EFFECTEN VAN DE LUCHTKWALITEIT LIGHTREAD HET GEVAAR LIGT OP DE LOER...

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EFFECTEN VAN DE LUCHTKWALITEIT LIGHTREAD HET GEVAAR LIGT OP DE LOER..."

Transcriptie

1 EFFECTEN VAN DE LUCHTKWALITEIT LIGHTREAD HET GEVAAR LIGT OP DE LOER...

2 PAGINA 02 KUNNEN WE AL OPGELUCHT ADEMHALEN? Lucht op de werkplek wijkt vaak af van buitenlucht. Op de werkplek kunnen de concentraties van stoffen, gassen en dampen door werkprocessen veel hoger liggen, zonder dat dit te zien of te ruiken is. Dat is zonder meer zorgwekkend.

3 PAGINA 03 Gelukkig; de buitenlucht in Nederland is met kleine stapjes een beetje schoner geworden in de afgelopen jaren. Het RIVM meldt dit met een zekere trots. Kijken we echter naar de wereldkaart van luchtvervuiling, dan zien we dat Nederland nog steeds dieprood kleurt en in haar luchtkwaliteit een land als China maar twee stappen voorblijft. Maar het kan nog erger... Het Amerikaanse agentschap voor milieubescherming, EPA concludeert dat de luchtvervuiling binnen gebouwen feitelijk een veel groter probleem vormt dan de lucht buitenshuis. Een aantal wetenschappelijke studies toont immers aan dat de lucht binnen in een gebouw vaak twee tot zelfs honderd keer meer vervuild is dan de lucht buiten. Deze binnenlucht wordt extra vervuild door de uitstoot van kantoorapparatuur, stoffen die vrijkomen in de werkprocessen en de aanwezigheid van micro-organismen zoals schimmels en bacteriën. Het feit dat de meeste gebouwen goed geïsoleerd zijn, is in veel gevallen een garantie voor slechte luchtkwaliteit. De gevolgen kunnen niet uitblijven.

4 PAGINA 04 We ademen gemiddeld 12 keer per minuut. Binnen 24 uur ademen we dus meer dan 17 duizend keer waarbij we circa liter lucht inademen. Dat is met name binnenlucht. Want 90% van onze tijd brengen we binnen door. Meer dan negen kuub binnenlucht vervuilt dus dagelijks onze longen. Dezelfde lucht is ook de veroorzaker van HOEVEELHEID INGEADEMD irritaties aan de ogen en de huid. Een mens drinkt gemiddeld 2 liter water per dag. Dat staat qua inhoud Een mens ademt gemiddeld liter lucht per dag. Dat staat qua inhoud gelijk aan een ruimte van ca. 2,3 x 2,3 m Bedrijven spenderen enorme budgetten aan verzuimpreventie en arbeidsvitaliteit. Het onzichtbare gevaar van vervuilde kantoorlucht wordt daarbij vaak volledig over het hoofd gezien. Terwijl de arbo-wetgeving helder is: Op de arbeidsplaats moet voldoende niet-verontreinigde lucht aanwezig zijn. Ook los van wetgeving is het voor u rendabel om in schone lucht te investeren.

5 PAGINA 05 DE ONZICHTBARE GEVAREN ER HANGT IETS IN DE LUCHT Onze werkdruk wordt steeds hoger, onze werkplek steeds kleiner. Een nieuwe AOS studie laat zien dat de gemiddelde werkoppervlakte per Nederlander de laatste jaren met 40% gedaald is naar 11,5 m 2. Dat is 27 m 3 lucht voor iedere werknemer.

6 PAGINA 06 Dat betekent dat we met steeds meer mensen dezelfde lucht delen. Daarin schuilt het gevaar van besmetting. Bacteriën en virussen verplaatsen zich immers in veel gevallen door de lucht. Zaken als niezen en hoesten verergeren dat probleem nog aanzienlijk. Bij elke griepepidemie wordt ons weer op het hart gedrukt vooral de handen goed te wassen. Maar ook besmetting via de lucht blijkt keer op keer voor te komen. Drie kleine virusdeeltjes kunnen al voldoende besmettelijk zijn voor overdracht. De Environmental Protection Agency noemt de vervuiling van de binnenlucht één van de belangrijkste risico s voor onze volksgezondheid. Griepepidemieën lijken steeds omvangrijker te worden en langer te duren. In mei 2015 werd een epidemie die 21 weken aanhield tot de langste in veertig jaar benoemd. De relatie met ons binnenklimaat is niet aan te tonen, maar wél waarschijnlijk. MOGELIJKE GEVOLGEN VAN EEN SLECHT BINNENKLIMAAT Last van de luchtwegen Irritaties van huid en ogen Verlies concentratie en zelfvertrouwen Allergische reacties Hoofdpijn en duizeligheid Veel sneller vermoeid Schone lucht is essentieel voor een goed werkklimaat. Het zorgt voor het terugdringen van het ziekteverzuim als gevolg van infecties, maar is ook in veel gevallen het antwoord op diverse klachten.

7 PAGINA 07 Ongeveer 20% van de kantoormedewerkers heeft dagelijks of wekelijks last van hoofdpijn, zere ogen of een geïrriteerde neus en keel. Natuurlijk; we kunnen luchtig over binnenlucht blijven doen. Maar het is in het belang van uw imago en uw bedrijfsresultaat om maatregelen te nemen. Jaarlijks gaat ruim 12 miljard euro verloren aan directe kosten als gevolg van ziekteverzuim. Alleen al 2 miljard daarvan wordt door de WHO toegeschreven aan het sick building syndroom. Schone lucht rendeert. Te makkelijk wordt de luchtproblematiek binnen gebouwen terzijde geschoven. Wat je niet ziet, is er niet. Maar er waart wel degelijk een onzichtbaar spook door uw kantoor dat slachtoffers maakt en u veel meer geld kost dan u lief is.

8 PAGINA 08 HOE INVESTEREN IN LUCHT RENDEERT EEN WONDERSCHOON RESULTAAT Mensen voelen zich fijner in een werkomgeving met zuivere lucht. Onderzoek van het World Green Building Council toont aan dat dit gevoel ook zorgt voor een hoger rendement: schone lucht zorgt voor meer concentratievermogen en een hogere productiviteit.

