Ambitie Stand van zaken september 2012 Doelen schooljaar Opmerkingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ambitie Stand van zaken september 2012 Doelen schooljaar 12-13 Opmerkingen"

Transcriptie

1 AMBITIES EN VOORTGANG VAN DE NETWERKSCHOOL SUMMA ENGINEERING Positief exploitatiesaldo Na afronding experiment moet met normale bekostiging het onderwijs gerund kunnen worden. Wanneer de kosten hoger uitvallen, worden deze gecompenseerd door aanvullende inkomsten. 1. Inkomsten genereren uit bedrijfsleven voor cofinanciering opleidingen NWS 2. Minder docenten uren 3. Studenten kunnen tegen betaling plus-traject volgen 1. Machinepark Teclab gefinancierd door bedrijfsleven 2. Inrichting nieuwe huisvesting Gefinancierd vanuit het bedrijfsleven, ROC Eindhoven en NWS 3. Regulier onderwijs gefinancierd uit reguliere OCW gelden 1. Budgetten niet overschrijden (binnen financiële kaders) Deelname aan het experiment NWS heeft de mogelijkheid geboden deze 2. Inzichtelijk maken van de kosten van opleidingen ontwikkeling te versnellen voor de opleiding MKE. Gelet 3. Inzichtelijk maken van de k op de, op hoofdlijnen, grote osten van examinering verwantschap tussen de 4. Financiële projectadministratie op orde houden doelstellingen van ROC Eindhoven en die van de NWS 2.0, wordt deelname 5. Inzicht in kosten/baten NWS (opgeleverd aan SEO) aan het experiment gezien als een impuls om eigen doelstellingen voor de opleiding MKE te realiseren.

2 Beter onderwijs voor hetzelfde budget De kwaliteit van het onderwijs is meetbaar, zowel bij studenten als bij de afnemers in de verschillende 1. Continu onderwijs aanpassen aan eisen vanuit bedrijven t.a.v. Technische ontwikkelingen uitstromen (HBO, bedrijven) 2. Studenten krijgen te maken met echte opdrachten vanuit bedrijven/instellingen 3. Digitale leeromgeving voor alle NWS uitstroomvarianten optimaal ingericht 4. Monitoren successen van alumni die naar HBO doorstromen 5. Monitoren successen van alumni die naar bedrijfsleven doorstromen 6. Continu meting tevredenheid studenten, bedrijfsleven en HBO 1. Start ontwikkeling digitale leeromgeving, zie plan ICT 2. Er zijn al een aantal opdrachten vanuit het bedrijfsleven voor studenten (schommelrolstoel, pijndetector) 3. Studenttevredenheid wordt al gemeten: via Job Odin (1 keer per 2 jaar) via studentenpanel (2 keer per jaar) 4. Tevredenheid bedrijfsleven wordt al gemeten: via BPV enquête 1. Ontwikkelen digitale l eeromgeving zie plan ICT 2. Lopende enquêtes krijgen vervolg, nieuwe pas in schooljaar (alumni) De ambitie van de NWS MKE is niet primair gericht op het realiseren van beter onderwijs tegen dezelfde of lagere kosten, maar we sturen nadrukkelijk op genereren van alternatieve geldstromen om daarmee een kwaliteitsimpuls te kunnen geven aan het onderwijs.

3 Wettelijke kaders De NWS kent 1620 geprogrammeerde leer- en werkuren per jaar 1. Afgeronde discussie en besluit rond geprogrammeerde onderwijstijd 1. Goed beeld van huidige onderwijstijd 1. Transparante programmering voor alle uitstroomvarianten: curriculum ontwikkeling geeft inzicht in de totale studiebelasting en begeleide/onbegeleide onderwijstijd. Inzet van de onderwijscalculator geeft nzicht in docentenbelasting en kosten 2. Transparante roosters/planningen door gebruik van roosterprogramma Xedule (dit schooljaar start gebruik planningsmodule Xedule. Roostermodule v olgt later. ) 3. Beleid bepalen en besluitvorming omtrent flexibilisering curricula 4. Adequate aan- en afwezigheidsregistratie door opstellen van protocollen, procedures en ICT-eisen voor binnen- en buitenschoolse leermomenten. Met name t.a.v. Projectactiviteiten.

4 Wettelijke kaders (Bevoegd) onderwijspersoneel is bekwaam (wet BIO) 1. Continuering van het bieden van stageplaatsen binnen de NWS aan LIO (leraren in opleiding) 1. Een aantal docenten heeft de HOW training doorlopen. 1. Met alle teamleden NWS wordt een competentiematrix 2. Optimale teamsamenstelling NWS opgesteld. o.b.v. Biocompetenties 2. Database vullen met 3. Continu NWS-docenten behouden die op vaktechnisch gebied bij zijn in de modernste technische ontwikkelingen competenties en scholing t.b.v. Gesprekcyclus en optimaliseren teamsamenstelling NWS 4. NWS-docenten die de nieuwste ictontwikkelingen kunnen vertalen naar inzet in het onderwijs 3. Teamleden doorlopen de HOW training om de gewenste cultuur binnen de NWS te creëren en uit te dragen 4. Er zijn stageplaatsen binnen de NWS voor docenten in opleiding met als doel deze jonge docenten (studenten lerarenopleiding) te laten kennismaken met de uitgangspunten van de NWS en bevordering van instroom nieuwe docenten in de organisatie.

5 Bedrijfsmatige cultuur en werkwijze Continu proces van evalueren en verbeteren (op alle niveaus) Ondersteund door de reviewstructuur werkt het docententeam NWS aan het continu verbeteren van onderwijsprocessen Het docententeam NWS heeft kennis gemaakt met de reviewstructuur Leren hoe de reviewstructuur te gebruiken om successen en zorgen van het onderwijsteam NWS te communiceren naar het MT (en via MT naar cvb) Kostprijs voor leereenheden, begeleiding en toetsing zijn transparant Continu monitoren van de kosten van alle onderwijscomponenten (onderwijs, examinering, BPV-begeleiding en loopbaanbegeleiding) Onderzoek naar kostprijs verschillende onderdelen is gestart Zie doelen 'positief exploitatiesaldo'

