendensen 2. toelichten aandachtspunten vanuit cliëntenperspectief 3. aanreiken

Nadere informatie

Peel 6.1; Bestuurlijk aanbesteden. WMO en Jeugdzorg

Peel 6.1; Bestuurlijk aanbesteden. WMO en Jeugdzorg Peel 6.1; Bestuurlijk aanbesteden WMO en Jeugdzorg Het grotere verband Regels rondom Europees aanbesteden. Boven bepaalde bedragen zijn we verplicht Europees aan te besteden. Verschillende bedragen voor

Nadere informatie

Proces van bestuurlijk aanbesteden

Proces van bestuurlijk aanbesteden Proces van bestuurlijk aanbesteden Inkoopproces Bestuurlijk Contracteren Het sociale domein is een complex speelveld, waar de veranderingen elkaar snel opvolgen en in wisselende verbanden wordt samengewerkt

Nadere informatie

Het beste uit de markt halen

Het beste uit de markt halen Het beste uit de markt halen Hoe doe je dat? Robbe Adviesbureau/ Robbe & Partners mr. drs. T.H.G. (Tim) Robbe Aert de Gelderhage 36 3437 KB Nieuwegein 06 425 855 02 info@timrobbe.nl www.timrobbe.nl Doelstelling

Nadere informatie

Op weg naar een vernieuwd Sociaal Domein

Op weg naar een vernieuwd Sociaal Domein Op weg naar een vernieuwd Sociaal Domein Toelichting Inkoop Sociaal Domein Nijkerk 2 juli 2014 1 Programma 2 juli 10.00 uur: start, welkom door wethouder Marly Klein 10.15 uur: Visienota, Hoofdlijnennotitie

Nadere informatie

Inkoop en bekostiging als kwaliteitsinstrumenten

Inkoop en bekostiging als kwaliteitsinstrumenten Inkoop en bekostiging als kwaliteitsinstrumenten Auteur(s): Rob de Boer, Karin Sok, Saskia Keuzenkamp en Hilde van Xanten Projectnummer: WP1013 Datum: 4 februari 2016 Movisie Inleiding Gemeenten staan

Nadere informatie

Regionaal Inkoop- en Subsidiebureau Amersfoort

Regionaal Inkoop- en Subsidiebureau Amersfoort Regionaal Inkoop- en Subsidiebureau Amersfoort Startbijeenkomst bestuurlijk aanbesteden dagactiviteiten, beschermd wonen en 24-uursopvang 2017 e.v. 12 mei 2016 Korte Introductie Fleur Imming AGENDA Voorstellen

Nadere informatie

Bestuurlijk aanbesteden

Bestuurlijk aanbesteden Bestuurlijk aanbesteden Nederlandse Vereniging voor Aanbestedingsrecht Utrecht, 9 juni 2016 Kromme Nieuwegracht 12-B 3512 HG Utrecht 030 227 0613 www.ar-advocaten.nl info@ar-advocaten.nl Wat gaan we doen?

Nadere informatie

Europese aanbesteding netwerkapparatuur en diensten

Europese aanbesteding netwerkapparatuur en diensten Europese aanbesteding netwerkapparatuur en diensten Agenda Voorstellen Aanleiding van de aanbesteding Scope IGEA Deelnemende ROC s Ondersteuning Beginselen Europees aanbesteden Aanbestedingsstrategie Planning

Nadere informatie

Inkoop Jeugdhulp 2018 e.v. Marktconsultatie 10 april 2017

Inkoop Jeugdhulp 2018 e.v. Marktconsultatie 10 april 2017 Inkoop Jeugdhulp 2018 e.v. Marktconsultatie 10 april 2017 Programma van vandaag Opening De integrale opdracht: kernelementen/wat willen we bereiken? Thema I: een dekkend jeugdhulp aanbod Pauze Thema II:

Nadere informatie

Aanjaagteam Transitie Jeugdzorg Brabant Noordoost - Werkgroep inkoop TJ

Aanjaagteam Transitie Jeugdzorg Brabant Noordoost - Werkgroep inkoop TJ Aan Betreft Van Regionaal Bestuurlijk Overleg Jeugd Inrichting overlegtafels bestuurlijk aanbesteden Aanjaagteam Transitie Jeugdzorg Brabant Noordoost - Werkgroep inkoop TJ Datum 17 maart 2014 1. Inleiding

Nadere informatie

Startbijeenkomst Decentralisatie AWBZ A2-gemeenten

Startbijeenkomst Decentralisatie AWBZ A2-gemeenten Startbijeenkomst Decentralisatie AWBZ A2-gemeenten Agenda Opening Toelichting algemene ontwikkelingen (Ilse Vos); Project ondersteuningsarrangementen (Anne Rademakers); Onderzoek kortdurend verblijf (Anne