9 PAGINA 09 Los van het rendement dat u behaalt uit een lager ziekteverzuim, wordt hier dus al de eerste winst geboekt. Maar liefst 80% van de kosten binnen een gemiddeld Nederlands bedrijf bestaat uit personeelskosten. Terwijl de gebouwgebonden kosten maar 10% van het totaal beslaan. De échte winst valt dus te behalen bij uw medewerkers: investeren in hun welbevinden, door de kantoorlucht effectief te reinigen, zorgt al heel gauw voor rendement. In onderzoeken is becijferd dat met een betere luchtkwaliteit 7% productiviteitswinst geboekt kan worden (alleen het bestrijden van geluidsoverlast scoort met 9% beter). Los daarvan draagt de schonere lucht, zoals we eerder aangaven, ook bij aan het terugdringen van de 3,8% verzuim die we in Nederland kennen. Natuurlijk laten deze percentages zich vertalen in harde euro s. Vermindering overdracht van virussen Vermindering geurtjes Vermindering vermoeidheid onder het personeel Vermindering ziekteverzuim Vermindering stress Hogere productiviteit Vermindering allergische klachten van het personeel De beste binnenlucht is schone lucht. Schone lucht aanbieden aan medewerkers is allereerst een uiting van goed werkgeverschap. Daarnaast zijn de economische voordelen gemakkelijk te berekenen en blijkt de ROI voor effectieve luchtreinigingsmaatregelen vaak binnen een jaar te liggen. Het bewijs daarvoor is in de praktijk al geleverd.

10 PAGINA 10 HOE GEAVANCEERDE TECHNIEK HELPT ZIET U OOK UW KANS SCHOON? Ventileren met buitenlucht zorgt vaak voor tocht, lawaai en een slechtere energieprestatie. Beter is het om de binnenlucht adequaat te reinigen.

11 PAGINA 11 Wie medewerkers werkelijk schone lucht aan wil bieden, moet voorzichtig zijn met buitenlucht. Die is weliswaar door de bank genomen schoner dan de lucht binnen in het kantoorgebouw, maar is in Nederland nog altijd fors vervuild. Daarnaast heeft buitenlucht ook een negatief effect op de energieprestaties van het gebouw. Een keer de ramen open zetten om te ventileren en verse zuurstof binnen te laten is natuurlijk gewoon mogelijk. Veel beter is het echter om binnen het kantoorgebouw de lucht te zuiveren. Dat kan gelukkig. Met speciale filters is het mogelijk om 99,97% van alle zwevende delen uit de lucht te filteren. Om dat resultaat te bereiken wordt de lucht binnen het luchtbehandelingssysteem op vier manieren behandeld. Daar komt geen chemie aan te pas. Geuren, ziekteverwekkers én stof worden verwijderd. Grove deeltjes, die het geavanceerde systeem kunnen verstoren, worden eerst met een voorfilter geëlimineerd. Daarna worden geuren en gassen volledig geadsorbeerd in een actief koolfilter. Geur wordt niet, als bij een toiletverfrisser, gemaskeerd, maar werkelijk uit de lucht gefilterd. Dat is belangrijk. Deeltjes groter dan 0,3 micron (0,0003 mm) kunnen nu met een HEPA-filter uit de lucht gehaald worden. Daarbij gaat het om stof, maar ook om bacteriën, virussen, schimmels, stofmijten en andere allergenen die tot irritatie bij medewerkers kunnen leiden. Daarna wordt de luchtstroom geïoniseerd waarmee ook de laatste microorganismen en organische stoffen vernietigd worden.

12 PAGINA 12 NEEM DE PROEF OP DE SOM LUCHTIG REKENWERK Het effect van frisse lucht draagt bij aan een positieve werkbeleving. Een gezond binnenklimaat verhoogt de arbeidsproductiviteit en verlaagt het ziekteverzuim. U ziet het: investeren in luchtkwaliteit loont.

13 PAGINA 13 Het is de moeite waard om de rekensom te maken: loont investeren in lucht, of bouw ik een luchtkasteel. Daarbij is het van belang de investering, de afschrijving, de installatie- en onderhoudskosten en de energiekosten op een rij te zetten. Die kosten kunt u verdelen over het aantal medewerkers dat u van werkelijk schone lucht gaat voorzien. Tegenover dit bedrag per jaar mag u nu 8% van de totale loonkosten van uw medewerker zetten. U gaat nu zien dat de ROI van een jaar geen marketingverhaal is, maar de dagelijkse praktijk die binnen heel veel bedrijven wereldwijd behaald wordt. Op alle ongemakken die u in deze lightread heeft gelezen, heeft AeraMax PRO een oplossing. Weten wat AeraMax voor u kan betekenen? Kijk op De moraal van het verhaal: SLECHTE BINNENLUCHT KOST KNAKEN

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon SelfClean AirQuality Interior

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon SelfClean AirQuality Interior Titel Tekst Orange Nano Guardon SelfClean AirQuality Interior Slechte luchtkwaliteit in gebouwen maakt ziek Om gezond te blijven heeft de mens dagelijks behoefte aan voedsel (vrouw 2.000 kcal / man 2.500

Nadere informatie

Nano Green World AirQuality Interior SelfClean

Nano Green World AirQuality Interior SelfClean Nano Green World AirQuality Interior SelfClean Op basis van Nanotechnologie Luchtreiniging met licht Hygiëne Actieve luchtverfrissing Easy to Clean eigenschappen Inhoud Introductie Nano Green World...

Nadere informatie

SOMS MOET JE OM VOORUIT TE GAAN EVEN TERUG IN DE TIJD

SOMS MOET JE OM VOORUIT TE GAAN EVEN TERUG IN DE TIJD SOMS MOET JE OM VOORUIT TE GAAN EVEN TERUG IN DE TIJD CITY M AIR PURIFIER VAN CAMFIL Camfil Clean Air Solutions 1 FEITEN: MET ONZE LUCHTREINIGERS GAAT U DUIZENDEN JAREN TERUG IN DE TIJD. In enkele uren

Nadere informatie

Uw kantoorruimte wordt professioneel schoongemaakt, maar is de lucht die u inademt wel zuiver?

Uw kantoorruimte wordt professioneel schoongemaakt, maar is de lucht die u inademt wel zuiver? Uw kantoorruimte wordt professioneel schoongemaakt, maar is de lucht die u inademt wel zuiver? Een gezonde, schone werkomgeving krijgt u door deze maatregelen: Reinig en ontsmet vaak aangeraakte punten

Nadere informatie

Puritii Luchtzuiveringssysteem

Puritii Luchtzuiveringssysteem Puritii Luchtzuiveringssysteem Uw Puritii vertegenwoordiger: Luchtverontreiniging Eén van s werelds grootste moordenaars In 2013 stierven 7 miljoen mensen door luchtverontreiniging*. Zowel door het inademen

Nadere informatie

PlasmaMade en zuivere lucht. How to sell clean air for everyone, everywhere V1.0 000-

PlasmaMade en zuivere lucht. How to sell clean air for everyone, everywhere V1.0 000- PlasmaMade en zuivere lucht How to sell clean air for everyone, everywhere V1.0 000- Het PlasmaMade Airfilter staat voor: Gezonde lucht In ruimtes waar meerdere personen leven, zoals huiskamers, slaapkamers,

Nadere informatie

PURITII.COM. Puritii Luchtzuiveringssysteem

PURITII.COM. Puritii Luchtzuiveringssysteem PURITII.COM Puritii Luchtzuiveringssysteem Het Puritii Luchtzuiveringssysteem biedt draagbare en krachtige filtratie voor binnenshuis, van 7,4 kubieke meter per minuut. Het reinigt de lucht in uw huis

Nadere informatie

gezond groen op het werk plants for people

gezond groen op het werk plants for people gezond groen op het werk oftwel plants for people Inhoudsopgave 1. GROEN EN WERK... 2 2. GROEN VAN ESSENTIEEL BELANG OP HET WERK.... 2 3. ZIEKTEVERZUIM OMLAAG... 3 BRONVERMELDINGEN... 5 DOCUMENTATIE...