6 Flexibiliteit en maatwerk Wat je al weet, hoef je niet over te doen. Ambitie De loopbaanbegeleider brengt samen met de startende student alle mogelijke evc's in kaart en begeleidt bij het aanvragen van vrijstellingen. Het onderwijs is zo ingericht dat de verschillende projecten zijn afgestemd op de verschillen in de competenties van de studenten. Stand van zaken september 2012 Doelen schooljaar Opmerkingen Studenten die binnenkomen zonder het vereiste niveau wordt een programma aangeboden om dat alsnog te halen. Om te voorkomen dat studenten niet het vereiste vooropleidingsniveau hebben wordt er een verregaande samenwerking met het VMBO opgezet (Techno-MAVO). Hiermee wordt een doorlopende leerlijn gecreëerd. Studenten met leerproblemen of handicap kunnen deelnemen aan het reguliere opleidingsprogramma Er is een programma dat op VMBO's gebruikt wordt om toekomstige studenten te interesseren en enthousiastmeren voor een opleiding aan de NWS MKE Meerdere momenten van instromen (>1) Minstens 2 instroommomenten Momenteel kent de opleiding MKE Onderzoeken of nieuwe curriculum één instroommoment eerdere instroommomenten mogelijk maakt Herkenbare uitstroomprofielen met aantoonbaar verschil in programmering, begeleiding en toetsing Binnen elke uitstroomvariant hanteren we de 8020 regel: studenten voldoen voor 80% aan het basisprofiel en 20% aan persoonlijke invulling (minoren en keuzevakken) Per uitstroomrichting MKE is één landkaart met daarin per onderwijsperiode de omvang, inhoud, lesmateriaal, leermiddelen, didactische werkvormen, begeleiding en manier van toetsing Keuze maken voor uitstroomrichting Techniek & Design; blijft dit een uitstroomrichting die zich meer gaat richten op industriële vormgeving of wordt het een minor

7 Studentondernemingen Participatie in een studentonderneming maakt deel uit van het onderwijs Studenten wél ondernemendheid en ondernemersvaardigheden laten ontwikkelen zonder dat zij het bedrijfsrisico dragen van de opdracht. Na evaluatie van de huidige vorm van de studentenonderneming is besloten om te zoeken naar een andere invulling die beter aansluit op het kwalificatiedossier waarin wél sprake in van ondernemersvaardigheden, maar niet van ondernemerschap (inschrijven bij KvK en aparte geldstroom). De nieuwe vorm gaat op korte termijn bepaald worden De nieuwe invulling van de studentenonderneming is intussen bepaald en wordt dit schooljaar geïmplementeerd. Hierbij wordt intensief samengewerkt met Teclab en Brainport. Tevens wordt het aantal duale trajecten uitgebreid o.b.v. de positieve ervaringen uit het eerste experiment. De student ontvangt een financiële vergoeding voor haar/zijn inzet Opleidingen met een duaal traject aanbieden zodat studenten voor hun inkomen niet afhankelijk zijn van branchevreemde bijbaantjes. Onderzoek naar wenselijkheid en haalbaarheid van duale trajecten loopt. Inmiddels is er gekozen om studenten, indien mogelijk, bij een stagebedrijf onder te brengen waarmee de NWS afspraken heeft over het duale traject. De student genereert inkomsten gecombineerd met het praktijkdeel van zijn opleiding. Meer inkomsten zijn voor de Netwerkschool en dragen bij aan de financiering Door de investeringen in state of the art machines door het bedrijvenconsortium (Brainport) worden niet meerinkomsten gegenereerd, maar hebben de studenten in hun opleiding toegang tot de modernste apparatuur. Hierdoor wordt zonder meer kosten de kwaliteit van de opleiding sterk verbeterd. Was tot nu toe niet aan de orde De plannen met Brainport worden dit schooljaar verder vorm gegeven. De eerste state of the art machines worden nog dit schooljaar in gebruik genomen op de nieuwe locatie van de NWS.

8 Hele jaar open De netwerkschool biedt 52 weken per jaar onderwijs De student kan 52 weken per jaar, 24/7, via de ELO studeren, toetsen maken, verslagen inleveren etc. Communiceren met docenten zal in toenemende mate buiten de traditionele openingsuren van een school mogelijk zijn. 2.Door de komst van Fablab wordt studenten de mogelijkheid geboden om ook buiten kantoortijden praktische vaardigheden te ontwikkelen. 1. Tot september 2012 is dit uitgangspunt van het experiment NWS 2.0 geen praktisch haalbare optie gebleken. 2. De gebouwen van ROC Eindhoven kennen collectieve sluitingsmomenten. 1. Binnen de school wordt het De wettelijk verplichte Fablab ingericht. Deze zal avovakken bemoeilijken de alle werkdagen van 8 tot 22 mogelijkheid tot het uur geopend, en bemand z flexibiliseren ijn door docenten. Van onderwijstijd Hierdoor wordt de mogelijkheid gecreëerd om het aanbod van praktijkonderwijs uit te breiden. 2. De fundamenten van het digitaal opleidingshuis worden op dit moment gelegd. De stappen om de ambities op het gebied van ICT -toepassingen in het onderwijs te realiseren zijn uitgewerkt in een plan van aanpak. De uitvoering wordt begeleid door experts binnen ROC Eindhoven op het gebied van onderwijsontwikkeling en ictontwikkeling. 3. Bij het opstellen van het functieprofiel van de docent NWS wordt flexibele inzetbaarheid meegenomen Studenten kunnen vakanties in overleg bepalen 1. Situatie op dit moment is dat studenten het vakantierooster ROC volgen

9 Maximale betrokkenheid regio en bedrijfsleven Er is een Raad bedrijfsleven beschikbaar Er bestaat geen bedrijvenraad Opzetten bedrijvenraad NWS en onderzoek doen naar levensvatbaarheid Bedrijfsleven heeft een rol in het onderwijs (onderwijs, begeleiding, toetsing) Een structurele rol van mensen uit het Bedrijfsleven bij invulling curriculum, afnemen van examens/ beoordeling BPV, verzorgen van gastlessen/instructies. Daarnaast een structurele inbreng van bedrijven bij het geven van opdrachten die in projectonderwijs uitgewerkt worden. 1. Er zijn enkele opdrachten aangeleverd t.b.v. projectonderwijs 2. Er zijn contacten gelegd en afspraken gemaakt met bedrijven over ontwikkeling en uitvoering van workshops die passen binnen de curricula. 1. Bedrijfsleven is betrokken bij invullen curriculum. Zij heeft een duidelijke rol bij de BPV, BPV-beoordeling en levert opdrachten aan voor projecten via Teclab en Brainport. 2. Uitbreiden van opdrachten uit het regionale netwerk t.b.v. projectonderwijs 3. Uitbreiden van het aantal workshops dat wordt aangeboden aan studenten NWS

10 Variatie in arbeidscontracten Visie en beleid op human talent management. Rollen en kwaliteiten nwsmedewerker zijn duidelijk. Uitgangsprofiel en ontwikkellijn zijn expliciet. O.b.v. De competentiematrix, zie BIO, meer jaren ontwikkel en scholingsplan voor team en individuele teamleden opzetten en monitoren Opstellen van competentiematrix, zie BIO Er is sprake van variatie in profielen en prestatiebeloning. Er is sprake van een stimulans voor ondernemender werken Goede POP-cyclus obv afspraken (loonsverhoging, verlaging, leerkansen, etc) Borging betrokkenheid bedrijfsleven, HBO nvt nvt nvt ICT fundament ICT voor het leren, organiseren, bedrijfsvoering en verantwoording 1. Voor onderwijs en organiseren (planning en roostering) zie de beschrijving bij de onderwerpen: 52 weken per jaar open en 1620 uren geprogrammeerde onderwijstijd 1. Voor roostering wordt gebruik gemaakt van GP-Untis 2. Als onderdeel van bedrijfsvoering worden studievoortgangresultaten verwerkt in Planning & Scores.

