Als we naar de Peuterspeelpunten als leerruimte kijken, vinden we heel wat mogelijkheden:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Als we naar de Peuterspeelpunten als leerruimte kijken, vinden we heel wat mogelijkheden:"

Transcriptie

1 Peuterspeelpunten: leermogelijkheden voor jong en oud zoeken Als we naar de Peuterspeelpunten als leerruimte kijken, vinden we heel wat mogelijkheden: - Ervarings- en leermogelijkheden voor jonge kinderen (jonger dan 3 jaar). - Ervarings-, leer- en uitwisselmogelijkheden voor de begeleidende volwassene meestal een ouder van het kind. - Ervarings- en leermogelijkheden voor begeleiders, bijzonder geschikt voor een tewerkstellingsproject met kwetsbare werknemers. - Ervarings- en leermogelijkheden voor stagiairs en vrijwilligers. - Leermogelijkheden voor organisaties die oog hebben voor vernieuwing en aandacht besteden aan achtergestelde groepen en mensen. Vrijetijdsactiviteiten: De Peuterspeelpunten bieden ook een welkome afwisseling en stimulans voor vrijetijdsactiviteiten met jonge kinderen. Verschillende spelletjes, kijk- en luisterervaringen, knutselen, sportactiviteiten, sociale interactiviteit, contacten met verschillende leeftijdscategorieën, interculturele uitwisseling en ontmoetingen met mensen, nieuwe materialen, methodes en opvoedstijlen. De sfeer is heel open alle volwassenen willen hun kinderen een leuke tijd bezorgen. Kinderen zijn de gemeenschappelijke factor en de meeste ouders vinden het gemakkelijker om in het belang van hun kind van dit project gebruik te maken. Locaties: Het was niet eenvoudig om een functionele ruimte te vinden; we moesten bovendien gebruik maken van locaties die we al gebruiken. De verschillende locaties werden ook uitgekozen om voldoende tewerkstellingsmogelijkheden te bieden en om 5 mensen in dienst te kunnen nemen; de rest van het werk werd door stagiairs gedaan. Wat heeft een goed speelpunt nodig? 1. Ruimte: Een ruimte om te spelen en te zitten met plaats voor tafels en stoelen om te rusten en te

2 praten. Een kleine keuken of een plek om koffie te zetten. Verwarming aangepast aan de seizoenen. Licht bij voorkeur natuurlijk licht. Opbergruimte voor materiaal en speelgoed. 2. Een goede ruimtelijke situering binnen de stadsagglomeratie. Voor de toegankelijkheid is het interessant om verschillende Peuterspeelpunten over de stad te verspreiden, waarbij rekening moet worden gehouden met de sociaaleconomische situatie van bepaalde wijken. 3. Basisuitrusting om te zitten, te drinken, te spelen en te rusten. 4. Begeleiding: de assistenten fungeren als een professioneel team (ook de vrijwilligers); ze bekommeren zich om de ontmoetingsruimte. De assistenten blijven neutraal. 5. De beschikbare medewerkers moeten zorgen dat het kind veilig kan spelen zonder zijn spel te onderbreken. We geven er de voorkeur aan om per groep 2 begeleiders te hebben die alles organiseren. Wat mogen we van deze begeleiders verwachten? Functiebeschrijving begeleider Peuterspeelpunt Algemeen: kinderen en hun ouders/oppassen verwelkomen en steunen in ontmoetingsplaatsen in Turnhout en omgeving. Onthaal en begeleiding van kinderen jonger dan 3 jaar en van de begeleidende ouder/oppas in speciale locaties. Ouders wegwijs maken in het bestaande dienstenaanbod. Banden met de bestaande dienstverleners opbouwen en verstevigen. De begeleider heeft de nodige vaardigheden om subtiel om te gaan met de dynamiek binnen de groep. A. Begeleider in een Peuterspeelpunt 1. Toezicht op kinderen - Niet-schoolgaande kinderen (0-3 jaar) opvangen en verzorgen. - Activiteiten van kinderen stimuleren en erop inspelen. - Zelfstandigheid van kinderen aanmoedigen. - Oog hebben voor de hygiëne en de veiligheid van de kinderen en rekening houden met de begeleidende ouder/oppas. - Om kunnen gaan met agressief gedrag en pesterijen. - Een voorbeeld zijn voor de kinderen. - Voor elk kind afzonderlijk tijd maken, zonder de groep uit het oog te verliezen.

3 - Situaties en kwesties detecteren die follow-up vereisen en dit melden aan de coördinator en/of aan de andere begeleiders. 2. Adviseren van ouders - Ouders welkom heten. - Kwesties bespreken. - Informatie doorgeven. - Situaties en kwesties detecteren die follow-up vereisen en dit melden aan de coördinator en/of aan de andere begeleiders. - Het bestaande dienstenaanbod kennen. - Ouders wegwijs maken in het bestaande dienstenaanbod (scholen, werkwinkel, Kind en Gezin, onderwijswinkel enz.). - Banden met de bestaande dienstverleners opbouwen en verstevigen. 3. Belangrijkste taken en praktische organisatie - Werkvergaderingen regelmatig bijwonen. - Professioneel respect. - EHBO-technieken kennen en kunnen toepassen. - Dagelijks onderhoud en schoonmaken van het materiaal en van de ontmoetingslocaties. - Voorzieningen opzetten. - Middellange en lange werkplanning met de coördinator opstellen. - Administratie: aanwezigheidslijsten, inschrijvingen, persoonlijke administratie. B. Competenties van de begeleiders in een Peuterspeelpunt Basiscompetenties (gelden voor alle werknemers van de Stad Turnhout) 1. Betrokkenheid bij de organisatie 2. Betrouwbaarheid: consequent en correct werken 3. Continue verbetering 4. Samenwerking 5. Klantgerichtheid Basiscompetenties: 1. Betrokkenheid bij de organisatie - Loyaal en correct reageren op iedereen binnen en buiten de organisatie. - Afspraken in verband met werkuren en pauzes naleven. - Zorgzaam omspringen met het materiaal dat ter beschikking wordt gesteld. - Ervoor zorgen dat de informatie die de organisatie ter beschikking stelt, wordt doorgegeven (reactief). 2. Betrouwbaarheid: consequent en correct werken - Formele regels en afspraken respecteren. - Op een respectvolle manier met anderen omgaan (collega's, klanten, werknemers enz.).

4 - Volledige en juiste inlichtingen verstrekken. - Vertrouwelijke en persoonlijke informatie respecteren. - Beloftes en afspraken nakomen. - Uitkomen voor eigen fouten, verzuim en nalatigheden. 3. Continue verbetering - Gemotiveerd zijn om 'nieuw' materiaal te creëren dat kan worden gebruikt. - Bereid zijn om nieuwe methodes aan te leren. - Uitleg vragen wanneer iets niet duidelijk is. - Aangeven waar je problemen hebt met een taak en nadenken over mogelijke oplossingen. 4. Samenwerking - Rekening houden met de mening van anderen. - Respectvol omgaan met anderen, ongeacht hun positie, achtergrond of overtuiging. - Informatie en kennis doorgeven die voor anderen nuttig kan zijn. - Beslissingen die in groep worden genomen, aanvaarden. - Respect tonen voor de diversiteit van mensen. 5. Klantgerichtheid - Beleefd blijven bij het oplossen van klachten. - Kwestie/Probleem trachten op te lossen en persoon zo nodig doorverwijzen. - Goede service verlenen aan alle klanten, ongeacht hun herkomst, geslacht, handicap enz. - Vragen van klanten snel en correct beantwoorden. - De juiste aanpak kiezen, rekening houdend met de mogelijkheden en beperkingen van de klant (kinderen, oudere mensen, zieken enz.). Specifieke competenties voor de functie van begeleider Wat doen ze precies? 1. Omgaan met kinderen 2. Kinderen stimuleren en betrekken 3. Omgaan met ouders 4. Omgaan met diversiteit 5. Veilig, hygiënisch en gezond werken 1. Omgaan met kinderen - Kinderen vaak spontaan en individueel aanspreken. - Oogcontact met de kinderen maken. - Elk kind begroeten; afscheid nemen van elk kind. - Gehoor geven aan wat kinderen doen, zeggen en voelen, rekening houdend met hun leeftijd, hun ontwikkelingsstadium en hun achtergrond. - Kinderen aansporen om uit te leggen waarom ze zich anders gedragen. - Kinderen toelaten om hun emoties te uiten. - Zorgen voor de groep. - Met de kinderen spelen zonder het spel te vertragen.

