Resultaten vragenlijst. Input vanuit de praktijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Resultaten vragenlijst. Input vanuit de praktijk"

Transcriptie

1 Resultaten vragenlijst Input vanuit de praktijk Inleiding Vanuit het expertisecentrum verstandelijke beperking zijn wij geïnteresseerd in de huidige werkwijzen binnen de gehandicaptenzorg en de verbeteringen die hierop gewenst zijn. Om meer inzicht te krijgen in wat er in de praktijk speelt hebben wij aan professionals een vragenlijst voorgelegd met als doel meer inzicht te krijgen in het gebruik van de begrippen 'sociale adaptatie' en 'intelligentie' en de toepasbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van de huidige diagnostische instrumenten voor beide begrippen. In dit document zullen wij de resultaten van deze vragenlijst bespreken. Het document eindigt met aandachtspunten/conclusies die wij meenemen om verder richting te geven aan de projecten van de werkgroepen intelligentiemeting en sociale adaptatie. Deelnemers 145 participanten hebben de vragenlijst ingevuld. Hiervan waren 47 begeleiders en 98 gedragskundigen. De deelnemers waren werkzaam in 55 verschillende instellingen in de gehandicaptenzorg. In de bijlage is een overzicht te zien waar de begeleiders en gedragskundigen werkzaam zijn. Begeleiders In dit gedeelte worden de bevindingen beschreven van begeleiders met betrekking tot intelligentie en sociale adaptatie. Intelligentie De meeste begeleiders zijn op de hoogte van het intelligentieniveau waarop een cliënt functioneert. Slechts 2 mensen geven aan dit niet te weten van de cliënten. Begeleiders komen aan deze informatie via de gedragsdeskundige (49%), door zelf uitslagformulieren te bekijken (51%), ondersteuningsplannen/dossiers na te zien en zelf een inschatting te makken (bijvoorbeeld door middel van observaties). Sociale Adaptatie Met betrekking tot sociale adaptatie geven 39 begeleiders (87%) aan op de hoogte te zijn van het bestaan van dit begrip. Hiervan maakt 88%(37) tijdens het werk ook daadwerkelijk onderscheid tussen conceptuele, sociale en praktische vaardigheden. 21,4%(9) krijgt advies van gedragskundigen over sociale adaptatie. 45%(19) kan navraag doen bij de gedragskundige als zij meer informatie willen. Een groot deel van de begeleiders (43%) geeft aan geen advies te krijgen met betrekking tot sociale adaptatie. De volgende vragenlijsten worden door begeleiders ingevuld om het niveau van sociale adaptatie in kaart te brengen.

2 SRZ/SRZ-P/SRZ-I 18 (5%) Vineland (VABS) 6 (17%) ESSEON 3 (8%) Anders, namelijk DVZ, CEP, DEMENTIE 4 (11%) Geen 15 (42%) Tabel 1. Vragenlijsten die worden gebruikt door begeleiders om sociale adaptatie in kaart te brengen Vragenlijsten Sociale Adaptatie Percentages Grafiek 1. Vragenlijsten die worden gebruikt door begeleiders om sociale adaptatie in kaart te brengen (in procenten). Na het invullen van de vragenlijsten krijgen 16 begeleiders altijd een terugkoppeling van de gedragskundige, 4 begeleiders ontvangen meestal een terugkoppeling en één begeleider soms. 5% geeft aan tevreden te zijn over deze praktische toepasbaarheid van deze terugkoppeling. Sociale Adaptatie-Intelligentie Wanneer begeleiders moeten kiezen tussen sociale adaptatie en intelligentie geeft 86% aan liever informatie over het sociale adaptief functioneren van de cliënt te willen ontvangen dan over het intelligentieniveau. Voor begeleiders is informatie over sociale adaptatie concreter en biedt het betere handvatten om gerichte doelen op te stellen voor de begeleiding van hun cliënten. Sociale adaptatie geeft weer wat iemand kan in het dagelijks leven en zegt voor veel begeleiders meer over een persoon dan een IQ score. Enkele begeleiders geven aan dat zij het intelligentieniveau van een cliënt wel in het achterhoofd houden om overschatting te voorkomen. Gedragskundigen Hieronder worden de bevindingen van gedragskundigen besproken met betrekking tot intelligentie en sociale adaptatie.

3 Intelligentie 94% van de ondervraagden brengt zelf het intelligentieniveau van cliënten in kaart. Gedragskundigen gebruiken deze informatie voornamelijk om een diagnostisch beeld te vormen van een cliënt. Daarnaast wordt het intelligentieniveau ook gebruikt bij de onderbouwing van bijvoorbeeld een indicatie aanvraag, begeleidingsadviezen, uitleg aan betrokkenen en om de cliënt zelf een beeld te geven van zijn of haar functioneren. Intelligentietesten In de gehandicaptenzorg wordt een breed scala aan intelligentietesten ingezet om een beeld te vormen van het intelligentieniveau. Intelligentietesten Percentages Grafiek 2. Intelligentietesten die worden gebruikt door gedragsdeskundigen (in procenten). Zoals te zien is in grafiek 2 wordt de WISCIII het meest gebruikt (83%). De KAIT het minste (1%). Ook worden er ontwikkelingsschalen gebruikt om het ontwikkelingsniveau vast te stellen, zoals BSID II en III, Bayley III en KID-N. Wat verder blijkt uit de resultaten is dat sommige gedragskundigen testen als SRZ en VinelandZ ter aanvulling gebruiken om het intelligentieniveau te kunnen bepalen. De testen worden meestal (bij 79% van de ondervraagden) in zijn geheel afgenomen. Van de gedragsdeskundigen maakt 21% gebruik van een verkorte versie, bijvoorbeeld bij een indicatieonderbouwing.

4 Gebruiksvriendelijkheid Intelligentietesten Percentages Grafiek 3. Gebruiksvriendelijkheid van intelligentietesten (in procenten). Qua gebruiksvriendelijkheid wordt de voorkeur gegeven aan de WAIS IV (44%) en de WISC III (42%). Van de ondervraagde gedragskundigen geeft 4% aan dat de testen gelijk aan elkaar zijn qua gebruiksvriendelijkheid. Zes procent vindt geen van de huidige intelligentietesten gebruiksvriendelijk. Van de gedragskundigen is 68% tevreden met het huidige aanbod intelligentietesten. Als punt van kritiek wordt aangegeven dat de huidige intelligentietesten onvoldoende aansluiten bij mensen met een verstandelijke beperking, motorische stoornissen en spraaktaalproblemen. De huidige testen duren vaak te lang en er is behoefte aan betere normen. Screeningsinstrument Intelligentie De helft van de ondervraagden heeft behoefte aan een screeningsinstrument om een indicatie te krijgen van het cognitief functioneren van de cliënt. Sociale Adaptatie 98% van de gedragsdeskundige brengt sociale adaptatie in beeld en gebruikt dit voor de volgende doeleinden. Vormen diagnostisch beeld 93% Onderbouwing bij indicatie aanvraag 71% Uitleg aan verwanten 77% Begeleidingsadviezen voor team 74% Deskundigheids bevordering 35% Restcategorie (anders) 5% Restcategorie (nee) Tabel 2. Doeleinden waarvoor het niveau van sociale adaptatie wordt gebruikt. 3%

