C Gericht verkeerstoezicht op de A2. Korps landelijke politiediensten. Kenmerk. AW/087/07/Md Datum. 31 mei 1994 Gew.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "C 7775-1. Gericht verkeerstoezicht op de A2. Korps landelijke politiediensten. Kenmerk. AW/087/07/Md Datum. 31 mei 1994 Gew."

Transcriptie

1 Korps landelijke politiediensten Gericht verkeerstoezicht op de A2 Rijkswaterstaat Kenmerk AW/087/07/Md Datum 31 mei 1994 Gew. 10 november 1994 Adviesdienst Verkeer en Vervoer Bureau Dokumentatie Postbus BA Rotterdam C

2 INHOUD SAMENVATTING 1 INLEIDING 2 PROCESVERANTWOORDING 3 RESULTAATBESCHRUVING bibliqtheek v'oetgangersverenigirig VBV Emmapark ES Den Haag Tel.!

3 -1- SAMENVATTING Op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam is sinds december 1993 door het Korps landelijke politiediensten op snelheid Gericht Verkeerstoezicht (GVT) uitgevoerd. De doelstelling van het project is dat weggebruikers op het traject hun snelheid aanpassen aan de geldende limieten en dat maximaal 5% overtreders aangetroffen worden. Het traject Utrecht-Amsterdam v.v. bestaat uit zowel 100 als 120 km/h wegvakken. Uit de radar-controlemetingen blijkt dat de doelstelling op de 120 km/h wegvakken gehaald is: voordat het GVT van start ging, overschreed 35% van de automobilisten de snelheidslimiet, oplopend naar bijna 70% in de nachtelijke uren. Tijdens GVT was dit gemiddeld 3%. Realisatie van een doelstelling van maximaal 10% overtreders blijkt ook op 100 km/h wegvakken haalbaar. Ook andere bevindingen bevestigen de effectiviteit van het GVT. De gemiddelde snelheid en de V85 op het traject gingen naar beneden. Ook was op het geselecteerde traject het aandeel processen verbaal voor extreme snelheidsovertredingen relatief kleiner dan op de overige gecontroleerde wegvakken. Uit waarnemingen van surveillanten op het traject Utrecht - Amsterdam blijkt dat het GVT leidt tot een rustiger en homogener verkeersbeeld, met kleinere snelheidsverschillen tussen voertuigen en waarin minder agressief wordt gereden. De actie op de A2 heeft grote landelijke bekendheid gekregen door de aandacht van de media voor het project. Weggebruikers staan in grote mate (71%) achter de snelheidsacties op de A2 en zijn v66r uitbreiding ervan naar andere wegvakken. Het surveillerend personeel en de andere bij de acties betrokkenen hebben eendrachtig en intensief samengewerkt. De aandacht voor elkaars wensen en problemen was kritisch en zakelijk.

4 -2-1 INLEIDING Op de rijksweg A2 tussen Utrecht en Amsterdam (vice versa) wordt sinds 6 december 1993 door het Korps landelijke politiediensten (KLPD) op snelheid Gericht Verkeerstoezicht (GVT) uitgevoerd om weggebruikers zodanig te beinvloeden dat zij hun snelheid aanpassen aan de geldende limieten. Het GVT op de A2 komt voort uit een opdracht van de Coordinatiecommissie Snelheden (CCS) en is vastgesteld in de zogenaamde Gideon-sessies. Het GVT is opgezet omdat er sinds mei 1988, toen het KLPD begon met de nadrukkelijke handhaving van de huidige snelheidslimieten, een stabilisatie in het snelheidsgedrag van weggebruikers is opgetreden waarbij veel weggebruikers de gestelde norm overtreden. De verwachting bestaat dat de genoemde stabilisatie kan worden omgebogen met een gerichte en intensieve aanpak, waarin toezicht en communicatie op een specifiek traject worden gecombineerd, en waarbij sterk gevarieerd wordt in de locaties en tijdstippen waarop snelheidscontroles plaatsvinden: de GVT strategie. Het GVT op de A2 heeft een voorbeeldfunctie en is daarom zodanig opgezet dat men zoveel mogelijk lering kan trekken uit de opgedane ervaringen ten behoeve van soortgelijke projecten op (andere delen van) het autosnelwegennet. Uit dit oogpunt is in opdracht van het KLPD een evaluatieverslag gemaakt waarin de gevolgde werkwijze en de behaalde resultaten worden beschreven. Daarbij_moet worden opgemerkt dat het GVT op de A2 geen in de tijd begrensd project is. De evaluatie is dus geen afsluiting van het project, maar is bedoeld om inzicht te bieden in de huidige stand van zaken. Het verslag, dat u thans voor u heeft, bestaat naast deze inleiding uit twee hoofdstukken: (2) procesverantwoording en (3) resultaatbeschrijving. In het eerste deel komen achtereenvolgens aan de orde: doelstelling, organisatie, inspanning, tijdsplanning en ervaringen. Deel twee behandelt de selectie van de GVT locaties, de snelheidsontwikkeling na de start van het GVT, de voorlichting, de processen verbaal, het veiligheidseffect en een waardering van het resultaat.

5 -3-2 PROCESVERANTWOORDING Doelstelling "De weggebruiker op het traject Utrecht Amsterdam zal zijn snelheid aanpassen aan de geldende limieten. Bij de evaluatie in mei 1994 zal 95% zich aan de maximum snelheid houden (of maximaal 5% overtreders)". Op het traject liggen twee wegvakken waarop een 100 km/h limiet geldt (direct ten zuiden van Amsterdam en ten noord-westen van Utrecht) en een waarop een 120 km/h limiet geldt (het overige deel van het traject). Als de doelstelling gehaald wordt, is op langere termijn een verdere uitbreiding van het GVT naar andere trajecten voorzien. De snelheidshandhaving is geen doel op zich, maar wordt in belangrijke mate ingegeven door de doelstellingen van het verkeersveiligheidsbeleid om in het jaar % minder verkeersslachtoffers te hebben dan in Gericht Verkeerstoezicht 1 Als methode om snelheden te handhaven, is gericht Verkeerstoezicht (GVT) toegepast. GVT is een combinatie van stringente handhaving, en zowel voorlichting op de plaats van de controles als in de media. Een ander kenmerk van de handhaving is dat weggebruikers op onvoorspelbare plaatsen en tijden worden gecontroleerd. Voor het GVT op de A2 is ervoor gekozen om bij de start van het project zeer intensief te controleren, en om daarna te zoeken naar een optimaal "onderhoudsniveau". Projectorganisatie Een van de opdrachten van de Divisie Mobiliteit van het KLPD is invulling geven aan de handhaving van de maximum snelheden op de Nederlandse autosnelwegen. Het KLPD is dan ook de uitvoerder van het GVT op de A2. 1 Zie Leictrud GericK Verkccntocncbt van bd Openbaar Mimitcric en publikjoa van dc SWOV cn het Verkccrskuncag Studiccciitrum over cht onderwerp.

6 -4- Het KLPD maakt als uitvoerder deel uit van de organisatie rondom het snelhedenbeleid van de departementen van Verkeer en Waterstaat, Justitie, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM), Economische Zaken en Binnenlandse Zaken. In de huidige organisatie rondom het snelhedenbeleid is het KLPD trekker van een projectgroep die belast is met de beleidsuitvoering op het hoofdwegennet. De vormgeving en taken van de huidige organisatie rondom het snelhedenbeleid is opgenomen in bijlage A. Samenwerking en uitstraling Bij het opzetten van het project is veel bilateraal overleg geweest tussen het KLPD en - Officier van Justitie Utrecht; - de Centrale Verwerkingseenheid te Driebergen; - het Centraal Justitieel Incassobureau te Leeuwarden; - de Dienstkring Autosnelwegen (DAS) Utrecht van Rijkswaterstaat; - de Adviesdienst Verkeer en Vervoer (AW) van Rijkswaterstaat (Rotterdam); - het Aktiecentrum Naleving Snelheidslimieten (ANS) en - Interne Voorlichting van het KLPD. Gedurende het project werden ervaringen en wensen frequent en op een positieve, kritisch en zakelijke wijze uitgewisseld. Het plan voor uitvoering van GVT op de A2 werd door de betrokken politieregio's (Utrecht en Amsterdam-Amstelland) met instemming ontvangen. De samenwerking tussen opspoorders en verwerkers verliep goed. Door de onderlinge wisselwerking tussen beiden verbeterde de kwaliteit van de werkwijze gedurende het project. De uitstraling van het project is evident: beleidmakers, met name de Procureur- Generaal, de minister van Justitie en enkele leden van de Tweede Kamer hebben ruime aandacht gehad voor het GVT op de A2.