5 2. Kinderen stimuleren en betrekken - Zorgen voor prikkels voor elk kind volgens de leeftijd en het ontwikkelingsstadium (cognitief, sociaal-emotioneel, motoriek, taal). - Kinderen aanmoedigen om op eigen ritme en volgens hun eigen interpretatie initiatief te nemen en hen daarbij eventueel helpen. - Nadruk veeleer leggen op het plezier, de participatie en het welzijn van alle kinderen en niet zozeer op het resultaat. - Alle kinderen in de groep complimentjes geven. - Kinderen steeds opnieuw uitnodigen. 3. Omgaan met ouders - Praten met de ouders. - Praten over hun kind(eren). - Luisteren naar klachten en bezorgdheden en erover praten. - Ouders aan afspraken herinneren. - Beloven om informatie over ouders en kinderen vertrouwelijk te behandelen. 4. Omgaan met diversiteit - Je niet negatief, neerbuigend of discriminerend opstellen tegenover kinderen, ouders of collega's. - Anderen ervan overtuigen om zich respectvol te gedragen. - Weten wat de verschillen zijn (normen, waarden en/of opvoedstijlen) tussen kinderen, ouders of collega's. - Praten over verschillen zonder zich negatief erover uit te laten. 5. Veilig, hygiënisch en gezond werken - Onveilig gebruik van speelgoed en materiaal stoppen. - Altijd het overzicht over de groep bewaren en weten waar elk kind is. - De veiligheid van de kinderen waarborgen en de hulp van een dokter inroepen wanneer een kind gewond of ziek is. - Toezicht houden bij het gebruik van het toilet en eventueel hulp bieden. - Garanderen dat de kinderen beschut zijn tegen weersomstandigheden. - Een veilige omgeving garanderen. - Snel vinden waarom wordt gevraagd. - Gegevens bijhouden. - Materiaal onderhouden conform de wettelijke vereisten. - Werkplek netjes en opgeruimd houden en alle overbodige dingen verwijderen. Functiebeschrijving coördinator Peuterspeelpunten 1. Taken coördinator Peuterspeelpunten 1.1 Adviserende en beleidsondersteunende taken De werking van de Peuterspeelpunten organiseren. Communicatie over het initiatief verzorgen en met verschillende doelgroepen communiceren via mediakanalen, publicaties en algemene promotiekanalen. Medewerkers en vrijwilligers coachen.

6 1.2 Uitvoerende taken Onder toezicht van de dienst Burgerzaken, Welzijn en van de directeur is de coördinator verantwoordelijk voor de uitvoering van een deel van het stadsbeleid voor ouders met kinderen Administratieve taken Controle uitoefenen over de kwaliteit en de kwantiteit van de verleende diensten. Vrijwilligers en onthaalmedewerkers coachen, begeleiden en ondersteunen. Opleidingsaanbod voor medewerkers en vrijwilligers uitwerken en toelichten Controlerende taken Materiaal in de Peuterspeelpunten aan een controle onderwerpen. Onthaalmedewerkers via peer reviews en toezicht op hun activiteiten coachen en begeleiden Communicatieve taken Contacten leggen met organisaties die in aanmerking komen, met scholen, jeugdclubs, individuen, sociaal-culturele organisaties enz. Contacten met andere stadsdiensten onderhouden. Clubs en scholen advies en informatie bezorgen. Deelnemen aan studie- en opleidingsdagen. 2. Kennisbehoeften Goede kennis van ontwikkelingspsychologie, groepswerk, in kaart brengen van discriminatiemechanismen bij achtergestelde gezinnen. Goede kennis van administratieve vaardigheden en IT: Word, Excel en Access. Kennis van (educatief) speelgoed en spelmateriaal. Kennis van de sociale kaart van Turnhout. 3. Vaardigheden Zelfstandig en in team kunnen werken. Communicatieve en vergaderingsvaardigheden hebben. Organisatorische vaardigheden hebben. Vlot met verschillende doelgroepen kunnen omgaan. In staat zijn om medewerkers en vrijwilligers te motiveren en te stimuleren. 4. Houdingen Open houding ten opzichte van de verschillende doelgroepen. Positieve ingesteldheid hebben en geëngageerd zijn om de voorschoolse Peuterspeelpunten zo goed mogelijk te laten functioneren. Hoe bereiken we onze potentiële klanten? In januari en in september sturen we alle gezinnen met kinderen tussen 6 maanden en 2,5 jaar een brief.

7 We plaatsen regelmatig artikels in de Stadskrant die door de bevolking van Turnhout goed wordt gelezen. We posten de laatste nieuwtjes in de Flitskrant. We bezorgen de organisaties binnen ons netwerk flyers en affiches. We werken samen met het basisonderwijs, districtscholen, de jeugddienst en het project om kwetsbare ouders en kinderen te helpen met lezen en huiswerk. We maken regelmatig afspraken om groepen te ontvangen en regelen een bezoek zodat ze vertrouwd worden met ons project. De samenwerking met de Speelotheek versterkt de participatie om materiaal te ontlenen. Het dichte netwerk van Peuterspeelpunten, spelotheken en activiteiten voor kinderen zorgt voor een coherent aanbod in wijken waar ouders en kinderen worden aangemoedigd om actief deel te nemen. Netwerken: ja graag! We worden beschouwd als een goede aanvulling op het bestaande netwerk. Natuurlijk kunnen we niet zonder de beste partners: Dienst Welzijn van de Stad Turnhout City en alle andere openbare diensten; Onderwijsopbouwwerk: dienst die scholen ondersteunt. Ze regelen de speelkoffers tijdens de vakantie en geven informatie over beurzen, de vrijetijdspas en jeugdwerkers; JEP: informatie over vrijetijdsactiviteiten voor jongeren in de wijken; Spelotheken: speelgoed en spelmateriaal voor gezinnen en organisaties die met kinderen werken. Samenwerking met organisaties die speelgoed en speciaal materiaal uitlenen voor kinderen en volwassenen met een handicap; Turnhoutse scholen: promotie en begeleiding van jongere kinderen op school; Basisonderwijs: initiatief promoten aan studenten en begeleiden van bezoekers aan de Peuterspeelpunten en de spelotheken; OCMW Turnhout: dienst voor gezinsadvies: begeleiding van kinderen bij positieve vrijetijdsactiviteiten; Gabbers en Co: vereniging voor naschoolse opvang in de stad; Villa Mescolanza: huis voor dialoog; VDAB en Werkwinkel; CAW: onderwijswinkel; Kind & Gezin: hulp voor kinderen jonger dan 3 jaar; Moederzorg KIKO: regionale koepelorganisatie voor buitenschoolse kinderopvang; Digidak: vereniging die mensen wegwijs maakt met pc en internet; 't Antwoord: vereniging waar mensen met beperkte middelen aan hun sociale trekken kunnen komen; 't Lindeke: flexibele kinderopvang.

