Aandacht op het inrichten van de Belselebeek te Sint-Niklaas. Waarom niet bouwen in de Meerskens van Belsele?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aandacht op het inrichten van de Belselebeek te Sint-Niklaas. Waarom niet bouwen in de Meerskens van Belsele?"

Transcriptie

1 Aandacht op het inrichten van de Belselebeek te Sint-Niklaas. Betreft: Decreet voor Integraal Waterbeleid en de inrichting van de Belselebeek te Sint-Niklaas. Waarom niet bouwen in de Meerskens van Belsele? 1 omdat het daar de laagste gebieden zijn van de omgeving waar het water bij ontij bijeenstroomt en overlast kan bezorgen. Daar bouwen is vroeg of laat problemen scheppen.(frank De Bosere, weerman 1 juni 2008 om 9.10 uur en hoofdstuk II art 5, 6 c) 2 omdat het afbraak is van een uniek stuk geologisch erfgoed op de noordelijke afwatering van de Wase cuestarug. Zo is er nog maar één in heel Vlaanderen. (Dergelijke afwatering is in Sint-Niklaas verdwenen: de Molenbeek.) (hoofdstuk II art.5, 6 c) (Belselebeek en Schoonhoutbeek; de Tong van Belsele in de Oligocene kleilaag Groep van Rupel, Formatie van Boom, Lid van Belsele. ) (Mijn site: Hallo Belsele.) 3 omdat de bewoners jarenlang actie voerden om er niet te bouwen en de beek met de meersen te beschermen. (Zie bibliotheek Sint-Niklaas: S.O.S. Belselebeek.- Ook deze beek verdwijnt, tenzij met zwarte vlag. Van stad en provincie: Integraal waterbeheerplan voor het bekken van de Belselebeek te Sint-Niklaas. en Biotoopstudie BPA Hof van Belsele - Eindwerk tot het behalen van het diploma van CVN natuurgids, en bovendien tot behoud van het natuurlijk overstromingsgebied van de Belselebeek. Cursus natuurgids CVN 1993.) Zie ook: Bond Beter Leefmilieu: project Mijn Waterweg. 22 maart 2008 wereldwaterdag. In Ons Heem. tijdschrift over lokaal erfgoed in Vlaandern vzw. Huis De Zalm, Zoutwerf 5, 2800 Mechelen. Themanummer Mijn Waterweg 4 omdat plannen ter inrichting van beek en beekgebied (in het centrum) niet meer mogelijk is als beek en beekgebied reeds zijn ingemetst. (Zinvol voorkomen van natuurafbraak.) 5 omdat ouderwetse urbanisatie de beken verdringt (verdrong) en de beekgebieden volbouwt (volbouwde), wat niet moet nagevolgd of voortgezet

2 worden. (hoofdstuk II art.5, 6 c en hierbijgevoegde dokumenten i.v.m. Nieuwe Beek te Sint-Niklaas.).

3

4

5

6

7 6 omdat het onmiddellijk een verantwoord ideaal natuurlijk openbaar parkgebied kan zijn in het centrum en later bij uitbreiding van het dorp. 7 omdat het in het woongebied een ideaal openbaar wandelgebied kan zijn vlak bij de deur naast de beek. (Een schakel in een uitgebreid ideaal geleidelijk te verwezenlijken openbaar provinciaal geologisch en natuurlijk wandelgebied: waternet en wandelnet kunnen zinvol samengaan. De aanvang van een vijftigjarenplan dat beter is dan in vijftig jaar afbreken.) (Zie ook mijn site /beken en beekgebieden.) 8 omdat beken met hun beekgebieden natuurlijke natuurverbindingswegen zijn. 9 omdat water en watergebieden zin hebben in de samenleving: daar, in de natuurlijke watergebieden, leert men best respect opbrengen voor water dat we zo nodig hebben. (Lagere schoolkinderen vragen om informatie. Het beleid mag niet afbreken In t verleden was er te weinig zorg voor provinciale en gemeentelijke beken in de bouwgebieden.) 10 omdat vanop de rijksweg N70 voor alle voorbijrijders de aandacht mag getrokken worden op het belang van natuurlijke beken en beekgebieden. (Het Waasland, de N70, is geen beekloze zone. De Belselebeek is er uniek).

8 11 omdat er voorbeelden nodig zijn ter bewaring van het natuurlijk beekgebied: het identiek beekgebied is in de stad Sint-Niklaas afgebroken (volgebouwd) met als gevolg dat men er een NIEUWE BEEK heeft moeten graven om het natuurlijk regenwater uit de rioleringen te houden. Om die NIEUWE BEEK te kunnen realiseren waren intensieve graafwerken en dure riolen onder de N70 nodig waar de beek en het beekgebied tenslotte onzichtbaar zijn gebleven en niet tot hun recht komen. (Te laat de put gevuld als het kalf verdronken is en hoofdstuk II art.5, 6 c) 12 omdat het ingericht overstromingsgebied in het Waterschoot niet werd verwezenlijkt om het natuurlijk beekgebied te kunnen afbreken in het woongebied, wel om er de wateroverlast te voorkomen. (Wateroverlast die door historische onoordeelkundige technische verwezenlijkingen in het verleden werd gecrëeerd door aftappingen van de Ransbeek en afschaffen van beekloopjes 37, 38 en 39 in de Molenwijk, inrichting van riolering en overstort in de Kasteeldreef. Zie mijn site / beek en beekgebieden) 13 omdat wateroverlastproblemen voorkomen worden door behoud en herstel van afwateringsgebieden. (Frank De Bosere, weerman.) 14 omdat ophogen van de Meerskens, die we het Slakhuis noemden, de waterproblemen naar hoger gelegen gebied verplaatst. De lage gebieden moeten het water van de hoger gelegen gebieden aanvaarden. (Veldwet) 15 omdat nog steeds wordt teruggegrepen naar het gewestplan, dat geen rekening houdt met afwateringsgebieden. Het gebied is als dagrecreatie ingekleurd, niet als bouwgebied. (Zelfs als bouwgebied ingekleurd zou het als afwateringsgebied, waterbufferingsgebied, overstromingsgebied moeten gerespecteerd worden volgens het Decreet voor integraal waterbeleid. Opnieuws: hoofdstuk II art.5, 6 c) 16 omdat de voorstellen om de Meerskens vrij te houden en niet te bebouwen steeds werden afgewimpeld met het argument Het is bouwzone, het is dagrecreatiegebied., maar nu worden bijgetreden door de voorschriften van het Decreet voor integraal waterbeleid. (Zie Hoofdstuk II art 5, 6 c) 17 omdat de problemen die er zijn door te bouwen in overstromingsgebied simpel kunnen worden opgevangen door elders te bouwen waar ruimte is en het maaiveld hoger ligt, ook langs de N omdat gewestplannen ter verbetering kunnen aangepast worden.(ze bestaan al 35 jaar)

9 19 omdat het gewestplan (1974) te Belsele door de burger steeds werd aangeklaagd en onder druk heeft gestaan: bouwzone in overstromingsgebied. (Het had reeds lang kunnen zijn aangepast door rekening te houden met de afwateringsproblematiek van de Meerskens.) 20 omdat bouwen in de Meerskens een voortzetten is van het ouderwets urbaniseren: het zijn de gebieden waar met waterproblemen te kampen is eenmaal ze zijn volgebouwd. (Dalstraten, Beekstraten, Vijverstraten,.) 21 omdat we moeten leren uit het verleden: Het ziekhuis St-Hiëronymus te Sint-Niklaas werd in een groen gebied gebouwd. Zeer geschikt voor de zieken, in een rustig gebied. Geleidelijk is het ingebouwd: het rustig gebied is er verdwenen. (Hier zien we een gelijkaardig gebeuren: Het nieuwe park gaat dertig jaar niet bebouwd worden. Als nu het saunacomplex wordt verwezenlijkt, als de Meerskens verder worden volgebouwd en binnen dertig jaar, dat is niet lang meer, ook het park wordt bebouwd dan zal het typische van Belsele, de natuurlijke unieke Belselebeek en haar beekgebied, ook verdwenen zijn. Het bewaren van wat nog resteert dringt zich meer dan ooit op.) 22 omdat in het gemeentelijk structuurplan gebiedend gedeelte is voorzien om het beekgebied te accentuëren door uitwisselen van groengebied en bouwgebied. ( Het groen beekgebied, het meersengebied, het overstromingsgebied, wordt in de realiteit voort bebouwd en hoger bouwgebied wordt voor 30 jaar als park ingericht. Het tegenovergestelde van wat voorzien werd na openbaar onderzoek.) Zie ook hieronder.

