GLT-PLUS INDEX. leidingen: 4 UITKOMST: 5 RAPPORTAGE 6 REFERENTIES NAAM & HANDTEKENING. WIJZIGING: Nieuwe instructie CMS update 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GLT-PLUS INDEX. leidingen: 4 UITKOMST: 5 RAPPORTAGE 6 REFERENTIES NAAM & HANDTEKENING. WIJZIGING: Nieuwe instructie CMS update 2014"

Transcriptie

1 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 7 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Toepassingsgebied 3.3 Voorwaarden 3.4 Organisatie Uitvoerende partij stelt criteria voor het afpersen vast: Betrokkenheid Inspectie bij dichtheidstesten: Betrokkenheid LVP bij dichtheidstesten: 3.5 Werkwijze Algemene handelingen: Reiniging van drainsystemen: Voorbereiding afpersen Uitvoering afpersen: Volgorde van activiteiten tijdens uitvoering van de persproef met metalen- en GRE leidingen: 4 UITKOMST: 5 RAPPORTAGE 6 REFERENTIES NAAM & HANDTEKENING DATUM OPGESTELD: HSEW Advisor GECONTROLEERD: HSEW Advisor GOEDGEKEURD: Execution Manager WIJZIGING: Nieuwe instructie CMS update 2014

2 Werkinstructie : HSEW Blz. : 2 van 7 1 SCOPE Deze instructie is van toepassing op uitgevoerde modificaties, reparaties, inspectie activiteiten en periodieke herbeproevingen op installaties. 2 Doel Het aantoonbaar maken van de integriteit van installatiedelen/leidingwerk en drainsystemen. 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding Onder het afpersen, het hydrostatisch beproeven, wordt verstaan het met watervulling druktesten van leidingwerk en installatiedelen. Voordat men er toe overgaat een dichtheidsproef uit te voeren op ondergrondse en bovengrondse systemen dient men zeker te stellen uit welk materiaal het af te persen installatie/leidingdeel bestaat. Zowel voor roestvast en koolstofstalen- als voor (glasvezelversterkte) kunststofleidingen wordt door de uitvoerende partij een test en inspectieplan opgesteld met daarin de persdruk en tijdsduur. Dit test en inspectieplan dient door de afdeling inspectie te worden beoordeeld conform procedure IQS.WI Toepassingsgebied Deze instructie is van toepassing op uitgevoerde modificaties, reparaties, inspectie activiteiten en periodieke herbeproevingen op installaties. Onder drainsystemen worden ondergrondse en bovengrondse leidingen/systemen verstaan: Plant-drainsysteem (slabs). Open-drainsysteem (trechters). Proces-drainleidingen. Overig ondergronds leidingwerk (op locaties) dat bij lekkage de bodem kan verontreinigen. 3.3 Voorwaarden Bekend zijn met de instructie details: De dichtheidstest dient een geplande activiteit te zijn: Er moet zekergesteld worden dat aan alle eisen van DEP Gen [ref. 7] voldaan wordt. 3.4 Organisatie Uitvoerende partij stelt criteria voor het afpersen vast: De uitvoerende partij (NAM of contractor) verstrekt test- en inspectieplan met beproevingsdruk en tijdsduur aan de inspectie afdeling Betrokkenheid Inspectie bij dichtheidstesten: Dichtheidstesten worden altijd in overleg met inspectie uitgevoerd. Inspectie afdeling neemt de hydrostatische beproeving af en controleert recorderkaart indien dit is aangegeven in het test en inspectieplan Betrokkenheid LVP bij dichtheidstesten: De LVP toetst aanwezigheid en naleving van het test- en inspectieplan en verzorgt de VGcoordinatie tijdens de werkzaamheden.

3 Werkinstructie : HSEW Blz. : 3 van Werkwijze Algemene handelingen: Het uitvoeren van de dichtheidstest moet op veilige en correcte wijze gebeuren, waarbij de specifieke voorschriften die gelden voor het beproeven van installatiedelen en leidingwerk nauwkeurig moeten worden opgevolgd. Voordat een leiding getest wordt dient: De leiding zo goed mogelijk gereinigd te zijn. De opvangbak aan het einde van de leiding gereinigd te zijn (bijvoorbeeld skimbak, pitbak, vuilwaterbak) Reiniging van drainsystemen: GRE- en PVC-leidingen (klasse 34) dienen gereinigd te worden door middel van spoelen met water. Indien afvalstoffen in de leidingen aanwezig zijn, dient gebruik gemaakt te worden van de huidige rioolreinigingstechnieken. Voorwaarden ten aanzien van toepassing van deze techniek zijn: Een spuitkop te gebruiken met een diameter van niet meer dan 10 % van de buisdoorsnede. De maximaal toelaatbare spuitdruk van 150 bar(g) niet overschrijden. Mocht een werkdruk van 150 bar(g) niet voldoende zijn om de leiding vrij toegankelijk te krijgen, dan mag de druk niet verder worden opgevoerd in verband met de kans op inwendige beschadiging of lekkage. In dergelijke gevallen dient de plaats van het obstakel vastgesteld te worden en de leiding vrij te worden gegraven, waarna de obstruktie verwijderd kan worden. Randvoorwaarden: Persen tegen gesloten afsluiters is niet toegestaan (met uitzondering van afsluiters op de instrument aansluitpunten), tenzij met uitdrukkelijke goedkeuring van de fabrikant. Instrumenten, drukveiligheidskleppen en regelafsluiters mogen niet aan een persproef worden onderworpen. Uitzondering voor "Mokveld" afsluiters: Deze mogen ingebouwd blijven tijdens de persproef mits normaal leidingwater als persmedium wordt toegepast. In open stand mogen deze afsluiters geperst worden tot 1,5 x de ontwerpdruk, in gesloten stand tot 1,1 x de ontwerpdruk van de afsluiter.

4 Werkinstructie : HSEW Blz. : 4 van Voorbereiding afpersen De uitvoerende partij bepaalt op basis van het test en inspectieplan de grenzen van het te beproeven drukdeel. Dit kunnen zijn: afsluiters, blindflenzen, steekflenzen, enz. De te beproeven installatiedelen/drainsystemen/leidingen dienen vooraf te zijn gespoeld met water en te zijn gereinigd. Het te beproeven leidinggedeelte moet voorzien zijn van tenminste één gekalibreerde manometer (jaarlijkse kalibratie) die is aangesloten op of nabij het hoogste punt van het afperssysteem en van een drukrecorder. Beide manometers dienen een drukaanwijzing tot minimaal 1,25x de persdruk en maximaal 2x de persdruk te hebben. De perszijde van de pomp dient voorzien te zijn van een manometer en een relief valve (PRV), ingesteld op 110% van de testdruk [ref. 7]. Controleer of alle aangesloten apparatuur en verbindingen geschikt zijn voor de toe te passen persdruk. Controleer of de gebruikte begrenzingen, afsluiters, steekflenzen enz., geschikt zijn voor de belasting tijdens de beproeving. Controleer of de ondersteuningen bestand zijn tegen de (extra) belasting tijdens het afpersen (gewicht leiding gevuld met testmedium) [ref. 7] De te testen leiding(en) c.q. ruimten dienen tijdens het vullen volledig ontlucht te worden. Hiertoe moeten de nodige voorzieningen aanwezig zijn in de vorm van ontluchtingsafsluiters op de hoogste punten. Opmerking: Leidingen en/of systemen NOOIT ontluchten door het losnemen van flenzen tijdens de persproef waarbij het te beproeven leidingdeel reeds onder druk is gebracht. Gebruik als afpersvloeistof alleen leidingwater. Voor roestvaststalen leidingen moet zoet water worden gebruikt, waarvan het chloridegehalte niet hoger is dan 50 ppm [ref. 7]. Aan het water moet een zuurstofbinder worden toegevoegd, indien de verblijftijd langer dan drie dagen zal zijn. Alle ondergrondse en bovengrondse drainleidingen zijn opgenomen in een onderhouds/inspectie schema in het SAP-systeem, waarbij alle voorkomende werkzaamheden worden gegenereerd.