Nadere informatie

Masterclass Aanbesteden WMO en Jeugdwet : de basis

Masterclass Aanbesteden WMO en Jeugdwet : de basis Masterclass Aanbesteden WMO en Jeugdwet : de basis 25 juni 2015 De i.s.m. Astrid Buis Utrecht, 28-06- 15 1 Programma 14.00 uur: Ontvangst door Stance van Heijst, directeur 14.15 uur: De gemeente als opdrachtgever

Nadere informatie

Uitkomsten evaluatiegesprekken

Uitkomsten evaluatiegesprekken Uitkomsten evaluatiegesprekken Doel en aanpak evaluatie De evaluatie kende twee invalshoeken: 1.Evaluatie van het proces 2.Opbrengst van het proces: het contract Of ook het beoogde resultaat behaald wordt

Nadere informatie

Wmo Inkoopstrategie en DAEB in de praktijk NEVI-PIANOo-congres juni Pedro Blom

Wmo Inkoopstrategie en DAEB in de praktijk NEVI-PIANOo-congres juni Pedro Blom Wmo Inkoopstrategie en DAEB in de praktijk NEVI-PIANOo-congres 2014 5 juni 2014 Pedro Blom Programma 1. Even voorstellen 2. Wmo 2015 3. Inkoopproces 4. Inkoopstrategie 5. DAEB => Yvonne Maasdam EVEN VOORSTELLEN

Nadere informatie

Toelichting BenW-adviesnota

Toelichting BenW-adviesnota Onderwerp: Toelichting BenW-adviesnota Afdeling/team : Werk, Inkomen en Zorg Kwaliteitseisen ten behoeve van opdrachtgeven in het sociaal domein Afdelingshoofd Auteur : Bremmers, P.H.M. : Wijs-Menne, De

Nadere informatie

Hulp bij het Huishouden Gemeente Dalfsen

Hulp bij het Huishouden Gemeente Dalfsen Hulp bij het Huishouden Gemeente Dalfsen Document ten behoeve van de marktdialoog en consultatie Dalfsen, 18 december 2018 Status: definitief Inhoud Inleiding 2 1 Hulp bij het Huishouden bij Dalfsen 3

Nadere informatie

Het beste uit de markt halen

Het beste uit de markt halen Het beste uit de markt halen Hoe doe je dat? Robbe Adviesbureau/ Robbe & Partners mr. drs. T.H.G. (Tim) Robbe Aert de Gelderhage 36 3437 KB Nieuwegein 06 425 855 02 info@timrobbe.nl www.timrobbe.nl Doelstelling

Nadere informatie

Inkoop Sociaal Domein Regio Centraal Gelderland. 21 juni 2016

Inkoop Sociaal Domein Regio Centraal Gelderland. 21 juni 2016 Inkoop Sociaal Domein Regio Centraal Gelderland 21 juni Inhoud huisstijl Algemene Inleiding: Viola Zevenhuizen Interactief Aankoopsysteem Coen Gribbroek Marktconsultatie: Roelie Buter 2 Communicatie: Angela

Nadere informatie

Inkoop maatwerkvoorzieningen Wmo Datum: 19 maart 2014 Auteurs: Marije Klink & Anoek Huigen

Inkoop maatwerkvoorzieningen Wmo Datum: 19 maart 2014 Auteurs: Marije Klink & Anoek Huigen Inkoop maatwerkvoorzieningen Wmo 2015 Datum: 19 maart 2014 Auteurs: Marije Klink & Anoek Huigen Ontwerp Wmo 2015-2018 Kaders WMO 2015-2018 8 sturingsprincipes Beleidsplan Wmo 2015-2018: 1. Relatie met

Nadere informatie

Retouradres: Postbus 9100, 2300 PC Leiden Bezoekadres

Retouradres: Postbus 9100, 2300 PC Leiden Bezoekadres Retouradres: Postbus 9100, 2300 PC Leiden Bezoekadres Postadres Telefoon E-Mail Leidse regio Breestraat Langegracht 72 Postbus 9100 2300 PC Leiden 071-5165192 r.kater@leiden.nl Datum 28 mei Contactpersoon

Nadere informatie

Inkoop Bestuurlijk Aanbesteden (BA) Beschermd Wonen (BW) & Opvang (O) Datum: 25 februari 2016 Auteur: Anoek Huigen

Inkoop Bestuurlijk Aanbesteden (BA) Beschermd Wonen (BW) & Opvang (O) Datum: 25 februari 2016 Auteur: Anoek Huigen Inkoop 2017 Bestuurlijk Aanbesteden (BA) Beschermd Wonen (BW) & Opvang (O) Datum: 25 februari 2016 Auteur: Anoek Huigen Leerpunten vanuit inkoop 2016 Kader: - Wmo 2015 - Nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijn

Nadere informatie

Informatiebrochure Opleiding Inkoper Sociaal Domein. 3-daagse gecertificeerde basisopleiding voor senior inkopers

