Basishandleiding CMS Versie 09/2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Basishandleiding CMS Versie 09/2010"

Transcriptie

1 Basishandleiding CMS Versie 09/2010

2 Basishandleiding CMS-Ruig! Deze handleiding bevat de basisprincipes van ons CMS. In de meeste gevallen maken de gebruikers gebruik van maatwerk modules. Als men de basisprincipes van het CMS beheerst kan men over het algemeen snel uit de voeten met het maatwerk. Op onze website kun je een aantal filmpjes bekijken met een duidelijke uitleg. We hebben ook de mogelijkheid om via TeamViewer bij je in te loggen en je op afstand door het cms heen te loodsen. Op onze website staan de instructies. Inloggen in uw CMS Om uw admin te kunnen gebruiken moet je achter jouw url '/admin/' typen. Bijvoorbeeld: Vervolgens zie je dan een login scherm. Je kunt daar inloggen met de verkregen gebruikersnaam en wachtwoord. Dit wachtwoord kun je wijzigen in de voorkeuren. ook kun je nieuwe gebruikers aanmaken, mits je 'super-user' bent van de admin. Het inloggen gaat niet, wat zou dat kunnen zijn? Hieronder de meest voorkomende problemen en oplossingen bij het inloggen: Staat CAPS-LOCK aan? Zet caps-lock uit. Controleer of de URL klopt. Bij sommige domeinconfiguraties, als er geen slash (/) achter /admin gebruikt wordt, verandert de webserver de URL en krijg je een andere admin of zelfs een 404 Not Found melding. Wachtwoord vergeten? Vraag een 'super-user' of Ruig jouw wachtwoord aan te passen. Ondervindt je nog steeds problemen of heb je een ander probleem, neem dan contact op met Ruig ( ) Na inloggen zie je een soortgelijk scherm als onderstaand. U kunt zelf een uiterlijk geven aan de admin. De weergave die wij in de handleiding gebruiken is de windows variant. In het midden van uw scherm ziet u een tabbladen-systeem. Hieronder volgt de korte beschrijving van alle klikbare elementen in dit venster. We beginnen hierbij in het midden; website: Onder dit tabblad staan in de meeste gevallen 3 tabs: modules: Extra functionaliteiten die aan een artikel kunnen worden toegevoegd (bijv. een contactformulier) knoppen: Alle knoppen die de website bevat teksten: Alle teksten die geplaatst zijn onder een knop (kunnen meerdere artikelen teksten zijn per knop) help: Onder dit tabblad staan in de meeste gevallen 4 tabs: documentatie: Uitleg van termen en begrippen. knownbugs: Technische info licentie: Copyright verhaal quickstart: Een summiere handleiding

3 config: Onder dit tabblad staan in de meeste gevallen 8 tabs waarvan voorkeuren soms gebruikt wordt: voorkeuren: Je kunt hier bijvoorbeeld de looks van de admin instellen en de actie na een actie instellen. bestanden: Onder dit tabblad staan in de meeste gevallen 3 tabs die je als je actief met de website bezig bent, regelmatig zult gebruiken. Onder de tab bestanden kun je alle handelingen uitvoeren om diverse bestandsformaten te uploaden en te archiveren. Deze bestanden zijn vervolgens weer in artikelen te plaatsen middels de tab website teksten bulkupload: Het is mogelijk een grote hoeveelheid afbeeldingen naar een map op de server up te loaden. bestanden: Een overzicht van alle bestanden die de website bevat, toont dus alle bestanden, al dan niet gebruikt in een artikel. Bestanden kunnen zijn: foto s, pdf-jes, filmpjes, Word-documenten etc. mappen: Alle mappen en sub-mappen gebruikt in de website Dit screenshot laat het bestand ACS_CATALOGUS_1.jpg zien. In de map ACS staat in dit geval 1 afbeelding. Je kunt dus binnen de bestanden zoeken op naam en selecteren op map naam. Het CMS bevat mogelijkheden om bestanden te bewerken. Het is raadzaam om met Ruig even contact op te nemen over de te gebruiken bestandsformaten en groottes. De moderne digitale camera s maken tegenwoordig zulke grote foto s dat bij grote aantallen de website behoorlijk kan vertragen. Wij adviseren je hier goed mee om te gaan. De uitleg van de mogelijkheden van bewerken laten wij hier even voor lief. De buttons links- en rechtsboven: Rechtsboven staan 2 knoppen, een knop om uit te loggen uit de admin en een knop om naar de documentatie te gaan. Links boven staan 3 knoppen die je veelvuldig zult gebruiken als je in het CMS werkt. De knop nieuw gebruik je om een nieuwe knop, een nieuw artikel aan te maken of een nieuwe afbeelding toe te voegen aan een map. De knop lijst gebruik je om een overzicht te verkrijgen van de record-lijst van alle artikelen, knoppen of bestanden in de tab waar je op dat moment aan het werk bent. De knop details gebruik je om het laatst bewerkte record weer op te vragen.

4 Aan de slag! In principe kun je met het CMS onbeperkt knoppen, teksten, afbeeldingen en modules toevoegen zolang de lay-out dit toestaat. Het kan dus zijn dat het maken van een submenu niet gaat omdat dit door de ontwerper van de website zo is bepaald. In het nuvolgende beschrijven we de basishandelingen om een knop aan te maken en aan deze knop een artikel te koppelen die we zelf gevuld hebben met tekst en een plaatje. Tip! Je kunt een knop aanmaken en verbergen. Dat wil zeggen dat de knop wel werkt maar niet zichtbaar is. Je kunt zo een knop en artikel aanmaken zonder dat iemand dat nog kan zien. Als je tevreden bent over het werk dan maak je het artikel actief. Als je regelmatig in het CMS werkt zul je zien dat het verbergen van een knop heel handig kan zijn. Je kunt een verborgen knop tonen door in de URL balk van je browser de complete URL in te voeren bijv: Een nieuwe knop aanmaken: Je selecteert als eerste de tab website vervolgens selecteer je knoppen. Je klikt linksboven op nieuw vervolgens zie je een scherm als hieronder:

5 De selectiemogelijkheden: De knop wordt altijd automatisch op de laatste positie geplaatst. Je kunt de positie ook nummeriek ingeven en later ook nog stapsgewijs van positie laten wijzigen. een knop hoort in een bepaald menu. Meeste websites hebben meerdere menus. Je kunt hier dus aangeven in welk menu de nieuwe knop hoort. Vervolgens geef je de knop een naam. Denk goed na over de te gebruiken teksten en namen. Dit in verband met eventuele zoekmachine marketing. Na het geven van de naam kun je de knop verbergen. (Erg handig). In principe heb je nu de knop aangemaakt. De overige hoeveelheid invulvelden geven aan dat er meer mogelijkheden zijn. 1. Je kunt een knop laten linken naar een andere knop in de website. 2. Je kunt de knop laten linken naar een andere URL bijvoorbeeld: 3. Je kunt deze link laten openen in een nieuw venster, pop-up of in het venster waar je nu werkt (de bezoeker verlaat jouw website dan) 4. Je kunt de knop alleen tonen voor een specifieke groep, bijvoorbeeld ingelogde personen. 5. Bij user friendly URL wordt de URL logisch en leesbaar (gebeurt automatisch) 6. Meta-tag informatie voor de zoekmachines 7. Extra meta tags voor de vergevorderden Alle records die je bewerkt hebt of nieuw gemaakt kun je bewaren door op te drukken* Vervolgens krijg je de melding dat het record met succes bewaard is. *Als de look van jouw admin liquid is is het symbool niet het pijltje maar een floppy disc Afhankelijk van jouw persoonlijke instellingen kan de volgende actie na het bewaren zijn dat je direct het overzicht krijgt van alle knoppen, of dat je even linksboven moet klikken op lijst. Je ziet dan vervolgens een overzicht met alle knoppen en ziet jouw knop ertussen staan. Je ziet boven in het scherm staan selecteer menu. Zoals eerder gemeld kan een website meerdere menus hebben. Als je zoals in bovenstaande afbeelding in dit geval hoofd kiest, zie je alle bijbehorende knoppen. Je ziet nu achter alle knoppen een aantal selectiemogelijkheden staan. pijltjes UP en DOWN om de positie te wijzigen. knop om het record in dit geval een knop te bewerken. knop om een record te dupliceren. knop om iets weg te gooien, je krijgt altijd een melding met de vraag of je zeker weet dat je het wilt verwijderen! Een selecteer mogelijkheid die het mogelijk maakt bijvoorbeeld veel artikelen te gelijk te verwijderen. Je selecteert door aan te vinken, en klikt vervolgens op de knop aktie. Vervolgens zie je een venstertje verschijnen met opties die te gebruiken zijn:

6 Het maken van een nieuwe tekst Je hebt een knop gemaakt of misschien was de benodigde knop er al. Je wilt aan een knop een tekst toevoegen of misschien wel een tekst aanpassen die al aan een knop is toegevoegd. De knopjes en symbolen als gebruikt bij het maken van knoppen blijven identiek. Een nieuwe tekst of artikel aanmaken: Je selecteert als eerste de tab website vervolgens selecteer je teksten. Je klikt linksboven op nieuw en ziet vervolgens een scherm als hieronder: De selectiemogelijkheden: De tekst wordt altijd automatisch op de laatste positie geplaatst (als je meerdere teksten onder 1 knop hebt). Je kunt de positie ook nummeriek ingeven en later ook nog stapsgewijs wijzigen. Sommige websites hebben meerdere columns waarin een tekst geplaatst kan worden. Begrijp dus de structuur van jouw website voordat je aan de slag gaat! Soms kun je zelfs nog kiezen uit een template, maak in dat geval een keuze. Je kunt een publicatie start en einde aangeven. Handig als je iets van te voren aanmaakt, maar de publicatie pas later openbaar wilt maken voor een bepaalde periode. Je moet de tekst natuurlijk toekennen aan een knop. Als je deze selectie NIET maakt zal het CMS de tekst automatisch overal (dus onder alle knoppen) plaatsen. Elke tekst kan worden opgemaakt met een WYSIWYG (What You See Is What You Get) editor. Deze werkt bijna hetzelfde als Microsoft Word. Er kunnen links worden aangemaakt, bestanden worden geupload en afbeeldingen worden geplaatst. Elke tekst kan optioneel worden geplaatst met een publicatie start en/of eind datum. Op meerdere plekken in de admin word gebruik gemaakt van een WYSIWYG editor. Met deze editor kunt u makkelijk uw teksten opmaken, links toevoegen, afbeeldingen plaatsen etc. De editor is gebasseerd op de standaard functionaliteit die ook in de gemiddelde Word processor zit. Een overzicht van de functionaliteit van de editor toolbar. Niet elk CMS heeft alle functies. Voor sommige websites worden functies UIT òf VASTgezet.

7 bestanden Een bibliotheek waar alle geuploade bestanden en/of afbeeldingen in bewaard kunnen worden. Dit zodat u een bestand of afbeelding één keer upload en op meerdere plekken op uw website kunt presenteren. Alle bestanden kunt u overzichtelijk archiveren in een hierarchische mappen struktuur. wysiwyg editor Op meerdere plekken in de admin word gebruik gemaakt van een WYSIWYG editor. Met deze editor kunt u makkelijk uw teksten opmaken, links toevoegen, afbeeldingen plaatsen etc. De editor is gebasseerd op de standaard functionaliteit die ook in de gemiddelde Word processor zit. Een kort overzicht van de WYSIWYG editor Een overzicht van de functionaliteit van de editor toolbar. Niet elk CMS heeft alle functies. Voor sommige websites worden functies uit of vast gezet. HTML code Toon of bewerk de document HTML broncode (voor gevorderde gebruikers). (In Firefox wordt een apart venster geopend met de HTML broncode.) Opslaan Zal de pagina opslaan. Dit is hetzelfde als de knop Opslaan onderaan het venster. Voorbeeld Voorbeeld hoe de HTML pagina er uit ziet voor de gebruikers. Sjabloon Selecteer een sjabloon lay-out. De editor heeft standaard drie sjablonen beschikbaar. Een pop-up venster komt tevoorschijn. Klik op het gewenste sjabloon. Wees voorzichtig: de huidige inhoud van de pagina gaat verloren! Knippen Verwijder de geselecteerde tekst. Kopiëren Kopieer de geselecteerde tekst. Plakken Plak de tekst die u gekopieerd heeft (met of zonder opmaak) Plakken als pureplak de tekst die u heeft gekopieerd tekst Plakken Word-gegevens Sierra240 webdesign: CMS handleiding - CMS handl... Kopieer inhoud vanuit Microsoft Word en plak deze in de HTML editor door het pop-up venster te gebruiken via dit pictogram. Druk de HTML pagina af. Maak de laatste handeling ongedaan of herhaal deze. Printen Ongedaan maken / Opnieuw Zoeken Zoek een woord of een zin in de tekst van de HTML pagina. Vervangen Zoek en vervang een woord of een zin in de tekst. Alles selecteren Selecteer alle tekst in de HTML pagina (dit wordt meestal gebruikt voor het kopiëren of knippen, of om de opmaak van de hele pagina aan te passen). Verwijderen Verwijder de opmaak van de geselecteerde tekst. opmaak Vet, enz. Maak de geselecteerde tekst Vet, schuingedrukt, onderstreept (u) of doorgehaald (fout). 3 van :39 Superscript Superscript (X 2 ) of subscript (X ) de geselecteerde tekst. 2 Lijsten Voeg nummers of opsommingstekens toe aan geselecteerde tekstregels. Of verwijder deze nummers/opsommingstekens juist. Inspringen Laat de tekst inspringen of verminder de inspringing van de geselecteerde tekst. Uitlijning Uitlijning van geslecteerde tekst (links, centreren, rechts, uitvullen). Hyperlink Voeg een hyperlink toe of verwijder deze van de geselecteerde tekst. Een favoriet makenmaak van de geselecteerde tekst een favoriet in de HTML in de HTML page pagina (u kunt vervolgens een hyperlink hiernaar maken om gebruikers snel te kunnen laten navigeren naar bepaalde delen van lange pagina's). Afbeelding Upload of voeg uw eigen afbeelding in of dat van een ander in de HTMP pagina. Flash invoegen Upload of voeg een Flash bestand in de HTML pagina. Tabel Voeg een tabel in. Het aantal kolommen en rijen, de tabelbreedte en -hoogte, de randen en de uitlijning kunnen ook ingesteld worden. Horizontale lijn Voeg een horizontale lijn in. Emoticons Voeg emoticons in (bijvoorbeeld smiley gezichtjes, pictogram, gloeilamp). Symbolen Voeg symbolene en speciale tekens (het euroteken, het copyrightteken, enz.). Paginascheiding Een paginascheiding invoegen. Dit heeft alleen invloed bij de afgedrukte versie. Universeel Virtueel toetsenbord voor bepaalde niet-westerse taken. toetsenbord Stijl & Opmaak Stijlen & Opmaak bepalen het uiterlijk van de HTML tekst. U mag ook de afrolmenu's gebruiken om bepaalde elementen (zoals de koppen) vorm te geven, of bepaalde kenmerken teniet te doen zoals lettertype, lettergrootte, enz. Tekstkleur Verander de kleur van de geselecteerde tekst. Achtergrond Verander de achtergrondkleur achter de geselecteerde tekst. «top WYSIWYG editor dialoogvensters Hier kunt u alle functies van de editor vinden die een popup dialoogvenster tonen: Zoeken Alle records die je bewerkt hebt of nieuw gemaakt kun je bewaren door op Vervolgens krijg je de melding dat het record met succes bewaard is. *Als de look van jouw admin liquid is is het symbool niet het pijltje maar een floppy disc te drukken* Trial and Error! De enige juiste manier om het onder de knie te krijgen is om het gewoon te doen! 1. Maak een knop aan en verberg de knop. Noem de knop bijv. TEST. 2. Maak een tekst aan en koppel deze aan de knop TEST. Als je in de URL balk van je browser het adres: typt zul je het resultaat zien. Typ iets dat u wilt vinden in het 'Zoeken naar' veld en druk op de knop 'Vinden'. De optie 'Hoofdlettergevoelig' kan aangevinkt worden. «top vervangen