5 Werkinstructie : HSEW Blz. : 5 van Uitvoering afpersen: Algemene instructie: De temperatuur van de persvloeistof moet aan de volgende eisen voldoen: o Tenminste 5 GrC boven het stollingspunt. o Tenminste 10 GrC o Tenminste 10 GrC beneden het atmosferisch kookpunt o Ten hoogste 50 GrC De watertemperatuur (persmedium) dient bij voorkeur gelijk te zijn aan de grondtemperatuur, maar mag niet lager zijn dan 5 C. De buiten temperatuur mag tijdens de uitvoering niet lager zijn dan 5 C. De beproevingsdruk van leidingen/installatiedelen, waarvan de lassen visueel te controleren zijn, dient tenminste 30 minuten gehandhaafd te worden. Bij het vullen van het leidingsysteem dienen er zo weinig mogelijk luchtinsluitingen kunnen ontstaan; waar mogelijk de ontluchtingsvoorzieningen gebruiken. De persdruk mag niet worden verhoogd, vóórdat de metaaltemperatuur nagenoeg gelijk is aan de temperatuur van de persvloeistof (stabilisatie). De drukopbouw moet geleidelijk gebeuren, maximaal 5 bar per 2 minuten. Na iedere stap dient er gecontroleerd te worden op lekkages via de aanwezige manometers. Voor ondergrondse drainsystemen/leidingen geldt een stabilisatie periode van minimaal 16 uur bij een druk van 5 bar. De beproevingsdruk dient gehandhaafd te worden zolang de inspectie duurt, echter tenminste minimaal gedurende 4 uur voor GRE en 2 uur voor staal. Opmerking: Bij een duurtest dient er rekening mee gehouden te worden dat er aanzienlijke drukverschillen kunnen optreden ten gevolge van temperatuurswisselingen. Tijdens de beproeving moet de druk altijd op een veilige wijze waargenomen kunnen worden. Tijdens de beproeving mogen zich geen personen binnen het afgezette gebied bevinden. Indien er lekkages worden geconstateerd dient de druk tot 0 barg te worden verlaagd alvorens flenzen worden aangeslagen c.q. lekkages worden verholpen.

6 Werkinstructie : HSEW Blz. : 6 van Volgorde van activiteiten tijdens uitvoering van de persproef met metalen- en GRE leidingen: Voordat begonnen wordt met de persproef, dient het betreffende systeem goed schoon te zijn. De leidingen van het te beproeven systeem dienen te zijn voorzien van eindflenzen. Bij een persproef, dient tijdens het persen een veilige afstand ten opzichte van andere werkzaamheden, in acht te worden genomen. Afzetting van het persproefgebied moet gebeuren met behulp van waarschuwingsborden en lint. De volgorde van handelingen voor het uitvoeren van de persproef voor GRE leidingen is identiek aan die van metalen leidingen: Leiding vullen met leidingwater en goed ontluchten. Manometer(s) en drukrecorder aansluiten. Leiding op stabilisatiedruk brengen, controleren op lekkage en eventueel deze verhelpen. Minimaal 16 uur op deze druk laten stabiliseren. Leiding ontluchten en op beproevingsdruk brengen conform test en inspectieplan. Controle op lekkages en eventueel verhelpen. Connectie met de perspomp afsluiten of losnemen. Het systeem/leiding op persdruk laten staan gedurende minimaal 4 uur. Recorderkaart controleren op drukval. Toegestane drukval over observatieperiode wordt verstrekt door inspectie. Druk aflaten. Indien de geregistreerde drukval groter is dan toegestaan de leidingen nogmaals visueel controleren op lekkages en test herhalen. Blijft de drukval groter dan toegestaan dan dienen in overleg met de beheerder maatregelen getroffen te worden, om het lek te localiseren in verband met mogelijke bodemvervuiling. Opmerking: Indien een leverancier zijn eigen testprocedure voorschrijft dient deze gevolgd te worden. Ter controle van de doorvoeringen van de leidingen in GRE ontstoppingsputten dienen de putten afzonderlijk hydrostatisch beproefd te worden. 4 Uitkomst: Aantoonbaar integere installatiedelen (incl. drainsystemen)

7 Werkinstructie : HSEW Blz. : 7 van 7 5 Rapportage Recorderkaart en rapportage systemen: Alle lassen en andere verbindingen worden visueel (indien mogelijk) op lekkage onderzocht. Alle daarvoor in aanmerking komende punten, bijvoorbeeld wandgedeelten waarin hoge spanningen optreden, worden visueel onderzocht. Het systeem is aanvaardbaar als zich tijdens de beproeving geen blijvende vervormingen of lekkages voordoen. Op de recorderkaart dienen te worden vermeld: locatie, datum, tijd, onderdeel en naam + handtekening van degene onder wiens verantwoording de beproeving uitgevoerd is. De testgegevens (testkaart - recorderkaart) worden overhandigd aan de afdeling Inspectie. De uitgevoerde werkzaamheden worden door de LVP er in de rapportage systemen (bv ODT- Logboek) gerapporteerd. 6 Referenties NAM-72.WI Het afpersen van installatiedelen

CONCEPT WATERWERKBLAD UITVOERING PERSPROEF DATUM: OKT 2014

CONCEPT WATERWERKBLAD UITVOERING PERSPROEF DATUM: OKT 2014 Herziening van juni 2004 CONCEPT WATERWERKBLAD WB 2.3 UITVOERING PERSPROEF DATUM: OKT 2014 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot de persproef is in artikel 2.3 van NEN 1006 (AVWI-2014) het volgende

Nadere informatie

GLT-PLUS. Datum : 1-04-2013 INDEX

GLT-PLUS. Datum : 1-04-2013 INDEX Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 VOORWAARDEN 4 ORGANISATIE 5 PROCEDURE 5.1 Reinigingsplan 5.2 Autoriseren van het reinigingsplan 5.3 Stel installatie(deel)veilig 5.4 Start-/werkoverleg

