Preek. Gemeente van Christus, Intro: ballingschap

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Preek. Gemeente van Christus, Intro: ballingschap"

Transcriptie

1 Preek Gemeente van Christus, Intro: ballingschap Net als de andere grote profeten uit het OT leeft Ezechiël in een tijd die wel de tijd van de ballingschap wordt genoemd. Met dat woord ballingschap verwijzen we naar een periode in de geschiedenis van Israël. Specifieker nog naar een periode waarin een deel van het volk is weggevoerd. Wij hebben vaak het idee dat heel het land werd leeggehaald, maar dat is niet zo want zeker in eerste instantie ging het vooral om de elite van het volk. Het was de Babyloniërs begonnen om de mensen die leiding konden geven. Van die mensen werd het volk van berooft. Daarmee wilde men voorkomen dat het in opstand zou komen tegen de bezettende macht. Want voor een succesvolle opstand met blijvende gevolgen heb je mensen nodig die kunnen organiseren, die leidinggevende capaciteiten hebben, mensen die het volk kunnen mobiliseren en aanvoeren. Nu, juist de mensen die daartoe bij machte waren, de rijkeren onder het volk, de mensen die een goede opleiding hadden genoten, die werden ontvoerd naar Babel, ze werden meegenomen naar een ver en vreemd land. Dat is om zo te zeggen het politieke perspectief op de zaak. Babel had zo haar bedoelingen met de wegvoering. Je kunt ook vanuit een sociaal perspectief kijken naar de ballingschap. Dan is de ballingschap vooral een persoonlijk drama.

2 Families die uit elkaar worden gescheurd. Mensen die in een voor hen totaal vreemde omgeving worden gedropt. Ze kennen de taal niet van de mensen waar ze tussen wonen. Ze kennen hun goden niet en hun gebruiken. Je kunt het vergelijken met de situatie van asielzoekers bij ons. Je bent letterlijk en figuurlijk een vreemdeling. Ontworteld, ontdaan van alles wat je eigen was en vertrouwd was. Dat is het sociale, het menselijke perspectief op de ballingschap. Ballingschap: de vraag naar God Al die perspectieven, het sociale en het politieke, ze hebben hun goed recht. Maar in de bijbel gaat het toch om een ander perspectief. In de bijbel gaat het om het perspectief van God op de zaak. De grote vraag die keer op keer gesteld wordt is deze: wat is zijn hand in deze zaak, wat heeft hij hiermee te maken? Ik weet niet of u zich die vraag ook wel eens stelt, het kan geen kwaad dat af en toe te doen. De vraag te stellen naar God. Meestal doen we dat in situaties die ons persoonlijk raken. Als er plotseling en onverwacht iemand overlijdt bijvoorbeeld. Of als je het journaal ziet en je geraakt wordt door de beelden. Dan kan die vraag zomaar ineens bovenkomen, wat heeft God te maken met dat wat ik nu zie, wat heeft hij te maken met dat wat ik nu meemaak, waar kan ik zijn hand ontwaren, waar is hij en wat doet hij? Als u hier wel eens over nadenkt zult u weten dat het niet eenvoudig is een antwoord te geven op deze vragen. Want wie is bij machte daar iets zinvols over te zeggen? Wie kan mij zeggen wie God is?

3 Wie is bij machte te zeggen wat hij te maken heeft met ons leven? Wie wel eens heeft nagedacht over deze vragen weet dat de hemel voor ons onbereikbaar is. En dat hoort nu helemaal bij het woord ballingschap. Dat is nu juist kenmerkend voor dat wat ballingschap wordt genoemd, dat de hemel gesloten is. Dat wij niet alleen vervreemd zijn van onze omgeving maar ook nog eens van God, dat is de diepste zin van het woord ballingschap. Het visioen Tegen deze achtergrond lezen we het boek Ezechiël. Wij kunnen zelf geen antwoord geven op de vraag naar God. Als er een antwoord is, zal hij ons dat zelf moeten geven, nu ja dat woordje moeten kan je misschien beter maar weglaten. God moet helemaal niets, als hij ons een antwoord geeft op onze vragen dan is dat alleen maar genade, hij moet helemaal niets maar het wonder is dat hij het toch doet. Hij laat iets van zichzelf zien aan een balling. Aan iemand die leeft in een vreemde omgeving, aan iemand die vervreemd is van zijn God: In het dertigste jaar, op de vijfde van de maand, toen ik te midden van de ballingen aan de rivier de Kebar was gebeurde het dat de hemel geopend werd. Ik kreeg visioenen van God te zien. Ezechiël de zoon van Buzi wordt in het land van de Chaldeeën bij het Kebarkanaal gegrepen door de hand van de HERE. Van dat wat hij dan ziet doet hij verslag. We doen er het beste aan om maar gewoon met hem mee te kijken. Het eerste wat de profeet ziet in zijn visioen is een snel opkomende storm. Hij ziet wolken die door over elkaar heel tuimelen. Een zware onweerslucht die recht op hem af komt. En in dat wolkenmassief ziet hij het onophoudelijk lichten. Een grote wolk, flitsend vuur en een lichtglans eromheen. Hoe dichter het wolkengevaarte bij komt hoe meer Ezechiël ziet.

