tips om een top manager te worden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "tips om een top manager te worden"

Transcriptie

1 5 Gratis tips om een top manager te worden ebook voor managers die meer impact en betere resultaten willen Frederike Mewe, psycholoog NIP

2 2 Welkom! Je bent jonge manager. Hiermee bedoel ik niet dat je perse jong in leeftijd bent. Dat kan wel, maar wat ik bedoel is dat je nog niet zo lang in de functie van manager opereert. Je staat voor een uitdaging. Je mag mensen gaan aansturen, je hebt meer verantwoordelijkheid en jouw mening doet er nu echt toe. Waarschijnlijk moet je ook wennen aan je nieuwe rol als leidinggevende. Je bent nog zoekende wat precies jouw unieke leiderschapsstijl is. Hoe kun je er voor zorgen dat je impact hebt op mensen en hoe zorg je voor goede omzetten en resultaten? Manager ben je niet van vandaag op morgen. In praktijk kan dat wel het geval zijn, omdat je promotie maakt of solliciteert op en managementfunctie en aangenomen wordt. Maar een GOEDE manager ben je niet van vandaag op morgen. Dat is iets wat je in de loop der jaren ontwikkelt. Je kunt afkijken bij collega s, managementboeken lezen om tips te krijgen, feedback vragen. De meest zinvolle manier om een goede manager te worden is door jezelf en jouw handelen onder de loep te nemen. Onderzoek je kwaliteiten, je talenten, maar ook je minder fraaie kanten en je angsten en twijfels die je ervaart.

3 3 Ik ben Frederike Mewe en ik begeleid hoogopgeleide professionals en managers om het beste uit zichzelf en hun mensen te halen, zodat ze meer impact hebben, betere resultaten behalen en met meer voldoening werken. Dit doe ik door jou je talenten en drijfveren te laten ontdekken en in te zoomen op jouw persoonlijke leiderschap: de combinatie van jouw persoonlijkheid, drijfveren, talenten en managementvaardigheden. Als je dit pakket kent en op de juiste manier weet in te zetten, kun je bergen verzetten als manager. Na mijn studie psychologie heb ik twee banen in loondienst gehad. Ik kon niet goed aarden in deze banen. In de tweede baan ben ik zelfs een tijdje overspannen geweest. Achteraf kan ik concluderen dat dit enerzijds te maken met het feit dat ik mijn talenten onvoldoende kwijt kon en anderzijds met de slechte aansturing van mijn manager. Ik had graag gezien dat het anders was gelopen. In 2004 heb ik mijn hart gevolgd en ben ik voor mezelf begonnen. Een verademing! Ik kon doen wat ik echt graag wilde. In de loop der jaren heb ik mijzelf steeds beter leren kennen; mijn kwaliteiten en ook mijn minder fraaie kanten. Ik heb ontdekt dat het kennen (en accepteren) van beiden noodzakelijk is om het beste uit mezelf te halen, om mijn bedrijf succesvol te laten verlopen en om mensen mee te krijgen in mijn ideeën en plannen. Ik zou oprecht willen dat iedereen het lef durf en de mogelijkheid zou hebben om deze ontdekkingsreis te maken. Veel van de (jonge) managers manager die ik begeleid lopen tegen de volgende zaken aan:

4 4 Ze worstelen met de vraag Zal het me lukken om mezelf waar te maken? Doe ik het wel goed? Ze zijn teveel met verwachtingen van de buitenwereld bezig, met die van hun baas, medewerkers en klanten, maar ook van hun leeftijdgenoten, vrienden en familieleden. Ze hebben te weinig aandacht voor hun eigen behoeften en wensen. Ze ervaren het dilemma: aandacht voor resultaten versus aandacht voor mensen. Ze hebben moeite om medewerkers te motiveren tot betere prestaties. Ze hebben moeite met delegeren. Ze ervaren een generatiekloof met oudere werknemers in het team en ze hebben het gevoel zich steeds te moeten bewijzen. Allemaal doen ze hun best en willen ze de beste manager worden die je maar voor mogelijk kunt houden, een top manager. Misschien herken jij dit wel. In dit ebook geef ik je 5 tips die je kunnen helpen om een steengoede manager te worden. Deze tips zullen je werk als manager niet alleen efficiënter maken, maar ook leuker. Je weet namelijk te werken vanuit je kracht, contact te maken met je medewerkers en daardoor impact te hebben op mensen. Hierdoor lukt het je om betere resultaten te behalen. Ik hoop dat deze tips je inspireren om dingen anders te gaan aanpakken (of om op de goede weg door te gaan!).

5 5 Misschien vind je sommige tips een open deur. Maar denk dan maar hieraan: het succes van tips en inzichten worden pas zichtbaar als je er echt iets mee gaat DOEN! Ik wens je veel succes en plezier hier mee! Veel leesplezier! Hartelijke groet, Frederike Mewe Psycholoog NIP/coach P.s.: ik spreek in dit ebook als ik het over de manager, leidinggevende of de medewerker heb in de hij-vorm. Dit is om de leesbaarheid van de tekst prettig te houden. Uiteraard kun je daar waar hij staat evengoed zij lezen, want met dit ebook hoop ik zowel vrouwelijke als mannelijke jonge managers te inspireren en ik ben me er terdege van bewust dat er ook vrouwelijke medewerkers zijn. Nieuwsgierig naar de begeleiding die ik aanbied? Neem eens een kijkje op: Daar vind je vast een workshop of programma waar jij wat aan hebt in je zoektocht naar goed leiderschap als jonge manager.

6 6 Tip 1. Neem regelmatig tijd voor reflectie Durf naar jezelf te kijken. Waar sta je (voor)? Waar wil je heen? Wat wil je bijdragen? Belangrijke vragen, waarbij het minstens zo belangrijk is om ook je beperkingen te kennen. Als je daar niet naar durft te kijken, kun je behoorlijk vastlopen. Geen gemakkelijke opgave: kijken naar je schaduwkanten, omdat je misschien wel het gevoel hebt iets hoog te moeten houden. Er wordt vaak ge- dacht dat managers hun zwaktes niet mogen laten zien. Er wordt vaak gedacht dat managers hun zwaktes niet mogen tonen. Nu wil ik niet zeggen dat je altijd maar alle kaarten open op tafel moet leggen en continu bij je personeel moet uithuilen. Maar kijken naar je eigen schaduwkanten kan je wel helpen om jezelf beter te begrijpen en je gedrag aan te passen aan wat verschillende situaties van je vragen. Als (jonge) manager heb je, zeker in deze tijden, te maken met veranderingen waar je op dient in te spelen. Dan is het essentieel om naar je eigen handelen te kijken. Waar kun je gemakkelijk meebewegen en waar kost je dat moeite?

7 7 En hoe kun je daar dan toch mee omgaan? Voor dit alles is het nodig dat je naar je eigen gedrag kijkt. Als je dat niet doet, kun je het ook niet veranderen. Neem dus regelmatig tijd voor reflectie, het liefst met hulp van iemand anders. Neem regelmatig tijd voor reflectie. Een ander kan je beter een spiegel voorhouden dan jijzelf. Zelf kun je geneigd zijn om dingen weg te moffelen, daar zorgen je schaduwkanten meestal wel voor. Oefening kwaliteiten en schaduwkanten Benoem 3 kwaliteiten van jezelf en leg uit hoe je die kunt inzetten in je rol als manager Noem ook 3 schaduwkanten en leg uit hoe je daarmee om kunt gaan in je functie