Nadere informatie

GLT-PLUS. Datum : 1-1-2015 INDEX

GLT-PLUS. Datum : 1-1-2015 INDEX Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 7 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 3.4.1 Stel de installatie veilig volgens een veiligstelplan: 3.4.2 De LVP

Nadere informatie

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor Wim Workum. GECONTROLEERD: Area Lead Mike Scholten

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor Wim Workum. GECONTROLEERD: Area Lead Mike Scholten Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 3.4.1 Start-/ werkoverleg houden 3.4.2 Afwerken controlelijst 3.4.3 Besloten

Nadere informatie

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor Wim Workum. GOEDGEKEURD: Execution Manager Peter van der Ree

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor Wim Workum. GOEDGEKEURD: Execution Manager Peter van der Ree Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 3.4.1 Start-/ werkoverleg houden 3.4.2 Afwerken controlelijst 3.4.3 Besloten

Nadere informatie

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GECONTROLEERD: Area Coordinator M. Scholten. GOEDGEKEURD: Execution Manager P. van der Ree

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GECONTROLEERD: Area Coordinator M. Scholten. GOEDGEKEURD: Execution Manager P. van der Ree Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Voorwaarden 3.2 Organisatie 3.3 Werkwijze 3.3.1 Uitwisselen van VPRV bij tank of vat in bedrijf 4 UITKOMST 5 RAPPORTAGES

Nadere informatie

Druktest protocol. Bouwproject Bouwfase: (Opdrachtnemer vertegenwoordiger) Opdrachtnemer Vertegenwoordiger: Bedrijf en onderhoud

Druktest protocol. Bouwproject Bouwfase: (Opdrachtnemer vertegenwoordiger) Opdrachtnemer Vertegenwoordiger: Bedrijf en onderhoud Druktest protocol Met het testmedium: Perslucht of inert gas Materiaal van het leidingsysteem: Materiaal van de fitting: Materiaal van de afdichting: Verbindingstype: Pressgereedschap: (type/fabrikant)

Nadere informatie

Ref. no. : Doc. no. : G-484 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 Status : FINAL Revisie : A Onderwerp : Hoogwerkers Datum :

Ref. no. : Doc. no. : G-484 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 Status : FINAL Revisie : A Onderwerp : Hoogwerkers Datum : Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 TOEPASSINGSGEBIED 3.1 Definitie van hoogwerker: 3.2 Deze richtlijn geldt niet voor: 4 RISICODOMEINEN EN RISICO S 5 PROCEDURE 5.1 Taak Risico

Nadere informatie

REFERENTIES BIJLAGE 1: OPBOUWINSTRUCTIE STAP 1 T/M 8 ZELFBOUW ROLSTEIGERS BIJLAGE 2: CHECKLIST WERKEN MET ZELFBOUW STEIGERS / BORDESTRAP

REFERENTIES BIJLAGE 1: OPBOUWINSTRUCTIE STAP 1 T/M 8 ZELFBOUW ROLSTEIGERS BIJLAGE 2: CHECKLIST WERKEN MET ZELFBOUW STEIGERS / BORDESTRAP Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Voorwaarden 3.2 Werkwijze 4 RAPPORTAGE/UITKOMST 5 REFERENTIES BIJLAGE 1: OPBOUWINSTRUCTIE STAP 1 T/M 8 ZELFBOUW ROLSTEIGERS BIJLAGE

Nadere informatie

Ref. no. : Doc. no. : G-465 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 Status : FINAL Revisie : D Onderwerp : HET VERWIJDEREN VAN ASBESTHOUDENDE PAKKINGEN

Ref. no. : Doc. no. : G-465 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 Status : FINAL Revisie : D Onderwerp : HET VERWIJDEREN VAN ASBESTHOUDENDE PAKKINGEN Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 4 UITKOMST 5 RAPPORTAGE 6 REFERENTIES NAAM & HANDTEKENING DATUM OPGESTELD:

Nadere informatie

WATERWERKBLAD UITVOERING PERSPROEF. Met betrekking tot de persproef is in artikel 2.3 van NEN 1006 (AVWI-2002) het volgende gesteld gesteld:

WATERWERKBLAD UITVOERING PERSPROEF. Met betrekking tot de persproef is in artikel 2.3 van NEN 1006 (AVWI-2002) het volgende gesteld gesteld: WATERWERKBLAD UITVOERING PERSPROEF WB 2.3 DATUM: JUNI 2004 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot de persproef is in artikel 2.3 van NEN 1006 (AVWI-2002) het volgende gesteld gesteld: Herziening

Nadere informatie

CONCEPT WATERWERKBLAD PERSPROEF DATUM: JUNI 2016

CONCEPT WATERWERKBLAD PERSPROEF DATUM: JUNI 2016 CONCEPT WATERWERKBLAD WB 2.3 PERSPROEF DATUM: JUNI 2016 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot de persproeven en de visuele controles van verbindingen is in artikel 2.3 van NEN 1006: 2015 het volgende

Nadere informatie

BESCHRIJVING PROCEDURE

BESCHRIJVING PROCEDURE Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 7 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Schriftelijke toestemming 3.2 Bepalen beschermingsaspecten en controlemetingen 3.3 Beheer van radioactieve bron of

Nadere informatie

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GECONTROLEERD: Area Lead M. Scholten

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GECONTROLEERD: Area Lead M. Scholten Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 ALGEMENE INFORMATIE EN EISEN TEN AANZIEN VAN 3.1 Voorwaarden: 3.2 Organisatie: 3.3 Werkwijze: 3.3.1 Omschrijf de werkzaamheden 3.3.2 Inventariseer

Nadere informatie

BESCHRIJVING PROCEDURE

BESCHRIJVING PROCEDURE Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Schriftelijke toestemming 3.2 Bepalen beschermingsaspecten en controlemetingen 3.3 Beheer van radioactieve bron of

Nadere informatie

INSTRUCTIE URINEONDERZOEK + FORMULIER AANVRAGEN URINEONDERZOEK

INSTRUCTIE URINEONDERZOEK + FORMULIER AANVRAGEN URINEONDERZOEK Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 BASISPRINCIPES VOOR HET UITVOEREN VAN HgU TESTS 3.2 Opstelling HGU meetplannen. 3.3 Uitvoering van de HGU meetplannen 3.4 Limiet

Nadere informatie

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 ALGEMENE INFORMATIE EN EISEN TEN AANZIEN VAN BENZEEN 3.1 Voorwaarden: 3.2 Organisatie: 3.3 Werkwijze: 3.3.1 Omschrijf de werkzaamheden 3.3.2

Nadere informatie

REFERENTIE BIJLAGE 1 PRA-FORMULIER BIJLAGE 2 INTERACTIE MATRIX (VOORBEREIDING PRA

REFERENTIE BIJLAGE 1 PRA-FORMULIER BIJLAGE 2 INTERACTIE MATRIX (VOORBEREIDING PRA Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding: 3.2 Voorwaarden: 3.3 Organisatie: 3.4 Werkwijze 3.4.1 PRA-1 3.4.2 PRA-2 3.4.3 Toll-gate 4 UITKOMST 5 RAPPORTAGE 6 REFERENTIE