Nadere informatie

Mijn lucht. Mijn leven.

Mijn lucht. Mijn leven. Mijn lucht. Mijn leven. Het inademen van gezonde lucht is belangrijk voor onze gezondheid. Er hangt iets in de lucht! Je kunt het niet altijd zien of ruiken, maar onze binnenlucht zit vol met fijne deeltjes

Nadere informatie

De invloed van de vloer op de hoeveelheid fijnstof en de luchtkwaliteit van gebouwen Schoonmaken essentieel, maar ook type vloerbedekking speelt rol

De invloed van de vloer op de hoeveelheid fijnstof en de luchtkwaliteit van gebouwen Schoonmaken essentieel, maar ook type vloerbedekking speelt rol De invloed van de vloer op de hoeveelheid fijnstof en de luchtkwaliteit van gebouwen Schoonmaken essentieel, maar ook type vloerbedekking speelt rol Een slechte luchtkwaliteit in gebouwen kan leiden tot

Nadere informatie

LUCHT. zoals de. natuur het. bedoeld. heeft

LUCHT. zoals de. natuur het. bedoeld. heeft LUCHT zoals de natuur het bedoeld heeft GEZONDER WONEN? GEZONDE LUCHT IN HUIS! Steeds meer mensen proberen gezond te leven. We letten op wat we eten en drinken, we bewegen meer en gaan vaker sporten, we

Nadere informatie

Ventilatie van woningen

Ventilatie van woningen Ventilatie van woningen Ventileren betekent: Verse buitenlucht naar binnen, Vervuilde binnenlucht naar buiten! Goed ventileren is 24 uur per dag ventileren 13 december 2012 Veel gestelde vragen zijn: Kan

Nadere informatie

Gezonde binnenlucht op school? Van belang voor je gezondheid!

Gezonde binnenlucht op school? Van belang voor je gezondheid! Gezonde binnenlucht op school? Van belang voor je gezondheid! www.airatschool.be www.mmk.be/onderwijs www.vlaamselogos.be www.zorg-en-gezondheid.be www.vigez.be Gezonde binnenlucht op school? Belang voor

Nadere informatie

Adem gezond, ook in huis.

Adem gezond, ook in huis. Adem gezond, ook in huis. UNIEK BREEKT schadelijke stoffen AF Minder last van astma, hooikoorts en stofallergie met de Sharp Plasmacluster luchtreiniger. Sharp Plasmacluster luchtreinigers breken vieze

Nadere informatie

Bron van zuivere lucht...

Bron van zuivere lucht... Bron van zuivere lucht... Brainy, Bron van zuivere lucht Prestaties van leerlingen en docenten hangen direct samen met een gezonde luchtkwaliteit in de klaslokalen. Uit onderzoek is echter gebleken dat

Nadere informatie

GEZOND GROEN OP DE WERKPLEK. Gezondheidseffecten van planten op de werkplek

GEZOND GROEN OP DE WERKPLEK. Gezondheidseffecten van planten op de werkplek GEZOND GROEN OP DE WERKPLEK Gezondheidseffecten van planten op de werkplek Droge keel? Branderige ogen? Vaak hoofdpijn? Verbeter het werkklimaat met planten! Binnenklimaat Het is niet makkelijk om op kantoor

Nadere informatie

Opgelucht ademhalen, ook in huis.

Opgelucht ademhalen, ook in huis. Opgelucht ademhalen, ook in huis. UNIEK BREEKT SCHADElIJKE SToffEN AF Minder last van astma, hooikoorts en stofallergie met Sharp Plasmacluster luchtreinigers en lucht bevochtigers. Sharp Plasmacluster

Nadere informatie

Gezond wonen. Tips voor een gezond binnenmilieu van de GGD Zuid-Holland Zuid

Gezond wonen. Tips voor een gezond binnenmilieu van de GGD Zuid-Holland Zuid Gezond wonen voor een gezond binnenmilieu van de GGD Zuid-Holland Zuid Het grootste gedeelte van de dag, ongeveer 70%, brengen we in onze eigen woning door. We denken en praten veel over de vervuiling

Nadere informatie

Bewoners, huisdieren en planten produceren dagelijks tien liter vocht. onderhouden+verbouwen. Ventilatie Onderhoud. eigen huis magazine

Bewoners, huisdieren en planten produceren dagelijks tien liter vocht. onderhouden+verbouwen. Ventilatie Onderhoud. eigen huis magazine onderhouden+verbouwen eigen huis magazine Bewoners, huisdieren en planten produceren dagelijks tien liter vocht Ventilatie Onderhoud 32 eigen huis magazine jan 2013 31 24 uur per dag frisse lucht Ventileren

Nadere informatie

Nieuwe luchtfilternorm ISO Verbeke Vincent

Nieuwe luchtfilternorm ISO Verbeke Vincent Nieuwe luchtfilternorm ISO16890 Verbeke Vincent INHOUD 1. Ontstaan norm ISO16890 2. Verschillen norm ISO16890 met huidige normen 3. Bewustwording 4. Norm ISO16890 5. EN 16789-3 6. Voorbeeld 7. Opstellingen

Nadere informatie

Business Case Vitaliteit & Inzetbaarheid. Enkele voorbeelden

Business Case Vitaliteit & Inzetbaarheid. Enkele voorbeelden Business Case Vitaliteit & Inzetbaarheid Enkele voorbeelden Gallup Consulting, 2002 (200.000 werknemers uit 36 multinationals): 12% meer klantgroei 62% minder veiligheidsincidenten 18% meer productiviteit

Nadere informatie

Milieu, Gezondheid en mensen. Sven Evertz, Senior Adviseur Gezondheid en Veiligheid 28 februari 2019