8 Wat maakt ons project interessant? Het is een laagdrempelig initiatief waar de deelnemers zelf een leerplatform vormen. Ze leren van elkaar en door naar elkaar te kijken. Het initiatief is gratis en kan confronterend zijn, maar het is nooit bindend. Er is steeds interactie of een prikkel tussen de ouders en tussen de volwassenen. Dit initiatief speelt in op een groeiende behoefte van ouders aan een laagdrempelig, vrijblijvend onderwijsplatform. Wat zoeken ouders in dit project? Uit de resultaten van de enquête blijkt dat ouders hun kinderen graag met andere kinderen in contact willen brengen en dat ze het project ook voor zichzelf nuttig vinden. Het sociale aspect lijkt de belangrijkste drijfveer te zijn. Ouders zien het project als een middel om hun kind vertrouwd te maken met nieuwe omgevingen en zijn ervan overtuigd dat het de overgang naar school vlotter zal doen verlopen. Ze merken dat hun kind genoeg zelfvertrouwen heeft om de volgende stap naar school te zetten en als ouder hebben ze er een goed gevoel bij. Dit geeft de ouder ook meer zelfvertrouwen. Ouders geven aan dat kinderen heel wat van andere kinderen kunnen leren en dat ze aangemoedigd worden om nieuwe dingen te leren. De weinige regels in het Peuterspeelpunt maken de kinderen vertrouwd met discipline en respect. In de groep mogen ze enkel aan tafel eten, ze mogen niet rondlopen met drankjes, ze mogen andere kinderen niet slaan, ze moeten speelgoed delen, ze moeten hun beurt afwachten en ze moeten de aandacht met de andere kinderen en met de volwassenen delen. Dit zijn stuk voor stuk leerprocessen die bijdragen tot een wereld vol inzichten en kansen. Ouders waarderen ook de aanwezigheid van stimulerend speelgoed en het feit dat kinderen een leuk, ontspannend moment in het Peuterspeelpunt kunnen doorbrengen en het huis uitkomen. Aan welke vereisten moet deze plek voldoen? Ze moet toegankelijk zijn: Er wordt geen inkomgeld gevraagd en inschrijven is niet nodig. Je kunt zelf kiezen waar en wanneer je naar het Peuterspeelpunt gaat. Elke dag (behalve tijdens het weekend) is er elke voormiddag een plek in de stad waar je bij een Peuterspeelpunt kunt aansluiten. Je bepaalt zelf wanneer je toekomt en vertrekt. De locaties zijn goed verdeeld over de Turnhoutse stadsagglomeratie. Het initiatief is een goede aanvulling op het netwerk. Het aanbod voor kinderen jonger dan 3 jaar en voor hun (groot)ouders is niet heel groot. Het betreft een uniek aanbod (vooral sport

9 voor peuters) omdat er weinig vrijetijdsactiviteiten voor de jongste kinderen zijn. Het bevestigt de noodzaak van een persoonlijk netwerk omdat gezinnen binnen de moderne samenleving almaar kleiner en individueler worden. Het is een aantrekkelijk, vernieuwend aanbod: Extra aanbod (creatieve) activiteiten in de Peuterspeelpunten om ouders aan te zetten om dit ook thuis te proberen. Het Peutersportpunt is nieuw en heeft een sportiever aanbod zodat zelfs vaders hier spontaan naartoe komen. Het is tevens een aanbod voor achtergestelde groepen: De Peuterspeelpunten zijn opgericht om alle kinderen jonger dan 3 jaar en hun ouders/oppassen te bereiken om hen aan te moedigen om aan een sociale activiteit deel te nemen. Vooral langdurig werkloze moeders, moeders van etnische minderheden, jonge moeders die door de geboorte van hun jongste kind een periode van isolement doormaken enz. Voor Turnhout is het een toegankelijke manier om mensen te helpen bij hun zoektocht naar werk of naar een opleiding en met opvoedkundige vragen of met het beantwoorden van vragen in een lossere context. Het vormen van een emancipatieplatform waar mensen vrijblijvend met elkaar kunnen praten en vragen over kinderen en welzijn kunnen stellen dat is waar een Peuterspeelpunt actief toe kan bijdragen. Onze begeleiders verwijzen zo nodig naar andere organisaties. Welke omstandigheden zijn hetzelfde of net helemaal anders dat bij andere initiatieven in andere steen? In Vlaanderen zijn er heel wat vergelijkbare initiatieven. Het stimuleren van ontmoetingen tussen ouders en kinderen lijkt de belangrijkste gemeenschappelijke deler te zijn. Sommige van deze initiatieven verwoorden ook een doelstelling in verband met opvoedkundige kwesties. We hebben een brede, maar niet bijzonder sterke boodschap. We willen enkel een plek creëren waar ouders en opvoeders met hun vragen terechtkunnen. Deze vragen kunnen aan de aanwezige groep en aan de begeleiders worden voorgelegd, die eventueel naar een andere organisatie kunnen doorverwijzen. Welke vragen stellen de ouders? Vragen over opvoeding. Vragen over onderwijs, werk, huisvesting, gezondheidszorg en diensten. Wat hebben we gedaan om het initiatief te analyseren en te verbeteren? We hebben evaluaties en enquêtes uitgevoerd: Resultaten van deze evaluaties:

10 Algemene conclusies van de evaluatie van de Turnhoutse Peuterspeelpunten 2014: Algemeen: Enquêtes houden is een nuttige methode. Door bezoekers van consultatiebureaus van Kind en Gezin te bevragen, kunnen we achterhalen waarom mensen niet naar de Peuterspeelpunten komen. Het is heel belangrijk dat we dit in de consultatiebureaus kunnen doen, omdat we daar onze doelgroep aantreffen (alle ouders van kinderen jonger dan 3 jaar en ook kwetsbare ouders). Het houden van deze enquêtes is een prima uitgangspunt om de samenwerking tussen de Peuterspeelpunten en de consultatiebureaus te versterken. We leren elkaar zo beter kennen en er ontstaat een netwerkband. We kunnen vrijwilligers ter plekke informatie bezorgen en afspraken maken om informatie over de Peuterspeelpunten aan ouders door te geven. In de Merodelei en de Rubensstraat zullen de vrijwilligers reclame maken. In de Lindestraat doet verpleegster Sabine Van Gestel dit zelf. Bevindingen: Het is uitermate belangrijk dat we de ouders van de jongste kinderen bereiken (0 tot 6 maanden), anders moeten ze tot 6 maanden wachten om het project te leren kennen. Als ze moeten wachten op de uitnodigingsbrief van de Stad Turnhout, gaan er belangrijke maanden verloren. Daarom is het belangrijk om de ouders vroeger op de hoogte te brengen zodat ze op elk moment kunnen kiezen of ze willen participeren. Acties: Folders over het Peuterspeelpuntproject worden nu meegestuurd met een brief die de Dienst Burgerzaken naar alle pasgeborenen stuurt. De MOM-folder wordt eveneens meegestuurd op initiatief van de Dienst Burgerzaken. Er is afgesproken met verpleegsters en/of vrijwilligers dat ze ouders een folder aanbieden wanneer die voor het eerst naar consultatiebureau komen (het kind is dan ongeveer 6 weken oud) en dat ze dit opnieuw doen wanneer het kind ongeveer 1 jaar oud is. Daarnaast hebben we de uitnodigingsbrieven van de Stad Turnhout die we tweemaal per jaar versturen (in januari en september) aan alle gezinnen met kinderen tussen 0 en 2,5 jaar. We hopen zo zoveel mogelijk kinderen en ouders te bereiken. We moeten voldoende folders aanleveren en we hebben afgesproken om de consultatiebureaus op regelmatige basis folders te bezorgen. De vrijwilligers bezorgen ze aan de bezoekende ouders en opvoeders. Teamleden houden ook regelmatig enquêtes en zullen ook ter plaatse ene enquête houden. Deze aanpak is bijzonder nuttig als we kwetsbare gezinnen willen aantrekken. Bevraging, werving, doelgericht werken en informatiedoorstroming om tot een concrete samenwerking te komen Nadat Kind en Gezin ons heeft gevraagd om na te gaan waarom ouders GEEN gebruik maken van de Peuterspeelpunten, moesten we een goede manier bedenken om mensen te bevragen. Het houden van enquêtes in de consultatiebureaus leek ons een goede manier.