Nadere informatie

WATERWERKBLAD PERSPROEF DATUM: JAN 2018

WATERWERKBLAD PERSPROEF DATUM: JAN 2018 Herziening van juni 2004 WATERWERKBLAD WB 2.3 PERSPROEF DATUM: JAN 2018 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot de persproeven en de visuele controles van verbindingen is in artikel 2.3 van NEN

Nadere informatie

G-23 HD- en LD-leidingen en HD-aansluitleidingen beproeven op dichtheid 1 juli 2014

G-23 HD- en LD-leidingen en HD-aansluitleidingen beproeven op dichtheid 1 juli 2014 juli 204 Doel veilig. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald. Opdracht en aanwijzing HD-leidingen Je krijgt

Nadere informatie

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum 11-10-2012. GECONTROLEERD: HSEW Advisor J. Adolfs 11-10-2012

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum 11-10-2012. GECONTROLEERD: HSEW Advisor J. Adolfs 11-10-2012 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden: 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 3.4.1 Beoordeel de activiteit 3.4.2 Aard van het werk 3.4.3 Werkcondities

Nadere informatie

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GOEDGEKEURD: Execution Manager Peter van der Ree

GLT-PLUS INDEX NAAM & HANDTEKENING. OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GOEDGEKEURD: Execution Manager Peter van der Ree Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden: 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 3.4.1 Beoordeel de activiteit 3.4.2 Aard van het werk 3.4.3 Werkcondities

Nadere informatie

REFERENTIE BIJLAGE 1 PRA-FORMULIER BIJLAGE 2 INTERACTIE MATRIX (VOORBEREIDING PRA

REFERENTIE BIJLAGE 1 PRA-FORMULIER BIJLAGE 2 INTERACTIE MATRIX (VOORBEREIDING PRA Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 10 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding: 3.2 Voorwaarden: 3.3 Organisatie: 3.4 Werkwijze 3.4.1 PRA-0 3.4.2 PRA-1 3.4.3 PRA-2 3.4.4 Toll-gate 4 UITKOMST 5 RAPPORTAGE

Nadere informatie

Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen

Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Uitvoering 3 Installatie 3 Vullen 5 Starten ( eerste keer) 5 Starten ( normaal gebruik) 5

Nadere informatie

AANPASSINGEN / TOEVOEGINGEN VOOR HANDBOEK HOGE DRUK 7 E DRUK, JULI 2008

AANPASSINGEN / TOEVOEGINGEN VOOR HANDBOEK HOGE DRUK 7 E DRUK, JULI 2008 Algemeen In het gehele handboek is het woord spuitkop vervangen door nozzle of is verwijderd. De definitie van een nozzle is aangepast. Zie hiervoor onderstaande aanpassingen. Een opsomming van de pagina

Nadere informatie

Ref. no. : Doc. no. : G-483 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 Status : FINAL Revisie : O Onderwerp : LADDERS EN TRAPPEN Datum : 6-12-2013

Ref. no. : Doc. no. : G-483 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 Status : FINAL Revisie : O Onderwerp : LADDERS EN TRAPPEN Datum : 6-12-2013 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 TOEPASSINGSGEBIED 3.1 Definitie van een ladder: 3.2 Definitie van een trapladder: 3.3 Typen ladders/trappen: 3.4 Deze richtlijn geldt niet voor:

Nadere informatie

Watertransport leiding Schoonebeek-Twente

Watertransport leiding Schoonebeek-Twente NAM Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. Staatstoezicht op de Mijnen T.a.v. de heer van der Meijden Inspecteur-generaal der Mijnen Postbus 24037 2490 AA 's-gravenhage Uw Ref. Brief Ref. EP201504213409

Nadere informatie

OPGESTELD: HSEW Advisor W.Workum 14-06-2013. GECONTROLEERD: HSEW Advisor J. Rolfes

OPGESTELD: HSEW Advisor W.Workum 14-06-2013. GECONTROLEERD: HSEW Advisor J. Rolfes Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 9 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Voorwaarden 3.2 Ontstekingsbronnen 3.2.1 Bepaal of de ontstekingsbron valt binnen categorie 1 of 2 3.2.2 Gereedschappen

Nadere informatie

TECHNISCHE STEEKKAART

TECHNISCHE STEEKKAART TECHNISCHE STEEKKAART afdeling Watertechnologie cel Materialentechnologie Nr. T.V./002/1-A Datum: 04.02.2004 Aantal bladzijden: 6 HYDROSTATISCHE PROEFPROCEDURES VOOR ONDERGRONDSE LEIDINGSYSTEMEN OP DE

Nadere informatie

Van Europese regelgeving naar Waterwerkbladen

Van Europese regelgeving naar Waterwerkbladen WB 2.3 Persproef (Status ter commentaar) Driebergen, 20 September 2017 Henk-Jan Rijneveld Senior Werkvoorbereider Sanitair Installatie Hoogendoorn BV Inhoud - Van Europese regelgeving naar Waterwerkblad

Nadere informatie

Handleiding Zelfaanzuigende e-she pomp

Handleiding Zelfaanzuigende e-she pomp 15-11-2016 Versie 2.0 Handleiding Zelfaanzuigende e-she pomp Pagina 1 van 9 blz.1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Uitvoeringen... 3 3. Installatie... 3 4. Inbedrijfstelling... 5 4.1.

Nadere informatie

33.64P Ontruimen besloten ruimte

33.64P Ontruimen besloten ruimte Proceseigenaar Manager KAM Pagina: 1 van 5 0. Versiebeheer Onderstaand worden de wijzigingen t.o.v. de vorige goedgekeurde versie beschreven. Nr. Wijziging(en) 1 N.v.t., eerste versie. 1. Doelstelling

Nadere informatie

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Chemicaliën die door de NAM beoordeeld moeten worden 3.2 Gebruik van chemicaliën op NAM locatie 3.2.1 Algemeen 3.2.2

Nadere informatie

GLT-PLUS. Datum : 14-3-2014 INDEX

GLT-PLUS. Datum : 14-3-2014 INDEX Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Rollen van betrokkenen 3.2 Monstername 3.3 Verpakking 3.4 Transport 3.4.1 Monsters tbv radiologische analyse. 3.4.2 Monsters tbv

Nadere informatie

HANDLEIDING SLIMLINE

HANDLEIDING SLIMLINE HANDLEIDING SLIMLINE GEBRUIKSAANWIJZING Product groep: Product type: Versie: Besturing Slimline 13rev.6 SunDisc Solar Systems B.V. e-mail info@sun-disc.nl internet www.sun-disc.nl Dealer : Geachte klant,

