ADRESSEN VOOR HULP GEDWONGEN IN DE PROSTITUTIE DOOR LOVERBOYS & SUIKEROOMS. Hoe signaleert u en verwijst u door?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ADRESSEN VOOR HULP GEDWONGEN IN DE PROSTITUTIE DOOR LOVERBOYS & SUIKEROOMS. Hoe signaleert u en verwijst u door?"

Transcriptie

1 Voor informatie, advies en adressen voor hulp en opvang voor jongeren van 12 t/m 25 > Jongeren Informatie Punt (JIP) JIP Amsterdamse Veerkade 17a Ma t/m vr uur JIP Delft Vesteplein 100 (in DOK) Ma en do uur JIP Zoetermeer Stadhuisplein 4, Zoetermeer ma t/m do 13:00-18:00 uur vrij tot 21:00uur ADRESSEN VOOR HULP DEN HAAG: Heb je een vermoeden dat iemand slachtoffer is van een loverboy of gedwongen in de prostitutie werkt? Wil je advies of een melding doen? Bel Veilig Thuis voor informatie, advies en adressen voor hulp en opvang. > Veilig Thuis Haaglanden uur per dag, 7 dagen in de week info@veiligthuishaaglanden.nl MEE Informatie, advies en begeleiding voor jongeren met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Kijk voor een adres van een regiokantoor op > Dit is een uitgave van JIP, met subsidie van GGD Haaglanden. Tekst en productontwikkeling: JIP. December De inhoud van deze brochure mag niet zonder toestemming van JIP worden gepubliceerd. GEDWONGEN IN DE PROSTITUTIE DOOR LOVERBOYS & SUIKEROOMS Hoe signaleert u en verwijst u door?

2 Mensen met goede en slechte bedoelingen, ze kunnen op je pad komen. Zeker voor jongeren is het vaak moeilijk om de bad guys er uit te pikken. Tussen deze bad guys zitten soms criminelen en pooiers; zij proberen meiden en jongens geld afhandig te maken of dwingen hen om in de prostitutie te werken. Ze maken misbruik van hun onzekerheid en grote behoefte aan liefde en waardering, maar er wordt ook gechanteerd en geweld gebruikt. SLACHTOFFERS Loverboys lijken vooral meiden uit te zoeken die al problemen thuis hebben, die onzeker, goedgelovig of eenzaam zijn. Ze zoeken slachtoffers op scholen, bij internaten, kamertrainingscentra, meidenhuizen, opvang voor Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers, maar ze benaderen ook meiden uit streng gelovige gezinnen en zwakbegaafde meiden. Ook via internet worden tegenwoordig veel meiden geronseld. Denk dan vooral aan profiel- en chatsites. HOE GAAN DEZE JONGENS EN MANNEN TE WERK? Pooiers die zich schuldig maken aan mensenhandel, en dus meisjes of jongens dwingen tot prostitutie, gebruiken allerlei manieren. Hieronder volgt een aantal voorbeelden van hoe ze te werk kunnen gaan. LOVERBOYS Hij lijkt voor haar een droomvriendje, want hij geeft haar het gevoel dat ze heel belangrijk voor hem is. Ze is helemaal verliefd op hem. Zijn relatie met haar heeft voor hem een doel: geld aan haar verdienen. Hij selecteert haar eerst, versiert haar, overstelpt haar met aandacht en hij krijgt een relatie met haar. Soms geeft hij haar ook veel cadeautjes. Hij zorgt ervoor dat ze geen of nauwelijks meer contact heeft met haar familie en vrienden, daardoor wordt ze steeds afhankelijker van haar grote liefde. Op een gegeven moment vertelt hij dat hij (financiële) problemen heeft en zij moet hem hieruit helpen. Hij probeert haar over te halen om (voor één keertje) betaalde seks te hebben met vrienden. Om haar zo ver te krijgen trekt hij alles uit de kast: liefdesbetuigingen, trouwen, een kindje, maar ook bedreigingen, chantage, drugs en geweld. Het blijft niet bij die ene keer, hij dwingt haar hierna om in de prostitutie te werken. ONDER DRUK Een andere manier waarop vooral islamitische meiden worden geronseld is: Het meisje wordt verkracht door de pooier en met de videobeelden hiervan gechanteerd. Als zij niet voor hem gaat werken in de prostitutie, laat hij de beelden aan haar familie zien. Het meisje is bang dat ze door haar familie uitgestoten wordt omdat ze nu geen maagd meer is. De dreiging van verstoting en eerwraak wegen erg zwaar voor het meisje. Zo dwingt hij haar in de prostitutie.

3 STOPPEN IS MOEILIJK Stoppen is voor veel slachtoffers moeilijk. Ze zitten vaak vast in een web van bedreigingen, chantage, angst, opsluiting, schaamte, drugs en (angst voor) geweld voor zichzelf of mensen om wie ze geven. Door alles wat er is gebeurd zijn veel meiden en jongens erg onzeker en hebben geen sociaal netwerk meer. Contact met vrienden en familie is slecht, mede door toedoen van de loverboy. Alleen redden ze het niet, ze hebben iemand nodig die haar of hem helpt. Daarnaast blijven veel slachtoffers nog heel lang van hun loverboys houden, ondanks alles wat er is gebeurd. Hierdoor kan hij haar blijven overhalen om voor hem te blijven werken. Ook zien veel meiden er tegenop om weinig geld te hebben, ze zijn gewend aan veel geld. SUIKEROOMS Ook jongens worden gedwongen om in de prostitutie te werken: de pooier doet zich voor als suikeroom. Deze man zoekt zijn slachtoffers op straat. Hiervan zijn vooral Marokkaanse jongens de dupe, zij zijn vaak in hun vrije tijd op straat en op zoek naar aandacht en geld. Hij nestelt zich in zijn leven; zoekt hem op straat op en bouwt een vriendschap op. Hij staat altijd voor de jongen klaar en geeft hem regelmatig cadeautjes. Ook bij deze slachtoffers speelt mee dat ze vaak eenzaam en onzeker zijn. De suikeroom maakt hier misbruik van. Als hij een sterke band heeft opgebouwd met deze jongen, begint hij over financiële problemen. Hij haalt de jongen over om betaalde seks te hebben met mannen. EEN VERMOEDEN VAN LOVERBOYSPROBLEMATIEK EN MENSENHANDEL? VOORBEELD SIGNALEN > Plotselinge verandering in gedrag, normafwijkend gedrag. > Laag zelfbeeld > Kan moeilijk grenzen aangeven > Slaafse houding naar vriend > Onttrekt zich aan eigen sociale netwerk (ouders, school, vrienden) > Spijbelen > Weinig binding met thuis, wegloopgedrag. > Verandering in uiterlijk HOE HANDEL JE? breng signalen in kaart vraag advies praat met de jongere weeg aard, ernst, risico en veiligheid hulp inschakelen? zelf hulp organiseren? evalueren > > > > >