10 23 omdat het redelijk is dat eerst een algemeen plan wordt opgemaakt, volgens voorstel van de burgers op de dorpsraad, ter inrichting van de beek en haar beekgebied, de Meerskens, in het woongebied van het dorp, vooraleer met verdere urbanisatie wordt aangevangen in het beekgebied. (Zie in werkgroep water: de brief van 13 februari 2005) 24 omdat de ophogingen van de Meerskens tussen pastorij en N70, bij de aanleg van Hulstendreef en Malpertuyslaan, als slecht voorbeeld, best niet gevolgd worden. (Het voorstel om de gronden te storten naast de pastorij, is toen niet gevolgd. Er is opgehoogd vlak bij de beek. Beek en beekgebied kregen toen een ferme knauw. Allemaal goed bedoeld: bouwvooruitzichten, maar welke aandacht voor de beek en het beekgebied? Het was voortzetten van oude gewoonten die alleen bouwen op het oog hebben. Toen was er nog geen Decreet voor integraal waterbeleid. Nu wel, het treedt de idee van toen, beekgebied -overstromingsgebied- niet ophogen, bij.) 25 omdat de N70 werd aangelegd om het verkeer buiten het dorp te houden. Voetgangers zullen steeds de N70 moeten kruisen om zich naar het dorp te begeven. Er is een barrière gecreëerd, de N70, die ten eeuwigen dage het voetgangersverkeer zal bemoeilijken naar het dorp. (Door uitbreiding van het woongebied aan de overkant van de N70 komt het verkeer weer midden in het woongebied te liggen. Door ophogingen en bebouwingen van de Meerskens wordt een doorsteek onder de N70 ter hoogte van de beek uitgesloten, minstens bemoeilijkt. De meest logische plaatsen voor een voetgangersdoorsteek onder de N70 zijn de kruisingen van de dalen met hun beek. Zie kaartje. Het geldt zowel voor de Belselebeek als voor de Schoonhoutbeek. 26 omdat vorige generaties een wandelweg hadden langs de Belselebeek en omdat men een wandelweg langs de Belselebeek in het GNOP (Gemeentelijk natuurontwikkelingsplan) verantwoord vond.

11 De Belselebeek met een wandelweg er naast werd in het vooruitzicht gesteld en is gedeeltelijk verwezenlijkt. Van brongebied tot monding is reeds meer dan 1/3 bewandelbaar. Door te bouwen in de Meerskens wordt de natuurlijke unieke beekomgeving afgebroken. (Het is passend dat de huidige generatie even zeer het behoud en het recreatief gebruik van de beek en haar beekgebied blijft nastreven. Ze worden hierbij gesteund door het Decreet voor integraal waterbeheer, waarop de vorige generatie niet kon steunen. Er zijn ook de dag van het park, de dag van de aarde en de wereldwaterdag. Het zou niet te verantwoorden zijn als de aandacht voor de beek en het beekgebied door de nieuwe generaties verder op losse schroeven wordt gesteld.) 27 omdat de huidige urbanisatiewerken reeds aantonen dat beek en beekgebied tweederangs zijn in de hoofdstad van het Waasland: de Pastorijwegel is opgehoogd, verlegd en de Belselebeek werd aan het oog onttrokken door aanplant van groenblijvende uitheemse heesters. De nieuwe beekwegel is met hagedoorn afgeboord. (Uitbreiding van het wegelnet is toe te juichen maar het natuurlijke van de Belselebeek en haar meerskens genieten er nog niet de nodige aandacht. Bouwwerken zullen het natuurlijke zeker niet bevorderen.) 28 omdat bouwen en ophogingen in meersengebied schering en inslag zijn geworden in de laatste paar jaren en niet dienen nagevolgd te worden door bouwwerken in overstromingsgebied. (In de stedelijke milieuraad, om het meersengebied te bewaren en niet te bebouwen en op te hogen, is er destijds op het geologisch aspect gewezen. Repliek: Men zou het kleinere meersengebied in de Bergdreef kunnen bewaren en het grotere in de bouwzone bebouwen -beide zijn afbraak van Belsele-. Door recente bouwwerken is het kleinere meersengebied zeer recent en betreurenswaardig reeds opgehoogd. Beide gebieden - de grote en de kleine Tong van Belsele staan nu onder druk. Zo verdwijnt alles beetje bij beetje. De eerste bebouwingen in de Kasteeldreef en de ophoging tussen pastorij en N70, bij de aanleg van de Hulstendreef en de Malpertuyslaan, waren het slechte voorbeeld voor de volgende. Die ophogingen genoten geen toejuichingen, wel protest. Hier is een overduidelijk voorbeeld van hoe beken en beekgebieden stilletjes aan verdwijnen: nooit ineens, altijd stapje voor stapje. Door gebrek aan waardering voor de afwateringsgebieden. Door gebrek aan een degelijke beleidsplanning voor het inrichten van beken en beekgebieden in de bouwgebieden. Door te weinig aandacht voor afwateringsgebieden die jarenlang zijn verwaarloosd en uit het oog zijn verloren. Door gemis aan beleid dat eens en voor goed kordaat halt toeroept aan verdere bebouwing en verdrukking van de afwateringsgebieden: de beken en hun beekgebieden.)