7 -5- Nulmeting Ten behoeve van de evaluatie van het GVT is door het KLPD een nulmeting uitgevoerd in oktober/november In de nulmeting is het aantal overtreders op het 120 km/h gedeelte van het traject en op het 100 km/h wegvak ten zuiden van Amsterdam vastgesteld. Voorts werden door de AW en door de DAS Utrecht snelheidsgegevens ten behoeve van de evaluatie en sturing van het project geleverd. Verwerking controlegegevens en processen verhaal Voor de verwerking van controlegegevens en processen verbaal werd samengewerkt door de volgende organisaties: - KLPD; - Centrale Verwerkingseenheid Openbaar Ministerie; - Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB); - Openbaar Ministerie. Met de samenwerking werd beoogd om elke overtreder op een zo kort mogelijk termijn, cq. binnen 10 dagen, over hun snelheidsovertreding te berichten. Na overleg met de betrokkenen bleek in de praktijk het volgende haalbaar: - over overtredingen tot 30 km/h kreeg de overtreder binnen 3 weken bericht; - voor overtredingen van 30 km/h of meer, die strafrechtelijke vervolgd worden door het Openbaar Ministerie, geldt een afhandelingsduur van 6-8 weken. Door de grote hoeveelheid strafrechtelijk af te handelen processen verbaal en het grote aantal civiele beroepszaken volgens de Wet Mulder 2 kon het Openbaar Ministerie de verwerking maar ternauwernood aan. Omdat daadwerkelijke vervolging van de overtredingen evenwel een voorwaarde is voor effectieve handhaving, is deze ervaring zeker een punt van aandacht bij verdere uitbreiding van GVT acties. 1 2 i 3% van oe wcroxdcw volgcu dc Wet Mulder g*at in beroep.

8 -6- Inzet personeel De operationele inzet van personeel op het project ten behoeve van opsporing is grotendeels beperkt gebleven tot een dagtaak voor 5 mensen. Alleen gedurende de start van het project was er meer personeel bij betrokken. Activiteiten van Aktiecentrum Naleving Snelheidslimieten binnen het project Het Aktiecentrum Naleving Snelheidslimieten (ANS) verzorgde de handhavingsvoorlichting en communicatie. Het ANS heeft uitgebreid over de aandacht voor het GVT A2 project bericht in het blad "AKTIENIEUWS", heeft persberichten over het project doen uitgaan en persbijeenkomsten belegd. Op de persbijeenkomst van 26 april 1994 werden de resultaten van het GVT op de A2 gepresenteerd aan de Minister van Justitie. In opdracht van het Aktiecentrum Naleving Snelheidslimieten is door bureau INTER/VIEW in december 1993 en april 1994 onderzoek verricht onder automobilisten naar de bekendheid en waardering van de snelheidscontroles op de A2. Een belangrijke conclusie was dat driekwart van de automobilisten voor de huidige snelheidscontroles op de A2 is en voor uitbreiding van de acties naar andere autosnelwegen is. Uit de herhaalmeting van november 1994 blijkt dat het aantal voorstanders van het GVT op de A2 (77%) en het aantal voorstanders van uitbreiding van het GVT (71%) onverminderd hoog blijft. Financien Bij de start van het project zijn geen duidelijke afspraken gemaakt over de financiering. Een budget om het project adequaat te kunnen uitvoeren en de voorlichting te verzorgen, was niet voorzien. Voor de verschillende betrokken organisaties betekende dit een extra druk op hun reguliere budget.

9 -7- Sturing van de inzet op het project op basis van gegevens Bij de start van het project zou de optimale inzet voor de controles en voorlichting worden bepaald op basis van radarcontrolegegevens (percentage overtreders) en gemiddelde snelheden (ES06 gegevens van de AW). In de loop van het project zou informatie over meer locaties op het traject beschikbaar komen. In de praktijk kwamen de radarcontrolegegevens per dag beschikbaar en de ES06 gegevens wekelijks.

10 -8-3 RESULTAATBESCHRUVING Selectie van het te controleren traject In overeenstemming met de leidraad voor snelheidshandhaving van het Openbaar Ministerie werd bij de selectie van een traject voor het GVT rekening gehouden met de volgende randvoorwaarden: - de verkeersveiligheid op het traject moet te wensen overlaten; Uit ongevalscijfers over de laatste 1,5 jaar blijkt dat op het traject Utrecht-Amsterdam v.v. relatief veel ongevallen plaatsvonden; - de verkeersintensiteit van het traject moet hoog zijn; - het traject moet een interregionale functie hebben en een hoofdtransportas zijn; - op het traject moeten wegvakken met een 100 en 120 km/h limiet aanwezig zijn; - op het traject moet de mogelijkheid bestaan om metingen te verrichten. - het wegvak moet "bekend" zijn, zodat over de actie gemakkelijk naar de weggebruikers gecommuniceerd kon worden; Uit onderzoek naar gebruikers blijkt bovendien dat 60% een regelmatige rijder op het wegvak is. De keuze van het traject A2 Utrecht - Amsterdam komt aan deze criteria tegemoet. Bij de opzet van het project was een van de doelstellingen om het traject A2 Utrecht - Amsterdam bij het behalen van goede resultaten uit te breiden. Controlelocaties De snelheidscontroles hebben in zo'n 60% van de uren op de westelijke rijbaan plaatsgevonden. De controles waren verdeeld over het gehele traject met een concentratie ter hoogte van km 36,5, waar een 100 km/h limiet geldt (zie figuur 1).

11 -9- hm westelijke rijbaan EZ2 oostelijke rijbaan controle-uren controle-uren Figuur 1: Controlelocati.es A2 Utrecht - Amsterdam (bron: KLPD) Evaluatie van de doelstelling Bekijken we het verschil tussen het percentage overschrijders op 100 km/h en 120 km/h wegvakken (tabel 1), dan blijkt dat gedurende het GVT op de 100 km/h wegvakken 8-10% van de automobilisten de limiet overtreedt, terwijl op de 120 km/h wegvakken dit 3-4% is. De doelstelling is op de 120 km/h wegvakken dus ruim gehaald. Op de 100 km wegvakken is een substantiate vermindering van het percentage overtreders bereikt: van 26-30% voor het GVT tot 8-10% tijdens GVT. Hieruit mag worden geconcludeerd dat de beoogde doelstelling in belangrijke mate is gehaald, en dat het GVT een succesvolle methode is om snelheden op autosnelwegen te handhaven.

12 km/h wegvakken 120 km/h wegvakken maand controleuren passanten overtreders controleuren passanten overtreders oktober % % november % % voormeting % % december % % januari % % februari % % maart % % april % % mei % % juni % % juli % % augustus % % September % % na (gvt) % % Tabel 1: Resultaten radarcontroles per maand uitgesplitst naar 100 en 120 km/h wegvakken Discussie De doelstelling die is omschreven in deel I van dit verslag, is helder, maar de evaluatie ervan op basis van de huidige gegevens is toch enigszins problematisch. De gegevens waarvan gebruik kan worden gemaakt zijn: (1) MTM-MARE gegevens (2) radarcontrole gegevens en (3) ES06 ofwel PIKET-gegevens. MTM-MARE gegevens laten geen uitspraak toe over het percentage overtreders, omdat de gegevens geaggregeerd zijn over de verschillende voertuigcategorieen. Er kan dus geen onderscheid worden gemaakt tussen personenauto's waarvoor een limiet van 100 of 120 km/h geldt en vrachtverkeer dat maar 80 km/h mag rijden.