8 8 Tip 2. Weet te enthousiasmeren Als je mensen enthousiast weet te krijgen voor jouw ideeën, kun je mensen inspireren en meekrijgen in je doelstellingen. Als je zelf enthousiast bent over je werk, zal je ook steeds opnieuw blijven zoeken naar mogelijkheden. Dat is belangrijk om in nieuwe ontwikkelingen mee te kunnen gaan en om ontwikkelingen waar nodig zelf te initiëren. Centraal hierin staat het vermogen en de wil om te veranderen en anderen daarin mee te krijgen. Voorwaarde om enthousiasme over te brengen, is dat je zelf enthousiast bent over hetgeen je doet. Dat kan alleen als je werkt vanuit je kracht. Daarmee bedoel ik dat je goed zicht hebt op wat je drijft, wat je talenten en je kwaliteiten zijn, maar ook dat je weet wat je lastig vindt of wat belemmerend werkt voor jou. Ga dus aan de slag met het ontdekken van jouw talenten en drijfveren en zoek manieren waarop je ze in je werk als leidinggevende het meeste kunt inzetten. Als je handelt vanuit je talenten en drijfveren, zal je een bevlogen manager zijn en veel impact kunnen hebben op mensen. Dat geeft niet alleen jou energie, maar ook je medewerkers. Enthousiasme ontstaat wanneer je werkt vanuit je kracht.

9 9 En ben je een echt goede manager dan let je ook op de talenten en drijfveren van je medewerkers. Als zij namelijk ook vanuit hun kracht werken, zal de productiviteit en de motivatie enorm groeien. Oefening drijfveren Van welke zaken in je werk word jij echt enthousiast. Schrijf er hier 5 op Wat kun je doen of regelen, zodat je dit meer in je werk krijgt?

10 10 Tip 3. Zet geregeld je trots opzij Als net beginnend manager doe je je werk graag goed. Je wilt trots uitstralen. Daar is niets mis mee. We horen het graag als we iets goed doen en we hebben er moeite mee om kritiek te krijgen. Maar je trots kan je ook in de weg zitten. Ik gebruik hier expres niet het woord ego (als in zet geregeld je ego opzij ). Ik zal je uitleggen waarom. Je trots kan je behoorlijk in de weg zitten. In mijn begeleiding werk ik veel met voice dialogue, ontwikkeld door het Californische psychologenechtpaar Hal en Sidra Stone. De theorie van Voice Dialogue gaat er van uit dat je als persoon verschillende kanten hebt -ook wel ikken of subpersonen genoemddie allemaal met andere ogen naar de wereld kijken. Het is leerzaam en leuk om zo naar jezelf te kijken, en het biedt een aantal voordelen. Je krijgt snel inzicht in je eigen gedrag en waarom dat soms ineffectief is. En je ontdekt hoe je je gedrag kunt ombuigen. Het wordt bovendien helder waarom sommige mensen je meteen aantrekken en andere juist niet. Als je moeite hebt met je nieuwe rol als manager, kan er sprake zijn van een strijd tussen kanten. Vaak ben je je niet bewust dat een bepaalde kant de dienst uitmaakt. Je zegt dan: 'Ik ben een perfectionist', in plaats van: 'ik heb een perfectionistische kant.

11 11 De kunst is om jouw kanten te leren kennen en te beheersen. Het is het bewuste Ego dat dat doet. Hij/zij is de manager van alle kanten die in jou zitten. Deze manager zorgt ervoor dat jij handelt zoals je wilt. Terug naar je trots. De trotse kant is vaak niet de kant die het meest gemakkelijk contact maakt met anderen. De trotse kant heeft namelijk iets hoog te houden en stelt zich niet graag kwetsbaar op. Zinvol is dan te weten welke kant dit wel kan en hoe je ervoor kunt zorgen dat je contact maakt met je medewerkers op de werkvloer. Want dat is noodzakelijk om mensen in je doelstellingen mee te krijgen. Overdenking Welke kant van jou maakt gemakkelijk contact met anderen? Is deze kant voldoende ontwikkeld bij jou?