12 29 omdat twintig jaar confrontatie met behoud van de Belselebeek in het dorp van Belsele, nodig waren om de Belselebeek van brongebied tot monding te ontdekken. De aandacht groeide, die dient nu ondersteund te worden. Dat gebeurt niet door te bouwen in de meersen.(op 22 maart 2008 is voor het eerst een fietstocht ingericht door het beekgebied van brongebied tot monding met deelname van voorzitters en bestuursleden van STRAMIN, Raaklijn, Natuurpunt, Ammedé Verbruggenkring, Deelkultuurraad, ABLLO één gemeenteraadslid en verontschuldiging van Bekkenbeheer Oost-Vlaanderen. - Paaszaterdag- ) ( 1987 jaar van het milieu! Visjes adieu! maar de visjes zijn er terug: nu nog zorgen dat ze te zien zijn van op de wegels in hun natuurlijk milieu.) 30 omdat bescherming van beken en beekgebieden in de landbouwzone niet voldoende is voor de toekomst. Bescherming in de woonzones is de enige weg om noodzakelijke beken en beekgebieden te bewaren. In de landbouwzones geniet men naast de beek ook van de groene open ruimte die samen het wandelen aangenaam maken. In de woongebieden zijn het de beek en haar beekgebied die er aangenaam wandelen voor de toekomst kunnen verzekeren. Ze trekken er de aandacht van de wandelaar op water dat onmisbaar is. Dit wordt niet bereikt door de beekgebieden vol te bouwen en op te hogen en de beek naar een uithoek, als goot, te verdringen. (In Waterwereld van mei 2008, magazine van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, wordt er over beken ook niet gerept. Ze zijn nochtans het centraal gegeven van al wat met water en afwatering te maken heeft.) 31 omdat mag verwacht worden dat de provincie en Sint-Niklaas als hoofdstad van het Waasland zichzelf verplichten om de eigenheid van de deelgemeenten te bewaren. Ook daarom is verdere afbraak door ophogingen en bouwwerken in de Meerskens van Belsele af te keuren. (De zucht naar defusie van gemeenten wordt soms gedroomd. De Meerskens van Belsele en de Belselebeek zijn eigenheid van Belsele.) 32 omdat we met verdere afbraak geconfronteerd worden. (Naast goede zaken die gebeuren: water proper maken, overstroming voorkomen,.blijft de beek toch onder druk: ophogingen van beekgebieden. De kroon op het werk ontbreekt nog: de beek en haar beekgebied de plaats geven die ze in een samenleving verdienen. De zee proper maken begint in de beekjes: in een natuurlijk beekgebied. Niet de Schelde, niet de rivieren, maar heel Vlaanderen moet beekminnend gemaakt worden. De beekjes en hun beekgebieden zijn als de barometers voor respectvol waterbeheer.) 33 omdat slechte voorbeelden tot ernstige problemen aanleiding geven.

13 Het slechte voorbeeld bij de aanleg van de Hulstendreef en de Malpertuyslaan en het bebouwen van Kasteeldreef in meersengebied is als een uitnodiging geweest voor verdere ophogingen en bouwprojecten in beekgebied. Er is nu het Decreet voor integraal waterbeleid dat ook door de watertoets moet gevolgd worden. 34 omdat het inrichten van wandelwegels en vijvergebieden geenszins de afbraak van natuurlijke beken en beekgebieden kunnen verantwoorden. Dat is eerder de klok luiden en niet weten waar de klepel hangt! (Beken en beekgebieden behoren tot het geheel van het fysisch afwateringssysteem: ze moeten beschermd, behouden en hersteld worden. Ze zijn er het hart van.) Zie Decreet. Hoofdstuk II, art.5, 6 c : Het beheer van hemelwater en oppervlaktewater zo organiseren dat Dit voorschrift is niet gemaakt om spitsvondige uitwegen tot bouwen en ophogen in overstromingsgebieden te verantwoorden. 35 omdat de urbanisatie met opeenvolgende wijzigingen aan beken en beekgebieden in Belsele noopte tot stilleggen van werken. Dit getuigt van onvoldoende zicht op en gebrek aan een duidelijke planning voor de inrichting van beken en beekgebieden in de woongebieden voor de toekomst. Privéplannen mogen niet de leidraad zijn voor de inrichting van beken en hun beekgebieden. Het betreft algemeen belang dat door provincie en gemeente, als verantwoordelijken, dient nagestreefd. De burger dient op de hoogte te zijn van de wijze waarop de inrichting van het beekgebied dient te gebeuren. Er dient dan wel een duidelijk algemeen gemeentelijk plan te zijn. (Dit is er niet. Privéinitiatieven modderen aan en tenslotte komen beek en beekgebied voortdurend in verdrukking in de samenleving. Vooral bouwheren, architecten en ingenieurs dienen van die inrichtingsplannen op de hoogte te worden gesteld.) 36 omdat er ruim de tijd is geweest om de gewestplannen aan te passen aan de noodzakelijke afwateringsgebieden. (Om de vijf jaar aanpasbaar sedert 1974.) 37 omdat bouwen op hoge gronden de waterproblemen voorkomt. 38 omdat beken en beekgebieden, als openbaar domein ingericht, een voor de hand liggende mogelijkheid zijn voor rust in een stresserende samenleving. (De openbare parkdomeinen mogen groter worden dan de privédomeinen. Hierop is in het verleden herhaalde malen gewezen. Openbare domeinen mogen echter geen reden zijn tot verdringen van beken en beekgebieden in de bouwzones.)

14 39 omdat plannen maken ook met de toekomst dient rekening te houden. (20 jaar saunacomplex. Wat daarna? Wat bij overlijden? Wat bij faillissement?.alles herstellen? Decreet: beek en beekgebied nu behouden, nu herstellen, nu niet afbreken. Nu beleid voeren om in de toekomst niet te moeten afbreken en herstellen. Nu de sauna naar een hoge droge bouwplaats) 40 omdat het bezwaar dat werd ingediend tot behoud van de Paradijsbeek, nr 51, tegen het omleiden ervan ten oosten van de Hulstendreef, niet werd ingediend om daarna de behouden beekloop, nr , de Paradijsbeek, te gebruiken als argument om de Meerskens van de Belselebeek af te breken en de beek zelf een verdoken plaats te bezorgen.(openbaar onderzoek 06/03/1989.) Te Belsele: 30 september 2009 Omer Burm

De Mandel. De Mandel op een oude kaart. Brongebied bij Gits Monding bij Sint-Baafs-Vijve. Een bijriviertje van de Leie.

De Mandel. De Mandel op een oude kaart. Brongebied bij Gits Monding bij Sint-Baafs-Vijve. Een bijriviertje van de Leie. De Mandel. De Mandel ontspringt in de omgeving van Passendale en Westrozebeke in West-vlaanderen op een hoogte van ongeveer 40 m TAW Op een oude kaart wordt haar oorsprong bij Gits gelegd. De Mandel op

Nadere informatie

Mijn waterweg. bron van leven. DE RAAKLIJN KATERN: jaargang 15, nr.77.

Mijn waterweg. bron van leven. DE RAAKLIJN KATERN: jaargang 15, nr.77. DE RAAKLIJN KATERN: jaargang 15, nr.77. Bijlage bij «t Groene Waasland» nr.151, september 2007. (v.u. Firmin De Beleyr, Belsele) Mijn waterweg bron van leven. 1 Beste lezer, Herinnert u zich ook dat er

Nadere informatie

N16 Scheldebrug Temse-Bornem

N16 Scheldebrug Temse-Bornem gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Bijlage III: toelichtingsnota tekst colofon Vlaams Ministerie Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed Departement RWO - Ruimtelijke Planning Phoenixgebouw

Nadere informatie

DE RAAKLIJN KATERN: jaargang 13, nr.69. Bijlage bij «t Groene Waasland» nr.143, januari (v.u. Firmin De Beleyr, Belsele) op het dorpsplein!

DE RAAKLIJN KATERN: jaargang 13, nr.69. Bijlage bij «t Groene Waasland» nr.143, januari (v.u. Firmin De Beleyr, Belsele) op het dorpsplein! DE RAAKLIJN KATERN: jaargang 13, nr.69. Bijlage bij «t Groene Waasland» nr.143, januari 2006. (v.u. Firmin De Beleyr, Belsele) Bomen op het dorpsplein! 1 Beste lezer, De nieuwjaarswensen zijn voor de meesten

Nadere informatie

De Mandel aan de Durme gebonden.

