Handleiding Smartboard. door Evelien Daniëls en Saartje Ras

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding Smartboard. door Evelien Daniëls en Saartje Ras"

Transcriptie

1 Handleiding Smartboard door Evelien Daniëls en Saartje Ras

2 I. Kalibreren a. Wat is kalibreren? Kalibreren is het controleren en eventueel bijstellen van systemen en apparaten. In dit geval ga je het bord klaarmaken om te gebruiken, zodat de instellingen juist zijn. b. Hoe kalibreer je? 1. Houd de twee knoppen van het toetsenbord en de rechtermuisknop tegelijk in tot er een scherm (zie volgende foto) verschijnt op het smartboard. 2. Je krijgt een soortgelijk scherm als onderstaande afbeelding. 3. Gebruik je vinger of een pen om op het rode kruisje aan de linkerbovenkant te duwen. Volg zo alle kruisjes (in totaal 9). 4. Nu is het bord goed ingesteld en kan je ermee aan de slag.

3 II. Pennenbak gebruiken a. Hoe kan ik pennen gebruiken? 1. Neem één pen tegelijkertijd uit de pennenbak om op het bord te schrijven. 2. Als je een andere pen wilt nemen, leg je de eerste terug in het juiste vak van de pennenbak en neem je de volgende. b. Hoe kan ik de wisser gebruiken? 1. Zorg dat alle stiften in de pennenbak liggen. 2. Neem de wisser uit de pennenbak. 3. Veeg over het bord. Tip: Om sneller te wissen, kan je ook een cirkel tekenen met de wisser rond hetgeen verwijderd moet worden. Als je vervolgens binnen deze cirkel tikt met de wisser, verdwijnt de inhoud van de getrokken cirkel.

4 III. Het toetsenbord gebruiken a. Hoe roep ik het toetsenbord op? 1. Klik op de knop van het toetsenbord. 2. Het toetsenbord komt tevoorschijn op het scherm. b. Hoe verplaats ik het toetsenbord? 1. Ga op de bovenrand van het toetsenbord staan. 2. Houd de linkermuisknop ingedrukt en sleep het toetsenbord naar een andere plaats. c. Hoe verwijder ik het toetsenbord op het smartboard? 1. Klik op de sluitknop van het toetsenbord in de rechterbovenhoek.

5 IV. De rechtermuisknop gebruiken a. Hoe gebruik ik de rechtermuisknop op het smartboard? 1. Klik op de rechtermuisknop van het pennenbakje. 2. Klik vervolgens op het scherm. 3. Het snelmenu verschijnt. 4. Iedere keer als je een rechtermuisklik nodig hebt, ga je deze knop moeten indrukken. Het smartboard voert deze actie dus maar een keer uit.

6 Handleiding smart Notebook door Evelien Daniëls en Saartje Ras

7 I. Software installeren 1. Surf naar 2. Klik op Choose a version bij het blauw icoontje. 3. Kies een versie die je wilt gebruiken. Kijk goed naar het besturingssysteem dat de computer gebruikt waarop je wilt werken met SMART Notebook. In deze cursus werken we met 14.3 for Windows.

8 4. Klik op Download. 5. Kies voor Continue with download.

9 6. Het programma wordt gedownload. Als het programma gedownload is, open je het door onderaan te klikken. Als je dat niet ziet staan, dan bevindt het document zich in de map Downloads. 7. Volg vervolgens de softwarewizard.

10 II. Aan de slag met SMART Notebook I. Het programma SMART Notebook openen 1. Klik op de startknop links onderaan. 2. Kies voor Alle programma s. 3. Zoek naar het mapje SMART Technologies en klik erop. Kies vervolgens voor SMART Notebook Het programma opent zich. 1 afhankelijk van de versie die je hebt gekozen

11 II. Startscherm Dit scherm krijg je te zien als je programma opent.

12 b. Een overzicht van de knoppen in het beginscherm icoon omschrijving naar de vorige pagina naar de volgende pagina een actie ongedaan maken een actie opnieuw uitvoeren een bestand openen een pagina toevoegen een pagina verwijderen het bestand opslaan het scherm bekijken plakken een schermafdruk nemen smart document camera meethulpmiddelen gebruiken iets verwijderen het scherm weergeven of verbergen een tabel invoegen bronnen opvragen toevoegingen iets selecteren vormen toevoegen regelmatige polygonen toevoegen iets opvullen zelf schrijven of tekenen tekst toevoegen lijnen tekenen de wisser activeren

13 c. Pagina s Aan de linkerkant van het scherm zie je de pagina s staan. Een pagina toevoegen of verwijderen Je kan één of meerdere pagina s toevoegen of verwijderen. Dat doe je met volgende knoppen: De paginavolgorde wijzigen 1. Selecteer de pagina die je wilt verplaatsen. 2. Sleep de pagina tussen twee pagina s zodat je een blauw streepje ziet. 3. Laat de muisknop los als het blauwe streepje juist staat waar de pagina zou moeten komen.

14

15 III. Werken met tekst a. Hoe kan ik tekst typen? 1. Klik op de knop Tekst. Het opmaakmenu verschijnt ernaast. 2. Als je ergens willekeurig in het scherm klikt en typt, dan verschijnt je tekst. b. Het opmaakmenu Lettertype Klik op het pijltje naast het lettertype. Vervolgens kan je een lettertype kiezen door erop te klikken. Je kan ook nog altijd scrollen om meer lettertypes te zien. Lettergrootte Klik op het pijltje naast de lettergrootte. Kies de gewenste grootte. Vooringestelde groottes en lettertypes Je kan ook een vooringesteld lettertype met lettergrootte kiezen.