Nadere informatie

Bijlagenboekje VMBO-BB 2003

Bijlagenboekje VMBO-BB 2003 Bijlagenboekje VMBO-BB 2003 tijdvak 1 INSTALEKTRO CSE BB Dit bijlagenboekje bestaat uit: - bijlage 1 verwijderingsbijdrage - bijlage 2 codelijst - bijlage 3 beugelafstanden - bijlage 4 NEN 1006 300008-709b

Nadere informatie

HANDLEIDING SMARTLINE

HANDLEIDING SMARTLINE HANDLEIDING SMARTLINE GEBRUIKSAANWIJZING Product groep: Product type: Versie: Besturing Smartline 14rev3 SunDisc Solar Systems B.V. e-mail info@sun-disc.nl internet www.sun-disc.nl Dealer : Geachte klant,

Nadere informatie

Richtlijn 02. Datum 1 juni Aantal pagina s 13

Richtlijn 02. Datum 1 juni Aantal pagina s 13 T&C Packaging International Testing & Consultancy Packaging International Part of the IBE - BVI group Richtlijn 02 Eisen aan het kwaliteitsborgingssysteem voor de periodieke inspecties en beproevingen

Nadere informatie

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 INLEIDING 3.1 Procesveiligstellingen 3.2 Elektrische veiligstellingen: 3.3 INSTRUMENTELE : 4 PROCEDURE 4.1 Voorwaarden 4.2 Organisatie 4.3 Werkwijze:

Nadere informatie

Doc. no. : G-428 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 Status : FINAL Revisie : B Onderwerp : ONTSMETTING VAN PERSONEN Datum :

Doc. no. : G-428 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 Status : FINAL Revisie : B Onderwerp : ONTSMETTING VAN PERSONEN Datum : Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Taken 3.1.1 Coördinerend Stralingsdeskundige (CSD) van de NAM 3.1.2 Begeleidend Stralingsdeskundige (BeSD) van de

Nadere informatie

Leidingmaterialen tc Pc

Leidingmaterialen tc Pc SVW - Document Nr. T.V./000/2-A bladzijde 2. Leidgmaterialen tc Pc Leaire elastisch (niet waterabsorberend): PVC, GRP en Gietijzer met wendige kunststofbekledg Leaire elastisch (waterabsorberend): siderocement,

Nadere informatie

BESCHRIJVING PROCEDURE

BESCHRIJVING PROCEDURE Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 INLEIDING: 3.2 Voorwaarden: 3.3 Organisatie: 3.4 Uitvoering geven aan de gekozen overlegvorm: 3.4.1 Start werk meeting

Nadere informatie

NEN1006 rapportage Inspectie Drinkwaterveiligheid

NEN1006 rapportage Inspectie Drinkwaterveiligheid NEN1006 rapportage Inspectie Drinkwaterveiligheid Locatienaam Adres Plaats Datum Opdrachtgever Inhoudsopgave 1. Achtergrondinformatie over deze NEN1006 rapportage................................... 4 2.

Nadere informatie

Openbaar. 4.3 Verschildrukmeting Met referentievat en differentiaalmanometer en vastlegging/registratie van d.m.v. datalogging.

Openbaar. 4.3 Verschildrukmeting Met referentievat en differentiaalmanometer en vastlegging/registratie van d.m.v. datalogging. Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Noord-Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Aanvullende technische bepalingen bij beproeven van gasleidingen op sterkte

Nadere informatie

Indien de controle gelijktijdig kan plaatsvinden met de controle van de noodverlichting, dan wordt het aantal door gestaffeld.

Indien de controle gelijktijdig kan plaatsvinden met de controle van de noodverlichting, dan wordt het aantal door gestaffeld. Controle brandblussers en/of brandslanghaspels Het controleren van de brandblussers tot en met een inhoud van 12 kg./ ltr. en/of brandslanghaspels tegen een prijs per stuk van: stuks prijs p/st. stuks

Nadere informatie

Rio. Rioleringen. Factsheet Rio: Rioleringen 1 ALGEMEEN

Rio. Rioleringen. Factsheet Rio: Rioleringen 1 ALGEMEEN Rioleringen 1 ALGEMEEN In de factsheet Rioleringen worden maatregelen behandeld die betrekking hebben op het beheer van rioleringen ten aanzien van chemicaliën. Een lek bedrijfsriool is een bron van bodemverontreiniging.

Nadere informatie

G-21 HD-leidingen in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf stellen versie

G-21 HD-leidingen in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf stellen versie Doel HD-leidingen veilig in en uit bedrijf nemen en/of. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald. Opdracht

Nadere informatie

Vier veelvoorkomende PIJNPUNTEN BIJ DRUKKALIBRATIE

Vier veelvoorkomende PIJNPUNTEN BIJ DRUKKALIBRATIE Vier veelvoorkomende PIJNPUNTEN BIJ DRUKKALIBRATIE Drukkalibratie is vaak van cruciaal belang voor procesbesturingssystemen, ter ondersteuning van de optimalisering van de bedrijfsvoering en het waarborgen

Nadere informatie

Handleiding rookgascondensor INHOUDSOPGAVE: WERKING. 1.1 Algemeen 1.2 Werking INSTALLATIE

Handleiding rookgascondensor INHOUDSOPGAVE: WERKING. 1.1 Algemeen 1.2 Werking INSTALLATIE Handleiding rookgascondensor INHOUDSOPGAVE: WERKING 1.1 Algemeen 1.2 Werking INSTALLATIE 2.1 Aflevering 2.2 Voorschriften 2.3 Opstelling 2.4 Montage beveiligingen 2.5 Montage rookgasafvoer 2.6 Montage

Nadere informatie

Brabant, Drenthe, Groningen, Limburg, Overijssel

Brabant, Drenthe, Groningen, Limburg, Overijssel Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Groningen, Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Om een goede bescherming tegen corrosie te krijgen is het noodzakelijk dat niet fabrieksmatig beklede delen

Nadere informatie

-e: UPI 003 Vrijschakelen van installatie(delen)

-e: UPI 003 Vrijschakelen van installatie(delen) P.egJstratienumïT::-:' Documentor: 200109-50034 -e: mt / UPI 003 Vrijschakelen van installatie(delen) versiedatum 1-6-2005 1-3-2009 7-4-2011 Opsteller M. Bovens Werkgroep R. Henskens Werkvergunningen J.

Nadere informatie

G-20 LD-leidingen in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf stellen versie 15-04-2015

G-20 LD-leidingen in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf stellen versie 15-04-2015 Doel LD-leidingen veilig in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald.