De Mandel aan de Durme gebonden. De Mandel aan de Durme gebonden. A. Het Oer-Durmedal in de Vlaamse Vallei te Deinze. De afwatering langs de Vlaamse Vallei is in de loop der tijden vele malen gewijzigd. Het beken- en rivierenstelsel is

Nadere informatie

Motivering bij de bouwaanvraag in aanvulling op aanvraagdocument MOTIVERING. TIJDELIJKE HUISVESTING te Koning Albertlaan Sint-Agatha-Berchem

Motivering bij de bouwaanvraag in aanvulling op aanvraagdocument MOTIVERING. TIJDELIJKE HUISVESTING te Koning Albertlaan Sint-Agatha-Berchem MOTIVERING TIJDELIJKE HUISVESTING te Koning Albertlaan 213 1082 Sint-Agatha-Berchem tijdens de verbouwing van de UNESCO-basisschool te Koekelberg GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Tijdelijke huisvesting

Nadere informatie

De Raaklijn. jaarboek

De Raaklijn. jaarboek Werkgroep Belsele De Raaklijn jaarboek 2013 1 Gegevens van de vereniging Naam van de vereniging De Raaklijn Afgekort De Raaklijn Secretariaat van de vereniging Firmin De Beleyr Straat en huisnummer Kleemstraat

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Moervaartvallei

Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Moervaartvallei Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Moervaartvallei DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting, artikel

Nadere informatie

Kortrijk. 1. Reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding (KB 4/11/77)

Kortrijk. 1. Reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding (KB 4/11/77) Kortrijk 1. Reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding (KB 4/11/77) 1082 De gebieden die als "reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding" zijn aangeduid, kunnen op initiatief van

Nadere informatie

VOORSTELLING WERKEN OMGEVING SCHIJNPOORT

VOORSTELLING WERKEN OMGEVING SCHIJNPOORT VOORSTELLING WERKEN OMGEVING SCHIJNPOORT In het najaar van 2015 staan er werken gepland in de omgeving van Schijnpoort, de parking Ten Eekhove en de Noordersingel. Deze werken bereiden de omgeving voor

Nadere informatie

Informatiemoment PRUP Zonevreemd Jeugdverblijf De Horizon (Bredene) Infomoment 6 september 2018

Informatiemoment PRUP Zonevreemd Jeugdverblijf De Horizon (Bredene) Infomoment 6 september 2018 Informatiemoment PRUP Zonevreemd Jeugdverblijf De Horizon (Bredene) Infomoment 6 september 2018 Algemeen - Tijdens de periode van publieke inspraak van 12 maart 2018 tot en met 12 mei 2018 zijn er verschillende

Nadere informatie

gericht aan PROCORO Koningin Elisabethlei 22 2018 Antwerpen

gericht aan PROCORO Koningin Elisabethlei 22 2018 Antwerpen Dit bezwaarschrift telt 26 pagina s Bezwaarschrift 07 april 2011 gericht aan PROCORO Koningin Elisabethlei 22 2018 Antwerpen Aangaande het openbaar onderzoek Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan PRUP

Nadere informatie

Workshop C Van advies naar waterparagraaf

Workshop C Van advies naar waterparagraaf Workshop C Van advies naar waterparagraaf Mark Cromheecke Directie Ruimte, Provincie Oost-Vlaanderen Robin De Smedt Departement RWO Kracht van het advies Verplicht/niet verplicht Bindend/niet bindend Motiveringsplicht

Nadere informatie

Leuven Noord. gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan BIJLAGE 1: GRAFISCH PLAN BIJLAGE 2: STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN

Leuven Noord. gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan BIJLAGE 1: GRAFISCH PLAN BIJLAGE 2: STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Leuven Noord BIJLAGE 1: GRAFISCH PLAN BIJLAGE 2: STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap colofon Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap

Nadere informatie

VR DOC.0003/2

VR DOC.0003/2 VR 2019 1101 DOC.0003/2 Besluit van de Vlaamse Regering inzake de herziening of de opheffing van stedenbouwkundige voorschriften van algemene en bijzondere plannen van aanleg en gemeentelijke ruimtelijke

Nadere informatie

Kaart 1.1. Legende. Eigendomssituatie

Kaart 1.1. Legende. Eigendomssituatie Kaart 1.1 Eigendomssituatie Fam. Verschelden - Beck (6) Eerens (8) Nikim nv (3) Pauselijke Missiewerken (9) Puytvoet vzw (4) Stad Sint-Niklaas (2) Van Den Bossche (7) Van Tilborg (5) Schaal 1:35 5 1. 2.

Nadere informatie

Op weg naar duurzaam bouwen. Project Velmerlaan

Op weg naar duurzaam bouwen. Project Velmerlaan Op weg naar duurzaam bouwen Project Velmerlaan 25 NOVEMBER 2008 SITUERING Waar start het verhaal? 1 Landbouwgebied Velm Landbouwgebied Particulieren en overheid 3 Molenbeek 2 Aanvoer water & modder via

Nadere informatie

Oostelijke Tangent Sint-Niklaas

Oostelijke Tangent Sint-Niklaas Provincie Oost-Vlaanderen - Gemeenten Sint-Niklaas en Temse Ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Oostelijke Tangent Sint-Niklaas Bijlage II: : stedenbouwkundige voorschriften DEPARTEMENT RUIMTE

Nadere informatie

22 maart. Fietsen langs de Belselebeek: van brongebied. monding. DE RAAKLIJN KATERN: jaargang 15, nr.80.

22 maart. Fietsen langs de Belselebeek: van brongebied. monding. DE RAAKLIJN KATERN: jaargang 15, nr.80. DE RAAKLIJN KATERN: jaargang 15, nr.80. Bijlage bij «t Groene Waasland» nr.154, maart 2008. (v.u. Firmin De Beleyr, Belsele) 22 maart Fietsen langs de Belselebeek: van brongebied tot de monding. 1 Beste

Nadere informatie

Infovergadering Zoutleeuw. 10 november 2015

Infovergadering Zoutleeuw. 10 november 2015 Infovergadering Zoutleeuw 10 november 2015 Aanleiding van info-vergadering: Zoutleeuw wordt regelmatig getroffen door wateroverlast. Voorstellen toelichten om wateroverlast structureel te voorkomen. 2

Nadere informatie

gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening regionaalstedelijk gebied Brugge

gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening regionaalstedelijk gebied Brugge gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening regionaalstedelijk gebied Brugge Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften Definitief Definitief gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening regionaalstedelijk

Nadere informatie

DE RAAKLIJN KATERN: jaargang 20, nr.100

DE RAAKLIJN KATERN: jaargang 20, nr.100 DE RAAKLIJN KATERN: jaargang 20, nr.100 Bijlage bij «t Groene Waasland» nr.174, maart 2012. (v.u. Firmin De Beleyr, Belsele) 1 Belsele, jaargang 1, nr.1 2 Belsele, jaargang 20, nr.100 Beste Raaklijn-lid,

Nadere informatie

Brussel, 9 februari 2005 Advies reparatiedecreet. Advies

Brussel, 9 februari 2005 Advies reparatiedecreet. Advies Brussel, 9 februari 2005 Advies reparatiedecreet Advies Voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening en van het decreet betreffende

Nadere informatie

Zaal KLEINE POST 3.2. Adaptatie: droogte en wateroverlast in West-Vlaanderen

Zaal KLEINE POST 3.2. Adaptatie: droogte en wateroverlast in West-Vlaanderen Zaal KLEINE POST 3.2. Adaptatie: droogte en wateroverlast in West-Vlaanderen Adaptatie: Droogte en wateroverlastbestrijding in en door de Provincie West-Vlaanderen 2 Exacte ligging waterlopen, per adres

Nadere informatie

Op naar proper water in 2015!