12 12 Tip 4. Wees scheutig met het uiten van je waardering Erkenning en waardering zijn na eten, drinken, slapen en veiligheid de belangrijkste basisbehoeften van de mens. Iedereen wil gewaardeerd worden. Het niet krijgen van erkenning kan grote gevolgen hebben. Het kan tot frustratie leiden en bovendien kunnen mensen gaan tegenwerken en in de weerstand schieten. Medewerkers die geen waardering krijgen, gaan weerstand vertonen. Soms zelfs zo erg dat ze gaan protesteren of procederen. Een medewerker die geen waardering krijgt, is eigenlijk boos op degene die hem dit niet geeft. Hij of zij wordt nukkig, gaat protesteren of erger procederen, en grijpt alles aan om zijn frustratie of boosheid te uiten. Ook jouw medewerkers willen het gevoel hebben dat ze de moeite waard zijn, dat ze betekenisvol zijn. En dat kan jij ze vertellen. Een steengoede manager ziet dat. Complimenten geven is hiervoor een goede methode. Een compliment stimuleert je om het beste uit jezelf te halen. In veel bedrijven worden helaas te weinig complimenten uitgedeeld, misschien omdat het effect ervan onderschat wordt.

13 13 Jij kunt er voor kiezen het anders te doen: wees scheutig met complimenten! Belangrijk is wel dat je compliment gemeend is. Dat kan in het begin nog lastig zijn. Als je niet gewend bent om complimenten te geven, kan het gekunsteld overkomen. Wat je kan helpen is om de komende tijd bewust te gaan letten op wat je medewerkers allemaal goed doen. Wat hebben ze bereikt, waarin werken ze mee? Probeer je focus te verleggen van wat er niet goed gaat naar wat ze wel goed doen. Ze zijn er toch maar mooi elke dag en ondanks dat er misschien (wel eens) geklaagd wordt, lukt het ze toch om resultaten te behalen. Zoek het in kleine dingen. Verplaats je in hen. Dan zal het een stuk makkelijker worden om een compliment te geven dat gemeend is. Focus de komende tijd op de positieve kanten van je medewerkers Een andere goede methode om je waardering te uiten is door je medewerker serieus te nemen, door te luisteren naar zijn mening en verhaal en door begrip te tonen voor zijn situatie. Dit zorgt voor betrokken, gemotiveerde en productieve medewerkers. Wanneer je medewerkers zich gewaardeerd voelen, krijgen ze bovendien meer oog voor anderen en kunnen ze gemakkelijker erkenning teruggeven, ook aan jou.

14 14 Tip 5. Ga niet in een ivoren zitten Een valkuil voor veel mensen in leidinggevende posities is dat ze ergens ver van de werkvloer vandaan strategieën en werkmethoden bedenken en die dan implementeren bij het personeel op de werkvloer. ZONDER de mening van het personeel te vragen. Vervolgens zijn ze verbaasd als er niet enthousiast op gereageerd wordt. Dan kun je als manager nog zo enthousiasmerend zijn, echt enthousiasme ontstaat bij jouw werknemers pas als ze gehoord worden en mogen meedenken. Vraag naar hun mening, sta open voor hun ideeën. Ze zijn waardevol, zelfs noodzakelijk om veranderings-processen goed door te kunnen voeren. Een goede manager is niet een manager die in zijn ivoren toren besluiten neemt, maar die samen met zijn mensen zoekt naar een passende oplossing. Medewerkers willen gehoord worden! Dan gaan ze meewerken. En wees hierin ook overtuigend naar het hoger management: leg uit dat het zinvoller is beslissingen te nemen als je de betrokken partijen erbij betrekt. Dat zal nog een hele uitdaging worden, omdat het hoger management je mogelijk zal verleiden om zelf plannen te trekken. Dat is sneller en efficiënter, ga je waarschijnlijk vaak horen.

