Realities. Jan Bennink Een visie moet je tastbaar maken. De kunst van presteren. India. Bernard Wientjes. Deutsche Bank

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Realities. Jan Bennink Een visie moet je tastbaar maken. De kunst van presteren. India. Bernard Wientjes. Deutsche Bank"

Transcriptie

1 Deutsche Bank Realities De financiële aspecten van zakendoen De kunst van presteren Campagne van Deutsche Bank zet ondernemers centraal India Een jonge reus Bernard Wientjes Ondernemers sleuren Nederland door de crisis Juni 2012 Jan Bennink Een visie moet je tastbaar maken

2 Over passie gesproken Liesbeth List Zangeres Ik heb twee levens: mijn carrière en mijn privéleven. Die moeten in balans zijn, anders word ik een machine en daar houd ik niet van. Tot aan de première van Piaf, de musical, heb ik altijd aan mezelf getwijfeld. Nu heb ik geen reden meer om bang te zijn. In 1964 ben ik begonnen met Ramses Shaffy en hij heeft mij gevormd. Ik heb zulke mooie, prachtige dingen gedaan. Ik heb Jacques Brel mogen ontmoeten, maar ook Frank Boeyen, Mikis Theodorakis en Ali B. Zolang ik mag zingen, zing ik mee. Samen met mijn band. Teksten zijn voor mij enorm belangrijk, ik zing niet zomaar een lied. Heb het leven lief, dat is mijn levensmotto. Ik wil voluit leven en laat alles op me afkomen. Wanneer je nog geen slopende ziekte hebt en beseft dat je in een deel van de wereld leeft waar nog vrede is, heb dan het leven lief!

3 Over thought leadership gesproken Jan Bennink Voorzitter Raad van Bestuur D.E Master Blenders 1753 (per 1 juli 2012) Thought leadership in het bedrijfsleven begint met een duidelijke visie: waar sta je over vijf jaar? Dat moet je tastbaar kunnen maken, met concrete voorbeelden. Na het besluit om de koffie- en theetak van Sara Lee zelfstandig naar de beurs te brengen, moesten we duidelijk maken wat dat voor Douwe Egberts betekent. DE is een naam om trots op te zijn, maar er was dertig jaar weinig gebeurd. Onze visie kwam in feite neer op een terugkeer naar oude waarden: ambachtelijkheid, duurzaamheid en innovatie. Mensen die veertig jaar in dienst waren, stonden met tranen in hun ogen. Daarna moet je snel leveren. Dat is stap twee: doen wat je gezegd hebt. Er is altijd scepsis, die kun je alleen zo overwinnen. De komende drie jaar zit de pijplijn vol met innovaties. Nu begint het echte werk, op tijd leveren en bezien wat ons in jaar vier en vijf te doen staat. Het doel is helder: het tweede koffiebedrijf ter wereld worden.

4 Over passie gesproken Bernard Wientjes Voorzitter ondernemingsorganisatie VNO-NCW Ondernemen is het mooiste beroep dat er is. Ik heb altijd in de maakindustrie gezeten. Een product creëren, het in de markt zetten, orders krijgen, je onderneming zien groeien dat geeft een enorme kick! Ik nam het bedrijf van mijn vader over toen hij ziek werd. Ik was 24. Enkele jaren later waren wij het eerste bedrijf op het Europese vasteland dat kunststof badkuipen en douchebakken maakte. Tastbare innovatie. Daar zat mijn hele ziel en zaligheid in. Zo n nieuw product, het overwinnen van weerstand, dat kost bloed, zweet en tranen. Juist daarom brengt succes je grote vreugde, omdat je eerst door het dal moest. Ik heb nu het op één na mooiste beroep: opkomen voor ondernemers bij politiek en overheid. Als ik er morgen mee zou stoppen, zou ik overmorgen weer met ondernemen beginnen. Ondernemerschap zit in je bloed: ik zou niet anders kunnen. Lees de column van Bernard Wientjes op pagina 19.

5 Over thought leadership gesproken Dick Swaab Emeritus hoogleraar neurobiologie en hersenonderzoeker De hersenen vormen een fantastische machine die bestaat uit honderd miljard cellen. Een machine die in staat is om alles om ons heen te maken en te bedenken. Wij zijn ons brein. Al onze belevenissen en gedachten zijn chemische processen in onze hersenen. Dat het functioneren van ons brein zo ongelooflijk complex is, maakt het extra interessant waarbij de ziekte van Alzheimer en depressie mijn speciale aandacht hebben. Het docerende heb ik van mijn vader. Hij bleef altijd rustig argumenteren, ondanks alle kritiek toen hij de anticonceptiepil in Nederland introduceerde. Ik maakte dat spelenderwijs mee: de woede van de mensen, de scheldpartijen. Hij verrichtte ook als eerste arts donorinseminatie en werd daarvoor bijna uit de vereniging van gynaecologen gegooid. Er kwamen bijzondere mensen bij ons thuis. Ik hoorde alles en mocht alles horen. Ikzelf heb het maatschappelijke debat ook nooit geschuwd. Soms moet ik leren iets minder scherp te formuleren, iets minder cynisch te zijn. Misschien.

6 Over de kunst van presteren gesproken Jan-Willem Brüggenwirth, Algemeen directeur Radio 538 Groep Ondernemen betekent voor mij je grenzen opzoeken. Nieuwe wegen inslaan. 538 is meer dan radio. Het is een multimediaal communicatieplatform. Je kunt altijd meer doen met je merk, de breedte ingaan. Op die manier kun je ook kansen zien voor de toekomst en je onderscheiden. Wat je daarbij nodig hebt, is passie. Je eigen passie, maar zeker ook de passie van mensen om je heen. Een van mijn belangrijkste taken is het enthousiasmeren van medewerkers. Zorgen dat het talent boven komt drijven. Daarom hebben we ook een dj-school waar top-dj s aanstormend talent begeleiden. Bij radio gaat het om wie je echt bent. Het moet kloppen. Dat kunnen we jongeren helpen ontdekken. Ook daarmee bouw je aan je merk.

7 Realities Het magazine van Deutsche Bank voor al haar klanten. Realities laat zien hoe de kunst van presteren van ondernemers en Deutsche Bank elkaar versterken. Realities bevat nieuws, achtergronden over de bank en een serie portretten van inspirerende persoonlijkheden. 08/ De ondernemer centraal De nieuwe campagne van Deutsche Bank is bovenal een ode aan het ondernemerschap en de passie van ondernemers. 10/ Je moet elkaar scherp houden Robbert Jan Meerpoel, directeur-eigenaar van Holiday Cars, werd klant bij Deutsche Bank. Met relatiemanager Thijs Breuer bespreekt hij de toekomst. 12/ De Aziatische olifant ontwaakt India zindert van de activiteiten, iedereen kijkt vooruit en zoekt naar kansen. 16/ Waarom ondernemers lesgeven op een basisschool Raoul Voeten van Bradford Engineering en Joerie Beekman van OG Visie vertellen waarom zij maatschappelijke initiatieven ontplooien. De relatie met een bank is toch iets speciaals Robbert Jan Meerpoel, Directeur-eigenaar Holiday Cars 18/ Stappenplan voor SEPA Op 1 februari 2014 moeten alle bedrijven aan de wettelijke eisen van SEPA voldoen: Single Euro Payment Area. De invoering hoeft niet al te ingewikkeld te zijn en bedrijven kunnen ervan profiteren. 19/ Column Bernard Wientjes Penny wise? Pound foolish! 20/ Olie, benzine, diesel, aardgas, steenkool Hoe je prijsrisico s in de energiemarkt afdekt. 21/ Nieuws - Samenwerking Deutsche Bank en G4S bij cash service levert klanten financieel en logistiek voordeel op. - Veel internationale prijzen voor Deutsche Bank. - Walt Disney in Azië kiest voor Deutsche Bank. - Anshu Jain en Juergen Fitschen zijn de nieuwe CEO s van Deutsche Bank. Deutsche Bank Juni 2012

8 8 / Realities De campagne van Deutsche Bank in Nederland is er een voor en over ondernemers. En mét ondernemers. Daar zit een heldere filosofie achter: Passion to Perform. Maar dan op zijn Nederlands. De ondernemer staat centraal Wat maakt een ondernemer succesvol? Wat maakt u succesvol? Wij denken dat dat een combinatie van factoren is, een samenspel van veel verschillende facetten die zich in meer of mindere mate manifesteren. Niet iedere ondernemer heeft dezelfde kijk op ondernemerschap. Voor de een gaat het over durven en doen, voor een ander over keuzes maken, over vasthouden aan een visie en voor een derde over het zoeken naar nieuwe invalshoeken. De een pakt het grootschalig aan, de ander kleinschalig. De een nationaal, de ander internationaal. De nieuwe campagne van Deutsche Bank in Nederland vangt al die facetten van ondernemen onder één noemer: De kunst van presteren. Babs Prinsen Head of Marketing and Communications: De kunst van presteren haakt in op Passion to Perform en laat zien hoe Nederlandse ondernemers samen met Deutsche Bank succesvol zijn. Campagne De ondernemer en zijn product of service staan centraal in onze campagne. Want waar de mentaliteit en de mogelijkheden van ambitieuze ondernemers en Deutsche Bank elkaar versterken, wordt waarde gecreëerd. Daar zijn wij van overtuigd. Net zoals we ervan overtuigd zijn dat voor een ondernemer zijn onderneming altijd centraal staat. Dat ondernemerschap vormt dan ook het middelpunt van de campagne. Wij maken daarin een kunstwerk van de producten of diensten van een ondernemer en vertellen over het succes van zijn of haar ondernemerschap. In onze commercial, die inmiddels vele malen op televisie te zien is geweest, pakken we het breder aan. Daarin zien we dat een ondernemer zijn doel kan bereiken, als hij de kunst verstaat om van perspectief te wisselen. Als kijker zit je als het ware in het hoofd van deze ondernemer en zie je hoe hij door andere perspectieven te kiezen, de wereld in dit geval een gebouw naar zijn hand weet te zetten en zo zijn doel weet te bereiken. Boodschap Deutsche Bank gelooft dat de kunst om van perspectief te veranderen dit specifieke facet van ondernemerschap een van de manieren is om succesvol te zijn. Die boodschap slaat ook terug op de bank Juni 2012 Deutsche Bank

