INGEVOLGE DE WET dient de staat Suriname een bevolkingsadministratie te houden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INGEVOLGE DE WET dient de staat Suriname een bevolkingsadministratie te houden."

Transcriptie

1 INGEVOLGE DE WET dient de staat Suriname een bevolkingsadministratie te houden. Deze bestaat uit: 1. de Burgerlijke Stand (BS) 2. het Bevolkingsregister (BR), die samen zijn ondergebracht in een Bureau voor Burgerzaken en waarvan in elk distrikt zich tenminste één bevindt. Aan de hand van de situatie en het bevolkingsaantal in de verschillende gebieden worden er twee soorten Bureaus voor Burgerzaken opgezet: 1. Hulpbureaus (waar slechts het Bevolkingsregister wordt bijgehouden) 2. Volledig functionerende Bureaus (waar er zowel de Burgerlijke Stand als het Bevolkingsregister wordt bijgehouden). BIJ ELK BEZOEK AAN DE BUREAUS VOOR BURGERZAKEN DIENT MEN MEDE TE NEMEN: 1. ID Kaart; 2. Familieboek. DE BURGERLIJKE STAND: De Burgerlijke Stand registreert alle belangrijke gebeurtenissen in het leven van de mens in Registers en wordt bijgehouden door de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Deze registers worden dubbel gehouden. De regels die hiervoor gelden zijn te vinden in het Surinaams Burgerlijk Wetboek (Art.5. S.B.W.). DE REGISTERS VAN DE BURGERLIJKE STAND ZIJN: - Registers van Geboorten; - Registers van Erkenningen; - Registers van Huwelijken; - Registers van Echtscheidingen; - Registers van Overlijden. - Registers van Huwelijksaangiften; - Registers van Huwelijkstoestemmingen; De eerste 5 genoemde registers worden dubbel gehouden.

2 Bij de Burgerlijke Stand kunt u terecht voor: - Aanvragen van familieboekjes - Aanvragen van stambomen - Aangiften van geboorten - Het doen van erkenningen - Aangiften en het Aangaan van Huwelijken - Inschrijvingen van vonnissen van Echtscheidingen - Aangiften van Overlijden - Aanvragen van uittreksels uit de registers van de Burgerlijke Stand DE AANVRAAG VAN FAMILIEBOEKJES Een ieder, die een gezin heeft, heeft de plicht zich te voorzien van een familieboek en dient ervoor te zorgen dat daarin, van alle belangrijke gebeurtenissen van dat gezin, aantekening wordt gemaakt. DE AANVRAAG VAN STAMBOMEN Dit is een inlichtingenstaat van alle belangrijke gebeurtenissen in het leven van een persoon en diens nageslacht. Stambomen worden aangevraagd en afgehandeld op het CBB. AANGIFTEN VAN GEBOORTEN (Art. 21 S.B.W.) Aangiften van geboorten dienen gedaan te worden bij de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand van de plaats van geboorte. De aangifte kan zowel persoonlijk als schriftelijk geschieden. Wie is bevoegd tot het doen van aangiften: De aangifte van geboorte van een kind zal door de vader moeten worden gedaan. Bij gebreke van de vader of bij diens verhindering zal de aangifte moeten geschieden door geneesheren, heelmeesters, vroedmeesters, vroedvrouwen of andere personen, die bij de bevalling aanwezig zijn geweest of degene ten wiens huize de bevalling heeft plaatsgevonden. Nodig voor het doen van aangiften:

3 1. Identiteitskaart; 2. Familieboek; 3. Bewijs van geboorte van de daartoe bevoegde autoriteit (geneesheer, vroedvrouw, enz). De termijnen binnen welke de aangiften van geboorte dienen te worden gedaan: In Paramaribo dient de aangifte van geboorte binnen drie (3) dagen na de bevalling te geschieden en in de distrikten zestien (16) dagen, de dag van geboorte, zon- en feestdagen niet meegerekend. Indien voormelde termijnen overschreden zijn, kan de aangifte slechts geschieden met machtiging van de Procureur-Generaal (art. 21 S.B.W.) ERKENNINGEN Een erkenning is een rechtshandeling, waarbij een man een kind aanneemt als zijn eigen kind. Door geboorte ontstaat tussen een natuurlijk kind en zijn moeder burgerlijke betrekkingen. Tussen een natuurlijk kind en zijn vader ontstaan burgerlijke betrekkingen eerst door erkenning (Art. 334 S.B.W.). Welke kinderen mogen erkend worden: - Natuurlijke kinderen. Deze zijn kinderen die niet staande het huwelijk geboren zijn. In de meeste gevallen dragen deze kinderen de geslachtsnaam van de moeder. Hoe kan een erkenning geschieden: (Art. 335 S.B.W.) 1. Bij akten van geboorte en huwelijk; 2. Bij akte van erkenning; 3. Bij alle andere authentieke akten. Wie mag een kind erkennen: Een erkening van een kind kan geschieden met toestemming van de moeder, bij haar in leven zijn, door: - een ongehuwde man, die de leeftijd van 18 jaren reeds heeft bereikt; - een gehuwde man, waarvan de kinderen voor zijn huwelijk zijn geboren uit een andere vrouw dan zijn echtgenote.

4 Indien de moeder haar toestemming weigert, kan de erkenning geschieden met verlof van de Kantonrechter. Bij de erkenning van een meerderjarig kind is diens toestemming vereist. De over te leggen documenten bij de erkenning: 1. ID kaart; 2. Familieboek; 3. Geboortebewijs of geboorteakte van het te erkennen kind; 4. Bewijs van burgerlijke staat van de man (erkenner). Een erkenning kan op elk Bureau voor Burgerzaken plaatsvinden, doch voor een goede administratie is het raadzaam dat dit plaatsvindt bij het Bureau waar het kind staat ingeschreven. HUWELIJKEN (Art. 80 S.B.W.) Een huwelijk is een familie-rechtelijke wilsovereenkomst tussen één man en één vrouw voor een duurzaam, gemeenschappelijk leven. Het voltrekken van een huwelijk kan ten overstaan van de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand of een Huwelijksambtenaar. Wie mag in het huwelijk treden: De man, die 17 jaar of ouder is en de vrouw, die 15 jaar of ouder is. Voor het aangaan van een huwelijk is vereist: 1. Dat partijen (man en vrouw) ongehuwd zijn; 2. Dat partijen tenminste 1 maand voor de voltrekking van het huwelijk, samen aangifte bij de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand van één hunner woonplaats moeten doen; 3. Dat partijen voor de voltrekking van hun huwelijk toestemming behoeven van hun ouders, indien zij de leeftijd van 21 nog niet hebben bereikt. Het doen van de Huwelijksaangifte: (Art.103 S.B.W.) De huwelijksaangifte kan geschieden bij de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand van de woonplaats van één der partijen. Deze aangifte kan zowel persoonlijk als schriftelijk geschieden.