8 Enkele handelingen in de WYSIWYG editor! Plaatsen van gekopieerde teksten uit WORD. Veel gebruikers plaatsen stukken tekst wat gekopieerd is vanuit WORD. Het vervelende is dat deze gekopieerde tekst vuil is. De tekst bevat voor het oog onzichtbare code die de lay-out behoorlijk kan verstoren. Gebruik daarom altijd de optie om de WORD-tekst op te schonen. Kopieer inhoud vanuit Microsoft Word en plak deze in de HTML editor door het pop-up venster te gebruiken via betreffende pictogram. Een link invoegen Hier kunt u een link naar een document, interne link, of een link maken. Voordat u een link kunt maken, moet u eerst een stukje tekst geselecteerd hebben. 1: Er zijn drie typen links: URL: dit type link wordt het meest gebruikt Interne link in pagina: te gebruiken met Een interne link invoegen. Een lijst van interne links zal getoond worden waaruit u eentje kunt kiezen. gebruik deze om naar een adres te verwijzen. 2: Protocol: Het meest gebruikte protocol is http: voor URL links. <anders> zal gebruikt worden voor links naar documenten. 3: URL: De URL kan handmatig ingevuld worden, of automatisch door te klikken op 'Bladeren op server' en een bestand te selecteren. 4: Bladeren op server: Zie de afbeelding Resource verkenner in het onderwerp Een afbeelding invoegen. Een interne link invoegen Vul een naam in (bijvoorbeeld 'top'; dit is makkelijk te onthouden wanneer u meer dan één interne link in een tekst heeft) en klik op de knop 'OK'. U kunt de functie Een link invoegen om op een andere plaats op uw pagina te verwijzen naar deze interne link. Een pictogram 'interne link' zal alsvolgt in de pagina worden geplaatst:

9 Een afbeelding invoegen Wanneer een afbeelding is geselecteerd op uw pagina en u klikt op het pictogram 'Afbeelding invoegen' dan ziet u het volgende venster verschijnen: (De velden van het dialoogvenster zullen leeg zijn als een nieuwe afbeelding ingevoegd wordt.) 1: De URL zal automatisch ingevuld zijn als een afbeelding is geslecteerd via de knop 'Bladeren op server'. 2: Alternatieve tekst: Hier kunt u tekst invoeren die getoond wordt als de muispijl op de afbeelding geplaatst is. 3: Bladeren op server: Blader door de bestanden, geupload in de bestanden tab. 4: Breedte: Wanneer een afbeelding is geselecteerd dan zal de breedte automatisch ingevuld worden. U kunt het zelf wijzigen. 5: Hoogte: identiek aan breedte. 6: Rand: Standaard worden afbeeldingen getoond zonder rand. Voer het aantal pixels in voor de gewenste lijndikte van de rand. 7: HSpace: Horizontale ruimte, alleen voor gevorderde gebruikers. 8: VSpace: Verticale ruimte, alleen voor gevorderde gebruikers. 9: Uitlijning: Hier kan de uitlijning van de afbeelding ingesteld worden: links, rechts, gecentreerd, bovenaan etc. 10: Voorbeeld: De geselecteerde afbeelding wordt als voorbeeld getoond. 11: OK: Druk op de knop 'OK' om de nieuwe afbeelding in te voegen of de bestaande afbeelding te wijzigen. 12: Annuleren: Om de gewijzigde instellingen van de afbeelding te annuleren en terug te gaan naar de pagina. Flash invoegen 1: De URL zal automatisch ingevuld worden als een Flash animatie is geselecteeerd via de knop 'Bladeren op server'. 2: Bladeren op server: Maak een selectie uit de op de server aanwezige files. 3: Breedte / Hoogte: Hiermee kan de standaard breedte en hoogte van de Flash animatie aangepast worden. 4: Voorbeeld: Hier wordt de Flash animatie is voorbeeld getoond (indien er eentje is geselecteeerd). 5: OK: Druk op de knop 'OK' om deze Flash animatie aan uw pagina toe te voegen.

10 6: Annuleren: Om uw wijzigingen te annuleren en terug te gaan naar de pagina. Een tabel invoegen 1: Rijen: Geef het gewenste aantal rijen. 2: Kolommen: Geef het gewenste aantal kolommen. 3: Breedte: De breedte kan opgegeven worden in het aantal pixels of als percentage. 4: Hoogte: Hetzelfde geldt voor de hoogte. 5: Breedte rand: Geef de breedte van de rand in pixels. Een waarde van 0 betekent geen rand. 6: Uitlijning: Om uw tabel op de pagina te positioneren. Dit kan zijn links, gecentreerd of rechts. 7: Afstand tussen cellen: Dit is de afstand tussen de cellen in de tabel. De waarde is het aantal pixels. 8: Afstand vanaf rand cel: Dit is de afstand tussen de rand van de cel en de tekst. De waarde is het aantal pixels. 9: Samenvatting: alleen voor gevorderde gebruikers. 10: OK: Om de tabel in de pagina te plaatsen. 11: Annuleren: Om dit te annuleren en terug te gaan naar de pagina. Wanneer een tabel op uw pagina is geplaatst, kunt u de tabel met de rechter muisknop aanklikken. Het getoonde pop-up menu toont de mogelijke bewerkingen op de tabel: Met dit menu kunt u: "Rij invoegen", "Rijen verwijderen", "Kolom invoegen", "Kolommen verwijderen", "Cel invoegen", "Cellen verwijderen", "Cellen samenvoegen", "Cellen splitsen", "Tabel verwijderen", de "Eigenschappen cel" wijzigen en de "Eigenschappen tabel" wijzigen.