Netwerkschool concretisering IJkpunten. Criteria en meetvoorbeelden V1.0

Netwerkschool concretisering IJkpunten. Criteria en meetvoorbeelden V1.0 Netwerkschool concretisering IJkpunten Criteria en meetvoorbeelden V1.0 Positief exploitatie saldo Beter onderwijs voor hetzelfde budget Wettelijke kaders - Onderwijstijd - Personeel voldoet aan bekwaamheidseisen

Nadere informatie

AMBITIEDOCUMENT NETWERKSCHOOL

AMBITIEDOCUMENT NETWERKSCHOOL Ambities op onderstaande gebieden: Cultuur binnen de Netwerkschool Missie Wij zijn een toonaangevende organisatie voor middelbaar beroepsonderwijs in Brainport regio Eindhoven waar jongeren en volwassenen

Nadere informatie

De Netwerkschool. Sligte H., Heyma A., van Eck, E., van der Meijden, A. (2015)

De Netwerkschool. Sligte H., Heyma A., van Eck, E., van der Meijden, A. (2015) Sligte H., Heyma A., van Eck, E., van der Meijden, A. (2015) De Netwerkschool Onderzoek naar werkzame bestanddelen voor vernieuwing van het middelbaar beroepsonderwijs Kohnstamm Instituut SEO Economisch

Nadere informatie

middelbaar beroepsonderwijs Brainport regio Eindhoven Onderwijsvisie Onze kijk op onderwijs

middelbaar beroepsonderwijs Brainport regio Eindhoven Onderwijsvisie Onze kijk op onderwijs middelbaar beroepsonderwijs Brainport regio Eindhoven Onderwijsvisie Onze kijk op onderwijs Summa College maart 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: De vijf onderwijspijlers 4 Hoofdstuk 2: De vijf onderwijspijlers

Nadere informatie

Flexibel onderwijs in het Hoornbeeck College

Flexibel onderwijs in het Hoornbeeck College Flexibel onderwijs in het Hoornbeeck College minder moeilijk dan het lijkt 11-02-2010 Kees den Bok, Hoornbeeck College Jef van den Hurk, M&I/Partners Introductie Context Workshop FlexCollege (MBO2010/Kennisnet)

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK OPZET STUDENTONDERNEMINGEN IN DE NETWERKSCHOOL

PLAN VAN AANPAK OPZET STUDENTONDERNEMINGEN IN DE NETWERKSCHOOL PLAN VAN AANPAK OPZET STUDENTONDERNEMINGEN IN DE NETWERKSCHOOL 1. ACHTERGRONDEN VAN HET PROJECT Binnen het project Netwerkschool 2.0 is de studentonderneming een van de pijlers om te realiseren. Het wordt

Nadere informatie

Bijlage 1: Projectresultaten Fase 1

Bijlage 1: Projectresultaten Fase 1 Bijlage 1: Projectresultaten Fase 1 Visie op de Netwerkschool met de Cultuurkaart SintLucas In september is de Cultuurkaart voor de Netwerkschool SintLucas opgesteld in 3 verschillende sessies met teamleden,

Nadere informatie

Het vmbo van de toekomst. Strategische alliantie vmbo-mbo? Succesvol samenwerken kan!

Het vmbo van de toekomst. Strategische alliantie vmbo-mbo? Succesvol samenwerken kan! Het vmbo van de toekomst Strategische alliantie vmbo-mbo? Succesvol samenwerken kan! Voorstellen Mirjam Bosch, plv. directeur CSV Veenendaal Dennis Heijnens, adviseur bij Actis Advies Programma deelsessie

Nadere informatie

Positionering en concretisering van de Netwerkschool in de onderwijsontwikkeling van het cluster Techniek.

Positionering en concretisering van de Netwerkschool in de onderwijsontwikkeling van het cluster Techniek. Positionering en concretisering van de Netwerkschool in de onderwijsontwikkeling van het cluster Techniek. Vanuit het streven naar beter en dus effectiever onderwijs, maar ook naar betekenisvoller en aantrekkelijker

Nadere informatie

Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015

Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015 - Missie/Visie - Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015 Op AMS staat de leerling centraal. Dat betekent dat alles wat we doen er op gericht is om iedere leerling zo goed mogelijk

Nadere informatie

Inleiding. Wat hebben we op 1-1-2015 bereikt?

Inleiding. Wat hebben we op 1-1-2015 bereikt? Inleiding ROC Nijmegen mag van het ministerie gedurende vier kalenderjaren (2010 t/m 2014) en andere vorm van onderwijs en organisatie ontwikkelen én uitvoeren. De opdracht voor de vijf Netwerkscholen

Nadere informatie

Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland

Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland BIJLAGE: Samenvatting effecten en resultaten Masterplan CGO Zuid-Holland Pagina 1: Effecten bij leerlingen Effecten bedrijven - onderwijs Toelichting: De percentages onder het kopje Nul zijn de uitersten

Nadere informatie

Een integrale benadering van verandering en onderwijsvernieuwing

Een integrale benadering van verandering en onderwijsvernieuwing FOCUS OP VERANDERING INSPIRATIE EN HANDVATTEN VOOR HET VERANDERPROCES BIJ DE INVOERING VAN FOCUS OP VAKMANSCHAP Een integrale benadering van verandering en onderwijsvernieuwing In deze white paper presenteren

Nadere informatie

Teamscan op accreditatiewaardigheid

Teamscan op accreditatiewaardigheid Teamscan op accreditatiewaardigheid De Teamscan accreditatiewaardigheid (in vervolg: scan) geeft inzicht in hoe het opleidingsteam ervoor staat met betrekking tot de opleidingsaccreditatie. De scan bestaat

Nadere informatie

Spinnenweb t.b.v. evaluatie stand van zaken implementatie Zo.Leer.Ik! concept

Spinnenweb t.b.v. evaluatie stand van zaken implementatie Zo.Leer.Ik! concept Spinnenweb t.b.v. evaluatie stand van zaken implementatie Zo.Leer.Ik! concept Dit document beschrijft het model dat binnen het netwerk ontwikkeld wordt om: Aan de ene kant te dienen als een leidraad om

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 0 03 7 93 Werken in het onderwijs Nr. 44 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Definitief, 22 maart 2007 School of Social Work Rotterdam, Hogeschool INHOLLAND.

Definitief, 22 maart 2007 School of Social Work Rotterdam, Hogeschool INHOLLAND. Definitief, 22 maart 2007 School of Social Work Rotterdam, Hogeschool INHOLLAND. In de meta-evaluatie 2005 2006 is een aantal onderzoeken naar de stand van zaken op de School of Social Work Rotterdam gebundeld.