5 In geval van een religieus huwelijk kunnen partijen zich bij de aangifte ook laten vertegenwoordigen door de religieuze huwelijksambtenaar. Huwelijksafkondiging: (Art. 105 S.B.W.) Van elke huwelijksaangifte dient er afkondiging gedaan te worden middels aanplakking van een geschrift hieromtrent aan het gebouw van het Bureau voor Burgerzaken en wel iedere zaterdag. Het geschrift zal tien (10) dagen aangeplakt blijven (wachttijd). De aanplakking dient te geschieden in de woonplaats van beide partijen. De over te leggen documenten: 1. ID kaart; 2. Het eigen familieboekje of dat van de ouders; 3. Geboorteakten, waarnodig echtscheidings- of overlijdensakte; 4. Bewijs omtrent de burgerlijke staat. Indien één der partijen vreemdeling is of woonachtig is in het buitenland, dient hij/zij op de dag van de voltrekking van het huwelijk legaal verblijf in Suriname te hebben. Documenten opgemaakt in landen die zich gecommitteerd hebben aan het verdrag, inzake de afschaffing van de vereisten voor legalisatie van buitenlandse openbare akten, gesloten te Den Haag op 5 oktober 1961, dienen voorzien te zijn van een apostille stempel. De Republiek Suriname en het Koninkrijk der Nederlanden hebben zich ook hieraan gecommitteerd. Van een huwelijk, in het buitenland voltrokken en waarvan tenminste één der partijen ingezetene van Suriname is, zal binnen een jaar na terugkomst der echtgenoten, een akte van deze huwelijksvoltrekking ingeschreven moeten worden in het openbaar huwelijksregister van hun woonplaats (art. 137 S.B.W.). Ontbinding van het huwelijk: Het huwelijk wordt ontbonden: 1. Door de dood; 2. Door afwezigheid van één der echtgenoten, gedurende tien jaren en een daarop gevolgd nieuw huwelijk van de andere echtgenoot; 3. Door echtscheiding.

6 ECHTSCHEIDINGEN Het huwelijk wordt ontbonden na inschrijving van het vonnis van echtscheiding in de registers van echtscheiding van de Burgerlijke Stand van het distrikt, alwaar het huwelijk is voltrokken. De inschrijving geschiedt binnen 6 maanden nadat de uitspraak van de rechter in kracht van gewijsde is gegaan. Indien de inschrijving binnen die termijn niet is geschied, vervalt daardoor de kracht van het vonnis, waarbij de echtscheiding is uitgesproken, en kan die om dezelfde redenen niet opnieuw worden geeist. (Art. 274 S.B.W.) Vonnissen van echtscheidingen waarvan het huwelijk in het buitenland is voltrokken, dienen ingeschreven te worden in de registers van echtscheidingen van de Burgerlijke Stand van Paramaribo. De over te leggen documenten: 1. Het vonnis van echtscheiding, welke in kracht van gewijsde is gegaan; 2. ID kaart; 3. Familieboek. Het vonnis van echtscheiding kan worden ingediend door één van de partijen of diens, bij authentieke akte gemachtigde. Echtscheiding kan alleen worden gevorderd, indien het huwelijk duurzaam is ontwricht. (Art. 262 Herziening Huwelijksrecht 1973). OVERLIJDEN Op verklaring van de aangever zal door de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, alwaar de persoon is overleden, de akten van overlijden worden opgemaakt (art.42 S.B.W.). De aangifte van overlijden: De aangifte dient gedaan te worden door of namens het hoofd des huizes, Ziekeninrichtingen, gevangenissen of andere openbare gestichten en kan zowel in persoon als schriftelijk. Termijnen van aangifte:

7 De termijn van aangifte is in Paramaribo binnen 1 x 24 uur en in de overige distrikten binnen 16 dagen na het sterfgeval. Na het verstrijken van deze termijnen kan de aangifte van overlijden slechts geschieden met machtiging van de Procureur- Generaal (art. 43 S.B.W.) indien deze nog binnen het lopend jaar geschiedt. De over te leggen documenten: 1. Een deugdelijke verklaring van de medicus die het overlijden heeft vastgesteld; 2. ID kaart van de aangever 3. Familieboek van de overledene of van het gezin waartoe hij/zij behoorde. Het begrip woonplaats m.b.t. de Burgerlijke Stand Bij de Burgerlijke Stand wordt onder het begrip woonplaats verstaan de plaats waar iemand wordt geacht zijn hoofdverblijf (wettelijke woonplaats) te hebben. (art. 68 S.B.W.) HET BEVOLKINGS-REGISTER ( BR) (Besluit van 4 mei 1921 ter uitvoering van de verordening van 30 april 1917 G.B. no. 80) Het Bevolkingsregister registreert alle ingezetenen van Suriname naar hun distrikt, woonplaats en adres. Deze registratie vindt plaats middels hulppersoonskaarten (HPK s). Ingezetenen zijn personen met de Surinaamse nationaliteit, die in Suriname hun woonplaats hebben en vreemdelingen, die middels een vestigings- of verblijfsvergunning in Suriname woonachtig zijn. Het begrip woonplaats m.b.t. het Bevolkingsregister. Volgens het Bevolkingsregister wordt onder woonplaats verstaan, daar waar de persoon iedere dag zijn nachtrust geniet (werkelijke woonplaats). Opname in het Bevolkingsregister : Opname in het Bevolkingsregister geschiedt door: 1. Geboorte; 2. Verhuizing;

8 3. Vestiging; 4. Ambtshalve. Opname door geboorte : Een ieder die in Suriname is of wordt geboren, de Surinaamse nationaliteit bezit of vreemdeling is met een legale vestigings- of verblijfsvergunning en in Suriname zijn woonplaats heeft, dient opgenomen te worden in het Bevolkingsregister van zijn woonplaats. Opname vindt plaats middels de aanmaak van een HPK. Het doen van aangifte van verhuizing : Een ieder, die in een distritkt komt te wonen, dient opgenomen te worden in het Bevolkingsregister van het distrikt, indien blijkt dat hij opgave heeft gedaan van verhuizing uit een ander distritkt. Opname vindt plaats door verzending van de HPK door het BR vanwaar de persoon afkomstig is, naar het BR van zijn nieuwe woonplaats. Vestiging uit het buitenland : Iedere Surinamer, afkomstig uit het buitenland, die zich in Suriname vestigt, dient zich met zijn paspoort te melden voor inschrijving bij het Bevolkingsregister van zijn woonplaats. Voor vreemdelingen geldt dat zij behalve hun paspoort ook een geldig vestigings- of verblijfsvergunning dienen te overleggen. Indien een vreemdeling na zijn inschrijving verder gebruik wenst te maken van de diensten van het Bevolkingsregister, dient hij hiervoor eveneens te overleggen een geboorte akte en een verklaring omtrent zijn burgerlijke staat. Ambtshalve opname in het bevolkingsregister : De ambtenaar, belast met het bijhouden van het Bevolkingsregister heeft de plicht om iedere Surinamer, die zich meldt, als blijkt dat hij ambtshalve was afgevoerd na onderzoek, op diens verklaring, wederom op te nemen in het Bevolkingsregister. Afvoering uit het Bevolkingsregister. 1. door overlijden; 2. door verhuizing; 3. door vertrek naar het buitenland; 4. ambtshalve. Een ieder is verplicht om binnen 2 (twee) weken na adreswijziging hiervan kennis te geven aan de ambtenaar, belast het bijhouden van het Bevolkingsregister.