5 Doeleinden Sociale Adaptatie Percentages Grafiek 4. Doeleinden waarvoor het niveau van sociale adaptatie wordt gebruikt. (in procenten). Sociale adaptatie wordt verdeeld in drie soorten vaardigheden: - conceptuele vaardigheden (bv. lezen & schrijven, begrip van tijd en geld) - sociale vaardigheden (bv. aan de regels houden, interesse tonen in een ander) - praktische vaardigheden (bv. aankleden, huishouden doen en werk of dagbesteding volgen) Met de vragenlijst is nagegaan of er in de praktijk onderscheid wordt gemaakt tussen deze drie vaardigheden en op welke manier dit gemeten wordt. Conceptuele vaardigheden Van de 86 gedragskundigen die dit deel van de vragenlijst hebben ingevuld brengen 81 professionals de conceptuele vaardigheden van een cliënt in kaart. Hiervoor maken zij het meest gebruik van de SRZ/SRZ-P/SRZ-I (83%) en Vineland (VABS) (74%). anders: observaties, cito sbo, schooltoetsen, vineland-z, subtesten van IQ onderzoek, wisc, SEO-R, gesprek, uitvragen, Bayley-III, logopedisch onderzoek, DSVH, DVZ, OOB.

6 Sociale vaardigheden Alle 86 gedragskundigen geven aan sociale vaardigheden in kaart te brengen, waarbij zij gebruik maken van de: SRZ/SRZ-P/SRZ-I 77,% Vineland (VABS) 81,% ESSEON 37,% Anders, namelijk Geen 2,% 38%, namelijk... Praktische vaardigheden Praktische vaardigheden worden door 85 van de 86 gedragskundigen in kaart gebracht. SRZ/SRZ-P/SRZ-I 84,% Vineland (VABS) 74,% ESSEON 15,% Anders, namelijk Geen 5,% 18%, namelijk... Van de 82 gedragskundigen die deze vraag hebben beantwoord geeft 61% aan voldoende praktische handvatten te ontvangen uit de vragenlijsten. Slechts 38% geeft aan tevreden te zijn met het huidige aanbod aan screeningsinstrumenten om sociale adaptatie in kaart te brengen. Veel gehoord minpunt is dat de screeningsinstrumenten niet toereikend zijn voor de (gehele) doelgroep, dat de normen verouderd zijn en door derden worden ingevuld. Sociale Adaptatie-Intelligentie Als gedragskundigen een keuze moeten maken tussen informatie over sociale adaptatie of intelligentieniveau kiest 8% ervoor om het sociaal adaptief functioneren van een cliënt te achterhalen. Sociale adaptie geeft meer inzicht in de ondersteuningsbehoefte. Het zegt iets over de vaardigheden die iemand heeft in het dagelijks leven en hoe iemand zich redt in de maatschappij. Dat vinden veel gedragskundigen waardevoller en een duidelijker indicatie voor wat iemand aan begeleiding nodig heeft. Veel gedragskundigen zijn van mening dat er te veel waarde gehecht wordt aan een IQ terwijl dat een momentopname is. Echter zijn er ook gedragskundigen die dit nuanceren door aan te geven dat zowel intelligentieniveau als sociale adaptatie belangrijk zijn om een volledig beeld te vormen. Beide brengen een ander deel van de cliënt in kaart dus zouden ter aanvulling op elkaar gebruikt moeten worden.

7 Overige opmerkingen Aan het eind van de vragenlijst is aan de deelnemers gevraagd of ze nog opmerkingen voor ons hebben. Hieruit komt naar voren dat men het belangrijk vindt dat de context meegenomen wordt om een integratief beeld te kunnen vormen en dat het dus meer is dan alleen cijfers. Verschillende professionals geven aan dat veel materiaal verouderd is. Er is behoefte aan goede normen en aan differentiatiemogelijkheden. Tenslotte geeft iemand nog aan dat het prettig zou zijn als de indicatiestelling in Nederland veranderd zou worden. Conclusies Uit de vragenlijst komt naar voren dat begeleiders vooral behoefte hebben aan praktische handvatten. Het is belangrijk dat er een vertaalslag wordt gemaakt van uitslagen naar praktische adviezen. De gedragskundige speelt hierbij een belangrijke rol. Vooral op het gebied van intelligentie blijkt dat de informatie vaak te abstract is voor begeleiders en dat ze willen weten wat dat zegt over de begeleiding en ondersteuning. Het begrip sociale adaptatie lijkt bij begeleiders meer te leven omdat die informatie concreter is en het de vertaalslag naar begeleidingsdoelen makkelijker maakt. In onze projecten zullen we verder onderzoeken hoe de vertaalslag naar de praktijk gemakkelijker gemaakt kan worden. Als gedragskundigen een keuze moeten maken tussen informatie over sociale adaptatie of intelligentieniveau kiest 8% ervoor om het sociaal adaptief functioneren van een cliënt te achterhalen. De meeste gedragskundigen zijn van mening dat er te veel waarde gehecht wordt aan een IQ-score, terwijl dat een momentopname is. Echter zijn er ook gedragskundigen die dit nuanceren door aan te geven dat zowel intelligentieniveau als sociale adaptatie belangrijk zijn om een volledig beeld te vormen van het functioneren van een cliënt. Gedragskundigen zijn positiever over het huidige aanbod van intelligentietesten dan het aanbod van screeningsinstrumenten voor het meten van sociale adaptatie. Op beide gebieden zijn er verbeterpunten te noemen. Er is behoefte aan instrumenten die toereikend zijn voor de hele doelgroep (inclusief specifieke doelgroepen zoals mensen met motorische stoornissen of taal-spraakproblemen), vernieuwde normen en differentiatiemogelijkheden. Een specifiek nadeel bij screeningsinstrumenten voor sociale adaptatie is dat dit door derden wordt ingevuld. Bij intelligentietesten wordt nog specifiek genoemd dat de afname vaak te lang duurt.