11 Enquêtes houden is een perfecte manier om mensen te werven. Je vraagt de bezoeker of hij/zij het initiatief kent. Als ze zeggen van niet, geef je hen uitleg en een folder. Waar mogelijk kregen ze ook een folder mee over de Peutersportpunten en over de regionale initiatieven. Wanneer ouders aangeven dat ze geen tijd hebben, vermelden we dat grootouders ook welkom zijn. Als ze het initiatief al kennen of al hebben gebruikt, kun je peilen naar hun tevredenheid en hen vragen of ze van plan zijn om het Peuterspeelpunt opnieuw te bezoeken. Omdat we de enquêtes overdag houden, kunnen we meer kwetsbare ouders bereiken. Ouders die werken bezoeken het consultatiebureau 's avonds. We hopen dat we de ouders die we overdag zien, kunnen overtuigen om de Peuterspeelpunten te bezoeken. De bezoekers reageerden positief op de enquête en namen de folders mee die hen werden aangeboden. Dit is een uitstekende manier om moeilijk te bereiken ouders te werven; het persoonlijke contact met hen is een grote troef. Het is ook een prima gelegenheid om ons project aan de gezondheidscentra toe te lichten. Deze extra inspanning moeten we regelmatig doen om de uitwisseling van informatie voor te zetten. We zullen deze inspanning moeten blijven leveren als we de kwetsbare groepen willen blijven bereiken. Uit de enquêtes konden we afleiden dat de uitnodigingsbrief niet goed leesbaar was, ook niet na een controle en aanpassing van de leesbaarheid. We zullen opnieuw trachten de uitnodiging aan te passen om de leesbaarheid te verbeteren of om de nieuwsgierigheid van de mensen aan te wakkeren zodat ze geprikkeld worden om meer uitleg te vragen. De folder is herkenbaar, maar nog niet leesbaar. Uitleg in de consultatiebureaus moet dit compenseren, maar dit is natuurlijk heel arbeidsintensief werk. A. - We vragen bezoekers slechts een minimum aan informatie - We noteren het aantal deelnemers per openingstijd. - We noteren de bezoekfrequentie van de deelnemers: Ouders Kinderen - We vragen elke deelnemer om een vragenlijst in te vullen nadat ze het Peuterspeelpunt een eerste maal hebben bezocht. - We vragen ouders en kinderen om deel te nemen en om hun mening te geven (in het huisreglement en door persoonlijk vragen). - Deelnemers kunnen daarnaast ook altijd commentaar kwijt in het dagboek. - We tellen het aantal moeders, vaders en andere familieleden die het Peuterpeelpunt bezoeken. B. Informatiedoorstroming: In elke tas zit een PSP met brochures van allerhande sociale organisaties. Alle organisaties die we kennen, ontvangen een informatiepakket.

12 Klanten van de Peuterspeelpunten krijgen van ons informatie over andere organisaties. De wisselwerking met andere organisaties levert meer klanten op. We organiseren groepsbezoeken aan de onderwijswinkel, de werkwinkel en openbare diensten zoals sociale huisvesting. We krijgen heel uiteenlopende vragen over: onderwijs, opleiding, basisonderwijs voor volwassenen, welzijn, gezondheid, vrijetijd, werk en huisvesting. C. Evaluatie Nadat ze de ontmoetingsplek meerdere keren hebben bezocht, vragen we volwassen bezoekers om ons project te evalueren. We laten de deelnemers hun bevindingen noteren aan de hand van een vragenlijst die we hen na meerdere bezoeken voorleggen. Bezoekers worden in het huisreglement (dat alle nieuwkomers ontvangen) gevraagd om hun opmerkingen door te geven aan de begeleiders of om een evaluatieformulier in te vullen. D. Andere initiatieven die we kunnen nemen: We steunen iedereen die om begeleiding vraagt bij hun zoektocht naar oplossingen voor hun specifieke noden. We maken ene kort verslag van de vragen die mensen stellen en gaan na hoe we die kunnen beantwoorden. We willen de mensen beter vertrouwd maken met de sociale kaart van Turnhout. We moeten voldoende kritisch staan ten opzichte van onszelf en voortdurend nagaan waar we kunnen verbeteren en vernieuwen. E. Persoonlijke trajecten van de begeleiders Elke werknemer krijgt een persoonlijk leerplan. Persoonlijke doelstellingen zijn essentieel. Als richtsnoer gebruiken we de criteria die we als wervingsvoorwaarden hebben vastgelegd. Elke maand vinden personeelsvergaderingen plaats waar de begeleiders hun mening geven over het project en over hun eigen prestaties. F. Hoe garanderen we de kwaliteit en de toegankelijkheid van onze diensten? De kwaliteit van de dienstverlening wordt gegarandeerd door de cyclische evaluatie van de medewerkers van de Peuterspeelpunten. Er is voldoende ruimte voor onderwijs en opleiding. Er vinden regelmatig gesprekken met de begeleiders plaats en elke maand wordt er feedback gegeven aan de directeur van de Dienst Burgerzaken.

13 De dienst is toegankelijk en doet er alles aan om zo toegankelijk mogelijk te zijn. Alle ouders met kinderen tot 3 jaar zijn welkom in de Peuterspeelpunten, ongeacht hun leeftijd, geslacht, opvoeding, etnische achtergrond enz. Activiteiten gericht op de wijken: op het grondgebied van de Stad Turnhout en omgeving zijn er tijdens een gewone schoolweek 10 Peuterspeelpunten. De dienst is gratis. Omdat de locaties over de stad verspreid zijn, bevinden ze zich in de buurt van heel wat mensen, wat tijd en reiskosten bespaart. Het initiatief is heel laagdrempelig en veilig je kunt er vrij anoniem van gebruikmaken. Mensen kunnen antwoorden krijgen zonder te worden gestigmatiseerd. Mensen voelen zich hierdoor meer op hun gemak. Andre ouders en opvoeders ontmoeten en vrijblijvend ervaringen uitwisselen is een eerste stap om mensen van meer te laten proeven (onderwijswinkel, advies, kind en school, opvang, opleiding, werk zoeken enz.). Speelt in op ouders met beperkte mogelijkheden. Brengt lijn in de gemeenschapszorg. De bezoekers kunnen op (beperkte schaal) aan hun sociaal netwerk bouwen. Heel wat mensen hebben geen netwerk of familie om hun te helpen met onderwijsvragen. Zorgt voor een aanbod waarmee ook moeilijk te bereiken mensen kunnen worden bereikt. Goed netwerken blijft echter noodzakelijk. Wat hebben we nodig in een ideale wereld en wat zouden we uitwerken als we over onbeperkte fondsen beschikten? Een centrum voor kinderen waar we alles kunnen aanbieden wat met kinderen te maken heeft: Een mooi centraal gebouw in een park met alle mogelijkheden om: een park aan te leggen met tal van mogelijkheden om te spelen en te ontspannen; een grote ontmoetingsruimte, aanpasbaar aan kinderen van verschillende leeftijden; knusse ontmoetingsruimtes voor gezinnen met problemen (zoals scheiding); consultatielokalen voor persoonlijke gesprekken; kinderopvang; gezondheidscentrum voor kinderen.