13 -11- Met de radarcontrole gegevens kan alleen het percentage overtreders van de waargenomen voertuigen worden vastgesteld. De radar staat rechts langs de weg. Omdat vooral "langzame" voertuigen sonw "snelle" voertuigen op de andere rijstroken afdekken, worden relatief meer "langzame" dan "snelle" voertuigen geregistreerd. Radargegevens bevatten dus een oververtegenwoordiging van voertuigen op de rechterrijstrook en onderschatten waarschijnlijk zowel de verkeersintensiteit als de gemiddelde snelheid. De vertekening is waarschijnlijk groter naarmate het drukker is. De omvang van de vertekening is evenwel onbekend en zou nader onderzocht moeten worden. Voorts bevatten radarcontrolegegevens registratiefouten die ontstaan doordat twee dicht achter elkaar rijdende personenauto's soms als een vrachtvoertuig worden waargenomen. Zoals gezegd onderschatten de radarcontrole gegevens het aantal overtreders waarschijnlijk. Om te beoordelen of de doelstelling is gehaald om het aantal overtreders tot 5% te beperken, is het wel noodzakelijk, maar dus niet perse voldoende, dat dit uit de radarcontrolegegevens blijkt. Omdat het waarschijnlijk om systematische fouten gaat, zijn radarcontrolegegevens wel geschikt om relatieve veranderingen in het aantal overtredingen waar te nemen. De ES06 ofwel PIKET gegevens leveren wellicht een betere indicatie voor het aantal overtreders, omdat hierin per rijstrook, per voertuigcategorie en per uur het gemiddelde en de standaardafwijking van de snelheid bekend zijn. Hoewel het percentage overtreders hier niet onmiddellijk uit volgt, kan onder de aanname dat de snelheden normaal verdeeld zijn het percentage overtreders wel worden afgeleid. Snelheidsontwikkeling na de start van het GVT Op basis van gegevens van twee permanente meetpunten van Rijkswaterstaat, ter hoogte van Lage-Weide (hm 55,4) waar een 120 km/h limiet geldt, en ten noorden van de A9 (hm 31,5) vlak bij Amsterdam, waar een limiet van 100 km/h geldt, kan de ontwikkeling van de gemiddelde snelheden worden gevolgd.

14 -12- Echter, voor evaluatiedoeleinden zijn de locaties van beide punten niet optimaal. Hectometer 31,5 ligt helemaal aan het begin van het traject, terwijl hectometer 55,4 in een overgangsgebied tussen 100 en 120 km/h limieten ligt. Men moet ermee rekening houden dat de aankondiging van de controles voorbij Lage-Weide staat, hetgeen van invloed kan zijn op het snelheidsbeeld ter hoogte van het meetpunt. Op beide punten is voor personenauto's een duidelijke vermindering van de gemiddelde rijsnelheid (Vgem) en van het 85e snelheidspercentiel (V85) geconstateerd na de start van het GVT. Omdat niet alleen de gemiddelde snelheid maar ook de V85 is verminderd, is de spreiding van snelheden kleiner geworden en komen extreem hoge snelheden minder vaak voor. Voor het vrachtverkeer zijn de effecten van het GVT moeilijker waarneembaar. In alle gevallen is er na een duidelijke daling bij de start van het GVT een stijgende trend in de gemiddelde snelheid en V85 in de loop van het project. Dit suggereert dat er sprake is van een grotere doorstroom en minder files. Bij berekening van de huidige index filezwaarte (t/m September 1994), registreert men 40% minder files in vergelijking met een zelfde periode in (bron: AW/RWS)

15 km/h wegvak (A2 hm 31.5) 120 km/h wegvak (A2 hm 55.4) personenauto's vrachtverkeer personenauto's vrachtverkeer Vgem V85 Vgem V85 Vgem V85 Vgem V85 voormeting december januari februari maart april mei juni juli augustus September Tabel 2: Gemiddelde snelheid Vgem en V85 (beide richtingen) per maand op 100 en 120 km/h wegvak (bron: ESQ6) ' gemiddelde vu twee mmndcijfers

16 -14- Gerealiseerde communicatie (voorlichting) Externe communicatie (voorlichting) Voor de exteme communicatie over het project heeft het Aktiecentrum Naleving Snelheidslimieten (ANS) een sleutelrol gespeeld. ANS heeft een mediaplan opgesteld waarin 3 fasen worden onderscheiden: voorbereiding, introductie en onderhoud. Hierna volg een kort verslag van elke fase. Introductie Het GVT op de A2 werd geintroduceerd in het programma 'Deadline' van de TROS op 3 december 1993 en kreeg daarna grote aandacht in vrijwel alle nieuwsmedia in Nederland. Op 2 december 1993 werd een algemeen persbericht verstuurd en op 6 december kreeg de pers de gelegenheid vragen te stellen tijdens een persinstructie in Driebergen. De boodschap was dat elke automobilist die regelmatig te hard rijdt op het traject Amsterdam - Utrecht daarvoor bekeurd wordt. Ten aanzien van de schrijvende pers werden prioriteiten gesteld om publiciteit te krijgen in de gebieden in de directe omgeving van het wegvak. Op locatie werden de weggebruikers gei'nformeerd door vangrailborden met de teksten: "uw snelheid wordt gecontroleerd" "uw snelheid is gecontroleerd" en "uw snelheid is weer gecontroleerd". Deze borden werden op 15 locaties, in beide richtingen bevestigd. Er werden twee mottoborden geplaatst aan het begin van het traject in beide richtingen met de tekst: "Amsterdam - Utrecht elke dag snelheidscontrole. Beheerst rijden is ook een rijstijl". Tenslotte werden door de afdeling Visueel Verkeersonderzoek van de A W op beide rijbanen en op wisselende locaties elektronische displays ingezet met geregistreerde snelheden.

17 -15- Indien automobilisten de snelheid overschreden, passeerden zij vervolgens een bord dat hen waarschuwde voor de boete die met een dergelijke overschrijding gepaard gaat. Vanaf 6 december was er een regelmatige verslaglegging over het project in de 'Breakfastclub', op radio Utrecht en radio Noord-Holland. Met de locatie van de borden waarmee langs de weg werd gecommuniceerd is geschoven. Onderhoud Door onderhoud van de exteme communicatie ten aanzien van resultaten, effecten en processen verbaal werden de weggebruikers op de hoogte gehouden. De volgende persberichten werden uitgegeven: : introductie GVT-A : verwijdering gele vangrailborden : resultaten overtreders 120/100 km : milieu-effecten van GVT : resultaten GVT-A2 door Minister Hirsch Ballin (persconferentie). Door middel van onderzoek is nagegaan: - in welke media er aandacht werd geschonken aan het GVT-A2 (knipseldienst); - hoeveel mensen weten wanneer er wat op de A2 aan de hand is (telefonische enquetes): bijna alle gebruikers van de A2 (99%) bleken met de actie bekend te zijn, terwijl van degenen die woonachtig waren nabij de A2 86% met de acties bekend was.

18 -16- Processen Verbaal Over een langere periode zijn gegevens over het aantal processen verbaal beoordeeld. De afhandeling geschiedt bij een overschrijding van de limiet tot 30 km/h volgens de Wet Mulder, of strafrechtelijk, bij overschrijdingen van de limiet van meer dan 30 km/h. Voor de maanden december 1993 tot en met oktober 1994 zijn gegevens geanalyseerd over de processen verbaal in het kader van het GVT-A2. Deze gegevens kunnen worden vergeleken met de gegevens over het totaal aantal processen verbaal op alle autosnelwegen voor snelheidsovertredingen. Het aandeel strafrechtelijke afhandelingen van het totale aantal processen verbaal weerspiegelt de mate waarin extreme snelheidsovertredingen optreden. Uit een vergelijking blijkt dat tijdens GVT op de A2 het aandeel strafrechtelijk afgehandelde processen verbaal kleiner is dan op alle gecontroleerde autosnelwegen. In januari-oktober 1994 werd 3,5% van de processen verbaal op het traject Utrecht-Amsterdam strafrechtelijk afgehandeld, terwijl dit het geval was bij 8,8% van het totale aantal processen verbaal op autosnelwegen. Veiligheid.sefject Voor het onderzoek zijn geen gegevens beschikbaar over de oorzaak, toedracht of ernst van de ongevallen. Een globale vergelijking van totale aantallen ongevallen is alleen indicatief voor een eventueel effect van de acties op de verkeersveiligheid. Uit de vergelijking van de globale aantallen ongevallen in het eerste kwartaal van dit jaar en de drie voorgaande jaren blijkt dat na stijging in 1992 en 1993 er in 1994, ten tijde van het GVT een daling tot stand is gekomen.