8 Bijlage In onderstaande tabel is te zien welke organisaties meegedaan hebben aan de vragenlijst en het aantal begeleiders en gedragskundigen die het per organisatie hebben ingevuld. Ogranisatie Begeleiders (47) Gedragskundigen (98) Abrona 4 Amarant 1 1 Amsta 1 ASVZ 2 Bartimeus 1 Careander 1 CCE 2 Cordaan 11 3 Dichterbij 2 DTZC 3 Ecocura / de Zorgspecialist 2 Esdege - reigersdaal 4 1 Expertisecentrum VB 1 Fortior 1 Futuris 1 GGZ 1 GTB 1 s Heerenloo 3 4 Hondsberg 7 Intermetzo Zonnehuizen 1 Ipse de Bruggen 1 Kentalis 1 Kinderacademie Groningen 1 Klas op Wielen 1 Koraal Groep 3 Leerzaam 1 Lunet Zorg 1 MEE 1 Mediant 1 Middin 1 Novo 1 Odion 1 Ons Tweede Thuis 1 ORO 2 Pameijer 2 Pergamijn 1 Philadelphia Zorg 1 1 Prisma 25 Promens Care 1 Psysense 1

9 Radar 1 Randstad 1 De Schutse 1 Sein 2 Talant 1 Trajectum 1 De Trans 2 Transfore 1 Triade 1 De Twentse Zorgcentra 9 Van Boeijen 1 Voor Mekaar 1 William Schrikker Groep 1 Zorgbureau de Puzzel 1 Zuidwester 1 Onbekend 3 9

IQ weten? Doe de test! Sterker in de samenleving.

IQ weten? Doe de test! Sterker in de samenleving. IQ weten? Doe de test! Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Marc is een jongen met complexe problemen. Om de juiste ondersteuning te krijgen, wil zijn omgeving weten wat zijn intelligentieniveau

Nadere informatie

Intelligentieonderzoek bij Edu & ik

Intelligentieonderzoek bij Edu & ik Intelligentieonderzoek bij Edu & ik Testen Er zijn verschillende soorten intelligentietesten beschikbaar. Wij hebben de RAKIT-2 (4 tot 12,5 jaar), WISC-V (6 tot en met 16 jaar) en WAIS-IV (16 tot en met

Nadere informatie

Tips vanuit het secretariaat lwoo/pro:

Tips vanuit het secretariaat lwoo/pro: Tips vanuit het secretariaat lwoo/pro: L E E R W E G O N D E R S T E U N E N D O N D E R W I J S ( L W O O ) E N P R A K T I J K O N D E R W I J S ( P R O ) Start procedure in OT! Zet de ll.en in OT en

Nadere informatie

Stichtingsnaam Plaats Restschuld ultimo 2012. Stichting Amerpoort BAARN 2.768.355 2036. Stichting Ons Tweede Thuis AALSMEER 975.

Stichtingsnaam Plaats Restschuld ultimo 2012. Stichting Amerpoort BAARN 2.768.355 2036. Stichting Ons Tweede Thuis AALSMEER 975. Stichting De Twentse Zorgcentra voor mensen met een verstandelijke handicap ENSCHEDE 762.589 2033 Stichting Amerpoort BAARN 2.768.355 2036 Stichting Ons Tweede Thuis AALSMEER 975.627 2032 Stichting Middin

Nadere informatie

Intelligentieonderzoek bij Edu & ik

Intelligentieonderzoek bij Edu & ik Intelligentieonderzoek bij Edu & ik Testen Er zijn verschillende soorten intelligentietesten beschikbaar. Wij hebben de RAKIT-2 (4 tot 12,5 jaar), WISC-V (6 tot en met 16 jaar) en WAIS-IV (16 tot en met

Nadere informatie

Een nog weinig innovatieve markt

Een nog weinig innovatieve markt UITGELICHT IN UITGELICHT brengt de redactie van Zorgvisie ict een ontwikkeling of een onderwerp extra onder de aandacht van de lezer. Een nog weinig innovatieve markt Een overzicht van de ecd-keuze van

Nadere informatie

Platform Dit vind ik ervan! Anouk Vorselman Van moeten meten naar willen weten

Platform Dit vind ik ervan! Anouk Vorselman Van moeten meten naar willen weten Platform Dit vind ik ervan! Anouk Vorselman anouk@ditvindikervan.com Van moeten meten naar willen weten 'Dit vind ik ervan!' is door drie zorgaanbieders ontwikkeld, vanuit de overtuiging dat kwaliteit

Nadere informatie

Intelligentieonderzoek bij Edu & ik

Intelligentieonderzoek bij Edu & ik Intelligentieonderzoek bij Edu & ik Testen Er zijn verschillende soorten intelligentietesten beschikbaar. Wij hebben de RAKIT-2 (4 tot 12,5 jaar), WISC-V (6 tot en met 16 jaar) en WAIS-IV (16 tot en met

Nadere informatie

Uitkomsten verbeterproject LVB en verslaving 16 april 2013

Uitkomsten verbeterproject LVB en verslaving 16 april 2013 Uitkomsten verbeterproject LVB en verslaving 16 april 2013 Alcohol en drugs in de gehandicaptenzorg Op twee momenten gepeild: vragenlijst aan begin en einde projectperiode Vragen over o.a.: - middelengebruik

Nadere informatie

Handreiking Expertisecentrum Verstandelijke Beperking

Handreiking Expertisecentrum Verstandelijke Beperking DE REGENTON-VB+ Visueel hulpmiddel voor het inzichtelijk maken van de kalenderleeftijd (leeftijd >18 jaar) en het cognitief, emotioneel en sociaal redzaamheidsniveau. Handreiking Expertisecentrum Verstandelijke

Nadere informatie

Vergelijking resultaten

Vergelijking resultaten Vergelijking resultaten 2016 2 e nameting Uitkomsten cliëntenraadpleging Careander Utrecht, december 2016 Geschreven door: Drs. Dominique van t Schip Postbus 8224 3503 RE Utrecht Telefoon: 030 293 76 64

Nadere informatie

College voor de Beroepen en Opleidingen in de Gezondheidszorg

College voor de Beroepen en Opleidingen in de Gezondheidszorg College voor de Beroepen en Opleidingen in de Gezondheidszorg Aan het ministerie van VWS Directie MEVA t.a.v. drs. Th.W. van Uum Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Inlichtingen bij Doorkiesnummer Ons kenmerk

Nadere informatie

Implementatie Gezonde Leefstijl bij mensen met een verstandelijke beperking

Implementatie Gezonde Leefstijl bij mensen met een verstandelijke beperking Implementatie Gezonde Leefstijl bij mensen met een verstandelijke beperking Aly Waninge Fysiotherapeute Koninklijke Visio De Brink Lector Participatie en gezondheid van mensen met een visuele en verstandelijke

Nadere informatie

Overzicht van de scores van de inspectiebezoeken aan de 24-uurszorg aan mensen met een verstandelijke beperking

Overzicht van de scores van de inspectiebezoeken aan de 24-uurszorg aan mensen met een verstandelijke beperking Overzicht van de scores van de inspectiebezoeken aan de 24-uurs aan mensen met een verstandelijke beperking Gewijzigd op 14 januari 2009 In deze tabel staat een overzicht van de bezochte eenheden. Organisatorische

Nadere informatie

Verantwoorde zorg voor gehandicapten onder druk

Verantwoorde zorg voor gehandicapten onder druk Verantwoorde voor gehandicapten onder druk Overzicht bezochte eenheden (96) In deze tabel staat een overzicht van de bezochte eenheden en hun scores. De scores zijn gegeven op acht risicoaspecten en gaan

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 24 170 Gehandicaptenbeleid Nr. 158 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