Informatiebrochure Opleiding Inkoper Sociaal Domein. 3-daagse gecertificeerde basisopleiding voor senior inkopers Informatiebrochure Opleiding Inkoper Sociaal Domein 3-daagse gecertificeerde basisopleiding voor senior inkopers Inhoud Het nieuwe sociaal domein: een transformatie Inkoop in het sociaal domein: een specialisatie

Nadere informatie

Bestuurlijk Aanbesteden Beschermd Wonen (BABW) Zeeland Inrichting proces

Bestuurlijk Aanbesteden Beschermd Wonen (BABW) Zeeland Inrichting proces Bestuurlijk Aanbesteden Beschermd Wonen (BABW) Zeeland Inrichting proces 1. Inleiding Met ingang van het jaar 2017 wordt Beschermd Wonen in Zeeland geregeld volgens de methode van bestuurlijk aanbesteden.

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Uitvoeringsplan Wmo. 5 juni 2019

Informatiebijeenkomst Uitvoeringsplan Wmo. 5 juni 2019 Informatiebijeenkomst Uitvoeringsplan Wmo 5 juni 2019 Agenda Proces: Stappen sinds vorige bijeenkomst Vervolg na vanavond Ingekomen brief Kwadrantgroep, Alliade, GGZ, ROZGroep Inhoud: Werkwijze Buurt-

Nadere informatie

INFORMATIEPAKKET. voor dienstverleners met betrekking tot de marktverkenning van de gemeente Leeuwarden binnen het Sociaal Domein

INFORMATIEPAKKET. voor dienstverleners met betrekking tot de marktverkenning van de gemeente Leeuwarden binnen het Sociaal Domein INFORMATIEPAKKET voor dienstverleners met betrekking tot de marktverkenning van de gemeente Leeuwarden binnen het Sociaal Domein Gemeente Leeuwarden Maart 2014 Blad 2 Blad 3 Algemene informatie Deze informatie

Nadere informatie

HEAD Congres. Persoonsvolgende inkoop begeleiding Jeugdwet & Wmo 2015 CONCEPT

HEAD Congres. Persoonsvolgende inkoop begeleiding Jeugdwet & Wmo 2015 CONCEPT HEAD Congres Persoonsvolgende inkoop begeleiding Jeugdwet & Wmo 2015 CONCEPT Aanpak inkoop begeleiding / kdv 1. Algemeen: A. 8 gemeenten B. 3.000 cliënten C. 80 aanbieders 2. Interactief proces: A. Projectteam

Nadere informatie

Notitie Aanbesteding Huishoudelijke hulp. Inleiding

Notitie Aanbesteding Huishoudelijke hulp. Inleiding Notitie Aanbesteding Huishoudelijke hulp Inleiding Er zijn zeven onderdelen van het Sociaal Domein waarop in 2016 een aanbesteding/inkoop gedaan moet worden. Een van deze onderdelen is de hulp bij het

Nadere informatie

Verslag Bestuurlijke aanbesteding Inkoop Wmo e plenaire sessie fysieke overlegtafel

Verslag Bestuurlijke aanbesteding Inkoop Wmo e plenaire sessie fysieke overlegtafel Verslag Bestuurlijke aanbesteding Inkoop Wmo 2015 4 e plenaire sessie fysieke overlegtafel Dinsdag 29 juli 2014 11.00-14.00 uur Stadskantoor Gemeente Dordrecht Voorzitter: Tim Robbe (Extern adviseur Robbe

Nadere informatie

Voortgang overlegtafels BOV*Kempen

Voortgang overlegtafels BOV*Kempen Voortgang overlegtafels BOV*Kempen Met invoering van de nieuwe Wmo (2015) zijn gemeenten (onder andere) verantwoordelijk geworden voor begeleiding 18+. BOV- en Kempengemeenten hebben in 2014 de keuze gemaakt

Nadere informatie

Inkoop Begeleiding nieuwe clienten 18+ Zorg in Natura

Inkoop Begeleiding nieuwe clienten 18+ Zorg in Natura Inkoop Begeleiding nieuwe clienten 18+ Zorg in Natura A2-gemeenten 4 december 2014 www.bizob.nl/aanbestedingen/decentralisatie-awbz-a2-gemeenten Programma Opening Toelichting op inhoudelijke uitgangspunten:

Nadere informatie

Alle praktijkvoorbeelden in deze factsheet komen van DePilotstarter.vng.nl.