19 -17- ongevallen A2 Utrecht - Amsterdam le kwartaal aantal index " Tabel 3: Ongevallen A2 Utrecht - Amsterdam (bron: KLPD) Voor een betere analyse zouden ongevalsgegevens over een veel langere periode verzameld moeten worden. In zo'n analyse moet worden nagegaan welke ongevallen wel en niet door snelheid veroorzaakt zijn. De verkeersonveiligheid op autosnelwegen in het Nederlandse gebied is (gelukkig) te klein om in korte tijd (binnen enkele jaren) op verantwoorde wijze een effect van GVT acties (snelheidshandhaving) op de verkeersveiligheid aan te tonen. Neveneffecten Uit reacties van weggebruikers, wegbeheerder en uit de snelheidsgegevens komt de indruk naar voren dat de gemiddelde snelheid gedurende de spits is toegenomen en de intensiteit van de verschillende rijstroken is veranderd (verschuiving van de linker naar de andere twee stroken). Naar de geldigheid van deze indruk zal nog dit jaar nader onderzoek worden verricht. Verder wordt gesignaleerd dat het rijgedrag rustiger, gelijkmatiger is. Op basis van de daling in de gemiddelde snelheid op het traject is door het ministerie van VROM een berekening gemaakt van de milieueffecten van het GVT. Het GVT op de A2 was volgens de berekeningen zeer gunstig voor het milieu. Geschat werd dat als gevolg van een daling in de gemiddelde snelheid er een brandstofbesparing van 6% en emissiereducties van 2% (koolwaterstoffen) tot 10% (koolmonoxyde) optraden. Scruaung

20 -18- Waardering van het resultaat De effecten van het GVT orj de A2 zijn duidelijk zichtbaar. Er is een vermindering van het percentage snelheidsovertredingen, een daling van de gemiddelde rijsnelheid, en extreme snelheidsovertredingen komen minder vaak voor. De doelstelling om het percentage overtreders op het wegvak tot maximaal 5% terug te brengen is gehaald op de 120 km/h wegvakken van het traject. Op de 100 km/h wegvakken van het traject is de doelstelling weliswaar niet gehaald, maar is wel sprake van een grote reductie in het aantal overtredingen. Het GVT op de A2 heeft zeer veel publiciteit gehad. De bekendheid van het project bij het publiek is groot en een belangrijke meerderheid van de weggebruikers staat achter de acties. De bij het project betrokkenen hebben een grote inzet en motivatie voor het project getoond. Surveillanten op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam, en dan gaat het niet alleen om personen die voor het GVT werden ingezet, hebben na de start van het GVT het volgende waargenomen: - meer automobilisten blijven op de rechterstrook rijden; - het verkeersbeeld is rustiger en homogener 5 geworden: er zijn minder rijstrookwisse lingen en de snelheidsverschillen tussen voertuigen zijn kleiner, er wordt vaker in "blokken" gereden. De indruk bestaat dat congestie op het traject afneemt. - er is minder agressief rijgedrag: er wordt minder rechts ingehaald en op de bumper gereden, lichten worden minder gebruikt; - buitenlandse automobilisten vallen nu op door hard rijden. Staande houding van hard rijdende buitenlanders heeft een positief uitstralingseffect. ' Een ccmc ana, YK vm vcrschulea in variance in snelheden laat zien dal deze na invoering van het GVT Uatttd Ueiner is gewotden.

Aanvullende rapportage verkeersveiligheidseffecten experimenten 130km/h

Aanvullende rapportage verkeersveiligheidseffecten experimenten 130km/h Datum 12 december 2011 Bijlage(n) - Aanvullende rapportage verkeersveiligheidseffecten experimenten 130km/h Achtergrond Het kabinet is voornemens de maximumsnelheid op autosnelwegen te verhogen naar 130

Nadere informatie

SAMENVATTING. Speerpunt gordel. Achtergrond en doel perceptieonderzoek

SAMENVATTING. Speerpunt gordel. Achtergrond en doel perceptieonderzoek SAMENVATTING Achtergrond en doel perceptieonderzoek Het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) is onderdeel van het Openbaar Ministerie en valt onder het Ministerie van Justitie. Het is het

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 29 398 Maatregelen verkeersveiligheid Nr. 523 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2017 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof AA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof AA Den Haag > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Ministerie van Infrastructuur en Milieu Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus

Nadere informatie

Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018

Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018 Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018 Rijkswegen Noord 15 juni 2018 Rijkswaterstaat Noord-Nederland, de Politie eenheid Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie Noord-Nederland

Nadere informatie

Datum 13 september 2018 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht OM moet tienduizenden flitsboetes A29 terugbetalen

Datum 13 september 2018 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht OM moet tienduizenden flitsboetes A29 terugbetalen 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

Snelheid van blauwe brommers op fietspaden in 2012

Snelheid van blauwe brommers op fietspaden in 2012 Snelheid van blauwe brommers op fietspaden in 2012 Update bij eerder verschenen rapportage Blauwe brommers op fietspaden 2011 Samenvatting Snorfietsen rijden op de fietspaden in Amsterdam massaal nog steeds

Nadere informatie

Evaluatie pilot belonen in het verkeer 11 juli 2013

Evaluatie pilot belonen in het verkeer 11 juli 2013 secretariaat Limburglaan 10 postbus 5700 6202 MA Maastricht telefoon 043 389 77 66 info@rovl.nl www.rovl.nl Rabobank 13.25.75.728 Evaluatie pilot belonen in het verkeer 11 juli 2013 1. Inleiding/aanleiding

Nadere informatie

de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG Datum 28 november 2011 Betreft Landelijke uitrol snelheidsverhoging

de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG Datum 28 november 2011 Betreft Landelijke uitrol snelheidsverhoging > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Wat is je functie? (meerdere antwoorden mogelijk)

Wat is je functie? (meerdere antwoorden mogelijk) Resultaten enquête Veiligheid bij wegwerkzaamheden De drie noordelijke provincies, Rijkswaterstaat, de politie en het Openbaar Ministerie slaan de handen ineen om onveiligheid rondom wegwerkzaamheden in

Nadere informatie

Beheer en onderhoud. 4 onafhankelijke onderzoeken: 1. Federal Highway Administration. 2. Low Cost Measures. 3. Warnke Studie. 4.

Beheer en onderhoud. 4 onafhankelijke onderzoeken: 1. Federal Highway Administration. 2. Low Cost Measures. 3. Warnke Studie. 4. Beheer en onderhoud 4 onafhankelijke onderzoeken: 1. Federal Highway Administration (US Department of Transportation, Verenigde Staten) 2. Low Cost Measures (Elsamex Spanje) 3. Warnke Studie (Deutsche

Nadere informatie

Evaluatie van handhaving op de rijsnelheid

Evaluatie van handhaving op de rijsnelheid Joris Cornu joris.cornu@uhasselt.be 13 oktober 2014 Evaluatie van handhaving op de rijsnelheid Onderzoek naar de effecten van snelheidshandhaving case Limburg Inhoud Kadering samenwerking HOE handhaven?