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. DOORSPOELEN (spuien) EN DESINFECTEREN VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES

WATERWERKBLAD. DOORSPOELEN (spuien) EN DESINFECTEREN VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES WATERWERKBLAD DOORSPOELEN (spuien) EN DESINFECTEREN VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES WB 2.4 DATUM: JUNI 2004 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot het in gebruik stellen van een leidingwaterinstallatie

Nadere informatie

CONCEPT KETENREGISSEUR VERSIE 1.0 d.d

CONCEPT KETENREGISSEUR VERSIE 1.0 d.d Norm Aspect Criterium Interpretatie Meetmethode Sanctie Definitie : een is bijvoorbeeld een slachterij, eierpakstation of een intermediair die binnen de keten de verschillende schakels aan elkaar koppelt

Nadere informatie

Functie: Senior adviseur veiligheid en milieu Sinds 1997 werkzaam bij Energie Consult Holland BV

Functie: Senior adviseur veiligheid en milieu Sinds 1997 werkzaam bij Energie Consult Holland BV Lieke Koets Functie: Senior adviseur veiligheid en milieu Sinds 1997 werkzaam bij Energie Consult Holland BV Werkzaamheden: Advieswerkzaamheden, opstellen RI&E s, aanvragen omgevingsvergunning, opstellen

Nadere informatie

Controleresultaten Legionellapreventie Cluster 2: Ziekenhuizen en buitenpoliklinieken. Datum 25 september 2009 Status Definitief

Controleresultaten Legionellapreventie Cluster 2: Ziekenhuizen en buitenpoliklinieken. Datum 25 september 2009 Status Definitief Controleresultaten Legionellapreventie 2009 Cluster 2: Ziekenhuizen en buitenpoliklinieken Datum 25 september 2009 Status Definitief Colofon VROM-Inspectie Directie Uitvoering Programma Schoon en Veilig

Nadere informatie

Amsterdam Airport Schiphol

Amsterdam Airport Schiphol Laagspanningsinstallaties, Constantstroomhoogspanningsinstallaties en Hoogspanningsinstallaties Inhoudsopgave blz. 1 Toepassingsgebied en gebruik 3 1.1 Onderwerp en toepassingsgebied 3 1.2 Verplichtingen

Nadere informatie

Toelichting op AS 6800 Controle en keuring tank(opslag)installaties en de vervanging van AP08 en de KC s door AS 6800

Toelichting op AS 6800 Controle en keuring tank(opslag)installaties en de vervanging van AP08 en de KC s door AS 6800 Toelichting op AS 6800 Controle en keuring tank(opslag)installaties en de vervanging van AP08 en de KC s 102 106 door AS 6800 1. Waarom de nieuwe inspectierichtlijn AS 6800? Inspectie van tanks en leidingen

Nadere informatie

Openbaar Technische instructie/handleiding

Openbaar Technische instructie/handleiding Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED 1. DOELSTELLING Aanvullende technische bepalingen voor lassen in PE Gasnetten 2. TECHNISCHE AFBAKENING Het lassen van PE-buizen en hulpstukken volgens: NEN 7244-2; Specifieke

Nadere informatie

Emballage richtlijn. Opgesteld door de Commissie Milieu & Veiligheid van het Verbond van Handelaren in Chemische Producten (februari 2013)

Emballage richtlijn. Opgesteld door de Commissie Milieu & Veiligheid van het Verbond van Handelaren in Chemische Producten (februari 2013) Emballage richtlijn Opgesteld door de Commissie Milieu & Veiligheid van het Verbond van Handelaren in Chemische Producten (februari 2013) Verbond van Handelaren in Chemische Produkt Postbus 80523 NL-2508

Nadere informatie

Leidingreparatie en -onderhoud

Leidingreparatie en -onderhoud Leidingreparatie en -onderhoud Uitgebreide keuze bij één leverancier. Uniek duurzaam ontwerp. Betrouwbare prestaties en snel. Type Aantal modellen Pagina Druktestpompen 2 9.2 Pijpbevriezers 2 9.3 Ontkalkingspompen

Nadere informatie

Montagehandleiding en gebruiksaanwijzing centrifugaalpomp RC-Pomp

Montagehandleiding en gebruiksaanwijzing centrifugaalpomp RC-Pomp Montagehandleiding en gebruiksaanwijzing centrifugaalpomp RC-Pomp Voor gebruik aandachtig lezen Alle veiligheidsvoorschriften nakomen Voor toekomstig gebruik bewaren Deze montagehandleiding bevat belangrijke

Nadere informatie

Proefstand (testservice)

Proefstand (testservice) Pagina 1 van 6 Doel Het aannemen, inplannen, voorbereiding, uitvoeren, afronden, terugkoppelen en het continu monitoren van het proefdraaien van een motor op de testopstellingen binnen de organisatie conform

Nadere informatie

SENTRY ELEKTRISCHE BOILERS

SENTRY ELEKTRISCHE BOILERS SENTRY ELEKTRISCHE BOILERS MODELLEN: ES3 ES4 ES5 ES65 Installatie- en bedieningsvoorschriften Onderhoudsinstructies Deze instructies dienen bij het toestel bewaard te worden. 4.1.4 INSTALLATIEVOORSCHRIFTEN

Nadere informatie

OPGESTELD: HSEW Advisor W.Workum

OPGESTELD: HSEW Advisor W.Workum Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 10 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Voorwaarden 3.2 Organisatie 3.3 Ontstekingsbronnen 3.3.3 Opmerkingen mbt ontstekingsbronnen 3.4 Zonering 3.5 Beheersmaatregelen

Nadere informatie

KEURINGSREGLEMENT MODELSTOOMKETELS 10 NOVEMBER 2012 10.11.2012

KEURINGSREGLEMENT MODELSTOOMKETELS 10 NOVEMBER 2012 10.11.2012 KEURINGSREGLEMENT MODELSTOOMKETELS 10 NOVEMBER 2012 1 INHOUD Inleiding De paragrafen in de PED welke voor ons van belang zijn. De inhoud van het keuringsreglement Koperen ketels in Cat. I en II Uitvoering

Nadere informatie

GLT-PLUS INDEX. 1 SCOPE 2 DOEL 3 INLEIDING 4 BESCHRIJVING PROCEDURE 4.1 Voorwaarden 4.2 Organisatie 4.3 Werkwijze. 5 UITKOMST 6 REFERENTIES

GLT-PLUS INDEX. 1 SCOPE 2 DOEL 3 INLEIDING 4 BESCHRIJVING PROCEDURE 4.1 Voorwaarden 4.2 Organisatie 4.3 Werkwijze. 5 UITKOMST 6 REFERENTIES Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 INLEIDING 4 BESCHRIJVING PROCEDURE 4.1 Voorwaarden 4.2 Organisatie 4.3 Werkwijze. 5 UITKOMST 6 REFERENTIES NAAM & HANDTEKENING DATUM OPGESTELD:

Nadere informatie

DAL 516. Drukverschilregelaars Met instelbaar setpoint en debietregeling

DAL 516. Drukverschilregelaars Met instelbaar setpoint en debietregeling DAL 516 Drukverschilregelaars Met instelbaar setpoint en debietregeling IMI TA / Drukverschilregelaars / DAL 516 DAL 516 Compacte drukverschilregelaar voor variabel debiet in verwarming- en koelsystemen.