Milieu, Gezondheid en mensen. Sven Evertz, Senior Adviseur Gezondheid en Veiligheid 28 februari 2019 Milieu, Gezondheid en mensen Sven Evertz, Senior Adviseur Gezondheid en Veiligheid 28 februari 2019 Adviseur Gezondheid & Veiligheid Wie ben ik Wetenschappelijk onderzoeker Arbohygiene & Toxicologie Medisch

Nadere informatie

Binnenlucht kwaliteit in verzorgingstehuizen

Binnenlucht kwaliteit in verzorgingstehuizen Binnenlucht kwaliteit in verzorgingstehuizen Marije te Kulve Prof.dr. H.S.M. Kort Dr.ir. M.G.L.C. Loomans Binnenlucht kwaliteit en temperatuur Het project: Bezielende omgeving in de Ouderenzorg (registratienummer:

Nadere informatie

Zehnder Clean Air Solutions: Meer succes in de recyclingbranche. Verwarming Koeling Ventilatie Filtering

Zehnder Clean Air Solutions: Meer succes in de recyclingbranche. Verwarming Koeling Ventilatie Filtering Zehnder Clean Air Solutions: Meer succes in de recyclingbranche. Verwarming Koeling Ventilatie Filtering De ervaring laat zien dat onze klanten voor de volgende uitdagingen staan: Strenge certificeringseisen:

Nadere informatie

De chemie van lucht. Wat bepaalt de beleving van frisse lucht? Evert Hasselaar. Onderzoeksinstituut OTB

De chemie van lucht. Wat bepaalt de beleving van frisse lucht? Evert Hasselaar. Onderzoeksinstituut OTB Wat bepaalt de beleving van frisse lucht? Evert Hasselaar 1 Vragen? SBS en geur? Geuren toevoegen? Eisen aan luchtkwaliteit? Vertalen eisen naar ventilatiesystemen? 2 Eerst de basisvraag: wat is frisse

Nadere informatie

Luchtfilters, binnenmilieu & gezondheid

Luchtfilters, binnenmilieu & gezondheid ISSO-studiedag - 'Luchtfilters voor comfortinstallaties 6 oktober 2005 MediaPlaza te Utrecht Luchtfilters, binnenmilieu & gezondheid ir. Atze Boerstra BBA Boerstra Binnenmilieu Advies bba@binnenmilieu.nl

Nadere informatie

Welkom bij de presentatie van Multi Clean Air

Welkom bij de presentatie van Multi Clean Air Welkom bij de presentatie van Multi Clean Air Ozon is een natuurlijk gas wat we dagelijks inademen. Het ontstaat wanneer zuurstof (O2) moleculen worden gespleten in twee seperate atomen met behulp van

Nadere informatie

Terra Sana Workshop Gezond Binnenmilieu

Terra Sana Workshop Gezond Binnenmilieu MAAK EEN AVONTUURLIJKE REIS NAAR EEN GEZONDE SCHOOL! Terra Sana Workshop Gezond Binnenmilieu Welkom in deze verluchte atmosfeer! 1. Wat is het probleem? Risicofactoren in een klaslokaal Gevolgen voor de

Nadere informatie

Clean air solutions PM1 FIJNSTOF GEVAAR VOOR GEZONDHEID

Clean air solutions PM1 FIJNSTOF GEVAAR VOOR GEZONDHEID Clean air solutions PM1 FIJNSTOF GEVAAR VOOR GEZONDHEID FOCUS OP PM1 VOORBEELDEN DEELTJES GROOTTES OM GEZONDHEID TE BESCHERMEN Haar: ~70 µm Pollen: ~10-100 µm We weten allemaal dat luchtvervuiling slecht

Nadere informatie

ClimaRad en binnenmilieu Achtergrondinformatie voor de consument CLIMARAD-EN-BINNENMILIEU-2011.001-NL

ClimaRad en binnenmilieu Achtergrondinformatie voor de consument CLIMARAD-EN-BINNENMILIEU-2011.001-NL ClimaRad en binnenmilieu Achtergrondinformatie voor de consument CLIMARAD-EN-BINNENMILIEU-2011.001-NL Inleiding Het binnenmilieu in woningen en gebouwen krijgt steeds meer aandacht van zowel de consumentenorganisaties,

Nadere informatie

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen.

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen. DUCO at HOME De standaard voor woningventilatie Bij Duco Ventilation & Sun Control staat de gezondheid van de bewoners op de eerste plaats. Het Duco Comfort System en het DucoTronic System bieden de garantie

Nadere informatie

Allergie voor huisdieren

Allergie voor huisdieren Allergie voor huisdieren Longgeneeskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Allergie voor huisdieren. Normaal zorgt ons afweersysteem ervoor dat lichaamsvreemde en mogelijk ziekteverwekkkende organismen die ons lichaam

Nadere informatie

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen.

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen. DUCO at HOME De standaard voor woningventilatie Bij Duco Ventilation & Sun Control staat de gezondheid van de bewoners op de eerste plaats. Het Duco Comfort System en het DucoTronic System bieden de garantie

Nadere informatie

Geef verse lucht de ruimte, woon en werk gezonder

Geef verse lucht de ruimte, woon en werk gezonder Geef verse lucht de ruimte, woon en werk gezonder Geef verse lucht de ruimte, woon en werk gezonder Gebouwen zijn steeds beter geïsoleerd. Goed voor de energierekening en het comfort in huis en op kantoor,

Nadere informatie

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen.

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen. DUCO at HOME De standaard voor woningventilatie Bij Duco Ventilation & Sun Control staat de gezondheid van de bewoners op de eerste plaats. Het Duco Reno System, Duco Comfort System en DucoTronic System

Nadere informatie

De winst van een gezond binnenklimaat

De winst van een gezond binnenklimaat De winst van een gezond binnenklimaat Wat hebben 5.000.000.000 en de huisstofmijt met elkaar te maken? Dat ontdekt u in het komende half uur! Het spel De prijs Proefvraag 1. Heeft u thuis een gezond binnenklimaat?

Nadere informatie

Ventileren. Op adem komen doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl

Ventileren. Op adem komen doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl Ventileren Op adem komen doe je thuis Thuis is een huis van Servatius Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Als u na het lezen nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u terecht op onze website

Nadere informatie

Ventileren. Antwoorden op de meest gestelde vragen. Tel. 050/32.33.40 - Fax. 050/32.33.27 - E-mail info@airflux.be - www.airflux.