Nadere informatie

videosurveillance minder doden en gewonden

videosurveillance minder doden en gewonden videosurveillance Een groep automobilisten en motorrijders rijdt véél te hard op de Nederlandse wegen. Daar blijft het vaak niet bij. Ze maken zich vaak ook schuldig aan bumperkleven, agressief rijden,

Nadere informatie

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 030-286 10 00 www.utrecht.nl Aan: de Commissie Stad en Ruimte Behandeld door X. Verduijn Doorkiesnummer 06-39 89 71 64 E-mail x.verduijn@utrecht.nl Onderwerp

Nadere informatie

Evaluatie verkeersveiligheidseffecten 'Bromfiets op de rijbaan'

Evaluatie verkeersveiligheidseffecten 'Bromfiets op de rijbaan' Ministerie van Verkeer en Waterstaat jklmnopq Adviesdienst Verkeer en Vervoer Evaluatie verkeersveiligheidseffecten 'Bromfiets op de rijbaan' Een onderzoek naar letselongevallen met bromfietsers een jaar

Nadere informatie

MEMO. Aan Robert in 't Veld (DVS) Van Paul van Lier (Advin B.V.) Datum 27 januari 2012 Projectnummer Status Definitief Versie 6

MEMO. Aan Robert in 't Veld (DVS) Van Paul van Lier (Advin B.V.) Datum 27 januari 2012 Projectnummer Status Definitief Versie 6 MEMO Aan Robert in 't Veld (DVS) Van Paul van Lier (Advin B.V.) Onderwerp Evaluatie Spoedaanpak - ontwikkeling verkeersprestatie (VP) per project Datum 27 januari 212 Projectnummer 7211112 Status Definitief

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsmonitor

Verkeersveiligheidsmonitor Verkeersveiligheidsmonitor Cijfers & Trends Gemeente Molenwaard 2009-2013 Datum: 23-9-2014 Realisatie door VIA met inzet van ViaStat. INHOUDSOPGAVE Trend 3 Algemene ontwikkeling van het totale aantal slachtoffers...

Nadere informatie

Evaluatie proeftrajecten 130 km/h. Niels Beenker (ARCADIS), Marcel Schoemakers, Bert van Engelenburg (Bureau Onderweg) Arnold van Veluwen (RWS-DVS)

Evaluatie proeftrajecten 130 km/h. Niels Beenker (ARCADIS), Marcel Schoemakers, Bert van Engelenburg (Bureau Onderweg) Arnold van Veluwen (RWS-DVS) Evaluatie proeftrajecten 130 km/h Niels Beenker (ARCADIS), Marcel Schoemakers, Bert van Engelenburg (Bureau Onderweg) Arnold van Veluwen (RWS-DVS) Inhoud Introductie Dynamax130 project Doel Evaluatie en

Nadere informatie

Voorburg, 21 januari 197~ Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV

Voorburg, 21 januari 197~ Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV CONSULT aan Rijkswaterstaat MOGELIJKE VERMINDERING VAN HET BENZINEVERBRUIK DOOR DE INSTELLING VAN SNELHEIDSBEPERKINGEN R-7~-3 Voorburg, 21 januari 197~ Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Afsluiting / herinrichting Breestraat

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Afsluiting / herinrichting Breestraat COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Afsluiting / herinrichting Breestraat Te besluiten om: 1. alle eerder genomen verkeersbesluiten in stand te laten; 2. niet over te gaan tot fysieke afsluiting door middel van

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsmonitor. Gemeente Slochteren

Verkeersveiligheidsmonitor. Gemeente Slochteren Verkeersveiligheidsmonitor Gemeente Slochteren INHOUDSOPGAVE Trend 3 Algemene ontwikkeling van het totale aantal slachtoffers... 3 Ontwikkeling aantal verkeersdoden (geïndexeerd) ten opzichte van het referentiegebied

Nadere informatie

SWOV-Factsheet. Verkeersdoden in Nederland

SWOV-Factsheet. Verkeersdoden in Nederland SWOV-Factsheet Verkeersdoden in Nederland Deze factsheet schetst hoe het aantal verkeersdoden in Nederland zich sinds heeft ontwikkeld. Het aantal verkeersdoden in Nederland vertoont, na een stijging in

Nadere informatie

P r o v i n c i e F l e v o l a n d

P r o v i n c i e F l e v o l a n d P r o v i n c i e F l e v o l a n d N o t a C o m m i s s i e Onderwerp Aanbeveling voor de verduidelijking van snelheidslimieten langs provinciale wegen. Samenvatting Een te hoge snelheid vormt in veel

Nadere informatie

PIJLER 2 Consistente snelheidsregimes bevorderen leesbaarheid van de weg (Fiche 12)

PIJLER 2 Consistente snelheidsregimes bevorderen leesbaarheid van de weg (Fiche 12) Pagina 50 van 126 PIJLER 2 Consistente snelheidsregimes bevorderen leesbaarheid van de weg (Fiche 12) Een helder snelheidsbeleid voorkomt misverstanden én ongevallen. We zorgen voor eenduidige, geloofwaardige

Nadere informatie

Datum 16 januari 2012 Onderwerp Beantwoording van Kamervragen over het bericht zwaar transport negeert regels

Datum 16 januari 2012 Onderwerp Beantwoording van Kamervragen over het bericht zwaar transport negeert regels 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

Provinciale weg N231; Verkeersintensiteit, geluid en luchtkwaliteit 1

Provinciale weg N231; Verkeersintensiteit, geluid en luchtkwaliteit 1 Provinciale weg N231 Verkeersintensiteit, geluid en luchtkwaliteit Afdeling Openbare Werken/VROM drs. M.P. Woerden ir. H.M. van de Wiel Januari 2006 Provinciale weg N231; Verkeersintensiteit, geluid en

Nadere informatie

Monitoring gebruikerstevredenheid invoering 130 km/h

Monitoring gebruikerstevredenheid invoering 130 km/h TNS Nipo Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam t 020 5225 444 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Rapport Monitoring gebruikerstevredenheid invoering 130 km/h Rick Heldoorn & Matthijs de Gier H1630

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleiding Doorstroming Wegwerkzaamheden Informatie Aangeven maximumsnelheid Goede en slechte voorbeelden 16

Inhoud. 1. Inleiding Doorstroming Wegwerkzaamheden Informatie Aangeven maximumsnelheid Goede en slechte voorbeelden 16 Gemeenschappelijk onderzoek provincies en Rijkswaterstaat: aanvullende analyses Augustus 2013 Inhoud 1. Inleiding 4 2. Doorstroming 5 3. Wegwerkzaamheden 7 4. Informatie 11 5. Aangeven maximumsnelheid

Nadere informatie

Aanpassen bewegwijzering

Aanpassen bewegwijzering Aanpassen bewegwijzering Aanpak van files op korte termijn Nota Mobiliteit Een moderne samenleving en mobiliteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met de Nota Mobiliteit ligt er een gedegen plan

Nadere informatie

Beheer en Onderhoud. Inhoud van de presentatie

Beheer en Onderhoud. Inhoud van de presentatie Beheer en Onderhoud Inhoud van de presentatie De richtlijn Beheer en Onderhoud Opzetten van een beheersysteem Resultaten van de 3M enquête Beheer en Onderhoud 3M TSS Studiecentrum cases Case Gemeente Tiel

Nadere informatie

SWOV-Factsheet. Verkeersdoden in Nederland

SWOV-Factsheet. Verkeersdoden in Nederland SWOV-Factsheet Verkeersdoden in Nederland Deze factsheet schetst hoe het aantal verkeersdoden in Nederland zich sinds heeft ontwikkeld. Het aantal verkeersdoden in Nederland vertoont, na een stijging in

Nadere informatie

Datum 23 mei 2019 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over bericht Kwart miljoen boetes voor 1 km/u te hard: Dit riekt naar spekken staatskas

Datum 23 mei 2019 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over bericht Kwart miljoen boetes voor 1 km/u te hard: Dit riekt naar spekken staatskas 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1 Inleiding 1. 2 Doelstelling 2 2.1 Relevante wetgeving 2

Inhoudsopgave. 1 Inleiding 1. 2 Doelstelling 2 2.1 Relevante wetgeving 2 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Doelstelling 2 2.1 Relevante wetgeving 2 3 De Toezichtonderzoeken 4 3.1 Controle modaliteiten 4 3.2 Toezicht op naleving van het Besluit 4 3.3 Werkwijze 4

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsrapportage

Verkeersveiligheidsrapportage Focus op veilig en vlot verkeer in Gemeente Valkenswaard Verkeersveiligheidsrapportage Periode Q1 2014 - Q2 2016 2 november 2016 BLIQ Focus op veilig en vlot verkeer in Gemeente Valkenswaard BLIQ is dé

Nadere informatie

Belevingsonderzoek verhoging maximumsnelheid 130 km/h

Belevingsonderzoek verhoging maximumsnelheid 130 km/h Belevingsonderzoek verhoging maximumsnelheid 130 km/h Onderzoek weggebruikers experimenttrajecten A2, A6, A7 en A16 Datum September 2011 Status Definitief Belevingsonderzoek verhoging maximumsnelheid