15 15 Op de korte termijn misschien, maar op de lange termijn kan het ellende opleveren. Mensen voeren nieuwe werkzaamheden niet uit en raken gedemotiveerd, wat je als manager vaak als weerstand ( ze willen niet ) bestempelt. Wat er echter aan de hand kan zijn, is dat de vernieuwde plannen echt slecht uitvoerbaar zijn op de werkvloer of dat de medewerker zich niet gehoord voelt. En dat wekt inderdaad weerstand en frustratie op.

16 16 Tenslotte Dit waren mijn 5 tips. Ik wens je veel plezier met jouw ontdekkingsreis in je rol als manager. Weet dat alle succesvolle managers tijd en energie stoppen in zelfontwikkeling en zelfontplooiing. Naast dit ebook ontvang je vanaf heden tweewekelijks waardevolle tips, informatie en inspiratie om als leidinggevende in je kracht te staan. Ook zal ik je op de hoogte houden van de programma s die ik bied om je te ondersteunen in jouw ontwikkeling als jonge manager. Wil je meteen meer artikelen lezen, of meer weten over coaching en trainingen door Frederike? Ga naar Als je dit e-book van iemand kreeg en je bent nog niet geabonneerd op mijn e-zine met gratis tips, abonneer je dan via Ik wens je veel succes en voldoening in je rol als jonge manager! Frederike Mewe Coach en trainer voor jonge managers P.S. Mocht je vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag. Dit e-book is geschreven door Frederike Mewe. Kopiëren of verveelvoudigen van dit document is niet toegestaan. Neem contact op als je delen wilt herdrukken of publiceren.

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren De 10 tips voor Succesvol Communiceren Wat je geeft, ontvang je terug ICM Uitgave De 10 tips voor Succesvol Communiceren Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Succesvol

Nadere informatie

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk Werkboek Creëer meer plezier in je werk Schouten en Nelissen ontwikkelde, samen met de universiteit van Utrecht, een training die medewerkers bewust maakt van de ruimte die zij zelf hebben om het werk

Nadere informatie

Ebook Wat wil ik nu echt? - Neem de eerste stap naar Superheld - www.superheld.nu

Ebook Wat wil ik nu echt? - Neem de eerste stap naar Superheld - www.superheld.nu Ebook Wat wil ik nu echt? - Neem de eerste stap naar Superheld - www.superheld.nu HOOFDSTUK 1 Superheld? Herken jij jezelf in de volgende uitspraken? Ik ben afgestudeerd, klaar voor een uitdaging en opzoek

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie

Deze steun heb ik nodig

Deze steun heb ik nodig Deze steun heb ik nodig Ouders over goed ouderschap en gewenste ondersteuning Dr. Margreth Hoek Bureau Hoek, in opdracht van LOC/LCFJ Inhoudsopgave Inleiding: Ouders willen steun die henzelf en hun kind

Nadere informatie

Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging

Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging Sting, maart 2008 Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging. Tekst: Ineke Bakx, Rineke Sturm,

Nadere informatie

24Hanteren van het groepsproces

24Hanteren van het groepsproces DC 24Hanteren van het groepsproces 1 Inleiding Het leven en/of participeren in groepen is waardevol. Je leeft en deelt met elkaar, oefent sociale vaardigheden, hebt samen plezier, leert van elkaar en steunt

Nadere informatie

Als managen uw vak is

Als managen uw vak is Anton van den Dungen Coen Dirkx Als managen uw vak is Basisvaardigheden voor leidinggevenden Thema, bedrijfswetenschappelijke en educatieve uitgeverij 2 U blijft leren Dit hoofdstuk gaat over leren en

Nadere informatie

De wereld heeft mensen nodig met lef en creativiteit, mensen die hun nek durven uitsteken.