4 > > > > > 2 VRAAG ADVIES Bel het Veilig Thuis Haaglanden: Veilig Thuis maakt deel uit van het loverboycasuïstiek netwerk. Je kunt ook bellen met zorgen of voor advies, bijvoorbeeld voor gesprektips. Is de situatie acuut onveilig? Bel direct de politie: 112 TIPS Zoek aansluiting bij vragen of zorgen van de jongere zelf. Toon respect, ook al keurt u alles af wat zij heeft gedaan. Heb geduld en geef haar de ruimte om zelf te beslissen. Accepteer dat zij niet meteen met u wil praten. Blijf in contact. Maak geen verwijten, de jongere is slachtoffer 1 BRENG SIGNALEN IN KAART Raadpleeg de signalenlijst. Deel zorg met jongere en/of ouders. Signalen van seksueel misbruik? Raadpleeg ook het protocol seksueel misbruik van uw organisatie. Overige zorgen? Raadpleeg de Meldcode kindermishandeling. 3 PRAAT MET DE JONGERE Leg het doel van het gesprek uit Beschrijf feiten en waarnemingen Nodig de jongere uit om te reageren. Stel open vragen. Vat het gesprek samen en check of de boodschap is overgekomen. Praat indien mogelijk met de ouders van de jongere. Om vermoeden te toetsen en om het netwerk te betrekken en te mobiliseren. Kraak niet haar vriendje af, hij is haar identiteit geworden. Beloof niet iets wat je niet waar kunt maken. Schrik niet van het gebruik van leugens of manipulatief gedrag. Dit is nodig om te overleven. Seks met minderjarigen is strafbaar. Gedwongen prostitutie is strafbaar. Vraag advies aan de (zeden)politie voor de mogelijkheden van melding en aangifte. HOE HANDEL JE? 4 WEEG AARD, ERNST, RISICO EN VEILIGHEID Gebruik de informatie uit stap 1, 2 en 3 om de aard, ernst en risico op loverboyproblematiek in te schatten. Maak ook een inschatting van de veiligheid van de jongere. Het Veilig Thuis Haaglanden ( ) kan helpen bij het maken van een weging. 5 HULP INSCHAKELEN? Dit kan via het Veilig Thuis. Bespreek dit met de jongere. Sluit aan bij feiten en gebeurtenissen. Maak onderscheid tussen eigen informatie en informatie van derden. Formuleer concreet, objectief, specifiek. Bespreek en overweeg melding of aangifte met de politie. Maak afspraken met het Veilig Thuis. Bron: dit is een bewerkte versie van protocol loverboyproblematiek JSO en protocol huiselijkgeweld.nl 6 ZELF HULP ORGANISEREN? Stem dit af met het Veilig Thuis. Bied de hulp die nodig is. Volg de effecten van de hulp en koppel dit terug aan het steunpunt. Schakel alsnog hulp in van het Veilig Thuis bij nieuwe of blijvende signalen. 7 EVALUEREN Evalueer hoe het hulpverleningstraject verloopt. Blijf risico en veiligheid toetsen en schakel zonodig het Veilig Thuis in. Let op: Je kunt altijd contact opnemen met Veilig Thuis voor informatie en advies.

5 SIGNALEN Welke signalen krijgt u? Gebruik de onderstaande lijst bij stap 1 van het protocol. Deze signalen kunnen er op wijzen dat het meisje contact heeft met een loverboy. Noteer de signalen en ga na sinds wanneer dit gedrag is veranderd. Wat zijn volgens u de problemen? > Normen plotselinge afwijkende normen, of een plotselinge obsessie met seks; > Thuis weinig binding met thuis, er zijn thuis veel problemen of vertoont wegloopgedrag, ga na wat er bekend is over het gezin; > Emoties emoties wisselen snel, overdreven vrolijk, veel terugtrekken, plotselinge huilbuien, woede uitbarstingen, depressief, drinkt, blowt, eet slecht, is weinig flexibel of ziet niet hoe situaties kunnen veranderen; > Gedrag vertoont op verschillende plekken totaal ander gedrag, vermijdt het onderwerp prostitutie of projecteert op anderen; > Uiterlijk vermoeid en vermagerd, verandering qua kleding, make-up, vaak heel verzorgd en erg uitdagend, veel geld of dure spullen (via loverboy); > Schreeuw om aandacht zelfverwonding, overdreven verhalen vertellen, stoer doen of psychosomatische klachten; > Onzeker lage zelfwaardering, makkelijk beïn vloed baar, weinig realistisch zelfbeeld of durft/kan geen grenzen aan geven; > School gebracht en gehaald worden van school met auto/scooter, onregelmatig schoolbezoek, extreem uitgaansgedrag (in werkelijkheid haar werkplek) of veel op straat rondhangen (straatvrienden vullen de leemte van thuis op), veran deringen in schoolresultaten, ga na wat voor een contact ze heeft met mede leerlingen/vrienden. (Bewerkte signalenlijst van J. Vermeeren, Jeugdzorg Utrecht) LOVERBOY CHECKLIST Is het een aardige jongen of een loverboy? Gebruik daarvoor deze checklist samen met het meisje. Praat hij negatief over mensen die belangrijk voor je zijn? Geeft hij je dure cadeaus? Weet je niet hoe hij aan het vele geld komt? Handelt hij in of gebruikt hij drugs/wapens? Heb je weleens gehoord dat hij zich met dit soort zaken bezig houdt? Heeft hij dure spullen, zoals goud of een dure auto? Neemt hij je wel eens mee naar de rosse buurt? Kent hij meisjes die als prostituee werken? Heb je hem weleens betrapt op leugens? Is hij erg jaloers/bezitterig? Vraagt hij je om een tattoo te laten zetten of je borsten te laten vergroten? Is je relatie met vriendinnen en ouders erg veranderd? Wat doet hij eigenlijk voor werk? STRAFBAAR? Iemand dwingen tot prostitutie is altijd strafbaar. Vanaf 18 jaar is het legaal om als prostituee te werken. Prostitutie bij jongeren onder de 18 jaar is strafbaar. DE WET Boven de 18 jaar mag je vrijwillig in de prostitutie werken; Onder de 18 jaar mag je niet in de prostitutie werken, iemand die een minderjarige in de prostitutie brengt, houdt of bezoekt is strafbaar; Je mag iemand niet dwingen tot prostitutie; Iemand in een ander land werven voor prostitutie is strafbaar; Een slachtoffer van een loverboy is een slachtoffer van mensenhandel; Strafmaat voor mensenhandel is 6 tot maximaal 10 jaar. (Nederlands wetboek van strafrecht, artikel 273f, 248a,b en c). AANGIFTE DOEN? Door het doen van aangifte kan de dader worden opgepakt en berecht. Dit is een moeilijke stap. Slachtoffers zijn vaak bang voor represailles en staan constant onder druk om weer terug te komen. Het is daarom belangrijk om met de politie duidelijke afspraken te maken over bescherming van het slachtoffer. De dader loopt nog vrij rond en zal haar blijven bedreigen en belagen. Door het doen van aangifte heeft het slachtoffer geen garantie dat de dader ook echt opgepakt en gestraft wordt. Kijk op de volgende pagina s voor adressen en voor meer informatie op > onder het kopje hulp