Nadere informatie

De verkeersveiligheid in 2008

De verkeersveiligheid in 2008 Kabinet van de Staatssecretaris PERSCONFERENTIE VAN 25 FEBRUARI 2009 De verkeersveiligheid in 2008 Resultaten van de Verkeersveiligheidsbarometer Etienne SCHOUPPE Staatssecretaris voor Mobiliteit Voorzitter

Nadere informatie

MASTERCLASS. Effectiviteit van de handhaving in de kinderopvang. Bureau Bartels. 1 oktober 2013. beleidsadvies onderzoek

MASTERCLASS. Effectiviteit van de handhaving in de kinderopvang. Bureau Bartels. 1 oktober 2013. beleidsadvies onderzoek Bureau Bartels beleidsadvies onderzoek MASTERCLASS Effectiviteit van de handhaving in de kinderopvang 1 oktober 2013 Bureau Bartels Postbus 318 3800 AH Amersfoort T (033) 4792020 F (033) 4792021 E info@brtls.nl

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Samenvatting Notitie reikwijdte en detailniveau MIRT Verkenning A20 Nieuwerkerk aan den IJssel Gouda

Samenvatting Notitie reikwijdte en detailniveau MIRT Verkenning A20 Nieuwerkerk aan den IJssel Gouda Samenvatting Notitie reikwijdte en detailniveau MIRT Verkenning A20 Nieuwerkerk aan den IJssel Gouda Deze samenvatting bevat de hoofdlijn van de Notitie reikwijdte en detailniveau (NRD) van de MIRT Verkenning

Nadere informatie

Agenda nr. commissie: Waterstaat en Verkeer 1 september 1997 Gedeputeerde met de verdediging belast: Nr /411/22 Middelburg, 19 augustus 1997

Agenda nr. commissie: Waterstaat en Verkeer 1 september 1997 Gedeputeerde met de verdediging belast: Nr /411/22 Middelburg, 19 augustus 1997 Startprogramma Duurzaam Veilig Nr. I&V - 451 Vergadering 26 september 1997 Agenda nr. commissie: Waterstaat en Verkeer 1 september 1997 Gedeputeerde met de verdediging belast: commissie: Algemeen Bestuur

Nadere informatie

Leidraad Handhavingsplan Verkeer 2016-2018

Leidraad Handhavingsplan Verkeer 2016-2018 Leidraad Handhavingsplan Verkeer 2016-2018 Parket CVOM Afdeling Beleid & Strategie 17 december 2015 1 Inleiding De missie is het vergroten van de verkeersveiligheid door het verminderen van het aantal

Nadere informatie

voertuigen per etmaal) 2009 Zuid (naar Wijk bij Duurstede) % Noord (naar Maarn) % Totale intensiteit:

voertuigen per etmaal) 2009 Zuid (naar Wijk bij Duurstede) % Noord (naar Maarn) % Totale intensiteit: Memo Aan : De raad Van : Henk Veldhuizen Doorkiesnummer : 820 Datum : 17-6-2016 Afschriften : n.v.t. Bijlage(n) : n.v.t. Betreft : Verkeersanalyse Amersfoortseweg In deze memo komt de verkeersanalyse van

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2003 418 Besluit van 7 oktober 2003, houdende wijziging van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 in verband met de invoering van nieuwe

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving ϕ1 Ministerie van Justitie Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Directie Juridische en Operationele Aangelegenheden Hierbij stuur ik u, mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken

Nadere informatie

Filebord op rijks-, provinciale en gemeentelijke wegen

Filebord op rijks-, provinciale en gemeentelijke wegen Filebord op rijks-, provinciale en gemeentelijke wegen Aanpak van files op korte termijn Nota Mobiliteit Een moderne samenleving en mobiliteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met de Nota Mobiliteit

Nadere informatie

Overschrijdingen grenswaarden geluid Schiphol Gebruiksjaar 2007

Overschrijdingen grenswaarden geluid Schiphol Gebruiksjaar 2007 Datum Overschrijdingen grenswaarden geluid Schiphol Gebruiksjaar 2007 2 van 11 1. Probleemstelling Ingevolge artikel 8.22 van de Wet luchtvaart schrijft de Inspecteur-Generaal Verkeer en Waterstaat (hierna:

Nadere informatie

Ontwerp-Verkeersbesluit A28 Zwolle-Zuid - aansluiting Ommen

Ontwerp-Verkeersbesluit A28 Zwolle-Zuid - aansluiting Ommen BEDRIJFSINFORMATIE Oost-Nederland Ordelseweg 2 8035 PB Zwolle Postbus 9070 6800 ED Arnhem www.rijkswaterstaat.nl Onderwerp Ontwerp-Verkeersbesluit A28 Zwolle-Zuid - aansluiting Ommen Contactpersoon Nils

Nadere informatie

Bevindingen ongevallengegevens

Bevindingen ongevallengegevens Kerkplein 2 T (0343) 56 56 00 Postbus 200 F (0343) 41 57 60 3940 AE Doorn E info@heuvelrug.nl Bevindingen ongevallengegevens 2005-2009 Datum 5 november 2010 Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Auteur E.

Nadere informatie

Datum 20 januari 2017 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht dat de snelwegpolitie wordt afgeschaft

Datum 20 januari 2017 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht dat de snelwegpolitie wordt afgeschaft > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Politie Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus

Nadere informatie

Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Directoraat-Ceneraal Rijkswaterstaat. Directie Oost-Nederland. Bibliotheek. Nr.

Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Directoraat-Ceneraal Rijkswaterstaat. Directie Oost-Nederland. Bibliotheek. Nr. Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Ceneraal Rijkswaterstaat Directie Oost-Nederland Bibliotheek Nr.WE1410-131/VII ON PI : ig NOTA betr. Aannames m.b.t. de ontwikkeling van de verkeersveiligheid

Nadere informatie

a) Wat was de gemiddelde snelheid gemeten vóór de opstelling van de trajectcontrole?

a) Wat was de gemiddelde snelheid gemeten vóór de opstelling van de trajectcontrole? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 1338 van MARTINE FOURNIER datum: 12 juni 2015 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Trajectcontroles op snelwegen

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Ministerie van Infrastructuur en Milieu Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus

Nadere informatie

Tijdreeksanalyse in verkeersveiligheidsonderzoek met behulp van state space methodologie

Tijdreeksanalyse in verkeersveiligheidsonderzoek met behulp van state space methodologie Samenvatting Tijdreeksanalyse in verkeersveiligheidsonderzoek met behulp van state space methodologie In dit proefschrift wordt een aantal studies gepresenteerd waarin tijdreeksanalyse wordt toegepast

Nadere informatie

Verkeersafwikkeling weefvak A4 Nieuw-Vennep/Hoofddorp. April 2002

Verkeersafwikkeling weefvak A4 Nieuw-Vennep/Hoofddorp. April 2002 Verkeersafwikkeling weefvak A4 Nieuw-Vennep/Hoofddorp April 2002 ....................... Colofon Uitgegeven door: Adviesdienst Verkeer en Vervoer Informatie: ir. H. Schuurman Telefoon: 010 282 5889 Fax:

Nadere informatie

DERTIG KAN HET ANTWOORD ZIJN

DERTIG KAN HET ANTWOORD ZIJN DERTIG KAN HET ANTWOORD ZIJN Artikel Mensen op straat (1980) (Voorjaar): 27 R-80-13 Voorburg, 1980 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV -2- Inleiding Zal een verlaging van de maximumsnelheid

Nadere informatie

Boodschap gezien, boodschap begrepen?