Alle praktijkvoorbeelden in deze factsheet komen van DePilotstarter.vng.nl. Alle praktijkvoorbeelden in deze factsheet komen van DePilotstarter.vng.nl. Over De Pilotstarter De Pilotstarter is een marktplaats voor gemeentelijke plannen en ideeën voor vernieuwing in de informatievoorziening

Nadere informatie

Terugblik Inkoop 2016 Vooruitblik Inkoop BG, BW & O Datum: 21 januari 2016 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop)

Terugblik Inkoop 2016 Vooruitblik Inkoop BG, BW & O Datum: 21 januari 2016 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop) Terugblik Inkoop 2016 Vooruitblik Inkoop BG, BW & O 2017 Datum: 21 januari 2016 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop) Terugblik inkoop 2016 (1) NB: deze input van zorgaanbieders heeft uitsluitend

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst WMO. 1 december 2015

Informatiebijeenkomst WMO. 1 december 2015 Informatiebijeenkomst WMO 1 december 2015 Agenda Opening wethouder A. Verblakt Doelen, resultaten en Martina Kames/ arrangementen nieuwe WMO Daphne Kagelmaker Bestuurlijk aanbesteden Mariëlle Smeets Proces

Nadere informatie

Notitie inkoop/aanbesteding individuele maatwerkvoorzieningen Wmo functie begeleiding

Notitie inkoop/aanbesteding individuele maatwerkvoorzieningen Wmo functie begeleiding Notitie inkoop/aanbesteding individuele maatwerkvoorzieningen Wmo functie begeleiding De decentralisatie van AWBZ naar Wmo, een nieuwe Jeugdwet en de hervorming van de arbeidsmarkt veranderen het sociale

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare

Nadere informatie

Inkoopproces. Maatwerkvoorzieningen Jeugdhulp voor het jaar

Inkoopproces. Maatwerkvoorzieningen Jeugdhulp voor het jaar Inkoopproces ten behoeve van Maatwerkvoorzieningen Jeugdhulp voor het jaar 2017 Gemeenten: Bodegraven-Reeuwijk Gouda Krimpenerwaard Waddinxveen Zuidplas Ten behoeve van dit traject samenwerkend binnen

Nadere informatie

Adviesgroep inkoop Wmo Vraag Antwoord Toelichting

Adviesgroep inkoop Wmo Vraag Antwoord Toelichting Nota van Inlichtingen Adviesgroep Inkoop Wmo Westerkwartiergemeenten: gestelde vragen en antwoorden Van : Ambtelijke werkgroep Inkoop Wmo Datum : woensdag 2 september 2015 Adviesgroep inkoop Wmo Vraag

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING Medior adviseur Expertisecentrum

FUNCTIEBESCHRIJVING Medior adviseur Expertisecentrum FUNCTIEBESCHRIJVING Medior adviseur Expertisecentrum Algemene informatie Organisatie: MEE Gelderse Poort Afdeling: Primair Proces Functiebenaming: Medior Adviseur Expertisecentrum Datum: 17 juni 2016 Functiegroep:

Nadere informatie

Aanbestedingsprocedure Wmo nieuwe taken begeleiding Peelregio. Informatiebijeenkomst zorgaanbieders

Aanbestedingsprocedure Wmo nieuwe taken begeleiding Peelregio. Informatiebijeenkomst zorgaanbieders Aanbestedingsprocedure Wmo nieuwe taken begeleiding Peelregio Informatiebijeenkomst zorgaanbieders Aanbestedingsprocedure Aanleiding: Decentralisatie en transformatie; Meerdere diensten en prestaties;

Nadere informatie

Regionaal Inkoop- en Subsidiebureau Amersfoort

Regionaal Inkoop- en Subsidiebureau Amersfoort Regionaal Inkoop- en Subsidiebureau Amersfoort Startbijeenkomst bestuurlijk aanbesteden dagactiviteiten, beschermd wonen en 24-uursopvang 2017 e.v. 12 mei 2016 AGENDA Voorstellen Waarom bestuurlijke aanbesteding?

Nadere informatie

Voorlegger bij "Toetsingskader ter beoordeling van (potentiële nieuwe) zorgaanbieders voor provinciaal gefinancierde jeugdzorg"

Voorlegger bij Toetsingskader ter beoordeling van (potentiële nieuwe) zorgaanbieders voor provinciaal gefinancierde jeugdzorg Voorlegger bij "Toetsingskader ter beoordeling van (potentiële nieuwe) zorgaanbieders voor provinciaal gefinancierde jeugdzorg" Hfdstk. 1 Achtergrond Sinds de invoering van de Wet op de jeugdzorg in 2005

Nadere informatie

Presentatie Doelgroepenvervoer Ronald de Haas, projectleider 5 januari 2016

Presentatie Doelgroepenvervoer Ronald de Haas, projectleider 5 januari 2016 Presentatie Doelgroepenvervoer Ronald de Haas, projectleider 5 januari 2016 Inhoud Context / terugblik Doelen en uitgangspunten Keuze regiemodel Proces en planning Verwervingsstrategie en bestek Specifieke

Nadere informatie

Dienstverlenings- en samenwerkingsovereenkomst. Regionale. Inkoop. Sociale Domein