Op naar proper water in 2015! Op naar proper water in 2015!! De Europese Kaderrichtlijn water, het decreet Integraal Waterbeleid en Vlarem I en II verplichten ons tot het voeren van een integraal Stedelijk waterbeleid. Dit gaat voornamelijk

Nadere informatie

Infobundel Project Ruggeveld-Boterlaar-Silsburg 23 juni 2009

Infobundel Project Ruggeveld-Boterlaar-Silsburg 23 juni 2009 Infobundel Project Ruggeveld-Boterlaar-Silsburg 23 juni 2009 1 INHOUD 1. Project Ruggeveld Boterlaar-Silsburg Situering Voorgeschiedenis Bijzonder plan van aanleg Ruimtelijk uitvoeringsplan Ambitie voor

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 25 januari 2014 betreffende het onroerend erfgoed;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 25 januari 2014 betreffende het onroerend erfgoed; Besluit van de Vlaamse Regering houdende voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Openruimtegebieden Beneden-Nete DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de Vlaamse Codex

Nadere informatie

Ontwerp startbeslissing signaalgebied PARK HEIN DEPREZ (SG_R3_GKA_15)

Ontwerp startbeslissing signaalgebied PARK HEIN DEPREZ (SG_R3_GKA_15) Ontwerp startbeslissing signaalgebied PARK HEIN DEPREZ (SG_R3_GKA_15) SINT-NIKLAAS STATUS/VERSIE: goedgekeurd door CIW op 22/06/2016 LEESWIJZER Op [nog voor te leggen] nam de Vlaamse Regering een beslissing

Nadere informatie

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur Gebied 1 Bakels Broek / Galgenbeemd Art. 3 N Art. 1 Achtergrond: Gescande kadastrale plans - Toestand 01.01.01 - Bron KADSCAN (OC GIS Vlaanderen-AKRED) GEWESTELIJK RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN Onderdelen

Nadere informatie

Stad Gent. Groenas 3 Minnemeers-Keizerpark Gent

Stad Gent. Groenas 3 Minnemeers-Keizerpark Gent Groenas 3 Minnemeers-Keizerpark Gent 170 P u b l i e k e R u i m t e 2 0 0 9 praktijkboek tekst: Stadsbestuur Gent Groenas 3 Minnemeers-Keizerpark, Gent Planningsfantasie in vervulling In het Ruimtelijk

Nadere informatie

Gebied voor stedelijke activiteiten

Gebied voor stedelijke activiteiten Provincie Antwerpen Stad Antwerpen gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Gebied voor stedelijke activiteiten Kievit fase II te Antwerpen Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften gewestelijk ruimtelijk

Nadere informatie

Resultaat opvraging perceel gelegen in Wetteren afdeling WETTEREN 2 AFD, sectie E met perceelnummer 0397/00P000 [42302E0397/00P000]

Resultaat opvraging perceel gelegen in Wetteren afdeling WETTEREN 2 AFD, sectie E met perceelnummer 0397/00P000 [42302E0397/00P000] Informatievraag Vlaamse Voorkooprechten Gegevens opvraging Ordernummer: O2018-0058751 Datum opzoeking themabestand: 6/04/2018 Referentienummer: MDK 3758 Zoekdata: Van Cromphoutstraat 23, 9230 - Wetteren

Nadere informatie

die woont te Belsele Hulstendreef 11 alwaar woonplaats wordt gekozen tegen:

die woont te Belsele Hulstendreef 11 alwaar woonplaats wordt gekozen tegen: RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK VIIe KAMER A R R E S T nr. 208.669 van 4 november 2010 in de zaak A. 187.462/VII-37.155. In zake: André WEYN die woont te Belsele Hulstendreef 11 alwaar woonplaats

Nadere informatie

Resultaat opvraging perceel gelegen in Gent afdeling GENT 16 AFD, sectie K met perceelnummer 0567/00P000 [44816K0567/00P000]

Resultaat opvraging perceel gelegen in Gent afdeling GENT 16 AFD, sectie K met perceelnummer 0567/00P000 [44816K0567/00P000] Informatievraag Vlaamse Voorkooprechten Gegevens opvraging Ordernummer: O2018-0027558 Datum opzoeking themabestand: 19/02/2018 Referentienummer: MDK 3742 Zoekdata: Zonnebloemstraat 98, 9000 - Gent Datum

Nadere informatie

Resultaat opvraging perceel gelegen in Hasselt afdeling HASSELT 4 AFD, sectie E met perceelnummer 0440/00F000 [71324E0440/00F000]

Resultaat opvraging perceel gelegen in Hasselt afdeling HASSELT 4 AFD, sectie E met perceelnummer 0440/00F000 [71324E0440/00F000] Informatievraag Vlaamse Voorkooprechten Gegevens opvraging Ordernummer: O2018-0091350 Datum opzoeking: 1/06/2018 Referentienummer: Paul Bellefroidlaan 29 Zoekdata: Paul Bellefroidlaan 29, 3500 - Hasselt

Nadere informatie

WATERBELEID. Besluit van de deputatie van 23 juni 2016 betreffende de classificatie van de waterlopen op het grondgebied van Ranst.

WATERBELEID. Besluit van de deputatie van 23 juni 2016 betreffende de classificatie van de waterlopen op het grondgebied van Ranst. 412 WATERBELEID Besluit van de deputatie van 23 juni 2016 betreffende de classificatie van de waterlopen op het grondgebied van Ranst. BESLUIT VAN DE DEPUTATIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN I. De aanvraag:

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het landinrichtingsplan Onthaalinfrastructuur

Nadere informatie

zonevreemde woningen en gebouwen: Regularisatiemogelijkheden voor overtredingen

zonevreemde woningen en gebouwen: Regularisatiemogelijkheden voor overtredingen zonevreemde woningen en gebouwen: Regularisatiemogelijkheden voor overtredingen De wetgever geeft zonevreemde woningen en gebouwen ruime mogelijkheden voor onderhoud, verbouwen, en herbouwen. Cruciale

Nadere informatie

LAR- Zuid - Tracé- wijziging buurtwegen Toelichting. Menen / Kortrijk : Buurtwegen SRBT LAR- Zuid 1

LAR- Zuid - Tracé- wijziging buurtwegen Toelichting. Menen / Kortrijk : Buurtwegen SRBT LAR- Zuid 1 LAR- Zuid - Tracé- wijziging buurtwegen Toelichting Menen / Kortrijk : Buurtwegen SRBT LAR- Zuid 1 Situering : De projectzone opgenomen in voorliggend dossier is gelegen op de grens tussen de stad Kortrijk

Nadere informatie

Namens het waterschap zal portefeuillehouder Dhr. Sjraar Roelofs, projectmanager Dhr. Jan Jacobs, hydroloog Mevr. Diana Kesselmans en projectleider

Namens het waterschap zal portefeuillehouder Dhr. Sjraar Roelofs, projectmanager Dhr. Jan Jacobs, hydroloog Mevr. Diana Kesselmans en projectleider 1 Namens het waterschap zal portefeuillehouder Dhr. Sjraar Roelofs, projectmanager Dhr. Jan Jacobs, hydroloog Mevr. Diana Kesselmans en projectleider Ben de Louw de informatieavond verzorgen. De opening

Nadere informatie

Hoogspanningslijn Aftakking Lokeren 150kV

Hoogspanningslijn Aftakking Lokeren 150kV Definitief gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Hoogspanningslijn Aftakking Lokeren 150kV Bijlage III: TOELICHTINGSNOTA TEKST + KAARTEN colofon Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Departement Leefmilieu

Nadere informatie

Situering van de watertoets in het Decreet Integraal Waterbeleid

Situering van de watertoets in het Decreet Integraal Waterbeleid Situering van de watertoets in het Decreet Integraal Waterbeleid Filip Raymaekers VMM afdeling Operationeel Waterbeheer Voorzitter CIW Werkgroep Watertoets Situering van de watertoets in het Decreet Integraal

Nadere informatie

Spoorweginfrastructuur en natuurpark Oude Landen te Ekeren

Spoorweginfrastructuur en natuurpark Oude Landen te Ekeren gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Spoorweginfrastructuur en natuurpark Oude Landen te Ekeren Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Spoorweginfrastructuur

Nadere informatie

TRAGE WEGEN IN DE LIFT!