Boodschap gezien, boodschap begrepen? Boodschap gezien, boodschap begrepen? Workshop Herkenbaarheid Snelheidsregimes/Snelheidslimieten Stijn Daniels Brussel, 29 september 2016 Inhoud Factoren die snelheidsgedrag bepalen Proef op gewestwegen

Nadere informatie

Verkeersonderzoek Ter Aar

Verkeersonderzoek Ter Aar organisatienaam PREFIX naam Verkeersonderzoek Ter Aar aan Lex Niekel van René Formenoij datum 4-11-2013 betreft Verkeerseffect nieuwe wijk op wegennet Ter Aar 1. Aanleiding In de structuurvisie is besloten

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2016

Nieuwsbrief oktober 2016 Beerendonk van, André (PJA) Van: Gemeente Verzonden: donderdag 13 oktober 2016 8:44 Aan: Wolfs, Madeleine (M); Otten, Paul (P) Onderwerp: FW: MIRTA2WE Nieuwsbrief oktober 2016 Van: MIRT A2 Weert Eindhoven

Nadere informatie

Advies over (verhoging van) rijsnelheden van bromfietsers als gevolg op de maatregel Bromfiets op de rijbaan

Advies over (verhoging van) rijsnelheden van bromfietsers als gevolg op de maatregel Bromfiets op de rijbaan Advies over (verhoging van) rijsnelheden van bromfietsers als gevolg op de maatregel Bromfiets op de rijbaan Ing. C.C. Schoon D-2002-7 Advies over (verhoging van) rijsnelheden van bromfietsers als gevolg

Nadere informatie

Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein

Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein inspectieresultaten 2009 Factsheet 28 mei 2010 Speeltoestellen op scholen - inspectieresultaten 2009 28 mei 2010 Colofon Projectnaam Projectnummer Versienummer

Nadere informatie

Effectiviteit van sancties in het verkeer

Effectiviteit van sancties in het verkeer Effectiviteit van sancties in het verkeer Bas Tierolf Arnt Mein Lisanne Drost Ilse de Groot Februari 2009 1 Inhoud Samenvatting 5 Inleiding 7 Doel onderzoek en gehanteerd begrippenkader 7 1 Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

Bereikbaarheid woonwijken rondom Bentz-Berg

Bereikbaarheid woonwijken rondom Bentz-Berg Bereikbaarheid woonwijken rondom Bentz-Berg Gemeente Vianen Status concept Opdrachtgever Gemeente Vianen Kenmerk GVi1715 Contactpersoon Hans Bomers Versie/revisie 2 Datum 18 januari 2018 Opdrachtnemer

Nadere informatie

Minuut. Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Classificatie - Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG

Minuut. Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Classificatie - Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Minuut Ministerie van Verkeer en Waterstaat Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der StatenGeneraal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Classificatie Contactpersoon Pim van Gemeren Datum 17 juni 2008 Ons kenmerk

Nadere informatie

L. Indicatieve effecten Luchtkwaliteit

L. Indicatieve effecten Luchtkwaliteit L. Indicatieve effecten Luchtkwaliteit 73 Bijlage L Indicatieve bepaling effect alternatieven N 377 op luchtkwaliteit Inleiding De provincie Overijssel is voornemens de N 377 Lichtmis Slagharen (verder

Nadere informatie

Aantal huisartsen en aantal FTE van huisartsen vanaf 2007 tot en met 2016

Aantal huisartsen en aantal FTE van huisartsen vanaf 2007 tot en met 2016 Aantal huisartsen en aantal FTE van huisartsen vanaf 2007 tot en met 2016 Werken er nu meer of minder huisartsen dan 10 jaar geleden en werken zij nu meer of minder FTE? LF.J. van der Velden & R.S. Batenburg,

Nadere informatie

Voorrang hebben versus overschrijding van de maximumsnelheid

Voorrang hebben versus overschrijding van de maximumsnelheid Voorrang hebben versus overschrijding van de maximumsnelheid Mr. Bert Kabel (1) Inleiding In het hedendaagse verkeer komt het regelmatig voor dat verkeersdeelnemers elkaar geen voorrang verlenen. Gelukkig

Nadere informatie

EuroRAP Road Protection Score

EuroRAP Road Protection Score EuroRAP Road Protection Score Samenvatting Verkeersveiligheid staat hoog op de Europese en de Nederlandse agenda. Het European Road Assessment Programme (EuroRAP) wil eraan bijdragen om de verkeersveiligheid

Nadere informatie

GEMEENTE BOXTEL 0 3 AUG 2011. kopie ' IIQ

GEMEENTE BOXTEL 0 3 AUG 2011. kopie ' IIQ Ministerie van Infrastructuur en Milieu > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag Gemeente Boxtel College van burgemeester en wethouders de heer F.HJ.M. van Beers Postbus 10000 5280 AD Boxtel GEMEENTE

Nadere informatie

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies: www.meldpunt veiligverkeer.nl

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies: www.meldpunt veiligverkeer.nl Verkeersonderzoek www.meldpunt veiligverkeer.nl Kenmerken advies: Naam dossier: >Hier komt de naam van dossier zoals in Meldpunt en wordt ingevoegd door meldpuntmedewerker< Locatie: Eenderparkweg in Ermelo

Nadere informatie

1 Milieuaspecten en milieueffecten. 2 Milieubeleid. 3 Doelstellingen en maatregelen

1 Milieuaspecten en milieueffecten. 2 Milieubeleid. 3 Doelstellingen en maatregelen Memo Betreft Informatiebulletin ISO 14001-1 Datum 15-12-2015 Kragten is bezig een milieumanagementsysteem in te richten, met als oogmerk het behalen van het certificaat ISO 14001. Wij vinden het belangrijk

Nadere informatie

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan *1024661* Gemeenteraad Gemeente Hengelo Postbus 18 7550 AA Hengelo Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan 1010707 Geachte gemeenteraad, In de commissie Fysiek zijn vragen

Nadere informatie

Snelweg invoegen, inhalen, uitvoegen.

Snelweg invoegen, inhalen, uitvoegen. Het naderen van een autosnelweg. Door goed op te letten op de verkeersborden, wordt al snel duidelijk of je een autosnelweg of een autoweg nadert. Het type weg moet je ruim van te voren herkennen om te

Nadere informatie

UITWERKING EVALUATIE VERKEER OP DIJKWEGEN. Aanbevelingen voor verkeersveilige dijkwegen in Lingewaard

UITWERKING EVALUATIE VERKEER OP DIJKWEGEN. Aanbevelingen voor verkeersveilige dijkwegen in Lingewaard UITWERKING EVALUATIE VERKEER OP DIJKWEGEN Aanbevelingen voor verkeersveilige dijkwegen in Lingewaard mei 2015 0 0.Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Aanbevelingen 3. Planning en kostenoverzicht 1 1. Inleiding

Nadere informatie

Verhoging maximumsnelheid 80km zones naar 100 km/h

Verhoging maximumsnelheid 80km zones naar 100 km/h Verhoging maximumsnelheid 80km zones naar 100 km/h Effecten op luchtkwaliteit Datum November 2011 Status Definitief Colofon Uitgegeven door Rijkswaterstaat Dienst Verkeer en Scheepvaart Informatie DVS

Nadere informatie

Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten juni 2016

Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten juni 2016 Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten juni 2016 Rijkswegen Noord, 14 juli 2016 Rijkswaterstaat Noord-Nederland, de Politie eenheid Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie Noord-Nederland maken zich

Nadere informatie

De minister van Justitie Postbus EH DEN HAAG. Onderzoek en bevindingen

De minister van Justitie Postbus EH DEN HAAG. Onderzoek en bevindingen De minister van Justitie Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG Onderzoek en bevindingen In de periode vanaf 1 januari 2007 tot 30 september 2008 ontving de Nationale ombudsman diverse klachten van burgers over

Nadere informatie

Rapportage beoordelen en incidenteel belonen 2012

Rapportage beoordelen en incidenteel belonen 2012 Rapportage beoordelen en incidenteel belonen 2012 Oktober 2013 Samenvatting Provinciebreed wordt er in 2012 met 91% van de medewerkers een planningsgesprek gevoerd, met 81% een voortgangsgesprek en met

Nadere informatie

1 Ontwikkeling hoofdwegennet

1 Ontwikkeling hoofdwegennet Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 ()57 666 222 F +31 ()57 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

- 172 - Prevention of cognitive decline

- 172 - Prevention of cognitive decline Samenvatting - 172 - Prevention of cognitive decline Het percentage ouderen binnen de totale bevolking stijgt, en ook de gemiddelde levensverwachting is toegenomen. Vanwege deze zogenaamde dubbele vergrijzing

Nadere informatie

Ongevallen op snelwegen

Ongevallen op snelwegen Ongevallen op snelwegen 2010-2017 Ongevalsmeldingen bij de Stichting IMN per wegvak van vijf kilometer op snelwegen van Nederland in de periode 2010 2017 Ongevallen op snelwegen 2010-2017 180213/IWW/iww

Nadere informatie

Ongevallen op snelwegen

Ongevallen op snelwegen Ongevallen op snelwegen 2010-2018 Ongevalsmeldingen bij de Stichting IMN per wegvak van vijf kilometer op snelwegen van Nederland in de periode 2010 2018 Ongevallen op snelwegen 2010-2018 190128/IWW/iww

Nadere informatie

1. Wat is de aanleiding? Sinds 2007 wordt de gemeenteraad jaarlijks geïnformeerd over schade aan gemeentelijke eigendommen.