Ventileren. Antwoorden op de meest gestelde vragen. Tel. 050/32.33.40 - Fax. 050/32.33.27 - E-mail info@airflux.be - www.airflux. Ventileren Antwoorden op de meest gestelde vragen 1. Waarom deze brochure? Goed ventileren is enorm belangrijk. Niet alleen omdat frisse en schone lucht in huis prettig is, maar vooral omdat het gezond

Nadere informatie

DUURZAAMHEID EN HET IDEALE KANTOOR

DUURZAAMHEID EN HET IDEALE KANTOOR DUURZAAMHEID EN HET IDEALE KANTOOR WAT IS HET IDEALE KANTOOR? AKOESTIEK LICHT LUCHTKWALITEIT THERMISCH COMFORT BUSINESS CASE WAT IS EEN IDEAAL KANTOOR? Een ideaal kantoor is een plaats waar op lange termijn

Nadere informatie

Hygiëne/infectiepreventie

Hygiëne/infectiepreventie Hygiëne/infectiepreventie Hoe we ervoor zorgen dat u bij een verblijf in het ziekenhuis geen infectie oploopt. Van elke honderd patiënten, die in de Nederlandse ziekenhuizen worden opgenomen, lopen ongeveer

Nadere informatie

Druppel isolatie. Kind & Jeugd. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Druppel isolatie. Kind & Jeugd. Locatie Hoorn/Enkhuizen Druppel isolatie Kind & Jeugd Locatie Hoorn/Enkhuizen Druppel isolatie Uw kind is opgenomen in het Westfriesgasthuis en wordt hier geïsoleerd verpleegd. De behandelend kinderarts/ of verpleegkundige brengt

Nadere informatie

De arbeidsomstandigheden zijn enorm verbeterd en we hoeven nu aanzienlijk minder schoon te maken.

De arbeidsomstandigheden zijn enorm verbeterd en we hoeven nu aanzienlijk minder schoon te maken. Klantuitspraken We hebben voor en na de installatie van het luchtreinigingssysteem metingen uitgevoerd en een groot verschil geconstateerd. Lars-Erik Andersson, directeur, ICA Maxi Hälla, Västerås (SE)

Nadere informatie

> < Veel voorkomende gevaarlijke stoffen. Voorbeelden van gevaarlijke stoffen

> < Veel voorkomende gevaarlijke stoffen. Voorbeelden van gevaarlijke stoffen Voorbeelden van gevaarlijke stoffen Er zijn verschillende soorten gevaarlijke stoffen, met elk hun specifieke schadelijke effecten. Voorbeelden zijn: organische oplosmiddelen cyclische verbindingen zware

Nadere informatie

INFORMATIE GIDS VOOR DOE HET ZELFVERS

INFORMATIE GIDS VOOR DOE HET ZELFVERS Ventileren Wat? Ventileren is verse lucht aanvoeren en vervuilde lucht, die schadelijke stoffen en geuren bevat, afvoeren. Ventileren is meer dan de kamer luchten door ramen en deuren even wijd open te

Nadere informatie

Leadership in Filtration. FreciousComfort filtratie van binnenruimtes Meer comfort Betere gezondheid

Leadership in Filtration. FreciousComfort filtratie van binnenruimtes Meer comfort Betere gezondheid Leadership in Filtration filtratie van binnenruimtes Meer comfort Betere gezondheid De uitdaging Allergie in cijfers 8 % >0 % van de volwassenen in Europa lijdt aan allergieën (Robert Koch-Institut, 017)

Nadere informatie

Luchtvervuiling in huis

Luchtvervuiling in huis Luchtvervuiling in huis Auteur: de intermutualistische werkgroep 'Milieu en gezondheid'. Meer info of vragen? milieu@intermut.be Inhoud 1 Inleiding...1 2 Oorzaken...2 2.1 Airconditioning...2 2.2 Bouwmaterialen...2

Nadere informatie

voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel

voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel ventileren goede ventilatie... voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel is beter voor uw gezondheid bespaart energie Ventilatie is: gebruikte lucht eruit en frisse lucht erin. Goed ventileren

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door goede ventilatie. voltalimburg.nl/ventilatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door goede ventilatie. voltalimburg.nl/ventilatie Meer wooncomfort en minder energieverbruik door goede ventilatie voltalimburg.nl/ventilatie Wist u dat... Ventileren zelfs energie kan besparen? Het opwarmen van vochtige lucht in de woning kost meer energie.

Nadere informatie

AL-KO PURE DE LUCHTSTERILISATOR ADEM RUIMTE

AL-KO PURE DE LUCHTSTERILISATOR ADEM RUIMTE AL-KO PURE DE LUCHTSTERILISATOR ADEM RUIMTE RUIMTE OM OP ADEM TE KOMEN AL-KO PURE STERILISEERT DE LUCHT IN DE KAMER En elimineert schadelijke stoffen. Virussen, bacteriën en allergenen verminderen ons

Nadere informatie

REINIGING VAN DE AIRCO INSTALLATIE MET TUNAP EFFICIËNT OPGELOST

REINIGING VAN DE AIRCO INSTALLATIE MET TUNAP EFFICIËNT OPGELOST Innovatie Hygiëne - Technologie REINIGING VAN DE AIRCO INSTALLATIE MET TUNAP EFFICIËNT OPGELOST GEZONDHEIDSNEUTRAAL INTERIEURKLIMAAT MET Contra Sept TUNAP Chemie die beweegt. TUNAP.COM REINIGING & SPOELING

Nadere informatie

BRAND EN ROOK Veelgestelde vragen en antwoorden

BRAND EN ROOK Veelgestelde vragen en antwoorden BRAND EN ROOK Veelgestelde vragen en antwoorden 1. Tijdens een brand Brand in mijn buurt. Wat moet ik doen? Waait de rook uw kant op? Blijf uit de rook! In rook zitten altijd gevaarlijke stoffen. Sluit

Nadere informatie

> < Veel voorkomende gevaarlijke stoffen. Voorbeelden van gevaarlijke stoffen

> < Veel voorkomende gevaarlijke stoffen. Voorbeelden van gevaarlijke stoffen Voorbeelden van gevaarlijke stoffen Er zijn verschillende soorten gevaarlijke stoffen, met elk hun specifieke schadelijke effecten. Voorbeelden zijn: organische oplosmiddelen cyclische verbindingen zware

Nadere informatie

StaticAir. Het is onze missie om een fijnstof vrije leef- en werkomgeving te realiseren tegen zo gering mogelijk kosten.

StaticAir. Het is onze missie om een fijnstof vrije leef- en werkomgeving te realiseren tegen zo gering mogelijk kosten. NL StaticAir StaticAir is een jonge onderneming die zich richt op de ontwikkeling en productie van fijnstof reduceersystemen. StaticAir is in het bezit van unieke octrooien. Deze octrooien en onze kennis

Nadere informatie

StatiqAir. Het is onze missie om een fijnstof vrije leef- en werkomgeving te realiseren tegen zo gering mogelijk kosten.