16 Vet, schuif of onderstreept Je kan de tekst ook vet, schuin of onderstreept zetten. B = vet I = schuin U = onderstreept Uitlijning Je kan je tekst aan de linkerkant, de rechterkant of in het midden van het kader waarin je de tekst ingeeft zetten. = links = gecentreerd 2 = rechts Letterkleur Klik op het pijltje bij het kleurenrooster. Kies de kleur die je wilt gebruiken. Transparantie 3 Klik op het pijltje en verschuif de knop naar de gewenste hoeveelheid. 2 gecentreerd: midden 3 transparantie: doorzichtigheid

17 Notatie Klik de knop om een notatie toe te voegen. Hier kan je onder andere een macht, een vierkantswortel, een groter-of-gelijk-aanteken toevoegen. Je kan ook symbolen toevoegen. c. Hoe kan ik tekst verplaatsen? Als je op de video klikt met de optie Selecteren, dan kan je de video altijd verplaatsen wanneer je dat wilt. d. Hoe kan ik tekst verwijderen? 1. Selecteer de optie Selecteren. 2. Selecteer de tekst en klik op de toets Del 4 op het toetsenbord. 4 Del: voluit = delete. Betekenis: verwijderen

18 IV. Werken met vormen a. Hoe kan ik een vorm invoegen? 1. Klik op de knop Vormen. 2. Als je een vorm selecteert, houd je op het witte vlak je muisknop ingedrukt en sleept totdat je de gewenste vorm krijgt. b. Het opmaakmenu Vormen Je kan een vorm kiezen uit de vormen die er al staan. Je kan ook meer vormen kiezen die zich verborgen houden. Deze kan je tevoorschijn halen door op het pijltje te klikken. Kleur Klik op het pijltje bij het kleurenrooster. Kies de kleur die je wilt gebruiken.

19 Lijndikte en lijnstijl Klik op het pijltje bij de drie lijnen. Kies de dikte en de stijl die je wilt gebruiken. Transparantie 5 Klik op het pijltje en verschuif de knop naar de gewenste hoeveelheid. c. Hoe kan ik een vorm verplaatsen? Als je op de video klikt met de optie Selecteren, dan kan je de video altijd verplaatsen wanneer je dat wilt. d. Hoe kan ik een vorm verwijderen? 1. Selecteer de optie Selecteren. 2. Selecteer de tekst en vorm op de toets Del 6 op het toetsenbord. 5 transparantie: doorzichtigheid 6 Del: voluit = delete. Betekenis: verwijderen

20 V. Werken met regelmatige polygonen a. Hoe kan ik een regelmatige polygoon invoegen? 1. Klik op de knop Regelmatige polygonen. 2. Als je een vorm selecteert, houd je op het witte vlak je muisknop ingedrukt en sleept totdat je de gewenste vorm krijgt. b. Het opmaakmenu Vormen Je kan een vorm kiezen uit de vormen die er al staan. Je kan ook meer vormen kiezen die zich verborgen houden. Deze kan je tevoorschijn halen door op het pijltje te klikken. Kleur Klik op het pijltje bij het kleurenrooster. Kies de kleur die je wilt gebruiken.

21 Lijndikte en lijnstijl Klik op het pijltje bij de drie lijnen. Kies de dikte en de stijl die je wilt gebruiken. Transparantie 7 Klik op het pijltje en verschuif de knop naar de gewenste hoeveelheid. c. Hoe kan ik een regelmatige polygoon verplaatsen? Als je op de video klikt met de optie Selecteren, dan kan je de video altijd verplaatsen wanneer je dat wilt. d. Hoe kan ik een regelmatige polygoon verwijderen? 1. Selecteer de optie Selecteren. 2. Selecteer de regelmatige polygoon en klik op de toets Del 8 op het toetsenbord. 7 transparantie: doorzichtigheid 8 Del: voluit = delete. Betekenis: verwijderen

22 VI. Werken met een afbeelding a. Hoe kan ik een afbeelding toevoegen? 1. Klik in de takenbalk op Invoegen. 2. Kies voor Afbeelding. 3. Er verschijnt een dialoogvenster. Zoek de afbeelding die u wilt gebruiken, selecteer deze en klik vervolgens op Openen. b. Hoe kan ik een afbeelding verplaatsen? Als je op de afbeelding klikt met de optie Selecteren, dan kan je de afbeelding altijd verplaatsen wanneer je dat wilt. c. Hoe kan ik een afbeelding verwijderen? 1. Selecteer de optie Selecteren. 2. Selecteer de afbeelding en klik op de toets Del 9 op het toetsenbord. 9 Del: voluit = delete. Betekenis: verwijderen

23 VII. Werken met een video a. Hoe kan ik een video toevoegen? 1. Klik in de takenbalk op Invoegen. 2. Kies voor Video. 3. Er verschijnt een dialoogvenster. Zoek de video die u wilt gebruiken, selecteer deze en klik vervolgens op Openen. b. Hoe kan ik een video verplaatsen? Als je op de video klikt met de optie Selecteren, dan kan je de video altijd verplaatsen wanneer je dat wilt. c. Hoe kan ik een video verwijderen? 1. Selecteer de optie Selecteren. 2. Selecteer de video en klik op de toets Del 10 op het toetsenbord. 10 Del: voluit = delete. Betekenis: verwijderen

24 VIII. Werken met SMART Notebook-materiaal SMART Notebook heeft zelf ook een aantal ingestelde programma s en figuren voorzien om al mee aan de slag te gaan. 1. Klik op onderstaande knop. 2. Kies voor Lesson Activity Toolkit 2.0.

25 3. Klik vervolgens op Interactief en multimedia. 4. Er verschijnt een lijst waar je oefeningen uit kan halen die je zelf nog moet invullen.