11 "Eigenschappen tabel" is in feite hetzelfde als het venster 'Een tabel invoegen'. "Eigenschappen cel geeft het volgende "venster: 1: Breedte: Breedte van de cel, geef het aantal pixels op.. 2: Hoogte: Hetzelfde voor de hoogte. 3: Overkoepeling rijen: Hiermee kunt u rijen overspannen. Geef het aantal rijen op. 4: Overkoepeling kolommen: Hiermee kunt u kolommen overspannen. Geef het aantal kolommen op. 5: Afbreken woorden: Woorden worden standaard afgebroken. Dit betekent dat woorden naar de volgende regel worden afgebroken als de cel te smal is om de tekst te bevatten. 6: Horizontale uitlijning: De horizontale positie van de celinhoud kan zijn links, gecentreerd of rechts. 7: Verticale uitlijning: De verticale positie van de celinhoud kan zijn top, midden, basislijn of beneden. 8: Kleur achtergrond: Om de achtergrondkleur van de cel in te stellen. Klik op de knop 'Selecteren' en een venster 'Selecteer kleur' wordt getoond. 9: Kleur rand: Hetzelfde voor de kleur van de rand. 10: OK: Klik op 'OK' om de eigenschappen van de cel op te slaan. 11: Annuleren: Om uw wijzigingen te annuleren en terug te gaan naar de pagina. Het bewaren van een tekst en een tekst selecteren Alle records die je bewerkt hebt of nieuw gemaakt kun je bewaren door op Vervolgens krijg je de melding dat het record met succes bewaard is. te drukken* *Als de look van jouw admin liquid is is het symbool niet het pijltje maar een floppy disc Afhankelijk van jouw persoonlijke instellingen kan de volgende actie na het bewaren zijn dat je direct het overzicht krijgt van alle teksten, of dat je even linksboven moet klikken op lijst. Je ziet dan vervolgens een overzicht met alle teksten en ziet jouw tekst ertussen staan. Je ziet boven in het scherm staan selecteer toon. Je kunt hier een keuze maken uit teksten die op alle pagina s voorkomen en teksten die bij knoppen horen. Je kunt verder links met een uitklapmenu de teksten selecteren op knop-niveau. Als je bijvoorbeeld de knop home selecteert verschijnen de bijbehorende teksten.

12 Je kunt de teksten weer bewerken, van positie wijzigen en weggooien op een zelfde wijze als de knoppen: pijltjes UP en DOWN om de positie te wijzigen. knop om het record in dit geval een knop te bewerken. knop om een record te dupliceren. knop om iets weg te gooien, je krijgt altijd een waarschuwing!. Een selecteer mogelijkheid die het mogelijk maakt bijvoorbeeld veel artikelen te gelijk te verwijderen of te verplaatsen. Je ziet verder in de horizontale balk nog meer informatie staan: 1 In welke kollom (Column) de tekst staat (snap de structuur van jouw site!) 2: Is er een template gekozen 3: De naam van de tekst 4: Publicatie start 5: Publicatie einde 6: Module: Is er een module gekoppeld aan de tekst, bijvoorbeeld een contactformulier. 7: Groepen: de tekst kan alleen zichtbaar zijn voor 1 bepaalde gebruikersgroep. Het gebruik van modules! Onder de tab modules vind je in een drop-down menu alle modules die voor u beschikbaar zijn gemaakt. Ruig heeft een groot assortiment modules op de plank liggen, maar kunnen ook precies op maat gemaakte modules creëren. Bij elke tekst kan een module worden geselecteerd die moet worden getoond onder de tekst. Op deze manier kan er precies worden bepaald op welke positie in de pagina de module moet worden weergegeven. Alle modules die op de website gepresenteerd kunnen worden, zijn te plaatsen via website teksten. Maak een nieuwe tekst (nieuw knop links boven in het scherm), of pas een tekst aan met het bewerk icoon (het pijltje in de lijst). Helemaal onder in het formulier kan dan een module worden aangewezen. Nadat u de tekst dan bewaard heeft, word de module gepresenteerd onder de bewerkte tekst. Door de tekst van positie te wijzigen kunt u de module dus op de juiste plek in de site krijgen. Een module kan ook op meerdere plekken op de site gepresenteerd worden. Enkele modules: 1. (Contact)formulieren, zit in alle sites 2. foto albums 3. shop 4. gastenboek 5. Google maps 6. betaalsystemen 7. poll 8. nieuws 9. ing... etc. De uitleg en werking valt buiten de basishandleiding. Bij vragen neem dan contact op met Wij loodsen je er met alle plezier doorheen.

Handleiding Website beheersysteem

Handleiding Website beheersysteem Handleiding Website beheersysteem Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Inloggen...4 3. De startpagina...5 3.1. Startpagina menu...5 3.2. Bovenbalk...6 4. Menu en Pagina's...7 4.1. Een nieuwe pagina toevoegen...8

Nadere informatie

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Afbeelding (zie foto) Bestanden (zie link) Broncode Citaat Documenten

Nadere informatie

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG EBUILDER HANDLEIDING De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl info@exed.nl 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Een korte introductie over het Ebuilder» Navigatie» Snelnavigatie Pagina s Hier vind

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

- Registeren - Inloggen - Profiel aanmaken - Artikel plaatsen

- Registeren - Inloggen - Profiel aanmaken - Artikel plaatsen - Registeren - Inloggen - Profiel aanmaken - Artikel plaatsen Registreren (1) Ga naar het inlogscherm aan de linkerkant Klik op Registreer Registreren (2) Vul de velden in zoals aangegeven. Druk op de

Nadere informatie

Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde).

Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Afbeelding (zie foto) Bestanden (zie link) Broncode Citaat Documenten

Nadere informatie

Basis handleiding CMS

Basis handleiding CMS Basis handleiding CMS Inhoud Basis handleiding CMS... 1 Inloggen... 3 Pagina beheren... 4 Pagina toevoegen/wijzigen... 6 WYSIWYG editor... 8 externe / interne link toevoegen... 9 Plaatjes toevoegen...

Nadere informatie

Handleiding. trefpuntsites OKRA

Handleiding. trefpuntsites OKRA Handleiding trefpuntsites OKRA Structuur trefpuntsites De trefpuntsites hebben volgende structuur 1. Bovennavigatie 2. Navigatie links 3. Navigatie rechts via quicklinks 4. Middenstuk 1. Bovennavigatie

Nadere informatie

CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd

CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd Introductie Deze handleiding heeft tot doel een eenvoudige stap voor stap handleiding te zijn voor eindgebruikers van CMS Made Simple

Nadere informatie

Handleiding. Beheeromgeving

Handleiding. Beheeromgeving Handleiding Beheeromgeving Kant en Klare Site Veluwelaan 80 8443 AH Heerenveen www.kantenklaresite.nl - info@kantenklaresite.nl - fax: 084-8368243 KvK 01134248 Inhoud Inloggen op de beheeromgeving...3

Nadere informatie

Handleiding wordpress

Handleiding wordpress Handleiding wordpress Wordpress versie 3.0.4 Handleiding versie 1.1 Auteur Website Geert Hoekzema www.geerthoekzema.nl www.geerthoekzema.nl geert@geerthoekzema.nl 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Beginnen

Nadere informatie

Handleiding Websitebeheer

Handleiding Websitebeheer Handleiding Websitebeheer Event Media Websites Copyright 2005, Event Media 1. Inleiding... 3 2. CMS-systeem... 3 2.1 Inloggen... 3 2.2 Basis-menu... 3 2.3 Bestaande pagina s aanpassen...3 2.4 Nieuwe pagina

Nadere informatie

Het Wepsysteem. Het Wepsysteem wordt op maat gebouwd, gekoppeld aan de gewenste functionaliteiten en lay-out van de site. Versie september 2010

Het Wepsysteem. Het Wepsysteem wordt op maat gebouwd, gekoppeld aan de gewenste functionaliteiten en lay-out van de site. Versie september 2010 Het Wepsysteem Het Wepsysteem is een content management systeem, een systeem om zonder veel kennis van html of andere internettalen een website te onderhouden en uit te breiden. Met het Content Management

Nadere informatie

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken.