4 Levende wezens In het midden van die wolkenmassa ziet de profeet vier levende wezens. De wezens hebben een menselijk lichaam, maar daarmee houdt het gewone aan de wezens wel zo n beetje op, want aan het menselijke lichaam zitten een viertal vleugels. Daarnaast heeft ieder wezen heeft ook nog eens een viertal gezichten. Ieder wezen heeft het gezicht van een leeuw, het gezicht van een arend, het gezicht van een os en het gezicht van een mens. Wij kunnen ons hier misschien niet zoveel bij voorstellen maar voor Ezechiël moet het minder vreemd zijn geweest. Het menselijke lichaam met de vleugels zal hem herinnerd hebben aan de cherubs die boven de ark stonden in Jeruzalem. En dat mengsel van menselijke en dierlijke kenmerken kwam volop voor in de culturen rond Israël. De bekendste voor ons is misschien wel de sfinx uit Egypte, het lichaam van een leeuw, het gezicht van een mens. Of neem de zeemeermin, het bovenlichaam van een vrouw, het onderlichaam van een vis, in die tijd kwamen dergelijke mengvormen van mens en dier in de afbeeldingen van goden volop voor. Het verschil tussen die bekende beelden en dat wat Ezechiël ziet in zijn droom, is dat die dode beelden tot leven zijn gekomen. Stel je voor dat een onmogelijk stripfiguur in één keer in levende lijve voor je zou komen te staan. Of een fantasiefiguur uit een tekenfilm. Aan zoiets zou je kunnen denken. Ezechiël ziet het in zijn droom levensecht voor zich. In het midden van die dreigende kolkende wolkenmassa een viertal rechtopstaande menselijke figuren.

5 Ze hebben ieder vier vleugels en vier gezichten en ze bewegen gelijktijdig, als vliegtuigen in een squadron even snel als de bliksem. Een mobiel heiligdom Dat is te zien in het midden van de wolk. Als Ezechiël dan iets naar beneden kijkt ziet hij op de grond naast de levende wezens wielen staan. Daarmee wordt het plaatje verder ingekleurd. Het begint nu een beetje op een wagen te lijken. De vier levende wezens vormen met hun lichamen het frame. Hun lijven zijn de staande ribben van een soort kubus die aan de onderzijde wordt gedragen door wielen. Het is een wagen die alle kanten op kan met wielen die in de droom ontzettend groot zijn. Ze zitten vol ogen, kostbare edelstenen die de wagen een vorm van heiligheid geven, eigenlijk is het een soort mobiel heiligdom. Een reusachtige machinerie die gonst van beweging. Het gedruis van de vleugels klinkt als het bruisen van machtige wateren, het is overweldigend als het gedreun van een marcherend leger. Als Ezechiël van het midden naar beneden kijkt ziet hij dus die wielen. Als hij naar boven kijkt ziet hij een gewelf dat doet denken aan de hemelkoepel. Het ziet eruit als een dikke, glasheldere laag ijs. Dat gewelf wordt gedragen door de vleugels van de levende wezens. Het dient als basis voor iets dat eruit ziet als een troon. De meest indrukwekkende die je maar kunt bedenken. De kleur van de troon is blauw, even blauw als de hemel op een wolkeloze dag.

6 Op de troon En als Ezechiël dan nog hoger kijkt dan dat gewelf en de troon beginnen woorden pas echt te kort te schieten. Dat wat hij ziet is sowieso al moeilijk te verwoorden. Hij spreekt steeds vergelijkenderwijs. Hij heeft het over de gedaanten van mensen, het lijkt erop maar is het ook niet helemaal Hij vergelijkt steeds, hun uiterlijk was als het uiterlijk van fakkels, en zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. Steeds weer dat woordje als, maar als het gaat over dat wat op de troon zichtbaar is dan wordt de beschrijving al helemaal tastend. Daarboven, op dat wat op een troon lijkt, is iets wat lijkt op een mens. Het is alsof de profeet in zijn visioen tegen de zon in moet kijken. Maar in dat alles overstralende licht ontwaart hij iets dat lijkt op een mens. Van boven ziet de gestalte eruit als van witachtig goud. Van onder verliest de gestalte zich in vuur. Het geheel is omgeven door een lichtglans die doet denken aan de regenboog. Ezechiël ziet de heerlijkheid van de HERE en als hij dat ziet laat hij zich met zijn gezicht ter aarde vallen. Dat bewerkt het zien van de heiligheid van God en dat is het ook het eerste wat dit bijbelboek ons bij wil brengen. Denk niet te klein als het gaat over God. Als Ezechiël beschrijft wat hij ziet begint hij zo ongeveer te stotteren. Hij kan er geen rechtstreekse beschrijving van geven. Het kan het alleen maar zijdelings aanduiden, via via. Dat wat hij ziet lijkt op een mens maar is het ook weer niet. Een rechtstreekse beschrijving geven van hem die op de troon zit is niet mogelijk.

7 Bij Rotterdam was aan de snelweg een poosje een billboard te zien met daarop de tekst: God is liefde, een tekst die ook letterlijk in de bijbel is te vinden. Maar als je de tekst zo uit de bijbel plukt schiet hij tekort. Want voor God heb je altijd meer woorden nodig. Want hij is met niets en niemand te vergelijken, hoog verheven boven alles en iedereen, alleen hij bevindt zich boven dat gewelf dat gedragen wordt door de levende wezens, ontzagwekkend is hij, om heel stil voor te worden, om voor door de knieën te gaan. Als ik mijn beeld van God vergelijk met dat wat Ezechiël kom ik tot de ontdekking dat het mijne nogal plat is. Vergeleken met de God van Ezechiël is de mijne niet veel meer dan een zachte teddybeer. En als zie hoe voorzichtig Ezechiël is in zijn spreken over hem, ontdek ik dat vaak maar een eind voor het vaderland weg klets zonder ook maar het minste spoor van eerbied. Als ik met ouderen praat merk ik wel eens dat ze het moeilijk vinden om over God te spreken. Jongeren, waaronder ik mezelf ook reken, doen daar niet zo moeilijk over. Dit visioen leert ons dat we ook te makkelijk over God kunnen spreken, alsof we hem in onze broekzak hebben zitten. Alsof hij de buurman. Als Ezechiël spreekt over God is hij uiterst voorzichtig, hij kiest zijn woorden zorgvuldig uit, en als hij doorheeft met wie hij te maken heeft valt hij met zijn gezicht ter aarde. Tegenwoordig waar hij wil Niet alleen de verschijning zelf zal overdonderend zijn geweest voor Ezechiël. Ook het feit dat hij als balling die verschijning ziet zal voor hem gekomen zijn als een donderslag bij heldere hemel.

