MASTER PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MASTER PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN"

Transcriptie

1 Word specialist in opvoeding, onderwijs en talentontwikkeling MASTER PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN

2 Bepaal de toekomst van nieuwe generaties Hoe ontwikkelt een kind of jongere zich optimaal? Bestaat het ideale onderwijssysteem? Als masterstudent Pedagogische wetenschappen ga je diep in op pedagogische vraagstukken. Pedagogiek gaat over opvoeden, ontplooiing en onderwijs. Je houdt je bezig met kinderen en jongeren: hun cognitief, sociaal en emotioneel functioneren en de rol van hun brein. Ook kijk je naar hun lichamelijke en mentale ontwikkeling en naar de omgeving waarin ze opgroeien. Je benadert opvoeding en onderwijs vanuit verschillende wetenschappelijke theorieën en kijkt kritisch naar methoden die in de praktijk worden toegepast. Aan de VU draait studeren om breed wetenschappelijk inzicht en om praktische vaardigheden. Zo leer je denken én doen. Je specialiseert je in een van de twee trajecten (Orthopedagogiek of Onderwijspedagogiek en Theoretische pedagogiek) en krijgt veel mogelijkheden om jouw individuele talenten te ontplooien. Na je master kun je in veel domeinen terecht, zoals het onderwijs, jeugdzorg, zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, jeudgbeleid, preventie of onderzoek. Als pedagoog heb je een belangrijke maatschappelijke rol. Pedagogische vraagstukken raken persoonlijke levens en bepalen voor een groot deel de toekomst van nieuwe generaties.

3 Hoe ziet het masterprogramma eruit? De master Pedagogische wetenschappen duurt één jaar in voltijd of twee jaar in deeltijd. Al het onderwijs is Nederlandstalig en vindt overdag plaats. De master start in september. Heb je jouw masterdiploma op zak, dan ben je Master of Science in de Pedagogische wetenschappen. Kies jouw mastertraject Binnen de master Pedagogische wetenschappen kies je voor een van de twee trajecten: Orthopedagogiek (Orthopedagogiek klinisch, Exceptional Learning, Jeugdbescherming), of Onderwijspedagogiek en Theoretische pedagogiek. Verderop in deze brochure lees je er meer over. Stage en these Tijdens je masteropleiding volg je werkcolleges, schrijf je zelfstandig een masterthese en loop je een praktijkstage, bijvoorbeeld bij een jeugdinstelling, school of schoolbegeleidingsdienst. Door jouw vakkennis concreet toe te passen gaat de theorie echt leven. Voor het eerst ben je zelfstandig bezig met je vak; daarbij word je intensief begeleid. Je studeert af op je stage en op een onderzoeksthese. Pak het vliegtuig! Tijdens je master kun je naar het buitenland. Pedagogische wetenschappen heeft een aantal vaste stageplaatsen in onder meer Zuid-Afrika, Turkije, Suriname, Curacao en Aruba.

4 PEDAGOGIEK BRENGT DISCIPLINES SAMEN een greep uit de ONDERZOEKSGEBIEDEN We geloven sterk in een interdisciplinaire benadering. Want processen in opvoeding, onderwijs en leren of ze nu normaal of afwijkend verlopen worden nog interessanter als we ze verbinden aan processen in het brein en het lichaam. Daarom leer je hoe je als pedagoog kennis en inzichten uit de psychologie, filosofie, psychiatrie en geneeskunde kunt gebruiken. De plek voor brein en leren De VU beschikt over een uniek breincentrum: het Centrum Brein en Leren Amsterdam. Als student Pedagogische wetenschappen pluk je daar de vruchten van. Neuropsychologen en pedagogen onderzoeken er welke hersenprocessen horen bij de ontwikkeling van een kind. Hun werk kunnen we koppelen aan de onderwijspraktijk. Met kennis over het brein ontdekken we welk onderwijs echt past bij een kind. De VU helpt je op weg Pedagogische wetenschappen aan de VU werkt intensief samen met de praktijk van opvoeding, onderwijs, jeugd- en gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg en jeugdbescherming. Dat biedt studenten veel extra kansen. Er is een grote keus aan stagemogelijkheden. Via onderzoeksprojecten kom je op verschillende praktijkplekken. En je krijgt college van docenten die direct kunnen laten zien hoe theorie en praktijk met elkaar verbonden zijn. GEHECHTHEID Na negen maanden zwangerschap komt niet alleen een kind ter wereld, ook een vader en een moeder worden geboren. Hoe raken ouders en kinderen op elkaar ingespeeld? Wat als een ouder psychische problemen heeft, of het kind een lichamelijke of verstandelijke beperking? Verschillen op school De multiculturele samenleving in Nederland heeft gevolgen voor het onderwijs. Wat betekent het om verschillende culturen en religies op één school te hebben? Hoe breng je leerlingen verdraagzaamheid bij? En hoe voorkom je etnische eilandjes binnen scholen? Ontwikkeling en het brein De werking van het menselijk brein geeft inzicht in de manier waarop cognitieve, mentale en sociale vaardigheden kunnen worden ontwikkeld. Hoe zorg je ervoor dat een kind zijn talenten optimaal ontplooit? Wat is er nodig om zelfevaluatie en sociale cognities te laten ontwikkelen? Hoe leren kinderen het beste lezen en rekenen en hoe stimuleer je wetenschappelijke interesse en nieuwsgierigheid? Trauma: de consequenties voor kinderen Soms zijn gezinnen voor kinderen een onveilige plek. Kinderen kunnen geconfronteerd worden met geweld tussen hun ouders of slachtoffer worden van mishandeling. Kan dit worden voorkomen? Wat zijn de gevolgen voor de geestelijke gezondheid van een kind, en hoe kan een kind geholpen worden?