9 Genoemde ambtenaar is bevoegd ambtshalve af te voeren een ieder, die langer een jaar, zonder opgaaf, niet meer op het aangegeven adres woonachtig is. Waarvoor kan men terecht bij het Bevolkingsregister. Naast het opgeven van verhuizing, vestiging en vertrek kan men ook terecht voor de aanvraag van: 1. Uittreksels, dit zijn bewijzen, die aangeven dat een persoon of personen in het Bevolkingsregister van een bepaald distrikt op een bepaald adres staan ingeschreven. 2. Attestatie De Vita, verklaring die aangeeft dat een persoon nog in leven is. 3. Verklaringen omtrent de Surinaamse nationaliteit, verklaringen die aangeven dat iemand in het bezit is van de Surinaamse nationaliteit. 4. Verklaringen omtrent de Burgerlijke staat, verklaringen die aangeven dat iemand ongehuwd is. 5. Surinaamse paspoorten, voor de aanvraag van paspoorten dient iedere meerderjarige Surinamer zich persoonlijk te wenden tot het Bevolkingsregister van zijn woonplaats met medeneming van het familieboekje en een recente pasfoto. Minderjarigen dienen zich te melden met hun ouder(s) voor het geven van de nodige toestemming. Bij de aanvraag dient een bedrag van SRD 100,= aan leges betaald te worden. Indien de aanvrager reeds in het bezit was van een paspoort, die in het ongerede is geraakt, dient eveneens een politieverklaring overgelegd te worden en wordt het te storten bedrag aan leges SRD 200,=.

10 6. Identiteitskaarten (ID-kaart) Iedere Surinamer, die de leeftijd van 16 jaar bereikt, dient in het bezit te zijn van een bij wet vastgestelde identiteitskaart. Hiervoor moet men terecht bij het BR van zijn woonplaats voor een uittreksel, waarna men zich, ook met medeneming van het familieboekje, bij de CBB, afdeling Identiteit meldt voor het maken van een ID-kaart. Bij het in het ongerede raken van de ID-kaart dient men voor de aanmaak van een nieuwe eveneens te overleggen een bewijs, afgegeven door de Distrikts- Commissaris van zijn woonplaats en een betalings-bewijs van SRD 10,=. Aan ingezetenen met een vreemde nationaliteit, die wel over een vergunning tot vestiging (verblijf voor onbepaalde tijd) beschikken, wordt eveneens een vreemdelingen identiteitskaart verstrekt. 7. Straatnaamborden en huisnummers Ingevolge de wet dienen alle straten voorzien te worden van een naam, middels het plaatsen van een straatnaambord en alle huizen van een huisnummer. Dit is staatszorg, welke toebedeeld is aan de bij wet benoemde Straatnamencommissie, waarvan de uitvoering van de werkzaamheden hieromtrent berust bij het CBB. Iedere Surinamer die van plan is zich te vestigen in een huis, nog niet voorzien van een huisnummer in een omgeving of projekt, waarvan de straat of straten nog niet zijn voorzien van straatnamen, dient zich te wenden tot de eigenaar van het huis of projekt om het daarheen te leiden dat voornoemde zaken in orde zijn, alvorens hij zich aldaar vestigt.

Gew. bij S.B. 1983 no. 104.

Gew. bij S.B. 1983 no. 104. WET van 24 november 1975, tot regeling van het Surinamerschap en het Ingezetenschap (S.B.1975 no.4), gelijk zij luidt na de daarin aangebrachte wijzigingen bij S.B. 1983 no. 104, S.B. 1984 no. 55, S.B.

Nadere informatie

PUBLICATIEBLAD. LANDSVERORDENING van de 8'*^mei 2010 tot wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek^ (Landsverordening herziening namenrecht)

PUBLICATIEBLAD. LANDSVERORDENING van de 8'*^mei 2010 tot wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek^ (Landsverordening herziening namenrecht) A 2010 l**l N 29 PUBLICATIEBLAD LANDSVERORDENING van de 8'*^mei 2010 tot wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek^ (Landsverordening herziening namenrecht) IN NAAM DER KONINGIN! In overweging genomen

Nadere informatie

Aantekeningen overlijden. Eerstgenoemde partner. Partnerschapsboekje. in de gemeente. Laatstgenoemde partner. in de gemeente

Aantekeningen overlijden. Eerstgenoemde partner. Partnerschapsboekje. in de gemeente. Laatstgenoemde partner. in de gemeente Aantekeningen overlijden Eerstgenoemde partner op in de gemeente Partnerschapsboekje Laatstgenoemde partner op in de gemeente 12 Inlichtingen Naamgebruik geregistreerde partners Een Nederlandse man of

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2000 2001 Nr. 79 26 862 Wijziging van de regeling in Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek met betrekking tot het naamrecht, de voorkoming van schijnhuwelijken

Nadere informatie

Informatieblad: Consulaire verklaringen. 1) Verklaring van woonplaats. 2) Verklaring van in leven zijn

Informatieblad: Consulaire verklaringen. 1) Verklaring van woonplaats. 2) Verklaring van in leven zijn Informatieblad: Consulaire verklaringen Consulaire verklaringen kunnen alleen t.b.v. Nederlanders worden opgemaakt. Uw nationaliteit, evenals een evt. tweede nationaliteit, moet in de verklaring worden

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2013 480 Wet van 25 november 2013 tot wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek in verband met het juridisch ouderschap van de vrouwelijke partner

Nadere informatie

MINISTERIE VAN JUSTITIE EN POLITIE

MINISTERIE VAN JUSTITIE EN POLITIE MINISTERIE VAN JUSTITIE EN POLITIE VREEMDELINGENZAKEN augustus 2011 LOKETDIENST HOOFDAFDELING VREEMDELINGENZAKEN MR. JAGERNATH LACHMONSTRAAT no. 165-166 TEL.: 434328 / 434329 / 434330 Let op: dit formulier

Nadere informatie

==================================================================== HOOFDSTUK I. Algemene bepalingen terzake van de burgerlijke stand

==================================================================== HOOFDSTUK I. Algemene bepalingen terzake van de burgerlijke stand Intitulé : LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van de artikelen 17, vierde lid, 18, derde lid, 18c, 19j, eerste lid, 20d, 21, derde lid, 23b, eerste, tweede en vierde lid, 24b,

Nadere informatie

Cursusdag Inschrijvingen en verhuizingen

Cursusdag Inschrijvingen en verhuizingen Cursusdag Inschrijvingen en verhuizingen Centraal Bureau voor Burgerzaken Toepassen Modernisering Programma van de dag 8:00 9:45 Inleiding 10:15 11:30 Verdieping thema Uittreksels verklaringen en verstrekking

Nadere informatie

Waar en hoe? Welke stukken dienen voorzien te worden bij de aangifte?