Nadere informatie

Inclusief en toegankelijk onderwijs voor studenten met een functiebeperking

Inclusief en toegankelijk onderwijs voor studenten met een functiebeperking Inclusief en toegankelijk onderwijs voor studenten met een functiebeperking SOP 2-daagse Diversiteit en inclusiviteit in het hoger onderwijs, 30 juni 2017 Even voorstellen Expertisecentrum handicap + studie

Nadere informatie

Kwaliteit van curricula traditioneel vs flexibel. Berber Visser NNK 13 april 2017

Kwaliteit van curricula traditioneel vs flexibel. Berber Visser NNK 13 april 2017 Kwaliteit van curricula traditioneel vs flexibel Berber Visser NNK 13 april 2017 De breedte van flexibilisering Temporiseren Kennis en ervaren waarderen Met bewijslast uit de eigen praktijk of uit de opleiding

Nadere informatie

Protocol PDG en educatieve minor

Protocol PDG en educatieve minor Protocol PDG en educatieve minor 28 april 2014 Inhoud Protocol voor beoordelingen door de NVAO van de kwaliteit van de afstudeerrichtingen algemeen vormend onderwijs en beroepsgericht onderwijs, het traject

Nadere informatie

Onderwijsassistent. Kenmerken. Werkzaamheden. Na deze opleiding:

Onderwijsassistent. Kenmerken. Werkzaamheden. Na deze opleiding: Onderwijsassistent Een leraar of lerares komt soms handen tekort in de klas. Als onderwijsassistent zorg je er samen met de leerkracht voor dat alle leerlingen de aandacht krijgen die ze verdienen. In

Nadere informatie

Welkom in TECHNUM! KwaliteitsKring Zeeland 14-02-08

Welkom in TECHNUM! KwaliteitsKring Zeeland 14-02-08 Welkom in TECHNUM! KwaliteitsKring Zeeland 14-02-08 TECHNUM in vogelvlucht Wat is Technum Welke participanten Waarom noodzakelijk Waar we voor staan Wat onze ambities zijn TECHNUM Zelfstandige onderwijsvoorziening

Nadere informatie

Datum Betreft Bestuursakkoord PO-Raad-OCW 2012-2015. Geacht schoolbestuur,

Datum Betreft Bestuursakkoord PO-Raad-OCW 2012-2015. Geacht schoolbestuur, a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl Onze referentie 349195 Datum Betreft Bestuursakkoord PO-Raad-OCW 2012-2015 Geacht

Nadere informatie

Flexibel leren op maat

Flexibel leren op maat Flexibel leren op maat Oplossingen bij instroom, doorstroom en uitstroom? Tilburg, Transvorm Actueel op 20 december 2017 Programma 1. Introductie 2. Voorbeeld uit de praktijk ASVZ 3. Presentatie denkkader

Nadere informatie

KWALITEITSJAARVERSLAG EXAMINERING

KWALITEITSJAARVERSLAG EXAMINERING KWALITEITSJAARVERSLAG EXAMINERING Cursusjaar 2009 2010 ROC Zeeland Cluster Welzijn Versie 1.0 Vastgesteld in Examencommisie Welzijn d.d. 16-06-2011 Kwaliteitsjaarverslag Examinering ROC Zeeland, cluster

Nadere informatie

LOB scan voor MBO werkversie 1

LOB scan voor MBO werkversie 1 Uitleg bij invullen LOB-scan; Stap 1: de LOB -scan is verdeeld in 12 componenten (donker grijze balken). Onder ieder component zijn een aantal elementen (witte vlakken) geformuleerd. Per element geeft

Nadere informatie

De weg van traditioneel vmbo naar intersectoraal vmbo

De weg van traditioneel vmbo naar intersectoraal vmbo Van Theorie naar Praktijk De weg van traditioneel vmbo naar intersectoraal vmbo In deze bijdrage slaat junior adviseur Marloes Zewuster van CINOP de brug tussen de theorie van het intersectorale vmbo en

Nadere informatie

Checklist bij 'Een doorgaande lijn PO - VO voor hoogbegaafde leerlingen'

Checklist bij 'Een doorgaande lijn PO - VO voor hoogbegaafde leerlingen' Checklist bij 'Een doorgaande lijn PO - VO voor hoogbegaafde leerlingen' 3.1 Het management Op managementniveau worden zeven standaarden onderscheiden, die elk een aantal indicatoren omvatten. Na het scoren

Nadere informatie

Examenprofiel mbo Schilderen en Onderhoud en Afbouw

Examenprofiel mbo Schilderen en Onderhoud en Afbouw Januari 2015 Examenprofiel mbo Schilderen en Onderhoud en Afbouw Sector: Schilderen en Onderhoud en Afbouw Vastgesteld door: Paritaire Commissie Onderhoud, Schilderen en Afbouw Savantis Vaststellingsdatum:

Nadere informatie

Focus op Vakmanschap in MBO

Focus op Vakmanschap in MBO Focus op Vakmanschap in MBO Een tussenstand en een vooruitblik Rico Vervoorn beleidsadviseur btg Communicatie en Media MBO Raad Sectoraal overleg onderwijsinstellingen Hoe is het ook alweer begonnen? Februari

Nadere informatie

> 2 INTRODUCTIES > HENK DUBBELMAN > ICT DIRECTEUR > GRAFISCH LYCEUM ROTTERDAM > JOHN ONION > PRINCIPAL ASSOCIATE > ARLANDE

> 2 INTRODUCTIES > HENK DUBBELMAN > ICT DIRECTEUR > GRAFISCH LYCEUM ROTTERDAM > JOHN ONION > PRINCIPAL ASSOCIATE > ARLANDE > 2 INTRODUCTIES 29 STE SAMBO-ICT CONFERENTIE - 16 JANUARI 2014 - DOETINCHEM > HENK DUBBELMAN > ICT DIRECTEUR > GRAFISCH LYCEUM ROTTERDAM > DUBBELMAN@GLR.NL > JOHN ONION > PRINCIPAL ASSOCIATE > ARLANDE

Nadere informatie

DAG VAN DE BEROEPSKOLOM 9 O K TO B E R 20 1 5

DAG VAN DE BEROEPSKOLOM 9 O K TO B E R 20 1 5 DAG VAN DE BEROEPSKOLOM MBO-HBO 9 O K TO B E R 20 1 5 Doelen Kijken wat al goed werkt Nagaan of iets bijdraagt aan de kwaliteit van de aansluiting en doorstroom Aangeven wat kan verder worden uitgewerkt

Nadere informatie

Voorwoord. AERES MBO ALMERE Jaarresultaat 2017 Pagina 2 van 11

Voorwoord. AERES MBO ALMERE Jaarresultaat 2017 Pagina 2 van 11 Jaarresultaat 2017 Voorwoord Aeres MBO Almere, voorheen Groenhorst mbo Almere, biedt groene mbo-opleidingen aan voor de gebieden Animal, Design, Outdoor, Toegepaste biologie en Food. AERES MBO ALMERE Jaarresultaat

Nadere informatie

Voordat begonnen kan worden met de praktische voorbereiding voor de lessen moet er eerst een schoolvisie op het nieuwe programma zijn

Voordat begonnen kan worden met de praktische voorbereiding voor de lessen moet er eerst een schoolvisie op het nieuwe programma zijn Stappenplan invoering vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo Recentelijk werd de vraag gesteld door docenten of er een stappenplan is van zaken die geregeld moeten zijn voor je van start kunt gaan