6 VOORLICHTINGEN Voorlichting loverboypreventie voor beroepskrachten, training gespreksvaardigheden voor beroepskrachten en meer informatie over route bij (een vermoeden van) mishandeling en loverboys. > JSO, expertisecentrum voor jeugd, samenleving en ontwikkeling Nieuwe Gouwe Westzijde 1, Gouda Projecten voor jongens (Jongens) of meisjes (Wat jij wil) in het voortgezet onderwijs in over seksueel grensoverschrijdend gedrag en loverboys. Bestaande uit vijf of zes bijeenkomsten. > Centrum 16/22 Trompstraat 5, MATERIAAL EN INFORMATIE OVER LOVERBOYS Met theater als middel geeft Theater a la Carte voorlichting over Loverboys in de show Hoezo lover boys?. > Theater a la Carte info@theateralacarte.nl Voorlichting Echte liefde of Loverboys Vier bijeenkomsten voor meisjes vanaf 12 jaar met een licht verstandelijke beperking. > MEE Zuid Holland Noord Torenstraat 172, info@meezhn.nl Voorlichting Loverboys of jeugdprostitutie Voorlichting van 1,5 uur voor jongeren van jaar. > JIP Amsterdamse Veerkade 17A info@jipdenhaag.nl FOLDERS De brochures voor jongeren en voor verwijzers genaamd: Warning: this woman is not a toy en de brochure Goed of fout vriendje voor LVB meiden zijn verkrijgbaar bij het JIP (zie adres achterzijde) en te downloaden op > of te bestelling via info@jipdenhaag.nl LESMATERIAAL Lang leve de Liefde Lesmateriaal voor leerlingen van het voorgezet onderwijs en MBO. Docentenhandleiding en leerling-folder over Loverboys. > Beware of Loverboys Lesmateriaal voor leerlingen in het VMBO en ROC. > Scharlaken Koord info@scharlakenkoord.nl Meer informatie over lesmateriaal op het gebied van seksuele vorming vindt u op > Gaat het niet goed met een jongere? Zijn er problemen thuis of op school? Is de jongere mishandeld of misbruikt? Of heeft ze te maken met een loverboy? Ga dan naar naar Jeugdbescherming West (voorheen Bureau Jeugdzorg), zij helpen jongeren en hun ouders bij problemen. Na een intakegesprek wordt er gekeken wat voor hulp het beste bij de jongere past. Zij kunnen de jongere, als dat nodig is, (tijdelijk) uit huis plaatsen. > Jeugdbescherming west wwww.jeugdbeschermingwest.nl > Jeugdbescherming West centrum /Scheveningen Waldeck Pyrmontkade > Jeugdbescherming West Zuid / Rijswijk Neherkade 3054, ADRESSEN VOOR HULP HULP TOT 18 JAAR > Jeugdbescherming West Delft Delft / Pijnacker / Nootdorp Kruisstraat 81, Delft > Jeugdbescherming West Zoetermeer Zoetermeer Westwaarts 15, Zoetermeer > Jeugdbescherming West Leidschendam-Voorburg Leidschendam-Voorburg Wassenaar Burgemeester Feithplein 98, Voorburg > Jeugdbescherming West Naaldwijk Westland / Midden-Delfland Havenstraat 34, Naaldwijk Buiten kantooruren is Jeugdbescherming West in noodgevallen bereikbaar op > Spoedhulp Heeft u het vermoeden dat een jongere slachtoffer is van een loverboy of suikeroom (tot 18 jaar)? Bel dan naar het Veilig Thuis (voorheen AMK en SHG). Zij kunnen advies geven en helpen bij het uitzoeken of hij/zij ook echt wordt misbruikt. > Veilig Thuis Haaglanden Is een jongere slachtoffer van geweld, beroving, mishandeling of een loverboy? En wil ze praktische, juridische of emotionele hulp? Bel dan Slachtofferhulp. > Slachtofferhulp (lokaal tarief) VERDER LEZEN? Meer info en uitleg over loverboys > onder het kopje hulp. > met zelftest voor jongeren > > Opvang voor slachtoffers van loverboys > Voor slachtoffers van seksueel geweld > > Informatie over prostitutie > > > AANGIFTE DOEN? Voor aangifte of een melding, bij bedreiging of chantage: bel Politie Haaglanden en vraag naar de afdeling commerciële zeden. > Of meld misdaad anoniem > SHOP biedt allerlei vormen van hulp en ondersteuning aan prostituees, ex-prostituees en betrokkenen. Afspraken kunnen worden gemaakt op locatie of op kantoor. Daarnaast kunnen vrouwen in de 24-uursopvang terecht voor een maaltijd, douche, een goed gesprek, praktische hulp, nachtopvang of om gebruik te maken van het artsenspreekuur. > Stichting Hulpverlening Opvang Prostituees (SHOP) Herengracht 20, HULP VANAF 18 JAAR Voor praktische, juridische en emotionele hulp of ondersteuning kan een afspraak worden gemaakt met het Algemeen Maatschappelijk Werk: > Kwadraad Delft / Zoetermeer / Westland, Pijnacker-Nootdorp / Midden-Delfland / Leidschendam- Voorburg, Wassenaar, Rijswijk > STICHING MOOI!!, VÓÓR WELZIJN EN ZEBRA WELZIJN Heeft zij/hij een (geheime) noodopvangplek nodig? Bel dan naar > Stichting Wende

INFORMATIE EN ADVIES GEDWONGEN IN DE PROSTITUTIE DOOR LOVERBOYS & SUIKEROOMS. Hoe signaleert u en verwijst u door? Meldpunt Loverboys

INFORMATIE EN ADVIES GEDWONGEN IN DE PROSTITUTIE DOOR LOVERBOYS & SUIKEROOMS. Hoe signaleert u en verwijst u door? Meldpunt Loverboys Voor informatie, advies en adressen voor hulp en opvang voor jongeren van 12 t/m 25 > Jongeren Informatie Punt (JIP) JIP Den Haag Amsterdamse Veerkade 17a Den Haag 070 365 59 30 www.jipdenhaag.nl info@jipdenhaag.nl

Nadere informatie

INFO VERDER LEZEN? JIP Delft Vesteplein 100 (in DOK), Delft 015 212 02 48 www.jipdelft.nl info@jipdelft.nl Ma en do. 14.00-17.