Waar en hoe? Welke stukken dienen voorzien te worden bij de aangifte? INFO - HUWELIJK DE AANGIFTE Waar en hoe? Voor het bepalen van dag en uur van het burgerlijk huwelijk, melden de verloofden zich aan in het administratief centrum, dienst Burgerlijke Stand, Veld 1 te 9970

Nadere informatie

DOCUMENTENLIJST AANVRAAG NATURALISATIE OVERIGE VREEMDELINGEN

DOCUMENTENLIJST AANVRAAG NATURALISATIE OVERIGE VREEMDELINGEN MINISTERIE VAN JUSTITIE EN POLITIE januari 2014 HOOFDAFDELING VREEMDELINGENZAKEN LOKETDIENST PARAMARIBO A: MR. JAGERNATH LACHMONSTRAAT no. 165-166 T: 427197 TST 3405; E: INFO.VREEMDELINGENZAKEN@JUSPOL.GOV.SR

Nadere informatie

Zitting 1967-8436 1 BOEK 1

Zitting 1967-8436 1 BOEK 1 Zitting 1967-8436 1 Vervanging van het eerste boek van het Burgerlijk Wetboek door Boek 1 van het nieuwe Burgerlijk Wetboek en, in verband daarmede, wijziging van dit boek en de overige boeken van het

Nadere informatie

Dit formulier is GRATIS!

Dit formulier is GRATIS! MINISTERIE VAN JUSTITIE EN POLITIE januari 2014 HOOFDAFDELING VREEMDELINGENZAKEN LOKETDIENST PARAMARIBO A:MR. JAGERNATH LACHMONSTRAAT no. 165-166 T: 427197 TST 3405; E:INFO.VREEMDELINGENZAKEN@JUSPOL.GOV.SR

Nadere informatie

Vragen, stellingen en opdrachten Basisadministratie

Vragen, stellingen en opdrachten Basisadministratie Vragen, stellingen en opdrachten Basisadministratie Versie 9 november 2009 Ga er bij de vragen, stellingen en opdrachten vanuit dat het nieuw Surinaams Burgerlijk Wetboek en de Wet basisadministratie in

Nadere informatie

Citeertitel: Retributie- en legesbesluit Bureau Burgerlijke Stand en Bevolkingsregister

Citeertitel: Retributie- en legesbesluit Bureau Burgerlijke Stand en Bevolkingsregister Intitulé : LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, regelende de heffing en inning van retributies en leges door het Bureau Burgerlijke Stand en Bevolkingsregister Citeertitel: Retributie- en legesbesluit

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Wijziging van Boek 1 en Boek 10 van het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten betreffende het uitspreken van de echtscheiding en ontbinding van het geregistreerd partnerschap door de ambtenaar van

Nadere informatie

DOCUMENTENLIJST AANVRAAG NATURALISATIE SURINAAMSE ORIGINE

DOCUMENTENLIJST AANVRAAG NATURALISATIE SURINAAMSE ORIGINE MINISTERIE VAN JUSTITIE EN POLITIE januari 2014 HOOFDAFDELING VREEMDELINGENZAKEN LOKETDIENST PARAMARIBO A: MR. JAGERNATH LACHMONSTRAAT no. 165-166 T: 427197 TST 3405; E: INFO.VREEMDELINGENZAKEN@JUSPOL.GOV.SR

Nadere informatie

Afstamming. U hebt vragen over uw afstamming of over de afstamming van uw kind

Afstamming. U hebt vragen over uw afstamming of over de afstamming van uw kind Afstamming U hebt vragen over uw afstamming of over de afstamming van uw kind Inhoud Afstamming in het Belgische recht...3 Afstamming krachtens de wet...4 Afstamming langs moederszijde...4 Afstamming langs

Nadere informatie

Dit formulier is GRATIS!

Dit formulier is GRATIS! MINISTERIE VAN JUSTITIE EN POLITIE januari 2014 HOOFDAFDELING VREEMDELINGENZAKEN LOKETDIENST PARAMARIBO A:MR. JAGERNATH LACHMONSTRAAT no. 165-166 T: 427197 TST 3405; E: INFO.VREEMDELINGENZAKEN@JUSPOL.GOV.SR

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR DE AANVRAAG TER VERKRIJGING VAN DOCUMENTEN UIT DE BEVOLKINGSADMINISTRATIE VAN SURINAME

INFORMATIE VOOR DE AANVRAAG TER VERKRIJGING VAN DOCUMENTEN UIT DE BEVOLKINGSADMINISTRATIE VAN SURINAME There are no translations available. INFORMATIE VOOR DE AANVRAAG TER VERKRIJGING VAN DOCUMENTEN UIT DE BEVOLKINGSADMINISTRATIE VAN SURINAME Bij de aanvraag van een geboorteakte en plaats van geboorte en

Nadere informatie

Algemene Module Burgerzaken 22. AMB

Algemene Module Burgerzaken 22. AMB Algemene Module Burgerzaken 22. AMB 22.01. Bestanden persoonsgegevens Eindterm 22.01. De kandidaat kan het doel van de administratie van de burgerlijke stand en de Basisadministratie persoonsgegevens omschrijven.

Nadere informatie

Heeft, na goedkeuring door De Nationale Assemblee, de Staatsraad gehoord, bekrachtigd de onderstaande wet:

Heeft, na goedkeuring door De Nationale Assemblee, de Staatsraad gehoord, bekrachtigd de onderstaande wet: Wet van houdende vaststelling van de status van Personen van Surinaamse Afkomst en de Rechten en Plichten die uit die status voortvloeien (Wet PSA) ---------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Eerste inschrijving in de Nederlandse bevolkingsadministratie. De Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens

Eerste inschrijving in de Nederlandse bevolkingsadministratie. De Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens Eerste inschrijving in de Nederlandse bevolkingsadministratie De Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens 1 Inleiding 3 2 Waarom een basisadministratie persoonsgegevens? 3 3 Hoe werkt de basisadministratie

Nadere informatie

Melding van voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap (zonder opgave verblijfsrecht) BSN (indien bekend) Geslachtsnaam 2.

Melding van voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap (zonder opgave verblijfsrecht) BSN (indien bekend) Geslachtsnaam 2. Deel Partner U bezit de Nederlandse nationaliteit; of u bent een gemeenschapsonderdaan (E.U.-onderdaan); of u heeft een verblijfsvergunning regulier voor onbepaalde tijd of een verblijfsvergunning asiel

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2014 380 Wet van 8 oktober 2014 tot wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten in verband met de vereenvoudiging van en

Nadere informatie

- is het belangrijk aan te geven de juiste persoonsgegevens, datum en plaats van overlijden.

- is het belangrijk aan te geven de juiste persoonsgegevens, datum en plaats van overlijden. INFORMATIE VOOR DE AANVRAAG VAN DOCUMENTEN UIT DE BEVOLKINGSADMINISTRATIE VAN SURINAME: Bij een aanvraag voor een geboorteakte: - is het belangrijk aan te geven de juiste persoonsgegevens, datum en plaats

Nadere informatie

wijzigingen Wet BRP Bijlage nummer 1 Datum 13 december 2013 Ons kenmerk 2013-0000766745

wijzigingen Wet BRP Bijlage nummer 1 Datum 13 december 2013 Ons kenmerk 2013-0000766745 wijzigingen Wet BRP Bijlage nummer 1 Ons kenmerk 2013-0000766745 Wijzigingen per 6 januari 2014 Hieronder worden de verschillen tussen de Wet GBA en de Wet BRP weergegeven die bij de inwerkingtreding van

Nadere informatie

Echtscheiding kan nimmer door onderlinge toestemming plaats hebben.