5 kies een richting die bij jou past Bij de VU kies je zelf je richting. Je ontwikkelt je tot orthopedagoog, tot onderwijspedagoog of tot pedagoog gericht op onderzoek, advies of beleid. De richtingen binnen het traject Orthopedagogiek bevatten meestal een praktijkstage bij een instelling. Ook kun je met dat traject een diagnostiekaantekening verwerven en jezelf klaarstomen voor een vervolgopleiding tot erkend orthopedagoog of GZ-psycholoog. Mastertraject Orthopedagogiek: accent klinisch Orthopedagogiek gaat over opvoedingsproblemen. Soms lopen opvoeders en kinderen vast door omstandigheden. Opvoeding kan ook misgaan als opvoeders niet weten hoe ze moeten opvoeden, of overbelast zijn. Soms moet de opvoeding worden overgenomen, bijvoorbeeld in een pleeggezin of instelling voor 24-uurs zorg. Orthopedagogen zijn academische professionals in de praktijk van hulpverlening en zorg. Als orthopedagoog vergaar je niet alleen wetenschappelijke kennis over opvoedingsprocessen en opvoedingsproblemen; je leert ook hoe je deze kennis verantwoord toepast en overbrengt op opvoeders, leerkrachten en andere professionals. Je werkt met de beste, bewezen effectieve methoden voor diagnostiek en behandeling. Mastertraject Orthopedagogiek: accent jeugdbescherming Binnen de jeugdbescherming is grote behoefte aan goed opgeleide mensen die het gat kunnen opvullen tussen werkvloer en management. Deze variant van Orthopedagogiek is specifiek gericht op effectieve hulp en ondersteuning in de jeugdbescherming en het ontwikkelen en evalueren van effectieve werkvormen daarvoor. Als je dit mastertraject hebt gevolgd, behoor je tot de top binnen dit vakgebied. Je krijgt les van vooraanstaande hoogleraren uit het internationale veld. De opleiding brengt jou direct in contact met hoog aangeschreven deskundigen binnen de jeugdbescherming. Je kunt een eenjarige variant met een reguliere stage binnen de jeugdbescherming volgen, of een deeltijdvariant (twee jaar) als je een opleidingsplaats weet te verwerven bij een instelling voor jeugdbescherming. Mastertraject Orthopedagogiek: accent exceptional learning Iedereen leert anders. Deze variant richt zich op het leerproces van zowel getalenteerde kinderen als kinderen of jongeren met een leerprobleem. Denk aan specifieke leerproblemen (bijvoorbeeld dyslexie) of aandachtsproblemen (ADHD of andere stoornissen). Je bestudeert verschillende praktijkvelden, van opvoeding tot regulier en speciaal onderwijs. Ook kijk je naar de biologische, (neuro)psychologische en sociale processen die in onderlinge interactie het gedrag bepalen. Kennis daarover breng je in de praktijk, bijvoorbeeld op een school. Ben je afgestudeerd in deze richting, dan kun je gaan werken bij onderwijsinstellingen, pedagogische centra of een universiteit.

6 MASTERTRAJECT ONDERWIJSPEDAGOGIEK en theoretische pedagogiek In het traject Onderwijspedagogiek en theoretische pedagogiek kijk je met een creatieve en analytische bril naar onderwijs en theorie. Tijdens vakken Onderwijspedagogiek leer je hoe je concreet bijdraagt aan onderwijsvernieuwing. Na jouw master kun je onderwijs kritisch analyseren, ontwerpen, beoordelen, adviseren en ondersteunen. Ervaring in de onderwijskundige praktijk doe je op tijdens je stage bij bijvoorbeeld een schooladvies- en begeleidingsdienst, een landelijk pedagogisch centrum, een instituut voor leerplanontwikkeling, een lerarenopleiding, een gemeentelijk onderwijsbureau of bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Bij Theoretische Pedagogiek leer je een mening vormen over actuele maatschappelijke discussies. Denk aan onderwerpen als bemoeienis van de overheid bij gezinsopvoeding, bijzonder onderwijs of morele opvoeding. De combinatie van Onderwijspedagogiek en Theoretische pedagogiek in één mastertraject bied je de kans om theorie en praktijk op verschillende manieren te verbinden. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken als onderzoeker, ontwikkelaar, adviseur, begeleider of als manager op het terrein van onderwijs. Als VU-alumnus ben je bovendien extra gekwalificeerd voor begeleiding, ontwikkeling en nascholing in het Ontwikkelingsgericht Onderwijs (OGO).

7 Registraties waarmee je verder komt Sabine Krah, masterstudent Onderwijspedagogiek en Theoretische pedagogiek Kies je het traject Orthopedagogiek? Tijdens de opleiding kun je je kwalificeren voor de registratie NVO-basis- Orthopedagoog en voor de Basisaantekening Diagnostiek. Deze registraties krijg je op grond van een bepaald vakkenpakket en een klinische stage. Ze openen de deur voor klinische vervolgtrajecten. Ook andere vervolgtrajecten zijn mogelijk. Denk aan opleidingen tot NVO Orthopedagoog-Generalist, GZ-psycholoog en Schoolpsycholoog. Verder kun je in combinatie met een werkplek een therapie-opleiding doen. Als student Onderwijspedagogiek en Theoretische pedagogiek leer je op een wetenschappelijke manier kritisch te kijken naar het onderwijs en de huidige onderwijsvernieuwingen. De opleiding motiveert, activeert, biedt ruimte voor interactie en eigen inbreng van studenten. Docenten zijn betrokken en stimuleren je om je eigen visie op onderwijs te ontwikkelen. Naast het brede aanbod van actuele kennis en prikkelende literatuur, is er aandacht voor de ontwikkeling van onderzoeksvaardigheden en een sociaal-culturele wetenschappelijke houding. Het is een geweldige start van je carrière als onderwijs- en theoretische pedagoog! Nanieke Helmers, Masterstudent richting Orthopedagogiek De VU besteedt veel aandacht aan het koppelen van studie aan de praktijk. Door de vele contacten met diverse instellingen komt het voor dat ervaringsdeskundigen hun verhaal doen tijdens de colleges. Daarnaast heb je als student bij enkele vakken de mogelijkheid een instelling te bezoeken. Goed voor je netwerk én inzicht in de praktijk.