Nadere informatie

Beleidskader RMC Regio 37 Zuidoost-Brabant Januari 2017

Beleidskader RMC Regio 37 Zuidoost-Brabant Januari 2017 Beleidskader RMC 2017-2020 Regio 37 Zuidoost-Brabant Januari 2017 Inleiding Voor u ligt het beleidskader RMC van de regio Zuidoost-Brabant. RMC staat voor Regionaal Meld- en Coördinatiepunt. Gemeenten

Nadere informatie

ICT, DIGITALISERING ONDERWIJS EN INFORMATIEVOORZIENING ERVARINGEN EN UITDAGINGEN Henk Dubbelman John Onion

ICT, DIGITALISERING ONDERWIJS EN INFORMATIEVOORZIENING ERVARINGEN EN UITDAGINGEN Henk Dubbelman John Onion ICT, DIGITALISERING ONDERWIJS EN ERVARINGEN EN UITDAGINGEN 16-1-2014 Henk Dubbelman John Onion ICT, DIGITALISERING ONDERWIJS EN > 5 1. EVEN VOORSTELLEN EN OVER GLR 2. AANLEIDING 2011 3. AANPAK 2011 A.

Nadere informatie

OVERZICHT VAN DE TE REALISEREN DOELEN EN RESULTATEN VAN DE WERKGROEPEN - NETWERKSCHOOL SINTLUCAS

OVERZICHT VAN DE TE REALISEREN DOELEN EN RESULTATEN VAN DE WERKGROEPEN - NETWERKSCHOOL SINTLUCAS OVERZICHT VAN DE TE REALISEREN DOELEN EN RESULTATEN VAN DE WERKGROEPEN - NETWERKSCHOOL SINTLUCAS Werkgroep & Flexibilisering 4 5 projecten inrichten Ruimte / driestromen Samenwerkingsverbanden starten

Nadere informatie

Docentendag Afbouw 22 maart 2017

Docentendag Afbouw 22 maart 2017 Docentendag Afbouw 22 maart 2017 Programma Introductie Brander Actualiteiten vanuit onderwijs en examinering VMBO en praktijkonderwijs Beroepsgerichte keuzedelen Skills Heroes Lunch Rondleiding door de

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK VOORTBOUWEN DIGITAAL OPLEIDINGSHUIS. NETWERKSCHOOL SUMMA ENGINEERING, september 2012

PLAN VAN AANPAK VOORTBOUWEN DIGITAAL OPLEIDINGSHUIS. NETWERKSCHOOL SUMMA ENGINEERING, september 2012 PLAN VAN AANPAK VOORTBOUWEN DIGITAAL OPLEIDINGSHUIS NETWERKSCHOOL SUMMA ENGINEERING, september 2012 1 INLEIDING Sinds 2005 is Fronter de corporate elektronische leeromgeving binnen ROC Eindhoven. Binnen

Nadere informatie

Tilburg University 2020 Toekomstbeeld. College van Bestuur, april 2013

Tilburg University 2020 Toekomstbeeld. College van Bestuur, april 2013 Tilburg University 2020 Toekomstbeeld College van Bestuur, april 2013 Strategie in dialoog met stakeholders Open voor iedere inbreng die de strategie sterker maakt Proces met respect en waardering voor

Nadere informatie

PROFIEL. Adviseur Onderwijs HAS Hogeschool

PROFIEL. Adviseur Onderwijs HAS Hogeschool PROFIEL Adviseur Onderwijs HAS Hogeschool 1. De organisatie Dit profiel wordt gebruikt om potentiële kandidaten in het kort te informeren over de functie Adviseur Onderwijs, HAS Hogeschool en haar context.

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst themaonderzoek verkorte opleidingen mbo Inspectie van het Onderwijs, 15 november 2018

Verslag bijeenkomst themaonderzoek verkorte opleidingen mbo Inspectie van het Onderwijs, 15 november 2018 Verslag bijeenkomst themaonderzoek verkorte opleidingen mbo Inspectie van het Onderwijs, 15 november 2018 Inleiding Op 15 november 2018 organiseerde de inspectie een bijeenkomst voor bekostigde mbo instellingen

Nadere informatie

Opbrengsten studiereis

Opbrengsten studiereis Opbrengsten studiereis Finland 2013 Kwaliteitszorg met impact op de werkvloer Opzet Studiereis Centrale vraag: Hoe kunnen instellingen en teams kwaliteitszorg zo vormgeven dat dit een duurzaam effect heeft

Nadere informatie

Onderwijscatalogus. Lara Bok & Bram Lankreijer

Onderwijscatalogus. Lara Bok & Bram Lankreijer Onderwijscatalogus Lara Bok & Bram Lankreijer Agenda Welkom! Flex ID Plateau s Onderwijscatalogus Huidige situatie & toekomst Aanpak Korte impressie Vragen? Flex - ID ID College wil met de invoering van

Nadere informatie

Pakket Versneld Studeren voor aanvang studie. Instituut Archimedes. Samenstelling René Karman Portefeuillehouder onderwijs Instituut Archimedes FE

Pakket Versneld Studeren voor aanvang studie. Instituut Archimedes. Samenstelling René Karman Portefeuillehouder onderwijs Instituut Archimedes FE Samenstelling René Karman Portefeuillehouder onderwijs Instituut Archimedes FE Pakket Versneld Studeren voor aanvang studie Versie definitief Instituut Archimedes Datum 20 mei 2015 Hogeschool Utrecht Bronvermelding

Nadere informatie

Aanzet opbrengsten van het experiment Netwerkschool 2.0 (november 2014)

Aanzet opbrengsten van het experiment Netwerkschool 2.0 (november 2014) Aanzet opbrengsten van het experiment Netwerkschool 2.0 (november 2014) Eind januari 2015 wordt vanuit de stichting de Netwerkschool verantwoording afgelegd aan het Ministerie van Onderwijs. Als input

Nadere informatie

LEEROPBRENGSTEN VAN DE NETWERKSCHOOL ROC NIJMEGEN (maart 2015)

LEEROPBRENGSTEN VAN DE NETWERKSCHOOL ROC NIJMEGEN (maart 2015) LEEROPBRENGSTEN VAN DE NETWERKSCHOOL ROC NIJMEGEN (maart 2015) Op verzoek van de externe stuurgroep van de Netwerkschool ROC Nijmegen brachten het opleidingsteam, de projectgroep en de werkgroep van deze

Nadere informatie

Flexibilisering van het onderwijs aan volwassenen kan alleen door het systeem volledig anders te gaan opzetten en is niet gebaat bij het veranderen

Flexibilisering van het onderwijs aan volwassenen kan alleen door het systeem volledig anders te gaan opzetten en is niet gebaat bij het veranderen 19 JUNI 2014 Flexibilisering van het onderwijs aan volwassenen kan alleen door het systeem volledig anders te gaan opzetten en is niet gebaat bij het veranderen van de bestaande situatie Flexibilisering

Nadere informatie

Werknemer in opleiding Themabijeenkomst Stage en duurzaamheid op de arbeidsmarkt. Oktober 2010

Werknemer in opleiding Themabijeenkomst Stage en duurzaamheid op de arbeidsmarkt. Oktober 2010 Werknemer in opleiding Themabijeenkomst Stage en duurzaamheid op de arbeidsmarkt Oktober 2010 Programma 13.30 Informatie Wio, opbrengst bijeenkomst 13.45 Stage en duurzaamheid op de arbeidsmarkt -Toelichting

Nadere informatie

Visie ICT & Media Beheer 2012-2013

Visie ICT & Media Beheer 2012-2013 Visie ICT & Media Beheer 2012-2013 Jaap van Gils 13-5-2012 Inhoud ICT- & Mediabeheer competentiegericht... 2 Model Dekkers... 2 Huidige situatie... 2 Gewenste situatie... 3 Model opleiding ICT- & Mediabeheer...