26 IX. Oefeningen maken a. Cell Shade 1. Voeg een tabel toe. 2. Selecteer een cel en typ de tekst in. 3. Selecteer een cel die je wilt bedekken. 4. Klik op het pijltje aan de rechterbovenkant. 5. Kies voor Celarcering toevoegen. 6. De cel is nu bedekt. 7. Als je op de cel klikt, verdwijnt de arcering aan de linkerbovenkant. Als je de arcering terug tevoorschijn wilt halen, klik je op het driehoekje aan de linkerbovenkant van de cel. Voorbeeld

27 b. Category Sort 1. Zoek in de lijst naar Category sort en sleep deze naar de pagina. 2. Kies voor Edit en vul het werkblad juist in. B A C D A Selecteer of je 2 of 3 sorteerkolommen wilt. B Geef elke kolom een naam. C Duid aan of je een oplossingsknop wilt. D Voeg sorteerlabels toe en duid aan tot welke kolom deze behoort.

28 3. Als je klaar bent, klik je op Ok. 4. De oefening kan nu gemaakt worden. Voorbeeld

29 c. Category Sort Image 1. Zoek in de lijst naar Category sort (image) en sleep deze naar de pagina. 2. Kies voor Edit en vul het werkblad juist in. C B A E D A Duid aan of je twee of drie sorteerkolommen wilt. B Geef elke kolom een naam. C Selecteer hoeveel foto s je wilt sorteren. D Sleep de foto s naar een vakje en geef aan tot welke kolom de foto behoort. E Geef aan of je een oplossingsknop wilt.

30 3. Als je klaar bent, klik je op Ok. 4. De oefening kan nu gemaakt worden. Voorbeeld

31 d. Anagram 1. Zoek in de lijst naar Anagram en sleep deze naar de pagina. 2. Kies voor Edit en vul het werkblad juist in. B A C A Geef de snelheid in. B Duid aan of je een timer wilt gebruiken. C Geef een woord in en geef een hint en/of voeg een foto toe.

32 3. Als je klaar bent, klik je op Ok. 4. De oefening kan nu gemaakt worden als je op Start klikt. Voorbeeld

33 e. Image Match 1. Zoek in de lijst naar Image match en sleep deze naar de pagina. 2. Kies voor Edit en vul het werkblad juist in. B C A Geef aan hoeveel foto s je wilt gebruiken. A B Sleep een foto naar het vak en typ het woord eronder. C Geef aan of je een oplossingsknop wilt.

34 3. Als je klaar bent, klik je op Ok. 4. De oefening kan nu gemaakt worden. Voorbeeld

35 f. Image Select 1. Zoek in de lijst naar Image select en sleep deze naar de pagina. 2. Kies voor Edit en vul het werkblad juist in. A B C A Geef aan hoeveel foto s je wilt gebruiken. B Kies om ofwel labels aan te klikken ofwel zelf te schrijven onder de foto. C Sleep een foto naar het vak en geef het woord eronder in.

36 3. Als je klaar bent, klik je op Ok. 4. De oefening kan nu gemaakt worden. Voorbeeld

37 g. Vortex 1. Zoek in de lijst naar Vortex en sleep deze naar de pagina. 2. Kies voor Edit en vul het werkblad juist in. A C B A Geef de twee draaikolken een naam. B Vul een woord in bij de labels en bepaal tot welke draaikolk het woord behoort. C Geef aan of de draaikolken draaien.

38 3. Als je klaar bent, klik je op Ok. 4. De oefening kan nu gemaakt worden. Voorbeeld

39 h. Multiple Choice 1. Zoek in de lijst naar Multiple choice en sleep deze naar de pagina. 2. Kies voor Edit en vul het werkblad juist in. A B C D A Selecteer het aantal vragen je wilt opstellen. B Typ de vraag in die je wilt stellen. C Voer de mogelijke antwoorden in. D Duid aan welk antwoord het correcte antwoord op de vraag is.

40 3. Als je klaar bent, klik je op Ok. 4. De oefening kan nu gemaakt worden. Voorbeeld

41 i. Sentence Arrange 1. Zoek in de lijst naar Sentence arrange en sleep deze naar de pagina. 2. Kies voor Edit en vul het werkblad juist in. B A A Vul de woorden in. B Duid aan of je een oplossingsknop wilt.

42 3. Als je klaar bent, klik je op Ok. 4. De oefening kan nu gemaakt worden. Voorbeeld

Lesson activity toolkit

Lesson activity toolkit KATHOLIEK VLAAMS ONDERWIJS Lesson activity toolkit > Eric Van Eynde 18 MAART 2011 Ten huize van Hoe maak ik interactieve oefeningen voor gebruik op het digitaal schoolbord? Inhoudsopgave LESSON ACTIVITY

Nadere informatie

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje:

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje: DEEL: THEMA In het Notebook kun je zelf snel de bladzijde een leuk uiterlijk geven d.m.v. een thema. Deze thema s vind je op de volgende manier: Klik op Gallery Klik op Thema Nu verschijnen er een aantal

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2010, H3 SAMENVATTING HOOFDSTUK 3

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2010, H3 SAMENVATTING HOOFDSTUK 3 SAMENVATTING HOOFDSTUK 3 Afbeeldingen invoegen en verwijderen Je kunt een illustratie invoegen via het tabblad Invoegen, groep Afbeeldingen, knop Illustratie. Het taakvenster Illustraties komt in beeld.

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen;

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen; 15. Tabellen Misschien heeft u al eens geprobeerd om gegevens in een aantal kolommen te plaatsen door gebruik te maken van spaties, kolommen of tabs. Dat verloopt goed totdat u gegevens wilt wijzigen of

Nadere informatie

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken DEEL I De zes basisstappen Met het programma Powerpoint kun je zelf een

Nadere informatie

WORD STARTEN... 4 WORD STOPPEN... 4 OPENEN... 5 OPSLAAN... 6 AFDRUKKEN = PRINTEN... 8 FOUTJE ONGEDAAN MAKEN... 9 KIEZEN MET MUIS...