9 Realities / 9 De campagne zelf, want een bank die wereldwijd de wegen weet, wereldwijd inzetbare producten heeft en over een zeer groot internationaal netwerk beschikt, kan beter zaken van verschillende kanten bekijken en oplossingen zien en bieden die andere partijen niet kunnen zien of bieden. Passion to Perform is niet zomaar een kreet. De slogan van Deutsche Bank weerspiegelt daadwerkelijk de mentaliteit van onze medewerkers. We laten met deze campagne zien dat we de drive, de passie van ondernemers delen en deze kunnen combineren met onze expertise en mogelijkheden. In onze advertenties doen we dat ook haast letterlijk door producten of diensten van onze klanten te combineren met ons logo: wij maken een kunstwerk van uw producten en vertellen daarbij het verhaal van uw succesvolle ondernemerschap. Dat deden we bijvoorbeeld met Jora Vision en met Radio 538, zoals hiernaast en op de achterpagina te zien is. Metaal en mengpaneel Jora Vision is een Nederlands bedrijf dat de aankleding en thematisering verzorgt voor grote, gerenommeerde pretparken, zoals Slagharen, Walibi Holland en De Efteling. Maar ook over de grenzen is het bedrijf succesvol: in Frankrijk, Scandinavië en China. In de advertentie die we met hen maakten, gaat het over de belevenis die zij weten te creëren en over de drive van directeur Jan Maarten de Raad en zijn mensen. Dit is gevisualiseerd door ons logo te bouwen van het metaal waarmee zij werken en in dat metaal ook verschillende elementen te laten zien van de thema s die zoveel mensen plezier bezorgen. In de advertentie van Radio 538 is ons logo helemaal opgebouwd uit de lampjes die op een mengpaneel de sterkte van het volume aangeven. De advertentie gaat het over het doorbreken van je grenzen. Jan- Willem Brüggenwirth en zijn mensen weten anderen voor te blijven door radio te zien als een entertainmentplatform. Relevant De advertenties komen in magazines en dagbladen zoals Elsevier, Management Team en het Financieele Dagblad. Daarnaast zullen er ook banners en advertorials geplaatst worden op een aantal online media en later dit jaar zullen we samen met het Financieele Dagblad thema-events organiseren; hierbij zullen we op de radio en in de andere media onderwerpen belichten die voor ondernemers relevant zijn. Partner Onze campagne gaat over ondernemers en over de kansen en uitdagingen van ondernemers. Dat wij graag hun financiële partner zijn in dat ondernemerschap spreekt vanzelf. Dat is dan weer onze kunst van presteren en dat klinkt ook zeker door in de campagne. Maar deze campagne is in de eerste plaats een ode aan het ondernemerschap en aan de passie van ondernemers. Een passie die wij met hen delen. De kunst van presteren is de Nederlandse doorvertaling van Passion to Perform waar Deutsche Bank wereldwijd om bekend is. Waar ambitieuze ondernemers en Deutsche Bank elkaar versterken, wordt waarde gecreëerd De campagne van Deutsche Bank De kunst van presteren bestaat uit verschillende onderdelen, zoals een commercial, advertenties en een online campagne. De commercial van Deutsche Bank is sinds begin mei op televisie en werd geregisseerd door James McTeigue die onder anderen met George Lucas aan Star Wars II werkte en tevens regisseur was bij alle Matrix-films. Met name de manier waarop de ondernemer in de commercial in zijn hoofd nieuwe mogelijkheden ziet om zijn doel te bereiken, vond hij uitdagend om in beeld te brengen. Deutsche Bank De kunst van presteren: Maak van je business een belevenis. Jan Maarten de Raad, CEO Jora Vision Doen wat je leuk vindt en zo van je business een belevenis maken. Daarin schuilt voor mij de kunst van presteren. Je hart volgen. Maar wel met gezond verstand. Zo zijn we uitgegroeid tot één van Europa s grootste bedrijven op het gebied van thematisering van pretparken en attracties. Ook dankzij onze zakenpartners die dezelfde mentaliteit hebben. Daarom doen we zaken met Deutsche Bank. Het helpt als je kunt terugvallen op gedreven specialisten met veel ervaring. Met solide producten en diensten, en een ongeëvenaard internationaal netwerk zet Deutsche Bank de toon. Wereldwijd en in Nederland. Met 17 kantoren verspreid door het hele land, creëren we volop nieuwe mogelijkheden voor ambitieuze Nederlandse ondernemers. Kijk voor meer informatie op In de eerste fase van de campagne zijn twee advertenties gemaakt. Bovenstaande (concept) advertentie met met Jora Vision en een advertentie met Radio 538 (zie achterpagina). Deutsche Bank Juni 2012

10 10 / Realities Nog geen dag spijt, wel een wens Robbert Jan Meerpoel (r.): Ik hoop dat jullie die dynamiek kunnen vasthouden. Robbert Jan Meerpoel, oprichter en directeur-eigenaar van Holiday Cars, werd klant bij Deutsche Bank. Samen met Thijs Breuer, zijn relatiemanager, bespreekt hij de transitie die Deutsche Bank in Nederland doormaakt. Ik houd van openheid en directheid. Je moet elkaar scherp houden. verstappen naar een andere bank? Robbert Jan Meerpoel, oprichter en directeur- Oeigenaar van Holiday Cars, had aanvankelijk zijn bedenkingen. Een kwestie van loyaliteit, zegt hij op het hoofdkantoor in Sassenheim, en hoewel bepaald geen angsthaas, vreesde hij ook de reactie van zijn klanten. Meerpoel: Ik had verwacht dat klanten en de markt met vragen zouden komen in de trant van: Wat is er met jullie aan de hand? Waarom switchen jullie ineens van bank? Een relatie met een bank is toch iets speciaals, als je die vertrouwensband opzegt kan dat vragen oproepen. Maar het bleek erg mee te vallen. Lastiger is dat de betaalsystemen van onze klanten traag op deze verandering reageren. We hebben wel honderd keer onze klanten geïnformeerd dat de betalingen op een andere rekening gestort moeten worden, maar nog steeds komt op onze oude rekening dagelijks geld binnen. Zelf heb ik de overstap naar Deutsche Bank als soepel ervaren, ook al was het een beetje vreemd om bij Deutsche Bank te bankieren via het ABN AMROplatform. Maar ik heb zojuist mijn eerste creditcards van Deutsche Bank ontvangen, dus ook dat is opgelost. Thijs Breuer, relatiemanager bij Deutsche Bank, knikt instemmend: Nog een paar maanden en dan is ons eigen systeem operationeel. In het laatste weekend van augustus gaan we over. Openheid en directheid Thijs Breuer stapte in 2010 over naar Deutsche Bank. Toen ik het enthousiasme van anderen zag, wilde ook ik graag de overstap maken. Het is ontzettend leuk en spannend om aan iets nieuws te bouwen, om nieuwe producten te ontwikkelen en een nieuwe klantenkring op te bouwen. En dat bij een wereldspeler met grote ambities in Nederland. Al vrij snel na zijn overstap zocht Breuer contact met Holiday Cars. Hij kwam op een goed moment, zegt Robbert Jan Meerpoel: De liefde met mijn vorige bank was bekoeld geraakt. Ik werd steeds opnieuw geconfronteerd met andere mensen en dan kon ik weer gaan uitleggen hoe onze business in elkaar steekt. Daar werd ik een beetje moe van. Met Deutsche Bank was er vanaf het begin een goed contact. Ik houd van openheid en directheid, jij ook Thijs, dus dat klikte. Je moet elkaar scherp houden. Maar natuurlijk woog ook zwaar dat Deutsche Bank ons een veel betere financieringsconstructie bood en een groot internationaal netwerk heeft. Zowel relationeel als commercieel was het een interessant pakket. De betrokkenheid is groot en de bank heeft veel kennis in huis. Het eerste kwartaal van dit jaar Juni 2012 Deutsche Bank

11 Realities / 11 Vraag / antwoord viel onze omzet tegen ten opzichte van de begroting. Jij hebt toen snel tijdelijk extra ruimte in onze rekening-courantfinanciering geregeld. Creatieve oplossingen Het is een kwestie van samen creatief nadenken over oplossingen, vult Thijs Breuer zijn gesprekspartner aan. Aan een teruglopende omzet kan ik weinig doen, maar als jij aangeeft dat je meer in Duitsland wil gaan doen, onderzoeken wij de mogelijkheid een rekening daar te faciliteren. Dat is gelukt, de rekeningen zijn inmiddels geopend. Of hoe we de koersrisico s in Brazilië het beste kunnen afdekken Een goed voorbeeld, onderbreekt Meerpoel. Het betalingsverkeer in het buitenland kan soms lastig zijn. We zoeken samen naar oplossingen en het is prettig dat we daarbij gebruik kunnen maken van de kennis en ervaring van het grote Deutsche Bank-netwerk. Breuer: We kunnen bijvoorbeeld een rekening openen bij een vestiging van ons in Brazilië. Verder brengt jullie afdeling Finance per valuta in kaart hoe de valutastromen lopen. Het idee kwam van onze cashmanagement-specialist om zo beter zicht te krijgen op de risico s. Global player Robert Jan Meerpoel: Wat ik ook prettig vond, is dat jullie ons hebben geholpen met de optimalisering van het betalingsverkeer met onze Engelse partners. Door een goede uitleg en introductie van SEPA konden wij onze Engelse bankrekening opzeggen, en betalen de partners tegen lage kosten gewoon in ponden op onze Nederlandse rekening. Vrijwel elk land waarin we actief zijn heeft zo zijn eigenaardigheden. Dan is het fijn als je je gesteund weet door een global player als Deutsche Bank, die inzicht heeft in de werking van de lokale markten in een groot aantal landen. Nee, Meerpoel heeft nog geen dag spijt gehad van zijn overstap, maar hij heeft wel een wens. Deutsche Bank zit nu in een bijzonder dynamische groeifase, je moet je invechten in de markt en je moet jezelf bewijzen. Dat merk ik aan alles: jullie zitten er bovenop en geen vraag is te veel. Maar hoe zit dat straks als jullie een stevige poot aan de grond hebben in Nederland? Ik hoop dat jullie die dynamiek kunnen vasthouden en niet terugvallen in de reflexen van de gevestigde orde, waar ik bij mijn vorige bank zo tegenaan liep. Breuer stelt hem gerust: Ik snap wat je bedoelt, maar Deutsche Bank is nog lang niet klaar op de Nederlandse markt en het zit in de genen van de bank om toegankelijk te zijn en te blijven. Het is een kwestie van samen creatief nadenken over oplossingen Holiday Cars Opgericht in 1998 op een zolderkamer en nu actief in 125 landen. Het is hard gegaan met Holiday Cars, dat opereert als intermediair tussen consumenten, reisbureaus en touroperators enerzijds en anderzijds de autoverhuurbedrijven. Meerpoel: Ik werkte destijds bij een groot reisbureau en merkte hoe ondoorzichtig de markt van autoverhuurbedrijven is. Er zijn er ontzettend veel, allemaal met hun eigen voorwaarden en prijzen. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Holiday Cars zette een online systeem op, dat per bestemming, prijs en beschikbaarheid van elk denkbaar autotype met één druk op de toets inzichtelijk maakt, met daaraan gekoppeld een reserveringssysteem. Consumenten kunnen daar rechtstreeks boeken, maar we werken ook samen met luchtvaartmaatschappijen, reisbureaus en touroperators. Voor hen regelen wij de autohuur als onderdeel van hun reispakket, legt Meerpoel uit. Holiday Cars heeft een omzet van om en nabij de 35 miljoen euro per jaar en ondanks de recessie voorziet Meerpoel voor de komende jaren een verdergaande groei. Mensen krijgen meer vrije tijd en gaan vaker op reis; vooral kortere trips zijn populair. De tijd van het all inclusive-pakket is voorbij, mensen willen zelf de regie over hun reis voeren. Holiday Cars sluit naadloos aan op deze trend, dus wij groeien mee. Wanneer kan ik online bankieren bij Deutsche Bank? Na de migratie van uw bancaire data loopt uw totale betalingsverkeer via Deutsche Bank. Indien u nu gebruik maakt van online bankieren van ABN AMRO, dan wordt deze applicatie vervangen door online bankieren van Deutsche Bank: Deutsche Bank Internet Bankieren of db direct internet. Met online bankieren van Deutsche Bank kunt u vanaf de maandag na de datamigratie al uw dagelijkse bankzaken afhandelen en betalingen verrichten naar binnen- en buitenlandse rekeningen, rekeningoverzichten raadplegen en rapportages opstellen. Wat is het verschil tussen Deutsche Bank Internet Bankieren en db direct internet? Deutsche Bank heeft twee applicaties voor online bankieren: Deutsche Bank Internet Bankieren en db direct internet. db direct internet is bedoeld voor de grootzakelijke en internationale relaties met uitgebreide cashmanagementbehoeften. Ook voor bedrijven met complexe autorisatiestructuren of bedrijven die veel rekeningen hebben en dagelijks grote volumes transacties verwerken is db direct internet een passende oplossing. Deutsche Bank Internet Bankieren is een gebruiksvriendelijke betaalapplicatie, ontwikkeld voor zakelijk gebruik. Wanneer krijg ik de nieuwe Deutsche Bank Digipas? De Deutsche Bank Digipas is gekoppeld aan uw gebruikersnaam en u activeert de Digipas met een pincode. De Digipas, gebruikersnaam en pincode worden ruim voor de datamigratie apart toegezonden aan alle bevoegde gebruikers, zoals geregistreerd in uw huidige online banking applicatie. De Digipas en pincode zijn strikt persoonlijk. Houd ik toegang tot mijn gegevens in mijn huidige online bankieren applicatie? Na de datamigratie heeft u geen toegang meer tot uw online dagafschriften in uw ABN AMRO applicatie. Daarom wordt u verzocht om vóór de datamigratie back-ups te maken en deze op te slaan. Uw gebruikersgegevens en -rechten van uw huidge applicatie worden overgezet naar uw nieuwe applicatie. Is er ondersteuning voor online banking van Deutsche Bank? Ja, voor technische ondersteuning bij online banking van Deutsche Bank kunt u na de datamigratie terecht bij de Deutsche Bank Internet Bankieren-helpdesk: ( 0,10 p/m) op werkdagen van uur, zaterdag van uur. Voor de db direct internet helpdesk: 31 (0) of +31 (0) op werkdagen van uur. Deutsche Bank Juni 2012