INFO VERDER LEZEN? JIP Delft Vesteplein 100 (in DOK), Delft 015 212 02 48 www.jipdelft.nl info@jipdelft.nl Ma en do. 14.00-17. INFO Voor informatie, advies en adressen voor hulp en opvang > Jongeren Informatie Punt (JIP) JIP Amsterdamse Veerkade 17a 070 365 59 30 www.jipdenhaag.nl info@jipdenhaag.nl Ma t/m vr. 13.00-17.00 uur

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? GESPREKSHANDLEIDING GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? GESPREKSHANDLEIDING BIJ DE BROCHURE GOED OF FOUT VRIENDJE? Aanleiding Kwetsbare meiden, de ideale slachtoffers voor mensen met verkeerde bedoelingen. Ook

Nadere informatie

Loverboys en grensoverschrijdend seksueel gedrag Hoe herken je signalen en wat te doen?

Loverboys en grensoverschrijdend seksueel gedrag Hoe herken je signalen en wat te doen? Loverboys en grensoverschrijdend seksueel gedrag Hoe herken je signalen en wat te doen? West-Brabant 0800 2000 (gratis) veiligthuiswestbrabant.nl Loverboys Hoe herken je signalen en wat te doen? In principe

Nadere informatie

Preventie Scharlaken Koord

Preventie Scharlaken Koord Preventie Scharlaken Koord Inhoud - platenset internet werkwijze loverboys blz. 2 - platenset klassieke werkwijze loverboys blz. 3 - presentatie beware of loverboys (jongeren) blz. 4 - presenttaie beware

Nadere informatie

Er heeft een oriëntatie met en in het veld plaatsgevonden rondom de aanpak van loverboyproblematiek.

Er heeft een oriëntatie met en in het veld plaatsgevonden rondom de aanpak van loverboyproblematiek. Protocol Loverboys Aanleiding Bij de Invoering van het Convenant Veilige school is gesteld dat er een protocol Loverboys toegevoegd moest worden. Beleid inzake het bestrijden van loverboyproblematiek is

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Signalenlijst kindermishandeling 12-18 jaar

Signalenlijst kindermishandeling 12-18 jaar Signalenlijst kindermishandeling 12-18 jaar Het gebruik van een signalenlijst kan zinvol zijn, maar biedt ook een zekere mate van schijnzekerheid. De meeste signalen zijn namelijk stress-indicatoren, die

Nadere informatie

Signalenlijst 12-18 jarigen

Signalenlijst 12-18 jarigen Signalenlijst 12-18 jarigen Het gebruik van een signalenlijst kan zinvol zijn, maar biedt ook een zekere mate van schijnzekerheid. De meeste signalen zijn namelijk stress-indicatoren, die aangeven dat

Nadere informatie

Jeugdprostitutie en loverboys

Jeugdprostitutie en loverboys Jeugdprostitutie en loverboys Loverboys dat zijn toch die jongens die meisjes versieren en ze dan later verkopen? Loverboys zijn jongens die meisjes dure cadeaus geven en ze daarna tot hoer maken Bron:

Nadere informatie

Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO)

Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO) Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO) Relatie ander beleid: Zorgkinderen Protocol seksueel misbruik door beroepskracht Route bij grensoverschrijdend gedrag tussen

Nadere informatie

Cijfers huiselijk geweld en kindermishandeling

Cijfers huiselijk geweld en kindermishandeling Cijfers huiselijk geweld en kindermishandeling In Nederland heeft 40% van de bevolking ooit te maken gehad met huiselijk geweld Jaarlijks 200.000 mensen in Nederland slachtoffer van huiselijk geweld In

Nadere informatie

Mishandeling en seksueel. Geweld is niet oké. Het kan stoppen.

Mishandeling en seksueel. Geweld is niet oké. Het kan stoppen. Mishandeling en seksueel misbruik Geweld is niet oké. Het kan stoppen. Alles over mishandeling en seksueel misbruik Hulplijn 1712 www.1712.be tel. 1712 Voor geweld, misbruik en kindermishandeling. Elke

Nadere informatie

Hulp en informatie om huiselijk geweld te stoppen. Help jezelf. Help de ander. 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut. www.huiselijkgeweldhollandsmidden.

Hulp en informatie om huiselijk geweld te stoppen. Help jezelf. Help de ander. 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut. www.huiselijkgeweldhollandsmidden. Hulp en informatie om huiselijk geweld te stoppen Help jezelf. Help de ander. 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut www.huiselijkgeweldhollandsmidden.nl Huiselijk geweld stopt nooit vanzelf Misschien wil je

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO/gastouder)

Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO/gastouder) Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO/gastouder) Relatie ander beleid: Zorgkinderen Route bij signalen van mogelijk geweld- of zedendelict door een collega jegens een

Nadere informatie

Meldpunt Binnenlandse Mensenhandel

Meldpunt Binnenlandse Mensenhandel Meldpunt Binnenlandse Mensenhandel Informatie voor professionals Advies- en Meldpunt huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling Mensenhandel is het werven, vervoeren, overbrengen, opnemen

Nadere informatie

Pretty Woman is een samenwerking tussen U Centraal en De Rading

Pretty Woman is een samenwerking tussen U Centraal en De Rading Wat is de handelswijze van een loverboy? Een loverboy hanteert doelbewust een aantal technieken, zoals manipulatie, dwang en geweld, om het meisje uiteindelijk te dwingen om voor hem te gaan werken en

Nadere informatie

Loverboys en grensoverschrijdend seksueel gedrag Hoe herken je signalen en wat te doen?

Loverboys en grensoverschrijdend seksueel gedrag Hoe herken je signalen en wat te doen? Loverboys en grensoverschrijdend seksueel gedrag Hoe herken je signalen en wat te doen? West-Brabant 0800 2000 (gratis) veiligthuiswestbrabant.nl Loverboys en grensoverschrijdend seksueel gedrag, Hoe herken

Nadere informatie

WAT IS GRENS OVERSCHRIJDEND GEDRAG? Veiligheid van leerlingen, vrijwilligers en instructeurs/instructrices is een

WAT IS GRENS OVERSCHRIJDEND GEDRAG? Veiligheid van leerlingen, vrijwilligers en instructeurs/instructrices is een WAT IS GRENS OVERSCHRIJDEND GEDRAG? Veiligheid van leerlingen, vrijwilligers en instructeurs/instructrices is een basisvoorwaarde om prettig met elkaar om te kunnen gaan, te kunnen zwemmen, zwemles te

Nadere informatie

De Rotterdamse aanpak van jeugdprostitutie

De Rotterdamse aanpak van jeugdprostitutie De Rotterdamse aanpak van jeugdprostitutie Klaas Ridder ketenregisseur jeugdprostitutie Overzicht Introductie / begrippenkader Situatie vóór 2004 2004 een initiatief voor een ketenaanpak 2005 de inrichting

Nadere informatie

De combinatie huiselijk geweld en kinderen betekent altijd kindermishandeling!