MASTER ORTHOPEDAGOGIEK SCRIPTIE

MASTER ORTHOPEDAGOGIEK SCRIPTIE FACULTEIT DER MAATSCHAPPIJ- EN GEDRAGSWETENSCHAPPEN Graduate School of Childhood Development and Education MASTER ORTHOPEDAGOGIEK SCRIPTIE 2016-2017 De beïnvloeding van tijdoriëntatie, timemanagement en

Nadere informatie

Datum 10 april 2017 Betreft Evaluatie proeftuinen vernieuwde kwaliteitskader gehandicaptenzorg

Datum 10 april 2017 Betreft Evaluatie proeftuinen vernieuwde kwaliteitskader gehandicaptenzorg > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Dossieropbouw tbv het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring VSO cluster 3

Dossieropbouw tbv het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring VSO cluster 3 Dossieropbouw tbv het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring VSO cluster 3 Schooljaar 2016/2017 Voor toelating tot het VSO cluster 3 is er een TLV nodig. Bij elke TLV-aanvraag voor het VSO cluster

Nadere informatie

verwijzers Behandeling en begeleiding Forensische zorg voor mensen met een LVB

verwijzers Behandeling en begeleiding Forensische zorg voor mensen met een LVB verwijzers Behandeling en begeleiding Forensische zorg voor mensen met een LVB Forensische cliënten met een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben na een delict strafrechtelijk zorg opgelegd gekregen.

Nadere informatie

Welke instellingen (> 100 mln) hebben het beste track-record?

Welke instellingen (> 100 mln) hebben het beste track-record? (Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening + mutaties voorzieningen) / totale opbrengsten 1 St. Jansdal ZKH 134.890.969 12,0% 10,4% 8,1% 6,5% 9,2% 2 Promens Care GHZ 119.641.567 5,4% 7,1% 4,6% 17,3% 8,6%

Nadere informatie

BROCHURE ADAPTIEVE DIGITALE INTELLIGENTIETEST

BROCHURE ADAPTIEVE DIGITALE INTELLIGENTIETEST BROCHURE ADAPTIEVE DIGITALE INTELLIGENTIETEST Cotan goedgekeurd Plaatsingsadvies PO - VO Digitaal en adaptief Aangepast aan niveau Minder belastend Zelfsturend Rapportage direct beschikbaar A-VISION Laan

Nadere informatie

Monitor de Bibliotheek op school

Monitor de Bibliotheek op school Monitor de Bibliotheek op school In de Monitor dbos zijn aan de leerkrachten twee vragen gesteld over kinderen met leesproblemen. De Monitor is ingevuld door 8816 leerkrachten van groep 4 t/m 8. Gemiddeld

Nadere informatie

(Jong)Volwassen? Gebruik indicatiecriteria adolescentenstrafrecht. Studiedag 18 april 2014. Lieke Vogelvang & Maaike Kempes

(Jong)Volwassen? Gebruik indicatiecriteria adolescentenstrafrecht. Studiedag 18 april 2014. Lieke Vogelvang & Maaike Kempes (Jong)Volwassen? Gebruik indicatiecriteria Studiedag 18 april 2014 Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie Lieke Vogelvang & Maaike Kempes Overzicht strafrechtketen 18-23 Wegingslijst

Nadere informatie

Verslag Cliënt Tevredenheidsonderzoek 2018

Verslag Cliënt Tevredenheidsonderzoek 2018 Verslag Cliënt Tevredenheidsonderzoek 2018 Auteur: D. Lassauw, kwaliteitsmedewerker Periode meting: november- december 2018 Inleiding Een integraal onderdeel van het meten van kwaliteit is de cliëntmeting.

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting Op grond van klinische ervaring en wetenschappelijk onderzoek, is bekend dat het gezamenlijk voorkomen van een pervasieve ontwikkelingsstoornis en een verstandelijke beperking tot veel bijkomende

Nadere informatie

Dag van intelligentie. Selma Ruiter De Waarde van het IQ

Dag van intelligentie. Selma Ruiter De Waarde van het IQ Dag van intelligentie 2018 Selma Ruiter De Waarde van het IQ De waarde van het IQ Is het IQ een goede maat voor leervermogen? De waarde van het IQ Inhoud Praktische waarde, wat kunnen we met de uitslag

Nadere informatie

PROGRAMMA. 1. Cognitief profiel 2. Adaptief functioneren 3. Handelingsgericht Arrangeren

PROGRAMMA. 1. Cognitief profiel 2. Adaptief functioneren 3. Handelingsgericht Arrangeren PROGRAMMA 1. Cognitief profiel 2. Adaptief functioneren 3. Handelingsgericht Arrangeren (H)Erkenning van LVB HERKENNEN VAN EEN LVB 30% http://www.nji.nl/nl/licht-verstandelijkbeperkte-jeugd/richtlijnen

Nadere informatie

Met welke vragen. 2 Diagnostisch Centrum

Met welke vragen. 2 Diagnostisch Centrum REINAERDE Diagnostisch Centrum Onderzoek, advies en behandeling Iedereen wordt in het dagelijks leven wel eens geconfronteerd met zijn eigen mogelijkheden én onmogelijkheden. Als die onmogelijkheden uw

Nadere informatie

Intelligentieonderzoek bij Edu & ik

Intelligentieonderzoek bij Edu & ik Intelligentieonderzoek bij Edu & ik RAKIT-2 De Revisie Amsterdamse Kinder Intelligentie Test tweede versie (RAKIT-2) is een intelligentie test voor kinderen tussen vier en twaalf jaar oud. De RAKIT-2 bestaat

Nadere informatie

Notitie: Van aanmeldformulier naar vraagdossier

Notitie: Van aanmeldformulier naar vraagdossier Notitie: Van aanmeldformulier naar vraagdossier Inleiding De werkgroep vraagverheldering heeft zich het eerste half jaar gericht op de opdracht om eenduidigheid in proces, inhoud, en dossiervorming aangaande

Nadere informatie

Intelligentie-onderzoek volgens het CHC-model. IB/directiedagen SWV Rijnstreek 21 en 23 november 2017 Judith de Vries

Intelligentie-onderzoek volgens het CHC-model. IB/directiedagen SWV Rijnstreek 21 en 23 november 2017 Judith de Vries Intelligentie-onderzoek volgens het CHC-model IB/directiedagen SWV Rijnstreek 21 en 23 november 2017 Judith de Vries j.devries@onderwijsadvies.nl Waarom is OA het CHC-model gaan gebruiken? Huidige IQ testen

Nadere informatie

Jaarverslag Team Meerzorg. Het beste uit jezelf. Philadelphia voor alle relaties

Jaarverslag Team Meerzorg. Het beste uit jezelf. Philadelphia voor alle relaties Jaarverslag 2015 Team Meerzorg Philadelphia voor alle relaties Het beste uit jezelf Inhoud 1. Inleiding... 1 2. Beleid... 2 3. Resultaten & analyse 2015... 4 4. Conclusies... 6 5. Aanbevelingen jaarverslag