8 Naar het idee van de meeste mensen van toen was de invloed van goden beperkt tot een bepaald territorium. De god van Israël woont in de tempel van Jeruzalem en zijn invloed houdt zo ongeveer bij de landsgrenzen op. Het land en de god van het land zijn nauw aan elkaar verbonden. Maar het hele idee dat de invloed van de God van Israël beperkt zou zijn door de grenzen van het land wordt hier radicaal doorbroken. Het heiligdom waar God in woont is zo mobiel als het maar zijn kan, het staat op wielen en beweegt zich met de snelheid van het licht naar een werkloze priester die ergens in het immense rijk van Babel aan een riviertje woont. Vanuit onze ogen is dat denken over grenzen en goden nogal primitief. Als we geloven in god dat is dat vaak een god die altijd en overal aanwezig is. Hij is alomtegenwoordig, zeggen we dan met een duur woord. En ondertussen zijn we daarmee weer terug bij af, want dan is god weliswaar niet meer opgesloten in een heiligdom, maar wel bewegingsloos gemaakt, want een alomtegenwoordige God hoeft niet in beweging te komen. Als hij ergens aanwezig wil zijn dan is hij er al. De alomtegenwoordige god zonder beweging, terwijl die beweging nu juist zo belangrijk is in dit verhaal. Dat heiligdom op wielen beweegt, het beweegt zich ergens naartoe. Als de levende God ergens aanwezig is dan is dat niet omdat hij alomtegenwoordig is maar omdat hij daar aanwezig wil zijn en als hij aanwezig is dan is hij niet bewegingsloos aanwezig als een toeschouwer. Als God ergens aanwezig is dan handelt hij ook, dan is hij er om ons te oordelen, dan is hij er om ons te bemoedigen, dan is hij er om mensen te redden, dan is legt hij net als bij Ezechiël, dan legt hij zijn hand op ons: jij bent van mij.

9 Zo ging dat bij Ezechiël, de ontmoeting met de levende in zijn visioen veranderde zijn leven voor eens en voorgoed. Hij had een carrière als priester voor ogen maar werd in een keer een profeet, we hebben er een dik boek aan overgehouden. Zo gaat dat ook in de kerk. Als wij vanmorgen in de kerk oog hebben gekregen voor de heerlijkheid des Heren dan heeft dat gevolgen, dan staat ons leven voortaan helemaal in het teken van zijn naam. God legt zijn hand op ons en zegt: jij bent van mij, dat hebben vanmorgen voor onze ogen zien gebeuren. Fiene is gedoopt, er is een hand op haar leven gelegd, voortaan is zij niet meer van zichzelf maar van Jezus Christus. Afsluiting God is niet alomtegenwoordig, hij is tegenwoordig waar hij wil, en waar hij tegenwoordig is heeft dat gevolgen. Misschien is dat aan de ene kant een bedreigende wetenschap. Te weten dat je nergens heen kunt vluchten voor zijn geest. Zelfs in Babel ben je nog niet af van de heilige die troont in het licht, van hem die zich voortbeweegt met de snelheid van de bliksem, en zich hult in vreemde angstaanjagende wolkengevaarten. Dat is de ene kant van dit verhaal, de andere kant is dit dat deze God niet alleen maar hoog en verheven. Hij heeft de gedaante als die van een mens, hij is geen ijspegel maar laat zich aanspreken als een persoon. En dat licht waar hij zich in hult is niet alleen maar ontoegankelijk, heeft de kleuren van de regenboog, teken van de vrede die alle verstand te boven gaat, teken van de genade die ons verwijst naar Jezus Christus. Dat is de inzet van het boek Ezechiël. Het boek zet in met een verschijning van God zelf. Want de eeuwige wil dat wij mensen weten wie hij is. Amen

Ezechiël 1:1-28 (NBV)

Ezechiël 1:1-28 (NBV) De mobiele Troon 1 Op de vijfde dag van de vierde maand in het dertigste jaar, toen ik te midden van de ballingen bij het Kebarkanaal woonde, opende zich de hemel en kreeg ik een visioen van God. 2-3 (Op

Nadere informatie

Het gevoel dat er heerste onder de ballingen en een vergelijking met vandaag

Het gevoel dat er heerste onder de ballingen en een vergelijking met vandaag Preek 9 januari 2011 Ezechiël 1 Een geopende hemel in een turbulente wereld. Turbulente tijd toen en nu. Wij leven in een wereld waarin de éne gebeurtenis over de andere heenrolt. Elke dag worden we wel

Nadere informatie

EZECHIËL: MAN VAN VISIOENEN

EZECHIËL: MAN VAN VISIOENEN Bijbel voor Kinderen presenteert EZECHIËL: MAN VAN VISIOENEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Gemeente van de Heer,

Gemeente van de Heer, Tekst voor de prediking is Ezechiël 1:10 Hun gezichten leken van voren op het gezicht van een mens en van rechts op de muil van een leeuw, van links op de kop van een stier en van achteren op de bek van

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Ezechiël 1 : Troonwagen visioen. Hoofdstuk 1 geeft ons een beeld van de indrukwekkendheid van de troon van God. We lezen vanaf vers 1:

Ezechiël 1 : Troonwagen visioen. Hoofdstuk 1 geeft ons een beeld van de indrukwekkendheid van de troon van God. We lezen vanaf vers 1: - 1 - Ezechiël 1 : Troonwagen visioen Het boek Ezechiël is een boek dat door veel christenen niet of nauwelijks gelezen wordt. Willen we onze grote God en Vader echt goed leren kennen, dan is het nodig

Nadere informatie

DAG 1: Eerbied, want God is groot Lees Psalm 95:1-6 Stel je voor dat je op je hurken gaat zitten voor een flat of een kerktoren. Je kijkt omhoog. Wat is dat flat hoog! Wat is die kerktoren hoog! En wat

Nadere informatie

EZECHIËL: MAN VAN VISIOENEN

EZECHIËL: MAN VAN VISIOENEN Bijbel voor Kinderen presenteert EZECHIËL: MAN VAN VISIOENEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Ez. 38/39 Overwinning over Gog/Magog. Ez. 47 De tempelbeek. Ezechiël 1 : Troonwagen visioen

Ez. 38/39 Overwinning over Gog/Magog. Ez. 47 De tempelbeek. Ezechiël 1 : Troonwagen visioen - 1 - Ezechiël 1 : Troonwagen visioen Het boek Ezechiël is een boek dat door veel christenen niet of nauwelijks gelezen wordt. Willen we onze grote God en Vader echt goed leren kennen, dan is het nodig

Nadere informatie

Zusters en broeders, Waar kom je vandaan? Als die vraag je gesteld wordt, wat antwoord je dan? Waar kom je vandaan?