WORD STARTEN... 4 WORD STOPPEN... 4 OPENEN... 5 OPSLAAN... 6 AFDRUKKEN = PRINTEN... 8 FOUTJE ONGEDAAN MAKEN... 9 KIEZEN MET MUIS... Word 2 WORD STARTEN... 4 WORD STOPPEN... 4 OPENEN... 5 OPSLAAN... 6 AFDRUKKEN = PRINTEN... 8 FOUTJE ONGEDAAN MAKEN... 9 KIEZEN MET MUIS... 10 KIEZEN VAN 1 WOORD... 10 KIEZEN VAN 1 ZIN... 10 KIEZEN VAN

Nadere informatie

Publisher Handleiding

Publisher Handleiding Publisher 2010 Handleiding Inhoud 1. Wat is Publisher?... 1 2. Openen 2.1 Publisher starten... 2 2.2 Een nieuw document openen... 2 2.3 Een bestaand document openen... 3 3. Opslaan 3.1 Een document opslaan...

Nadere informatie

Informatie gebruik Digi Bord

Informatie gebruik Digi Bord Informatie gebruik Digi Bord Aan de slag Schakel de pc en de beamer aan en het bord is te gebruiken. Het bord hoeft u niet apart aan te zetten. De pen is nu alleen te gebruiken als muis. Beamer De beamer

Nadere informatie

Tabellen. Een tabel invoegen

Tabellen. Een tabel invoegen Tabellen Een tabel invoegen Een tabel tekenen Verplaatsen en selecteren in een tabel Een tabel opmaken Veldnamenrij herhalen Rijen en kolommen toevoegen en verwijderen Tekst converteren naar een tabel

Nadere informatie

Les 6 Kalender maken. Gerkje Gouweouwe

Les 6 Kalender maken. Gerkje Gouweouwe 2014 Les 6 Kalender maken Gerkje Gouweouwe 25-5-2014 LES 6 KALENDER MAKEN IN WORD. Open Word, klik Tabblad Invoegen klik onder Tabel op het Vinkje en kies Tabel invoegen onderstaand scherm verschijnt.

Nadere informatie

Een korte handleiding door Frederic Rayen

Een korte handleiding door Frederic Rayen Een korte handleiding door Frederic Rayen Van installeren tot het gebruik P a g i n a 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoe AbiWord version 2.8.6 installeren?... 4 Schermonderdelen... 5 Uitleg bij elke werkbalk...

Nadere informatie

Microsoft Word Selecteren

Microsoft Word Selecteren Microsoft Word 2013 Selecteren Inhoudsopgave 3. Selecteren 3.1 Tekst selecteren 3.2 Tekst verwijderen 3.3 Kopiëren, knippen, plakken en ongedaan maken 3.4 Werken met twee documenten 3.1 Tekst selecteren

Nadere informatie

Stappenplan Presentatie maken - 2

Stappenplan Presentatie maken - 2 WAT IS PREZI? Je kunt op verschillende manieren een presentatie maken, onder andere met de tool Prezi. Je kunt theorie weergeven en afbeeldingen en filmpjes toevoegen. Je kunt inzoomen en draaien. Een

Nadere informatie

Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie?

Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie? Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie? 1) Je opent PowerPoint met dit icoontje. Je komt op dit scherm: Hier in deze balk zie je in het klein welke dia s je allemaal hebt. Je kan de volgorde ook veranderen

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl Een toekomst voor ieder kind www.altra.nl Excel Tips en trucs Knippen/kopiëren Kolommen verplaatsen Het is handig om de kolommen met de module en locatie als eerste twee in het overzicht te hebben. Selecteer

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat laatst gewijzigd 27 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Kruidvat. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Foto's voor uw fotoboek

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Edit

Gebruikershandleiding Edit Gebruikershandleiding Edit Maak gebruik van de inloggegevens die je terugvindt in jouw mailbox. Noteer ze eventueel ook hier: url: www.. nl/edit Navigeer naar dit adres, door de url in te typen in de adresbalk

Nadere informatie

Een interactieve les maken met I3learnhub

Een interactieve les maken met I3learnhub Een interactieve les maken met I3learnhub Een account aanmaken Stap 1 Ga naar: http://i3learnhub.com Heb je nog geen account, klik dan op REGISTREER Heb je we l al een account, klik dan op AANMELDEN Stap

Nadere informatie

Film monteren met Windows Live Moviemaker

Film monteren met Windows Live Moviemaker Film monteren met Windows Live Moviemaker Als je losse stukjes film (shots) hebt opgenomen is het nog niet klaar. Je moet die losse stukjes nog aan elkaar plakken tot één geheel: monteren. Hoe je dat doet

Nadere informatie

3. Mijn Vf Aanpassen schermweergave en downloaden gegevens

3. Mijn Vf Aanpassen schermweergave en downloaden gegevens A.1 Vergroten van de scherminhoud A. Klik op de knop De informatie op de pagina wordt over de hele schermbreedte weergegeven, doordat het menu aan de linkerkant op de pagina niet wordt getoond..2 Verkleinen

Nadere informatie

Via de het tabblad Bestand kun je bijvoorbeeld een nieuwe werkmap maken, werkmappen openen, opslaan en afdrukken.

Via de het tabblad Bestand kun je bijvoorbeeld een nieuwe werkmap maken, werkmappen openen, opslaan en afdrukken. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Excel opstarten, verkennen en afsluiten EXCEL kan bijvoorbeeld worden opgestart via de snelkoppeling naar EXCEL op het bureaublad, als deze er is, of via of. Als EXCEL al vaker

Nadere informatie

Een planning maken in Excel (handmatige opmaak)

Een planning maken in Excel (handmatige opmaak) Een planning maken in Excel (handmatige opmaak) Deze handleiding is gebaseerd op Excel 2007 en Excel 2010. Bij nieuwere versies van Excel werkt het op dezelfde manier, maar ziet het beeld er soms net even

Nadere informatie

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman / Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman /   Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk Versie: 1.0-1- Creative Commons Index INDEX... 2 INLEIDING... 3 INSTELLEN VAN DE PAGINA... 4 LIGGENDE KAART... 4 STAANDE KAART... 4 WERKRUIMTE... 4 WERKEN MET WORDART... 5 WORDART: WERKBALK... 5 WORDART:

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

Bijlage bij Kidspiration Getting Started Guide International English Edition Version 3

Bijlage bij Kidspiration Getting Started Guide International English Edition Version 3 Bijlage bij Kidspiration Getting Started Guide International English Edition Version 3 Hoofdstuk 3: Het leren gebruiken van Kidspiration In deze vier Kidspiration lessen leert u het Kidspiration BreinKaart

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend.