Dienstverlenings- en samenwerkingsovereenkomst. Regionale. Inkoop. Sociale Domein Dienstverlenings- en samenwerkingsovereenkomst Regionale Inkoop Sociale Domein A i DIENSTVERLENINGS- EN SAMENWERKINGSOVEREENKOMST "REGIONALE INKOOP SOCIALE DOMEIN" De ondergetekenden: 1. De gemeente Zeevang,gevestigd

Nadere informatie

Inkoop Sociaal Domein 2017 e.v. Gemeenteraden. 2 juni 2016, Viola Zevenhuizen, projectleider

Inkoop Sociaal Domein 2017 e.v. Gemeenteraden. 2 juni 2016, Viola Zevenhuizen, projectleider Inkoop Sociaal Domein 2017 e.v. Gemeenteraden 2 juni, Viola Zevenhuizen, projectleider Doel huisstijl Toelichting inkoopproces en Werking interactief aankoopsysteem 2 Sociaal Domein huisstijl Bovenregionaal

Nadere informatie

aanbesteding en inkoop 3D

aanbesteding en inkoop 3D aanbesteding en inkoop 3D 9 juli 2015 1 inleiding In het onderzoeksprogramma dat de Rekenkamer Lansingerland op 20 februari 2015 aan de raad heeft gestuurd, is een onderzoek aangekondigd naar de aanbesteding

Nadere informatie

Traditioneel vs. Best Value. Gemeente Groningen en Gouw IT 2 oktober 2014, Best Value Event Noord-Nederland

Traditioneel vs. Best Value. Gemeente Groningen en Gouw IT 2 oktober 2014, Best Value Event Noord-Nederland Traditioneel vs. Best Value Gemeente Groningen en Gouw IT 2 oktober 2014, Best Value Event Noord-Nederland Een traditionele aanbesteding van een nieuw informatiesysteem voor de uitvoering van de wet WOZ

Nadere informatie

Wmo 2015 in uitvoering:

Wmo 2015 in uitvoering: Bijeenkomst Wmo 2015 in Uitvoering Utrecht 5 april 2018 In samenwerking met: Wmo 2015 in uitvoering: Gezamenlijk de vernieuwing doorzetten 1 Agenda 1. Opening Aanleiding van de bijeenkomst Doel van de

Nadere informatie

Risicomanagement binnen de decentralisaties

Risicomanagement binnen de decentralisaties Risicomanagement binnen de decentralisaties Sturen op kritieke succesfactoren Gemeenten van de Toekomst Goed risicomanagement Filmpje 2www.risicomanagement.nl Gemeente moet invulling geven aan complexe

Nadere informatie

Bijeenkomst Wmo adviesraden. Welkom. 4 november 2013

Bijeenkomst Wmo adviesraden. Welkom. 4 november 2013 Bijeenkomst Wmo adviesraden Welkom 4 november 2013 Even voorstellen Programma Terugblik Vervolg Opdracht Stand van zaken Fase 3 Wmo Terugblik Vervolg Opdracht Stand van zaken Fase 3 Wmo Uitgangspunten

Nadere informatie

Wmo 2015 in uitvoering:

Wmo 2015 in uitvoering: Bijeenkomst Wmo 2015 in Uitvoering Zwolle 8 maart 2018 In samenwerking met: Wmo 2015 in uitvoering: Gezamenlijk de vernieuwing doorzetten 1 Agenda Opening Aanleiding van de bijeenkomst Doel van de bijeenkomst

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF

RAADSINFORMATIEBRIEF RAADSINFORMATIEBRIEF Onderwerp: Transitie jeugdzorg inkoop Registratienummer: 00523307 Datum: 25 juni 2014 Portefeuillehouder: M. Schlösser Steller: E. Meulman Nummer: RIB-MS-1407 1. Inleiding Per 1-1-2015

Nadere informatie

1. Samenvatting. 2. Inleiding. 3. Informatie. Agenda nr.7c

1. Samenvatting. 2. Inleiding. 3. Informatie. Agenda nr.7c Agenda nr.7c Onderwerp: Soort: Opsteller: Portefeuillehouder: Zaaknummer: Informatieve notitie betreffende de inkoop jeugdhulp Informatieve notitie E.J.M. Toonen-van den Berg T.C.W. Maas SOM/2014/003961

Nadere informatie

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 23 juni 2014

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 23 juni 2014 Aan: de gemeenteraad Vergadering: 23 juni 2014 Onderwerp: Kwaliteitseisen ten behoeve van opdrachtgeven in het sociaal domein Agendapunt: STATUS RAADSVOORSTEL Raadsbesluit. Wij stellen U voor om: 1. In

Nadere informatie

Huisadviseurschap. Team Ruimtelijke Kwaliteit. als verlengstuk van uw gemeentelijke organisatie. Libau