De combinatie huiselijk geweld en kinderen betekent altijd kindermishandeling! Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Inleiding Elke school en elke beroepskracht binnen het onderwijs, heeft de plicht om in samenspraak met de aandachtsfunctionaris, de IB-er en de directeur de meldcode

Nadere informatie

Omdat slachtoffers van loverboys niet alleen meisjes betreffen kunt u daar waar zij/haar/meisje staat ook hij/zijn/jongen lezen. Nijkerk, maart 2009

Omdat slachtoffers van loverboys niet alleen meisjes betreffen kunt u daar waar zij/haar/meisje staat ook hij/zijn/jongen lezen. Nijkerk, maart 2009 Aanleiding Bij de behandeling van de begroting 2008 zijn er vragen gesteld rondom het opzetten van gemeentelijk beleid inzake het bestrijden van loverboy-problematiek. Na een eerste oriëntatie met lokale

Nadere informatie

7.2. Boekverslag door S woorden 18 september keer beoordeeld. Nederlands

7.2. Boekverslag door S woorden 18 september keer beoordeeld. Nederlands Boekverslag door S. 2163 woorden 18 september 2007 7.2 509 keer beoordeeld Vak Nederlands Inhoud - Wat zijn loverboys? - Wat doen ze? - Hoe herken je ze? - Waar kom je loverboys tegen? - Welk type meisjes

Nadere informatie

17. Sociale kaart Zuid-Holland

17. Sociale kaart Zuid-Holland 17. Sociale kaart Zuid-Holland Landelijke telefoonnummers: Advies en Meldpunt Kindermishandeling 0900-1231230 Kindertelefoon 0800-0432 Landelijk Bureau Slachtofferhulp 0900-0101 Transact (seksueel geweld)

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Datum vaststelling : 12-11-2007 Eigenaar : Beleidsmedewerker Vastgesteld door : MT Datum aanpassingen aan : 20-01-2015 Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Doel meldcode Begeleiders een stappenplan

Nadere informatie

Veilig Thuis. Advies- en meldpunt voor Huiselijk geweld en Kindermishandeling

Veilig Thuis. Advies- en meldpunt voor Huiselijk geweld en Kindermishandeling Veilig Thuis Advies- en meldpunt voor Huiselijk geweld en Kindermishandeling Veilig Thuis Huiselijk geweld en kindermishandeling komen vaak voor, op alle leeftijden en in alle culturen. Vaak gaat het om

Nadere informatie

Toets team pedagogisch beleid

Toets team pedagogisch beleid 4.1.1.3.C1 vragen toets C team 1 van 6 Toets team pedagogisch beleid onderdeel C 1. Welke vormen van mishandeling worden er genoemd in de procedure? A. Lichamelijk/geestelijke mishandeling en verwaarlozing,

Nadere informatie

Protocol Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO)

Protocol Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO) Protocol Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO) Relatie ander beleid: Zorgkinderen Protocol seksueel misbruik door mdw Route bij grensoverschrijdend gedrag tussen kinderen

Nadere informatie

Mishandeling en seksueel. Laat het niet zomaar gebeuren

Mishandeling en seksueel. Laat het niet zomaar gebeuren Mishandeling en seksueel geweld Laat het niet zomaar gebeuren Alles over mishandeling en seksueel geweld Meldpunt Geweld, Misbruik en Kindermishandeling tel. 1712 elke werkdag van 9 tot 17 uur Dit nummer

Nadere informatie

Sociale kaart Zuid-Holland

Sociale kaart Zuid-Holland Sociale kaart Zuid-Holland Landelijke telefoonnummers: Veilig Thuis 0800-2000 Kindertelefoon 0800-0432 Slachtofferhulp Nederland 0900-0101 NJi Nederlands Jeugd instituut 030-2306544 Landelijk Bureau Stichting

Nadere informatie

Meld huiselijk geweld

Meld huiselijk geweld Meld huiselijk geweld Meer weten? Bel Wat is huiselijk geweld? Bij huiselijk geweld denk je al gauw aan een man die zijn vrouw of zijn kinderen slaat. Maar er zijn veel meer soorten. Iemand bedreigen is

Nadere informatie

AMK: Bij een vermoeden van kindermishandeling

AMK: Bij een vermoeden van kindermishandeling AMK: Bij een vermoeden van kindermishandeling 2 AMK: Bij een vermoeden van kindermishandeling Een kind kan niet altijd voor zichzelf opkomen. Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) is er om kinderen

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Informatie voor professionals 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut Signaleren en samen aanpakken Wat is huiselijk geweld en wat is kindermishandeling? Verplicht

Nadere informatie

Protocol Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld binnen de zorgstructuur van het Karel de Grote College Nijmegen.

Protocol Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld binnen de zorgstructuur van het Karel de Grote College Nijmegen. Protocol Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld binnen de zorgstructuur van het Karel de Grote College Nijmegen. Sinds juli 2013 is het onderwijs wettelijk verplicht om op scholen met de Meldcode

Nadere informatie

Meld. seksueel misbruik. aan de commissie-samson

Meld. seksueel misbruik. aan de commissie-samson Meld seksueel misbruik aan de commissie-samson Help ons Mijn naam is Rieke Samson en ik wil je vragen om ons te helpen bij het onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen en jongeren. Zelf ben ik voorzitter

Nadere informatie

Achterblijven na een huisverbod...

Achterblijven na een huisverbod... Achterblijven na een huisverbod... Praktische informatie voor mensen van wie de partner of huisgenoot een huisverbod heeft gekregen Over deze folder De politie geeft u deze folder omdat uw partner of huisgenoot

Nadere informatie

Op het internet en ook op Twitter, Facebook en Badoo is veel informatie te vinden. Dat is heel makkelijk. Je kan er met bekenden kletsen.

Op het internet en ook op Twitter, Facebook en Badoo is veel informatie te vinden. Dat is heel makkelijk. Je kan er met bekenden kletsen. WAAR HET Op het internet en ook op Twitter, Facebook en Badoo is veel informatie te vinden. Dat is heel makkelijk. Je kan er met bekenden kletsen. Op Facebook bijvoorbeeld: maak je makkelijk vrienden.