TRAGE WEGEN IN DE LIFT! DE RAAKLIJN KATERN: jaargang 18, nr.94 Bijlage bij «t Groene Waasland» nr.168, januari 2011. (v.u. Firmin De Beleyr, Belsele) TRAGE WEGEN IN DE LIFT! 1 Beste lezer, De fraaie winterbeelden hebben veel

Nadere informatie

Sint-Truiden - Tongeren

Sint-Truiden - Tongeren Sint-Truiden - Tongeren 1. Reservegebieden voor industriële uitbreiding (KB 5/04/77) 1080 De gebieden die als reservegebieden voor industriële uitbreiding zijn aangeduid, kunnen op initiatief van de Staat,

Nadere informatie

Inhoudstafel. p /003 Verkoop Melveren Centrum 101

Inhoudstafel. p /003 Verkoop Melveren Centrum 101 Inhoudstafel Register van herstelvorderingen Boskartering 1990 Bosreferentielaag 2000 Digitale boswijzer Vlaanderen 2013 Luchtfoto Vlaanderen winter 2016 - kleur Gebieden van het VEN en het IVON Habitatrichtlijngebieden

Nadere informatie

12/02/2014. Bewonersvergadering Bouwen waterzuiveringsinstallatie omgeving Herentalsebaan en Dijkstraat te Zandhoven

12/02/2014. Bewonersvergadering Bouwen waterzuiveringsinstallatie omgeving Herentalsebaan en Dijkstraat te Zandhoven 12/02/2014 Bewonersvergadering Bouwen waterzuiveringsinstallatie omgeving Herentalsebaan en Dijkstraat te Zandhoven 1 Inhoud presentatie 1. Voorstelling Pidpa Riolering 2. Voorstelling van het project

Nadere informatie

PROVINCIAAL RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN

PROVINCIAAL RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN PROVINCIAAL RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN " Afbakening kleinstedelijk gebied Waregem op het grondgebied Zulte " Deel 2: Grafisch plan Stedenbouwkundige voorschriften mei 2012 Deel 2: Grafisch plan en stedenbouwkundige

Nadere informatie

Verslag van de omgevingsambtenaar

Verslag van de omgevingsambtenaar Verslag van de omgevingsambtenaar Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2018133012 Dossiernummer gemeente: 2018/00848 De gemeente Kortrijk heeft op 28/11/2018 een Aanvraag omgevingsproject ontvangen voor Bouwen

Nadere informatie

Prioriteiten doelen

Prioriteiten doelen Prioriteiten 2015: 14 doelen Prioriteiten 2015 14 doelen Doel 1 Focus op beheerde natuur.gebieden als sterkhouders van koestersoorten en biodiversiteit. Brede sensibilisatie rond natuur.gebieden en het

Nadere informatie

1. Welkom en opening door de voorzitter 2. Wat deed de Dorpsraad in Nieuwjaarsborrel. 1. MFC en Kerk. 2. Bushalte. 3.

1. Welkom en opening door de voorzitter 2. Wat deed de Dorpsraad in Nieuwjaarsborrel. 1. MFC en Kerk. 2. Bushalte. 3. 25 januari 2019 1. Welkom en opening door de voorzitter 2. Wat deed de Dorpsraad in 2018 1. MFC en Kerk 2. Bushalte 3. Minibieb 4. Missie en visie 5. Financiën 3. Nieuwjaarsborrel 1. Welkom en opening

Nadere informatie

Ingevolge de wet op de ruimtelijke ordening en stedenbouw dd. 29 maart Nog steeds hét juridisch planninginstrument in Watou

Ingevolge de wet op de ruimtelijke ordening en stedenbouw dd. 29 maart Nog steeds hét juridisch planninginstrument in Watou Structuurplan "De Watounaar" Bewonersplatform Watou. Ruimtelijke Ordening Watou. De diverse planinstrumenten van toepassing op het grondgebied van Poperinge. Ingevolge de wet op de ruimtelijke ordening

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad dd VLAAMSE OVERHEID

Belgisch Staatsblad dd VLAAMSE OVERHEID N. 2009 706 VLAAMSE OVERHEID [C 2009/35144] 19 DECEMBER 2008. Besluit van de Vlaamse Regering houdende de samensmelting van de Polder Hamme-Moerzeke, de Polder Durme Zuid-Oost, de Polder Durme Noord-West,

Nadere informatie

Site in de wijk. Site

Site in de wijk. Site Situering 1 Site in de wijk Site 2 Erfgoed Gebouwen militair hospitaal 3 Gebouwen arsenaal Werkgroep: Leden van het wijkcomité Buurtbewoners Specialisten, deskundigen Taken: Bescherming van de gebouwen

Nadere informatie

Wateroverlast Informatie over de meest voorkomende waterproblemen

Wateroverlast Informatie over de meest voorkomende waterproblemen Wateroverlast Informatie over de meest voorkomende waterproblemen Colofon Dit is een uitgave van de gemeente Zeewolde Augustus 2011 Oplage: 2500 exemplaren Fotografie Gemeente Zeewolde fresh fotooz Productie

Nadere informatie

Afkoppeling Populierenwijk. Infovergadering 9 maart 2015

Afkoppeling Populierenwijk. Infovergadering 9 maart 2015 Afkoppeling Populierenwijk Infovergadering 9 maart 2015 Verwelkoming 15-12-2010 Aquafin partner for all wastewater projects 2 Waarom zijn we hier samen? Waarom deze werken? Wat gaat er veranderen? Afkoppelen

Nadere informatie

INFOBRIEF. uw kenmerk ons kenmerk datum aantal pagina s infobrief april folder

INFOBRIEF. uw kenmerk ons kenmerk datum aantal pagina s infobrief april folder INFOBRIEF uw kenmerk ons kenmerk datum aantal pagina s 22004 infobrief april 2010 5 + folder contactpersoon tel. fax e-mail Rik Spanhove +32 (0)476 97 72 40 +32 (0)3 450 44 45 rik.spanhove@aquafin.be Rioleringswerken

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 22 februari 2018 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/1 Uitvoering RSPA : PRUP Afbakening kleinstedelijk

Nadere informatie

Infovergadering Overstromingsgebied Wolzakkenleibeek

Infovergadering Overstromingsgebied Wolzakkenleibeek Infovergadering Overstromingsgebied Wolzakkenleibeek Didier Soens, directeur Rudi Vasseur, projectingenieur Dienst Integraal Waterbeleid 1 Inleiding Situering Wolzakkenleibeek 3 Recente overstromingsgebieden

Nadere informatie

De Raaklijn vzw jaarverslag 2014

De Raaklijn vzw jaarverslag 2014 De Raaklijn vzw jaarverslag 2014 1 Gegevens van de vereniging Naam van de vereniging De Raaklijn vzw Afgekort De Raaklijn vzw Secretariaat van de vereniging Firmin De Beleyr Straat en huisnummer Kleemstraat