Huisadviseurschap. Team Ruimtelijke Kwaliteit. als verlengstuk van uw gemeentelijke organisatie. Libau Libau Team Ruimtelijke Kwaliteit Huisadviseurschap als verlengstuk van uw gemeentelijke organisatie Libau adviesorganisatie voor ruimtelijke kwaliteit Hoge der A 5 9712 ac Groningen 050 3126545 info@libau.nl

Nadere informatie

Bestuurlijk aanbesteden Jeugdhulp 2017

Bestuurlijk aanbesteden Jeugdhulp 2017 Bestuurlijk aanbesteden Jeugdhulp 2017 Dinsdag 12 april 2016 Overlegtafel 1, 13.00 uur 15.30 uur, gemeentehuis te Leiderdorp Agenda Voorstelronde Introductie inkoopproces 2017 Proces bestuurlijk aanbesteden

Nadere informatie

Plan van aanpak Aanbesteding Accountantscontrole

Plan van aanpak Aanbesteding Accountantscontrole Plan van aanpak Aanbesteding Accountantscontrole Bij de aanbesteding van de accountantsdienstverlening zijn de volgende zaken van belang, die voorafgaand aan de eerste externe procedurestap helemaal helder

Nadere informatie

Bestuurlijk aanbesteding Wmo 2017 en verder

Bestuurlijk aanbesteding Wmo 2017 en verder Bestuurlijk aanbesteding Wmo 2017 en verder Ferry Middelink, Senior inkoopadviseur Coördinatie Aanbestedingen / afdeling Bedrijfsvoering Waarom aanbesteden? Begin 2016 zijn de gemeente Purmerend en Beemster

Nadere informatie

Factsheet. Samenwerking bij de inkoop in het Sociaal Domein. maart 2016

Factsheet. Samenwerking bij de inkoop in het Sociaal Domein. maart 2016 Factsheet Samenwerking bij de inkoop in het Sociaal Domein maart 2016 Deze factsheet biedt een korte blik op de samenwerkingen die Nederlandse gemeenten aangaan bij de inkoop van zorg en ondersteuning,

Nadere informatie

Producten/diensten Hulpmiddelen Begeleiding etc. input, met beschikbaarheid, prestatie, populatie alle vormen

Producten/diensten Hulpmiddelen Begeleiding etc. input, met beschikbaarheid, prestatie, populatie alle vormen Keuzevrijheid Lokale borging Professionaliteit Toegankelijkheid Ruimte Admin lasten Zorgcontinuiteit Geleidelijkheid Innovatie Synergie In samenwerking met Tim Robbe Producten/diensten Hulpmiddelen Begeleiding

Nadere informatie

Inkoop Jeugdhulp regio IJsselland. i-sociaal Domein 20 maart 2018

Inkoop Jeugdhulp regio IJsselland. i-sociaal Domein 20 maart 2018 Inkoop Jeugdhulp regio IJsselland i-sociaal Domein 20 maart 2018 Even voorstellen Gert Luisman Contractmanager Maatschappelijk Domein Bestuursdienst Ommen-Hardenberg Lid werkgroep contractering Jeugdhulp

Nadere informatie

Inkoop in het sociaal domein

Inkoop in het sociaal domein Inkoop in het sociaal domein Jan Telgen 17 september 2018 Public Procurement Research Centre (PPRC) www.pprc.eu DE BASIS 2 Inkoop procedure Inrichting sociaal domein: model van opdrachtgeverschap MODEL

Nadere informatie

Bijeenkomst inkoop Voor de huidige en nieuwe zorgaanbieders 2 juli 2015

Bijeenkomst inkoop Voor de huidige en nieuwe zorgaanbieders 2 juli 2015 Bijeenkomst inkoop 2016-2017 Voor de huidige en nieuwe zorgaanbieders 2 juli 2015 Programma Opening door Grietje Kalfsbeek 16.00 Inkoop 2015 en transformatie: waar staan we nu? (Grietje Kalfsbeek) 16.30

Nadere informatie

Senior beleidsmedewerker Sociaal Domein

Senior beleidsmedewerker Sociaal Domein Profiel Senior beleidsmedewerker Sociaal Domein 20 februari 2015 Opdrachtgever Gemeente Westland Voor meer informatie over de functie Elizabeth de Jong of Peter Gerritsen, adviseurs Leeuwendaal Telefoon

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare budget

Nadere informatie

Zorg en Welzijn. Introductie. April 2016

Zorg en Welzijn. Introductie. April 2016 Versie: 1.0 april 2016 Introductie April 2016 Voor u ligt het werkplan 2016 van de thema-afdeling. Dit werkplan is een aanscherping van het concept-werkplan dat in 2015 in twee algemene ledenvergadering

Nadere informatie

Van Aan Datum B&W vergadering Zaaknummer Vertrouwelijkheid Portefeuillehouder Onderwerp 1. Kennisnemen van 2. Inleiding 3.