Echtscheiding kan nimmer door onderlinge toestemming plaats hebben. DERDE AFDELING VAN ECHTSCHEIDING Artikel 260-142 De vordering tot echtscheiding wordt ingesteld bij de kantonrechter, binnen wiens rechtsgebied de gedaagde op het ogenblik van de indiening van het in artikel

Nadere informatie

Geboorte, Huwelijk en Overlijden 07. GHO

Geboorte, Huwelijk en Overlijden 07. GHO , en 07. GHO Deze module heeft betrekking op uitsluitend Nederlandse partijen. Eindterm 07.01. De kandidaat kan met betrekking tot het thema geboorte de van belang zijnde Nederlandse weten regelgeving

Nadere informatie

1 Tijdstip verwekking

1 Tijdstip verwekking Afstammingsrecht Geboorteakte Internationaal Privaatrecht Eddy Meulders Maurice Goffart 1 Tijdstip verwekking Minimum duur zwangerchap Maximum duur zwangerchap -300-299 -181-180 -179-2 -1 Verwekking 1

Nadere informatie

Wat staat ons te wachten en waar dienen we straks rekening mee te houden. En soms even terug in de tijd!

Wat staat ons te wachten en waar dienen we straks rekening mee te houden. En soms even terug in de tijd! Wat staat ons te wachten en waar dienen we straks rekening mee te houden. En soms even terug in de tijd! Betreft: echtscheiding en ontbinding geregistreerd partnerschap Bekendmaking aan personen die geen

Nadere informatie

Artikel 99 wordt als volgt gewijzigd:

Artikel 99 wordt als volgt gewijzigd: Wijziging van Boek 1 en Boek 10 van het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten betreffende het uitspreken van de echtscheiding en ontbinding van het geregistreerd partnerschap door de ambtenaar van

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2010 2011 32 137 Vaststelling en invoering van Boek 10 (Internationaal privaatrecht) van het Burgerlijk Wetboek (Vaststellings- en Invoeringswet Boek 10

Nadere informatie

1 Gegevens van de wees. In te vullen door de SVB AWW-no.: Datum indiening: 2 Gegevens overledene. 1.1 Achternaam (bij geboorte) Voornamen (voluit)

1 Gegevens van de wees. In te vullen door de SVB AWW-no.: Datum indiening: 2 Gegevens overledene. 1.1 Achternaam (bij geboorte) Voornamen (voluit) Banko di Seguro Sosial Pater Euwensweg 9, Curaçao Email: pensioenen@svbcur.org of Website:www.svbcur.org. Tel: (5999)434-4402, Fax: (5999)434-4502 Aanvraag om Wezenpensioen Met dit formulier vraagt u een

Nadere informatie

BOEK 1 NIEUW BURGERLIJK WETBOEK VAN SURINAME. Boek 1 Personen- en familierecht. Titel 1 Algemene bepalingen. Artikel 1

BOEK 1 NIEUW BURGERLIJK WETBOEK VAN SURINAME. Boek 1 Personen- en familierecht. Titel 1 Algemene bepalingen. Artikel 1 Diese Datei wurde im Juli 2014 von folgender Adresse heruntergeladen: http://www.gov.sr/media/59670/boek_1._tekst_dna.pdf BOEK 1 NIEUW BURGERLIJK WETBOEK VAN SURINAME Boek 1 Personen- en familierecht Titel

Nadere informatie

- is het belangrijk aan te geven de juiste persoonsgegevens, datum en plaats van overlijden.

- is het belangrijk aan te geven de juiste persoonsgegevens, datum en plaats van overlijden. INFORMATIE VOOR DE AANVRAAG VAN DOCUMENTEN UIT DE BEVOLKINGSADMINISTRATIE VAN SURINAME: Bij een aanvraag voor een geboorteakte: - is het belangrijk aan te geven de juiste persoonsgegevens, datum en plaats

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2002 153 Wet van 14 maart 2002, houdende regeling van het conflictenrecht inzake de familierechtelijke betrekkingen uit hoofde van afstamming (Wet

Nadere informatie

No STAATSBLAD No. 22 VAN DE REPUBLIEK SURINAME

No STAATSBLAD No. 22 VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2013 1 No. 22 2013 STAATSBLAD No. 22 VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET van 11 februari 2013, houdende bijzondere regels ter aanvulling van de registers van de burgerlijke stand 2013 (Wet Bijzondere regels

Nadere informatie

De keuze van de achternaam. Ministerie van Justitie

De keuze van de achternaam. Ministerie van Justitie Ministerie van Justitie De keuze van de achternaam Burgerlijk Wetboek Boek 1, Personen- en familierecht Titel 2 Het recht op de naam Artikel 5 1. Indien een kind alleen in familierechtelijke betrekking

Nadere informatie

Algemene Module Burgerzaken 22. 2. AMB

Algemene Module Burgerzaken 22. 2. AMB Algemene Module Burgerzaken 22. 2. AMB 22.01. 2.01. Bestanden persoonsgegevens Eindterm 22.01. 2 2.01. De kandidaat kan het doel van de administratie van de burgerlijke stand, en de Basisadministratie

Nadere informatie

JPF 2013/115 Rechtbank Den Haag 11 februari 2013, C/09/419508 FA RK 12-3722; ECLI:NL:RBDHA:2013:BZ3284. ( mr. Brakel )

JPF 2013/115 Rechtbank Den Haag 11 februari 2013, C/09/419508 FA RK 12-3722; ECLI:NL:RBDHA:2013:BZ3284. ( mr. Brakel ) JPF 2013/115 Rechtbank Den Haag 11 februari 2013, C/09/419508 FA RK 12-3722; ECLI:NL:RBDHA:2013:BZ3284. ( mr. Brakel ) [De minderjarige], geboren op [geboortedatum] te [geboorteplaats], Frankrijk, wonende

Nadere informatie

Artikel 1 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN

Artikel 1 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN WET van 20 maart 1981 tot instelling van een Algemeen Oudedagsvoorzieningsfonds (S.B. 1981 no. 30), gelijk zij luidt na de daarin aangebrachte wijzigingen bij S.B. 1981 no. 190, S.B. 1982 no. 74, S.B.

Nadere informatie

ambtsbericht Algerije

ambtsbericht Algerije Thematisch ambtsbericht Algerije Augustus 2009 Directie Personenverkeer, migratie en Vreemdelingenzaken Afdeling Asiel- en Migratiezaken Den Haag +31 70 348 5964 Inhoudsopgave Pagina 1 Inleiding 3 2 Nationaliteitswetgeving

Nadere informatie

U wilt een afspraak maken voor:

U wilt een afspraak maken voor: Het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag... 2 Geheimhouding persoonsgegevens... 3 Het legaliseren van uw handtekening... 4 Het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart... 5 Het aanvragen

Nadere informatie

1.1 Wet basisregistratie personen

1.1 Wet basisregistratie personen 1. WET BRP 15 1.1 Wet basisregistratie personen Wet van 3 juli 2013 houdende nieuwe regels voor een basisregistratie personen, Stb. 2012, 666, zoals laatstelijk gewijzigd op 8 oktober 2014, Stb. 2013,

Nadere informatie

DOSSIER HET HUWELIJK

DOSSIER HET HUWELIJK DOSSIER HET HUWELIJK NUTTIGE INFORMATIE UITGEGEVEN DOOR HET GEMEENTEBESTUUR Verantwoordelijke uitgever: Gemeentebestuur ZULTE Schepen van burgerlijke stand 2013 Wie elkaar waarachtig liefhebben voelen