8 CHARLOTTE TOE LAER, MASTERSTUDENT RICHTING ONDERWIJSPEDAGOGIEK en Theoretische pedagogiek neem een kijkje over de grens Tijdens je master kun je naar het buitenland. Pedagogische wetenschappen heeft een aantal vaste stageplaatsen in onder meer Zuid-Afrika, Turkije en Suriname. Ook zijn er mogelijkheden om stage te lopen in Noord-Amerika en op diverse Europese universiteiten. Ik heb voor de VU gekozen omdat hier de studies Onderwijskunde en Pedagogiek worden gecombineerd. Ik volg nu de specialisatie Onderwijspedagogiek. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik niet met het kind zelf, maar met de omgeving wil werken. In deze richting kijk je naar de situatie in de klas, op scholen en hoe je deze situaties kunt optimaliseren.

9 VERDER KIJKEN Als pedagoog ben je getraind om vanuit verschillende academische disciplines te denken. Daarom zijn pedagogen in trek voor hogere beleidsof kaderfuncties of voor praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek, voornamelijk bij instanties die zich bezighouden met opvoeding en onderwijs. Hierbij kun je denken aan jeugdzorgorganisaties, schoolbegeleidingsdiensten, landelijke onderzoeksinstituten en pedagogische centra. Maar ook aan de overheid, van lokaal tot landelijk niveau.

10 TOELATINGSEISEN Kiki Haring, masterstudent Richting Orhtopedagogiek Met een bachelordiploma Pedagogische wetenschappen van de VU of van een andere universiteit kun je direct instromen in de master Pedagogische wetenschappen. Met een bachelor Psychologie kun je ook instromen zonder veel extra vakken te volgen, zeker als je vakken hebt gevolgd op het gebied van diagnostiek en psychopathologie. Heb je een universitair diploma van een aan de pedagogiek verwante universitaire opleiding, dan gaat de examencommissie na of je voldoende kennis en vaardigheden hebt opgedaan om aan de master Pedagogische wetenschappen te kunnen beginnen. Pedagogische wetenschappen aan de VU vind ik vooral erg veelzijdig. Je leert niet alleen over kinderen, maar ook over alles wat daar omheen gebeurt in het gezin, de buurt, op school en het beleid dat in Nederland gevoerd wordt. De opleiding aan de VU is erg leuk omdat het een relatief kleine opleiding is waarbij je als individu benaderd wordt door docenten en niet als iemand uit de massa. PREMASTERCLASS Kom je van het hbo en heb je een relevante vooropleiding (denk aan Pabo, SPH, MWD), dan kom je in aanmerking voor de premasterclass. Dit is een voorbereidend jaar op de master. De premaster start in september.

11 MEER WETEN? Details over de opleiding Informatie over aanmelding en toelatingseisen Beroepsmogelijkheden CONTACTGEGEVENS Vrije Universiteit Amsterdam Faculteit der Psychologie en Pedagogiek Van der Boechorststraat BT Amsterdam T (020) E voorlichting.fpp@vu.nl Voor algemene informatie over studeren aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Kom een dagje meelopen! Meld je aan op mastermeeloopdag Communicatie & Marketing VU 22505/29_ nov2013. Foto: C&M. Omslag: HH; Sabine Joosten. Aan de inhoud van deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend.

VERDIEP JE IN OPVOEDING, ONDERWIJS EN TALENTONTWIKKELING MASTER PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN

VERDIEP JE IN OPVOEDING, ONDERWIJS EN TALENTONTWIKKELING MASTER PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN VERDIEP JE IN OPVOEDING, ONDERWIJS EN TALENTONTWIKKELING MASTER PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN JOUW PROGRAMMA IN EEN NOTENDOP De master Pedagogische wetenschappen duurt één jaar in voltijd of twee jaar in

Nadere informatie

BACHELOR UNIVERSITAIRE PABO = PA²

BACHELOR UNIVERSITAIRE PABO = PA² leer-kracht voor de toekomst BACHELOR UNIVERSITAIRE PABO = PA² PERFECTE COMBINATIE: LESGEVEN ÉN ONDERZOEKEN Je wilt graag lesgeven in het basisonderwijs. Dat kan met een hbo-diploma. Maar met jouw vwo-diploma

Nadere informatie

MASTER ORTHOPEDAGOGIEK DR. AGNES WILLEMEN OPLEIDINGSDIRECTEUR MASTER PW

MASTER ORTHOPEDAGOGIEK DR. AGNES WILLEMEN OPLEIDINGSDIRECTEUR MASTER PW MASTER ORTHOPEDAGOGIEK DR. AGNES WILLEMEN OPLEIDINGSDIRECTEUR MASTER PW 2 EVEN VOORSTELLEN Wie zijn wij? Agnes Willemen docent Joyce Bleeker master student Sebastiaan Klooster alumnus Claire van Slagmaat

Nadere informatie

Orthopedagogiek. Specialisatie. Faculteit der Sociale Wetenschappen. MSc Education and Child Studies

Orthopedagogiek. Specialisatie. Faculteit der Sociale Wetenschappen. MSc Education and Child Studies Specialisatie Orthopedagogiek MSc Education and Child Studies Faculteit der Sociale Wetenschappen Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. Orthopedagogiek MSc Education and Child Studies Graad

Nadere informatie

BACHELOR PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN

BACHELOR PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN Opvoeding en onderwijs van de toekomst BACHELOR PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN Van luiertijd tot puberteit Aap, noot, mies? Kinderen van nu zijn beter bekend met app, note, mouse. De bacheloropleiding Pedagogische

Nadere informatie

Coach voor leren en ontwikkeling

Coach voor leren en ontwikkeling Specialisatie Coach voor leren en ontwikkeling MSc Education and Child Studies Faculteit der Sociale Wetenschappen Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. Coach voor leren en ontwikkeling MSc

Nadere informatie

leer gedrag BEgRiJpEN: WoRD psycholoog MASTER psychologie

leer gedrag BEgRiJpEN: WoRD psycholoog MASTER psychologie LEER GEDRAG BEGRIJPEN: WORD PSYCHOLOOG MASTER psychologie Wat kun jij betekenen in de psychologische praktijk? Iedereen maakt wel eens ruzie. Maar waarom? Waarom ontploft de een bij het minste of geringste

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 6. Het Pre-masterprogramma 7. Studeren in deeltijd 9

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 6. Het Pre-masterprogramma 7. Studeren in deeltijd 9 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO-examen 6 Het Pre-masterprogramma 7 Studeren in deeltijd 9 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden biedt de eenjarige

Nadere informatie

Specialisatie. Leerproblemen. MSc Education and Child Studies. Faculteit der Sociale Wetenschappen. Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken.