12 12 / Realities India: een olifant ontwaakt Juni 2012 Deutsche Bank

13 Realities / 13 India zindert van de activiteiten. Dinko Mehmedagic van Deutsche Bank werkte er drieënhalf jaar: Ik zou zo weer terugwillen. Er is groei, optimisme en dadendrang. Iedereen kijkt vooruit en zoekt naar kansen. In zo n klimaat is het prettig ondernemen. De wereldwijde economie huisvest tijgers, draken en olifanten. India zou je tot de laatste categorie kunnen rekenen: machtig, beheerst en met een gestage snelheid voortbewegend. Lang hield India deze eigenschappen voor de buitenwereld verborgen. In de eerste decennia na de onafhankelijkheid in 1947 kende het land nauwelijks economische groei. India bleef achter, terwijl landen als Taiwan, Zuid-Korea, Hongkong en Singapore in de jaren zestig een geweldige economische groei doormaakten, in de jaren zeventig en tachtig gevolgd door Zuidoost-Azië en China. Gedurende lange tijd hield het land vast aan de op Sovjet-leest geschoeide vijfjarenplannen. Totdat de economie van India totaal tot stilstand kwam, en het land dreigde af te stevenen op een bankroet. De omslag kwam in de vroege jaren negentig. Er werd afgerekend met het starre, protectionistische en nationalistische economische model en de grenzen gingen open voor buitenlandse investeerders. De nieuwe, neoliberale benadering opende de deuren voor internationale handel en investeringen, deregulering, een eerste aanzet tot privatisering, belastinghervormingen en maatregelen om de inflatie te beteugelen. De olifant ontwaakte en hoe. In het spoor van buurman China groeide India uit tot een van de snelst groeiende economieën ter wereld. Als de hoge verwachtingen worden ingelost, is India in 2035 de derde economie ter wereld, na de VS en China. Beroepsbevolking De verwachting is dat India de komende jaren stevig zal profiteren van zijn veranderende bevolkingssamenstelling, omdat de zogeheten dependency ratio het aantal niet-werkenden ten opzichte van het aantal werkenden omlaag zal gaan. Tussen 2010 en 2030 zal de Indiase beroepsbevolking naar verwachting stijgen van 781 naar 1022 miljoen mensen: een vruchtbare basis voor verdere expansie van de grootschalige productie- en service-industrie. Een lagere dependency ratio gaat als regel gepaard met een toename van het spaartegoed. Toegenomen spaartegoeden manifesteren zich vervolgens in een stijging van de investeringen, die op hun beurt de groeimogelijkheden van de economie vergroten. Dit fenomeen viel vanaf 1950 in Japan waar te nemen en vanaf 1980 in China. India lijkt zich op hetzelfde traject te bevinden. Dinko Mehmedagic werkte drieënhalf jaar voor Deutsche Bank als relationship manager in India. Hij ondersteunde buitenlandse bedrijven op het gebied van Transaction Banking, Treasury en Financing, eerst in Mumbai, later in Pune, het centrum van de snelgroeiende Indiase auto-industrie. China is als markt groter, maar India is ontzettend belangrijk voor ons, zegt Mehmedagic, die na zijn verblijf in India nu werkzaam is als integration manager in Amsterdam. Ik heb daar een schitterende tijd gehad, India bruist echt van activiteit. Democratische traditie India kan bogen op een lange democratische traditie met een goed functionerend, naar Angelsaksisch voorbeeld gemodelleerd rechtssysteem. Zoals Mehmedagic zegt: Als buitenlandse onderneming ben je goed beschermd, dat geeft een veilig gevoel. Een ander voordeel is de taal: vrijwel iedereen Als buitenlandse onderneming ben je goed beschermd, dat geeft een veilig gevoel Deutsche Bank Juni 2012

14 14 / Realities Deutsche Bank in India Deutsche Bank is sinds 1980 in India gevestigd en heeft er 8500 werknemers. Deutsche Bank is bij herhaling gekwalificeerd als onder meer de beste transactiebank, de beste FXbank, het beste debt house en de beste investeringsbank. Financiering en FX In vergelijking met Europa kent India beperkingen waar het geldoverdracht over de grens betreft. Dit hoeft succesvol zakendoen echter niet te hinderen. Er is een breed scala aan financiële producten beschikbaar op de lokale markt. Leningen tussen bedrijven zijn alleen toegestaan voor kapitaalinvesteringen. Op het gebied van Foreign Exchange (FX valutamarkt) richt de regelgeving zich vooral op de valutahandel met een onderliggende transactie. Deutsche Bank verhandelt dagelijks zeer omvangrijke FX-volumes en beschikt over uitgebreide expertise om cliënten bij dit proces te begeleiden. spreekt Engels. Soms gaan zaken langzamer dan je zou wensen, maar daar tegenover staat dat het politieke klimaat stabiel is. Ook zijn de kapitaalmarkten robuust, open en actief. Natuurlijk zijn er ook problemen, zoals de armoede, het onderwijsniveau en de matige infrastructuur. Toch zie ik de toekomst van India met veel optimisme tegemoet. Er wordt hard gewerkt aan oplossingen, maar gezien de enorme omvang van het land met zijn 1,2 miljard inwoners kun je moeilijk verwachten dat alle problemen binnen nu en tien jaar zijn verdwenen. Lokale markt Deutsche Bank is al ruim dertig jaar actief in India. Inmiddels beschikt de bank over vijftien vestigingen, verspreid over het land. We zijn blij een strategische partner te zijn voor bedrijven die in India willen investeren of die er belangrijke handelsstromen mee hebben. Het is in de meeste gevallen verstandig om samen te werken met een lokale partner. Je krijgt als westerse ondernemer in India te maken met andere wetten en regels en met een andere cultuur van zakendoen. Daarom is het belangrijk een relatie op te bouwen met je partners. Dat is een kwestie van geduld en vertrouwen. Niet alleen de wetgeving en de cultuur is anders, vervolgt Mehmedagic, ook de markt is een andere dan westerse ondernemers gewend zijn. Die markt is zeer competitief en kostenbewust. Een lage prijs is net zo belangrijk als hoge kwaliteit. Het is van wezenlijk belang om je processen, producten en diensten aan te passen aan de lokale markt. Dankzij onze jarenlange aanwezigheid in het land hebben we de ervaring en de kennis in huis om klanten de weg te wijzen in deze complexe markt, daarin gesteund door ons grote nationale en internationale netwerk. We geven niet alleen op maat gesneden advies, we staan hen ook bij met een breed scala aan diensten, variërend van het openen van rekeningen, cash management en trade finance, het regelen van werkkapitaal en kredietfaciliteiten, tot het afdekken van valutarisico s. Ook brengen we onze klanten in contact met andere bedrijven, zodat deze van hun ervaringen kunnen leren, of met Kamers van Koophandel, verzekeraars of advocatenkantoren. Kansrijke sectoren Kansen liggen er overal in dit immense land, maar enkele sectoren springen eruit. Een voorbeeld is de infrastructuur, die op dit moment nog tamelijk onontwikkeld is. India wil de komende jaren flink gaan investeren in infrastructuur en ongeveer de helft van de benodigde gelden daarvoor zal uit de private sector moeten komen. Naar schatting 200 miljard dollar zal, voor 2020, noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling van havens en een wegennet. Met de succesvolle invoering van het publiek-private samenwerkingsmodel (PPS) in de ontwikkeling van luchthavens is de regering van plan om gedurende de komende tien jaar 30 miljard dollar te investeren in het moderniseren van bestaande luchthavens. Daarnaast is een investering van 40 miljard dollar voorzien in metrosystemen, waarvan in deze periode acht nieuwe steden zullen worden voorzien. India blijft een populair investeringsgebied, vooral voor de automobiel-, telecom- en energiesector. Saini Rajgopal is vice-president Corporate Banking Coverage in Mumbai, en beheert een divers portfolio van lokale en multinationale bedrijven. Volgens haar biedt ook de energiesector grote kansen. Rajgopal: Het energieverbruik in India behoort tot de laagste ter wereld, maar daarin zal snel verandering komen. Door middel van subsidies en fiscale voordelen wordt de sector gestimuleerd in te zetten op duurzame energiebronnen als wind- en zonneenergie. Op dit terrein valt in India nog een wereld te winnen. De markt voor mobiele telefonie groeit eveneens snel, stelt Rajgopal: Elke maand komen er tussen de zes en acht miljoen gebruikers bij. Dinko Mehmedagic zag van nabij hoe de autoindustrie zich stormachtig ontwikkelde. Merken als Fiat, Ford, General Motors, Volkswagen en Tata vestigden zich in Pune, aangetrokken door het gunstige vestigingsklimaat, de lage lonen en de binnenlandse vraag. Al even florissant zijn de perspectieven in de retailsector, met een verwachte stijging van de verkoopcijfers van 490 miljard euro in 2012 naar 747 miljard in Je kunt jezelf als bank geen global player meer noemen als je niet in India zit, stelt Saini Rajgopal. Gelukkig hebben wij ons dat lang geleden al gerealiseerd, zodat we een voorsprong hebben kunnen nemen op onze concurrenten. We zijn als full operational bank als geen ander in staat middelgrote en grote bedrijven te begeleiden op de Indiase markt. Juni 2012 Deutsche Bank