Nadere informatie

Agentschap BPR is een onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Agentschap BPR is een onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Eerste inschrijving in de Nederlandse bevolkingsadministratie Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens Agentschap BPR is een onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Nadere informatie

Inleiding tot de burgerlijke stand

Inleiding tot de burgerlijke stand Inleiding tot de burgerlijke stand Mr. J. Kampers bewerkt door: L.J.W. Evers H.Vat 12e druk 2004 Kluwer, Alphen aan den Rijn Voorwoord 13 1 Ontstaan en ontwikkeling van de wetgeving betreffende de burgerlijke

Nadere informatie

DOSSIER HET HUWELIJK NUTTIGE INFORMATIE UITGEGEVEN DOOR HET GEMEENTEBESTUUR

DOSSIER HET HUWELIJK NUTTIGE INFORMATIE UITGEGEVEN DOOR HET GEMEENTEBESTUUR DOSSIER HET HUWELIJK NUTTIGE INFORMATIE UITGEGEVEN DOOR HET GEMEENTEBESTUUR Verantwoordelijke uitgever: Gemeentebestuur ZULTE Schepen van burgerlijke stand: DE SMET Catherine Juli 2010 Wie elkaar waarachtig

Nadere informatie

Loketdienst Paramaribo

Loketdienst Paramaribo MINISTERIE VAN JUSTITIE EN POLITIE januari 2014 HOOFDAFDELING VREEMDELINGENZAKEN LOKETDIENST PARAMARIBO A:MR. JAGERNATH LACHMONSTRAAT no. 165-166 T: 427197 TST 3405; E: INFO.VREEMDELINGENZAKEN@JUSPOL.GOV.SR

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1997 161 Wet van 10 april 1997 tot wijziging van de artikelen 5 en 9 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek en in verband daarmede van enige andere

Nadere informatie

BURGERLIJK WETBOEK. Boek I

BURGERLIJK WETBOEK. Boek I BURGERLIJK WETBOEK Boek I 1 WET van 28 december 1859, betreffende de invoering van een nieuwe wetgeving in de West-Indische Koloniën (G.B. 1860 no. 4), gelijk zij luidt na de daarin aangebrachte wijzigingen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 032 Wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek in verband met het juridisch ouderschap van de vrouwelijke partner van de moeder anders

Nadere informatie

AANVRAAG VERBLIJF SURINAAMSE ORIGINE

AANVRAAG VERBLIJF SURINAAMSE ORIGINE AANVRAAG VERBLIJF SURINAAMSE ORIGINE Documenten/ bewijsstukken voor het aanvragen van uw verblijf. Benodigdheden Omschrijving 1. Verzoekschrift - Indien de aanvraag ook voor echtgeno(o)t(e) en of minderjarige

Nadere informatie

DOCUMENTENLIJST AANVRAAG VERLENGING VERBLIJF SURINAAMSE ORIGINE

DOCUMENTENLIJST AANVRAAG VERLENGING VERBLIJF SURINAAMSE ORIGINE MINISTERIE VAN JUSTITIE EN POLITIE januari 2014 HOOFDAFDELING VREEMDELINGENZAKEN LOKETDIENST PARAMARIBO A:MR. JAGERNATH LACHMONSTRAAT no. 165-166 T: 427197 TST 3405; E: INFO. VREEMDELINGENZAKEN@JUSPOL.GOV.SR

Nadere informatie

Ondertrouw en trouwen in Gulpen-Wittem

Ondertrouw en trouwen in Gulpen-Wittem Postbus 56 6270 AB Gulpen Willem Vliegenstraat 12 6271 DA Gulpen T 043-880 06 00 F 043-880 06 01 info@gulpen-wittem.nl www.gulpen-wittem.nl Ondertrouw en trouwen in Gulpen-Wittem Deze informatiebrochure

Nadere informatie

INTEGRATIE BURGERLIJKE STAND EN BRP. Ronald Zijlstra

INTEGRATIE BURGERLIJKE STAND EN BRP. Ronald Zijlstra INTEGRATIE BURGERLIJKE STAND EN BRP Ronald Zijlstra Betere titel: Integratie Burgerlijke Stand in de Basisregistratie Personen (BRP) Heden 1994: GBA 2015: BRP volgens LO GBA Geautomatiseerd Decentrale

Nadere informatie

Melding van voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap

Melding van voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap Melding van voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap IN TE VULLEN DOOR AANSTAANDE ECHTGENOOT / PARTNER 1 U bezit de Nederlandse nationaliteit; of u bent een gemeenschapsonderdaan (E.U.-onderdaan);

Nadere informatie

1.3.1 Het tarief bedraagt ter zake het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verstrekken van een inlichting, zonder abonnement 9,00 9,36 9,30

1.3.1 Het tarief bedraagt ter zake het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verstrekken van een inlichting, zonder abonnement 9,00 9,36 9,30 Bijlage B: Aanpassingen legesverordening voor 2008 in vergelijking met 2007 Prijs Prijs Nieuwe omschrijving/tijden Huwelijk Prijs 2007 2008 (+4%) 2008 1 Algemeen bestuur 1.1 Algemeen 1.1.1 Een gunstige

Nadere informatie

Melding van voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap

Melding van voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap Melding van voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap IN TE VULLEN DOOR AANSTAANDE ECHTGENOOT / PARTNER U bezit niet de Nederlandse nationaliteit; u bent geen gemeenschapsonderdaan (E.U.-onderdaan);

Nadere informatie

Tekst brief ministerie van buitenlandse zaken Suriname i.v.m. MKV

Tekst brief ministerie van buitenlandse zaken Suriname i.v.m. MKV Deze pagina bevat veel informatie waar u zich bij het aanvragen van een MKV / Visum aan moet houden. Onder aan de pagina staat een print button om het document af te drukken, zodat u het op uw gemak kunt

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1992-1993 23029(R1461) Wijzigïng van de Rijkswet op het Nederlanderschap Nr. 1 KONINKLIJKE BOODSCHAP Aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal, de Staten van

Nadere informatie

Eerstgenoemde partner op in de gemeente TROUW. Laatstgenoemde partner op in de gemeente. Kinderen. op in de gemeente.

Eerstgenoemde partner op in de gemeente TROUW. Laatstgenoemde partner op in de gemeente. Kinderen. op in de gemeente. Eerstgenoemde partner op in de gemeen Laatstgenoemde partner op in de gemeen AANTEKENINGEN OVERLIJDEN TROUW Kinderen op in de gemeen op in de gemeen 16 Sdu Uitgevers - nadruk verboden - beslnummer 402681

Nadere informatie

GEMEENTE WIJK BIJ DUURSTEDE

GEMEENTE WIJK BIJ DUURSTEDE GEMEENTE WIJK BIJ DUURSTEDE Gemeentehuis Afdeling Dienstverlening Karel de Grotestraat 30 Telefoonnummer: 0343-595595 3962 CL Wijk bij Duurstede Algemeen tel.nr.: 0343-595595 IBANrekeningnummer: NL72INGB0003377913

Nadere informatie

Dit formulier is GRATIS!