Nadere informatie

Beleidsmedewerker Onderwijs

Beleidsmedewerker Onderwijs Horizon College Beleidsmedewerker Onderwijs Sector BMO Alkmaar C70) Afdeling Communicatie en Onderwijs (C&O) Contract: Vervanging wegens zwangerschapsverlof Periode: 1 mei 2015 tot 1 oktober 2015 Omvang:

Nadere informatie

8 uitgangspunten. Leerbedrijf BAVA => BaVa Leerwerktraject => LWT Leerwerkhuis => LWH De Vip groep => VIP. 1 doelgroepomschrijvingen

8 uitgangspunten. Leerbedrijf BAVA => BaVa Leerwerktraject => LWT Leerwerkhuis => LWH De Vip groep => VIP. 1 doelgroepomschrijvingen 8 uitgangspunten De deelnemende scholen willen uitgaan van dezelfde uitgangspunten. Helaas is het nog niet mogelijk om al die punten te verwezenlijken. De verschillende scholen geven aan hoever de zaken

Nadere informatie

Leermiddelenbeleidsplan

Leermiddelenbeleidsplan Leermiddelenbeleidsplan School Het 4 e Gymnasium Contactpersoon Anne Marttin Leden werkgroep Estevan Veenstra en Bobby van Essen Versienummer 002 Format leermiddelenbeleidsplan 1 Visie Missie Missie Het

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ ROC WEST-BRABANT FLORIJN COLLEGE. Opleidingen Commercieel medewerker

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ ROC WEST-BRABANT FLORIJN COLLEGE. Opleidingen Commercieel medewerker RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ ROC WEST-BRABANT FLORIJN COLLEGE Opleidingen Commercieel medewerker Plaats: BRIN: Onderzoeksnummer: Onderzoek uitgevoerd op: Conceptrapport verzonden op: Rapport vastgesteld

Nadere informatie

Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs

Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs Uit: Besluit van 16 maart 2017 tot wijziging van het Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel en het Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel BES in verband

Nadere informatie

CONVENANT OPLEIDING LERAARPLUS

CONVENANT OPLEIDING LERAARPLUS CONVENANT OPLEIDING LERAARPLUS Onderwijsstichting Arcade (openbaar primair onderwijs Coevorden Hardenberg) Openbaar primair onderwijs gemeente Emmen Stenden Hogeschool (PABO Emmen) 1 INHOUDSOPGAVE PREAMBULE...3

Nadere informatie

Van aanbod tot uitvoering

Van aanbod tot uitvoering HKS - keuzedelen Implementatie bij ROC van Twente Van aanbod tot uitvoering Versie 7, 28 september 2015, PT 2 Vier kernvragen # Vraag 1. Hoeveel keuzedelen? Ruimte van keuze en keuzevrijheid 2. Wanneer

Nadere informatie

Formulier doelstellingengesprek

Formulier doelstellingengesprek Formulier doelstellingengesprek Functie : Docent Afdeling/sector : Havens Datum gesprek : 24 september 2012 Deze cyclus is breed opgezet vanuit de doelstellingen zoals deze zijn geformuleerd uit het sectorplan

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK CONVENANT LOONWERK-ONDERWIJS AOC S

PLAN VAN AANPAK CONVENANT LOONWERK-ONDERWIJS AOC S PLAN VAN AANPAK CONVENANT LOONWERK-ONDERWIJS AOC S 1. Inleiding Dit plan van aanpak vormt een onlosmakelijk onderdeel van het convenant loonwerkonderwijs AOC s. In dit plan van aanpak zijn de uit te voeren

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK MBO. New School Routing Academy Commercieel medewerker (Commercieel medewerker binnendienst)

KWALITEITSONDERZOEK MBO. New School Routing Academy Commercieel medewerker (Commercieel medewerker binnendienst) KWALITEITSONDERZOEK MBO New School Routing Academy 90111 Commercieel medewerker (Commercieel medewerker binnendienst) December 2015 BRIN: 30KP Onderzoeksnummer: 286411 Onderzoek uitgevoerd: 07 december

Nadere informatie

ECTS-fiche. Opleiding Didactische Competentie algemeen

ECTS-fiche. Opleiding Didactische Competentie algemeen ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding SLO Module Didactische Competentie algemeen Code E1 DCa Lestijden 60 Studiepunten 4 Ingeschatte totale 100 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen

Nadere informatie

Genderscan mbo Techniek

Genderscan mbo Techniek Genderscan mbo Techniek Doelen Pamflet Meer meisjes in mbo Techniek Aandacht voor gender in Techniek- en ICT-opleidingen wordt een vaste waarde binnen mbo-scholen Voorlichtingsactiviteiten die een brede

Nadere informatie

Onderwijstijd; een middel om kwaliteit te genereren. Els de Ruijter Maartje van den Burg

Onderwijstijd; een middel om kwaliteit te genereren. Els de Ruijter Maartje van den Burg Onderwijstijd; een middel om kwaliteit te genereren Els de Ruijter Maartje van den Burg 1 oktober 2015 Onderwerp workshop 1. Wetgeving per 01-08-2014 2. Toezicht 3. BOT & Beroepspraktijkvorming 4. Afwijken

Nadere informatie

: bestuur OFOM : commissie opleidingen NVOS-Orthobanda Betreft : Jaarplan 2017 Naar een brancheopleidingshuis OT Datum : 25 november 2016

: bestuur OFOM : commissie opleidingen NVOS-Orthobanda Betreft : Jaarplan 2017 Naar een brancheopleidingshuis OT Datum : 25 november 2016 Aan : bestuur OFOM Van : commissie opleidingen NVOS-Orthobanda Betreft : Jaarplan 2017 Naar een brancheopleidingshuis OT Datum : 25 november 2016 BIJLAGE 125 7 A. Aanleiding van het project (waarom nu?)

Nadere informatie

Diana van Dijk Bas Groot NHTV, internationale hogeschool voor Toerisme en Verkeer, Academie Stedebouw, Logistiek en Mobiliteit, Breda.