Specialisatie. Leerproblemen. MSc Education and Child Studies. Faculteit der Sociale Wetenschappen. Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. Specialisatie Leerproblemen MSc Education and Child Studies Faculteit der Sociale Wetenschappen Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. Leerproblemen MSc Education and Child Studies Graad Onderwijsvorm

Nadere informatie

master leraar voortgezet onderwijs

master leraar voortgezet onderwijs DEEL JE KENNIS! master leraar voortgezet onderwijs JOUW PROGRAMMA IN EEN NOTENDOP De master Leraar voortgezet onderwijs van de VU is een eenjarige master (voltijd*) waarin je een eerstegraads onderwijsbevoegdheid

Nadere informatie

BACHELOR PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN

BACHELOR PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN Opvoeding en onderwijs van de toekomst BACHELOR PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN Van luiertijd tot puberteit Aap, noot, mies? Kinderen van nu zijn beter bekend met app, note, mouse. De bacheloropleiding Pedagogische

Nadere informatie

Pedagogische wetenschappen (BSc)

Pedagogische wetenschappen (BSc) Pedagogische wetenschappen (BSc) Bachelor Bij ons leer je de wereld kennen Type Bachelor Voertaal Nederlands Plaats Leiden Als je Pedagogische Wetenschappen in Leiden studeert, dan houd je je bezig met

Nadere informatie

Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken.

Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. Specialisatie Onderwijskunde MSc Education and Child Studies Faculteit der Sociale Wetenschappen Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. Onderwijskunde MSc Education and Child Studies Graad

Nadere informatie

Voorlichting Master Orthopedagogiek

Voorlichting Master Orthopedagogiek 1 Voorlichting Master Orthopedagogiek Steffie van der Steen Marijke Boersma 29 maart 2019 2 Even voorstellen! Wie zijn wij? Wie zijn jullie? Ga naar Menti.com Code: 80 34 81 Leeftijd Vooropleiding 3 Waarom

Nadere informatie

Premasterstudenten & Academische Route studenten. (Forensische) Orthopedagogiek

Premasterstudenten & Academische Route studenten. (Forensische) Orthopedagogiek Premasterstudenten & Academische Route studenten (Forensische) Orthopedagogiek 2015-2016 Monique Jongerius & Geke Meessen Studieadviseur & Onderwijsbeleidsmedewerker POWL 2 Informatie per traject Onderwijsprogramma

Nadere informatie

Indeling hoger onderwijs

Indeling hoger onderwijs achelor & master Sinds enkele jaren is de structuur van het hoger onderwijs in België afgestemd op die van andere Europese landen. Hierdoor kan je makkelijker switchen tussen hogescholen en universiteiten

Nadere informatie

Sociaal Werk. Bachelor of Social Work - Voltijd

Sociaal Werk. Bachelor of Social Work - Voltijd 2019 2020 Sociaal Werk Bachelor of Social Work - Voltijd In het kort Als sociaal werker bied jij ondersteuning aan mensen die in de problemen zitten en er, ook met hulp van familie en bekenden, niet meer

Nadere informatie

Gezinspedagogiek. Specialisatie. Faculteit der Sociale Wetenschappen. MSc Education and Child Studies

Gezinspedagogiek. Specialisatie. Faculteit der Sociale Wetenschappen. MSc Education and Child Studies Specialisatie Gezinspedagogiek MSc Education and Child Studies Faculteit der Sociale Wetenschappen Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. Gezinspedagogiek MSc Education and Child Studies Graad

Nadere informatie

Academische opleiding leraar basisonderwijs

Academische opleiding leraar basisonderwijs 2015 2016 Academische opleiding leraar basisonderwijs ACADEMISCHE OPLEIDING LERAAR BASISONDERWIJS Vind jij het inspirerend om aan kinderen les te geven? Ben je geïnteresseerd in onderzoek naar verschillen

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 5. Het Pre-masterprogramma 6. Studeren in deeltijd 8

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 5. Het Pre-masterprogramma 6. Studeren in deeltijd 8 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO-examen 5 Het Pre-masterprogramma 6 Studeren in deeltijd 8 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden biedt de eenjarige

Nadere informatie

Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) share your talent. move the world.

Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) share your talent. move the world. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) HBO-bachelor voltijd Startmoment: september 2019 Graad: Bachelor of Education Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas Je hebt een hbo- of universitaire

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakelprogramma 6. INHOLLAND met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakelprogramma 6. INHOLLAND met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO examen 5 Het schakelprogramma 6 INHOLLAND met doorstroomminor 8 Studeren in deeltijd 9 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit

Nadere informatie

MASTER PEDAGOGIEK MASTEROPLEIDING DEELTIJD

MASTER PEDAGOGIEK MASTEROPLEIDING DEELTIJD MASTER PEDAGOGIEK MASTEROPLEIDING DEELTIJD 2017-2018 HVA.NL/MP CREATING TOMORROW MASTER PEDAGOGIEK ALS PEDAGOOG OF LERAAR HOUD JE VAN JE VAK. MAAR NA ENKELE JAREN WERKEN KAN ER EEN MOMENT KOMEN DAT JE

Nadere informatie

Het hoger onderwijs verandert

Het hoger onderwijs verandert achelor & master Sinds september 2004 is de hele structuur van het hoger onderwijs veranderd. Die nieuwe structuur werd tegelijkertijd ingevoerd in andere Europese landen. Zo sluiten opleidingen in Vlaanderen

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 6. Het Pre-masterprogramma 7. Studeren in deeltijd 9

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 6. Het Pre-masterprogramma 7. Studeren in deeltijd 9 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO-examen 6 Het Pre-masterprogramma 7 Studeren in deeltijd 9 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden biedt de eenjarige

Nadere informatie

(Forensische) Orthopedagogiek

(Forensische) Orthopedagogiek Schakelstudenten (Forensische) Orthopedagogiek 2014-2015 Samantha Limburg M.Sc. Studieadviseur & Onderwijsbeleidsmedewerker POW Drs. Marian Haringsma Studieadviseur & Onderwijsbeleidsmedewerker POW 2 Informatie

Nadere informatie

Master in de educatieve studies

Master in de educatieve studies LEUVEN t Master in de educatieve studies Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

Voorlichting Master Orthopedagogiek

Voorlichting Master Orthopedagogiek 1 Voorlichting Master Orthopedagogiek Steffie van der Steen Fenneke Venema Mandy Hoekstra-de Meij 20 november 2017 2 Waarom een Master? Meer verdieping en abstractie: Theorieën en visies Breder perspectief

Nadere informatie

Amsterdam heeft t: de Universitaire Pabo PA²!