Dit formulier is GRATIS! MINISTERIE VAN JUSTITIE EN POLITIE april 06 HOOFDAFDELING VREEMDELINGENZAKEN LOKETDIENST PARAMARIBO A:MR. JAGERNATH LACHMONSTRAAT no. 6-66 T: 797 TST 0; E:INFO@VZ.JUSPOL.SR W: www.gov.sr DOCUMENTENLIJST

Nadere informatie

INHOUD. Voorwoord / 5. 1 Burgerlijk Wetboek Boek 1 (uittreksel) / 17. Titel 1 Algemene bepalingen / 17. Titel 2 Het recht op de naam / 17

INHOUD. Voorwoord / 5. 1 Burgerlijk Wetboek Boek 1 (uittreksel) / 17. Titel 1 Algemene bepalingen / 17. Titel 2 Het recht op de naam / 17 INHOUD Voorwoord / 5 1 Burgerlijk Wetboek Boek 1 (uittreksel) / 17 Titel 1 Algemene bepalingen / 17 Titel 2 Het recht op de naam / 17 Titel 3 Woonplaats / 22 Titel 4 Burgerlijke stand / 23 Afdeling 1 De

Nadere informatie

Nieuwe regels voor een basisregistratie personen (Wet basisregistratie personen)

Nieuwe regels voor een basisregistratie personen (Wet basisregistratie personen) Nieuwe regels voor een basisregistratie personen (Wet basisregistratie personen) Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Allen, die deze zullen

Nadere informatie

Tussentijds Bericht Vreemdelingencirculaire TBV 2001/8

Tussentijds Bericht Vreemdelingencirculaire TBV 2001/8 JU Tussentijds Bericht Vreemdelingencirculaire TBV 2001/8 Aan: De korpschefs van de Politieregio s De Staf van de Koninklijke Marechaussee i.a.a.: De Procureurs-Generaal Onderdeel: Directie Beleid, Afdeling

Nadere informatie

» Samenvatting. » Uitspraak. 1. Verloop van de procedure. 2. Verdere beoordeling

» Samenvatting. » Uitspraak. 1. Verloop van de procedure. 2. Verdere beoordeling JPF 2010/82 Rechtbank Haarlem 13 april 2010, 150107/FA RK 08-3358; LJN BM5937. ( Mr. Otter Mr. Van Andel Mr. Ayal ) [Namen verzoekers], beiden te [plaats], hierna mede te noemen: verzoekers, advocaat:

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VERGUNNING

AANVRAAGFORMULIER VERGUNNING GezinNA-DIMAS/-08-201 Stempel DIMAS Plus datum indiening 3 Kleuren Pasfoto s AANVRAAGFORMULIER VERGUNNING A. VERGUNNINGEN: Tijdelijk Verblijf Tijdelijk Verblijf met Arbeid Verblijf B. SOORT AANVRAAG: Eerste

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2017:6614

ECLI:NL:RBDHA:2017:6614 ECLI:NL:RBDHA:2017:6614 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 19-06-2017 Datum publicatie 13-07-2017 Zaaknummer C/09/520036 / FA RK 16-7841 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Personen-

Nadere informatie

LVAK, najaar 2017 Mr. Lydia Janssen. Beschrijft juridische banden tussen ouders en kinderen

LVAK, najaar 2017 Mr. Lydia Janssen. Beschrijft juridische banden tussen ouders en kinderen LVAK, najaar 2017 Mr. Lydia Janssen } Ouderschap } Gezag } Positie gescheiden ouders } Grove schets van internationale aspecten Beschrijft juridische banden tussen ouders en kinderen 1 } Uit wie het kind

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 1996 1997 Nr. 157 23 761 Wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek en van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering in verband met opneming daarin

Nadere informatie

DOCUMENTENLIJST AANVRAAG MEDEVESTIGING

DOCUMENTENLIJST AANVRAAG MEDEVESTIGING MINISTERIE VAN JUSTITIE EN POLITIE januari 2014 HOOFDAFDELING VREEMDELINGENZAKEN LOKETDIENST PARAMARIBO MR. JAGERNATH LACHMONSTRAAT no. 165-166 TEL.: 427197 TST 3405; E: INFO.VREEMDELINGENZAKEN@JUSPOL.GOV.SR

Nadere informatie

vader. 1 Wettekst geconsolideerd door Dr. H.A. Ahmadali en N.C. Luk, LL.M., op basis van de laatste geconsolideerde

vader. 1 Wettekst geconsolideerd door Dr. H.A. Ahmadali en N.C. Luk, LL.M., op basis van de laatste geconsolideerde WET van 24 november 1975, tot regeling van het Surinamerschap en het Ingezetenschap (Gouvernementsblad 1975 no. 171; S.B.1975 no.4), gelijk zij luidt na de daarin aangebrachte wijzigingen bij S.B. 1983

Nadere informatie

Originele documenten die u bij de aanvraag moet overleggen. 1 HOOFDAFDELING VREEMDELINGENZAKEN

Originele documenten die u bij de aanvraag moet overleggen. 1 HOOFDAFDELING VREEMDELINGENZAKEN PROCEDURE INDIENING VERLENGING PROJECT LEGALISATIE A. Om uw aanvraag in te dienen moet u behoren tot één van de onderstaande categorieën: 1. Vreemdelingen die via de doorlaatposten te Zanderij, Albina,

Nadere informatie

Melding van uw voorgenomen huwelijk (uitgebreid)

Melding van uw voorgenomen huwelijk (uitgebreid) Melding van uw voorgenomen huwelijk (uitgebreid) Dit formulier kunt u gebruiken indien: u niet de Nederlandse nationaliteit bezit; u geen gemeenschapsonderdaan bent; u niet over een verblijfsvergunning

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2013 2014 33 488 Wijziging van Boek 1 en Boek 10 van het Burgerlijk Wetboek betreffende de huwelijksleeftijd, de huwelijksbeletselen, de nietigverklaring

Nadere informatie

Tolkentraining Burgerzaken op 13 en 27 november. Schrijf nu in!

Tolkentraining Burgerzaken op 13 en 27 november. Schrijf nu in! Tolkentraining Burgerzaken op 13 en 27 november. Schrijf nu in! Adviesbureau Burgerzaken BV is gevraagd door TVcN om een training uit te voeren waarin praktische zaken besproken worden die direct verband

Nadere informatie

Trouwboekje. Aantekeningen overlijden. Eerstgenoemde echtgeno(o)t(e) in de gemeente. Laatstgenoemde echtgeno(o)t(e) in de gemeente.