Diana van Dijk Bas Groot NHTV, internationale hogeschool voor Toerisme en Verkeer, Academie Stedebouw, Logistiek en Mobiliteit, Breda. 2de GoLeWe-projectconferentie Maastricht, 11 mei 2010 Diana van Dijk Bas Groot NHTV, internationale hogeschool voor Toerisme en Verkeer, Academie Stedebouw, Logistiek en Mobiliteit, Breda 11 mei 2010 Tussentijdse

Nadere informatie

Onderzoeken Werkplekleren

Onderzoeken Werkplekleren Onderzoeken Werkplekleren Leeromgeving Sapfabriek Competenties en professionaliseringsbehoeften Opzet presentatie Verbinding tussen de onderzoeken Aanleiding voor de onderzoeken Onderzoek Sapfabriek Respondenten

Nadere informatie

regionale netwerkbijeenkomst Zorg & Welzijn Consortium Beroepsonderwijs maart 2013

regionale netwerkbijeenkomst Zorg & Welzijn Consortium Beroepsonderwijs maart 2013 regionale netwerkbijeenkomst Zorg & Welzijn Consortium Beroepsonderwijs maart 2013 mededelingen lid van het Consortium Beroepsonderwijs; de kosten en de baten pauze thematafels 2 mededelingen regioconsulenten

Nadere informatie

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE)

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) SAXION Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel

Nadere informatie

Invoering entreeopleiding

Invoering entreeopleiding Invoering entreeopleiding Inleiding De entreeopleiding is geïntroduceerd in het kader van het actieplan Focus op Vakmanschap. Focus op Vakmanschap kent een tweetal pijlers: doelmatige leerwegen en modernisering

Nadere informatie

Handleiding Docenten/Begeleiders

Handleiding Docenten/Begeleiders Handleiding Docenten/Begeleiders In dit document vindt u een aantal handige tips en wetenswaardigheden die van pas kunnen komen wanneer u het invullen van de JOB-monitor klassikaal begeleidt. 1. Algemene

Nadere informatie

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE)

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) HOGESCHOOL UTRECHT Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende

Nadere informatie

WORKSHOP 1W7. Persoonlijke leerschema s: tussen dromen en werkelijkheid

WORKSHOP 1W7. Persoonlijke leerschema s: tussen dromen en werkelijkheid WORKSHOP 1W7 Persoonlijke leerschema s: tussen dromen en werkelijkheid Serge Wallagh hogeschooldocent-teamleider Business IT & Management bij IICT-FNT na een lange carrière in de commerciële advisering

Nadere informatie

Bedrijfsvoering op orde met Triple A

Bedrijfsvoering op orde met Triple A Bedrijfsvoering op orde met Triple A Triple A Maturityscan jef.van.den.hurk@mxi.nl http://experienceplus.nl/index.php?efficiente_bedrijfsvoering Triple A door de bril van Thijs Triple A Maturityscan jef.van.den.hurk@mxi.nl

Nadere informatie

Beoordelingscriteria Tegemoetkoming kosten opleidingsscholen

Beoordelingscriteria Tegemoetkoming kosten opleidingsscholen Beoordelingscriteria Tegemoetkoming kosten opleidingsscholen De commissie toetst de kwaliteit van alle aanvragen aan de inhoudelijke criteria (visie op samen opleiden, samenwerking en organisatiestructuur,

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 10GE00 Bs De Vier Heemskinderen

Schoolondersteuningsprofiel. 10GE00 Bs De Vier Heemskinderen Schoolondersteuningsprofiel 10GE00 Bs De Vier Heemskinderen Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Groenhorst mbo Nijkerk

Groenhorst mbo Nijkerk Groenhorst mbo Nijkerk Groenhorst Nijkerk biedt diverse groene mbo-opleidingen aan voor de gebieden hovenier (niveau 2 en 3, BOL en BBL) en natuur en recreatie (niveau 2 en 3, BOL). Wanneer je op onze

Nadere informatie

Een Persoonlijke & Flexibele Leer en Werkomgeving voor Hogeschool Leiden

Een Persoonlijke & Flexibele Leer en Werkomgeving voor Hogeschool Leiden Een Persoonlijke & Flexibele Leer en Werkomgeving voor Hogeschool Leiden Nico Juist, IM, B&S, Hogeschool Leiden voor Challengeday, project FPLO, SURFnet, 7 maart 2017 Hogeschool Leiden 12000 studenten

Nadere informatie

PASSIE VOOR ONLINE LEREN. www.profijt.nu

PASSIE VOOR ONLINE LEREN. www.profijt.nu PASSIE VOOR ONLINE LEREN www.profijt.nu WAT IS PROFIJT? Het Praktijkonderwijs heeft behoefte aan een systeem waarin alle dagelijkse processen op een logische wijze en in één platform worden vastgelegd.

Nadere informatie

Toptechniek in Bedrijf Programmalijn 1

Toptechniek in Bedrijf Programmalijn 1 Toptechniek in Bedrijf Programmalijn 1 Samenwerking van vijf Gelderse ROC s Organisatiestructuur Overlegstructuur Prestatie indicatoren 1 oktober 2012 Organisatiestructuur RxH Functie: Stuurgroep/klankbord

Nadere informatie

"Plan om te leren, een leerplan!"

Plan om te leren, een leerplan! "Plan om te leren, een leerplan!" Voor het realiseren van een consistent en overzichtelijk onderwijsprogramma, in de vorm van een leerplan maken we gebruik van het curriculaire spinnenweb van SLO. Naam

Nadere informatie

Landelijke ontwikkeling professionalisering MBO. Myriam Lieskamp beleidsmedewerker CNV Onderwijs Master HRM

Landelijke ontwikkeling professionalisering MBO. Myriam Lieskamp beleidsmedewerker CNV Onderwijs Master HRM Landelijke ontwikkeling professionalisering MBO Myriam Lieskamp beleidsmedewerker CNV Onderwijs Master HRM programma Nederland een kenniseconomie Leven lang leren Wat zijn de actuele ontwikkelingen? Wat

Nadere informatie

Stappenplan invoering vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo

Stappenplan invoering vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo Stappenplan invoering vernieuwing programma s vmbo Regelmatig wordt de vraag gesteld of er een stappenplan is waarin zaken staan die geregeld moeten zijn voor de nieuwe examenprogramma s in school van

Nadere informatie

Onderwerpen. Waarom samenwerking Praktijkonderwijs- MBO Doel Procedure Inhoud Praktische zaken Vragen

Onderwerpen. Waarom samenwerking Praktijkonderwijs- MBO Doel Procedure Inhoud Praktische zaken Vragen Februari 2017 Onderwerpen Waarom samenwerking Praktijkonderwijs- MBO Doel Procedure Inhoud Praktische zaken Vragen Entree opleiding 1 Opleiding 1 Kwalificatiedossier 9 uitstroomprofielen Keuze uit: Reguliere

Nadere informatie

Onbeperkt leren. NTI-Eega Businesscase en Discussie

Onbeperkt leren. NTI-Eega Businesscase en Discussie Onbeperkt leren NTI-Eega Businesscase en Discussie Voorstellen Drs. Erik Steenwelle MM Directeur NTI Zakelijk NTI Zakelijk 071-7501040 06-33324391 erik.steenwelle@nti.nl Programma Ontwikkelingen in de