StatiqAir. Het is onze missie om een fijnstof vrije leef- en werkomgeving te realiseren tegen zo gering mogelijk kosten. NL StatiqAir StatiqAir is een jonge onderneming die zich richt op de ontwikkeling en productie van fijnstof reduceersystemen. StatiqAir is in het bezit van unieke octrooien. Deze octrooien en onze kennis

Nadere informatie

Gezonde, frisse lucht in huis

Gezonde, frisse lucht in huis Een buitengewoon binnenklimaat VENTILATIE VOOR WONINGBOUW Gezonde, frisse lucht in huis EEN HELDERE KIJK OP VENTILATIE Heerlijk, continu frisse lucht in mijn werkkamer. Zo kan ik goed geconcentreerd thuis

Nadere informatie

Ventileren, fijn stof en gezondheid

Ventileren, fijn stof en gezondheid Ventileren, fijn stof en gezondheid 1. Inleiding Dat het binnen brengen van frisse lucht belangrijk is, is meer dan duidelijk. De meest gebruikelijke manier om frisse lucht in een gebouw te krijgen is

Nadere informatie

RESIDENTIAL AIR CONDITIONERS

RESIDENTIAL AIR CONDITIONERS RESIDENTIAL AIR CONDITIONERS LG biedt het hele jaar door optimaal comfort en uitstekende luchtkwaliteit Standard Plus RESIDENTIAL AIR CONDITIONERS Betere oplossingen voor uitstekende luchtkwaliteit LG

Nadere informatie

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon SelfClean Hygiene

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon SelfClean Hygiene Titel Tekst Orange Nano Guardon SelfClean Hygiene Voorwerpen zijn vaak een besmettingsbron van ziekmakers Mensen komen continu in contact met bacteriën, virussen en schimmels. Besmettelijke ziekten worden

Nadere informatie

Energie Regeneratie Ventilatie. Op EPBD lijst. Energie efficiënte balansventilatie met warmte- én vochtuitwisseling ERV

Energie Regeneratie Ventilatie. Op EPBD lijst. Energie efficiënte balansventilatie met warmte- én vochtuitwisseling ERV Energie Regeneratie Ventilatie Op EPBD lijst Energie efficiënte balansventilatie met - én uitwisseling ERV ERV: Energie efficiënte ventilatie voor gezonde binnenlucht Samsung ventilatiesysteem D is erkend

Nadere informatie

Energiebesparing Meer Comfort s a v i n g y o u e n e r g y

Energiebesparing Meer Comfort s a v i n g y o u e n e r g y Energiebesparing Meer Comfort s a v i n g y o u e n e r g y Wereldmarkt gids voor thermische werking Een innovatieve technologie Homogenisering van de temperatuur tussen vloer en plafond Industrie Zonder

Nadere informatie

als het over ventilatie gaat...

als het over ventilatie gaat... als het over ventilatie gaat... Made in Belgium by Sanutal Hoogefficiënte tegenstroomwarmtewisselaar Systeem D Slim ventileren met terugwinning van energie air Tallinn hoofdstad van Estland, zuiverste

Nadere informatie

giftig doelorgaan - toxisch acuut toxisch

giftig doelorgaan - toxisch acuut toxisch Algemene gegevens CAS nr: 50-00-0 EU-etikettering: R-zinnen: 23/24/25-34-40-43 S-zinnen: (1/2)-26-36/37/39-45-51 giftig CLP(EU-GHS): Signaalwoord: GEVAAR H: 351-331-311-301-314-335-317 acuut toxisch doelorgaan

Nadere informatie

De business case voor Vitaliteit

De business case voor Vitaliteit De business case voor Vitaliteit Loes Meijlink, TheSparkCompany, 2011, 2012 T: +31 (0)6 11799488 E: Loes@TheSparkCompany.nl W: www.thesparkcompany.nl 1 Vitale bedrijven presteren beter Gallup Consulting,

Nadere informatie

Deze vragenlijst kan daarbij helpen. Checklist binnenklimaat I. Informatie over de werkplek. jaar

Deze vragenlijst kan daarbij helpen. Checklist binnenklimaat I. Informatie over de werkplek. jaar Bijlage 2A hoofdstuk 6 Checklist Binnenklimaat Klachten over het binnenklimaat van een werkruimte worden veel gehoord. Een eerste inventarisatie van optredende klachten geeft zelden een eenduidig beeld.

Nadere informatie

Extra: Ademhaling. Inleiding

Extra: Ademhaling. Inleiding Extra: Ademhaling In dit extra hoofdstuk leer je: Hoe de ademhaling van de pony functioneert Welke overeenkomsten en verschillen er zijn met het functioneren van de ademhaling van de mens Inleiding Als

Nadere informatie

Contact isolatie. Kind & Jeugd. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Contact isolatie. Kind & Jeugd. Locatie Hoorn/Enkhuizen Contact isolatie Kind & Jeugd Locatie Hoorn/Enkhuizen Contact isolatie Uw kind is opgenomen in het Westfriesgasthuis en wordt hier geïsoleerd verpleegd. De behandelend kinderarts/ of verpleegkundige brengt

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Luchtverontreiniging groot probleem gezondheid Elk jaar sterven wereldwijd zo n 6,5 miljoen mensen aan de gevolgen van luchtverontreiniging en in Nederland zorgt dit jaarlijks zeker voor 13.000 vroegtijdige

Nadere informatie

NL/SPI-141419 ASTMA Wat is

NL/SPI-141419 ASTMA Wat is Wat is ASTMA Astma Als u deze brochure leest, is dat waarschijnlijk omdat u een vermoeden heeft van astma, net de diagnose heeft gekregen of iemand in uw omgeving heeft astma. En daar wilt u graag iets

Nadere informatie

Itho Daalderop Klasse-ventilatie. Optimaal leerklimaat met Klasse-ventilatie

Itho Daalderop Klasse-ventilatie. Optimaal leerklimaat met Klasse-ventilatie Itho Daalderop Klasse-ventilatie Optimaal leerklimaat met Klasse-ventilatie Scoort uw school een voldoende op luchtkwaliteit? Kinderen brengen per schooljaar bijna 1000 uur door in een klaslokaal. Daarom

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling

Samenvatting. Vraagstelling Samenvatting Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie Gezondheid en beroepsmatige blootstelling aan stoffen (Commissie GBBS; één van de vaste commissies

Nadere informatie

ventileren wonen met karakter

ventileren wonen met karakter ventileren wonen met karakter goede ventilatie... voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel is beter voor uw gezondheid bespaart energie Ventilatie is: gebruikte lucht eruit en frisse lucht

Nadere informatie

Ventileren. Op adem komen doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl

Ventileren. Op adem komen doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl Ventileren Op adem komen doe je thuis Thuis is een huis van Servatius Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Als u na het lezen nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u terecht op onze website

Nadere informatie

Micro-organismen. Waar gaat deze kaart over? De soorten micro-organismen. Wat wordt er van je verwacht? Wat zijn micro-organismen?