Nadere informatie

Controleresultaten Legionellapreventie Cluster 1: zwembaden en sauna's. Datum 25 september 2009 Status Definitief

Controleresultaten Legionellapreventie Cluster 1: zwembaden en sauna's. Datum 25 september 2009 Status Definitief Controleresultaten Legionellapreventie 2009 Cluster 1: zwembaden en sauna's Datum 25 september 2009 Status Definitief Colofon VROM-Inspectie Directie Uitvoering Programma Schoon en Veilig water Rijnstraat

Nadere informatie

GLT-PLUS. Datum : 06-01-2014 INDEX

GLT-PLUS. Datum : 06-01-2014 INDEX Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 7 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Introductie 3.2 Verpakking radioactieve materialen 3.2.1 Radioactief besmette installatie-onderdelen 3.2.2 Radioactief

Nadere informatie

OPGESTELD: HSEW Advisor Wim Workum. GECONTROLEERD: Area Lead Mike Scholten. GOEDGEKEURD: Execution Manager Peter van der Ree

OPGESTELD: HSEW Advisor Wim Workum. GECONTROLEERD: Area Lead Mike Scholten. GOEDGEKEURD: Execution Manager Peter van der Ree Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 7 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Introductie 3.2 Verpakking radioactieve materialen 3.2.1 Radioactief besmette installatie-onderdelen 3.2.2 Radioactief

Nadere informatie

Vloerverwarmingsverdeler I.6.2. Vloerverwarmingsverdeler

Vloerverwarmingsverdeler I.6.2. Vloerverwarmingsverdeler I.6.2 Alle componenten van de SCHÜTZ vloerverwarmingsverdeler zijn optimaal op elkaar afgestemd, zetten de systeemgedachte in combinatie met de verdelerkasten consequent voort en zijn toepasbaar bij vloerverwarmingsen

Nadere informatie

Periodiek Onderhoud Akkoord

Periodiek Onderhoud Akkoord Periodiek Onderhoud - PO SCOPE 1 - ATMOSFERISCH TOESTEL - AARDGAS SCIOS identificatiecode : XYZ001 Inspectie referentie : 2718KE-149-11-XYZ001-I-PO_G Naam : Demo locatie Adres : Marineblauw 149 Postcode

Nadere informatie

FABRAP ACADEMY BASISTRAINING HYDROTEST - OPLEVEREN -MUURKRANT

FABRAP ACADEMY BASISTRAINING HYDROTEST - OPLEVEREN -MUURKRANT TESTSYSTEMEN AANMAKEN Als je iets ergens aan wil hangen moet je eerst de hanger monteren. Als je dus ISO s leidingen aan een testsysteem wil koppelen, moet je eerst het testsysteem aanmaken. Dat gaan we

Nadere informatie

Beschrijving en werkwijze van gaslekdetectie bij onderdruksystemen.

Beschrijving en werkwijze van gaslekdetectie bij onderdruksystemen. Beschrijving en werkwijze van gaslekdetectie bij onderdruksystemen. Algemeen Ondanks het zorgvuldig voorbereiden en uitvoeren van lassen in PE-leidingen kan men nooit met zekerheid zeggen dat alle lassen

Nadere informatie

KETENREGISSEUR VERSIE 1.2 d.d

KETENREGISSEUR VERSIE 1.2 d.d Norm Aspect Criterium Interpretatie Meetmethode Sanctie Definitie ketenregisseur: een ketenregisseur is de partij die de veehouderij bedrijven aanmeldt bij de Stichting Beter Leven keurmerk en toezicht

Nadere informatie

Titel: Keuring en inspectie van aardingsgarnituren (TenneT GS) Procesdeskundige: Procesbeheerder: (Sr)IV (KEV) IV (KEV) Afdeling:

Titel: Keuring en inspectie van aardingsgarnituren (TenneT GS) Procesdeskundige: Procesbeheerder: (Sr)IV (KEV) IV (KEV) Afdeling: Keuring en inspectie van aardingsgarnituren (TenneT GS) Omschrijving Titel: Keuring en inspectie van aardingsgarnituren (TenneT GS) Proceseigenaar: Procesdeskundige: Procesbeheerder: (Sr)IV (KEV) IV (KEV)

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing StairSlider

Gebruiksaanwijzing StairSlider Gebruiksaanwijzing StairSlider 1. Inleiding De StairSlider is een vacuüm matras. Indien vacuüm immobilisatie nodig is, dan is het onmiddellijk beschikbaar. Er is geen extra opbergruimte voor een vacuüm

Nadere informatie

WATERWERKBLAD TIJDELIJKE LEIDINGWATERINSTALLATIES. Dit werkblad heeft betrekking op de aanleg en beveiliging van tijdelijke leidingwaterinstallaties.

WATERWERKBLAD TIJDELIJKE LEIDINGWATERINSTALLATIES. Dit werkblad heeft betrekking op de aanleg en beveiliging van tijdelijke leidingwaterinstallaties. WATERWERKBLAD TIJDELIJKE LEIDINGWATERINSTALLATIES WB 1.4 H DATUM: JUNI 2004 Auteursrechten voorbehouden Dit werkblad heeft betrekking op de aanleg en beveiliging van tijdelijke leidingwaterinstallaties.

Nadere informatie

Nefit Economy cv-boilers

Nefit Economy cv-boilers Nefit houdt Nederland warm Installatie-instructie Nefit Economy cv-boilers INHOUDSOPGAVE 1. ALGEMEEN 1-1 2. INSTALLEREN 2-1 2.1 Voorschriften 2-1 2.1.1 Algemene voorschriften 2-1 2.1.2 Voorschriften fabrikant

Nadere informatie

Systeem kenmerken. Bivalent gas Bivalent elektrisch Zonne bijdrage Circulatienet warm water Opmerkingen. Horizontaal Open met GWS direct op verdamper

Systeem kenmerken. Bivalent gas Bivalent elektrisch Zonne bijdrage Circulatienet warm water Opmerkingen. Horizontaal Open met GWS direct op verdamper Checklist Inspectie en Onderhoud Brine warmtepomp v2.0 Dit document in een handleiding om het eerstelijns onderhoud uit te kunnen voeren op STIEBEL ELTRON warmtepompen. Uitgaande van een vulgewicht

Nadere informatie

Bedrijfsvoorschriften

Bedrijfsvoorschriften 1 Inhoud 2 Inleiding 2 2.1 Gebruiksdoel 2 2.2 Toepassingsgebied 2 2.3 Te ontraden gebruik 2 3 Veiligheid 2 4 Transport en opslag 2 5 Installatievoorschriften 2 5.1 Plaatsing 2 5.2 Inbouw in leidingwerk

Nadere informatie

I Uitvoeren vrijgave metingen. Documentinformatie

I Uitvoeren vrijgave metingen. Documentinformatie besloten en bijzondere ruimten die I001-010 Uitvoeren vrijgave metingen Toepassingsgebied RWE Generation NL Geldigheid tot 01-09-2020 Documentinformatie Versie Versiedatum Autorisatie V01 01-09-2017 Manager

Nadere informatie

Gebruik en functies van de 6 wegklep voor filtersets FS350- FS400- FS450- FS500- FS650