Nadere informatie

Rotterdam publiceert topinkomens zorg Gemeente Rotterdam stelt norm aan salarissen van zorgaanbieders boven ministersnorm

Rotterdam publiceert topinkomens zorg Gemeente Rotterdam stelt norm aan salarissen van zorgaanbieders boven ministersnorm Rotterdam publiceert topinkomens zorg Gemeente Rotterdam stelt norm aan salarissen van zorgs boven ministersnorm nieuwsbericht Geld voor zorg hoort naar zorg te gaan. Daarom heeft de gemeente Rotterdam

Nadere informatie

Vrijheidsbeperking en de wet - inventarisatie toegankelijke informatie

Vrijheidsbeperking en de wet - inventarisatie toegankelijke informatie Vrijheidsbeperking en de wet - inventarisatie toegankelijke informatie Een inventarisatie van toegankelijk informatiemateriaal over vrijheidsbeperking en de wettelijke kaders. Bedoeld voor mensen met een

Nadere informatie

Ben Ik Tevreden? Meetinstrument cliënttevredenheid

Ben Ik Tevreden? Meetinstrument cliënttevredenheid Ben Ik Tevreden? Meetinstrument cliënttevredenheid De kracht van Ben ik tevreden? ligt in het hier en nu. Wensen van cliënten zetten direct aan tot actie. Meten is dus niet alleen weten, maar de start

Nadere informatie

Procedure advies en aanmelding september 2014. Samenwerken aan Passend Onderwijs voor elke leerling

Procedure advies en aanmelding september 2014. Samenwerken aan Passend Onderwijs voor elke leerling Procedure advies en aanmelding september 2014 Voorbereiding PO Juni Planningsafspraken met bureau School & Onderwijs Service (SOS) 2 toetsmomenten(dagdelen): NIO en PMT-K2 Drempelonderzoek Voorbereiding

Nadere informatie

Nadat de meeste zorgorganisaties

Nadat de meeste zorgorganisaties De ECD-markt verder versplinterd Er verandert veel in de markt voor het elektronisch cliëntendossier (ECD). Waar de EPD-markt wordt gedomineerd door een paar softwareaanbieders, vindt bij het cliëntendossier

Nadere informatie

Referentielijst Walvis ConsultingGroep

Referentielijst Walvis ConsultingGroep Referentielijst Walvis ConsultingGroep Interne audittrainingen (in company) Naam organisatie 2Samen Abrona Adullam Altra Altrecht Ambulance Oost Ambulancedienst Noord Nederland Nederland Apotheek St Anna

Nadere informatie

Referentielijst Walvis ConsultingGroep

Referentielijst Walvis ConsultingGroep Referentielijst Walvis ConsultingGroep Interne audittrainingen (in company) Naam organisatie Branche 2Samen Abrona Adullam Altra Altrecht G Ambulance Oost Ambulancedienst Noord Nederland Ambulancedienst

Nadere informatie

Clientervaringsonderzoek Wmo & Jeugd

Clientervaringsonderzoek Wmo & Jeugd Clientervaringsonderzoek Wmo & Jeugd Inhoudsopgave Samenvatting 3 1. Inleiding 4 1.1 Doelgroep 4 1.2 Methode 4 1.3 Respons 4 2. Resultaten Wmo 5 2.1 Contact en toegankelijkheid van hulp of ondersteuning

Nadere informatie

Kenniscentrum Palliatieve Zorg Stichting Prisma

Kenniscentrum Palliatieve Zorg Stichting Prisma Kenniscentrum Palliatieve Zorg Stichting Prisma In deze presentatie Kenmerken van dementie Kenmerken van mensen met een verstandelijke beperking (VB) Kenmerken van dementie bij mensen met een VB Herkennen

Nadere informatie

(SGL)VB. Open dag RINO groep Utrecht, 24 mei Workshop door Nico Overvest, hoofddocent (SGL)VB

(SGL)VB. Open dag RINO groep Utrecht, 24 mei Workshop door Nico Overvest, hoofddocent (SGL)VB (SGL)VB Open dag RINO groep Utrecht, 24 mei 2014 Workshop door Nico Overvest, hoofddocent (SGL)VB www.linkedin.com/in/nicoovervest Even voorstellen Wie zijn de deelnemers aan de workshop? welke organisaties/

Nadere informatie

Rapport Thermometer cliëntwaarderingsonderzoek

Rapport Thermometer cliëntwaarderingsonderzoek Rapport Thermometer cliëntwaarderingsonderzoek RVZe: Fornhese Regio: Amersfoort Meetmoment: juni 2013 Meetprocedure: Thermometerweken Inleiding In juni 2013 is gedurende twee weken de Thermometer cliëntwaardering

Nadere informatie

KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK WMO-VERVOER GEMEENTE RIDDERKERK

KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK WMO-VERVOER GEMEENTE RIDDERKERK KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK WMO-VERVOER GEMEENTE RIDDERKERK Klanttevredenheidsonderzoek Wmo-vervoer gemeente Ridderkerk Colofon Opdrachtgever Gemeente Ridderkerk Datum Augustus 2017 Auteur Tessa Schoot

Nadere informatie

Openingstijden Stadswinkels 2008

Openingstijden Stadswinkels 2008 Openingstijden Stadswinkels 2008 Openingstijden Stadswinkels 2008 René van Duin & Maaike Dujardin Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) december 2008 In opdracht van Publiekszaken afdeling Beleid

Nadere informatie

VERENIGING GEHANDICAPTENZORG NEDERLAND. Oudlaan GA Utrecht T F Postbus AK Utrecht.

VERENIGING GEHANDICAPTENZORG NEDERLAND. Oudlaan GA Utrecht T F Postbus AK Utrecht. VERENIGING GEHANDICAPTENZORG NEDERLAND Oudlaan 4 3515 GA Utrecht Postbus 413 3500 AK Utrecht T 030-27 39 300 F 030-27 39 387 www.vgn.nl info@vgn.nl Een zo volwaardig mogelijk leven Neem nu Ahmed, 24 jaar,

Nadere informatie

Kwaliteitsonderzoek begeleiding

Kwaliteitsonderzoek begeleiding Kwaliteitsonderzoek begeleiding Kwaliteitsonderzoek Begeleiding najaar 2016 Pagina 1 van 18 Inhoudsopgave 1. Inleiding 4 2. Werkwijze en verantwoording 5 Het doel van het onderzoek 5 Uitvoering onderzoek

Nadere informatie

Doel Het in kaart brengen van de persoonlijkheid, de houding en de tevredenheid van een leerling met betrekking tot schoolgerelateerde onderwerpen

Doel Het in kaart brengen van de persoonlijkheid, de houding en de tevredenheid van een leerling met betrekking tot schoolgerelateerde onderwerpen Product Informatie Blad - PHT (Persoonlijkheid, Houding, Tevredenheid) PIB110-2010-PHT Doel Het in kaart brengen van de persoonlijkheid, de houding en de tevredenheid van een leerling met betrekking tot