Nadere informatie

Afkoppelen hemelwater. Oude Pastoriebuurt. Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015

Afkoppelen hemelwater. Oude Pastoriebuurt. Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015 Afkoppelen hemelwater Oude Pastoriebuurt Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015 Opening - welkom Ton van den Kerkhof Projectleider Roy Thijssen Adviseur riolering en water Luuk

Nadere informatie

"Opheffing reservatiestrook N403 te Stekene en Sint-Gillis-Waas"

Opheffing reservatiestrook N403 te Stekene en Sint-Gillis-Waas PROVINCIAAL RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN "Opheffing reservatiestrook N403 te Stekene en Sint-Gillis-Waas" Deel 2: Grafisch plan en stedenbouwkundige voorschriften 28 april 2010 Gezien en voorlopig vastgesteld

Nadere informatie

BIODIVERSITEIT. RECHTSTREEKSE BEDREIGING DOOR DE MENS VERsnippering, VER. ONRECHTSTREEKSE BEDREIGING DOOR DE MENS Klimaatsverandering

BIODIVERSITEIT. RECHTSTREEKSE BEDREIGING DOOR DE MENS VERsnippering, VER. ONRECHTSTREEKSE BEDREIGING DOOR DE MENS Klimaatsverandering BIODIVERSITEIT RECHTSTREEKSE BEDREIGING DOOR DE MENS VERsnippering, VER ONRECHTSTREEKSE BEDREIGING DOOR DE MENS Klimaatsverandering DUURZAME ONTWIKKELING INTEGRAAL WATERBEHEER BIODIVERSITEIT Wat? Belang?

Nadere informatie

Waterhuishouding en riolering Groot Zonnehoeve

Waterhuishouding en riolering Groot Zonnehoeve Waterhuishouding en riolering Groot Zonnehoeve Inleiding Dit document is opgesteld als vervolg en update van de analyse van de waterhuishouding, opgesteld in januari 2008. Toen is geconstateerd dat de

Nadere informatie

Info-avond. WUG Ommegang

Info-avond. WUG Ommegang Info-avond WUG Ommegang 17.06.2016 VOORSTELLING - collectief van inwoners, buren en vrienden - ontstaan naar aanleiding van opmaak verkavelingsplan WUG Ommegang - bezorgd omwille van de grote impact op

Nadere informatie

DAG VAN HET PARK : 29 MEI

DAG VAN HET PARK : 29 MEI DE RAAKLIJN KATERN: jaargang 13, nr.66. Bijlage bij «t Groene Waasland» nr.140, mei 2005. (v.u. Firmin De Beleyr, Belsele) DAG VAN HET PARK : 29 MEI HET GROENHOF 1 Beste lezer, Onze tweemaandelijkse katern

Nadere informatie

Speech van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Vrijdag 18 juni Inwandeling Assels - Drongen

Speech van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Vrijdag 18 juni Inwandeling Assels - Drongen Speech van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Vrijdag 18 juni Inwandeling Assels - Drongen Goede avond dames en heren, Meneer Vancauwenberghe (VLM), Schepen Balthazar, Gedeputeerde

Nadere informatie

Wereldwaterdag leidraad voor een boeiende waterwandeling

Wereldwaterdag leidraad voor een boeiende waterwandeling Wereldwaterdag leidraad voor een boeiende waterwandeling Op 22 maart, Wereldwaterdag, gaan jullie met de kinderen op stap om een beker fris water te halen op het Blauwputplein. Net als heel wat kinderen

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 7 februari 2014

college van burgemeester en schepenen Zitting van 7 februari 2014 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 7 februari 2014 Besluit GOEDGEKEURD A-punten stadsontwikkeling / vergunningen Samenstelling De heer Bart De Wever, burgemeester

Nadere informatie

Beroepsinstantie inzake openbaarheid van bestuur en hergebruik van overheidsinformatie

Beroepsinstantie inzake openbaarheid van bestuur en hergebruik van overheidsinformatie 1 Beroepsinstantie inzake openbaarheid van bestuur en hergebruik van overheidsinformatie Vlaamse Regering Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Kanselarij Boudewijnlaan 30 1000 Brussel T. secretariaat:

Nadere informatie

Aanpak problematiek van de weekendverblijven. Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) Leugenboombos

Aanpak problematiek van de weekendverblijven. Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) Leugenboombos Inleiding Aanpak problematiek van de weekendverblijven Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) Leugenboombos Verdere stappen Vragen? 6 mei 2009 dienst ruimtelijke planning - PRUP Leugenboombos 1

Nadere informatie

Wandelen in het oud Bisschoppelijk domein en in het park Hof Van Belsele.

Wandelen in het oud Bisschoppelijk domein en in het park Hof Van Belsele. Wandelen in het oud Bisschoppelijk domein en in het park Hof Van Belsele. Wandeling doorheen. De wandeling is 1,58 km lang..historische parken in belseledorp 2 Hoogtes en laagtes Belsele is ten opzichte

Nadere informatie

Jouw stem in het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan

Jouw stem in het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Jouw stem in het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Toelichting van de inspraakprocedure voor de realisatie van de projectgebieden van het Sigmaplan. weg van water uitvoeringsplan.indd 1 15/06/2009

Nadere informatie

Actie bekkenbeheerplannen: Water in de stad

Actie bekkenbeheerplannen: Water in de stad Actie bekkenbeheerplannen: Water in de stad Studiedag Water in de buurt, Diest, 17/10/2011 1 Decreet Integraal waterbeleid (2003) Doel = integraal waterbeleid gecoördineerd & geïntegreerd ontwikkelen,

Nadere informatie

Riolerings- en wegeniswerken B: Collector Mazenzele

Riolerings- en wegeniswerken B: Collector Mazenzele Tim Vereertbrugghen: Thierry Adriaensens: Riolerings- en wegeniswerken 22.161B: Collector Mazenzele Leidend Ingenieur studiebureau Sweco Projectmanager Aquafin 1 Inhoud 1. Waterzuivering in Vlaanderen

Nadere informatie

Oudenaarde. 1. Vallei of brongebieden (KB 24/02/77)

Oudenaarde. 1. Vallei of brongebieden (KB 24/02/77) Oudenaarde 1. Vallei of brongebieden (KB 24/02/77) 0912 De agrarische gebieden met landschappelijke waarde, die op de kaart welke de bestemmingsgebieden omschrijven overdrukt zijn met de letters V of B,

Nadere informatie

Timing. Vermoedelijke einde der werken Lente 2016. Afhankelijk van het weer, uitvoeringsproblemen, Enkel richtdata!

Timing. Vermoedelijke einde der werken Lente 2016. Afhankelijk van het weer, uitvoeringsproblemen, Enkel richtdata! Timing Start werken Voorbereidende werken: 26 januari (= weg afgesloten) Nutsmaatschappijen: 2 februari Aannemer wegenis: 16 maart Duur werkzaamheden wegenis 150 werkdagen Vermoedelijke einde der werken

Nadere informatie

PlanMer Regenboogstadion Waregem Situering plangebied op macroschaal Legende

PlanMer Regenboogstadion Waregem Situering plangebied op macroschaal Legende plangebied Vijfseweg Noorderlaan Noorderlaan Oosterlaan Oosterlaan Noorderlaan Kruishoutemsew Westerlaan Zuiderlaan Expresweg Jozef Duthoystraat Westerlaan Stormestraat Meersstraat Zuiderlaan Zuiderlaan

Nadere informatie

Biodiversiteit in België en Vlaanderen?