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken. KNIPPEN Als u na de selectie van een gedeelte van een tekst of een afbeelding op dit icoon klikt, knipt u de selectie uit het veld. Op deze manier kunt u het geselecteerde verwijderen, maar het ook juist

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f. 2014 1 2 Notities Inhouds opgave Hoe log ik in? 4 Een pagina toevoegen. 5 Een pagina vullen/aanpassen. 7 Een pagina verwijderen. 8 Een sjabloon kiezen.

Nadere informatie

Websites i.s.m. Service @ School

Websites i.s.m. Service @ School Websites i.s.m. Service @ School Inhoudsopgave Introductie...3 Inloggen in het Beheer Panel...3 Aanpassen van de tekst op de pagina s...4 Nieuwe pagina maken...5 Toelichting op enkele knoppen...6 Een link

Nadere informatie

Juni 2013 OKRA HANDLEIDING TREFPUNTSITES. wendy.dekeyzer@okra.be

Juni 2013 OKRA HANDLEIDING TREFPUNTSITES. wendy.dekeyzer@okra.be Juni 2013 OKRA HANDLEIDING TREFPUNTSITES wendy.dekeyzer@okra.be Opbouw trefpuntsite... 3 Startpagina... 3 Over OKRA... 7 Activiteiten... 8 Lid worden... 9 Contact... 10 Foto s... 11 Hoe starten?... 12

Nadere informatie

Inloggen. In samenwerking met Stijn Berben.

Inloggen. In samenwerking met Stijn Berben. Inloggen Ga naar www.hetjongleren.eu. Heb je al een gebruikersnaam en wachtwoord, log dan in op deze pagina (klik op deze link ): Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle

Nadere informatie

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Inhoud 1. Het dashboard.... 3 2. Een pagina of bericht aanpassen.... 5 3. Een nieuw bericht toevoegen... 6 4. Een pagina maken... 7 5. Website met sitebuilder... 8 6.

Nadere informatie

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0 Navigator CMS 2009 Beknopte handleiding v1.0 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Inloggen... 4 3. Menustructuur... 5 4. Document Verkenner... 6 5. Mappen beheren... 7 5.2 Map hernoemen... 7 5.3 Map verplaatsen...

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Berichten en Pagina s 3. Afbeeldingen en video s 4. Weblinks 1. Inloggen 1.1 Inloggen bij Wordpress We starten met het inloggen op je WordPress gebaseerde

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

Handleiding CMS VOORKANT

Handleiding CMS VOORKANT Handleiding CMS VOORKANT Inhoudsopgave Pagina 1. Toegang tot het CMS... 3 2. Artikel toevoegen... 4 3. Artikel bewerken... 5 4. Artikel kopiëren of verwijderen... 6 5. Afbeelding, link of tabel invoegen...

Nadere informatie

Een pagina toevoegen en/of bewerken.

Een pagina toevoegen en/of bewerken. Een pagina toevoegen en/of bewerken. Na het inloggen in het CMS zie u het volgende: 2 3. Een klik op dit menu geeft een overzicht van alle pagina s waar de website op dat moment uit bestaat: 2. Een klik

Nadere informatie

Beknopte gebruikershandleiding Editor

Beknopte gebruikershandleiding Editor Beknopte gebruikershandleiding Editor Deze handleiding beschrijft de mogelijkheden van de teksteditor. Let op! Niet iedere website heeft echter alle opties beschikbaar. Mocht u toch nog problemen ervaren,

Nadere informatie

Handleiding teksteditor

Handleiding teksteditor In deze handleiding leggen we de werking van de teksteditor uit. De teksteditor wordt gebruikt voor het bewerken van tekst. Uw tekstpagina s bewerkt u met deze editor, maar u vindt m op vele plekken terug.

Nadere informatie

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager,

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager, Handleiding Dododent Beste tandarts of praktijkmanager, Hartelijk dank voor de aanschaf van een website bij Dodoworks. Hieronder volgt een uitgebreide handleiding van het Dododent systeem waarmee de website

Nadere informatie

Algemene basis instructies

Algemene basis instructies Inhoud: Algemene basis instructies... 2 Pictogrammen en knoppen... 2 Overzicht... 3 Navigeren (bladeren)... 3 Gegevens filteren... 4 Getoonde gegevens... 5 Archief... 5 Album... 5 Tabbladen en velden...

Nadere informatie

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren Inleiding Voor u ziet u de handleiding van TYPO3 van Wijngaarden AutomatiseringsGroep. De handleiding geeft u antwoord geeft op de meest voorkomende vragen. U krijgt inzicht in het toevoegen van pagina

Nadere informatie

Handleiding Word Press voor de bewoners Westerkaap 1

Handleiding Word Press voor de bewoners Westerkaap 1 1 Handleiding Word Press voor de bewoners Westerkaap 1 Inhoud: Inloggen Pagina 1 Algemeen Pagina 2 Berichten Pagina 2 Bericht bewerken, Linken Pagina 3-4 Plaatje toevoegen bericht Pagina 5-6 Bericht publiceren

Nadere informatie

Portfolio s in Google Sites

Portfolio s in Google Sites Portfolio s in Google Sites Vanaf het schooljaar 2012-2013 biedt de NHL de optie om portfolio s aan te maken met Google Sites. De NHL-accounts bij Google zijn afgeschermd voor mensen die niet bij de NHL

Nadere informatie

Vragen opmaken in de editor

Vragen opmaken in de editor Vragen opmaken in de editor De tekstvakken van WTMaak zijn in versie 5.0 opgebouwd volgens de HTML5-methode. Hiermee kunt u direct zien wat u invoegt of opmaakt, de zogenaamde WYSIWYG methode (What You

Nadere informatie

Algemene WordPress Handleiding uitleg basics Karin de Wit Design

Algemene WordPress Handleiding uitleg basics Karin de Wit Design Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Algemene informatie... 3 Introductie... 4 Inloggen bij WordPress... 5 Introductie in het dashboard... 6 Berichten en pagina's... 8 Bericht Categorieën... 8 Nieuw Bericht...

Nadere informatie

Schoolwebsite.nu. Snel aan de slag met uw website. Versie 4.0

Schoolwebsite.nu. Snel aan de slag met uw website. Versie 4.0 Schoolwebsite.nu Snel aan de slag met uw website Versie 4.0 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 2 Voor dat u begint... 4 3 Teksten op de website... 6 4 Groepspagina s... 8 5 De groepspagina...