Van Aan Datum B&W vergadering Zaaknummer Vertrouwelijkheid Portefeuillehouder Onderwerp 1. Kennisnemen van 2. Inleiding 3. Raadsmededeling Van Aan Datum B&W vergadering Zaaknummer Vertrouwelijkheid Portefeuillehouder Onderwerp Het college van burgemeester en wethouders De gemeenteraad 5 juli 2016 80699 Openbaar Mw. drs. M.

Nadere informatie

Versterk samen/werking tussen zorg en gemeenten

Versterk samen/werking tussen zorg en gemeenten Versterk samen/werking tussen zorg en gemeenten Tim Robbe, bestuurskundig en juridisch adviseur, lid van de Raad van Toezicht van de maatschappelijke organisatie MOvactor, voorzitter van een cliëntenraad

Nadere informatie

Inhuur van civieltechnisch personeel

Inhuur van civieltechnisch personeel Inhuur van civieltechnisch personeel Marktconsultatiedocument Zwolle, 11 december 2015 Status: Definitief Versie: 1.0 Marktconsultatiedocument pagina 1 van 7 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Onderwerpen voor de

Nadere informatie

Gemeente Rotterdam. Zorg en welzijn gecombineerd in 1 gebied! NEVI/ PIANOo congres 6 juni 2013. inkoop stimuleert

Gemeente Rotterdam. Zorg en welzijn gecombineerd in 1 gebied! NEVI/ PIANOo congres 6 juni 2013. inkoop stimuleert NEVI/ PIANOo congres 6 juni 2013 Gemeente Rotterdam Zorg en welzijn gecombineerd in 1 gebied! 7-6-2013 Hoe ziet deze sessie eruit? 1. Rotterdamse visie op gecombineerde zorg en welzijn 2. Het voorbereidingsproces

Nadere informatie

Startnotitie Ontwikkeltafel 2016

Startnotitie Ontwikkeltafel 2016 Startnotitie Ontwikkeltafel 2016 Inleiding Net als de afgelopen jaren komen gemeenten in Zuid Limburg samen met zorgaanbieders via het traject van Bestuurlijk aanbesteden en ontwikkeltafels tot contractafspraken

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING Senior adviseur Expertisecentrum

FUNCTIEBESCHRIJVING Senior adviseur Expertisecentrum FUNCTIEBESCHRIJVING Senior adviseur Expertisecentrum Algemene informatie Organisatie: MEE Gelderse Poort Afdeling: Primair Proces Functiebenaming: Senior Adviseur Expertisecentrum Datum: 17 juni 2016 Functiegroep:

Nadere informatie

Perselectief Interim. Specialistisch Interim Management

Perselectief Interim. Specialistisch Interim Management Perselectief Interim Specialistisch Interim Management Inleiding De laatste economische ontwikkelingen hebben organisaties nieuwe uitdagingen gegeven. Of het nu de sector bouw is of onderwijs & overheid,

Nadere informatie

Ontmoeten en ontschotten. Hoofdstuk 6

Ontmoeten en ontschotten. Hoofdstuk 6 Hoofdstuk 6 Er werd een enorme weerbarstigheid ook in de eigen organisatie van regels, financiering en registratie ervaren. De systeemwereld werd dat genoemd. De wil was er om dit te veranderen. Ontmoeten

Nadere informatie

Informele raadsbijeenkomst over de risico s van de 3 decentralisaties in het sociaal domein. Heerenveen, 17 oktober 2013

Informele raadsbijeenkomst over de risico s van de 3 decentralisaties in het sociaal domein. Heerenveen, 17 oktober 2013 Informele raadsbijeenkomst over de risico s van de 3 decentralisaties in het sociaal domein Heerenveen, 17 oktober 2013 Programma over risico s 3D s - Welkom. Door Frederike Gossink. - Wat zijn risico

Nadere informatie

Marktconsultatie & werksessie Inkoop 2018 Jeugdhulp & Wmo (inclusief Beschermd Wonen) Welkom!

Marktconsultatie & werksessie Inkoop 2018 Jeugdhulp & Wmo (inclusief Beschermd Wonen) Welkom! Marktconsultatie & werksessie Inkoop 2018 Jeugdhulp & Wmo (inclusief Beschermd Wonen) Welkom! Opening Corine Dijkstra Wethouder gemeente Gouda & Bestuurlijk Trekker Inkoop 2018 13:10 13:30 Agenda Uitleg

Nadere informatie

Inkoop en subsidieverlening 2018 en op onderdelen doorkijk 2019

Inkoop en subsidieverlening 2018 en op onderdelen doorkijk 2019 Inkoop en subsidieverlening 2018 en op onderdelen doorkijk 2019 Op 27 juni informeert de gemeente Almere u over de ontwikkelopgaven en het proces rondom de inkoop en subsidieverlening voor 2018. In deze