Nadere informatie

unit4 2019, lable 2019 Lable Care Lable Care Treant Zorggroep mijncaress PinkRoccade mijncaress PinkRoccade Implementati mijncaress pink 2019

unit4 2019, lable 2019 Lable Care Lable Care Treant Zorggroep mijncaress PinkRoccade mijncaress PinkRoccade Implementati mijncaress pink 2019 ECD marktinventarisatie - M&I/Partners Top 100 VVT ECD Intramuraal ECD Ambulant Apart ECD behandelaren Cliëntportaal Bron ECD Leverancier ECD Leverancier ECD leverancier In gebruik? Welke? partners Friesland

Nadere informatie

Rapportage cliëntervaringsonderzoek

Rapportage cliëntervaringsonderzoek Rapportage cliëntervaringsonderzoek Versie 2.0.0 Drs. J.J. Laninga december 2017 www.triqs.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Leeswijzer... 4 Methode... 5 Uitkomsten meting... 6 Samenvatting...

Nadere informatie

AGB-code Naam Plaats. actief zonder zorg binnen tn stand 01-11-2015 iwlz / Zorginstituut Nederland

AGB-code Naam Plaats. actief zonder zorg binnen tn stand 01-11-2015 iwlz / Zorginstituut Nederland Wachtlijsten Wlz - Intramurale Gehandicaptenzorg Totaal aantal unieke combinaties AGB-codes - plaats - zorgkantoorcode: 109 Actief wachtenden, korter dan de treeknormen en geen overbruggingszorg (stand

Nadere informatie

Presentatie diagnostiekrichtlijn VB-ASS

Presentatie diagnostiekrichtlijn VB-ASS Presentatie diagnostiekrichtlijn VB-ASS diagnostiekrichtlijn voor mensen met verstandelijke beperking en (vermoeden) van ASS 22 november 2011 Opening (1) Mooi resultaat! Januari 2011 opgeleverd door werkgroep

Nadere informatie

IDS-2. Intelligentie- en ontwikkelingsschalen voor kinderen en jongeren. HTS Report. Jeroen De Vries ID Datum

IDS-2. Intelligentie- en ontwikkelingsschalen voor kinderen en jongeren. HTS Report. Jeroen De Vries ID Datum IDS-2 Intelligentie- en ontwikkelingsschalen voor kinderen en jongeren HTS Report ID 256-867 Datum 27.09.2018 IQ screening Testleider: - INLEIDING IDS-2 - scorehulp 2/5 Inleiding De intelligentie- en ontwikkelingsschalen

Nadere informatie

Hoe waarderen cliënten het wonen in de Domselaer? Uitkomsten van het onderzoek onder bewoners na één jaar wonen in de Domselaer.

Hoe waarderen cliënten het wonen in de Domselaer? Uitkomsten van het onderzoek onder bewoners na één jaar wonen in de Domselaer. Hoe waarderen cliënten het wonen in de Domselaer? Uitkomsten van het onderzoek onder bewoners na één jaar wonen in de Domselaer. Onderzoek in opdracht van Evert Bod, teammanager Domselaerstraat Uitvoering

Nadere informatie

Zorgkantoorcode Regio Aantal cliënten % van totaal nog geen voorkeursaanbieder. AGB-code Naam Plaats. .. bepaald

Zorgkantoorcode Regio Aantal cliënten % van totaal nog geen voorkeursaanbieder. AGB-code Naam Plaats. .. bepaald Wachtlijsten Wlz - Intramurale Gehandicaptenzorg Totaal aantal unieke combinaties AGB-codes - plaats - zorgkantoorcode: 67 Actief wachtenden, korter dan de treeknormen zonder zorg uit de Wlz (stand 01-08-2017)

Nadere informatie

Workshop Herkennen van LVB

Workshop Herkennen van LVB Workshop Herkennen van LVB MEE in Leiden Onderdeel JGT s en Sociale wijkteams (kortdurende ondersteuning) Onafhankelijke cliëntondersteuning; WLZ Specialistenpool Deelname aan diverse regionale samenwerkingen;

Nadere informatie

Team & Talent.

Team & Talent. Team & Talent Vanaf half 2015 zijn er binnen Odion pilots gedraaid met locatiescans bij een aantal locaties onder leiding van een coach van In voor Zorg en pilots met De Teamportaal (een online samenwerkingsinstrument)

Nadere informatie

Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking

Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking In deze presentatie Kenmerken van mensen met een verstandelijke beperking (VB) Kenmerken van dementie bij mensen met een VB Herkennen van dementie bij

Nadere informatie

Zorgkantoorcode Regio Aantal cliënten % van totaal nog geen voorkeursaanbieder. AGB-code Naam Plaats. .. bepaald

Zorgkantoorcode Regio Aantal cliënten % van totaal nog geen voorkeursaanbieder. AGB-code Naam Plaats. .. bepaald Wachtlijsten Wlz - Intramurale Gehandicaptenzorg Totaal aantal unieke combinaties AGB-codes - plaats - zorgkantoorcode: 37 Actief wachtenden, korter dan de treeknormen zonder zorg uit de Wlz (stand 01-11-2017)

Nadere informatie

Welkom bij Promens Care!

Welkom bij Promens Care! Promens Care Welkom bij Promens Care! Ieder mens wil graag een goed leven. Een leven met familie, vrienden, een goed huis, leuk werk en de mogelijkheid om er af en toe op uit te trekken. Heel gewone wensen,

Nadere informatie

Notitie: Van aanmeldformulier naar vraagdossier

Notitie: Van aanmeldformulier naar vraagdossier Notitie: Van aanmeldformulier naar vraagdossier Inleiding De werkgroep vraagverheldering 1 heeft zich het eerste half jaar gericht op de opdracht om eenduidigheid in proces, inhoud, en dossiervorming aangaande

Nadere informatie

in de gehandicaptenzorg

in de gehandicaptenzorg Over de top in de gehandicaptenzorg Renske Leijten SP - Tweede Kamerlid 2 over de top in de gehandicaptenzorg samenvatting Veertig procent van de bestuurders in de gehandicaptenzorg verdiende in 2007 meer

Nadere informatie

Testrapport. Professionals vs Amateurs

Testrapport. Professionals vs Amateurs Testrapport Professionals vs Amateurs Groepsleden: Erkan Kaman Fabio D Apice JesseOtten Lynn Gommans Mauke Rodermond Nadia van den Bosch Pieter Croese Roy Strikkeling Skip van der Lande Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

Totaalresultaten KTO Inspecties

Totaalresultaten KTO Inspecties Totaalresultaten KTO Inspecties Juni 2011 Inhoud 1 _ Inleiding 3 2 _ Resultaten 4 3 _ Resultaten nvwa 2010 24 1 Inleiding In 2009/ 2010 hebben 11 inspectiediensten een tevredenheidsonderzoek onder geïnspecteerden