Zusters en broeders, Waar kom je vandaan? Als die vraag je gesteld wordt, wat antwoord je dan? Waar kom je vandaan? Utrecht 04-06-17 Pinksteren Ezechiël 11:16-20; Handelingen 2:1-13 Zusters en broeders, Als die vraag je gesteld wordt, wat antwoord je dan? Soms weet ik niet goed wat ik daarop moet antwoorden. Want waar

Nadere informatie

- 1 - De hemel werd geopend1 Dit gebeurde ook bij de doop van Jezus en bij Stefanus kort voor zijn steniging. Ezechiël 1 : troonwagen visioen

- 1 - De hemel werd geopend1 Dit gebeurde ook bij de doop van Jezus en bij Stefanus kort voor zijn steniging. Ezechiël 1 : troonwagen visioen - 1 - Ezechiël 1 : troonwagen visioen Het boek Ezechiël is een boek dat door veel christenen niet of nauwelijks gelezen wordt. Willen we onze grote God en Vader echt goed leren kennen, dan is het nodig

Nadere informatie

Ezechiël 1 - God is God (met Samen GROEI-en)

Ezechiël 1 - God is God (met Samen GROEI-en) Ezechiël 1 - God is God (met Samen GROEI-en) GROEI-preek over het jaarthema 2010-2011 Samen God eren (4) Liturgie Voorzang Gez 171,1.2 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 46,3.4 Gebed Schriftlezing:

Nadere informatie

Ezechiël 1 God is God (met Samen GROEI-en)

Ezechiël 1 God is God (met Samen GROEI-en) Ezechiël 1 God is God (met Samen GROEI-en) GROEI-preek over het jaarthema 2010-2011 Samen God eren (4) Liturgie Voorzang Gez 171,1.2 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 46,3.4 Gebed Schriftlezing: Ezechiël

Nadere informatie

EZECHIËL: MAN VAN VISIOENEN

EZECHIËL: MAN VAN VISIOENEN Online Bijbel voor kinderen presenteert EZECHIËL: MAN VAN VISIOENEN Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig

Nadere informatie

Jesaja. Seraf. (Verrijk de Christipedia door je kennis of informatie toe te voegen.)

Jesaja. Seraf. (Verrijk de Christipedia door je kennis of informatie toe te voegen.) (Verrijk de Christipedia door je kennis of informatie toe te voegen.) Een seraf is een engel bij de troon van God. De naam seraf is afgeleid van een Hebreeuwse werkwoordstam die branden betekent. Het woord

Nadere informatie

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!!

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!! 1 Preek 24 januari 2010 Schriftlezing Jesaja 61:1-9 en Lucas 4:14-21 Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden

Nadere informatie

Een geopende hemel. Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel.

Een geopende hemel. Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel. Een geopende hemel Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel. Opb. 14:13 Ik hoorde een stem uit de hemel zeggen: Schrijf op. Toen droomde hij, en zie, op de aarde stond een

Nadere informatie

Als honing zo zoet. Gemeente van Christus, Intro

Als honing zo zoet. Gemeente van Christus, Intro Als honing zo zoet Gemeente van Christus, Intro Nog altijd zijn we bezig met het visioen dat het boek Ezechiël opent. Het kan geen kwaad dat nog eens te benadrukken. De dingen die Ezechiël gezien heeft

Nadere informatie

25 november 2018 Gedachteniszondag. Lezingen: Openbaring 7 : 9-17 en Marcus 13 : 24 32

25 november 2018 Gedachteniszondag. Lezingen: Openbaring 7 : 9-17 en Marcus 13 : 24 32 25 november 2018 Gedachteniszondag Lezingen: Openbaring 7 : 9-17 en Marcus 13 : 24 32 Op deze morgen, eind november is het de laatste zondag van ons kerkelijk jaar. Vanaf volgende week breekt de Adventsperiode

Nadere informatie

Hoe was de geschiedenis van Gods volk in Zacharia 1?

Hoe was de geschiedenis van Gods volk in Zacharia 1? De profeet Zacharia en de zesde en zevende droom. Hoe was de geschiedenis van Gods volk in Zacharia 1? Zie Zacharia 1 In hoofdstuk 1 worden Juda en Jeruzalem door de volken met voeten getreden, maar zij

Nadere informatie

Twee beelden van Jeruzalem: bij Jesaja en bij Mattheüs.

Twee beelden van Jeruzalem: bij Jesaja en bij Mattheüs. Gemeente van Christus, Twee beelden van Jeruzalem: bij Jesaja en bij Mattheüs. In Jesaja 60 een stralend visioen. Vrouwe Jeruzalem, ze schittert en blinkt in het gouden licht van de Eeuwige. De glans van

Nadere informatie

De Bijbel open (19-10)

De Bijbel open (19-10) 1 De Bijbel open 2013 41 (19-10) Hoe kan het nu dat mensen in de tijd van het Oude Testament God hoorden spreken, maar dat wij dat nu niet meer meemaken? Waarom gebeurt dat nu niet meer? Dat vraagt iemand

Nadere informatie

Opstandingskerk 5 juli 2015, derde zondag van de zomer Lezingen: Ezechiel 2, 1-10, Openbaring 5,1-10, Marcus 6, 1-6 Verkondiging