De wereld heeft mensen nodig met lef en creativiteit, mensen die hun nek durven uitsteken. Wolf Peppmeier is hoofdredacteur van het kappersvakblad Top Hair Benelux en geeft workshops en lezingen op het gebied van zelfvertrouwen, uitstraling en balans. Sommige mensen hebben uitstraling. Maar

Nadere informatie

De ZELF-CONFRONTATIE

De ZELF-CONFRONTATIE De ZELF-CONFRONTATIE De ZELF-CONFRONTATIE gaat over de PERSOONLIJKE KWALITEITEN EN VAARDIGHEDEN waarover u als ondernemer dient te beschikken. Deze ZELF-CONFRONTATIE is geen test of een ander meetinstrument!

Nadere informatie

Motiveren van medewerkers

Motiveren van medewerkers PROFICIENCY Motiveren van medewerkers Voor de middenkaderleidinggevende die succesvol wil worden in het leiding geven. Jeroen Engelaer Motiveren van Medewerkers geeft in heldere en praktische taal kort

Nadere informatie

Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist

Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist ERVARINGSPROFESSIONALS IN EETSTOORNISSEN Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist Kennismaken met Human Concern 1 Als je een muur opricht, denk dan aan wat er

Nadere informatie

Coachen met een dubbel doel. Handleiding voor positieve coaching

Coachen met een dubbel doel. Handleiding voor positieve coaching Coachen met een dubbel doel Handleiding voor positieve coaching Hockey Club Houten 1 Voorwoord Hoe krijgen we onze jeugd 1 zover dat ze met plezier het beste uit zichzelf halen? Het belang van goede coaches

Nadere informatie

Tijd voor vitaliteit. Meer energie, passie en plezier in je werk. Stappenplan voor professionals in zorg & welzijn

Tijd voor vitaliteit. Meer energie, passie en plezier in je werk. Stappenplan voor professionals in zorg & welzijn Tijd voor vitaliteit Meer energie, passie en plezier in je werk hart Stappenplan voor professionals in zorg & welzijn ziel Auteurs: Martha Talma en Chantal van Arensbergen Met medewerking en inspiratie

Nadere informatie

Waarom niet iedereen mij leuk hoeft te vinden

Waarom niet iedereen mij leuk hoeft te vinden Waarom niet iedereen mij leuk hoeft te vinden De mythe van de lovejunk Bert van Dijk Thema, uitgeverij van Schouten & Nelissen 1 de lovejunk: kracht en zwakte Vier heldere uitgangspunten Het verhaal van

Nadere informatie

Cultuur opbouwen: open en veilig

Cultuur opbouwen: open en veilig Hoofdstuk 10 83 HOOFDSTUK 10 Cultuur opbouwen: open en veilig Het rommelt een beetje in de groep van Joel. De kinderen zijn vaak onrustig, luisteren matig en werken maar weinig mee. Joel vermoedt dat dit

Nadere informatie

Weerstand is een bekend fenomeen voor leidinggevenden, verandermanagers

Weerstand is een bekend fenomeen voor leidinggevenden, verandermanagers artikelcode: 0159 Omgaan met weerstand Mensen die leidinggeven aan veranderprocessen ervaren regelmatig hoe lastig het is de weerstand te managen die daarbij vaak optreedt. Snelle actie leidt in veel gevallen

Nadere informatie

Sandra en Siona. gaan voor een goed gesprek. Communiceren in de zorg

Sandra en Siona. gaan voor een goed gesprek. Communiceren in de zorg Communiceren in de zorg Sandra en Siona gaan voor een goed gesprek Ruis en misverstanden Een compliment doet wonderen Ga in gesprek met familie Elkaar aanspreken: zo doe je dat! Gebruik jij ook LSD? Sandra

Nadere informatie

ogen en oren open! Luister je wel?

ogen en oren open! Luister je wel? ogen en oren open! Luister je wel? 1 Verbale communicatie met jonge spelers Communiceren met jonge spelers is een vaardigheid die je van nature moet hebben. Je kunt het of je kunt het niet. Die uitspraak