Peuter Speelpunt Turnhout

Peuter Speelpunt Turnhout Peuter Speelpunt Turnhout Samen spelen kan je leren! -Een plaats voor ontmoeting -Bruggen bouwen naar maatschappelijke deelname -Open en laagdrempelig aanbod voor ouders en opvoeders en jongste kinderen

Nadere informatie

ALGEMENE FUNCTIEGEGEVENS. Kinderbegeleid(st)er buitenschoolse kinderopvang. Functiebeschrijving

ALGEMENE FUNCTIEGEGEVENS. Kinderbegeleid(st)er buitenschoolse kinderopvang. Functiebeschrijving ALGEMENE FUNCTIEGEGEVENS Dienst : Afdeling : Functie : Niveau : Weddenschaal : HUIS VAN HET KIND ZIBO Kinderbegeleid(st)er buitenschoolse kinderopvang C C1C2 Functiebeschrijving Situering van het ZIBO

Nadere informatie

Peuterspeelpunten Turnhout

Peuterspeelpunten Turnhout Peuterspeelpunten Turnhout Een plaats voor ontmoeting Bruggen bouwen naar maatschappelijke deelname Open en laagdrempelig aanbod voor ouders en opvoeders en jongste kinderen Samen spelen kan je leren Algemene

Nadere informatie

Begeleid(st)er buitenschoolse opvang

Begeleid(st)er buitenschoolse opvang FUNCTIEBESCHRIJVING BEGELEID(ST)ER BUITENSCHOOLSE OPVANG Algemene informatie Functietitel Cluster Dienst Plaats in de organisatie Niveau Weddeschaal Statuut Doel van de functie Begeleid(st)er buitenschoolse

Nadere informatie

DIRECTE LEIDINGGEVENDE (1e evaluator): teamverantwoordelijke, teamcoördinator HOGERE LEIDINGGEVENDE (2e evaluator): teamcoördinator, afdelingshoofd

DIRECTE LEIDINGGEVENDE (1e evaluator): teamverantwoordelijke, teamcoördinator HOGERE LEIDINGGEVENDE (2e evaluator): teamcoördinator, afdelingshoofd Functiebeschrijving kindbegeleid(st)er C1-2 buitenschoolse opvang 1. ORGANISATIEGEGEVENS FUNCTIETITEL: kindbegeleid(st)er buitenschoolse opvang FUNCTIEFAMILIE: welzijn sociale dienstverlening CLUSTER:

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Ondersteunend/Epert B December 2009 ONDERSTEUNEND/EXPERT B 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Ondersteunend/Epert

Nadere informatie

GEZINSONDERSTEUNEND WERK ONDERZOEK NAAR COMPETENTIES BIJ VRIJWILLIGERS EN PROFESSIONALS

GEZINSONDERSTEUNEND WERK ONDERZOEK NAAR COMPETENTIES BIJ VRIJWILLIGERS EN PROFESSIONALS GEZINSONDERSTEUNEND WERK ONDERZOEK NAAR COMPETENTIES BIJ VRIJWILLIGERS EN PROFESSIONALS Het doel van dit onderzoek is een vergelijking te maken tussen de aanwezige competenties bij professionals en vrijwilligers

Nadere informatie

1. Iedereen is welkom in de opvang DE KINDEROPVANG HEEFT EEN BELANGRIJKE SOCIALE TAAK

1. Iedereen is welkom in de opvang DE KINDEROPVANG HEEFT EEN BELANGRIJKE SOCIALE TAAK 1. Iedereen is welkom in de opvang DE KINDEROPVANG HEEFT EEN BELANGRIJKE SOCIALE TAAK Kinderen krijgen in de opvang volop kansen om zich te ontwikkelen. Ouders kunnen intussen werk zoeken of gaan werken,

Nadere informatie

Deontologische code personeel

Deontologische code personeel Deontologische code personeel De kernwaarden van het intergemeentelijk samenwerkingsverband zijn: In vertrouwen/integer In samenwerking Complementariteit Resultaatsgericht/concreet Deze waarden nemen een

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Projectleider B December 2009 PROJECTLEIDER B 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Projectleider B

Nadere informatie

Competentieprofiel educatief medewerker buitenschoolse kinderopvang Ravot

Competentieprofiel educatief medewerker buitenschoolse kinderopvang Ravot Competentieprofiel educatief medewerker buitenschoolse kinderopvang Ravot 1. Functie Functienaam Afdeling Dienst Functionele loopbaan Educatief medewerker Sociale zaken Buitenschoolse kinderopvang Ravot

Nadere informatie

O.C.M.W.-LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING ADMINISTRATIE WZC. 1. Plaats in de organisatie

O.C.M.W.-LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING ADMINISTRATIE WZC. 1. Plaats in de organisatie O.C.M.W.-LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: WOONZORGCENTRUM ADMINISTRATIE WZC Administratief medewerker WZC 1. Plaats in de organisatie De administratief medewerker werkt

Nadere informatie

OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ

OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ OMGEVINGSANALYSE EN LITERATUURSTUDIE AANBOD OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ 10- TOT 17-JARIGEN ANTWERPEN PRESENTATIE 27 OKTOBER 2015 1 SITUERING VAN HET ONDERZOEK 4 grote onderdelen: literatuurstudie focusgroep

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Ondersteunend/Epert D December 2009 ONDERSTEUNEND/EXPERT D 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Ondersteunend/Epert

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Leidinggevend A1 December 2009 LEIDINGGEVEND A1 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Leidinggevend

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Projectleider A1 December 2009 PROJECTLEIDER A1 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Projectleider

Nadere informatie

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2 1 Observeerbare Termen Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid Leeftijdscategorie De kinderen worden opgevangen in een schone en veilige omgeving. 2 4 jaar 1. De leidster instrueert kind

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Leidinggevend A2 December 2009 LEIDINGGEVEND A2 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Leidinggevend

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Ondersteunend/Epert A1 December 2009 ONDERSTEUNEND/EXPERT A1 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Ondersteunend/Epert

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Ondersteunend/Epert C December 2009 ONDERSTEUNEND/EXPERT C 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Ondersteunend/Epert

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Leidinggevend D December 2009 LEIDINGGEVEND D 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Leidinggevend D

Nadere informatie

LOKAAL DIENSTENCENTRUM Administratief medewerk(st)er dienstencentrum

LOKAAL DIENSTENCENTRUM Administratief medewerk(st)er dienstencentrum O.C.M.W.-LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: LOKAAL DIENSTENCENTRUM LOKAAL DIENSTENCENTRUM Administratief medewerk(st)er dienstencentrum 1. Plaats in de organisatie De administratief

Nadere informatie

Functiekaart. Werkt onder de leiding van en rapporteert aan coördinator Afdeling opvoeden Buitenschoolse Kinderopvang)

Functiekaart. Werkt onder de leiding van en rapporteert aan coördinator Afdeling opvoeden Buitenschoolse Kinderopvang) Functie Graadnaam: administratief assistent - kinderbegeleider Functienaam: Begeleider kinderopvang Functionele loopbaan: D1-D3 Code: Afdeling: Opvoeden Dienst: Buitenschoolse Kinderopvang Subdienst: Doel

Nadere informatie

QUICKSCAN Ervaringsbewijs begeleider buitenschoolse kinderopvang

QUICKSCAN Ervaringsbewijs begeleider buitenschoolse kinderopvang QUICKSCAN Ervaringsbewijs begeleider buitenschoolse kinderopvang Naam: Datum: C o m p e t e n t i e 1 me t k in d e r e n o m g a an 1. Spreekt kinderen van verschillende leeftijdsgroepen spontaan en individueel

Nadere informatie

FUNCTIE- EN COMPETENTIEPROFIEL Schoonmaker

FUNCTIE- EN COMPETENTIEPROFIEL Schoonmaker OCMW LOVENDEGEM SOCIAAL HUIS FUNCTIE- EN COMPETENTIEPROFIEL Schoonmaker Algemene info Graad (functietitel): Functionele loopbaan: Schoonmaker E1 E2 E3 Visie Het OCMW Lovendegem streeft naar een optimale

Nadere informatie

Pedagogische visie en de rol van de pedagogisch medewerkers

Pedagogische visie en de rol van de pedagogisch medewerkers Inhoud. a. Ieder kind is uniek b. Binnenkomst. c. Emotioneel ondersteunen d. Respect voor autonomie e. Structuur bieden en grenzen stellen f. Informatie en uitleg geven g. Uitgangspunten h. Vrije tijd

Nadere informatie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie Opdrachtsverklaring Missie - Visie 1. Missie Sint-Lodewijk biedt aangepast onderwijs en/of begeleiding op maat aan kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische beperking. Ook het gezin en breder

Nadere informatie

Competenties verbonden aan het ComPas

Competenties verbonden aan het ComPas Competenties verbonden aan het ComPas 5 kerncompetenties en 8 erg waardevol competenties 1. Kunnen samenwerken... 2 2. Contactvaardig zijn... 3 3. Inlevingsvermogen/empathie bezitten... 4 4. Zelfreflectie...