Opstandingskerk 5 juli 2015, derde zondag van de zomer Lezingen: Ezechiel 2, 1-10, Openbaring 5,1-10, Marcus 6, 1-6 Verkondiging Opstandingskerk 5 juli 2015, derde zondag van de zomer Lezingen: Ezechiel 2, 1-10, Openbaring 5,1-10, Marcus 6, 1-6 Verkondiging Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Ezechiël leeft als balling en profeet

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

ZESTIGSTE DAG VOOR PASEN 12 februari 2012 WEHL. Ds. K. van Bergen, Doetinchem

ZESTIGSTE DAG VOOR PASEN 12 februari 2012 WEHL. Ds. K. van Bergen, Doetinchem ZESTIGSTE DAG VOOR PASEN 12 februari 2012 WEHL Ds. K. van Bergen, Doetinchem SCHRIFTLEZING Ezechiël 1:1-14, 28-2:1 enkele gedeelten uit hoofdstuk 1 en 2, de roeping van Ezechiël, het roepingsvisioen. Gemeente,

Nadere informatie

Jezus Christus is Heer over gemeente en wereld

Jezus Christus is Heer over gemeente en wereld Jezus Christus is Heer over gemeente en wereld Openbaring 1-5 de schrik van Openbaring waarom Openbaring rechtstreeks van Jezus Christus (1:1) moet spoedig gebeuren (1:1; 22:6; vgl. 22:10) (vgl: Ik kom

Nadere informatie

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben.

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben. Lezingen: Genesis 28 Jacob te Betel Lucas 24: 13-35 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wij zijn mensen na Pasen. Niet alleen sinds een week, maar ons hele leven al. Hoe gaat het met u, nu het Pasen

Nadere informatie

10 december uur AA Kramer orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Diny van Dijk

10 december uur AA Kramer orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Diny van Dijk 10 december 2017 10.00 uur AA Kramer orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Diny van Dijk Orde van dienst: Welkom Advent: kaars Stapellied vers 1 en 2 + refrein Votum en zegengroet GK gezang 131: 1, 2, 3

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE te ELST

PROTESTANTSE GEMEENTE te ELST PROTESTANTSE GEMEENTE te ELST 28 mei 2017 zevende zondag van Pasen voorganger: ds. Dick Snijders organist: Dirk Luijmes In deze dienst worden gedoopt: Loïs-Mae Buurman en Aron Lucas van Deelen VOORBEREIDING

Nadere informatie

Gemeente van Christus,

Gemeente van Christus, Dan. 7,1-14; Mat.26,57-68 Witte donderdag 17 april 2014 Viering van het HA Ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Iedereen droomt elke nacht. Maar lang niet elke droom weet je nog als je wakker wordt. En

Nadere informatie

Wie is de God van het koninkrijk? les 1 FOLLOW

Wie is de God van het koninkrijk? les 1 FOLLOW Wie is de God van het koninkrijk? les 1 DEEL 2A FOLLOW DRIE IN ÉÉN Veel mensen hebben geprobeerd om een voorstelling van God te maken. God zegt in de Bijbel dat je dit beter niet kan doen. Ex 20:4,5 De

Nadere informatie

God kent jou. Inleiding. Voor God hoef je geen masker op te zetten. Hij weet wie je bent. Persoonlijke relatie met God

God kent jou. Inleiding. Voor God hoef je geen masker op te zetten. Hij weet wie je bent. Persoonlijke relatie met God God kent jou Inleiding Wanneer wij iemand leren kennen, dan begint dat aan de buitenkant. Wij leren iemand beter kennen door hoe diegene handelt. Hoe langer je met iemand omgaat, hoe meer je begrijpt van

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

22 november 2015 Gedachteniszondag. Lezingen: Openbaring 7 : 9-17 en Marcus 13 : 24 32

22 november 2015 Gedachteniszondag. Lezingen: Openbaring 7 : 9-17 en Marcus 13 : 24 32 22 november 2015 Gedachteniszondag Lezingen: Openbaring 7 : 9-17 en Marcus 13 : 24 32 Op deze morgen, eind november is het de laatste zondag van ons kerkelijk jaar. Vanaf volgende week breekt de Adventsperiode

Nadere informatie

! "!# "$" "% %" "# % &"%"& "! " "" % #$ %#% ' %"( % ")$ " " % % ' * % %") %" % $ + "% " % & &, *! $ -". %" %" '!! "% )"%( " &%(1'!

! !# $ % % # % &%& !   % #$ %#% ' %( % )$   % % ' * % %) % % $ + %  % & &, *! $ -. % % '!! % )%(  &%(1'! ! "!# "$" "% %" "# % &"%"& "! " "" % #$ %#% ' %"( % ")$ " " % % ' * % %") %" % $ + "% " % & &, *! $ -". %" %" '!! "% )"%( "!%/ ')&" &"%%!#&")%%0 ' "%"%*&" %"&" % "&%$0 &% &%(1'! ',%&" 2# "3+ )%" "!&%%,'!&""

Nadere informatie

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest Themaoverzicht Groep 1 1. In het begin 2. Noach 3. God belooft 4. Abraham 5. Isaak 6. Jakob en Esau 7. Jakob 8. Jozef 9. Dromen 10. Jozef de onderkoning 11. Mozes 12. Mozes naar de farao 13. God straft

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen van God,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen van God, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen van God, We zijn vandaag bij elkaar om onze doden te herdenken. Vier namen zullen worden genoemd, vier mensen uit onze gemeente, die in het afgelopen

Nadere informatie

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Ex. 1 e lezing Ex. 34: 27-35 Antwoordpsalm 27: 4 2 e lezing Lucas 9: 28-36 Gemeente

Nadere informatie

De Bijbel open (05-01)

De Bijbel open (05-01) 1 De Bijbel open 2013 1 (05-01) Vandaag is het de eerste zaterdag in het nieuwe jaar 2013. Ik wil deze uitzending beginnen met u van harte een gezegend Nieuwjaar toe te wensen. Maar wat is een gezegend

Nadere informatie

Daniël 4 Leven met overtuiging 12 januari 2014 De bomen groeien (niet) tot in de hemel

Daniël 4 Leven met overtuiging 12 januari 2014 De bomen groeien (niet) tot in de hemel Preek Gemeente van Christus, Waarvoor ben je als mens op deze wereld? Wat is je plek? Daarover gaat het in Daniël 4, al zou je dat misschien in eerste instantie niet zeggen. Het lijkt eerder een wat exotisch

Nadere informatie

Wat kreeg de profeet Zacharia te horen?