Gebruik en functies van de 6 wegklep voor filtersets FS350- FS400- FS450- FS500- FS650 Gebruik en functies van de 6 wegklep voor filtersets FS350- FS400- FS450- FS500- FS650 Filteren (Filtering) Normale functie Het water van het zwembad wordt na het zand van de filter gepasseerd te zijn,

Nadere informatie

KC-112/03 2001-12-17. Keuringscriteria voor de periodieke keuring van stalen nietstationaire opslag- en afleverinstallaties tot ten hoogste 3 m 3

KC-112/03 2001-12-17. Keuringscriteria voor de periodieke keuring van stalen nietstationaire opslag- en afleverinstallaties tot ten hoogste 3 m 3 2001-12-17 Keuringscriteria voor de periodieke keuring van stalen nietstationaire opslag- en afleverinstallaties tot ten hoogste 3 m 3 2001-12-17 Comment: Let op! Dit logo verwijderen indien de regeling

Nadere informatie

EVAC INDOOR VACUUM LEIDINGSYSTEEM

EVAC INDOOR VACUUM LEIDINGSYSTEEM EVAC INDOOR VACUUM LEIDINGSYSTEEM 1 Inhoudsopgave 1. Leidingontwerp 2 2. Leidingmateriaal 3 3. Leidingdiameters 3 4. Beugels 4 5. Transport-/Verzamelpocket 4 6. Controle-/inspectiepunten 7 7. Sectieafsluiters

Nadere informatie

WATERWERKBLAD DEFINITIES DATUM: JAN 2018

WATERWERKBLAD DEFINITIES DATUM: JAN 2018 Herziening van (voormalig WB 1.2) juni 2004 WATERWERKBLAD WB 1.3 DEFINITIES DATUM: JAN 2018 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot definities 1 is in artikel 1.3.1 van NEN 1006 (2015) het volgende

Nadere informatie

Kortsluiting van de aanvoer- Defecte of niet (goed) aangesloten aanvoer- of retourtemperatuursensor. Geen doorstroming

Kortsluiting van de aanvoer- Defecte of niet (goed) aangesloten aanvoer- of retourtemperatuursensor. Geen doorstroming 4 STORINGEN 4.1 Algemeen De Remeha Avanta is uitgerust met een geavanceerde besturingsautomaat. Het hart van de besturing is een microprocessor, de Comfort Master, die de ketel zowel beveiligt als bestuurt.

Nadere informatie

Tabel 1 Aanbevolen procedure voor vacumeren

Tabel 1 Aanbevolen procedure voor vacumeren Wijbenga info sheet 12: Vacumeren Inleiding Deze keer geen luchtig onderwerp. Na de bouw van een koelinstallatie zal deze in bedrijf genomen moeten worden. Deze inbedrijfstelling bestaat uit een aantal

Nadere informatie

Zelfevaluatie hoofdstuk uitrusting

Zelfevaluatie hoofdstuk uitrusting Vragenlijst: Deze tool laat u toe om door middel van een aantal vragen een balans op te maken van de kwaliteit binnen uw apotheek, teneinde deze waar nodig te verbeteren. Kies bij elke vraag het meest

Nadere informatie

Openbaar. Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel

Openbaar. Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel Blad : 1 van 9 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Het bepalen van toe te passen standaard verbindingstechnieken voor hoofd- en aansluitleidingen

Nadere informatie

A WAY OF LIVING FLENSVERBINDINGEN. Standaards voor professionals, wees alert!

A WAY OF LIVING FLENSVERBINDINGEN. Standaards voor professionals, wees alert! V G W M A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Leer de situatie op de installatie waar je gaat werken, zo snel mogelijk kennen; wie/wat bevindt zich waar? Lees

Nadere informatie

Op hebben wij uw bedrijf bezocht. Bijgaand treft u het rapport van deze inspectie.

Op hebben wij uw bedrijf bezocht. Bijgaand treft u het rapport van deze inspectie. Voedselbank Bergeijk T.a.v De heer L.M.J. Timmermans Dokter Rauppstraat 52 5571 CH BERGEIJK Datum: 10 mei 2019 Betreft: Inspectie 19R1 Geachte heer Timmermans, Op 10-05-2019 hebben wij uw bedrijf bezocht.

Nadere informatie

Kalibreren van meetapparatuur

Kalibreren van meetapparatuur Kalibreren van meetapparatuur Vanuit de wettelijk verplichte F-gassen regeling bent u als koeltechnisch bedrijf verplicht met gekeurde meetapparatuur te werken. Afgelopen periode heeft STEK geconstateerd

Nadere informatie

1. Onderhoud en garantie

1. Onderhoud en garantie 1. Onderhoud en garantie Voor een goede werking van het zonneboilersysteem is inspectie door een erkende installateur benodigd. De druk van het collectorsysteem en expansievat en de beschermingsgraad van

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling Toegestane Shuttles 2015/2016

Uitvoeringsregeling Toegestane Shuttles 2015/2016 Uitvoeringsregeling Toegestane Shuttles 2015/2016 Het bestuur heeft in zijn vergadering op 23 februari 2015 op basis van het Algemeen Wedstrijdreglement, Hoofdstuk II, artikel 4, lid 1 voor het seizoen

Nadere informatie

TBV. Inregelafsluiters Regel- en inregelafsluiter voor eindunits

TBV. Inregelafsluiters Regel- en inregelafsluiter voor eindunits TBV Inregelafsluiters Regel- en inregelafsluiter voor eindunits IMI TA / Inregelafsluiters / TBV TBV De TBV regel- en inregelafsluiter voor eindunits zorgt voor een nauwkeurige waterzijdige inregeling.

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING. Waarom de montagehandleiding volgen?

MONTAGEHANDLEIDING. Waarom de montagehandleiding volgen? MONTAGEHANDLEIDING 1/5 Bij alle door ons geleverde turbo s wordt een beknopte montagehandleiding meegeleverd. De afzonderlijke aandachtspunten zijn voorzien van een checkbox die kunnen worden afgevinkt

Nadere informatie

Flamco. Flamcovent. Montage- en bedieningshandleiding. Flamcovent microbellen luchtafscheiders /A/2002, Flamco

Flamco. Flamcovent. Montage- en bedieningshandleiding. Flamcovent microbellen luchtafscheiders /A/2002, Flamco vent vent microbellen luchtafscheiders 4-24-189//2002, 18503871 NL Montage- en bedieningshandleiding Montage en bedieningshandleiding Technische specificaties Maximale werkdruk Maximale bedrijfstemperatuur

Nadere informatie

SCIOS. Certificatieregeling. Stookinstallaties Elektrisch Materieel Explosieveilige installaties

SCIOS. Certificatieregeling. Stookinstallaties Elektrisch Materieel Explosieveilige installaties SCIOS Certificatieregeling Stookinstallaties Elektrisch Materieel Explosieveilige installaties SCIOS certificatie De SCIOS Certificatieregeling is een kwaliteitsmanagement systeem voor het uitvoeren van

Nadere informatie