Nadere informatie

QUICKSCAN Ervaringsbewijs begeleider buitenschoolse kinderopvang

QUICKSCAN Ervaringsbewijs begeleider buitenschoolse kinderopvang QUICKSCAN Ervaringsbewijs begeleider buitenschoolse kinderopvang Naam: Datum:. C o m p e t e n t i e 1 me t k in d e r e n o m g a an 1. Spreekt kinderen van verschillende leeftijdsgroepen spontaan en

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleid buitenschoolse opvang maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleidsplan 1.1 Visie 1.2 Missie 1.3 Uitgangspunten 1.4 Pedagogische doelen 1.4.1. Emotionele en lichamelijke veiligheid

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleid van Kappio (locaties Seppelin en Gastouderbureau) Voor u ligt het pedagogisch beleid van Kappio (locaties Seppelin en Gastouderbureau). Hierin wordt beschreven

Nadere informatie

Functiekaart. Werkt onder de leiding van en rapporteert aan coördinator(maatschappelijke dienstverlening, IBO)

Functiekaart. Werkt onder de leiding van en rapporteert aan coördinator(maatschappelijke dienstverlening, IBO) Functie Graadnaam: administratief assistent Functienaam: Begeleider kinderopvang Functionele loopbaan: D1-D3 Code: Afdeling: Maatschappelijke dienstverlening Dienst: IBO Subdienst: Doel van de entiteit

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Ondersteunend/Epert A2 December 2009 ONDERSTEUNEND/EXPERT A2 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Ondersteunend/Epert

Nadere informatie

Evaluatieformulieren

Evaluatieformulieren Evaluatieformulieren EVALUATIEFORMULIER 1 leidinggevenden niveau A, B en C 4 EVAFORM 1 1) collegialiteit 1. werkt samen (in team) aan de uitvoering van het gehele takenpakket van de organisatie, de dienst,

Nadere informatie

Woonzorgcentrum De Berk

Woonzorgcentrum De Berk FUNCTIEPROFIEL WOONASSISTENT 1 FUNCTIEDOEL De woonassistent verzorgt een nette en hygiënische woon- en leefomgeving van de bewoner De woonassistent biedt ondersteuning aan het verzorgend personeel. De

Nadere informatie

Functiebeschrijving PARAMEDICUS WOON EN LEEF BEGELEIDING BV1 BV3

Functiebeschrijving PARAMEDICUS WOON EN LEEF BEGELEIDING BV1 BV3 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

Administratief medewerker aanleg werfreserve (C1-C3)

Administratief medewerker aanleg werfreserve (C1-C3) Administratief medewerker aanleg werfreserve (C1-C3) Vanaf 2016 maken stad Roeselare en OCMW Roeselare verder werk van één organisatiestructuur. Binnen de brede samenwerking is er de nood aan de aanleg

Nadere informatie

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Inleiding: ATB de Springplank, een algemeen toegankelijke basisschool en Vlietkinderen, maatwerk in kinderopvang, beiden gehuisvest

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

Competentieprofiel. Maatschappelijk werker

Competentieprofiel. Maatschappelijk werker Competentieprofiel maatschappelijk werker OCMW 1. Functie Functienaam Afdeling Dienst Functionele loopbaan Maatschappelijk werker Sociale zaken Sociale dienst B1-B3 2. Context Het OCMW garandeert aan elke

Nadere informatie

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z Samen doen Zorgvisie Zorg- en dienstverlening van A tot Z Wat en hoe? 3 W Samen met de cliënt bepalen we wát we gaan doen en hóe we het gaan doen. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen op diverse

Nadere informatie

Inloopteams hebben als taak ouders te ondersteunen bij de opvoeding van hun jonge kinderen via een laagdrempelig en preventief activiteitenaanbod.

Inloopteams hebben als taak ouders te ondersteunen bij de opvoeding van hun jonge kinderen via een laagdrempelig en preventief activiteitenaanbod. Inloopteams hebben als taak ouders te ondersteunen bij de opvoeding van hun jonge kinderen via een laagdrempelig en preventief activiteitenaanbod. Een inloopteam werkt doelgroepgericht. De gezinnen waar

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Leidinggevend A3 December 2009 LEIDINGGEVEND A3 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Leidinggevend

Nadere informatie

BUE Feedbackgevers LK

BUE Feedbackgevers LK BUE 2014 - Feedbackgevers LK Bottom-up Evaluatie: Kwaliteit van leidinggeven De leidinggevende kwaliteiten van je chef Via deze vragenlijst kan je je mening geven over de wijze waarop je chef zijn of haar

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Inhoud 1. Inleiding 2. Onze visie 3. Doelstellingen 4. Pedagogische uitgangspunten voor het kind 5. Pedagogische uitgangspunten voor de groepsleiding

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Afdeling: Subafdeling:

FUNCTIEBESCHRIJVING. Afdeling: Subafdeling: Identificatie van de functie Graadnaam: administratief medewerker Functienaam: administratief medewerker Functiefamilie: administratief uitvoerend Functionele loopbaan: C1-C3 Dienst: Thuiszorg en onthaal

Nadere informatie

Medewerker Ontmoetingshuis De Moazoart vzw

Medewerker Ontmoetingshuis De Moazoart vzw Medewerker Ontmoetingshuis De Moazoart vzw Vacature Maart 2015 De Moazoart biedt een onderkomen aan organisaties die werken met maatschappelijk kwetsbare groepen en creeërt ruimte voor ontmoeting, vorming,

Nadere informatie

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Schoolgaande kinderen Naam student: Naam trajectbegeleider: Naam werkplek: Naam mentor: Handleiding Deze activiteitenlijst geeft een overzicht weer van alle activiteiten

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK EN TECHNISCH ONDERHOUD INTERIEURVERZORGING

HUISHOUDELIJK EN TECHNISCH ONDERHOUD INTERIEURVERZORGING O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: HUISHOUDELIJK EN TECHNISCH ONDERHOUD INTERIEURVERZORGING Interieurverzorg(st)er O.C.M.W. 1. Plaats in de organisatie De interieurverzorg(st)er

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING FUNCTIE: toezichter gebouwen groen reiniging wegen NIVEAU: WEDDENSCHAAL: C1/C3. Plaats in het organogram

FUNCTIEBESCHRIJVING FUNCTIE: toezichter gebouwen groen reiniging wegen NIVEAU: WEDDENSCHAAL: C1/C3. Plaats in het organogram FUNCTIEBESCHRIJVING FUNCTIE: NIVEAU: Rang: WEDDENSCHAAL: toezichter gebouwen groen reiniging wegen C Cv C1/C3 Plaats in het organogram De toezichter rapporteert aan zijn directe hiërarchisch verantwoordelijke

Nadere informatie

Armoede SAMENLEVING: Opgroeien en opvoeden in armoede

Armoede SAMENLEVING: Opgroeien en opvoeden in armoede Armoede SAMENLEVING: Opgroeien en opvoeden in armoede Een zaak van iedereen! Wat is armoede? Geen centen Opboksen Schaamte Schrik, bang zijn Isolement Vreet energie Gebrek aan kansen Verlies van zelfvertrouwen

Nadere informatie

Solidariteit DE KERNWAARDEN

Solidariteit DE KERNWAARDEN Integer gedrag Samen zorgen voor een prettig woon-, werk- en leefklimaat Openheid, respect en eerlijkheid voor goede zorg Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé is een sociale organisatie waar mensen met

Nadere informatie

Visie (Pedagogisch werkplan)

Visie (Pedagogisch werkplan) Visie (Pedagogisch werkplan) Gastouderopvang De Krummeltjes stelt zich tot doel om een omgeving te bieden waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en evenwichtige mensen met respect voor anderen

Nadere informatie

Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar. Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin

Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar. Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin a. Situering Jonge kinderen (0-6 jaar) groeien op in diverse contexten: thuis, eventueel in de kinderopvang, en in de kleuterschool.