Nadere informatie

Opdrachtgever: Avpec1910 Auteur: Avalon Systems Versie: 1.0 Datum: 12/01/2011. Handleiding WYSIWYG HTML editor: CKEditor

Opdrachtgever: Avpec1910 Auteur: Avalon Systems Versie: 1.0 Datum: 12/01/2011. Handleiding WYSIWYG HTML editor: CKEditor Opdrachtgever: Avpec1910 Auteur: Avalon Systems Versie: 1.0 Datum: 12/01/2011 Handleiding WYSIWYG HTML editor: CKEditor Inhoud 1 Inleiding... 3 2 WYSIWYG editor... 4 2.1 Iconen toegelicht... 5 2.2 Maximaliseren...

Nadere informatie

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f. 2017 1 Inhouds opgave 1. Hoe log ik in? Inloggen in het CMS systeem is heel simpel! Hoe log ik in? Een pagina toevoegen. Een pagina vullen/aanpassen.

Nadere informatie

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen.

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. Terminologie HTML en CSS HTML: Hyper Markup language Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. CSS: Cascading StyleSheet stylesheet for

Nadere informatie

Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid

Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid Introductie Deze gebruikershandleiding geeft gedetailleerde basisinformatie over hoe te werken met Bitrix Site Manager. Deze handleiding is bedoeld

Nadere informatie

Handleiding Content Management Systeem

Handleiding Content Management Systeem Handleiding Content Management Systeem Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inloggen... 3 2. Paginavolgorde... 3 3. Pagina en menutitel... 3 4. Pagina s bewerken... 4 5. De tekstverwerker... 4 6. Interne

Nadere informatie

De WordPress 3.5 Beginners Handleiding

De WordPress 3.5 Beginners Handleiding De WordPress 3.5 Beginners Handleiding Internetbureau Elephant april 13 Inhoud Introductie... 2 Inloggen... 3 Het dashboard... 5 Berichten en pagina's... 6 Nieuw Bericht... 6 Nieuwe Pagina... 8 Afbeeldingen,

Nadere informatie

Auteur : MM-Pro Datum : 09-02-09 Versie : 0.1.5. Handleiding Beheer Standaard Website

Auteur : MM-Pro Datum : 09-02-09 Versie : 0.1.5. Handleiding Beheer Standaard Website Auteur : MM-Pro Datum : 09-02-09 Versie : 0.1.5 Handleiding Beheer Standaard Versie Datum Opmerkingen 0.1.2 29-01-09 Note opgenomen op pagina 7 over subpagina's en weergave in menu structuur. 0.1.3 02-02-09

Nadere informatie

TeD Tekst en Design. Basisinformatie voor klein gebruik van het cms Made Simple

TeD Tekst en Design. Basisinformatie voor klein gebruik van het cms Made Simple Basisinformatie voor klein gebruik van het cms Made Simple 1 Inhoud Inhoud 2 Inleiding 3 Inloggen in het CMS 3 Teksten plaatsen/aanpassen 4 Een link aanmaken 4 Gebruikers toevoegen/ verwijderen 5 Werken

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Edit

Gebruikershandleiding Edit Gebruikershandleiding Edit Maak gebruik van de inloggegevens die je terugvindt in jouw mailbox. Noteer ze eventueel ook hier: url: www.. nl/edit Navigeer naar dit adres, door de url in te typen in de adresbalk

Nadere informatie

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

Welkom bij Sitebuilder, een praktijksite maken in 5 stappen.

Welkom bij Sitebuilder, een praktijksite maken in 5 stappen. Welkom bij Sitebuilder, een praktijksite maken in 5 stappen. Wat is sitebuilder Site Builder is een uiterst gebruiksvriendelijk en zeer uitgebreid product waarmee u snel een eigen praktijkwebsite kunt

Nadere informatie

Handleiding MOBICROSS actie banners

Handleiding MOBICROSS actie banners Handleiding MOBICROSS actie banners Met de kant & klare MOBICROSS actie banners vergroot jij je kans om sneller je netwerk te bouwen. Je kunt je eigen campagne maken door de banners op je website te plaatsen,

Nadere informatie

Toelichting op enkele knoppen: (als u de muis bij een knop houdt, verschijnt een tekst met een korte aanwijzing (tooltip) bij deze knop).

Toelichting op enkele knoppen: (als u de muis bij een knop houdt, verschijnt een tekst met een korte aanwijzing (tooltip) bij deze knop). FAQ Leerlingdossier & handelingsplannen Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? De online tekstverwerker beschikt over veel mogelijkheden voor het bewerken van tekst. U vindt de online

Nadere informatie

NC-Websites Handleiding Mailer

NC-Websites Handleiding Mailer NC-Websites Handleiding Mailer Juni 2011 versie 1 1 Inhoud 1. Uw mailer... 3 2. Groepen beheren... 4 3. Klanten beheren... 7 4. Nieuwsbrief opstellen... 10 4.1 Indeling van de Nieuwsbrief... 10 4.2 De

Nadere informatie

Vragen opmaken in de editor

Vragen opmaken in de editor Vragen opmaken in de editor De tekstvakken van WTMaak zijn in versie 5.0 opgebouwd volgens de HTML5-methode. Hiermee kunt u direct zien wat u invoegt of opmaakt, de zogenaamde WYSIWYG methode (What You

Nadere informatie

De inlogpagina van het CMS wordt nu geladen. Vul uw gebruikersnaam en wachtwoord in

De inlogpagina van het CMS wordt nu geladen. Vul uw gebruikersnaam en wachtwoord in Handleiding Content 2 MS Gefeliciteerd met uw keuze voor Content 2 MS, het CMS van Eye for your Vision. Met ons CMS kunt u heel eenvoudig, zonder kennis van de onderliggende techniek, de inhoud van uw

Nadere informatie

Leerlingdossier & handelingsplannen. Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? FAQ

Leerlingdossier & handelingsplannen. Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? FAQ FAQ Leerlingdossier & handelingsplannen Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? De online tekstverwerker beschikt over veel mogelijkheden voor het bewerken van tekst. U vindt de online

Nadere informatie

Handleiding Mijneigenweb.nl

Handleiding Mijneigenweb.nl Handleiding Mijneigenweb.nl Inhoud 1 Inloggen 2 Kleurenschema en lettertype 2.1 Kies een standaard kleurenschema 2.2 Kleurenschema en lettertypes aanpassen/ zelf samenstellen 3 Logo 4 Visual 4.1 Eigen

Nadere informatie

CMS made simple Handleiding CMS: deel 1. Tekst en Links. drs. Erik van der Pol. Januari 2014, Versie 1.1

CMS made simple Handleiding CMS: deel 1. Tekst en Links. drs. Erik van der Pol. Januari 2014, Versie 1.1 CMS made simple Handleiding CMS: deel 1 Tekst en Links drs. Erik van der Pol Januari 2014, Versie 1.1 Introductie Deze handleiding is geschreven om met het beheermenu van CMS Made Simple (CMS) de website

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress V 1.0 Door Inhoud Inloggen op de website... 3 Het Dashboard... 4 Berichten... 5 Berichten aanmaken... 5 Berichten bewerken... 6 Pagina's... 7 Pagina's aanmaken... 7 Pagina's bewerken...