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

Vervoersvoorziening in de regio IJssel- Vecht+ Maatwerkvervoer

Vervoersvoorziening in de regio IJssel- Vecht+ Maatwerkvervoer Vervoersvoorziening in de regio IJssel- Vecht+ Maatwerkvervoer Marktconsultatiedocument Zwolle, 15 januari 2016 Status: Definitief Versie: 1.0 Marktconsultatiedocument pagina 1 van 9 Inhoud 1. Inleiding

Nadere informatie

Handreiking Opleiding en training agressie en geweld. Zo kiest u een passende opleiding of training

Handreiking Opleiding en training agressie en geweld. Zo kiest u een passende opleiding of training Handreiking Opleiding en training agressie en geweld Zo kiest u een passende opleiding of training Inhoud Navigatie Inhoud Printen Opslaan Volgende pagina Vorige pagina Dit is een interactieve pagina,

Nadere informatie

Voorlopig voorstel tot wijziging van de procesovereenkomst en van de deelovereenkomsten Ambulant, Verblijf en Veiligheid.

Voorlopig voorstel tot wijziging van de procesovereenkomst en van de deelovereenkomsten Ambulant, Verblijf en Veiligheid. MEMO Bijlage 1 Aan: Fysieke adviestafel Van: Jeugdhulpregio FoodValley, F. Zandberg Datum: 07-03-2017 Betreft: Voorlopig voorstel: Wijziging procesovereenkomst, wijziging deelovereenkomsten Gevraagd: Voorstel

Nadere informatie

X X X B. en W. d.d. 11 oktober 2016 Nr.4B Onderwerp: Aanpassingen Huishoudelijke Ondersteuning 2017 n.a.v. uitspraak CRvB

X X X B. en W. d.d. 11 oktober 2016 Nr.4B Onderwerp: Aanpassingen Huishoudelijke Ondersteuning 2017 n.a.v. uitspraak CRvB BURGEMEESTER EN WETHOUDERS-ADVIES Zaaknr.: 052316215 Par. coördinator: Par. afdelingshfd: Par. PH : Documentnr.: 052354045 Van afdeling: BOO Opgesteld door: J. Boonstoppel Datum: 28 september 2016 Overleg

Nadere informatie

Inkoop Bestuurlijk Aanbesteden (BA) Wmo Begeleiding. Datum: 25 februari 2016 Auteur: Anoek Huigen

Inkoop Bestuurlijk Aanbesteden (BA) Wmo Begeleiding. Datum: 25 februari 2016 Auteur: Anoek Huigen Inkoop 2017 Bestuurlijk Aanbesteden (BA) Wmo Begeleiding Datum: 25 februari 2016 Auteur: Anoek Huigen Kader en leerpunten Kader: - Wmo 2015 - Nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijn (per 18 april 2016)

Nadere informatie

VERSLAG EN ACTIELIJST 3 e (reguliere) fysieke overlegtafel Jeugd 8 augustus 2014.

VERSLAG EN ACTIELIJST 3 e (reguliere) fysieke overlegtafel Jeugd 8 augustus 2014. VERSLAG EN ACTIELIJST 3 e (reguliere) fysieke overlegtafel Jeugd 8 augustus 2014. Algemene aanwijzingen: -de gemeenten die deelnemen aan het Netwerk Sociaal Domein Midden Holland (NSDMH), worden in dit

Nadere informatie

Procedure van gunning via onderhandeling. Bart Swiers Senior Adviseur Contractzaken AKI Aanbestedingszaken, Kostenmanagement en Inkoop

Procedure van gunning via onderhandeling. Bart Swiers Senior Adviseur Contractzaken AKI Aanbestedingszaken, Kostenmanagement en Inkoop Procedure van gunning via onderhandeling Bart Swiers Senior Adviseur Contractzaken AKI Aanbestedingszaken, Kostenmanagement en Inkoop Agenda AKI binnen ProRail Wat is de onderhandelingsprocedure? De voorbereiding

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding pagina 2

Inhoudsopgave. Inleiding pagina 2 Inhoudsopgave Inleiding pagina 2 Hoofdstuk 1 Uitgangspunten Transformatie pagina 3 1.1 Mogelijkheden burger centraal pagina 3 1.2 Inclusief beleid pagina 3 1.3 De kracht zit in de nulde lijn pagina 3 1.4

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 57187 Datum : 3 juni 2014 Programma : Blad : 1 van 7 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M. van Beukering-Huijbregts

Nadere informatie

Inkoop Huishoudelijke hulp augustus 2016

Inkoop Huishoudelijke hulp augustus 2016 Inkoop Huishoudelijke hulp 2017 11 augustus 2016 Programma startbijeenkomst Welkom door Esther de Ruiter Voorstellen inkoopteam Aanleiding Visie gemeente Zaltbommel Hoe gaan we lokaal inkopen? Aanbestedingsprocedure

Nadere informatie