Nadere informatie

Geen idee wat je iq is? Snel duidelijkheid met intelligentietesten van Pluryn

Geen idee wat je iq is? Snel duidelijkheid met intelligentietesten van Pluryn Geen idee wat je iq is? Snel duidelijkheid met intelligentietesten van Pluryn Geen idee wat je IQ is? Marc is een jongen met complexe problemen. Om de juiste ondersteuning te krijgen wil hij weten wat

Nadere informatie

Resultaten tevredenheidsonderzoeken cliënten en medewerkers

Resultaten tevredenheidsonderzoeken cliënten en medewerkers Resultaten tevredenheidsonderzoeken cliënten en medewerkers Ervaring in de driehoek Cello heeft in de periode mei juni van dit jaar onderzoek laten uitvoeren naar de ervaringen van cliënten, ouders / vertegenwoordigers

Nadere informatie

KWANTITATIEVE GEGEVENS OPBRENGSTBEVRAGING SPECIAAL ONDERWIJS 2016

KWANTITATIEVE GEGEVENS OPBRENGSTBEVRAGING SPECIAAL ONDERWIJS 2016 KWANTITATIEVE GEGEVENS OPBRENGSTBEVRAGING SPECIAAL ONDERWIJS 2016 INHOUD Inleiding 3 1 Speciaal onderwijs 4 1.1 Uitstroom vanuit het speciaal onderwijs 4 1.2 IQ van de uitstroomde leerlingen vanuit het

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek Onderwijsbegeleiding Oost Nederland

Tevredenheidsonderzoek Onderwijsbegeleiding Oost Nederland heidsonderzoek Onderwijsbegeleiding Oost Nederland Mei 2015 Inleiding Stichting Onderwijsbegeleiding biedt aan jongeren en hun ouders, van wie de inkomenssituatie en/of thuissituatie onvoldoende is, de

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek Dichtbij Dagbesteding

Tevredenheidsonderzoek Dichtbij Dagbesteding Tevredenheidsonderzoek Dichtbij Dagbesteding 2018 Rapportage Tevredenheidsonderzoek Dichtbij Dagbesteding 2018 Verwerking van de gegevens Doel van het tevredenheidsonderzoek Het jaarlijkse tevredenheidsonderzoek

Nadere informatie

VOOR WELKE CLIËNTEN IS DE PALLI?

VOOR WELKE CLIËNTEN IS DE PALLI? PALLI De PALLI is een vragenlijst die zorgverleners helpt om te bepalen of en in welke mate een cliënt met verstandelijke beperkingen achteruit is gegaan in gezondheid. Voor cliënten die achteruit zijn

Nadere informatie

De ZRJ: wat kun je ermee?

De ZRJ: wat kun je ermee? De ZRJ: wat kun je ermee? Zelfredzaamheidschaal voor Jeugdigen Lianne Lekkerkerker & Anne Addink NJi De ZRJ: waar hebben we het over? Wie kent de ZRJ? Wie kent de ZRM? Wat meet de ZRJ? Wat is zelfredzaamheid?

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting proefschrift: Mild intellectual disability: an entity? Mapping clinical profiles and support needs.

Nederlandse samenvatting proefschrift: Mild intellectual disability: an entity? Mapping clinical profiles and support needs. Nederlandse samenvatting proefschrift: Mild intellectual disability: an entity? Mapping clinical profiles and support needs. Sarah Soenen Inleiding Mensen met een lichte verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid

Nadere informatie

Overschatting en overvraging van patiënten in de psychiatrie. Maartje Brink Verpleegkundige in opleiding tot specialist GGZ Parnassia Groep

Overschatting en overvraging van patiënten in de psychiatrie. Maartje Brink Verpleegkundige in opleiding tot specialist GGZ Parnassia Groep Overschatting en overvraging van patiënten in de psychiatrie Maartje Brink Verpleegkundige in opleiding tot specialist GGZ Parnassia Groep Inhoud Casusbeschrijving Disharmonisch intelligentieprofiel Emotionele

Nadere informatie

Gemeentegids. 1 Conclusies. Burgers informeren

Gemeentegids. 1 Conclusies. Burgers informeren Gemeentegids Burgers informeren De gemeente Papendrecht brengt net als vele andere gemeenten elk jaar een gemeentegids uit. Deze staat als digitale versie op de website van de gemeente Papendrecht en wordt

Nadere informatie

Landelijk cliëntervaringsonderzoek

Landelijk cliëntervaringsonderzoek Landelijk cliëntervaringsonderzoek Monitor Januari t/m december 2016 Ons kenmerk: 17.0010587 Datum: 22-09-2017 Contactpersoon: Rosan Hilhorst E-mail: Contractbeheer@regiogv.nl Inhoud 1. Inleiding... 3

Nadere informatie

Het neuropsychologisch onderzoek

Het neuropsychologisch onderzoek Het neuropsychologisch onderzoek Afdeling medische psychologie U bent doorverwezen door de behandelend arts of psycholoog voor een neuropsychologisch onderzoek. In deze folder informeren we u over dit

Nadere informatie

Cliëntervaringsonderzoek Wmo

Cliëntervaringsonderzoek Wmo RAPPORTAGE Gemeente Emmen september 2018 RESULTAAT KWALITEIT CONTACT 2017 Gemeente Emmen Deze samenvatting presenteert de belangrijkste uitkomsten van het cliëntervaringsonderzoek (CEO) Wmo over 2017.

Nadere informatie

Resultaat tevredenheidsonderzoek externe relaties Odion

Resultaat tevredenheidsonderzoek externe relaties Odion Resultaat tevredenheidsonderzoek externe relaties Odion Resultaat externe tevredenheidsmeting Pagina 1 Rinske Rill en Dea Bobeldijk. 21 mei 1 Inhoud Samenvatting... 1. Inleiding... 4 2. Aantallen respondenten...

Nadere informatie

Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 2 e kwartaal 2017

Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 2 e kwartaal 2017 Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 2 e kwartaal 2017 Overzicht nieuws Minisymposium Active Ageing van mensen met VB Inspireren en uitwisselen op 16 juni 2017 Leefstijlgedrag veranderen bij LVB De eerste vragenlijst

Nadere informatie

Participatie: impact en consequenties voor verstandelijk gehandicapten LTCP Conferentie, Amsterdam, 22/23 januari 2015

Participatie: impact en consequenties voor verstandelijk gehandicapten LTCP Conferentie, Amsterdam, 22/23 januari 2015 Participatie: impact en consequenties voor verstandelijk gehandicapten LTCP Conferentie, Amsterdam, 22/23 januari 2015 Mr.dr. Marijke Malsch Wetenschappelijk onderzoeker strafrecht en criminologie, curator

Nadere informatie

ACT Algemene Intelligentie

ACT Algemene Intelligentie Rapport Datum ACT Algemene Intelligentie Voor u ligt het rapport van de ACT Algemene Intelligentie. Door middel van subtests zijn uw cognitieve capaciteiten gemeten. Allereerst wordt uw totaalscore weergegeven.