Nadere informatie

1. Verzorgende taken. De verzorgende in de ouderenzorg staat in voor een aantal basiszorgen.

1. Verzorgende taken. De verzorgende in de ouderenzorg staat in voor een aantal basiszorgen. O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: WOONZORGCENTRUM DIENST: VERZORGING/VERPLEGING / FUNCTIEBENAMING: Verzorgende in de ouderenzorg 1. Plaats in de organisatie De verzorgende in de ouderenzorg

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Consulent lokale economie

Functiebeschrijving. Consulent lokale economie Functiebeschrijving 1. FUNCTIETITEL Consulent lokale economie 2. GLOBAAL DOEL VAN DE FUNCTIE De consulent lokale economie is het aanspreekpunt voor handelaars en ondernemers en stimuleert, behartigt en

Nadere informatie

Deskundige in animatie en activatie

Deskundige in animatie en activatie O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: WOONZORGCENTRUM ANIMATIE Deskundige in animatie en activatie 1. Plaats in de organisatie De deskundige in animatie en activatie

Nadere informatie

Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede

Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede Kinderopvang heeft verschillende functies: een economische functie, een pedagogische en een sociale functie. Kwalitatieve kinderopvang weet deze

Nadere informatie

Competentiewoordenboek niet-kaderleden

Competentiewoordenboek niet-kaderleden 1. Besluitvaardig zijn Competentiewoordenboek niet-kaderleden - Kan tijdig beslissen wat in een bepaalde situatie moet gebeuren - Neemt goede beslissingen rekening houdend met de situatie - Durft beslissingen

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Functie. Doel van de entiteit. Beschrijving van de afdeling

FUNCTIEBESCHRIJVING. Functie. Doel van de entiteit. Beschrijving van de afdeling Functie Functienaam: Sportmonitor Graadnaam: Monitor Functionele loopbaan: C1 Afdeling: Leven en Genieten Dienst: Vrije Tijd Subdienst: Sport Doel van de entiteit Beschrijving van de afdeling De afdeling

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Tussenschoolse opvang

Pedagogisch beleid Tussenschoolse opvang Pedagogisch beleid Tussenschoolse opvang Introductie Introductie Het pedagogisch beleid van de tussenschoolse opvang SKN s Eetclub biedt een kader dat de overblijfkrachten en de coördinatoren tussenschoolse

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. Buitenschoolse Kinderopvang Alles Kids

Pedagogisch beleid. Buitenschoolse Kinderopvang Alles Kids Pedagogisch beleid Buitenschoolse Kinderopvang Alles Kids Je kind is hier veilig en welkom! - Nationaliteit - Afkomst - Geslacht - Geloof - School Mijn kind heeft een specifieke zorgbehoefte: Wat nu? Je

Nadere informatie

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Baby s en peuters Naam student: Naam trajectbegeleider: Naam werkplek: Naam mentor: Handleiding Deze activiteitenlijst geeft een overzicht weer van alle activiteiten

Nadere informatie

Er wordt geen onderscheid gemaakt op grond van nationaliteit, ras, geslacht, geloof of de school waar de kinderen naartoe gaan in de gemeente.

Er wordt geen onderscheid gemaakt op grond van nationaliteit, ras, geslacht, geloof of de school waar de kinderen naartoe gaan in de gemeente. De Dutjeskamer. De Dutjeskamer staat open voor alle schoolgaande kinderen van het kleuteronderwijs. Hierbij geeft de Dutjeskamer de voorkeur aan de jongste kinderen, die regelmatig nood hebben aan middagslaap.

Nadere informatie

Functie en competentieprofiel HULPKOK

Functie en competentieprofiel HULPKOK Functie en competentieprofiel HULPKOK 1. Situering van de functie Functietitel Dienst Niveau Functionele loopbaan Evaluator Hulpkok Woonzorgcentrum D D1 D2 D3 kok procesbewaker 1. Positionering in het

Nadere informatie

O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING. 1. Plaats in de organisatie

O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING. 1. Plaats in de organisatie O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: WOONZORGCENTRUM KEUKEN Interieurverzorg(st)er keuken 1. Plaats in de organisatie De interieurverzorg(st)er keuken werkt onder

Nadere informatie

Functiebeschrijving Dossierbehandelaar stedenbouwkundige dossiers

Functiebeschrijving Dossierbehandelaar stedenbouwkundige dossiers Functiebeschrijving Dossierbehandelaar stedenbouwkundige dossiers Algemene informatie Functietitel Cluster Dienst Team Plaats in de organisatie Niveau Weddeschaal Statuut Dossierbehandelaar (bestuurssecretaris)

Nadere informatie

Functiebeschrijving mentor

Functiebeschrijving mentor Functiebeschrijving mentor Algemeen kader: Krachtlijnen van het opvoedingsconcept voor het katholiek basisonderwijs ( OKB) Werken aan een schooleigen christelijke identiteit Werken aan een degelijk onderwijsinhoudelijk

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kompas

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kompas Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kompas Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Functiebeschrijving 1. FUNCTIETITEL. Beleidsmedewerker woonzorgcentrum 2. GLOBAAL DOEL VAN DE FUNCTIE

Functiebeschrijving 1. FUNCTIETITEL. Beleidsmedewerker woonzorgcentrum 2. GLOBAAL DOEL VAN DE FUNCTIE Functiebeschrijving 1. FUNCTIETITEL Beleidsmedewerker woonzorgcentrum 2. GLOBAAL DOEL VAN DE FUNCTIE - Instaan voor de ondersteuning van de WZC-directeur bij de beleidsvoorbereiding en uitvoering en bij

Nadere informatie

BUE 2014 - Zelfevaluatie OL

BUE 2014 - Zelfevaluatie OL BUE 2014 - Zelfevaluatie OL Bottom-up Evaluatie: Kwaliteit van leidinggeven Je leidinggevende kwaliteiten Via deze vragenlijst kun je je mening geven over de wijze waarop je je leidinggevende rol hebt

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

Voorbeelden compententieprofiel mentor

Voorbeelden compententieprofiel mentor BIJLAGE 1 Voorbeelden compententieprofiel mentor Voorbeeld 1 Meetindicator voor competenties en gedragingen van een mentor, opgesteld door Ryhove, beschutte werkplaats in Gent (PH= persoon met een handicap)

Nadere informatie

Begeleid(st)er buitenschoolse opvang

Begeleid(st)er buitenschoolse opvang FUNCTIEBESCHRIJVING BEGELEID(ST)ER BUITENSCHOOLSE OPVANG Algemene informatie Functietitel Cluster Dienst Plaats in de organisatie Niveau Weddeschaal Statuut Doel van de functie Begeleid(st)er buitenschoolse

Nadere informatie

O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING VERZORGING /VERPLEGING. 1. Plaats in de organisatie

O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING VERZORGING /VERPLEGING. 1. Plaats in de organisatie O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: WOONZORGCENTRUM VERZORGING /VERPLEGING Verpleegkundige (gediplomeerd) 1. Plaats in de organisatie De verpleegkundige werkt onder

Nadere informatie

Stichting Wilskracht Werkt

Stichting Wilskracht Werkt Stichting Wilskracht Werkt 1 VISIE Erbij horen, zich welkom voelen, meedoen en bijdragen aan de samenleving moet voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Toch dreigt een grote groep mensen de binding met de

Nadere informatie

Wat zijn generieke competenties?