Amsterdam heeft t: de Universitaire Pabo PA²! Amsterdam heeft t: de Universitaire Pabo PA²! Wat is PA²? De PA²-Universitaire Pabo biedt studenten de gelegenheid om de studie Pedagogische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit te combineren met de

Nadere informatie

Master in de seksuologie

Master in de seksuologie Master in de seksuologie Faculteit Geneeskunde Kiezen voor de opleiding seksuologie De seksuologie is een erg jonge wetenschap amper iets meer dan een eeuw oud, waarvan de ontwikkeling lang heeft geleden

Nadere informatie

Studeren na het HBO. stand van zaken 2014-2015. Informatie van het Avans Studentendecanaat

Studeren na het HBO. stand van zaken 2014-2015. Informatie van het Avans Studentendecanaat Studeren na het HBO stand van zaken 2014-2015 Informatie van het Avans Studentendecanaat 1 Studeren na het HBO: onderwerpen 1. Wat moet je weten over het collegegeld als je kiest voor een nieuwe bachelor

Nadere informatie

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE Behaal een academisch diploma. Ontwikkel uw loopbaan als gerontoloog U bent nu net afgestudeerde bachelor of enige tijd werkzaam als zorgverstrekker in een ziekenhuis,

Nadere informatie

Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen. Academische Route UvA-HvA Onderwijskunde en Pedagogische wetenschappen

Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen. Academische Route UvA-HvA Onderwijskunde en Pedagogische wetenschappen Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen Academische Route UvA-HvA Onderwijskunde en Universitaire Master UvA Orthopedagogiek Forensische Orthopedagogiek (Opvoedingsondersteuning) HBO Bachelor HvA

Nadere informatie

Bijlage Onderwijs- en Examenregeling (OER) Master Programma van Pedagogische Wetenschappen. Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Bijlage Onderwijs- en Examenregeling (OER) Master Programma van Pedagogische Wetenschappen. Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Bijlage Onderwijs- en Examenregeling (OER) Master Programma van Pedagogische Wetenschappen Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen 2016-2017 Paragraaf 1 Algemene bepalingen Artikel 1.1 Doel

Nadere informatie

UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE SCIENCE EDUCATION AND COMMUNICATION

UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE SCIENCE EDUCATION AND COMMUNICATION UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE SCIENCE EDUCATION AND COMMUNICATION LERARENOPLEIDING NATUURKUNDE, WISKUNDE, SCHEIKUNDE, INFORMATICA EN ONTWERPEN Heb jij een technische bachelor gevolgd

Nadere informatie

Verkorte master in de psychologie

Verkorte master in de psychologie LEUVEN t Verkorte master in de psychologie Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

Master s Open Day 3 oktober 2018

Master s Open Day 3 oktober 2018 Master s Open Day 3 oktober 2018 Welkom bij deze voorlichting over het hbo premasterprogramma Youth, Education and Society (YES) 17:30-18:15 zaal Ruppert 0.02 Introductie hbo premasterprogramma YES Voorbereiding

Nadere informatie

Master in de pedagogische wetenschappen

Master in de pedagogische wetenschappen LEUVEN t Master in de pedagogische wetenschappen Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

Studeren na het HBO. stand van zaken 2013-2014. Informatie van het Avans Studentendecanaat

Studeren na het HBO. stand van zaken 2013-2014. Informatie van het Avans Studentendecanaat Studeren na het HBO stand van zaken 2013-2014 Informatie van het Avans Studentendecanaat 1 Studeren na het HBO: onderwerpen 1. Wat moet je weten over het collegegeld als je kiest voor een nieuwe bachelor

Nadere informatie

Master Psychologie en Geestelijke Gezondheid. Voorlichting 19 Maart 2014

Master Psychologie en Geestelijke Gezondheid. Voorlichting 19 Maart 2014 Master Psychologie en Geestelijke Gezondheid Voorlichting 19 Maart 2014 WELKOM Dr. Maaike Cima (Onderwijs Directeur/ Forensische Psychologie) Drs. Liselotte den Boer (Kinderen & Jeugd en Stage Coördinator)

Nadere informatie

Biologische psychologie Klinische psychologie

Biologische psychologie Klinische psychologie Leren hoe mensen denken en doen BACHELOR Psychologie Doe eens even normaal! Wanneer is iemand eigenlijk normaal? Wat maakt een mens gelukkig of juist depressief? Hoe komt het dat je herinneringen hebt?

Nadere informatie

Graduate School of Child Development and Education Welkom bij de mastervoorlichting van Orthopedagogiek

Graduate School of Child Development and Education Welkom bij de mastervoorlichting van Orthopedagogiek Graduate School of Child Development and Education Welkom bij de mastervoorlichting van Orthopedagogiek mastertraject in de Pedagogische wetenschappen Master Orthopedagogiek Op een onbewoond eiland is

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakeltraject 7. Van schakeltraject naar Masteropleiding 8. Het totale traject in schema 9

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakeltraject 7. Van schakeltraject naar Masteropleiding 8. Het totale traject in schema 9 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO examen 5 Het schakeltraject 7 Van schakeltraject naar Masteropleiding 8 Het totale traject in schema 9 Studeren in deeltijd 10 INLEIDING Het departement Pedagogische

Nadere informatie

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd 2019 2020 Kopopleiding Leraar Omgangskunde Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd In het kort Weinig beroepen zijn zo gevarieerd als het beroep van leraar. Je bent studieloopbaanbegeleider,

Nadere informatie

DOORSTUDEREN NA HET HBO

DOORSTUDEREN NA HET HBO DOORSTUDEREN NA HET HBO Met welke financiële gevolgen moet je rekening houden? Informatie van het Avans Studentendecanaat Stand van zaken 2015-2016 Kenmerk: 14 september 2015 Studeren na het HBO: onderwerpen