Nadere informatie

Subsidiënt: Ministerie van VWS. Zorgverleners werken liever met interne oproepkrachten dan met personeel van buitenaf

Subsidiënt: Ministerie van VWS. Zorgverleners werken liever met interne oproepkrachten dan met personeel van buitenaf De gegevens in deze factsheet mogen met bronvermelding (E.E.M. Maurits, A.J.E. de Veer & A.L. Francke. Zorgverleners werken liever met interne dan met personeel van buitenaf. Utrecht: NIVEL, 2013) worden

Nadere informatie

Werken aan opbrengstbewust onderwijs

Werken aan opbrengstbewust onderwijs Werken aan opbrengstbewust onderwijs Leerkrachten en directies willen graag uit kinderen halen wat er in zit. Maar er uit halen wat er in zit, hoe doet u dat eigenlijk? En wanneer weet u of u het goed

Nadere informatie

Goede zorg voor mensen met EMB: de visie van Middin

Goede zorg voor mensen met EMB: de visie van Middin Goede zorg voor mensen met EMB: de visie van Middin Doelgroep EMB Mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke beperking (EMB) vormen een bijzondere groep binnen Middin. De doelgroep mensen met een ernstige

Nadere informatie

TOP 5 STIJGERS (EXCL. NIEUWKOMERS)

TOP 5 STIJGERS (EXCL. NIEUWKOMERS) TOP 5 STIJGERS (EXCL. NIEUWKOMERS) Verschil Instelling Subsector 46 59 13 Amarant Gehz 249.097 3.501 208.598 5.690 34 41 7 Ziekenhuisgroep Twente AZ 275.981 8.264 248.942 1.241 16 22 6 Cordaan Groep Gemengd

Nadere informatie

Communities; een manier om nieuwe kennis in de praktijk te gebruiken? Luciënne Heerkens, Mariska Eijsberg, Hanneke Kooiman

Communities; een manier om nieuwe kennis in de praktijk te gebruiken? Luciënne Heerkens, Mariska Eijsberg, Hanneke Kooiman Communities; een manier om nieuwe kennis in de praktijk te gebruiken? Luciënne Heerkens, Mariska Eijsberg, Hanneke Kooiman Communities; een manier om nieuwe kennis in de praktijk te gebruiken? L. Heerkens,

Nadere informatie

Niet geplaatst. 3. General Apitude test Battery ( GATB) veelheid aan functies om success te voorspellen. 4. Raven Progressive Matrices Niet-verbaal

Niet geplaatst. 3. General Apitude test Battery ( GATB) veelheid aan functies om success te voorspellen. 4. Raven Progressive Matrices Niet-verbaal Niet geplaatst 1. Binet-Simon Eerste versie in 1908 Herwerkt t.e.m. Standfor-Binet 1986 2. French Kit Factoranalyse - Vloeiende intelligentie - Gekristalliseerde intelligentie - Visuele intelligentie -

Nadere informatie

verwijzers De beste ondersteuning op maat Behandeling en begeleiding voor mensen met een licht verstandelijke beperking

verwijzers De beste ondersteuning op maat Behandeling en begeleiding voor mensen met een licht verstandelijke beperking verwijzers De beste ondersteuning op maat Behandeling en begeleiding voor mensen met een licht verstandelijke beperking Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben een niet-zichtbare beperking

Nadere informatie

Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 3 e kwartaal 2018

Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 3 e kwartaal 2018 Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 3 e kwartaal 2018 Overzicht nieuws Agenda Kennismaking met nieuwe onderzoekers Marjolijn Wagenaar en Inge Meinen Onderzoek Rianne Steenbergen Leefstijlaanpak binnen zorgorganisaties

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek Afdeling medische psychologie.

Neuropsychologisch onderzoek Afdeling medische psychologie. Neuropsychologisch onderzoek Afdeling medische psychologie www.nwz.nl Inhoud Neuropsychologisch onderzoek 3 Wat is een neuropsychologisch onderzoek? 3 Stoornissen door een hersenbeschadiging 3 Het onderzoek

Nadere informatie

Concept rapportage. Uitstroom beschermd wonen Regio Hart van Brabant 2018

Concept rapportage. Uitstroom beschermd wonen Regio Hart van Brabant 2018 Concept rapportage Uitstroom beschermd wonen Regio Hart van Brabant 2018 Gemeente Tilburg Afdeling Informatievoorziening Team Informatie- en Kenniscentrum Theo Leliveld September 2018 Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

VISIE OP PROBLEEMGEDRAG

VISIE OP PROBLEEMGEDRAG VISIE OP PROBLEEMGEDRAG INLEIDING Bij het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) kunnen zorgprofessionals en anderen terecht voor expertise over ernstig en aanhoudend probleemgedrag. Het gaat om probleemgedrag

Nadere informatie

Ontwikkelingsperspectief (OPP)

Ontwikkelingsperspectief (OPP) Ontwikkelingsperspectief (OPP) Algemene gegevens leerling m/v Wettelijk vertegenwoordiger Adres, Postcode en Woonplaats Geboortedatum BSN-nummer School Leerjaar + niveau Nationaliteit Socio-culturele achtergrond

Nadere informatie

Edo ter Maat, Persoons Gebonden Begeleiding

Edo ter Maat, Persoons Gebonden Begeleiding Verslag Clienttevredenheidsonderzoek Zorginstelling ETM: Edo ter Maat, Persoons Gebonden Begeleiding September 2018 Ans Herbers-Swennenhuis Toegepast Psycholoog September 2018 Inhoudsopgave Samenvatting...

Nadere informatie

Leerling volgen in hun ontwikkeling vanaf groep 1

Leerling volgen in hun ontwikkeling vanaf groep 1 Leerling volgen in hun ontwikkeling vanaf groep 1 SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Middagconferentie 25 mei Versnellen & Verrijken Yvonne Janssen Doelen workshop Bewustwording van complexiteit

Nadere informatie

Evaluatie diagnostiekrichtlijnen Autisme Overijssel

Evaluatie diagnostiekrichtlijnen Autisme Overijssel Evaluatie diagnostiekrichtlijnen Autisme Overijssel Opgesteld door het Trimbos-instituut Samenwerkingsverband autismehulpverlening Overijssel Februari 2014 1 Opdrachtgever: Samenwerkingsverband autismehulpverlening

Nadere informatie

Zorgkantoorcode Regio Aantal cliënten % van totaal nog geen voorkeursaanbieder. AGB-code Naam Plaats. .. bepaald

Zorgkantoorcode Regio Aantal cliënten % van totaal nog geen voorkeursaanbieder. AGB-code Naam Plaats. .. bepaald Wachtlijsten Wlz - Intramurale Gehandicaptenzorg Totaal aantal unieke combinaties AGB-codes - plaats - zorgkantoorcode: 65 Actief wachtenden, korter dan de treeknormen zonder zorg uit de Wlz (stand 01-02-2018)

Nadere informatie