Micro-organismen. Waar gaat deze kaart over? De soorten micro-organismen. Wat wordt er van je verwacht? Wat zijn micro-organismen? Waar gaat deze kaart over? De soorten micro-organismen Deze kaart gaat over micro-organismen. Microorganismen zitten in voedsel. Als je voedsel bereidt is het belangrijk om te weten wat micro-organismen

Nadere informatie

LUTEC Luchttechniek bv Indien blijkt dat deze richtlijn langdurig wordt over- schreden, dan zijn maatregelen noodzakelijk. lutec.nl lutec.

LUTEC Luchttechniek bv Indien blijkt dat deze richtlijn langdurig wordt over- schreden, dan zijn maatregelen noodzakelijk. lutec.nl lutec. Lasrookafzuiging V O O R E E N S C H O O N E N G E Z O N D W E R K K L I M A A T lutec.nl Wat is lasrook Lasrook is de verzamelnaam voor het mengsel van fijne stofdeeltjes, gassen en dampen dat vrijkomt

Nadere informatie

RESIDENTIAL AIR CONDITIONERS. LG biedt het hele jaar door optimaal comfort en uitstekende luchtkwaliteit

RESIDENTIAL AIR CONDITIONERS. LG biedt het hele jaar door optimaal comfort en uitstekende luchtkwaliteit RESIDENTIAL AIR CONDITIONERS LG biedt het hele jaar door optimaal comfort en uitstekende luchtkwaliteit RESIDENTIAL AIR CONDITIONERS Betere oplossingen voor uitstekende luchtkwaliteit LG snapt dat wanneer

Nadere informatie

Structureel resultaat. Eenvoudige integratie. Helder inzicht. Onze klanten

Structureel resultaat. Eenvoudige integratie. Helder inzicht. Onze klanten Structureel resultaat Met INSIGHTNOW wordt de kwaliteit van het binnenmilieu op hoog niveau gehandhaafd tegen een fractie van de kosten van infrastructurele maatregelen en verbeteringen. Het inzicht in

Nadere informatie

09/06/2017 BEOORDELEN VAN HET GEZONDHEIDSRISICO

09/06/2017 BEOORDELEN VAN HET GEZONDHEIDSRISICO BINNENMILIEU VAN: FOCUS OP: - Burgerwoningen - Waar er langdurig verbleven wordt - Publiek toegankelijke gebouwen - Waar er gevoelige personen aanwezig zijn GEZONDHEIDSKLACHTEN VAN VOCHT EN SCHIMMEL Silke

Nadere informatie

17 AUGUSTUS 2015 DUURZAAMHEIDSVRAAGSTUK MILIEUVERVUILING EN ALLERGIEËN. Actuele Topics in Aardrijkskunde 2014-2015 GULIZAR HEYECAN 3SA2

17 AUGUSTUS 2015 DUURZAAMHEIDSVRAAGSTUK MILIEUVERVUILING EN ALLERGIEËN. Actuele Topics in Aardrijkskunde 2014-2015 GULIZAR HEYECAN 3SA2 17 AUGUSTUS 2015 DUURZAAMHEIDSVRAAGSTUK MILIEUVERVUILING EN ALLERGIEËN Actuele Topics in Aardrijkskunde 2014-2015 GULIZAR HEYECAN 3SA2 Inhoud 1. Allergieën (Bevolking)... 2 2. Oorzaken van allergieën (Biosfeer,

Nadere informatie

RESIDENTIAL AIR CONDITIONERS

RESIDENTIAL AIR CONDITIONERS RESIDENTIAL AIR CONDITIONERS LG biedt het hele jaar door optimaal comfort en uitstekende luchtkwaliteit Standard Plus RESIDENTIAL AIR CONDITIONERS Betere oplossingen voor uitstekende luchtkwaliteit LG

Nadere informatie

Samenvatting. Invloeden op de gezondheid en op het cognitief functioneren

Samenvatting. Invloeden op de gezondheid en op het cognitief functioneren Samenvatting Het kabinet stelde in 2008 dat de kwaliteit van het binnenmilieu op basisscholen te wensen overlaat. Het gaat dan vooral om de luchtkwaliteit tijdens het stookseizoen, de temperatuur in de

Nadere informatie

Welke vervuiling moet verwijderd worden? Welke regelgeving is van toepassing? Kunt u alleen reinigen? Moet u ook desinfecteren?

Welke vervuiling moet verwijderd worden? Welke regelgeving is van toepassing? Kunt u alleen reinigen? Moet u ook desinfecteren? REINIGING / DESINFECTIE UW CLEANROOM. ESSENTIEEL ONDERDEEL OF SLUITSTUK VAN UW PROCES? 01 UW PROCES. IN SCHEMA. UW PROCES. IN PRAKTIJK. PERSONEEL MEDIA PROCES OPPERVLAK APPARATUUR procestijd Uit: Design

Nadere informatie

Vragen & Antwoorden Smog. Smog

Vragen & Antwoorden Smog. Smog Vragen & Antwoorden Smog Smog Wat is smog? Smog is luchtvervuiling die in bepaalde perioden opeens sterk toeneemt. Zo n periode heet een smogepisode. In Nederland wordt de term smog gebruikt als er meer

Nadere informatie

Contact + Druppel isolatie Kind & Jeugd

Contact + Druppel isolatie Kind & Jeugd Contact + Druppel isolatie Kind & Jeugd Locatie Hoorn/Enkhuizen Contact + Druppel isolatie Uw kind is opgenomen in het Westfriesgasthuis en wordt hier geïsoleerd verpleegd. De behandelend kinderarts/ of

Nadere informatie

INFECTIERISICO VERMINDEREN

INFECTIERISICO VERMINDEREN INFECTIERISICO VERMINDEREN In deze folder leest u welke maatregelen het UCCZ Dekkerswald treft om de kans op een infectie voor u zo klein mogelijk te maken. Wat is een infectie? Infecties w orden veroorzaakt

Nadere informatie

Zicht op veilig werken.

Zicht op veilig werken. Zicht op veilig werken. Niet alle risico s voor lassers zijn duidelijk zichtbaar. Ogen, gelaat, hoofd- en luchtwegen zijn bij de mens van nature teer en kwetsbaar. Dat geldt des te meer in de harde wereld

Nadere informatie

Monique Meijerink 30 maart 2009. Relatie luchtkwaliteit - gezondheidsaspecten

Monique Meijerink 30 maart 2009. Relatie luchtkwaliteit - gezondheidsaspecten Monique Meijerink Relatie luchtkwaliteit - gezondheidsaspecten Krantenkoppen liegen er niet om Bewoners eisen recht op schone lucht Niks aan de hand, gewoon deuren en ramen dicht Megastal bedreiging voor

Nadere informatie

Tips om productiviteit te verhogen. door effectief klimaatbeheer

Tips om productiviteit te verhogen. door effectief klimaatbeheer Tips om productiviteit te verhogen door effectief klimaatbeheer Inclusief stappenplan voor een productiever binnenmilieu Inhoud HOE BEÏNVLOEDT HET BINNENMILIEU DE PRODUCTIVITEIT?... 4 WAT IS DE MAXIMALE

Nadere informatie

HAAL MEER UIT UW AIRCO.