Wat kreeg de profeet Zacharia te horen? 9 De profeet Zacharia verwijst naar Jezus. Wat kreeg de profeet Zacharia te horen? Zacharia 8:9 9 Het woord van de HEERE kwam tot mij: 10 Neem van de ballingen, van Cheldaï, Tobia en Jedaja, gaven in ontvangst.

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

Waarom is het belangrijk om bij elke Bijbelstudie te bidden?

Waarom is het belangrijk om bij elke Bijbelstudie te bidden? e profeet Zacharia, de tweede droom. Waarom is het belangrijk om bij elke Bijbelstudie te bidden? Jakobus 1:5, NBV2004 "Komt een van u wijsheid tekort? Vraag God erom en hij, die aan iedereen geeft, zonder

Nadere informatie

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette.

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette. Welkom Lieve vrienden, bekenden, nieuwe gezichten, Welkom in deze Zwanenhofviering. In onze Tijd van leven heeft ieder van u ervoor gekozen op deze zondagmorgen hier te komen. Met alles wat ons leven ons

Nadere informatie

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Bijbel voor Kinderen presenteert DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible for

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Tekst: 1 Samuël 13 Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben?

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 1 1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 2 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben? En ik weet

Nadere informatie

Preek Jezus volgen 10 april 2016

Preek Jezus volgen 10 april 2016 Lieve gemeente, Met Pasen hebben we gezien hoe we de verhalen over de opstanding kunnen lezen en begrijpen en vooral wat ze voor ons zouden kunnen betekenen. Dat we die verhalen niet letterlijk hoeven

Nadere informatie

We hoorden zojuist over het visioen voor Jeruzalem. Stad van vrede. En daarbij is het belangrijk om te weten dat Jeruzalem in de Bijbel altijd als

We hoorden zojuist over het visioen voor Jeruzalem. Stad van vrede. En daarbij is het belangrijk om te weten dat Jeruzalem in de Bijbel altijd als Gemeente van onze Heer Jezus Christus, We hoorden zojuist over het visioen voor Jeruzalem. Stad van vrede. En daarbij is het belangrijk om te weten dat Jeruzalem in de Bijbel altijd als een vrouwe wordt

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

En die duif met een olijftakje staat in een nog veel oudere traditie: die van de Bijbel.

En die duif met een olijftakje staat in een nog veel oudere traditie: die van de Bijbel. 1 e Pinksterdag 9 juni 2019 - Gods Geest zoekt een plaats Lezingen: Genesis 8 : 6 12 Handelingen 2 : 1 11 Het schijnt terug te gaan op een oud gebruik... In de Middeleeuwen moet het op veel plaatsen de

Nadere informatie

Israëls toekomst - op weg naar shalom. Jeruzalem, Jeruzalem u hebt niet gewild. Zie, er komt een dag voor de Here

Israëls toekomst - op weg naar shalom. Jeruzalem, Jeruzalem u hebt niet gewild. Zie, er komt een dag voor de Here Jeruzalem, Jeruzalem u hebt niet gewild Zie, er komt een dag voor de Here Nebukadnezar Kores Babel Meden 606 536 ballingschap Nebukadnezar Darius Babel Meden 606 537 ballingschap Jeremia Daniël Daniël

Nadere informatie

Gemeente van de levende,

Gemeente van de levende, 10 maart 2019 1 e van de Veertigdagen Lucas 4, 1 13 Als jij Gods zoon bent kan je eens te meer mens zijn Gemeente van de levende, We kennen ze vast uit de krant Twee tekeningetjes die op het eerste gezicht

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Bijbelstudies over Petrus - 5 : Jezus glorie zien. - Bijbelgedeelte: Matteüs 17 : 1-9

Bijbelstudies over Petrus - 5 : Jezus glorie zien. - Bijbelgedeelte: Matteüs 17 : 1-9 Bijbelstudies over Petrus - 5 : Jezus glorie zien - Bijbelgedeelte: Matteüs 17 : 1-9 Zes dagen later ging Jezus een hoge berg op. Petrus mocht met Hem mee, en ook de broers Jakobus en Johannes. Boven op

Nadere informatie

een stralende bruid, die uitziet naar (eind goed, al goed) Openbaring

een stralende bruid, die uitziet naar (eind goed, al goed) Openbaring een stralende bruid, die uitziet naar (eind goed, al goed) Openbaring 20 22 Openbaring: indeling toekomst-/eindtijd-uitleg ( futuristisch, eschatologisch ): vanaf Op4 nu nog steeds toekomst sleutel 1 -opdracht

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Wie iets van de diepe lagen van het Johannesevangelie wil begrijpen, moet goed lezen en goed luisteren.

Wie iets van de diepe lagen van het Johannesevangelie wil begrijpen, moet goed lezen en goed luisteren. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik vind het evangelie volgens Johannes een moeilijk evangelie. Soms moet ik 2, 3 keer lezen wat er staat en dan nog vraag ik me af of ik er iets van

Nadere informatie

Een veelkleurig mozaïek!