Trouwboekje. Aantekeningen overlijden. Eerstgenoemde echtgeno(o)t(e) in de gemeente. Laatstgenoemde echtgeno(o)t(e) in de gemeente. Aankeningen overlijden Eerstgenoemde echtgeno(o)t(e) op in de gemeen Laatstgenoemde echtgeno(o)t(e) Trouwboekje op in de gemeen Kinderen op in de gemeen op in de gemeen Dit boekje moet zorgvuldig worden

Nadere informatie

Banko di Seguro Sosial

Banko di Seguro Sosial Banko di Seguro Sosial Mijn vader is overleden. Kom ik dan in aanmerking voor een wezenpensioen? Hoeveel wezenpensioen ontvang ik? Toelichting behorend bij het aanvraagformulier voor een wezenpensioen

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2017:5150

ECLI:NL:RBDHA:2017:5150 ECLI:NL:RBDHA:2017:5150 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 11052017 Datum publicatie 24052017 Zaaknummer C/09/501371 / HA RK 15544 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Personen

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2012 2013 33 219 Nieuwe regels voor een basisregistratie personen (Wet basisregistratie personen) A GEWIJZIGD VOORSTEL VAN WET 16 april 2013 Wij Beatrix,

Nadere informatie

De Basisregistratie Personen:

De Basisregistratie Personen: De Basisregistratie Personen: voor de overheid en voor u Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens 2 De Basisregistratie Personen: voor de overheid en voor u Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens

Nadere informatie

1.1 Wet gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens

1.1 Wet gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens 1.1 Wet gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens Wet van 9 juni 1994, houdende regels ter zake van de gemeentelijke basisadministratie van persoonsgegevens, Stb. 1994, 494, zoals laatstelijk gewijzigd

Nadere informatie

Naam Regeling ter uitvoering van de artikelen 2.48 en 2.49 van de Wet BRP (Beleidsregel)

Naam Regeling ter uitvoering van de artikelen 2.48 en 2.49 van de Wet BRP (Beleidsregel) Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2014 / 077 Naam Regeling ter uitvoering van de artikelen 2.48 en 2.49 van de Wet BRP (Beleidsregel) Publicatiedatum 6 oktober 2014 Opmerkingen - Vaststelling van

Nadere informatie

A 2012 N 11(G.T.) PUBLICATIEBLAD

A 2012 N 11(G.T.) PUBLICATIEBLAD A 2012 N 11(G.T.) PUBLICATIEBLAD LANDSBESLUIT van de 5 de januari 2012, no. 12/0035, houdende vaststelling van de geconsolideerde tekst van het Landsbesluit basisadministratie persoonsgegevens D E G O

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 8423 3 april 2014 Besluit van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 26 maart 2014, nummer WBN 2014/1, houdende

Nadere informatie

Melding van uw voorgenomen huwelijk (uitgebreid)

Melding van uw voorgenomen huwelijk (uitgebreid) Melding van uw voorgenomen huwelijk (uitgebreid) Dit formulier kunt u gebruiken indien: u niet de Nederlandse nationaliteit bezit; u geen gemeenschapsonderdaan bent; u niet over een verblijfsvergunning

Nadere informatie

Chronologie van de Burgerlijke Stand in de Nederlanden Op

Chronologie van de Burgerlijke Stand in de Nederlanden Op Chronologie van de Burgerlijke Stand in de Nederlanden Op http://www.pleijsier.publius.biz/genealogy/showmedia.php?mediaid=847 >1789 Het begin van de Franse revolutie. oktober 1795 Als gevolg van de expansiedrift

Nadere informatie

HOOFDSTUK XI. Echtscheiding, scheiding van tafel en bed en scheiding van goederen

HOOFDSTUK XI. Echtscheiding, scheiding van tafel en bed en scheiding van goederen GERECHTELIJK WETBOEK - Deel IV : BURGERLIJKE RECHTSPLEGING. HOOFDSTUK XI. Echtscheiding, scheiding van tafel en bed en scheiding van goederen Afdeling II. Echtscheiding door onderlinge toestemming. Art.

Nadere informatie

Bij het toepassen van het nieuwe naamrecht komen steeds dezelfde vragen terug:

Bij het toepassen van het nieuwe naamrecht komen steeds dezelfde vragen terug: 1 HET NIEUWE BELGISCHE NAAMRECHT I. Krachtlijnen van de nieuwe wetgeving Wet van 8 mei 2014 tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek met het oog op de invoering van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen

Nadere informatie

Melding van voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap

Melding van voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap Melding van voorgenomen huwelijk of geregistreerd Aanstaande echtgenoot of partner 1 Geboortedatum Geboorteplaats Straat en huisnummer Postcode Woonplaats Nationaliteit(en) Burgerlijke staat (streep door

Nadere informatie

Wat is gezag? De ouder Gezag en erfrecht Wie heeft het gezag? de NOTARIS en. Gezag. en voogdij

Wat is gezag? De ouder Gezag en erfrecht Wie heeft het gezag? de NOTARIS en. Gezag. en voogdij Wat is gezag? De ouder Gezag en erfrecht Wie heeft het gezag? de NOTARIS en Gezag en voogdij Inhoud Wat is gezag? 2 De ouder 3 Gezag en erfrecht 3 Wie heeft het gezag? 4 Huwelijk 4 Man en vrouw 4 Vrouw

Nadere informatie

Vermoeden meemoederschap De persoon die als moeder in de ten opzichte van. ten opzichte van geboorteakte is vermeld de echtgenoot van de moeder

Vermoeden meemoederschap De persoon die als moeder in de ten opzichte van. ten opzichte van geboorteakte is vermeld de echtgenoot van de moeder Overzicht afstamming Moeder Vader Meemoeder Artikel 312 1 burgerlijk wetboek: Artikel 315 tot 317 burgerlijk wetboek: Artikel 325/2, 316 tot 317 burgerlijk wetboek Vermoeden vaderschap Vermoeden De persoon

Nadere informatie

Mandatenregister gemeente Venray

Mandatenregister gemeente Venray Mandatenregister gemeente Venray Afdeling Wonen, werken, leven, team Burgerzaken Omschrijving bevoegdheid: Bestuursorgaan Mandaat aan: Wet op de Lijkbezorging Burgerzaken 1 Het nemen van besluiten in het

Nadere informatie

Melding van voorgenomen huwelijk BSN (indien bekend) Geslachtsnaam 2. Voorna(a)m(en) 3. Geboortedatum 4. Nationaliteit(en) 7

Melding van voorgenomen huwelijk BSN (indien bekend) Geslachtsnaam 2. Voorna(a)m(en) 3. Geboortedatum 4. Nationaliteit(en) 7 Aanstaande echtgeno(o)t(e) Melding van voorgenomen huwelijk BSN (indien bekend) Geslachtsnaam 2 Voorna(a)m(en) 3 4 Geboorteplaats, - land 5, postcode, woonplaats en land 6 Nationaliteit(en) 7 Burgerlijke

Nadere informatie

dit artikel bedoelde gegevens van de betrokken Deelnemer opgenomen in het openbare deel van het Register in plaats van de gegevens van de Aanvrager.

dit artikel bedoelde gegevens van de betrokken Deelnemer opgenomen in het openbare deel van het Register in plaats van de gegevens van de Aanvrager. Het reglement In dit Reglement gebruikte begrippen hebben de hieronder aangegeven betekenis: "Stichting": De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland; "Register": Het elektronisch domeinnamenregister;

Nadere informatie

Burgerlijk Wetboek. Boek 1 Personen- en familierecht (tekst geldend op 12-01-2007, bron: wetten.overheid.nl) Titel 1. Algemene bepalingen.

Burgerlijk Wetboek. Boek 1 Personen- en familierecht (tekst geldend op 12-01-2007, bron: wetten.overheid.nl) Titel 1. Algemene bepalingen. Burgerlijk Wetboek Boek 1 Personen- en familierecht (tekst geldend op 12-01-2007, bron: wetten.overheid.nl) Artikel 1:1 Titel 1. Algemene bepalingen 1. Allen die zich in Nederland bevinden, zijn vrij en

Nadere informatie