Nadere informatie

Premasterprogramma s Pedagogiek en Onderwijskunde Masteravond 16 februari 2016

Premasterprogramma s Pedagogiek en Onderwijskunde Masteravond 16 februari 2016 Premasterprogramma s Pedagogiek en Onderwijskunde Masteravond 16 februari 2016 Programma Welkomstwoord Wat is een premaster? Programma Inschrijven Ervaringen van premasterstudenten Masteravond 16 februari

Nadere informatie

jongeren. het beste in verdieping en

jongeren. het beste in verdieping en Aanbod Permanente vorming Academiejaar 2014 2015 Studiedomein: Psychologie en pedagogische wetenschappen Getuigschrift counseling in existentieel welzijn Getuigschrift gedragstherapie bij kinderen en jongeren

Nadere informatie

Master in de logopedische en audiologische wetenschappen

Master in de logopedische en audiologische wetenschappen Master in de logopedische en audiologische wetenschappen Faculteit Geneeskunde De masteropleiding logopedische en audiologische wetenschappen is vandaag meer dan ooit een noodzaak. Onze maatschappij is

Nadere informatie

Toekomstwijzer Sectie Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) SPS-NIP

Toekomstwijzer Sectie Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) SPS-NIP Toekomstwijzer Sectie Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) 2019-2020 SPS-NIP 1 Toekomstwijzer: de weg naar GZ-psycholoog Waarom een GZ-psycholoog worden? De titel van psycholoog is niet wettelijk beschermd,

Nadere informatie

Praktijkopleider agrotechniek

Praktijkopleider agrotechniek Associate degree Deeltijd 2018-2019 Praktijkopleider agrotechniek Ontwikkel uw vaardigheden als praktijkopleider in de agrotechnische sector met deze tweejarige opleiding 2 De agrarische sector is continu

Nadere informatie

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd 2019 2020 Kopopleiding Leraar Omgangskunde Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd In het kort Weinig beroepen zijn zo gevarieerd als het beroep van leraar. Je bent studieloopbaanbegeleider,

Nadere informatie

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE WERKTUIGBOUWKUNDE

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE WERKTUIGBOUWKUNDE UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE BACHELORPROGRAMMA De bacheloropleiding Werktuigbouwkunde is een veelzijdige universitaire opleiding, waarin je technische kennis leert omzetten naar

Nadere informatie

08-10-15. M ast eravond. is geïndiceerd bij: Wat is neuropsychologie. Klinische neuropsychologie. Kerngegevens

08-10-15. M ast eravond. is geïndiceerd bij: Wat is neuropsychologie. Klinische neuropsychologie. Kerngegevens 2 Wat is neuropsychologie Neuropsychologie kijkt naar de relatie tussen het (dysfunctionele) brein en het (verstoorde) gedrag avond Welkom bij de master Neuropsychologie Chris Dijkerman Perceptie Taal

Nadere informatie

Premasterprogramma s Pedagogiek en Onderwijskunde Masterdag 12 november 2016

Premasterprogramma s Pedagogiek en Onderwijskunde Masterdag 12 november 2016 Premasterprogramma s Pedagogiek en Onderwijskunde Masterdag 12 november 2016 Programma Welkomstwoord Wat is een premaster? Programma Inschrijven Ervaringen van premasterstudent Masterdag 12 november 2016

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het Pre-masterprogramma 6. Inholland met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het Pre-masterprogramma 6. Inholland met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO examen 5 Het Pre-masterprogramma 6 Inholland met doorstroomminor 8 Studeren in deeltijd 9 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit

Nadere informatie

Sociaal Werk. Bachelor of Social Work - Voltijd

Sociaal Werk. Bachelor of Social Work - Voltijd 2018 2019 Sociaal Werk Bachelor of Social Work - Voltijd In het kort Als sociaal werker bied jij ondersteuning aan mensen die in de problemen zitten en er, ook met hulp van familie en bekenden, niet meer

Nadere informatie

UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS.

UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE LERARENOPLEIDING MAATSCHAPPIJLEER EN MAATSCHAPPIJWETENSCHAPPEN LERARENOPLEIDING MAATSCHAPPIJLEER EN MAATSCHAPPIJWETENSSCHAPPEN Na je master Sociologie,

Nadere informatie

Premasterprogramma s Pedagogiek en Onderwijskunde Masterweek 14 februari 2017

Premasterprogramma s Pedagogiek en Onderwijskunde Masterweek 14 februari 2017 Premasterprogramma s Pedagogiek en Onderwijskunde Masterweek 14 februari 2017 Programma Welkomstwoord Wat is een premaster? Programma Inschrijven Ervaringen van premasterstudent Masterweek 14 februari

Nadere informatie

Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk

Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk Inhoud 1. Heldere onderwijsvisie 2. Opleiden op maat 3. Online leren 4. Samen verantwoordelijk 5. Modulaire opleiding

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek BRUSSEL t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook

Nadere informatie

BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN VEILIGHEID

BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN VEILIGHEID BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN VEILIGHEID BESTUURSKUNDE: BESTUREN VAN VEILIGHEID > Een unieke combinatie van algemene bestuurskundevakken en vakken die zich toeleggen op het besturen van veiligheid; algemene

Nadere informatie

Zij-instroomprogramma geneeskunde. Dubbeltalent gezocht

Zij-instroomprogramma geneeskunde. Dubbeltalent gezocht Zij-instroomprogramma geneeskunde Dubbeltalent gezocht Ben je een talentvolle student met interesse in en ervaring met wetenschappelijk onderzoek? Misschien kun jij dan wel deelnemen aan het vierjarige

Nadere informatie

Instroomtraject in jaar 2 van de Academie Sociale Studies (MWD of SPH) MBO-diploma Zorg en Welzijn? Start nu je vervolgopleiding in het HBO!