15 Realities / 15 Het is belangrijk om een relatie op te bouwen met je partners, dat vraagt om geduld en vertrouwen Groei Hoe bezorgd moet je zijn als de economie van je land dit jaar naar verwachting met slechts zeven procent groeit? Berichten in sommige internationale media stellen dat India een periode van stagnatie wacht, ondanks de voor Europese begrippen indrukwekkende groeicijfers. De motor voor de economische groei is vooral de binnenlandse consumptie, zegt Saini Rajgopal. De leeftijdgroep tussen 25 en 35 jaar is een vrije generatie die anders dan de spaarzame ouderen in ons land geld wil uitgeven. En er zijn in deze leeftijdscategorie veel jongeren met een hoog inkomen. De Indiase economie is vandaag de dag veel robuuster dan tien jaar geleden, maar is ook kwetsbaarder voor wereldwijde economische cycli en de hoge verwachtingen van investeerders en de eigen bevolking. India verkeert momenteel in een fase van hoge inflatie en rentetarieven, terwijl politieke hervormingen vertraging hebben opgelopen. Wij geloven echter dat het keerpunt is bereikt. India is een land met stevige economische fundamenten, getalenteerd en gekwalificeerd technisch personeel, een sterk rechtssysteem, gunstige demografische omstandigheden en duidelijke groeiaspiraties. Dit alles maakt het land tot een buitengewoon geschikte bestemming voor Nederlandse bedrijven. Politieke rust Dinko Mehmedagic: Vergeleken met grote delen van de wereld is India nog steeds een oase van stabiliteit en politieke rust. India richt zich op duurzame groei en staat huiverig tegenover speculatie en kortetermijn-investeringen. Om die reden is het sluizen van geld, van en naar India, aan strenge regulering gebonden. Dit ongemak wordt echter ruimschoots gecompenseerd door de kansen die de Indiase economie biedt. Neem alleen de snel toenemende binnenlandse vraag. In 2007 bedroeg het bruto inkomen per hoofd van de bevolking nog maar 1034 dollar per jaar; in 2013 zal dit naar verwachting zijn gestegen tot 1856 dollar. Mehmedagic: Ik zou zo weer terug willen naar India. Er heerst groei, optimisme en dadendrang. Iedereen kijkt vooruit en zoekt naar kansen. Het is geweldig om in zo n klimaat ondernemer te zijn. AkzoNobel: sterke relaties Deutsche Bank onderhoudt al sinds de jaren 1990 een nauwe relatie met AkzoNobel India (en het toenmalige ICI India). Deutsche Bank is al vijf of zes jaar onze belangrijkste bankier op het gebied van betalingsverkeer, zowel in binnen- als buitenland, alsook op het gebied van afdekking van valutarisico s, zegt Gautam Shirali, Corporate Finance Manager AkzoNobel India. Gedurende deze periode is de omzet van onze decoratieve verfbusiness gestegen van 100 naar 200 miljoen euro. Deutsche Bank is ook de bankrelatie van onze performance coatings business, die goed is voor een jaarlijkse omzet van 70 miljoen euro. De relatie werd vorig jaar versterkt nadat Deutsche Bank werd gekozen als bankier voor AkzoNobel India s cash management services, na een offerteverzoek in de regio Azië-Pacific. Deutsche Bank verzorgt nu vrijwel alle bancaire zaken voor AkzoNobel in India, inclusief debiteurenbeheer. Shirali: Dat laatste is een uitdagende onderneming, aangezien onze klanten zo n 5000 verfhandelaren over het gehele land zijn verspreid. De bankstructuren in India zijn nog steeds in ontwikkeling. Betalingen vinden voor het overgrote deel plaats via handgeschreven cheques en het verwerken van cheques is in de meer afgelegen delen van het land nog steeds enigszins problematisch. Deutsche Bank heeft hiervoor een efficiënte en kosteneffectieve oplossing ontwikkeld, die ervoor zorgt dat de inning van vorderingen in drie dagen tijd kan worden gerealiseerd. Hyva groeit snel Hyva heeft in korte tijd op stormachtige wijze de wereld veroverd. Het bedrijf, dat hydraulische cilinders ontwikkelt, produceert en distribueert voor vrachtwagens, containers en kranen, werd in 1979 in Nederland opgericht. Inmiddels is Hyva in ruim 130 landen actief voor zo n klanten. De opmars in India begon in 1997, toen daar de eerste productiefaciliteit werd geopend. We zagen hier grote kansen, zegt financieel directeur Rupayan Majumdar van Hyva India. Zijn inschatting bleek te kloppen, getuige de snelle groei die volgde. Hyva heeft nu vier vestigingen in India, met in totaal zo n 1250 medewerkers. Alleen Hyva China is groter. Majumdar: In een parlementaire democratie als India kost het soms tijd om met partijen tot overeenstemming te komen. Maar daar staat tegenover dat het politieke klimaat stabiel en betrouwbaar is. De groei zal zich de komende jaren doorzetten, voorziet Majumdar, hoewel het eerste kwartaal van dit jaar enigszins tegenviel. Maar dat is van tijdelijke aard en niet te vergelijken met de situatie in Europa. In het tweede kwartaal ziet hij de economie weer aantrekken. Wij denken dit jaar met zo n 20 tot 25 procent te groeien. Deutsche Bank heeft in Hyva s verovering van de Indiase markt een bescheiden maar belangrijke rol gespeeld. Majumdar: Om onze snelle groei te kunnen financieren, hebben we deels een beroep gedaan op Deutsche Bank. Tot volle tevredenheid. De bank kwam met goede, slimme oplossingen tegen uitstekende voorwaarden. Deutsche Bank Juni 2012

16 16 / Realities Ondernemers met een missie Ondernemen is hard werken. Toch zijn er ondernemers die hun kostbare tijd aan maatschappelijke activiteiten besteden. Zoals Raoul Voeten van Bradford Engineering en Joerie Beekman van OG Visie. Het bedrijfsleven heeft absoluut een missie op opvoedkundig gebied. Raoul Voeten Kinderen zijn creatief in het bedenken van oplossingen Geboren: 29 april 1965, Rosmalen Opleiding: TU Eindhoven Werktuigbouwkunde, specialisatie procestechniek Functie: Algemeen manager Bradford Engineering Joerie Beekman De bedrijfjes van die twaalfjarigen lijken veel op gewone bedrijven Geboren: 12 mei 1971, Alphen aan de Rijn Opleiding: HEAO commerciële economie Functie: mede-eigenaar van OG Visie, marketingadviseur projectontwikkelaars Waarom zou je als ondernemer tijd besteden aan andere zaken dan het laten floreren van je onderneming? Raoul Voeten van Bradford Engineering en Joerie Beekman van OG Visie hebben geen moeite met die vraag. Samen met bankier Rogier Verburgh van Deutsche Bank Zuid-Holland Zuid zetten zij zich in voor hun omgeving. Alle drie hebben kinderen op de basisschool en ze vinden het vanzelfsprekend dat ze zich inzetten voor de school van hun kinderen. Maar ze doen meer. Beekman gaf zich op als bestuurslid en coach voor starters bij een startercentrum dat beginnende ondernemers op weg helpt en Verburgh staat in het vmbo en mbo voor de klas om leerlingen voorlichting te geven over ondernemerschap en geld. Voeten is betrokken bij een kleine stichting die scholen probeert te ondersteunen bij het techniekonderwijs. Voeten: Dat betekent dat als een school technologiedagen organiseert, wij diefaciliteren. Het is geweldig om bij kinderen enthousiasme voor techniek te zien. Ik heb dan altijd de hoop dat uit zo n groep weer een aantal goede vaklieden of ingenieurs voortkomt. Dat is ook eigenbelang: techneuten zijn schaars en we hebben ze hard nodig in de ruimtevaart. Maatschappelijk belang Twee jaar geleden vroeg Raoul Voeten Joerie Beekman en Rogier Verburgh om mee te doen aan BizWorld (zie kader). Voeten: Het is niet alleen heel leuk om te doen, ik vind het als ondernemer ook belangrijk om ondernemerschap op jonge leeftijd aan te wakkeren. Het verbaast me steeds weer hoe snel en enthousiast kinderen dit oppikken. Maandagochtend sta je voor een klas die nog nooit van de Kamer van Koophandel heeft gehoord en aan het eind van de week neem je de balans en jaarrekening met ze door en kijk je wat hun aandelen op de beurs doen. De kinderen zijn heel gemotiveerd. Dat geeft me veel voldoening. Voeten, Beekman en Verburgh vinden het leerzaam en inspirerend om de kinderen een inkijkje te geven in de wereld van zaken en geld, maar ze zijn evenzeer overtuigd van het maatschappelijke belang ervan. Beekman: Economie en marktwerking zijn een belangrijk deel van de wereld om ons heen. Wanneer kinderen dus op jonge leeftijd al met geld leren omgaan en een bepaalde mate van financiële zelfredzaamheid en inzicht ontwikkelen, hebben ze daar later alleen maar baat bij. Dat ze beseffen dat je niet onbeperkt kunt lenen bij een bank, dat geld eerst verdiend moet worden voor je het kunt uitgeven. Voeten: Het bedrijfsleven heeft ook een missie op opvoedkundig gebied. Niet alleen omdat onze kenniseconomie sterk afhankelijk is van gezond ondernemerschap, maar ook omdat kinderen zelf al moeten nadenken over wat ze later willen worden en wat ze graag willen gaan doen. Verburgh: Je geeft als bedrijfsleven iets terug aan de samenleving en aan kinderen die toch op een belangrijk keuzemoment zijn beland: welke opleiding wil ik volgen, waar wil ik naartoe? Je moet je als mens inzetten met je kennis, energie en passie. Daar heb je als samenleving uiteindelijk alleen maar profijt van. Invalshoeken Volgens Voeten vormen ze gedrieën een goede combinatie voor een ondernemersspel als BizWorld: Joerie komt uit de capital investmentsector en heeft een achtergrond in communicatie en reclame, Rogier is bankier, en ik ben afkomstig uit de maakindustrie. We kunnen de kinderen dus vanuit drie verschillende invalshoeken leren hoe ze een bedrijf het beste moeten runnen. Omgekeerd leert het drietal van het werken met de kinderen. Joerie Beekman: Het is heel grappig hoe sommige functies bij bepaalde kinderen passen, hoe serieus ze dat vervolgens oppakken en daarbij Juni 2012 Deutsche Bank