Een veelkleurig mozaïek! Orde voor de eredienst op zondag 24 juni 2018 in de Wilhelminakerk Een veelkleurig mozaïek! Voorganger: ds. Peter van den Berg Organist: Jan Meurs Lector: Marieke Gersdorf Ambtsdrager: Fred Heidinga OM

Nadere informatie

Jona 2: God is barmhartig a. De koppige Jona wordt een biddend Jona > de Heere redt hem

Jona 2: God is barmhartig a. De koppige Jona wordt een biddend Jona > de Heere redt hem 0.1 Lezing uit de Bijbel: Jona 3 nr. 771 Voorafgaande aan de Schriftlezing: 1. Gods barmhartigheid = Zijn warmhartigheid Rode draad door boekje Jona (en feitelijk door de hele Bijbel). Jona 1: God is barmhartig

Nadere informatie

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Bijbel voor Kinderen presenteert DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible for

Nadere informatie

Daniël 1 Leven met overtuiging 13 oktober 2013 Heilige boontjes

Daniël 1 Leven met overtuiging 13 oktober 2013 Heilige boontjes Preek Gemeente van Christus,, dat is het thema voor deze dienst. En ik weet niet of jullie als doopouders daar wel zo blij mee zijn. Want die uitdrukking klinkt bepaald niet positief in onze taal. Wat

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Hagar hoort er ook bij

Hagar hoort er ook bij Hagar hoort er ook bij Gezang 169: 1 (met refrein) OTH Stil gebed Votum en groet Psalm 75: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 75: 2 NB Gebed Schriftlezing Genesis 16 Psalm 146: 1/5 OB Preek Psalm 68: 11 NB Lezen

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus!

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Jongens en meisjes! Hebben jullie vanmorgen de kerkklok gehoord? Ja, vanmorgen hoorden we ook een klok luiden in de kerk. Maar

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vorige week, op de eerste zondag van advent, zijn we begonnen met de lezingen uit het evangelie van Lukas. En ik heb toen gezegd dat het bij Lukas gaat

Nadere informatie

18 februari uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar

18 februari uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar 18 februari 2018 17.00 uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar Votum Groet LB 705:1, 3, 4 = GK gezang 107:1,3,4 Ere zij aan God, de Vader Gebed voor de preek Johannes 1:1-18 LB 838:4

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Gemeente van Christus, Op de foto zie je een lachende man. Zwart wit. Lang geleden. Lange regenjas. Stropdas.

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 22 (08-06)

De Bijbel Open 2013 22 (08-06) 1 De Bijbel Open 2013 22 (08-06) Vanmorgen bespreken we een vraag van een luisteraar over de geschiedenis van de Emmausgangers uit Lukas 24. Het gaat om wat twee volgelingen van Jezus meemaakten, toen

Nadere informatie

De Bijbel Open het boek Daniël seizoen 2010-2011

De Bijbel Open het boek Daniël seizoen 2010-2011 De Bijbel Open het boek Daniël seizoen 2010-2011 25 sep Daniël 1 in de school van God 23 okt Daniël 2 God kent de toekomst 27 nov Daniël 3 in het vuur 18 dec Daniël 4 & 5 een teken aan de wand 29 jan Daniël

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Zondag 24 november 2013 * 10e zondag van de herfst * preek Maleachi 3, 19-24 = 4, 1-6 / Lucas 21, 5-19 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, In de ideale wereld zou het mogelijk zijn, dat

Nadere informatie

Liturgie bij de jeugddienst 12- op Zondagochtend 29 september OTH 459 Kinderen van de Vader (Opw. Voor Kids 17)

Liturgie bij de jeugddienst 12- op Zondagochtend 29 september OTH 459 Kinderen van de Vader (Opw. Voor Kids 17) Liturgie bij de jeugddienst 12- op Zondagochtend 29 september 2015 OTH 459 Kinderen van de Vader (Opw. Voor Kids 17) Wij willen samen vieren dat God van mensen houdt en dat Hij in ons midden zijn rijk

Nadere informatie

Verwijst de profeet Micha naar de eindtijd?

Verwijst de profeet Micha naar de eindtijd? De profeet Micha en de eindtijd. Verwijst de profeet Micha naar de eindtijd? Micha 4:1 1 Maar in het laatste der dagen zal het geschieden, dat de berg van het huis des Heeren zal vastgesteld zijn op de

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God?

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? 1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Transplantatie. Gemeente van Christus, Intro over onze naam

Transplantatie. Gemeente van Christus, Intro over onze naam Transplantatie Gemeente van Christus, Intro over onze naam Hoe staat u bekend in uw omgeving? Hoe denken uw buren over u? Hoe denken jullie vrienden over jullie? Waar denken uw collega s aan als uw naam

Nadere informatie

Preek 2 Timotheüs 1:6 6 januari 2019

Preek 2 Timotheüs 1:6 6 januari 2019 Preek Gemeente van Christus, Het is altijd een indrukwekkend iets. Het moment waarop iemand neerknielt en de handen opgelegd worden. Veel stelt het niet voor, zou je misschien zeggen. En toch is het tegendeel

Nadere informatie

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod?

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Zondag 35 Zondag 35 gaat over het tweede gebod. Lees de tekst van Zondag 35. Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Antw : Dat wij God in generlei wijze afbeelden en op geen andere wijze vereren,

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

het boek Daniël seizoen in de school van God in het vuur oorlog en vrede

het boek Daniël seizoen in de school van God in het vuur oorlog en vrede De Bijbel Open het boek Daniël seizoen 2010-2011 25 sep 23 okt 27 nov 18 dec 29 jan 26 feb 26 mrt 23 apr Dan. 1 Dan. 2 Dan. 3 Dan. 4-5 Dan. 6 Dan. 7-8 Dan. 9 Dan. 10-12 in de school van God God kent de

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Liturgie ochtenddienst NGK Langerak, 11 september Welkom Openingsgebed Openingslied Opwekking 518 Heer, U bent altijd bij mij

Liturgie ochtenddienst NGK Langerak, 11 september Welkom Openingsgebed Openingslied Opwekking 518 Heer, U bent altijd bij mij Welkom Openingsgebed Openingslied Opwekking 518 Heer, U bent altijd bij mij Heer, U doorgrondt en kent mij; mijn zitten en mijn staan en U kent mijn gedachten, mijn liggen en mijn gaan. De woorden van

Nadere informatie

ORDE. voor afscheidsdienst van. Theo Cornelis Heus. Theo. Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017