Instroomtraject in jaar 2 van de Academie Sociale Studies (MWD of SPH) MBO-diploma Zorg en Welzijn? Start nu je vervolgopleiding in het HBO! MBO-diploma Zorg en Welzijn? Start nu je vervolgopleiding in het HBO! Instroomtraject in jaar 2 van de Academie Sociale Studies (MWD of SPH) 2015 1 Welke MBO-diploma s (niveau 4) op gebied van maatschappelijke

Nadere informatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Programma - Wat kan er in de opleiding - Hoe kies je? - Loopbaan oriëntatie en Studieloopbaankeuzes, binnen

Nadere informatie

Vrijstelling voor de bacheloropleiding of toelating tot de masteropleiding

Vrijstelling voor de bacheloropleiding of toelating tot de masteropleiding Vrijstelling voor de bacheloropleiding of toelating tot de masteropleiding Hebt u in het verleden een hbo- of wo-opleiding 1 afgerond en wilt u de bacheloropleiding Psychologie volgen dan kunt u in aanmerking

Nadere informatie

Master - Universiteit Utrecht

Master - Universiteit Utrecht 2 Wat is neuropsychologie Neuropsychologie kijkt naar de relatie tussen het (dysfunctionele) brein en het (verstoorde) gedrag Masteravond Welkom bij de master Neuropsychologie Chris Dijkerman Perceptie

Nadere informatie

Brochure. Registraties pedagogen en onderwijskundigen

Brochure. Registraties pedagogen en onderwijskundigen Brochure Registraties pedagogen en onderwijskundigen Inhoudsopgave Inleiding 4 1. Het beroep pedagoog en onderwijskundige 5 1.1. Werkterrein 1.2. Vereiste kennis, vaardigheden en attitude 2. NVO Basis-Pedagoog

Nadere informatie

Graduate School of Child Development and Education Welkom bij de mastervoorlichting van Orthopedagogiek

Graduate School of Child Development and Education Welkom bij de mastervoorlichting van Orthopedagogiek Graduate School of Child Development and Education Welkom bij de mastervoorlichting van Orthopedagogiek mastertraject in de Pedagogische wetenschappen Master Orthopedagogiek Prof. dr. S. Bögels Prof. dr.

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie Specifieke lerarenopleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie. Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie. Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Programma - Wat kan er in de opleiding - Hoe kies je? - Loopbaan oriëntatie en Studieloopbaankeuzes, binnen

Nadere informatie

BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN ZORGVERNIEUWING

BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN ZORGVERNIEUWING BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN ZORGVERNIEUWING EEN NIEUWE MASTERRICHTING DIE IEDEREEN AANGAAT 2 Faculteit der Sociale Wetenschappen BESTUURSKUNDE: BESTUREN VAN ZORGVERNIEUWING > Een unieke combinatie van algemene

Nadere informatie

AviAtion Logistics 2011-2012

AviAtion Logistics 2011-2012 AviAtion Logistics 2011-2012 T TECHNIEK Aviation Logistics 2011-2012 Aviation Logistics: Slimme organisatie op de grond en in de lucht. De luchtvaart is een dynamische wereld. Het op vluchtschema laten

Nadere informatie

Vrijstelling voor de bacheloropleiding of toelating tot de masteropleiding

Vrijstelling voor de bacheloropleiding of toelating tot de masteropleiding Vrijstelling voor de bacheloropleiding of toelating tot de masteropleiding Hebt u in het verleden een hbo- of wo-opleiding 5 afgerond en wilt u de bacheloropleiding Psychologie volgen dan kunt u in aanmerking

Nadere informatie

Vrijstelling voor de bacheloropleiding of toelating tot de masteropleiding

Vrijstelling voor de bacheloropleiding of toelating tot de masteropleiding Vrijstelling voor de bacheloropleiding of toelating tot de masteropleiding Heeft u in het verleden een hbo- of wo-opleiding afgerond en wilt u de bacheloropleiding psychologie volgen dan kunt u in aanmerking

Nadere informatie

Dubbeltalent gezocht. VUmc Zigma Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam

Dubbeltalent gezocht. VUmc Zigma Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam Dubbeltalent gezocht VUmc Zigma 2019-2020 Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam De opleiding Ben je een talentvolle student met interesse in en ervaring met wetenschap pelijk onderzoek? Misschien

Nadere informatie

Overzicht curriculum VU

Overzicht curriculum VU Overzicht curriculum VU Opbouw van de opleiding Ter realisatie van de gedefinieerde eindkwalificaties biedt de VU een daarbij passend samenhangend onderwijsprogramma aan. Het onderwijsprogramma bestaat

Nadere informatie

kwalificatie-eis pedagogisch beleidsmedewerker/coach

kwalificatie-eis pedagogisch beleidsmedewerker/coach Voldoet aan de kwalificatie-eis pedagogisch beleidsmedewerker/coach (wet IKK) Associate degree (Deeltijd) Startmoment: september 2019 Inhoud opleiding In de Ad PEM-opleiding staat de ontwikkeling van het

Nadere informatie

De specifieke lerarenopleiding

De specifieke lerarenopleiding geëngageerd onderzoekend communicatief talent ontwikkelend vakdeskundig leerling gericht samenwerkend De specifieke lerarenopleiding dynamisch leergierig master Jij bent... inspirerend creatief toekomstgericht

Nadere informatie

Het diploma van de opleiding kan behaald worden tot en met 31 december 2015.

Het diploma van de opleiding kan behaald worden tot en met 31 december 2015. Opleidingsspecifieke deel OER, 2015-2016 Opleiding / programma: MSc Logopediewetenschap Artikel Tekst 2.1 Toelatingseisen opleiding Niet van toepassing NB: Sinds 1 september 2013 is instroom in de masteropleiding

Nadere informatie

Pedagogische Wetenschappen

Pedagogische Wetenschappen Pedagogische Wetenschappen Bachelordag Universiteit van Amsterdam dr. Machteld Hoeve Sabine Nijbroek Geke Meessen, MSc. Zaterdag 18 maart 2017 Programma Welkomstwoord Minicollege door dr. Machteld Hoeve

Nadere informatie

Sociaal Pedagogische Hulpverlening. SPH voltijd de opleiding en het werkveld.... voor haar een nieuwe liefde vindt

Sociaal Pedagogische Hulpverlening. SPH voltijd de opleiding en het werkveld.... voor haar een nieuwe liefde vindt Sociaal Pedagogische Hulpverlening SPH voltijd de opleiding en het werkveld... voor haar een nieuwe liefde vindt Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) voltijd Een pension voor dak- en thuisloze jongeren.