17 Realities / 17 Deutsche Bank Moskou wint milieuprijs Het nieuwe kantoor van Deutsche Bank in de Nordstar Tower in Moskou is bekroond met een exclusief LEED Goldcertificaat. Het is daarmee het eerste bankkantoor in Rusland dat ooit zo n certificaat heeft gekregen. LEED (Leadership in Energy and Environment Design) is een onafhankelijke en internationaal erkende certificering voor groene en duurzame bouw. In het nieuwe kantoor zijn veel ecologische innovaties gerealiseerd. Zo zijn de afwerking en de decoratie uitgevoerd met FSC-gecertificeerd hout en gedeeltelijk met gerecyclede materialen. Het gebouw verbruikt de helft minder water dankzij speciale armaturen en toiletkranen en 20 procent minder stroom voor verlichting. Deutsche Bank streeft bij alle grote bouwprojecten naar een LEED-certificering en heeft er tot op heden wereldwijd twintig. ook volwassen omgangsvormen aannemen. Kinderen doen bijvoorbeeld een colbert aan en een stropdas om wanneer ze gaan solliciteren of geld bij de investeerder proberen los te krijgen. Ook in andere opzichten lijken de bedrijfjes van die twaalfjarigen veel op een gewoon bedrijf. Zo zie je wrijving ontstaan wanneer teamleden het niet met elkaar eens zijn. Voeten: Er gebeurt veel in zo n groep. Net als in een echt bedrijf is er dynamiek en frictie. Maar tegelijkertijd zie je die kinderen daar heel volwassen op reageren en met creatieve oplossingen komen. Dat soort dingen neem je mee terug naar je bedrijf. Voeten merkt in zo n ondernemersspel dat er nog steeds heel simpele basisprincipes gelden waarmee je veel problemen kunt oplossen. Twee jaar geleden op een school waren er bijvoorbeeld drie medewerkers die het niet eens konden worden met elkaar. De directeur besloot daarop een medewerker te ontslaan. Toen die medewerker vervolgens bij de concurrent kwam te werken, bleek BizWorld hij het daar heel goed te doen waardoor dat team meer productie kon realiseren. Dit scenario van ontslag en herplaatsing stond niet in de spelhandleiding, maar de kinderen hebben dat verbluffend eenvoudig opgelost. Volwassenen zijn er een meester in om dit soort processen moeilijk te maken. Je leert door zo n voorbeeld anders naar mensen en groepsprocessen kijken. Ze hebben het eerste jaar veel aan voorbereiding gedaan: meerdere avonden met de leerkracht gezeten en elke speeldag in gedachten doorgespeeld en doorgenomen. Voeten: In de jaren daarna kun je natuurlijk terugvallen op ervaring, al moet ik eerlijkheidshalve zeggen dat ik een stuk meer waardering heb gekregen voor het vak van leraar: het is echt een gave om dat goed te kunnen. Ik ben vanuit mijn vak gewend om voor grote groepen te spreken, maar bij kinderen is het toch anders. Ik heb nog elk jaar die spanning: hoe is de groep, hoe gaan ze reageren? In 1997 bedacht door de Amerikaanse ondernemer Tim Draper en inmiddels overgewaaid naar Nederland. Het doel van BizWorld is om kinderen op de basisschool (en middelbare school) spelenderwijs te leren hoe een onderneming werkt en inzicht te geven in de financiële kant. Concreet gaat dat als volgt: de leerlingen vormen vier of vijf bedrijfjes die een product (een vriendschapsarmbandje) maken en dat moeten zien te verkopen aan medeleerlingen uit groep 7. Er wordt betaald in fictieve euro s. In vier ochtenden wordt de bedrijfskundige realiteit zo veel mogelijk nagebootst. Zo solliciteren de leerlingen bij hun leerkracht naar een functie binnen hun bedrijf, registreren ze zich bij de Kamer van Koophandel en schrijven een businessplan. Dan naar de bank of investeerder voor de financiering, aandelen uitgeven, budgetteren en een boekhouding bijhouden, grondstoffen inkopen, de vriendschapsbandjes maken, een marketingcampagne en salesplan bedenken en ten slotte de bandjes verkopen. Kortom: ondernemen van A tot Z. Het bedrijf dat aan het einde van de week de meeste winst heeft gemaakt, heeft gewonnen en krijgt een prijs. Wat het spel zo bijzonder maakt is dat de kinderen begeleid worden door ondernemers die vanuit de praktijk de leerlingen wegwijs maken in de belangrijkste aspecten van het ondernemerschap en hen daarin coachen. Kinderen, ouders, leerkrachten en de betrokken ondernemers zijn enthousiast. En datzelfde geldt voor de top van Deutsche Bank die sinds twee jaar dit educatieve initiatief in Nederland sponsort. Partnership in ESG-onderzoek De Deutsche Bank en de Maastricht University School of Business and Economics (MUSBE) gaan samenwerken aan zogeheten ESG-vraagstukken. ESG staat voor Environmental, Social en Governance dit zijn bijvoorbeeld vraagstukken over het managen van de CO 2 - voetafdruk en het zeker stellen van de accountability. Sabine Miltner, Deutsche Bank s Group Sustainability Officer en Deputy Head van het Environmental Steering Committee: Deze samenwerking is een mijlpaal en zal een grote bijdrage leveren aan het onderzoek naar de invloed van ESG-criteria op investeringen en risk management. Aan de MUSBE zal de samenwerking worden geleid door Finance Professor Rob Bauer. Hij staat aan het hoofd van het European Center for Corporate Engagement: Met Deutsche Bank als sponsor zullen ESG-investeringen sneller ingang vinden en gemeengoed worden in het bedrijfsleven. Deutsche Bank Juni 2012

18 18 / Realities Soepel over op SEPA De overgang naar de Single Euro Payment Area (SEPA) nadert, iets waar in het bedrijfsleven met tegenzin naar gekeken wordt. Dat is nergens voor nodig, betoogt Karsten Becker, Senior Product Manager bij Deutsche Bank. Met een ervaren bank kunnen bedrijven juist profiteren van SEPA. S EPA komt er, zoveel is zeker. Met de invoering van de Single Euro Payment Area wordt het Europese betalingsverkeer geharmoniseerd. De totstandkoming van één betaalruimte is een van de sluitstukken in de vorming van de Europese interne markt. In alle deelnemende landen kunnen bedrijven betalingen en incasso s in euro s voortaan op dezelfde manier verwerken. En niet langer hoeven zij in elk land waarin ze actief zijn een rekening te openen voor hun betaalverkeer. Het zijn nog maar enkele voordelen van SEPA. De wettelijke einddatum voor de migratie naar SEPA is 1 februari Alle overboekingen in euro s van en naar de deelnemende landen zijn vanaf dat moment net zo eenvoudig als betalingen en incasso s in eigen land. In totaal doen 32 landen mee aan SEPA: de 27 lidstaten van de Europese Unie, aangevuld met IJsland, Noorwegen, Zwitserland, Liechtenstein en Monaco. Hoewel de overgang nog niet helemaal is afgerond, kunnen bedrijven bij veel banken, waaronder Deutsche Bank, hun betalings verkeer nu al laten verlopen volgens de SEPA-standaard. Zorgen en tegenzin Terwijl de overgang naar SEPA snel nadert en het bankwezen de laatste stappen zet, wordt in het bedrijfsleven vooral met tegenzin naar de Europese betaalruimte gekeken. Sterker nog, veel bedrijven zijn nog niet eens begonnen met de voorbereidingen voor de migratie. In het licht van de economische turbulentie is het begrijpelijk dat het bedrijfsleven de komst van de Europese betaalruimte als een extra uitdaging ziet. Zorgen over het voortbestaan van de euro als Europese eenheidsmunt spelen daarbij ook een rol. Een veelgehoord argument tegen SEPA is dat de invoering complex is en voor het bedrijfsleven hoge kosten met zich meebrengt. Toegegeven, de overgang gaat niet vanzelf en kost geld. Bovendien hebben veel bedrijven moeite het vertrouwde los te laten. Bankrekeningnummers gaan bijvoorbeeld veranderen. In Nederland wordt het bekende 9-cijferige rekeningnummer vervangen door het 18-cijferige IBAN-rekeningnummer en de BIC-code. Ook emotie speelt een rol. Ondernemers denken dat buitenlandse klanten de rekening liever overmaken naar een vertrouwde bank uit eigen land. Toch hoeft de implementatie van SEPA niet buitengewoon ingewikkeld te zijn en kunnen bedrijven er ook van profiteren. Door gewijzigde wetgeving kan een buitenlandse betaling of incasso nu al tegen dezelfde kosten worden uitgevoerd als een binnenlandse in alle landen die deelnemen aan SEPA. Die kosten kunnen mogelijk verder dalen doordat er straks één grote interne markt voor betalingsverkeer ontstaat waarop meer aanbieders met elkaar concurreren. Bedrijven hebben dan ook meer keuze uit aanbieders die in het SEPA-gebied actief zijn. Efficiënter en goedkoper Door standaardisatie van het betalingsverkeer kunnen bedrijven efficiënter werken. Zij kunnen betalin- gen en incasso s op dezelfde manier uitvoeren en hoeven maar één rekening aan te houden voor eurobetalingen. Dat is goedkoper en gunstig voor de liquiditeit en het risicomanagement: het werkkapitaal staat op één rekening. Daardoor houden bedrijven overzicht en kunnen zij hun kaspositie optimaliseren. Niet langer hoeven zij bijvoorbeeld in het ene land een kastekort te financieren met een dure lokale lening, terwijl in het andere land een kasoverschot bestaat. De voordelen van SEPA worden nog groter als bedrijven al hun betalingen en incasso s centraal gaan afhandelen. Deze arbeidsintensieve werkzaamheden kunnen op één locatie efficiënter worden uitgevoerd. Operationele risico s worden daardoor ook kleiner, want bedrijven hebben niet langer met verspreide locaties te maken en kunnen optimaal gebruikmaken van de beschikbare technologie. Bovendien is het gebruik van één elektronisch systeem op één locatie beter te beveiligen, waardoor IT-risico s afnemen en een betere interne controle mogelijk is. Soepele migratie Met de juiste stappen is een soepele migratie naar SEPA mogelijk. Deutsche Bank is een van de voortrekkers bij de invoering van SEPA. De afgelopen jaren hebben we veel bedrijven geholpen met de overgang naar SEPA en het opzetten van centrale afdelingen voor betalingen en incasso s. Allereerst moeten bedrijven budget vrijmaken en Juni 2012 Deutsche Bank