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode huiselijk Datum: 14 april 2011 Status: Definitief Versie: 1.0 Meldcode huiselijk Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Meldcode... 4 2. Stappenplan bij signalen van huiselijk... 6 Stap 1: In kaart

Nadere informatie

Versie 1.0 19 april 2005. Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Advies- en Meldpunt Kinderbescherming

Versie 1.0 19 april 2005. Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Advies- en Meldpunt Kinderbescherming Versie 1.0 19 april 2005 Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Advies- en Meldpunt Kinderbescherming Inleiding Vanaf 1 januari 2005 zijn de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK) een onderdeel

Nadere informatie

Huiselijk geweld en kindermishandeling: horen, zien en handelen

Huiselijk geweld en kindermishandeling: horen, zien en handelen Voor advies of melding: 088-3083636 Huiselijk geweld en kindermishandeling: horen, zien en handelen Informatie voor mensen die met kinderen van 0 tot 12 werken Signalen van jongeren? Horen, Zien en Handelen

Nadere informatie

Als opvoeden een probleem is

Als opvoeden een probleem is Als opvoeden een probleem is Inhoud 3 > Als opvoeden een probleem is 3 > De Raad voor de Kinderbescherming 4 > Maakt u zich zorgen over een kind? 5 > Opvoedingsproblemen 6 > De rol van de Raad 10 > Maatregelen

Nadere informatie

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor!

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor! Directe Hulp bij Huiselijk Geweld U staat er niet alleen voor! U krijgt hulp Wat nu? U bent in contact geweest met de politie of u heeft zelf om hulp gevraagd. Daarom krijgt u nu Directe Hulp bij Huiselijk

Nadere informatie

Preventieplan Loverboys 2013

Preventieplan Loverboys 2013 Preventieplan Loverboys 2013 Onderdeel van: Zwolse Aanpak Loverboys Preventie slachtoffers Voorkomen dat Loverboys slachtoffers maken GGD IJsselland, mei 2012 Inhoudsopgave 1 INLEIDING _3 1.1 DOELSTELLING

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Grafisch ontwerp: Ontwerpstudio 2 MAAL EE Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben

Nadere informatie

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling Geleding Besproken Besluitvorming Directeuren en GMR Jan-mrt 2011 April 2011 Directeuren en GMR Evaluatie mei 2012 Directeuren Evaluatie en update MO 5-3-2013 DB 26 maart 2013 Directeuren Evaluatie DB

Nadere informatie

Dounia praat en overwint

Dounia praat en overwint Dounia praat en overwint Deze informatiefolder is een uitgave van Pharos, Expertisecentrum gezondheidsverschillen, in samenwerking met: Stichting Hindustani, Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders,

Nadere informatie

Seksbranche zonder mensenhandel. Hoe (zorg)professionals gedwongen prostitutie kunnen helpen bestrijden

Seksbranche zonder mensenhandel. Hoe (zorg)professionals gedwongen prostitutie kunnen helpen bestrijden Seksbranche zonder mensenhandel Hoe (zorg)professionals gedwongen prostitutie kunnen helpen bestrijden Deze brochure is bedoeld voor hen die hulp bieden aan sekswerkers, zoals: GGD-medewerkers en aanverwante

Nadere informatie

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en Het bevoegd gezag van het OPDC Utrecht Overwegende dat het OPDC Utrechts verantwoordelijk is voor een goede kwaliteit van de dienstverlening aan zijn leerlingen

Nadere informatie

SKIPOV stappenplan kindermishandeling en huiselijk geweld

SKIPOV stappenplan kindermishandeling en huiselijk geweld 2013 SKIPOV stappenplan kindermishandeling en huiselijk geweld Van Wet Meldcode via SKIPOV-beleid naar concrete stappen op de werkvloer. Versie 1.0, 11-09-2013 Inhoudsopgave 1. Meldcode bij signalen van

Nadere informatie

Voor iedereen die beroepshalve met kinderen te maken heeft INFORMATIE

Voor iedereen die beroepshalve met kinderen te maken heeft INFORMATIE Voor iedereen die beroepshalve met kinderen te maken heeft INFORMATIE Als beroepskracht krijgt u soms of regelmatig te maken met kinderen van wie van u vermoedt dat zij thuis mishandeld worden. In deze

Nadere informatie

Praktische informatie voor mensen van wie de partner of huisgenoot een huisverbod heeft gekregen. Achterblijven na een huisverbod...

Praktische informatie voor mensen van wie de partner of huisgenoot een huisverbod heeft gekregen. Achterblijven na een huisverbod... Praktische informatie voor mensen van wie de partner of huisgenoot een huisverbod heeft gekregen Achterblijven na een huisverbod... Over deze folder De politie geeft u deze folder omdat uw partner of huisgenoot

Nadere informatie

Meldcode Excellent Leven Stappenplan Ouderenmishandeling, Huiselijk geweld, Kindermishandeling

Meldcode Excellent Leven Stappenplan Ouderenmishandeling, Huiselijk geweld, Kindermishandeling Meldcode Excellent Leven Stappenplan Ouderenmishandeling, Huiselijk geweld, Kindermishandeling Stap 1 Vermoeden van mishandeling klik hier Stap 2 Overleg Stap 3 Informatie verzamelen Stap 4 Actie Stap

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling april 2016 Inhoud Kindermishandeling...... 2 Definitie... 2 Vormen van kindermishandeling.... 2 Herkenning..... 2 Risicofactoren... 2 Aanwijzingen bij het

Nadere informatie

openbare Cees Wilkeshuisschool

openbare Cees Wilkeshuisschool openbare Cees Wilkeshuisschool Deventer 2013 Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is een stappenplan dat gebruikt kan worden als er vermoedens

Nadere informatie

Voorbeeld meldprotocol. Preventie Seksueel Misbruik Vrijwillig Jeugdwerk

Voorbeeld meldprotocol. Preventie Seksueel Misbruik Vrijwillig Jeugdwerk Voorbeeld meldprotocol Preventie Seksueel Misbruik Vrijwillig Jeugdwerk Voorbeeld Meldprotocol Dit protocol beschrijft hoe je moet handelen bij situaties waarin sprake is van (vermoedens van) seksueel

Nadere informatie

Als opvoeden een probleem is

Als opvoeden een probleem is Als opvoeden een probleem is Inhoud 3 > Als opvoeden een probleem is 3 > De Raad voor de Kinderbescherming 4 > Maakt u zich zorgen over een kind? 5 > Opvoedingsproblemen 6 > De rol van de Raad 10 > Maatregelen

Nadere informatie

MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING

MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING Het bevoegd gezag van Stichting Catent, Overwegende - dat Catent verantwoordelijk is voor een goede kwaliteit van de dienstverlening aan leerlingen/hun ouders/verzorgers

Nadere informatie

af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang

af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang Grensoverschrijdend gedrag Klik Kinderopvang wijst alle vormen van grensoverschrijdend gedrag af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang grensoverschrijdend gedrag voorkomen

Nadere informatie

Notitie. Onderwerp. Van: Diana Piek Aan: College van B&W Datum: 29-1-2014 Doorkiesnummer: (0411) 65 5590

Notitie. Onderwerp. Van: Diana Piek Aan: College van B&W Datum: 29-1-2014 Doorkiesnummer: (0411) 65 5590 Van: Diana Piek Aan: College van B&W Datum: 29-1-2014 Doorkiesnummer: (0411) 65 5590 Onderwerp Bijlage 1: Model- Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling gemeente Boxtel Het College van Burgemeester