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Aanmelden Als je de computer aanzet, wordt Windows opgestart. Windows is een besturingssysteem. Tijdens het opstarten kun je zien met welke versie van Windows 7 je werkt. Voordat

Nadere informatie

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen 6. Reeksen Excel kan datums automatisch uitbreiden tot een reeks. Dit betekent dat u na het typen van een maand Excel de opdracht kan geven om de volgende maanden aan te vullen. Deze voorziening bespaart

Nadere informatie

Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde).

Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Afbeelding (zie foto) Bestanden (zie link) Broncode Citaat Documenten

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Paint 2003

www.dubbelklik.nu Handleiding Paint 2003 Handleiding Paint 2003 www.dubbelklik.nu Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand dan wel openbaar gemaakt in enige

Nadere informatie

Excel: maak een tabel

Excel: maak een tabel Excel: maak een tabel Excel is een handig programma als je gegevens wilt ordenen en sorteren of wanneer je met cijfers werkt. In deze studiekaart leer je hoe je een tabel kunt maken in Excel. Er zijn nog

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

Handleiding Word de graad

Handleiding Word de graad Handleiding Word 2010 3de graad Inhoudsopgave Regelafstand 3 Knippen 3 Kopiëren 5 Plakken 6 Tabs 7 Pagina-instellingen 9 Opsommingstekens en nummeringen 12 Kopteksten en voetteksten 14 Paginanummering

Nadere informatie

1 Copyright 2009 Digitale Computer Cursus 1e druk 2009 Auteur Interactieve oefeningen en website Vormgeving A. Beumer A.J.M. Mul A. Beumer Alle rechten voorbehouden. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming

Nadere informatie

Een tabel is samengesteld uit rijen (horizontaal) en kolommen (verticaal). Elk vakje uit een tabel is een cel.

Een tabel is samengesteld uit rijen (horizontaal) en kolommen (verticaal). Elk vakje uit een tabel is een cel. Module 14 Tabellen Een tabel invoegen Een tabel tekenen Verplaatsen en selecteren in een tabel Een tabel opmaken Veldnamenrij herhalen Rijen en kolommen toevoegen en verwijderen Tekst converteren naar

Nadere informatie

HANDLEIDING POWERPOINT 2010

HANDLEIDING POWERPOINT 2010 HANDLEIDING POWERPOINT 2010 Ella Wynants & Caroline Nijsmans THOMAS MORE KEMPEN Turnhout Inleiding Dit zijn allerlei handelingen die je vaker zult moeten gebruiken. Je weet al een manier om dit te doen

Nadere informatie

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten Google Drive Deel 2 documenten I) Wat? 1) De meeste mensen bewerken teksten in de tekstverwerker Word van Microsoft Office. Het is echter ook mogelijk teksten op internet te bewerken en te bewaren. Het

Nadere informatie

Om een presentatie met Prezi te kunnen maken moet je eerst een gratis account aanmaken.

Om een presentatie met Prezi te kunnen maken moet je eerst een gratis account aanmaken. Lesbrief ICT Prezi Zo maak je een account.. Om een presentatie met Prezi te kunnen maken moet je eerst een gratis account aanmaken. Dat gaat als volgt. 1. Surf naar http:/prezi.com/ 2. Klik rechts bovenin

Nadere informatie

Handleiding. Cv templates. Venbroekstraat AS Nieuwkuijk

Handleiding. Cv templates. Venbroekstraat AS Nieuwkuijk Handleiding Cv templates Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Maak een keuze: 1 of 2 pagina s 3 Tekst wijzigen 3 Grootte van tekstblok wijzigen 3 Kleur of lettertype veranderen 3 Lettertypes installeren 3 Profielfoto

Nadere informatie

Google Drive Deel 1 bestanden uploaden en delen met anderen

Google Drive Deel 1 bestanden uploaden en delen met anderen Google Drive Deel 1 bestanden uploaden en delen met anderen I) Wat? 1) documenten maken 2) meer dan 30 andere bestandstypen (vb worddocument, mp3, ) opslaan en vervolgens bestanden openen en delen vanaf

Nadere informatie

Erratum Foto s op uw tablet

Erratum Foto s op uw tablet 1 Erratum Foto s op uw tablet Overzicht van de verschillen tussen het boek Foto s op uw tablet (eerste druk) en de besturingssystemen ios 11 en hoger en Android 7 en hoger In dit aanvullende bestand leest

Nadere informatie

196 CEWE *)zie einde les

196 CEWE *)zie einde les www.sencomp.nl 196 CEWE *)zie einde les laatst gewijzigd 29 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met CEWE. Deze cursus bestaat uit 5 delen.indien u gekozen heeft voor Hema lees Hemafotoboek

Nadere informatie

1/3 Leer te bewegen. 2/3 De vorm op de juiste plaats neerzetten. 3/3 Gefeliciteerd! Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst!