19 Realities / 19 Waarom één betaalmarkt? De Single Euro Payments Area (SEPA) is voortgekomen uit de politieke ambitie om van de Europese Unie de meest concurrerende economie ter wereld te maken. Europese politici hebben daarvoor in 2007 het Verdrag van Lissabon gesloten. De interne Europese betaalmarkt is een voorwaarde om de doelstellingen uit het verdrag te halen. In reactie op die ontwikkelingen hebben Europese banken besloten om productstandaarden te ontwikkelen en afspraken te maken over de uniforme verwerking van betalingen en incasso s. Bernard Wientjes is voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW. Column Penny wise? Pound foolish! Sinds 1815 Zo zou de aanbeveling voor de BV Nederland kunnen luiden. De periode van bijna tweehonderd jaar die sinds de dageraad van het Koninkrijk der Nederlanden verstreek, staat voor een traditie van betrouwbaarheid en financiële degelijkheid. Voor een sterk land dat zijn verplichtingen nakomt en dat bereid is om problemen aan te pakken. Nu we midden in een financieel-economische crisis met een politieke crisis te maken hebben gekregen, is het belangrijkste dat we dit positieve beeld behouden. bepalen wanneer zij de overstap willen maken. Gezien de naderende einddatum is het van groot belang dat bedrijven direct aan de slag gaan. Dat brengt ons bij de tweede stap in de voorbereiding. Bedrijven moeten in kaart brengen in hoeverre hun bestaande systemen geschikt zijn voor transitie naar SEPA en welke wijzigingen eventueel nodig zijn. Daarnaast zullen zij IBAN- en BIC-codes moeten verzamelen van al hun leveranciers. De complexiteit hiervan hangt samen met de omvang en structuur van het bedrijf. Zijn die voorbereidingen eenmaal getroffen, dan volgt de analyse: bedrijven moeten nagaan in hoeverre (verdere) centralisatie van betalingen en incasso s aanvullend voordeel oplevert. SEPA is in dat opzicht een uitkomst voor het internationaal georiënteerde Nederlandse bedrijfsleven dat veel zaken doet met de andere eurolanden. Extra schaalvoordelen door centralisatie zijn daardoor sneller te realiseren. Maar het opzetten van een centrale afdeling voor betalingen en incasso s vraagt om betrokkenheid van het management. Het is daarom van groot belang een goed plan op te stellen alvorens aan de uitvoering te beginnen. Dat betekent dus eerst bezuinigen, bezuinigen om in 2013 tot een begrotingstekort van maximaal 3 procent te komen. En daarna hervormen, hervormen om zo snel mogelijk een begrotingsevenwicht te bereiken. De consequenties als we dit niet doen, zijn eenvoudigweg te groot. Denk aan het verlies van onze triple A-status en een oplopende rente op staatsleningen. Dat zou penny wise, pound foolish zijn. Natuurlijk zijn er gevolgen voor de economische groei en onze competitiviteit. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) zouden de afgesproken bezuinigingen in het Catshuis in 2013 een half procent groei van het Bruto Binnenlands Product (BBP) schelen. Dat gaat om zo n drie miljard euro. Dat is veel geld, maar de imagoschade die we oplopen als we niet aan onze verplichtingen voldoen, zal tot veel grotere verliezen leiden. We moeten, zoals de Fransen dat zo mooi zeggen reculer pour mieux sauter even inhouden om daarna verder te springen. Er komt een moeilijke tijd aan voor ondernemend Nederland. Laat daar geen twijfel over zijn. Nadat het misliep in het Catshuis bereikten vijf partijen op de valreep een akkoord, dat gelukkig zoals door ons steeds bepleit hervormingen bevat en het ambitieuze topsectorenbeleid dat onze boterham de komende tien tot vijftien jaar kan garanderen overeind houdt. Maar het akkoord bevat ook punten die voor onze achterban nadelig zijn. Neem de verhoging van de btw. Die is slecht voor de economische groei en leidt tot minder koopkracht en hogere looneisen. Dat is pijnlijk voor de detailhandel. Maar denk ook aan de nullijn voor ambtenaren, uitkeringsgerechtigden en de zorgsector. Iedereen lijdt pijn: burgers, bedrijven en overheid. Dat is eigenlijk maar goed ook, want het is beter de pijn te spreiden dan op één groep te concentreren. Het is geen optie deze pijnpunten taboe te verklaren, dan blijft er niets over om dat hogere doel te bereiken: financiële stabiliteit. We moeten door de zure appel heen bijten. Economisch gaat het niet goed, maar Nederland is nog steeds een van de rijkste landen van Europa. Per hoofd van de bevolking gerekend zijn we rijker dan Duitsland. We hebben een lage werkloosheid en de laagste jeugdwerkloosheid in Europa. We hebben een probleem met de overheidsfinanciën en de economische groei, maar onze concurrentiepositie is sterk. Dat komt door ons gunstige ondernemingsklimaat. Daar ligt de basis voor herstel. Het zijn immers ondernemers die economische groei creëren. Zij zullen Nederland uiteindelijk door de crisis sleuren. Deutsche Bank Juni 2012

20 20 / Realities Commodity s zijn een beleggingsklasse van grondstoffen en bulkgoederen. Ze worden voornamelijk verhandeld via termijncontracten op de beurs. Dit maakt financial hedging mogelijk: het financieel afdekken van prijsrisico s van die grondstoffen en bulkgoederen. Deutsche Bank is een vooraanstaande speler in de fysieke en financiële commodity businesses. Olie, aardgas, steenkool De schommelingen van prijzen in de energiesector zijn driemaal zo groot als de valutafluctuaties tussen euro en dollar. Het managen van deze prijsrisico s is essentieel voor stabiele marges. Deel twee van een serie over financial hedging van commodity-prijzen. Hoe je prijsrisico s in de energiemarkt afdekt et energiegebruik is de afgelopen 25 jaar wereldwijd met bijna 60 procent toegenomen Hen het is aannemelijk dat we de komende 25 jaar een stijging met opnieuw 35 tot 40 procent zullen zien. Olie levert momenteel grofweg 35 procent van de totale primaire energiebehoefte, gevolgd door steenkool, aardgas, duurzame en nucleaire energie. Met Brent-olieprijzen van rond de 125 dollar per barrel, wordt ongeveer 6 procent van het wereldwijde Bruto Nationaal Product (BNP) uitgegeven aan olie en distillaten. Diesel en benzine worden in veel industrieën gebruikt voor het aandrijven van personenauto s, vrachtwagens, schepen, SUV s en landbouwvoertuigen. Kerosine wordt gebruikt voor passagiersvliegtuigen en LPG s (Liquified Petroleum Gasses) zoals ethaan, propaan en butaan als basis voor petrochemische grondstoffen, het verwarmen van woningen en om te koken. Vloeibaar aardgas is noodzakelijk voor energiecentrales die op gas draaien en die stoom of elektriciteit produceren. Financiële crisis De financiële crisis heeft een enorme invloed gehad op de leveranciers en de consumenten van energie, olie en gas. Velen hebben hun les geleerd en in veel gevallen hebben inkoop en treasury in goed overleg een risicopolicy vastgesteld. Op het gebied van commodity price management is Deutsche Bank uitstekend geëquipeerd om cliënten advies te geven, zegt Joerg Endres, Head of Commodities Corporate Treasury Sales Netherlands van Deutsche Bank. Het is ons doel klanten meer te laten doen met minder. Risicomanagement vergroot het vertrouwen in de besluitvorming. Potentiële winsten en verliezen kunnen worden geïdentificeerd en gemanaged. Er wordt geen enkele beslissing genomen zonder een uitgebreid risico-assessment. Transportsector Voor veel Nederlandse cliënten van Deutsche Bank maken energie-, gas- en oliekosten een aanzienlijk deel uit van hun totale omzet. Dit maakt ze kwetsbaar voor prijsfluctuaties. De volatiliteit van prijzen binnen de energiesector is wel driemaal zo hoog als de valutafluctuaties tussen euro en dollar. In juli 2008 bedroeg de prijs van een metric ton diesel meer dan1300 dollar. Zes maanden later was die prijs gedaald tot 400 dollar. Na de vele ups en downs van de laatste drie jaar zijn de dieselprijzen momenteel weer tot boven de 1000 dollar gestegen. Energieprijzen zijn zelfs nog beweeglijker. Endres noemt een voorbeeld uit de transportsector. Stel, je hebt een vervoersbedrijf met een flinke vloot vrachtschepen en je wordt door de beheerder van een energiecentrale benaderd met de vraag om gedurende 2013 elke maand een bepaalde hoeveelheid steenkool te leveren tegen een vaste vervoersprijs. Dan neem je, wanneer je daarop ingaat, een grote gok als je de dieseltarieven voor je eigen schepen gedurende die periode niet zou vastleggen. Het is immers mogelijk dat je door stijgende energieprij- zen in 2013 tweemaal zoveel voor je diesel moet betalen, terwijl je inkomsten, zoals vastgelegd in het contract met de energiecentrale, gelijk blijven. Deutsche Bank kan dat risico door middel van financial hedging uitsluiten en de winst stabiliseren. Vooraanstaande speler De afgelopen jaren heeft Deutsche Bank zijn aandeel in de fysieke en financiële commodity businesses sterk vergroot met een consistente en gerichte investering in personeel, systemen en samenwerkingsovereenkomsten. Daardoor is Deutsche Bank nu een vooraanstaande speler op commoditygebied. Als bank zijn wij op de beurs actief in het hedgen van prijsrisico s, legt Endres uit. Voor onze cliënten, zowel producenten als consumenten, zijn wij een brug naar de markt en we adviseren op het gebied van diverse hedgingstrategieën, afhankelijk van de marktomstandigheden op de beurs en de risico s binnen het betreffende bedrijf. Deutsche Bank heeft sterke zakelijke banden met de belangrijkste industriële spelers, zowel internationaal als binnen de Nederlandse markt. Dankzij ons netwerk van relaties zijn we in een goede positie om de internationale operaties van onze cliënten te ondersteunen: we zijn aanwezig in 72 landen en hebben wereldwijd meer dan honderdduizend werknemers. Juni 2012 Deutsche Bank

CASE STUDY MDM LEERT KLANTEN ZELF VISSEN

CASE STUDY MDM LEERT KLANTEN ZELF VISSEN Exact Online CASE STUDY MDM LEERT KLANTEN ZELF VISSEN www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY MDM LEERT KLANTEN ZELF VISSEN MDM accountants & belastingadviseurs uit Den Haag is hard op

Nadere informatie

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013 Internationale varkensvleesmarkt 212-213 In december 212 vond de jaarlijkse conferentie van de GIRA Meat Club plaats. GIRA is een marktonderzoeksbureau, dat aan het einde van elk jaar een inschatting maakt

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Van baan naar eigen baas

Van baan naar eigen baas M200912 Van baan naar eigen baas drs. A. Bruins Zoetermeer, juli 2009 Van baan naar eigen baas Ruim driekwart van de ondernemers die in de eerste helft van 2008 een bedrijf zijn gestart, werkte voordat

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Betalen in het eurogebied: nog niet alle wensen vervuld

Betalen in het eurogebied: nog niet alle wensen vervuld ers zijn over het algemeen positief over de bestaande betaalmogelijkheden, maar toch betaalt men in of naar het buitenland niet altijd zoals men zou willen. Zo is de tevredenheid over de acceptatie van

Nadere informatie

Qredits bestaat vijf jaar. Dat is een felicitatie waard: in de eerste. plaats natuurlijk aan Qredits en haar medewerkers die deze

Qredits bestaat vijf jaar. Dat is een felicitatie waard: in de eerste. plaats natuurlijk aan Qredits en haar medewerkers die deze (GESPROKEN WOORD GELDT) Majesteit, dames en heren! Qredits bestaat vijf jaar. Dat is een felicitatie waard: in de eerste plaats natuurlijk aan Qredits en haar medewerkers die deze organisatie in korte

Nadere informatie

Euler Hermes Nederland. Corporate. Uw waardevolle en kwetsbare business beschermd. www.eulerhermes.nl

Euler Hermes Nederland. Corporate. Uw waardevolle en kwetsbare business beschermd. www.eulerhermes.nl Euler Hermes Nederland Corporate Uw waardevolle en kwetsbare business beschermd www.eulerhermes.nl Euler Hermes is wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeren en corporate incasso en is onderdeel

Nadere informatie

COUNTRY PAYMENT REPORT 2015

COUNTRY PAYMENT REPORT 2015 COUNTRY PAYMENT REPORT 15 Het Country Payment Report is ontwikkeld door Intrum Justitia Intrum Justitia verzamelt informatie bij duizenden bedrijven in Europa en krijgt op die manier inzicht in het betalingsgedrag

Nadere informatie

25 jaar NIBE - Interview Mantijn van Leeuwen

25 jaar NIBE - Interview Mantijn van Leeuwen 152 152 25 jaar NIBE - Interview Mantijn van Leeuwen 153 Interview Mantijn van Leeuwen Voor de meeste mensen ben jij nog een onbekende, zeker gerelateerd aan het NIBE. Vertel eens iets over je achtergrond,

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Dames en heren, [Inleiding] Ik vind het wel leuk, maar ook een beetje spannend. Maar moet

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Exact Online. Uw financiële cockpit op internet

Exact Online. Uw financiële cockpit op internet Exact Online Uw financiële cockpit op internet Eenvoudig online boekhouden Een onderneming staat of valt met haar financiële beleid. Met inzicht in de omzet, winst en cashflow nu en in de toekomst. Een

Nadere informatie

De kredietverzekering

De kredietverzekering Euler Hermes Nederland De kredietverzekering Met een gerust hart zaken doen. Exclusief voor klanten van de Rabobank www.eulerhermes.nl Euler Hermes is wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeren

Nadere informatie

Naast kwaliteit, kijken we ook altijd naar kosten. Arjan Dogterom Head of IT. Vast Mobiel VastMobiel

Naast kwaliteit, kijken we ook altijd naar kosten. Arjan Dogterom Head of IT. Vast Mobiel VastMobiel Naast kwaliteit, kijken we ook altijd naar kosten Arjan Dogterom Head of IT Partner Logistics is altijd bereikbaar en bespaart op telefoonkosten met Intercity Zakelijk Partner Logistics is een bedrijf

Nadere informatie

The digital transformation executive study

The digital transformation executive study The digital transformation executive study De noodzaak van transformatie voor kleine en middelgrote producerende bedrijven Technologie verandert de manier waarop kleine en middelgrote bedrijven zakendoen.