Nadere informatie

FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA. ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Masterschool Life and Earth Sciences studiejaar 2008-2009

FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA. ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Masterschool Life and Earth Sciences studiejaar 2008-2009 UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Masterschool Life and Earth Sciences studiejaar 2008-2009 DE MASTEROPLEIDING BIOMEDICAL

Nadere informatie

Katholieke Pabo Zwolle. Studeren met een functiebeperking

Katholieke Pabo Zwolle. Studeren met een functiebeperking Katholieke Pabo Zwolle Studeren met een functiebeperking Wil ik leraar basisonderwijs worden? 22-3-2016 2 Wat doet een leraar basisonderwijs? 1. Lessen voorbereiden 2. Lesgeven (groep 1 t/m 8) 3. Gemaakt

Nadere informatie

BESTUURSKUNDE DYNAMIEK VAN BESTUREN

BESTUURSKUNDE DYNAMIEK VAN BESTUREN BESTUURSKUNDE DYNAMIEK VAN BESTUREN WAT IS BESTUURSKUNDE? Centraal object van studie: de werking en inrichting van het openbaar bestuur in relatie tot zijn omgeving 2 MASTERDAG 2014 DRIE VARIANTEN > Dynamiek

Nadere informatie

Master s Event 8 oktober 2016

Master s Event 8 oktober 2016 Master s Event 8 oktober 2016 Welkom bij deze voorlichting over het hbo premasterprogramma Youth, Education and Society (YES) 10.00-10.30 zaal Ruppert Paars 12.15-12.45 zaal Ruppert 1.11 Introductie hbo

Nadere informatie

Vrije Universiteit - Studiekeuzegesprekken met scholieren

Vrije Universiteit - Studiekeuzegesprekken met scholieren Vrije Universiteit - Studiekeuzegesprekken met scholieren Bijlage 3 Materiaal Workshop Studiekeuze (1,5 uur) werkboek voor leerlingen Centrum voor Studie en Loopbaan, Vrije Universiteit Amsterdam Inhoudsopgave

Nadere informatie

Voorlichtingsdag Bedrijfskunde. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Voorlichtingsdag Bedrijfskunde. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Voorlichtingsdag Bedrijfskunde Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde PROGRAMMA Bedrijfskunde@VU: hoe, wat en waarom? Prof. dr. W.E.H. Dullaert, Opleidingsdirecteur bachelor bedrijfskunde

Nadere informatie

Welzijn-breed (gespecialiseerd pedagogisch medewerker in de kinderopvang) BOL

Welzijn-breed (gespecialiseerd pedagogisch medewerker in de kinderopvang) BOL Crebo Duur Niveau Leerweg Start 25484 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus (bij voldoende aanmeldingen) Locatie(s) Auditorium, Elst Onze opleidingen in Elst kenmerken zich door kleinschaligheid

Nadere informatie

Juli 2012. Je bent uitgeloot voor geneeskunde. Wat nu?

Juli 2012. Je bent uitgeloot voor geneeskunde. Wat nu? Juli 2012 Je bent uitgeloot voor geneeskunde. Wat nu? Je bent uitgeloot voor de opleiding geneeskunde. Dat betekent dat je nu moet kiezen wat je het komende jaar gaat doen. Kies je voor een andere studie?

Nadere informatie

Functieboek

Functieboek Functieboek 2018-2019 Kwalificatie-eis Pedagogisch beleidsmedewerker/coach en Pedagogisch coach Dit is de kwalificatie-eis die staat in bijlage 12 van het Functieboek dat deel uitmaakt van de cao Kinderopvang

Nadere informatie

ZIGMA Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam. Dubbeltalent gezocht

ZIGMA Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam. Dubbeltalent gezocht ZIGMA 2016-2017 Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam Dubbeltalent gezocht Ben je een talentvolle student met interesse in en ervaring met wetenschappelijk onderzoek? Misschien kun jij dan

Nadere informatie

Sociaal cultureel werk

Sociaal cultureel werk #6 rk! e welzijnsw t e h n I? j i J n! nt groeie ale * Laat je t www.alfa-college.nl Bel voor informatie: 0800-235 825 368 Jouw mbo-opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk

Nadere informatie

Archeologie in Amsterdam

Archeologie in Amsterdam Archeologie in Amsterdam Archeologie is de studie van samenlevingen, culturen en landschappen door de tijd heen. Fysieke resten van het verleden komen tevoorschijn bij opgravingen, maar worden ook bestudeerd

Nadere informatie

BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN VEILIGHEID

BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN VEILIGHEID BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN VEILIGHEID BESTUURSKUNDE: BESTUREN VAN VEILIGHEID > Een unieke combinatie van algemene bestuurskundevakken en vakken die zich toeleggen op het besturen van veiligheid; algemene

Nadere informatie

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek creating tomorrow 2013 2014 Bouwkunde hva techniek HVA TECHNIEK bouwkunde 2013-2014 Bouwkunde: studeren in dé bouwplaats van Nederland Bouwkunde studeren in Amsterdam biedt veel uitdagingen. Want als er

Nadere informatie

Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. LEUVEN t

Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. LEUVEN t Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen LEUVEN t Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je

Nadere informatie

SOCIOLOGIE FACULTEIT DER SOCIALE WETENSCHAPPEN

SOCIOLOGIE FACULTEIT DER SOCIALE WETENSCHAPPEN SOCIOLOGIE FACULTEIT DER SOCIALE WETENSCHAPPEN PROGRAMMA WAT GA IK DE KOMENDE 45 MINUTEN VERTELLEN? 1. Waarom sociologie studeren (wat is sociologie?) 2. Waarom sociologie studeren aan de VU? 3. Hoe ziet

Nadere informatie

BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN MAATSCHAPPELIJKE ORGANSIATIES

BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN MAATSCHAPPELIJKE ORGANSIATIES BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN MAATSCHAPPELIJKE ORGANSIATIES 2 Faculteit der Sociale Wetenschappen BESTUURSKUNDE: BESTUREN VAN MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES > Combinatie van algemene bestuurskundige kennis

Nadere informatie