Nadere informatie

opgericht 1 augustus 1932 Handleiding Artikel plaatsen

opgericht 1 augustus 1932 Handleiding Artikel plaatsen opgericht 1 augustus 1932 Handleiding Artikel plaatsen Gemaakt door : Marcel van Vuuren Bijgewerkt op : vrijdag 24 juli 2015 Versie : 24072015_v3.0 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Plaatsen van een artikel...

Nadere informatie

Ga naar www.basisonline.nl of selecteer in de website van de school- intranet basisonline

Ga naar www.basisonline.nl of selecteer in de website van de school- intranet basisonline Werken met de website basisonline Ga naar www.basisonline.nl of selecteer in de website van de school- intranet basisonline - login met de verkregen inlognaam en wachtwoord - je inlognaam is jouw emailadres

Nadere informatie

Beginners Handleiding Eerste versie. Ronnie Schuurbiers Stijn Vermeulen

Beginners Handleiding Eerste versie. Ronnie Schuurbiers Stijn Vermeulen Beginners Handleiding Eerste versie Ronnie Schuurbiers Stijn Vermeulen Inhoudsopgave: Beginnen en inloggen... 3 Site instellingen wijzigen.... 5 Een thema kiezen.... 6 Tekstblokken toevoegen, wijzigen

Nadere informatie

Handleiding Webfire - Copyright Media Flame. Inhoudsopgave... 2. Voorwoord... 4. Aan de slag... 5. Inloggen... 5. Home... 6

Handleiding Webfire - Copyright Media Flame. Inhoudsopgave... 2. Voorwoord... 4. Aan de slag... 5. Inloggen... 5. Home... 6 Handleiding Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Voorwoord... 4 Aan de slag... 5 Inloggen... 5 Home... 6 Berichten en notificaties... 6 Pagina s Wijzigen... 8 Aanpassingen... 8 Start... 9 Sorteer... 9 Titel...

Nadere informatie

Handleiding Vedor-editor

Handleiding Vedor-editor Handleiding Vedor-editor Oktober 2008 Versie 1.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Aanmelden... 4 3 De werkbalk... 5 4 Het contextmenu... 7 5 Navigeren binnen je website... 8 6 Tekst toevoegen en bewerken...

Nadere informatie

Trippeltrap Content Management System

Trippeltrap Content Management System Handleiding Trippeltrap Content Management System versie 2.4 Aanmelden Voordat u de tekst op uw webpagina kunt aanpassen, moet u zich eerst aanmelden. Bovenaan de pagina vindt u een link naar het intranet.

Nadere informatie

De Teksteditor Hoe werkt het?

De Teksteditor Hoe werkt het? De Teksteditor Hoe werkt het? 19-4-2013 Sanne Wijgergangs Drie-O Automatisering B.V. Inhoud 1. Werken met de teksteditor... 3 1.1 De teksteditor... 3 1.2 Afbeeldingbeheer... 5 1.3 Hyperlink beheer... 7

Nadere informatie

Een korte handleiding door Frederic Rayen

Een korte handleiding door Frederic Rayen Een korte handleiding door Frederic Rayen Van installeren tot het gebruik P a g i n a 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoe AbiWord version 2.8.6 installeren?... 4 Schermonderdelen... 5 Uitleg bij elke werkbalk...

Nadere informatie

Handleiding om uw website/webshop aan te passen

Handleiding om uw website/webshop aan te passen Handleiding om uw website/webshop aan te passen ONDERWERP PAGINA 1. Hoe moet ik inloggen in het beheer? 2 2. Hoe pas ik een bestaande pagina aan? 2 3. Hoe plaats ik een afbeelding? 3 4. Hoe maak ik een

Nadere informatie

Website De Contrabas Gebruiksaanwijzing voor het beheren van de groepspagina s

Website De Contrabas Gebruiksaanwijzing voor het beheren van de groepspagina s Website De Contrabas Gebruiksaanwijzing voor het beheren van de groepspagina s De groepspagina s zijn bedoeld om iets te vertellen en te laten zien van wat er in de groep gebeurd. Foto s zijn daar heel

Nadere informatie

WORDPRESS. op de FourBottles manier. Pagina 1

WORDPRESS. op de FourBottles manier. Pagina 1 WORDPRESS op de FourBottles manier Pagina 1 Fijn dat je voor FourBottles hebt gekozen voor het realiseren van je website. Bij een website hoort natuurlijk een Content Management Systeem (CMS). Ik maak

Nadere informatie

Luna 3.0 Basishandleiding

Luna 3.0 Basishandleiding Basishandleiding Basishandleiding U logt in met de gegevens die u van ons heeft ontvangen. In deze handleiding gebruiken we als voorbeeld de website www.bijbaantjegroningen.nl. U komt dan in het volgende

Nadere informatie

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1 Handleiding Yvonne Rijks-Waardenburg Tine Strikkers Christel van de Steenoven-Livius 1 Inhoud 1. Inloggen SharePoint 3 2. Groepspagina bewerken ` 4 3. Foto s 3.1 Foto s uploaden 8 3.2 Foto s bewerken 10

Nadere informatie

Easy-Changer.Com Basic

Easy-Changer.Com Basic Easy-Changer.Com Basic V2.1 2010 Easy-Changer.Com. Alle rechten voorbehouden. Easy-Changer.Com Brouwersstraat 2 2613PP Delft The Netherlands 2 Vooraf Vooraf Vooraf Dit document is de handleiding voor het

Nadere informatie

Leerlingdossier & handelingsplannen

Leerlingdossier & handelingsplannen FAQ Leerlingdossier & handelingsplannen Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? De online tekstverwerker beschikt over veel mogelijkheden voor het bewerken van tekst. U vindt de online

Nadere informatie

Handleiding Sitebox 5

Handleiding Sitebox 5 INHOUDSOPGAVE 1 Introductie... 3 1.1 Sitebox... 3 1.1.1 Wat is een web content management systeem?... 3 1.1.2 Sitebox omgeving... 3 1.2 Inloggen... 3 1.3 Wachtwoord vergeten... 4 2 Modules... 4 2.1 Standaard

Nadere informatie

HANDLEIDING BEHEER WEBSITE. Vrouwen van Nu

HANDLEIDING BEHEER WEBSITE. Vrouwen van Nu HANDLEIDING BEHEER WEBSITE Vrouwen van Nu Versie 1.3 11 Oktober 2012 VERSIE INFO Versie Datum Auteur Omschrijving 1.0 25 September 2012 Rudi van Es 1.1 2 Oktober 2012 Maarten Rütten 1.2. 3 Oktober 2012

Nadere informatie

Handleiding CMS Joomla 3.2 v1.2

Handleiding CMS Joomla 3.2 v1.2 Handleiding CMS Joomla 3.2 v1.2 Inhoudsopgave 1. Inloggen op het CMS-systeem 2. Artikelen en Categorieën beheren 2.1 Aanmaken en beheren van een artikel 2.2 Verwijderen van een artikel 2.3 Aanmaken van

Nadere informatie

Handleiding Joomla CMS

Handleiding Joomla CMS Handleiding Joomla CMS Inhoudsopgave Inloggen bij de beheeromgeving 3 Artikelen 4 Prullenbak bekijken 4 Nieuw artikel maken / bewerken 5 Afbeelding toevoegen aan artikel 6 Link in een artikel plaatsen