1/3 Leer te bewegen. 2/3 De vorm op de juiste plaats neerzetten. 3/3 Gefeliciteerd! Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst! 1/3 Leer te bewegen Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst! 2/3 De vorm op de juiste plaats neerzetten 1. Sleep de lichtbruine vorm naar de oranje uitlijning. HINT: Om te slepen, klik

Nadere informatie

EN MET OUTLOOK AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: BASISVAARDIGHEDEN

EN MET OUTLOOK AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: BASISVAARDIGHEDEN E-MAILEN MET OUTLOOK E-MAILEN MET OUTLOOK Op www.seniorenweb.nl vind je tips en tricks over het werken met Outlook. Op http://www.gratiscursus.be/outlook_2010/ staat een gratis cursus Outlook. Beide zijn

Nadere informatie

WERKEN MET INKSCAPE. Klik op het logo van Inkscape om het programma te openen. Je ziet het volgende startscherm.

WERKEN MET INKSCAPE. Klik op het logo van Inkscape om het programma te openen. Je ziet het volgende startscherm. WERKEN MET INKSCAPE Klik op het logo van Inkscape om het programma te openen. Je ziet het volgende startscherm. Kies nu voor Bestand en Documenteigenschappen. Hier zet je de Standaardeenheid op mm. Pas

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word 8.1. Word starten 93 8.2. Een nieuwe tekst maken 94 8.3. Tekst meteen bewaren 95 8.4. Tekst schrijven 96 8.5. Tekst veranderen en verplaatsen 97 8.6. Een tabel maken 99 8.7.

Nadere informatie

Microsoft Word Kennismaken

Microsoft Word Kennismaken Microsoft Word 2013 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Ledenlijsten + etiketten maken

Ledenlijsten + etiketten maken Ledenlijsten + etiketten maken Eerst wordt uitgelegd hoe je een ledenlijst (van alle clubleden of leden per lesjaar) kan opvragen en bewerken en nadien hoe je met deze lijst etiketten kan maken. De ledenlijst

Nadere informatie

Windows Windows voor beginners

Windows Windows voor beginners Windows/beginners/23-02-15/pag 1/8 Windows Windows voor beginners Deze cursus is voor de echte beginner, dus voor iemand die nog net eerder met een computer werkte. Na het volgen van deze cursus zult u

Nadere informatie

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen?

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hiervoor moeten twee taken uitgevoerd worden. De schermafdruk maken De schermafdruk op het forum plaatsen. I. Een schermafdruk maken: Om een schermafdruk te maken

Nadere informatie

via de taakbalk en typ Uitvoeren en open de gelijknamige app

via de taakbalk en typ Uitvoeren en open de gelijknamige app Schermafdruk maken: o Win10-logotoets + PrtSc o Knipprogramma (bij accessoires) Hoe Windows 10 in veilige modus opstarten? o Druk op de Windowslogo-toets + R om het uitvoeren dialoogvenster te openen.

Nadere informatie

Handleiding Word 2010

Handleiding Word 2010 Handleiding Word 2010 1 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze handleiding mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand dan wel openbaar gemaakt in einge vorm of op enige

Nadere informatie

De Leerkrachtassistent bestaat uit twee onderdelen: het Digimenu en de Modellentool. Het programma opent in het Digimenu.

De Leerkrachtassistent bestaat uit twee onderdelen: het Digimenu en de Modellentool. Het programma opent in het Digimenu. Gebruikershandleiding Leerkrachtassistent Wizwijs De Leerkrachtassistent Wizwijs is software voor het digitale schoolbord. Met dit programma kunt u uw rekenlessen efficiënt organiseren en aantrekkelijker

Nadere informatie

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen.

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Aldi printsoftware downloaden en installeren Deel

Nadere informatie

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur HANDLEIDING CAMERASYSTEEM Korte inhoud: 1. Java Installeren 2. Software Installeren. 3. Software gebruik 1. Java Installeren: Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur firefox of internet explorer

Nadere informatie

Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf

Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf Veel cursusmaterialen ontvang je in pdf. Om het digitaal werken eenvoudiger te maken, leer je in deze instructie hoe je gemakkelijk digitaal aantekeningen

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Weergave AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Weergave AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Weergave Inhoudsopgave 2. Weergave 2.1 Document openen en de cursor verplaatsen 2.2 Scrollbalk, weergaveknoppen en mini-werkbalk 2.3 Verborgen opmaakmarkeringen 2.4 Speciale lettertekens

Nadere informatie

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine:

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: Paint is een éénvoudig tekenprogramma. Vele functies hiervan komen later terug bij diverse foto- en tekenprogramma s. Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: rechtbovenaan zoeken

Nadere informatie

Dit bundeltje is van. Werken in. Hoe doe ik dat? Dit bundeltje is van. Leen Van Damme. Pagina 1

Dit bundeltje is van. Werken in. Hoe doe ik dat? Dit bundeltje is van. Leen Van Damme. Pagina 1 Dit bundeltje is van Werken in Word Hoe doe ik dat? Dit bundeltje is van Leen Van Damme Pagina Inhoudsopgave Word openen... 3 Scherm in Word... 4 Lint in Word... 5 Document opslaan... 6 Afdrukvoorbeeld

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Zo maak je een presentatie met Prezi.

Zo maak je een presentatie met Prezi. Zo maak je een presentatie met Prezi. Zo log je in op Prezi. 5. Surf naar http://prezi.com/ 6. Klik rechts bovenin op de knop Log in. 7. Voer op het volgende scherm het volgende E-mailadres en Password

Nadere informatie

1. Introductie tot SPSS

1. Introductie tot SPSS 1. Introductie tot SPSS Wat is SPSS? SPSS is een statistisch computerprogramma dat door wetenschappers wordt gebruikt om gegevens te verzamelen, analyseren en te bewerken. Het wordt voornamelijk gebruikt

Nadere informatie

Doe het zelf installatiehandleiding

Doe het zelf installatiehandleiding Doe het zelf installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van KSYOS TeleDermatologie. De installatie duurt maximaal 30 minuten, als u alle onderdelen van het systeem gereed

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool

Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool 1. Hoe voeg ik foto s toe aan mijn profiel? 3 2. Hoe voeg ik klassenfoto s toe? 7 3. Hoe voeg ik fotoalbums toe? 11 4. Hoe zoek en bekijk ik klassenfoto s? 13

Nadere informatie

b. verbind je laptop ook met het smartboard via de usb kabel. Deze kabel sluit je aan op het usb kabel aan de rechterkant van het bord.

b. verbind je laptop ook met het smartboard via de usb kabel. Deze kabel sluit je aan op het usb kabel aan de rechterkant van het bord. Workshop 1 Smartboard training Het SMART Board starten 1 Zorg ervoor dat het Smartboard en de projector zijn aangesloten op de computer: a. verbind je laptop met de beamerkabel of VGA kabel met het smartboard.