Nadere informatie

MELDCODE BIJ SIGNALEN VAN HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING

MELDCODE BIJ SIGNALEN VAN HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING MELDCODE BIJ SIGNALEN VAN HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING Het bevoegd gezag van Stichting Tangent Overwegende dat Stichting Tangent verantwoordelijk is voor een goede kwaliteit van de dienstverlening

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Onder druk Geen uitweg voor Aïsha

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Onder druk Geen uitweg voor Aïsha Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Onder druk Geen uitweg voor Aïsha Lees blz. 5, 6, 7, 8 Wat denk je dat Aïsha wilde doen? Waarom is dat niet gelukt? Is het goed dat de deur van het dak altijd op slot

Nadere informatie

dat stichting Libertad in deze code ook vastlegt op welke wijze zij de vrijwilligers bij deze stappen ondersteunt;

dat stichting Libertad in deze code ook vastlegt op welke wijze zij de vrijwilligers bij deze stappen ondersteunt; Stichting Libertad Overwegende dat stichting Libertad verantwoordelijk is voor een goede kwaliteit van de dienstverlening aan zijn leerlingen en dat deze verantwoordelijkheid zeker ook aan de orde is in

Nadere informatie

SOVOR. Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

SOVOR. Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling SOVOR Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Maart 2014 1 Inleiding Het bevoegd gezag van de Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Roosendaal (SOVOR) overwegende dat a. SOVOR verantwoordelijk

Nadere informatie

Week van de Lentekriebels

Week van de Lentekriebels Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels Relationele en seksuele opvoeding, op school en thuis Anja Sijbranda GGD Hart voor Brabant Programma Waarom relationele en seksuele vorming? Wat doet school?

Nadere informatie

Spreekbeurt Nederlands Loverboys

Spreekbeurt Nederlands Loverboys Spreekbeurt Nederlands Loverboys Spreekbeurt door een scholier 2727 woorden 20 november 2003 7,6 352 keer beoordeeld Vak Nederlands 1. Inleiding Stel, je bent in een discotheek en je ziet een hele leuk

Nadere informatie

MELDCODE HUISELIJK GEWELD

MELDCODE HUISELIJK GEWELD MELDCODE HUISELIJK GEWELD status Definitief 11 februari 2014 pagina 1 van 7 Het bevoegd gezag van SPO de Liemers; overwegende dat SPO De Liemers verantwoordelijk is voor een goede kwaliteit van de dienstverlening

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Gemeente Weert

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Gemeente Weert Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Gemeente Weert Het college van Burgemeesters en Wethouders van Weert overwegende: dat de gemeente Weert verantwoordelijk is voor een goede kwaliteit van

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Wat gebeurt er met je als je een leuk meisje of jongen tegenkomt. Je vindt de ander leuk en misschien word je wel verliefd. Dan wil je heel vaak bij hem of bij

Nadere informatie

SEKSUEEL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG in en om de school. Oka Storms Ben Serkei

SEKSUEEL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG in en om de school. Oka Storms Ben Serkei SEKSUEEL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG in en om de school Oka Storms Ben Serkei Wat gaan we doen? * Achtergronden seksualiteit * Invloed beeldcultuur en gevolgen * Oefening Wat is grensoverschrijdend? * Seksueel

Nadere informatie

Presentatie Integrale jeugdhulp Kennisdag 25 januari 2016

Presentatie Integrale jeugdhulp Kennisdag 25 januari 2016 Presentatie Integrale jeugdhulp Kennisdag 25 januari 2016 Zorgtafel Mensenhandel en Prostitutie Rotterdam Hun verleden is niet hun toekomst Commissie Azough De Zorgtafel Mensenhandel en Prostitutie in

Nadere informatie

Annet Kramer Inzet van het strafrecht bij kindermishandeling

Annet Kramer Inzet van het strafrecht bij kindermishandeling Annet Kramer Inzet van het strafrecht bij kindermishandeling Debat Kiezen voor kinderen 26 september 2013 De Balie wie ben ik en waarom sta ik hier? Annet Kramer Landelijk parket, cluster kinderporno en

Nadere informatie

Meldcode Cibap Vakschool

Meldcode Cibap Vakschool Meldcode Cibap Vakschool Breng de signalen in kaart Vraag advies aan BSS en eventueel het Steunpunt Veilig Thuis Bespreek de signalen met de student Weeg het risico op gevaar voor de student: terugkoppeling

Nadere informatie

Implementatie meldcode PRO33college

Implementatie meldcode PRO33college Implementatie meldcode PRO33college Protocol meldcode Elke medewerker van het PRO33college is wettelijk verplicht bij signalen en of vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling een stappenplan

Nadere informatie

Je staat er niet alleen voor: vraag hulp van een professional!

Je staat er niet alleen voor: vraag hulp van een professional! Ben je bang dat je tijdens je vakantie wordt achtergelaten en/of gedwongen uitgehuwelijkt? Je staat er niet alleen voor: vraag hulp van een professional! Bel (veilig en anoniem) het Steunpunt Huiselijk

Nadere informatie

Sectorwerkstuk Maatschappijleer Loverboys

Sectorwerkstuk Maatschappijleer Loverboys Sectorwerkstuk Maatschappijleer Loverboys Sectorwerkstuk door een scholier 2397 woorden 17 mei 2006 7 246 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Loverboys Verliefd, Verleid, Verkocht Wauw wat een lekker

Nadere informatie

MELDCODE HUISHOUDELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING

MELDCODE HUISHOUDELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING MELDCODE HUISHOUDELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING Inhoud Inhoud... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Voorwoord... 2 Enkele begrippen... 3 Stappenplan bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling...

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Kinderrechtenverdrag voor kinderen en jongeren Waarom? Alle kinderen in de hele

Nadere informatie

Protocol Huiselijk geweld en Kindermishandeling

Protocol Huiselijk geweld en Kindermishandeling Protocol Huiselijk geweld en Kindermishandeling Onderstaand protocol is opgesteld in verband met de wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling die met ingang van 1 juli 2013 van kracht is geworden.