1. Wat is de aanleiding? Sinds 2007 wordt de gemeenteraad jaarlijks geïnformeerd over schade aan gemeentelijke eigendommen. DORDRECH iè Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT F ( 78 770 8080 ) www.dordrecht.nl Contactpersoon Datum 10 april 2012 Ons kenmerk

Nadere informatie

Onze ref.: 2004/DPC/PB/276

Onze ref.: 2004/DPC/PB/276 PERSBERICHT AANTAL ONGEVALLEN MET LICHAMELIJK LETSEL DAALT OP N33 NA JAAR VAN INTENSE CONTROLES Sint-Andries, 20 oktober 2004 Onze ref.: 2004/DPC/PB/276 Contactpersoon: Kurt Maene Telefoon 050 40.74.07

Nadere informatie

Bijlage: verkeersonderzoek Engweg e.o. (concept) 04 februari 2011

Bijlage: verkeersonderzoek Engweg e.o. (concept) 04 februari 2011 VERKEERSONDERZOEK ENGWEG E.O. (concept)_ Inleiding De totstandkoming van dit verslag vindt zijn herkomst in het op 4 januari genomen besluit van het college van Burgemeester en wethouders om de afsluiting

Nadere informatie

1 op 4 autobestuurders rijdt te snel in de Kortrijkse schoolomgevingen

1 op 4 autobestuurders rijdt te snel in de Kortrijkse schoolomgevingen ! Persnota 1 op 4 autobestuurders rijdt te snel in de Kortrijkse schoolomgevingen Flitscontroles in de zone 30 I. Plan Nieuw Kortrijk Verkeersveiligheid!is!één!van!de!topprioriteiten!van!de!stadsco/! alitie.!elk!verkeersslachtoffer!is!er!één!teveel.!de!stadscoalitie!is!er!

Nadere informatie

Verkeersveiligheid en fietsgebruik in Driebergen- Rijsenburg

Verkeersveiligheid en fietsgebruik in Driebergen- Rijsenburg Verkeersveiligheid en fietsgebruik in Driebergen- Rijsenburg 1. Inleiding Lang was de onveiligheid van het fietsverkeer het enige aandachtspunt in het fietsbeleid. Gelukkig heeft de beleidsmatige aandacht

Nadere informatie

3.3 Schrik niet, u wordt gefotografeerd

3.3 Schrik niet, u wordt gefotografeerd 3.3 Schrik niet, u wordt gefotografeerd Evelien Polders, Joris Cornu, Tim De Ceunynck, Stijn Daniels, Kris Brijs, Tom Brijs, Elke Hermans, Geert Wets IMOB Universiteit Hasselt, Steunpunt Verkeersveiligheid

Nadere informatie

Nationaal verkeerskundecongres 2015

Nationaal verkeerskundecongres 2015 Nationaal verkeerskundecongres 2015 Differentiatie Verkeersveiligheid Spitsstroken Hans Drolenga (Grontmij) Jurgen Koppen (Rijkswaterstaat) Henk Stipdonk en Jacques Commandeur (Stichting Wetenschappelijk

Nadere informatie

Notitie Vergelijking Plateau- en Klagenfurtalternatief Rijksweg 74 ten aanzien van luchtkwaliteit

Notitie Vergelijking Plateau- en Klagenfurtalternatief Rijksweg 74 ten aanzien van luchtkwaliteit Notitie Vergelijking Plateau- en lagenfurt RWS Limburg juli 2007 1 1. Samenvatting en conclusies Rijkswaterstaat heeft in samenwerking met TNO de effecten in en rond Venlo van Rijksweg 74 op luchtkwaliteit

Nadere informatie

Zicht op rijsnelheden

Zicht op rijsnelheden Stichting Wetenschappelijk........ SWOV bibliotheek Onderzoek Postbus 1090 Verkeersveiligheid 2260 BB Leidschendam swov telefoon 070-3209323 telefax 070-3201261 State-of-the-art van het snelhedenbeleid

Nadere informatie

Inhoud. Pagina 1. Jaarrapport STIMVA 2013

Inhoud. Pagina 1. Jaarrapport STIMVA 2013 JAARRAPPORT 2013 Inhoud Voorwoord pag. 2 Samenvatting pag. 3 Organisatie STIMVA pag. 4 Incidentregistraties pag. 5 Bergingen pag. 6 Ontwikkeling IM bergingen pag. 7 Oorzaak incidenten Vrachtauto s pag.

Nadere informatie

Verkeersveiligheid in de slimme stad

Verkeersveiligheid in de slimme stad Verkeersveiligheid in de slimme stad Stiefkind of troetelkind Utrecht, 2 mei 205 Verkeersveiligheid in de slimme stad, Henk Stipdonk, SWOV Slimme stad een pleonasme? Bijna altijd, maar niet in Phnom Penh

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Dienstverlening team Werk en Inkomen, gemeente Olst-Wijhe

Klanttevredenheidsonderzoek. Dienstverlening team Werk en Inkomen, gemeente Olst-Wijhe Klanttevredenheidsonderzoek Dienstverlening team Werk en Inkomen, gemeente Olst-Wijhe Aanleiding, methode en respons Aanleiding Gedurende de afgelopen jaren heeft de gemeente Olst-Wijhe meerdere onderzoeken

Nadere informatie

21 juni Besluit B&W d.d. 13 juli 2004 nummer: 1.9. Nijmeegse verkeersituatie is een quick-scan uitgevoerd.

21 juni Besluit B&W d.d. 13 juli 2004 nummer: 1.9. Nijmeegse verkeersituatie is een quick-scan uitgevoerd. Collegevoorstel Advies: Openbaar Onderwerp Verkeersongevallen 2003 Programma / Programmanummer Mobiliteit / 6110 IBW-nummer Portefeuillehouder T. Hirdes Samenvatting Directie/afdeling, ambtenaar, telefoonnr.

Nadere informatie

Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein

Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein Inspectieresultaten 2010 31 augustus 2011 Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein - Inspectieresultaten 2010 31 augustus 2011 Colofon Projectnaam

Nadere informatie

Plan zone 30 moet veiligheid verhogen

Plan zone 30 moet veiligheid verhogen Persnota Plan zone 30 moet veiligheid verhogen Verlaag je snelheid, verhoog de veiligheid. 1. Plan Nieuw Kortrijk 2. Kortrijk was een verkeersonveilige stad Verkeersveiligheid is één van de topprioriteiten

Nadere informatie

Ongevallen op IM-wegen

Ongevallen op IM-wegen Ongevallen op IM-wegen 2010-2015 Ongevalsmeldingen bij de Stichting IMN per wegvak van vijf kilometer op de IM-wegen van Nederland in de periode 2010 2015 Ongevallen op IM-wegen 2010-2015 160802/IWW/iww

Nadere informatie

Differentiatie Verkeersveiligheid Spitsstroken

Differentiatie Verkeersveiligheid Spitsstroken Hoofdrapport Differentiatie Verkeersveiligheid Spitsstroken Differentiatie Verkeersveiligheid Spitsstroken Hoofdrapport Concept In opdracht van: Rijkswaterstaat Grontmij Nederland B.V. De Bilt, 15 juni

Nadere informatie

3 Witteveen & Bos Provincie Noord-Brabant

3 Witteveen & Bos Provincie Noord-Brabant 3 Witteveen & Bos Provincie Noord-Brabant Toedeling van het transport van gevaarlijke stoffen aan de N279 tussen Den Bosch en Asten Schoemakerstraat 97c 2628 VK Delft Postbus 5044 2600 GA Delft T (088)

Nadere informatie