Biodiversiteit in België en Vlaanderen? De Milieuboot Biodiversiteit in België en Vlaanderen? Vlaanderen is een belangrijke overwinterplaats voor vele soorten watervogels, MAAR 7,5% van de soorten die vroeger in Vlaanderen leefden is verdwenen,

Nadere informatie

In kader van het onderzoek tot milieueffectrapportage werden op basis van een lijst aangeleverd door de dienst MER volgende instanties geraadpleegd:

In kader van het onderzoek tot milieueffectrapportage werden op basis van een lijst aangeleverd door de dienst MER volgende instanties geraadpleegd: N o t a b e t r e f f e n d e d e b e h a n d e l i n g v a n d e a d v i e z e n i n k a d e r v a n h e t o n d e r z o e k t o t m i l i e u e f f e c t r a p p o r t a g e v a n de R U P s V r o e

Nadere informatie

Afbakening grootstedelijk gebied Gent

Afbakening grootstedelijk gebied Gent Pagina 1/72 gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening grootstedelijk gebied Gent Bijlage 2: Stedenbouwkundige voorschriften Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Pagina 2/72 Colofon samenstelling

Nadere informatie

Landschap en ruimtelijke ontwikkeling

Landschap en ruimtelijke ontwikkeling WINVORM 19 mei 2015 MAARTEN HOREMANS ruimtelijk planner stedenbouwkundig ambtenaar Landschap en ruimtelijke ontwikkeling een noodzakelijk duo voor een kernversterkend beleid Situering Situering Situering

Nadere informatie

Brugge, Sint-Salvatorskathedraal

Brugge, Sint-Salvatorskathedraal Komvest 45 8000 Brugge T +32 [0]50 44 50 44 F +32 [0]50 61 63 67 E info@raakvlak.be www raakvlak.be Brugge, Sint-Salvatorskathedraal Dossiernr. 2010/067 onderzoek t.h.v. het koorgestoelte Elisabeth Van

Nadere informatie

Prioriteiten doelen

Prioriteiten doelen Prioriteiten 2015: 14 doelen Prioriteiten 2015 14 doelen Algemene Vergadering NPOB 21 februari 2015 Doel 1 Uitdragen Rol, Missie en Visie vd regionale werking Invulling van wat we willen zijn als regionale

Nadere informatie

voorschriften bpa nr. 80 La Brugeoise

voorschriften bpa nr. 80 La Brugeoise voorschriften bpa nr. 80 La Brugeoise goedgekeurd dd. 19/01/2001 zones zone kleur en/of raster 1 2 3 4 5 Bpa 80 La Brugeoise goedgekeurd dd. 19/01/2001. Pagina 1 van 8 bestemmingen per zone Zone 1 bemerking(en)

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Ruimte dienst Ruimtelijke Planning dossiernummer: 1602849 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Sint-Gillis-Waas - PRUP 'Reconversie verblijfsrecreatie Sint-Gillis-Waas fase 1' Definitieve

Nadere informatie

Handelsdokbrug. Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Informatievergadering Donderdag 2 februari 2012, om 20 uur

Handelsdokbrug. Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Informatievergadering Donderdag 2 februari 2012, om 20 uur Nero Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan Handelsdokbrug Informatievergadering Donderdag 2 februari 2012, om 20 uur De Centrale, Kraankindersstraat 2, 9000 Gent Openbaar onderzoek van 9 januari tot 8

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Ruimte dienst Ruimtelijke Planning dossiernummer: 1505496 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Stekene en Sint-Gillis-Waas - PRUP 'Reconversie verblijfsrecreatie Stekene en Sint-Gillis-Waas

Nadere informatie

De Poekebeek en de Durme.

De Poekebeek en de Durme. De Poekebeek en de Durme. Ten noorden van Tielt ontspringt de Poekebeek De Poekebeek herinneren we ons uit onze schooltijd: van daar kwam de Durme. (In de normaalschool (1944) in de lessen van geologie

Nadere informatie

Overeenkomst treedt in werking na start realisatie LAR-Zuid en operationalisering Groenfonds

Overeenkomst treedt in werking na start realisatie LAR-Zuid en operationalisering Groenfonds PLANNEN VAN AANPAK dinsdag 19 januari 2016 AANLEIDING Samenwerkingsovereenkomst met Natuurpunt (8 december 2014) Drie projectgebieden ter compensatie van LAR-Zuid Groenfonds Relatie tussen de plannen van

Nadere informatie

Oostelijke Tangent Sint-Niklaas

Oostelijke Tangent Sint-Niklaas Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Oostelijke Tangent Sint-Niklaas Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN Oostelijke Tangent Sint-Niklaas Pagina 2 van 9 Gewestelijk

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE VERORDENING M.B.T. DE OVERWELVINGEN VAN GRACHTEN

GEMEENTELIJKE VERORDENING M.B.T. DE OVERWELVINGEN VAN GRACHTEN GEMEENTELIJKE VERORDENING M.B.T. DE OVERWELVINGEN VAN GRACHTEN Goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 juni 2007 Artikel 1 Overwelvingen langsheen bebouwde percelen binnen het volgens het Gewestplan gelegen

Nadere informatie

Jaarboek

Jaarboek JAARBOEK 2006 1 Jaarboek 2006 Beste lezer Indien u het reilen en zeilen van De Raaklijn beter wil leren kennen heeft u het juiste document in handen. In het jaarboek 2006 krijgt u het allemaal nog eens

Nadere informatie

DE RAAKLIJN KATERN: jaargang 16, nr.81. Bijlage bij «t Groene Waasland» nr.155, mei (v.u. Firmin De Beleyr, Belsele)

DE RAAKLIJN KATERN: jaargang 16, nr.81. Bijlage bij «t Groene Waasland» nr.155, mei (v.u. Firmin De Beleyr, Belsele) DE RAAKLIJN KATERN: jaargang 16, nr.81. Bijlage bij «t Groene Waasland» nr.155, mei 2008. (v.u. Firmin De Beleyr, Belsele) 1 Beste lezer, In deze katern sluiten wij onze werking rond mijn waterweg af.

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 3 e Directie Dienst 33 Ruimtelijke ordening en Stedenbouw Provincieraadsbesluit betreft verslaggever PROVINCIAAL RUP 'MUSEUMSITE VELZEKE' TE ZOTTEGEM Definitieve vaststelling de heer Marc De Buck De Provincieraad,

Nadere informatie

Verplichte informatie

Verplichte informatie Verplichte informatie In Vlaanderen geeft het Decreet Ruimtelijke Ordening (D.R.O.) van 18 mei 1999 de gemeenten een grotere autonomie op stedenbouwkundig vlak. Om aan dat decreet te voldoen, moeten de

Nadere informatie

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur regio Waasland gebieden van het geactualiseerd Sigmaplan Durmevallei Bijlage II: stedenbouwkundige

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 25 september 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/2 Uitvoering RSPA : PRUP Oude kanaalarm Puurs

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Ruimte dienst Ruimtelijke Planning dossiernummer: 1701633 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Beveren - PRUP Belgische fruitveiling Vrasene definitieve vaststelling Geert Versnick 1. Feitelijke

Nadere informatie

Raadpleging startnota en procesnota Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Groen

Raadpleging startnota en procesnota Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Groen Raadpleging startnota en procesnota Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Groen Het Gentse stadsbestuur maakt een thematisch ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) op, het RUP Groen. Dit RUP wil de bestaande groengebieden

Nadere informatie