Nadere informatie

Infosessie bij gebruik van SMART Notebook Software versie 10

Infosessie bij gebruik van SMART Notebook Software versie 10 Pedagogische studiedag 3 februari 2012 Nauwelaers Simonne Infosessie bij gebruik van SMART Notebook Software versie 10 Maak van je eigen PC of laptop een smartboard Korte herhaling van de basisfunctie

Nadere informatie

INHOUD: 1. INDEX 2. Tekst opties instellen 3. Andere kleur kiezen dan de getoonde. Cellen bewerken: Foto s en/of afbeeldingen toevoegen:

INHOUD: 1. INDEX 2. Tekst opties instellen 3. Andere kleur kiezen dan de getoonde. Cellen bewerken: Foto s en/of afbeeldingen toevoegen: INHOUD: 1. INDEX 2. Tekst opties instellen. Andere kleur kiezen dan de getoonde. Cellen bewerken: cel noemt men de plaats waarin b.v. deze tekst staat 3 Foto s en/of afbeeldingen toevoegen: 4 Het uiterlijk

Nadere informatie

Inhoudsopgave Template verhaal... 2 Eigenschappen van een pagina... 4 Achtergrond invoegen vanuit classroomsuite... 5 Achtergrond eigen database...

Inhoudsopgave Template verhaal... 2 Eigenschappen van een pagina... 4 Achtergrond invoegen vanuit classroomsuite... 5 Achtergrond eigen database... Inhoudsopgave Template verhaal... 2 Eigenschappen van een pagina... 4 Achtergrond invoegen vanuit classroomsuite... 5 Achtergrond eigen database... 9 Afbeelding toevoegen vanuit classroom... 11 Afbeelding

Nadere informatie

1. Open het programma WORD, dit doe je door te dubbelklikken (2 keer snel achter elkaar) op dit icoontje.

1. Open het programma WORD, dit doe je door te dubbelklikken (2 keer snel achter elkaar) op dit icoontje. 1. Open het programma WORD, dit doe je door te dubbelklikken (2 keer snel achter elkaar) op dit icoontje. 2. Wanneer je het programma opent, krijg je dit venster te zien. 3. Je minimaliseert dit venster

Nadere informatie

Handleiding Website Gibo Mariaburg

Handleiding Website Gibo Mariaburg Handleiding Website Gibo Mariaburg 1. Inloggen Je surft naar het volgende adres: http://www.gibomariaburg.be * Klik op Login * Vul je gebruikersnaam en paswoord in en klik op Log-in. De gebruikersnaam

Nadere informatie

Handleiding BlackBerry Edit

Handleiding BlackBerry Edit Handleiding BlackBerry Edit Handleiding BlackBerry Edit Wat is BlackBerry Edit BlackBerry Edit is een mobiele app voor smartphones en tablets. Met BlackBerry Edit kun je eenvoudig Microsoft Office-kwaliteitsdocumenten

Nadere informatie

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen.

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. Terminologie HTML en CSS HTML: Hyper Markup language Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. CSS: Cascading StyleSheet stylesheet for

Nadere informatie

U ziet de progressie van de download aan de groene blokjes in het balkje helemaal onder aan de pagina.

U ziet de progressie van de download aan de groene blokjes in het balkje helemaal onder aan de pagina. Gegevens exporteren en bewerken vanuit GRIEL Stap 1. Selecteer de juiste gegevens en download deze 1. Stel het datumfilter in op de gewenste periode. Druk op ververs. 2. Maak met behulp van het filter

Nadere informatie

Microsoft Powerpoint 2010 STAPPENPLANNEN

Microsoft Powerpoint 2010 STAPPENPLANNEN Microsoft Powerpoint 2010 STAPPENPLANNEN STAP 1: MICROSOFT POWERPOINT 2010 STARTEN... 2 STAP 2: EEN BEGINDIA MAKEN... 2 STAP 3: EEN AFBEELDING TOEVOEGEN (LOCATIE VRIJ TE BEPALEN)... 3 STAP 4: ACHTERGRONDKLEUR

Nadere informatie

13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek (Resource Editor)... 1

13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek (Resource Editor)... 1 13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek 13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek (Resource Editor)... 1 13.1. Inleiding...1 13.2. Icoonomschrijving...2 13.3. Menu Bestand...3 13.3.1. Nieuwe Bibliotheek maken... 3

Nadere informatie

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op.

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op. Word 2016 - basis Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op. Welke Word? Word 2016 is te koop als onderdeel van

Nadere informatie

EN MET OUTLOOK AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: BASISVAARDIGHEDEN

EN MET OUTLOOK AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: BASISVAARDIGHEDEN E-MAILEN MET OUTLOOK Emailen met Outlook Op www.seniorenweb.nl vind je tips en trics over het werken met Outlook. Op http://www.gratiscursus.be/outlook_2010/ staat een gratis cursus Outlook. Beiden zijn

Nadere informatie

Hoe los ik een Hot Potatoes-oefening op?

Hoe los ik een Hot Potatoes-oefening op? Hoe los ik een Hot Potatoes-oefening op? 1 INLEIDING Er zijn verschillende soorten Hot Potatoes-oefeningen. Elke oefening heeft enkele specifieke eigenschappen. Maar de oefeningen hebben ook heel wat gemeen.