ORDE. voor afscheidsdienst van. Theo Cornelis Heus. Theo. Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017 ORDE voor afscheidsdienst van Theo Cornelis Heus Theo Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017 Voorganger: ds. Jaap Hansum Orgel: mw. Margret Spelt Intochtsmuziek: George Samphire - The Lonely Shepherd

Nadere informatie

Orde van dienst voor 10 december 2017 in de Witte Kerk te Lochem

Orde van dienst voor 10 december 2017 in de Witte Kerk te Lochem Orde van dienst voor 10 december 2017 in de Witte Kerk te Lochem Voorganger: ds. Jan Willem Drost Organist: Gerrit te Rietstap In deze dienst dopen we Ties Robert Clahsen. zoon van Maaike en Bram Clahsen

Nadere informatie

Het nieuwe Mirjam en Michalied de Paasversie om opgewekt te zingen:

Het nieuwe Mirjam en Michalied de Paasversie om opgewekt te zingen: Het nieuwe Mirjam en Michalied de Paasversie om opgewekt te zingen: Brieflezing Hebreeën 13, 9 21 2 Evangelie Lucas 24, 13 35 Preek Onze hogepriesters en leiders hebben hem overgegeven om hem ter dood

Nadere informatie

provincies: de vorstin onder de landschappen. En nu in het heden door de inname van Babyloniërs: Is zij onderworpen aan herendienst.

provincies: de vorstin onder de landschappen. En nu in het heden door de inname van Babyloniërs: Is zij onderworpen aan herendienst. - 1 - Het boek Klaagliederen Klaagliederen 1:1 begint met het woord "Hoe" van de regel: Hoe zit zij eenzaam neder, de eens volkrijke stad. In de Hebreeuwse bijbel heet dit boek dan ook niet "Klaagliederen"

Nadere informatie

KERK EN SCHOLENDIENST 22 mei 2016 in de tuin van Het Wooldhuis. Opnieuw beginnen

KERK EN SCHOLENDIENST 22 mei 2016 in de tuin van Het Wooldhuis. Opnieuw beginnen KERK EN SCHOLENDIENST 22 mei 2016 in de tuin van Het Wooldhuis Opnieuw beginnen voorganger: ds. Hans van Solkema i.s.m. de Linde, de Springplank en de Gouden Emmer begeleiding: Ons Genoegen ONTMOETEN welkom

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus

Gemeente van Jezus Christus Dienstnummer: 1099A zondag: 11e zondag van de zomer datum: 02-09-2018 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Zacharia 8:1-4,20-23, Marcus 8: 22-26 liederen: ps 139:1,9,14;

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

Is het moeilijk voor de mensen om de opdrachten van Jezus uit te voeren? Zo ja, waarom, zo nee waarom niet?

Is het moeilijk voor de mensen om de opdrachten van Jezus uit te voeren? Zo ja, waarom, zo nee waarom niet? Bidden, praten met God LES 5 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Hand 1:12-14, Hand 2:42, Hand 4:23-31 Hand 6:3-6 Hand 8:17, Hand 16:18, Hand 28:8

Nadere informatie

Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen

Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen Pinksteren Viering Heilig Avondmaal Bevestiging Ambtsdragers Liturgie Zingen: Opw 334 Heer, uw licht en uw liefde schijnen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

6 januari uur EB Buitendijk orgel: Jannes Munneke schriftlezing : Marieke Urbach

6 januari uur EB Buitendijk orgel: Jannes Munneke schriftlezing : Marieke Urbach 6 januari 2019 10.00 uur EB Buitendijk orgel: Jannes Munneke schriftlezing : Marieke Urbach Votum en vredegroet Zingen GK06 gz171 Wees stil voor het aangezicht van God Wet Zingen GK ps111: 5 De Here heeft

Nadere informatie

Lucas 19, en Jes. 1, november 2016 Hengelo Gld.,

Lucas 19, en Jes. 1, november 2016 Hengelo Gld., Lucas 19, 41-48 en Jes. 1, 18-26 6 november 2016 Hengelo Gld., Thema: God heeft het laatste woord Gemeente van Jezus Christus, Onze aarde volgens astrologen een planeet tussen miljoenen andere ooit is

Nadere informatie

Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND

Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND Gezamenlijke kerkdienst op zondagmiddag 26 mei 2019, 17.00 uur Voorbereiding en medewerking: de mensen van Bijbelgespreksgroep Schouwenoord Organist Mar van der Veer Dominee

Nadere informatie

01-02-2015 Jongerendienst:

01-02-2015 Jongerendienst: 01-02-2015 Jongerendienst: Heer, ik kom tot U (Opw. 488) Heer ik kom tot U; neem mijn hart, verander mij, als ik U ontmoet vind ik rust bij U. Want Heer ik heb ontdekt, dat als ik aan Uw voeten ben, trots

Nadere informatie

Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten. Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11

Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten. Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11 Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11 Als wij Pinksteren vieren, dan vieren we toch ook dat de boodschap van Gods liefde wereldwijd rondgaat. Dat we in het

Nadere informatie

De Bijbel open (01-12)

De Bijbel open (01-12) 1 De Bijbel open 2012 47 (01-12) In de komende adventsweken staan we stil bij vier personen uit Hebr. 11. Het gaat om Henoch, Noach, Abraham en om Mozes. In het leven van deze mensen in het OT wordt iets

Nadere informatie

Kom hierboven! - Brandstof voor je ziel - Kijken naar je eeuwige erfenis - Ingaan op je eeuwige roeping

Kom hierboven! - Brandstof voor je ziel - Kijken naar je eeuwige erfenis - Ingaan op je eeuwige roeping Kom hierboven! Kom hierboven! - Brandstof voor je ziel - Kijken naar je eeuwige erfenis - Ingaan op je eeuwige roeping Schoonheid is een kwaliteit of beleving (van een persoon, voorwerp, klank, plaats

Nadere informatie

Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012

Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012 Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012 ter afsluiting van het project Kerk, School en Gezin 2012 in de Grote- of Andreaskerk te Hattem Hervormde gemeente Hattem - wijkgemeente

Nadere informatie