Nadere informatie

WIE werkt! Wmo, Werk & Ondernemen

WIE werkt! Wmo, Werk & Ondernemen WIE werkt! Wmo, Werk & Ondernemen Inhoudsopgave Teamcoaches aan het woord 4 Bij WIE ligt de focus? 6 Salima Dchar 10 Jermaine Sandvliet 12 Ariëtte Furtado 14 Marijke Dankoor en Gemma Diels 16 Richard de

Nadere informatie

Samenvatting boek: Dromen, Durven, Doen - Ben Tiggelaar Gemaakt door: Nelleke Griffioen, depassiepraktijk.nl

Samenvatting boek: Dromen, Durven, Doen - Ben Tiggelaar Gemaakt door: Nelleke Griffioen, depassiepraktijk.nl Samenvatting boek: Dromen, Durven, Doen - Ben Tiggelaar Gemaakt door: Nelleke Griffioen, depassiepraktijk.nl 1. Bewust en onbewust gedrag De meeste mensen houden hun voornemens niet vol, en zeker niet

Nadere informatie

1 e HULP BIJ ONGEWENSTE RESULTATEN

1 e HULP BIJ ONGEWENSTE RESULTATEN Trefwoorden Gedragsverandering Verandermanagement Communicatie PIM BOUWMAN EN LOES WOUTERSON 1 e HULP BIJ ONGEWENSTE RESULTATEN Effectiever leidinggeven door reflecteren op eigen handelen Pim Bouwman richtte

Nadere informatie

Motivatie om te leren. Introductie. Monique Boekaerts. Eductional Practices Series 10 vertaald uit het Engels door Cordys Onderwijstrajecten

Motivatie om te leren. Introductie. Monique Boekaerts. Eductional Practices Series 10 vertaald uit het Engels door Cordys Onderwijstrajecten Monique Boekaerts Motivatie om te leren Eductional Practices Series 10 vertaald uit het Engels door Cordys Onderwijstrajecten Introductie In de afgelopen veertig jaar is er veel onderzoek gedaan naar de

Nadere informatie

HOE PRAAT IK MET MIJN PUBER?

HOE PRAAT IK MET MIJN PUBER? HOE PRAAT IK MET MIJN PUBER? 2 Hoe praat ik met mijn puber? Hoe praat ik met mijn puber? Ouders willen graag een goede relatie met hun kind maar met opgroeiende tieners krijgen ze dikwijls te maken met

Nadere informatie

fluitend naar je werk Bloemlezing uit honderd interviews met werknemers

fluitend naar je werk Bloemlezing uit honderd interviews met werknemers fluitend naar je werk Bloemlezing uit honderd interviews met werknemers mei 2013 Voorwoord van Minister Asscher Op 4 februari van dit jaar gingen medewerkers van mijn ministerie en ik in gesprek met honderd

Nadere informatie

Interactievaardigheden. Hoofdstuk 11

Interactievaardigheden. Hoofdstuk 11 134 Hoi Melvin, ga je je jas even ophangen? Niet op de grond gooien hoor! Hai Mandy, wat fijn dat je er weer bent. Ik zag je gisteren niet op de buitenschoolse opvang. Was je ziek? Nee, mijn opa is dood

Nadere informatie

Wie ben jij zonder baan?

Wie ben jij zonder baan? Valkuil: het 'stapelen' van verlieservaringen Transitiecirkel bij verlies Eric van Lierop & Nannette Mees Wie ben jij zonder baan? Eric van Lierop & Nannette Mees Ontslag staat in de top tien van traumatische

Nadere informatie

Lessen uit de praktijk

Lessen uit de praktijk Lessen uit de praktijk 10 Succesvol verbeteren in het voortgezet onderwijs Leren verbeteren Project voor risicoscholen en (zeer) zwakke afdelingen Een project van de VO-raad en AOC Raad Eerder verschenen

Nadere informatie