Nadere informatie

Starters zien door de wolken toch de zon

Starters zien door de wolken toch de zon M201206 Starters zien door de wolken toch de zon drs. A. Bruins Zoetermeer, mei 2012 Starters zien door de wolken toch de zon Enkele jaren nadat zij met een bedrijf zijn begonnen, en met enkele jaren financieel-economische

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

DE VOORHOEDE VAN DIGITAL

DE VOORHOEDE VAN DIGITAL DE VOORHOEDE VAN DIGITAL Betalingen vormen het hart van e-commerce. Maar de digitalisering heeft voor banken veel meer potentie dan alleen betalingen. Daarom investeert ABN AMRO in de ontwikkeling van

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

Welkom in een wereld zonder grenzen

Welkom in een wereld zonder grenzen Welkom in een wereld zonder grenzen Truphone is het eerste bedrijf dat daadwerkelijk één wereldwijd communicatiesysteem aanbiedt. Daarnaast bespaart het ons meer kosten dan welk ander bedrijf ook zou kunnen.

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Werken bij VDB Advocaten Notarissen. Zo zien wij het.

Werken bij VDB Advocaten Notarissen. Zo zien wij het. Hoe ONDERSCHEIDEND kun jij zijn? Werken bij VDB Advocaten Notarissen. Zo zien wij het. Hoe Krachtig kun jij zijn? VDB Advocaten Notarissen. Zo zien wij het. In onze geïntegreerde aanpak staat teamwork

Nadere informatie

www.econocom.com Optimaliseer het gebruik van uw IT en Telecom infrastructuur

www.econocom.com Optimaliseer het gebruik van uw IT en Telecom infrastructuur www.econocom.com Optimaliseer het gebruik van uw IT en Telecom infrastructuur Efficiëntie Meegaan met de tijd Mobiliteit De markt verandert evenals onze manier van werken. Het leven wordt mobieler en we

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

Docentenvel opdracht 19 (campagne voor een duurzame wereld en een samenwerkend Europa)

Docentenvel opdracht 19 (campagne voor een duurzame wereld en een samenwerkend Europa) Docentenvel opdracht 19 (campagne voor een duurzame wereld en een samenwerkend Europa) Lees ter voorbereiding onderstaande teksten. Het milieu De Europese Unie werkt aan de bescherming en verbetering van

Nadere informatie

STRATEGY MANAGER. Consulting Exit #VACATURE

STRATEGY MANAGER. Consulting Exit #VACATURE Consulting Exit #VACATURE STRATEGY MANAGER De meeste mensen kennen Exact als één van de partners van Formule 1-coureur Max Verstappen. Maar Exact is ook en vooral de nummer 1 aanbieder van business software

Nadere informatie

Starten in een dal, profiteren van de top

Starten in een dal, profiteren van de top M200715 Starten in een dal, profiteren van de top drs. A. Bruins drs. D. Snel Zoetermeer, november 2007 2 Starten in een dal, profiteren van de top Ondernemers die in 2003 een bedrijf begonnen, waren zich

Nadere informatie

Openingsgebeden INHOUD

Openingsgebeden INHOUD Openingsgebeden De schuldbelijdenis herzien Openingsgebeden algemeen Openingsgebeden voor kinderen Openingsgebeden voor jongeren INHOUD De schuldbelijdenis herzien De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus

Nadere informatie

Trade van de Week. Meeliften. op het succes. van BESI

Trade van de Week. Meeliften. op het succes. van BESI Trade van de Week Meeliften op het succes van BESI Wanneer we de in Nederland genoteerde aandelen bekijken sinds de start van 2009, dan komen we toch wel tot de conclusie dat BE Semiconductor N.V. (BESI)

Nadere informatie

Werken in een andere sector of branche: iets voor u?

Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Uw hele loopbaan blijven werken in dezelfde sector of branche? Voor veel werknemers is het bijna vanzelfsprekend om te blijven werken in de sector of

Nadere informatie

Onderhandelen met lef en liefde

Onderhandelen met lef en liefde Lodewijk van Ommeren, directeur van Bureau Zuidema, interviewt Judith Schoenmaeckers Onderhandelen met lef en liefde Dirty tricks? Judith Schoenmaeckers, commercieel directeur bij Randstad, heeft er niets

Nadere informatie

Cultuur is een eerste levensbehoefte

Cultuur is een eerste levensbehoefte 10 Cultuur is een eerste levensbehoefte Interview Tekst Kelly Bakker Foto s Tessa Wiegerinck Journalist, cultuurkenner en ondernemer in één Je stapt in die achtbaan en kan dan eigenlijk niet meer anders

Nadere informatie

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together Gids voor werknemers Rexel, Building the future together Editorial Beste collega s, De wereld om ons heen verandert snel en biedt ons nieuwe uitdagingen en kansen. Aan ons de taak om effectievere oplossingen

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Naslagwerk Economie van Duitsland. Hoofdstuk 8: Financiële stelsel. 8.1 Overzicht

Naslagwerk Economie van Duitsland. Hoofdstuk 8: Financiële stelsel. 8.1 Overzicht Naslagwerk Economie van Duitsland 8.1 Overzicht Het Duitse bankenstelsel is anders georganiseerd dan in de meeste andere landen. Naast een centrale bank, de Bundesbank, de reguliere zaken en retailbanken

Nadere informatie

Microsoft Dynamics CRM geeft Qurius Europees inzicht in sales en opportunities

Microsoft Dynamics CRM geeft Qurius Europees inzicht in sales en opportunities Microsoft Dynamics CRM geeft Qurius Europees inzicht in sales en opportunities Qurius heeft met Microsoft Dynamics CRM een kwaliteitsslag weten te maken. De onderlinge vestigingen communiceren nu beter

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken

Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken De Nederlandse bancaire vorderingen 1 op het buitenland zijn onder invloed van de economische crisis en het uiteenvallen van ABN AMRO tussen

Nadere informatie

V O L G E R S F A C E B O O K / D E D R E S S C O A C H W W W. G L A N C Y. N L

V O L G E R S F A C E B O O K / D E D R E S S C O A C H W W W. G L A N C Y. N L SIMPEL STAPPENPLAN VAN JE PASSIE JE WERK MAKEN 3.278 VOLGERS FACEBOOK/DEDRESSCOACH WWW.GLANCY.NL Mijn reis: van passie naar ondernemer Gefeliciteerd! Je hebt een eerste stap gezet. Wat fantastisch dat

Nadere informatie

ONLINE SAMENWERKEN IN HET DNA VAN ACCOUNTANTSKANTOOR JOINSON & SPICE

ONLINE SAMENWERKEN IN HET DNA VAN ACCOUNTANTSKANTOOR JOINSON & SPICE Exact Online CASE STUDY ONLINE SAMENWERKEN IN HET DNA VAN ACCOUNTANTSKANTOOR JOINSON & SPICE www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY INZICHT DELEN OM TE GROEIEN JOINSON & SPICE is druk.

Nadere informatie

Isah maakt het met TOPdesk en TFS

Isah maakt het met TOPdesk en TFS Juni 2014, nummer 2, jaargang 16 Isah maakt het met TOPdesk en TFS Verder in dit nummer: Shared Service Management in de praktijk Service leveren zoals uw klant het wil Wat kunt u leren van uw concurrent?

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

Ondernemerschap in Nederland

Ondernemerschap in Nederland Ondernemerschap in Nederland Je neemt deel aan het profiel Ondernemerschap. Dit betekent dat je erover denkt om in de toekomst als ondernemer te gaan werken. Dat is anders dan werken in loondienst. Dan

Nadere informatie

Want doen we nu echt zoveel samen?

Want doen we nu echt zoveel samen? Dames en heren, Welkom in het DOEK en welkom in 2014. Dit welkom spreek ik uit namens de organisatoren van deze Ommer Nieuwjaarsreceptie; de Ondernemersvereniging Ommen, de Handelsvereniging Ommen, Koninklijke

Nadere informatie

De Drievoudige Bottom Line, een noodzakelijke economische innovatie

De Drievoudige Bottom Line, een noodzakelijke economische innovatie De Drievoudige Bottom Line, een noodzakelijke economische innovatie Feike Sijbesma, CEO Royal DSM In de loop der tijd is het effect van bedrijven op de maatschappij enorm veranderd. Vijftig tot honderd

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

ALLIANDER. Neemt de wind in de zeilen en transformeert het inkoopproces

ALLIANDER. Neemt de wind in de zeilen en transformeert het inkoopproces ALLIANDER Neemt de wind in de zeilen en transformeert het inkoopproces Alliander NV beheert energie netwerken die gas en elektriciteit distribueren naar grote delen van Nederland voor huizen, transport,

Nadere informatie

"De financiële sector is het probleem,

De financiële sector is het probleem, 1 van 5 22-2-2019 07:44 sg.uu.nl "De financiële sector is het probleem, niet de oplossing" 6-8 minuten Investeren in een duurzamere wereld? Als het aan de aandeelhouders ligt, liever niet. Onderzoeker

Nadere informatie

Jouw praktische weg naar het hbo. Onderdeel van AOC Oost

Jouw praktische weg naar het hbo. Onderdeel van AOC Oost Jouw praktische weg naar het hbo Onderdeel van AOC Oost 2014 2015 2Informatie Het Groene Lyceum 2014-2015 Lekker praktisch bezig zijn maar wel op een hoog niveau. Is dat ook voor jou de leukste route naar

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

Duurzaam Bankieren in 2015: hoogtepunten en vooruitblik. Waarde creëren voor onze stakeholders

Duurzaam Bankieren in 2015: hoogtepunten en vooruitblik. Waarde creëren voor onze stakeholders Duurzaam Bankieren in 2015: hoogtepunten en vooruitblik Waarde creëren voor onze stakeholders Duurzaam bankieren bij ABN AMRO ABN AMRO levert een scala aan producten en diensten aan particuliere, private

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Word X2com partner! Sterk in innovatie Kennis op hoog niveau Maximale ondersteuning

Word X2com partner! Sterk in innovatie Kennis op hoog niveau Maximale ondersteuning Word X2com partner! Sterk in innovatie Kennis op hoog niveau Maximale ondersteuning Baanbreke X2com X2com levert professionele telecom diensten aan bedrijven en instellingen. De organisatie is in 2008

Nadere informatie

DINEREN IN DE HOFTRAMMM

DINEREN IN DE HOFTRAMMM DINEREN IN DE HOFTRAMMM De bijzondere creatie van Bobby van Galen en Pierre Wind Foto s en tekst: Martien Versteegh Eigenaar en gastheer Bobby van Galen heet u van harte welkom Het begon met een droom

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

MANTELZORG VANAF JANUARI 2015 EEN GROTERE ZORG VOOR GEMEENTEN

MANTELZORG VANAF JANUARI 2015 EEN GROTERE ZORG VOOR GEMEENTEN MANTELZORG VANAF JANUARI 2015 EEN GROTERE ZORG VOOR GEMEENTEN Veel jongeren hebben al vroeg de zorg voor een gezinslid. Maar wie zorgt er eigenlijk voor hen? De klassieke verzorgingsstaat verandert in

Nadere informatie

De droom 5. Visie en missie 7. Mega innovatief 9. Super professioneel 11. Ultra flexibel 13. Puur persoonlijk 15. Vaste telefonie 17

De droom 5. Visie en missie 7. Mega innovatief 9. Super professioneel 11. Ultra flexibel 13. Puur persoonlijk 15. Vaste telefonie 17 W i t h i n r e a c h v o i c e w o r k s. c o m Inhoud De droom 5 Visie en missie 7 Mega innovatief 9 Super professioneel 11 Ultra flexibel 13 Puur persoonlijk 15 Vaste telefonie 17 Mobiele telefonie

Nadere informatie

Hoe bent u bij Little People terecht gekomen?