Nadere informatie

stelt de volgende Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, uitgewerkt in een stappenplan en geldend voor alle agogische medewerkers, vast:

stelt de volgende Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, uitgewerkt in een stappenplan en geldend voor alle agogische medewerkers, vast: Het bevoegd gezag van Stichting Welzijnswerk Hoogeveen, overwegende, - dat Stichting Welzijnswerk Hoogeveen verantwoordelijk is voor een goede kwaliteit van de dienstverlening aan zijn cliënten en dat

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij

Nadere informatie

IEMAND VAN JE FAMILIE

IEMAND VAN JE FAMILIE POLITIE STEUNKAARTJE IEMAND VAN JE FAMILIE STEUNKAARTJE IEMAND VAN JE GEZIN STEUNKAARTJE JE VERKERING STEUNKAARTJE BESTE VRIEND/VRIENDIN STEUNKAARTJE HUISARTS STEUNKAARTJE (LEERLING)BEGELEIDER STEUNKAARTJE

Nadere informatie

REACTIEPLAN LOKAAL NIVEAU. groen geel rood zwart Inschatten mate van ernst bij vermoeden, onthulling of vaststelling

REACTIEPLAN LOKAAL NIVEAU. groen geel rood zwart Inschatten mate van ernst bij vermoeden, onthulling of vaststelling WAT? Dit plan beschrijft de stappen die een lokale groep kan zetten bij een vermoeden, onthulling of vaststelling van seksueel (grensoverschrijdend) gedrag of seksueel misbruik t.a.v. de leden. Het is

Nadere informatie

Sociale kaart Zuid-Holland

Sociale kaart Zuid-Holland Sociale kaart Zuid-Holland Landelijke telefoonnummers: Advies en Meldpunt Kindermishandeling 0900-1231230 Kindertelefoon 0800-0432 Landelijk Bureau Slachtofferhulp 030-2340116 Transact 030-2300666 NIZW

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Wat zijn loverboys? Een loverboy is een jongen (vaak van allochtone afkomst) die een meisje versiert. Hij doet dat door haar

Wat zijn loverboys? Een loverboy is een jongen (vaak van allochtone afkomst) die een meisje versiert. Hij doet dat door haar Werkstuk door een scholier 2961 woorden 18 januari 2007 6,9 505 keer beoordeeld Vak Nederlands Spreekbeurt/werkstuk loverboys. Inhoud: 1.Voorwoord 2.Wat zijn loverboys? 3.Hoe gaat een loverboy te werk?

Nadere informatie

MELDCODE BIJ SIGNALEN VAN HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING

MELDCODE BIJ SIGNALEN VAN HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING MELDCODE BIJ SIGNALEN VAN HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING Het bevoegd gezag van Pro-8 en SKOB overwegende: dat Pro-8/SKOB verantwoordelijk is voor een goede kwaliteit van de dienstverlening aan

Nadere informatie

Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Hoogeveen meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Hoogeveen meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Hoogeveen meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling voorlopig vastgesteld door directeur-bestuurder 9 februari 2012 instemming PGMR 8 maart 2012 definitief

Nadere informatie

Bureau Jeugdzorg Noord-Holland

Bureau Jeugdzorg Noord-Holland Bureau Jeugdzorg Noord-Holland 2 Bureau Jeugdzorg Noord-Holland Ieder kind heeft het recht om op te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene. Dat gaat niet altijd vanzelf. Soms is hulp nodig

Nadere informatie

Wat Wie Actie Tijdspad. - registreert. - deelt signalen in kindbespreking; - registreert.

Wat Wie Actie Tijdspad. - registreert. - deelt signalen in kindbespreking; - registreert. Protocol Opvallend gedrag en Route Meldcode De ontwikkeling van kinderen stopt niet na schooltijd. Hun sociale en cognitieve vaardigheden zijn altijd in beweging, juist wanneer kinderen zich ontspannen

Nadere informatie

Meldcode Huiselijk geweld & Kindermishandeling Gastvrij

Meldcode Huiselijk geweld & Kindermishandeling Gastvrij Meldcode Huiselijk geweld & Kindermishandeling Gastvrij Versie 20-12-2018 OMSCHRIJVING PAG. Inhoud 2 1. Inleiding 2 2. Achtergrond van de meldcode 3 3. Wat valt onder de meldcode huiselijk geweld 3 4.

Nadere informatie

Ben je bang dat je tijdens je vakantie wordt achtergelaten en/of uitgehuwelijkt?

Ben je bang dat je tijdens je vakantie wordt achtergelaten en/of uitgehuwelijkt? Ben je bang dat je tijdens je vakantie wordt achtergelaten en/of uitgehuwelijkt? Je staat er niet alleen voor: vraag hulp van een professional! Bel (veilig en anoniem) de LoverALERT-lijn: 010-44 38 444

Nadere informatie

Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Het Stappenplan

Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Het Stappenplan Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling Het Stappenplan 1. Achtergrond van de meldcode. De meldcode is ontstaan vanuit de maatschappelijk onrust naar aanleiding van de dood van het 3-jarig meisje

Nadere informatie

Een kind helpen. na een misdrijf of verkeersongeluk. Slachtofferhulp 0900-0101. (lokaal tarief) na een misdrijf of een verkeersongeluk

Een kind helpen. na een misdrijf of verkeersongeluk. Slachtofferhulp 0900-0101. (lokaal tarief) na een misdrijf of een verkeersongeluk Een kind helpen na een misdrijf of verkeersongeluk Slachtofferhulp H E L P T na een misdrijf of een verkeersongeluk 0900-0101 (lokaal tarief) Een misdrijf of een verkeersongeluk kan een diepe indruk bij

Nadere informatie

Grensoverschrijdend gedrag. Sociale veiligheid binnen Lang Verblijf. Woonzorg en dagbesteding

Grensoverschrijdend gedrag. Sociale veiligheid binnen Lang Verblijf. Woonzorg en dagbesteding Grensoverschrijdend gedrag Sociale veiligheid binnen Lang Verblijf Woonzorg en dagbesteding Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Wat is grensoverschrijdend gedrag? 4 2.1 Verschillende vormen 5 2.2 Verschillende

Nadere informatie

Inleiding. De makers van dit boekje : Marc de Kleijn, Dennis Kramer, Darius Kuiper, Iris Brinkhuis, Keanu Lawalata, Aron Hofman.

Inleiding. De makers van dit boekje : Marc de Kleijn, Dennis Kramer, Darius Kuiper, Iris Brinkhuis, Keanu Lawalata, Aron Hofman. Inleiding De makers van dit boekje : Marc de Kleijn, Dennis Kramer, Darius Kuiper, Iris Brinkhuis, Keanu Lawalata, Aron Hofman. Waarom wij dit doen : Wij vinden het belangrijk om iets te doen tegen kindermishandeling,

Nadere informatie

Handelingsprotocol Meldcode Huiselijk Geweld en kindermishandeling Basisschool Meander

Handelingsprotocol Meldcode Huiselijk Geweld en kindermishandeling Basisschool Meander Handelingsprotocol Meldcode Huiselijk Geweld en kindermishandeling Basisschool Meander Doel van de meldcode: Professionals ondersteunen bij het omgaan met signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Nadere informatie

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling Versie februari 2012 Je huilde Logisch, je was nog zo klein En wat kon je anders Wanneer er niemand voor je kon zijn? Ik heb het geprobeerd Maar ik was

Nadere informatie