Wat zijn generieke competenties? Wat zijn generieke competenties? In duaal leren nemen generieke competenties een centrale plaats in. Het is de bedoeling dat jongeren er dus een goed begrip van hebben voordat erover gesproken kan worden

Nadere informatie

Jeugdwerker (jongerencultuur) - tijdelijk

Jeugdwerker (jongerencultuur) - tijdelijk Jeugdwerker (jongerencultuur) - tijdelijk Functiebenaming/graad en functionele loopbaan Jeugdwerker, C1-C3. Doel van de functie Je ondersteunt de inhoudelijke werking van de jeugddienst met de focus op

Nadere informatie

Combinatiefunctie Wijkwerk-coach (Wijkwerken Zuid-West-Vlaanderen) & Trajectbegeleider Anzegem/Deerlijk Functiebeschrijving en competentieprofiel

Combinatiefunctie Wijkwerk-coach (Wijkwerken Zuid-West-Vlaanderen) & Trajectbegeleider Anzegem/Deerlijk Functiebeschrijving en competentieprofiel Combinatiefunctie Wijkwerk-coach (Wijkwerken Zuid-West-Vlaanderen) & Trajectbegeleider Anzegem/Deerlijk Functiebeschrijving en competentieprofiel 1. Identificatiegegevens Functietitel Juridische werkgever

Nadere informatie

Beroepscompetentieprofiel gastouder

Beroepscompetentieprofiel gastouder Beroepscompetentieprofiel gastouder Het voorliggende beroepscompetentieprofiel is vastgesteld door de Convenantpartijen op 29 mei 2009. In het kader van de uitvoering van kinderopvang zoals bedoeld in

Nadere informatie

Teamkompas voor Zelfsturing

Teamkompas voor Zelfsturing Teamkompas voor Zelfsturing Wat is het teamkompas: Met dit instrument kun je inzicht krijgen in de ontwikkeling van je team als het gaat om effectief samenwerken: Waar staan wij als team? Hoe werken wij

Nadere informatie

Functieprofiel. Wat is het?

Functieprofiel. Wat is het? Functieprofiel Wat is het? Een functieprofiel is een omschrijving van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van een functie binnen een organisatie. Het zorgt ervoor dat discussies worden vermeden

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Inleiding. BSO Vrij Spel

Pedagogisch beleidsplan. Inleiding. BSO Vrij Spel Pedagogisch beleidsplan Inleiding U heeft gekozen voor Vrij Spel en mag erop vertrouwen dat wij goed voor uw kind zullen zorgen. Uw kind zal in uw afwezigheid liefdevol en veilig worden opgevangen. Wij

Nadere informatie

1 Vul hieronder de naam in van de stad die het project indient en het bankrekeningnummer Stad Turnhout Dienst Welzijn Reknr:

1 Vul hieronder de naam in van de stad die het project indient en het bankrekeningnummer Stad Turnhout Dienst Welzijn Reknr: Thuis in de Stad-prijs 2012 Inschrijvingsformulier Digitaal opsturen naar info@thuisindestad.be U krijgt een ontvangstmelding Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier dingt u mee naar de Thuis in

Nadere informatie

Departement Burger en Vrije Tijd Binnenschoolse Opvang. administratief

Departement Burger en Vrije Tijd Binnenschoolse Opvang. administratief FUNCTIEBESCHRIJVING: Begeleider binnenschoolse opvang 1. FUNCTIEBENAMING Naam van de functie Afdeling Niveau/rang Graad Begeleider Departement Burger en Vrije Tijd Binnenschoolse Opvang E1-E3 administratief

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID PIPELOI pagina 1 van 6

PEDAGOGISCH BELEID PIPELOI pagina 1 van 6 pagina 1 van 6 1. DOEL Het doel van dit document is het vastleggen van locatiespecifieke onderwerpen op het gebied van pedagogiek voor de locatie. Samen met het algemene pedagogisch beleid (PEDbel01) vormt

Nadere informatie

O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING VERZORGING/VERPLEGING. 1. Plaats in de organisatie

O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING VERZORGING/VERPLEGING. 1. Plaats in de organisatie O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: WOONZORGCENTRUM VERZORGING/VERPLEGING Verzorgende in de ouderenzorg 1. Plaats in de organisatie De verzorgende in de ouderenzorg

Nadere informatie

O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING SECRETARIS-SECRETARIAAT. 1. Plaats in de organisatie

O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING SECRETARIS-SECRETARIAAT. 1. Plaats in de organisatie - LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: SECRETARIS-SECRETARIAAT SECRETARIAAT Administratief bediende 1. Plaats in de organisatie Deze administratieve medewerk(st)er werkt onder

Nadere informatie

Functiekaart. Werkt onder leiding van en rapporteert aan de coördinator (Vrije tijd - Kinderopvang)

Functiekaart. Werkt onder leiding van en rapporteert aan de coördinator (Vrije tijd - Kinderopvang) Functie Graadnaam: begeleider Functienaam: begeleid(st)er Functiefamilie: administratief uitvoerend Functionele loopbaan: C1-C3 Afdeling: Vrije tijd Dienst: Kinderopvang Subdienst: Begeleiding Code: Doel

Nadere informatie

TECHNISCHE ASSISTENTIE MEDISCH ASSISTENT C. Functiefamilie: Niveau:

TECHNISCHE ASSISTENTIE MEDISCH ASSISTENT C. Functiefamilie: Niveau: Functiefamilie: Niveau: TECHNISCHE ASSISTENTIE MEDISCH ASSISTENT C Doel van de functiefamilie Toedienen van verzorging en basis medische hulp teneinde bij te dragen tot de geestelijke en fysieke gezondheid

Nadere informatie

Aandacht, affectie, waardering, respect en ondersteuning.

Aandacht, affectie, waardering, respect en ondersteuning. Het Pedagogisch Klimaat Schooljaar 2007 / 2008 Wat is een pedagogisch klimaat? Als we praten over een pedagogisch klimaat binnen Breedwijs Zuid Berghuizen gaat het over de sfeer die de partners willen

Nadere informatie

RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure

RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure GOO! voor Opvang en Onderwijs RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure Elk kind heeft een held of heldin in zich om moeilijke situaties te overwinnen. Hiervoor is niet alleen moed nodig, maar ook inzicht, de juiste

Nadere informatie

Medewerker Administratie

Medewerker Administratie Medewerker Administratie 1 PLAATS IN HET ORGANOGRAM Rapporteert aan de directie en het diensthoofd van wie hij/zij opdrachten ontvangt. Situering in het organogram: Directeur Medewerker administratie Dienst

Nadere informatie

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Inleiding Wij vinden het belangrijk dat u uw kind met een gerust hart naar één van onze kindercentra brengt. In deze brochure laten wij u zien dat wij

Nadere informatie

Lokaal jeugdbeleid en maatschappelijk kwetsbaren

Lokaal jeugdbeleid en maatschappelijk kwetsbaren Lokaal jeugdbeleid en maatschappelijk kwetsbaren Inleiding voor lokale beleidsverantwoordelijken Brussel, 1 april 2010 maatschappelijk kwetsbaar? Onderzoek Lode Walgrave en Nicole Vettenburg (KU Leuven)

Nadere informatie

gemeentesecretaris afdelingshoofd Vrije Tijd Directeur Abdijmuseum Ten Duinen Polyvalent medewerker Abdijmuseum Ten Duinen

gemeentesecretaris afdelingshoofd Vrije Tijd Directeur Abdijmuseum Ten Duinen Polyvalent medewerker Abdijmuseum Ten Duinen Functiebeschrijving Polyvalent Medewerker Abdijmuseum Ten Duinen 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE AFDELING Vrije Tijd SECTOR/DIENST Abdijmuseum Ten Duinen 1138 TEAM FUNCTIEFAMILIE Praktisch technisch uitvoerende

Nadere informatie

Profiel mobiliteitscoach

Profiel mobiliteitscoach Profiel mobiliteitscoach 22-02- 2014 PROFIEL MOBILITEITSCOACH De mobiliteitscoach werkt in een organisatie met mobiliteitsprocessen. Hij/zij werkt aan het organiseren van het inductieproces van studenten

Nadere informatie

ABBW Kinderopvang en Buitenschoolse opvang. Klanttevredenheidsmeting

ABBW Kinderopvang en Buitenschoolse opvang. Klanttevredenheidsmeting ABBW Kinderopvang en Buitenschoolse opvang Klanttevredenheidsmeting Inhoud Inleiding... 3 De werkwijze... 3 Respons gegevens... Algemene aspecten dienstverlening... 6 De communicatie met de pedagogisch

Nadere informatie

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan De zorg en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking moet erop gericht zijn dat de persoon een optimale kwaliteit

Nadere informatie