Hoe bent u bij Little People terecht gekomen? Resultaten enquête Little People Hoe bent u bij Little People terecht gekomen? Via internet Via kennissen/vrienden/bekenden Anders nl. 33% 24% 43% Anders nl. Via directeur Paesacker Advertentie krant Via

Nadere informatie

Inleiding regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst

Inleiding regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst Inleiding regeerakkoord 2017-2021 Vertrouwen in de toekomst Inleiding Mensen in Nederland hebben veel vrijheid. Nederlanders vormen een sterke groep. Iedereen kan proberen om verder te komen in zijn leven.

Nadere informatie

Burdock, the standard in project management, recruitment & consultancy

Burdock, the standard in project management, recruitment & consultancy Burdock, the standard in project management, recruitment & consultancy Finding the optimal solution is An our open standard mind comes standard... Burdock is de verbindende schakel tussen opdrachtgevers

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 Inhoud Inleiding 6 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 2 Instanties in Nederland 13 Belangrijke instanties voor ondernemers 14 Kamer

Nadere informatie

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Vraag 1 Hoe heb je zielsliefde ontdekt, en ontdekte je zielsliefde het ook op dat moment? Ik ontmoette haar op mijn werk in de rookruimte. We konden

Nadere informatie

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt orthodontist Daniël van der Meulen samen met veertien assistentes intensief

Nadere informatie

Case study: Service en sales gaan samen voor beter klantcontact

Case study: Service en sales gaan samen voor beter klantcontact Case study: Service en sales gaan samen voor beter klantcontact Sales als basis voor klantcontact stimuleert klanttevredenheid Meer dan 900 medewerkers van Transcom Nederland verzorgen dagelijks facilitaire

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Sociale media in Nederland Door: Newcom Research & Consultancy

Sociale media in Nederland Door: Newcom Research & Consultancy Sociale media in Nederland Door: Newcom Research & Consultancy Sociale media hebben in onze samenleving een belangrijke rol verworven. Het gebruik van sociale media is groot en dynamisch. Voor de vierde

Nadere informatie

WELKOM Cases Drukkerij & Logistieke Dienstverlener Crowd funding

WELKOM Cases Drukkerij & Logistieke Dienstverlener Crowd funding WELKOM Cases Drukkerij & Logistieke Dienstverlener Crowd funding 19 november 1 Ruim 100 partners > 40 kantoren Triple O: Ondernemers Objectief Onafhankelijk Eén methodiek, één gezicht Louis van Besouw

Nadere informatie

Alles in één GLOBAL PARCEL SERVICES LOGISTICS

Alles in één GLOBAL PARCEL SERVICES LOGISTICS Stabiliteit in een dynamische wereld AIR & OCEAN AUTOGROUPAGE CHEMICALS GLOBAL PARCEL SERVICES HEALTH CARE LOGISTICS SPECIAL SERVICES WAREHOUSING Alles in één Het belang van goede logistiek staat buiten

Nadere informatie

Het daagt in het Oosten!

Het daagt in het Oosten! Het daagt in het Oosten! 1 PR Lighting: betaalbare topkwaliteit 2 Moving heads van topkwaliteit voor een redelijke prijs. Daar vroegen onze klanten steeds vaker om. Omdat bij Rolight de behoefte van de

Nadere informatie

Doe de poll via the Live App

Doe de poll via the Live App INGRID LIGTHART Je software in de private cloud Doe de poll via the Live App Iedereen heeft het over cloud Cloud is de toekomst Doe mee aan de private cloud poll! Geef nu uw mening via de Exact live app

Nadere informatie

F reader. Het nieuwe ondernemen. is gewoon durven te veranderen!

F reader. Het nieuwe ondernemen. is gewoon durven te veranderen! F R I E N D S F reader Het nieuwe ondernemen. is gewoon durven te veranderen! Als we de berichtgeving van de laatste maanden mogen geloven staat de non food detailhandel voor een herstructureringsslag.

Nadere informatie

Beursdagboek 10 September 2013.

Beursdagboek 10 September 2013. Beursdagboek 10 September 2013. Morgen is het al weer 12 jaar geleden. Gisterenavond Tijd 20:16 uur. Op het moment van sluiten van onze beurs gisteren stond de Dow op +86 punten. Op dit moment zien we

Nadere informatie

Zencap de innovatieve online marktplaats voor bedrijfsfinanciering

Zencap de innovatieve online marktplaats voor bedrijfsfinanciering Persmap 2015 Zencap de innovatieve online marktplaats voor bedrijfsfinanciering Onze missie Succesvolle ondernemers hebben mensen nodig die in hen geloven en die hen de benodigde mielen ter beschikking

Nadere informatie

Concurrentiekracht van de Nederlandse ondernemer

Concurrentiekracht van de Nederlandse ondernemer samenvatting onderzoek Concurrentiekracht van de Nederlandse ondernemer Kwalitatief internationaal onderzoek onder ondernemers in buurlanden over zakendoen met Nederlandse bedrijven Hoe is het gesteld

Nadere informatie

Ontdek je managementsupport.nl/event

Ontdek je managementsupport.nl/event e-pocket Ontdek je managementsupport.nl/event Beste talentvolle professional, Bedankt dat je de e-pocket Ontdek je talent hebt gedownload! Met deze e-pocket kun je een eerste stap zetten om je persoonlijke

Nadere informatie

Het sociale platform voor je organisatie

Het sociale platform voor je organisatie Het sociale platform voor je organisatie Laat de chaos achter je Tientallen CC tjes op een dag, maar nog steeds niet op de hoogte? Een dagelijkse zoektocht naar verdwenen documenten, specifieke informatie

Nadere informatie

uw bedrijf ook in acconditie? www.acconavm.nl Ruimte voor ondernemen. Adequate bedrijfsvoering Gedegen administratieve organisatie

uw bedrijf ook in acconditie? www.acconavm.nl Ruimte voor ondernemen. Adequate bedrijfsvoering Gedegen administratieve organisatie Ruimte voor ondernemen. uw bedrijf ook in acconditie? Adequate bedrijfsvoering Gedegen administratieve organisatie Gezonde financiële huishouding accountancy belastingadvies strategisch advies accountantscontrole

Nadere informatie

Case. VolkerWessels Telecom FLOWFABRIC OPTIMISATION ENGINEERS

Case. VolkerWessels Telecom FLOWFABRIC OPTIMISATION ENGINEERS Case VolkerWessels Telecom FLOWFABRIC OPTIMISATION ENGINEERS FlowFabric geeft startsein voor innovatie bij VolkerWessels Telecom VolkerWessels Telecom, specialist in telecominfrastructuur, weet als geen

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik weet niet of het u is opgevallen, maar het trof mij dat de lezingen van vandaag vol tegenstellingen zitten: het begint al bij Jesaja 41: mensen zijn

Nadere informatie

ZAKELIJKE COMMUNICATIE. Mondeling. Assessment 1.1. Samenwerken op een reclamebureau: instructie voor de accountmanager Voorbereidingstijd: 5 minuten

ZAKELIJKE COMMUNICATIE. Mondeling. Assessment 1.1. Samenwerken op een reclamebureau: instructie voor de accountmanager Voorbereidingstijd: 5 minuten ZAKELIJKE COMMUNICATIE Mondeling Assessment 1.1. Samenwerken op een reclamebureau: instructie voor de accountmanager Voorbereidingstijd: 5 minuten Je werkt sinds drie jaar als accountmanager bij Reclamebureau

Nadere informatie

Aangenaam kennis te maken.

Aangenaam kennis te maken. Aangenaam kennis te maken. Maar bovenal, geloven wij dat persoonlijke aandacht altijd het verschil maakt. Welcome to Spring Willkommen bei Spring Bienvenue chez Spring Welkom bij Spring Benvenuti in Spring

Nadere informatie

Gal. 5, 13-26 preek NGKO 20-09-2015

Gal. 5, 13-26 preek NGKO 20-09-2015 Gal. 5, 13-26 preek NGKO 20-09-2015 Serie: Mooie mensen zoals Jezus 1. Vrucht van de Geest Idealist? Toen ik klein was dacht ik echt dat kerkmensen alleen maar goed voor elkaar waren. Toen ik een jongere

Nadere informatie

Verhaal van verandering

Verhaal van verandering Isabella Lenarduzzi Belgische Ashoka Fellow Ashoka: Kun je ons iets vertellen over je familie en waar je bent opgegroeid? Isabella: Ik ben geboren in Brussel. Mijn vader kwam als twaalfjarige vanuit het

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Waarom is Click to Call de ontbrekende link voor online succes

Waarom is Click to Call de ontbrekende link voor online succes Waarom is Click to Call de ontbrekende link voor online succes Oktober 2013 ONDERWERPEN Managementsamenvatting 2 Introductie 3 Online blijft 4 Waarom is Click-to-Call vandaag de dag relevant? De nieuwe

Nadere informatie

Veenwouden - Holland

Veenwouden - Holland Veenwouden - Holland Alfons Freriks Logistics Veenwouden Regisseur in totaaltransport ALL AROUND EUROPE Dynamisch in denken, innovatief in ondernemen! Overal in Europa de service van Alfons Freriks Logistics

Nadere informatie

Stageverslag Danique Beeks

Stageverslag Danique Beeks Stageverslag Danique Beeks Waarom deze stage en hoe zag de stage eruit? Ik heb via Mirthe informatie gekregen over deze stage. Haar achterneef is een van de eigenaren van dat bedrijf. Ze heeft mij deze

Nadere informatie

Vertrouwen. Margriet Ledin-de Hoop. Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer

Vertrouwen. Margriet Ledin-de Hoop. Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer Vertrouwen Margriet Ledin-de Hoop Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer Inhoudsopgave Woord vooraf 6 1. Op reis 8 2. Spring! 15 3. Ver weg of heel dichtbij? 24 4. Actief afwachten 32 5. In vertrouwen keuzes

Nadere informatie