Nadere informatie

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Afbeelding (zie foto) Bestanden (zie link) Broncode Citaat Documenten

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

DOCUMENT SAMENSTELLEN

DOCUMENT SAMENSTELLEN Pagina 168 7 In dit hoofdstuk gaat u een nieuwsbrief maken met behulp van een sjabloon. De artikelen die in de nieuwsbrief worden opgenomen zijn al geschreven. U hoeft de tekst alleen nog naar de juiste

Nadere informatie

Bestanden ordenen in Windows 10

Bestanden ordenen in Windows 10 Bestanden ordenen in Windows 10 Waar heb ik dat bestand ook al weer opgeslagen? Vraagt je jezelf dat ook regelmatig af, dan is het tijd om je bestanden te ordenen. Sla bestanden op in een map met een logische

Nadere informatie

Handleiding Visio 2010. www.dubbelklik.nu

Handleiding Visio 2010. www.dubbelklik.nu Handleiding Visio 2010 www.dubbelklik.nu Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

ICT: EEN VERJAARDAGSKAART

ICT: EEN VERJAARDAGSKAART ICT: EEN VERJAARDAGSKAART Huwelijk Geboorte 30 jaar getrouwd Vrijgezel 21 jaar Vak: Techniek Leraar: J. Gielen Naam:... 1 1. Wat is het probleem? Arno is binnenkort jarig en we willen hem feliciteren met

Nadere informatie

In dit document worden de stappen behandeld, die gemaakt moeten worden om de basis voor de webkrant op te zetten.

In dit document worden de stappen behandeld, die gemaakt moeten worden om de basis voor de webkrant op te zetten. Beknopte handleiding webkrant gebruik voor het maken van een artikel met afbeeldingen en links. artikelen maken en wijzigen In dit document worden de stappen behandeld, die gemaakt moeten worden om de

Nadere informatie

Zo maak je een presentatie met Prezi. Zo maak je een account.. Zo log je in op Prezi. Zo begin je een presentatie.

Zo maak je een presentatie met Prezi. Zo maak je een account.. Zo log je in op Prezi. Zo begin je een presentatie. 1 Zo maak je een presentatie met Prezi. Prezi is een online tool waarmee presentaties gemaakt kunnen worden. Prezi wint snel aan populariteit en wordt daarom ook wel de PowerPoint killer genoemd. Een Prezi-presentatie

Nadere informatie

Stappenplan Movie Maker

Stappenplan Movie Maker Start Movie Maker op Stappenplan Movie Maker Foto s, filmpjes of muziek importeren Voor je aan de slag kan moet je eerst je filmpje of je foto s importeren naar Movie Maker. Daarvoor klik je op een van

Nadere informatie

Korte handleiding Windows 8.1

Korte handleiding Windows 8.1 Korte handleiding Windows 8.1 Inhoud Voordat u een upgrade uitvoert naar Windows 8.1... 3 Online handleiding... 3 Windows 8.1 opstarten... 3 Windows 8.1 vergrendelingsscherm... 3 Windows-UI... 4 Startscherm...

Nadere informatie

Opdracht 1 : Een eerste werkblad

Opdracht 1 : Een eerste werkblad De map Mijn documenten Elke Windows-computer is uitgerust met een map Mijn documenten. Deze map is er speciaal om al ons materiaal (tekstbestanden, afbeeldingen, muziekbestanden) in te bewaren zodat we

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Microsoft Excel is een rekenprogramma. Je kan het echter ook heel goed gebruiken voor het maken van overzichten, grafieken, planningen, lijsten en scenario's.

Nadere informatie

PowerPoint 2010: rondleiding (deel 1)

PowerPoint 2010: rondleiding (deel 1) PowerPoint 2010: rondleiding (deel 1) Met PowerPoint kan men voorstellingen maken door middel van dia's die zijn gevuld met teksten, afbeeldingen, films, grafieken en geluiden. PowerPoint is een uitstekend

Nadere informatie

SNEL WERKEN MET EXCEL

SNEL WERKEN MET EXCEL SNEL WERKEN MET EXCEL 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Snel werken met Excel C O M P

Nadere informatie

Stappenplan Werken met Popplet

Stappenplan Werken met Popplet WAT IS POPPLET? Popplet is een handige site voor het maken van mindmaps of stroomdiagrammen. De blokjes zijn herkenbaar en het plaatsen gaat erg eenvoudig. Het maken van een eigen uitstraling is daardoor

Nadere informatie

Microsoft Office Tekstdocument alle systemen

Microsoft Office Tekstdocument alle systemen Microsoft Office Tekstdocument alle systemen Inleiding In deze les wordt het maken van een tekst document met gebruikmaking van Microsoft Office Word behandeld. (Het gaat hier om één van de oudere versies).

Nadere informatie

TIP: Workshop: Videobewerking met Shotcut

TIP: Workshop: Videobewerking met Shotcut TIP: Workshop: Videobewerking met Shotcut Sinds vorig jaar wordt Windows Movie Maker niet meer ondersteund en is het programma onbruikbaar geworden. Een goed en gratis alternatief voor Windows-gebruikers,

Nadere informatie

HANDLEIDING Windows XP Deel 1

HANDLEIDING Windows XP Deel 1 HANDLEIDING Windows XP Deel 1 Bureaublad en Beeldscherm aanpassen Gemaakt door: De Spanjehelpdesk http://www.spanjehelpdesk.nl Voorwoord Windows XP is het besturingssyteem van uw PC. Het besturingssysteem

Nadere informatie

Cellen automatisch vullen

Cellen automatisch vullen Cellen automatisch vullen Open een nieuw bestand. Typ in cel A1 het woord Zondag. Klik op cel A1. Er staat nu een kader omheen. Rechts onder in het kader zie je een vierkantje, de vulgreep. Sleep de vulgreep

Nadere informatie