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG.. Middelbaar Beroeps Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

beperkte belastbaarheid, flexibilisering als antwoord

beperkte belastbaarheid, flexibilisering als antwoord beperkte belastbaarheid, flexibilisering als antwoord Even voorstellen Expertisecentrum handicap + studie ondersteunt hogescholen en universiteiten bij het toegankelijk maken van onderwijs voor studenten

Nadere informatie

De LOB-scan voor mbo

De LOB-scan voor mbo 35 BIJLAGE 3 De LOB-scan voor mbo De LOB-scan Doel van de LOB-scan is om zicht te krijgen op hoe Loopbaanontwikkeling en -begeleiding (LOB) in jullie onderwijsinstelling er op dit moment voor staat. De

Nadere informatie

Aanbevelingen en Actieprogramma. Naar versterking van het VMBO; Bedrijfsleven over VMBO beroepsgericht

Aanbevelingen en Actieprogramma. Naar versterking van het VMBO; Bedrijfsleven over VMBO beroepsgericht Aanbevelingen en Actieprogramma Naar versterking van het VMBO; Bedrijfsleven over VMBO beroepsgericht 2 Aanbevelingen ter verbetering van (de aantrekkelijkheid van) het VMBO naar aanleiding van het VMBO

Nadere informatie

vakkundig onderwijs Welkom Verantwoording: van papier via dialoog naar resultaat

vakkundig onderwijs Welkom Verantwoording: van papier via dialoog naar resultaat vakkundig onderwijs Welkom Verantwoording: van papier via dialoog naar resultaat Kennismaken Wie zijn wij Waar staan wij voor Onderwerpen Audit kwaliteitsnetwerk Stelsel- en VSV onderzoek Instellingsaudit

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. Installeren (Eerste monteur elektrotechnische installaties)

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. Installeren (Eerste monteur elektrotechnische installaties) ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU ROC Tilburg te Tilburg Installeren (Eerste monteur elektrotechnische installaties) Juli 2014 3280511/7 BRIN: 25LZ Onderzoeksnummer: 276480 Onderzoek

Nadere informatie

Verantwoordingsdocument Netwerkschoolproject. Summa Engineering. TU/e Campus Eindhoven

Verantwoordingsdocument Netwerkschoolproject. Summa Engineering. TU/e Campus Eindhoven Verantwoordingsdocument Netwerkschoolproject Tekstuele aanpassing nav sg vergadering 08-12-2015 Pagina 1 Inhoud Hoofdstuk 1... 3 Vraag: Hoe is de instelling omgegaan met de besteding van de toegekende

Nadere informatie

ontwikkeling van medewerkers

ontwikkeling van medewerkers ontwikkeling van medewerkers 38 Veel aandacht voor ontwikkeling van personeel In 21 heeft ROC ID College opnieuw veel aandacht besteed aan de ontwikkeling en professionalisering van personeel. Medewerkers

Nadere informatie

Welzijn Breed (Onderwijsassistent)

Welzijn Breed (Onderwijsassistent) Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25485 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Auditorium, Elst Onze opleidingen in Elst kenmerken zich door kleinschaligheid en persoonlijk contact.

Nadere informatie

MAXIME VOLLERS OPLEIDINGSADVISEUR & ONTWIKKELAAR

MAXIME VOLLERS OPLEIDINGSADVISEUR & ONTWIKKELAAR MAXIME VOLLERS OPLEIDINGSADVISEUR & ONTWIKKELAAR WERKPLEKLEREN IN DE BBL PRAKTIJKGERICHT ONDERZOEK IN HET MBO WERKPLEKLEREN IN DE FASTSERVICE EEN VERKENNENDE EVALUATIE VAN DE MIDDELBARE BEROEPSOPLEIDING

Nadere informatie

Curriculumplanner burgerschap. Informatie en tips voor de begeleider van een werksessie

Curriculumplanner burgerschap. Informatie en tips voor de begeleider van een werksessie Curriculumplanner burgerschap Informatie en tips voor de begeleider van een werksessie Curriculumplanner burgerschap Informatie en tips voor de begeleider van een werksessie Inleiding U gaat als begeleider

Nadere informatie

Handout PrOfijt. - Versie 1.1 - Versie: 1.1 Datum: 09-04-2014 Mike Nikkels / Olav van Doorn

Handout PrOfijt. - Versie 1.1 - Versie: 1.1 Datum: 09-04-2014 Mike Nikkels / Olav van Doorn Handout PrOfijt - Versie 1.1 - Versie: 1.1 Datum: 09-04-2014 Auteur(s): Mike Nikkels / Olav van Doorn 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 2 2 Inleiding... 3 3 Algemeen... 3 4 Visie op PrOfijt... 4 5 Techniek...

Nadere informatie

RETAIL NIVEAU 2-3-4 RETAIL ONDERNEMER RETAIL MANAGER RETAIL VERKOOPSPECIALIST RETAIL VERKOPER

RETAIL NIVEAU 2-3-4 RETAIL ONDERNEMER RETAIL MANAGER RETAIL VERKOOPSPECIALIST RETAIL VERKOPER VKR/RMO-SERVICEDOCUMENT: ORGANISATIE RETAIL NIVEAU 2-3-4 RETAIL ONDERNEMER RETAIL MANAGER RETAIL VERKOOPSPECIALIST RETAIL VERKOPER VERSIE: MAART 2015 DOOR: Jeroen van Esch en Han Swaans MEDE MOGELIJK GEMAAKT

Nadere informatie

Breed opleiden. Hoe zoek je meerwaarde? 21 maart in samenwerking met

Breed opleiden. Hoe zoek je meerwaarde? 21 maart in samenwerking met Breed opleiden Hoe zoek je meerwaarde? 21 maart 2018 in samenwerking met Doelen en verwachtingen Verwachting Inhoud Scenario s breed opleiden Voorbeeldcurriculum breed Traject (aanleiding, visie en aanpak)

Nadere informatie

Verzilvering van ervaringscertificaten Een matrix met rollen, verantwoordelijkheden en hulpmiddelen. Kenniscentrum EVC, januari 2013

Verzilvering van ervaringscertificaten Een matrix met rollen, verantwoordelijkheden en hulpmiddelen. Kenniscentrum EVC, januari 2013 Verzilvering van ervaringscertificaten Een matrix met rollen, verantwoordelijkheden en hulpmiddelen Kenniscentrum EVC, januari 2013 1 Aanleiding Sociale partners in Zorg en Welzijn stelden in het voorjaar

Nadere informatie

Onderwijs van de 21ste eeuw:

Onderwijs van de 21ste eeuw: Onderwijs van de 21ste eeuw: didactiek, wetenschap en technologie 2015-2016 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS saxion.nl/apo Onderwijs van de 21 ste eeuw: didactiek, wetenschap en technologie Professionaliseringsaanbod

Nadere informatie