Nadere informatie

De Kleine WordPress Handleiding

De Kleine WordPress Handleiding Introductie Dit is geen uitgebreide handleiding om een WordPress website of blog mee te bouwen. Het is ook geen overzicht van alle aspecten die een WordPress website zo bijzonder maken en geen verhandeling

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Inleiding. Het bijhouden, wijzigen en aanpassen van de inhoud van de website met je standaard web browser. De website maakt gebruik van CMS (content managment system) Door in te loggen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Inloggen Ga via uw internetbrowser (bij voorkeur Google Chrome of firefox) naar www.servicepuntvrijwilligerswerkhengelo.nl/typo3 U ziet vervolgens

Nadere informatie

E.M. van Nieuwaal. Frontpage 2003. Jouw vak op het leerlingenweb. Copyright 2008. http://cursus.anguillanova.nl

E.M. van Nieuwaal. Frontpage 2003. Jouw vak op het leerlingenweb. Copyright 2008. http://cursus.anguillanova.nl Frontpage 2003 Jouw vak op het leerlingenweb E.M. van Nieuwaal Copyright 2008 http://cursus.anguillanova.nl Inleiding... 3 1. Ontwerp een sitemap... 4 2. Index.htm... 4 3. Nieuwe pagina s maken... 7 4.

Nadere informatie

IQ LEADS Adres: Curieweg 8E Postcode: 2408 BZ Plaats: ALPHEN AAN DEN RIJN Telefoon: (0172)

IQ LEADS Adres: Curieweg 8E Postcode: 2408 BZ Plaats: ALPHEN AAN DEN RIJN Telefoon: (0172) 1 Inhoud Tips voor u begint... 3 Beginnen met WordPress... 4 Login... 4 Dashboard... 4 Back-up maken van uw website... 5 Bloggen en Pagina s... 6 Tekst editor... 6 Nieuwsbericht maken (Bloggen)... 6 Pagina

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

Globale kennismaking

Globale kennismaking Globale kennismaking Kennismaking Tesla CMS 1. Dashboard 2. pagina beheer - pagina aanmaken - pagina aanpassen - pagina verwijderen - pagina seo opties - zichtbaarheid pagina 3. subpagina beheer - subpagina

Nadere informatie

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ In deze uitgebreide handleiding vindt u instructies om met Reviews in the Cloud aan de slag te gaan. U kunt deze handleiding ook downloaden (PDF). TIP: De navigatie

Nadere informatie

Wordpress handleiding LOA Lak B.V.

Wordpress handleiding LOA Lak B.V. Wordpress handleiding LOA Lak B.V. Over Wordpress Wordpress is een content management systeem (kortweg CMS). Een CMS is systeem waarmee u de inhoud van uw website kunt beheren. Om Wordpress te kunnen gebruiken

Nadere informatie

Mach3Framework 5.0 / Website

Mach3Framework 5.0 / Website Mach3Framework 5.0 / Website Handleiding Mach3Builders Inhoudsopgave 1 Inloggen...5 1.1 Ingelogd blijven...6 1.2 Wachtwoord vergeten...7 2 Applicatie keuzescherm...8 2.1 De beheeromgeving openen...9 3

Nadere informatie

Handleiding 2designers Content Management Systeem

Handleiding 2designers Content Management Systeem Handleiding 2designers Content Management Systeem pagina 1 van 7 Inloggen: Om de welkom-kind website te kunnen beheren, moet u eerst inloggen. Dit kan via de URL: http://www.welkom-kind.nl/nieuw/admin

Nadere informatie

Handleiding Website Laatste update: april 2014

Handleiding Website Laatste update: april 2014 Laatste update: april 2014 1. Google Search Tijdens de ontwikkeling van uw website werd er veel aandacht besteed aan optimalisatie voor zoekmachines zoals Google. Dit onder andere door de broncode technisch

Nadere informatie

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 1 Inhoudsopgave Toevoegen nieuw artikel, of wijzigen...3 Extra web-functionaliteit...4 toevoegen van een foto/plaatje...4 toevoegen

Nadere informatie

SnelStart handleiding ARGO zelfbouwmodule

SnelStart handleiding ARGO zelfbouwmodule Inhoudsopgave Voorwoord Stap 1 Onderwerpkeuze Stap 2 Aanmaken module Stap 3 Keuze soort module: les of toets Stap 4 Module bewerken 3 4 5 6 7 Stap 5 Gebruik module editor Toelichting editor toolbar functionaliteit

Nadere informatie

Bewerk uw eigen Digibordbij boek

Bewerk uw eigen Digibordbij boek Bewerk uw eigen Digibordbij boek Naast de presentatie van schoolboeken in het Digibordbij systeem is het voor leraren ook mogelijk aanpassingen te maken in de digitale boeken. De leraar kan via een aparte

Nadere informatie

MWeb 4.0. Handleiding Basis Modules Versie 1.0

MWeb 4.0. Handleiding Basis Modules Versie 1.0 MWeb 4.0 Handleiding Basis Modules Versie 1.0 Index 1. Algemeen 3 1.1. Gebruikersnamen en Wachtwoorden 3 1.2. Inloggen 3 1.3. Uitloggen 3 1.4. Belangrijk 3 2. User Manager 4 2.1. Gebruikers lijst User

Nadere informatie

4. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor als pure tekst. 5. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor vanuit Word

4. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor als pure tekst. 5. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor vanuit Word 1. Code. Toon HTML code van de tekst 2. Verwijder de opmaak van de geselecteerde tekst. 3. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor 4. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor als

Nadere informatie

Handleiding Site-C 1.3

Handleiding Site-C 1.3 Handleiding Site-C 1.3 Inhoudsopgave: 1. Wat is een CMS? 3 2. Site-C? 3 3. Beginnen met Site-C 4 4. Het menu 5 5. Algemeen 6 Algemene instellingen 6 Website naam 6 Meta zoekwoorden 6 Meta omschrijving

Nadere informatie

Handleiding. Content Management Systeem (C.M.S.)

Handleiding. Content Management Systeem (C.M.S.) Handleiding Content Management Systeem (C.M.S.) www.wecaremedia.nl info@wecaremedia.nl 0162-223 161 Inhoudsopgave Inloggen... 3 Dashboard... 4 Bestanden... 4 Map aanmaken... 4 Bestanden toevoegen... 5

Nadere informatie

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Je gaat zelf een eenvoudige web site maken en zult deze eerst op papier moeten ontwerpen. Je maak een met daaronder sub-pagina s en eventueel

Nadere informatie

WordPress Handleiding

WordPress Handleiding Algemene Informatie Disclaimer: Bij het samenstellen van dit boek is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid van de opgenomen informatie. Wij kunnen echter niet verantwoordelijk gesteld worden

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Datum 1 september 2005 Versie 1.0 Copyright Ni-Frith Media Systems 1 / 59 1 Inleiding... 4 1.1 Let op:... 4 2 De werking... 5 2.1 Templates... 5 2.2 Schematisch... 6 3 De structuur

Nadere informatie

STICHTING PROO WEBSITE MODULES

STICHTING PROO WEBSITE MODULES STICHTING PROO Onderwerp Datum 25 november 2010 Auteur Willem van Zalk Vlijm. 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Inloggen website 4 3. Modus opties 5 3.1. Bekijken 5 3.2. Bewerken 5 4. Website modules 6

Nadere informatie