HAAL MEER UIT UW AIRCO. HAAL MEER UIT UW AIRCO. Een goed airco-onderhoud, comfort het hele jaar door. U VERWACHT VAN UW VOLVO COMFORT EN VEILIGHEID, HET HELE JAAR DOOR. MAAR WIST U DAT OOK UW AIRCO DAAR EEN BELANGRIJKE ROL IN

Nadere informatie

VEILIG DRINKWATER, OVERAL IN DE WERELD! Ideaal voor op reis, outdoor, sport, vrije tijd en alledaags leven 99.9% VAN BACTERIEN, VIRUSSEN EN MEER*...

VEILIG DRINKWATER, OVERAL IN DE WERELD! Ideaal voor op reis, outdoor, sport, vrije tijd en alledaags leven 99.9% VAN BACTERIEN, VIRUSSEN EN MEER*... VEILIG DRINKWATER, OVERAL IN DE WERELD! Ideaal voor op reis, outdoor, sport, vrije tijd en alledaags leven 99.9% VAN BACTERIEN, VIRUSSEN EN MEER*... GEMAKKELIJK TOEGANG TOT WATER Beekjes, sloten, rivieren

Nadere informatie

November 2001. Luchtkwaliteit en uw gezondheid

November 2001. Luchtkwaliteit en uw gezondheid November 2001 Luchtkwaliteit en uw gezondheid Luchtkwaliteit en uw gezondheid Vooraf Wat we inademen zien we meestal niet. Ruiken we ook niet als het goed is. Toch inhaleren we dag in dag uit een groot

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Wat is RSV? 3. Hoe kunt u RSV herkennen? 3. Hoe gevaarlijk is RSV? 4. Is RSV besmettelijk? 5. Is een RSV-infectie te voorkomen?

Inhoudsopgave. Wat is RSV? 3. Hoe kunt u RSV herkennen? 3. Hoe gevaarlijk is RSV? 4. Is RSV besmettelijk? 5. Is een RSV-infectie te voorkomen? RSV-infectie Inhoudsopgave Wat is RSV? 3 Hoe kunt u RSV herkennen? 3 Hoe gevaarlijk is RSV? 4 Is RSV besmettelijk? 5 Is een RSV-infectie te voorkomen? 6 RSV: wat moet u onthouden? 7 Medische behandeling

Nadere informatie

Uw CPAPapparaat. Schoonmaak en onderhoud van uw CPAP-apparaat en tips bij problemen

Uw CPAPapparaat. Schoonmaak en onderhoud van uw CPAP-apparaat en tips bij problemen Uw CPAPapparaat Schoonmaak en onderhoud van uw CPAP-apparaat en tips bij problemen Uw CPAP-apparaat Schoonmaken en onderhouden U heeft bij Ciro een CPAP-apparaat en masker gekregen om ademstops tijdens

Nadere informatie

Ventileren en verluchten. Woon gezond, geef lucht aan je huis! Ventileer 24 uur op 24 en verlucht aanvullend Tips voor gezonde binnenlucht

Ventileren en verluchten. Woon gezond, geef lucht aan je huis! Ventileer 24 uur op 24 en verlucht aanvullend Tips voor gezonde binnenlucht Ventileren en verluchten Woon gezond, geef lucht aan je huis! Ventileer 24 uur op 24 en verlucht aanvullend Tips voor gezonde binnenlucht 1 Waarom ventileren en verluchten? Binnen is de lucht meestal slechter

Nadere informatie

LONGGENEESKUNDE. Longontsteking BEHANDELING

LONGGENEESKUNDE. Longontsteking BEHANDELING LONGGENEESKUNDE Longontsteking BEHANDELING Longontsteking U bent in het ziekenhuis opgenomen vanwege een longontsteking. Maar wat is dat precies en wat kunnen we ertegen doen? In deze folder vindt u de

Nadere informatie

Een gezond binnenmilieu op school, daar gaan we voor!

Een gezond binnenmilieu op school, daar gaan we voor! Een gezond binnenmilieu op school, daar gaan we voor! Vlaamse NME-dag Workshop Gezond Binnen 20 oktober 2009 Dieter Deplancke Nel Van lent Medisch milieukundigen bij de Logo s 1 2 Aandacht: Binnenmilieu

Nadere informatie

Zehnder Clean Air Solutions: Meer succes bij de levensmiddelenproductie en -logistiek. Verwarming Koeling Ventilatie Filtering

Zehnder Clean Air Solutions: Meer succes bij de levensmiddelenproductie en -logistiek. Verwarming Koeling Ventilatie Filtering Zehnder Clean Air Solutions: Meer succes bij de levensmiddelenproductie en -logistiek. Verwarming Koeling Ventilatie Filtering De ervaring laat zien dat onze klanten voor de volgende uitdagingen staan:

Nadere informatie

'Your air.. Our care!'

'Your air.. Our care!' 'Your air.. Our care!' Beknopt kan hiermee de missie van KlimaVent environment worden omschreven. Ventileren is een vak. Een vak waar KlimaVent zich dagelijks mee bezig houdt. Voor het creëren van een

Nadere informatie

De business case voor Vitaliteit. Loes Meijlink, TheSparkCompany, 2011

De business case voor Vitaliteit. Loes Meijlink, TheSparkCompany, 2011 De business case voor Vitaliteit Loes Meijlink, TheSparkCompany, 2011 1 Vitaliteit: wat levert het op? Onderzoek 2009/2010 (Securex): optimalisering van vitaliteit werknemers is zeer belangrijk. Vitale

Nadere informatie

Het hoofd in de wolken

Het hoofd in de wolken Het hoofd in de wolken Evert Hasselaar Trees Wouda, 1947 Fijn stof binnenshuis transport Van vervuilingsbron naar effect Bron vervuiling of hinder emissies Concentratie blootstelling opname gezondheids

Nadere informatie

Hoe verkoop ik lucht? Plasmacluster luchtreinigers

Hoe verkoop ik lucht? Plasmacluster luchtreinigers Hoe verkoop ik lucht? Plasmacluster luchtreinigers Wat is een SHARP P lasmacluster luchtreiniger? s Werelds eerste luchtreiniger die ongewenste stoffen in de lucht afbreekt One of a kind SHARP Plasmacluster

Nadere informatie